Jaaroverzicht

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1 2013 Jaaroverzicht"

Transcriptie

1 Jaaroverzicht

2 2 De Hoop jaaroverzicht 2013 De Hoop is een evangelische hulpverleningsinstelling voor psychiatrische problemen en verslavingsproblemen bij volwassenen, jeugdigen en kinderen. Daarnaast biedt De Hoop ouder-/partnerwerk en maatschappelijke opvang. De Hoop heeft haar hoofdvestiging in Dordrecht. Daarnaast is De Hoop onder andere actief in Rotterdam, Houten, Amersfoort, Vlissingen, Beekbergen en Maastricht. In dit jaaroverzicht staan de belangrijkste ontwikkelingen van De Hoop in Vlissingen 2013 op een rij. Tholen Rotterdam Dordrecht Amersfoort Houten Maastricht

3 3 Heel de wereld moet het weten! Dit was het thema van de Dag van Hoop op 29 juni Ruim 2000 bezoekers werden deze dag verwelkomd. Het thema verwijst naar een bekend christelijk lied waarin staat dat verandering en een nieuw leven mogelijk is. Dit is ook verwoord in het missiestatement van De Hoop: mensen op weg helpen naar een nieuw leven. In de zorg die De Hoop mag bieden, wil De Hoop haar cliënten ondersteunen bij het ontdekken van een leven zonder verslaving of psychische problemen.

4 4 Wijziging organisatiestructuur Het verslagjaar heeft bij De Hoop voor een groot deel in het teken gestaan van een wijziging van de organisatiestructuur. De dagelijkse leiding van De Hoop berustte tot september 2013 bij een tweehoofdige Raad van Bestuur, bestaande uit Teun Stortenbeker (voorzitter) en Cor van Dam (lid). Per 1 september 2013 is deze organisatiestructuur gewijzigd en bestaat de Raad van Bestuur uit één persoon. Jaap de Gruijter, nieuw in dienst getreden op die datum, vormt sindsdien de Raad van Bestuur van De Hoop. De Hoop kent een divisiemodel. De dagelijkse leiding over de uitvoering van de organisatie berustte in 2013 bij een vijftal managers, te weten een financieel en een bedrijfskundig manager, en een drietal zorgmanagers: kinder- en jeugd, psychiatrie en verslavingszorg. Begin maart 2013 heeft de divisiemanager psychiatrie afscheid genomen van De Hoop. Zijn functie is overgenomen door de manager van de divisie kinder- en jeugd. De divisiestructuur bleef daarmee in stand. Met ingang van 1 september 2013 heeft ook de bedrijfskundig manager afscheid genomen van De Hoop. Zijn taken zijn overgenomen door de financieel manager en bestuurssecretaris.

5 5 Belangrijke momenten/ ontwikkelingen In 2013 kende De Hoop diverse belangrijke momenten/ontwikkelingen. Een aantal daarvan: De Hoop heeft met succes de HKZ-audit doorlopen. Begin december 2013 voerde het bureau DNV audits uit in de hele organisatie. Daarbij werd gesproken met de Raad van Bestuur, managers, stafafdelingen, psychiater, artsen, teamleiders en behandelaars. In november 2013 is De Hoop samen met Yulius, het Leger des Heils, Dienst Gezondheid en Jeugd en Bouman ggz gestart met een nieuw initiatief in de regio Drechtsteden: het Team Toeleiding & Bemoeizorg. Het team richt zich op mensen die om de een of andere reden de aansluiting met de zorg niet of onvoldoende kunnen krijgen of zijn kwijtgeraakt. Het doel is deze cliënten weer in zorg te krijgen en zolang als nodig in zorg te houden. In 2009 en 2011 heeft De Hoop op verzoek van het Jezus Centrum Nijkerk deel-tijdbehandelingen aangeboden aan een aantal van hun cliënten. Zowel de NZa als de Inspectie hebben in 2013 onderzoek gedaan naar deze behandelingen. Hun conclusie is dat de zorg aan de in totaal zeventien cliënten niet verantwoord is verleend en dat deze zorg ten onrechte is gedeclareerd. De NZa heeft De Hoop daarom in januari 2014 een aanwijzing gegeven. De Hoop neemt de uitkomsten van de onderzoeken serieus. De onderzoeken van de NZa en de Inspectie hebben er toe geleid om de al ingezette verbetertrajecten verder te versnellen om herhaling in de toekomst te voorkomen.

6 6 Eind 2013 heeft onder medewerkers een tevredenheidsmeting plaatsgevonden. De tevredenheidsmeting is uitgevoerd door Effectory, een extern onderzoeksbureau. De resultaten van deze meting laten zien dat de algehele tevredenheid onder medewerkers licht is gedaald ten opzichte van voorgaande jaren. Om die reden is begin 2014 een luisterfase ingelast, waarin managers en leiders op afdelingsniveau in gesprek gaan met medewerkers naar aanleiding van de resultaten van het onderzoek. Op basis van de uitkomsten van deze luisterfase worden eventuele acties ingezet. In november heeft de Raad van Bestuur de beslissing genomen nemen dat uiterlijk voor mei 2014 de werkzaamheden van CPC Nederland als onderdeel van De Hoop moeten stoppen. Dat was een moeilijke en ingrijpende beslissing met name natuurlijk voor de collega s. Zij hebben zich jarenlang met hart en ziel ingezet voor de naaste in nood. Hoewel de beslissing ingrijpend is, was deze naar het oordeel van de Raad van Bestuur ook onvermijdelijk, omdat er geen alternatieve financiering voor de werkzaamheden van CPC Nederland zijn gevonden. In 2013 is een gesprek op gang gekomen omtrent het rookbeleid op de locatie Dorp De Hoop. Er wordt binnen het Management Team gesproken over de inzet van andere beleidslijnen. Het is een precair onderwerp dat (terecht) zorgvuldigheid vereist. Uitgangspunt is dat het Dorp een veilige plaats moet zijn waar gebruik in al haar vormen ver weg is. Daarnaast past roken niet binnen een gezonde levensstijl. In juni 2013 heeft de Raad van Bestuur helaas moeten besluiten om de kliniek voor verslavingszorg aan jeugdigen, De Kajuit, te sluiten wegens onvoldoende bezetting.

7 7 De Hoop in cijfers Cliënten Cliënten van De Hoop komen uit heel Nederland. In totaal zijn in 2013 bij De Hoop 3348 unieke cliënten (volwassenen, kinderen en jeugdigen) in behandeling geweest. Dit betreft zowel cliënten die klinisch, als cliënten die ambulant behandeld zijn. Het grootste deel van de productie heeft plaatsgevonden in Dordrecht. De Hoop heeft ook ambulante zorg geboden in Rotterdam, Apeldoorn (Horeb), Vlissingen (Sta Op Zorg) en Maastricht (De Ommekeer). Capaciteit Eind 2013 had De Hoop 157 klinische plaatsen (Zorgverzekeringswet, AWBZ en forensische zorg). Deze plaatsen waren als volgt onderverdeeld: 121 plaatsen verslavingszorg 16 plaatsen kinder- en jeugdpsychiatrie 20 plaatsen algemene psychiatrie 27,6 plaatsen individueel beschermd wonen Naast de hierboven genoemde GGZ-plaatsen had De Hoop in 2013 een voorziening voor 24-uurs maatschappelijke opvang met een capaciteit van 16 plaatsen en een voorziening voor begeleid wonen met een capaciteit van 24 plaatsen.

8 8 vervolg De Hoop in cijfers Klinische zorg In 2013 waren er 402 eerste opnames vallend onder de Zorgverzekeringswet. Deze opnames zijn als volgt onder te verdelen: eerste opnames ten behoeve van verslavingszorg volwassenen - 17 eerste opnames ten behoeve van jeugdverslavingszorg - 41 eerste opnames ten behoeve van volwassenzorg psychiatrie - 33 eerste opnames ten behoeve van kinder- en jeugdpsychiatrie Daarnaast waren er 14 eerste opnames vallend onder forensische zorg, de zogenaamde justitiecliënten, waarvan 12 vallend onder verslavingszorg en 2 onder psychiatrie. Personeel Per 31 december 2013 telde De Hoop 488 medewerkers. Er zijn in het verslagjaar 53 nieuwe medewerkers in dienst getreden, terwijl 56 medewerkers zijn vertrokken.

9 9 Het zorgaanbod in 2013 Kernactiviteiten van De Hoop in 2013 waren: 1. Volwassenenzorg 2. Kinder- en jeugdzorg 1. Volwassenenzorg De Hoop biedt: - verslavingszorg - algemene geestelijke gezondheidszorg - maatschappelijke opvang - woon- en leefgemeenschap Horeb. - Ouder- en Partnerwerk waar partners, kinderen, ouders en andere familieleden van mensen met verslavings- of psychische problemen hulp krijgen. Er zijn verschillende vormen van behandeling: ambulante zorg, e-hulp, deeltijdbehandeling en 24-uursopvang. 2. Kinder- en jeugdzorg Binnen de divisie Kinder- en Jeugdzorg (KJP) worden drie zorgsoorten aangeboden: - ambulante behandeling voor kinderen en jeugd; - verslavingszorg aan jeugdigen (kliniek gesloten in juni 2013); - klinische kinder- en jeugdpsychiatrie.

10 10 Internationale samenwerking Internationale samenwerking Samenwerking van De Hoop met internationale samenwerkingspartners vindt plaats op het gebied van ketenzorg en/ of kennisoverdracht. Samenwerkingspartners Fundashon pa Maneho di Adikshon (FMA) Agentia Nationala Antidrog (ANA; National Antidrug Agency) Fundashon Speransa Fundashon Encelia (voorheen Hebron) Fundashon Krusada Stichting De Stem Stichting Geloof en Liefde Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) Nationale Antidrugs Raad (NAR) Plaats Curaçao Roemenië Curaçao Curaçao Bonaire Suriname Suriname Suriname Suriname

11 11 Kwaliteit Een optimale kwaliteit van de behandeling is voor De Hoop vanzelfsprekend enorm belangrijk. De verantwoording van het kwaliteitsbeleid vindt plaats via het project Zichtbare Zorg GGZ (ZIZO portal). Tot slot We mogen terugkijken op een jaar waarin veel werk is verzet, en waar we bovenal mochten merken dat cliënten weer perspectief op een nieuw leven kregen. Meer weten? Naast dit beknopte jaarverslag is er een uitgebreid jaardocument 2013 van De Hoop beschikbaar. Dit kunt u downloaden via Kijk voor meer informatie over De Hoop op of neem contact op via tel. (078) of info@dehoop.org.

1 2012 Jaaroverzicht

1 2012 Jaaroverzicht 1 2012 Jaaroverzicht 2 De Hoop jaaroverzicht 2012 De Hoop is een evangelische hulpverleningsinstelling voor psychiatrische problemen en verslavingsproblemen bij volwassenen, jeugdigen en kinderen. Daarnaast

Nadere informatie

De Hoop ggz jaaroverzicht 2011

De Hoop ggz jaaroverzicht 2011 Jaaroverzicht 2011 De Hoop ggz jaaroverzicht 2011 De Hoop ggz is een evangelische instelling die hulp biedt aan kinderen, jongeren en volwassenen bij verslavings-, psychosociale of psychiatrische problematiek.

Nadere informatie

Jaardocument 2013. Stichting De Hoop Dordrecht

Jaardocument 2013. Stichting De Hoop Dordrecht Jaardocument 2013 Stichting De Hoop Dordrecht Directieverslag De Hoop 2013 Inhoud Voorwoord 3 1. Uitgangspunten van het verslag 5 2. Profiel van de organisatie 5 2.1 Algemene identificatiegegevens 5 2.2

Nadere informatie

Jaardocument Stichting De Hoop Dordrecht

Jaardocument Stichting De Hoop Dordrecht Jaardocument 2014 Stichting De Hoop Dordrecht Jaarverslag De Hoop 2014 1 Inhoud Voorwoord 4 1. Uitgangspunten van het verslag 5 2. Profiel van de organisatie 5 2.1 Algemene identificatiegegevens 5 2.2

Nadere informatie

Mondriaan. Mondriaan. in vogelvlucht. Mondriaan. voor geestelijke gezondheid

Mondriaan. Mondriaan. in vogelvlucht. Mondriaan. voor geestelijke gezondheid in vogelvlucht voor geestelijke gezondheid Colofon Tekst Concernstaf i.s.m. Afdeling Communicatie is an institute for mental health care in Limburg and is spread over more than fifty sites. This enables

Nadere informatie

Jaardocument Stichting De Hoop Dordrecht

Jaardocument Stichting De Hoop Dordrecht Jaardocument 2016 Stichting De Hoop Dordrecht Jaarverslag De Hoop 2016 1 Inhoud Hoop! 4 1. Uitgangspunten van het verslag 5 2. Profiel van de organisatie 5 2.1 Algemene identificatiegegevens 5 2.2 Structuur

Nadere informatie

Jaarverslag 2006 Stichting De Hoop

Jaarverslag 2006 Stichting De Hoop Jaarverslag 2006 Stichting De Hoop Welkom bij De Hoop! Met veel plezier presenteren wij u ons verslag van 2006. De Hoop heeft ook in het afgelopen jaar gewerkt vanuit de Bijbelse opdracht in Spreuken 24

Nadere informatie

December 2013. Hoofdlijnen Meerjarenbeleid (2013-2015) De Brug Midden-Nederland

December 2013. Hoofdlijnen Meerjarenbeleid (2013-2015) De Brug Midden-Nederland December 2013 Hoofdlijnen Meerjarenbeleid (2013-2015) De Brug Midden-Nederland Inhoud Hoofdlijnen Meerjarenbeleid (2013-2015) De Brug Midden-Nederland... 3 Financiën... 3 Omzetgroei... 3 Geldwerving*...

Nadere informatie

Jaarverslag. De Hoop ggz 2010

Jaarverslag. De Hoop ggz 2010 Jaarverslag De Hoop ggz 2010 Feest 35 jaar De Hoop In 2010 was het feest: De Hoop ggz bestond 35 jaar! Dit heugelijke feit vierden we met allerlei activiteiten met als overkoepelend thema Met oog op God

Nadere informatie

Jaardocument Stichting De Hoop Dordrecht

Jaardocument Stichting De Hoop Dordrecht Jaardocument 2015 Stichting De Hoop Dordrecht Jaarverslag De Hoop 2015 1 Inhoud Voorwoord 4 1. Uitgangspunten van het verslag 5 2. Profiel van de organisatie 5 2.1 Algemene identificatiegegevens 5 2.2

Nadere informatie

Deeltijdbehandeling. Mondriaan. Informatie voor cliënten. Ouderen. voor geestelijke gezondheid

Deeltijdbehandeling. Mondriaan. Informatie voor cliënten. Ouderen. voor geestelijke gezondheid Deeltijdbehandeling Informatie voor cliënten Ouderen Mondriaan voor geestelijke gezondheid Ouderen Deeltijdbehandeling De Divisie Ouderen is een onderdeel van Mondriaan. We verlenen hulp aan mensen van

Nadere informatie

Transitie jeugdzorg informatieavond gemeenteraden BAR

Transitie jeugdzorg informatieavond gemeenteraden BAR Transitie jeugdzorg informatieavond gemeenteraden BAR Ronald Buijs, directeur Kind- en jeugdpsychiatrie Yulius Ireza Versteeg, programmamanager transitie jeugdzorg Yulius 1 Opzet presentatie Kind- en jeugdpsychiatrie

Nadere informatie

Volwassenen. Mondriaan. voor geestelijke gezondheid

Volwassenen. Mondriaan. voor geestelijke gezondheid Volwassenen Mondriaan voor geestelijke gezondheid Verslavingszorg Introductie Verslavingszorg verleent hulp aan volwassenen met problematisch gebruik van alcohol, drugs, medicijnen, gameverslaving en met

Nadere informatie

Preventie en voorlichting

Preventie en voorlichting Preventie en voorlichting Verslavingszorg Preventie en voorlichting Verslavingszorg Mondriaan voor geestelijke gezondheid Verslavingszorg Preventie en voorlichting Doordacht dynamisch! Colofon Tekst Afdeling

Nadere informatie

Wmo beleidsplan Maatschappelijke Zorg 2012-2014. Centrumgemeenteregio Zuid-Holland Zuid

Wmo beleidsplan Maatschappelijke Zorg 2012-2014. Centrumgemeenteregio Zuid-Holland Zuid Wmo beleidsplan Maatschappelijke Zorg 2012-2014 Centrumgemeenteregio Zuid-Holland Zuid Raadscarrousel Drechtsteden 2 oktober 2012 Opbouw presentatie 1. Maatschappelijke Zorg (Wmo prestatievelden 7, 8 en

Nadere informatie

Een niet vrijwillige opname in het verpleeghuis. Informatie voor familie. Ouderen. Mondriaan. voor geestelijke gezondheid

Een niet vrijwillige opname in het verpleeghuis. Informatie voor familie. Ouderen. Mondriaan. voor geestelijke gezondheid Een niet vrijwillige opname in het verpleeghuis Informatie voor familie Ouderen Mondriaan voor geestelijke gezondheid Ouderen Niet vrijwillige opname 2 Niet vrijwillige opname Ouderen Waarom deze folder?

Nadere informatie

METINGEN 2014, 2015 EN Monitor opvang Enschede. A. Kruize. B. Bieleman

METINGEN 2014, 2015 EN Monitor opvang Enschede. A. Kruize. B. Bieleman METINGEN 2014, 2015 EN 2016 Monitor opvang Enschede A. Kruize B. Bieleman 1. Inleiding Op 1 januari 2015 is de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 ingegaan. In deze wet wordt gesproken over twee ondersteuningsvormen

Nadere informatie

Algemene Informatie. Mondriaan. Informatie voor cliënten. Verslavingszorg. voor geestelijke gezondheid

Algemene Informatie. Mondriaan. Informatie voor cliënten. Verslavingszorg. voor geestelijke gezondheid Algemene Informatie Informatie voor cliënten Verslavingszorg Mondriaan voor geestelijke gezondheid Uw hulpvraag staat bij ons centraal. Wie zijn wij? De Divisie Verslavingszorg is één van de vijf divisies

Nadere informatie

Hierbij is de leeftijd van de cliënt die het contact ontvangt bepalend, ongeacht in welke soort instelling het face-to-face-contact plaatsvindt.

Hierbij is de leeftijd van de cliënt die het contact ontvangt bepalend, ongeacht in welke soort instelling het face-to-face-contact plaatsvindt. Tarieflijst Instellingen 2002 29 F. PSYCHIATRIE ALGEMENE BEPALINGEN BIJ F. PSYCHIATRIE CLIËNT Iemand die is ingeschreven bij RIAGG of polikliniek en minimaal één face-to-face-contact in het kader van de

Nadere informatie

centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie MAAK KENNIS MET DE SWAAI

centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie MAAK KENNIS MET DE SWAAI centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie MAAK KENNIS MET DE SWAAI De Swaai is een samenwerking tussen GGZ Friesland en Talant en biedt jongeren en volwassenen met zowel een verstandelijke

Nadere informatie

KWARTAALRAPPORTAGE Q2 2016

KWARTAALRAPPORTAGE Q2 2016 KWARTAALRAPPORTAGE Q2 2016 BESCHERMD WONEN EN OPVANG 30 september 2016 Inhoud Analyse cliënten naar ondersteuningsvraag Analyse cliënten op de wachtlijst In- en uitstroom cliënten Financiën Reflecterend

Nadere informatie

het antwoord op de Basis GGZ

het antwoord op de Basis GGZ het antwoord op de Basis GGZ mentale ondersteuning direct en dichtbij Inhoudsopgave Indigo Wat is de Basis GGZ? Verwijscriteria Wat kan Indigo mij bieden? 1. POH-GGZ 2. Generalistische Basis GGZ Mirro:

Nadere informatie

GGZ Centrum Roermond Regionaal Centrum GGZ Venlo Regionaal Centrum GGZ Venray

GGZ Centrum Roermond Regionaal Centrum GGZ Venlo Regionaal Centrum GGZ Venray GGZ Centrum Roermond Regionaal Centrum GGZ Venlo Regionaal Centrum GGZ Venray GGZ Centrum Roermond Informatie voor de cliënt 2 De Regionale Centra GGZ Venray, Venlo en Roermond Lichamelijke klachten heeft

Nadere informatie

Maak het waar met de cliëntenraad

Maak het waar met de cliëntenraad Maak het waar met de cliëntenraad Ouderen Maak het waar met de cliëntenraad Wat is de Cliëntenraad ouderen De cliëntenraad is een groep van vijf tot tien mensen die met de directeur overlegt over bepaalde

Nadere informatie

Utrecht, mei Hertoetsrapport naar aanleiding van het inspectiebezoek aan Empower Psychotherapie B.V. in Groningen op 9 januari 2019

Utrecht, mei Hertoetsrapport naar aanleiding van het inspectiebezoek aan Empower Psychotherapie B.V. in Groningen op 9 januari 2019 Utrecht, mei 2019 Hertoetsrapport naar aanleiding van het inspectiebezoek aan Empower Psychotherapie B.V. in Groningen op 9 januari 2019 1 Inleiding Op 9 januari 2019 heeft de Inspectie Gezondheidszorg

Nadere informatie

Ambulante behandeling Ouderen

Ambulante behandeling Ouderen Ambulante behandeling Ouderen Locaties Parkstad en Maastricht-Heuvelland Ambulante behandeling Ouderen Wanneer u vijfenzestig wordt merkt u vaak dat het leven anders wordt. U stopt met werken, de kinderen

Nadere informatie

Psychiatrische Intensieve Thuiszorg

Psychiatrische Intensieve Thuiszorg Psychiatrische Intensieve Thuiszorg Informatie voor verwijzers Volwassenenzorg voor geestelijke gezondheid Inleiding Psychiatrische Intensieve Thuiszorg (PIT) is een zorgproduct dat de divisie Integrale

Nadere informatie

Deeltijdbehandeling. Ouderen

Deeltijdbehandeling. Ouderen Deeltijdbehandeling Ouderen Deeltijdbehandeling Mondriaan Ouderen geeft behandeling, ondersteuning en begeleiding aan mensen met psychische en psychiatrische problemen vanaf de derde levensfase. Mondriaan

Nadere informatie

REGELING GG/NR

REGELING GG/NR Bijlage 4 bij circulaire Care/AWBZ/06/29c REGELING Bepalingen GGZ-prestaties 2007 Gelet op artikelen 37 en 38 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de

Nadere informatie

Psychologisch onderzoek

Psychologisch onderzoek Psychologisch onderzoek Ouderen Psychologisch onderzoek Introductie Tijdens uw behandeling kan aan u gevraagd worden om mee te werken aan een psychologisch onderzoek. Dit onderzoek vindt plaats onder verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Branchespecifieke uitvraag voor lidinstellingen van GGZ Nederland bij het Jaardocument Maatschappelijke Verantwoording verslagjaar 2008

Branchespecifieke uitvraag voor lidinstellingen van GGZ Nederland bij het Jaardocument Maatschappelijke Verantwoording verslagjaar 2008 Branchespecifieke uitvraag voor lidinstellingen van GGZ Nederland bij het Jaardocument Maatschappelijke Verantwoording 2008 invullen via DigiMV, zie www.jaarverslagenzorg.nl Versie Datum omschrijving 1.0

Nadere informatie

uw antwoord op de Basis GGZ

uw antwoord op de Basis GGZ uw antwoord op de Basis GGZ mentale ondersteuning direct en dichtbij 2 Inhoudsopgave Indigo Wat is de Basis GGZ? Verwijscriteria Wat kan Indigo mij bieden? 1. POH-GGZ 2. Generalistische Basis GGZ Mirro:

Nadere informatie

Eleos in beeld. met een eigen gezicht. Veelzijdige zorg

Eleos in beeld. met een eigen gezicht. Veelzijdige zorg Eleos in beeld met een eigen gezicht Veelzijdige zorg Eleos in het kort Eleos is een landelijk werkende instelling voor gereformeerde geestelijke gezondheidszorg. Zij biedt behandeling en begeleiding aan

Nadere informatie

Gemiddelde kosten per plaats ten behoeve van mutaties van het budgetmaximum. Bedragen op prijspeil 2001.

Gemiddelde kosten per plaats ten behoeve van mutaties van het budgetmaximum. Bedragen op prijspeil 2001. Bijlage 6 bij circulaire TY/yb/III/GGZ/01/15c Gemiddelde kosten per plaats ten behoeve van mutaties van het budgetmaximum. Bedragen op prijspeil 2001. Bij een wijziging van de toegelaten capaciteit kan

Nadere informatie

Bemoeizorg Parkstad. Wat is bemoeizorg? Bemoeizorg Parkstad

Bemoeizorg Parkstad. Wat is bemoeizorg? Bemoeizorg Parkstad Volwassenen Bemoeizorg Parkstad 5 8 10 2 6 4 9 1 3 7 Wat is bemoeizorg? Bemoeizorg is de ongevraagde bemoeienis van hulpverleners met mensen die hulp nodig hebben, maar daar zelf niet om vragen of deze

Nadere informatie

Psychiatrische Intensieve Thuiszorg

Psychiatrische Intensieve Thuiszorg Psychiatrische Intensieve Thuiszorg Informatie voor cliënten en familie Ouderen Mondriaan voor geestelijke gezondheid Ouderen Psychiatrische Intensieve Thuiszorg De Divisie Ouderen is een onderdeel van

Nadere informatie

Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers

Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie Kinderen en Jeugdigen Informatie voor ouders/verzorgers Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie Inleiding

Nadere informatie

Onderwerp Dekking coalitieakkoord 2014 vanuit maatschappelijke opvang en verslavingsbeleid

Onderwerp Dekking coalitieakkoord 2014 vanuit maatschappelijke opvang en verslavingsbeleid Collegevoorstel Sector : MO Reg.nr. : 4432920 Opsteller : H. Pesser Telefoon : (033) 469 4802 Datum : 1 oktober 2013 User-id : PES1 www Onderwerp Dekking coalitieakkoord 2014 vanuit maatschappelijke opvang

Nadere informatie

Wat zijn de feiten rondom de jeugdzorg in Zeeland? Wat zijn de feiten rondom de jeugdzorg in Zeeland?

Wat zijn de feiten rondom de jeugdzorg in Zeeland? Wat zijn de feiten rondom de jeugdzorg in Zeeland? Wat zijn de feiten rondom de in Zeeland? Wat zijn de feiten rondom de in Zeeland? Wat zijn de feiten rondom de in Zeeland? Wat zijn de feiten rondom de in Zeeland? Wat zijn de feiten rondom de in Zeeland?

Nadere informatie

Ambulante behandeling

Ambulante behandeling Ambulante behandeling Ouderen Ambulante behandeling Mondriaan Ouderen geeft behandeling aan mensen met psychische en psychiatrische problemen vanaf de derde levensfase. Mondriaan Ouderen heeft verschillende

Nadere informatie

INDIGO HET ANTWOORD OP DE BASIS GGZ

INDIGO HET ANTWOORD OP DE BASIS GGZ INDIGO HET ANTWOORD OP DE BASIS GGZ Inhoudsopgave Indigo Brabant 2 Wat is de Basis GGZ? 2 Wat kan Indigo mij bieden? 4 1. POH-GGZ 2. Generalistische Basis GGZ Specialistische GGZ 7 Heeft u vragen? 7 Contact

Nadere informatie

Voorlopig voorstel werkgroep resultaat/prestaties/arrangementen. voor de fysieke tafel bestuurlijk aanbesteding 7 juli 2016

Voorlopig voorstel werkgroep resultaat/prestaties/arrangementen. voor de fysieke tafel bestuurlijk aanbesteding 7 juli 2016 Voorlopig voorstel werkgroep resultaat/prestaties/arrangementen voor de fysieke tafel bestuurlijk aanbesteding 7 juli 2016 Proces Uitkomsten fysieke overlegtafel 9 juni 2016: Werkgroep resultaat en werkgroep

Nadere informatie

Zorg voor jeugdigen in Nederland

Zorg voor jeugdigen in Nederland DE JEUGD HEEFT DE TOEKOMST Zorg voor jeugdigen in Nederland Presentatie Vlaams-Nederlands Huis deburen, Directie Curatieve Zorg, 14 november 2006 Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport 1 ALGEMENE

Nadere informatie

Jaarverslag

Jaarverslag Jaarverslag 2017-2018 Voorwoord Stichting De Herberg is in ontwikkeling! We hebben een enerverend jaar achter de rug. We hebben afscheid moeten nemen van onze geliefde omgebouwde stadsbus maar we hebben

Nadere informatie

Achtergronddocument Specifieke groepen binnen de GGZ

Achtergronddocument Specifieke groepen binnen de GGZ Achtergronddocument Specifieke groepen binnen de GGZ Specifieke groepen binnen de GGZ 1 2 Achtergronddocument bij advies Hoogspecialistische GGZ 1 Inleiding In dit achtergronddocument bespreekt de commissie

Nadere informatie

Dagbehandeling. Ouderen

Dagbehandeling. Ouderen Dagbehandeling Ouderen Dagbehandeling Mondriaan Ouderen geeft behandeling, ondersteuning en begeleiding aan mensen met psychische en psychiatrische problemen vanaf de derde levensfase. Mondriaan Ouderen

Nadere informatie

Trauma en verslaving. Mondriaan. Verslavingszorg. Informatie voor patiënten

Trauma en verslaving. Mondriaan. Verslavingszorg. Informatie voor patiënten Verslavingszorg Trauma en verslaving Als u naast uw verslaving ook last heeft van een nare of ingrijpende gebeurtenis uit uw verleden Informatie voor patiënten Mondriaan voor geestelijke gezondheid Trauma

Nadere informatie

Poliklinische behandeling

Poliklinische behandeling Poliklinische behandeling Ouderen Poliklinische behandeling Introductie Mondriaan Ouderen is een onderdeel van Mondriaan. We verlenen hulp aan mensen van 65 jaar en ouder, die behoefte hebben aan behandeling,

Nadere informatie

Prestatie-indicatoren forensische psychiatrie. Eindrapportage

Prestatie-indicatoren forensische psychiatrie. Eindrapportage Prestatie-indicatoren forensische psychiatrie Eindrapportage verslagjaar 2012 1 Inhoud Inleiding... 3 Doelstelling... 3 Eindrapportage... 3 Leeswijzer... 4 Informatie indicator... 4 Grafiek met uitkomsten...

Nadere informatie

Rapport Monitor decentralisaties Federatie Opvang

Rapport Monitor decentralisaties Federatie Opvang Rapport Monitor decentralisaties Federatie Opvang Amersfoort, maart 2015 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Respons en achtergrondkenmerken 3 Inkoop 4 Administratieve lasten en kwaliteitseisen 5 Gevolgen

Nadere informatie

Dementiepoli. Mondriaan. Informatie voor cliënten, familie en betrokkenen. Ouderen. voor geestelijke gezondheid

Dementiepoli. Mondriaan. Informatie voor cliënten, familie en betrokkenen. Ouderen. voor geestelijke gezondheid Dementiepoli Informatie voor cliënten, familie en betrokkenen Ouderen Mondriaan voor geestelijke gezondheid Ouderen Dementiepoli Als je geheugen je in de steek laat... September 2011 Copyright Mondriaan

Nadere informatie

informatie voor cliënten en verwijzers AFPN Ambulante Forensische Psychiatrie Noord www.ggzdrenthe.nl www.afpn.nl

informatie voor cliënten en verwijzers AFPN Ambulante Forensische Psychiatrie Noord www.ggzdrenthe.nl www.afpn.nl informatie voor cliënten en verwijzers AFPN Ambulante Forensische Psychiatrie Noord www.ggzdrenthe.nl www.afpn.nl GGZ Noord-Drenthe AFPN Wanneer u problemen heeft of psychisch ziek bent, kunt u na een

Nadere informatie

Bemoeizorg Parkstad. Volwassenen

Bemoeizorg Parkstad. Volwassenen Bemoeizorg Parkstad Volwassenen Bemoeizorg Parkstad 7 1 2 3 4 8 5 9 10 6 Wat is bemoeizorg? Bemoeizorg is de ongevraagde bemoeienis van hulpverleners met mensen die hulp nodig hebben, maar daar zelf niet

Nadere informatie

Trauma en verslaving. Patiënten

Trauma en verslaving. Patiënten Trauma en verslaving Patiënten Trauma en verslaving Informatie voor patiënten Als u naast uw verslaving ook last heeft van een nare of ingrijpende gebeurtenis uit uw verleden Trauma en verslaving 1 Trauma

Nadere informatie

Samenvatting. Adviesvragen

Samenvatting. Adviesvragen Samenvatting Adviesvragen Een deel van de mensen die kampen met ernstige en langdurige psychiatrische problemen heeft geen contact met de hulpverlening. Bij hen is geregeld sprake van acute nood. Desondanks

Nadere informatie

Bijlage Informatiedocument. Beschermd Wonen Brabant Noordoost-oost

Bijlage Informatiedocument. Beschermd Wonen Brabant Noordoost-oost Bijlage Informatiedocument Brabant Noordoost-oost 1 Inleiding: Vanaf 1 januari 2015 zal de huidige langdurige intramurale Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) niet langer meer onderdeel zijn van de AWBZ.

Nadere informatie

Buitengewoon Delta. algemene informatie

Buitengewoon Delta. algemene informatie Buitengewoon Delta algemene informatie Buitengewoon Delta Delta Psychiatrisch Centrum is gespecialiseerd in diagnostiek, behandeling en begeleiding van mensen met een psychische of psychiatrische aandoening.

Nadere informatie

In de put, uit de put

In de put, uit de put In de put, uit de put Ouderen In de put, uit de put Introductie Wachten tot het beter gaat? Wachten in de hoop dat het gepieker en verdriet vanzelf overgaat? In de put, uit de put 1 Veel piekeren, weinig

Nadere informatie

Addendum op het Kwaliteitstatuut Eleos gericht op Kind en Jeugd

Addendum op het Kwaliteitstatuut Eleos gericht op Kind en Jeugd Addendum op het Kwaliteitstatuut Eleos gericht op Kind en Jeugd Algemene informatie van Eleos is te vinden in het Kwaliteitsstatuut van Eleos. Alleen de paragrafen vanuit het Kwaliteitsstatuut die van

Nadere informatie

Geïntegreerde behandeling van patiënten met schizofrenie en middelengebruik

Geïntegreerde behandeling van patiënten met schizofrenie en middelengebruik Geïntegreerde behandeling van patiënten met schizofrenie en middelengebruik Saskia van Duin - verpleegkundig specialist GGZ Melchiord Ricardo - ervaringsdeskundige Ellen Struik teamleider DD kliniek GGZ

Nadere informatie

Regionaal Inkoop- en Subsidiebureau Amersfoort

Regionaal Inkoop- en Subsidiebureau Amersfoort Regionaal Inkoop- en Subsidiebureau Amersfoort Adviesraden/ cliëntenraden 11-07-2016 Agenda Stand van zaken adviestafel Dagactiviteiten Stand van zaken adviestafel Beschermd wonen 1 Waarom Inbrengen cliënt-

Nadere informatie

Welkom. Introductie GGZ Delfland Iris Bandhoe en Ron Sponselee Raad van Bestuur

Welkom. Introductie GGZ Delfland Iris Bandhoe en Ron Sponselee Raad van Bestuur Welkom Introductie GGZ Delfland Iris Bandhoe en Ron Sponselee Raad van Bestuur Historie GGZ Delfland HJorLocatie GGZ Delfland Tekstvak 3 Jorisweg in vogelvlucht 4 DE RIDDERmeerjarenbeleid i Een nieuwe

Nadere informatie

Perceelbeschrijving JeugdzorgPlus

Perceelbeschrijving JeugdzorgPlus Perceelbeschrijving JeugdzorgPlus Samenwerkende gemeenten Regio West Friesland Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Koggenland, Medemblik, Opmeer, Stede Broec Inhoud 1. JeugdzorgPlus... 3 1.1Inleiding... 3

Nadere informatie

Amarant Amar De W oens else oens else Poort Juni Jun

Amarant Amar De W oens else oens else Poort Juni Jun Pag. 1 Amarant De Woenselse Poort Juni 2011 Pag. 2 Voorstellen Harry Kat Manager specialistische zorg Amarant Pag. 3 Wat wil ik met u bespreken 1. Wat is Amarant 2. Organisatie zorg en behandeling LVG-cliënten

Nadere informatie

Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst. (Tekst geldend op: 17-12-2009) Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 18 september 2009, nr. DLZ/SFI-2941423, houdende vaststelling van beleidsregels voor de toepassing van

Nadere informatie

klinische afdelingen Duivendrecht / Amsterdam

klinische afdelingen Duivendrecht / Amsterdam De Bascule klinische afdelingen Duivendrecht / Amsterdam Toets - Jeugdhulp met verblijf Gezond vertrouwen Utrecht, januari 2018 Samenvatting De Bascule is een academisch centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie

Nadere informatie

Een niet vrijwillige opname in het verpleeghuis

Een niet vrijwillige opname in het verpleeghuis Een niet vrijwillige opname in het verpleeghuis Ouderen Een niet vrijwillige opname in het verpleeghuis Introductie Op dit moment is uw dementerend familielid in behandeling bij Mondriaan Ouderen van Mondriaan.

Nadere informatie

Geestelijke Gezondheidszorg in beeld

Geestelijke Gezondheidszorg in beeld Geestelijke Gezondheidszorg in beeld Werkbeleving GGZ medewerkers 10k 21 De Geestelijke Gezondheidszorg is een onmisbare schakel in de zorgketen. GGZ medewerkers bieden hulp aan volwassenen, kinderen en

Nadere informatie

De Vluchtheuvel. Christelijke psychosociale hulpverlening. Jaarverslag

De Vluchtheuvel. Christelijke psychosociale hulpverlening. Jaarverslag De Vluchtheuvel Christelijke psychosociale hulpverlening Jaarverslag 012 Met hart en ziel Werken zolang het dag is. Dat is een Bijbels principe. Bij alle veranderingen gingen we daarmee door in 2012. We

Nadere informatie

Jaarplan 2011 ketenproject. Samenwerking VG en GGZ in Groningen en Friesland

Jaarplan 2011 ketenproject. Samenwerking VG en GGZ in Groningen en Friesland Jaarplan 2011 ketenproject Samenwerking VG en GGZ in Groningen en Friesland A. Doelgroep en thema van de ketensamenwerking De Swaai, centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie, een samenwerkingsverband

Nadere informatie

In behandeling bij het NPI

In behandeling bij het NPI In behandeling bij het NPI Optimale begeleiding In behandeling bij NPI U ontvangt deze folder omdat u in behandeling gaat bij het NPI. Hierin leest u hoe we te werk gaan bij het NPI en wat u van ons kunt

Nadere informatie

GGzE centrum psychotische stoornissen. Algemene informatie >>

GGzE centrum psychotische stoornissen. Algemene informatie >> GGzE centrum psychotische stoornissen GGzE centrum psychotische stoornissen Algemene informatie >> We zijn er zowel voor mensen met een eerste psychose als voor mensen met langer durende psychotische klachten.

Nadere informatie

Toelichting aanvraag nieuwe toelating

Toelichting aanvraag nieuwe toelating Deze toelichting hoort bij het formulier waarmee een aanvraag voor een nieuwe instelling in het kader van de Wet toelating zorginstellingen (WTZi) wordt ingediend. Nieuwe zorgaanbieders De Inspectie voor

Nadere informatie

Zorgprogramma. Emergis, kinder- en jeugdpsychiatrie. Amares

Zorgprogramma. Emergis, kinder- en jeugdpsychiatrie. Amares Zorgprogramma Amares Emergis, kinder- en jeugdpsychiatrie Deze folder is bedoeld voor kinderen en jongeren die behandeling krijgen bij Amares. De folder is ook bedoeld voor ouder(s)/verzorger(s) die binnenkort

Nadere informatie

Notitie. GGZ Rivierduinen. GGZ Rivierduinen Samen kiezen voor kwaliteit Zorgvisie 2015

Notitie. GGZ Rivierduinen. GGZ Rivierduinen Samen kiezen voor kwaliteit Zorgvisie 2015 Notitie GGZ Rivierduinen GGZ Rivierduinen Zorgvisie 2015 Blad 1 Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Missie... 2 3. Visie... 2 3.1. Herstel als leidend principe... 2 3.2. Passende Zorg... 3 3.3 Hoge professionele

Nadere informatie

Ambulante behandeling

Ambulante behandeling Ambulante behandeling Ouderen Ambulante behandeling Mondriaan Ouderen geeft behandeling aan mensen met psychische en psychiatrische problemen vanaf de derde levensfase. Mondriaan Ouderen heeft verschillende

Nadere informatie

Yulius Academie T Rapportage Toekomstverkenning 2014 Acute zorg/crisiszorg

Yulius Academie T Rapportage Toekomstverkenning 2014 Acute zorg/crisiszorg Yulius Academie T 088 40 56950 info@yulius.nl Rapportage Toekomstverkenning 2014 Acute zorg/crisiszorg Naam: Toekomstverkenning 2014: Acute zorg/crisiszorg Opdrachtgever: Klankbord Toekomstverkenning Auteur:

Nadere informatie

Strategisch Plan De Hoop ggz

Strategisch Plan De Hoop ggz Strategisch Plan De Hoop ggz 2012 2014 v0.1.20120323 Inhoudsopgave Voorwoord 3 1 Inleiding 4 1.1 Geen statisch, maar een dynamisch plan 4 1.2 De functies van het strategisch plan 4 1.3 Opbouw strategisch

Nadere informatie

Eigen bijdrage Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ)

Eigen bijdrage Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) Eigen bijdrage Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) Informatie voor de klant Wij zijn Geert Bouwmeester was pas 22 toen hij in 1924 voor zichzelf begon. Een overloop werd ingericht als kantoorruimte en de

Nadere informatie

18 plussers tussen wal en schip in de psychiatrie

18 plussers tussen wal en schip in de psychiatrie 18 plussers tussen wal en schip in de psychiatrie De overstap van Jeugd GGZ naar Volwassenenzorg Larissa van Bodegom 9 november 2018 1 Volwassenheid een periode vol veranderingen 2 Volwassenheid en autisme

Nadere informatie

het antwoord op de Basis GGZ

het antwoord op de Basis GGZ het antwoord op de Basis GGZ mentale ondersteuning direct en dichtbij 2 Inhoudsopgave Indigo Wat is de Basis GGZ? Verwijscriteria Wat kan Indigo mij bieden? 1. POH-GGZ 2. Generalistische Basis GGZ 3. mirro:

Nadere informatie

het antwoord op de Basis GGZ

het antwoord op de Basis GGZ het antwoord op de Basis GGZ mentale ondersteuning direct en dichtbij Inhoudsopgave Indigo Wat is de Basis GGZ? Verwijscriteria Wat kan Indigo mij bieden? 1. POH-GGZ 2. Generalistische Basis GGZ 3. mirro:

Nadere informatie

Behandeling in de algemene kinder- en jeugdpsychiatrie. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers

Behandeling in de algemene kinder- en jeugdpsychiatrie. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers Behandeling in de algemene kinder- en jeugdpsychiatrie Kinderen en Jeugdigen Informatie voor ouders/verzorgers Behandeling in de algemene kinder- en jeugdpsychiatrie Inleiding In deze brochure geven wij

Nadere informatie

Hervorming Langdurige Zorg - gevolgen voor de ggz

Hervorming Langdurige Zorg - gevolgen voor de ggz Hervorming Langdurige Zorg - gevolgen voor de ggz Per 1 januari 2015 worden grote veranderingen in de zorg van kracht. De Hervorming Langdurige Zorg is één van de ingrijpendste veranderingen in het zorgstelsel

Nadere informatie

Antwoord van staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten-Hyllner (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) (ontvangen 9 december 2010)

Antwoord van staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten-Hyllner (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) (ontvangen 9 december 2010) AH 740 2010Z13219 Antwoord van staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten-Hyllner (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) (ontvangen 9 december 2010) 1 Bent u bekend met nieuw onderzoek van Michigan State University

Nadere informatie

Jaarverslag 2008 STICHTING NETWERK ADHD BIJ VOLWASSENEN. pagina 1

Jaarverslag 2008 STICHTING NETWERK ADHD BIJ VOLWASSENEN. pagina 1 Jaarverslag 2008 STICHTING NETWERK ADHD BIJ VOLWASSENEN pagina 1 INHOUDSOPGAVE 1. Ten geleide 2. Organisatie 3. Doelstelling Stichting Netwerk ADHD bij volwassenen 4. Activiteiten, producten en diensten

Nadere informatie

Toelichting aanvraag wijziging bestaande toelating

Toelichting aanvraag wijziging bestaande toelating Postadres: Postbus 16114 2500 BC DEN HAAG T 070 340 51 78 F 070 340 71 23 www.wtzi.nl infowtzi@minvws.nl Deze toelichting hoort bij het formulier waarmee een aanvraag voor een wijziging van een bestaande

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU-5035. Extramurale zorg GGZ Zvw

BELEIDSREGEL BR/CU-5035. Extramurale zorg GGZ Zvw BELEIDSREGEL BR/CU-5035 Extramurale zorg GGZ Zvw Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels

Nadere informatie

Prestatie-indicatoren forensische psychiatrie

Prestatie-indicatoren forensische psychiatrie Prestatie-indicatoren forensische psychiatrie Eindrapportage Verslagjaar 2016 versie 1.1 (defintief) INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding... 3 1.1 Doelstelling... 3 1.2 Eindrapportage... 3 1.3 Aanlevering data verslagjaar

Nadere informatie

3. Definities Voor de omschrijvingen van de verschillende budgetparameters en doelgroepen wordt verwezen naar de Beleidsregel definities GGZ.

3. Definities Voor de omschrijvingen van de verschillende budgetparameters en doelgroepen wordt verwezen naar de Beleidsregel definities GGZ. BELEIDSREGEL Extramurale zorg GGZ Zvw Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels vast met

Nadere informatie

& RAADSINFORMATIEBRIEF. Van: A. de Leeuw Tel,nr,: 06-35113543 Geraadpleegd consulent Nummer: 14A.00133 Datum: 04-03-2014

& RAADSINFORMATIEBRIEF. Van: A. de Leeuw Tel,nr,: 06-35113543 Geraadpleegd consulent Nummer: 14A.00133 Datum: 04-03-2014 VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & RAADSINFORMATIEBRIEF Van: A. de Leeuw Tel,nr,: 06-35113543 Geraadpleegd consulent Nummer: 14A.00133 Datum: 04-03-2014 Team: Jeugd, Leefbaarheid en Veiligheid Tekenstukken:

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Romario

Jaarverslag Stichting Romario 2018 Jaarverslag Stichting Romario 2 Inhoudsopgave Voorwoord 3 Missie en visie 4 1. Verslag Projecten 2018 5 Visie op de nabije toekomst 9 2. Jaarrekening Balans 10 Overzicht baten en lasten 11 Toelichting

Nadere informatie

Wachttijden. in ggz-instellingen. GGZ Nederland Amersfoort Publicatienummer: juni 2009

Wachttijden. in ggz-instellingen. GGZ Nederland Amersfoort Publicatienummer: juni 2009 Wachttijden in ggz-instellingen 2008 GGZ Nederland Amersfoort Publicatienummer: 2009-353 juni 2009 Inhoudsopgave 1. SAMENVATTING EN CONCLUSIES...3 2 INVENTARISATIE WACHTLIJSTEN GGZ-INSTELLINGEN...4 2.1

Nadere informatie

Euthanasie en hulp bij zelfdoding. Folder voor cliënten en hun familie/naasten

Euthanasie en hulp bij zelfdoding. Folder voor cliënten en hun familie/naasten Euthanasie en hulp bij zelfdoding Folder voor cliënten en hun familie/naasten Euthanasie, ofwel de keuze om het leven te beëindigen, is misschien wel de meest ingrijpende keuze die mensen kunnen maken.

Nadere informatie

Poliklinische behandeling

Poliklinische behandeling Poliklinische behandeling Ouderen Poliklinische behandeling Introductie Mondriaan Ouderen is een onderdeel van Mondriaan. We verlenen hulp aan mensen van 65 jaar en ouder, die behoefte hebben aan behandeling,

Nadere informatie

POPULAIR 2015 JAARVERSLAG

POPULAIR 2015 JAARVERSLAG POPULAIR JAARVERSLAG 2015 De Heer beschermt je. Hij gaat met je mee, bij Hem ben je veilig. Er overkomt je geen kwaad, niet overdag en niet in de nacht. Psalm 121:5,6 (BGT) Voor meer informatie en de totstandkoming

Nadere informatie

COMPLEET IN GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG

COMPLEET IN GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG COMPLEET IN GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG MET ggz helpt kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen met psychische klachten. Ook naasten van mensen met psychische klachten kunnen bij ons terecht voor ondersteuning.

Nadere informatie

Deel 2 Conclusies en aanbevelingen cliëntenraadpleging met de CQ-index Kortdurende ambulante GGZ. Delta Psychiatrisch Centrum Poortugaal

Deel 2 Conclusies en aanbevelingen cliëntenraadpleging met de CQ-index Kortdurende ambulante GGZ. Delta Psychiatrisch Centrum Poortugaal Deel 2 Conclusies en aanbevelingen cliëntenraadpleging met de CQ-index Kortdurende ambulante GGZ Delta Psychiatrisch Centrum Poortugaal augustus september 2009 Inhoudsopgave Inleiding...5 1. Conclusies...7

Nadere informatie

Bij Pluryn breng ik verschillende werelden bij elkaar.

Bij Pluryn breng ik verschillende werelden bij elkaar. Bekijk het verhaal van Paul op waardoejijhetvoor.nl Bij Pluryn breng ik verschillende werelden bij elkaar. Paul Jochems Geneesheer-Directeur Pluryn Waardoejijhetvoor.nl Werken bij Pluryn als psychiater?

Nadere informatie

Workshop 10: Het gezin in GGZ en Verslavingszorg

Workshop 10: Het gezin in GGZ en Verslavingszorg Workshop 10: Het gezin in GGZ en Verslavingszorg Door: - Rianne van der Zanden (Trimbos-instituut) - Froukje Kamstra en Pieter Brunner (De Gelderse Roos) - Peter de Vet (Regionaal Centrum Kinder en Jeugd

Nadere informatie