Adoptie van nieuwe diensten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Adoptie van nieuwe diensten"

Transcriptie

1 Adoptie van nieuwe diensten Overzicht van de nieuwste onderzoeksontwikkelingen Dr. R. Prins Rapport CIC ISBN

2 Customer Insights Center onderzoeksrapport CIC 2 Inhoud Samenvatting en conclusies pag Inleiding pag. 9 Het belang van innovatie en het adoptieproces 2. Het introduceren van nieuwe diensten pag. 16 Wat zijn de knelpunten bij het introduceren van een nieuwe dienst? 3. Adoptie van nieuwe diensten pag. 26 Welke factoren beïnvloeden het adoptieproces van een nieuwe dienst en op welke manier? 4. Het gebruik van nieuwe diensten na adoptie pag. 35 Welke gebruikspatronen zijn waarneembaar onder de adopterende klanten? 5. Aanbevelingen pag. 41 Wat heb ik als marketing manager aan deze bevindingen als ik een nieuwe dienst introduceer?

3 Samenvatting en conclusies

4 Customer Insights Center onderzoeksrapport CIC 4 Introductie van diensten vaak moeizaam Het introduceren van een nieuwe dienst, zoals bijvoorbeeld een mobiele internet dienst, digitale tv of internetbankieren, gaat vaak gepaard met aanzienlijke investeringen die zo snel mogelijk terugverdiend moeten worden. Het is dus zaak om al vroeg een groot aantal adopters te hebben voor de nieuwe dienst, die een redelijk gebruiksniveau hebben. Omdat diensten meestal lastig zijn uit te proberen en dus moeilijk van tevoren te beoordelen zijn, is een snel adoptieproces erg moeilijk te realiseren: de consument wacht vaak nog even af, zeker als de nieuwe dienst nog niet zo bekend is bij het publiek. Ook het gebruik na adoptie kan een probleem zijn, bijvoorbeeld omdat consumenten de dienst tegen vinden vallen en misschien zelfs stoppen met het gebruik.

5 Customer Insights Center onderzoeksrapport CIC 5 Bij introductie meerdere factoren van belang Snelheid van diffusie (olievlek-effect) van een nieuw product of dienst hangt af van: 1. productgerelateerde aspecten zoals het relatieve voordeel voor de klant en de complexiteit; 2. effectiviteit van marketing communicatie; 3. effectiviteit van mond-tot-mond reclame. Voor de laatste twee factoren moeten we ons richten op de individuele adoptiebeslissing bij de consument: wat is de kans dat iemand adopteert en op welk moment adopteert hij/zij? Dit is afhankelijk van consumentkarakteristieken (bv. innovativiteit, demografische factoren), relatiekarakteristieken (bv. loyaliteit tov de aanbieder) en marketing communicatie.

6 Customer Insights Center onderzoeksrapport CIC 6 Communicatie kan adoptieproces versnellen Direct Marketing acties kunnen de adoptietijd sterk verkorten onder bestaande klanten. Massamarketing (zoals televisie en radio) heeft een kleinere invloed, maar kan helpen nieuwe klanten aan te trekken naar de nieuwe dienst. Massamarketing van concurrerende aanbieders m.b.t. een soortgelijke dienst werkt als generieke reclame en verkort de adoptietijd onder bestaande klanten van alle aanbieders.

7 Customer Insights Center onderzoeksrapport CIC 7 Adoptiemoment beïnvloedt gebruikspatroon Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam blijkt: Een aanvankelijk hoog gebruiksniveau van een nieuwe dienst bij de wat latere adopters is geen garantie voor langdurig gebruik. Door te hoge verwachtingen kan het gebruik afnemen en veel van deze klanten stoppen helemaal met het gebruik van de nieuwe dienst. Zij zullen extra moeten worden gestimuleerd. De eerste adopters daarentegen laten het eerste jaar een stabieler gebruikspatroon zien en zijn dan ook erg waardevol voor de aanbieder van een nieuwe dienst. Het gebruikspatroon op langere termijn is momenteel nog onbekend. gebruikersintensiteit eerste adopters latere adopters 0 maanden 12 maanden

8 Customer Insights Center onderzoeksrapport CIC 8 Type klant bepaalt gebruiksintensiteit Het gemiddeld gebruiksniveau van een nieuwe dienst is hoger voor: 1. Innovatieve klanten die graag nieuwe dingen uitproberen en die ervaring in de productcategorie hebben. 2. Loyale klanten die al langere tijd bij dezelfde aanbieder zitten. 3. Relatief jonge klanten.

9 1. Inleiding

10 Customer Insights Center onderzoeksrapport CIC 10 Wat is adoptie van innovatieve diensten? Adoptie is het voor de eerste keer aanschaffen van een nieuw product of nieuwe dienst door een individuele consument. Soms wordt nog onderscheid gemaakt tussen trial (=uitproberen) en daadwerkelijke adoptie, wat dan meer gezien wordt als het definitief accepteren en regelmatig gebruiken van het product (Steenkamp en Gielens 2003). De consument kan 5 fases doorlopen in het adoptieproces (Kotler en Keller 2006): 1. Awareness: consument weet dat het nieuwe product bestaat. 2. Interest: consument is geïnteresseerd en wil meer weten. 3. Evaluation: consument weegt voor- en nadelen van het product af. 4. Trial: consument probeert het nieuwe product uit. 5. Adoption: consument heeft het nieuwe product geaccepteerd.

11 Customer Insights Center onderzoeksrapport CIC 11 Belang van innovatie via nieuwe diensten Innovatie is van cruciaal belang in het verwerven van concurrentievoordelen (Hauser et al. 2006): Nieuwe bronnen van inkomsten op het moment dat de markt verzadigd is, bijvoorbeeld in de mobiele telefonie: voice-verkeer levert geen groei meer op, maar aanvullende diensten als sms en mobiel internet wel. De first mover heeft als voordeel dat hij hogere prijzen kan vragen en een groter marktaandeel kan verkrijgen (Tellis en Golder 2001). Cross-selling aan bestaande klanten van nieuwe producten en diensten kan de binding van de klant met de aanbieder vergroten (Reinartz en Kumar 2003), bijvoorbeeld door het afsluiten van meerdere verzekeringen bij dezelfde aanbieder.

12 Customer Insights Center onderzoeksrapport CIC 12 Innovatieve ondernemingen zijn succesvol Onderzoek (van o.a. Griffin 1997) toont aan dat gemiddeld genomen iets meer dan 30% van de winst van een onderneming komt uit nieuwe producten en diensten. Voor succesvolle ondernemingen ligt dit percentage hoger: zo n 45% van hun winst komt voort uit nieuwe producten en diensten. Kortom: innovaties bieden duurzame concurrentievoordelen en dragen in positieve mate bij aan de winstgevendheid van een onderneming (Menon et al. 1999).

13 Customer Insights Center onderzoeksrapport CIC 13 Adoptiecategorieën Adopterende consumenten kunnen worden onderverdeeld in 5 categorieën: innovators, early adopters, early majority, late majority en laggards (Rogers 2003), op basis van hun adoptietijd (= tijd tussen productintroductie en adoptie).

14 Customer Insights Center onderzoeksrapport CIC 14 Verschillen nieuwe diensten en producten Nieuwe producten (bijvoorbeeld nieuwe mediaspeler) Eenmalige transactie bij aankoop, daarna geen contactmomenten meer. Eigenschappen en kwaliteit van het product zijn voor iedereen nagenoeg hetzelfde. Eigenschappen en kwaliteit van het product zijn redelijk goed van tevoren te beoordelen door de klant. Nieuwe diensten (mobiel internet, nieuwe hypotheekvorm) Na aankoop mogelijk herhaalde transacties door gebruik. Eigenschappen en kwaliteit van de dienst kunnen per klant verschillen. Eigenschappen en kwaliteit van de dienst zijn heel moeilijk van tevoren te beoordelen door de klant (Menor et al 2002).

15 Customer Insights Center onderzoeksrapport CIC 15 Onderzoeksvragen In dit rapport worden antwoorden gezocht op de volgende vragen: Welke factoren beïnvloeden de adoptiebeslissing van de consument met betrekking tot een nieuwe dienst? Welke factoren beïnvloeden het gebruik van een nieuwe dienst door consumenten na adoptie?

16 2. Het introduceren van nieuwe diensten

17 Customer Insights Center onderzoeksrapport CIC 17 Sluit de nieuwe dienst aan bij de behoeften van de klant?

18 Customer Insights Center onderzoeksrapport CIC 18 Nieuwe diensten in de telecom sector Succesvol: SMS: geïntroduceerd in 1992, daarna wereldwijd 2 biljoen berichten per jaar! WhatsApp. Minder succesvol: WAP, GPRS: te weinig gebruikers door beperkte mogelijkheden MMS en UMTS slaan niet aan bij het grote publiek.

19 Customer Insights Center onderzoeksrapport CIC 19 Nieuwe diensten in de financiële sector Succesvol: Internetbankieren: gebruikt door de meerderheid van de Nederlanders. Minder succesvol: Levensloopregeling: grote meerderheid prefereert spaarloon.

20 Customer Insights Center onderzoeksrapport CIC 20 Andere voorbeelden van nieuwe diensten Transport: HSL-verbinding, Randstadrail. Kantoren inclusief receptie en secretariaat worden per maand schaalbaar te huur aangeboden voor kleine ondernemingen. ICT-innovaties, waaronder nieuwe ontwikkelingen op internet. Digitalisering en integratie van verschillende mediakanalen, zoals digitale tv, web tv en internetbellen.

21 Customer Insights Center onderzoeksrapport CIC 21 Nieuwe diensten met vaak hoge investeringen Veel diensten zijn gebaseerd op nieuwe technologieën. Dit vereist aanzienlijke investeringen in onderzoek en de bijbehorende (digitale) infrastructuur voordat de nieuwe dienst geïntroduceerd kan worden. Bijvoorbeeld: veiling van UMTS- en radiofrequenties, waar miljarden euros in omgingen. Hoe sneller de nieuwe dienst aanslaat bij het grote publiek, hoe eerder de investeringen kunnen worden terugverdiend. Daarom is een snelle adoptie van levensbelang voor innovatieve bedrijven.

22 Customer Insights Center onderzoeksrapport CIC 22 De product-levenscyclus Vlak na introductie van een nieuwe dienst zullen er nog weinig adopters zijn, maar op enig moment slaat het aan en nemen de verkopen een grote vlucht. Dit moment wordt take-off genoemd (Hauser et al. 2006). Na een periode van groei neemt het aantal nieuwe adopters af en kunnen de verkopen inzakken. Door eventuele verbeteringen kunnen de verkopen weer een nieuwe impuls krijgen. Echter, minder succesvolle diensten komen soms nooit voorbij het takeoff punt (Golder en Tellis 1997).

23 Customer Insights Center onderzoeksrapport CIC 23 Mogelijke problemen De nieuwe dienst wordt niet massaal geadopteerd, veelal omdat: de hoge introductieprijs afschrikt het voordeel of nut van de dienst bij de consument niet duidelijk is men liever wacht tot meer mensen het hebben geadopteerd de dienst te ingewikkeld lijkt voor de consument een concurrent al een gelijksoortige dienst succesvol heeft geïntroduceerd De nieuwe dienst wordt wel uitgeprobeerd maar nauwelijks gebruikt, omdat: de gebruikskosten te hoog zijn de dienst bij gebruik toch tegen blijkt te vallen het nieuwtje er gauw af is de dienst te ingewikkeld blijkt er nog teveel kinderziektes inzitten

24 Customer Insights Center onderzoeksrapport CIC 24 Wat bepaalt het succes van een nieuwe dienst? 1. Eigenschappen van de dienst (Rogers 2003, Meuter 2005): Hoe groot is het relatieve voordeel ten opzichte van bestaande diensten? Waarom een nieuwe Windows-versie? Hoe complex is de nieuwe dienst voor de consument? Dit geldt voor sommige hypotheekconstructies. Hoe goed is de compatibiliteit met bestaande producten en diensten? Werkt de video-recorder samen met digitale tv? In hoeverre is het mogelijk de nieuwe dienst risicoloos uit te proberen? Kun je een proefabonnement nemen bij de provider van een nieuwe webdienst? Hoe zichtbaar is de nieuwe dienst voor anderen? Bijvoorbeeld met mobiel internet indruk maken op vrienden en kennissen.

25 Customer Insights Center onderzoeksrapport CIC 25 Wat bepaalt het succes van een nieuwe dienst? 2. Effectiviteit van communicatie (Rogers 2003) Marketing communicatie maakt dat de consument bekend raakt met het nieuwe product, kan informeren, en uiteindelijk overhalen tot adoptie. Mond-tot-mond reclame heeft zowel een informatieve als een sociale invloed: iemand koopt een nieuw product omdat vrienden of kennissen deze dienst ook hebben. Om het succes van adoptieprocessen beter te kunnen begrijpen, moeten we naar de individuele adoptiebeslissingen gaan kijken.

26 3. De adoptie door klanten

27 Customer Insights Center onderzoeksrapport CIC 27 Welke klanten adopteren gemakkelijker? Uit een overzichtsartikel van Arts, Frambach en Bijmolt (2005) komen de volgende belangrijke consumentkarakteristieken naar voren die volgens de marketing literatuur bepalend zijn in het adoptieproces: Leeftijd: hoe jonger, hoe groter de adoptiekans Inkomen: hoe hoger het inkomen, hoe groter de adoptiekans Innovativiteit: hoe innovatiever, hoe groter de adoptiekans Product involvement: hoe meer betrokkenheid in de productcategorie, hoe groter de adoptiekans Risico-aversie: hoe meer risico-mijdend, hoe kleiner de adoptiekans Media gevoeligheid: hoe gemakkelijker door media te beïnvloeden, hoe groter de adoptiekans

28 Customer Insights Center onderzoeksrapport CIC 28 Welke relatiekenmerken verhogen adoptie? Behalve door consumentkarakteristieken wordt het individuele adoptieproces ook beïnvloed door relatiekenmerken en marketing-communicatie (o.a. Steenkamp en Gielens 2003). Deze aspecten worden specifiek belicht in het onderzoek van Prins en Verhoef (2007) naar de adoptie van een nieuwe mobiele dienst. Relatiekenmerken: Koopgedrag uit het verleden en de loyaliteit van de klant kunnen van invloed zijn op zowel de adoptiekans als het tijdstip van de adoptie. Marketing Communicatie: Massamarketing uitingen en Direct Marketing uitingen kunnen het tijdstip van de adoptie beïnvloeden.

29 Customer Insights Center onderzoeksrapport CIC 29 Individuele adoptiekans maal adoptietijd Onderscheid tussen adoptiekans en adoptietijd. Sommige consumenten zullen nooit adopteren en hebben een adoptiekans van nul. De overige hebben een kans om te adopteren en kunnen vroeger of later tot adoptie over gaan. Adoptiekans is afhankelijk van klant- en relatiekenmerken Adoptietijd (=tijd tussen introductie van de dienst en moment van adoptie) is afhankelijk van de klant- en, relatiekenmerken en de marketing communicatie.

30 Customer Insights Center onderzoeksrapport CIC 30 Onderzoeksopzet: nieuwe telecomdienst Onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam naar een introductie van een nieuwe consumentendienst om internet op de mobiele telefoon te gebruiken. In de eerste 24 maanden na de introductie van de dienst is bekeken wie van de bestaande klanten van de aanbieder de nieuwe dienst heeft geadopteerd en op welk moment. Verklarende variabelen uit klantendatabase: Demografische variabelen. Transacties uit het verleden. Direct Marketing acties. Verklarende variabelen uit externe bronnen: Massamarketing uitgaven per maand van de aanbieder. Massamarketing uitgaven per maand van concurrerende aanbieders.

31 Customer Insights Center onderzoeksrapport CIC 31 Onderzoeksresultaten: adoptie telecomdienst Uit het hiervoor geïntroduceerde onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam bleek: Nieuwe mobiele dienst in de telecomsector 1 00% 9 0% 8 0% Adoptiecurve laat zien dat er direct bij de introductie al veel consumenten adopteerden. Zij zijn al van tevoren beïnvloed door de marketing campagne. 7 0% 6 0% 5 0% 4 0% 3 0% 2 0% Adoptie is in eerste maanden het 1 0% sterkst en vlakt daarna af. 0% m a a nden na int rodu ct ie

32 Customer Insights Center onderzoeksrapport CIC 32 Onderzoeksresultaten: klantkenmerken Uit het hiervoor geïntroduceerde onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam bleek verder dat de volgende klantkenmerken van belang zijn: Adoptiekans is het grootst voor: klanten met een laag tot gemiddeld gebruiksniveau in de productcategorie. klanten die rond de 3 jaar bij de aanbieder zitten. Voor de klanten die zullen adopteren wordt adoptie versneld wanneer: zij een hoger gebruiksniveau in de productcategorie hebben. zij al eerder een nieuwe dienst hebben geadopteerd. Bovendien heeft marketing communicatie een groter effect op: klanten die al langer bij de aanbieder zitten.

33 Customer Insights Center onderzoeksrapport CIC 33 Onderzoek: invloed marketingcommunicatie Uit het hiervoor geïntroduceerde onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam bleek dat adoptie wordt versneld door (in volgorde van belang): 1. Direct marketing communicatie gericht op de nieuwe dienst. is persoonlijk en vraagt directe klantrespons (bijv. telemarketing) 2. Massamarketing van de aanbieder gericht op de nieuwe dienst effect op individuele adoptie is minder groot dan dat van DM. 3. Massamarketing van concurrerende aanbieders met gelijksoortige dienst de consument wordt zich meer bewust van de mogelijkheden van het type dienst, ook al gaat het om een andere aanbieder! (Krishnamurthy 2000). 4. Massamarketing die alleen het merk van de aanbieder promoot maakt dat klanten zich meer verbonden voelen met het merk, waardoor ze eerder geneigd zijn een nieuwe dienst te adopteren.

34 Customer Insights Center onderzoeksrapport CIC 34 Onderzoek: vertragende factoren Tenslotte bleek dat de volgende factor de adoptie van een nieuwe telecomdienst vertraagt in plaats van versnelt. 1. Massamarketing die alleen het merk van een concurrerent promoot maakt dat klanten zich meer verbonden voelen met het concurrerende merk

35 4. Het gebruik van nieuwe diensten na adoptie

36 Customer Insights Center onderzoeksrapport CIC 36 Gebruik na adoptie Zeker voor aanbieders van nieuwe diensten is het van belang dat de klant niet alleen adopteert, maar ook regelmatig gebruik blijft maken van de dienst, aangezien dit vaak voor een belangrijk deel van de inkomsten zorgt. Maar hoe voorkom je dat het gebruik afneemt over de tijd of dat mensen helemaal stoppen met het gebruiken van de dienst (Libai et al. 2008, Shih en Venkatesh 2004)? Onderzoek toont aan dat de innovativiteit van consumenten een belangrijke indicator is voor het gebruik van nieuwe producten na adoptie (zie o.a. Shih en Venkatesh 2004). Aangezien de innovatieve consumenten ook degenen zijn die als eerste adopteren, zou je verwachten dat de vroegst adopterende consumenten ook het hoogste gebruiksniveau zullen hebben. Is dit in de praktijk ook zo en welke gebruikspatronen zien we dan over de tijd?

37 Customer Insights Center onderzoeksrapport CIC 37 Onderzoeksopzet: gebruikstijd na adoptie Voorgaande vragen hebben geleid tot vervolgonderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam, opnieuw in de context van een nieuwe mobiele dienst. Bekeken werd het maandelijks gebruiksniveau (gedownloade kb s) in de eerste 12 maanden na het moment van adoptie door elke individuele consument.

38 Customer Insights Center onderzoeksrapport CIC 38 Onderzoeksresultaten: gebruik verschilt sterk Adoptie-segmenten naar adoptietijd in het eerste jaar van de gebruiker: 1. Geadopteerd tussen 0 en 4 maanden na introductie van de dienst. 2. Geadopteerd tussen 4 en 8 maanden na introductie van de dienst. 3. Geadopteerd tussen 8 en 12 maanden na introductie van de dienst. maandelijks gebruik gebruiksmaand segment 1 segment 2 segment 3

39 Customer Insights Center onderzoeksrapport CIC 39 Onderzoeksresultaten: verklaringen Eerste adopters zijn innovatief en hebben meer kennis, dus hebben vooraf realistische verwachtingen van de nieuwe dienst. Hun gebruiksniveau blijft dan ook stabiel over de tijd. Latere adopters zijn in de hype meegegaan toen zij adopteerden en hebben daardoor te hoge verwachtingen. Als die verwachtingen niet worden waargemaakt en het nieuwtje eraf is, daalt hun gebruik of stoppen ze er helemaal mee. (Parthasarathy en Bhattacherjee 1998, Libai et al. 2008, Wood en Moreau 2006)

40 Customer Insights Center onderzoeksrapport CIC 40 Onderzoeksresultaten: overige factoren Het maandgebruik van de nieuwe mobiele dienst is gemiddeld hoger voor: Jongeren Mannen Mensen die al eerder een andere nieuwe mobiele dienst hebben geadopteerd Mensen die al veel in dezelfde productcategorie gebruiken Mensen die al langer klant zijn bij dezelfde aanbieder Met andere woorden: de meest innovatieve en ervaren klanten maken gemiddeld het meest gebruik van de nieuwe dienst. Echter, de gebruikspatronen tonen aan dat het uiteindelijke gebruiksniveau pas na een aantal maanden bereikt wordt.

41 5. Aanbevelingen

42 Customer Insights Center onderzoeksrapport CIC 42 Belangrijke vragen bij introductie nieuwe dienst Welke consumenten moet ik benaderen? Degenen met de grootste adoptiekans? Of degenen die naar verwachting vroeg zullen adopteren? Hoe kan ik zo goed mogelijk gebruik maken van de gegevens uit de klantendatabase, bijvoorbeeld van transacties uit het verleden, bij het introduceren van een nieuwe dienst? Welke marketing instrumenten kan ik het best gebruiken? Hoe zorg ik dat men voldoende gebruik maakt van de dienst, nadat men deze geadopteerd heeft?

43 Customer Insights Center onderzoeksrapport CIC 43 Gebruik kennis van bestaande klanten Over het algemeen hebben relatief jonge en innovatieve consumenten die goed bekend zijn met de productcategorie de grootste kans om een nieuwe dienst te adopteren. Het benaderen van deze consumenten kan het adoptieproces als geheel versnellen: nadat deze eerste groep geadopteerd heeft, zullen zij voor mond-tot-mond reclame zorgen, zodat ook andere consumenten over de streep getrokken worden. Kennis uit de klantendatabase kan helpen in het selecteren van bestaande klanten met een hoge kans op adoptie en een korte adoptietijd. Loyale klanten blijken sneller te adopteren en gevoeliger te zijn voor marketing uitingen, dus deze moeten het eerst benaderd worden! Ook klanten die ooit al andere nieuwe diensten hebben geadopteerd zullen sneller adopteren.

44 Customer Insights Center onderzoeksrapport CIC 44 Benader bestaande klanten rechtstreeks Bestaande klanten zijn eenvoudig te selecteren en te bereiken via Direct Marketing activiteiten zoals telemarketing of direct mailing. Het effect van Direct Marketing op het adoptiegedrag van bestaande klanten is vele malen groter dan dat van massamarketing en is dus cruciaal bij het versnellen van het adoptieproces. Naast het benaderen van bestaande klanten via DM is het verstandig om massamarketing communicatie m.b.t. de nieuwe dienst te gebruiken voor nietklanten. Dit helpt bovendien mee met het versnellen van de adoptie van bestaande klanten.

45 Customer Insights Center onderzoeksrapport CIC 45 Concurrentie: ieder nadeel z n voordeel In het geval dat een concurrerende aanbieder een soortgelijke dienst introduceert, wordt de consument ook geconfronteerd met marketing communicatie van deze aanbieder. Onder bestaande klanten heeft dit echter een positief effect: zij zien dit meer als generieke reclame voor het type dienst en zullen sneller geneigd zijn de dienst bij hun eigen aanbieder te adopteren. Dit effect is nog sterker voor loyale klanten. Het tegelijk met een concurrent introduceren van een gelijksoortige dienst kan dus, zeker in de beginfase, zorgen voor een groei van de markt als geheel, waarvan alle aanbieders zullen profiteren. Voor het werven van onbekende klanten via de nieuwe dienst zal het uiteraard geen voordeel zijn wanneer een concurrerende aanbieder eenzelfde dienst aanbiedt.

46 Customer Insights Center onderzoeksrapport CIC 46 Na adoptie: stimuleer ook veelgebruikers De eerste adopters zullen aanvankelijk niet de hoogste gebruiksniveaus hebben, maar hebben wel een relatief stabiel gebruikspatroon. Op de middellange termijn (na 1 jaar) is hun gebruik van een nieuwe dienst hoger dan het gebruik van latere adopters en zijn daarom ook de meest waardevolle gebruikers. Latere adopters laten in het begin een hoog gebruik zien, maar dat is maar tijdelijk. Veel van deze klanten zullen vanwege de hoge verwachtingen die niet worden waargemaakt stoppen met de dienst, en ook het gemiddelde gebruiksniveau zal dalen. Het is daarom zaak om deze adopters al vanaf het begin te stimuleren om de dienst te blijven gebruiken, ook al lijkt het gebruik erg hoog.

47 Customer Insights Center onderzoeksrapport CIC 47 Klantrelaties: een belangrijke factor Loyale klanten: Hebben een grotere kans om een nieuwe dienst te adopteren Adopteren eerder Zijn gevoeliger voor marketing communicatie Gebruiken gemiddeld meer van een nieuwe dienst, met een toenemend gebruik over de tijd Onze bevindingen over loyale klanten tonen het belang van het onderhouden van klantrelaties nog maar eens aan. Het kweken van loyale klanten kan zich dus uitbetalen in adoptie en gebruik van nieuwe diensten.

48 Belangrijkste referenties

49 Customer Insights Center onderzoeksrapport CIC 49 Referenties (1) Arts, Frambach en Bijmolt (2005), What Really Drives Innovation Adoption? A Meta- Analysis on the Antecedents of Intentional Versus Actual Consumer Adoption Behavior, working paper, Department of Marketing, VU Amsterdam. Golder en Tellis (1997), Will it Ever Fly? Modeling the Takeoff of Really New Consumer Durables, Marketing Science, 16 (3), Griffin (1997), PDMA Research on New Product Development Practices: Updating Trends and Benchmarking Best Practices, Journal of Product Innovation Management, 14, Hauser, Tellis en Griffin (2006), Research on Innovation: A Review and Agenda for Marketing Science, Marketing Science, 26 (6), Kotler en Keller (2006), Marketing Management, 12th edition. Upper Saddle River, NJ: Pearson Prentice Hall. Krishnamurthy (2000), Enlarging the Pie Vs. Increasing One s Slice: An Analysis of the Relationship Between Generic and Brand Advertising, Marketing Letters, 11 (1), Libai, Muller en Peres (2008), The Diffusion of Services," Journal of Marketing Research, forthcoming. Menon, Bharadwaj, Adidam en Edison (1999), Antecedents and Consequences of Marketing Strategy Making: A Model and a Test, Journal of Marketing, 63 (2), Menor, Tatikonda en Sampson (2002), New service development: areas for exploitation and exploration, Journal of Operations Management, 20,

50 Customer Insights Center onderzoeksrapport CIC 50 Referenties (2) Meuter, Bitner, Ostrom en Brown (2005), Choosing Among Alternative Service Delivery Modes: An Investigation of Customer Trial of Self-Service Technologies, Journal of Marketing, 69 (2), Parthasarathy en Bhattacherjee (1998), Understanding the Post-Adoption Behavior in the Context of Online Services, Information Systems Research, 9 (4), Prins en Verhoef (2007), Marketing Communication Drivers of Adoption Timing of a New E-Service Among Existing Customers, Journal of Marketing, 71 (April), Prins, Verhoef en Franses (2008), Do Early Adopters Use More? The Influence of Adoption Timing on New Service Usage over Time, working paper, Department of Marketing, Erasmus University Rotterdam. Reinartz en Kumar (2003), The Impact of Customer Relationship Characteristics on Profitable Lifetime Duration, Journal of Marketing, 67 (1), Rogers (2003), Diffusion of Innovations, 5th edition. New York: The Free Press. Shih en Venkatesh (2004), Beyond Adoption: Development and Application of a Use- Diffusion Model, Journal of Marketing, 68 (1), Steenkamp en Gielens (2003), Consumer and Market Drivers of the Trial Probability of New Consumer Packaged Goods, Journal of Consumer Research, 30 (4), Tellis en Golder (2001), Will and Vision: How Latecomers Grow to Dominate Markets, McGraw-Hill, New York. Wood en Moreau (2006), From Fear to Loathing? How Emotion Infiuences the Evaluation and Eariy Use of innovations, Journal of Marketing, 70 93),

51 CV van de auteur

52 Customer Insights Center onderzoeksrapport CIC 52 Dr. Remco Prins is post-doctoraal onderzoeker aan de Economische Faculteit van de Erasmus Universiteit Rotterdam, binnen de vakgroep Marketing. Hij promoveerde in mei 2008 aan diezelfde universiteit op zijn onderzoek waarin hij zich bezighield met het modelleren van adoptie en gebruik van nieuwe mobiele diensten voor consumenten. Een deel van dit onderzoek is gepubliceerd in het internationaal vooraanstaande Journal of Marketing. Andere onderzoeksgebieden binnen de marketing waar hij zich op richt zijn customer management en de effectiviteit van direct marketing door goede doelen, veelal vanuit een modelmatige benadering. Daarnaast heeft hij doceerervaring binnen het marketing programma van de Bachelor en Master opleiding van de Economische Faculteit in Rotterdam.

53 Customer Insights Center onderzoeksrapport Customer Insights Center Voor marketingmanagers die resultaten willen zien Teksten en/of afbeeldingen overnemen, delen, of vemenigvuldigen? Neem eerst even contact met ons op!

54 Customer Insights Center onderzoeksrapport Waarom een Customer Insights Center? Jij wilt gefundeerde beslissingen nemen a. Hoeveel klanten verliezen wij als we uitsluitend inzetten op online kanalen? b. Welke bewezen succesfactoren kan ik op lopende marketingprojecten toepassen? c. Hoe kunnen mijn medewerkers structureel bijblijven op het marketingvakgebied? Wij bieden dieperliggende klantinzichten 1. Een netwerk van professionals ter klantkennisuitwisseling. 2. Jaarlijks twee seminars over toepassingen van nieuwe klantinzichten. 3. Jaarlijks drie onderzoeksrapporten vol managementsamenvattingen. 4. Hoogstaand wetenschappelijk en praktijkrelevant onderzoek. 5. Topopleidingen ter verbetering van de klantkennis van medewerkers. 6. Kennismaking met bijna of recent afgestudeerde topstudenten. 7. Nieuwsflitsen vol klantinzichten gebaseerd op Nederlandse marktcijfers.. Zie voor meer informatie of maak eens een persoonlijke afspraak via

55 Customer Insights Center onderzoeksrapport Customer Insights Center: vele bedrijven zijn al lid Premium leden Basis leden Bijzondere projectleden Zie voor het actuele overzicht tevens bestaan allianties met diverse (inter)nationale onderzoekscentra.

56 Customer Insights Center onderzoeksrapport Voor marketingmanagers die resultaten willen zien Wetenschappelijke kwaliteit Het Customer Insights Center (RUGCIC) vormt een onderdeel van de Faculteit Economie & Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen. Wetenschappelijke kwaliteit staat daar voorop. Onderscheidend vermogen We zijn geen commercieel adviesbureau, maar bouwen op non-profit basis aan een langetermijnrelatie met onze leden uit het bedrijfsleven. Theorie vertaald naar praktijk Vaak zijn wetenschappelijke publicaties over marketing, klanten en klantgedrag niet rechtstreeks geschikt voor implementatie in de praktijk. Daarom vertalen wij de nieuwste wetenschappelijke kennis naar toepasbare ideeën, vlot leesbare rapporten, praktijkgerichte opleidingen, workshops, seminars, et cetera. Zie voor meer informatie of maak eens een persoonlijke afspraak via

57 Customer Insights Center onderzoeksrapport Customer Insights Center: jouw kennisbibliotheek Zie voor het actuele overzicht onderzoeksrapporten worden exclusief verstrekt aan bedrijfsleden.

58 Customer Insights Center onderzoeksrapport Meer informatie? Customer Insights Center Dr. Jelle T. Bouma Teksten en/of afbeeldingen overnemen, delen, of vermenigvuldigen? Neem eerst even contact met ons op!

Adoptie van nieuwe diensten

Adoptie van nieuwe diensten Adoptie van nieuwe diensten Overzicht van de nieuwste onderzoeksontwikkelingen Dr. R. Prins Rapport CIC-2008-02 ISBN 978-90-811191-6-0 Customer Insights Center onderzoeksrapport 2008-02 CIC 2 Inhoud Samenvatting

Nadere informatie

Sociale netwerken & nieuwe media

Sociale netwerken & nieuwe media Sociale netwerken & nieuwe media De invloed van verbonden klanten Dr. H. Risselada Prof. dr. P.C. Verhoef Dr. J.T. Bouma Rapport CIC-2011-03 ISBN 978-90-367-50080 Customer Insights Center onderzoeksrapport

Nadere informatie

Behavioral Targeting Klantspecifieke aanbiedingen op het juiste moment

Behavioral Targeting Klantspecifieke aanbiedingen op het juiste moment Behavioral Targeting Klantspecifieke aanbiedingen op het juiste moment Dr. J. van Doorn Prof. Dr. J.C. Hoekstra Drs. Beate van Dongen (VODW) Drs. Haiko Krumm (VODW) Met medewerking van VODW Marketing,

Nadere informatie

Customer Insights Center CIC 2. Managementsamenvatting pag. 2. Theorie pag. 7

Customer Insights Center CIC 2. Managementsamenvatting pag. 2. Theorie pag. 7 Waarom marketingprojecten slagen of falen De mensfactor is cruciaal bij implementaties Drs. J.T. Bouma Rapport CIC 2009-01 ISBN 978-90-811191-7-7 Customer Insights Center CIC 2 Inhoud Managementsamenvatting

Nadere informatie

Klantwaardemanagement in multichannel omgeving

Klantwaardemanagement in multichannel omgeving Klantwaardemanagement in multichannel omgeving Prof.dr. P.C. Verhoef Prof.dr. P.S.H. Leeflang RM Rapport CIC-2007-01 ISBN 978-90-811191-2-2 Customer Insights Center onderzoeksrapport 2007-01 CIC 2 Inhoud

Nadere informatie

Ongestructureerde data

Ongestructureerde data Ongestructureerde data Hoe laten we de krachten daaruit los? Prof. dr. Jaap E. Wieringa Rapport RUGCIC-2016-01 ISBN 978-90-367-9021-5 CIC 2 Inhoudsopgave Managementsamenvatting Pagina 3 Wat zijn ongestructureerde

Nadere informatie

Corporate Social Responsibility

Corporate Social Responsibility Corporate Social Responsibility Maatschappelijk verantwoord omgaan met klanten Dr. Jenny van Doorn Prof. dr. P.C. Verhoef Rapport CIC-2012-01 ISBN 978-90-367-5486-6 Onderzoeksrapport maatschappelijk verantwoord

Nadere informatie

Hoe reclame werkt en wat het oplevert

Hoe reclame werkt en wat het oplevert Hoe reclame werkt en wat het oplevert Wat werkt, wat niet, en waarom Prof. dr. B.M. Fennis Prof. dr. P.S.H. Leeflang Rapport RUGCIC 2015-01-08 ISBN 978-90-367-7635-6 CIC 2 Inhoudsopgave Samenvatting pag.

Nadere informatie

Impact Cloud computing

Impact Cloud computing Impact Cloud computing op de Nederlandse zakelijke markt 2 inleiding De economische omstandigheden zijn uitdagend. Nederland is onder invloed van de schuldencrisis in een nieuwe recessie beland; de economische

Nadere informatie

Customer management in een veranderende omnichannel wereld

Customer management in een veranderende omnichannel wereld Customer management in een veranderende omnichannel wereld Prof. dr. P.C. Verhoef Rapport RUGCIC-201603 ISBN 978-90-367-9443-5 CIC 2 Inhoud Managementsamenvatting Pagina 3 Definities: Touch Points, Multi

Nadere informatie

Customer Feedback Metrics

Customer Feedback Metrics Customer Feedback Metrics De voorspellende kracht van klanttevredenheid, NPS en andere metrics Evert de Haan M.Sc. Prof. dr. Peter C. Verhoef Prof. dr. Thorsten Wiesel Rapport RUGCIC-2014-01 ISBN 978-90-367-6950-1

Nadere informatie

Preview Performance Customer Interactions 2011

Preview Performance Customer Interactions 2011 Katja van Wel Senior consultant Katjavanwel@tote-m.com Preview Performance Customer Interactions 2011 12 Januari 2011, CRM Inspiration over Onderzoeken Agenda Introductie TOTE-M Customer Experience Preview

Nadere informatie

PERSONAL CARE WHITEPAPER JONGERE VROUWEN STAAN MEER OPEN VOOR HET PROBEREN VAN NIEUWE PRODUCTEN 55% VAN NEDERLANDERS

PERSONAL CARE WHITEPAPER JONGERE VROUWEN STAAN MEER OPEN VOOR HET PROBEREN VAN NIEUWE PRODUCTEN 55% VAN NEDERLANDERS WHITEPAPER PERSONAL CARE 55% VAN NEDERLANDERS STAAT OPEN VOOR EEN NIEUWE AANBIEDER OP HET GEBIED VAN PERSOONLIJKE VERZORGING JONGERE VROUWEN STAAN MEER OPEN VOOR HET PROBEREN VAN NIEUWE PRODUCTEN Vrouwen

Nadere informatie

Spanningsvelden in digitale marketing Strategieën, cases, kansen en meer

Spanningsvelden in digitale marketing Strategieën, cases, kansen en meer Spanningsvelden in digitale marketing Strategieën, cases, kansen en meer Prof. dr. Peter S.H. Leeflang Prof. dr. Peter C. Verhoef Peter Dahlström MBA Dr. Tjark Freundt Rapport RUGCIC-2013-02 ISBN: 978-90-367-5935-9

Nadere informatie

Terug in de collegebanken. Dick Bloemert Lagarde BV

Terug in de collegebanken. Dick Bloemert Lagarde BV Terug in de collegebanken Dick Bloemert Lagarde BV Doel: Hoe is de marktacceptatie van technologieën te verklaren? Wat kunnen wij daarvan leren met betrekking tot cloud? Mobiele telefonie Mobiele telefonie

Nadere informatie

WHITEPAPER AUTOMOTIVE

WHITEPAPER AUTOMOTIVE WHITEPAPER AUTOMOTIVE 42% VAN NEDERLANDSE MANNEN IS GEÏNTERESSEERD IN AUTO S NEDERLANDERS ORIËNTEREN ZICH OP AUTO S VIA VERSCHILLENDE KANALEN Nederlanders houden zich graag bezig met de aanschaf van een

Nadere informatie

WHITEPAPER FINANCE 50% VAN DE NEDERLANDERS STAAT OPEN VOOR EEN NIEUWE AANBIEDER VAN FINANCIËLE PRODUCTEN EN VERZEKERINGEN

WHITEPAPER FINANCE 50% VAN DE NEDERLANDERS STAAT OPEN VOOR EEN NIEUWE AANBIEDER VAN FINANCIËLE PRODUCTEN EN VERZEKERINGEN WHITEPAPER FINANCE 50% VAN DE NEDERLANDERS STAAT OPEN VOOR EEN NIEUWE AANBIEDER VAN FINANCIËLE PRODUCTEN EN VERZEKERINGEN NEDERLANDERS ZIJN ERG AFWACH- TEND ALS HET GAAT OM FINANCIËLE PRODUCTEN EN DIENSTEN

Nadere informatie

Impact Cloud computing

Impact Cloud computing Impact Cloud computing op de Nederlandse zakelijke markt De impact van Cloud Computing op de Nederlandse zakelijke markt De economische omstandigheden zijn uitdagend. Nederland is en bedrijven informatietechnologie

Nadere informatie

De Marketeer is niet meer; leve de Geomarketeer! Over de integratie van lokatie in marketing

De Marketeer is niet meer; leve de Geomarketeer! Over de integratie van lokatie in marketing De Marketeer is niet meer; leve de Geomarketeer! Over de integratie van lokatie in marketing dr. Jasper Dekkers Afdeling Ruimtelijke Economie, vrije Universiteit amsterdam Korte introductie Economie Geo

Nadere informatie

Online branding. Het nieuwe meten van merken via sociale media. L. de Vries M.Sc. Dr. S. Gensler Prof. dr. P.S.H. Leeflang

Online branding. Het nieuwe meten van merken via sociale media. L. de Vries M.Sc. Dr. S. Gensler Prof. dr. P.S.H. Leeflang Online branding Het nieuwe meten van merken via L. de Vries M.Sc. Dr. S. Gensler Prof. dr. P.S.H. Leeflang Rapport CIC-201203 ISBN 978-90-367-5937-3 CIC 2 Inhoudsopgave Managementsamenvatting pag. 3 Waarom

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting (Summary in Dutch) Het managen van weerstand van consumenten tegen innovaties

Nederlandse samenvatting (Summary in Dutch) Het managen van weerstand van consumenten tegen innovaties Nederlandse samenvatting (Summary in Dutch) Het managen van weerstand van consumenten tegen innovaties De afgelopen decennia zijn er veel nieuwe technologische producten en diensten geïntroduceerd op de

Nadere informatie

WHITEPAPER HEALTH 51% VAN NEDERLANDERS STAAT OPEN VOOR NIEUWE AANBIEDERS VAN GEZONDHEIDS PRODUCTEN

WHITEPAPER HEALTH 51% VAN NEDERLANDERS STAAT OPEN VOOR NIEUWE AANBIEDERS VAN GEZONDHEIDS PRODUCTEN WHITEPAPER HEALTH NEDERLANDERS ZIJN GEEN VOORLOPERS OP HET GEBIED VAN GEZONDHEIDS- PRODUCTEN 51% VAN NEDERLANDERS STAAT OPEN VOOR NIEUWE AANBIEDERS VAN GEZONDHEIDS PRODUCTEN Vrouwen zijn meer geïnteresseerd

Nadere informatie

Marketing Attributie. Welk kanaal levert hoeveel toegevoegde waarde? Dr. Evert de Haan. Rapport RUGCIC ISBN

Marketing Attributie. Welk kanaal levert hoeveel toegevoegde waarde? Dr. Evert de Haan. Rapport RUGCIC ISBN Marketing Attributie Welk kanaal levert hoeveel toegevoegde waarde? Dr. Evert de Haan Rapport RUGCIC 201901 ISBN 978-94-034-1571-0 Inhoudsopgave Samenvatting Pag. 3 Welk kanaal is verantwoordelijk? Pag.

Nadere informatie

Klantexpansie. Meer resultaten uit bestaande klanten. Dr. J. van Doorn Prof. dr. P.C. Verhoef. Onderzoeksrapport CIC ISBN

Klantexpansie. Meer resultaten uit bestaande klanten. Dr. J. van Doorn Prof. dr. P.C. Verhoef. Onderzoeksrapport CIC ISBN Klantexpansie Meer resultaten uit bestaande klanten Dr. J. van Doorn Prof. dr. P.C. Verhoef Onderzoeksrapport CIC 2010-01 ISBN 97890-811191-8-4 Customer Insights Center onderzoeksrapport CIC 2 Inhoud Managementsamenvatting

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting Het modelleren van diffusiepatronen van innovaties Het concurrentieklimaat, nieuwe mogelijkheden dankzij technologische ontwikkelingen en de veranderende vraag van afnemers leiden

Nadere informatie

Churn Welke klanten dreigen weg te lopen?

Churn Welke klanten dreigen weg te lopen? Churn Welke klanten dreigen weg te lopen? Prof. dr. P.C. Verhoef Dr. J.E. Wieringa Rapport CIC-2011-01 ISBN 978-90-367-4989-3 CIC 2 Inhoud Inleiding: de betekenis van churn voor bedrijven pag. 3 pag. 11

Nadere informatie

Lekenpraatje. Advanced Econometric Marketing Models Geavanceerde econometrische marketing modellen. 6 november 2003

Lekenpraatje. Advanced Econometric Marketing Models Geavanceerde econometrische marketing modellen. 6 november 2003 Lekenpraatje Advanced Econometric Marketing Models Geavanceerde econometrische marketing modellen 6 november 2003 Meneer de rector, hooggeachte commissie, highly learned opponent, dames en heren. Zoals

Nadere informatie

Trendonderzoek Dialoogmedia

Trendonderzoek Dialoogmedia Een periodiek onderzoek naar kanaalvoorkeuren van de consument 1. Organisaties hebben de mogelijkheid om via een breed scala van kanalen een rechtstreekse dialoog met de consument aan te gaan en te onderhouden.

Nadere informatie

Op weg naar loyale klanten: Hoe ontwerp je een onderscheidende, multi-channel klantbeleving?

Op weg naar loyale klanten: Hoe ontwerp je een onderscheidende, multi-channel klantbeleving? Op weg naar loyale klanten: Hoe ontwerp je een onderscheidende, multi-channel klantbeleving? Via welke touchpoints iemand uw merk ook beleeft. Service via het contactcenter Een gesprek met een accountmanager

Nadere informatie

Customer Insights Center

Customer Insights Center Customer Insights Center Voor marketingmanagers die resultaten willen zien Voorwoord Waarom een Customer Insights Center? 1 Terwijl bedrijven behoefte hebben aan meer kennis over klanten en hun gedrag

Nadere informatie

Klantonderzoek: de laatste inzichten!

Klantonderzoek: de laatste inzichten! : de laatste inzichten! Hoe tevreden bent u over de door ons bedrijf geleverde producten en diensten? Veel bedrijven gebruiken deze vraag om de klanttevredenheid te meten. Op een schaal van zeer ontevreden

Nadere informatie

Stap voor stap: Op weg naar een unieke customer journey. Vertrouwd digitaal ondernemen

Stap voor stap: Op weg naar een unieke customer journey. Vertrouwd digitaal ondernemen Stap voor stap: Op weg naar een unieke customer journey. Vertrouwd digitaal ondernemen ? De communicatie met je klant begint al lang voor het moment dat je klant een product koopt. Het moment dat een toekomstige

Nadere informatie

WHITEPAPER FOOD VROUWEN TOT 35 JAAR ZIJN VOORLOPERS OP HET GEBIED VAN VOEDING

WHITEPAPER FOOD VROUWEN TOT 35 JAAR ZIJN VOORLOPERS OP HET GEBIED VAN VOEDING WHITEPAPER FOOD 70% VAN DE NEDERLANDERS STAAT OPEN VOOR NIEUWE AANBIEDERS VAN VOEDINGSMIDDELEN VROUWEN TOT 35 JAAR ZIJN VOORLOPERS OP HET GEBIED VAN VOEDING Vrouwen hebben een grotere interesse in voeding,

Nadere informatie

Google Glass, wat ging er mis? Over technology acceptance

Google Glass, wat ging er mis? Over technology acceptance Google Glass, wat ging er mis? Over technology acceptance maart 2015 FONTYS ACI expertiseweek 3: FUTURE PROOF Gastles door Marijke Bergman Fontys HRM en Psychologie 1 Wat is er toch gebeurd met Google

Nadere informatie

Hoe de strijd tussen Marketing en Verkoop oplossen?

Hoe de strijd tussen Marketing en Verkoop oplossen? Hoe de strijd tussen Marketing en Verkoop oplossen? voorstellen Chris Goes van Affekt: 3 x 3 Vraagstukken Hoedanigheid - Marketing management Consultant - Verkoop management Opleider/trainer-coach - Innovatie

Nadere informatie

Sport als marketinginstrument Oranjekoorts: goud waard?

Sport als marketinginstrument Oranjekoorts: goud waard? Sport als marketinginstrument Oranjekoorts: goud waard? Dr. ir. Maarten J. Gijsenberg Dr. Merel Walraven Prof. dr. Tammo H.A. Bijmolt Prof. dr. Ruud H. Koning Rapport RUGCIC-2014-03 ISBN 978-90-367-7140-5

Nadere informatie

Samenvatting. Trendonderzoek Dialoogmedia. Een periodiek onderzoek naar kanaalvoorkeuren van de consument. Editie 2010

Samenvatting. Trendonderzoek Dialoogmedia. Een periodiek onderzoek naar kanaalvoorkeuren van de consument. Editie 2010 Een periodiek onderzoek naar kanaalvoorkeuren van de consument Samenvatting Dit onderzoek is uitgevoerd door Synovate BV 1. Een uiteenlopende range aan directe kanalen maakt het bedrijven of organisaties

Nadere informatie

Training Marketing. Marketing, bouwen aan een sterk merk

Training Marketing. Marketing, bouwen aan een sterk merk Training Marketing Marketing, bouwen aan een sterk merk Marketing is vandaag de dag onmisbaar voor een bedrijf om de verkoop van je producten en diensten te bevorderen. Sterker nog, het is een vereiste

Nadere informatie

Strategic Decisions Monitor. Meten van klantbeleving

Strategic Decisions Monitor. Meten van klantbeleving Strategic Decisions Monitor Meten van klantbeleving december 2017 2 KIRC 2018 Niets uit deze publicatie mag geheel of gedeeltelijk op enigerlei schriftelijke, elektronische of andere wijze openbaar worden

Nadere informatie

WHITEPAPER FASHION 22% VAN NEDERLANDERS IS VOORLOPER OP HET GEBIED VAN KLEDING 75% VAN NEDERLANDERS STAAT OPEN VOOR NIEUWE AANBIEDERS VAN KLEDING

WHITEPAPER FASHION 22% VAN NEDERLANDERS IS VOORLOPER OP HET GEBIED VAN KLEDING 75% VAN NEDERLANDERS STAAT OPEN VOOR NIEUWE AANBIEDERS VAN KLEDING WHITEPAPER FASHION 75% VAN NEDERLANDERS STAAT OPEN VOOR NIEUWE AANBIEDERS VAN KLEDING 22% VAN NEDERLANDERS IS VOORLOPER OP HET GEBIED VAN KLEDING Vooral vrouwen zijn geïnteresseerd in kleding. Zij zoeken

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting (summary in Dutch)

Nederlandse samenvatting (summary in Dutch) Nederlandse samenvatting (summary in Dutch) Relatiemarketing is gericht op het ontwikkelen van winstgevende, lange termijn relaties met klanten in plaats van het realiseren van korte termijn transacties.

Nadere informatie

De juiste klanten via search engine marketing. Ronald van Klooster, DM Vakdag 7 oktober 2010

De juiste klanten via search engine marketing. Ronald van Klooster, DM Vakdag 7 oktober 2010 De juiste klanten via search engine marketing Ronald van Klooster, DM Vakdag 7 oktober 2010 Agenda 1 2 3 4 5 Introductie Wat is Zoekmachine Marketing Voor en nadelen van SEA en SEO Webshop/Leadgeneratie

Nadere informatie

Al is het nog zo mooi: het staat of valt met adoptie! Sandra Reeb-Gruber, Shelby de Nijs en Sven Akkermans

Al is het nog zo mooi: het staat of valt met adoptie! Sandra Reeb-Gruber, Shelby de Nijs en Sven Akkermans Al is het nog zo mooi: het staat of valt met adoptie! Sandra Reeb-Gruber, Shelby de Nijs en Sven Akkermans Agenda Adoptie van IT toepassingen in onderwijs het ontwerpen van een generieke adoptiestrategie

Nadere informatie

Cross Channel Excellence. Rotterdam, 15 november 2012

Cross Channel Excellence. Rotterdam, 15 november 2012 Cross Channel Excellence Rotterdam, 15 november 2012 Mike Hoogveld Partner bij RedFoxBlue: advies en implementatie Wetenschappelijk onderzoek als part-time promovendus Dodelijk voor klantrelaties 85% van

Nadere informatie

Strategic Decisions Monitor

Strategic Decisions Monitor Strategic Decisions Monitor Spraaktechnologie Oktober 2017 In samenwerking met 2 KIRC 2017 Niets uit deze publicatie mag geheel of gedeeltelijk op enigerlei schriftelijke, elektronische of andere wijze

Nadere informatie

Trendonderzoek Dialoogmedia

Trendonderzoek Dialoogmedia Een periodiek onderzoek naar kanaalvoorkeuren van de consument 1. Organisaties hebben de mogelijkheid om via een breed scala van kanalen een rechtstreekse dialoog met de consument aan te gaan en te onderhouden.

Nadere informatie

Mobiele marketing. Hoe mobiele apparaten de rol van marketing veranderen. E. de Haan M.Sc. Rapport RUGCIC-2015-03 ISBN 978-90-367-8258-6

Mobiele marketing. Hoe mobiele apparaten de rol van marketing veranderen. E. de Haan M.Sc. Rapport RUGCIC-2015-03 ISBN 978-90-367-8258-6 Mobiele marketing Hoe mobiele apparaten de rol van marketing veranderen E. de Haan M.Sc. Rapport RUGCIC-2015-03 ISBN 978-90-367-8258-6 CIC 2 Inhoudsopgave Samenvatting pag. 6 Mobiele ontwikkelingen pag.

Nadere informatie

Customer Insights Center & VODW onderzoeksrapport CIC 2. Wat is Customer Intelligence (CI) en wat is het belang daarvan?

Customer Insights Center & VODW onderzoeksrapport CIC 2. Wat is Customer Intelligence (CI) en wat is het belang daarvan? Competing on analytics Status quo van Customer Intelligence in Nederland Prof.dr. P.C. Verhoef Prof.dr. J.C. Hoekstra Dr. H. van der Scheer Met ondersteuning van L. de Vries In samenwerking met VODW Marketing

Nadere informatie

INNOVATION BY MAKING LEARNING BY DOING

INNOVATION BY MAKING LEARNING BY DOING INNOVATION BY MAKING LEARNING BY DOING 1 INNOVATION BY MAKING, LEARNING BY DOING Bij alles wat we doen, hanteren we deze twee principes. Innovation happens by making. The only way to learn innovation is

Nadere informatie

STRATAEGOS CONSULTING

STRATAEGOS CONSULTING STRATAEGOS CONSULTING EXECUTIE CONSULTING STRATAEGOS.COM WELKOM EXECUTIE CONSULTING WELKOM BIJ STRATAEGOS CONSULTING Strataegos Consulting is een strategie consultancy met speciale focus op strategie executie.

Nadere informatie

The Cross-Channel Effects of Informational Web Sites

The Cross-Channel Effects of Informational Web Sites Samenvatting Recente ontwikkelingen bieden consumenten, naast de traditionele winkel, de mogelijkheid om bij het doen van aankopen, aanvullende kanalen te gebruiken. Met een kanaal bedoelen we een middel

Nadere informatie

Kanalen in Balans Multi-channel een theoretische beschouwing

Kanalen in Balans Multi-channel een theoretische beschouwing 15-11-2007 1 Kanalen in Balans Multi-channel een theoretische beschouwing Prof.dr. Peter C. Verhoef Customer Insights Center Afdeling Marketing Faculteit Economie en Bedrijfskunde Rijksuniversiteit Groningen

Nadere informatie

Hoe wordt KPN Top of Mind bij jonge mensen die gaan verhuizen?

Hoe wordt KPN Top of Mind bij jonge mensen die gaan verhuizen? Hoe wordt KPN Top of Mind bij jonge mensen die gaan verhuizen? Prijzengeld: 5000,- Deadline: 21 februari 2010 Introductie KPN is de toonaangevende leverancier van telecommunicatie- en ICT-diensten in Nederland

Nadere informatie

INNOVATIEMANAGEMENT HOOFDSTUK 2. Door Nienke Rusticus en Fleur Zumbrink

INNOVATIEMANAGEMENT HOOFDSTUK 2. Door Nienke Rusticus en Fleur Zumbrink INNOVATIEMANAGEMENT HOOFDSTUK 2 Door Nienke Rusticus en Fleur Zumbrink 2.1 SUCCES IS NIET TE KOOP Succesfactoren van innovatieprojecten Het nieuwe product- gaat om de inschatting die klanten maken van

Nadere informatie

Programma. voor de pauze Kader - Cross media conceptontwikkeling: het proces

Programma. voor de pauze Kader - Cross media conceptontwikkeling: het proces Programma voor de pauze Kader - Cross media conceptontwikkeling: het proces Vragenrondje na de pauze Analyse - Innovatie, creativiteit, coördinatie, implementatie [wat wil je bereiken met cross media?]

Nadere informatie

De bediening van de nieuwe consument

De bediening van de nieuwe consument IG&H Consulting & Interim Zeist, 17 september 2014 Make strategy work! De bediening van de nieuwe consument AM:INNOSURANCE IG&H de bediening van de nieuwe consument Agenda Trends - DE NIEUWE CONSUMENT

Nadere informatie

M-commerce, sociale media en veranderend winkelgedrag beïnvloeden de ontwikkelingen in de globale retailmarkt. Dat blijkt uit de enquête

M-commerce, sociale media en veranderend winkelgedrag beïnvloeden de ontwikkelingen in de globale retailmarkt. Dat blijkt uit de enquête DigitasLBi presenteert nieuwe enquête over wereldwijd winkelgedrag en onthult enkele belangrijke trends voor Belgische markt Brussel, 24 april, 2014 M-commerce, sociale media en veranderend winkelgedrag

Nadere informatie

Essays on Multichannel Customer Management

Essays on Multichannel Customer Management RIJKSUNIVERSITEIT GRONINGEN Essays on Multichannel Customer Management Samenvatting Proefschrift door Umut Konuş Samenvatting Inleiding Multikanaal klantmanagement is een belangrijk vraagstuk bij veel

Nadere informatie

De waarde van open en open als waarde

De waarde van open en open als waarde De waarde van open en open als waarde Adoptie van open delen en hergebruiken in het bekostigde hoger onderwijs in Nederland Netwerkdag SIG Open Education 10-5-2017 Robert Schuwer & Ben Janssen Agenda Aanleiding

Nadere informatie

FORESIGHT MODELLING TELECOM. Foresight modelling

FORESIGHT MODELLING TELECOM. Foresight modelling FORESIGHT MODELLING TELECOM 1 FORESIGHT MODELLING TELECOM 2018 Een instrument voor fact based beslissingen HET ANTWOORD OP INNOVATIEVRAGEN HET ANTWOORD OP MARKETINGVRAGEN HET ANTWOORD OP PRICINGVRAGEN

Nadere informatie

De waarde van televisie als activator voor verkoop op korte termijn.

De waarde van televisie als activator voor verkoop op korte termijn. De waarde van televisie als activator voor verkoop op korte termijn. De kracht van televisie voor het opbouwen van het merkimago is algemeen bekend. Maar hoe zit het met het korte termijn verkoopseffect?

Nadere informatie

Loyaliteitsprogramma s

Loyaliteitsprogramma s CIC 1 Loyaliteitsprogramma s Overzicht van de nieuwste inzichten Prof.dr T.H.A. Bijmolt Rapport CIC-2008-01 ISBN 978-90-811191-4-6 Customer Insights Center onderzoeksrapport 2008-01 CIC 2 Inhoud Samenvatting

Nadere informatie

WHITEPAPER HOME DECO VROUWEN TOT 35 ZIJN VOORLOPERS OP HET GEBIED 66% VAN NEDERLANDERS STAAT OPEN

WHITEPAPER HOME DECO VROUWEN TOT 35 ZIJN VOORLOPERS OP HET GEBIED 66% VAN NEDERLANDERS STAAT OPEN WHITEPAPER HOME DECO 66% VAN NEDERLANDERS STAAT OPEN VOOR VROUWEN TOT 35 ZIJN VOORLOPERS OP HET GEBIED VAN Nederlanders houden zich graag bezig met het inrichten van hun huis. Vrouwen hebben meer interesse

Nadere informatie

Merchandising voor 2020 Webwinkelvakdagen 2014 Utrecht

Merchandising voor 2020 Webwinkelvakdagen 2014 Utrecht Merchandising voor 2020 Webwinkelvakdagen 2014 Utrecht 2014 IBM Corporation Merchandising = Onderscheidende proposities Plannen en vermarkten van goederen en diensten: de juiste plaats en tijd, de juiste

Nadere informatie

Een frisse blik op innovatie in Nederland!

Een frisse blik op innovatie in Nederland! Een frisse blik op innovatie in Nederland! 2009 Het Oog op Innovatie? Oog op Innovatie wordt een jaarlijks onderzoek naar de stand van innovatie in Nederland. Specifiek gaan we in op hoe succesvolle s

Nadere informatie

Hoe ouder, hoe trouwer Switchen & behouden in de 50-plusmarkt

Hoe ouder, hoe trouwer Switchen & behouden in de 50-plusmarkt WHITEPAPER Hoe ouder, hoe trouwer Switchen & behouden in de 50-plusmarkt Onderzoek van het (een initiatief van Bindinc) toont aan dat onder 50-plussers merktrouw vaker voorkomt dan onder 50- minners. Daarbij

Nadere informatie

Welkom! Michael Sourbron.

Welkom! Michael Sourbron. Make IT personal Welkom! Michael Sourbron Michael.Sourbron@callexcell.be François Gysbertsen François.Gysbertsen@callexcell.be GertJan Coolen GertJan.Coolen@frontline.nl Agenda Introductie Engage uw klant

Nadere informatie

STRATEGISCHE MARKETINGPLANNING 07

STRATEGISCHE MARKETINGPLANNING 07 07 HBO Marketing / Marketing management Raymond Reinhardt 3R Business Development raymond.reinhardt@3r-bdc.com 3R 1 M Doel van een concurrentenanalyse: F inzicht verkrijgen in sterke en zwakke punten van

Nadere informatie

Subtiele beïnvloeding Wanneer verantwoorde keuzes geen moeite kosten

Subtiele beïnvloeding Wanneer verantwoorde keuzes geen moeite kosten Subtiele beïnvloeding Wanneer verantwoorde keuzes geen moeite kosten S.J. Salmon, MSc. Prof. dr. B.M. Fennis Rapport RUGCIC-2014-02 ISBN 978-90-367-6952-5 Inhoudsopgave CIC 2 Managementsamenvatting: subtiele

Nadere informatie

Ready Finance Tech Guide

Ready Finance Tech Guide Ready Finance Tech Guide Verzekeringen KORTING ONTGRENDELD! The future is exciting. Ready? 2 Inhoud Hoofdstuk 1 De kansen in het kort Hoofdstuk 2 Case: Behulpzame verzekeraars worden marktleiders Hoofdstuk

Nadere informatie

Hogere omzet met loyale klanten

Hogere omzet met loyale klanten m e t e n, w e t e n é n v e r b e t e r e n Hogere omzet met loyale klanten Luistert u naar uw klant? Staat uw klant écht centraal? Gaat u de dialoog aan met uw klant om verbeteringen te bespreken? In

Nadere informatie

1. Inleiding. 2. Sociale netwerken en hun kenmerken

1. Inleiding. 2. Sociale netwerken en hun kenmerken Hoe in sociale netwerken opinieleiders gebruikt kunnen worden om de verspreiding van innovaties of veranderingen te versnellen. Cees Egmond, Fenke Rond - 20 april 2011 1. Inleiding Zoals de laatste maanden

Nadere informatie

TV en video consumptie in het jaar 2020

TV en video consumptie in het jaar 2020 TV en video consumptie in het jaar 2020 Liesbeth Nekkers Hilversum, 27 november 2015 1 De toekomst voorspellen Onderzoek Tetlock (University of Pennsylvania) Super forecasters: Open-mindness: how well

Nadere informatie

WELKOM. 1 6 oktober 2012 Het congres over the next generation huis aan huis

WELKOM. 1 6 oktober 2012 Het congres over the next generation huis aan huis WELKOM 1 6 oktober 2012 Het congres over the next generation huis aan huis c o m m u n i c a t i e 1 h a h 3.0 De kracht van locatie 16 oktober 2012 Geodan Inda Kallen 2 Agenda Wat is geomarketing? Geomarketing

Nadere informatie

ISS-Interfoon Klantenservice Kenniscentrum Wat verwachten consumenten van ons?

ISS-Interfoon Klantenservice Kenniscentrum Wat verwachten consumenten van ons? ISS-Interfoon Klantenservice Kenniscentrum Wat verwachten consumenten van ons? Dr Frans Plat Nationaal Congres Bereikbaarheid 2 november 2006 Een initiatief van ISS-Interfoon Doelstelling: Het leveren

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Executive Summary 3. Onderzoeksresultaten 4 Percentage direct marketing 1 ste kwartaal 2006 ten opzichte van 4 1 ste kwartaal 2005

Inhoudsopgave. Executive Summary 3. Onderzoeksresultaten 4 Percentage direct marketing 1 ste kwartaal 2006 ten opzichte van 4 1 ste kwartaal 2005 DM Barometer 1ste kwartaal 2006 Inhoudsopgave Executive Summary 3 Onderzoeksresultaten 4 direct marketing 1 ste kwartaal 2006 ten opzichte van 4 1 ste kwartaal 2005 Budgetverdeling direct marketing 2006

Nadere informatie

Connect to Digital #feweb roadshow Hoe digitaal is uw (nieuwe) klant? - Start to 'E-Commerce'

Connect to Digital #feweb roadshow Hoe digitaal is uw (nieuwe) klant? - Start to 'E-Commerce' Connect to Digital #feweb roadshow Hoe digitaal is uw (nieuwe) klant? - Start to 'E-Commerce' 1 Digitale adoptie van Belgische KMO s Digitale economie G20 + 8% 963 K KMO s in België 2 Legal 3 Online markt

Nadere informatie

FACEBOOK. HYPE OF HEILIGE GRAAL?

FACEBOOK. HYPE OF HEILIGE GRAAL? FACEBOOK. HYPE OF HEILIGE GRAAL? WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK NAAR DE INVLOED VAN FACEBOOK OP DE RELATIE TUSSEN MERK EN MENS ENGAGEMENT OP FACEBOOK, HEEFT DAT NOU ZIN? Engagement. Als er één term is die

Nadere informatie

Disrupt Or Die Bart Strijker

Disrupt Or Die Bart Strijker Managing Director Digital Jaarbeurs, VNU EE @bartstrijker Meer praktijk dan theorie? Doet Overal verantwoordelijk digitaal VNU onderdeel jaarbeurs VNU internationaal China Snelle ontwikkeling Full time

Nadere informatie

Effectieve sales promotie. Hoorcollege marketing communication blok 4 week 5

Effectieve sales promotie. Hoorcollege marketing communication blok 4 week 5 Effectieve sales promotie Hoorcollege marketing communication blok 4 week 5 Leerdoelen Aan het eind van dit college en leeswerk uit het boek moet je: In staat zijn sales promotie te definieren Op de hoogte

Nadere informatie

Vak Literatuur Major Marketing Hoofdfase 1 en 2 Image. Marketing management P. Kotler & K.L. Keller Prentice Hall, 15th ed., 2014 ISBN 9780133856460

Vak Literatuur Major Marketing Hoofdfase 1 en 2 Image. Marketing management P. Kotler & K.L. Keller Prentice Hall, 15th ed., 2014 ISBN 9780133856460 Vak Literatuur Major Marketing Hoofdfase 1 en 2 Image Quantitative techniques Literatuur wordt tijdens de colleges verstrekt Commerciële rekenkunde Commerciële calculaties 2* G. Minnaar & N. van der Sluijs

Nadere informatie

Van transactie naar interactie

Van transactie naar interactie De Invloed van opkomende technologieën op trade marketing in de retail: Van transactie naar interactie Jeroen van Dinther Marc Flederus De Context I Welke technologieën komen nu opzetten? II Welke kansen

Nadere informatie

ONTWERPER IN UITVOERING Kansen voor middelgrote architectenbureaus in de rol van bouwend architect

ONTWERPER IN UITVOERING Kansen voor middelgrote architectenbureaus in de rol van bouwend architect Kansen voor middelgrote architectenbureaus in de rol van bouwend architect Uitkomsten enquête het profiel van de 'bouwende architect' binnen middelgrote architectenbureaus in Nederland Uitgevoerd door:

Nadere informatie

Module Het gebruik van social media in de sector bloem

Module Het gebruik van social media in de sector bloem Module Het gebruik van social media in de sector bloem De CO 2 -voetafdruk van dit drukwerk is berekend met ClimateCalc en gecompenseerd bij: treesforall.nl www.climatecalc.eu Cert. no. CC-000057/NL Colofon

Nadere informatie

Privacy. Bedreigingen en kansen voor bedrijven en consumenten. F.T. Beke M.Sc. Prof. dr. P.C. Verhoef. Rapport RUGCIC-2015-01 ISBN 978-90-367-7638-7

Privacy. Bedreigingen en kansen voor bedrijven en consumenten. F.T. Beke M.Sc. Prof. dr. P.C. Verhoef. Rapport RUGCIC-2015-01 ISBN 978-90-367-7638-7 Privacy Bedreigingen en kansen voor bedrijven en consumenten F.T. Beke M.Sc. Prof. dr. P.C. Verhoef Rapport RUGCIC-2015-01 ISBN 978-90-367-7638-7 CIC 2 Inhoudsopgave Samenvatting pag. 3 Wat is privacy?

Nadere informatie

7 ontwikkelingen waar de horecaondernemer van kan profiteren

7 ontwikkelingen waar de horecaondernemer van kan profiteren 7 ontwikkelingen waar de horecaondernemer van kan profiteren European Merchant Services 2015 1. Zorg ervoor dat u met de smartphone gevonden wordt Ondanks dat de groei van de smartphone inmiddels stabiliseert

Nadere informatie

WELKOM BIJ TELEPERFORMANCE SHOPPING TOMORROW

WELKOM BIJ TELEPERFORMANCE SHOPPING TOMORROW WELKOM BIJ TELEPERFORMANCE SHOPPING TOMORROW 175.000 30% 1.6 miljard Shopping 2020 6 Shopping 2020 Hoofdstuk 28 Social Services Shopping 2020 7 Retail in het social media tijdperk 2. Social Services in

Nadere informatie

STRATEGISCHE MARKETINGPLANNING 07

STRATEGISCHE MARKETINGPLANNING 07 07 HBO Marketing / Marketing management Raymond Reinhardt 3R Business Development raymond.reinhardt@3r-bdc.com 3R 1 M Doel van een concurrentenanalyse: F inzicht verkrijgen in sterke en zwakke punten van

Nadere informatie

Afstudeerrichting Marketing Management

Afstudeerrichting Marketing Management Afstudeerrichting Marketing Management Doel van vandaag Informeren over het belang van marketing Een overzicht geven van de afstudeerrichting en de aanpak Schetsen van mogelijkheden op de arbeidsmarkt

Nadere informatie

Concept Development Opdracht 1B Battle of Concepts Enexis. Niels Joormann - 0819811 - CMD2a

Concept Development Opdracht 1B Battle of Concepts Enexis. Niels Joormann - 0819811 - CMD2a Concept Development Opdracht 1B Battle of Concepts Enexis Niels Joormann - 0819811 - CMD2a Inhoudsopgave Debriefing 03 Onderzoek 03 Omgevingsanalyse 04 Concept: Opgewekt! 05 Business Model Canvas 11 Pitch-presentatie

Nadere informatie

In een grootschalig onderzoek naar Social Media zijn veel interessante feiten naar buiten gekomen die aantonen hoe groot het potentieel van Social

In een grootschalig onderzoek naar Social Media zijn veel interessante feiten naar buiten gekomen die aantonen hoe groot het potentieel van Social In een grootschalig onderzoek naar Social Media zijn veel interessante feiten naar buiten gekomen die aantonen hoe groot het potentieel van Social Media voor bedrijven is, waarom dit zo is én welke kansen

Nadere informatie

The Good, the Bad and the Ugly

The Good, the Bad and the Ugly The Good, the Bad and the Ugly Attributie: Hoe meet je ROI over touch points binnen de customer journey Wim Schottink Jan-Joost Stok Daniel Alink Conrad Conrad Crystalloids oktober 16 1 Vroeger was het

Nadere informatie

HET CREATIEVE CONCEPT GEÏNTEGREERDE MARKETING MARKETINGCOMMUNICATIE HOORCOLLEGE 2 BLOK 4

HET CREATIEVE CONCEPT GEÏNTEGREERDE MARKETING MARKETINGCOMMUNICATIE HOORCOLLEGE 2 BLOK 4 HET CREATIEVE CONCEPT GEÏNTEGREERDE MARKETING MARKETINGCOMMUNICATIE HOORCOLLEGE 2 BLOK 4 AGENDA Consumer insight en marketingcommunicatie Geïntegreerde marketingcommunicatie (IMC) Het creatieve concept

Nadere informatie

CORPORATE BRANDING AND SOCIAL MEDIA: KEY FINDINGS FOR DUTCH CONSUMERS Theo Araujo

CORPORATE BRANDING AND SOCIAL MEDIA: KEY FINDINGS FOR DUTCH CONSUMERS Theo Araujo CORPORATE BRANDING AND SOCIAL MEDIA: KEY FINDINGS FOR DUTCH CONSUMERS Theo Araujo BEOORDEEL DEZE LEZING VIA DE MIE2018 APP! Geef direct na deze lezing jouw beoordeling. Zoek de lezing op via Programma

Nadere informatie

Business model canvas. Connie Smits

Business model canvas. Connie Smits Business model canvas Connie Smits Inhoud Business model canvas... 3 Customer Segments... 4 Value Proposition... 5 Customer Relationships... 6 Channels... 7 Revenu Streams... 8 Key Resources... 9 Key Activities...

Nadere informatie

IMC / CROSSMEDIA PUBLIC RELATIONS MARKETINGCOMMUNICATIE HOORCOLLEGE 4 BLOK 3

IMC / CROSSMEDIA PUBLIC RELATIONS MARKETINGCOMMUNICATIE HOORCOLLEGE 4 BLOK 3 IMC / CROSSMEDIA PUBLIC RELATIONS MARKETINGCOMMUNICATIE HOORCOLLEGE 4 BLOK 3 AGENDA IMC, Crossmedia en Transmedia storytelling Wat is PR Wat zijn de zwakke en sterke punten van PR PR en IMC PR instrumenten

Nadere informatie

CONCEPTTEST. SNEL Realtimeinzichten. BETAALBAAR Vanaf 995 UUR. GEMAK Optimale User Experience RESULTATEN. An Agile MI Solution

CONCEPTTEST. SNEL Realtimeinzichten. BETAALBAAR Vanaf 995 UUR. GEMAK Optimale User Experience RESULTATEN. An Agile MI Solution CONCEPTTEST An Agile MI Solution RESULTATEN 24 SNEL Realtimeinzichten GEMAK Optimale User Experience BETAALBAAR Vanaf 995 UUR HERKENBAAR? Ben ik wel het juiste product of dienst aan het ontwikkelen? Klopt

Nadere informatie

IPTV in Noordoost-Friesland

IPTV in Noordoost-Friesland IPTV in Noordoost-Friesland een onderzoek onder deelnemers aan een pilot met interactieve televisie Door Junior Consult Agenda Over Junior Consult Het onderzoek Conclusies Aanbevelingen Over Junior Consult

Nadere informatie

Uitzonderlijke prestaties: Hoe topmarketeers excelleren op social media

Uitzonderlijke prestaties: Hoe topmarketeers excelleren op social media Salesforce Uitzonderlijke prestaties: Hoe top excelleren op social media Belangrijkste cijfers en bevindingen uit het vierde jaarlijkse 'State of Marketing' onderzoek 2300 Over dit rapport 2 Deze vierde

Nadere informatie