In deze nieuwsbrief. Mei Armoede. Armoede. Agenda ALV Kort verslag ALV Warmtewet. Mijn Flat: Ervaring in Veldzicht

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "In deze nieuwsbrief. Mei 2014. Armoede. Armoede. Agenda ALV 12-05-2014. Kort verslag ALV 10-12-2013. Warmtewet. Mijn Flat: Ervaring in Veldzicht"

Transcriptie

1 Mei 2014 In deze nieuwsbrief Armoede Agenda ALV Kort verslag ALV Warmtewet Mijn Flat: Ervaring in Veldzicht Armoede door Hans Kregting, voorzitter Huurdersbond Ede en omgeving Politiek heeft het de aandacht, de bestrijding van armoede. Veel getallen geven aan dat mensen in de problemen komen en onder de armoedegrens leven. Voedselbanken die de vraag amper aan kunnen. In Ede valt ruim 5% van de bewoners in de doelgroep die niet genoeg geld heeft om naast de vaste lasten de dagelijkse behoeften te betalen. Velen hebben te maken met terugval in inkomen door ontslag of door verlaging van pensioenen. Menig ZZP-er heeft last van de teruglopende orders in de crisisperiode. Dan is het een klap als er weer een huurverhoging op 1 juli op de deurmat valt. Dat een deel gecompenseerd wordt door de huurtoeslag is mooi, maar een deel ook niet. En daarnaast wordt de belasting op water verhoogd. Tevens een jaar waarin de eigen bijdrage voor medische zorg weer verhoogd wordt. En de accijnsverhoging op verzekeringen. Zo kunnen we door gaan met allerlei verhogingen die de huishoudbeurs van menig gezin in de problemen brengt.

2 De Huurdersbond Ede heeft samen met Woonstede aangegeven dat er behoefte is om een woonlastenonderzoek te houden om zo vast te stellen wat de stijgende woonlasten menig huurdersgezin in Ede aandoet. Van daaruit gaan we kijken wat we daaraan kunnen doen. Maar daarnaast moeten we als huurders/ bewoners misschien ook eens onze ogen en oren open houden om te voorkomen dat gezinnen verder weg zakken. Een voorbeeld dat mij ter ore kwam wil ik u niet onthouden. Daaruit blijkt dat de portemonnee gewoon leeg kan raken door allerlei omstandigheden. Een gezin in Lunteren woont in een grondgebonden eengezinswoning. De 2 jongens uit het gezin, in de leeftijd van 12 en 14 jaar, gaan dagelijks op de fiets naar hun school in Barneveld. De vader raakt een goed jaar terug werkeloos. De banen liggen niet voor het oprapen en het gezin raakt financieel in de problemen. De woning kunnen ze niet meer betalen en voor kleding is geen geld. De kringloopwinkel wordt benut om voor beide zonen een paar schoenen te kopen, Bij Zeeman worden 5 onderbroeken voor de jongens gekocht maar nieuwe sokken kunnen er niet meer vanaf. Op school ook geen gymschoenen dus het wordt blootsvoets gymmen. Er wordt met spoed een goedkope flat in Veenendaal gezocht gezien de niet te betalen woonlasten. De oudste zoon van 14 jaar moet nu dagelijks vanuit Veenendaal naar school in Barneveld. Pas volgend schooljaar wordt er een school in Veenendaal gezocht. Het gezin trekt een korte periode in bij familie totdat de flat beschikbaar is. Maar menig gezin in armoede blijft verborgen. Menigeen durft er niet vooruit te komen omdat bijvoorbeeld een deel van de schulden was te voorkomen. En bewoners in de buurt willen ook niet bemoeiziek worden of hebben de middelen niet om hulp te bieden. Maar hulp kan soms toch mogelijk zijn. Bewust zijn dat iemand geholpen moet worden en open staan om dat te doen is een optie. Er zijn mensen die echt in armoede leven en er zijn mensen die tijdelijk financieel dik in de problemen zitten. Zou het niet mooi zijn als we met kleine dingen die mensen konden helpen? Of de weg konden wijzen richting oplossing op menselijk vlak? Kunnen we niet allemaal een beetje proberen om aandacht te schenken aan onze medemens? Laten we proberen om zij die het nodig hebben te ondersteunen. Gewoon een kop koffie is al een begin. Als er contact is, is er meer mogelijk. Dan proberen wij op beleidsniveau ons steentje bij te dragen door ook vanuit die kant het probleem onder ogen te zien en oplossingen te vinden om huren betaalbaar te houden. En als u onze contributie niet kan betalen, laat het ons weten, ook daar vinden we een oplossing voor. U kunt raden wat voor impact dat heeft op dit gezin en de boys. En zij weten het allemaal nog voor elkaar te krijgen dat er een nieuwe situatie wordt gecreëerd die bij hun situatie past. Met hulp van familie.

3 Algemene Ledenvergadering Het bestuur van Huurdersbond Ede e.o. nodigt alle leden van harte uit om de Algemene Ledenvergadering bij te wonen. Deze vindt plaats op maandag 12 mei 2014 om uur in de Open Hof, Hoflaan 2, Ede (eind Slotlaan op de rotonde rechtsaf en meteen weer rechtsaf). Agenda Het bestuur stelt de volgende agenda voor: Opening Vaststellen agenda Vaststellen verslag ALV van 10 december 2013 (zie vervolg) Financieel verslag en kascontrolecommissie: Mededelingen Stand van zaken werkgroep Warmtewet Energiecoaches Woonlastenonderzoek Rondvraag Sluiting vergadering Het verslag en de stukken liggen tijdens de ledenvergadering, vanaf een half uur voor aanvang, ter inzage. Het volledige verslag van de ALV is per op te vragen via Ook zijn de stukken op 7 mei tijdens het spreekuur op te halen op het kantoor van de Huurdersbond, Nieuwe Maanderbuurtweg 160, Ede. Na afloop is er gelegenheid voor een drankje en zal er bittergarnituur geserveerd worden.

4 Kort verslag Algemene Ledenvergadering Huurdersbond Ede e.o. op 10 december 2013 Aanwezig: 11 leden, bestuur Huurdersbond Ede e.o., Ulferd Bruseker en Maarten Groen (adviseurs WKA) 1. Opening Voorzitter Hans Kregting heet iedereen welkom. De die-hards onder de leden zijn er toch maar weer. 2. Vaststellen agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. Hans memoreert kort de verdiensten van Jopie Bokschoten, die ons het afgelopen jaar ontvallen is. De vergadering houdt een minuut stilte om haar te gedenken. 3. Vaststellen van het verslag van de ALV van april 2013 Het verslag wordt ongewijzigd vastgesteld. 4. Mededelingen Hans noemt het perspectief 2014 ernstig. Er wordt binnenkort over gesproken met Woonstede (voortaan WS) WS is niet de goedkoopste en lijkt op een inkomensafhankelijk verhoging af te gaan. HB is daar niet voor. Wout Roelofsen merkt op dat in Lunteren 140 goedkope huurwoningen te koop staan en door relatief welvarenden gekocht worden. Er komen alleen maar dure huurwoningen voor terug. Hij had WS er op aangesproken. Er wordt met WS over een nieuw Sociaal Statuut gesproken. Inzet HB is dat huurder er niet slechter van mag worden. HB heeft twee energiecoaches laten opleiden Hierbij wordt samengewerkt met WS en gemeente. We zijn er trots op dat minister Blok het eerste certificaat aan de Edese Liesbeth van Dijk heeft uitgereikt. 5. Vaststellen Beleids- en werkplan 2014 Armoede: goed stuk. Is moeilijk over te praten ivm privacy. Via Sociaal team zijn verbeteringen mogelijk. Huurtoeslag wordt nu aan bewoners uitgekeerd en niet meer aan WS. Wellicht kan dit op verzoek vanaf 2015 teruggedraaid worden. Armoede preventie is het beste. Dit is niet de primaire taak voor HB. Energie. In Lunteren is helaas een project teruggedraaid ivm onzekerheid ouderen over hun toekomstig inkomen. HB bepleit koppeling met groot onderhoud. De maatregelen blijken gemiddeld wel rendabel. Beleid. Volgens Wout Roelofsen zijn solidariteit en zorgplicht thans vieze woorden. De nieuwbouw van sociale woningen stagneert. HB herinnert gemeente bij herhaling aan beloften, maar die verstopt zich achter Den Haag. Europese inkomensgrens van ,- en inkomensafhankelijke huurverhoging. De motie is aangenomen en de minister zal er wel aan moeten.

5 Bestuur. Het bestuur is behoorlijk vernieuwd en bijna compleet. Communicatie. Wordt op verschillende wijzen uitgeoefend. O.a. vragen aan de minister en terugblik van de Locale Omroep Ede over Huuralarm. Leefbaarheid. De gemeente bedenkt en het veld mag het uitvoeren. HB vindt dat het zo niet werkt en wil bij beleid betrokken worden. WS reserveert minder geld voor leefbaarheid. 6. Concept-begroting De contributie-inkomsten over 2014 zijn enigszins lager begroot. De vergoedingen voor het dagelijks bestuur zijn nieuw en zijn ingevoerd voor de vele uren die zij erin steken. Enkele bestuursleden zullen er overigens geen gebruik van maken. De concept-begroting wordt goedgekeurd. 7. Rondvraag Lunteren meldt dat het bestuur van BC conflict had met WS. Dit is (afgezien van financiering) omgezet in werkbare afspraken waar WS zich redelijk aan houdt. Hans bedankt Ulferd voor zijn diensten in Hij heeft zich snel ingelezen en goede adviezen opgesteld. Ulferd roemt het open overleg in Ede en het wederzijds respect. Vervolgens bedankt Hans Elly Hoogteijling uitgebreid voor haar verdiensten over de afgelopen 15 jaar. Voor elk jaar is er een witte roos. We zullen haar flexibiliteit, inzet en kwaliteit missen. 8. Sluiting officiële vergadering De vergadering wordt gesloten. Aansluitend is er gelegenheid in informele sfeer van Ulferd en Elly afscheid te nemen. Ede, 12 december 2013

6 Warmtewet laat je niet koud?! door Maarten Groen, adviseur Huurdersbond Ede e.o. Een zachte of strenge winter heeft invloed op onze stookkosten. Heb je een eigen CV- ketel dan ben je meer eigen baas over je warmteverbruik. Je betaalt dan ook naar wat je daadwerkelijk verbruikt. Woon je in een huis met gemeenschappelijke (blok)verwarming, dan betaal je bij de huur ook de zogenaamde stookkosten. De stookkosten zijn in principe vergelijkbaar met de kosten van verwarming met een individuele CV. Doel en inwerkingtreding van de Warmtewet De wetgever heeft de Warmtewet ingevoerd per 1 januari Zij is ingevoerd om gebruikers van stads- en blokverwarming te beschermen op het gebied van prijs en levering. De wet stelt dat een ieder moet gaan betalen naar wat hij/zij daadwerkelijk verbruikt. Qua kosten wordt een vergelijking gemaakt met een woning met eigen CV. De wet bepaalt dat een gebruiker niet meer zou moeten betalen dan wanneer hij een eigen CV zou hebben: het zogenaamde Niet-Meer-Dan-Anders principe. Wat merk ik hiervan als huurder van Woonstede? Qua levering verandert er niets: U behoudt uw warmtevoorziening, dat is wettelijk gegarandeerd! U hoeft dus niet in de kou te zitten. Woonstede heeft (helaas zonder vooroverleg met de Huurdersbond) de algemene voorwaarden aangepast en u heeft een informatieve brief van Woonstede ontvangen in januari Woonstede legt u in deze brief uit, hoe zij de Warmtewet wil gaan invoeren. Bent u het niet eens met de voorwaarden of heeft u vragen, laat het de Huurdersbond dit dan wel even weten. Wij gaan hierover gesprekken voeren met Woonstede. Vanaf 1 januari 2014 wordt uw warmteverbruik wel anders afgerekend. Daarvoor wordt in principe uitgegaan van uw verbruik uitgedrukt in Giga Joules (GJ). De door u verbruikte warmte wordt berekend aan de hand van de (verdeel-) meters die nu bij u mogelijk al op de verwarming zitten. Wat ga ik betalen? Dat is lastig te zeggen. In ieder geval zal de wijze van afrekenen veranderen. Uitgaande van gelijkblijvende gasprijzen zullen de kosten voor verwarming gemiddeld gelijk blijven. Was er een liggingscorrectie van toepassing omdat je woning ongunstig ligt (aan de buitenkant van een flat zodat je een groot contactvlak met de koude buitenlucht of bodem hebt), dan vervalt je liggingscorrectie wellicht. Dat is erg vervelend want dan kun je te maken krijgen met hogere rekeningen. De overige woningen zullen er overigens voordeel van hebben. De Huurdersbond vindt behoorlijke lasten stijgingen niet wenselijk. De Warmtewet lijkt echter weinig ruimte te laten om dit te repareren. De Huurdersbond maakt zich sterk om samen met Woonstede tot een zo goed mogelijke oplossing te komen. Informatie De Huurdersbond zal zich inzetten om zo goed mogelijk uw belang bij de uitvoering van de Warmtewet naar voren te brengen en die te borgen. Bovendien zullen we een vinger aan de pols houden als het gaat om informatie en voorlichting. Heeft u vragen dan kunt u terecht bij de Huurdersbond, zoals gebruikelijk op het spreekuur. Via de mail en alle andere mogelijkheden. Uw mening over dit onderwerp is van harte welkom.

7 Mijn flat Ervaringen in Veldzicht door Rinske Westerhout, Bewonerscommissie Veldzicht Eigenlijk moet de titel zijn: 'onze flat'. De flat is niet alleen van mij, want ik deel die samen met nog 155 andere gezinnen. Een aantal jaren geleden zijn we gestart met de bewonerscommissie en waren we vooral gericht op de verbouwing. Nu zijn we er klaar voor om een andere weg in te gaan. We hebben daarom een enquête gehouden onder de bewoners en 60 enquêtes kregen we ingevuld terug. Bij het doornemen van de antwoorden kreeg ik een warm gevoel. Er zijn bewoners die willen helpen met activiteiten en ook hadden bewoners zelf leuke ideeën om met elkaar te gaan ondernemen. Veel bewoners willen graag dat de omgeving schoon en netjes blijft en daar kunnen we met elkaar aan werken. Nieuwe bewoners kunnen een goed beeld geven hoe de sfeer is in de flat en hoe zij het woongenot ervaren. Laatst gaf een jongeman aan dat hij zeer tevreden is over onze flat, buren zeggen elkaar netjes gedag en de vooroordelen die hij had van een flat zijn helemaal van tafel geveegd, en hij komt zeker naar de jaarvergadering. Hij wil graag meer buren leren kennen en daarnaast te weten komen wat de bewonerscommissie zoal doet. Ook hadden we een kennismakingsgesprekje met een buurvrouw. Het eerste wat ze zei: "Kom maar binnen". Met deze slogan wil ik graag eindigen. Kom maar binnen in onze flat, want we zijn er trots op!

8

Activiteitenplan 2018 Huurdersbelangenvereniging de Alliantie Amersfoort

Activiteitenplan 2018 Huurdersbelangenvereniging de Alliantie Amersfoort Activiteitenplan 2018 Huurdersbelangenvereniging de Alliantie Amersfoort HBVA-AMERSFOORT SNEEUWUIL 85 3815XS AMERSFOORT TEL:033-4653164 SECR@VERENIGINGHUURDERSBELANGEN.NL WWW.VERENIGINGHUURDERBSELANGEN.NL

Nadere informatie

Digitaal Panel Energiebesparing en betaalbaarheid

Digitaal Panel Energiebesparing en betaalbaarheid Digitaal Panel Energiebesparing en betaalbaarheid Huurdersplatform Palladion Gerard Jager Jurriën Schuurman Oktober 2014 1 Inhoudsopgave Achtergrond en doel onderzoek (3) Conclusies en aanbevelingen (4)

Nadere informatie

Hoofdvraag. A.1 Blijf bij de rand weg, maar zoek een beter balans in die veiligheid en te hoge lastenstijging voor huurders.

Hoofdvraag. A.1 Blijf bij de rand weg, maar zoek een beter balans in die veiligheid en te hoge lastenstijging voor huurders. Hoofdvraag A.1 Blijf bij de rand weg, maar zoek een beter balans in die veiligheid en te hoge lastenstijging voor huurders Deelvragen B.1 Huren laag houden. Dan de komende jaren maar minder investeren.

Nadere informatie

Verslag Algemene Ledenvergadering Huurdersbond Ede e.o. op 9 december 2014 in de Zuiderkroon (Doornlaan 18) te Ede

Verslag Algemene Ledenvergadering Huurdersbond Ede e.o. op 9 december 2014 in de Zuiderkroon (Doornlaan 18) te Ede Verslag Algemene Ledenvergadering Huurdersbond Ede e.o. op 9 december 2014 in de Zuiderkroon (Doornlaan 18) te Ede Aanwezig: 13 leden (zie bijlage I), vier bestuursleden Huurdersbond Ede 1. Opening Voorzitter

Nadere informatie

Een bewonerscommissie opzetten, iets voor u?

Een bewonerscommissie opzetten, iets voor u? Een bewonerscommissie opzetten, iets voor u? Meedenken en meedoen Portaal wil graag dat u tevreden bent over uw woning en woonomgeving. Om dit goed te organiseren, is informatie over uw woonomgeving erg

Nadere informatie

Nieuwsbrief van april 2015

Nieuwsbrief van april 2015 Nieuwsbrief van april 2015 INHOUD Roerige tijd en roerige leden Algemene Ledenvergadering Overleg huurbeleid Woonstede voor 2015 Versterk het bestuur van de Huurdersbond Roerige tijd en roerige leden door

Nadere informatie

Vraag en Antwoord over de Warmtewet

Vraag en Antwoord over de Warmtewet Vraag en Antwoord over de Warmtewet Vraag Antwoord 1 Wat is de Warmtewet? De Warmtewet is er om huurders te beschermen tegen het betalen van te hoge kosten voor energieverbruik en meer inzicht te geven

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Leren & Werken

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Leren & Werken MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Leren & Werken Steeds opnieuw raak ik mijn baan kwijt. Waar ligt dat nou aan? Welke vervolgopleiding zou iets voor mij zijn? Is er voor mij extra ondersteuning

Nadere informatie

Voor wie geldt de Warmtewet eigenlijk? Waarom wordt de Warmtewet ingevoerd? Waarom komt de informatie zo laat? Wie is mijn warmteleverancier?

Voor wie geldt de Warmtewet eigenlijk? Waarom wordt de Warmtewet ingevoerd? Waarom komt de informatie zo laat? Wie is mijn warmteleverancier? Sinds 1 januari 2014 is de Warmtewet van kracht. De Warmtewet heeft voor iedereen die geen eigen cv-installatie heeft gevolgen in de afrekening van de servicekosten. De invoering van de Warmtewet is veel

Nadere informatie

HUURDERSBOND EDE en OMGEVING

HUURDERSBOND EDE en OMGEVING HUURDERSBOND EDE en OMGEVING JAARVERSLAG 2014 INHOUD 1. Algemeen en samenvatting 2 2. Evaluatie Werkplan 2014 2 3. Gezamenlijke ontwikkeling huurbeleid. 7 4. Werkgroep Warmtewet... 8 5. Overige.. 8 5.1.

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief. November Voorwoord van de Voorzitter. Agenda ALV Kort verslag ALV

In deze nieuwsbrief. November Voorwoord van de Voorzitter. Agenda ALV Kort verslag ALV November 2012 In deze nieuwsbrief Voorwoord van de Voorzitter Agenda ALV 11-12-2012 Kort verslag ALV 15-05-2012 Stook je Rijk Bewonerscommissie Veldzicht Wisseling Woonbondadviseurs Voorwoord van de Voorzitter

Nadere informatie

9,65 x 15,8 mm. Sluisweg. 4,9 x 5,25 mm. verslag 2015-01-27

9,65 x 15,8 mm. Sluisweg. 4,9 x 5,25 mm. verslag 2015-01-27 9,65 x 15,8 mm Sluisweg 4,9 x 5,25 mm verslag 2015-01-27 Verslag van de bijeenkomst met de bewoners van de Sluisweg op dinsdag 27 januari 2015 om 19.30 uur in het EMS gebouw aan de Sluisweg 67 E. Aanwezigen:

Nadere informatie

Huur betalen. Huur betalen

Huur betalen. Huur betalen 1 U huurt een woning van Haag Wonen. In deze folder leest u waar u voor betaalt, hoe u de huur kunt betalen, wat u moet doen als u een keer niet kunt betalen, wat u kunt doen als u het niet eens bent met

Nadere informatie

November 2014 INHOUD. Voorwoord

November 2014 INHOUD. Voorwoord November 2014 INHOUD Voorwoord Dit gebeurt er ook Parlementaire Enquête Woningcorporaties De nieuwe Woningwet en de Novelle Landelijke Huurdersdag in Ede Werkgroepen Ede Een geluid uit de Werkgroep Middelhoogbouw

Nadere informatie

Armoede en de rol van corporaties vanuit huurdersperspectief

Armoede en de rol van corporaties vanuit huurdersperspectief Armoede en de rol van corporaties vanuit huurdersperspectief kennisbijeenkomst Tympaan 14 oktober 2015 Voostellen Suzanne Schuitemaker consulent Vereniging Nederlandse Woonbond sschuitemaker@woonbond.nl

Nadere informatie

Huren. De leukste plekjes in de buurt

Huren. De leukste plekjes in de buurt Huren De leukste plekjes in de buurt De groeiplek Helemaal je eigen plek Elke woning en buurt heeft z n eigen charme. Het is maar net waar je van houdt en wat op dat moment het best past in je leven. En

Nadere informatie

Gevolgen van de Woningwet voor huurders en woningzoekenden vraag- en antwoordlijst

Gevolgen van de Woningwet voor huurders en woningzoekenden vraag- en antwoordlijst Gevolgen van de Woningwet voor huurders en woningzoekenden vraag- en antwoordlijst Op 1 juli 2015 is de nieuwe Woningwet ingegaan. U leest hier wat deze nieuwe wet mogelijk voor u betekent. We hebben de

Nadere informatie

Huurlasten berekeningswijze

Huurlasten berekeningswijze Huurlasten berekeningswijze 1. Inleiding Elk jaar krijgen onze huurders een afrekening huurlasten en/of centrale verwarming. Sommige huurders willen graag in detail weten hoe alles berekend wordt. Daarom

Nadere informatie

U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen.

U leert in deze les toestemming vragen. Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. TOESTEMMING VRAGEN les 1 spreken inleiding en doel U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. Bij toestemming vragen is het belangrijk dat je het op een

Nadere informatie

Energie besparen doen we samen! 18 november 2014 Ilse Hoenderdos Brabantse Milieufederatie

Energie besparen doen we samen! 18 november 2014 Ilse Hoenderdos Brabantse Milieufederatie Energie besparen doen we samen! 18 november 2014 Ilse Hoenderdos Brabantse Milieufederatie Brabantse Milieufederatie Stichting, non-profit maatschappelijke belangenorganisatie Natuur, milieu, landschap

Nadere informatie

Agenda 15 t/m 17 juni Kamp groep 8 24 juni Onderbouwdag (groep 1 t/m 4 is vrij) We luisteren naar elkaar.

Agenda 15 t/m 17 juni Kamp groep 8 24 juni Onderbouwdag (groep 1 t/m 4 is vrij) We luisteren naar elkaar. Vrijdag 10 juni 2016 Agenda 15 t/m 17 juni Kamp groep 8 24 juni Onderbouwdag (groep 1 t/m 4 is vrij) Regel van de week: We luisteren naar elkaar. Storing bij het versturen van e-mails Afgelopen week hebben

Nadere informatie

Smoesjes. TipsforTrouble HOME TROUBLE MEER WETEN < > EXTRA PITTIG

Smoesjes. TipsforTrouble HOME TROUBLE MEER WETEN < > EXTRA PITTIG geef haar gelijk dat zij het zwaar heeft en dat de crechemedewerkers zodat ze alles op tijd af kan krijgen. Collega zal in de slachtofferrol terecht komen en wellicht in tranen uitbarsten. voel dat ik

Nadere informatie

Welkom. Onze huurders, uw cliënten, uw leden bepalen hoe zij wonen!

Welkom. Onze huurders, uw cliënten, uw leden bepalen hoe zij wonen! Welkom Onze huurders, uw cliënten, uw leden bepalen hoe zij wonen! Programma Onze huurders bepalen hoe zij wonen! Huistest In de praktijk Pauze Hoe verder Vryleve nodigt u uit Aanleiding: U bepaalt hoe

Nadere informatie

Alleen samen maken we Nijkerk mooier

Alleen samen maken we Nijkerk mooier Woningstichting Nijkerk De klant staat centraal. Je kunt geen ondernemingsplan openslaan, of je stuit op deze missie. Zet je de klant centraal door in zijn schoenen te gaan staan? Dat is een goed begin,

Nadere informatie

Verslag en afspraken overleg Klankbordgroep Grevenstraat e.o.

Verslag en afspraken overleg Klankbordgroep Grevenstraat e.o. Verslag en afspraken overleg Klankbordgroep Grevenstraat e.o. Datum: 16 maart 2017 Agenda: 1. Opening 2. Voorstelronde 3. Stand van zaken en planning 4. Sociaal Statuut; wat is dat? En wat is belangrijk

Nadere informatie

Welkom op de huurdersraadpleging over de energiecontract wko-installatie

Welkom op de huurdersraadpleging over de energiecontract wko-installatie 18 november2015 HuurdersBelangenVereniging Etten-Leur Welkom op de huurdersraadpleging over de energiecontract wko-installatie Jos Aal, zaakvoerder HBV en adviseur Woonbond Kennis- en Adviescen. Agenda

Nadere informatie

Woonlasten Onderzoek HV Franeker

Woonlasten Onderzoek HV Franeker Woonlasten Onderzoek HV Franeker Inleiding De Huurdersvereniging Franeker heeft in mei 2015 besloten om een onderzoek uit te voeren naar de gevolgen van de stijgende huurprijzen en daaraan verbonden overige

Nadere informatie

VERHALEN ACHTER DE CIJFERS

VERHALEN ACHTER DE CIJFERS VERHALEN ACHTER DE CIJFERS Sadet Karabulut, Tweede Kamerlid Eva de Bakker, beleidsmedewerker April 2015 2 INHOUD INHOUD Inleiding 4 Huurverhogingen 5 Het onderzoek 6 De resultaten 7 Voorstellen 9 Bijlage:

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief. November Afscheid Elly Hoogteijling. Agenda ALV Kort verslag ALV Nieuwe brochures Woonbond

In deze nieuwsbrief. November Afscheid Elly Hoogteijling. Agenda ALV Kort verslag ALV Nieuwe brochures Woonbond November 2013 In deze nieuwsbrief Afscheid Elly Hoogteijling Agenda ALV 10-12-2013 Kort verslag ALV 14-05-2013 Nieuwe brochures Woonbond Stand van zaken huurbeleid Maarten Groen opvolger van Ulferd Bruseker

Nadere informatie

Huur betalen. Huur betalen

Huur betalen. Huur betalen 1 Missie van Haag Wonen Haag Wonen is als puur Haagse woningcorporatie nauw betrokken bij de bewoners van de wijken en de opgaven van de stad. We bieden daarbij passende, goed onderhouden en betaalbare

Nadere informatie

ACTIVITEITENPLAN 2017

ACTIVITEITENPLAN 2017 HUURDERSNETWERK MITROS ACTIVITEITENPLAN 2017 Januari 2017 1 - Inleiding In 2016 heeft HNM zich nadrukkelijk gepresenteerd. Op diverse manieren. Dat doen we ook in 2017, maar we zetten er wel wat tandjes

Nadere informatie

Ouderraad van de openbare basisschool Het Startblok nr. 11/12-1. 2. Goedkeuring van de notulen van de laatst gehouden vergadering d.d.

Ouderraad van de openbare basisschool Het Startblok nr. 11/12-1. 2. Goedkeuring van de notulen van de laatst gehouden vergadering d.d. Titel Datum Lokatie Notulen ouderraad vergadering Maandag 5 september, 19.45 uur Het Startblok Aanwezig Dorina van Putten Voorzitter Henk van Noord Janine de Keijzer Bianca Hameete Corrie v/d Winden Mirelle

Nadere informatie

Februari/Maart 2016 Activiteiten commissie A.N.B.O. afdeling Wemeldinge:

Februari/Maart 2016 Activiteiten commissie A.N.B.O. afdeling Wemeldinge: DE KOERIER ANBO - WEMELDINGE Februari/Maart 2016 Activiteiten commissie A.N.B.O. afdeling Wemeldinge: Cathrien Kole Bonzijweg 14 tel. 621386 Corrie Mol Kon. Wilhelminastraat 20 tel. 621400 Adri de Lange

Nadere informatie

Uitleg bij de presentatie

Uitleg bij de presentatie Uitleg bij de presentatie No 1 1985 Om één GJ te produceren is theoretisch 31,593 m³ gas nodig indien de CV ketel 100% rendement levert. In 1985 was het rendement van een CV ketel 71,1 %, en is er dus

Nadere informatie

Verslag Algemene Leden Vergadering Woningbouwvereniging Vecht en Omstreken 9 december 2014 Aanwezig:

Verslag Algemene Leden Vergadering Woningbouwvereniging Vecht en Omstreken 9 december 2014 Aanwezig: Verslag Algemene Leden Vergadering Woningbouwvereniging Vecht en Omstreken 9 december 2014 Aanwezig: Raad van Commissarissen Woningbouwvereniging Vecht en Omstreken Verslaglegging T.S.J. Meester, voorzitter

Nadere informatie

Welkom thuis bij Haag Wonen

Welkom thuis bij Haag Wonen Welkom thuis bij Haag Wonen 1 Thuis bij Haag Wonen U verdient een plek waar u zich ècht thuis voelt. Een goede woning in een prettige buurt. Haag Wonen verhuurt woningen in heel Den Haag. Aan allerlei

Nadere informatie

Verslag Algemene Ledenvergadering Huurdersbelangenvereniging (HBV) Doorn van 26 april 2016.

Verslag Algemene Ledenvergadering Huurdersbelangenvereniging (HBV) Doorn van 26 april 2016. Verslag Algemene Ledenvergadering Huurdersbelangenvereniging (HBV) Doorn van 26 april 2016. 1. Welkom en vaststellen agenda De voorzitter, Albert van Zandt, heet alle aanwezigen van harte welkom. In het

Nadere informatie

Toekomst Sluisweg verslag bewonersavond 13 mei 2014

Toekomst Sluisweg verslag bewonersavond 13 mei 2014 Toekomst Sluisweg verslag bewonersavond 13 mei 2014 Verslag van de bijeenkomst met de bewoners van de Sluisweg op dinsdag 13 mei 2014 om 19.30 uur in het EMS gebouw aan de Sluisweg 67 E. Aanwezigen: Van

Nadere informatie

Oefenzinnen module 1. Oefenzinnen module 2. Luister goed en schrijf de zin op.

Oefenzinnen module 1. Oefenzinnen module 2. Luister goed en schrijf de zin op. Oefenzinnen module 1 1. Ik schrijf me in bij de gemeente. 2. Wat is uw nieuwe adres? 3. Naar welke woonplaats verhuis jij? 4. Ik heb de Nederlandse nationaliteit. 5. Ben jij getrouwd of gescheiden? 6.

Nadere informatie

Nieuwsflits 30 augustus 2017

Nieuwsflits 30 augustus 2017 Nieuwsflits 30 augustus 2017 Wat we eigenlijk al wisten!/? Inkomensafhankelijke huurverhoging heeft weinig effect 29 augustus 2017 - Doorstroming huurmarkt onder druk De inkomensafhankelijke huurverhogingen

Nadere informatie

Slaaghwijk, tijdelijke oplossing afrekening verwarmingskosten Veel gestelde vragen

Slaaghwijk, tijdelijke oplossing afrekening verwarmingskosten Veel gestelde vragen Slaaghwijk, tijdelijke oplossing afrekening verwarmingskosten Veel gestelde vragen Algemeen Bij wie kan ik terecht met vragen? Heeft u vragen of is iets niet duidelijk, stuur een e-mail naar info@portaal.nl

Nadere informatie

Onderzoek Je wordt 18 jaar en dan? De gevolgen voor je geldzaken

Onderzoek Je wordt 18 jaar en dan? De gevolgen voor je geldzaken Onderzoek Je wordt 18 jaar en dan? De gevolgen voor je geldzaken Rapportage Juli 2013 Meer informatie: info@wijzeringeldzaken.nl Samenvatting (1/3) 1. Veel 17-jarigen maken de indruk verstandig om te gaan

Nadere informatie

Informatieboekje Groot Onderhoud Beethovenflat

Informatieboekje Groot Onderhoud Beethovenflat Informatieboekje Groot Onderhoud Beethovenflat 1 We gaan aan de slag! Het groot onderhoud in de Van Beethovenflat start binnenkort. Velen van u hebben we gezien op de bewonersavonden. Daarnaast hebben

Nadere informatie

71% van de respondenten is het helemaal eens met de stelling dat de huurprijs lager moet zijn 710 per maand.

71% van de respondenten is het helemaal eens met de stelling dat de huurprijs lager moet zijn 710 per maand. Centron heeft in opdracht van Beter Wonen Vechtdal een onderzoek uitgevoerd naar het huurbeleid van Beter Wonen. Het onderzoek is uitgevoerd onder het panel van Beter Wonen Vechtdal. Er zijn 160 huurders

Nadere informatie

Thema 4 Communicatie. Taalhulp Telefoneren. Informele situaties - opbellen en opnemen. Hoi, Diana. Hallo, Diana van Someren. Hi, met. Hé, met John.

Thema 4 Communicatie. Taalhulp Telefoneren. Informele situaties - opbellen en opnemen. Hoi, Diana. Hallo, Diana van Someren. Hi, met. Hé, met John. Thema 4 Communicatie Taalhulp Telefoneren Informele situaties - opbellen en opnemen Hoi, Diana. Hallo, Diana van Someren. Hi, met. Hé, met John. Met Diana. Met Diana van Someren. Is John ook? Is Diana

Nadere informatie

Jongeren en Starters op de Heetense Woningmarkt

Jongeren en Starters op de Heetense Woningmarkt Enquête; Jongeren en Starters op de Heetense Woningmarkt Vaak wordt verteld dat er in Heeten onvoldoende aanbod is voor jeugdigen en starters op de woningmarkt. Als Plaatselijk belang willen wij graag

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Woonlastenbeleid en concrete aanpak energieprojecten. Onno van Rijsbergen

Woonlastenbeleid en concrete aanpak energieprojecten. Onno van Rijsbergen Woonlastenbeleid en concrete aanpak energieprojecten Onno van Rijsbergen Adviseur woningkwaliteit Woonbond Kennis en Adviescentrum 1 Nederlandse Woonbond De Woonbond bespaart Energiebus Energielijn Second

Nadere informatie

Algemene Ledenvergadering, 2 juli 2015

Algemene Ledenvergadering, 2 juli 2015 Algemene Ledenvergadering, 2 juli 2015 1. Opening 2. Vaststelling agenda 3. Notulen ALV 27-01-2015 4. Verantwoording bestuur 2014-2015 5. Halfjaarrekening 2015 6. Verkiezen nieuw bestuur 7. Sluiting Agenda

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF GEEREN-ZUID

NIEUWSBRIEF GEEREN-ZUID HUURDERSBELANGENCOMMISSIE 212 GEEREN-ZUID NIEUWSBRIEF GEEREN-ZUID De afgelopen weken vonden de blokgesprekken plaats in uw buurt. Singelveste AlleeWonen heeft daarin informatie gegeven over het hoe en

Nadere informatie

Verslag Ledenvergadering 22 juni 2015 van huurdersorganisatie Plichtgetrouw Bennekom.

Verslag Ledenvergadering 22 juni 2015 van huurdersorganisatie Plichtgetrouw Bennekom. Verslag Ledenvergadering 22 juni 2015 van huurdersorganisatie Plichtgetrouw Bennekom. Huurdersorganisatie PG: Peter Houweling. Roel van den Berg, Ronald Arends, Dhr Booij, Arian van den Heuvel Plichtgetrouw:

Nadere informatie

VEELGESTELDE VRAGEN ALLES RONDOM PASSEND TOEWIJZEN

VEELGESTELDE VRAGEN ALLES RONDOM PASSEND TOEWIJZEN VEELGESTELDE VRAGEN ALLES RONDOM PASSEND TOEWIJZEN Passend toewijzen 1. WAT IS PASSEND TOEWIJZEN? Passend toewijzen betekent dat wij bij de toewijzing van een huurwoning rekening houden met uw inkomen,

Nadere informatie

Beleids- en Werkplan 2014

Beleids- en Werkplan 2014 Beleids- en Werkplan 2014 TE HOGE WOONLASTEN ZULLEN ARMOEDE IN EDE VERGROTEN Waar gaat het om We verwachten dat 2014 een overgangsjaar wordt qua huurbeleid. Inkomensafhankelijke huurverhogingen blijven

Nadere informatie

Betreft: Verzoek tot behandeling en/of advisering van Huisvesting/Wonen/Woonlastenbehandeling van allen in onze samenleving.

Betreft: Verzoek tot behandeling en/of advisering van Huisvesting/Wonen/Woonlastenbehandeling van allen in onze samenleving. Amstelveen, zaterdag 9 september 2006 Aan: Commissie Gelijke Behandeling Kleinesingel 1-3 Utrecht Email-adres: info@cgb.nl Betreft: Verzoek tot behandeling en/of advisering van Huisvesting/Wonen/Woonlastenbehandeling

Nadere informatie

Riek Janssen, voorzitter van Accio, heet alle aanwezigen welkom in Wijkcentrum Hatert. Zij vertelt hoe belangrijk het voor Accio is om contact met

Riek Janssen, voorzitter van Accio, heet alle aanwezigen welkom in Wijkcentrum Hatert. Zij vertelt hoe belangrijk het voor Accio is om contact met Riek Janssen, voorzitter van Accio, heet alle aanwezigen welkom in Wijkcentrum Hatert. Zij vertelt hoe belangrijk het voor Accio is om contact met huurders te hebben. Het is fijn dat er zoveel mensen gekomen

Nadere informatie

Nieuwsbrief najaar 2015

Nieuwsbrief najaar 2015 Nieuwsbrief najaar 2015 Velen van u zullen gemerkt hebben dat de woningen aan de Purmerlaan een metamorfose hebben ondergaan. In de vorige nieuwsbrief hebben we hier bij stilgestaan. Ondertussen zijn de

Nadere informatie

Nieuwsbrief zomer 2015 Inhoud o.a.

Nieuwsbrief zomer 2015 Inhoud o.a. Nieuwsbrief zomer 2015 Inhoud o.a. Wat is onafhankelijke cliëntondersteuning Misverstanden over WMO 2015 Mantelzorgcompliment aanvragen Niet vergeten Gehandicaptenraad Westervoort Molenacker 79 6932 JG

Nadere informatie

Vragen en antwoorden nav bijeenkomst 25 juni en vragen gesteld door bewonerscommissie De Binding

Vragen en antwoorden nav bijeenkomst 25 juni en vragen gesteld door bewonerscommissie De Binding Vragen en antwoorden nav bijeenkomst 25 juni en vragen gesteld door bewonerscommissie De Binding Algemene vragen De vakantieperiode begint nu, kunnen we het niet wat rustiger aan doen, om iedereen de gelegenheid

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief. November Voorwoord van de Voorzitter. Agenda ALV Kort verslag ALV Kandidaat Penningmeester

In deze nieuwsbrief. November Voorwoord van de Voorzitter. Agenda ALV Kort verslag ALV Kandidaat Penningmeester November 2011 In deze nieuwsbrief Voorwoord van de Voorzitter Agenda ALV 29-11-2011 Kort verslag ALV 10-05-2011 Kandidaat Penningmeester Verhuizen doe je niet zo maar Voorwoord van de Voorzitter Deze Nieuwsbrief

Nadere informatie

Verslag en afspraken overleg Klankbordgroep Grevenstraat e.o.

Verslag en afspraken overleg Klankbordgroep Grevenstraat e.o. Verslag en afspraken overleg Klankbordgroep Grevenstraat e.o. Datum: 1 maart 2018 Agenda: 1. Opening en mededelingen 2. Verslag vorige bijeenkomst 3. Geluiden uit de wijk 4. Stand van zaken plan 5. Eerste

Nadere informatie

KAW. Woningmarktonderzoek Hoogeveen

KAW. Woningmarktonderzoek Hoogeveen KAW Woningmarktonderzoek Hoogeveen Waarom een woonvisie? Omdat de samenstelling van de bevolking verandert Elk jaar ruim 100 woningen er bij Steeds minder mensen per woning Aantal gezinnen kromp snel maar

Nadere informatie

Huur... waar betaalt u precies voor? Alles over uw huurprijs

Huur... waar betaalt u precies voor? Alles over uw huurprijs Huur... waar betaalt u precies voor? Alles over uw huurprijs Netto of bruto? Waarom betaal ik apart servicekosten? Heb ik recht op huurtoeslag? Hoe betaal ik mijn huur? U huurt een woning van ons. Daarvoor

Nadere informatie

Huurdersraadpleging. Huurdersvereniging Accio. Versie 2 16 november 2018 Jurriën Schuurman. Huurdersraadpleging Huurdersvereniging Accio

Huurdersraadpleging. Huurdersvereniging Accio. Versie 2 16 november 2018 Jurriën Schuurman. Huurdersraadpleging Huurdersvereniging Accio Huurdersraadpleging Huurdersvereniging Accio Versie 2 16 november 2018 Jurriën Schuurman 1 uitgever Woonbond Kennis- en Adviescentrum Postbus 17789 1001 AD Amsterdam 020-551 77 00 info@wka-centrum.nl www.wka-centrum.nl.nl

Nadere informatie

Scholieren enthousiast maken voor de techniek

Scholieren enthousiast maken voor de techniek Scholieren enthousiast maken voor de techniek Woorden van deze les de behoefte het imago de servicetechnicus de installatie uitdagend communiceren de installatietechniek carrière maken het project het

Nadere informatie

Voorwoord. Investeren in fijn wonen. Inbraak? Het zal je maar gebeuren! Resultaten onderzoek : Hoe tevreden bent u over uw woning

Voorwoord. Investeren in fijn wonen. Inbraak? Het zal je maar gebeuren! Resultaten onderzoek : Hoe tevreden bent u over uw woning 2 NWS Magazine nr. 3 3 Resultaten onderzoek : Hoe tevreden bent u over uw woning Voorwoord Investeren in fijn wonen Als u dit leest zijn de voorbereidingen voor de Uitbreiding dienstverlening begroting

Nadere informatie

Meepraten en mee- doen met Vidomes?

Meepraten en mee- doen met Vidomes? Meepraten en mee- doen met Vidomes? Dat kan op vele manieren Informatie voor huurders van Vidomes Inhoudsopgave 3 Huurdersraad Vidomes 3 Activiteitencommissie 5 Themagroep 5 Klankbordgroep 5 Contactpersoon

Nadere informatie

ZWIJNDRECHTSE ZWEM-EN POLOCLUB DE DEVEL

ZWIJNDRECHTSE ZWEM-EN POLOCLUB DE DEVEL Notulen van de Algemene Ledenvergadering ZZ & PC de Devel Gehouden op 20 April 2017 in het clubhuis van ZZ & PC de Devel te Zwijndrecht, Aanvang 20:00 uur. Aanwezig: 19 leden en 4 bestuursleden ( Martin

Nadere informatie

Onderzoek Trappers. rapportage. Opdrachtgever. Opdrachtnemer. Nationale Fiets Projecten Postbus 594 8440 AN Heerenveen

Onderzoek Trappers. rapportage. Opdrachtgever. Opdrachtnemer. Nationale Fiets Projecten Postbus 594 8440 AN Heerenveen Onderzoek Trappers rapportage Opdrachtgever Nationale Fiets Projecten Postbus 594 8440 AN Heerenveen Opdrachtnemer DTV Consultants B.V. Ruben van den Hamsvoort en Alex van Ingen POM 8267 Breda, maart 2009

Nadere informatie

Spatter-Fortuinstraat 3e informatieavond. 17 september 2014

Spatter-Fortuinstraat 3e informatieavond. 17 september 2014 Spatter-Fortuinstraat 3e informatieavond 17 september 2014 2 Welkom Dirk van der Grijn 3 Inhoud Terugblik Uitkomst huisbezoeken Sociaal plan Vervolg sociaal plan Verder traject 4 Terugblik Draagvlak voorop

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Zondag 19 januari 2014. Viering in de Week van Gebed. voor de eenheid van de christenen. Paulusgemeenschap en. Protestantse Gemeente de Eshof

Zondag 19 januari 2014. Viering in de Week van Gebed. voor de eenheid van de christenen. Paulusgemeenschap en. Protestantse Gemeente de Eshof Zondag 19 januari 2014 Viering in de Week van Gebed voor de eenheid van de christenen Paulusgemeenschap en Protestantse Gemeente de Eshof Hoevelaken Thema: Is Christus dan verdeeld? (1 Kor. 1,13) 1 / 7

Nadere informatie

Enquête Hengstdal: Lijsterbesstraat & Ahornstraat

Enquête Hengstdal: Lijsterbesstraat & Ahornstraat Enquête Hengstdal: Lijsterbesstraat & Ahornstraat SP Afdeling Nijmegen juli 2015 SP afdeling Nijmegen, Molenweg 95, 6543 VA Nijmegen T (024) 322 93 88 F (024) 322 93 88 E nijmegen@sp.nl I www.nijmegen.sp.nl

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen Hoofdstuk 2 Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen 48 Gangbare uitdrukkingen bij contact maken en onderhandelen De meeste zinnen die in dit overzicht staan, zijn formeel. U kunt deze

Nadere informatie

Nieuwsbrief januari 2011 nr.68 Pagina 1 van 5

Nieuwsbrief januari 2011 nr.68 Pagina 1 van 5 Nieuwsbrief nr. 68 jaargang 7 januari 2011 Hallo allemaal, Om te beginnen wil de redactie van de nieuwsbrief jullie een goed, gezond en sportief 2011 wensen. We hopen dat alle goede voornemens uit gaan

Nadere informatie

LTVL NIEUWS januari Jaargang 6 Nummer 1. Beste LTVL-ers,

LTVL NIEUWS januari Jaargang 6 Nummer 1. Beste LTVL-ers, Beste LTVL-ers, Alweer de eerste nieuwtjes voor het tennisseizoen 2014 in de vorm van deze nieuwsbrief. De redactiecommissie gaat weer proberen jullie zo goed mogelijk van informatie te voorzien. Maar

Nadere informatie

voordelig en veilig een woning kopen

voordelig en veilig een woning kopen Informatie over kopen bij Vidomes Wij willen kopen. Is dat haalbaar? INFORMATIE OVER KOOPGARANT: voordelig en veilig een woning kopen De Vidomes Koopgarant-woning; voordelig en veilig een woning kopen

Nadere informatie

de heer S.I.J. van Apeldoorn bestuurslid mevrouw A.C. Trentelman bestuurslid mevrouw N. van de Kolk Woonbond

de heer S.I.J. van Apeldoorn bestuurslid mevrouw A.C. Trentelman bestuurslid mevrouw N. van de Kolk Woonbond NOTULEN Vergadering Jaarvergadering Centrale Huurdersraad (CHR) Aanwezig de heer H.W.M. Loeters voorzitter de heer C.E.N. Wolfkamp vice-voorzitter de heer J. Hetebrij secretaris de heer J.W. Vinke penningmeester

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2018-2022 Missie: In ons nieuwe beleidsplan blijft de missie ongewijzigd. Het blijft de beste zin die precies uitdrukt wie wij willen zijn en hoe we willen werken. Rijnhart Wonen creëert kansen

Nadere informatie

Wat doet NIM Maatschappelijk Werk?

Wat doet NIM Maatschappelijk Werk? Wat doet NIM Maatschappelijk Werk? Hulp, informatie en advies voor iedereen die het nodig heeft Bij NIM Maatschappelijk Werk kan iedereen die het nodig heeft (in Nijmegen en de regio) aankloppen voor gratis

Nadere informatie

- Met zorgboerderij worden ook de tuinderij, winkel, bakkerij of kaasmakerij bedoeld.

- Met zorgboerderij worden ook de tuinderij, winkel, bakkerij of kaasmakerij bedoeld. Hieronder volgen drie voorbeelden van deelnemer tevredenheid vragenlijsten. Vragenlijst Tevredenheid deelnemers zorgboerderijen Versie voor deelnemers (1) Toelichting bij het invullen van de vragenlijst

Nadere informatie

Betaalbaarheid van het huren in Den Helder

Betaalbaarheid van het huren in Den Helder Betaalbaarheid van het huren in Den Helder in opdracht van SHB Den Helder Gerard Jager Oktober 2015 1 Achtergrond Hogere huren o.a. door verhuurdersheffing Dalende inkomens van huurders Signalen van stille

Nadere informatie

DE ERKEND HYPOTHECAIR PLANNER INFORMEERT U GRAAG OVER: Uw woning huren of kopen?

DE ERKEND HYPOTHECAIR PLANNER INFORMEERT U GRAAG OVER: Uw woning huren of kopen? DE ERKEND HYPOTHECAIR PLANNER INFORMEERT U GRAAG OVER: Uw woning huren of kopen? 1 Met de vraag 'Een huis kopen of een huis huren?' kunt u op verschillende momenten in uw leven te maken krijgen. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

Goede middag, hartelijk welkom namens het bestuur van HOP

Goede middag, hartelijk welkom namens het bestuur van HOP Goede middag, hartelijk welkom namens het bestuur van HOP Huurders Organisatie Patrizia VAN HUURDERS VOOR HUURDERS We werken voor de belangen van alle huurders Ons streven: U BENT TEVREDEN MET HOE U WOONT

Nadere informatie

Giselle Holdert (Woonbond) en Marco Isarin (Pericotta Internet)

Giselle Holdert (Woonbond) en Marco Isarin (Pericotta Internet) Verslag Vergadering Locatie Datum Aanwezig Jaarvergadering Stichting Huurdersorganisatie Omnia Wonen De Kiekmure in Harderwijk Donderdag 14 april 2011, aanvang 19.30 uur Dick Penning (voorzitter), Arnold

Nadere informatie

Nieuwsbrief editie

Nieuwsbrief editie Nieuwsbrief editie 23-2018 Elk jaar maken de gemeente, Woonservice, Lefier en de huurdersorganisatie samen afspraken over de investeringen die worden gedaan in de sociale huisvesting. Lefier was al vroeg

Nadere informatie

Weyknieuws. Agenda: Algemene Ledenvergadering. Buurtcarrousel

Weyknieuws. Agenda: Algemene Ledenvergadering. Buurtcarrousel Weyknieuws 6E JAARGANG, NO.1, MAART 2009 NIEUWSBRIEF VAN DE WASSENAARSE BUURTVERENIGING BURGWEY HANDIGE ADRESSEN: Secretariaat: Prinsenweg 64 2242 EJ Wassenaar 070 5146492 info@burgwey.nl Contributie:

Nadere informatie

Midden in Rhenen! Jaarbericht Rhenense Woningstichting 2013

Midden in Rhenen! Jaarbericht Rhenense Woningstichting 2013 Midden in Rhenen! Terugblik Het jaar 2013 was voor de Rhenense Woningstichting (RWs) een bijzonder jaar. Ondanks de onzekere financiële- en marktomstandigheden zijn we erin geslaagd om de voorgenomen investeringen

Nadere informatie

Minicursus Verbindend Communiceren. Geschreven door: Jan van Koert

Minicursus Verbindend Communiceren. Geschreven door: Jan van Koert Minicursus Verbindend Communiceren Geschreven door: Jan van Koert Geweldloze communicatie is een wijze van communiceren die leidt tot gehoord en verstaan worden. Met helderheid, zonder beschuldigen en

Nadere informatie

Weet u dat u maandelijks gemakkelijk geld kunt verdienen door te besparen op uw vaste uitgaven?

Weet u dat u maandelijks gemakkelijk geld kunt verdienen door te besparen op uw vaste uitgaven? Weet u dat u maandelijks gemakkelijk geld kunt verdienen door te besparen op uw vaste uitgaven? Maandelijks eenvoudig besparen op: energiekosten telefoonkosten internetaansluiting verzekeringspremies Inhoudsopgave

Nadere informatie

Nie uwsb rie f Stichting OE R S T I C H T I N G O N D E R W I J S E V A L U A T I E R A P P O R T J A A R G A N G 4, NR. 3 ( M A A R T 2 0 1 1 )

Nie uwsb rie f Stichting OE R S T I C H T I N G O N D E R W I J S E V A L U A T I E R A P P O R T J A A R G A N G 4, NR. 3 ( M A A R T 2 0 1 1 ) Nie uwsb rie f Stichting OE R S T I C H T I N G O N D E R W I J S E V A L U A T I E R A P P O R T J A A R G A N G 4, NR. 3 ( M A A R T 2 0 1 1 ) Nieuwsbrief Stichting OER Stichting Onderwijs Evaluatie

Nadere informatie

Notulen algemene Ledenvergadering Vereniging Huurdersplatform de Woonplaats gehouden op 12 maart 2014 te Zutphen

Notulen algemene Ledenvergadering Vereniging Huurdersplatform de Woonplaats gehouden op 12 maart 2014 te Zutphen Notulen algemene Ledenvergadering Vereniging Huurdersplatform de Woonplaats gehouden op 12 maart 2014 te Zutphen 1. Opening en Mededelingen De voorzitter opent de vergadering en heet een ieder van harte

Nadere informatie

KOPEN MET KORTING NU OF NOOIT?

KOPEN MET KORTING NU OF NOOIT? KOPEN MET KORTING NU OF NOOIT? Laatste kans 10% korting stopt per 1 april 2016 Nu of nooit!? Honderden huurders van Rijnhart Wonen hebben de afgelopen vijf jaar hun eigen woning of een andere huurwoning

Nadere informatie

FINANCIELE ZEKERHEID. GfK September 2015. GfK 2015 Achmea Financiële Zekerheid september 2015

FINANCIELE ZEKERHEID. GfK September 2015. GfK 2015 Achmea Financiële Zekerheid september 2015 FINANCIELE ZEKERHEID GfK September 2015 1 Opvallende resultaten Meer dan de helft van de Nederlanders staat negatief tegenover de terugtredende overheid Financiële zekerheid: een aanzienlijk deel treft

Nadere informatie

Veel gestelde vragen en antwoorden over de inkomensafhankelijke huurverhoging per 1 juli 2015

Veel gestelde vragen en antwoorden over de inkomensafhankelijke huurverhoging per 1 juli 2015 Veel gestelde vragen en antwoorden over de inkomensafhankelijke huurverhoging per 1 juli 2015 Algemeen Hierna zijn veel gestelde vragen gerubriceerd in de volgende vijf categorieën: a. Huurverhoging b.

Nadere informatie

TOETS NT2-1 schrijven. Goed voorbereid slagen. voor het staatsexamen NT2 programma 1. Opgavenboekje nr. 1 SCHRIJVEN. niveau B1. tijdsduur: 120 minuten

TOETS NT2-1 schrijven. Goed voorbereid slagen. voor het staatsexamen NT2 programma 1. Opgavenboekje nr. 1 SCHRIJVEN. niveau B1. tijdsduur: 120 minuten Goed voorbereid slagen voor het staatsexamen NT2 programma 1 Opgavenboekje nr. 1 SCHRIJVEN niveau B1 tijdsduur: 120 minuten Deel 1: Zinnen afmaken 15 opdrachten Maak de zinnen af: 1. Het is in de vakantie

Nadere informatie

De 7 belangrijkste vragen:

De 7 belangrijkste vragen: De Participatiewet en Wsw ers: Mensen die bij een Sociale Werkvoorziening werken hebben te maken met de Participatiewet. Misschien heeft u vragen over de wet. Hier kunt u de antwoorden vinden op vragen

Nadere informatie

> Huurbetaling & huurincasso

> Huurbetaling & huurincasso > Huurbetaling & huurincasso Huurbetaling Door ondertekening van het huurovereenkomst bent u de verplichting aangegaan om de huurprijs van uw woning te betalen. De huurprijs bestaat meestal uit twee delen:

Nadere informatie

standpunt noodhulp 18 augustus 2009

standpunt noodhulp 18 augustus 2009 Vlaams Netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen vzw Aromagebouw / Vooruitgangstraat 323 bus 6 (3 de verdieping) / 1030 Brussel / tel. 02-204 06 50 / fax : 02-204 06 59 info@vlaams-netwerk-armoede.be

Nadere informatie

Kortom, informatie en advies die vindbaar, begrijpelijk en herkenbaar is. Ik zal u aangeven waarom ik dit zo belangrijk vind.

Kortom, informatie en advies die vindbaar, begrijpelijk en herkenbaar is. Ik zal u aangeven waarom ik dit zo belangrijk vind. Tekst: opening Helpdesk Welkom dames en heren, Het doet mij goed om te zien dat er zo veel mensen op deze feestelijke opening van de Helpdesk zijn afgekomen. Dat betekent dat er veel interesse voor is.

Nadere informatie

Belangrijke data komende periode:

Belangrijke data komende periode: Vrijdag 4 juli 2014 Belangrijke data komende periode: Datum Vrijdag 4 juli 2014 Zaterdag 5 juli t/m zondag 17 augustus 2014 Vrijdag 15 augustus 2014 Maandag 18 augustus 2014 Dinsdag 19 augustus 2014 Woensdag

Nadere informatie