Experience Design Jaar 2 kwartaal 2

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Experience Design Jaar 2 kwartaal 2"

Transcriptie

1 Experience Design Jaar 2 kwartaal 2 Opdracht 1 Mark Schilder CMD 2E

2 Onderzoek zintuigen Het oog 1. Oogspier Hiermee beweeg je je ogen, iedereen heeft zes oogspieren. 2. Harde oogrok De harde oogrok zorgt voor de stevigheid van je oog, tevens beschermt het het oog ook. 3. Vaatvlies Het vaatvlies zorgt voor de doorbloeding (voeding) van het oog, het is een netwerk van verschillende soorten bloedvaten. 4. Netvlies Als je het oog als een camera ziet, dan is het netvlies de film. Via het hoornvlies gaat het licht door de pupil, de lens en de glasvochtruimte naar het netvlies. Het netvlies zet vervolgens d.m.v. een systeem met staafjes (voor het zien van schemering) en kegeltjes (voor het zien

3 van kleuren) de lichtprikkels om naar een elektrische prikkel die via de oogzenuw naar de hersenen wordt gestuurd. 5. Oogzenuw Het oog heeft 6 zenuwen waarmee de communicatie met de hersenen geregeld wordt. De verschillende zenuwen zijn er voor om het oog d.m.v. de oogspieren te kunnen bewegen en om de elektrische prikkels die door het netvlies worden verzonden door te sturen naar de hersenen. 6. Blinde vlek In dit gebied van het oog zitten geen receptoren, met dit stuk kun je dus niets zien, daarom heet het de blinde vlek. In de blinde vlek komen allerlei bloedvaten het oog binnen en zitten een boel zenuwen die de signalen van het netvlies doorsturen. 7. Gele vlek In dit gebied van het netvlies liggen de kegeltjes heel dicht bij elkaar, het wordt gebruikt om fijne details te kunnen zien, hoe meer werkende kegeltjes iemand hier heeft, hoe scherper diegene dus kan zien. Dit wordt uitgedrukt in gezichtssterkte. 8. Bloedvaten van het oog 9. Glasvocht Deze voorzien het oog van binnenuit van genoeg voedingstoffen en zuurstof. Dit is een soort gelatine achtig vocht dat het grootste deel van het oog vult. 10. Straalvormig lichaam De lens van het oog hangt in het straalvormig lichaam. Dit lichaam bestaat uit twee delen; de celilaire spier en de lensbandjes. De celilaire spier zit met de lensbandjes aan de lens vast en zo kan de lens boller en platter worden getrokken/geduwd. Om dichtbij te zien bolt de lens doordat de spier zich aanspant en om ver weg te zien ontspant de spier zich waardoor de lens wordt platgetrokken. De lensbandjes zorgen ook voor de regeling van het kamerwater waarmee de oogdruk wordt geregeld en de lens en het hoornvlies worden gevoed. 11. Achterste oogkamer & 12. Voorste oogkamer Deze zijn voor de verversing van het kamerwater van het oog. Het water stroomt vanuit de achterste oogkamer langs de lens en de pupil door naar de voorste oogkamer, daar wordt het weer afgevoerd door een klein kanaal in de kamerhoek.

4 13. Pupil De pupil zorgt voor de toevoer van licht. Bij veel licht wordt hij nauwer, bij weinig wijder. Beide pupillen reageren altijd tegelijkertijd op dezelfde manier, dit wordt door de hersenen geregeld. Maar niet alleen de hoeveelheid licht bepaald hoe wijd onze pupillen openstaan. Verkleining van de pupillen gebeurd namelijk ook als je naar iets kijkt dat dichtbij is. Maar ook emotie heeft effect op de pupillen, bij verbazing, ontroering of opwinding worden ze bijvoorbeeld groter. 14. Regenboogvlies Het regenboogvlies is als het ware de diafragma van het oog. De opening van het diafragma is de pupil. Het regenboogvlies sluit als het ware om de pupil heen en voelt de hoeveelheid licht aan om zo de hoeveelheid die het oog binnenkomt te kunnen regelen. De kleur van het regenboogvlies is afhankelijk van de pigmentatie. Hierdoor hebben mensen verschillende kleuren ogen. 15. Hoornvlies Voor het grootste deel wordt het licht gebroken door het hoornvlies, hierdoor is het erg belangrijk bij het scherpstellen. De breking van het licht wordt bepaald door de kromming van het hoornvlies. Het gladmaken van het oppervlak en de voeding van het hoornvlies wordt gedaan door een traanfilm. 16. Lens Het hoornvlies kan niet alles scherpstellen, daarom is de lens vervormbaar, met het straalvormig lichaam gebolt en platgemaakt om het beeld bij te stellen. Deze vervormbaarheid van de lens neemt af naarmate iemand ouder wordt. Bron:

5 Het oor Het oor bestaat uit twee delen, een geleidingsdeel en een perceptief deel. Dit is goed te zien op de onderstaande afbeelding. Zoals je al aan de naam hoort, zorgt het geleidingsdeel voor de geleiding van het geluid en zorgt het perceptieve deel dat ervoor zorgt dat de geluidsgolven worden. Geluid wordt veroorzaakt door trilling. Dit zal ik uitleggen aan de hand van het volgende voorbeeld: Als je slaat op een trommel begint het vel te trillen. Deze trillingen zorgen dat de luchtdruk er om heen wisselt, deze wisseling in luchtdruk plant zich voort in compressiegolven. Met ons oor vangen we deze golven op. Hoe wij het fenomeen geluid ervaren is dus afhankelijk van ons gehoor. Zoals eerder uitgelegd vangen we met ons oor compressiegolven op, maar hoe komt het dat we deze golven herkennen als geluid? De compressiegolven zorgen er voor dat het trommelvlies (een klein vliesje in het menselijk oor) gaat trillen, de trillingen van het trommelvlies worden door een geluidsomzet mechanisme doorgegeven aan de zenuwen die vervolgens een signaal naar de hersenen verzenden. Maar hoe komt het dat we verschillende geluiden van elkaar onderscheiden? Dit komt doordat geluiden verschillende frequenties en volumes hebben. De frequentie van een geluid drukken we uit in de eenheid hertz, het volume van een geluid drukken we uit in decibel. Het aantal hertz van een geluid geeft de snelheid van de trillingen weer, het aantal decibel geeft de hoeveelheid van de trillingen weer. Het menselijk gehoor heeft een bereik van 20 hertz tot 20 kilohertz en kan niets horen wat zachter is dan 0 decibel en bij meer dan 140 decibel is de pijngrens bereikt. Door de variatie in frequenties die we kunnen horen komt het dat het geluid van een brommer heel anders klinkt dan het geluid van een schommel. Door de variatie in volumes die we kunnen horen komt het dat het geluid van een brommer veel harder is dan het geluid van een schommel. Bron:

6 Het experiment Uitleg In mijn onderzoek naar de zintuigen kun je lezen dat de werking van het oog o.a. bepaald wordt door emoties. Als iemand verbaasd is zijn zijn/haar pupillen bijvoorbeeld groter. Emoties kunnen op hun beurt weer worden beïnvloed door muziek. Daarom vond ik de samenwerking tussen deze twee zintuigen zo interessant. In mijn experiment ben ik deze samenwerking gaan onderzoeken. Ik liet de proefpersonen twee keer de website van De bond tegen het vloeken bezoeken. De eerste keer hoorden ze de derde symfonie van Beethoven, een vrolijk klassiek stuk. En de tweede keer hoorden ze het nummer Asylum van de britse punkband Crass, waarin behoorlijk op Jezus gescholden wordt. Vervolgens heb ik de participanten gevraagd naar hun beleving. Ook heb ik met mijn webcam hun reacties gefilmd terwijl ze de site bezochten. Dit heb ik allemaal gedaan om te onderzoeken wat voor effect muziek heeft op het overbrengen van de visuele informatie van de site. Het onderzoek De videodocumentatie is hier te vinden: De interviews: Proefpersoon 1: Wat was het verschil in beleving, tussen de eerste en de tweede keer dat je de site bekeek? De eerste keer kon ik het gewoon serieus nemen. Doordat er geen tekst bij de muziek was. De tweede keer kon ik het niet serieus nemen, bijvoorbeeld als ik iets las over blasfemie dan moest ik daar om lachen omdat ze daar in de muziek constant mee bezig zijn. Wat viel je bij de eerste keer meer op aan de website en wat minder? en bij de tweede keer? De eerste keer kon ik daadwerkelijk lezen wat er op de site stond en ik nam het ook meer in me op en de tweede keer keek ik meer naar de woorden en drong het niet tot me door, omdat als ik bijvoorbeeld iets las over Jezus dan werd hij in het lied uitgescholden. Wanneer kwam de boodschap van de site beter over? De eerste keer. Wanneer vond je de site leuker om te bezoeken? De tweede keer, omdat ik de bond sowieso niet echt serieus neem.

7 Proefpersoon 2: Wat was het verschil in beleving, tussen de eerste en de tweede keer dat je de site bekeek? De eerste keer kon ik de site niet serieus nemen, ik moest lachen, het leek meer op een grapje. Vooral omdat het voor de bond tegen vloeken was. Tweede keer was het wat meer duister. Ik zat meer in de tekst en het kwam serieuzer over, door de muziek kreeg je een ander gevoel, van vrolijk naar serieus. Wat viel je bij de eerste keer meer op en wat minder en bij de tweede? De manier van lezen was bij de eerste keer, wat luchtig en vrolijk door een artikel lezen. De tweede keer, lette ik meer op wat er echt stond en wat de boodschap was. Wanneer kwam de boodschap van de site beter over? De tweede keer kwam de boodschap beter over, vooral omdat ik een artikel aan het lezen was over geweld en vloeken. En het de muziek paste hier zeer goed bij. Wanneer vond je de site leuker om te bezoeken? De eerste keer leuker, luchtiger. De tweede keer komt de boodschap en beleving beter over. Proefpersoon 3 (deze proefpersoon is slechthorend en hoort +/ 30% van wat een gemiddeld mens hoort): Wat was het verschil in beleving, tussen de eerste en de tweede keer dat je de site bekeek? Bij de eerste keer dat ik de site bekeek kreeg ik bij het muziekje een fleurige indruk. Iets wat ik niet bij de echte bedoeling van de site vind passen omdat het toch wel over een serieus onderwerp gaat en de bond tegen het vloeken niet als grapje bedoeld is. Als ik iets lees over de betekenis van gvd en waarom dat niet als stopwoord of verwensing uitgesproken zou moeten worden, is het niet de bedoeling dat ik aan bloemetjes denk. Bij de tweede keer dat ik de site bekeek, kreeg ik een onbehaaglijk gevoel. Ik was toen net iets aan het lezen over de afkomst van gvd uit omstreeks de Middelnederlandse periode. Gezien het contrast met het vorige muziekje werd dit effect ook versterkt. Ik bedacht mij, dat dit wel beter bij het onderwerp van de site past. Sommige mensen zouden aanstoot kunnen nemen bij het horen van vloeken in het openbaar, en zouden ook een vergelijkbaar, onbehaaglijk, ongemakkelijk gevoel erbij kunnen krijgen. Wat viel je bij de eerste keer meer op en wat minder en bij de tweede? Bij de eerste keer moest ik natuurlijk eerst even kijken waar de site nou over ging. Ik zag het vogeltje in het logo van de bond en vond die wel plezierig overeenkomen met de stemming van het spelende muziekje. Toen ik eenmaal verder keek en zag wat de bedoelingen van de bond merkte ik dat de eerst associatie ongepast was. Onder het kopje wat is vloeken kreeg de afbeelding van het kind dat geschrokken de handen voor zijn mond slaat wederom zo n

8 vrolijk, fleurig, lenteachtig gevoel. Iets dat, na wat verdere inspectie, niet bij de ernst van het thema past. Bij de tweede keer keek ik verder onder hetzelfde kopje en moest ik allereerst even wennen aan de omschakeling van muziek en de bijkomende sfeer. Aan het begin hoorde ik eerst een stem en probeerde de tekst ietwat te ontrafelen, maar vestigde toen mijn aandacht weer op de afkomst van het vloeken. Het kan aan de lengte van het fragment liggen, maar ik had wel het idee dat ik minder informatie heb kunnen vergaren, iets minder gelezen heb dan bij het eerste geluidsfragment. Maar, dit kan ook te maken hebben omdat ik eerst gewoon een beetje moest wennen aan dat ongemakkelijke gevoel die beschreven is bij de vorige vraag. Wanneer kwam de boodschap van de site beter over? Bij de tweede keer kreeg ik naderhand toch wel beter de indruk van de mogelijke uitwerking van vloeken. Ik bedacht me dat bepaalde mensen ook zo n naar gevoel van gevloek kunnen krijgen. Hoewel ik naar mijn idee minder van de site zelf heb kunnen lezen, is het effect en de achterliggende bedoeling, wel beter doorgedrongen. Wanneer vond je de site leuker om te bezoeken? De eerste keer was het leuker, ja. Maar of dat de bedoeling is, is nog maar de vraag. Conclusie: Uit het onderzoek zijn de volgende dingen gebleken bij alle proefpersonen: Muziek maakt een groot verschil in beleving (alle proefpersonen gaven aan een groot verschil in beleving te ervaren, bovendien is dit ook te zien op de videobeelden) Luchtige muziek zorgt ervoor dat mensen makkelijker lezen (alle proefpersonen gaven aan makkelijker de site te kunnen lezen tijdens Beethoven) Om een bepaalde boodschap over te brengen is muziek een onbetrouwbaar middel (de proefpersonen hadden allemaal een verschillende mening over het overkomen van de boodschap bij de verschillende muziek. De één vond dat de eerste muziek de boodschap beter overbracht, de ander de tweede, weer een ander vond de ene muziek beter bij de sfeer van de site passen en de andere muziek beter bij de boodschap. Dit komt waarschijnlijk door de verschillende associaties.) Om een bepaalde sfeer over te brengen is muziek een betrouwbaar middel (de proefpersonen gaven allemaal hetzelfde aan over de overgebrachte sferen, Beethoven zorgde voor een rustige sfeer over de site en Crass zorgde voor een onrustige sfeer. Ook gaven de proefpersonen aan door de tekst van de muziek alleen maar afgeleid te worden, dus met name het sferische, instrumentale deel van de muziek is erg bepalend.)

6.1. Boekverslag door F woorden 29 juni keer beoordeeld. Biologie voor jou. Opdracht: 1

6.1. Boekverslag door F woorden 29 juni keer beoordeeld. Biologie voor jou. Opdracht: 1 Boekverslag door F. 1422 woorden 29 juni 2004 6.1 303 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Opdracht: 1 1. Een zintuig is een orgaan dat reageert op prikkels uit het milieu. 2. Een prikkel

Nadere informatie

- Prikkels worden opgevangen - Prikkels worden omgezet in impulsen (elektrische stroomstootjes)

- Prikkels worden opgevangen - Prikkels worden omgezet in impulsen (elektrische stroomstootjes) Samenvatting Thema 7: Zintuiglijke waarneming Basisstof 1 Prikkel: invloed van buitenaf (milieu) op een organisme Adequate prikkel: de prikkel die geschikt is voor een bepaald zintuig: - Lichtprikkels

Nadere informatie

Waarneming zintuig adequate prikkel fysiek of chemisch zien oog licht fysiek ruiken neus gasvormige

Waarneming zintuig adequate prikkel fysiek of chemisch zien oog licht fysiek ruiken neus gasvormige Paragraaf 7.1 prikkel Signalen die een zintuigcel uit de omgeving opvangt actiepotentiaal Verschil in elektrische lading over de membraan van een zenuwcel op het moment van een impuls adequate prikkel

Nadere informatie

Zintuigelijke waarneming

Zintuigelijke waarneming Zintuigelijke waarneming Biologie Havo klasse 5 HENRY N. HASSENKHAN SCHOLENGEMEENSCHAP LELYDORP [HHS-SGL] Docent: A. Sewsahai Doelstellingen De student moet de verschillende typen zintuigen kunnen opnoemen

Nadere informatie

Docent: A. Sewsahai Thema: Zintuigelijke waarneming

Docent: A. Sewsahai Thema: Zintuigelijke waarneming HENRY N. HASSENKHAN SCHOLENGEMEENSCHAP LELYDORP [HHS-SGL] ARTHUR A. HOOGENDOORN ATHENEUM - VRIJE ATHENEUM - AAHA Docent: A. Sewsahai Thema: Zintuigelijke waarneming De student moet de verschillende typen

Nadere informatie

6,5. Samenvatting door een scholier 2017 woorden 28 oktober keer beoordeeld

6,5. Samenvatting door een scholier 2017 woorden 28 oktober keer beoordeeld Samenvatting door een scholier 2017 woorden 28 oktober 2013 6,5 62 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar 3.1 ''Prikkels'' Met je huid kom je iets te weten over je omgeving. Als je iets aanraakt (

Nadere informatie

Toets Communicatie (eindtoets) 1

Toets Communicatie (eindtoets) 1 Toets Communicatie (eindtoets) 1 De toets bij het hoofdstuk communicatie. Maak in elk geval de toets passend bij de route die je hebt gedaan. Maak ook nog een toets voor een andere route. Probeer zo goed

Nadere informatie

Samenspel. Anatomie oog, lenzen, gele vlek, kegels / staafje 17.2 behind blue eyes

Samenspel. Anatomie oog, lenzen, gele vlek, kegels / staafje 17.2 behind blue eyes HFST 17 Samenspel Samenspel 17.1 Een ogenblik Anatomie oog, lenzen, gele vlek, kegels / staafje 17.2 behind blue eyes Hersenen, ganglioncellen, bipolairecellen, zichtbaar licht 17.3 Zie je wat je ziet?

Nadere informatie

Examentrainer. Vragen vmbo-bk. Het oor. Oorpijn

Examentrainer. Vragen vmbo-bk. Het oor. Oorpijn THEMA 5 ZINTUIGlijke waarneming EXAMENTRAINER OEFENVRAGEN 3 VMBO-bk Examentrainer Vragen vmbo-bk Het oor 1p 1 Het oor bestaat uit verschillende delen. Elk deel heeft een andere taak. Drie delen van het

Nadere informatie

ZINTUIGEN: GEVOELIGE ANTENNES

ZINTUIGEN: GEVOELIGE ANTENNES ZINTUIGEN: GEVOELIGE ANTENNES 1 K u n je a l l e s w a a r n e m e n? Met behulp van je zintuigen heb je steeds contact met je omgeving Hoe zou het zijn zonder zintuigen? Zelfs als je maar één zintuig

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 3

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 3 Samenvatting Biologie Hoofdstuk 3 Samenvatting door S. 1377 woorden 11 februari 2017 0 keer beoordeeld Vak Biologie Biologie hoofdstuk 3 samenvattingen 3.1 Prikkels Prikkel = informatie uit je omgeving

Nadere informatie

Wat is glaucoom. Oogdruk

Wat is glaucoom. Oogdruk Glaucoom Deze folder geeft in het kort weer wat glaucoom is en wat de gevolgen kunnen zijn van te hoge oogdruk. Tevens wordt aangegeven wat daaraan gedaan kan worden. Wat is glaucoom Glaucoom is een oogziekte

Nadere informatie

Glaucoom. Albert Schweitzer ziekenhuis afdeling Oogheelkunde januari 2012 pavo 0524

Glaucoom. Albert Schweitzer ziekenhuis afdeling Oogheelkunde januari 2012 pavo 0524 Glaucoom Albert Schweitzer ziekenhuis afdeling Oogheelkunde januari 2012 pavo 0524 Inleiding Uw oogarts heeft met u besproken dat u een oogaandoening heeft die glaucoom genoemd wordt. Deze folder informeert

Nadere informatie

Les 22 Zintuig 2. Zintuig, sensor. Prikkel. Zintuig, sensor, oog, oogaccommodatie, iris, refractie, glaucoom, evenwichtsorgaan, oor

Les 22 Zintuig 2. Zintuig, sensor. Prikkel. Zintuig, sensor, oog, oogaccommodatie, iris, refractie, glaucoom, evenwichtsorgaan, oor Les 22 Zintuig 2 Zintuig, sensor, oog, oogaccommodatie, iris, refractie, glaucoom, evenwichtsorgaan, oor ANZN 1e leerjaar - Les 22 - Matthieu Berenbroek, 2000-2011 1 Zintuig, sensor Zintuig is een orgaan

Nadere informatie

4 keer beoordeeld 30 mei 2017

4 keer beoordeeld 30 mei 2017 8 Samenvatting door een scholier 1301 woorden 4 keer beoordeeld 30 mei 2017 Vak Biologie Methode Biologie voor jou H6 Waarneming, regeling en gedrag Zintuigen in het algemeen zintuig orgaan dat reageert

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Thema 6

Samenvatting Biologie Thema 6 Samenvatting Biologie Thema 6 Samenvatting door Saar 879 woorden 10 april 2018 0 keer beoordeeld Vak Biologie Aantekeningen Biologie P3: Homeostase en regelkringen: Bij meercellige organismen: de cellen

Nadere informatie

Voor deze les heb je nodig: een computer met internet verbinding

Voor deze les heb je nodig: een computer met internet verbinding Voor deze les heb je nodig: een computer met internet verbinding Klik op de volgende link : http://www.spreekwoord.nl/ Op deze pagina kun je allerlei Nederlandse spreekwoorden en gezegdes vinden. In de

Nadere informatie

Vragen: Your experience with senses: describe what you ve collected in your blog, both in images and in text.

Vragen: Your experience with senses: describe what you ve collected in your blog, both in images and in text. Zintuigen Vragen: Your experience with senses: describe what you ve collected in your blog, both in images and in text. Why are the senses important to a designer? How can you use them in your design concept?

Nadere informatie

Golflengte: licht is een (elektromagnetische) golf met een golflengte en een frequentie

Golflengte: licht is een (elektromagnetische) golf met een golflengte en een frequentie Golflengte: licht is een (elektromagnetische) golf met een golflengte en een frequentie Spectrum elektromagnetisch: licht met een kortere golflengte dan 400nm en licht met een langere golflengte dan 700

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Netvliesloslating

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Netvliesloslating Refaja Ziekenhuis Stadskanaal Netvliesloslating NETVLIESLOSLATING INLEIDING Het oog is een holle bol met een heldere voorkant, het hoornvlies. Hierdoor valt het licht naar binnen. Vervolgens gaat het door

Nadere informatie

1. In- en uitwendige anatomie van het oog

1. In- en uitwendige anatomie van het oog 1. In- en uitwendige anatomie van het oog Inwendige anatomie Oogspieren: oog bewegen Hoornvlies: oog beschermen Harde oogrok: oog beschermen Iris: oogkleur bepalen, lichtinval bepalen Lens: licht breken

Nadere informatie

Laserbehandeling bij scheurtjes in het netvlies. Oogheelkunde IJsselland Ziekenhuis

Laserbehandeling bij scheurtjes in het netvlies. Oogheelkunde IJsselland Ziekenhuis Laserbehandeling bij scheurtjes in het netvlies Oogheelkunde IJsselland Ziekenhuis 1. Het netvlies Het oog is een holle bal met een transparante voorkant, het hoornvlies. Hierdoor valt het licht naar binnen.

Nadere informatie

Een aandoening van de oogzenuw

Een aandoening van de oogzenuw Een aandoening van de oogzenuw Glaucoom Informatie voor patiënten F0312-3415 juli 2014 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

Samenvatting project natuur zintuigen

Samenvatting project natuur zintuigen Samenvatting project natuur zintuigen Let op: De plaatjes hoef je niet te leren! Samenvatting van de huid Hoe voel je? In je huid zitten drukreceptoren die gestimuleerd worden door jouw vinger. Ze sturen

Nadere informatie

Samenvatting Biologie voor Jou 2A Thema 4 Waarnemen en regeling

Samenvatting Biologie voor Jou 2A Thema 4 Waarnemen en regeling Samenvatting Biologie voor Jou 2A Thema 4 Waarnemen en regeling 4.1 Zintuig = orgaan dat reageert op prikkels uit de omgeving Prikkel = invloed uit de omgeving van een organisme Alle zintuigen samen =

Nadere informatie

Een aandoening van de oogzenuw Glaucoom

Een aandoening van de oogzenuw Glaucoom Een aandoening van de oogzenuw Glaucoom U bent bij de oogarts geweest en er is glaucoom bij u geconstateerd. In deze folder leest u meer over glaucoom en de behandelmogelijkheden. Glaucoom Glaucoom is

Nadere informatie

Thema 7Oog, oogafwijkingen en oogcorrecties

Thema 7Oog, oogafwijkingen en oogcorrecties 07-01-2005 10:27 Pagina 1 Oog, oogafwijkingen en oogcorrecties Inleiding Het oog is een zeer gevoelig en bruikbaar optisch instrument. In figuur 2.56 zie je een aantal doorsnedentekeningen van het menselijk

Nadere informatie

Oog. Netvlies: Ooglens: Voor de stralengang in het oog van lichtstralen zijn de volgende drie onderdelen belangrijk.

Oog. Netvlies: Ooglens: Voor de stralengang in het oog van lichtstralen zijn de volgende drie onderdelen belangrijk. Oog Voor de stralengang in het oog van lichtstralen zijn de volgende drie onderdelen belangrijk. Netvlies: Ooglens: Op het netvlies bevinden zich lichtgevoelige zintuigcellen; staafjes en kegeltjes (voor

Nadere informatie

Uw behandelend arts heeft u vanwege uw oogproblemen verwezen naar de oogarts in het CWZ. Deze folder geeft u informatie over wat de oogarts in het

Uw behandelend arts heeft u vanwege uw oogproblemen verwezen naar de oogarts in het CWZ. Deze folder geeft u informatie over wat de oogarts in het Netvliesloslating 2 Uw behandelend arts heeft u vanwege uw oogproblemen verwezen naar de oogarts in het CWZ. Deze folder geeft u informatie over wat de oogarts in het CWZ met u bespreekt over netvliesloslating,

Nadere informatie

patiënteninformatie glaucoom

patiënteninformatie glaucoom patiënteninformatie glaucoom U heeft met uw arts gesproken over de oogziekte glaucoom. Maar wat is glaucoom eigenlijk? Hoe kan het behandeld worden? Dat en meer leest u in deze folder. Wat is glaucoom?

Nadere informatie

uitleg proefje 1 spiegelbeeld schrijven

uitleg proefje 1 spiegelbeeld schrijven proefje 1 spiegelbeeld schrijven Misschien ziet je naam er een beetje kronkelig of gek uit, maar waarschijnlijk is het je wel een gelukt om je naam te schrijven. Het is moeilijk om de letters in spiegelbeeld

Nadere informatie

Lens plat of lens bol?

Lens plat of lens bol? Lens plat of lens bol? Lens plat of lens bol? In de verte kijken: plat Spannen kringspieren of radiale spieren in iris? Spannen kringspieren of radiale spieren in iris? Van donker naar licht: pupil wordt

Nadere informatie

Thema: Multimedia/IT. Audio

Thema: Multimedia/IT. Audio Audio OPDRACHTKAART MM-02-07-01 Wat is geluid? Voorkennis: Je hebt Multimedia-opdrachten 1 tot en met 4 (MM-02-03 t/m MM-02-06) afgerond. Intro: Een multimediaproductie zonder geluid is bijna niet voor

Nadere informatie

Basic Creative Engineering Skills

Basic Creative Engineering Skills Visuele Perceptie Oktober 2015 Theaterschool OTT-1 1 Visuele Perceptie Op tica (Gr.) Zien leer (der wetten) v.h. zien en het licht. waarnemen met het oog. Visueel (Fr.) het zien betreffende. Perceptie

Nadere informatie

GLAUCOOM. Te hoge oogdruk kan ontstaan wanneer de afvoer van kamerwater wordt belemmerd.

GLAUCOOM. Te hoge oogdruk kan ontstaan wanneer de afvoer van kamerwater wordt belemmerd. GLAUCOOM Wat is glaucoom? Glaucoom is een oogziekte waarbij de zenuwvezels van de oogzenuw geleidelijk aan verloren gaan. Deze oogzenuwvezels leiden het beeld dat door het oog gevormd wordt naar de hersenen,

Nadere informatie

Uw ogen bij suikerziekte

Uw ogen bij suikerziekte Uw ogen bij suikerziekte diabetes mellitus U heeft een afspraak bij een oogarts in het Havenziekenhuis in verband met uw diabetes (suikerziekte). Jaarlijkse oogcontrole bij suikerziekte (diabetes mellitus)

Nadere informatie

1.1 Het oog. 1.1.1 Beschermende delen van het oog. Deel 1 Hoe verkrijgen organismen informatie over hun omgeving?

1.1 Het oog. 1.1.1 Beschermende delen van het oog. Deel 1 Hoe verkrijgen organismen informatie over hun omgeving? 1.1 Het oog 1.1.1 Beschermende delen van het oog Door welke delen worden je ogen beschermd? Vul de juiste benaming in. Geef telkens de functie van de delen. Delen Functie 1 2 3 4 5 6 1.1 Het oog 1 1.1.2

Nadere informatie

Vanuit de wereld om ons heen komen voortdurend prikkels op ons af: Geluiden Warmte/kou Lichtprikkels Bewegingen Smaken Geuren

Vanuit de wereld om ons heen komen voortdurend prikkels op ons af: Geluiden Warmte/kou Lichtprikkels Bewegingen Smaken Geuren Zintuigen Definitie Een zintuig is een orgaan dat met behulp van receptoren prikkels waarneemt en deze doorstuurt (impuls) naar een bepaald gedeelte van de hersenen. [In de hersenen wordt men al dan niet

Nadere informatie

Te hoge oogdruk kan ontstaan wanneer de afvoer van kamerwater wordt belemmerd.

Te hoge oogdruk kan ontstaan wanneer de afvoer van kamerwater wordt belemmerd. GLAUCOOM Wat is glaucoom? Glaucoom is een oogziekte waarbij de zenuwvezels van de oogzenuw geleidelijk aan verloren gaan. Deze oogzenuwvezels leiden het beeld dat het oog vormt naar de hersenen, waar men

Nadere informatie

Glaucoom. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Glaucoom. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Glaucoom Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Uw oogarts heeft met u besproken dat u een oogaandoening heeft die glaucoom genoemd wordt. In deze folder leest u hier

Nadere informatie

Samenvatting Biologie voor Jou 1B Thema 6 Waarnemen, regeling en gedrag. Zintuig = orgaan dat reageert op prikkels uit de omgeving

Samenvatting Biologie voor Jou 1B Thema 6 Waarnemen, regeling en gedrag. Zintuig = orgaan dat reageert op prikkels uit de omgeving Samenvatting Biologie voor Jou 1B Thema 6 Waarnemen, regeling en gedrag 6.1 Zintuig = orgaan dat reageert op prikkels uit de omgeving Prikkel = invloed uit de omgeving van een organisme Alle zintuigen

Nadere informatie

Zonder zintuigen weet je niet wat er om je heen gebeurt. Daarom gebruik je oren, je ogen, je neus, je huid en je tong.

Zonder zintuigen weet je niet wat er om je heen gebeurt. Daarom gebruik je oren, je ogen, je neus, je huid en je tong. Naam: DE ZINTUIGEN OOG, NEUS EN MOND Zintuigen. Doe je ogen eens dicht. Doe eens oordopjes in je oren. Weet je nu nog wel waar je bent? Ben je binnen of buiten? Schijnt de zon? Of regent het? Dat kun je

Nadere informatie

Suikerziekte en het oog

Suikerziekte en het oog Suikerziekte en het oog Als gevolg van suikerziekte (diabetes mellitus) kunnen beschadigingen optreden binnen in het oog. Men noemt dit: diabetische retinopathie : afwijkingen aan het netvlies als gevolg

Nadere informatie

Glaucoom. Poli Oogheelkunde

Glaucoom. Poli Oogheelkunde 00 Glaucoom Poli Oogheelkunde Wat is glaucoom Glaucoom is een oogziekte waarbij de zenuwvezels van de oogzenuw geleidelijk aan verloren gaan. Deze oogzenuwvezels leiden het beeld dat door het oog gevormd

Nadere informatie

Achterste glasvochtmembraanloslating

Achterste glasvochtmembraanloslating Achterste glasvochtmembraanloslating Oogheelkunde Locatie Hoorn/Enkhuizen Het glasvocht en het netvlies Het oog is een holle bal met een transparante voorkant, het hoornvlies. Hierdoor valt het licht naar

Nadere informatie

Kijken vmbo-kgt34. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Kijken vmbo-kgt34. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 19 July 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/63356 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van

Nadere informatie

Basic Creative Engineering Skills

Basic Creative Engineering Skills Visuele Perceptie November 2016 OTT-1 1 Visuele Perceptie Op tica (Gr.) Zien leer (der wetten) v.h. zien en het licht. waarnemen met het oog. Visueel (Fr.) het zien betreffende. Perceptie 1 waarneming

Nadere informatie

Oogheelkunde. Patiënteninformatie. Brilsterkte bij kinderen. Slingeland Ziekenhuis

Oogheelkunde. Patiënteninformatie. Brilsterkte bij kinderen. Slingeland Ziekenhuis Oogheelkunde Brilsterkte bij kinderen i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw kind heeft zojuist een druppeltest (skiascopie) gehad. Uit de test is gebleken dat uw kind een bril nodig heeft

Nadere informatie

Achterste glasvochtmembraanloslating

Achterste glasvochtmembraanloslating Oogheelkunde Achterste glasvochtmembraanloslating i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen In overleg met u, onderzoekt de oogarts of bij u sprake is van een achterste glasvochtmembraanloslating

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Thema 4:

Samenvatting Biologie Thema 4: Samenvatting door L. 717 woorden 19 juni 2013 4,8 5 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Samenvatting Biologie Thema 4: Zintuig Ligging Prikkel Waarneming Gezichts~ In de ogen Licht Zien

Nadere informatie

Oogafwijkingen door diabetes

Oogafwijkingen door diabetes Oogafwijkingen door diabetes Een van de mogelijke complicaties bij diabetes is het optreden van beschadigingen in het oog. Het gaat hierbij om de bloedvaten in het netvlies. Deze oogafwijkingen door diabetes

Nadere informatie

Achterste glasvochtmembraanloslating. Oogheelkunde IJsselland Ziekenhuis

Achterste glasvochtmembraanloslating. Oogheelkunde IJsselland Ziekenhuis Achterste glasvochtmembraanloslating Oogheelkunde IJsselland Ziekenhuis 1. Het glasvocht en het netvlies Het oog is een holle bal met een transparante voorkant, het hoornvlies. Hierdoor valt het licht

Nadere informatie

Oogheelkunde. Patiënteninformatie. Diabetes-fotospreekuur. Slingeland Ziekenhuis

Oogheelkunde. Patiënteninformatie. Diabetes-fotospreekuur. Slingeland Ziekenhuis Oogheelkunde Diabetes-fotospreekuur i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Als u diabetes (suikerziekte) hebt, is het belangrijk uw ogen regelmatig te laten controleren. Door diabetes kunnen

Nadere informatie

Wat is glaucoom... 1. Oogdruk... 1. Oorzaak... 3. Soorten glaucoom... 3. Diagnose... 5. De behandeling van glaucoom... 5

Wat is glaucoom... 1. Oogdruk... 1. Oorzaak... 3. Soorten glaucoom... 3. Diagnose... 5. De behandeling van glaucoom... 5 Glaucoom Inhoudsopgave Wat is glaucoom... 1 Oogdruk... 1 Oorzaak... 3 Soorten glaucoom... 3 Diagnose... 5 De behandeling van glaucoom... 5 Syndroom van Charles Bonnet = pseudohallucinaties... 7 Wat is

Nadere informatie

Experience Design Opdracht01 The Cola Brand Test

Experience Design Opdracht01 The Cola Brand Test Experience Design Opdracht01 The Cola Brand Test Nicky Aerts 0813016 CMD3c 1. Geef beknopt in woord en beeld de werking weer van de gekozen zintuigen. Wat is de betekenis van het zintuig, wat kun je vertellen

Nadere informatie

bindweefselkapsel dat zorgt voor stevigheid e bescherming en de aanhechtingsplaats vormt voor de oogspieren.

bindweefselkapsel dat zorgt voor stevigheid e bescherming en de aanhechtingsplaats vormt voor de oogspieren. Antwoorden ISBN 978 90 313 7906 4 Hoofdstuk 1: Medische achtergrondkennis 1.2 Bouw van het oog Onderdelen 1. traankanaaltje 2. wimpers 3. iris 4. bovenste ooglid 5. oogwit (of: sclera) 6. onderste ooglid

Nadere informatie

Vitrectomie Glasvocht operatie

Vitrectomie Glasvocht operatie Vitrectomie Glasvocht operatie Oogheelkundig centrum / Afdeling oogheelkunde Uw behandelend arts heeft met u gesproken over een glasvocht operatie, een vitrectomie. In deze folder kunt u deze informatie

Nadere informatie

Afwijkingen van de bloedvaten bij of in het oog.

Afwijkingen van de bloedvaten bij of in het oog. Glaucoom De oogarts heeft bij u glaucoom vastgesteld. In deze folder leest u meer over deze ziekte en de behandeling ervan. De ziekteverschijnselen, het onderzoek en de behandeling komen aan de orde. De

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Zenuwstelsel

Samenvatting Biologie Zenuwstelsel Samenvatting Biologie Zenuwstelsel Samenvatting door een scholier 2341 woorden 5 februari 2009 6,5 30 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie Interactief Samenvatting Biologie 1 Inleiding Zintuigen

Nadere informatie

De horizontale lijnen geven de normale luchtdruk weer. Boven de horizontale lijn verhoogt de luchtdruk, onder de lijn vermindert de luchtdruk.

De horizontale lijnen geven de normale luchtdruk weer. Boven de horizontale lijn verhoogt de luchtdruk, onder de lijn vermindert de luchtdruk. Audio Introductie Geluid is een trilling van deeltjes, die zich voortplant in lucht of in een ander medium, zoals water. Een andere definitie: geluid is een voortschrijdende verandering van luchtdruk.

Nadere informatie

Biologie samenvatting H6. Let op: ik weet niet of deze samenvatting helemaal goed is.

Biologie samenvatting H6. Let op: ik weet niet of deze samenvatting helemaal goed is. Samenvatting door Estel 2738 woorden 16 december 2017 6,6 15 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Biologie samenvatting H6 Let op: ik weet niet of deze samenvatting helemaal goed is.

Nadere informatie

Netvliesloslating. Poli Oogheelkunde

Netvliesloslating. Poli Oogheelkunde 00 Netvliesloslating Poli Oogheelkunde 1 Inleiding De voorkant van het oog wordt gevormd door het hoornvlies. Hierdoor valt het licht naar binnen. Vervolgens gaat het licht door de pupil (de ronde opening

Nadere informatie

Cursus Fotografie Les 2. Nu aan de slag

Cursus Fotografie Les 2. Nu aan de slag Cursus Fotografie Les 2 Nu aan de slag 1 Wat hebben we ook al weer gedaan... Verschillende standen Witbalans Grootst mogelijk? 2 Opdracht van de vorige keer Invullen vragenlijst 5 foto s maken met verschillende

Nadere informatie

Spreekbeurt menselijk lichaam. Door Lara Sieperda.

Spreekbeurt menselijk lichaam. Door Lara Sieperda. Spreekbeurt menselijk lichaam. Door Lara Sieperda. Inleiding. Ik hou mijn spreekbeurt over het menselijk lichaam. Omdat ik later kinderarts wil worden en ik het heel interessant vind. Ons lichaam. Het

Nadere informatie

Oogheelkunde. Patiënteninformatie. Netvliesloslating. Slingeland Ziekenhuis

Oogheelkunde. Patiënteninformatie. Netvliesloslating. Slingeland Ziekenhuis Oogheelkunde Netvliesloslating i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Deze folder is tot stand gekomen onder redactie van de commissie Patiëntenvoorlichting N.O.G. 2007. Deze folder is ongewijzigd

Nadere informatie

a Novartis company Glaucoom Alles over glaucoom, de ziekte, de oorzaak en de behandelingsmogelijkheden.

a Novartis company Glaucoom Alles over glaucoom, de ziekte, de oorzaak en de behandelingsmogelijkheden. a Novartis company Glaucoom Alles over glaucoom, de ziekte, de oorzaak en de behandelingsmogelijkheden. Inhoud 4 Voorwoord 6 Het oog 8 8 9 10 12 14 14 16 Glaucoom Oorzaken en ontstaan Gevolgen van verhoogde

Nadere informatie

Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 2 Licht. Wat moet je leren/ kunnen voor het PW H2 Licht?

Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 2 Licht. Wat moet je leren/ kunnen voor het PW H2 Licht? Wat moet je leren/ kunnen voor het PW H2 Licht? Alles noteren met significantie en in de standaard vorm ( in hoeverre dit lukt). Eerst opschrijven wat de gegevens en formules zijn en wat gevraagd wordt.

Nadere informatie

Praktische opdracht Biologie Zintuigen

Praktische opdracht Biologie Zintuigen Praktische opdracht Biologie Zintuigen Praktische-opdracht door een scholier 04 woorden 0 november 009 3,4 keer beoordeeld Vak Biologie Practicum zintuigen biologie Practicum : De tast Waar in de huid

Nadere informatie

OOGHEELKUNDE. Netvliesloslating BEHANDELING

OOGHEELKUNDE. Netvliesloslating BEHANDELING OOGHEELKUNDE Netvliesloslating BEHANDELING Netvliesloslating Het oog Het oog is een holle bol met een transparante voorkant, het hoornvlies (cornea). Hierdoor valt het licht naar binnen. Vervolgens gaat

Nadere informatie

Laserbehandeling bij scheurtjes in het netvlies

Laserbehandeling bij scheurtjes in het netvlies Laserbehandeling bij scheurtjes in het netvlies U bent bij de oogarts geweest en krijgt een laserbehandeling in verband met scheurtjes in het netvlies. In deze folder vindt u informatie over de behandeling.

Nadere informatie

Ruimten Wetenschapsspellen en Robots

Ruimten Wetenschapsspellen en Robots Ruimten Wetenschapsspellen en Robots De avonturiers Opdrachtenboekje Editie van het Pass Dit opdrachtenboekje behoort tot Voornaam Voornaam Voornaam Voornaam Voornaam Voornaam Naam Naam Naam Naam Naam

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Oog Inleiding De meeste mensen hebben 5 zintuigen. Het gezichtsvermogen om te zien, het gehoor om te horen, de reuk om te ruiken, de smaak om te proeven en het gevoel om te voelen. Met zintuigen maak je

Nadere informatie

Is het oog verkeerd ontworpen?

Is het oog verkeerd ontworpen? Is het oog verkeerd ontworpen? bron: www.humble-bee.nl, 22 juni 2010 Inleiding Dit artikel gaat maar over één gedeelte van het oog van de mens. We hebben het hier niet over het functioneren van het hele

Nadere informatie

7,3. Samenvatting door een scholier 2527 woorden 31 maart keer beoordeeld

7,3. Samenvatting door een scholier 2527 woorden 31 maart keer beoordeeld Samenvatting door een scholier 2527 woorden 31 maart 2012 7,3 7 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar 4.1. ZINTUIGEN Prikkels: informatie waarop je lichaam reageert. 2 soorten prikkels: - Uitwendige

Nadere informatie

Oogzorg bij diabetes

Oogzorg bij diabetes Oogzorg bij diabetes Oogzorg bij DM Wat doet een oogarts en optometrist tijdens een oogonderzoek bij diabeten? Menco Bijnen, optometrist Waartoe dient het onderzoek? Nulmeting Vastleggen wel/geen DRP In

Nadere informatie

Glaucoom: begrijpen wat er gebeurt

Glaucoom: begrijpen wat er gebeurt Glaucoom: begrijpen wat er gebeurt Er zijn vele soorten glaucoom met elk de eigen, specificieke kenmerken en risicofactoren. Glaucoomspecialist dr. Sicco thoe Schwartzenberg gaat terug naar de basis en

Nadere informatie

Jorik Prins TEAM FOOTPRINT

Jorik Prins TEAM FOOTPRINT Jorik Prins TEAM FOOTPRINT PVA - Zintuigenproef Het is de bedoeling dat de proefpersoon een of meerdere youtube video s gaat bekijken die in het lijstje staan. Daarbij zal de persoon zich moeten concentreren

Nadere informatie

GLAUCOOM FRANCISCUS GASTHUIS

GLAUCOOM FRANCISCUS GASTHUIS GLAUCOOM FRANCISCUS GASTHUIS Inleiding Glaucoom is een oogziekte waarbij de zenuwvezels van de oogzenuw geleidelijk aan verloren gaan. Deze oogzenuwvezels leiden het beeld dat het oog vormt naar de hersenen,

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Netvliesloslating

Patiënteninformatie. Netvliesloslating Patiënteninformatie Netvliesloslating Netvliesloslating U heeft een afspraak in Tergooi voor een behandeling. Onze artsen en medewerkers doen er alles aan om u met de beste zorg te omringen en het bezoek

Nadere informatie

Oogmelanoom STICHTING MELANOOM

Oogmelanoom STICHTING MELANOOM P A T I E N T E N I N F O R M A T I E m e t m e l a n o o m, o o g m e l a n o o m e n Steun de Stichting Melanoom voor slechts 15 per jaar! Ga naar www.stichtingmelanoom.nl of neem contact op met ons

Nadere informatie

Tabellenboek. Gitaar

Tabellenboek. Gitaar 4T versie 1 Natuur- en scheikunde 1, Geluid Werk netjes en nauwkeurig Geef altijd een duidelijke berekening of een verklaring Veel succes, Slj en Zan Tabellenboek 1. Neem de volgende tabel netjes over

Nadere informatie

Inleiding. Een netvliesloslating

Inleiding. Een netvliesloslating Netvliesloslating Inleiding. Het oog is een holle bol met een transparante voorkant, het hoornvlies. Hierdoor valt het licht naar binnen. Vervolgens gaat het door de pupil (de ronde opening in de iris),

Nadere informatie

Ernstig meervoudig gehandicapten. muziek

Ernstig meervoudig gehandicapten. muziek Ernstig meervoudig gehandicapten & muziek Ellen Bom Muziektherapeute De Compaan Den Haag Activiteitencentrum Kijkduin 2007 Inleiding In deze brochure wordt ingegaan op hoe muziek kan worden ingezet om

Nadere informatie

Samenvatting NaSk H7 geluid

Samenvatting NaSk H7 geluid Samenvatting NaSk H7 geluid Samenvatting door F. 1082 woorden 30 september 2017 5,4 15 keer beoordeeld Vak Methode NaSk Nova 1. Geluidsbron = een voorwerp dat geluid maakt. Geluidsgolf = een afwisselende

Nadere informatie

. Dat kun je het beste doen in een donkere ruimte. Dan gebruik je een stroboscooplamp die de hele korte licht fitsen maakt van 0,5 sec.

. Dat kun je het beste doen in een donkere ruimte. Dan gebruik je een stroboscooplamp die de hele korte licht fitsen maakt van 0,5 sec. Samenvatting door Jelino 1367 woorden 19 oktober 2015 7 3 keer beoordeeld Vak NaSk Natuur-scheikunde H7 + H8 7.1 beweging vastleggen Bewegingen vastleggen doe je met een stroboscoopcamera. Dat kun je het

Nadere informatie

Science+ leerjaar 1 4 x 45 min, werk allen of in duo s. module 1: het oog

Science+ leerjaar 1 4 x 45 min, werk allen of in duo s. module 1: het oog Science+ leerjaar 1 4 x 45 min, werk allen of in duo s. module 1: het oog Je kijkt je ogen uit! Een uitdrukking die regelmatig gebruikt wordt als er veel te zien is. Denk maar aan de kermis of aan de Efteling.

Nadere informatie

Netvliesloslating. Wat is een netvlies? Figuur 1. Het oog

Netvliesloslating. Wat is een netvlies? Figuur 1. Het oog Netvliesloslating Deze folder geeft in het kort weer wat er aan de hand is in geval van een netvliesloslating. Ook zijn de behandelingsmogelijkheden beschreven. Wat is een netvlies? Figuur 1. Het oog Patiënteninformatie

Nadere informatie

Deze folder bevat algemene informatie. Dit betekent dat uw behandeling net even anders kan zijn dan hier beschreven.

Deze folder bevat algemene informatie. Dit betekent dat uw behandeling net even anders kan zijn dan hier beschreven. Oogheelkunde Glaucoom Algemene informatie Inleiding Uw oogarts heeft u verteld dat u glaucoom heeft. Hij/zij heeft u geïnformeerd wat dit inhoudt en wat de eventuele behandeling is. In deze folder kunt

Nadere informatie

Ga je mee om de wonderlijke wereld van de zintuigen te ontdekken? Linda van de Weerd

Ga je mee om de wonderlijke wereld van de zintuigen te ontdekken? Linda van de Weerd Ga je mee om de wonderlijke wereld van de zintuigen te ontdekken? 1 Linda van de Weerd Inhoud Moet je horen! 3 Trillingen 4 Luister! 5 Hard en zacht 6 Dichtbij en ver weg 7 Hoog en laag 8 Doof zijn 9 Moeilijke

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Glaucoom. Informatie over soorten, diagnose en behandeling van glaucoom

Patiënteninformatie. Glaucoom. Informatie over soorten, diagnose en behandeling van glaucoom Patiënteninformatie Glaucoom Informatie over soorten, diagnose en behandeling van glaucoom Glaucoom Informatie over soorten, diagnose en behandeling van glaucoom Wat is glaucoom? Glaucoom is een oogziekte

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Basisstof 1 tot 10

Samenvatting Biologie Basisstof 1 tot 10 Samenvatting Biologie Basisstof 1 tot 10 Samenvatting door Binc 2141 woorden 16 januari 2018 0 keer beoordeeld Vak Biologie Biologie B1: Reageren op je omgeving Reageren op je omgeving doe je met Zintuigen,

Nadere informatie

Zintuigen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/58369

Zintuigen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/58369 Auteur Iris Kikkert Laatst gewijzigd 11 March 2015 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/58369 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Wanneer ze op het schoolplein rond keek, dan zag ze dat sommige kinderen blij waren en andere kinderen verdrietig.

Wanneer ze op het schoolplein rond keek, dan zag ze dat sommige kinderen blij waren en andere kinderen verdrietig. Ik wil sjoelemo (Sjoelen en uiten van emoties en gevoelens met kinderen tot ± 12 jaar) Een verhaaltje om in de klas voor te lezen. Een oefening om te doen in het gezin. Dit verhaaltje gaat over gevoelens;

Nadere informatie

Vlekken en flitsen zien

Vlekken en flitsen zien Vlekken en flitsen zien U bent bij de oogarts geweest vanwege het zien van flitsen en/of vlekken. De oogarts heeft bij u achterste glasvochtmembraanloslating geconstateerd. Deze folder geeft inzicht in

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Glaucoom terTER_

Patiënteninformatie. Glaucoom terTER_ Patiënteninformatie Glaucoom 1234567890-terTER_ Inhoudsopgave Pagina 1. Wat is glaucoom 4 2. Oogdruk 4 3. Oorzaak 6 4. Soorten glaucoom 6 5. Diagnose 7 6. De behandelingen van glaucoom 8 7. Syndroom van

Nadere informatie

Waarneming en regeling. Basisstof 6

Waarneming en regeling. Basisstof 6 Waarneming en regeling Basisstof 6 Van prikkel naar impuls Receptoren zijn gewoonlijk erg gevoelig. Hele zwakke prikkels worden al waargenomen, maar dat moet wel de eigen, adequate prikkel van die cel

Nadere informatie

Toetsingsvragen Voeding afgestemd op de constitutie en diathese

Toetsingsvragen Voeding afgestemd op de constitutie en diathese Anatomie van het oog Toetsingsvragen Voeding afgestemd op de constitutie en diathese 1)B)Noem de drie vliezen waardoor de oogbol omgeven wordt (Nederlandstalige banamingen). 2)A)Wat is de functie van het

Nadere informatie

Videoclub Bedum. Geluid in video

Videoclub Bedum. Geluid in video Videoclub Bedum Geluid in video Videoclub Bedum Geluid in video Wat is geluid en hoe versterkt geluid het beeld. Voorbeeldfilmpje Let op de microfoon. Vragen: 1. Wat vind je van het geluid? 2. Hoe zou

Nadere informatie

Nadelen multifocale kunstlens 8 Voordelen van een multifocale kunstlens 9 Verzekering, eigen bijdrage 9

Nadelen multifocale kunstlens 8 Voordelen van een multifocale kunstlens 9 Verzekering, eigen bijdrage 9 Een korte uitleg over de werking van het oog: De ooglens zit direct achter de pupil (de zwarte opening) en het regenboogvlies (het gekleurde deel van het oog, de iris). De ooglens en het hoornvlies zorgen

Nadere informatie

Als uw oogarts spreekt over staar

Als uw oogarts spreekt over staar Als uw oogarts spreekt over staar In deze brochure vindt u informatie over het ontstaan en de behandeling van staar (cataract). Het is mogelijk dat in het gesprek met uw oogarts nog andere feiten aan de

Nadere informatie