ESSAY HOOGSENSITIVITEIT, STRESS/BURN-OUT KLACHTEN BIJ KINDEREN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ESSAY HOOGSENSITIVITEIT, STRESS/BURN-OUT KLACHTEN BIJ KINDEREN"

Transcriptie

1 ESSAY HOOGSENSITIVITEIT, STRESS/BURN-OUT KLACHTEN BIJ KINDEREN

2 WOORD VOORAF In dit essay ga ik dieper in op het begrip hoogsensitiviteit, en het effect daarvan op kinderen. Ik kijk daarbij naar de huidige generatie kinderen, en de invloed van deze eigenschap in hun alledaagse leven. Hoe verwerken zij al deze indrukken in een samenleving vol prikkels? Naast een prikkelvolle samenleving, is het een snelle veranderlijke tijd, waar kinderen in een sneltrein meegaan met hun ouders. De verwachtingen zijn hoog, en de agenda vaak overvol. Programma s met hobby s en sporten vullen de week. Zijn kinderen op een té jonge leeftijd niet al té veel op de toekomst gericht? En kan het kind nog wel gewoon helemaal kind zijn? Zeker voor het hoogsensitieve kind is het moeilijk om aan al deze verwachtingen te voldoen. Zij zijn sneller overweldigd door de wereld om hen heen. Met Kleine Krijger wil ik de kinderen leren hoe zij zich af kunnen sluiten voor deze overdonderende prikkelwereld, en hun weerbaarder maken in een veeleisende samenleving.

3 HOOGSENSITIEVE PERSONEN, EEN KORTE OMSCHRIJVING Als ze elkaar ontmoeten hebben ze aan een half woord genoeg. Ze vertegenwoordigen de ware menselijke traditie, de enige permanente overwinning van ons zonderlinge ras op wreedheid en chaos. Duizenden van hen gaan roemloos te onder, slechts een paar zijn grote namen. Ze zijn sensitief voor zowel anderen als zichzelf, ze zijn attent zonder bemoeiziek te zijn, hun moed is geen bluf maar de kracht om te verdragen. HET HOOGSENSITIEVE KIND Kinderen die sensitief zijn aangelegd, ook wel hoogsensitief genoemd beleven de wereld gevoeliger dan een normaal kind. Deze kinderen zijn een stuk sensitiever voor subtiele signalen van buitenaf zoals beelden, geluiden en sferen. Het is een mooie kwaliteit, maar kan helaas ook erg lastig zijn. Met deze eigenschap is het belangrijk dat je, je leert afsluiten zodat je niet overweldigd raakt. Want meestal is dat niet overweldigd vrolijk, maar eerder overbelast en verdrietig omdat alles teveel lijkt te worden. Dat wordt het eigenlijk ook. Als je eenmaal overprikkeld bent geraakt, kun je niet meer rustig om je heen kijken, maar komt alles wat je ziet, hoort, proeft en ruikt tegelijkertijd binnen. Er mist als het ware een filter. Kinderen krijgen veel prikkels te verwerken en moeten aan steeds meer eisen voldoen. Gewoon even niets doen of ontspannen is lastig. Ieder kind heeft een bepaalde grens qua hoeveelheid aan informatie of prikkels die je aankunt voordat je overbelast, overweldigd of overprikkeld raakt. Sensitieve kinderen bereiken dit punt alleen eerder dan een gemiddeld kind. Het is echter wel zo, zodra er een adempauze ingelast kan worden, zij snel weer herstellen. Op deze adempauze wil ik met Kleine Krijger dan ook in gaan spelen. Belangrijk bij een eigenschap als hoogsensitiviteit is de kennis, en de manier hoe je ermee om leert gaan. Het accepteren van de eigenschap en het erkennen van de mooie kanten maakt het hoogsensitief zijn juist tot een mooie kwaliteit. Begrijpen hoe je bent geworden wie je bent, kan je veel meer over jezelf leren.

4 HET ONTSTAAN VAN In de kinderjaren hebben de hoogsensitieve het vaak het moeilijkst, omdat er vaak niemand was die hun aangeboren gevoeligheid begreep. Door dit onbegrip kunnen kinderen zich in hun jonge jaren en op latere leeftijd aanhoudend rot voelen, en zich soms juist nog meer ongemakkelijk, opgejaagd of geïrriteerd gaan gedragen. Als hoogsensitieve heb ik zelf ook lang niet begrepen wat er mis met mij was. Op de momenten dat ik overstuur raakte, of geen antwoord meer leek uit te kunnen brengen, voelde ik mij machteloos en onzeker. Ik werd door vrienden gezien als een stoer meisje, maar voelde me meestal juist heel kwetsbaar. Dit stoere gedrag zie je vaker bij de extraverte sensitieve kinderen die zich gaan overschreeuwen om hun zwakke, kwetsbare kant te overschaduwen. Er is een belangrijk verband tussen hoogsensitiviteit en bijvoorbeeld aanleg voor angst, stress of sociale fobieën. Sensitieve kinderen reageren vaak sterker op omstandigheden, door de stressvolle omgeving waarin ze bijvoorbeeld zijn opgegroeid. Sommige kinderen zijn een stuk gevoeliger voor die spanningen uit de omgeving. Ik heb het dan bijvoorbeeld over kinderen die vatbaarder zijn voor sturing van o.a. ouders, onderwijzers, maar ook klasgenoten en vrienden. Kinderen worden dan bestempeld tot angstig of gedeprimeerd, terwijl ze eigenlijk een aparte manier van omgang nodig hebben. Deze kinderen functioneren het beste als de rolverdelingen duidelijk zijn, en iedereen weet waar hij of zij aan toe is. Meer geduld en begrip, in een prikkelarme omgeving. Concluderend heeft sensitiviteit te maken met het meer oog hebben voor details. Een waardevolle kwaliteit want door een analytische, doordachte blik gebruikt het sensitieve kind opgedane kennis uit eerdere ervaringen om betere toekomstvoorspellingen te kunnen doen. Wanneer gevoelige kinderen meteen al zien dat een bepaalde situatie lijkt op iets wat ze eerder hebben meegemaakt, reageren ze juist sneller op mogelijke risico s en kansen dankzij het feit dat ze geleerd hebben van de vorige keer.

5 OVERPRIKKELD OP SCHOOL Overprikkeling komt het meest voor als je als kind wordt blootgesteld aan een zeer stimulerende omgeving. Bijvoorbeeld de omgeving op school. Lekker buiten spelen is heel leuk, maar ook erg vermoeiend. Als je de rest van je leeftijdsgenoten niet lijkt te kunnen bijbenen, kan dit je erg onzeker maken. Vaak voel je wel dat je anders bent, en anders kom je daar op het schoolplein wel achter. Sommige kinderen worden gepest op school vanwege hun gevoeligheid. Anderen worden het buitenbeetje van de klas. Opmerkingen als: doe niet zo overgevoelig, bangerik, huilebalk of angsthaas zijn niet onbekend voor het hoogsensitieve kind. Als kind weet je vaak niet wat er precies met je aan de hand is, en kun je het verschil die je maakt niet onder woorden brengen. Hoe dan ook, vroeg of laat kom je er achter dat je een andere gebruiksaanwijzing hebt dan je groepsgenoten. Een groot deel van ons leven, zeker van ons jonge leven, spenderen we op school. Het is dan ook van groot belang dat de school een veilig klimaat weet te creëren voor ieder kind. Vooral op drukke, overvolle scholen lijken kinderen soms een nummertje te worden. Dit zag ik duidelijk terug bij het onderzoek voor Kleine Krijger op het schoolplein. Alle kinderen renden door elkaar heen. Je zag hoe de stille kinderen zich terugtrokken in een hoekje, en zichzelf buiten de groep plaatste. Het terugtrekken is ook een typisch signaal voor hoogsensitieve kinderen wanneer het hen teveel wordt. Op school werkt het niet altijd bevorderlijk om de stille van een groep te worden. Je weet dat je anders bent, maar verwijdert je vaak nog meer van de rest doordat er geen netwerk van vrienden in een klas ontstaat. Soms heeft een sensitief kind geluk met een ander sensitief groepsgenootje, en weten zij elkaar hierin te vinden waardoor ze zich minder alleen voelen. Een speciale klas kan ook erg werkzaam zijn, maar behoort meestal niet tot de mogelijkheden. Het meest effectief is begrip vanuit de omgeving, en kennis over de eigenschap. Een soort aangeleerde handvaten, en gebruiksaanwijzingen: wat te doen bij overprikkeling? Door je eigenschap zelf goed te begrijpen, kun je het ook beter uitleggen aan anderen zodat hen ook weten hoe ze er zo goed mogelijk mee om kunnen gaan. En het allerbelangrijkst, het vermindert stress en vermoeidheidklachten op een te jonge leeftijd.

6 Wat zijn prikkels? Prikkels komen van buitenaf, en komen binnen via de zintuigen. Dat kan zijn door geluid, licht, geur, maar het kan ook via eten of drinken, temperatuur, kleding, emoties, gesprekken of informatie uit een programma of boek. Wat is overprikkeling? Bij overprikkeling komen er teveel prikkels of indrukken binnen. Het ontstaat als er meer informatie wordt ontvangen, dan dat er verwerkt kan worden. Overprikkeling wordt onderscheiden in korte termijn overprikkeling, en lange termijn overprikkeling. Bij lange termijn overprikkeling wordt de kans op stress gerelateerde, en burn-out klachten aanzienlijk vergroot. Wat gebeurt er als je overprikkelt bent? Kinderen trekken zich terug en kunnen zich onzeker of verdrietig voelen. Door de hoeveelheid indrukken kan er stress ontstaan waarbij alles teveel lijkt te worden. Als je eenmaal overprikkeld bent geworden is het moeilijk om bij jezelf te blijven. In de overprikkeling mist er als het ware een filter en kan er minder relativerend, en te kwetsbaar op dingen van buitenaf gereageerd worden. KENMERKEN Diepteverwerking: De eigenschap om informatie dieper te verwerken. Kinderen die sensitief zijn koppelen datgene wat ze zien aan eerdere, vergelijkbare ervaringen. Dat doen ze automatisch, zonder zich daar bewust van te zijn. Wanneer je een besluit neemt zonder dat je precies weet waarom of snapt hoe je tot besluit bent gekomen noemen we het: intuïtie. Overprikkeling: Bij een te grote hoeveelheid aan informatie, indrukken of emoties. Empathie: Kinderen die sensitief zijn weten niet alleen hoe de ander zich voelt, maar voelen zichzelf tot op zekere hoogte zelf dan vaak ook zo. Sensitief voor Subtiliteiten: Kleine nuances, ruimtes en bijhorende sferen merkt het sensitieve kind direct op.

7 KLEINE KRIJGER Uit onderzoek blijkt hoe belangrijk het is om kinderen minder te belasten, en ze gewoon te laten spelen. Zeker het hoogsenstieve kind kijkt liever een tijd de kat uit de boom, en wilt niet worden blootgesteld aan te hoge verwachtingen. Wetenschappers baseren zich bijvoorbeeld op de observaties van jonge kinderen die niet meteen een kamer vol ingewikkeld, onbekend speelgoed in renden, maar er eerst even naar wilde kijken. Met Kinderyoga vergroot je naast het speelplezier ook de fysieke mogelijkheden en krijg je meer zelfvertrouwen. Het kind leert beter te functioneren in een groep, en weet zich daarin te ontspannen. We leren tijdens de training om er niet meteen een mening op los te laten zoals waardeloos of dit wordt nooit wat. We leren nieuwsgierig kijken naar wat ons aanbiedt, observeren, om vervolgens te proberen. Naast Kinderyoga blijkt Mindfullness een groot effect hebben op het kinderbrein. Breinonderzoek toont aan dat kinderen die Mindfullness hebben gedaan of doen, anders omgaan met stressvolle situaties en beter om kunnen gaan met onverwachte situaties. We leren bij Kleine Krijger te kijken naar onze eigen criticus, en wat die in al zijn onzekerheid tegen ons zegt. We observeren daarbij onze gedachtes die van nature komen en gaan. Faalgedachten en zorggedachten zijn uiteindelijk alleen maar gedachten. Het zijn geen waarheden. Ze komen op, blijven even, en lossen weer op. Door het besef dat het niets anders dan tijdelijke gedachten zijn, verandert het negatieve gedachtenpatroon waardoor we ons zekerder over onszelf zullen voelen.

8 CONCLUSIE In een tijd waarbij zelfs kinderen het druk, druk, druk hebben vergeten we weleens om even stil te staan. Ik wil door mijn trainingen de kinderen leren hoe zij zich af kunnen sluiten, en hun aandacht kunnen focussen. Met het Kleine Krijger programma hoop ik een rustige activiteit in de verplichte, drukke kinderagenda s aan te brengen. Ik fungeer hierbij graag als rolmodel en geef de kinderen skills mee om te leren omgaan met hun bijzondere eigenschap, en help hun deze zo goed mogelijk te benutten. Hoe fijn is het, om al op jonge leeftijd te leren naar jezelf te luisteren en daarop te vertrouwen? Te stoppen met piekeren en te kijken naar de kwaliteiten in jezelf. Zo leer je bewustere keuzes in je leven te maken, en creëer je een omgeving die bij je past.

HOOGSENSITIVITEIT BIJ KINDEREN

HOOGSENSITIVITEIT BIJ KINDEREN HOOGSENSITIVITEIT BIJ KINDEREN Reinhilde Vermeulen 1. Inleiding: hooggevoeligheid Pionier: Elaine N. Aron en Arthur Aron Begrip HSP in 1997 geïntroduceerd in de wetenschappelijke literatuur Uitgangspunt:

Nadere informatie

HSP - hulp bij overprikkeling en stress

HSP - hulp bij overprikkeling en stress Renée Merkestijn HSP - hulp bij overprikkeling en stress GigaBoek 3 Inhoud Inleiding 7 Aandacht 13 Aanraking 17 Aarden 22 Adem en zuurstof 27 Beweging 32 Centreren 35 Creativiteit 38 Dieren 42 Emoties

Nadere informatie

OMGAAN MET HOOGSENSITIVITEIT

OMGAAN MET HOOGSENSITIVITEIT OMGAAN MET HOOGSENSITIVITEIT 1 Sofie De Jaegere psychotherapeute IN BALANS Praatkaffee 2 oktober 2018 2 Hoogsensitief? De laatste tijd alomtegenwoordig Belang van goede onderbouwde informatie! Gebaseerd

Nadere informatie

Hoogbegaafd en gevoelig

Hoogbegaafd en gevoelig Hoogbegaafd en gevoelig Kazimierz Dabrowski Hoogbegaafd zijn is meer dan slim zijn. Hoogbegaafde mensen zijn vaak ook veel gevoeliger dan andere mensen. Daardoor ervaar je situaties soms intenser dan andere

Nadere informatie

Zorg voor Jezelf Gids

Zorg voor Jezelf Gids Zorg voor Jezelf Gids Ontdek welke 3 gewoontes je tegenhouden om een relaxed leven te hebben Wat ga je ontdekken? W e l k e g e w o o n t e s j e i n z e t i n e e n p o g i n g e e n s t r e s s v r i

Nadere informatie

Eerste hulp bij overgevoeligheid - Energie in balans

Eerste hulp bij overgevoeligheid - Energie in balans Eerste hulp bij overgevoeligheid - Energie in balans Voor meer rust en vertrouwen bij hooggevoelige mensen Dank je wel voor het downloaden van mijn E-book voor hooggevoelige mensen. Als je eenmaal ontdekt

Nadere informatie

Praktijk Avana. Nieuwsbrief Oktober 2015

Praktijk Avana. Nieuwsbrief Oktober 2015 Praktijk Avana Nieuwsbrief Oktober 2015 Beste nieuwsbrieflezer, Is jouw kind hoog sensitief? Mogelijk is er gezegd dat je kind een probleem heeft, terwijl jij het gevoel hebt dat dat wel meevalt. Als ouder

Nadere informatie

HSP bewust Leven vanuit je

HSP bewust Leven vanuit je HSP bewust Leven vanuit je Inzicht in Hoog gevoeligheid Veel mensen weten nog helemaal niet dat ze hoog gevoelig zijn totdat ze bij de huisarts zitten met een opstapeling van klachten die ze al jaren meedragen

Nadere informatie

Het hoogsensitieve persoons profiel

Het hoogsensitieve persoons profiel Het hoogsensitieve persoons profiel Met wat er uit de laatste wetenschappelijke onderzoeken bekent is (2019) heb ik een vertaling gemaakt naar algemene hoogsensitieve persoonskenmerken. Dé hoogsensitieve

Nadere informatie

Evaluatieverslag mindfulnesstraining

Evaluatieverslag mindfulnesstraining marijke markus spaarnestraat 37 2314 tm leiden Evaluatieverslag mindfulnesstraining 06 29288479 marijke.markus@freeler.nl www.inzichtinzicht.nl kvk 28109401 btw NL 079.44.295.B01 postbank 4898261 14 oktober

Nadere informatie

Overprikkeld. Liesbeth Kamerling & Lieke Zunderdorp. Eerste hulp bij hoogsensitiviteit. Kosmos Uitgevers, Utrecht/Antwerpen

Overprikkeld. Liesbeth Kamerling & Lieke Zunderdorp. Eerste hulp bij hoogsensitiviteit. Kosmos Uitgevers, Utrecht/Antwerpen Overprikkeld Eerste hulp bij hoogsensitiviteit Liesbeth Kamerling & Lieke Zunderdorp Kosmos Uitgevers, Utrecht/Antwerpen Voorwoord Neem de tijd! In ons leven we zijn allebei hoogsensitief zijn we vaak

Nadere informatie

Klachten na een hersenschudding algemene informatie

Klachten na een hersenschudding algemene informatie Een hersenschudding ontstaat door een klap op het hoofd, bijvoorbeeld bij een ongeluk. Je wordt duizelig of raakt bewusteloos. Meestal duurt het enige tijd voor de hersenen hiervan herstellen. Zolang de

Nadere informatie

Praktijk Avana. Nieuwsbrief April 2015

Praktijk Avana. Nieuwsbrief April 2015 Praktijk Avana Nieuwsbrief April 2015 Beste nieuwsbrieflezer, Hooggevoelig, HSP of Hoog sensitief persoon? Het begrip HSP, of hoog sensitief persoon, hoor je tegenwoordig steeds vaker vallen, maar wat

Nadere informatie

Module 26: Stop met Piekeren.

Module 26: Stop met Piekeren. Module 26: Stop met Piekeren. Stop met piekeren! Piekeren is een reactie op een naar gevoel. Op het moment dat we ons afgewezen voelen of andere nare gevoelens ervaren, wordt het meestal erg druk in ons

Nadere informatie

BELASTBAARHEIDSMODEL

BELASTBAARHEIDSMODEL BELASTBAARHEIDSMODEL Inleiding Hooggevoelige mensen hebben een gevoeliger zenuwstelsel. Daardoor raken ze sneller overprikkeld. Iedereen krijgt prikkels binnen. De dingen die om je heen gebeuren neem je

Nadere informatie

Informatie-avond hoogsensitiviteit

Informatie-avond hoogsensitiviteit Informatie-avond hoogsensitiviteit Jozefschool Nootdorp 6 april 2016 Janou Vos, kindercoach en counsellor, Sprankelkinderen Welkom! Even voorstellen. Themabijeenkomst hoogsensitiviteit 06-04-2016 1 1 Wat

Nadere informatie

Inspiratie Boekrecensie Tijd en tijdstress, Jon Kabat-Zinn Inspiratie WerkplaatsActiviteiten

Inspiratie Boekrecensie Tijd en tijdstress, Jon Kabat-Zinn Inspiratie WerkplaatsActiviteiten Werkplaats Aandachtig Leven ERVARINGSGERICHT PSYCHO-SOCIAAL THERAPIE MINDFULNESS TRAINING Nieuwsbrief 4 juli 2011 Inhoud Boekrecensie Tijd en tijdstress, Jon Kabat-Zinn WerkplaatsActiviteiten Mindfulness

Nadere informatie

In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie

In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie Hallo! Je houdt van je partner. Jullie zijn al geruime tijd samen en hebben misschien samen kinderen. Jullie leiden een druk bestaan en tijd

Nadere informatie

Ontdek de 14 geheime sleutels tot geluk.

Ontdek de 14 geheime sleutels tot geluk. Ontdek de 14 geheime sleutels tot geluk. Met onderstaande 14 sleutels tot geluk kun je het volgende doen: Doorlezen en denken wat moet ik hier nu weer mee!! Er een notitie van maken en dit gebruiken als

Nadere informatie

Overzicht Groepsaanbod. Mindfulness Chronische pijn Instapgroep Kerngroep SOVA Weerbaarheid Angst en depressie

Overzicht Groepsaanbod. Mindfulness Chronische pijn Instapgroep Kerngroep SOVA Weerbaarheid Angst en depressie Overzicht Groepsaanbod Mindfulness Chronische pijn Instapgroep Kerngroep SOVA Weerbaarheid Angst en depressie Waarom een groep of cursus? Waarom in een groep? Het kan zijn dat je het zelf prettiger vindt

Nadere informatie

Inleiding IN DIT BOEK LEES JE WAAROM STEUN, RESPECT EN VERTROUWEN BIJ VRIENDSCHAP HOREN.

Inleiding IN DIT BOEK LEES JE WAAROM STEUN, RESPECT EN VERTROUWEN BIJ VRIENDSCHAP HOREN. Inleiding Met wie heb je de meeste lol? En wie bel je als je een probleem hebt? Vaak zijn dat je. Sommige mensen hebben veel, andere mensen hebben er maar een paar. Vriendschap is belangrijk in ons leven.

Nadere informatie

AMIGA4LIFE. Hooggevoelig, wat is dat? WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN

AMIGA4LIFE. Hooggevoelig, wat is dat? WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN AMIGA4LIFE Hooggevoelig, wat is dat? 7-10 jaar WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN 1 voorlichtingsbrochure hooggevoeligheid - www.amiga4life.nl Ik heb een talent! Ik kan goed

Nadere informatie

Wat er ook aan de hand is, de gevolgen zijn hetzelfde. Je bent een aantal lichamelijke functies, die je voorheen als vanzelfsprekend aannam, kwijt.

Wat er ook aan de hand is, de gevolgen zijn hetzelfde. Je bent een aantal lichamelijke functies, die je voorheen als vanzelfsprekend aannam, kwijt. Hoofdstuk 7 Emoties Nu is het tijd om door te gaan. Je hebt je dwarslaesie, je bent hopelijk klaar met al de medische dingen, nu is het tijd om ook je gevoelens aandacht te geven. Dus: ga lekker zitten,

Nadere informatie

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport Sanne Gielen Inleiding Starten met een nieuwe sport is voor iedereen spannend; Hoe zal de training eruit zien? Zal de coach aardig zijn? Heb ik een klik met mijn teamgenoten? Kán ik het eigenlijk wel?

Nadere informatie

Signaleringslijst voor leerlingen met autisme!

Signaleringslijst voor leerlingen met autisme! Signaleringslijst voor leerlingen met autisme! Wennen en je begrepen voelen op je nieuwe school. De overgang van de basisschool naar het voortgezet onderwijs is voor iedereen even wennen. Zeker als je

Nadere informatie

7 Handvatten voor je dagelijks leven.

7 Handvatten voor je dagelijks leven. Via 3 Wegen naar Rust, Kracht en Zelfvertrouwen 7 Handvatten voor je dagelijks leven. Wieneke Timmermans www.jeoorsprong.nl Om je zeker, goed en krachtig te voelen zijn geen ingewikkelde technieken nodig.

Nadere informatie

Hoofdpijn Duizeligheid Vermoeidheid Concentratieproblemen Vergeetachtigheid

Hoofdpijn Duizeligheid Vermoeidheid Concentratieproblemen Vergeetachtigheid Hersenschudding In deze folder vertellen we wat de gevolgen van een hersenschudding kunnen zijn en wat u kunt verwachten tijdens het herstel. Ook geven we adviezen over wat u het beste wel en niet kunt

Nadere informatie

HAND- OUT GRATIS VIDEO CURSUS HOOGGEVOELIG KIND. Janneke van Olphen

HAND- OUT GRATIS VIDEO CURSUS HOOGGEVOELIG KIND. Janneke van Olphen HAND- OUT GRATIS VIDEO CURSUS HOOGGEVOELIG KIND Janneke van Olphen Aan welk gedrag herken je een hooggevoelig kind? Neemt subtiele veranderingen snel waar (in beeld, geluid, textuur, in sfeer) Heeft oog

Nadere informatie

Dit doe je zelf tegen stress. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress

Dit doe je zelf tegen stress. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress Dit doe je zelf tegen stress Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress 1 Inhoud Inleiding 3 A Pak stress op tijd aan 4 - Herken eerst wanneer stress ongezond wordt - Tips

Nadere informatie

Vitaliteits 3-daagse. Voel je vitaal bij ROOTZ! 24, 25 en 26 september 2018

Vitaliteits 3-daagse. Voel je vitaal bij ROOTZ! 24, 25 en 26 september 2018 Vitaliteits 3-daagse 24, 25 en 26 september 2018 Maak het mee! Wij gaan vitaliteit onder de aandacht brengen met fijne lessen, workshops en lezingen bedoeld voor iedereen, die zich op dit gebied wil laten

Nadere informatie

Hooggevoelige kinderen. Joke Klein Ikkink 27 maart 2014

Hooggevoelige kinderen. Joke Klein Ikkink 27 maart 2014 Hooggevoelige kinderen Joke Klein Ikkink 27 maart 2014 Programma Voorstellen Uitleg hooggevoeligheid deel 1 Oefening Uitleg hooggevoeligheid deel 2 Vragen Programma Voorstellen Uitleg hooggevoeligheid

Nadere informatie

Januari. Ik accepteer en waardeer mijn ( hoog) gevoeligheid.

Januari. Ik accepteer en waardeer mijn ( hoog) gevoeligheid. Januari Ik accepteer en waardeer mijn ( hoog) gevoeligheid. (Hoog) gevoelig zijn krijgt in deze tijd steeds meer ruimte en bekendheid, dat is fijn. Een generatie geleden was het niet wenselijk om gevoelig

Nadere informatie

Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn

Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn NIEUWSBRIEF Follow your it knows the way Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn Nieuwsbrief 1 9 januari 2015 Lieve mensen, Een mooi en bijzonder nieuw jaar. Ik wens jullie allen een liefdevol, gezond,

Nadere informatie

3 tips om als hoog-sensitief persoon bij jezelf te kunnen blijven!

3 tips om als hoog-sensitief persoon bij jezelf te kunnen blijven! 3 tips om als hoog-sensitief persoon bij jezelf te kunnen blijven! Even voorstellen: Thirza Holwerda Mijn naam is Thirza Holwerda en als je mij zou kennen dan weet je dat ik een gevoelig persoon ben en

Nadere informatie

LinkedIn-updates in-company

LinkedIn-updates in-company LinkedIn-updates in-company Opdracht In dit document vind je zes verschillende LinkedIn-updates. Geef bij iedere update aan of dit een update is die bij je past. Dus zou je dit type update ook kunnen plaatsen?

Nadere informatie

Naam: Datum: Ik-Wijzer

Naam: Datum: Ik-Wijzer Ik-Wijzer Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Pagina 2 van 8 1. Inleiding Hallo, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer. Hierin staat wat jij belangrijk vindt en wat je minder belangrijk

Nadere informatie

Surf gerust naar > vormingen. Datum Titel Spreker Locatie code. Wat als ik niet meer alles hoor? Caroline Coussens Gijzegem 233

Surf gerust naar   > vormingen. Datum Titel Spreker Locatie code. Wat als ik niet meer alles hoor? Caroline Coussens Gijzegem 233 Sig presenteert Vormingsaanbod breed publiek voorjaar 2018 - Senioren In het voorjaar van 2018 organiseert Sig opnieuw enkele voordrachten voor senioren. Hieronder vindt u het overzicht. Voor elke vorming

Nadere informatie

Power e-book - Ontdek de 3 strategieën voor meer innerlijke rust en kracht! POWER e-book. Ontdek de 3 strategieën voor meer innerlijke rust en kracht!

Power e-book - Ontdek de 3 strategieën voor meer innerlijke rust en kracht! POWER e-book. Ontdek de 3 strategieën voor meer innerlijke rust en kracht! POWER e-book Ontdek de 3 strategieën voor meer innerlijke rust en kracht! - DOOR MARCO HONKOOP - Marco Honkoop http://ontspanningsoefeningenbijstress.nl 1 Inhoudsopgave 1. Strategie 1: Voel je weer super

Nadere informatie

Studieplan voor de training en/of bijscholing tot HSP/ADD en ADHD- begeleider of coach en onderdeel van de beroepsopleiding tot Gevoelsdeskundige

Studieplan voor de training en/of bijscholing tot HSP/ADD en ADHD- begeleider of coach en onderdeel van de beroepsopleiding tot Gevoelsdeskundige Studieplan voor de training en/of bijscholing tot HSP/ADD en ADHD- begeleider of coach en onderdeel van de beroepsopleiding tot Gevoelsdeskundige Inhoudsopgave: Pag. 2. Inhoudsopgave 3. Inleiding 4. Inhoud

Nadere informatie

Hersenschudding Volwassenen en kinderen > 6 jaar. Afdeling Spoedeisende Hulp

Hersenschudding Volwassenen en kinderen > 6 jaar. Afdeling Spoedeisende Hulp 00 Hersenschudding Volwassenen en kinderen > 6 jaar Afdeling Spoedeisende Hulp U of een van uw naasten heeft een hersenschudding opgelopen door een ongeluk of plotselinge beweging van het hoofd. Dit wordt

Nadere informatie

Hoogsensitief? Durf het te zien als een talent

Hoogsensitief? Durf het te zien als een talent Hoogsensitief? Durf het te zien als een talent Ann Heylens 27/02/17 om 10:23 - Bijgewerkt om 12:42 Bron: Plusmagazine Nee, het is geen zoveelste label of stoornis. Hooggevoeligheid is een karaktereigenschap

Nadere informatie

Beter leven, meer plezier

Beter leven, meer plezier Rob van Ginkel Training en Coaching Beter leven, meer plezier NLP strategieën voor een leven met plezier Inhoudsopgave Wat is NLP...3 De logica van angst...3 Vrijkomen van angst...3 Negatieve gevoelens

Nadere informatie

Persoonlijk communicatieboek van

Persoonlijk communicatieboek van Persoonlijk communicatieboek van gemaakt door: datum: Persoonlijk Communicatieboek voor cliënten Het Communicatieboek maakt ervaringskennis zichtbaar, overdraagbaar en daarmee bruikbaar. Door het vastleggen

Nadere informatie

EERSTE HULP BIJ. Hoogsensitiviteit

EERSTE HULP BIJ. Hoogsensitiviteit EERSTE HULP BIJ Hoogsensitiviteit Elke Van Hoof EERSTE HULP BIJ Hoogsensitiviteit Onrust ligt in onze aard. Spinoza zei het al: Al wat leeft, streeft. Inhoud Woord vooraf 7 1/ Wat is hoogsensitiviteit?

Nadere informatie

Illustraties: Wilfred Ottenheim

Illustraties: Wilfred Ottenheim Stress, hart- en vaatziekten, mindfulness (TAB) (1) Inleiding Jos van Erp Psycholoog / Beleidsadviseur De Hart&Vaatgroep / Hartstichting j.v.erp@hartstichting.nl Illustraties: Wilfred Ottenheim 1 Indeling

Nadere informatie

Carin Jansen. Hoog sensitiviteit (HSP) en kinesiologie. Kinesiologiepraktijk Carin Jansen. Opleidingscentrum Espavo.

Carin Jansen. Hoog sensitiviteit (HSP) en kinesiologie. Kinesiologiepraktijk Carin Jansen. Opleidingscentrum Espavo. Hoog sensitiviteit (HSP) en kinesiologie Carin Jansen Kinesiologiepraktijk Carin Jansen Opleidingscentrum Espavo Espavo Remedies De term hoog sensitiviteit is geïntroduceerd in 1996 door Elaine N.Aron,

Nadere informatie

Succescirkel van Werkgeluk

Succescirkel van Werkgeluk Succescirkel van Werkgeluk Ken jezelf en je succesfactoren! Zodat je je eigen werkgeluk en dat van anderen positief kunt beïnvloeden www.kristadewolff.nl Over Goed dat je het ebook hebt gedownload. Wat

Nadere informatie

Prikkelmijders+en+Prikkelzoekers+

Prikkelmijders+en+Prikkelzoekers+ Prikkelmijders+en+Prikkelzoekers+ Vandaag heb je kennis gemaakt met Daan en Sterre. Als Daan te veel prikkels krijgt dan sluit hij zich af. Hij krijgt op dat moment zoveel prikkels binnen dat hij even

Nadere informatie

Als opvoeden even lastig is

Als opvoeden even lastig is Als opvoeden even lastig is Hoe pak je dat dan aan? Soms weet ik niet meer wat ik moet doen om hem stil te krijgen. Schattig? Je moest eens weten. Hoezo roze wolk? Mijn dochter kan af en toe het bloed

Nadere informatie

Lessen. les 1. Wat is echt belangrijk? start. vooraf les 1 les 2 les 3 les 4 les 5 les 6

Lessen. les 1. Wat is echt belangrijk? start. vooraf les 1 les 2 les 3 les 4 les 5 les 6 vooraf les 2 les 3 les 4 les 5 les 6 Wat is echt belangrijk? Nadenken over wat echt belangrijk is in uw leven, kan helpen om uw zorgen, spanningen, somberheid en angsten te overwinnen. In deze les krijgt

Nadere informatie

Module 4: Basisovertuiging 1 & 2 (Verdieping)

Module 4: Basisovertuiging 1 & 2 (Verdieping) Module 4: Basisovertuiging 1 & 2 (Verdieping) Basisovertuiging 1 & 2 (Verdieping) Geluk is een gevoel! Jij bent de enige persoon op de wereld die jou gelukkig kan maken! Het is erg belangrijk dat je alle

Nadere informatie

LinkedIn-updates open inschrijving

LinkedIn-updates open inschrijving LinkedIn-updates open inschrijving Opdracht In dit document vind je zes verschillende LinkedIn-updates. Geef bij iedere update aan of dit een update is die bij je past. Dus zou je dit type update ook kunnen

Nadere informatie

Kort lontje. > Agressie. hersenz special. > agressie

Kort lontje. > Agressie. hersenz special. > agressie hersenz special Kort lontje > Agressie > oorzaken > gevolgen van een kort lontje > het korte lontje VAN marcel > Ingeborg harberts, behandelaar bij Hersenz > tips: stop denken doen / bedenk alternatieven

Nadere informatie

Gezonde Mama s & Co: Toolkit voor de verschillende type eters

Gezonde Mama s & Co: Toolkit voor de verschillende type eters Gezonde Mama s & Co: Toolkit voor de verschillende type eters Kun jij de verleiding niet weerstaan als je versgebakken cake ruikt? Ga je eten als je verdrietig, boos, of gespannen bent? Lukt het je niet

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Basisschool De Springschans

NIEUWSBRIEF Basisschool De Springschans Tweewekelijkse NIEUWSBRIEF Basisschool De Springschans 7-1-2016 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Omgaan met hooggevoelige pubers WELKOM. De Vlaamse vereniging voor Hooggevoelige Personen vzw HSP Vlaanderen Linda T'Kindt - www.gevoeligopvoeden.

Omgaan met hooggevoelige pubers WELKOM. De Vlaamse vereniging voor Hooggevoelige Personen vzw HSP Vlaanderen Linda T'Kindt - www.gevoeligopvoeden. Omgaan met hooggevoelige pubers WELKOM De Vlaamse vereniging voor Hooggevoelige Personen vzw HSP Vlaanderen Linda T'Kindt - 1 Wat is HSP? Highly Sensitive Person of hooggevoelig persoon 15 tot 20 % is

Nadere informatie

DE BURN-OUT SPECIALIST

DE BURN-OUT SPECIALIST DE BURN-OUT SPECIALIST Naar de wortels van het probleem voor een snel en duurzaam herstel BROCHURE bestemd voor MEDEWERKERS MET EEN BURN-OUT De Burn-out Specialist Marne 55-1186 PC AMSTELVEEN E. info@deburnoutspecialist.nl

Nadere informatie

Van klacht naar kracht, een nieuwe kijk op hooggevoeligheid. Lusanne Hogeweg

Van klacht naar kracht, een nieuwe kijk op hooggevoeligheid. Lusanne Hogeweg Van klacht naar kracht, een nieuwe kijk op hooggevoeligheid Lusanne Hogeweg Hooggevoeligheid wordt vaak beschouwd als een lastige karaktertrek. Ten onrechte, meent Lusanne Hogeweg. Haar boodschap aan alle

Nadere informatie

Inleiding voor de. Veerkracht Versterkende meditatiecursus. veerkrachtmanagement.nl

Inleiding voor de. Veerkracht Versterkende meditatiecursus. veerkrachtmanagement.nl Inleiding voor de Veerkracht Versterkende meditatiecursus veerkrachtmanagement.nl Inleiding In ons Veerkracht programma ontmoeten we vaak mensen die worden geconfronteerd met ingrijpende gebeurtenissen

Nadere informatie

BEHULPZAAMHEID BEHULPZAAMHEID

BEHULPZAAMHEID BEHULPZAAMHEID BEHULPZAAMHEID BEHULPZAAMHEID Behulpzaamheid betekent iets of iemand helpen. Je kijkt om je heen om te zien waar hulp nodig is. Je bedenkt hoe je kunt helpen en doet je best om je hulp te bieden. Je helpt

Nadere informatie

Maak kennis met A.L.A. in 3 stappen naar Rust, Kracht en Zelfvertrouwen; Wat het lichaam verwerkt heeft kan het hoofd loslaten.

Maak kennis met A.L.A. in 3 stappen naar Rust, Kracht en Zelfvertrouwen; Wat het lichaam verwerkt heeft kan het hoofd loslaten. Maak kennis met A.L.A. in 3 stappen naar Rust, Kracht en Zelfvertrouwen; Wat het lichaam verwerkt heeft kan het hoofd loslaten. Om je zeker en krachtig te voelen zijn geen ingewikkelde technieken nodig.

Nadere informatie

29/11/2016. De wereld van dementie. PERSOON met dementie. Expertisecentrum Dementie Paradox. Besef en beleving. Dementerenden.

29/11/2016. De wereld van dementie. PERSOON met dementie. Expertisecentrum Dementie Paradox. Besef en beleving. Dementerenden. De wereld van dementie Frederix Nelle Expertisecentrum Dementie Paradox We spreken niet meer over Dementen Dementerenden Maar : PERSOON met dementie Elke persoon met dementie is UNIEK! Besef en beleving

Nadere informatie

Signaalkaart Jongeren

Signaalkaart Jongeren Signaalkaart Jongeren Naam: Mike de Boer Inhoudsopgave Inleiding... 3 Signaalkaart Mike... 5 Toelichting op de uitslag... 6 Pagina 2 van 8 Inleiding Op 14 maart 2014 heeft Mike de Boer de Signaalkaart

Nadere informatie

Brief voor ouder over thema 1

Brief voor ouder over thema 1 Brief voor ouder over thema 1 Steeds meer scholen besteden aandacht aan sociaal-emotionele vaardigheden en gezondheidsvaardigheden. Niet alleen om probleemgedrag te bestrijden en om ongewenst gedrag te

Nadere informatie

Ben ik hoogsensitief?

Ben ik hoogsensitief? Ben ik hoogsensitief? Ontdek het in dit gratis overzicht. www.lifecoachsofie.be Inhoud 1. Definitie: wat betekent hoogsensitief zijn eigenlijk? 2. Zijn we niet allemaal een beetje (hoog)gevoelig? 3. Zelftest:

Nadere informatie

Adviezen voor patiënten met licht schedel/hersenletsel

Adviezen voor patiënten met licht schedel/hersenletsel Patiënteninformatie Adviezen voor patiënten met licht schedel/hersenletsel rkz.nl In deze folder leest u wat de gevolgen van een hersenschudding kunnen zijn en wat u kunt verwachten tijdens het herstel.

Nadere informatie

mindfulness workshop

mindfulness workshop mindfulness workshop 1 mindfulness workshop Deze workshop wordt gegeven om een indruk te krijgen wat mindfulness inhoudt. Ook kan worden gekeken in welke training de workshop als onderdeel kan worden ingezet,

Nadere informatie

[ARTIKEL] DRIE TIPS VOOR HSP-ERS DIE HUN

[ARTIKEL] DRIE TIPS VOOR HSP-ERS DIE HUN [ARTIKEL] DRIE TIPS VOOR HSP-ERS DIE HUN TALENTEN WILLEN INZETTEN, ZONDER DAARBIJ ZICHZELF TE KORT TE DOEN. Veel hoogsensitieve personen (HSP-ers) worstelen met hun sensitiviteit in combinatie met werk.

Nadere informatie

Behandeling chronische pijn en vermoeidheid bij tieners

Behandeling chronische pijn en vermoeidheid bij tieners Behandeling chronische pijn en vermoeidheid bij tieners Afdeling revalidatie mca.nl Inhoudsopgave Wat is chronische pijn en vermoeidheid? 3 Chronische pijn en vermoeidheid bij tieners 4 Rustig aan of toch

Nadere informatie

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT Ann Weiser Cornell

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT Ann Weiser Cornell WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT 2011 Ann Weiser Cornell 1 Deel één Welkom bij deze e-cursus waarin we je zullen laten zien hoe jij groter kunt worden en je problemen kleiner! Zijn er op dit moment

Nadere informatie

Ik stel veel 'doe-ik-het-goed' vragen. Ik weet hoe ik mezelf kan verbeteren, maar het lukt mij nog niet.

Ik stel veel 'doe-ik-het-goed' vragen. Ik weet hoe ik mezelf kan verbeteren, maar het lukt mij nog niet. Leerdoelen a.d.h.v. rubrics Rubrics voor het onderwijs Deze rubrics zijn door ons verzameld, geschreven of herschreven. Met vriendelijke groet, Team Vierkantgoed Rubric Optie 1 Optie 2 Optie 3 Optie 4

Nadere informatie

Cursus DE MACHTIGE MINDSET

Cursus DE MACHTIGE MINDSET Cursus DE MACHTIGE MINDSET Gelukkig worden, begint met de vraag: Wat houdt mij tegen? Neale D. Walsch Inleiding Je mag nu al trots op jezelf zijn. Trots, omdat je de eerste stap hebt gezet om gelukkiger

Nadere informatie

Kwaliteit van leven Een hulpmiddel bij de voorbereiding van een zorgplan

Kwaliteit van leven Een hulpmiddel bij de voorbereiding van een zorgplan Kwaliteit van leven Een hulpmiddel bij de voorbereiding van een zorgplan De zorg en begeleiding van mensen met een verstandelijke beperking moet erop gericht zijn dat de persoon een optimale kwaliteit

Nadere informatie

INFORMATIEBRIEF NR. 30 ( 20 juni 2017)

INFORMATIEBRIEF NR. 30 ( 20 juni 2017) INFORMATIEBRIEF NR. 30 ( 20 juni 2017) Beste ouder / verzorger HELP!!!! Hulpouders gezocht Vestedag Wij zijn nog naarstig op zoek naar ouders, opa s, oma s, oppasmoeders die willen helpen bij De Vestedag

Nadere informatie

Welkom! Dagtraining. Praktijkgericht werken met hooggevoeligheid

Welkom! Dagtraining. Praktijkgericht werken met hooggevoeligheid 1 Welkom! Dagtraining Praktijkgericht werken met hooggevoeligheid 2 Voorstellen 1 e indruk 3 Voorstellen Wie ben je? Wat doe je? Wat zijn je verwachtingen? Voorstellen Hooggevoelig heel gewoon Opleidingsinstituut

Nadere informatie

Wieneke Timmermans - Vrouwencoaching 4 DINGEN DIE WERKEN. Makkelijk toe te passen in je dagelijks leven

Wieneke Timmermans - Vrouwencoaching 4 DINGEN DIE WERKEN. Makkelijk toe te passen in je dagelijks leven Wieneke Timmermans - Vrouwencoaching 4 DINGEN DIE WERKEN Makkelijk toe te passen in je dagelijks leven Wat is Wijsheid? Wijsheid gaat je verstand voorbij en is komt voort uit een veel completere kennis

Nadere informatie

Ter inspiratie: Opschuddertje Nee denken en niet zeggen. Nee zeggen is te leren!

Ter inspiratie: Opschuddertje Nee denken en niet zeggen. Nee zeggen is te leren! Ter inspiratie: Opschuddertje Nee denken en niet zeggen Nee zeggen is te leren!. 2 Nee denken en niet zeggen put je uit Nee is voor velen van ons één van de moeilijkste woordjes om uit te spreken. Waarom?

Nadere informatie

Stress & Burn Out. ubeon Academy

Stress & Burn Out. ubeon Academy Stress & Burn Out ubeon Academy Programma Stress & Burn Out, twee thema s die tot voor kort taboe waren in vele werkomgevingen, vragen vandaag de dag extra aandacht. Naast opleidingen gericht op individuele

Nadere informatie

Psychomotorische Therapie

Psychomotorische Therapie Expertisecentrum Psychomotorische Therapie 2 Psychomotorische Therapie (PMT) Voor wie Psychomotorische Therapie (PMT) is een behandelvorm voor mensen met psychische klachten of psychosociale problemen.

Nadere informatie

Krachtvelden 30 januari Daan Demo

Krachtvelden 30 januari Daan Demo Krachtvelden 30 januari 2019 Waar ligt jouw kracht? Weet jij waar je echt goed in bent? Heb jij verborgen kwaliteiten? Hoe zien anderen jou? Als je je kwaliteiten kent, weet je wat je te bieden hebt en

Nadere informatie

Antwerpen. Leren luisteren

Antwerpen. Leren luisteren Antwerpen Leren luisteren Luisteren, hoe leren kinderen dat? Grenzen Grenzen zorgen ervoor dat je kind veiligheid en zekerheid ervaart. Zo weet hij wat mag van mama en papa en moet hij niet steeds aftoetsen

Nadere informatie

7 TIPS. Om meer rust en ontspanning te ervaren voor en na een werkdag

7 TIPS. Om meer rust en ontspanning te ervaren voor en na een werkdag 7 TIPS Om meer rust en ontspanning te ervaren voor en na een werkdag Dit ebook is voor jou als hardwerkende jongvolwassenen met autisme spectrum stoornis of als je jezelf herken in de kenmerken van ASS.

Nadere informatie

Problem-Solving Therapy om het welbevinden van patiënten met kanker te verbeteren

Problem-Solving Therapy om het welbevinden van patiënten met kanker te verbeteren Problem-Solving Therapy om het welbevinden van patiënten met kanker te verbeteren Een gerandomiseerde studie en onderzoek naar de werkingsmechanismen Drs. C. Kleine Döpke - van Scheppingen Prof. dr. R.

Nadere informatie

Spoele: een schoolvisie over pesten

Spoele: een schoolvisie over pesten Spoele: een schoolvisie over pesten Respect, het is een moeilijk uit te leggen begrip.. Het is iets dat je niet leert op school, maar heb je het nooit in het leven geleerd, dan heb je niets geleerd. Is

Nadere informatie

Mindfulness Mindfulness is een vorm van meditatie en een levenshouding die zich kenmerkt door acceptatie van onvermijdelijke negatieve en positieve

Mindfulness Mindfulness is een vorm van meditatie en een levenshouding die zich kenmerkt door acceptatie van onvermijdelijke negatieve en positieve Mindfulness Mindfulness is een vorm van meditatie en een levenshouding die zich kenmerkt door acceptatie van onvermijdelijke negatieve en positieve ervaringen, oftewel: aanvaarding. Door aanvaarding leer

Nadere informatie

SLB reflectie eindverslag. Docent: Mieke Vissers Naam: Lynn Duijs Studentnummer: Datum: Vak: SLB.

SLB reflectie eindverslag. Docent: Mieke Vissers Naam: Lynn Duijs Studentnummer: Datum: Vak: SLB. SLB reflectie eindverslag Docent: Mieke Vissers Naam: Lynn Duijs Studentnummer: 12043273 Datum: 05.11.2012 Vak: SLB 1 Inhoudsopgave Bijeenkomst 1 Blz. 3 Bijeenkomst 2 Blz. 4 Reflectie 3 + competenties

Nadere informatie

Visie op kinderen en volwassenen met psychische klachten: Grote mensen zijn net kinderen, liever niet andersom

Visie op kinderen en volwassenen met psychische klachten: Grote mensen zijn net kinderen, liever niet andersom Viki s View Viki s View is een methodiek die ontwikkeld is vanuit de orthopedagogiek. De benadering is klachtgericht en de therapie richt zich op het terug in balans brengen van mensen die zichzelf zijn

Nadere informatie

Minder angst geeft daarom ook een betere samenwerking tussen het kind en de behandelaar

Minder angst geeft daarom ook een betere samenwerking tussen het kind en de behandelaar STRESSREDUCTIE METHODE BIJ KINDEREN WAAROM STRESSREDUCTIE Een stressreductie methode kan het kind helpen om nare medische ingrepen, beter te doorstaan. Medische ingrepen horen nu eenmaal bij een ziekenhuis

Nadere informatie

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk Veens trainingen opkomen voor jezelf een groter netwerk samen leren lotgenoten ontmoeten 1 meer zelfvertrouwen durven vragen Wil je jezelf ontwikkelen? Omdat je meer uit jezelf wilt halen? Of omdat je

Nadere informatie

Beter omgaan met STRESS. E-book

Beter omgaan met STRESS. E-book Beter omgaan met STRESS E-book In het kort - - - - - X 1. Bij stress helpt het om op een rij te zetten wat bij u spanning geeft en wat u juist energie geeft. 2. Praat er met iemand over die u vertrouwt.

Nadere informatie

General information of the questionnaire

General information of the questionnaire General information of the questionnaire Name questionnaire: Adult Temperament Questionnaire Original author: Rothbart, Ahadi, & Evans Translated by: Hartmann & Rothbart Date version: 2001 Language: Nederlands

Nadere informatie

4 DINGEN DIE WERKEN. Makkelijk toe te passen in je dagelijks leven. Wieneke Timmermans (Helder)Voelen met je lichaam als gids

4 DINGEN DIE WERKEN. Makkelijk toe te passen in je dagelijks leven. Wieneke Timmermans (Helder)Voelen met je lichaam als gids Wieneke Timmermans (Helder)Voelen met je lichaam als gids 4 DINGEN DIE WERKEN Makkelijk toe te passen in je dagelijks leven There is more wisdom in your body than in your deepest philosophy Friedrich Nietsche

Nadere informatie

Je wordt gewaardeerd en je voelt jezelf minder nutteloos.

Je wordt gewaardeerd en je voelt jezelf minder nutteloos. Werken bij Specialisterren voegt positieve waarde toe aan je leven. Het werk geeft veel voldoening en waardering. Ik maak deel uit van een leuk team en leer nieuwe dingen. De impact is groter dan alleen

Nadere informatie

Ik-Wijzer Naam: Sander Geleynse Datum: 27 januari 2016

Ik-Wijzer Naam: Sander Geleynse Datum: 27 januari 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Pagina 2 van 8 1. Inleiding Hallo Sander, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer. Hierin staat wat jij belangrijk vindt en wat je minder belangrijk vindt.

Nadere informatie

Denkt u. dat u mentaal. vastloopt?

Denkt u. dat u mentaal. vastloopt? Denkt u dat u mentaal vastloopt? Wat is Denk? Het leven kan veel van u vragen. Soms misschien teveel. Zeker als u langdurig onder druk staat of een tegenslag te verwerken krijgt. U heeft bijvoorbeeld al

Nadere informatie

Hoe krijg je meer zin? Oefening 3: Wat zijn jouw prikkels? 12

Hoe krijg je meer zin? Oefening 3: Wat zijn jouw prikkels? 12 Hoe krijg je meer zin? 09 - Oefening 3: Wat zijn jouw prikkels? 12 Meer zin. Denk jij ook dat zin in vrijen er spontaan hoort te zijn? Dat zin iets is dat zomaar uit het niets op komt borrelen? Geloof

Nadere informatie

Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken

Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken Mensen zoeken hulp omdat ze overhoop liggen met zichzelf of met anderen. Dit kan zich op verschillende manieren uiten. Sommige mensen worden

Nadere informatie

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen Dit is een brochure, gemaakt voor leerlingen met NLD. Naast deze brochure is er ook: - een brochure met informatie voor ouders van kinderen met NLD en - een brochure

Nadere informatie

Roel$&$Sandra$van$Heel$ Basielhof$65$ 4907$AH$Oosterhout$ T$06$21$390$312$$ W$www.leefintens.com$ Pagina$. 1$van$. .

Roel$&$Sandra$van$Heel$ Basielhof$65$ 4907$AH$Oosterhout$ T$06$21$390$312$$ W$www.leefintens.com$ Pagina$. 1$van$. . Het$ochtendritueel$ Gisteren hebben we kennisgemaakt met Daan en Sterre. Daan is een prikkelmijder, en Sterre is een prikkelzoeker. Als prikkelmijder probeert Daan zijn ochtend zo in te richten dat iedereen

Nadere informatie

Psychosomatische fysiotherapie

Psychosomatische fysiotherapie Psychosomatische fysiotherapie bij DE KERN boz Praktijk voor Natuurgeneeskunde De Snoostraat 13 4624 VJ Bergen op Zoom Telefoon 0164-210700 Email: info@dekernboz.nl Website: www.dekernboz.nl Kamer van

Nadere informatie