Ecologische Instrumenten voor de KRW. Overzicht

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ecologische Instrumenten voor de KRW. Overzicht"

Transcriptie

1 Ecologische Instrumenten voor de KRW Overzicht De ecologische instrumenten die beschikbaar zijn voor de KRW zijn in te delen naar verschillende toepassingsgebieden. In het onderstaande schema wordt onderscheid gemaakt tussen: 1. de beoordeling van waterlichamen (score op maatlatten); 2. de analyse van de oorzaken van een bepaalde score (ecologisch tekort); 3. identificatie van de relevante stuurvariabelen die verantwoordelijk zijn voor de scoreop de maatlatten; 4. de identificatie van mogelijke maatregelen voor verbetering van de score; 5. het voorspellen van de effceten van maatregelen op de score. In het schema is van de verschillende instrumenten die op de themadag worden besproken aangegeven voor welke toepassing ze te gebruiken zijn. De instrumenten worden vervolgens kort besproken. Dit overzicht is een hulpmiddel om de juiste deelsessies te kiezen, maar ook handig om te bewaren en door te geven Beoordeling EKO (beken en sloten) Protocol Toetsing & Beoordeling (alle wateren) EBEO Systemen (klein zoet water) QB WAT (zoet water) Analyse/diagnose Identificatie stuurvariabelen Handreiking Diagnostiek (alle wateren) Maatregelen- Wijzer Waterbeheer (beken en sloten) Infobladen Hydromorfologie (meeste wateren) Identificatie maatregelen Voorspelling effect maatregelenpaketten KRW Verkenner (zoet water)

2 Ecologische Karakterisering Oppervlaktewateren (EKO) Het softwarepakket EKO is een informatiesysteem. EKO karakteriseert een beek of sloot aan de hand van macrofaunamonsters. EKO kan gebruikt worden om een nieuw macrofaunamonster aan een netwerk van cenotypen (watertypen in verschilllende stadia van beïnvloeding) toe te delen. In het netwerk is vervolgens af te lezen welke milieuvariabelen van belang zijn voor het cenotype waaraan het monster is toegedeeld en of er sprake is van menselijke beïnvloeding. Daarnaast is het mogelijk om: monsters te karakteriseren op basis van de kennis van de ecologie van de aanwezige soorten; de soortensamenstelling van monsters te vergelijken met soorten die voorkomen onder referentieomstandigheden; een overzicht van maatregelen te genereren die kunnen worden getroffen om een bepaald referentieytype/ontwikkelingsrichting te kunnen realiseren. De door EKO gegenereerde output draagt bij aan de beoordeling van de ecologische toestand waarin een water zich bevindt en de mogelijke oorzaken daarvan. Daarnaast kan het beheersadvies dienen als basis bij het opstellen van een een beheersplan. Op landelijk niveau is EKO toepasbaar op beken en sloten. Op regionaal niveau (Limburg, Overijssel, Veluwe/Utrecht) hangt de toepasbaarheid af van de geselecteerde regio. EKO is vrij beschikbaar op CD-rom. De CD-rom is te verkrijgen via Hanneke Keizer-Vlek. Instituut: Alterra Contactpersoon: Hanneke Keizer-Vlek Protocol toetsing en beoordeling KRW Een protocol c.q. voorschrift. Het protocol bestaat uit twee onderdelen : Een onderdeel met algemene uitgangspunten en een onderdeel met uitwerking en voorbeelden. Het protocol stelt de gebruiker in staat om een correcte KRW beoordeling uit te voeren. Op andere wijze verkrijgen beoordelingen zijn niet formeel geldig. Het gaat om zaken als het aggregeren van monitoringgegevens (ruimte, tijd, hoedanigheid), de opschaling van meetlocatie naar waterlichaam en de wijze waarop de one-out-all-out regel moet worden toegepast Ontwikkelingen op nationaal maar vooral op EU niveau zullen overigens tot bijstellingen gaan leiden. Voor meren, rivieren, kust en overgangswateren. Het protocol zal op zijn vroegst medio 2007 beschikbaar komen. Deel 2 (uitwerking en voorbeelden biologische maatlatten) komt al eerder beschikbaar. Instituut: werkgroep MIR, p/a RWS RIZA Contactperoon: Tim Pelsma (tim.pelsma@rws.nl)

3 QBWat en EBEO-systemen Computerprogramma s voor biologische /ecologische waterkwaliteit-beoordeling. Een beoordeling van de waterkwaliteit berekenen voor en set waarnemingsgegevens, die vooral bestaan uit een (lange) lijst van soorten planten en/of dieren die zijn aangetroffen. De kracht van deze programma s zit vooral in het snel en adequaat identificeren van de indicatieve soorten in de gegevensset en het vergelijken daarvan met de (meestal lange) lijst van referentie- of indicatorsoorten uit het beoordelingssysteem. QBWat volgt de nieuwste Kaderrichtlijn Maatlatten, de EBEOsys volgt de beoordelingsmethode die eerder door Stowa is ontwikkeld (EBEO-systemen). QBWat is vooral een toestingsinstrument, EBEOsys geeft ook diagnostische informatie. QBWat volgt de methodiek van de maatlatten die zijn vastgesteld voor natuurlijke watertypen volgens de Kaderrichtlijn Water. De EBEO-systemen zijn er ook voor sommige kunstmatige wateren (sloten, stadwateren) ontwikkeld, maar juist niet voor de grote watertypen, zoals de grote rivieren. Beide programma s worden beschikbaar gesteld via internet, inclusief handleidingen, updates en helpdesk. QBWat is kostenloos, EBEOsys tegen een licentievergoeding. QBWat: Roelf Pot onderzoek en adviesbureau, EBEOsys: Stowa, Bas van der Wal (b.van.der.wal@stowa.nl) Handleiding met onderzoeksinstrumenten. Handreiking Diagnostiek Waterkwaliteit Handleiding met integraal overzicht van onderzoeksinstrumenten waarmee de stap van de diagnose van een waterkwaliteitsprobleem explicieter en meer gestructureerd te maken. De Handreiking Diagnostiek Waterkwaliteit past in monitoring voor Nader Onderzoek van Rivieren, Meren, Overgangswateren en Kustwateren. Conceptversie beschikbaar op CD rom is gereed. Eind 2007 dient een internet applicatie operationeel te zijn. Instituut: RWS-RIKZ Contactpersoon: Cor Schipper (c.a.schipper@rws.nl)

4 MaatregelWijzer Waterbeheer (MWW) De MaatregelWijzer Waterbeheer is een informatiesysteem. De MaatregelWijzer Waterbeheer geeft inzicht in de maatregelen die kunnen worden toegepast om de ecologische toestand van een water te verbeteren. Op basis van een gekozen watertype (KRW type, Aquatisch Supplement type of Natuurdoeltype) wordt een vragenmodule gegenereerd waarmee bepaald wordt in welke mate een stuurfactor (basisafvoer, afvoerdynamiek, etc) verstoord is en wat daarvan de oorzaken zijn. Vervolgens wordt een overzicht gegeven van een pakket aan maatregelen dat voor de verbetering van de ecologische toestand van het water gebruikt zou kunnen worden. De maatregelenpakketten zijn gekoppeld aan de stuurfactoren en worden geordend naar effectiviteit. Op deze manier wordt het eenvoudiger te bepalen welke maatregel het voordeligst zal uitpakken in termen van verbetering van de ecologische toestand. De MaatregelWijzer Waterbeheer is toepasbaar op beken en sloten. De MaatregelWijzer Waterbeheer is vrij beschikbaar op CD-rom. De CD-rom is te verkrijgen via Hanneke Keizer-Vlek. Instituut: Alterra Contactpersoon: Hanneke Keizer-Vlek Infobladen hydromorfologie & ecologie Het betreft een informatiesysteem waarin per biologisch kwaliteitselement (waterplanten, algen, vissen, macrofauna) en per (cluster van) watertype(n) informatie is samengevoegd van: de maatlat van het betreffend kwaliteitselement relaties tussen de belangrijkste stuurvariabelen (zoals nutriëntenconcentraties, stroomsnelheid, waterdiepte etc.) en de score van maatlatonderdelen, zo veel als (tot nog toe) mogelijk in de vorm van kwantitatieve rekenregels de relatie met hydromorfologische ingrepen of maatregelen De infobladen kunnen worden gebruikt bij het inschatten van de effectiviteit van maatregelen of de gevolgen voor hydromorfologische ingrepen voor de te behalen maatlatscores, en geven inzicht in hoe deze samenhangen met genoemde stuurvariabelen. Kwantitatieve rekenregels zijn ook geïmplementeerd in de KRW-verkenner. Nadruk is gelegd op de prioritaire watertypen. Op basis van beschikbare informatie en kennis is thans de toepasbaarheid het grootst voor de meren, in iets mindere mate voor de stromende wateren, en het geringst voor de kust- en overgangswateren. De infobladen zijn digitaal beschikbaar Instituut: RWS-RIZA Contactpersoon: Rob Portielje Te downloaden via de STOWA site

5 KRW Verkenner De KRW Verkenner is een informatiesysteem en ontsluit complexe proces en systeemstudies, databases en ecologische kennis op een voor de gebruiker toegankelijke wijze Het doel van de KRW-Verkenner is het ondersteunen van de waterbeheerders bij de opstelling van de stroomgebiedbeheerplannen. Die ondersteuning richt zich in het bijzonder op enerzijds het bepalen van de effecten van maatregelen(pakketten) ten opzichte van de chemische en ecologische KRW doelen en anderzijds de discussie hierover richting alle betrokken partijen. Bij de ontwikkeling van maatregelpakketten gaat het in beginsel om oplossingsrichtingen op (deel)stroomgebiedniveau. De toepassing van de KRW-Verkenner bevordert een zekere uniformiteit (harmonisatie van kennisregels ecologie) en draagt daarmee bij aan een goede afstemming tussen het landelijke en regionale KRW-proces. Aspecten als afwenteling, het bepalen van het MEP (Praagse Methode) en een water- en stoffenbalans worden inzichtelijk gemaakt met de KRW Verkenner. Voor alle zoetwatertypen (R en M). De kennisregels voor de grote rivieren en kanalen en sloten zijn in nog ontwikkeling en naar verwachting beschikbaar op 31 maart. De KRW Verkenner wordt momenteel toegepast in het hele stroomgebied van de Maas, Rijn Oost, Rijn Midden, Schelde en voor de rijkswateren (RWS). Daarnaast in Rijn West door een aantal waterschappen rondom Amsterdam Rijn en Noordzeekanaal en in Rijn Noord door Wetterskip Fryslan. De KRW Verkenner is kostenloos voor een ieder beschikbaar. De software blijft eigendom van RIZA en WL Delft Hydraulics. Instituut: RWS-RIZA Contactpersoon: Norbert Cremers Website: Helpdesk KRW Verkenner: / krw-verkenner@wldelft.nl

MWW - Waternood-DAN - EKO. Hanneke Keizer Piet Verdonschot Karin Didderen

MWW - Waternood-DAN - EKO. Hanneke Keizer Piet Verdonschot Karin Didderen MWW - Waternood-DAN - EKO Hanneke Keizer Piet Verdonschot Karin Didderen Maatregel Wijzer Waterbeheer Inleiding Implementatie van zowel WB21 als KRW vraagt om waterhuishoudkundige maatregelen Talrijke

Nadere informatie

Ecologische Karakterisering van Oppervlaktewateren (EKO)

Ecologische Karakterisering van Oppervlaktewateren (EKO) Ecologische van Oppervlaktewateren (EKO) Aanleiding Het project EKO is in 1981 door de provincie en de waterschappen in Overijssel geïnitieerd. Hanneke Keizer-Vlek Alterra Aanleiding voor het project was

Nadere informatie

KRW-Verkenner Themadag: KRW-instrumenten 15 maart

KRW-Verkenner Themadag: KRW-instrumenten 15 maart KRW-Verkenner Themadag: KRW-instrumenten 15 maart Inhoud Waarom een ontwikkelen? Wat kun je met de en voor wie is deze bedoeld? Demo Hoe zit de inhoudelijk in elkaar? Wat wordt er nog aan de verder ontwikkeld?

Nadere informatie

Kwaliteit oppervlaktewater, 2009

Kwaliteit oppervlaktewater, 2009 Indicator 6 maart 2012 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. De meeste waterlichamen voldoen

Nadere informatie

Ecologische kwaliteit oppervlaktewater, 2009

Ecologische kwaliteit oppervlaktewater, 2009 Indicator 2 maart 2010 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. De ecologische kwaliteit van het

Nadere informatie

Aanpassing KRW Maatlatten

Aanpassing KRW Maatlatten Ministerie van Infrastructuur en Milieu RWS Waterdienst Aanpassing KRW Maatlatten Eddy Lammens RWS Waterdienst 1 Ministerie van Verkeer en Ministerie Waterstaat van Infrastructuur 12-4-20128-9 en Milieu

Nadere informatie

Gelet op artikel 13, eerste lid, van het Besluit kwaliteitseisen en monitoring water 2009;

Gelet op artikel 13, eerste lid, van het Besluit kwaliteitseisen en monitoring water 2009; Besluit van de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke ordening en milieubeheer, de Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat en de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van., nr. DP/.

Nadere informatie

Handleiding doelafleiding en maatlatten overige wateren. IPO / UvW STOWA. Niels Evers, met medewerking van Reinier van Nispen 12 april 2012

Handleiding doelafleiding en maatlatten overige wateren. IPO / UvW STOWA. Niels Evers, met medewerking van Reinier van Nispen 12 april 2012 Handleiding doelafleiding en maatlatten overige wateren IPO / UvW STOWA Niels Evers, met medewerking van Reinier van Nispen 12 april 2012 Inhoud: Aanleiding: waarom doelen uitgangspunten visie Proces en

Nadere informatie

Doorontwikkeling KRW-Verkenner. Bijeenkomst voor de waterschappen, georganiseerd door STOWA, DGW, Deltares en RWS Waterdienst

Doorontwikkeling KRW-Verkenner. Bijeenkomst voor de waterschappen, georganiseerd door STOWA, DGW, Deltares en RWS Waterdienst Doorontwikkeling KRW-Verkenner Bijeenkomst voor de waterschappen, georganiseerd door STOWA, DGW, Deltares en RWS Waterdienst 14 april 2009 Programma 13.00u: 13.05u: 13.20u: 13.50u: 14.00u: 14.30u: 15.15u:

Nadere informatie

Afleiding biologische doelen voor vrijwel ongestoorde, sterk veranderde en kunstmatige waterlichamen...

Afleiding biologische doelen voor vrijwel ongestoorde, sterk veranderde en kunstmatige waterlichamen... BIJLAGE F Afleiding biologische doelen voor vrijwel ongestoorde, sterk veranderde en kunstmatige waterlichamen....................................................................... De milieudoelstellingen

Nadere informatie

Overzicht voor het Nederlandse waterbeheer ECOLOGISCHE INSTRUMENTEN

Overzicht voor het Nederlandse waterbeheer ECOLOGISCHE INSTRUMENTEN Overzicht voor het Nederlandse waterbeheer ECOLOGISCHE INSTRUMENTEN 2009 22 QBWat p. 6 DAWACO p. 7 Waterplanner p. 8 Pro. toetsen beoord. p. 9 EBEO-sys p. 10 Handboek Hydromorfologie p. 11 Handreiking

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 5634 14 april 2010 Besluit van de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, de Minister van

Nadere informatie

Workshop KRW Maatlatten

Workshop KRW Maatlatten Workshop KRW Maatlatten IHW netwerkdag 2018 Frank van Herpen (Royal HaskoningDHV) Marcel Tonkes (provincie Overijssel) 7 November 2018 Programma Opwarmen 15 min Technische toelichting 30 min Aan de slag

Nadere informatie

Waterkwaliteit KRW, 2015

Waterkwaliteit KRW, 2015 Indicator 12 januari 2016 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. De meeste waterlichamen voldoen

Nadere informatie

Uitwerking maatlatten voor vissen. Marcel Klinge

Uitwerking maatlatten voor vissen. Marcel Klinge Uitwerking maatlatten voor vissen Marcel Klinge Opbouw Wat is er gedaan tot nu? Hoe zien de maatlatten er globaal uit? Natuurlijke watertypen Sterk Veranderde watertypen Kunstmatige watertypen (kanalen)

Nadere informatie

HOOFDSTUK 3. Oppervlaktewater

HOOFDSTUK 3. Oppervlaktewater HOOFDSTUK 3 Oppervlaktewater Het oppervlaktewater in het Schelde-stroomgebied wordt ingedeeld in waterlichamen. Deze indeling is belangrijk, want voor ieder waterlichaam moeten doelstellingen geformuleerd

Nadere informatie

Hermeandering en hydromorfologie

Hermeandering en hydromorfologie Hermeandering en hydromorfologie Monitoring van structuren of ecologie? Oscar van Dam teamleider waterbeheer en gis COP hermeandering 24 november 2010 HWH Amersfoort RPS BCC Onderdeel RPS plc Organisatie

Nadere informatie

(Vis)doelen overige wateren (niet KRW-oppervlaktewaterlichamen)

(Vis)doelen overige wateren (niet KRW-oppervlaktewaterlichamen) (Vis)doelen overige wateren (niet KRW-oppervlaktewaterlichamen) IPO / UvW Reinier van Nispen Vissennetwerk, 24 november 2011 Inhoud: Aanleiding: - waarom doelen? - uitgangspunten - visie Proces en planning:

Nadere informatie

KADERS VOOR INVULLING KRW-DOELEN IN DE DERDE STROOMGEBIEDBEHEEPLANNEN, BESTUURLIJKE NOTITIE

KADERS VOOR INVULLING KRW-DOELEN IN DE DERDE STROOMGEBIEDBEHEEPLANNEN, BESTUURLIJKE NOTITIE KADERS VOOR INVULLING KRW-DOELEN IN DE DERDE STROOMGEBIEDBEHEEPLANNEN, BESTUURLIJKE NOTITIE Aanleiding Bij de tot standkoming van de eerste stroomgebiedbeheerplannen voor de Kaderrichtlijn Water (KRW)

Nadere informatie

Aan de orde: Maar hoe krijgen we het voor elkaar? Belangrijke data in het waterkwaliteitsbeheer:

Aan de orde: Maar hoe krijgen we het voor elkaar? Belangrijke data in het waterkwaliteitsbeheer: Kaderrichtlijn water: Europees keurslijf of hulpmiddel bij regionale bestuurlijke besluitvorming? Verleden, heden en toekomst 09/03 2018 Aan de orde: Introduktie STOWA Totstandkomen KRW Kenmerken KRW Waterkwaliteit

Nadere informatie

PROTOCOL TOETSEN EN BEOORDELEN VOOR DE OPERATIONELE MONITORING EN TOESTAND- EN TRENDMONITORING

PROTOCOL TOETSEN EN BEOORDELEN VOOR DE OPERATIONELE MONITORING EN TOESTAND- EN TRENDMONITORING VOOR DE OPERATIONELE MONITORING EN TOESTAND- EN TRENDMONITORING WERKGROEP MIR 15 oktober 2007 LBOW-wgMIR 200701 ISBN : 9789036914338 Arcadis ref. 110305/OF7/1Q3/000373/MR Colofon Auteur: R. Torenbeek (Arcadis)

Nadere informatie

PROTOCOL TOETSEN EN BEOORDELEN VOOR DE OPERATIONELE MONITORING EN TOESTAND- EN TRENDMONITORING

PROTOCOL TOETSEN EN BEOORDELEN VOOR DE OPERATIONELE MONITORING EN TOESTAND- EN TRENDMONITORING VOOR DE OPERATIONELE MONITORING EN TOESTAND- EN TRENDMONITORING WERKGROEP MIR 24 augustus 2007 110305/OF7/1Q3/000373/MR Colofon Auteur: R. Torenbeek Productie: ARCADIS In opdracht van: RIZA Referentie:

Nadere informatie

Maatlatten voor de Maas-regio

Maatlatten voor de Maas-regio Maatlatten voor de Maas-regio verder met de streepjes Jappe Beekman Senior Onderzoeker Watersystemen 1 februari 2007 - Derde praktijkdag MEPGEP 24 april 2013 Toepassing en doorwerking aanpassingen maatlatten

Nadere informatie

Kaderrichtlijn Water. Diederik van der Molen Projectleider KRW DG - Water

Kaderrichtlijn Water. Diederik van der Molen Projectleider KRW DG - Water Kaderrichtlijn Water Diederik van der Molen Projectleider KRW DG - Water 16 maart 2011 Inhoud Introductie KRW Wat is er nieuw door de KRW? Wat heeft de KRW tot nu toe opgeleverd? Lessons learned Proces

Nadere informatie

.doel en opzet KRW-Verkenner.emissies in de KRW-Verkenner.stand van zaken: Inhoud. Stand van zaken nieuwe KRW-Verkenner

.doel en opzet KRW-Verkenner.emissies in de KRW-Verkenner.stand van zaken: Inhoud. Stand van zaken nieuwe KRW-Verkenner Stand van zaken nieuwe KRW-Verkenner 8 september 2011 Inhoud.doel en opzet KRW-Verkenner.emissies in de KRW-Verkenner.stand van zaken: >bouw >ecologische kennisregels >landelijke pilot 1 Doel instrument

Nadere informatie

~ Stroomgebied KAARTENATLAS. beheerplan. 0abcdefgh

~ Stroomgebied KAARTENATLAS. beheerplan. 0abcdefgh ~ Stroomgebied beheerplan KAARTENATLAS 0abcdefgh Colofon Het ontwerp-stroomgebiedbeheerplan Rijndelta is een uitgave van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. De totstandkoming is mogelijk geworden

Nadere informatie

Nieuw Europees intercalibra2ebesluit over de Goede Toestand volgens de Kaderrichtlijn water

Nieuw Europees intercalibra2ebesluit over de Goede Toestand volgens de Kaderrichtlijn water Nieuw Europees intercalibra2ebesluit over de Goede Toestand volgens de Kaderrichtlijn water Marcel van den Berg, Suzanne Stuijfzand (Ministerie van Infrastructuur en Milieu) Na bijna 2en jaar is de harmonisa2e

Nadere informatie

Nieuwbouw KRW-Verkenner. overleg RWS-Deltares. Joost van den Roovaart. 10 februari 2011

Nieuwbouw KRW-Verkenner. overleg RWS-Deltares. Joost van den Roovaart. 10 februari 2011 Nieuwbouw KRW-Verkenner overleg RWS-Deltares Joost van den Roovaart 10 februari 2011 Inhoud KRW-Verkenner: doel, organisatie, planning, bouw demo KRW-Verkenner discussie/vragen Doel instrument ondersteuning

Nadere informatie

Vissen in kanalen en sloten (KRW-Verkenner)

Vissen in kanalen en sloten (KRW-Verkenner) Vissen in kanalen en sloten (KRW-Verkenner) Vissen in beken en kleine rivieren 04 Fish (KRW-Verkenner) Vissen in meren (KRW-Verkenner) Vissen in kanalen en sloten 1. Inleiding De kennisregels hebben betrekking

Nadere informatie

KRW- doelen voor de overige wateren in Noord- Brabant: een pragma:sche uitwerking

KRW- doelen voor de overige wateren in Noord- Brabant: een pragma:sche uitwerking KRWdoelen voor de overige wateren in NoordBrabant: een pragma:sche uitwerking Frank van Herpen (Royal HaskoningDHV), Marco Beers (waterschap Brabantse Delta), Ma>hijs ten Harkel en Doesjka Ertsen (provincie

Nadere informatie

Vragen en antwoorden ecologische KRW-doelen

Vragen en antwoorden ecologische KRW-doelen Vragen en antwoorden ecologische KRW-doelen Werkgroep doelafleiding 2021 Rijn-West Versie september 2017 In de kern is de Kaderrichtlijn Water (KRW) eenvoudig. De KRW streeft naar een goede chemische en

Nadere informatie

Blokkendoos voor de implementatie van de Kader Richtlijn Water. Hoofdrapport

Blokkendoos voor de implementatie van de Kader Richtlijn Water. Hoofdrapport KRW-Verkenner: Blokkendoos voor de implementatie van de Kader Richtlijn Water Hoofdrapport 26 september 2005 Samenvatting Aanleiding en kader De Kaderrichtlijn Water (KRW) schrijft voor dat Nederland

Nadere informatie

Karakterisering stroomgebied Schelde

Karakterisering stroomgebied Schelde NOVEMBER 2004 Karakterisering stroomgebied Schelde rapportage van nederland over de invulling van de kaderrichtlijn water in het stroomgebied schelde NOVEMBER 2004 Karakterisering stroomgebied Schelde

Nadere informatie

Evaluatie Afleiden Ecologische Doelen. Eddy Lammens RWS Waterdienst

Evaluatie Afleiden Ecologische Doelen. Eddy Lammens RWS Waterdienst Evaluatie Afleiden Ecologische Doelen Eddy Lammens RWS Waterdienst Afleiden doelen En toen waren er referentiemaatlatten En God zei: ga heen en leid uw doelen af Waarom worden doelen afgeleid? Als het

Nadere informatie

Ecologische kennisregels rijkswateren KRW-Verkenner. Mijke van Oorschot, Gertjan Geerling, Gerben van Geest, Joost van den Roovaart, Tom Buijse

Ecologische kennisregels rijkswateren KRW-Verkenner. Mijke van Oorschot, Gertjan Geerling, Gerben van Geest, Joost van den Roovaart, Tom Buijse Ecologische kennisregels rijkswateren KRW-Verkenner Mijke van Oorschot, Gertjan Geerling, Gerben van Geest, Joost van den Roovaart, Tom Buijse Inhoud Achtergrond Methodiek. Rekenvoorbeelden Status en planning

Nadere informatie

De doelen voor overig water in Flevoland

De doelen voor overig water in Flevoland De doelen voor overig water in Flevoland Susan Sollie (Tauw), Martijn Hokken (waterschap Zuiderzeeland), Christoffel Klepper (provincie Flevoland) Waterschap Zuiderzeeland en de provincie Flevoland willen,

Nadere informatie

Afwenteling mede bepalend voor het niet halen van KRW- doelstellingen

Afwenteling mede bepalend voor het niet halen van KRW- doelstellingen Afwenteling mede bepalend voor het niet halen van KRW- doelstellingen Aniel Balla, Rob van de Boomen (Wi2eveen+Bos), Marcel Tonkes (provincie Overijssel) Met een afwentelingsonderzoek is in Rijn- Oost

Nadere informatie

Wijzigingsvoorstel (RfC) voor de Aquo domeintabel KRW-typologie (KRW-watertypes)

Wijzigingsvoorstel (RfC) voor de Aquo domeintabel KRW-typologie (KRW-watertypes) Wijzigingsvoorstel (RfC) voor de Aquo domeintabel KRW-typologie (KRW-watertypes) Indiener: IDsW / KRW - nationale werkgroep Doelstellingen Oppervlaktewater Kenmerk: W-0803-0006 Documentbeheer Wijzigingshistorie

Nadere informatie

NOVEMBER Samenvatting Karakterisering stroomgebied Schelde

NOVEMBER Samenvatting Karakterisering stroomgebied Schelde NOVEMBER 2004 Samenvatting Karakterisering stroomgebied Schelde Colofon In opdracht van Uitvoering Redactie Tekst Vormgeving Fotografie Datum 1 november 2004 Status definitief concept Nummer IKS-04-500

Nadere informatie

Waterkwaliteit en vergunningverlening. en doe het zelf. Marcel & Victor van den Berg Rijkswaterstaat Waterdienst Waterschap Brabantse Delta

Waterkwaliteit en vergunningverlening. en doe het zelf. Marcel & Victor van den Berg Rijkswaterstaat Waterdienst Waterschap Brabantse Delta Waterkwaliteit en vergunningverlening en doe het zelf Marcel & Victor van den Berg Rijkswaterstaat Waterdienst Waterschap Brabantse Delta Inhoud Waarom vergunningen verlenen? Wettelijk kader Hoe RWS ecologie

Nadere informatie

Handleiding doelafleiding overige wateren

Handleiding doelafleiding overige wateren Evers, C.H.M (Royal HaskoningDHV). R. Buskens (Royal HaskoningDHV) & J.M. Dolmans- Camu (Provincie Utrecht), 2013. Handleiding doelafleiding overige wateren (geen KRWwaterlichamen). STOWA-rapport. In opdracht

Nadere informatie

Visstand meren (M14/M27) en de KRW

Visstand meren (M14/M27) en de KRW Visstand meren (M14/M27) en de KRW Met het oog op SGBP II 2016-2021, III 2022-2027 Donderdag 25 september 2014 Roelof Veeningen, cluster Gegevensbeheer 1 - Monitoring - Analyse - Prognose - Maatregelen

Nadere informatie

Data Science bij Waterschap De Dommel

Data Science bij Waterschap De Dommel Data Science bij Waterschap De Dommel High Tech meets Data Science, 9 februari 2017 Stefan Weijers Procesmanager Beleid en Innovatie Overzicht Intro Waterschap De Dommel Toepassingen data science Visie

Nadere informatie

Thematische harmonisatie

Thematische harmonisatie PIH (Projectgroep Implementatie Handreiking MEP/GEP) Thematische harmonisatie Samenvatting van de beoordeling van documenten over de afleiding van MEP/GEP door zes experts eindrapport PIH DG Water mei

Nadere informatie

Toestand KRW-waterlichamen Flevoland medio 2018

Toestand KRW-waterlichamen Flevoland medio 2018 Toestand KRW-waterlichamen Flevoland medio 2018 1. Inleiding In het beheergebied van waterschap Zuiderzeeland liggen 18 KRW-waterlichamen (zie figuur 1 op volgende pagina). Deze waterlichamen worden zowel

Nadere informatie

OOST NUTRIENTEN EN KRW FRISIA ZOUT B.V.

OOST NUTRIENTEN EN KRW FRISIA ZOUT B.V. NUTRIENTEN EN KRW FRISIA ZOUT B.V. 29 september 2010 Inhoud 1 Tekstdelen uit van 5 varianten naar 2 alternatieven 3 1.1 Referentiesituatie 3 1.2 Effecten waterkwaliteit KRW 5 2 Nieuw tekstdeel 7 ARCADIS

Nadere informatie

Voortgang KRW: maatregelen, doelbereik en innovatie. 13 december 2012; Frank van Gaalen

Voortgang KRW: maatregelen, doelbereik en innovatie. 13 december 2012; Frank van Gaalen Voortgang KRW: maatregelen, doelbereik en innovatie 1 Rapport Evaluatie waterkwaliteit Op 21 december beschikbaar (www.pbl.nl) Samenvatting opgenomen in KRW-rapport Belangrijke waterbeheerkwesties Bijdragen

Nadere informatie

Vermesting in meren en plassen

Vermesting in meren en plassen Indicator 16 december 2008 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. De vermesting in de meren en

Nadere informatie

Handreiking Omgaan met KRW-maatlatten (versie 2012)

Handreiking Omgaan met KRW-maatlatten (versie 2012) Handreiking Omgaan met KRW-maatlatten (versie 2012) INHOUDSOPGAVE 0 SAMENVATTING 1 1 INLEIDING 2 2 ACHTERGROND VAN DE KRW SYSTEMATIEK VOOR OPPERVLAKTEWATER 3 3 ACTUALISATIE KRW MAATLATTEN IN 2012 6 4 ACTIES

Nadere informatie

De KRW op weg naar 2015: een terugblik op de toekomst.

De KRW op weg naar 2015: een terugblik op de toekomst. De KRW op weg naar 2015: een terugblik op de toekomst. En de Baakse Beek zei: om te werken aan mijn toekomst, moet ge mijn verleden kennen Marga Limbeek Waterschap Rijn en IJssel 12 mei 2009 Wat heeft

Nadere informatie

~ Stroomgebied KAARTENATLAS. beheerplan. 0abcdefgh

~ Stroomgebied KAARTENATLAS. beheerplan. 0abcdefgh ~ Stroomgebied beheerplan KAARTENATLAS 0abcdefgh Colofon Het ontwerp-stroomgebiedbeheerplan Maas is een uitgave van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. De totstandkoming is mogelijk geworden dankzij

Nadere informatie

Meetstrategie en methodiek macrofyten 1 METHODIEK

Meetstrategie en methodiek macrofyten 1 METHODIEK ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Meetstrategie en methodiek macrofyten //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Richtlijn KRW Monitoring Oppervlaktewater en Protocol Toetsen & Beoordelen

Richtlijn KRW Monitoring Oppervlaktewater en Protocol Toetsen & Beoordelen Richtlijn KRW Monitoring Oppervlaktewater en Protocol Toetsen & Beoordelen Datum 3 juli 2014 Status Update vastgesteld in MRE-bijeenkomst 26 juni 2014 Richtlijn KRW Monitoring Oppervlaktewater en Protocol

Nadere informatie

Aangepaste tekstgedeelten zijn blauw gemarkeerd.

Aangepaste tekstgedeelten zijn blauw gemarkeerd. Richtlijn KRW Monitoring Oppervlaktewater en Protocol Toetsen & Beoordelen Datum 3 juli 2014 Status Update vastgesteld in MRE-bijeenkomst 26 juni 2014 Aangepaste tekstgedeelten zijn blauw gemarkeerd. Richtlijn

Nadere informatie

Extraheren, combineren, confronteren en extrapoleren

Extraheren, combineren, confronteren en extrapoleren Extraheren, combineren, confronteren en extrapoleren het volg en stuursysteem; een in ICT verpakte werkwijze Het Kosten maatregelenpakket: tot 2015: 2,2 miljard euro tot 2027: 4,2 miljard euro Werkwijze

Nadere informatie

De ecologische kwaliteit van Nederlands oppervlaktewater: zijn de voorspellingen beter geworden sinds 2009?

De ecologische kwaliteit van Nederlands oppervlaktewater: zijn de voorspellingen beter geworden sinds 2009? PBL-Notitie De ecologische kwaliteit van Nederlands oppervlaktewater: zijn de voorspellingen beter geworden sinds 2009? P. Cleij, H. Visser contact: hans.visser@pbl.nl Datum: 26-2-2013 Publicatienummer:

Nadere informatie

Verbeteren datasets en afleiding ecologische rekenregels voor de KRW-verkenner Op basis van Regressieboom-analyse en Neuraal netwerk

Verbeteren datasets en afleiding ecologische rekenregels voor de KRW-verkenner Op basis van Regressieboom-analyse en Neuraal netwerk Verbeteren datasets en afleiding ecologische rekenregels voor de KRW-verkenner Op basis van Regressieboom-analyse en Neuraal netwerk Deltares & Planbureau voor de Leefomgeving 9 februari 2009 Definitief

Nadere informatie

Vermesting in meren en plassen,

Vermesting in meren en plassen, Indicator 14 september 2012 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. De vermesting in de meren

Nadere informatie

PROTOCOL TOETSEN EN BEOORDELEN VOOR DE OPERATIONELE MONITORING EN TOESTAND- EN TRENDMONITORING TOETSJAAR 2007

PROTOCOL TOETSEN EN BEOORDELEN VOOR DE OPERATIONELE MONITORING EN TOESTAND- EN TRENDMONITORING TOETSJAAR 2007 VOOR DE OPERATIONELE MONITORING EN TOESTAND- EN TRENDMONITORING TOETSJAAR 2007 WERKGROEP MIR 10 april 2008 LBOW-wgMIR 200701 ISBN : 9789036914338 Arcadis ref. 110305/OF7/1Q3/000373/MR Colofon Eindredactie:

Nadere informatie

Een expertsysteem voor de keuze van hydrologische maatregelen

Een expertsysteem voor de keuze van hydrologische maatregelen Een expertsysteem voor de keuze van hydrologische maatregelen V. MaatregelWijzer Waterbeheer M. Bleeker P.F.M. Verdonschot Alterra-rapport 1521, ISSN 1566-7197 Een expertsysteem voor de keuze van hydrologische

Nadere informatie

Vermesting in meren en plassen,

Vermesting in meren en plassen, Indicator 18 mei 2010 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. De vermesting in de meren en plassen

Nadere informatie

Aquatische ecologie. Module 1: Ecologische principes van watersystemen. Lesdag 1. drs. M. Maessen (Grontmij)

Aquatische ecologie. Module 1: Ecologische principes van watersystemen. Lesdag 1. drs. M. Maessen (Grontmij) lesdag onderwerp docent(en) Module 1: Ecologische principes van watersystemen Lesdag 1 Ochtend - Watersysteem - Van mondiaal tot lokaal - Kringlopen en balansen - Hydrologische kringloop - Relatie grondwater

Nadere informatie

Verkenning afleidingsmethodiek en doelstellingen nutriënten in sterk veranderde regionale wateren

Verkenning afleidingsmethodiek en doelstellingen nutriënten in sterk veranderde regionale wateren F ina l re p ort Verkenning afleidingsmethodiek en doelstellingen nutriënten in sterk veranderde regionale wateren rapport 2010 07 Verkenning afleidingsmethodiek en doelstellingen nutriënten in sterk Veranderde

Nadere informatie

Biotamonitoring door RWS

Biotamonitoring door RWS Biotamonitoring door RWS Andrea Houben RWS WVL RWS Monitoring MWTL waterkwantiteit Waterkwaliteit chemie, biologie en afval Bodemhoogte Projecten Waterkwaliteitsbewaking 2 14 February 2014 Water management

Nadere informatie

Nederland leeft met vismigratie Naar een gestroomlijnde aanpak van de vismigratieproblemen. Tom Buijse

Nederland leeft met vismigratie Naar een gestroomlijnde aanpak van de vismigratieproblemen. Tom Buijse Nederland leeft met vismigratie Naar een gestroomlijnde aanpak van de vismigratieproblemen Tom Buijse 1 Aanleiding Aanleiding Decembernota 2006 Kaderrichtlijn Water Om vismigratie naar ecologisch waardevolle

Nadere informatie

WORKSHOP: Bronnenanalyse: een uitdaging voor de regio!

WORKSHOP: Bronnenanalyse: een uitdaging voor de regio! WORKSHOP: Bronnenanalyse: een uitdaging voor de regio! Welke vragen dienen beantwoord te worden in de regio voor de volgende generatie SGBP s? Hoe worden beschikbare informatie en kennis zo goed mogelijk

Nadere informatie

Hydrobiologische Monitoring

Hydrobiologische Monitoring Opzet presentatie Hydrobiologische Monitoring Dille Wielakker & Jos Spier Wat is Hydrobiologie? Historie van de Hydrobiologie Monitoringsmethodieken Belang van standaardisatie Door Bureau Waardenburg bv

Nadere informatie

KRW- doelafleiding: van een pluriform verleden naar een uniform heden

KRW- doelafleiding: van een pluriform verleden naar een uniform heden KRW- doelafleiding: van een pluriform verleden naar een uniform heden Fiona Segers (Waterschapstalentprogramma), Gert van Ee (hoogheemraadschap Hollands Noorderkwar>er), Bas van der Wal (STOWA)] Nederlandse

Nadere informatie

4.6 Vissen KRW. Joep de Leeuw, RIVO en Tom Buijse, RIZA

4.6 Vissen KRW. Joep de Leeuw, RIVO en Tom Buijse, RIZA 4.6 Joep de Leeuw, RIVO (joep.deleeuw@wur.nl) en Tom Buijse, RIZA Het Nederlandse rivierengebied kan aantrekkelijker voor vissen worden als uiterwaarden een natuurlijker onderdeel vormen van de rivier.

Nadere informatie

Koninklijke weg. praagmatisch

Koninklijke weg. praagmatisch Maarten Ouboter Kennis Loont! effectiveness is all (T.S. Elliot) Diagnose centraal Weet wat je doet (wat maatregelen doen) Evalueer (herdiagnose) Koninklijke weg objectieve referentie afwijking van natuurlijke

Nadere informatie

Stroomgebiedbeheerplannen 2015

Stroomgebiedbeheerplannen 2015 Ministerie van Infrastructuur en Milieu Werkprogramma Diederik van der Molen KRW coördinator DG Water Producten tbv KRW in de komende jaren Uitvoering van maatregelen door rijk en regionale partijen Activiteit

Nadere informatie

het lozen van grondwater bij de realisatie van een WKO systeem

het lozen van grondwater bij de realisatie van een WKO systeem CTF Amsterdam bv Prinsengracht 436 in Amsterdam Datum 21 april 2017 Casecode W-17.00767 Kenmerk 17.070654 Watervergunning het lozen van grondwater bij de realisatie van een WKO systeem Uw kenmerk / projectcode:

Nadere informatie

Monitoring van aquatische natuur

Monitoring van aquatische natuur Monitoring van aquatische natuur In opdracht van Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, BO cluster Ecologische Hoofdstructuur, thema Ecologische doelen en maatlatten waterbeheer. 2 Alterra-Rapport

Nadere informatie

REFERENTIES EN MAATLATTEN

REFERENTIES EN MAATLATTEN REFERENTIES EN MAATLATTEN VOOR overige wateren GEEN RW-WATERLICHAMEN stowa 2013 14 REFERENTIES EN MAATLATTEN VOOR OVERIGE WATEREN (GEEN RW-WATERLICHAMEN) rapport 2013 14 ISBN 978.90.5773.609.4 stowa@stowa.nl

Nadere informatie

Ecologische Indexen Macrofauna

Ecologische Indexen Macrofauna Ecologische Indexen Macrofauna Een verkenning voor toepassing van genetische monitoring juni 2018 Berry van der Hoorn Tiedo van Kuijk Kevin Beentjes Vondellaan 55 KvK 411 695 15 Postbus 9517 expertcentrum@naturalis.nl

Nadere informatie

Orde in de digitale dossierkast leidt tot meer begrip van aquatische ecosystemen

Orde in de digitale dossierkast leidt tot meer begrip van aquatische ecosystemen Orde in de digitale dossierkast leidt tot meer begrip van aquatische ecosystemen Martin Droog (Witteveen+Bos ), Laura Moria (Waternet) Waternet heeft in samenwerking met Witteveen+Bos de ordening en infrastructuur

Nadere informatie

Monitoring biologische kwaliteitselementen volgens de KRW

Monitoring biologische kwaliteitselementen volgens de KRW Ministerie van Verkeer en Waterstaat jklmnopq RIZA Rijksinstituut voor Integraal Zoetwaterbeheer en Afvalwaterbehandeling Biologische monitoring zoete rijkswateren Monitoring biologische kwaliteitselementen

Nadere informatie

~ Stroomgebied KAARTENATLAS. beheerplan. 0abcdefgh

~ Stroomgebied KAARTENATLAS. beheerplan. 0abcdefgh ~ Stroomgebied beheerplan KAARTENATLAS 0abcdefgh Colofon Het ontwerp-stroomgebiedbeheerplan Schelde is een uitgave van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. De totstandkoming is mogelijk geworden dankzij

Nadere informatie

Ecologische kennisregels rijkswateren KRW-Verkenner. Mijke van Oorschot, Gertjan Geerling, Gerben van Geest, Joost van den Roovaart, Tom Buijse

Ecologische kennisregels rijkswateren KRW-Verkenner. Mijke van Oorschot, Gertjan Geerling, Gerben van Geest, Joost van den Roovaart, Tom Buijse Ecologische kennisregels rijkswateren KRW-Verkenner Mijke van Oorschot, Gertjan Geerling, Gerben van Geest, Joost van den Roovaart, Tom Buijse Inhoud Theoretische achtergrond Pilot Voorbeelden rekenregels

Nadere informatie

De Waterwet en waterbodems De Waterwet. en waterbodems

De Waterwet en waterbodems De Waterwet. en waterbodems De Waterwet en waterbodems De Waterwet en waterbodems Waterbodembeheer Waterbodembeheer onderdeel onderdeel watersysteembeheer watersysteembeheer Een nieuwe, integrale Een nieuwe, integrale Waterwet Waterwet

Nadere informatie

Waarom zijn er normen en waarom deze presentatie? Normen en waarden voor nutriënten (Van Liere en Jonkers, 2002) Niels Evers

Waarom zijn er normen en waarom deze presentatie? Normen en waarden voor nutriënten (Van Liere en Jonkers, 2002) Niels Evers Waarom zijn er normen en waarom deze presentatie? Normen en waarden voor nutriënten (Van Liere en Jonkers, 2002) Normen om te weten of iets goed is of niet Wetenschap én politiek Er zit altijd ontwikkeling

Nadere informatie

Actualisatie KRW-doelen: er valt iets te kiezen. Maar wat precies?

Actualisatie KRW-doelen: er valt iets te kiezen. Maar wat precies? Verslag van de KRW bestuursmiddag Eerst snappen, dan de waterkwaliteit opknappen, op woensdag 30 mei 2018 in de Mariënhof in Amersfoort. Actualisatie KRW-doelen: er valt iets te kiezen. Maar wat precies?

Nadere informatie

RICHTLIJNEN MONITORING OPPERVLAKTEWATER EUROPESE KADERRICHTLIJN WATER

RICHTLIJNEN MONITORING OPPERVLAKTEWATER EUROPESE KADERRICHTLIJN WATER RICHTLIJNEN MONITORING OPPERVLAKTEWATER EUROPESE KADERRICHTLIJN WATER Van Splunder, I., T.A.H.M. Pelsma en A. Bak. (red.) 2006. Augustus 2006 ISBN 9036957168 Versie 1.3 Goedgekeurd door cluster MRE op

Nadere informatie

Errata Referenties en maatlatten voor natuurlijke watertypen voor de Kaderrichtlijn Water (STOWA )

Errata Referenties en maatlatten voor natuurlijke watertypen voor de Kaderrichtlijn Water (STOWA ) Errata Referenties en maatlatten voor natuurlijke watertypen voor de Kaderrichtlijn Water 2015-2021 (STOWA 2012-31) versie: 07-08-2014 contact: Niels Evers: Frank van Herpen niels.evers@rhdhv.com frank.van.herpen@rhdhv.com

Nadere informatie

Herziening meetnetten en monitoring waterkwaliteit HHNK N.G. Jaarsma, G. van Ee juli Definitief

Herziening meetnetten en monitoring waterkwaliteit HHNK N.G. Jaarsma, G. van Ee juli Definitief Herziening meetnetten en monitoring waterkwaliteit HHNK 2016-2021 Auteurs N.G. Jaarsma, G. van Ee Registratienummer 16.0107089 Versie 1 Status Definitief Afdeling Ingenieursbureau Cluster Onderzoek Foto

Nadere informatie

STOWA-onderzoeksproject edna voedselwebanalyses

STOWA-onderzoeksproject edna voedselwebanalyses STOWA-onderzoeksproject edna voedselwebanalyses toepassing edna-techniek voor toestandsbepaling en systeembegrip Sebastiaan Schep (sebastiaan.schep@witteveenbos.com) en Kees van Bochove (kees.vanbochove@datura.nl)

Nadere informatie

Europese richtlijn overstromingsrisico s (ROR) Overstromingsrisico s in plannen en op de kaart

Europese richtlijn overstromingsrisico s (ROR) Overstromingsrisico s in plannen en op de kaart Europese richtlijn overstromingsrisico s (ROR) Overstromingsrisico s in plannen en op de kaart Europese richtlijn overstromingsrisico s Overstromingsrisico s in plannen en op de kaart Richtlijn overstromingsrisico

Nadere informatie

III.1. Algemeen Deze bijlage is een detaillering van de beschrijving van de actuele waterkwaliteit die in paragraaf 2.10.

III.1. Algemeen Deze bijlage is een detaillering van de beschrijving van de actuele waterkwaliteit die in paragraaf 2.10. III.1. Algemeen Deze bijlage is een detaillering van de beschrijving van de actuele waterkwaliteit die in paragraaf 2.10. is opgenomen III.2. Waterkwaliteit De meetpunten van het chemische meetnet liggen

Nadere informatie

Monitoring, maatlatten, toetsen en beoordelen: wat een toestand. Gert van Ee 15 februari 2017

Monitoring, maatlatten, toetsen en beoordelen: wat een toestand. Gert van Ee 15 februari 2017 Monitoring, maatlatten, toetsen en beoordelen: wat een toestand Gert van Ee 15 februari 2017 Roossloot Bergen NH, foto: Nico Jaarsma 2016 Indeling presentatie Monitoring en meetnetten HHNK Maatlatten,

Nadere informatie

Instructie. Richtlijn Monitoring Oppervlaktewater en Protocol Toetsen & Beoordelen. Datum 30 maart 2009 Status Eindrapport ingebracht bij NWO

Instructie. Richtlijn Monitoring Oppervlaktewater en Protocol Toetsen & Beoordelen. Datum 30 maart 2009 Status Eindrapport ingebracht bij NWO 3 Instructie Richtlijn Monitoring Oppervlaktewater en Protocol Toetsen & Beoordelen Datum 30 maart 2009 Status Eindrapport ingebracht bij NWO Instructie Richtlijn Monitoring Oppervlaktewater en Protocol

Nadere informatie

Workshop. KRW, SGBP s en de rol van EmissieRegisratie. Emissiesymposium 2016

Workshop. KRW, SGBP s en de rol van EmissieRegisratie. Emissiesymposium 2016 Workshop KRW, SGBP s en de rol van EmissieRegisratie Emissiesymposium 2016 24 Maart 2016 Even voorstellen Rob Berbee: WVL, opdrachtgever ER vanuit I&M Jan Roelsma: Wetterskip Fryslan Gabriel Zwart: Waterschap

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, 1.4.2009 COM(2009) 156 definitief VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD overeenkomstig artikel 18, lid 3, van Richtlijn 2000/60/EG

Nadere informatie

Aquo-kit Transparantie in gebruik én beheer

Aquo-kit Transparantie in gebruik én beheer -kit Transparantie in gebruik én beheer Workshop IHW netwerkdag 3 oktober 2013 Hinne Reitsma Inhoud 1. Informatiehuis Stand van zaken Water van de gereedschapskist 2. Waarom Toetsing standaardisatie bodemkwaliteit

Nadere informatie

ONTWERP KRW-RIVIERENLANDPLAN 2 2016-2021 EINDRAPPORT

ONTWERP KRW-RIVIERENLANDPLAN 2 2016-2021 EINDRAPPORT ONTWERP KRW-RIVIERENLANDPLAN 2 2016-2021 EINDRAPPORT Waterschap Rivierenland Tiel, november 2014 VERANTWOORDING Titel : ontwerp KRW-Rivierenlandplan 2 Status : eindrapport Datum : 19 november 2014 Auteur(s)

Nadere informatie

Statencommissie REW 1 februari KRW maatregelen rijkswateren

Statencommissie REW 1 februari KRW maatregelen rijkswateren Statencommissie REW 1 februari 2008 Kaderrichtlijn Water in Scheldestroomgebied KRW maatregelen rijkswateren Loes de Jong RWS Zeeland Projectbureau KRW Schelde Rijkswateren Zeeland Inhoud presentatie:

Nadere informatie

Kwaliteit van de Zenne stroomafwaarts RWZI Brussel Noord

Kwaliteit van de Zenne stroomafwaarts RWZI Brussel Noord Kwaliteit van de Zenne stroomafwaarts RWZI Brussel Noord Thierry Warmoes - Afdeling Rapportering Water januari 2012 m.m.v. Bram Haspeslagh 1. Effect ingebruikname RWZI Brussel Noord 2. Beoordeling van

Nadere informatie

titel Opbouw Vis, exoten en KRW Visexoten en achtergrond MWTL 2008 Visexoten in Nederland Oorzaken

titel Opbouw Vis, exoten en KRW Visexoten en achtergrond MWTL 2008 Visexoten in Nederland Oorzaken Opbouw Vis, exoten en KRW visexoten- achtergrond en ecologie KRW-maatlatten en visexoten andere exoten (rivierkreeften) en vis signalering nieuwe visexoten Themadag exoten en de KRW 10 dec 09 Willie van

Nadere informatie

Monitoren van de effectiviteit van KRW-maatregelen voor de ecologische waterkwaliteit

Monitoren van de effectiviteit van KRW-maatregelen voor de ecologische waterkwaliteit Briefrapport 607800006/2009 W. Verweij J.H. Vos A.C.M. De Nijs Monitoren van de effectiviteit van KRW-maatregelen voor de ecologische waterkwaliteit Een definitiedocument RIVM briefrapport 607800006/2009

Nadere informatie

Factsheet: NL05_Westerbouwlandl

Factsheet: NL05_Westerbouwlandl Factsheet: NL05_Westerbouwlandl Westerbouwlandleiding De informatie die in deze factsheet wordt weergegeven is bijgewerkt tot en met het moment van het aanmaken van deze factsheet, zoals vermeld in de

Nadere informatie

Monitoring waterkwaliteit bebouwd gebied

Monitoring waterkwaliteit bebouwd gebied Monitoring waterkwaliteit bebouwd gebied Roelof Veeningen, Wetterskip Fryslân 2 juni 2016, Glimmen Themamiddag waterkwaliteit in de stad Overzicht 1. Functies stadswater 2. Diverse verschijningsvormen

Nadere informatie