Verloop van de kostprijs van een zichtrekening tot

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verloop van de kostprijs van een zichtrekening tot"

Transcriptie

1 Verloop van de kostprijs van een zichtrekening tot Inhoud 1. Inleiding Het verloop van de kostprijs van een zichtrekening tussen 2011 en Methode Resultaten Analyse van de kostprijs bij een aanpassing van het betaalgedrag en bij toepassing van verschillende wegingscoëfficiënten van gebruikersprofielen en banken in 2015 ten overstaan van 2011 (scenario 1) Analyse van de kostprijs bij een onveranderd betaalgedrag en bij toepassing van dezelfde wegingscoëfficiënten van gebruikersprofielen en banken in 2015 ten overstaan van 2011 (scenario 2) Besluit... 8 Jean-Paul Theunissen, Mathias Ingelbrecht, Peter Van Herreweghe FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie Algemene Directie Economische Analyses en Internationale Economie Vooruitgangstraat Brussel

2 1. Inleiding Naar aanleiding van een parlementaire vraag heeft de FOD Economie, in opdracht van de minister van economie, het verloop van de kostprijs van een zichtrekening geanalyseerd. Hiervoor werd een beroep gedaan op elementen van een methode die de FOD Economie in 2012 heeft ontwikkeld 1 om het prijsverloop van deze bankdienst te onderzoeken. Toepassing hiervan stelde de FOD Economie in staat om de veranderingen in de kostprijs van een zichtrekening in kaart te brengen tussen en Het verloop van de kostprijs van een zichtrekening tussen 2011 en Methode Voor deze analyse wordt een zichtrekening beschouwd als een rekening in euro voor particulieren (met één of meerdere titularissen) waarop beheerskosten worden aangerekend en waarop een aantal verrichtingen plaatsvinden onder relevante transacties (zie verder voor uitleg). De zichtrekening kan een gewone rekening zijn, een e-rekening of een pakketrekening doch geen jongerenrekening noch een beleggingsrekening, een investeringsrekening of een rekening vallend onder de basisbankdienst. In de publicatie van de FOD Economie van 2012 werd vertrokken van het idee dat een gebruiker van een zichtrekening vier mogelijke profielen kan hebben: een elektronisch profiel 2, een standaardprofiel 3, een traditioneel profiel 4 en een kredietkaartprofiel 5. Voor de huidige analyse werden deze profielen verder weerhouden (zie tabel 1). 1 Zie daarvoor de publicatie: FOD Economie, , Kostprijs van een zichtrekening, Analyse voor de periode 2008 tot Een gebruiker met een elektronisch profiel verricht geen geldafhalingen aan het loket of papieren overschrijvingen. 3 Dit profiel houdt het midden tussen het elektronische en het traditionele profiel. 4 Van alle profielen omvat het traditionele profiel de meeste geldafhalingen aan het loket en papieren overschrijvingen. 5 Het kredietkaartprofiel is gelijk aan het elektronische profiel doch met inbegrip van een kredietkaart.

3 De voorwaarden scheppen voor een competitieve, duurzame en evenwichtige werking van de goederen- en dienstenmarkt in België. Tabel 1. Aantal verrichtingen per relevante transactie per profiel In aantal. Profiel Relevante transacties Aantal verrichtingen Elektronisch profiel Standaardprofiel Traditioneel profiel Kredietkaartprofiel Geldafhalingen in België aan een geldautomaat van een andere bank 7 8 Geldafhalingen aan het loket 0 0 Papieren overschrijvingen 0 0 Internetabonnement Ja Ja Kredietkaart Neen Neen Geldafhalingen in België aan een geldautomaat van een andere bank 8 9 Geldafhalingen aan het loket 2 1 Papieren overschrijvingen 7 3 Internetabonnement Ja Ja Kredietkaart Neen Neen Geldafhalingen in België aan een geldautomaat van een andere bank 9 10 Geldafhalingen aan het loket 6 3 Papieren overschrijvingen 12 6 Internetabonnement Neen Neen Kredietkaart Neen Neen Geldafhalingen in België aan een geldautomaat van een andere bank 7 8 Geldafhalingen aan het loket 0 0 Papieren overschrijvingen 0 0 Internetabonnement Ja Ja Kredietkaart Ja Ja Bron: FOD Economie, Febelfin, ECB, eigen berekeningen. De profielen verschillen van elkaar door het aantal verrichtingen dat jaarlijks uitgevoerd wordt voor drie relevante transacties (geldafhalingen aan de geldautomaat van andere banken, geldafhalingen aan het loket en papieren overschrijvingen) en door het al dan niet beschikken over een kredietkaart en een abonnement voor internetbankieren. Relevante transacties zijn transacties waarvan het aantal verrichtingen een impact kan hebben op de kostprijs van een zichtrekening bij een bepaalde bank. Het aantal verrichtingen onder een relevante transactie is niet altijd bij iedere bank onbeperkt inbegrepen in de prijs van een zichtrekening 6. Gebruikers van een zichtrekening verrichten uiteraard ook andere transacties zoals betalingen met een debetkaart, domiciliëringen, doorlopende opdrachten, elektronische overschrijvingen, geldafhalingen aan geldautomaten van de eigen bank en andere transacties. Dit zijn echter niet-relevante transacties daar het aantal verrichtingen dat onder deze transacties plaatsvindt, niet kostprijsbepalend is omdat ze onbeperkt inbegrepen zijn in de prijs van de zichtrekening. Dit soort van transacties werd daarom niet opgenomen in de kostprijsbereke- 6 Een traditionele gebruiker die een aanzienlijk aantal papieren overschrijvingen verricht, kan, afhankelijk van bank tot bank, aanzienlijk meer betalen voor zijn zichtrekening dan een elektronische gebruiker die enkel elektronische overschrijvingen uitvoert.

4 ning. Het aantal verrichtingen per relevante transactie werd vastgelegd op basis van statistieken van de Europese Centrale Bank (ECB) en Febelfin 7. In dit onderzoek is de weging van de verschillende profielen in 2011 dezelfde als in de publicatie van 2012 (op basis van schattingen van de ondervraagde banken). Voor 2015 werden deze wegingscoëfficiënten (van 2011) lineair geëxtrapoleerd (zie tabel 2) op basis van de wegingscoëfficiënten van 2008 en 2011 (in de publicatie van 2012). Tabel 2. Weging van de verschillende gebruikersprofielen In %. Profiel Weging profiel (%) Elektronisch profiel 29,8 37,0 Standaardprofiel 22,1 17,0 Traditioneel profiel 30,1 27,2 Kredietkaartprofiel 18,0 18,9 Bron: FOD Economie, Febelfin, diverse banken, eigen berekeningen. De selectie van de banken gebeurde op basis van het aantal zichtrekeningen die zij in 2011 en 2015 in de boeken hadden (zie tabel 3). De weerhouden banken moesten samen een substantieel gedeelte vertegenwoordigen van het totaal aantal zichtrekeningen in België. Eind 2011 en 2014 hielden zeven banken tezamen respectievelijk 78,7 % en 81,1 % van alle zichtrekeningen aan. Deze banken werden onderling gewogen op basis van het totaal aantal zichtrekeningen om een wegingscoëfficiënt per bank te bepalen. Tabel 3. Aantal zichtrekeningen In aantallen of in % Aantal % totaal Aantal % totaal Zichtrekeningen bij 7 banken , ,1 Zichtrekeningen bij andere banken , ,9 Totaal aantal zichtrekeningen , ,0 Bron: FOD Economie, Febelfin, eigen berekeningen. In de analyse van de FOD Economie van 2012 werd voor het bepalen van het verloop van de kostprijs van een zichtrekening tussen 2008 en 2011 ieder jaar bepaald wat de goedkoopste zichtrekening was voor ieder gebruikersprofiel per bank, in de veronderstelling dat de gebruiker ieder jaar op zoek ging naar de goedkoopste oplossing. Deze goedkoopste zichtrekening per bank in 2011 heeft de FOD Economie gebruikt als vertrekbasis voor het huidige onderzoek. Indien deze (goedkoopste) zichtrekening van 2011 nog bestond in 2015, werd, op basis van de tarievenlijsten van de weerhouden banken en het aan- 7 Het aantal geldafhalingen aan geldautomaten en het aantal geldafhalingen aan het loket zijn (interne, niet voor het publiek beschikbare) statistieken van Febelfin terwijl het aantal elektronische en papieren overschrijvingen een, voor het publiek toegankelijke, statistiek is van de Europese Centrale Bank (ECB).

5 De voorwaarden scheppen voor een competitieve, duurzame en evenwichtige werking van de goederen- en dienstenmarkt in België. tal verrichtingen per gebruiksprofiel, berekend wat de kostprijs van diezelfde zichtrekening was in Indien deze zichtrekening niet meer bestond in 2015 of wanneer ze niet meer kon gebruikt worden voor een aantal transacties werd een nieuwe zichtrekening geselecteerd die het goedkoopst was. Voor deze rekening werd dan de kostprijs berekend Resultaten Op basis van de tarievenlijsten van zeven banken werd de kostprijs van een zichtrekening berekend in 2011 en 2015 per profiel en globaal gewogen gemiddeld over de verschillende profielen (zie tabel 4). Er werd uitgegaan van 2 scenario s: scenario (1): de gebruiker van een zichtrekening past zijn betaalgedrag, conform de statistieken van Febelfin en de ECB, aan in 2015 ten overstaan van 2011 door minder papieren overschrijvingen uit te voeren en door meer geldafhalingen aan geldautomaten te doen. Bovendien neemt het belang van de profielen elektronische en kredietkaart toe in 2015 (zie tabel 1). scenario (2): het betaalgedrag van de gebruiker van een zichtrekening en de weging van de verschillende profielen en banken blijven in 2015 onveranderd ten overstaan van 2011 (zie tabel 1). Tabel 4. Kostprijs van een zichtrekening per profiel van gebruiker en globaal (gewogen gemiddeld) In euro of in %. Scenario (1): het aantal verrichtingen per relevante transactie en de weging van de verschillende profielen en banken veranderen tussen 2011 en Wijziging (in euro) Wijziging (in %) Kostprijs zichtrekening elektronisch profiel 20,06 19,62-0,44-2,2 Kostprijs zichtrekening standaardprofiel 27,62 28,46 +0,84 +3,0 Kostprijs zichtrekening traditioneel profiel 29,99 29,86-0,13-0,5 Kostprijs zichtrekening kredietkaartprofiel 41,30 37,10-4,20-10,2 Globaal gewogen gemiddelde kostprijs van een zichtrekening 28,54 27,23-1,31-4,6 Scenario (2): het aantal verrichtingen per relevante transactie en de weging van de verschillende profielen en banken blijven in 2015 constant tegenover Wijziging (in euro) Wijziging (in %) Kostprijs zichtrekening elektronisch profiel 20,06 20,43 +0,37 +1,8 Kostprijs zichtrekening standaard profiel 27,62 30,62 +3,00 +10,9 Kostprijs zichtrekening traditioneel profiel 29,99 34,70 +4,71 +15,7 Kostprijs zichtrekening kredietkaart profiel 41,30 37,89-3,41-8,3 Globaal gewogen gemiddelde kostprijs van een zichtrekening 28,54 30,12 +1,58 +5,5 Bron: FOD Economie, Febelfin, ECB, diverse banken, eigen berekeningen.

6 Analyse van de kostprijs bij een aanpassing van het betaalgedrag en bij toepassing van verschillende wegingscoëfficiënten van gebruikersprofielen en banken in 2015 ten overstaan van 2011 (scenario 1) Indien de gebruiker van een zichtrekening zijn betaalgedrag in 2015 aanpast ten overstaan van 2011 en indien de profielen elektronisch en kredietkaart in 2015 (ten overstaan van 2011) aan belang toenemen ten na dele van de profielen standaard en traditioneel, dan daalt de globale gewogen gemiddelde kostprijs van een zichtrekening met 1,31 euro of met 4,6 %: van 28,54 euro in 2011 naar 27,23 euro in In 2015 was de kostprijs van een zichtrekening het duurst voor een gebruiker met het kredietkaartprofiel en het goedkoopst voor een gebruiker met het elektronische profiel. De gebruiker met een standaardprofiel betaalt in 2015 (ten overstaan van 2011) 3,0 % (of 0,84 euro) meer voor zijn zichtrekening terwijl de gebruikers met een elektronisch, traditioneel en kredietkaartprofiel minder betalen, respectievelijk 2,2 % (0,44 euro), 0,5 % (0,13 euro) en 10,2 % (4,20 euro). Ook onderling tussen de verschillende geselecteerde banken kunnen er belangrijke verschillen zijn. De gewogen gemiddelde kostprijs van een zichtrekening voor een gebruiker met een elektronisch profiel daalt van 20,06 euro in 2011 naar 19,62 euro in 2015 (-0,44 euro of -2,2 %). Binnen dit profiel schommelen de prijzen in 2011 tussen 0,00 euro en 31,20 euro en in 2015 tussen 0,00 euro en 33,76 euro. In 2011 zijn er 3 en in 2015 zelfs 4 banken waar de zichtrekening gratis is. De gewogen gemiddelde kostprijs van een zichtrekening voor een gebruiker met een standaardprofiel stijgt van 27,62 euro in 2011 naar 28,46 euro in 2015 (+0,84 euro of +3,0 %). Binnen dit profiel schommelen de prijzen in 2011 tussen 0,00 euro (1 bank) en 33,90 euro en in 2015 tussen 0,00 euro (1 bank) en 42,00 euro. De gewogen gemiddelde kostprijs van een zichtrekening voor een gebruiker met een traditioneel profiel daalt van 29,99 euro in 2011 naar 29,86 euro in 2015 (-0,13 euro of -0,5 %). Binnen dit profiel schommelen de prijzen in 2011 tussen 0,00 euro (1 bank) en 40,34 euro en in 2015 tussen 0,00 euro (1 bank) en 42,00 euro. De gewogen gemiddelde kostprijs van een zichtrekening voor een gebruiker met een kredietkaartprofiel daalt van 41,30 euro in 2011 naar 37,10 euro in 2015 (-4,20 euro of -10,2 %). Binnen dit profiel schommelen de prijzen in 2011 tussen 0,00 euro (1 bank) en 50,70 euro en in 2015 tussen 0,00 euro (1 bank) en 50,50 euro. De daling van de globale gewogen gemiddelde kostprijs van een zichtrekening kan echter het resultaat zijn van de aanpassing van het betaalgedrag van de gebruiker en van de wegingscoëfficiënten van de gebruikersprofielen en de banken tussen 2011 en Om deze factoren als verklaring uit te sluiten worden het betaalgedrag van de gebruiker en de wegingscoefficiënten van de gebruikersprofielen en de banken in 2015 constant gehouden ten overstaan van 2011 (zie punt hierna).

7 De voorwaarden scheppen voor een competitieve, duurzame en evenwichtige werking van de goederen- en dienstenmarkt in België Analyse van de kostprijs bij een onveranderd betaalgedrag en bij toepassing van dezelfde wegingscoëfficiënten van gebruikersprofielen en banken in 2015 ten overstaan van 2011 (scenario 2) Indien het betaalgedrag van de gebruiker (aantal verrichtingen per relevante transactie per profiel) en de wegingscoëfficiënten van de verschillende profielen en banken in 2015 onveranderd blijven ten overstaan van 2011, stijgt de globale gewogen gemiddelde kostprijs van een zichtrekening met 1,58 euro of met 5,5 %: van 28,54 euro in 2011 naar 30,12 euro in In 2015 bleef in dit scenario de kostprijs van een zichtrekening het hoogst voor een gebruiker met het kredietkaartprofiel en het goedkoopst voor een gebruiker met het elektronische profiel. Gebruikers met een elektronisch, een standaard- en een traditioneel profiel betalen in 2015 (ten overstaan van 2011) meer voor hun zichtrekening, respectievelijk 1,8 % (0,37 euro), 10,9 % (3,00 euro) en 15,7 % (4,71 euro) terwijl de gebruiker met een kredietkaartprofiel minder betaalt (-8,3 % of -3,41 euro). Ook tussen de geselecteerde banken onderling kunnen er belangrijke verschillen optreden. De gewogen gemiddelde kostprijs van een zichtrekening voor een gebruiker met een elektronisch profiel stijgt van 20,06 euro in 2011 naar 20,43 euro in 2015 (+0,37 euro of +1,8 %). Binnen dit profiel schommelen de prijzen in 2011 tussen 0,00 euro en 31,20 euro en in 2015 tussen 0,00 euro en 33,26 euro. In 2011 zijn er 3 en in 2015 zelfs 4 banken waar de zichtrekening gratis is. Bij 5 banken bleef de prijs van een zichtrekening gelijk terwijl één bank duurder werd en één goedkoper. De gewogen gemiddelde kostprijs van een zichtrekening voor een gebruiker met een standaardprofiel stijgt van 27,62 euro in 2011 naar 30,62 euro in 2015 (+3,00 euro of +10,9 %). Binnen dit profiel schommelen de prijzen in 2011 tussen 0,00 euro (1 bank) en 33,90 euro en in 2015 tussen 0,00 euro (1 bank) en 42,00 euro. Bij 4 banken werd de prijs van een zichtrekening duurder terwijl één bank goedkoper werd en bij 2 banken de prijs gelijk bleef. De gewogen gemiddelde kostprijs van een zichtrekening voor een gebruiker met een traditioneel profiel stijgt van 29,99 euro in 2011 naar 34,70 euro in 2015 (+4,71 euro of +15,7 %). Binnen dit profiel schommelen de prijzen in 2011 tussen 0,00 euro (1 bank) en 40,34 euro en in 2015 tussen 0,00 euro (1 bank) en 43,20 euro. Bij 5 banken werd de prijs van een zichtrekening duurder terwijl hij bij 2 banken gelijk bleef. De gewogen gemiddelde kostprijs van een zichtrekening voor een gebruiker met een kredietkaartprofiel daalt van 41,30 euro in 2011 naar 37,89 euro in 2015 (-3,41 euro of -8,3 %). Binnen dit profiel schommelen de prijzen in 2011 tussen 0,00 euro (1 bank) en 50,70 euro en in 2015 tussen 0,00 euro (1 bank) en 50,50 euro. Bij 4 banken werd de prijs van een zichtrekening goedkoper terwijl één bank duurder werd en bij 2 banken de prijs gelijk bleef.

8 3. Besluit Indien de gebruiker van een zichtrekening zijn betaalgedrag in 2015 aanpast ten overstaan van 2011, daalt de globale gewogen gemiddelde kostprijs van een zichtrekening met 4,6 % tussen 2011 en Deze daling is veelal het gevolg van veranderingen in de wegingscoëfficiënten van de gebruikersprofielen en de banken. Indien de gebruiker zijn betaalgedrag in 2015 ongewijzigd laat ten overstaan van 2011 en ook de wegingscoëfficiënten van de gebruikersprofielen en de banken constant blijven, stijgt de globale gewogen gemiddelde kostprijs van een zichtrekening met 5,5 % tussen 2011 en In dezelfde periode steeg de consumptieprijsindex met 4,3 %. In absolute bedragen bleef, naargelang het scenario, de daling (met 1,31 euro) of de stijging (met 1,58 euro) van de kostprijs van een zichtrekening beperkt. Er zijn bovendien, naargelang het gebruikersprofiel, één of meerdere (enkel voor het elektronische profiel) gratis zichtrekeningen beschikbaar. De analyse werd afgesloten op 29 september 2015.

Verloop van de kostprijs. van een zichtrekening tot

Verloop van de kostprijs. van een zichtrekening tot Verloop van de kostprijs van een zichtrekening 01.01.2011 tot 01.01.2016 De studie werd afgesloten op 26 mei 2016. Auteurs zijn: Jean-Paul Theunissen, Mathias Ingelbrecht, Peter Van Herreweghe FOD Economie,

Nadere informatie

Kostprijs van een zichtrekening in België Analyse voor de periode 2008 tot 2011

Kostprijs van een zichtrekening in België Analyse voor de periode 2008 tot 2011 Kostprijs van een zichtrekening in België Analyse voor de periode 2008 tot 2011 1 2 De voorwaarden scheppen voor een competitieve, duurzame en evenwichtige werking van de goederen- en Inhoud 1. Achtergrond

Nadere informatie

Niet-preferentiële certificaten van oorsprong

Niet-preferentiële certificaten van oorsprong Niet-preferentiële certificaten van oorsprong Eerste zes maanden van 2015 De opdracht van de FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie bestaat erin de voorwaarden te scheppen voor een competitieve,

Nadere informatie

Effect Russische boycot op prijzen en uitvoer. van een aantal landbouwproducten. Situatie eerste kwartaal 2016

Effect Russische boycot op prijzen en uitvoer. van een aantal landbouwproducten. Situatie eerste kwartaal 2016 Effect Russische boycot op prijzen en uitvoer van een aantal landbouwproducten Situatie eerste kwartaal 216 De impact van het Russische embargo op het prijsverloop en de export van de volgende producten

Nadere informatie

Impact van de Russische boycot op de prijzen en de uitvoer van bepaalde landbouwproducten

Impact van de Russische boycot op de prijzen en de uitvoer van bepaalde landbouwproducten Impact van de Russische boycot op de prijzen en de uitvoer van bepaalde landbouwproducten FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie Algemene Directie Economische Analyses en Internationale Economie

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT VOORSTEL VAN RESOLUTIE. van de heren Paul Van Malderen, Eddy Schuermans en Jan Laurys en mevrouw Gisèle Gardeyn-Debever

VLAAMS PARLEMENT VOORSTEL VAN RESOLUTIE. van de heren Paul Van Malderen, Eddy Schuermans en Jan Laurys en mevrouw Gisèle Gardeyn-Debever Stuk 1525 (2002-2003) Nr. 1 VLAAMS PARLEMENT Zitting 2002-2003 21 januari 2003 VOORSTEL VAN RESOLUTIE van de heren Paul Van Malderen, Eddy Schuermans en Jan Laurys en mevrouw Gisèle Gardeyn-Debever betreffende

Nadere informatie

Niet-preferentiële certificaten van oorsprong

Niet-preferentiële certificaten van oorsprong Niet-preferentiële certificaten van oorsprong Jaarverslag 2014 Niet-preferentiële certificaten van oorsprong afgeleverd door de Belgische kamers van koophandel Jaarverslag 2014 De opdracht van de FOD

Nadere informatie

Informatiedocument betreffende de. Vergoeding

Informatiedocument betreffende de. Vergoeding Informatiedocument betreffende de vergoedingen Naam van de rekeningaanbieder: CRELAN NV Naam van de rekening: Zichtrekening Crelan Performance Pack For One Datum: 01/07/2019 Dit document geeft u inlichtingen

Nadere informatie

Impact van de Russische boycot. op de prijzen en de uitvoer. van bepaalde landbouwproducten. september 2015

Impact van de Russische boycot. op de prijzen en de uitvoer. van bepaalde landbouwproducten. september 2015 Impact van de Russische boycot op de prijzen en de uitvoer van bepaalde landbouwproducten september 2015 FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie Algemene Directie Economische Analyses en Internationale

Nadere informatie

Prijzenobservatorium: Historiek en werking

Prijzenobservatorium: Historiek en werking Prijzenobservatorium: Historiek en werking Seminarie FEVIA - BABM 17 september 2013 Peter Van Herreweghe Agenda 1. Prijzenobservatorium : Historiek en taken 2. Werking : Gegevens, aanpak, procedure, timing

Nadere informatie

Veranderen van bank vanaf nu eenvoudiger, sneller en kosteloos Belgische banken gaan, op vraag van Van Quickenborne, verder dan hun Europese collega s

Veranderen van bank vanaf nu eenvoudiger, sneller en kosteloos Belgische banken gaan, op vraag van Van Quickenborne, verder dan hun Europese collega s Veranderen van bank vanaf nu eenvoudiger, sneller en kosteloos Belgische banken gaan, op vraag van Van Quickenborne, verder dan hun Europese collega s Brussel, 1 november 2009 Vandaag start de Belgische

Nadere informatie

Business Blue, dé all-in zichtrekening voor slimme ondernemers.

Business Blue, dé all-in zichtrekening voor slimme ondernemers. , dé all-in zichtrekening voor slimme ondernemers. FINTRO. GAAT VER, BLIJFT DICHTBIJ. Transparant bankieren voor een vaste prijs Ons beroep is onze passie. Als zelfstandig Fintroagent ken ik als geen ander

Nadere informatie

ANALYSE VAN DE PRIJZEN DERDE KWARTAALVERSLAG 2017 VAN HET INSTITUUT VOOR DE NATIONALE REKENINGEN

ANALYSE VAN DE PRIJZEN DERDE KWARTAALVERSLAG 2017 VAN HET INSTITUUT VOOR DE NATIONALE REKENINGEN Instituut voor de nationale rekeningen ANALYSE VAN DE PRIJZEN DERDE KWARTAALVERSLAG 2017 VAN HET INSTITUUT VOOR DE NATIONALE REKENINGEN PRIJZENOBSERVATORIUM Meer informatie: FOD Economie, K.M.O., Middenstand

Nadere informatie

Okea - Fotolia.com. Fonds voor de Analyse van Aardolieproducten Jaarverslag 2017

Okea - Fotolia.com. Fonds voor de Analyse van Aardolieproducten Jaarverslag 2017 Okea - Fotolia.com Fonds voor de Analyse van Aardolieproducten Jaarverslag 2017 De opdracht van de FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie bestaat erin de voorwaarden te scheppen voor een competitieve,

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 5 december 2014

PERSBERICHT Brussel, 5 december 2014 01/2010 05/2010 09/2010 01/2011 05/2011 09/2011 01/2012 05/2012 09/2012 01/2013 05/2013 09/2013 01/2014 05/2014 09/2014 Inflatie (%) PERSBERICHT Brussel, 5 december 2014 Geharmoniseerde consumptieprijsindex

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 14 september 2017

PERSBERICHT Brussel, 14 september 2017 PERSBERICHT Brussel, 14 september 2017 Geharmoniseerde consumptieprijsindex - augustus 2017 o De Belgische inflatie volgens de Europees geharmoniseerde consumptieprijsindex bedraagt in augustus 2,0% ten

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 15 maart 2016

PERSBERICHT Brussel, 15 maart 2016 01/2010 05/2010 09/2010 01/2011 05/2011 09/2011 01/2012 05/2012 09/2012 01/2013 05/2013 09/2013 01/2014 05/2014 09/2014 01/2015 05/2015 09/2015 01/2016 Inflatie (%) PERSBERICHT Brussel, 15 maart 2016 Geharmoniseerde

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 16 januari 2017

PERSBERICHT Brussel, 16 januari 2017 PERSBERICHT Brussel, 16 januari 2017 Geharmoniseerde consumptieprijsindex - december 2016 o De Belgische inflatie volgens de Europees geharmoniseerde consumptieprijsindex bedraagt in december 2,2% ten

Nadere informatie

Tarief. van de meest voorkomende bankverrichtingen voor notarissen, advocaten, gerechtsdeurwaarders en vastgoedmakelaars van toepassing op 1/10/2015

Tarief. van de meest voorkomende bankverrichtingen voor notarissen, advocaten, gerechtsdeurwaarders en vastgoedmakelaars van toepassing op 1/10/2015 Tarief van de meest voorkomende bankverrichtingen voor notarissen, advocaten, gerechtsdeurwaarders en vastgoedmakelaars van toepassing op 1/10/2015 Deze tarieflijst werd bijgewerkt op de hiervoor vermelde

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 11 september 2015

PERSBERICHT Brussel, 11 september 2015 01/2010 05/2010 09/2010 01/2011 05/2011 09/2011 01/2012 05/2012 09/2012 01/2013 05/2013 09/2013 01/2014 05/2014 09/2014 01/2015 05/2015 Inflatie (%) PERSBERICHT Brussel, 11 september 2015 Geharmoniseerde

Nadere informatie

Tarief. van de meest voorkomende bankverrichtingen voor notarissen, advocaten, gerechtsdeurwaarders en vastgoedmakelaars van toepassing op 26/9/2016

Tarief. van de meest voorkomende bankverrichtingen voor notarissen, advocaten, gerechtsdeurwaarders en vastgoedmakelaars van toepassing op 26/9/2016 Tarief van de meest voorkomende bankverrichtingen voor notarissen, advocaten, gerechtsdeurwaarders en vastgoedmakelaars van toepassing op 26/9/2016 Deze tarieflijst werd bijgewerkt op de hiervoor vermelde

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 7 november 2014

PERSBERICHT Brussel, 7 november 2014 01/2010 05/2010 09/2010 01/2011 05/2011 09/2011 01/2012 05/2012 09/2012 01/2013 05/2013 09/2013 01/2014 05/2014 09/2014 Inflatie (%) PERSBERICHT Brussel, 7 november 2014 Geharmoniseerde consumptieprijsindex

Nadere informatie

Gas & elektriciteit DURF VERGELIJKEN

Gas & elektriciteit DURF VERGELIJKEN Gas & elektriciteit DURF VERGELIJKEN Oefeningen V-test FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie Algemene Directie Energie Koning Albert II-laan 16 1000 Brussel Inhoud I. Praktijk... 3 1. Geval 1: normale

Nadere informatie

De FOD Economie informeert u! De innovatiepremie. Een creatieve werknemer belonen? Ja! Dankzij de fiscale vrijstelling van de innovatiepremies

De FOD Economie informeert u! De innovatiepremie. Een creatieve werknemer belonen? Ja! Dankzij de fiscale vrijstelling van de innovatiepremies De FOD Economie informeert u! De innovatiepremie Een creatieve werknemer belonen? Ja! Dankzij de fiscale vrijstelling van de innovatiepremies De innovatiepremie Een creatieve werknemer belonen? Ja! Dankzij

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 11 december 2015

PERSBERICHT Brussel, 11 december 2015 PERSBERICHT Brussel, 11 december 2015 Geharmoniseerde consumptieprijsindex - november 2015 De Belgische inflatie volgens de Europees geharmoniseerde consumptieprijsindex stijgt in november naar 1,4%, ten

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 13 mei 2015

PERSBERICHT Brussel, 13 mei 2015 01/2010 05/2010 09/2010 01/2011 05/2011 09/2011 01/2012 05/2012 09/2012 01/2013 05/2013 09/2013 01/2014 05/2014 09/2014 01/2015 Inflatie (%) PERSBERICHT Brussel, 13 mei 2015 Geharmoniseerde consumptieprijsindex

Nadere informatie

Fonds voor de Analyse van Aardolieproducten. Activiteitenverslag Fotolia.com

Fonds voor de Analyse van Aardolieproducten. Activiteitenverslag Fotolia.com Fonds voor de Analyse van Aardolieproducten Activiteitenverslag 2014 Fotolia.com In het raam van de opdracht van de FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie die erin bestaat de voorwaarden te scheppen

Nadere informatie

Niet-preferentiële certificaten van oorsprong

Niet-preferentiële certificaten van oorsprong Niet-preferentiële certificaten van oorsprong Overzicht 2013 Niet-preferentiële certificaten van oorsprong Overzicht 2013 In het kader van de opdracht van de FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie,

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 14 december 2016

PERSBERICHT Brussel, 14 december 2016 PERSBERICHT Brussel, 14 december 2016 Geharmoniseerde consumptieprijsindex - november 2016 o De Belgische inflatie volgens de Europees geharmoniseerde consumptieprijsindex bedraagt in november 1,7% ten

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 12 november 2015

PERSBERICHT Brussel, 12 november 2015 01/2010 05/2010 09/2010 01/2011 05/2011 09/2011 01/2012 05/2012 09/2012 01/2013 05/2013 09/2013 01/2014 05/2014 09/2014 01/2015 05/2015 09/2015 Inflatie (%) PERSBERICHT Brussel, 12 november 2015 Geharmoniseerde

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 29 maart 2018

PERSBERICHT Brussel, 29 maart 2018 01/2007 07/2007 01/2008 07/2008 01/2009 07/2009 01/2010 07/2010 01/2011 07/2011 01/2012 07/2012 01/2013 07/2013 01/2014 07/2014 01/2015 07/2015 01/2016 07/2016 01/2017 07/2017 01/2018 Index (2013 = 100)

Nadere informatie

Okea - Fotolia.com. Fonds voor de Analyse van Aardolieproducten Jaarverslag 2018

Okea - Fotolia.com. Fonds voor de Analyse van Aardolieproducten Jaarverslag 2018 Okea - Fotolia.com Fonds voor de Analyse van Aardolieproducten Jaarverslag 2018 De opdracht van de FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie bestaat erin de voorwaarden te scheppen voor een competitieve,

Nadere informatie

Tarief. van de meest voorkomende bankverrichtingen voor notarissen, advocaten, gerechtsdeurwaarders en vastgoedmakelaars van toepassing op 6/2/2017

Tarief. van de meest voorkomende bankverrichtingen voor notarissen, advocaten, gerechtsdeurwaarders en vastgoedmakelaars van toepassing op 6/2/2017 Tarief van de meest voorkomende bankverrichtingen voor notarissen, advocaten, gerechtsdeurwaarders en vastgoedmakelaars van toepassing op 6/2/2017 Deze tarieflijst werd bijgewerkt op de hiervoor vermelde

Nadere informatie

Tarieven van kracht vanaf 14/03/2014 (voor wijzigingen vatbaar) Voor Hello bank! rekeningen met privé-gebruik (consumenten)

Tarieven van kracht vanaf 14/03/2014 (voor wijzigingen vatbaar) Voor Hello bank! rekeningen met privé-gebruik (consumenten) Tarieven van kracht vanaf 14/03/2014 (voor wijzigingen vatbaar) Voor Hello bank! rekeningen met privé-gebruik (consumenten) Overzicht 1 I. HET AANBOD HELLO BANK!... 3 1.1. Hello Zichtrekening... 3 1.2.

Nadere informatie

Okea - Fotolia.com. Fonds voor de Analyse van Aardolieproducten Activiteitenverslag 2016

Okea - Fotolia.com. Fonds voor de Analyse van Aardolieproducten Activiteitenverslag 2016 Okea - Fotolia.com Fonds voor de Analyse van Aardolieproducten Activiteitenverslag 2016 De opdracht van de FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie bestaat erin de voorwaarden te scheppen voor een

Nadere informatie

ENERGIE- OBSERVATORIUM. Kerncijfers 2011 60%

ENERGIE- OBSERVATORIUM. Kerncijfers 2011 60% ENERGIE- OBSERVATORIUM Kerncijfers 2011 20% 80% 60% 40% Federale Overheidsdienst Economie, K.M.O., Middenstand en Energie Vooruitgangstraat 50 1210 BRUSSEL Ondernemingsnr.: 0314.595.348 http://economie.fgov.be

Nadere informatie

Nr 3262 I. ECONOMIE EN FINANCIEN. Conjunctuurindicatoren

Nr 3262 I. ECONOMIE EN FINANCIEN. Conjunctuurindicatoren 04.11.2009 Nr 3262 I. ECONOMIE EN FINANCIEN Conjunctuurindicatoren Kalender voor het uitbrengen van de indicatoren... 5 Indexen van de nieuwe orders Augustus 2009... 6 Indexcijfers van de consumptieprijzen

Nadere informatie

De inflatie zakte in juni nog tot 1,5 punten. De daaropvolgende maanden steeg de inflatie tot 2,0 in augustus (Bron: NBB).

De inflatie zakte in juni nog tot 1,5 punten. De daaropvolgende maanden steeg de inflatie tot 2,0 in augustus (Bron: NBB). NOTARISBAROMETER VASTGOED WWW.NOTARIS.BE T3 2017 Barometer 34 MACRO-ECONOMISCH Het consumentenvertrouwen trekt sinds juli terug aan, de indicator stijgt van -2 in juni naar 2 in juli en bereikte hiermee

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 14 januari 2015

PERSBERICHT Brussel, 14 januari 2015 PERSBERICHT Brussel, 14 januari 2015 Geharmoniseerde consumptieprijsindex - december 2014 o De Belgische inflatie volgens de Europees geharmoniseerde consumptieprijsindex daalt in december naar -0,4%,

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 13 oktober 2016

PERSBERICHT Brussel, 13 oktober 2016 PERSBERICHT Brussel, 13 oktober 2016 Geharmoniseerde consumptieprijsindex - september 2016 o De Belgische inflatie volgens de Europees geharmoniseerde consumptieprijsindex bedraagt in september 1,8% ten

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 27 februari 2018

PERSBERICHT Brussel, 27 februari 2018 01/2007 07/2007 01/2008 07/2008 01/2009 07/2009 01/2010 07/2010 01/2011 07/2011 01/2012 07/2012 01/2013 07/2013 01/2014 07/2014 01/2015 07/2015 01/2016 07/2016 01/2017 07/2017 01/2018 Index (2013 = 100)

Nadere informatie

Notarisbarometer Vastgoed - familie - vennootschappen April - juni 2014

Notarisbarometer Vastgoed - familie - vennootschappen April - juni 2014 Notarisbarometer Vastgoed - familie - vennootschappen April - juni 2014 n 21 T/2 5 jaar www.notaris.be VASTGOEDACTIVITEIT IN BELGIË 99,2 99,8 101 102,1 102,6 106,4 106,8 101,7 102,8 94,1 94,9 98,9 101,4

Nadere informatie

van de meest voorkomende bankverrichtingen voor notarissen, advocaten, gerechtsdeurwaarders en vastgoedmakelaars van toepassing op 1/9/2017

van de meest voorkomende bankverrichtingen voor notarissen, advocaten, gerechtsdeurwaarders en vastgoedmakelaars van toepassing op 1/9/2017 ### Tarieven van de meest voorkomende bankverrichtingen voor notarissen, advocaten, gerechtsdeurwaarders en vastgoedmakelaars van toepassing op 1/9/2017 Deze tarieflijst werd bijgewerkt op de hiervoor

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 25 maart 2015

PERSBERICHT Brussel, 25 maart 2015 PERSBERICHT Brussel, 25 maart 2015 Residentiële vastgoedprijsindex 4e kwartaal 2014 o De Belgische residentiële vastgoedprijsindex steeg in het vierde kwartaal van 2014 met 1,0% ten opzichte van het vorige

Nadere informatie

Kalender voor het uitbrengen van de indicatoren... 5 Faillissementen Augustus Waterdistributie Juli

Kalender voor het uitbrengen van de indicatoren... 5 Faillissementen Augustus Waterdistributie Juli 19.09.2008 Nr 3218 I. ECONOMIE EN FINANCIEN Conjunctuurindicatoren Kalender voor het uitbrengen van de indicatoren... 5 Faillissementen Augustus 2008... 6 II. INDUSTRIE EN BOUWNIJVERHEID Industrie Waterdistributie

Nadere informatie

Gas - Elektriciteit Durf vergelijken!

Gas - Elektriciteit Durf vergelijken! Gas - Elektriciteit Durf vergelijken! Gas - Elektriciteit Durf vergelijken! In het kader van de opdracht van de FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie, die erin bestaat de voorwaarden te scheppen

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 19 januari 2016

PERSBERICHT Brussel, 19 januari 2016 01/2010 05/2010 09/2010 01/2011 05/2011 09/2011 01/2012 05/2012 09/2012 01/2013 05/2013 09/2013 01/2014 05/2014 09/2014 01/2015 05/2015 09/2015 Inflatie (%) PERSBERICHT Brussel, 19 januari 2016 Geharmoniseerde

Nadere informatie

Dit wil zeggen dat de betaling gebeurt met papiergeld en muntstukken. De Europese centrale bank (ECB) geeft de biljetten en muntstukken uit.

Dit wil zeggen dat de betaling gebeurt met papiergeld en muntstukken. De Europese centrale bank (ECB) geeft de biljetten en muntstukken uit. Betalingswijzen Rechtstreekse betaling: Betaling met chartaal geld Dit wil zeggen dat de betaling gebeurt met papiergeld en muntstukken. De Europese centrale bank (ECB) geeft de biljetten en muntstukken

Nadere informatie

EVOLUTIE VAN DE MARKT

EVOLUTIE VAN DE MARKT Notarisbarometer VASTGOED www.notaris.be 2016 Barometer 31 VASTGOEDACTIVITEIT IN 106,4 106,8 101,7 103,4 105,9 102,8 98,9 101,4 99,2 105,0 105,3 104,7 115,4 112,1 111,8 118,0 116,1 127,0 124,7 127,9 115,8

Nadere informatie

19.10.2011 Nr 3338 I. ECONOMIE EN FINANCIEN. Conjunctuurindicatoren

19.10.2011 Nr 3338 I. ECONOMIE EN FINANCIEN. Conjunctuurindicatoren 19.10.2011 Nr 3338 I. ECONOMIE EN FINANCIEN Conjunctuurindicatoren Kalender voor het uitbrengen van de indicatoren... 5 Indexen van de gewerkte uren (basis 2000 = 100) 2 de trimester 2011 update... 6 Indexcijfers

Nadere informatie

DATINGSITES DATINGSITES. Grote liefde of groot bedrog?

DATINGSITES DATINGSITES. Grote liefde of groot bedrog? DATINGSITES DATINGSITES Grote liefde of groot bedrog? Gratis inschrijven kan veel kosten Op de meeste datingsites kan je je gratis inschrijven. Controleer in de algemene voorwaarden wat je wel en niet

Nadere informatie

Gas & elektriciteit DURF VERGELIJKEN

Gas & elektriciteit DURF VERGELIJKEN Gas & elektriciteit DURF VERGELIJKEN Oefeningen BRUGEL FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie Algemene Directie Energie Koning Albert II-laan 16 1000 Brussel Inhoud I. Praktijk... 3 1. Geval 1: normale

Nadere informatie

DATINGSITES DATINGSITES. Grote liefde of groot bedrog?

DATINGSITES DATINGSITES. Grote liefde of groot bedrog? DATINGSITES DATINGSITES Grote liefde of groot bedrog? Gratis inschrijven kan veel kosten Op de meeste datingsites kan je je gratis inschrijven. Controleer in de algemene voorwaarden wat je wel en niet

Nadere informatie

Gas & elektriciteit DURF VERGELIJKEN FAQ. FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie Algemene Directie Energie Koning Albert II-laan 16 1000 Brussel

Gas & elektriciteit DURF VERGELIJKEN FAQ. FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie Algemene Directie Energie Koning Albert II-laan 16 1000 Brussel Gas & elektriciteit DURF VERGELIJKEN FAQ FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie Algemene Directie Energie Koning Albert II-laan 16 1000 Brussel Inhoud 1. Wat is een regulator?... 3 2. Wat is een

Nadere informatie

NOTARISBAROMETER S LANDBOUWGRONDEN LANDBOUWGRONDEN GEMIDDELDE PRIJZEN EN OPPERVLAKTE IN

NOTARISBAROMETER S LANDBOUWGRONDEN LANDBOUWGRONDEN GEMIDDELDE PRIJZEN EN OPPERVLAKTE IN NOTARISBAROMETER LANDBOUWGRONDEN WWW.NOTARIS.BE S1 2018 Deze Notarisbarometer zoomt in op de gemiddelde prijzen van landbouwgronden in België. Onder landbouwgronden worden de gronden beschouwd waarop gewassen

Nadere informatie

Jaarverslag De Europese digitale agenda

Jaarverslag De Europese digitale agenda Jaarverslag 2013 De Europese digitale agenda "De voorwaarden scheppen voor een competitieve, duurzame en evenwichtige werking van de goederen- en dienstenmarkt in België." In het kader van de opdracht

Nadere informatie

Kalender voor het uitbrengen van de indicatoren... 5 Indexcijfers van de consumptieprijzen Februari

Kalender voor het uitbrengen van de indicatoren... 5 Indexcijfers van de consumptieprijzen Februari 17.03.2010 Nr 3275 I. ECONOMIE EN FINANCIEN Conjunctuurindicatoren Kalender voor het uitbrengen van de indicatoren... 5 Indexcijfers van de consumptieprijzen Februari 2010... 6 II. DIENSTEN, HANDEL EN

Nadere informatie

september 2015 Als eigenaar zorg ik voor de veiligheid van mijn lift!

september 2015 Als eigenaar zorg ik voor de veiligheid van mijn lift! september 2015 Als eigenaar zorg ik voor de veiligheid van mijn lift! De opdracht van de FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie bestaat erin de voorwaarden te scheppen voor een competitieve, duurzame

Nadere informatie

NOTARISBAROMETER S LANDBOUWGRONDEN LANDBOUWGRONDEN GEMIDDELDE PRIJZEN EN OPPERVLAKTE N 2

NOTARISBAROMETER S LANDBOUWGRONDEN LANDBOUWGRONDEN GEMIDDELDE PRIJZEN EN OPPERVLAKTE N 2 NOTARISBAROMETER LANDBOUWGRONDEN WWW.NOTARIS.BE S1 2019 N 2 Deze notarisbarometer zoomt in op de gemiddelde prijzen van landbouwgronden in België. Onder landbouwgronden worden de gronden beschouwd waarop

Nadere informatie

Statistisch Product. Overdrachten en prijzen van onroerende goederen

Statistisch Product. Overdrachten en prijzen van onroerende goederen Metadata Statistisch Product Overdrachten en prijzen van onroerende goederen Deze statistiek geeft het aantal transacties, de mediaanprijs en de kwartielprijzen weer voor de verkochte huizen en appartementen.

Nadere informatie

januari 2017 Als eigenaar zorg ik voor de veiligheid van mijn lift!

januari 2017 Als eigenaar zorg ik voor de veiligheid van mijn lift! januari 2017 Als eigenaar zorg ik voor de veiligheid van mijn lift! De opdracht van de FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie bestaat erin de voorwaarden te scheppen voor een competitieve, duurzame

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 26 september 2016

PERSBERICHT Brussel, 26 september 2016 PERSBERICHT Brussel, 26 september 2016 Vastgoedprijsindex 2de kwartaal 2016 o Volgens voorlopige cijfers bedraagt de geschatte jaarlijkse inflatie van de vastgoedprijzen 2,4% in het tweede kwartaal 2016

Nadere informatie

Notarisbarometer Vastgoed - familie - vennootschappen

Notarisbarometer Vastgoed - familie - vennootschappen Verantwoordelijke uitgever: Erik Van Tricht, Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat, Bergstraat, 30-34 - 1000 Brussel Notarisbarometer Vastgoed - familie - vennootschappen VASTGOEDACTIVITEIT

Nadere informatie

ENERGIE- OBSERVATORIUM. Kerncijfers 2013 20% 80% 60% 40%

ENERGIE- OBSERVATORIUM. Kerncijfers 2013 20% 80% 60% 40% ENERGIE- OBSERVATORIUM Kerncijfers 2013 20% 80% 60% 40% Deze brochure wordt gepubliceerd met als doel door een efficiënt en doelgericht gebruik van de statistische gegevens, van marktgegevens, van de databank

Nadere informatie

Tariefmededeling CBC Banque (tarieven van toepassing op 1 januari 2017)

Tariefmededeling CBC Banque (tarieven van toepassing op 1 januari 2017) Tariefmededeling CBC Banque (tarieven van toepassing op 1 januari 2017) Deze tarieven zijn van toepassing op consumenten in de zin van Boek I van het Wetboek van economisch recht, consument in de zin van

Nadere informatie

OBSERVATORIUM VAN DE GAS- EN ELEKTRICITEITSPRIJZEN BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST

OBSERVATORIUM VAN DE GAS- EN ELEKTRICITEITSPRIJZEN BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST OBSERVATORIUM VAN DE GAS- EN ELEKTRICITEITSPRIJZEN BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 3 de kwartaal 2012 Inleiding Hoewel de CREG (de federale regulator) bevoegd is voor de tarieven, publiceert Brugel elk

Nadere informatie

STUDIE COMMISSIE VOOR DE REGULERING VAN DE ELEKTRICITEIT EN HET GAS

STUDIE COMMISSIE VOOR DE REGULERING VAN DE ELEKTRICITEIT EN HET GAS Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas Nijverheidsstraat 26-38 1040 Brussel Tel.: 02/289.76.11 Fax: 02/289.76.09 COMMISSIE VOOR DE REGULERING VAN DE ELEKTRICITEIT EN HET GAS STUDIE

Nadere informatie

Waterdistributie Juni

Waterdistributie Juni 03.09.2008 Nr 3216 I. SAMENLEVING Levensstandaard Indexen van de uurlonen Juli 2008... 5 II. ECONOMIE EN FINANCIEN Conjunctuurindicatoren Kalender voor het uitbrengen van de indicatoren... 9 III. INDUSTRIE

Nadere informatie

21.05.2008 Nr 3206 I. ECONOMIE EN FINANCIEN. Conjunctuurindicatoren

21.05.2008 Nr 3206 I. ECONOMIE EN FINANCIEN. Conjunctuurindicatoren 21.05.2008 Nr 3206 I. ECONOMIE EN FINANCIEN Conjunctuurindicatoren Kalender voor het uitbrengen van de indicatoren... 5 Afzetprijsindexen (basis 2000 = 100) September tot oktober 2007... 6 Indexen van

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 26 juni 2017

PERSBERICHT Brussel, 26 juni 2017 PERSBERICHT Brussel, 26 juni 2017 Vastgoedprijsindex 1ste kwartaal 2017 Volgens voorlopige cijfers bedroeg het jaarlijkse inflatiecijfer voor de vastgoedprijzen 5,4% in het eerste kwartaal van 2017 tegenover

Nadere informatie

2011/5 De (in)stabiliteit van huwelijken in België

2011/5 De (in)stabiliteit van huwelijken in België 2011/5 De (in)stabiliteit van huwelijken in België Martine Corijn D/2011/3241/020 Inleiding Het dalende aantal huwelijken en het stijgende aantal echtscheidingen maakt dat langdurende huwelijken soms minder

Nadere informatie

Emissielekken in België

Emissielekken in België Milieu-economische analyses voor België, de Gewesten en Europa 13 september 2012 Emissielekken in België Guy Vandille Federaal Planbureau Wat is een emissielek? Emissielek = verschil tussen : emissies

Nadere informatie

REGLEMENT BANKOVERSTAPDIENST

REGLEMENT BANKOVERSTAPDIENST REGLEMENT BANKOVERSTAPDIENST De bankoverstapdienst voor consumenten is onderworpen aan het Wetboek Economisch Recht (Boek VII Betalings- en kredietdiensten Titel 3 Betalingsdiensten ). Dit Reglement is

Nadere informatie

De FOD Economie informeert u! De innovatiepremie. Een creatieve werknemer belonen? Ja! Dankzij de fiscale vrijstelling van de innovatiepremies

De FOD Economie informeert u! De innovatiepremie. Een creatieve werknemer belonen? Ja! Dankzij de fiscale vrijstelling van de innovatiepremies De FOD Economie informeert u! De innovatiepremie Een creatieve werknemer belonen? Ja! Dankzij de fiscale vrijstelling van de innovatiepremies De innovatiepremie Een creatieve werknemer belonen? Ja! Dankzij

Nadere informatie

Notarisbarometer Vastgoed - familie - vennootschappen Oktober - december 2013

Notarisbarometer Vastgoed - familie - vennootschappen Oktober - december 2013 Notarisbarometer Vastgoed - familie - vennootschappen Oktober - december 2013 n 19 T/4 www.notaris.be VASTGOEDACTIVITEIT IN BELGIË 87,7 101,6 100 99,8 101 102,1 102,6 106,4 106,8 101,7 99,2 99,2 102,8

Nadere informatie

Controlecampagne Speelgoed met magneten 2016

Controlecampagne Speelgoed met magneten 2016 Controlecampagne Speelgoed met magneten 2016 FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie Vooruitgangstraat 50 1210 Brussel Ondernemingsnr.: 0314.595.348 http://economie.fgov.be Tel.: 0800 120 33 Vanuit

Nadere informatie

ENERGIE- OBSERVATORIUM. Kerncijfers % 80% 60% 40%

ENERGIE- OBSERVATORIUM. Kerncijfers % 80% 60% 40% ENERGIE- OBSERVATORIUM Kerncijfers 2012 20% 80% 60% 40% Deze brochure wordt gepubliceerd met als doel door een efficiënt en doelgericht gebruik van de statististische gegevens, van marktgegevens, van de

Nadere informatie

METROLOGIE VOOR NANOTECHNOLOGIE

METROLOGIE VOOR NANOTECHNOLOGIE METROLOGIE VOOR NANOTECHNOLOGIE 1 De missie van de FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie bestaat erin de voorwaarden te scheppen voor een competitieve, duurzame en evenwichtige werking van de goederen-

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN BLUE SKY CLUB

ALGEMENE VOORWAARDEN BLUE SKY CLUB ALGEMENE VOORWAARDEN BLUE SKY CLUB De algemene voorwaarden Blue Sky Club worden beheerst door de Algemene bankvoorwaarden van Fintro. Artikel 1: BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN 1.1 Blue Sky Club Blue Sky Club is

Nadere informatie

oktober 2016 Controleer de vervaldatum van uw overeenkomsten!

oktober 2016 Controleer de vervaldatum van uw overeenkomsten! oktober 2016 Controleer de vervaldatum van uw overeenkomsten! De opdracht van de FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie bestaat erin de voorwaarden te scheppen voor een competitieve, duurzame en

Nadere informatie

DE BROODPRIJS. November Stichting van openbaar nut REPRODUCTIE TOEGELATEN MITS VOORAFGAAND AKKOORD VAN DE UITGEVER EN BRONVERMELDING.

DE BROODPRIJS. November Stichting van openbaar nut REPRODUCTIE TOEGELATEN MITS VOORAFGAAND AKKOORD VAN DE UITGEVER EN BRONVERMELDING. DE BROODPRIJS November 2010 Stichting van openbaar nut REPRODUCTIE TOEGELATEN MITS VOORAFGAAND AKKOORD VAN DE UITGEVER EN BRONVERMELDING. Broodprijs In september 2010 vestigde het OIVO de aandacht op het

Nadere informatie

Informatiedocument betreffende de vergoedingen

Informatiedocument betreffende de vergoedingen Informatiedocument betreffende de vergoedingen Naam van de rekeningaanbieder: ABN AMRO Bank N.V. Naam van de rekening: Zichtrekening Datum: 30/06/2019 Dit document geeft u inlichtingen over de vergoedingen

Nadere informatie

Gas - Elektriciteit Durf vergelijken!

Gas - Elektriciteit Durf vergelijken! Gas - Elektriciteit Durf vergelijken! In het kader van de opdracht van de FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie, die erin bestaat de voorwaarden te scheppen voor een competitieve, duurzame en evenwichtige

Nadere informatie

HOOFDSTUK 14: OEFENINGEN

HOOFDSTUK 14: OEFENINGEN 1 HOOFDSTUK 14: OEFENINGEN 1. Antwoord met juist of fout op elk van de onderstaande beweringen. Geef telkens een korte a) Indien een Amerikaans toerist op de Grote Markt van Brussel een Deens bier drinkt,

Nadere informatie

HOOFDSTUK 17: OEFENINGEN

HOOFDSTUK 17: OEFENINGEN 1 HOOFDSTUK 17: OEFENINGEN 1. Antwoord met juist of fout op elk van de onderstaande beweringen. Geef telkens een korte verklaring bij je antwoord. a) Door zijn liquiditeit is geld altijd een uitstekend

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over de overname van Citibank Belgium N.V. door Crédit Mutuel Nord Europe (CMNE)

Vragen en antwoorden over de overname van Citibank Belgium N.V. door Crédit Mutuel Nord Europe (CMNE) Vragen en antwoorden over de overname van Citibank Belgium N.V. door Crédit Mutuel Nord Europe (CMNE) Kernpunten: Sinds 30 april 2012 maakt de bank voor particulieren Citibank Belgium N.V. deel uit van

Nadere informatie

NOTARISBAROMETER VASTGOED AAN DE KUST OVERZICHT

NOTARISBAROMETER VASTGOED AAN DE KUST OVERZICHT NOTARISBAROMETER VASTGOED AAN DE KUST WWW.NOTARIS.BE 2018 Deze kustbarometer geeft een inzicht in de evolutie van de vastgoedactiviteit en de prijzen voor appartementen aan de kust. In deze barometer bekijken

Nadere informatie

Kalender voor het uitbrengen van de indicatoren... 5 Omzetindexen (PRODCOM) Juli Indexcijfers van de consumptieprijzen September

Kalender voor het uitbrengen van de indicatoren... 5 Omzetindexen (PRODCOM) Juli Indexcijfers van de consumptieprijzen September 04.10.2006 Nr 3144 I. ECONOMIE EN FINANCIEN Conjunctuurindicatoren Kalender voor het uitbrengen van de indicatoren... 5 Omzetindexen (PRODCOM) Juli 2006... 6 Indexcijfers van de consumptieprijzen September

Nadere informatie

Grensoverschrijdend betaalgedrag van Nederlanders in 2014

Grensoverschrijdend betaalgedrag van Nederlanders in 2014 Grensoverschrijdend betaalgedrag van Nederlanders in 2014 Uitkomsten DNB onderzoek naar hoe Nederlanders betalen in en naar het buitenland 1 Nederlanders gebruiken in het buitenland vaker contant geld

Nadere informatie

De evolutie en tendensen op regionaal en provinciaal niveau worden verderop in deze barometer besproken.

De evolutie en tendensen op regionaal en provinciaal niveau worden verderop in deze barometer besproken. NOTARISBAROMETER VASTGOED WWW.NOTARIS.BE T1 2017 Barometer 32 VASTGOEDACTIVITEIT IN BELGIË De index van de vastgoedactiviteit klimt in het 1 ste trimester van 2017 naar een nieuw record: 128,36 punten.

Nadere informatie

NATIONALE REKENINGEN Derde kwartaal. Kwartaalaggregaten. Instituut voor de Nationale Rekeningen

NATIONALE REKENINGEN Derde kwartaal. Kwartaalaggregaten. Instituut voor de Nationale Rekeningen NATIONALE REKENINGEN 1999 - Derde kwartaal Kwartaalaggregaten Instituut voor de Nationale Rekeningen Dienst Financiële en Economische Statistieken Nationale Bank van België, Brussel Inhoud van de publicatie

Nadere informatie

STUDIE OVER DE PERSPECTIEVEN VAN ELEKTRICITEITSBEVOORRADING TEGEN 2030 ADDENDUM

STUDIE OVER DE PERSPECTIEVEN VAN ELEKTRICITEITSBEVOORRADING TEGEN 2030 ADDENDUM STUDIE OVER DE PERSPECTIEVEN VAN ELEKTRICITEITSBEVOORRADING TEGEN 2030 ADDENDUM Januari 2015 2 De voorwaarden scheppen voor een competitieve, duurzame en evenwichtige werking van de goederen- en dienstenmarkt

Nadere informatie

OBSERVATORIUM VAN DE GAS- EN ELEKTRICITEITSPRIJZEN BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST

OBSERVATORIUM VAN DE GAS- EN ELEKTRICITEITSPRIJZEN BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST OBSERVATORIUM VAN DE GAS- EN ELEKTRICITEITSPRIJZEN BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 4 de kwartaal 2012 + Januari 2013 Inleiding Hoewel de CREG (de federale regulator) bevoegd is voor de tarieven, publiceert

Nadere informatie

Digitale (r)evolutie in België anno 2010.

Digitale (r)evolutie in België anno 2010. ALGEMENE DIRECTIE STATISTIEK EN ECONOMISCHE INFORMATIE PERSBERICHT 23 februari 2011 Digitale (r)evolutie in België anno 2010. De digitale revolutie zet zich steeds verder door in België: 73% van de Belgische

Nadere informatie

Factor Certificaten op Indices

Factor Certificaten op Indices Factor Certificaten op Indices Deze producten bieden geen kapitaalgarantie Het basisprospectus betreffende de Factor Certificaten is goedgekeurd door het BaFin, de Duitse regulerende instantie. De producten

Nadere informatie

Beschrijving van de functies van de MOBILEbanking-app

Beschrijving van de functies van de MOBILEbanking-app Beschrijving van de functies van de MOBILEbanking-app 1. (NIEUW) Inloggen met uw vingerafdruk * Voortaan kunt u op uw smartphone de optie 'mijn vingerafdruk' activeren om in te loggen op MOBILEbanking

Nadere informatie

De FOD Economie informeert U! Uw nieuwe producten: kwaliteit of niet? Technische goedkeuring

De FOD Economie informeert U! Uw nieuwe producten: kwaliteit of niet? Technische goedkeuring De FOD Economie informeert U! Uw nieuwe producten: kwaliteit of niet? Technische goedkeuring 2 Federale Overheidsdienst Economie, K.M.O., Middenstand en Energie Vooruitgangstraat, 50 B - 1210 BRUSSEL Ondernemingsnr.

Nadere informatie

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel ALGEMENE ECONOMIE MAANDAG 5 OKTOBER UUR. SPD Bedrijfsadministratie Algemene economie B / 10

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel ALGEMENE ECONOMIE MAANDAG 5 OKTOBER UUR. SPD Bedrijfsadministratie Algemene economie B / 10 SPD Bedrijfsadministratie Correctiemodel ALGEMENE ECONOMIE MAANDAG 5 OKTOBER 2015 11.30-13.00 UUR SPD Bedrijfsadministratie Algemene economie B / 10 2015 Nederlandse Associatie voor voor Praktijkexamens

Nadere informatie

Gedragscode inzake bankoverstapdienst

Gedragscode inzake bankoverstapdienst switching - selfregulation - NL.docx version 2.0 Patrick Wynant 22/10/2010 Gedragscode inzake bankoverstapdienst Het European Banking Industry Committee (EBIC) heeft op vraag van de Europese Commissie

Nadere informatie

een zeer lage prijs (bron FOD Economie). 1 De grote stijging zou te wijten zijn aan de verkoop van een zeer groot perceel/groot aantal percelen aan

een zeer lage prijs (bron FOD Economie). 1 De grote stijging zou te wijten zijn aan de verkoop van een zeer groot perceel/groot aantal percelen aan De statistieken over de vastgoedprijzen zijn gebaseerd op gegevens afkomstig van het Kadaster van de FOD Financiën en betreffen de verkopen die onderworpen zijn aan het stelsel van registratierechten.

Nadere informatie