Slim gemaakt in Zuid-Holland

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Slim gemaakt in Zuid-Holland"

Transcriptie

1 Smart Industry biedt kansen voor een renaissance van de Nederlandse (maak) industrie. Door ICT en internet slim te gebruiken, blijven ondernemers hun internationale concurrenten voor en breiden hun markt uit met nieuwe producten, diensten en verdienmodellen. Om de complexe uitdagingen aan te kunnen is innige samenwerking tussen de maakindustrie, ICT-bedrijven en designers nodig. Meer dan elders heeft Zuid-Holland de potentie daarvoor en meer dan elders is intensivering van samenwerking nodig om van potentie naar producten te komen. Een provinciaal programma daagt regionale ondernemers uit deze handschoen op te pakken. Wat is Smart Industry? Smart Industry is samen te vatten als de digitalisering van het bedrijfsleven. ICT en internet maken nieuwe producten, nieuwe productiemethoden en nieuwe verdienmodellen mogelijk die de industrie radicaal kunnen veranderen. De producten kunnen per persoon worden aangepast. Ze zijn aan het internet verbonden en leveren allerlei data. De data kunnen waardevolle informatie opleveren zodat de industrie naast producten ook diensten kan gaan verkopen. De productie is flexibel en volledig geautomatiseerd, met een hoge opbrengst en korte time-to-market. En de verkoop gaat volgens nieuwe verdienmodellen, bijvoorbeeld zonder tussenhandel of volgens een pay-per-use model. Deze droom, die deels al werkelijkheid is, is alleen te realiseren door een vervlechting van maakindustrie, ICT- en dienstensector die maatwerkoplossingen biedt. De netwerkeconomie van smart industries bestaat uit telkens wisselende combinaties van bedrijven, kennisinstellingen en regio s die in nauwe samenwerking steeds nieuwe producten in de markt zetten. Dat vergt verregaande digitalisering en verweving van apparatuur en organisaties. Niet alleen het internet of things maar ook het network of companies.

2 De essentiële aspecten van Smart Industry volgens het rapport Smart Industry, Dutch Industry Fit for the Future De praktijk wijst uit dat ondernemers die snel, effectief en creatief smart toepassen in hun bedrijfsvoering een duurzame toekomst voor hun bedrijf creëren, de concurrentie een stap voorblijven en, nationaal en internationaal, profiteren van omzet en marktgroei. Smart Industry is niet nieuw Smart Industry bestaat al. Auto s worden op afstand uitgelezen. En adaptive robots en 3D printing zijn realiteit. Bedrijven als Bol.com die via internet producten verkopen drukken de traditionele detailhandel uit de markt. Anderen creëren nieuwe waarde door beschikbare data slim te combineren. Het succes van is hier een goed voorbeeld van. Iedere ondernemer moet zich afvragen hoe zijn business er over drie jaar uitziet. Of over drie maanden. Landelijke agenda vertaald in een provinciaal programma Veel bedrijven in Nederland benutten de voordelen van Smart Industry nog onvoldoende. Daarom heeft Ineke Dezentjé Hamming, na de Hannover Messe in april van dit jaar, opdracht gekregen van de minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) om een landelijke actieagenda op te stellen. Dat bedrijven nog te weinig profiteren van de verworvenheden van Smart Industry geldt zeker ook. Om Smart Industry ook in de provincie concreet handen en voeten te geven hebben de afgelopen periode zes organisaties 1 in de regio Zuid-Holland samen gewerkt aan het opstellen van een provinciaal programma voor Smart Industry; dit in intensief overleg met regionale ondernemers en regionale kennisinstellingen. Het programma bevat 14 concrete actieplannen op het gebied van scholing, nieuwe producten, advisering en kennisuitwisseling. Onderdeel van de actieplannen zijn fieldlabs over actuele thema s zoals 3D-printing, automatisering in de tuinbouw en digitalisering in de zorg. Het verbinden van diverse thema s en sectoren vormt de kern van Smart Industry. 1 Gemeente Delft, Holland Instrumentation, InnovationQuarter, Kamer van Koophandel, TNO en TU Delft

3 Goede uitgangspositie voor Zuid-Holland Zuid-Holland heeft groot innovatiepotentieel en kent de hoogste concentratie aan bedrijven in de ICT, hightech- en instrumentatiesector en vooraanstaande kennisinstituten als de universiteiten van Delft, Leiden en Rotterdam; TNO en Deltares en vele andere. Zo is met bedrijven de sector HighTech Systemen en Materialen groter in aantal dan in elke andere provincies. Een vijftiental grote of sterk groeiende OEM s trekt de kar in de bedrijvigheid en vormt de kopgroep van minimaal honderd OEM s. En dan is er de booming ICT-sector en de creatieve industrie met internationale naam en faam. Alle ingrediënten zijn dus aanwezig om optimaal te profiteren van de mogelijkheden die Smart Industry biedt. In Zuid-Holland is een grote concentratie van maakbedrijven in HTSM. Hetzelfde geldt in grote lijnen voor ICT-bedrijven en voor de creatieve dienstensector. En toch zien we dat Zuid-Holland op het gebied van innovatie, werkgelegenheid en economische groei in de breedte onderpresteert. Er wordt bijvoorbeeld veel geëxporteerd, maar kansen dicht bij huis worden niet benut. Belangrijkste oorzaak is een gebrek aan samenwerking en verbinding. Dit belemmert ook de verdere ontwikkeling van Smart Industry. Voor echte vooruitgang moeten maakbedrijven, ICT-leveranciers en industrieel ontwerpers intensief samenwerken. Dit vraagt op korte termijn om concrete acties waarbij alle betrokkenen de handen stevig ineen slaan.

4 Naar een provinciaal programma Het provinciaal programma voor Smart Industry geeft invulling aan deze acties. Ondernemers in de provincie worden opgeroepen om actief deel te nemen aan de actieplannen. Zo wordt samen met kennisinstellingen, overheden en andere relevante partijen op een constructieve manier gewerkt aan meer succes voor Zuid-Holland op het gebied van Smart Industry. Zuid- Hollandse ondernemers en onderzoekers zien vijf uitdagingen voor Smart Industry De actieplannen zijn ingedeeld volgens de indeling van het landelijke Team Smart Industry Het MKB programma van TNO biedt de volgende mogelijkheden. Voor details zie tno.nl/mkb New Business New Knowledge New Skills Supporting Policies TNO a Te weinig kennis van 3D-printen Data niet durven delen Te weinig kennis van Smart Industry Smart Champions te onbekend Ondernemer ontmoet onderzoeker Ondernemer ontmoet onderzoeker Innovatiecafe s Smart Catalyst Innovatiecafe s Fieldlab 3D-printen Fieldlab Smart Production of Fresh Food Fieldlab Diagnose in één oogopslag Future Fieldlab..? Workshop Best Practices Educatie in proeftuin Workshop Best Practices Te weinig ketenintegratie Opleiding(en) Smart Industry Workshop Best Practices Keurmerk ICT-bedrijven en start-ups Overheid als eerste klant Kaasstolp Nieuwe regels voor nieuwe materialen Campagne Sterke Starters TC, BIA, consult, PPS, TC, BIA BIA Challenge, TC, consult TNO bedrijven, techn. zoekt ondernemer Programma voor Smart Industry, met actieplannen die in een landelijk programma passen. De fieldlabs pakken alle vijf issues aan en hebben daarbinnen het aangegeven focuspunt.

5 We lichten er een paar plannen uit. Onderzoeker ontmoet ondernemer is een programma dat sinds dit jaar wordt georganiseerd door Holland Instrumentation en waarin op lokale schaal deze groepen bij elkaar worden gebracht en elkaar informeren via een dynamisch programma in een ontspannen sfeer. Dit heeft al geleid tot eerste samenwerkingen. De gemeente Delft heeft net aangegeven een pilot te gaan draaien van Smart Catalyst, waarin individuele MKB s een smart advies krijgen na een gedegen analyse van hun bedrijf. De Kamer van Koophandel intensiveert haar lopende programma op dit gebied met innovatiecafe s en workshops best practices. De TU Delft bouwt aan een modulaire opleiding Smart Industry die ook toegankelijk is voor ondernemers en hun werknemers. TNO stelt zijn MKB-programma open voor Smart Industry en draait volop mee in een aantal fieldlabs, waar InnovationQuarter zich volop voor zal inzetten. Fieldlab In een fieldlab komen mensen bij elkaar om samen te werken aan smart innovatie op een goed omschreven deelgebied zoals 3D-printen, optische medische apparatuur of voedselproductie. Die mensen, dat zijn ondernemers en hun werknemers, onderzoekers, opleiders en leerlingen van basisschool tot universiteit. In een dynamische setting worden in steeds wisselende samenstelling concrete projecten aangepakt om tot innovatieve producten te komen, nieuwe business modellen te bedenken en uit te proberen, en kennis te ontwikkelen op onderliggende technologiegebieden. In de tabel zijn drie voorbeelden genoemd die spelen. Dat programma kan worden aangevuld vanuit de vele initiatieven in de provincie.

6 Uitnodiging Doe mee! Deze plannen hebben alleen zin en effect als ondernemers hun karretjes aanhaken. Hierbij dan ook een hartelijke uitnodiging aan ondernemers om deze plannen zo uit te werken en uit te voeren dat de economie er werkelijk van kan groeien. Lees meer op en schrijf in op één of meer actieplannen. Delft, 30 september 2014 Anton Duisterwinkel (Holland Instrumentation, InnovationQuarter, TNO), Paul d Hond (Kamer van Koophandel), Olaf Koops (TNO), Christine De Lille (TU Delft), Jasper de Wit (Gemeente Delft) PARTNERS COLOFON Ontwerp en realisatie: Walvis en Mosmans, Den Haag Tekst-editen: André Hengeveld, Leiden

Onszelf vernieuwen om onszelf te blijven. De economische route voor de regio Stedendriehoek

Onszelf vernieuwen om onszelf te blijven. De economische route voor de regio Stedendriehoek Onszelf vernieuwen om onszelf te blijven De economische route voor de regio Stedendriehoek 1In de regio Stedendriehoek is het prima wonen, recreëren en werken. De regionale economie is veelzijdig van aard.

Nadere informatie

Kansrijk! De groeiagenda voor ondernemerschap in het mkb

Kansrijk! De groeiagenda voor ondernemerschap in het mkb Kansrijk! De groeiagenda voor ondernemerschap in het mkb Colofon Colofon Kansrijk! De groeiagenda voor ondernemerschap in het mkb is een uitgave van MKB-Nederland en VNO-NCW Postbus 93002 2509 AA Den Haag

Nadere informatie

De Kracht van de Achterhoek

De Kracht van de Achterhoek De Kracht van de Achterhoek Koersnotitie voor de Achterhoekse Human Capital Agenda versie 26-05-14 Inleiding De Achterhoekse economie drijft als vanouds op de kwaliteit van de regionale arbeidsmarkt. Ondernemers

Nadere informatie

Nederlandse bedrijven innoveren beduidend minder

Nederlandse bedrijven innoveren beduidend minder ONDERZOEKSRAPPORT: ERASMUS CONCURRENTIE- EN INNOVATIE MONITOR 2013-2014 Nederlandse bedrijven innoveren beduidend minder 18 november 2014 Rotterdam Het onderzoeksinstituut INSCOPE Research for Innovation

Nadere informatie

The Next Step: Coalition of the Willing

The Next Step: Coalition of the Willing The Next Step: Coalition of the Willing Door samenwerking, kennisdeling en alliantievorming naar innovatief ondernemerschap in de Regio Zwolle Hoofdlijn van de strategie en governance voor het regionale

Nadere informatie

Uitvoering sectorinvesteringsplannen. mbo en hbo

Uitvoering sectorinvesteringsplannen. mbo en hbo Uitvoering sectorinvesteringsplannen mbo en hbo Colofon Uitgave Platform Bèta Techniek Lange Voorhout 20, 2514 EE Den Haag Postbus 556, 2501 CN Den Haag T (070) 311 97 11 F (070) 311 97 10 info@platformbetatechniek.nl

Nadere informatie

Topsectoren. Hoe & Waarom

Topsectoren. Hoe & Waarom Topsectoren Hoe & Waarom 1 Index Waarom de topsectorenaanpak? 3 Wat is het internationale belang? 4 Hoe werken de topsectoren samen? 5 Wat is de rol voor het MKB in de topsectoren? 6 Wat is de rol van

Nadere informatie

1 Rationale en uitgangspunten van Smart Energy Cities

1 Rationale en uitgangspunten van Smart Energy Cities Bijlage bij Green Deal Smart Energy Cities Programma Opschaling Slimme Energie Concepten Inhoudsopgave 1 Rationale en uitgangspunten van Smart Energy Cities... 1 2 Doel van de Green Deal Smart Energy Cities...

Nadere informatie

Notitie Breedband op het platteland 27-05-2013

Notitie Breedband op het platteland 27-05-2013 Notitie Breedband op het platteland 27-05-2013 1 Aanleiding Onze samenleving wordt steeds afhankelijker van een goede digitale infrastructuur. Het is daarom van belang dat iedere bewoner in onze provincie

Nadere informatie

Innoveren van A tot Z? Begin met B zeggen

Innoveren van A tot Z? Begin met B zeggen www.pwc.nl Innoveren van A tot Z? Begin met B zeggen Intentieverklaring Connected Innovation Network 12 maart 2014 2 PwC Bij PwC in Nederland werken ruim 4.700 mensen met elkaar samen vanuit 12 vestigingen.

Nadere informatie

Werken aan Werk. Samen aan de slag

Werken aan Werk. Samen aan de slag Werken aan Werk Samen aan de slag 1 Uitwerkingsnota Participatie en Inkomen 2 Inhoudsopgave Toekomstbeeld 3 Inleiding: Utrecht Werkt aan Werk 4 Wat is de Utrechtse uitdaging? De 030-strategie Over deze

Nadere informatie

Publicatie Denktank OPEN INNOVATIE. Als designprincipe voor innnovatiestrategie in Zuid-Holland

Publicatie Denktank OPEN INNOVATIE. Als designprincipe voor innnovatiestrategie in Zuid-Holland Publicatie Denktank OPEN INNOVATIE Als designprincipe voor innnovatiestrategie in Zuid-Holland Sinds 2003 is de Kennisalliantie Z-H het platform waarin deelnemers aan de regionale kenniseconomie elkaar

Nadere informatie

Van voornemens naar voorsprong: Kennis moet circuleren

Van voornemens naar voorsprong: Kennis moet circuleren Nederland Ondernemend Innovatieland Innovatieplatform Van voornemens naar voorsprong: Kennis moet circuleren 1 Van voornemens naar voorsprong: Kennis moet circuleren 2 3 Voorwoord Van voornemens naar

Nadere informatie

Business case Open Innovatie in het Ecosysteem van de Kennis-As Limburg. Toepassingsprogramma, concrete interventies en wetenschappelijk onderzoek

Business case Open Innovatie in het Ecosysteem van de Kennis-As Limburg. Toepassingsprogramma, concrete interventies en wetenschappelijk onderzoek Business case Open Innovatie in het Ecosysteem van de Kennis-As Limburg Toepassingsprogramma, concrete interventies en wetenschappelijk onderzoek 1 Factoren Vestigingsklimaat Zwaartepunten van 1 e tranche

Nadere informatie

Smart Specialisation Strategy RIS3 Zuid De kunst van het combineren. September 2013

Smart Specialisation Strategy RIS3 Zuid De kunst van het combineren. September 2013 Smart Specialisation Strategy RIS3 Zuid De kunst van het combineren. September 2013 Inhoudsopgave Inleiding 2 Proces 4 De regionale context en assets 6 SWOT 21 De strategie, visie en ambitie 23 Focus en

Nadere informatie

GESLAAGD IN HET VAK ONDERWIJS EN ARBEIDSMARKT VERBINDEN IN HAAGLANDEN

GESLAAGD IN HET VAK ONDERWIJS EN ARBEIDSMARKT VERBINDEN IN HAAGLANDEN GESLAAGD IN HET VAK ONDERWIJS EN ARBEIDSMARKT VERBINDEN IN HAAGLANDEN ACTIEAGENDA 2012-2015 Voorwoord Het thema onderwijs-arbeidsmarkt leeft volop in Haaglanden. Werkgevers en scholen maken samen plannen

Nadere informatie

Boeiend, Betrouwbaar en Belangrijk Nota Wetenschap- en Techniekcommunicatie

Boeiend, Betrouwbaar en Belangrijk Nota Wetenschap- en Techniekcommunicatie Boeiend, Betrouwbaar en Belangrijk Nota Wetenschap- en Techniekcommunicatie Inhoud Blz. Samenvatting Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 2 Inleiding Doelen, stand van zaken, uitdagingen 2.1. Doelen van wetenschap- en

Nadere informatie

Technologische en sociale innovatie in een concurrerende markt

Technologische en sociale innovatie in een concurrerende markt Technologische en sociale innovatie in een concurrerende markt Innovatie- en concurrentiemonitor topsectoren 2012 Petra Gibcus (Panteia/EIM) Ro Braaksma (Panteia/EIM) Yvonne Prince (Panteia/EIM) Henk Volberda

Nadere informatie

Noord NL 17. Periodiek magazine SNN juli 2012 jaargang 5

Noord NL 17. Periodiek magazine SNN juli 2012 jaargang 5 Noord NL 17 Periodiek magazine SNN juli 2012 jaargang 5 Volop innovatie bij API Emmen Agro Valley, van kwantiteit naar kwaliteit Programmaraad: onderwijs beter aansluiten op de praktijk Samenwerking Noord-Nederland

Nadere informatie

Eindrapportage. Vinden, Verrassen en Verbinden. Actieagenda & Sleutelprojecten. Topteam Gastvrijheidseconomie

Eindrapportage. Vinden, Verrassen en Verbinden. Actieagenda & Sleutelprojecten. Topteam Gastvrijheidseconomie Eindrapportage Actieagenda & Sleutelprojecten Vinden, Verrassen en Verbinden Topteam Gastvrijheidseconomie 1 Inhoudsopgave pagina Voorwoord.................................................. 3 1. De Gastvrijheidssector....................................

Nadere informatie

TOA. Lessen uit een ontdekkingsreis

TOA. Lessen uit een ontdekkingsreis TOA Lessen uit een ontdekkingsreis Inhoud Voorwoord 4 Jan Kamminga, voorzitter Taskforce TOA 01 Toa heeft geesten rijp gemaakt voor Topsectorenbeleid 8 Pieter Waasdorp 02 Laatste schakel in ketenaanpak

Nadere informatie

Ruimte voor de toekomst in het landelijk gebied

Ruimte voor de toekomst in het landelijk gebied Ruimte voor de toekomst in het landelijk gebied Trendverkenning 2020-2030 voor gemeenten met veel landelijk gebied W. Nieuwenhuizen, T.J.A. Gies, C.M. Goossen, R.A.F. van Och & L.L. de Rooij Ruimte voor

Nadere informatie

Publiek-privaat innoveren voor veiligheid en welvaart

Publiek-privaat innoveren voor veiligheid en welvaart Nationale Innovatieagenda Veiligheid 2015 Nationale Innovatieagenda Veiligheid 2015 Publiek-privaat innoveren voor veiligheid en welvaart Nationale Innovatieagenda Veiligheid 2015 Publiek-privaat innoveren

Nadere informatie

HOE INNOVATIEF IS UW ONDERNEMING? Onderzoek naar succesfactoren van innovatie binnen de foodsector

HOE INNOVATIEF IS UW ONDERNEMING? Onderzoek naar succesfactoren van innovatie binnen de foodsector BDO Consultants B.V. Postbus 4053 3502 HB Utrecht Telefoon 030-284 99 60 E-mail consultants@bdo.nl WWW.BDO.NL HOE INNOVATIEF IS UW ONDERNEMING? Onderzoek naar succesfactoren van innovatie binnen de foodsector

Nadere informatie

Connected everything vereist flexibele businessmodellen

Connected everything vereist flexibele businessmodellen Connected everything vereist flexibele businessmodellen Visie op 2015 > Inhoud 1 Inleiding 03 2 Evolutie naar een nieuwe realiteit: Connected everything 04 3 Flexibiliteit in businessmodellen staat centraal

Nadere informatie

Ontwikkel paden voor Predictive maintenance in service business

Ontwikkel paden voor Predictive maintenance in service business Ontwikkel paden voor Predictive maintenance in service business Colofon Auteurs: Paul van Kempen en Rob van Eijk Organisatie: Adversitement In opdracht van: Brabantse Ontwikkelings Maatschappij In samenwerking

Nadere informatie

Dat smaakt naar meer! Innovatie in het Nederlandse levensmiddelen-mkb. Michiel van Galen, Katja Logatcheva en Elsje Oosterkamp

Dat smaakt naar meer! Innovatie in het Nederlandse levensmiddelen-mkb. Michiel van Galen, Katja Logatcheva en Elsje Oosterkamp Dat smaakt naar meer! Innovatie in het Nederlandse levensmiddelen-mkb Michiel van Galen, Katja Logatcheva en Elsje Oosterkamp Dat smaakt naar meer! Innovatie in het Nederlandse levensmiddelen-mkb Michiel

Nadere informatie

Innovatie in Nederland

Innovatie in Nederland Innovatie in Nederland Van gouden driehoek naar platina vierhoek Nederland behoort sinds de gouden eeuw tot één van de meest welvarende landen ter wereld. Het behouden van deze positie wordt echter steeds

Nadere informatie

Ondernemend met krimp!

Ondernemend met krimp! !! Handreiking economische bedrijvigheid bij bevolkingsdaling Colofon Het onderzoeksteam van Berenschot bestond uit: Marinka van Vliet Bastiaan Staffhorst Holmer Doornbos Hessel Heins Maaike Zunderdorp

Nadere informatie

Focus op onderscheidend vermogen

Focus op onderscheidend vermogen December 2014 Sectorstudie Transport en Logistiek Gezonde groei onder uitdagende omstandigheden Focus op onderscheidend vermogen Colofon Auteurs Ir. M.R.J. Kindt S.J. van der Meulen Redactie mr. M.C. Bode

Nadere informatie