VERSLAG VERGADERING COMMISSIE 3 van woensdag 22 april 2015 om 19:30 uur

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VERSLAG VERGADERING COMMISSIE 3 van woensdag 22 april 2015 om 19:30 uur"

Transcriptie

1 VERSLAG VERGADERING COMMISSIE 3 van woensdag 22 april 2015 om 19:30 uur Aanwezig: Roes Peter - waarnemend voorzitter Der Kinderen Annemie, Van de Poel Katrien, Gevers Dimitri, De Wilde Tine, Driesen Godelieve, Guedon John, Grooten Eddy, De Coninck Katleen, Gladiné Pierre - raadsleden Segers Peter - schepen Op de Beeck Luc - Schepen-OCMW voorzitter Van Rompuy Jan - commissiesecretaris Verontschuldigd: Van Heupen Nic - voorzitter Waren eveneens aanwezig Jan Van Otten raadslid in vervanging van Nic Van Heupen, Paul Meeus raadslid, Katrijn Raeymaekers cel onderwijs, Peter Anaf Gelijke Kansen, Publiek, Pers. Goedkeuring verslag vorige vergadering Het verslag van vorige vergadering wordt goedgekeurd. Cijfers kleuterparticipatie en toelichting acties stadsbestuur Aan de hand van een ppt (zie bijlage) geeft Katrijn Raeymaekers toelichting bij dit punt. Vanuit het publiek wordt de vraag gesteld of de investering in peuterspeelpunten opbrengt. Deze brengen inderdaad op. Op die manier kunnen bepaalde groepen beter en gerichter geïnformeerd worden. Cijfers armoede: Turnhout in de Kempen Aan de hand van een uitgebreide ppt (zie bijlage) geeft Peter Anaf een duidelijke toelichting bij dit punt. Schepen Peter Segers vraagt aandacht om de cijfers juist te lezen en te interpreteren. Pierre Gladiné deelt mee dat de laatste jaren in het onderwijs in Turnhout verschillende richtingen zijn weggevallen. Het gaat om richtingen die men eerder onder ambachten kan klasseren. Schepen Peter Segers zal nog info opvragen over het effect van regularisatie en naturalisatie. Dit zal in de ppt (zie bijlage) mee opgenomen worden. Kostprijs migratie Aan de hand van een ppt (zie bijlage) geeft schepen Peter Segers toelichting bij dit punt. Luc Op de Beeck geeft een korte toelichting vanuit het OCMW. Paul Meeus vraagt hoe mensen met een dubbele nationaliteit in deze cijfers zijn opgenomen. Er wordt maar één nationaliteit weergegeven. Punten agenda gemeenteraad Er werden geen punten aangebracht. Uit het college Er werden geen punten aangebracht. Varia Er werden geen punten aangebracht. Verslag vergadering Commissie 3 van 22 april / 2

2 Jan Van Rompuy commissiesecretaris Verslag vergadering Commissie 3 van 22 april / 2

3 Vergadering Commissie 3 woensdag 22 april 2015

4 Agenda - Goedkeuring verslag vorige vergadering - Cijfers kleuterparticipatie en toelichting acties stadsbestuur - Cijfers armoede: Turnhout in de Kempen - Kostprijs migratie - Punten agenda gemeenteraad - Uit het college - Varia

5 Kleuterparticipatie

6 Overzicht 1. Beleidsnota minister 2. Aanwezige 5-jarigen in de centrumsteden 3. Voldoende aanwezige kleuters in Turnhout 4. Redenen niet-deelname 5. Doorkleuteren of overgaan? 6. Werking en acties kleuterparticipatie in Turnhout door Stad-LOP 7. Instrumenten en acties op school/klasniveau 8. Conclusie

7 1. Beleidsnota minister Deelname aan kleuteronderwijs op jonge leeftijd > meer kans op sociale mobiliteit 98,5% v/d 3-jarigen ingeschreven ( ) 95,7% v/d 3-jarigen 150 halve dagen aanwezig ( ) Inzetten op maximale participatie kleuteronderwijs vanaf 3 jaar (o.a. omwille taalverwerving) Beroep op Huizen van het Kind CLB s Kind & Gezin (niet-ingeschreven kleuters)

8 2. Aanwezige 5-jarigen in de centrumsteden

9 3. Voldoende aanwezige 5- jarige kleuters in Turnhout schooljaar

10 3. Voldoende aanwezige 5- jarige kleuters in Turnhout schooljaar

11 4. Wat kunnen redenen zijn dat kleuters niet deelnemen? Ziekte, vakantie, sceptisch t.o.v. de school, chaotisch leven, Vertrouwensfiguren bij OCMW/PRISMA werken met ouders van nietingeschreven kleuters.

12 5. Doorkleuteren of overgaan? Een kind stapt meestal over van de kleuterklas naar de lagere school als het zes is. Of juister: op 1 september van het jaar waarin het zes wordt. De ouders beslissen of hun kind overgaat of nog een jaar in de kleuterklas blijft. Het kind moet wel aan de toelatingsvoorwaarden voldoen. Sinds het schooljaar zijn er nieuwe toelatingsvoorwaarden voor kinderen die op vijf of op zes jaar in het gewoon lager onderwijs wensen in te stappen. De klassenraad van de school voor lager onderwijs beslist over de toelating tot het gewoon lager onderwijs van de vijfjarigen, alsook over de toelating van de zesjarigen die het jaar ervoor onvoldoende aanwezig waren in het Nederlandstalig erkend kleuteronderwijs. De taalproef voor onvoldoend aanwezige kleuters vervalt zowel voor de vijf- als voor de zesjarigen.

13 5. Doorkleuteren of overgaan? Zittenblijven in de derde kleuterklas kan beter uitdraaien voor het kind dan het eerste leerjaar overdoen. Van wie de overstap toch waagt, maakt slechts 37 % de lagere school af zonder vertraging, waarbij de meesten het eerste leerjaar dubbelen. Kinderen die overgaan blijven aan het staartje van de klas bengelen. Dit geeft een deuk in hun zelfvertrouwen en leidt op termijn tot probleemgedrag. Zittenblijvers daarentegen hebben een psychosociaal voordeel. Ze zijn ouder dan hun klasgenoten en hebben meer schoolse ervaring. Zittenblijven in de derde kleuterklas leidt hierdoor tot een hoger welbevinden en voorkomt dat kinderen gedrag gaan vertonen zoals hyperactiviteit of agressie.

14 6. Werking kleuterparticipatie in Turnhout door Stad-LOP In Turnhout bestaat er sinds 2007 een stuurgroep kleuterparticipatie i.s.m. het LOP. Hier wordt ingezet op voorschoolse en vroegschoolse educatie. Hierin zetelen vertegenwoordigers van: Kleuterscholen (kleuterleiding, directie) CLB-medewerkers Kind en Gezin LOP Stad (Peuterspeelpunt, Gelijke Kansen Onderwijs) Opvoedingswinkel Thomas More, campus Vorselaar, bachelor in het kleuteronderwijs

15 6. Werking kleuterparticipatie in Turnhout door Stad-LOP Voorschoolse educatie: doelen De Stad en het LOP blijven samen met andere partners ijveren voor een structurele verankering van meerdere peuterspeelpunten in de stadsregio Turnhout. De peuterspeelpunten worden regelmatig als agendapunt opgenomen in het overleg van de stuurgroep kleuterparticipatie. Er wordt onderzocht hoe voorschoolse educatie, opvoedingsondersteuning en netwerkvorming kunnen ingebouwd worden in de peuterspeelpunten. Er wordt uitgezocht op welke manier de peuterspeelpunten de overgang naar het kleuteronderwijs kunnen faciliteren. Er wordt uitgezocht welke samenwerkingsverbanden kunnen aangegaan worden tussen de peuterspeelpunten en andere relevante partners.

16 6. Voorschoolse educatie Peuterspeelpunten en Peutersportpunt

17 6. Voorschoolse educatie Peuterspeelpunten en Peutersportpunt Video: en-specificaties.html

18 6. Werking kleuterparticipatie in Turnhout door Stad-LOP Vroegschoolse educatie: doelen Zoveel mogelijk kleuters stappen zo vroeg mogelijk (vanaf 2,5 jaar) in het kleuteronderwijs in. Elk jaar wordt een deelgroep samengesteld om ouders van niet-ingeschreven 4- & 5-jarige kleuters te overtuigen om hun kind te laten participeren aan het kleuteronderwijs. Alle leden van die deelgroep zijn gebonden door het beroepsgeheim. Thema s die op de agenda blijven zijn: voldoende aanwezigheid van ingeschreven kleuters, inperking van te laat komen en zindelijkheid. Ook ouderparticipatie als voorwaarde voor de participatie van kleuters uit kwetsbare gezinnen blijft een aandachtspunt. Om de 2 jaar organiseren we een toonmoment kleuterparticipatie waarin goede praktijkvoorbeelden van ouder- & kleuterparticipatie worden gepresenteerd aan basisscholen uit het arrondissement Turnhout. Tussentijds kunnen op vraag ook kleinschaligere vormingen (vb. themalunches) worden georganiseerd.

19 6. Acties in Turnhout door Stad-LOP Stadskrant Stad_Turnhout/downloads/ Stadskrant_ pdf (p. 14) Stad_Turnhout/downloads/ Stadskrant_ pdf (p.4)

20 6. Acties in Turnhout door Stad-LOP Inschrijvingsfolder

21 6. Acties in Turnhout door Stad-LOP Scholenplan DOWNLOAD: _Kansen Onderwijs/downloads/plan_alle_scholen_13_web.pdf

22 6. Acties in Turnhout door Stad-LOP Thematische bijeenkomsten met kleuterleid(st)ers 3 focuspunten: Plenaire sessie lokale context, data, uitdagingen Gemeenschappelijke doelen Workshops Meet & greet / netwerken

23 6. Voorbeeld thematische bijeenkomst Op tijd komen Week van de klok DOWNLOAD:

24 6. Voorbeeld thematische bijeenkomst Op tijd komen Alle dagen naar school DOWNLOAD: Poster Song Windowstickers Welcome card

25 6. Voorbeeld thematische bijeenkomst Zindelijkheid

26 6. Voorbeeld thematische bijeenkomst Zindelijkheid

27 6. Voorbeeld thematische bijeenkomst tassen, koffers en educatieve spelen voor kleuters

28 Boek 7. Instrumenten op school/klasniveau a) Boek

29 7. Instrumenten op school/klasniveau b) Omkeerboek Omkeerboek Kiekeboe hoe gaat het er aan toe in het kinderdagverblijf/de kleuterklas? IDING_2_KIEKEBOE.pdf

30 7. Instrumenten op school/klasniveau c) Publicatie Startersboek voor ouders. Mijn kind gaat naar de kleutersklas. DOWNLOAD:

31 7. Instrumenten op school/klasniveau d) Publicatie Kijk wat ik al kan DOWNLOAD: Ouders via een gesprek motiveren voor de kleuterklas: hoe pak je het aan? (pdf, 20 p.)

32 7. Instrumenten op school/klasniveau e) Vertelplaat DOWNLOAD:

33 8. Conclusie: Waarom vroegschoolse begeleiding niet genoeg is om ongelijkheid weg te werken Vroegschoolse begeleiding helpt enkel en alleen als het traject blijvend ondersteund wordt: investeren in latere leeftijden zijn dus wel degelijk nodig, wil men de hoogste return on investment. Daarbij is niet alleen investeren in de kinderen, maar ook in de ouders van belang: een omgeving creëren waarbij stress en armoede het leren niet in de weg staat. (Bron: Pedro De Bruyckere)

34 Contact Sofie van Hest & Katrijn Raeymaekers Onderwijsconsulenten Stad Turnhout en +32(0) Marc Van de maele LOP-deskundige marc.vandemaele@ond.vlaanderen.be +32(0)

35 Cijfers armoede: Turnhout in de Kempen

36 Kostprijs migratie

37 - Punten agenda gemeenteraad

38 Uit het college

39 Varia

40 ARMOEDEBESTRIJDING Commissie 3 Peter Anaf Dienst Gelijke Kansen Stad Turnhout 22 april 2015

41 DEMOGRAFISCHE VERANDERINGEN Evolutie van de bevolking Natuurlijke aangroei Intern migratiesaldo Extern migratiesaldo Structuur van de bevolking Demografische ratio s Vreemdelingen Mensen van vreemde afkomst ARMOEDE EN SOCIALE UITSLUITING Algemene situering Grondgebied Kempen WERKGELEGENHEID ARBEIDSMARKT Activiteitsgraad Werkzaamheidsgraad Werkloosheidsgraad Werkloosheid en kansengroepen

42 DEMOGRAFISCHE VERANDERINGEN

43 EVOLUTIE VAN DE BEVOLKING (dynamiek) Natuurlijke aangroei Intern migratiesaldo Extern migratiesaldo

44 15,0 10,0 5,0 0,0-5,0-10,0 14,3 12,5 12,4 4,6 4,4 4,1 2,3 1,2 4,2 4,1 1,9 De gemiddelde jaarlijkse aangroei van de bevolking in de periode , per inwoners en de bijdrage van de natuurlijke aangroei Natuurlijke aangroei Gemiddelde aangroei 10,3 9,2 8,8 8,7 8,5 8,4 8,4 8,1 7,9 7,7 7,6 7,5 7,5 6,8 6,7 6,6 6,6 6,4 6,1 5,8 5,7 5,3 5,1 4,4 4,1 4,3 3,7 3,8 3,5 2,8 2,8 2,5 2,0 2,1 2,0 2,1 2,0 1,7 1,2 1,2 1,4 0,6 0,6 0,7 0,0 0,0-0,2 2,6 1,4 Vorselaar Oud-Turnhout Grobbendonk Baarle-Hertog Hoogstraten Hulshout Geel Balen Olen Mol Ravels Rijkevorsel Westerlo Retie Beerse Meerhout Arrondissement Turnhout Dessel Provincie Antwerpen Turnhout Herentals Arendonk Lille Merksplas Vlaams Gewest Vosselaar Herselt Laakdal Herenthout Kasterlee

45 15,0 10,0 5,0 0,0-5,0-10,0 14,3-0,1 12,5 12,4 8,8-1,5 De gemiddelde jaarlijkse aangroei van de bevolking in de periode , per inwoners en de bijdrage van het intern migratiesaldo Intern migratiesaldo Gemiddelde aangroei 10,3 9,2 8,8 8,7 8,5 8,4 8,4 8,1 7,9 7,7 7,6 7,5 7,5 6,4 5,2 5,1 3,6 2,5 2,5 1,8 1,7 1,6 1,0 6,8 6,7 6,6 6,6 6,4 6,1 5,8 5,7 5,3 5,1 4,3 4,3 3,0 2,2 1,7 1,0 4,6 4,4 4,1 3,0 1,2 1,4 0,0-0,5-0,5-1,9-3,2-4,4-4,3 1,4-3,6 Baarle-Hertog Hoogstraten Hulshout Geel Balen Olen Mol Ravels Rijkevorsel Westerlo Retie Beerse Meerhout Arrondissement Turnhout Dessel Provincie Antwerpen Turnhout Herentals Arendonk Lille Merksplas Vlaams Gewest Vosselaar Herselt Laakdal Herenthout Vorselaar Oud-Turnhout Grobbendonk Kasterlee

46 15,0 10,0 5,0 0,0-5,0-10,0 14,3 10,2 12,5 12,4 9,4 1,3 De gemiddelde jaarlijkse aangroei van de bevolking in de periode , per inwoners en de bijdrage van het extern migratiesaldo Extern migratiesaldo Gemiddelde aangroei 10,3 10,9 9,2 8,8 8,7 8,5 8,4 8,4 8,1 7,9 7,7 7,6 7,5 7,5 7,7 6,8 6,7 6,6 6,6 6,4 4,6 4,4 4,1 3,7 1,3 0,9 5,7 5,6 5,0 4,7 3,9 3,7 2,5 2,8 2,9 3,0 2,1 2,3 2,0 1,6 1,9 1,5 6,1 5,8 5,7 5,3 5,1 3,6 3,0 1,3 1,3 1,0 2,1 1,4 Vorselaar Oud-Turnhout Grobbendonk Baarle-Hertog Hoogstraten Hulshout Geel Balen Olen Mol Ravels Rijkevorsel Westerlo Retie Beerse Meerhout Arrondissement Turnhout Dessel Provincie Antwerpen Turnhout Herentals Arendonk Lille Merksplas Vlaams Gewest Vosselaar Herselt Laakdal Herenthout Kasterlee

47 Dynamiek van de bevolking De bevolking in de Kempen is de laatste 10 jaar (gemiddeld +7,6 per inwoners/jaar) iets sneller gegroeid dan in het Vlaams Gewest (gemiddeld +6,1 per inwoners/jaar). De bevolking van Turnhout steeg met gemiddeld met 6,8 per inwoners/jaar. Overal lichte natuurlijke aangroei: Turnhout: Diffuus intern migratiesaldo: Turnhout: gemiddeld +2,0 per inwoners/jaar gemiddeld +2,0 per inwoners/jaar gemiddeld +1,6 per inwoners/jaar gemiddeld -3,2 per inwoners/jaar Extern migratiesaldo scoort hoogst: gemiddeld +3,7 per inwoners/jaar Turnhout: gemiddeld +7,7 per inwoners/jaar

48 STRUCTUUR VAN DE BEVOLKING Foto, voortvloeiend uit de dynamiek Demografische ratio s Vreemdelingen Mensen van vreemde afkomst

49 DEMOGRAFISCHE RATIO S

50 26,5 23,4 25,2 26,8 23,9 25,9 29,2 26,5 26,5 26,9 25,1 25,2 24,3 24,5 24,3 23,3 22,7 22,3 22,6 21,9 21,9 24,0 22,9 22,8 22,5 22,4 22,8 23,3 21,6 21,0 20,8 19,6 20,4 18,2 19,9 21,0 19,8 18,9 21,1 20,8 21,1 21,1 19,5 20,7 18,8 20,9 19,5 22,3 17,8 19,1 18,9 19,3 21,0 20,4 35,0 30,0 25,0 20,0 Vergroening (% 0-19 jarigen), 1999, 2014 en SVR-prognose 2030 Rijkevorsel 23,5 Baarle-Hertog 23,5 Arendonk 23,2 Beerse 23,0 Dessel 22,6 Ravels 22,2 Merksplas 22,2 Retie Hoogstraten Olen Lille Vosselaar Balen Hulshout Mol Oud-Turnhout Westerlo Turnhout Kasterlee Geel Vorselaar 22,1 21,9 21,8 21,7 21,7 21,1 20,8 20,8 20,8 20,7 20,7 20,7 20,7 20,4 Grobbendonk Meerhout Laakdal Herselt Herenthout Herentals 20,4 20,2 20,0 19,8 19,6 19,1 15,0 10,0 5,0 0,

51 20,4 19,5 19,4 19,1 19,1 18,9 18,5 18,2 18,1 18,1 18,0 18,0 17,9 17,8 17,7 17,7 17,6 17,3 17,3 17,2 17,1 16,9 16,8 16,8 16,4 16,2 14,7 14,2 16,11 15,8 16,11 15,3 15,2 14,4 13,1 13,7 15,8 15,2 11,6 13,5 12,3 13,4 11,2 13,4 14,6 14,1 11,9 12,2 12,0 12,4 11,0 12,4 35,0 30,0 25,0 20,0 15,0 28,3 29,7 27,7 27,6 25,5 24,3 Vergrijzing (% 65 jarigen en ouder), 1999, 2014 en SVR-prognose ,9 28,1 27,0 26,7 25,9 26,4 26,7 25,6 25,9 25,0 25,1 24,2 24,2 23,5 23,9 24,1 24,5 23,1 23,1 22,9 28,6 Oud-Turnhout 11,9 Herenthout Herselt Herentals Turnhout Mol Meerhout Laakdal Westerlo Grobbendonk Geel Balen Kasterlee Ravels Retie Arendonk Vosselaar Baarle-Hertog Hulshout Vorselaar Rijkevorsel Hoogstraten Olen Dessel Beerse Lille Merksplas 9,6 10,0 5,0 0,

52 35,0 30,0 25,0 20,0 15,0 10,0 5,0 0,0 Verzilvering (% 80 jarigen en ouder), 1999, 2014 en SVR-prognose ,4 9,3 7,4 7,7 7,6 8,0 8,4 6,9 6,7 7,2 6,3 6,8 7,1 7,3 7,5 7,1 7,0 7,4 6,7 7,1 6,8 6,9 6,9 7,3 7,0 5,8 5,8 6,0 5,9 5,6 5,3 5,2 5,2 5,0 4,9 4,9 4,8 4,7 4,6 4,6 4,6 4,4 4,4 4,4 4,2 4,2 4,2 4,2 4,0 4,0 4,0 3,8 3,6 2,7 3,3 2,9 3,2 2,7 3,1 2,7 2,9 2,7 2,8 2,5 2,7 2,7 2,8 1,9 1,9 2,1 2,3 2,3 2,3 2,5 2,6 2,1 2,3 2,5 1,2 1,6 1,5 Herselt Herentals Herenthout Mol Turnhout Meerhout Geel Laakdal Oud-Turnhout Balen Hulshout Westerlo Kasterlee Vorselaar Arendonk Retie Lille Rijkevorsel Ravels Olen Grobbendonk Dessel Beerse Vosselaar Hoogstraten Merksplas Baarle-Hertog

53 35,0 30,0 25,0 30,2 30,0 27,8 26,7 Interne vergrijzing (bevolking 80 jaar en ouder ten opzichte van de bevolking 65 jaar en ouder)*100, 1999, 2014 en 2030 (SVR-prognose) 31,7 28,6 29,7 29,4 28,0 28,0 28,3 27,7 27,5 27,5 27,6 26,7 26,8 27,2 26,6 27,2 26,8 26,0 26,6 25,2 32,7 30,3 30,4 29,6 28,5 28,5 27,8 27,3 26,3 26,5 25,7 25,5 25,4 25,1 25,0 24,9 24,9 24,8 24,4 24,4 24,1 23,9 23,8 23,1 28,7 29,1 22,6 22,5 28,1 20,0 15,0 18,2 20,5 22,5 17,8 17,9 18,5 17,0 19,5 18,3 18,7 18,4 18,8 16,4 20,3 20,6 20,4 19,4 16,9 15,4 19,1 16,1 16,9 18,8 14,7 18,5 18,8 15,3 10,0 9,7 5,0 0,0 Herentals Herselt Herenthout Meerhout Mol Geel Hulshout Turnhout Lille Laakdal Balen Vorselaar Kasterlee Westerlo Arendonk Olen Rijkevorsel Retie Merksplas Beerse Dessel Oud-Turnhout Ravels Grobbendonk Vosselaar Hoogstraten Baarle-Hertog

54 70,0 69,1 68,8 68,2 66,6 66,4 66,1 65,8 65,0 64,8 64,7 64,4 64,3 64,3 63,5 63,3 63,1 63,0 62,9 62,8 62,6 61,9 61,9 61,5 61,1 60,4 58,3 57,0 58,4 60,5 59,1 62,9 58,,3 62,7 62,5 65,1 59,7 61,4 61,1 60,7 57,0 57,1 57,,7 63,0 61,0 57,0 62,9 60,5 61,6 62,6 56,9 63,8 62,5 63,3 120,0 100,0 80,0 60,0 40,0 20,0 0,0 Afhankelijkheidsratio (bevolking 0-19 jaar en 65 jaar en ouder ten opzichte van de bevolking jaar)*100, 1999, 2014 en 2030 (SVR-prognose) 97,6 94,5 98,5 87,5 85,7 85,4 86,2 87,3 86,8 88,0 86,9 88,2 85,5 86,4 82,5 81,7 82,7 84,2 81,4 77,6 79,0 79,9 80,0 78,4 83,8 90,8 88,1 Oud-Turnhout Arendonk Baarle-Hertog Rijkevorsel Ravels Retie Turnhout Mol Beerse Dessel Vosselaar Herenthout Herselt Balen Westerlo Hoogstraten Geel Meerhout Kasterlee Olen Grobbendonk Laakdal Herentals Hulshout Lille Vorselaar Merksplas

55 160,0 140,0 120,0 100,0 109,7 Doorstromingscoëfficiënt (bevolking jaar ten opzichte van de bevolking jaar)*100, 1999, 2014 en 2030 (SVR-prognose) 154,3 135,4 130,5 128,3 124,4 125,1 120,0 118,3 114,6 113,2 114,5 113,8 94,1 79,8 80,8 106,6 107,7 105,0 105,4 106,8 109,1 105,9 101,6 102,5 101,8 98,7 98,7 94,7 93,0 89,9 88,4 85,2 84,2 84,5 84,4 84,7 82,4 80,3 79,7 80,2 80,0 77,7 74,6 74,6 76,2 77,0 76,7 77,8 70,3 71,5 72,5 73,9 61,4 Arendonk 91,4 Rijkevorsel Beerse Hoogstraten Vosselaar Ravels Merksplas Turnhout Baarle-Hertog Retie Dessel Lille Grobbendonk Hulshout Mol Kasterlee Balen Oud-Turnhout Geel Olen Westerlo Herentals Vorselaar Herenthout Laakdal Herselt Meerhout 90,7 87,3 85,8 81,5 80,6 79,6 79,6 78,5 77,4 77,0 76,8 76,1 76,1 75,4 74,5 73,7 72,9 72,7 72,0 70,0 69,2 68,1 67,4 65,1 65,0 64,6 80,0 60,0 40,

56 DEMOGRAFISCHE RATIO S De vergroening/ontgroening zal in 2030 nagenoeg op het niveau van 2014 blijven, zowel in de Kempen als in Turnhout. De ontgroening neemt iets toe in de gemeenten waar momenteel het meest kinderen en jongeren (0-19 jaar) wonen Alle indicatoren die met vergrijzing te maken hebben nemen overal fors toe (verzilvering, interne vergrijzing, afhankelijkheidsratio, ) De doorstromingscoëfficiënt gaat naar zijn dieptepunt en begint om te keren vanaf Krapte op de arbeidsmarkt!!! Kansen voor kansengroepen???

57 VREEMDELINGEN = niet in bezit van de Belgische nationaliteit

58 50,0 45,0 40,0 35,0 30,0 25,0 20,0 15,0 10,0 5,0 0,0 48,4 37,3 31,1 25,9 20,3 Percentage niet-belgen (vreemdelingen) binnen de bevolking in 2001 en in ,2 13,5 13,1 12,3 10,2 9,1 7,0 5,6 9,0 8,6 8,1 8,0 7,5 5,4 5,4 6,2 5,3 5,2 5,2 4,9 4,3 3,8 3,7 4,5 4,5 3,4 2,9 3,7 4,3 4,7 2,6 2,6 2,5 3,2 3,2 2,3 1,9 1,9 2,4 2,3 2,4 2,1 1,9 2,3 1,3 1,6 0,6 1,3 1,0 1,3 1,1 1,1 1,0 Baarle-Hertog Ravels Hoogstraten Arendonk Turnhout Oud-Turnhout Provincie Antwerpen Mol Retie Merksplas Arrondissement Turnhout Vlaams Gewest Rijkevorsel Vosselaar Beerse Dessel Geel Balen Herentals Meerhout Kasterlee Herenthout Lille Westerlo Laakdal Olen Herselt Vorselaar Hulshout

59

60 50,0 45,0 40,0 35,0 30,0 25,0 20,0 15,0 10,0 5,0 0,0 11,0 10,8 9,7 7,5 Toename van het aantal vreemdelingen tussen 2001 en 2014, in procent van de bevolking 6,5 4,5 4,5 4,1 4,0 3,7 3,2 3,0 2,9 2,8 2,8 2,8 2,7 2,5 2,4 2,2 2,1 1,5 1,5 1,4 1,2 1,2 1,2 0,8 Baarle-Hertog Ravels Hoogstraten Turnhout Arendonk Mol Merksplas Retie Provincie Antwerpen Arrondissement Turnhout Oud-Turnhout Rijkevorsel Balen Dessel Vlaams Gewest Geel Herenthout Meerhout Herentals Vosselaar Beerse Laakdal Kasterlee Westerlo Lille Olen Herselt Vorselaar

61 INWONERS VAN NIET-BELGISCHE AFKOMST Om de herkomst van een persoon te bepalen worden 4 criteria in rekening gebracht: 1. de huidige nationaliteit van de persoon, 2. de eerste nationaliteit van de persoon (vóór een eventuele nationaliteitswijziging), 3. de eerste nationaliteit van de vader, 4. de eerste nationaliteit van de moeder. Is één van deze 4 criteria een niet-belgische nationaliteit, dan wordt de persoon beschouwd als een persoon van vreemde herkomst

62 70,0 60,0 50,0 40,0 30,0 20,0 10,0 0,0 66,0 41,7 37,4 25,8 23,4 Percentage inwoners van vreemde afkomst in ,9 17,5 16,1 14,9 14,1 13,4 11,9 11,1 10,5 10,4 10,4 10,3 9,6 8,1 7,2 6,9 6,7 6,5 6,5 6,1 5,7 5,3 5,1 Baarle-Hertog Ravels Hoogstraten Arendonk Turnhout Oud-Turnhout Vlaams Gewest Mol Merksplas Arrondissement Turnhout Retie Rijkevorsel Vosselaar Beerse Geel Dessel Herentals Balen Kasterlee Olen Westerlo Laakdal Lille Meerhout Herenthout Hulshout Herselt Vorselaar

63 70,0 60,0 50,0 40,0 30,0 20,0 10,0 0,0 Percentage inwoners van vreemde afkomst, zonder Nederlanders, in ,6 14,3 11,0 8,8 8,1 8,0 6,7 6,7 5,7 5,4 5,4 5,2 5,1 4,8 4,7 4,7 4,6 4,6 4,5 4,4 4,2 4,1 4,1 4,0 3,9 3,6 3,4 Turnhout Vlaams Gewest Mol Arendonk Herentals Geel Hoogstraten Arrondissement Turnhout Merksplas Dessel Baarle-Hertog Olen Westerlo Retie Laakdal Balen Herenthout Rijkevorsel Beerse Hulshout Kasterlee Meerhout Vosselaar Oud-Turnhout Herselt Ravels Lille

64 VREEMDELINGEN/ANDERE AFKOMST De diversiteit naar afkomst wordt groter, vooral in stedelijke omgevingen. Zonder de inwoners van Nederlandse origine kent Turnhout (15,6%) meer dan dubbel zoveel inwoners van vreemde afkomst dan gemiddeld in de rest van de Kempen (6,7%)

65 ARMOEDE EN SOCIALE UITSLUITING

66 Algemene situering van het armoederisico of het risico op sociale uitsluiting Financiële armoede heeft zowel te maken met wat mensen aan inkomsten hebben, als met wat ze als uitgaven hebben

67 11,3 11,4 10,8 10,9 10,9 10,4 10,0 10,1 9, % personen onder armoederisicodrempel Percentage en aantal individuen onder de armoederisicodrempel in het Vlaams Gewest Aantal personen onder armoederisicodrempel

68 Armoederisicodrempel 2012 voor België: berekening per huishoudtype De armoederisicodrempel (= 60% van het mediaan gestandaardiseerde huishoudinkomen) lag in 2012 voor een alleenstaande euro per maand. Voor elke bijkomende volwassene in het huishouden wordt dat bedrag verhoogd met een factor 0,5, voor elk kind met een factor 0,3. Voor een gezin met 2 volwassenen en 2 kinderen (1 + 0,5 + 0,3 + 0,3) ligt de armoederisicodrempel zo op euro per maand armoederisicodrempels per huishoudtype per jaar per maand waarde 1 kind (- 14 jaar): 0, waarde 1 kind (+ 14 jaar) of volwassene: 0, alleenstaande alleenstaande ouder + 1 kind (-14 jaar) koppel alleenstaande ouder + 3 kinderen (-14 jaar) koppel + 1 kind (- 14 jaar) alleenstaande ouder + 2 kinderen (-14 jaar) koppel + 2 kinderen (- 14 jaar)

69 Percentage van de bevolking(sgroep) in het Vlaams Gewest met een armoederisico (EU-norm: 60% van het mediaan netto inkomen), 2012 Totaal Man Vrouw 0-17 jaar jaar jaar jaar 65 jaar en ouder Alleenstaande Lid van gezin met 2 volw., jonger dan 65 jaar Lid van gezin met 2 volw., minstens 1 ouder dan 65 jaar Lid van eenoudergezin Lid van gezin met 2 volw. en 1 kind Lid van gezin met 2 volw. en 2 kinderen Lid van gezin met 2 volw. en 3 of meer kinderen Werkend Werkloos Gepensioneerd Anders niet-actief Lid van gezin met zeer lage werkintensiteit* met lage werkintensiteit met middelmatige werkintensiteit met hoge werkintensiteit met zeer hoge werkintensiteit Laaggeschoold Middengeschoold Hooggeschoold Lid van gezin dat huis bezit Lid van gezin dat huis huurt Geboren in EU Geboren buiten EU

70 Aantal individuen (x 1.000) binnen de bevolking(sgroep) in het Vlaams Gewest met een armoederisico (EU-norm: 60% van het mediaan netto inkomen) Man Vrouw 0-17 jaar jaar jaar jaar 65 jaar en ouder Alleenstaande Lid van gezin met 2 volw. jonger dan 65 jaar Lid van gezin met 2 volw., minstens 1 ouder dan 65 jaar Lid van eenoudergezin Lid van gezin met 2 volw. en 1 kind Lid van gezin met 2 volw. en 2 kinderen Lid van gezin met 2 volw. en 3 of meer kinderen Werkend Werkloos Gepensioneerd Anders niet-actief Lid van gezin met zeer lage werkintensiteit * met lage werkintensiteit met middelmatige werkintensiteit met hoge werkintensiteit met zeer hoge werkintensiteit Laaggeschoold Middengeschoold Hooggeschoold Lid van gezin dat huis bezit Lid van gezin dat huis huurt Geboren in EU Geboren buiten EU

71 Percentage van de bevolking(sgroep) in het Vlaams Gewest dat vindt dat ze (zeer) moeilijk rondkomen Subjectief armoederisico Totaal Man Vrouw 0-17 jaar jaar jaar jaar 65 jaar en ouder Alleenstaande Lid van gezin met 2 volw. jonger dan 65 jaar Lid van gezin met 2 volw., minstens 1 ouder dan 65 jaar Lid van eenoudergezin Lid van gezin met 2 volw. en 1 kind Lid van gezin met 2 volw. en 2 kinderen Lid van gezin met 2 volw. en 3 of meer kinderen Werkend Werkloos Gepensioneerd Anders niet-actief Lid van gezin met zeer lage werkintensiteit* met lage werkintensiteit met middelmatige werkintensiteit met hoge werkintensiteit met zeer hoge werkintensiteit Laaggeschoold Middengeschoold Hooggeschoold Lid van gezin dat huis bezit Lid van gezin dat huis huurt Lid van gezin in laagste kwintiel** 2de kwintiel 3de kwintiel 4de kwintiel hoogste kwintiel Geboren in EU Geboren buiten EU

72 Aantal individuen (x 1.000) binnen de bevolking(sgroep) in het Vlaams Gewest, dat vindt dat ze (zeer) moeilijk rondkomen Man Vrouw 0-17 jaar jaar jaar jaar 65 jaar en ouder Alleenstaande Lid van gezin met 2 volw. jonger dan 65 jaar Lid van gezin met 2 volw., minstens 1 ouder dan 65 jaar Lid van eenoudergezin Lid van gezin met 2 volw. en 1 kind Lid van gezin met 2 volw. en 2 kinderen Lid van gezin met 2 volw. en 3 of meer kinderen Werkend Werkloos Gepensioneerd Anders niet-actief Lid van gezin met zeer lage werkintensiteit* met lage werkintensiteit met middelmatige werkintensiteit met hoge werkintensiteit met zeer hoge werkintensiteit Laaggeschoold Middengeschoold Hooggeschoold Lid van gezin dat huis bezit Lid van gezin dat huis huurt Lid van gezin in laagste kwintiel** 2de kwintiel 3de kwintiel 4de kwintiel hoogste kwintiel Geboren in EU Geboren buiten EU

73 Percentage van de bevolking(sgroep) van het Vlaams Gewest dat materiëel gedepriveerd is Totaal Man Vrouw 0-17 jaar jaar jaar jaar 65 jaar en ouder Percentage en aantal personen dat leeft in een huishouden dat minstens 4 van volgende 9 items mist omwille van financiële redenen: 1 week vakantie per jaar, een maaltijd met vis, vlees, kip of vegetarisch alternatief om de 2 dagen, een wasmachine, een kleuren-tv, een telefoon, een auto, de rekeningen voor huur, hypotheek, nutsvoorzieningen of andere aankopen kunnen betalen, het huis degelijk kunnen verwarmen, beperkte onverwachte financiële uitgave (850 euro) kunnen doen Alleenstaande Lid van gezin met 2 volw. jonger dan 65 jaar Lid van gezin met 2 volw., minstens 1 ouder dan 65 jaar Lid van eenoudergezin Lid van gezin met 2 volw. en 1 kind Lid van gezin met 2 volw. en 2 kinderen Lid van gezin met 2 volw. en 3 of meer kinderen Werkend Werkloos Gepensioneerd Anders niet-actief Lid van gezin met zeer lage werkintensiteit met lage werkintensiteit met middelmatige werkintensiteit met hoge werkintensiteit met zeer hoge werkintensiteit Laaggeschoold Middengeschoold Hooggeschoold Lid van gezin dat huis bezit Lid van gezin dat huis huurt Lid van gezin in laagste kwintiel 2de kwintiel 3de kwintiel 4de kwintiel Hoogste kwintiel EU-burger niet-eu-burger

74 Aantal individuen (x 1.000) binnen de bevolking(sgroepen) van het Vlaams Gewest dat materiëel gedepriveerd is Totaal Man Vrouw 0-17 jaar jaar jaar jaar 65 jaar en ouder Alleenstaande Lid van gezin met 2 volw. jonger dan 65 jaar Lid van gezin met 2 volw., minstens 1 ouder dan 65 jaar Lid van eenoudergezin Lid van gezin met 2 volw. en 1 kind Lid van gezin met 2 volw. en 2 kinderen Lid van gezin met 2 volw. en 3 of meer kinderen Werkend Werkloos Gepensioneerd Anders niet-actief Lid van gezin met zeer lage werkintensiteit met lage werkintensiteit met middelmatige werkintensiteit met hoge werkintensiteit met zeer hoge werkintensiteit Laaggeschoold Middengeschoold Hooggeschoold Lid van gezin dat huis bezit Lid van gezin dat huis huurt Lid van gezin in laagste kwintiel 2de kwintiel 3de kwintiel 4de kwintiel Hoogste kwintiel EU-burger niet-eu-burger Percentage en aantal personen dat leeft in een huishouden dat minstens 4 van volgende 9 items mist omwille van financiële redenen: 1 week vakantie per jaar, een maaltijd met vis, vlees, kip of vegetarisch alternatief om de 2 dagen, een wasmachine, een kleuren-tv, een telefoon, een auto, de rekeningen voor huur, hypotheek, nutsvoorzieningen of andere aankopen kunnen betalen, het huis degelijk kunnen verwarmen, beperkte onverwachte financiële uitgave (850 euro) kunnen doen

75 Percentage van de bevolking(sgroep) van het Vlaams Gewest dat materiëel gedepriveerd is, score per item Geen onverwachte uitgave aankunnen 15 Geen degelijke verwarming 4 Achterstallige betalingen 6 Geen auto 4 Geen telefoon of GSM <1 Geen TV <1 Geen wasmachine 1 Geen vis, vlees, kip of vegetarisch om de 2 dagen 3 Geen week vakantie per jaar

76 Aantal individuen (x 1.000) binnen de bevolking(sgroepen) van het Vlaams Gewest dat materiëel gedepriveerd is Geen onverwachte uitgave aankunnen 970 Geen degelijke verwarming 230 Achterstallige betalingen 380 Geen auto 280 Geen telefoon of GSM <10 Geen TV 20 Geen wasmachine 70 Geen vis, vlees, kip of vegetarisch om de 2 dagen 170 Geen week vakantie per jaar

77 Percentage binnen de bevolking(sgroepen) van het Vlaams Gewest dat in armoede leeft volgens de EU-2020-norm Totaal Man Vrouw 0-17 jaar jaar jaar jaar 65 jaar en ouder Alleenstaande Lid van gezin met 2 volw. jonger dan 65 jaar Lid van gezin met 2 volw., minstens 1 ouder dan 65 jaar Lid van eenoudergezin Lid van gezin met 2 volw. en 1 kind Lid van gezin met 2 volw. en 2 kinderen Lid van gezin met 2 volw. en 3 of meer kinderen Werkend Werkloos Gepensioneerd Anders niet-actief Lid van gezin met zeer lage werkintensiteit* met lage werkintensiteit met middelmatige werkintensiteit met hoge werkintensiteit met zeer hoge werkintensiteit Laaggeschoold Middengeschoold Hooggeschoold Lid van gezin dat huis bezit Lid van gezin dat huis huurt Lid van gezin in laagste kwintiel** 2de kwintiel 3de kwintiel 4de kwintiel Hoogste kwintiel EU-burger niet-eu-burger Percentage en aantal personen dat voldoet aan minstens 1 van 3 onderstaande voorwaarden: 1. leeft in een gezin met een gestandaardiseerd beschikbaar huishoudinkomen onder de nationale armoederisicodrempel 2. leeft in een gezin dat ernstig materieel gedepriveerd is (= mist minstens 4 van lijst van 9 items omwille van financiële redenen) 3. is niet ouder dan 59 jaar en leeft in een gezin waarvan de totale werkintensiteit lager ligt dan 0,20.

78 Aantal individuen binnen de bevolking(sgroepen) van het Vlaams Gewest dat in armoede leeft volgens de EU-2020-norm (2012) Totaal Man Vrouw jaar jaar jaar jaar 65 jaar en ouder Alleenstaande Lid van gezin met 2 volw. jonger dan 65 jaar Lid van gezin met 2 volw., minstens 1 ouder dan 65 jaar Lid van eenoudergezin Lid van gezin met 2 volw. en 1 kind Lid van gezin met 2 volw. en 2 kinderen Lid van gezin met 2 volw. en 3 of meer kinderen Werkend Werkloos Gepensioneerd Anders niet-actief Lid van gezin met zeer lage werkintensiteit met lage werkintensiteit met middelmatige werkintensiteit met hoge werkintensiteit met zeer hoge werkintensiteit Laaggeschoold Middengeschoold Hooggeschoold Lid van gezin dat huis bezit Lid van gezin dat huis huurt Lid van gezin in laagste kwintiel 2de kwintiel 3de kwintiel 4de kwintiel Hoogste kwintiel EU-burger niet-eu-burger Percentage en aantal personen dat voldoet aan minstens 1 van 3 onderstaande voorwaarden: 1. leeft in een gezin met een gestandaardiseerd beschikbaar huishoudinkomen onder de nationale armoederisicodrempel 2. leeft in een gezin dat ernstig materieel gedepriveerd is (= mist minstens 4 van lijst van 9 items omwille van financiële redenen) 3. is niet ouder dan 59 jaar en leeft in een gezin waarvan de totale werkintensiteit lager ligt dan 0,20.

79 Algemene situering van het armoederisico of het risico op sociale uitsluiting Tussen de 10 en 11 % van de inwoners van het Vlaams Gewest is objectief arm/wordt sociaal uitgesloten of loopt risico op armoede/sociale uitsluiting 15% Vlamingen vindt van zichzelf dat ze (zeer) moeilijk rondkomen (subjectief armoedegevoel). Gemiddeld 4% van de inwoners van het Vlaams Gewest geeft aan dat ze zich bepaalde uitgaven om financiële redenen niet kunnen veroorloven (materiële deprivatie). Volgens de EU-2020-norm leeft16% van de Vlaamse bevolking in armoede Meer dan gemiddeld tot groot risico lopen personen (individuen) uit: gezinnen waar niemand werk heeft of met een geringe werkintensiteit de referentiepersoon een niet-eu nationaliteit heeft werkloosheid het inkomen vormt slechts een ouder aanwezig is een huis gehuurd wordt ouderen (+65 jaar) wonen

80 Armoede binnen het grondgebied van de Kempen

81 Armoede of sociale uitsluiting vanaf de geboorte en op jonge leeftijd

82 20,0 18,0 16,0 14,0 12,0 10,0 8,0 6,0 4,0 2,0 0,0 2,9 0,2 0,9 1,6 1,5 Evolutie van het percentage geboortes in kansarme gezinnen (2003 en 2013) Kansarmoedeindex 2013 Kansarmoedeindex ,5 6,5 6,7 6,8 4,5 5,7 5,9 5,4 4,9 5,1 5,1 4,1 4,3 4,5 2,3 2,5 2,6 2,6 2,8 2,9 3,0 3,1 3,3 3,4 3,5 3,7 3,8 3,3 2,4 2,0 1,7 1,5 0,3 2,0 2,1 2,1 1,5 1,7 1,8 1,5 1,6 1,3 1,0 7,5 3,3 9,2 11,2 6,3 6,4 14,1 14,4 9,6 12,4 19,8 7,1 Herselt Hoogstraten Herenthout Vorselaar Hulshout Balen Merksplas Grobbendonk Vosselaar Oud-Turnhout Laakdal Westerlo Rijkevorsel Olen Geel Lille Dessel Kasterlee Baarle-Hertog Retie Ravels Meerhout Arr. Turnhout Beerse Mol Herentals Vlaams Gewest Provincie Antwerpen Arendonk Turnhout

83 14,0 12,0 10,0 8,0 6,0 4,0 2,0 0,0-2,0-4,0-6,0 12,7 Evolutie van de kansarmoede-index van K&G tussen ,2 4,9 4,8 4,5 4,4 4,2 3,6 3,4 3,1 3,0 3,0 2,9 2,9 2,8 2,7 2,4 2,3 2,2 2,1 2,0 1,8 1,7 1,4 1,3 1,0 1,0-0,6-1,6-4,0 Turnhout Beerse Ravels Vlaams Gewest Provincie Antwerpen Retie Mol Baarle-Hertog Arr. Turnhout Oud-Turnhout Dessel Kasterlee Lille Herentals Olen Meerhout Rijkevorsel Hoogstraten Westerlo Geel Arendonk Vosselaar Herenthout Grobbendonk Hulshout Vorselaar Merksplas Herselt Balen Laakdal

84 Percentage vrouwen van een andere dan de Belgische nationaliteit bij een geboorte, gemiddelde Vorselaar Herselt Hulshout Kasterlee Westerlo Lille Herenthout Balen Olen Laakdal Grobbendonk Vosselaar Meerhout Dessel Rijkevorsel Retie Merksplas Beerse Geel Herentals Arrondissement Turnhout Oud-Turnhout Mol Vlaams Gewest Arendonk Provincie Antwerpen Hoogstraten Ravels Turnhout Baarle-Hertog 4,8 4,8 5,4 5,6 6,6 6,6 7,4 7,8 8,7 8,8 9,5 9,5 9,8 10,0 12,7 12,9 12,9 13,4 13,4 13,9 17,5 18,3 21,6 24,0 29,7 32,6 35,7 41,5 41,8 64,2 0,0 10,0 20,0 30,0 40,0 50,0 60,0 70,0

85 Nationaliteit niet-eu bij een moeder met een geboorte, gemiddelde Herselt Kasterlee Rijkevorsel Vorselaar Herenthout Hulshout Vosselaar Westerlo Merksplas Olen Lille Laakdal Balen Dessel Grobbendonk Meerhout Oud-Turnhout Retie Beerse Hoogstraten Vlaams Gewest Ravels Herentals Baarle-Hertog Geel Mol Arendonk Arrondissement Turnhout Provincie Antwerpen Turnhout 2,5 3,2 3,4 3,5 3,5 3,5 3,7 3,8 3,9 3,9 4,0 4,4 4,6 6,3 6,3 6,4 6,6 6,7 7,0 7,6 9,0 10,0 10,3 10,4 10,6 14,9 15,6 17,2 24,6 28,6 0,0 10,0 20,0 30,0 40,0 50,0 60,0 70,0

86 Nationaliteit niet-belg bij een boreling, gemiddelde Vorselaar Hulshout Herselt Olen Westerlo Laakdal Herenthout Lille Vosselaar Herentals Balen Grobbendonk Kasterlee Meerhout Dessel Geel Merksplas Beerse Rijkevorsel Vlaams Gewest Retie Arrondissement Turnhout Oud-Turnhout Mol Provincie Antwerpen Arendonk Turnhout Hoogstraten Ravels Baarle-Hertog 0,9 1,3 1,6 2,4 2,4 2,6 2,6 2,7 2,8 3,2 3,3 3,6 3,7 3,9 4,1 4,7 7,6 8,2 9,3 10,0 10,0 10,2 11,9 12,6 15,2 24,2 26,1 28,2 32,8 45,8 0,0 5,0 10,0 15,0 20,0 25,0 30,0 35,0 40,0 45,0 50,0

87 Nationaliteit niet-eu bij borelingen, gemiddelde Vorselaar Olen Herselt Herenthout Balen Merksplas Vosselaar Hulshout Kasterlee Oud-Turnhout Laakdal Westerlo Lille Dessel Grobbendonk Herentals Rijkevorsel Meerhout Hoogstraten Baarle-Hertog Beerse Geel Vlaams Gewest Retie Ravels Arrondissement Turnhout Mol Provincie Antwerpen Arendonk Turnhout 0,0 0,2 0,3 0,5 0,7 0,8 0,9 1,0 1,0 1,2 1,3 1,4 1,5 1,8 1,9 2,1 2,2 2,3 2,4 2,4 2,6 2,7 3,0 3,9 4,5 5,0 5,4 8,5 10,6 11,1 0,0 5,0 10,0 15,0 20,0 25,0 30,0 35,0 40,0 45,0 50,0

88 Moedertaal niet-nederlands bij de geboorte van een kind, gemiddelde Hulshout Vorselaar Kasterlee Vosselaar Herselt Lille Balen Dessel Meerhout Westerlo Herenthout Retie Laakdal Merksplas Beerse Olen Oud-Turnhout Grobbendonk Rijkevorsel Baarle-Hertog Ravels Arrondissement Turnhout Herentals Geel Hoogstraten Arendonk Mol Vlaams Gewest Turnhout Provincie Antwerpen 2,5 2,6 3,3 3,9 4,1 4,8 4,9 5,1 5,2 5,5 5,6 5,8 5,9 6,1 6,7 7,4 8,3 8,3 9,9 10,9 11,1 11,2 11,3 12,8 16,5 16,7 18,1 24,9 29,9 31,5 0,0 5,0 10,0 15,0 20,0 25,0 30,0 35,0

89 Gemiddeld percentage alleenstaande ouders bij de ouders met kind(eren) van 0 t/m 3 jaar (2009, 2010, 2011) Oud-Turnhout Rijkevorsel Vosselaar Retie Merksplas Hoogstraten Kasterlee Dessel Grobbendonk Laakdal Ravels Lille Westerlo Balen Herselt Beerse Baarle-Hertog Arendonk Meerhout Resoc Kempen Herenthout Mol Hulshout Olen Vorselaar Geel Herentals Turnhout 3,4 4,7 4,8 4,8 4,8 5,0 5,2 5,4 5,5 5,7 5,9 6,0 6,0 6,1 6,3 6,4 6,4 6,5 6,6 6,9 7,0 7,6 7,8 8,0 8,3 8,6 9,0 10,6 0,0 5,0 10,0 15,0 20,0 25,0 30,0 35,0 40,0 45,0 50,0

90 Armoede vanaf het basisonderwijs

91 Kleuteronderwijs - schooljaar Onderwijs Kansarmoede Indicator (OKI) (VG schooljaren , , ): gemiddelde score op 4 criteria (tussen 0 en 4) Vosselaar Lille Oud-Turnhout Kasterlee Vorselaar Merksplas Westerlo Meerhout Rijkevorsel Balen Hulshout Herenthout Hoogstraten Beerse Herselt Grobbendonk Ravels Laakdal Olen Dessel Geel Retie Arendonk Mol Herentals Baarle-Hertog Turnhout 0,20 0,24 0,26 0,26 0,28 0,28 0,28 0,29 0,29 0,31 0,31 0,32 0,32 0,33 0,34 0,34 0,34 0,38 0,41 0,41 0,42 0,47 0,50 0,61 0,62 1. Laag opleidingsniveau van de moeder 2. Gezinstaal niet Nederlands 3. Buurt met hoge mate van schoolse vertraging 4. Schooltoelage 0,88 1,10 0,00 0,20 0,40 0,60 0,80 1,00 1,20

92 Basisonderwijs (kleuter- en lager) : Onderwijs Kansarmoede Indicator "opleiding moeder" Kasterlee Oud-Turnhout Lille Herselt Grobbendonk Vosselaar Meerhout Westerlo Hoogstraten Hulshout Geel Balen Retie Merksplas Rijkevorsel Mol Resoc Kempen Dessel Olen Beerse Vorselaar Herenthout Laakdal Herentals Ravels Arendonk Baarle-Hertog Turnhout 10,8 11,0 11,3 11,6 11,9 12,9 13,1 13,1 13,5 13,6 13,9 14,1 14,2 14,4 15,2 15,5 16,3 16,4 16,5 16,7 16,9 17,3 19,3 19,5 20,3 22,2 26,5 26,5 0,0 5,0 10,0 15,0 20,0 25,0 30,0

93 Basisonderwijs (kleuter- en lager) : Onderwijs Kansarmoede Indicator "thuistaal" Oud-Turnhout Vorselaar Dessel Hulshout Balen Grobbendonk Vosselaar Laakdal Beerse Meerhout Merksplas Lille Olen Westerlo Herselt Kasterlee Herenthout Rijkevorsel Retie Ravels Herentals Resoc Kempen Baarle-Hertog Hoogstraten Geel Mol Arendonk Turnhout 1,7 2,0 2,5 2,6 2,8 2,9 2,9 2,9 3,0 3,0 3,2 3,2 3,4 3,5 3,6 3,7 3,8 3,9 4,4 4,6 5,7 5,8 6,0 6,1 7,4 9,7 11,2 15,5 0,0 5,0 10,0 15,0 20,0 25,0 30,0

94 Basisonderwijs (kleuter- en lager) : Onderwijs Kansarmoede Indicator "buurt", Rijkevorsel Herenthout Merksplas Meerhout Kasterlee Ravels Balen Westerlo Laakdal Vosselaar Lille Vorselaar Grobbendonk Hulshout Arendonk Oud-Turnhout Beerse Hoogstraten Geel Herselt Olen Resoc Kempen Dessel Retie Baarle-Hertog Mol Herentals Turnhout 0,2 0,4 0,5 0,6 1,0 1,1 1,3 1,3 1,4 1,4 1,5 2,1 2,2 2,6 3,0 3,0 3,4 3,7 6,5 6,7 7,8 8,1 8,8 13,4 16,8 16,9 20,5 29,9 0,0 5,0 10,0 15,0 20,0 25,0 30,0 35,0

95 Basisonderwijs (kleuter- en lager) : Onderwijs Kansarmoede Indicator "schooltoelage" Merksplas Vosselaar Lille Westerlo Hoogstraten Kasterlee Oud-Turnhout Baarle-Hertog Ravels Herselt Laakdal Arendonk Rijkevorsel Beerse Herenthout Hulshout Retie Geel Resoc Kempen Meerhout Olen Balen Herentals Grobbendonk Vorselaar Dessel Mol Turnhout 9,9 9,9 10,8 11,3 12,0 12,8 12,9 13,2 13,3 13,8 13,9 14,0 14,5 14,7 14,9 15,1 15,5 15,9 16,0 16,1 16,1 16,4 16,6 16,6 16,7 17,1 21,0 27,5 0,0 5,0 10,0 15,0 20,0 25,0 30,0

96 Armoede Gerechtigden op het leefloon

97 6,8 5,2 4,3 3,7 3,2 3,1 3,0 3,0 5,8 5,1 4,3 3,6 7,0 6,0 5,0 4,0 Aantal gerechtigden op het leefloon (maandgemiddelde), per inwoners ,6 2,5 2,4 2,3 2,0 1,9 1,8 1,7 1,6 1,6 1,5 1,5 1,4 1,3 1,1 1,0 1,0 1,0 0,9 0,8 0,7 0,7 Turnhout Geel Provincie Antwerpen Vlaams Gewest Herentals 1,8 Olen Mol Herselt Resoc Kempen Meerhout Hoogstraten Vorselaar Kasterlee Lille Retie Westerlo Dessel Baarle-Hertog Merksplas Grobbendonk Rijkevorsel Herenthout Arendonk Laakdal Ravels Beerse Hulshout 1,4 1,6 1,1 0,9 0,9 0,6 0,6 1,2 1,2 0,5 1,0 0,8 0,7 0,9 1,1 2,5 2,1 2,3 2,1 1,8 2,4 2,2 Oud-Turnhout Balen Vosselaar 0,8 0,9 1,1 3,0 2,0 1,0 0,0

98 2,0 1,5 1,0 0,5 0,0-0,5-1,0-1,5 1,4 1,0 1,0 Evolutie van het aantal gerechtigden op het leefloon (maandgemiddelde) per inwoners tussen 2008 en ,9 0,9 0,8 0,8 0,7 0,7 0,7 0,6 0,6 0,6 0,5 0,3 0,3 0,3 0,2 0,2 0,2 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,0 0,0-0,1-0,2-0,4 Herentals Baarle-Hertog Turnhout Merksplas Mol Herenthout Westerlo Herselt Dessel Meerhout Retie Kasterlee Olen Resoc Kempen Lille Grobbendonk Ravels Rijkevorsel Laakdal Geel Vorselaar Beerse Vlaams Gewest Arendonk Provincie Antwerpen Hoogstraten Oud-Turnhout Balen Hulshout Vosselaar

99 7,0 6,0 5,0 4,0 3,0 2,0 1,0 0,0 3,2 1,9 1,6 1,5 Aantal gerechtigden op het equivalent leefloon (maandgemiddelde), per inwoners ,7 1,4 1,3 1,2 1,3 1,1 0,7 0,9 0,8 0,8 0,7 1,1 0,9 0,5 0,5 0,5 0,7 0,6 0,6 0,4 0,4 0,4 0,4 0,4 0,4 0,2 1,2 0,7 0,6 0,9 1,0 0,7 0,4 0,5 0,4 0,5 0,2 0,3 0,3 0,3 0,2 0,2 0,2 0,2 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,2 0,3 0,1 0,1 0,2 0,1 0,1 0,2 Turnhout Provincie Antwerpen Herentals Geel Vlaams Gewest Mol Resoc Kempen Meerhout Herselt Hoogstraten Vosselaar Kasterlee Lille Baarle-Hertog Vorselaar Arendonk Westerlo Retie Dessel Beerse Merksplas Herenthout Olen Grobbendonk Balen Oud-Turnhout Hulshout Laakdal Rijkevorsel Ravels

100 2,0 1,5 1,0 0,5 0,0-0,5-1,0-1,5 1,4 0,7 Evolutie van het aantal gerechtigden op het equivalent leefloon (maandgemiddelde) per inwoners 0,2 0,1 0,1 0,1 0,1-0,1-0,1-0,1-0,1-0,1-0,1-0,1-0,2-0,2-0,3-0,3-0,3-0,3-0,4-0,5-0,5-0,6-0,6-0,7-0,7-0,9-1,0-1,2 Turnhout Herentals Vosselaar Provincie Antwerpen Mol Geel Arendonk Balen Herselt Resoc Kempen Hulshout Rijkevorsel Retie Vlaams Gewest Kasterlee Baarle-Hertog Laakdal Hoogstraten Merksplas Herenthout Grobbendonk Lille Dessel Ravels Oud-Turnhout Beerse Vorselaar Olen Westerlo Meerhout

101 12,0 10,0 8,0 6,0 4,0 2,0 0,0 10,1 7,7 6,5 6,3 6,0 5,8 4,8 4,9 Aantal gerechtigden op het leefloon + op het equivalent leefloon (maandgemiddelde) tussen 2008 en 2013, per inwoners ,6 3,9 3,4 3,3 3,2 3,0 3,5 3,5 2,9 2,8 2,9 2,5 2,8 3,1 2,7 3,3 2,4 2,3 2,5 2,0 2,0 2,0 1,9 1,8 1,6 1,6 2,1 1,5 1,4 1,4 1,5 1,7 1,6 1,4 1,1 1,3 1,1 0,9 1,1 1,8 1,1 1,1 1,0 1,0 0,9 1,6 0,8 1,3 1,4 1,3 1,1 1,0 Turnhout Geel Provincie Antwerpen Vlaams Gewest Herentals Mol Herselt Resoc Kempen Olen Meerhout Hoogstraten Vorselaar Kasterlee Lille Retie Baarle-Hertog Westerlo Dessel Merksplas Grobbendonk Rijkevorsel Herenthout Arendonk Beerse Vosselaar Laakdal Ravels Hulshout Oud-Turnhout Balen

102 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 0,0-0,5-1,0 2,4 2,1 Evolutie van het aantal gerechtigden op het leefloon + op het equivalent leefloon (maandgemiddelde) tussen 2008 en 2013 per inwoners 1,0 0,9 0,6 0,6 0,5 0,5 0,4 0,4 0,2 0,2 0,2 0,1 0,1 0,0 0,0-0,1-0,1-0,2-0,2-0,2-0,3-0,3-0,3-0,3-0,5-0,6-0,6-0,7 Turnhout Herentals Mol Baarle-Hertog Herselt Merksplas Herenthout Retie Kasterlee Resoc Kempen Geel Provincie Antwerpen Dessel Rijkevorsel Arendonk Vlaams Gewest Laakdal Grobbendonk Balen Vosselaar Lille Westerlo Olen Hulshout Hoogstraten Ravels Meerhout Vorselaar Beerse Oud-Turnhout

103 Dessel Hulshout Laakdal Balen Oud-Turnhout Rijkevorsel Arendonk Merksplas Retie Herenthout Grobbendonk Baarle-Hertog Vorselaar Vosselaar Ravels Kasterlee Westerlo Beerse Mol Resoc Kempen Meerhout Lille Herentals Herselt Olen Hoogstraten Geel Turnhout 0,4 0,5 0,6 0,6 0,7 0,8 Leefloon - categorie gezinslast per particuliere huishoudens, 2012 (gemiddelde ) 0,8 0,8 0,9 0,9 1,0 1,0 1,1 1,2 1,2 1,2 1,3 1,3 1,6 1,6 1,7 1,7 1,8 1,9 2,1 2,5 2,8 3,6 0,0 1,0 2,0 3,0 4,0 5,0 6,0

104 Equivalent leefloon - categorie gezinslast per particuliere huishoudens, 2012 (gemiddelde ) Laakdal Herselt Balen Hoogstraten Rijkevorsel Beerse Herenthout Vosselaar Oud-Turnhout Meerhout Vorselaar Grobbendonk Dessel Hulshout Merksplas Arendonk Lille Ravels Westerlo Kasterlee Retie Olen Resoc Kempen Geel Mol Baarle-Hertog Herentals Turnhout 0,1 0,1 0,2 0,2 0,3 0,3 0,3 0,3 0,4 0,4 0,4 0,4 0,4 0,4 0,4 0,5 0,5 0,5 0,6 0,6 0,6 0,6 0,7 0,7 0,8 1,0 1,5 1,8 0,0 1,0 2,0 3,0 4,0 5,0 6,0

105 Leefloon + equivalent leefloon - categorie gezinslast per particuliere huishoudens, 2012 (gemiddelde ) Laakdal Balen Dessel Hulshout Rijkevorsel Oud-Turnhout Herenthout Merksplas Arendonk Grobbendonk Retie Vorselaar Vosselaar Beerse Ravels Kasterlee Westerlo Baarle-Hertog Herselt Meerhout Lille Resoc Kempen Mol Olen Hoogstraten Herentals Geel Turnhout 0,7 0,8 0,8 1,0 1,0 1,0 1,3 1,3 1,3 1,4 1,5 1,5 1,5 1,7 1,7 1,8 1,9 2,0 2,0 2,1 2,2 2,3 2,5 2,6 2,7 3,3 3,4 5,4 0,0 1,0 2,0 3,0 4,0 5,0 6,0

106 Armoede Recht op de voorkeursregeling in de ziekteverzekering

107 Aantal personen met voorkeursregeling in de ziekteverzekering: 2008 en 2013, per inwoners Turnhout Provincie Antwerpen Herenthout Vlaams Gewest Vorselaar Hulshout Herentals Geel Meerhout Herselt Balen Mol Laakdal Arrondissement Turnhout Lille Dessel Rijkevorsel Grobbendonk Merksplas Westerlo Kasterlee Retie Hoogstraten Baarle-Hertog Ravels Beerse Arendonk Olen Oud-Turnhout 79 Vosselaar

108

109 Vergelijking Belgische armoederisicodrempel EU-SILC, drempelbedrag voorkeursregeling ZIV en referentiebudgetten alleenstaande* per jaar per maand armoederisicodrempel (netto gezinsinkomen) voorkeursregeling ZIV - drempel: bruto* voorkeursregeling ZIV - drempel: netto* * loon arbeider (min de loonbonus van 184 ) personen ten laste per jaar per maand armoederisicodrempel (netto) 1 kind (- 14 jaar): 0, kind (+ 14 jaar) of volwassene: 0, inkomensdrempel voorkeursregeling ZIV (bruto) per persoon ten laste Armoederisicodrempel EU-SILC Budgetcalculator* alleenstaande vrouw alleenstaande man alleenstaande vrouw + 1 kind kleuter onderwijs alleenstaande vrouw + 1 kind lager onderwijs koppel (man + vrouw) koppel + 2 kinderen (1 lager + 1 middelbaar) * Budgetcalculator: hoeveel heeft een gezin minimaal nodig? Bérénice Storms, CEBUD. Zie:

110 Armoede Netto belastbaar inkomen

111

112

113

114

115 Armoede binnen het grondgebied van de Kempen 6,7% van alle geboortes in de Kempen vond in 2013 plaats in een kansarm gezin. Dit percentage is met 3,4 procentpunten (= verdubbeling) toegenomen de laatste 10 jaar, met een serieuze uitschieter in Turnhout (naar 19,8% in 2013, of +12,7 procentpunten). Er is een correlatie tussen geboortes in kansarme gezinnen en geboortes in gezinnen waar de moeder een vreemde nationaliteit heeft. Vooral Turnhout, maar ook Baarle-Hertog, Herentals en Mol scoren veel hoger dan gemiddeld op de Onderwijs Kansarmoede Indicator (OKI) 16% van alle kinderen uit het basisonderwijs genoot in het schooljaar een schooltoelage. In Turnhout (27,5%) en in Mol (21,0%) waren het er veel meer. Het aantal gerechtigden op het (equivalent) leefloon is in de Kempen licht gestegen de laatste 5 jaar, maar ligt lager dan in de provincie Antwerpen en het Vlaams Gewest. De stedelijke milieus kennen de meeste gerechtigden, met Turnhout veruit op kop. Ook het aantal personen dat de voorkeursregeling geniet in de ziekteverzekering (als indicator van bestaansonzekerheid), zit onder dat van de provincie en het gewest. Turnhout scoort echter hoger. Er is geen noemenswaardige stijging of daling de laatste 5 jaar. Het gemiddeld netto (fiscaal aangegeven) inkomen per inwoner is in de Kempen iets lager dan in het Vlaams Gewest, maar iets hoger dan in de provincie Antwerpen. Turnhout zit er onder.

Inkomen en armoede SAMENVATTING

Inkomen en armoede SAMENVATTING Inkomen en armoede SAMENVATTING 18.780 gemiddeld jaarinkomen lager dan het Vlaamse gemiddelde +14% t.a.v. 2010 Zuiderkempen gemiddeld hoger jaarinkomen, uitz. Vosselaar en Oud-Turnhout 3.811 leefloners

Nadere informatie

Armoede en kwetsbaarheid op het platteland:

Armoede en kwetsbaarheid op het platteland: Armoede en kwetsbaarheid op het platteland: Cijfers & achtergrondinformatie Dienst welzijn & gezondheid 1-3/06/2015 Inhoud Armoede (op het platteland)? Uitdagingen voor de leadergebieden? Ondersteuning

Nadere informatie

Kinderarmoede in Vlaanderen. Jo Noppe Studiedienst van de Vlaamse Regering Hoorzitting Senaat, 29 mei 2015

Kinderarmoede in Vlaanderen. Jo Noppe Studiedienst van de Vlaamse Regering Hoorzitting Senaat, 29 mei 2015 Kinderarmoede in Vlaanderen Jo Noppe Studiedienst van de Vlaamse Regering Hoorzitting Senaat, 29 mei 2015 Vooraf Niet eenvoudig om kinderarmoede in beeld te brengen: 1. Multidimensionaliteit van armoede

Nadere informatie

VERSLAG VERGADERING COMMISSIE 3 van woensdag 14 juni 2017 om 19:30 uur

VERSLAG VERGADERING COMMISSIE 3 van woensdag 14 juni 2017 om 19:30 uur VERSLAG VERGADERING COMMISSIE 3 van woensdag 14 juni 2017 om 19:30 uur Aanwezig: De Smet Annick - voorzitter Der Kinderen Annemie, Van de Poel Katrien, Gevers Dimitri, De Wilde Tine, Van Geirt Willy, De

Nadere informatie

Demografie SAMENVATTING

Demografie SAMENVATTING Demografie SAMENVATTING 521.701 inwoners groeiend aantal + 23.723 t.a.v. 2010 Verwachting 2035: +45.870 inwoners Bevolkingsgroei grotendeels door internationale migratie (vooral uit Oost-Europa, Nederland

Nadere informatie

Onderwijs SAMENVATTING

Onderwijs SAMENVATTING Onderwijs SAMENVATTING 88.343 leerlingen basis- en secundair onderwijs schooljaar 2016-2017 In verhouding meer leerlingen TSO (bijna 1 op 4 van de lln. SO) en BSO (1 op 5) dan Vlaanderen 17.820 studenten

Nadere informatie

Lunchgesprek: Armoede in Gent

Lunchgesprek: Armoede in Gent Lunchgesprek: Armoede in Gent Armoede in Gent 1. Kaderingarmoederapporten 2. Wat is armoede en hoe wordt het gemeten? 3. Armoede in Gent 4. Besluit 1. Kadering armoederapporten 2009: oprichting cel armoedebestrijding,

Nadere informatie

Lunchgesprek: Armoede in Gent

Lunchgesprek: Armoede in Gent Lunchgesprek: Armoede in Gent Armoede in Gent 1. Kaderingarmoederapporten 2. Wat is armoede en hoe wordt het gemeten? 3. Armoede in Gent 4. Besluit 1. Kadering armoederapporten 2009: oprichting cel armoedebestrijding,

Nadere informatie

BDO-BENCHMARK GEMEENTEN vs PROVINCIE ANTWERPEN

BDO-BENCHMARK GEMEENTEN vs PROVINCIE ANTWERPEN BDO-BENCHMARK GEMEENTEN 2017 vs. 2016 PROVINCIE ANTWERPEN 1 INLEIDING Dit rapport toont u vrijblijvend enkele kerncijfers voor uw gemeente en de gemeenten binnen uw provincie. In totaal worden 6 kerncijfers

Nadere informatie

Vlaamse Armoedemonitor V or 201 Vlaam Vlaamse Armoedemonitor oedemonitor Vlaamse Armoedemonitor 2012

Vlaamse Armoedemonitor V or 201 Vlaam Vlaamse Armoedemonitor oedemonitor Vlaamse Armoedemonitor 2012 Vlaamse Armoedemonitor V or 1 Vlaam Vlaamse Armoedemonitor oedemonitor Vlaamse Armoedemonitor 1 1 3 4 5 6 7 8 9 11 1 13 14 15 16 17 18 19 1 3 4 Indicator I1 Bevolking onder de armoederisicodrempel:

Nadere informatie

VERSLAG VERGADERING COMMISSIE 3 van woensdag 20 september 2017 om 19:30 uur

VERSLAG VERGADERING COMMISSIE 3 van woensdag 20 september 2017 om 19:30 uur VERSLAG VERGADERING COMMISSIE 3 van woensdag 20 september 2017 om 19:30 uur Aanwezig: De Smet Annick - voorzitter Der Kinderen Annemie, Van de Poel Katrien, Roes Peter, Gevers Dimitri, De Wilde Tine, Grooten

Nadere informatie

Kinderarmoede in Antwerpen

Kinderarmoede in Antwerpen Kinderarmoede in Antwerpen Inleiding Studiedienst Stadsobservatie verschillende gegevensbestanden m.b.t. verschillende thema s. Weinig gegevens meten direct armoede Enkel gegevens rond OCMW-steun, kansarmoederegistratie

Nadere informatie

BDO-BENCHMARK GEMEENTEN 2016 vs PROVINCIE ANTWERPEN

BDO-BENCHMARK GEMEENTEN 2016 vs PROVINCIE ANTWERPEN BDO-BENCHMARK GEMEENTEN 2016 vs. 2015 PROVINCIE ANTWERPEN 1 INLEIDING Dit rapport toont u vrijblijvend enkele kerncijfers voor uw gemeente en de gemeenten binnen uw provincie. In totaal worden 6 kerncijfers

Nadere informatie

WELKOM Regionaal overleg 18 juni 2015. Agenda 29/09/2015. 4. Geestelijke Gezondheid. Verslag vorige vergadering 17 maart 2015. 1. Voeding & beweging

WELKOM Regionaal overleg 18 juni 2015. Agenda 29/09/2015. 4. Geestelijke Gezondheid. Verslag vorige vergadering 17 maart 2015. 1. Voeding & beweging WELKOM Regionaal overleg 18 juni 2015 Agenda Verslag vorige vergadering 17 maart 2015 1. Voeding & beweging Bike to work NV Gezond Award (verzet) 2. Gezonde Gemeente 2015 Charterondertekening Nieuwe verdeling

Nadere informatie

Welzijn inkomen en armoede

Welzijn inkomen en armoede Streekpact 2013-2018 Cijferanalyse Publicatiedatum: 10 oktober 2013 Contactpersoon: Kim Nevelsteen Welzijn inkomen en armoede Samenvatting gemiddeld inkomen per Kempenaar 16.423/jaar (2010) iets lager

Nadere informatie

Relatiebeheerders Land- en Tuinbouw Provincie Antwerpen Gemeente Relatiebeheerder Adres

Relatiebeheerders Land- en Tuinbouw Provincie Antwerpen Gemeente Relatiebeheerder Adres Relatiebeheerders Land- en Tuinbouw Provincie Antwerpen Gemeente Relatiebeheerder Adres Aartselaar Arendonk Baarle Hertog Balen Balen Tel: 014 44 83 63 Beerse jef.meuws@kbc.be Beerse Tel: 014 44 83 45

Nadere informatie

Op 31 december 2012 telde het arrondissement Turnhout inwoners. Hiermee vertegenwoordigen we 7% van de Vlaamse inwoners.

Op 31 december 2012 telde het arrondissement Turnhout inwoners. Hiermee vertegenwoordigen we 7% van de Vlaamse inwoners. Streekpact 2013-2018 Cijferanalyse Publicatiedatum: 30 september 2013 Contactpersoon: Kim Nevelsteen Demografie Samenvatting Inwonersaantal: 442.508 (2012) 90% van de inwoners heeft de Belgische nationaliteit.

Nadere informatie

kleuren of krimpen bevolking op actieve leeftijd: lokale evolutie Provincie Antwerpen Dienst Welzijn en Gezondheid

kleuren of krimpen bevolking op actieve leeftijd: lokale evolutie Provincie Antwerpen Dienst Welzijn en Gezondheid kleuren of krimpen bevolking op actieve leeftijd: lokale evolutie 2005-2025 Provincie Antwerpen Dienst Welzijn en Gezondheid 1 Kleuren of krimpen. Bevolking op actieve leeftijd: lokale evolutie 2005-2025

Nadere informatie

Oproep kandidaten voor subsidiebelofte voor basissubsidie (trap 1) voor bestaande plaatsen

Oproep kandidaten voor subsidiebelofte voor basissubsidie (trap 1) voor bestaande plaatsen Oproep kandidaten voor subsidiebelofte voor basissubsidie (trap 1) voor bestaande plaatsen Informatie voor lokale besturen WAAROVER GAAT DEZE OPROEP? Deze oproep richt zich tot organisatoren met bestaande

Nadere informatie

DE RESIDENTIELE VASTGOEDMARKT IN BELGIE. Turnhout Donderdag, 12 Juni 2014

DE RESIDENTIELE VASTGOEDMARKT IN BELGIE. Turnhout Donderdag, 12 Juni 2014 DE RESIDENTIELE VASTGOEDMARKT IN BELGIE Turnhout Donderdag, 12 Juni 214 2 Dé vastgoedmarkt bestaat niet 3-15 -1-5 5 1 15 Arendonk Baarle-Hertog Balen Beerse Dessel Geel Grobbendonk Herentals Herenthout

Nadere informatie

VERSLAG VERGADERING COMMISSIE 1 van woensdag 25 februari 2015 om 20:30 uur

VERSLAG VERGADERING COMMISSIE 1 van woensdag 25 februari 2015 om 20:30 uur VERSLAG VERGADERING COMMISSIE 1 van woensdag 25 februari 215 om 2:3 uur Aanwezig: Roes Peter - voorzitter Der Kinderen Annemie, Breugelmans Stef, Van Otten Jan, De Wilde Tine, Meeus Paul, Guedon John,

Nadere informatie

KINDERARMOEDE IN VLAANDEREN

KINDERARMOEDE IN VLAANDEREN KINDERARMOEDE IN VLAANDEREN Studiedienst van de Vlaamse Regering VOORWOORD Beste lezer, Hierbij de resultaten van een analyse van de Studiedienst van de Vlaamse Regering over kinderarmoede in Vlaanderen.

Nadere informatie

Verslag overleg stuurgroep kleuterparticipatie van 11 maart 2014

Verslag overleg stuurgroep kleuterparticipatie van 11 maart 2014 Ons kenmerk: LOP/TB/KPSG/VRS/VDM/140311/018 Bijlage: Huis van het Kind opent deuren uit LOKAAL Verslag overleg stuurgroep kleuterparticipatie van 11 maart 2014 Besluiten - Het Huis van het Kind moet vraaggestuurd

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 15 mei 2017

PERSBERICHT Brussel, 15 mei 2017 PERSBERICHT Brussel, 15 mei 2017 Armoede-indicatoren in België in 2016 (EU-SILC) Werklozen, eenoudergezinnen en huurders meest kwetsbaar voor armoede Vandaag publiceert de Algemene Directie Statistiek

Nadere informatie

Belangrijkste conclusies

Belangrijkste conclusies Gezinnen in de Stad Belangrijkste conclusies 1 Demografische cijfers Vergroening van de grootsteden en sommige centrumsteden: - Periode 2009-2014: De grootsteden Antwerpen en Gent kregen in deze periode

Nadere informatie

VERSLAG VERGADERING COMMISSIE 1 van woensdag 21 februari 2018 om 19:30 uur

VERSLAG VERGADERING COMMISSIE 1 van woensdag 21 februari 2018 om 19:30 uur VERSLAG VERGADERING COMMISSIE 1 van woensdag 21 februari 2018 om 19:30 uur Aanwezig: Roes Peter - voorzitter Der Kinderen Annemie, Van Litsenborg Guy, Van Otten Jan, De Wilde Tine, Meeus Paul, Guedon John,

Nadere informatie

Kinderarmoede in het Brussels Gewest

Kinderarmoede in het Brussels Gewest OBSERVATOIRE DE LA SANTÉ ET DU SOCIAL BRUXELLES OBSERVATORIUM VOOR GEZONDHEID EN WELZIJN BRUSSEL Senaat hoorzitting 11 mei 2015 Kinderarmoede in het Brussels Gewest www.observatbru.be DIMENSIES VAN ARMOEDE

Nadere informatie

Wat is armoede? Maatschappelijke participatie. Armoede in de Kempen

Wat is armoede? Maatschappelijke participatie. Armoede in de Kempen Armoede in de Kempen 30 april 2009 Bérénice Storms Wat is armoede? Armoede is een situatie waarbij het mensen ontbreekt aan de economische middelen om een aantal basisfuncties te realiseren (Van den Bosch,

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 25 februari 2016

PERSBERICHT Brussel, 25 februari 2016 PERSBERICHT Brussel, 25 februari 2016 Materiële deprivatie in België Met een diepere blik op sociale participatie 5,8% van de Belgische bevolking heeft te maken met ernstige materiële deprivatie, waardoor

Nadere informatie

Arbeidsmarkt SAMENVATTING werkenden, groeiend 68,5% werkzaamheidsgraad, groeiend niet-werkende werkzoekenden

Arbeidsmarkt SAMENVATTING werkenden, groeiend 68,5% werkzaamheidsgraad, groeiend niet-werkende werkzoekenden Arbeidsmarkt SAMENVATTING 232.572 werkenden, groeiend +3,1% t.a.v. 2010 Voornl. 50+ ers, +30,2% 42,2% in tertiaire sector, onder het Vlaams gemiddelde 68,5% werkzaamheidsgraad, groeiend 16.454 niet-werkende

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Turnhout

Uw gemeente in cijfers: Turnhout Inleiding Turnhout : Turnhout is een gemeente in de provincie Antwerpen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Baarle-Hertog, Beerse, Kasterlee, Merksplas, Oud-Turnhout, Ravels en

Nadere informatie

COULEUR LOCALE Mechelen Diversiteit in Mechelen

COULEUR LOCALE Mechelen Diversiteit in Mechelen COULEUR LOCALE Mechelen Diversiteit in Mechelen 07.03.2017 Commissie Welzijn arbeidsmarkt Terminologie buitenlandse herkomst : personen die legaal en langdurig in België verblijven, en die bij hun geboorte

Nadere informatie

Bijlage 1 :Tabellen Armoedebarometers

Bijlage 1 :Tabellen Armoedebarometers Bijlage 1 :Tabellen Armoedebarometers Kinderarmoede Nulmeting 2008 Barometer 2009 Barometer 2010 Barometer 2011 Barometer 2012 Barometer 2013 Barometer 2014 Barometer 2015 Bron Het aandeel kinderen geboren

Nadere informatie

Welzijnsbarometer 2015

Welzijnsbarometer 2015 OBSERVATOIRE DE LA SANTÉ ET DU SOCIAL BRUXELLES OBSERVATORIUM VOOR GEZONDHEID EN WELZIJN BRUSSEL "Cultuur aan de macht" de sociale rol van cultuur en kunst 26 november 2015 Welzijnsbarometer 2015 Marion

Nadere informatie

Provinciale omgevingsanalyse. Samenlevingsopbouw Antwerpen provincie

Provinciale omgevingsanalyse. Samenlevingsopbouw Antwerpen provincie Provinciale omgevingsanalyse Samenlevingsopbouw Antwerpen provincie 30 09 2014 Provinciale omgevingsanalyse Samenlevingsopbouw Antwerpen Provincie 30 september 2014 Inleiding... 5 1. Feiten en cijfers

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Ravels

Uw gemeente in cijfers: Ravels Inleiding Ravels : Ravels is een gemeente in de provincie Antwerpen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Arendonk, Baarle-Hertog, Oud-Turnhout en Turnhout. Ravels heeft een oppervlakte

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Geel

Uw gemeente in cijfers: Geel Inleiding Geel : Geel is een gemeente in de provincie Antwerpen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Herselt, Kasterlee, Laakdal, Meerhout, Mol, Olen, Retie en Westerlo. Geel heeft

Nadere informatie

Tarieven zoals van toepassing vanaf 1/1/2017

Tarieven zoals van toepassing vanaf 1/1/2017 Tarieven zoals van toepassing vanaf 1/1/2017 U vindt de tarieven op de volgende blz van jaarlijks vastrecht variabel tarief - progressief tarief: tarief per gemeente variabel tarief intergrale - vlak tarief:

Nadere informatie

Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting

Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting Feiten en cijfers Tabellen EU-SILC 2006 Tabel 1a-2006: Armoederisicopercentage (= het percentage personen met een equivalent

Nadere informatie

Algemene indicator domein overschrijdende kinderarmoede Nulmeting 2008 (cijfers 2006)

Algemene indicator domein overschrijdende kinderarmoede Nulmeting 2008 (cijfers 2006) Bijlage : Overzicht tabellen Armoedes Algemene indicator domein overschrijdende kinderarmoede ) ) ) ) ) Het aandeel kinderen geboren in een kansarm gezin - - - 8.2% 8.6% 9.7% 10.5% Kind en Gezin, Het kind

Nadere informatie

Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting

Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting Feiten en cijfers Hoeveel bedraagt het leefloon en hoeveel mensen moeten ermee rondkomen? Laatste aanpassing: 28/06/2019

Nadere informatie

Plaatsingslijst van het archief van de Rechtbank van Eerste Aanleg te Turnhout. Burgerlijke Stand. Akten. Oud bestand + aanvulling ( )

Plaatsingslijst van het archief van de Rechtbank van Eerste Aanleg te Turnhout. Burgerlijke Stand. Akten. Oud bestand + aanvulling ( ) BE-A0512_106489_104434_DUT Plaatsingslijst van het archief van de Rechtbank van Eerste Aanleg te Turnhout. Burgerlijke Stand. Akten. Oud bestand + aanvulling (1796-1890) Het Rijksarchief in België Archives

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Olen

Uw gemeente in cijfers: Olen Inleiding Olen : Olen is een gemeente in de provincie Antwerpen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Geel, Herentals, Kasterlee en Westerlo. Olen heeft een oppervlakte van 23,2 km

Nadere informatie

Armoede in België (focus arbeidsmarkt)

Armoede in België (focus arbeidsmarkt) Armoede in België (focus arbeidsmarkt) Federale dag van de Diversiteit 17 oktober 2017 Veerle Stroobants veerle.stroobants@cntr.be, 02/212.31.62 Inhoud 1. Steunpunt armoedebestrijding 2. Wat is armoede?

Nadere informatie

INVENTARIS POLITIONEEL AANBOD INTRAFAMILIAAL GEWELD Arr. Turnhout

INVENTARIS POLITIONEEL AANBOD INTRAFAMILIAAL GEWELD Arr. Turnhout INVENTARIS POLITIONEEL AANBOD INTRAFAMILIAAL GEWELD Arr. Turnhout VERSIE FEBRUARI 2012 REFERENTIEAMBTENAREN INTRAFAMILIAAL GEWELD 1 PZ Noorderkempen Ilse Roelen 2 PZ Regio Turnhout Annelies Verkoyen /

Nadere informatie

RAPPORT KANSARMOEDE-INDICATOREN IN ERPE-MERE

RAPPORT KANSARMOEDE-INDICATOREN IN ERPE-MERE RAPPORT KANSARMOEDE-INDICATOREN IN ERPE-MERE Bij het openen van het rapport worden de meest recente gegevens uit de databank gehaald. Inleiding In dit document worden de kansarmoede-indicatoren weergegeven

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER SOCIALE HUURWONING 2018

AANVRAAGFORMULIER SOCIALE HUURWONING 2018 AANVRAAGFORMULIER SOCIALE HUURWONING 2018 1. MIJN GEGEVENS INFORM ATIE OVER JOU (EN JE EVENTUELE PARTNER) Gegevens referentie-huurder Gegevens partner Naam :... Naam :... Voornaam :... Voornaam :... Geboortedatum

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Kasterlee

Uw gemeente in cijfers: Kasterlee Inleiding Kasterlee : Kasterlee is een gemeente in de provincie Antwerpen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Geel, Herentals, Lille, Olen, Oud-Turnhout, Retie, Turnhout en Vosselaar.

Nadere informatie

«WELZIJNSBAROMETER 2010» SAMENVATTING EN CONCLUSIES

«WELZIJNSBAROMETER 2010» SAMENVATTING EN CONCLUSIES «WELZIJNSBAROMETER 2010» SAMENVATTING EN CONCLUSIES Brussel wordt gekenmerkt door een grote concentratie van armoede in de dichtbevolkte buurten van de arme sikkel in het centrum van de stad, met name

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Vosselaar

Uw gemeente in cijfers: Vosselaar Inleiding Vosselaar : Vosselaar is een gemeente in de provincie Antwerpen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Beerse, Kasterlee, Lille en Turnhout. Vosselaar heeft een oppervlakte

Nadere informatie

Bestuursorganen. Wie is wie? Legislatuur

Bestuursorganen. Wie is wie? Legislatuur Bestuursorganen Wie is wie? Legislatuur 2019-2025 Situatie maart 2019 Raad van bestuur Bestuurders Guy Van de Perre Voorzitter Schepen Kasterlee Nathalie Cuylaerts Ondervoorzitter Schepen Rijkevorsel Tom

Nadere informatie

VERSLAG VERGADERING COMMISSIE 3 van dinsdag 22 mei 2012om 19:30 uur

VERSLAG VERGADERING COMMISSIE 3 van dinsdag 22 mei 2012om 19:30 uur VERSLAG VERGADERING COMMISSIE 3 van dinsdag 22 mei 2012om 19:30 uur Aanwezig: Bockx Greet - voorzitter De Wachter Eddy, Daniëls Tom, Debondt Luc, Anaf Hannes, Warpy Sonja, Meeus Paul, Van de Heyning Myriam,

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 15 oktober 2015

PERSBERICHT Brussel, 15 oktober 2015 PERSBERICHT Brussel, 15 oktober 2015 Materiële deprivatie in België Met een diepere blik op materiële deprivatie bij kinderen 6% van de Belgische bevolking heeft te maken met ernstige materiële deprivatie,

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Retie

Uw gemeente in cijfers: Retie Inleiding Retie : Retie is een gemeente in de provincie Antwerpen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Arendonk, Dessel, Geel, Kasterlee, Mol en Oud-Turnhout. Retie heeft een oppervlakte

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Baarle-Hertog

Uw gemeente in cijfers: Baarle-Hertog Inleiding Baarle-Hertog : Baarle-Hertog is een gemeente in de provincie Antwerpen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Hoogstraten, Merksplas, Ravels en Turnhout. Baarle-Hertog heeft

Nadere informatie

De evolutie van de sociale situatie en de sociale bescherming in België Samenvatting en kernboodschappen

De evolutie van de sociale situatie en de sociale bescherming in België Samenvatting en kernboodschappen De evolutie van de sociale situatie en de sociale bescherming in België 2017 Samenvatting en kernboodschappen Juli 2017 ANNEX 5 : NEDERLANDSTALIGE SAMENVATTING EN KERNBOODSCHAPPEN VAN DE ANALYSE VAN DE

Nadere informatie

GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 7 maart 2016 BURGER EN SAMENLEVING _GR_00040 Toelagereglement taxicheques - aanpassingen - Goedkeuring

GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 7 maart 2016 BURGER EN SAMENLEVING _GR_00040 Toelagereglement taxicheques - aanpassingen - Goedkeuring Gemeenteraad GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 7 maart 2016 BURGER EN SAMENLEVING 8 2016_GR_00040 Toelagereglement taxicheques - aanpassingen - Goedkeuring Samenstelling: Aanwezig: de heer Luc Hermans; de

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Herentals

Uw gemeente in cijfers: Herentals Inleiding Herentals : Herentals is een gemeente in de provincie Antwerpen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Grobbendonk, Heist-op-den-Berg, Herenthout, Kasterlee, Lille, Olen,

Nadere informatie

VERSLAG VERGADERING COMMISSIE 1 van woensdag 24 januari 2018 om 19:30 uur

VERSLAG VERGADERING COMMISSIE 1 van woensdag 24 januari 2018 om 19:30 uur VERSLAG VERGADERING COMMISSIE 1 van woensdag 24 januari 2018 om 19:30 uur Aanwezig: Roes Peter - voorzitter Der Kinderen Annemie, Breugelmans Stef, Van Litsenborg Guy, Van Otten Jan, De Wilde Tine, Meeus

Nadere informatie

Limburg Sociaal Enkele cijfers. 17 juni 2014 Steunpunt Sociale Planning

Limburg Sociaal Enkele cijfers. 17 juni 2014 Steunpunt Sociale Planning Limburg Sociaal Enkele cijfers 17 juni 2014 Steunpunt Sociale Planning Inhoud Inleiding Bestaansonzekerheid in Limburg Inkomen ter hoogte van wettelijke armoedegrens Recht op voorkeurtarief in de ziekteverzekering

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Merksplas

Uw gemeente in cijfers: Merksplas Inleiding Merksplas : Merksplas is een gemeente in de provincie Antwerpen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Baarle-Hertog, Beerse, Hoogstraten, Rijkevorsel en Turnhout. Merksplas

Nadere informatie

Verslag overleg stuurgroep kleuterparticipatie van 10 februari 2015

Verslag overleg stuurgroep kleuterparticipatie van 10 februari 2015 Ons kenmerk: LOP/TB/KPSG/VRS/VDM/150210/019 Verslag overleg stuurgroep kleuterparticipatie van 10 februari 2015 Aanwezig Katrijn Raeymaekers, Marc Van de maele, Anne Goethals, Leen Van Looveren, Veerle

Nadere informatie

inkomens, woningprijzen en ouderenzorg Essen Hoogstraten Kalmthout Wuustwezel Brecht Brasschaat Malle Schoten Schilde Zoersel Wijnegem Vorselaar

inkomens, woningprijzen en ouderenzorg Essen Hoogstraten Kalmthout Wuustwezel Brecht Brasschaat Malle Schoten Schilde Zoersel Wijnegem Vorselaar Types van gemeenten: inkomens, woningprijzen en ouderenzorg Essen Hoogstraten Kalmthout Wuustwezel Baarle-Hertog Ravels Merksplas Rijkevorsel Stabroek Kapellen Brasschaat Brecht Malle Turnhout Oud-Turnhout

Nadere informatie

30 augustus blauw. Toelatingsexamen arts en tandarts. Informatie verwerven en verwerken (IVV) STILLEESTEKST 2

30 augustus blauw. Toelatingsexamen arts en tandarts. Informatie verwerven en verwerken (IVV) STILLEESTEKST 2 Kleef hier onmiddellijk een identificatiesticker blauw Toelatingsexamen arts en tandarts 30 augustus 2016 Informatie verwerven en verwerken (IVV) STILLEESTEKST 2 Figuur 1: Kerncijfers over armoede in België.

Nadere informatie

MOTIE TOEVLOED ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET ONDERWIJS VAN TURNHOUT

MOTIE TOEVLOED ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET ONDERWIJS VAN TURNHOUT MOTIE TOEVLOED ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET ONDERWIJS VAN TURNHOUT Motie van de Turnhoutse Gemeenteraad betreffende de toenemende toestroom van anderstalige kinderen in de basis en secundaire scholen

Nadere informatie

Provincie Antwerpen kinderopvang in kaart

Provincie Antwerpen kinderopvang in kaart Provincie Antwerpen kinderopvang in kaart Provinciale afdeling Antwerpen Jean Paul Van der Elst m.m.v. Vera Marien Inhoudstafel Inleiding 3 Situering en verantwoording 3 Inhoudelijk overzicht 3 I. Provincie

Nadere informatie

Het basisonderwijs in Antwerpen

Het basisonderwijs in Antwerpen Het basisonderwijs in Antwerpen 1 www.dspa.be Het basisonderwijs in Antwerpen in kaart gebracht Schooljaar 2001-2002 schooljaar 2002-2003 en schooljaar 2003-2004 Ellen Schryvers Vlaamse Gemeenschap, Departement

Nadere informatie

Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting

Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting Feiten en cijfers Hebben laaggeschoolden een hoger risico om in armoede te belanden? Ja. Laagopgeleiden hebben het vaak

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER SOCIALE HUURWONING 2016

AANVRAAGFORMULIER SOCIALE HUURWONING 2016 AANVRAAGFORMULIER SOCIALE HUURWONING 2016 1. MIJN GEGEVENS INFORM ATIE OVER JOU (EN JE EVENTUELE PARTNER) Gegevens referentie-huurder Gegevens partner Naam :... Naam :... Voornaam :... Voornaam :... Geboortedatum

Nadere informatie

Ruimte SAMENVATTING. 352 inwoners per km², dunbevolkt

Ruimte SAMENVATTING. 352 inwoners per km², dunbevolkt Ruimte SAMENVATTING 352 inwoners per km², dunbevolkt 27.770 ha bebouwde opp. (18,7%) Sterk groeiend +1.831 ha t.a.v. 2010, vooral huizen en bijgebouwen 111.295 ha onbebouwde opp. (75,1%) Daling met 2.011

Nadere informatie

VERSLAG VERGADERING COMMISSIE 4 van dinsdag 28 april 2015om 19:30 uur

VERSLAG VERGADERING COMMISSIE 4 van dinsdag 28 april 2015om 19:30 uur VERSLAG VERGADERING COMMISSIE 4 van dinsdag 28 april 2015om 19:30 uur Aanwezig: Gevers Dimitri, Van de Poel Katrien, Driesen Josiane, Van Otten Jan, De Wilde Tine, Van Lommel Reccino, Versmissen Tom, Vermeijen

Nadere informatie

armoedebarometer De interfederale Sociale Zekerheid Federale Overheidsdienst DE STAATSSECRETARIS VOOR MAATSCHAPPELIJKE

armoedebarometer De interfederale Sociale Zekerheid Federale Overheidsdienst DE STAATSSECRETARIS VOOR MAATSCHAPPELIJKE DE STAATSSECRETARIS VOOR MAATSCHAPPELIJKE INTEGRATIE EN ARMOEDEBESTRIJDING LE SECRETAIRE D ÉTAT À L INTÉGRATION SOCIALE ET À LA LUTTE CONTRE LA PAUVRETÉ Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid ALGEMENE

Nadere informatie

Omgevingsanalyse van de gemeente Laakdal

Omgevingsanalyse van de gemeente Laakdal Omgevingsanalyse van de gemeente Laakdal Bijlage bij het meerjarenplan 2014-2019 Inhoud 1. Preambule 5 DEEL I: EXTERNE ANALYSE 2. Inleiding externe analyse 6 3. Demografie 6 3.1. Bevolkingsomvang en dichtheid

Nadere informatie

a) Rijdt er naast het oudjaarsaanbod ook nog een regulier aanbod?

a) Rijdt er naast het oudjaarsaanbod ook nog een regulier aanbod? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 670 van ANNICK DE RIDDER datum: 9 februari 2015 aan BEN WEYTS VLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN De Lijn Antwerpen - Aanbod

Nadere informatie

GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 6 februari 2017 CULTUUR EN VRIJE TIJD _GR_00057 Toelagereglement veiligheid op evenementen - Goedkeuring

GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 6 februari 2017 CULTUUR EN VRIJE TIJD _GR_00057 Toelagereglement veiligheid op evenementen - Goedkeuring Gemeenteraad GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 6 februari 2017 CULTUUR EN VRIJE TIJD 2 2017_GR_00057 Toelagereglement veiligheid op evenementen - Goedkeuring Samenstelling: Aanwezig: de heer Luc Hermans;

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Oud-Turnhout

Uw gemeente in cijfers: Oud-Turnhout Inleiding Oud-Turnhout : Oud-Turnhout is een gemeente in de provincie Antwerpen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Arendonk, Kasterlee, Ravels, Retie en Turnhout. Oud-Turnhout

Nadere informatie

DIALOOGNAMIDDAG KEMPEN Samenwerken aan een sterk lokaal sociaal beleid 29/09/2016 VERSLAG

DIALOOGNAMIDDAG KEMPEN Samenwerken aan een sterk lokaal sociaal beleid 29/09/2016 VERSLAG DIALOOGNAMIDDAG KEMPEN Samenwerken aan een sterk lokaal sociaal beleid 29/09/2016 VERSLAG Aanwezig: Vertegenwoordigers van 10 welzijnsschakelgroepen uit Olen, Rijkevorsel, Mol, Herselt, Hulshout, Westerlo,

Nadere informatie

VERSLAG VERGADERING COMMISSIE 3 van woensdag 15 juni 2016 om 19:30 uur

VERSLAG VERGADERING COMMISSIE 3 van woensdag 15 juni 2016 om 19:30 uur VERSLAG VERGADERING COMMISSIE 3 van woensdag 15 juni 2016 om 19:30 uur Aanwezig: De Wilde Tine - waarnemend voorzitter Der Kinderen Annemie, Van de Poel Katrien, Gevers Dimitri, Driesen Godelieve, Van

Nadere informatie

Kids on Wheels Sinds Een participatief fietsproject met kinderen en jongeren in een aandachtswijk dat)

Kids on Wheels Sinds Een participatief fietsproject met kinderen en jongeren in een aandachtswijk dat) Kids on wheels Kids on Wheels Sinds 2015 Een participatief fietsproject met kinderen en jongeren in een aandachtswijk dat) Uit de Marge Vzw Steunpunt voor werkingen met maatschappelijk kwetsbare jeugd

Nadere informatie

en aan kinderen uit het lager en secundair onderwijs.

en aan kinderen uit het lager en secundair onderwijs. 4 Welvaart, inkomen, armoede en kansarmoede Het kind in Vlaanderen 217 Kind en Gezin 5. SCHOOLTOELAGEN In het Vlaams onderwijs is er een systeem van school- en studietoelagen waarbij leerlingen uit een

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling "Sociale Zekerheid"

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling "Sociale Zekerheid" SCSZ/14/002 ADVIES NR. 15/01 VAN 13 JANUARI 2015 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN ANONIEME GEGEVENS DOOR

Nadere informatie

NR NAAM DEELNEMER. CIPAL DV Deelnemersregister - laatste aanpassing ingevolge AV 12/06/2015 Ondernemingsnummer /8

NR NAAM DEELNEMER. CIPAL DV Deelnemersregister - laatste aanpassing ingevolge AV 12/06/2015 Ondernemingsnummer /8 I. STEDEN EN GEMEENTEN 1 Gemeente Aalter 2 Gemeente Aartselaar 3 Gemeente Arendonk 4 Gemeente As 5 Gemeente Baarle-Hertog 6 Gemeente Balen 7 Stad Beringen 8 Gemeente Berlaar 9 Stad Bilzen 10 Stad Blankenberge

Nadere informatie

VERSLAG VERGADERING COMMISSIE 3 van woensdag 20 augustus 2014 om 19:30 uur

VERSLAG VERGADERING COMMISSIE 3 van woensdag 20 augustus 2014 om 19:30 uur VERSLAG VERGADERING COMMISSIE 3 van woensdag 20 augustus 2014 om 19:30 uur Aanwezig: Van Heupen Nic - voorzitter Der Kinderen Annemie, Van de Poel Katrien, Roes Peter, Gevers Dimitri, De Wilde Tine, Guedon

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Mol

Uw gemeente in cijfers: Mol Inleiding Mol : Mol is een gemeente in de provincie Antwerpen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Arendonk, Balen, Dessel, Geel, Lommel, Meerhout en Retie. Mol heeft een oppervlakte

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Arendonk

Uw gemeente in cijfers: Arendonk Inleiding Arendonk : Arendonk is een gemeente in de provincie Antwerpen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Mol, Oud-Turnhout, Ravels en Retie. Arendonk heeft een oppervlakte van

Nadere informatie

Hoofdstuk 3 KINDEREN EN DE WERKSITUATIE VAN HUN OUDERS

Hoofdstuk 3 KINDEREN EN DE WERKSITUATIE VAN HUN OUDERS Hoofdstuk 3 KINDEREN EN DE WERKSITUATIE VAN HUN OUDERS De tijd die kinderen doorbrengen in en buiten het eigen gezin, o.a. in de kinderopvang, hangt nauw samen met de werksituatie van de ouders. Werk is

Nadere informatie

Lancering Vlaamse Migratie- en Integratiemonitor 2018 en survey Samenleven in Diversiteit 2017

Lancering Vlaamse Migratie- en Integratiemonitor 2018 en survey Samenleven in Diversiteit 2017 PERSBERICHT - 8 mei 2018 Lancering Vlaamse Migratie- en Integratiemonitor 2018 en survey Samenleven in Diversiteit 2017 Het Agentschap Binnenlands Bestuur en Statistiek Vlaanderen publiceren vandaag de

Nadere informatie

Samen beleid maken: lokale besturen mee aan boord!

Samen beleid maken: lokale besturen mee aan boord! Samen beleid maken: lokale besturen mee aan boord! Flankerend onderwijsbeleid lokaal verankeren 1-11/27/2017 Twee invalshoeken, twee hefbomen Formeel: Decretaal kader: Decreet Flankerend Onderwijsbeleid

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER SOCIALE HUURWONING 2017

AANVRAAGFORMULIER SOCIALE HUURWONING 2017 AANVRAAGFORMULIER SOCIALE HUURWONING 2017 1. MIJN GEGEVENS INFORM ATIE OVER JOU (EN JE EVENTUELE PARTNER) Gegevens referentie-huurder Gegevens partner Naam :... Naam :... Voornaam :... Voornaam :... Geboortedatum

Nadere informatie

Verslag. Algemene vergadering. 16 december Algemene vergadering: verslag 17 juni goedkeuring

Verslag. Algemene vergadering. 16 december Algemene vergadering: verslag 17 juni goedkeuring Verslag Algemene vergadering 16 december 2015 Aanwezig: De heer Luk Lemmens, afgevaardigde provincie Antwerpen, mevrouw Leyla Aydemir, afgevaardigde stad Antwerpen, de heer Stef Breugelmans, afgevaardigde

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Dessel

Uw gemeente in cijfers: Dessel Inleiding Dessel : Dessel is een gemeente in de provincie Antwerpen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Mol en Retie. Dessel heeft een oppervlakte van 27,0 km 2 en telt 9.177 inwoners,

Nadere informatie

Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting

Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting Feiten en cijfers Tabellen EU-SILC 2005 Tabel 1a-2005: Armoederisicopercentage (= het percentage personen met een equivalent

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Lille

Uw gemeente in cijfers: Lille Inleiding Lille : Lille is een gemeente in de provincie Antwerpen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Beerse, Herentals, Kasterlee, Malle, Vorselaar en Vosselaar. Lille heeft een

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Westerlo

Uw gemeente in cijfers: Westerlo Inleiding Westerlo : Westerlo is een gemeente in de provincie Antwerpen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Geel, Heist-op-den-Berg, Herentals, Herselt, Hulshout en Olen. Westerlo

Nadere informatie

Socio-economische blik op de Kempen

Socio-economische blik op de Kempen Socio-economische blik op de Kempen AAN : CC : AUTEUR : Streekplatform Kempen Kim Nevelsteen, Dominique Van Dijck DATUM : 6 maart 2017 BETREFT : Socio-economische analyse van de Kempen 517.884 inwoners

Nadere informatie

Algemene Vergadering 30 november 2016

Algemene Vergadering 30 november 2016 Algemene Vergadering 30 november 2016 Agenda Opvolging en goedkeuring verslag AV 23/3/16 Financiën Begroting 2017 Reservevorming Toelichting nieuwe projecten o Week van de KEIgezonde Kempen o Week van

Nadere informatie

Algemeen rapport: vergelijk Postzones: Antwerpen Noord (2060), Antwerpen Kiel (2020), Antwerpen Linkeroever (2050), Borgerhout (2140)

Algemeen rapport: vergelijk Postzones: Antwerpen Noord (2060), Antwerpen Kiel (2020), Antwerpen Linkeroever (2050), Borgerhout (2140) Inhoud Algemeen rapport: vergelijk Postzones: Antwerpen Noord (2060), Antwerpen Kiel (2020), Antwerpen Linkeroever (2050), Borgerhout (2140) Dit rapport brengt de Postzones: Antwerpen Noord (2060), Antwerpen

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Beerse

Uw gemeente in cijfers: Beerse Inleiding Beerse : Beerse is een gemeente in de provincie Antwerpen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Lille, Malle, Merksplas, Rijkevorsel, Turnhout en Vosselaar. Beerse heeft

Nadere informatie

De (on)gelijke deelname aan kinderopvang in Vlaanderen

De (on)gelijke deelname aan kinderopvang in Vlaanderen De (on)gelijke deelname aan kinderopvang in Vlaanderen Sofie Kuppens HIVA KU Leuven Kennisplatform BUITENKANS Vóór en vroegschoolse educatie in de strijd tegen kinderarmoede 27 April 2016 Overzicht Inleiding

Nadere informatie

BRUSSELS ARMOEDERAPPORT 2015 Welzijnsbarometer: samenvatting

BRUSSELS ARMOEDERAPPORT 2015 Welzijnsbarometer: samenvatting BRUSSELS ARMOEDERAPPORT 2015 Welzijnsbarometer: samenvatting De Welzijnsbarometer verzamelt jaarlijks een reeks indicatoren die verschillende aspecten van armoede in het Brussels Gewest belichten. De sociaaleconomische

Nadere informatie