Gedragsregels op het Internet

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gedragsregels op het Internet"

Transcriptie

1 ICT J.P.Siebelink Office 2003 ICT 01 Gedragsregels op het Internet Het Internet staat vol met allemaal nuttige dingen en helaas, ook veel dingen die helemaal geen nut hebben of juist niet waar zijn. Deze eerste kaart geeft onze afspraken weer. Deze afspraken hebben we gemaakt om het voor iedereen leuk te houden. Houd je aan deze afspraken!!!

2 Wat ga je doen? Door deze kaarten allemaal te volgen weet je zeker dat je goed genoeg met de computer kunt werken als je op het voortgezet onderwijs komt en verder Je gaat zelf één voor één de kaarten doorwerken. Er zitten ook af en toe opdrachtkaarten tussen. Om deze opdrachtkaarten goed te maken moet je de dingen die je tot nu toe hebt geleerd ook gebruiken. Doe je dit goed, dan mag je verder met de volgende kaart. Je mag altijd een kaart terug opzoeken om te kijken hoe iets ook weer zat als je het vergeten bent.. Algemene regels: - Houd je taalgebruik netjes. - Schrijf kort en krachtig. Lange verhalen worden niet gelezen. - We loggen altijd op onze eigen naam in. - Als we bij de computer zitten, kletsen we niet. - Als we iets niet weten of willen overleggen, dan doen we dat fluisterend. - Als we bij de computer zitten, eten en drinken we niets. Internetregels - We bezoeken alleen sites die voor ons bedoeld zijn. Komen we per ongeluk op een site die niet voor ons bedoeld is, dan klikken we die weg of drukken we op ATL+F4 - Foto s, teksten, enz. die we willen opslaan, slaan we altijd op de plek op die door de leerkracht is aangegeven. - Houd er rekening mee dat je nooit anoniem op het Internet zit. Het is altijd mogelijk om uit te vinden vanaf welke computer iets gedaan is. - Houd hier ook rekening mee als je aan het MSN-en bent!!! Je bent altijd te vinden. - Geef nooit je naam of adresgegevens op. Ook niet van een ander. Vraag eventueel aan de leerkracht welke naam je mag gebruiken.

3 ICT 02 Als je op Internet wilt, zul je een browser moeten gebruiken. De meest gebruikte browser is die van Microsoft: Internet Explorer Je leert nu wat de verschillende knoppen doen. ICT 03 Woordenlijst Het is verstandig als je weet wat de volgende woorden betekenen... Provider: Een bedrijf dat je toegang geeft tot internet. Browser: Een programma om internet op te gaan. Bij ons is dat de Internet Explorer van Microsoft. Website: Een plaats op internet waar informatie te vinden is. (site) Webpage: Een pagina op een website. Homepage: De eerste pagina die je ziet als je op een bepaalde site komt. Hyperlink: Een verbinding naar een andere pagina. Surfen: Van de ene naar de andere website gaan. Zoekmachine: Een machine die informatie opzoekt op internet (bijv. Google). Hits: Plaatsen waar die informatie te vinden is.

4 Vorige: Als je op een pagina zit, dan kun je makkelijk naar een nieuwe pagina klikken. Stel dat je weer terug wilt naar de pagina die je net had, dan druk je op de knop Vorige. Volgende: Stel dat je op Vorige hebt geklikt, maar toch weer naar de pagina die je net had terug wilt, dan kun je op verder klikken. Dat kan alleen als je al een keer terug bent gegaan. Stop: Soms duurt het erg lang voordat een pagina in beeld komt. Hiermee kun je het laden stoppen, zodat je verder kunt. Ververs: Een pagina waar je geweest bent wordt door jouw eigen computer onthouden. Als er iets aan verandert, dan zie je dat niet omdat hij in het geheugen van jouw computer staat. Klik op ververs om de laatste versie te laten zien. Home: Druk op deze knop als je naar jouw startpagina wilt gaan. Zoeken: Type hier je zoekopdracht. Favorieten: Klik hierop als je een favoriete site wilt openen of toevoegen. Afdrukken: Klik hierop om de pagina af te drukken. Een bericht via internet versturen. Attachment: Iets dat je meestuurt met een , zoals een foto of een verslag. Chatten: Kletsen via internet. Emoticons: Afkortingen waar je emoties mee kunt tonen ;-) Forum: Een website met veel informatie over een bepaald onderwerp. Je kunt er berichten plaatsen die anderen kunnen lezen. (nieuwsgroep) E-commerce: Iets kopen of verkopen via internet. Downloaden: Iets van het internet afhalen en op je eigen computer zetten. Uploaden: Iets van je eigen computer op het internet zetten. Freeware: Gratis software. Shareware: Software die je gratis mag uitproberen. Webcam: Een videocamera op internet. Filter: Een manier om ongewenste informatie van internet tegen te houden. Portaal: Een scherm met heel veel hyperlinks over een onderwerp. Netiquette: Gedragsregels op internet. Zippen: Door te zippen verklein je een bestand. Google: Een bekende zoekmachine.

5 ICT 04 De geschiedenis van het internet ICT 05

6 Internet is ontstaan rond In die tijd was er de Koude oorlog tussen Amerika en Rusland. Allerlei militaire gegevens werden in Amerika bewaard in computers. Om te voorkomen dat de gegevens verloren zouden gaan bij een bombardement, maakte men verbindingen tussen de computers. Telkens werden de gegevens overgeseind van de ene naar de andere computer. Dat was het begin van internet. Toen heette het nog Arpanet. Pas na 1990 werden er afspraken gemaakt om computers over de hele wereld met elkaar te verbinden. We noemen dat een protocol. Toen ontstond het internet zoals wij dat nu kennen. Inmiddels zijn er vele miljoenen computers met informatie verbonden met internet. Beantwoord de volgende vragen in Word 1 Noem twee dingen die je nodig hebt om internetpagina s te kunnen bekijken op jouw computer. 2 Wat is het verschil tussen een website en een homepage? 3 Wat hebben hyperlinks en surfen met elkaar te maken? 4 Waarom zijn zoekmachines op internet heel belangrijk? 5 Wat is het verschil tussen een website en een nieuwsgroep? 6 Wat is het verschil tussen freeware en shareware? 7 Noem een voorbeeld van e-commerce. 8 Geef twee voorbeelden van Gedragsregels op het Internet. Sla het bestand op onder de naam: toets spatie internet spatie 1 spatie jouw naam spatie eerste letter van je achternaam Heet je bijvoorbeeld Martine G, dan wordt het: toets internet 1 martine g

7 ICT 06 Als je een pagina hebt gevonden die je erg handig of leuk vindt, dan is het niet handig als je het adres steeds weer helemaal in moet typen: Je kunt gelukkig de pagina s die je vaker wilt bezoeken onthouden. ICT 07 Als je de favorieten opgeslagen hebt en je gaat een paar maanden verder, dan heb je een stuk of 20, 30, 100? pagina s als favoriet opgeslagen. Om daar duidelijkheid in te krijgen kun je de favorieten indelen in aparte mappen.

8 Je gaat een site toevoegen aan jouw favorieten. Een favoriet is een site / pagina waar je graag op komt, of die je nog een keer nodig hebt. Open de site die je wilt hebben. Klik dan op de knop Favorieten met een groene plus erbij. Klik dan op: Aan favorieten toevoegen. Kies een passende naam en klik op Toevoegen. Als je nu een favoriet wilt openen, dan klik je weer op de knop favorieten en ga je naar beneden tot je de naam van die pagina vindt. Klik hier dan op en de pagina opent zich. Open de browser en zorg ervoor dat je minstens 10 pagina s als favoriet hebt ingesteld. Klik op Favorieten toevoegen. Kies dan voor Favorieten indelen Onderaan heb je 4 knoppen: Klik op Nieuwe map en geef de nieuwe map een herkenbare naam. Hier zijn 2 nieuwe mappen aangemaakt: Leuk en School. Selecteer nu een favoriet die je in de map wilt hebben. Houd de linker muisknop ingedrukt en sleep hem naar de map. Laat los als je op de map staat. Nu is hij verplaatst. De overige knoppen spreken voor zich.

9 ICT 08 Als je meerdere pagina s geopend hebt kun je ze tegelijk laten zien ICT 09 Plaatjes Copyright: of Op alle foto s en plaatjes op het internet zit in principe copyright (copy = kopieer right = recht). We noemen dat het auteursrecht. Auteursrecht: het recht om te beslissen of iets dat je gemaakt hebt, bijv. een boek, muziekstuk, film of foto, openbaar gemaakt mag worden. Soms moet je dus toestemming vragen om iets te mogen gebruiken...

10 Als je meerdere pagina s geopend hebt is het moeilijk om overzicht te houden wat je waar gevonden hebt. Je kunt dan snel even de verschillende pagina s bekijken door ze te verkleinen en naast elkaar te zetten. Dat doet het programma zelf voor je Links zie je een knop met 4 vierkantjes erin. Klik hierop en de geopende vensters verschijnen verkleind in beeld. Als je dan de juiste pagina vindt hoef je er maar op te klikken om naar die pagina te gaan. Als je op internet wat leuke afbeeldingen gevonden hebt, dan kun je die eventueel gebruiken voor een werkstuk of iets anders. In dit voorbeeld maken we een werkstuk over de wasbeer. Je hebt op een site dit plaatje gevonden. Ga met de muis erop staan en klik op de rechter muisknop. Je krijgt nu een nieuw menu. Kies hier Afbeelding opslaan als en kies een geschikte naam voor het plaatje. Controleer nog even de plek waar je het plaatje opslaat. Automatisch ga je naar de map: Mijn afbeeldingen in de map Mijn documenten. Als je het ergens anders wilt opslaan, dan moet je dat nu aangeven.

11 ICT 10 ICT 11 Als je de internet browser opent, kom je op jouw startpagina terecht. Dit is de pagina waar jij mee wilt beginnen. (Meestal de pagina die jij het meest bezoekt.)

12 Beantwoord de volgende vragen in Word Leg uit wat je bij de volgende knoppen kunt doen Leg uit wat er met copyright bedoeld wordt. Sla het bestand op onder de naam: toets spatie internet spatie 2 spatie jouw naam spatie + eerste letter van je achternaam Heet je bijvoorbeeld Martine G, dan wordt het: toets internet 2 martine g De makkelijkste manier om jouw favoriete pagina als startpagina in te stellen is door die pagina te openen. Dan klik je op Extra en dan Internetopties. Klik dan op Huidige gebruiken en je hebt een nieuwe startpagina ingesteld. Let op: Het kan zijn dat dit op jouw school niet werkt. Dat heeft te maken met het netwerk.

13 ICT 12 Geschiedenis En dan niet de slag bij Nieuwpoort, maar jouw eigen geschiedenis op het internet. Waar ben je geweest? ICT 13 Zoeken Over alles waar je wat over wilt weten kun je wel wat vinden op internet. Er staat echter veel te veel op internet. Je zult echt moeten zoeken. Ook daar hebben ze aan gedacht.

14 Om de geschiedenis te openen klik je op het driehoekje naast Volgende Dan staat onderaan Geschiedenis Dan opent zich links een deel waar je de afgelopen dagen in beeld krijgt. Klik op de dag die je hebben moet. Dan krijg je te zien waar je die dag geweest bent. Klik dan op de link en je bent er weer. Je kunt ook op: CTRL+SHIFT+H klikken. Rechts bovenin kun je een zoekopdracht opgeven. We gaan op zoek naar informatie over de wasbeer. Type het woord (in dit geval wasbeer) in dit vak. Druk op enter en er komt een nieuwe pagina met allemaal verwijzingen (links) naar pagina s waarop het woord wasbeer voorkomt. We hebben als zoekmachine Google gekozen. Controleer dit eventueel door op het driehoekje naast het vergrootglas te klikken. Live Search is ook goed, maar de pagina ziet er iets anders uit Een nieuwe pagina komt dan tevoorschijn met een heleboel links naar pagina s met het woord wasbeer erin. Sommige zijn bruikbaar, sommige niet... Klik op een link om de pagina die daarachter zit te openen. We hebben hier gekozen voor de link naar Wikipedia.

15 ICT 14 Zoeken We zagen bij het zoeken naar de wasbeer dat er pagina s met het woord wasbeer in het Nederlands alleen al te vinden zijn. Op welke van die pagina s staat de informatie die jij nodig hebt??? ICT 15

16 Er zijn zoektrucs om sneller aan de informatie te komen die jij nodig hebt. Als je een werkstuk wilt maken over hoe het menselijk oog gebouwd is en werkt en je zoekt op het woord oog, dan krijg je meer dan twee miljoen mogelijke pagina s. Dat zijn er veel te veel. We gaan dit verfijnen. Dan denk je al snel dat de zoekopdracht: hoe werkt het menselijk oog beter is. Maar in deze opdracht staan veel woorden die op elke pagina te vinden zijn. Zoek dus naar trefwoorden en type die in. Bijvoorbeeld: menselijk oog (iets meer dan één miljoen pagina s) Of werking menselijk oog (iets meer dan pagina s) Of bouw werking menselijk oog (iets minder dan pagina s) Je ziet dat hoe specifieker je jouw zoekopdracht maakt, hoe minder pagina s je overhoudt en die pagina s hebben bijna zeker iets te maken met wat jij zoekt. Beantwoord de volgende vragen in Word 1. Welke toetscombinatie moet je gebruiken om de geschiedenis te bekijken? 2. Zoek op Google naar campings in Groningen. Schrijf drie namen van campings met hun plaatsnaam op. 3. Schrijf stap voor stap op hoe je jouw eigen startpagina instelt. 4. Hoe sla je een afbeelding op die je gevonden hebt op internet? 5. Beschrijf hoe je een pagina als jouw favoriet instelt. 6. Beschrijf hoe je de favorieten indeelt. Sla het bestand op onder de naam: toets spatie internet spatie 3 spatie jouw naam spatie + eerste letter van je achternaam Heet je bijvoorbeeld Martine G, dan wordt het: toets internet 3 martine g

17 ICT 16 Snel Sneller Nog sneller En het... ICT 17 Nu heb je de juiste informatie gevonden en dan...

18 Als je een webpagina opent, dan kosten de plaatjes het meeste tijd. Je kunt eventueel de mogelijkheid om plaatjes te laten zien uitschakelen. De pagina wordt dan supersnel geladen en je kunt vaak aan de tekst al zien of het een bruikbare pagina is of niet. Je klikt op Extra en dan Internetopties. Kies dan het tabblad Geavanceerd. Ga dan naar beneden tot je Afbeeldingen weergeven ziet. Haal het vinkje hier weg om ze niet weer te geven en zet het vinkje er neer om ze wel te laten zien. Op dezelfde manier kun je geluid en video uitschakelen. Let op: Het kan zijn dat dit op jouw school niet werkt. Dat heeft te maken met het netwerk. Als je een goede site hebt gevonden met daarin stukken tekst die jij wilt gebruiken, dan hoef je die niet helemaal over te typen. Dat kan handiger Selecteer het stuk tekst dat jij wilt hebben. (Ga er met de muis op staan, druk de linker muisknop in en houd die ingedrukt, sleep nu de muis naar het einde van de tekst die je wilt hebben en laat dan de linker muisknop los. De tekst verandert nu van kleur.) Druk dan op <CTRL><C>. CTRL ingedrukt houden en dan de C indrukken. De C staat voor copy = kopieer. Open dan Word (of een ander programma waar je de tekst in wilt hebben). Zorg ervoor dat je een document hebt geopend, nieuw of bestaand, en ga op de plek staan waar je de tekst wilt hebben. Druk dan op <CTRL><V> Dit is de combinatie om de tekst die je net in het geheugen gezet hebt, te plakken. Als het goed is verschijnt de tekst nu in Word. Let wel op: Een veel gebruikte kleur op internet is wit. In Word zie je witte letters niet. De tekst zul je dan nog moeten aanpassen door de kleur van de letters te veranderen.

19 ICT 18 Inhoudsopgave Kaart 1: Gedragsregels op het Internet Kaart 2: Knoppen van de browser Kaart 3: Woordenlijst Kaart 4: Geschiedenis van het Internet Kaart 5: Toets 1 Kaart 6: Favorieten Kaart 7: Favorieten indelen Kaart 8: Meerdere pagina s tegelijk laten zien Kaart 9: Plaatjes opslaan Kaart 10: Toets 2 Kaart 11: Startpagina aanpassen Kaart 12: Geschiedenis van jouw surfen bekijken Kaart 13: Zoeken op internet ICT 19 Voor de leerkracht

20 Kaart 14: Zoeken, maar dan beter Kaart 15: Toets 3 Kaart 16: Internet sneller maken Kaart 17: Informatie kopiëren naar bijvoorbeeld Word Kaart 18: Inhoudsopgave Kaart 19: Voor de leerkracht Kaart 20: Antwoorden toets 1 Kaart 21: Antwoorden toets 2 Kaart 22: Antwoorden toets 3 J.P.Siebelink Deze kaarten heb ik gemaakt omdat er bij mij in de klas 4 computers staan. Er zitten maximaal 4 kinderen per keer bij de computer, die vaak uitleg nodig hebben. We hadden daar een methode voor, maar daar kwamen we vaak niet door. Ik ben toen op zoek gegaan naar een manier om een naslagwerk te maken, een soort atlas. Er is toen een project gestart met het Dollard College en het SLO. In samenspraak met Wim Willemsen heb ik deze kaarten gemaakt. De kinderen bij mij op school werken zelfstandig met de computer. Als ze een vraag hebben, kijken ze eerst in de kaarten of daar het antwoord staat. Ik als leerkracht krijg nauwelijks nog vragen en de kinderen kunnen zelfstandig doorwerken. Eventuele aanpassingen zijn gratis te downloaden op Dubbelzijdig afdrukken, lamineren en bijsnijden en je hebt weer een set. Ik heb het gratis gehouden in de hoop dat zoveel mogelijk scholen hier plezier aan kunnen beleven. Voor aanvullingen, vragen en/of opmerkingen: obsde@bouwte.nl Veel plezier met dit materiaal, Jan Paul Siebelink, o.b.s. De Bouwte te Midwolda In 2011 gaat de Bouwte over in de brede school Midwolda/Oostwold. De naam van die school is nog niet bekend

21 ICT 20 Antwoorden bij toets 1 1 Noem twee dingen die je nodig hebt om internetpagina s te kunnen bekijken op jouw computer. Een internetverbinding/provider en een browser. 2 Wat is het verschil tussen een website en een homepage? Website: Een plaats op internet waar informatie te vinden is. (site) Homepage: De eerste pagina die je ziet als je op een bepaalde site komt. 3 Wat hebben hyperlinks en surfen met elkaar te maken? Door op een hyperlink te klikken ga je naar een andere pagina of site. Als je steeds verder klikt, dan ben je aan het surfen. 4 Waarom zijn zoekmachines op internet heel belangrijk? Er is zoveel informatie op het internet te vinden dat je dat nooit zelf kunt vinden. Zoekmachines gaan voor jou op zoek en geven je een kort overzicht met hopelijk nuttige sites. 5 Wat is het verschil tussen een website en een nieuwsgroep? Op een website staat informatie van de schrijver van die site. In een nieuwsgroep kan iedereen op alles reageren. ICT 21 Antwoorden bij toets 2 1: Favorieten: Klik hierop als je een favoriete site wilt openen of toevoegen. 2. Home: Druk op deze knop als je naar jouw startpagina wilt gaan. 3. Afdrukken: Klik hierop om de pagina af te drukken. 4. Vorige: Als je op een pagina zit, dan kun je makkelijk naar een nieuwe pagina klikken. Volgende: Stel dat je op Vorige hebt geklikt, maar toch weer naar de pagina die je net had terug wil, dan kun je op verder klikken. 5. Ververs: Een pagina waar je geweest bent wordt door jouw eigen computer onthouden. Als er iets aan verandert, dan zie je dat niet omdat hij in het geheugen van jouw computer staat. Klik op ververs om de laatste versie te laten zien. Stop: Soms duurt het erg lang voordat een pagina in beeld komt. Hiermee kun je het laden stoppen, zodat je verder kunt.

22 6 Wat is het verschil tussen freeware en shareware? Freeware is gratis en shareware mag je gratis een korte periode uitproberen. Bevalt het programma, dan zul je moeten betalen. 7 Noem een voorbeeld van e-commerce. Een DVD kopen bij Bol.com. Er zijn meerdere mogelijkheden. 8 Geef twee voorbeelden van gedragsregels op het internet (hier staan ze allemaal). Algemene regels: - Houd je taalgebruik netjes. - Schrijf kort en krachtig. Lange verhalen worden niet gelezen. - We loggen altijd op onze eigen naam in. - Als we bij de computer zitten, kletsen we niet. - Als we iets niet weten of willen overleggen, dan doen we dat fluisterend. - Als we bij de computer zitten, eten en drinken we niets. Internetregels - We bezoeken alleen sites die voor ons bedoeld zijn. Komen we per ongeluk op een site die niet voor ons bedoeld is, dan klikken we die weg of drukken we op ATL+F4 - Foto s, teksten, enz. die we willen opslaan, slaan we altijd op de plek op die door de leerkracht is aangegeven. - Houd er rekening mee dat je nooit anoniem op het Internet zit. Het is altijd mogelijk om uit te vinden vanaf welke computer iets gedaan is. - Houd hier ook rekening mee als je aan het MSN-en bent! Je bent altijd te vinden. - Geef nooit je naam of adres gegevens op. Ook niet van een ander. Vraag eventueel aan de leerkracht welke naam je mag gebruiken. 6: Zoeken: Type hier je zoekopdracht. 7. Als je meerdere pagina s geopend hebt is het moeilijk om overzicht te houden wat je waar gevonden hebt. Je kunt dan snel even de verschillende pagina s bekijken door ze te verkleinen en naast elkaar te zetten. 8. Leg uit wat er met copyright bedoeld wordt. Copyright = het auteursrecht. Auteursrecht: het recht om te beslissen of iets dat je gemaakt hebt, bijv. een boek, muziekstuk, film of foto, openbaar gemaakt mag worden.

23 ICT 22 Antwoorden bij toets 3 1. Welke toetscombinatie moet je gebruiken om de geschiedenis te bekijken? CTRL+SHIFT+H 2. Zoek op Google naar campings in Groningen. Schrijf drie namen van campings met hun plaatsnaam op. Hier zijn teveel mogelijkheden. Ter eigen beoordeling. 3. Schrijf stap voor stap op hoe je jouw eigen startpagina instelt. De makkelijkste manier om jouw favoriete pagina als startpagina in te stellen is door die pagina te openen. Dan klik je op Extra en dan Internetopties. Klik dan op Huidige gebruiken en je hebt een nieuwe startpagina ingesteld.

24 4. Hoe sla je een afbeelding op die je gevonden hebt op internet? Je hebt op een site dit plaatje gevonden. Ga met de muis erop staan en klik op de rechter muisknop. Je krijgt nu een nieuw menu. Kies hier Afbeelding opslaan als en kies een geschikte naam voor het plaatje. Controleer nog even de plek waar je het plaatje opslaat. Automatisch ga je naar de map: Mijn afbeeldingen in de map Mijn documenten. Als je het ergens anders wilt opslaan, dan moet je dat nu aangeven. 5. Beschrijf hoe je een pagina als jouw favoriet instelt. Open de site die je wilt hebben. Klik dan op de knop Favorieten met een groene plus erbij. Klik dan op: Aan favorieten toevoegen. Kies een passende naam en klik op Toevoegen. 6. Beschrijf hoe je de favorieten indeelt. Klik op Favorieten toevoegen. Kies dan voor Favorieten indelen Onderaan heb je 4 knoppen: Klik op Nieuwe map en geef de nieuwe map een herkenbare naam. Hier zijn 2 nieuwe mappen aangemaakt: Leuk en School. Selecteer nu een favoriet die je in de map wilt hebben. Houd de linker muisknop ingedrukt en sleep hem naar de map. Laat los als je op de map staat. Nu is hij verplaatst. De overige knoppen spreken voor zich.

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

ICT ICT 01. Voordat je begint met het maken van een tekst. moet je weten wat het toetsenbord kan. J.P.Siebelink. Office 2003

ICT ICT 01. Voordat je begint met het maken van een tekst. moet je weten wat het toetsenbord kan. J.P.Siebelink. Office 2003 ICT J.P.Siebelink Office 2003 ICT 01 Voordat je begint met het maken van een tekst moet je weten wat het toetsenbord kan Wat ga je doen? Door deze kaarten allemaal te maken weet je zeker dat je goed genoeg

Nadere informatie

Handleiding Weken met een Chromebook

Handleiding Weken met een Chromebook Handleiding Weken met een Chromebook Inhoud 1. Inloggen op een Chromebook... 3 2. Muis of Touchpad... 4 3. Opdrachten vanuit de ELO... 5 4. Office 365... 6 4.1 OneDrive... 6 4.2 Email... 8 4.3 Word...

Nadere informatie

Stappenplan Website de Palster. Deze uitleg werkt met Internet Explorer. In Firefox of een andere browser werkt het anders.

Stappenplan Website de Palster. Deze uitleg werkt met Internet Explorer. In Firefox of een andere browser werkt het anders. Stappenplan Website de Palster Deze uitleg werkt met Internet Explorer. In Firefox of een andere browser werkt het anders. 1 Inhoudsopgave: Titel bladzijde Aanmelden op de website 3 Foto s in het fotoboek

Nadere informatie

Handleiding MOBICROSS actie banners

Handleiding MOBICROSS actie banners Handleiding MOBICROSS actie banners Met de kant & klare MOBICROSS actie banners vergroot jij je kans om sneller je netwerk te bouwen. Je kunt je eigen campagne maken door de banners op je website te plaatsen,

Nadere informatie

Internet Explorer 7 (IE7)

Internet Explorer 7 (IE7) Internet Explorer 7 (IE7) 1. HET VENSTER Het venster van Internet Explorer 7 ziet er als volgt uit: Het venster bestaat uit volgende onderdelen: De knoppen Volgende en Vorige. Adresbalk hierin vullen we

Nadere informatie

Aan de slag met Acadin

Aan de slag met Acadin Aan de slag met Acadin Handleiding voor de leerling (v. W-09-2011) 1 (versie sept.2011) Inhoud Basistaken in schema... 3 Inloggen en uitloggen... 4 Openen van Acadin inlogpagina... 4 Aanmelden bij de leeromgeving...5

Nadere informatie

The Facebook pagina van NKBV 50 Plus

The Facebook pagina van NKBV 50 Plus The Facebook pagina van NKBV 50 Plus https://www.facebook.com/nkbv50plus/ Waarom hebben we een Facebook pagina voor NKBV 50 Plus? Een Facebook pagina is een extra manier om onze sectie onder de aandacht

Nadere informatie

DEEL: THEMA. Klik op Thema. Nu verschijnen er een aantal thema s. Dubbelklik op een thema en je krijgt het volgende schermpje:

DEEL: THEMA. Klik op Thema. Nu verschijnen er een aantal thema s. Dubbelklik op een thema en je krijgt het volgende schermpje: DEEL: THEMA In het Notebook kun je zelf snel de bladzijde een leuk uiterlijk geven d.m.v. een thema. Deze thema s vind je op de volgende manier: Klik op Gallery Klik op Thema Nu verschijnen er een aantal

Nadere informatie

Mappen en bestanden. In dit hoofdstuk leert u het volgende:

Mappen en bestanden. In dit hoofdstuk leert u het volgende: Mappen en bestanden 1 Mappen en bestanden Een bestand is een verzamelnaam voor teksten, tekeningen of programma s. Alles wat op de vaste schijf van uw computer staat, is een bestand. Op een vaste schijf

Nadere informatie

Foto s verkleinen en Foto s in elkaar over laten lopen

Foto s verkleinen en Foto s in elkaar over laten lopen Foto s verkleinen en Foto s in elkaar over laten lopen Een foto, ergens op uw computer Open een de map van bestanden voor de website, of maak deze eerst aan. Open de te gebruiken foto met het volgende

Nadere informatie

1. Open het programma KompoZer Het grote witte vlak is een nog lege webpagina. Deze gaan we nu van inhoud voorzien.

1. Open het programma KompoZer Het grote witte vlak is een nog lege webpagina. Deze gaan we nu van inhoud voorzien. Minicursus KompoZer In deze cursus ga je leren werken met het computerprogramma KompoZer. Stapsgewijs maak je een voorbeeldsite. Daarna kun je alles wat je geleerd hebt gebruiken om je eigen website te

Nadere informatie

Cursus Powerpoint 2003

Cursus Powerpoint 2003 1a. Een presentatie opzetten Cursus Powerpoint 2003 Open Powerpoint en klik linksboven op Bestand en vervolgens op Nieuw. Rechts opent zich het menuscherm Nieuwe presentatie met daarin diverse opties om

Nadere informatie

In de meeste CMS systemen wordt hier een stuk tekst mee aangeduid. Je kunt het, het best vergelijken met een nieuws artikel.

In de meeste CMS systemen wordt hier een stuk tekst mee aangeduid. Je kunt het, het best vergelijken met een nieuws artikel. CMS PvdA Algemene informatie Inlogpagina: https://gr2010.pvda.nl Preview De preview pagina kan worden gebruikt om nog niet gepubliceerde artikelen te bekijken. Het is erg aan handig om deze preview te

Nadere informatie

WebQuest / WebKwestie. met Word 2003. www.webkwestie.nl

WebQuest / WebKwestie. met Word 2003. www.webkwestie.nl WebQuest / WebKwestie met Word 2003 www.webkwestie.nl Een WebQuest / WebKwestie maken in Word 2003 Belangrijk is dat alle pagina s en afbeeldingen die u gebruikt in één map worden opgeslagen. Download

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 12 Uw voorkennis... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 De website bij het boek... 15 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

Je kunt de huidige pagina ook als tabblad aan de startpagina toevoegen: Je kunt één of meerdere pagina s als startpagina instellen.

Je kunt de huidige pagina ook als tabblad aan de startpagina toevoegen: Je kunt één of meerdere pagina s als startpagina instellen. SAMENVATTING HOOFDSTUK 2 Startpagina instellen Met de knop (Startpagina) open je de startpagina. Dat is de pagina die geopend wordt als je de browser start. In het Snelmenu van deze knop kun je via Startpagina

Nadere informatie

Web Presence Builder. Inhoud

Web Presence Builder. Inhoud Web Presence Builder Inhoud Inhoud... 1 Wat is Web Presence Builder?... 2 Het categoriescherm... 2 De eerste stappen naar een eigen website... 3 Onderwerp selecteren en website naam aanpassen... 3 Vooraf

Nadere informatie

5 Edge. De onderwerpen in dit hoofdstuk:

5 Edge. De onderwerpen in dit hoofdstuk: 5 Edge Op internet kunt u heel veel informatie vinden. U heeft vast wel een aantal pagina s die u vaak bezoekt. Deze pagina s kunt u op verschillende manieren opslaan, zodat u ze snel kunt openen als u

Nadere informatie

Werkschrift : Hoe werk ik op WikiKids?

Werkschrift : Hoe werk ik op WikiKids? Werkschrift : Hoe werk ik op WikiKids? WERKBOEK WIKIKIDS Welkom bij het werkboek van WikiKids. In dit werkboek staan opdrachten waarmee je stap voor stap leert werken met WikiKids. Er staan 15 opdrachten

Nadere informatie

HTML en CSS. Je website bestaat uit HTML. Dat is een taal die browsers (Internet explorer, Chrome, Safari) kunnen lezen.

HTML en CSS. Je website bestaat uit HTML. Dat is een taal die browsers (Internet explorer, Chrome, Safari) kunnen lezen. Terminologie HTML en CSS HTML: Hyper Markup language Je website bestaat uit HTML. Dat is een taal die browsers (Internet explorer, Chrome, Safari) kunnen lezen. CSS: Cascading StyleSheet stylesheet for

Nadere informatie

Handleiding bij de workshop Animatie in Microsoft PowerPoint Hoe maak je een animatie in Microsoft PowerPoint 2010? Handleiding voor kinderen

Handleiding bij de workshop Animatie in Microsoft PowerPoint Hoe maak je een animatie in Microsoft PowerPoint 2010? Handleiding voor kinderen Vorige keer hebben wij gesproken over het maken van een PowerPoint presentatie. Deze keer beginnen wij met de herhaling van de basis handelingen op de computer zoals: iets op je scherm aanwijzen iets op

Nadere informatie

Je ziet het ontwerpscherm voor je. Ontwerpen is actief en dat zie je aan de linkeronderkant van je scherm net boven de taakbalk.

Je ziet het ontwerpscherm voor je. Ontwerpen is actief en dat zie je aan de linkeronderkant van je scherm net boven de taakbalk. Inhoudsopgave frontpage 2003... 2 een thema gebruiken... 4 afbeeldingen op de pagina zetten... 5 knoppen maken... 8 knoppen maken in linkerframe... 10 een tabel maken... 12 opdrachten... 14 een fotopagina

Nadere informatie

Handleiding blog Sjibke. Waar kan ik de blog vinden? Hoe kan ik iets op de blog zetten?

Handleiding blog Sjibke. Waar kan ik de blog vinden? Hoe kan ik iets op de blog zetten? Handleiding blog Sjibke Een blog is een soort internetdagboek. Personen, verenigingen, organisaties gebruiken vaak een blog om te communiceren met hun publiek. Ook voor een school is een blog een ideaal

Nadere informatie

OUTLOOK BASISGIDS. De Padvinders Slimmer Werken Coaching

OUTLOOK BASISGIDS. De Padvinders Slimmer Werken Coaching OUTLOOK BASISGIDS De Padvinders Slimmer Werken Coaching Inleiding Deze gids is bedoeld voor mensen die werken met Outlook 2007. Doe je dat niet? Dan kan je deze gids alsnog gebruiken, maar dan zal misschien

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord... 7 Voordat je begint... 8 Wat heb je nodig?... 9 Voor ouders, verzorgers en leraren... 10

Inhoudsopgave. Voorwoord... 7 Voordat je begint... 8 Wat heb je nodig?... 9 Voor ouders, verzorgers en leraren... 10 Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Voordat je begint... 8 Wat heb je nodig?... 9 Voor ouders, verzorgers en leraren... 10 1. Je spreekbeurt voorbereiden 11 1.1 Een onderwerp kiezen... 12 1.2 Informatie verzamelen...

Nadere informatie

Internet Explorer 7: vernieuwd in het besturingssysteem Vista

Internet Explorer 7: vernieuwd in het besturingssysteem Vista Internet Explorer 7: vernieuwd in het besturingssysteem Vista Werk je met Windows Vista als besturingssysteem dan wordt Internet Explorer 7 meegeleverd. De meest in het oog springende nieuwigheid is het

Nadere informatie

Windows 8, Windows 8.1, deel II

Windows 8, Windows 8.1, deel II Windows 8, Windows 8.1, deel II Opstarten op bureaublad Daar we toch de gewoonte hebben om via het bureaublad te werken, is het misschien handig om de PC te laten opstarten op het bureaublad in plaats

Nadere informatie

Aan de slag met internet

Aan de slag met internet Aan de slag met internet Titel Aan de slag met internet Eerste druk December 2017 De module Aan de slag met Internet is een onderdeel van de WERK-portal.nl. De WERKportal.nl is een product van SBCM en

Nadere informatie

Handleiding. Yvonne Rijks-Waardenburg. Tine Strikkers. Christel van de Steenoven-Livius. Pagina 1

Handleiding. Yvonne Rijks-Waardenburg. Tine Strikkers. Christel van de Steenoven-Livius. Pagina 1 Handleiding Yvonne Rijks-Waardenburg Tine Strikkers Christel van de Steenoven-Livius 1 Inhoud 1. Inloggen SharePoint 3 2. Groepspagina bewerken ` 4 3. Foto s 3.1 Foto s uploaden 8 3.2 Foto s bewerken 10

Nadere informatie

Publiceren met WordPress

Publiceren met WordPress Publiceren met WordPress Peter Osterop Tweede herziene editie 1. Installatie van WordPress 2. Configuratie van WordPress 3. Het uiterlijk van WordPress 4. Pagina s en berichten maken in WordPress 1 Installatie

Nadere informatie

2. Navigeren over internet ... 68 ... 69 ... 71 ... 72 ... 75 ... 76 ... 79 ... 83 ... 86 ... 88 ... 90 ... 92 ... 97

2. Navigeren over internet ... 68 ... 69 ... 71 ... 72 ... 75 ... 76 ... 79 ... 83 ... 86 ... 88 ... 90 ... 92 ... 97 Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 Uw voorkennis... 16 De volgorde van lezen... 17 Website... 17 Hoe werkt u met dit boek?... 18 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

Stappenplan bij de werkvorm tijdbalk maken. Werken met TimeRime.com

Stappenplan bij de werkvorm tijdbalk maken. Werken met TimeRime.com Werken met TimeRime.com TimeRime.com is een website waar je een tijdbalk kunt maken. Het invoeren van een gebeurtenis met de bijbehorende datum is voldoende. Het programma maakt er een nette presentatie

Nadere informatie

Stap 2 Je template invullen

Stap 2 Je template invullen Stap 2 Je template invullen Allereerst in stap 2 gaan we onze template ophalen. Die staat op www.alphamegahosting.com/516, ook de uitleg is daar te vinden. Je kunt hem vanaf daar downloaden en op je bureaublad

Nadere informatie

Inloggen: Opbouw site: Een handleiding/introductie voor de nieuwe site van Fotoclub VPR.

Inloggen: Opbouw site: Een handleiding/introductie voor de nieuwe site van Fotoclub VPR. Een handleiding/introductie voor de nieuwe site van Fotoclub VPR. Inloggen: Als je de site opent dan zie je o.a. bovenstaande afbeelding met het logo van de club en het menu. Om in te loggen klik je helemaal

Nadere informatie

3. Zoeken en vinden op internet

3. Zoeken en vinden op internet 77 3. Zoeken en vinden op internet Internet wordt wel eens vergeleken met een grote bibliotheek vol met informatie over allerlei onderwerpen. Helaas heeft deze bibliotheek geen bibliothecaris in dienst.

Nadere informatie

Aanvullend bestand Fraaie en indrukwekkende werkstukken maken in Word

Aanvullend bestand Fraaie en indrukwekkende werkstukken maken in Word 1 Aanvullend bestand Fraaie en indrukwekkende werkstukken maken in Word In dit bestand lees je hoe je in Windows 10 de oefenbestanden op de harde schijf van de computer zet. Als je Windows 10 gebruikt

Nadere informatie

Bloggen met blogdirect

Bloggen met blogdirect Bloggen met blogdirect H1 Aanmelden en inloggen H1.1 Aanmelden Ga naar www.blogdirect.nl Klik op registeren. Onderstaand scherm verschijnt: Vul de gegevens in en klik op verzenden. Verzin een gebruikersnaam:

Nadere informatie

Handleiding Websitebeheer

Handleiding Websitebeheer Handleiding Websitebeheer Event Media Websites Copyright 2005, Event Media 1. Inleiding... 3 2. CMS-systeem... 3 2.1 Inloggen... 3 2.2 Basis-menu... 3 2.3 Bestaande pagina s aanpassen...3 2.4 Nieuwe pagina

Nadere informatie

Bijlage W2 groep 7 1

Bijlage W2 groep 7 1 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding: Waarom ik een werkstuk maak 2 Zo begin ik met mijn werkstuk 3 De onderdelen van het werkstuk 4 Waaraan moet mijn werkstuk voldoen? 4 Beoordelingsschema voor je werkstuk 5 Hoe

Nadere informatie

HANDLEIDING ONEDRIVE IN OFFICE365

HANDLEIDING ONEDRIVE IN OFFICE365 HANDLEIDING ONEDRIVE IN OFFICE365 1 van 13 OGD ict-diensten Inhoud Wat is onedrive for Business?... 3 Werken met onedrive for Business... 4 Inloggen:... 4 Nieuwe bestanden aanmaken:... 4 Bestanden openen

Nadere informatie

Om met Symbaloo te werken, moet u zich aanmelden bij de website van Symbaloo. www.symbaloo.com

Om met Symbaloo te werken, moet u zich aanmelden bij de website van Symbaloo. www.symbaloo.com Heeft u dat nou ook? Je typt het adres van een internetpagina in en dan krijg u een foutmelding. Uhh? O ja, ik heb het adres verkeerd ingetypt. Vanaf nu hoeft dat niet meer gebeuren. We werken gewoon met

Nadere informatie

Onderdeel: Opdracht Uitleg + Opdracht

Onderdeel: Opdracht Uitleg + Opdracht Programma: HTML / Website Onderdeel: Opdracht Uitleg + Opdracht Inhoudsopgave Een website bouwen... pag. 2 Opdracht... pag. 2 Opslaan van het werk... pag. 2 Aan het werk.... pag. 3 Speciale knoppen...

Nadere informatie

Dit is een artikel uit de Peter van Olmen serie: Handleidingen Voor Iedereen AUDACITY HANDLEIDING. Voor audacity versie 1.2.6

Dit is een artikel uit de Peter van Olmen serie: Handleidingen Voor Iedereen AUDACITY HANDLEIDING. Voor audacity versie 1.2.6 AUDACITY HANDLEIDING Voor audacity versie 1.2.6 Inhoudsopgave 1.1: Installatie 1.2: Mp3 bestanden mogelijk maken 2.1: Een bestand openen 2.2: Uitleg knoppen 2.3: Een deel selecteren 2.4: Verwijderen 2.5:

Nadere informatie

ICT Publisher 2002 1

ICT Publisher 2002 1 ICT Publisher 2002 1 Werken met Publisher 2002 1. Het maken van een eenvoudige publicatie in Publisher Inhoud Wat gaat er gebeuren? Waarom ga ik het doen? Wat wordt het resultaat? Oefeningen en werkwijzen

Nadere informatie

Inleiding... 3. Het e-mailadres... 3. Hoe werkt e-mail?... 3. Je emailadres registreren... 4. Aanmelden bij Outlook... 7. Schermonderdelen...

Inleiding... 3. Het e-mailadres... 3. Hoe werkt e-mail?... 3. Je emailadres registreren... 4. Aanmelden bij Outlook... 7. Schermonderdelen... E-MAIL INHOUD Inleiding... 3 Het e-mailadres... 3 Hoe werkt e-mail?... 3 Je emailadres registreren... 4 Aanmelden bij Outlook... 7 Schermonderdelen... 8 Mailen... 10 Een mail lezen... 10 Een mail versturen...

Nadere informatie

Handleiding Word de graad

Handleiding Word de graad Handleiding Word 2010 3de graad Inhoudsopgave Regelafstand 3 Knippen 3 Kopiëren 5 Plakken 6 Tabs 7 Pagina-instellingen 9 Opsommingstekens en nummeringen 12 Kopteksten en voetteksten 14 Paginanummering

Nadere informatie

OFFICE 365. Start Handleiding Leerlingen

OFFICE 365. Start Handleiding Leerlingen OFFICE 365 Start Handleiding Leerlingen Meer info: Naast deze handleiding is er zeer veel informatie reeds voorhanden op het internet of door op het vraagteken te klikken in de Office 365 omgeving. Ook

Nadere informatie

Gebruikershandleiding BosorNet

Gebruikershandleiding BosorNet Gebruikershandleiding BosorNet Inhoud Diensten en roosters... 1 Wensen invoeren... 4 Diensten en roosters Je start BosorNet op in een browser (bijvoorbeeld Microsoft Explorer, Opera) met de link die je

Nadere informatie

Inhoud. Handleiding Dododent. Beste tandarts of praktijkmanager,

Inhoud. Handleiding Dododent. Beste tandarts of praktijkmanager, Handleiding Dododent Beste tandarts of praktijkmanager, Hartelijk dank voor de aanschaf van een website bij Dodoworks. Hieronder volgt een uitgebreide handleiding van het Dododent systeem waarmee de website

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Handicom Symbol for Windows Image Manager (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Inhoud Inleiding... 2 1. Image Manager hoofdscherm...3 1.1 Onderdelen van het venster...3 1.2 Het scherm veranderen...3 1.2.1

Nadere informatie

2. Wikiwijs zoeken van een arrangement

2. Wikiwijs zoeken van een arrangement Inhoud Zoeken van een arrangement... 2 Zoeken... 2 Geavanceerd zoeken... 2 Keurmerk en beoordeling... 3 Sortering... 4 Zoekopdracht opslaan... 4 Zoekopdracht opnemen bij favorieten... 5 Blz. 1 Zoeken van

Nadere informatie

Bloggen jullie ook? Je tikt in google blogger en je neemt de eerste webpagina www.blogger.com

Bloggen jullie ook? Je tikt in google blogger en je neemt de eerste webpagina www.blogger.com Bloggen jullie ook? 1. Wat is bloggen? Je maakt een weblog of plaats (overzicht) op het internet. Eigenlijk is het een eenvoudige eigen site op het internet in dagboekvorm. Het is niet moeilijk, je hebt

Nadere informatie

Een quiz plaatsen op je website

Een quiz plaatsen op je website Een quiz plaatsen op je website Om de deelnemers een beetje na te laten denken kan je een quiz toevoegen op je site. Dat doe je op de volgende manier: a. Een quiz aanmaken Ga naar je eigen pagina en klik

Nadere informatie

Handleiding Joomla! Frontend, content en gallery. september 2014 versie 1.0

Handleiding Joomla! Frontend, content en gallery. september 2014 versie 1.0 Handleiding Joomla! Frontend, content en gallery. september 2014 versie 1.0 1 Inhoudsopgave Toevoegen nieuw artikel, of wijzigen...3 Extra web-functionaliteit...4 toevoegen van een foto/plaatje...4 toevoegen

Nadere informatie

Tips en Trucs voor gebruik website

Tips en Trucs voor gebruik website Tips en Trucs voor gebruik website De werkgroep communicatie (die de bedenkers van de website zijn) willen heel graag dat iedere doelgroep de website gaat begrijpen en er mee kan omgaan. Daarom zetten

Nadere informatie

WERKEN MET GOOGLE ADMINISTRATIEF WERK MAART 2017

WERKEN MET GOOGLE ADMINISTRATIEF WERK MAART 2017 WERKEN MET GOOGLE ADMINISTRATIEF WERK MAART 2017 Agenda My Drive en Gedeeld met mij Favoriete mappen en bestanden - Met ster Kleur van een map wijzigen Kopie maken van een bestand in Google Drive Bestanden

Nadere informatie

Bestanden bewaren met SkyDrive

Bestanden bewaren met SkyDrive Bestanden bewaren met SkyDrive Wat is SkyDrive? Met SkyDrive (www.skydrive.live.com) kun je bestanden opslaan op een beveiligde, gratis website. De bestanden kun je overal ter wereld weer downloaden. De

Nadere informatie

SPECIALE VERSIE VOOR LEERKRACHTEN. Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher. 1. Inloggen. 2. Overzicht

SPECIALE VERSIE VOOR LEERKRACHTEN. Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher. 1. Inloggen. 2. Overzicht SPECIALE VERSIE VOOR LEERKRACHTEN Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van de schoolwebsite wordt ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem

Nadere informatie

Help, hij doet het niet

Help, hij doet het niet Help, hij doet het niet Studiewijzers en agenda-items zijn niet te plaatsen. Magister vraagt om inlognaam maar er gebeurt niets. Schoolmail van de leerlingen doet het niet. Je bent aangemeld en je komt

Nadere informatie

6. Tekst verwijderen en verplaatsen

6. Tekst verwijderen en verplaatsen 6. Tekst verwijderen en verplaatsen In deze module leert u: een stuk tekst selecteren een stuk tekst verwijderen; acties ongedaan maken en opnieuw doen; een stuk tekst vervangen; een stuk tekst verplaatsen;

Nadere informatie

1 Hoe werk ik mijn werkstuk af

1 Hoe werk ik mijn werkstuk af 1. Hoe werk ik mijn werkstuk af 2. Hoe maak ik een voorblad 3. Hoe gebruik ik Wordart om een titel te maken. 4. Hoe plak ik een plaatje van Internet 5. Hoe maak ik een inhoudsopgave 6. Hoe maak ik een

Nadere informatie

Handleiding om uw website/webshop aan te passen

Handleiding om uw website/webshop aan te passen Handleiding om uw website/webshop aan te passen ONDERWERP PAGINA 1. Hoe moet ik inloggen in het beheer? 2 2. Hoe pas ik een bestaande pagina aan? 2 3. Hoe plaats ik een afbeelding? 3 4. Hoe maak ik een

Nadere informatie

FAQ (veel gestelde vragen) nieuwe website

FAQ (veel gestelde vragen) nieuwe website FAQ (veel gestelde vragen) nieuwe website De werkgroep communicatie (die de bedenkers van de website zijn) willen heel graag dat iedere doelgroep de website gaat begrijpen en er mee kan omgaan. Daarom

Nadere informatie

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 1 ... De webbrowser, onze surfplank door het wereldwijde web. Deze iconen tonen aan voor wie het document is

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 1 ... De webbrowser, onze surfplank door het wereldwijde web. Deze iconen tonen aan voor wie het document is 1... De webbrowser, onze surfplank door het wereldwijde web. Deze iconen tonen aan voor wie het document is Leerkrachten WebExperts Senioren Leerlingen 1,. Een browser bevat verschillende hulpmiddelen

Nadere informatie

Handleiding Word Press voor de bewoners Westerkaap 1

Handleiding Word Press voor de bewoners Westerkaap 1 1 Handleiding Word Press voor de bewoners Westerkaap 1 Inhoud: Inloggen Pagina 1 Algemeen Pagina 2 Berichten Pagina 2 Bericht bewerken, Linken Pagina 3-4 Plaatje toevoegen bericht Pagina 5-6 Bericht publiceren

Nadere informatie

E.M. van Nieuwaal. Frontpage 2003. Jouw vak op het leerlingenweb. Copyright 2008. http://cursus.anguillanova.nl

E.M. van Nieuwaal. Frontpage 2003. Jouw vak op het leerlingenweb. Copyright 2008. http://cursus.anguillanova.nl Frontpage 2003 Jouw vak op het leerlingenweb E.M. van Nieuwaal Copyright 2008 http://cursus.anguillanova.nl Inleiding... 3 1. Ontwerp een sitemap... 4 2. Index.htm... 4 3. Nieuwe pagina s maken... 7 4.

Nadere informatie

HANDLEIDING - LEERLING (01-2013)

HANDLEIDING - LEERLING (01-2013) HANDLEIDING - LEERLING (01-2013) 2 (versie 01-2013) INHOUD Basistaken in schema... 5 Inloggen en uitloggen... 7 Openen van de Acadin inlogpagina... 7 Aanmelden bij de leeromgeving... 8 Afmelden... 8 Werken

Nadere informatie

Snel een begin maken met Front-Page voor een eigen website. blad 1

Snel een begin maken met Front-Page voor een eigen website. blad 1 Snel een begin maken met Front-Page voor een eigen website. blad 1 Je gaat zelf een eenvoudige web site maken en zult deze eerst op papier moeten ontwerpen. Je maak een met daaronder sub-pagina s en eventueel

Nadere informatie

Het scherm is verdeeld in enkele blokken.

Het scherm is verdeeld in enkele blokken. Log in op de achterkant van de website door naar http://www.cbs-sjaloomschool.picto.nl/joomla/administrator te gaan. Ingelogd zie je dit controle paneel. Je ziet het hoofdmenu van het beheerdersaccount.

Nadere informatie

Op de website van de N!X Ruilkring klik je in het menu op Cyclos". Rechts bovenin klik je op de knop aanmelden. Je komt dan in het inlogscherm.

Op de website van de N!X Ruilkring klik je in het menu op Cyclos. Rechts bovenin klik je op de knop aanmelden. Je komt dan in het inlogscherm. Inloggen Op de website van de NX Ruilkring klik je in het menu op Cyclos". Je ziet nu het inlogscherm van Cyclos: Rechts bovenin klik je op de knop aanmelden. Je komt dan in het inlogscherm. Hier vul je

Nadere informatie

Scherzando digitaal studeren

Scherzando digitaal studeren Handleiding voor het downloaden vanaf de website Het installeren van de sweetmidiplayer Het gebruik van de sweetmidiplayer Het gebruik van de noteworthy player / plug-in Scherzando digitaal studeren INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Beknopte handleiding remote werken met Novell Virtual office

Beknopte handleiding remote werken met Novell Virtual office Beknopte handleiding remote werken met Novell Virtual office Remote werken is beschikbaar vanaf nagenoeg iedere PC met internettoegang. Om toegang te krijgen surf je naar https://mail.slz.landschapsbeheer.nl/onenet/netstorage

Nadere informatie

1. Mappen, documenten en bestanden

1. Mappen, documenten en bestanden 8 1. Mappen, documenten en bestanden In dit hoofdstuk leert u met mappen, documenten en bestanden omgaan. Een bestand is een verzamelnaam voor alles wat op de computer is opgeslagen. Dat kan een programma

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR HET MAKEN VAN EEN DIGITAAL PRENTENBOEK 1. POWERPOINT STARTEN

HANDLEIDING VOOR HET MAKEN VAN EEN DIGITAAL PRENTENBOEK 1. POWERPOINT STARTEN HANDLEIDING VOOR HET MAKEN VAN EEN DIGITAAL PRENTENBOEK 1. POWERPOINT STARTEN 1. Open het programma Microsoft Office PowerPoint door op start te klikken. Klik op alle programma s, vervolgens klik je op

Nadere informatie

Aanvullend bestand Mooie presentaties en spreekbeurten maken in PowerPoint

Aanvullend bestand Mooie presentaties en spreekbeurten maken in PowerPoint 1 Aanvullend bestand Mooie presentaties en spreekbeurten maken in PowerPoint In dit bestand lees je hoe je in Windows 10 de oefenbestanden op de harde schijf van de computer zet. Als je Windows 10 gebruikt

Nadere informatie

3. Zoeken naar informatie ... 4. Surfen op internet met de app Internet Explorer 99... 5. Werken met e-mail 109 ...

3. Zoeken naar informatie ... 4. Surfen op internet met de app Internet Explorer 99... 5. Werken met e-mail 109 ... Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Uw voorkennis... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 9 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10

Nadere informatie

Handleiding voor het maken van je eigen webpagina op de schoolsite

Handleiding voor het maken van je eigen webpagina op de schoolsite Waar gaat dit over? Handleiding voor het maken van je eigen webpagina op de schoolsite Hier leer je hoe je een eigen webpagina kunt maken op de site van de school. Op deze webpagina kun je vertellen wie

Nadere informatie

PC gebruik - Praktische weetjes

PC gebruik - Praktische weetjes PC gebruik - Praktische weetjes voor Club 3 - Bornem door Willy Hermans Dinsdag, 26 augustus 2008. Clublokaal Rusthuis Bornem. Een lijst met enkele praktische zaken waar we effectief iets aan hebben. Het

Nadere informatie

Handleiding Klasblog. Lieve D Helft. Scholengemeenschap InterEssen

Handleiding Klasblog. Lieve D Helft. Scholengemeenschap InterEssen Handleiding Klasblog Scholengemeenschap InterEssen Wat is een klasblog? Een klasblog is een weblog of afgekort een blog. Je kan het best vergelijken met een digitaal dagboek of fotokrant van je klas. De

Nadere informatie

Hoe leg ik een FTP-verbinding met de website van school? Hoe maak ik een downloadhyperlink via het CMS?

Hoe leg ik een FTP-verbinding met de website van school? Hoe maak ik een downloadhyperlink via het CMS? Hoe leg ik een FTP-verbinding met de website van school? Hoe maak ik een downloadhyperlink via het CMS? Wanneer we informatie van het internet afhalen, zijn we bezig met het downloaden. Willen we informatie

Nadere informatie

Handleiding Office 2013 en Office 365. voor thuisgebruik

Handleiding Office 2013 en Office 365. voor thuisgebruik Handleiding Office 2013 en Office 365 voor thuisgebruik Versie: augustus 2015 1 Inhoudsopgave 1. Wat is Office 365 en wat kun je ermee?... 3 2. Wat je moet weten voordat je gaat installeren?.... 13 3.

Nadere informatie

CMS Template Handleiding

CMS Template Handleiding CMS Template Handleiding Inhoudsopgave Inloggen in het CMS... 3 Pagina s toevoegen... 4 Pagina s bewerken... 6 Een link toevoegen... 7 Een afbeelding toevoegen... 9 Foto s plaatsen op de fotopagina...

Nadere informatie

Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher

Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van Muismedia websites wordt ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS): de ContentPublisher.

Nadere informatie

Snelstart. Hoe werkt het Basis Menu? 1 Log in met E-mail adres en Wachtwoord

Snelstart. Hoe werkt het Basis Menu? 1 Log in met E-mail adres en Wachtwoord Snelstart Hoe werkt het Basis Menu? 1 Log in met E-mail adres en Wachtwoord 1 2 Selecteer een client (bijvoorbeeld Fabian met als afbeelding een -1-) waar voor u aan de slag wil. 2 3 Ga rechts boven naar

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 De website bij het boek 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 De website bij het boek 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 De website bij het boek... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 Toets uw kennis... 15 Voor docenten...

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 15. Pagina s PP-01-15-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 15. Pagina s PP-01-15-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-01-15-01 Pagina s Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. Intro: In bijna alle boeken en tijdschriften die je opent, zie je dat de pagina s genummerd zijn. Het is natuurlijk

Nadere informatie

De tekst staat nu aan de linkerkant. De tekst staat nu aan de rechterkant. De tekst staat nu in het midden.

De tekst staat nu aan de linkerkant. De tekst staat nu aan de rechterkant. De tekst staat nu in het midden. 1. Uitlijnen Uitlijnen: De manier waarop een regel wordt getoond. Dit kan op vier verschillende manieren. We geven hieronder vier voorbeelden. A. Links uitlijnen De tekst staat nu aan de linkerkant. B.

Nadere informatie

EN MET OUTLOOK AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: BASISVAARDIGHEDEN

EN MET OUTLOOK AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: BASISVAARDIGHEDEN E-MAILEN MET OUTLOOK E-MAILEN MET OUTLOOK Op www.seniorenweb.nl vind je tips en tricks over het werken met Outlook. Op http://www.gratiscursus.be/outlook_2010/ staat een gratis cursus Outlook. Beide zijn

Nadere informatie

Het werken met het nieuwe netwerk zal even wennen zijn, het grootste deel van de programma s waarmee je werkt blijven echter hetzelfde.

Het werken met het nieuwe netwerk zal even wennen zijn, het grootste deel van de programma s waarmee je werkt blijven echter hetzelfde. Introductie De Gemiva-SVG Groep krijgt een nieuw netwerk. Het doel van het nieuwe netwerk is een hogere beschikbaarheid te behalen en mee te kunnen groeien met nieuwe ontwikkelingen. Over dat laatste informeren

Nadere informatie

SKYPE, de goedkope manier van communiceren via internet (VOIP) Voor allen die willen weten hoe je Skype moet installeren en instellen op je PC.

SKYPE, de goedkope manier van communiceren via internet (VOIP) Voor allen die willen weten hoe je Skype moet installeren en instellen op je PC. SKYPE, de goedkope manier van communiceren via internet (VOIP) Voor allen die willen weten hoe je Skype moet installeren en instellen op je PC. Ik zal je nu stap voor stap vertellen hoe je dat moet doen.

Nadere informatie

Handleiding Hootsuite

Handleiding Hootsuite Oktober 2013 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Account aanmaken... 4 2. Wat is wat?... 6 3. Inrichten... 8 3.1 Tabs aanmaken... 8 3.2 Kolommen aanmaken... 8 4. Inrichten voor monitoring... 10 4.1 Zoekwoorden...

Nadere informatie

Wat kan je allemaal met het programma Word 2010?

Wat kan je allemaal met het programma Word 2010? Wat kan je allemaal met het programma Word 2010? Door: Meester Michael www.meestermichael.nl 1. Hoofdletters 3 2. Opslaan 4 3. Openen 6 4. Foutje? 7 5. Een tekst selecteren 7 6. Vet, schuin of onderstreept.

Nadere informatie

YouTubefilmpjes en televisieprogramma s downloaden met GemistDownloader. Auteur: Bert Feenstra Geschikt voor Windows XP t/m 7

YouTubefilmpjes en televisieprogramma s downloaden met GemistDownloader. Auteur: Bert Feenstra Geschikt voor Windows XP t/m 7 YouTubefilmpjes en televisieprogramma s downloaden met GemistDownloader Auteur: Bert Feenstra Geschikt voor Windows XP t/m 7 Voorwoord Veel gemiste programma s zijn achteraf nog te bekijken op internet.

Nadere informatie

11. Internet Explorer 8 (1)

11. Internet Explorer 8 (1) 11. Internet Explorer 8 (1) 11.1 De werkomgeving Internet Explorer, sinds Windows '98 de Browser van Microsoft, heeft in Windows 7 een nieuwe versie gekregen, namelijk versie 8. Internet Explorer openen

Nadere informatie

Handleiding Joomla CMS

Handleiding Joomla CMS Handleiding Joomla CMS Inhoudsopgave Inloggen bij de beheeromgeving 3 Artikelen 4 Prullenbak bekijken 4 Nieuw artikel maken / bewerken 5 Afbeelding toevoegen aan artikel 6 Link in een artikel plaatsen

Nadere informatie

Handleiding internet Het maken van pagina s

Handleiding internet Het maken van pagina s Handleiding internet Het maken van pagina s Hoofdstuk IV Vullen van pagina s met tekst en beeld Het vullen van een pagina met tekst en beeld In dit hoofdstuk gaan we een van de pagina s vullen met tekst

Nadere informatie

8.13 Windows Hulp op afstand

8.13 Windows Hulp op afstand 1 8.13 Windows Hulp op afstand Misschien heeft u een probleem dat u zelf niet kunt oplossen, maar is één van uw (klein)kinderen of kennissen erg handig met computers. Dan kunt u natuurlijk telefonisch

Nadere informatie