^ Links: een afbeelding van de stad Parijs. Rechts: een kaart van het internet (bron: opte.org)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "^ Links: een afbeelding van de stad Parijs. Rechts: een kaart van het internet (bron: opte.org)"

Transcriptie

1 The medium, or process, of our time electric technology is reshaping and restructuring patterns of social interdependence and every aspect of our personal life. It is forcing us to reconsider and reevaluate practically every thought, every action, and every institution formerly taken for granted. Everything is changing you, your family, your neighborhood, your education, your job, your government, your relation to the others. And they're changing dramatically. Uit: The Medium is the Massage Marshall McLuhan ) Media, afstand & informatie De wereld van ICT en web gerelateerde media Als kunstenaar ben ik enorm geïnteresseerd in ICT en web gerelateerde media. Dat komt omdat zij zo'n prominente rol spelen in onze levens. Ze veranderen hoe wij ons manifesteren als individuen en de manier waarop wij ons organiseren als een geheel. Daardoor bepalen ze, voor een deel, hoe we zijn. Net als Marshall McLuhan zie ik media als extensies van onszelf. Media zijn in staat om ons dingen te laten ervaren die normaal in het verleden of achter de horizon schuil zouden gaan. Het zijn transporteurs van informatie door ruimte en tijd. Film en tv waren de ultieme media van de vorige eeuw. Ze hebben onze kijk op de wereld drastisch veranderd. Ze zijn de aanleiding geweest voor massacultuur en hebben daarmee een hele grote invloed op de consumptiemaatschappij en de economie gehad. Ze hebben ons gemaakt tot wie we zijn. Het web is het ultieme medium van het heden. Alle voorgaande communicatie barrières zijn er door opgerekt. Media zoals boeken, film, televisie, radio en (mobiele) telefonie worden langzaamaan ondergeschikt aan het web en vloeien er steeds meer mee samen. Daardoor wordt het web steeds meer van invloed op de organisatorische structuren van onze samenleving. Fysieke aspecten, zoals afstand en locatie worden steeds minder relevant. Het web heeft daarmee tevens invloed op de fysieke realiteit: Op de gebouwde omgeving, de economie, op onze sociale contacten en alle overige interpersoonlijke organisatievormen. Het web en de wereld raken steeds onsmakelijker met elkaar verbonden. ^ Links: een afbeelding van de stad Parijs. Rechts: een kaart van het internet (bron: opte.org) Web 3.0 Sommige mensen verwachten dat uiteindelijk alles in de wereld zal samenvloeien met het web. In dit toekomstige wereldbeeld, ook wel web 3.0 genoemd, of the internet of things is alles op een bepaalde manier verbonden met het web.

2 2) Wat is privacy? Binnen & buiten, publiek & privaat + Onze blinde vlek De opkomst van de commerciële PC, het internet en de mobiele telefonie hebben onze levens de afgelopen decennia radicaal veranderd. Het is ongelooflijk hoe snel dat is gegaan. Al deze innovaties hebben tijdens ons eigen leven plaatsgevonden. Tegenwoordig kunnen we ons geen wereld meer voorstellen zonder deze nieuwe vormen van communicatie. Toch zijn onze opvattingen omtrent deze nieuwe media nog steeds genesteld in het verleden. Misschien is dat ook de reden dat begrippen zoals de digitale snelweg nog steeds futuristische, bijna sciencefiction- achtige impressies kunnen opleveren. ^ Links: De artist impression van de digitale snelweg die ik vond via Google (links), vertoont een gelijkenis met de artist impression over het tijdreizen via wormholes van Les Bossinas, die hij maakte voor NASA in ^ De internet portals die ik dagelijks gebruik roepen een tegengestelde associatie op: Deze interfaces stralen juist heel veel rust en vertrouwen uit. Met onze kennis en ervaringen uit het verleden kijken we naar het heden: Vroeger was het publieke en private iets dat zich manifesteerde in het fysieke. Binnenshuis was privé, buitenshuis was openbaar. Tegenwoordig is dat onderscheid lang niet meer zo duidelijk. Privacy is een veel gelaagder begrip geworden. Toch zit de opvatting dat privacy te maken heeft met iets fysieks nog steeds diep in ons geworteld. Dit idee hangt samen met het gevoel van veiligheid: Binnen voelen we ons veilig, buiten bevinden zich potentiële bedreigingen. Dat is iets dat wij van oudsher instinctief zo voelen. In wezen verklaart het begrip veiligheid onze definities van binnen, buiten, publiek en privaat. Maar het idee dat dit zaken van fysieke aard zijn is achterhaald. Ons instinct misleidt ons.

3 3 ) Het medium als masker privacy, moraal & de wil van de groep Dat media ervoor zorgen dat wij (onbewust) op een andere manier met elkaar omgaan, is iets dat Eva van der Velden en ikzelf aan levende lijve ondervonden met ons project Matchmaker 1.0. Matchmaker is net als BLINK een concept voor voor een web-achtige situatie, maar dan in het klein. Het concept was als volgt: Matchmaker 1.0 selecteerde een match door hartslagen van bezoekers met elkaar te vergelijken. Wanneer je je vinger op een van de sensoren plaatste werd je hartslag gemeten. De software vergeleek jouw hartslag met die van andere bezoekers. Wanneer de harten in dezelfde cadans waren werd dat zichtbaar gemaakt door middel van een lijn tussen jou en de ander. Van tevoren vroegen wij ons af of deelnemers bereid zouden zijn om hun hartslag te laten zien aan wildvreemden. Maar het tegendeel bleek het geval. Sterker nog, door mee te doen aan Matchmaker werden mensen juist opener en durfden een gesprek met elkaar aan te gaan. Er waren drie dingen die opvielen: 1) Mensen waren in eerste instantie vooral met zichzelf bezig. Ze raakten gebiologeerd door hun eigen hartslag. Wanneer iemand geen matches vormde met anderen, dan volgde er vaak een teleurstelling. 2) Het medium fungeerde als een masker: Mensen konden met elkaar praten zonder dat zij elkaar hoefden aan te kijken, omdat ze naar de projectie op de grond keken. Daardoor werd het gemakkelijker om een gesprek met elkaar te beginnen. 3) De wil van de groep was doorslaggevend: Op een festival kon de Matchmaker soms minuten lang ongebruikt blijven. Maar dat kon pijlsnel veranderen: Er hoefden vaak maar 1 of 2 personen te zijn die de installatie gingen uittesten en een moment later was er geen plek meer onbezet. Soms stond de mensenmassa zelfs wel 2 rijen dik om de installatie heen te kijken, zodat de achtersten niet eens meer konden zien wat er gebeurde.

4 Social media & de zwerm Ook in het dagelijkse leven beïnvloeden web gerelateerde media ons gedrag. Social media zijn daar een voorbeeld van: Doordat social media het zo gemakkelijk maken om dingen met elkaar te delen, delen wij meer dingen met meer personen. Ook de dingen normaal alleen voor onszelf zouden houden. En het is moeilijk om er niet in mee te gaan. Het gebruik van social media is iets dat is dat opgelegd is door de groep. Als je besluit om er niet aan mee te doen dan sluit je je af van anderen. En dat heeft niet alleen gevolgen voor jezelf. De wil van de groep is dus doorslaggevend en staat los van de individuele meningen uit de groep. Er is niet per sé een leider in het spel, maar het zijn eerder de interpersoonlijke tendensen en processen die bepalen wat er gebeurt. Net zoals bij een zwerm. En vanuit het gezichtspunt van de zwerm, heeft ook het stil blijven staan of het niet doen een impact. Deze vorm van collectiviteit is te herkennen in alle web gerelateerde media. Het lijkt een intrinsieke eigenschap van deze media dat zij groepsgedrag uit vergroten. < Een zwerm spreeuwen. Er is geen leider, maar er zijn tendensen en processen die bepalen wat er gebeurt. 4) Show, don't tell De internet facade Glamoursterren waren de goden van de 20ste eeuw. Ze waren onbereikbaar en (mede) daardoor spraken zij zo tot de verbeelding. Tegenwoordig zijn we niet alleen meer afnemers van media, maar we hebben tevens een actieve rol gekregen. Web gerelateerde media stellen ons in staat om een (gemanipuleerd) beeld van ons zelf de wereld in te zenden. Zelf-dissimilatie, iets dat voorheen alleen toebehoorde aan de sterren in films, is een nieuwe norm geworden. (Wij zijn zelf de goden geworden.) Maar daar waar film in staat is om verhalen te vertellen en gevoel over te dragen, bezit het web deze eigenschappen in veel mindere mate: Film is een perfect extensie van onze emoties. Film stelt ons in staat te voelen wat een ander voelt doordat het ons over de schouder van de personages mee laat kijken naar het verhaal. Web gerelateerde media missen deze kwaliteit omdat causale, contextuele en narratieve aspecten worden ondergesneeuwd door de grote hoeveelheid aan informatie. Daardoor ontstaat een veel gefragmenteerde beeld van de situatie, waarin de manier waarop wij onszelf profileren steeds belangrijker wordt. In de facade-cultuur die ontstaat, moet alles meetbaar zijn en goed communiceren naar de buitenkant. Het risico is dat dit voor een vervlakking kan zorgen. Want dingen communiceren het beste als ze vooral leuk, shockerend of spectaculair zijn. Subtiele of ingewikkelde dingen krijgen daardoor minder makkelijk een kans. Het cinematografische axioma Show, don't tell (de ongeschreven regel dat film-dialogen niet zaken mogen benoemen die niet in beeld zijn) krijgt in de context van het web een hele andere betekenis.

5 Gek genoeg zijn het vaak de dingen op het grensvlak van wat wel en niet acceptabel is, die duidelijk zichtbaar maken wat er gaande is. Neem bijvoorbeeld Chat Roulette: Chat Roulette is een social medium waarmee je kunt video-chatten met willekeurige vreemdelingen uit heel de wereld. Je kunt tegen elkaar typen en je kunt elkaar weg klikken. Het is verbazingwekkend om te zien wat er gebeurt wanneer je mensen deze middelen geeft: Chat Roulette vormt een podium voor de meest ordinaire en basale taferelen die je je kunt inbeelden. Bij Chat Roulette blijft de ander ook echt 'een ander'. Hij wordt gedegradeerd naar een scherm ergens ver weg waar je je niet zorgen om hoeft te maken en waartegen je van alles kunt zeggen en doen, omdat het niets uitmaakt. Hoewel Chat Roulette mij enorm tegen de borst stuit, vind ik ook dat er iets subliems vanuit gaat. Het is een perfecte metafoor voor wat de problemen van tegenwoordig zijn. Het laat zien dat zonder de juiste strategieën, het web tot een enorme oppervlakkigheid kan leiden. En tot een dehumanisatie van de ander. Marleen Andela

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven.

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. Beginnen met leidinggeven en dan Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. S o n j a v a n B e v e r e n, M e l k w e g 2 3, K l i j n d i j k R e g i e & R e s u l t a a t r e g i e @ s o n

Nadere informatie

Over diplomaten en activisten. Strategieën rondom seksuele identiteit van biculturele lesbische vrouwen, homoseksuele mannen en biseksuelen

Over diplomaten en activisten. Strategieën rondom seksuele identiteit van biculturele lesbische vrouwen, homoseksuele mannen en biseksuelen Over diplomaten en activisten Strategieën rondom seksuele identiteit van biculturele lesbische vrouwen, homoseksuele mannen en biseksuelen Marianne Cense Rutgers WPF 2013 De titel van dit rapport, Over

Nadere informatie

Lilia Mestre & Guy Cassiers

Lilia Mestre & Guy Cassiers Etcetera stuurde 4 artiesten op een Blind Date met een (hen) onbekende collega. Enkel gewapend met een opnameapparaat en een handvol drinkgeld, worstelden de twee koppels zich doorheen een dik uur conversatie.

Nadere informatie

Inzet van Social Media

Inzet van Social Media Inzet van Social Media Wat zijn sociale media? Sinds enkele jaren is de term sociale media gemeengoed geworden. In deze gratis cursus leert u wat u allemaal kunt doen met behulp van sociale media. U zult

Nadere informatie

Cultuur opbouwen: open en veilig

Cultuur opbouwen: open en veilig Hoofdstuk 10 83 HOOFDSTUK 10 Cultuur opbouwen: open en veilig Het rommelt een beetje in de groep van Joel. De kinderen zijn vaak onrustig, luisteren matig en werken maar weinig mee. Joel vermoedt dat dit

Nadere informatie

E-BOOK VERANDEREN GAAT SNELLER DAN JE DENKT! EXPRESS YOUR INNER POWER

E-BOOK VERANDEREN GAAT SNELLER DAN JE DENKT! EXPRESS YOUR INNER POWER E-BOOK VERANDEREN GAAT SNELLER DAN JE DENKT! EXPRESS YOUR INNER POWER INLEIDING Iedereen ervaart problemen in zijn dagelijkse bezigheden. Vaak gaat er veel tijd en energie zitten in het proberen op te

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

Als kanker meer is dan je aankunt

Als kanker meer is dan je aankunt Als kanker meer is dan je aankunt Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Als kanker meer is dan je aankunt 5 Momenten waar je kracht uithaalt 13 De balans vinden 15 Bewuster, intenser en spiritueler 17 Verlies

Nadere informatie

lesbrief internet WWW.VOORKOM.NL @VOORKOM.NL

lesbrief internet WWW.VOORKOM.NL @VOORKOM.NL WWW.VOORKOM.NL @VOORKOM.NL inhoud KENNISMAKING MET INTERNET JOUW PC PERSOONSGEGEVENS DINGEN DIE JE OP DE PC KUNT DOEN MSN HET GEVAAR VAN DE WEBCAM ONLINE PESTEN GAMEN E MAILEN OP INTERNET SURFEN PROFIELSITES

Nadere informatie

Winnen in Google! Tonny Loorbach

Winnen in Google! Tonny Loorbach Tonny Loorbach Winnen in Google! Tonny Loorbach 2014 Tonny Loorbach Internet Marketing Universiteit 1 Winnen in Google 3.0! Dit is de 3.0 versie van dit e-book. De nieuwste versie van dit boek kun je hier

Nadere informatie

D.O.E.N. Oefening. 1. De eerste stap is een doel stellen.

D.O.E.N. Oefening. 1. De eerste stap is een doel stellen. D.O.E.N. Oefening D.O.E.N. is de afkorting voor Doelen Opstellen en Effectief bereiken via je Netwerk. Met deze oefening ga je het fundament leggen van je LinkedIn strategieën. Ze vraagt maar 10 minuten

Nadere informatie

De 10 tips voor. Succesvol Communiceren

De 10 tips voor. Succesvol Communiceren De 10 tips voor Succesvol Communiceren Wat je geeft, ontvang je terug ICM Uitgave De 10 tips voor Succesvol Communiceren Extra tip: Print dit 10 tips e-book voor optimaal resultaat 1 De 10 tips voor Succesvol

Nadere informatie

Een Postmodern zelf?

Een Postmodern zelf? Een Postmodern zelf? Een kwalitatieve studie naar de vorm van het zelf en de betekenis daarvan voor het individu. Auteurs: Joost Gräper (276565) Jeroen van den Heuvel (275227) Laurens Goudswaard (277031)

Nadere informatie

Het poreuze zelf. Eindexamen Nederlands vwo 2007-I. Tekst 1

Het poreuze zelf. Eindexamen Nederlands vwo 2007-I. Tekst 1 havovwo.nl Tekst 1 Het poreuze zelf 5 10 15 20 25 30 35 40 (1) Het huidige Nederlandse kabinet vindt het hoog tijd dat de burgers hun eigen verantwoordelijkheid nemen. De tijd van zielige verhalen is voorbij,

Nadere informatie

De zoektocht naar geluk

De zoektocht naar geluk De zoektocht naar geluk Afstemmen op je innerlijk doel Door: Ingrid Mehrtens There is no way to happiness, happiness is the way. (The Buddha) Vanwege een ongeval ben ik in de zomer van 2008 aan huis en

Nadere informatie

eerst de burger van eerste overheid naar Over maatschappelijke initiatieven die de lokale overheid uitdagen

eerst de burger van eerste overheid naar Over maatschappelijke initiatieven die de lokale overheid uitdagen van eerste overheid naar eerst de burger Over maatschappelijke initiatieven die de lokale overheid uitdagen Jaarbericht 2013 Denktank Vereniging van Nederlandse Gemeenten van eerste overheid naar eerst

Nadere informatie

NOOIT GENOEG DE KWETSBAARHEID VAN

NOOIT GENOEG DE KWETSBAARHEID VAN TEKST: Annick Geets DE KWETSBAARHEID VAN NOOIT GENOEG Kwetsbaarheid is niet een kwestie van winnen of verliezen, maar een kwestie van inzien en accepteren dat beide bij het leven horen. Een kwestie van

Nadere informatie

Gezond? Dat is als je je goed voelt. Een verkenning van de behoefte aan preventieve gezondheidszorg onder jongeren van 13 tot 19 jaar.

Gezond? Dat is als je je goed voelt. Een verkenning van de behoefte aan preventieve gezondheidszorg onder jongeren van 13 tot 19 jaar. Gezond? Dat is als je je goed voelt. Een verkenning van de behoefte aan preventieve gezondheidszorg onder jongeren van 13 tot 19 jaar. Een publicatie van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) Churchilllaan

Nadere informatie

Alleen als uw kind zich veilig voelt, kan het worden wie het is

Alleen als uw kind zich veilig voelt, kan het worden wie het is Beste ouders en verzorgers. Voor de vakantie zijn we begonnen met een aanpak om het op en rond onze school voor kinderen nog veiliger te maken. Nu, na de vakantie, pakken we de draad met veel élan weer

Nadere informatie

Wie niet lezen wil moet schrijven

Wie niet lezen wil moet schrijven EEN ONDERZOEK NAAR DE INVLOED VAN PRODUCTIEVE LITERATUUREDUCATIE OP RECEPTIEVE LITERAIRE VAARDIGHEDEN EN ATTITUDES ELMA LAMMERS EEN ONDERZOEK NAAR DE INVLOED VAN PRODUCTIEVE LITERATUUREDUCATIE OP RECEPTIEVE

Nadere informatie

De kracht van Social Media voor Interne Communicatie. Search & Find. Connect & Share. Door: Saskia de Laat Studiejaar: 2009/2010 Datum: 17 Juni 2010

De kracht van Social Media voor Interne Communicatie. Search & Find. Connect & Share. Door: Saskia de Laat Studiejaar: 2009/2010 Datum: 17 Juni 2010 Door Saskia de Laat De kracht van Social Media voor Interne Communicatie Search & Find. Connect & Share. Door: Saskia de Laat Studiejaar: 2009/2010 Datum: 17 Juni 2010 Omslag illustratie door: Kim Ravers

Nadere informatie

De digitalisering. Een veelzijdige poging om de mens te verzwakken

De digitalisering. Een veelzijdige poging om de mens te verzwakken maatschappij Stef van Beek De digitalisering Een veelzijdige poging om de mens te verzwakken Vanmorgen werd ik wakker met het volgende inzicht: de machthebbers in de moderne, kapitalistische wereld stellen

Nadere informatie

Wie zijn die best persons in de achterstandswijken? 1. Ton van der Pennen. Technische Universiteit Delft/ Onderzoeksinstituut OTB

Wie zijn die best persons in de achterstandswijken? 1. Ton van der Pennen. Technische Universiteit Delft/ Onderzoeksinstituut OTB Wie zijn die best persons in de achterstandswijken? 1 Ton van der Pennen Technische Universiteit Delft/ Onderzoeksinstituut OTB 1 Deze monografie is een uitsnede en bewerking van hoofdstuk 5 van het boek

Nadere informatie

Kanttekeningen - Waarom ik niet meer naar de kerk ga! door Wayne Jacobsen

Kanttekeningen - Waarom ik niet meer naar de kerk ga! door Wayne Jacobsen Kanttekeningen - Waarom ik niet meer naar de kerk ga! door Wayne Jacobsen Geachte medegelovige, Ik waardeer uw bezorgdheid voor mij en jouw bereidheid om problemen aan te halen die u tot bezorgdheid hebben

Nadere informatie

gratis pdf inter view met sann roem e koop het boek 19,95

gratis pdf inter view met sann roem e koop het boek 19,95 inter view met sann roem e en koop het boek 19,95 2 Handboek Communities De kracht van sociale netwerken s voorwoord Obstakels voor inzet van social media? Een angstige, gesloten cultuur. En de ict-afdeling.

Nadere informatie

Als je slachtoffer wordt van een schokkende gebeurtenis EEN WEG- EN VERWERKWIJZER

Als je slachtoffer wordt van een schokkende gebeurtenis EEN WEG- EN VERWERKWIJZER Als je slachtoffer wordt van een schokkende gebeurtenis EEN WEG- EN VERWERKWIJZER Slachtofferhulp is een aanbod van de Centra voor Algemeen Welzijnswerk 2 Slachtoffer van een schokkende gebeurtenis? Je

Nadere informatie

U-dialogen in het onderwijs - vergroten gevoel van welbevinden en veiligheid bij leerlingen - Tussenrapportage 2011-2012

U-dialogen in het onderwijs - vergroten gevoel van welbevinden en veiligheid bij leerlingen - Tussenrapportage 2011-2012 U-dialogen in het onderwijs - vergroten gevoel van welbevinden en veiligheid bij leerlingen - Tussenrapportage 2011-2012 APS: Monique Sanders, Alice Vlottes, Rosa Njoo en Ada van der Hoeven RUG: Femke

Nadere informatie

Hoe vertel ik het mijn (klein)kinderen als kanker is vastgesteld

Hoe vertel ik het mijn (klein)kinderen als kanker is vastgesteld Hoe vertel ik het mijn (klein)kinderen als kanker is vastgesteld Voor wie is deze folder Met deze folder willen we u op weg helpen bij de begeleiding van uw kinderen als u of uw partner kanker heeft. Niemand

Nadere informatie

INFORMATIE JONGEREN IN ROUW 13-18 JAAR STICHTING STERRENKRACHT

INFORMATIE JONGEREN IN ROUW 13-18 JAAR STICHTING STERRENKRACHT INFORMATIE JONGEREN IN ROUW 13-18 JAAR STICHTING STERRENKRACHT Voorwoord Beste ouders/verzorgers, Deze informatie is bedoeld om antwoord te geven op vragen als: Hoe ga ik om met het verdriet, angst of

Nadere informatie

Kunstbalie over het belang van een goed netwerk door Jacolien de Nooij

Kunstbalie over het belang van een goed netwerk door Jacolien de Nooij Kunstbalie over het belang van een goed netwerk door Jacolien de Nooij Afgelopen jaar hebben we diverse pioniers op het gebied van Foto s Ad en Clara Cultuur in de Spiegel geïnterviewd om een beeld te

Nadere informatie