Bijlage 2. Processtappen debiteurenbeheer rentedragend bedrijfskapitaal

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bijlage 2. Processtappen debiteurenbeheer rentedragend bedrijfskapitaal"

Transcriptie

1 Bijlage 2 Processtappen debiteurenbeheer rentedragend bedrijfskapitaal Deze bijlage somt op welke processtappen doorlopen moeten worden bij debiteurenbeheer bedrijfskapitaal, standaard of afhankelijk van de situatie. Of het de medewerker debiteurbeheer is of de klantmanager Bbz die verantwoordelijk is voor de uitvoering van een stap verschilt per gemeente. Periodieke acties > Bewaak de naleving van betaalverplichtingen (maandelijks). > Bereken de gemiddelde maandrente en pas de betaalverplichting aan (ieder half jaar/jaarlijks). > Stel saldo-overzichten op voor de debiteur, inclusief betaalde rente (jaarlijks). Acties die afhankelijk zijn van de situatie Situatie: debiteur heeft niet betaald Verstuur een herinnering via het systeem. Wacht eventueel verlate betaling af. Neem telefonisch contact op en vraag of de debiteur al heeft betaald en zo nee, waarom niet. BEVREDIGEND ANTWOORD Laat de zaak rusten en controleer later op het nakomen van verplichtingen. GEEN BEVREDIGEND ANTWOORD Start een onderzoek naar de mogelijkheid tot verlaging of uitstel van betaling, zie onderzoek matiging/uitstel.

2 Situatie: debiteur reageert niet Verstuur de eerste aanmaning. Verstuur de tweede (laatste) aanmaning. Neem telefonisch contact op en vraag of de debiteur al heeft betaald en zo nee, waarom niet. DEBITEUR REAGEERT NOG NIET Eis de lening op van debiteur; vorder het geld terug via een beschikking. DEBITEUR REAGEERT WEL GEEN REACTIE/ GEEN BETALING > Zet de terugvordering in gang: boek de lening en achterstallige rente over naar vordering; start een incassoactie. Een betalingsregeling is volgens de Awb niet nodig. > Bereken wettelijke rente vanaf de vervaldatum en leg een betaalverplichting op. WEL REACTIE OP BESCHIKKING Beoordeel eventueel alsnog of debiteur kan betalen, zie boven bij DEBITEUR REAGEERT WEL DEBITEUR KAN BETALEN Controleer op nakoming verplichtingen. DEBITEUR KAN NIET BETALEN Start een onderzoek naar mogelijkheid tot verlaging of uitstel, zie onderzoek matiging/uitstel. > Bereid eventueel overdracht aan deurwaarder voor en stel die in.

3 Situatie: onderzoek matiging/uitstel Kies voor een licht of zwaar onderzoek. BETAALGEDRAG IN VERLEDEN GOED GROTERE TWIJFEL, REGELMATIG UITSTEL OF MATIG BETAALGEDRAG licht onderzoek Neem telefonisch contact op en vraag naar de situatie en hoelang de debiteur niet denkt te kunnen betalen. UITKOMST ONDERZOEK BEVREDIGEND Verleen uitstel voor 3-6 maanden. UITKOMST ONDERZOEK NIET BEVREDIGEND Doe alsnog een zwaar onderzoek. zwaar onderzoek > Maak een afspraak met de debiteur om de situatie toe te laten lichten. > Vraag de debiteur om mee te nemen: jaarcijfers vorig boekjaar (als de gemeente die nog niet heeft), omzetgegevens, overzichten van kosten en schulden, overzichten van opdrachten en onderhanden werk, btw-aangiften van het lopende boekjaar en overige inkomstengegevens. > Bevestig de afspraak, bijvoorbeeld met een brief of . > Vraag eventueel extern advies over situatie, toekomstperspectief en betaalmogelijkheden van de debiteur. > Beoordeel de situatie en betalingsruimte (met behulp van het adviesrapport). > Bereid het besluit voor en leg het vast. > Draai zo nodig het terugvorderingsbesluit terug. Situatie: debiteur krijgt matiging of uitstel Pas de betaalverplichting in het systeem aan. Verstuur de beschikking uitstel of matiging. Leg vast hoeveel recht op uitstel er nog over is tijdens de looptijd van de lening. Zorg bij uitstel voor een toekomsttransactie of agendering om de betaalverplichting in het systeem in te voeren op het moment dat die weer herleeft volgens beschikking en akte. Herbereken eventueel de gemiddelde maandrente en voer die in het systeem in.neem telefonisch contact op en vraag of de debiteur al heeft betaald en zo nee, waarom niet.

4 Situatie: debiteur betaalt niet en kan geen uitstel meer krijgen Start een onderzoek om te beoordelen of de betaalverplichting van debiteur verlaagd kan worden, zie bij onderzoek matiging/uitstel (maar uitstel is in dit geval niet meer mogelijk). Vraag hierbij eventueel extern advies over de situatie en het toekomstperspectief van de zelfstandige. GEDEELTELIJKE AFLOSSING MOGELIJK GEDEELTELIJKE AFLOSSING NIET MOGELIJK Breng bedrijfsbeëindiging ter sprake. > Stuur een beschikking matiging. > Pas de betaalverplichting in het systeem aan. DEBITEUR IS BEREID TOT BEDRIJFSBEËINDIGING > Laat de debiteur een beroep doen op de Bbz-beëindigings-uitkering. > Schort invordering tijdelijk op. DEBITEUR IS NIET BEREID TOT BEDRIJFSBEËINDIGING > Eis (eventueel onderbouwd door extern advies) de lening en achterstallige rente op; vorder het geld van de debiteur terug via een beschikking. > Zet de terugvordering in gang: boek de lening en achterstallige rente over naar vordering; start een incassoactie. Een betalingsregeling is volgens de Awb niet nodig. > Controleer na de uiterste betaaldatum de betaling. > Bereken wettelijke rente vanaf de vervaldatum en leg een betaalverplichting op. > Bereid eventueel overdracht aan deurwaarder voor en stel die in. Situatie: debiteur kan duurzaam niet voldoen aan verplichtingen Als uit (extern) onderzoek blijkt dat de debiteur duurzaam niet in staat is de rente- en aflossingsverplichtingen na te komen, dan ontstaat eenzelfde situatie als bij debiteur betaalt niet en kan geen uitstel meer krijgen, zie hierboven.

5 Situatie: verzoek om minnelijke schuldregeling of akkoord Ga op het verzoek in (de gemeente is daartoe verplicht) en informeer de debiteur of schuldhulpverlener per brief over het saldo van de hoofdsom en het rentesaldo van de Bbz-geldlening. Vermeld in de brief: > welk deel van de schuld onder een hypotheek of verpanding valt en dus buiten een eventuele regeling blijft; > dat de gemeente alleen meewerkt aan een regeling als alle concurrente schuldeisers evenredige medewerking verlenen (art. 42 Bbz 2004). Schort de geldlening tijdelijk op en boek tijdelijk geen nieuwe rente op. Volg en bewaak de procedure. REGELING > Stuur de (voorlopige) beschikking aan de debiteur. > Informeer de schuldhulpverlener. > Boek eventuele gedeeltelijke kwijtschelding of een uitstelregeling in het systeem in. AKKOORD > Stuur de (voorlopige) beschikking aan de debiteur > Informeer de schuldhulpverlener. > Boek betalingen als aflossing. > Scheld de rest van de hoofdsom en rentevordering kwijt en boek die af. > Stuur de debiteur een definitieve beschikking. GEEN AKKOORD OF REGELING > Reactiveer de rentedragende geldlening. > Informeer de debiteur schriftelijk over de rente- en aflossingsverplichtingen.

6 Situatie: bedrijfsbeëindiging Bepaal wat er gebeurt met de lening: een schuldregeling, (deels) renteloos maken en/of (deels) ineens terugvorderen, bijvoorbeeld vanwege verwijtbare bedrijfsbeëindiging of onttrekking beschikbare middelen. DE LENING WORDT (DEELS) RENTELOOS GEMAAKT > Stel het inkomen van de debiteur vast op grond van eigen bestanden (als de debiteur een uitkering heeft) of Suwinet en vraag de debiteur om inkomensgegevens. > Voer het aflossingsbedrag in het systeem op als de debiteur een inkomen boven het sociaal minimum heeft. > Bewaak gedurende 5 jaar (half) jaarlijks de aflossing van het renteloze deel. > Bepaal na die 5 jaar of achterstand in betaling is ontstaan en vorder dit bedrag terug van de debiteur. > Handhaaf het deel van de lening dat onder hypothecaire zekerheid aan de eigen woning is verbonden (al dan niet rentedragend, dat is in discussie). Volg bij behoud eigen woning de voorschriften in art. 43a - 43d Bbz 2004, zie behoud hypotheek eigen woning. > Scheld de rest van het bedrag kwijt. DE LENING WORDT (DEELS) DIRECT OPGEËIST > Vorder het deel dat de debiteur ineens moet terugbetalen vanuit de middelen bij bedrijfsbeëindiging direct op, zodra de middelen beschikbaar zijn of zelfs al daarvoor. Om te voorkomen dat deze middelen verdwijnen, moet er snel worden gehandeld. > Zet de terugvordering in gang: boek de lening en achterstallige rente over naar vordering; start een incassoactie. Een betalingsregeling is volgens de Awb niet nodig. DE LENING WORDT INGEBRACHT IN EEN MINNELIJKE SCHULDREGELING zie bij verzoek om minnelijke schuldregeling

7 Situatie: beslaglegging Vaardig een dwangbevel uit. Leg zo mogelijk beslag op inkomsten (derdenbeslag). Schakel eventueel een deurwaarder in. Bewaak termijnen en boek ontvangsten in. Neem eventueel tussentijds contact op met de deurwaarder. Situatie: bedrag om niet ex art. 21 Bbz 2004 aan gevestigde zelfstandigen Bepaal het bedrag om niet en gebruik dat voor de aflossing van het bedrijfskapitaal. Over jaar -1: > Effectueer de aanspraak/aflossing op 1 januari van jaar 0. > Maak een herberekening van de rente. Teveel berekende rente in overleg met de debiteur uitbetalen of gebruiken voor het inlopen van (rente)achterstand of voor een toekomstige betaalverplichting. Over jaar 0: > Effectueer de aanspraak/aflossing op 1 januari van jaar +1; > Maak een herberekening van de rente. Teveel berekende rente in overleg met de debiteur uitbetalen of gebruiken voor het inlopen van (rente)achterstand of voor een toekomstige betaalverplichting. Situatie: rentekwijtschelding ex art. 21 Bbz 2004 aan gevestigde zelfstandigen Stel de rentekwijtschelding vast en gebruik die voor betaling van de verschuldigde rente. Effectueer de aanspraak over jaar +1 of +2 op 1 januari van respectievelijk jaar +2 en jaar +3; De aanspraak in overleg met de debiteur uitbetalen of gebruiken voor het inlopen van (rente)achterstand of voor een toekomstige betaalverplichting.

Terugvorderingsbeleid Midden-Drenthe

Terugvorderingsbeleid Midden-Drenthe Terugvorderingsbeleid Midden-Drenthe TERUGVORDERINGSBELEID MIDDEN-DRENTHE 2016 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Midden-Drenthe; gelet op paragraaf 6.4 Participatiewet, de artikelen

Nadere informatie

Beleidsregels terugvordering & verhaal WWB

Beleidsregels terugvordering & verhaal WWB Beleidsregels terugvordering & verhaal WWB Afdeling Samenleving, november 2009 HOOFDSTUK 1 TERUGVORDERING ALGEMENE BEPALINGEN 1 Algemeen Alle begripsbepalingen die in deze beleidsregels worden gebruikt

Nadere informatie

Beleidsregels terugvordering & verhaal WIJ

Beleidsregels terugvordering & verhaal WIJ Beleidsregels terugvordering & verhaal WIJ Afdeling Samenleving, januari 2010 HOOFDSTUK 1 TERUGVORDERING ALGEMENE BEPALINGEN 1 Algemeen Alle begripsbepalingen die in deze beleidsregels worden gebruikt

Nadere informatie

Beleidsregels terugvordering uitkeringen gemeente Noordoostpolder 2015

Beleidsregels terugvordering uitkeringen gemeente Noordoostpolder 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Noordoostpolder. Nr. 31406 14 april 2015 Beleidsregels terugvordering uitkeringen gemeente Noordoostpolder 2015 Het college van burgemeester en wethouders van

Nadere informatie

Beleidsregels terug- en invordering WWB, IOAW en IOAZ per 1 januari 2013

Beleidsregels terug- en invordering WWB, IOAW en IOAZ per 1 januari 2013 Beleidsregels terug- en invordering WWB, IOAW en IOAZ per 1 januari 2013 HOOFDSTUK 1 ALGEMEEN Artikel 1. Begripsbepalingen 1. Alle begrippen die in deze beleidsregels worden gebruikt en die niet nader

Nadere informatie

Beleidsregels terugvordering & verhaal WWB, IOAW, IOAZ

Beleidsregels terugvordering & verhaal WWB, IOAW, IOAZ Beleidsregels terugvordering & verhaal WWB, IOAW, IOAZ Afdeling Samenleving, mei 2010 HOOFDSTUK 1 TERUGVORDERING ALGEMENE BEPALINGEN 1 Algemeen Alle begripsbepalingen die in deze beleidsregels worden gebruikt

Nadere informatie

ALGEMEEN TERUGVORDERING

ALGEMEEN TERUGVORDERING BELEIDSREGELS terugvordering Participatiewet, Wet Inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijke arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW) en Inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte

Nadere informatie

Beleidsregels terug- en invordering WWB, IOAW en IOAZ gemeente Geldermalsen 2013

Beleidsregels terug- en invordering WWB, IOAW en IOAZ gemeente Geldermalsen 2013 Beleidsregels terug- en invordering WWB, IOAW en IOAZ gemeente Geldermalsen 2013 het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Geldermalsen, gelezen het voorstel van 21 mei 2013, gelet op

Nadere informatie

Beleidsregels terugvordering, invordering, leenbijstand en verhaal PARTICIPATIEWET, IOAW en IOAZGR Ferm Werk

Beleidsregels terugvordering, invordering, leenbijstand en verhaal PARTICIPATIEWET, IOAW en IOAZGR Ferm Werk CVDR Officiële uitgave van Ferm Werk. Nr. CVDR395149_2 26 februari 2018 Beleidsregels terugvordering, invordering, leenbijstand en verhaal PARTICIPATIEWET, IOAW en IOAZGR Ferm Werk Het dagelijks bestuur

Nadere informatie

BELEIDSREGELS TERUGVORDERING UITKERINGEN WET WERK EN BIJSTAND 2013

BELEIDSREGELS TERUGVORDERING UITKERINGEN WET WERK EN BIJSTAND 2013 CVDR Officiële uitgave van Ooststellingwerf. Nr. CVDR320430_1 12 juni 2018 BELEIDSREGELS TERUGVORDERING UITKERINGEN WET WERK EN BIJSTAND 2013 Burgemeester en wethouders van Ooststellingwerf; nr. 13 gelet

Nadere informatie

Beleidsregel terug- en invordering PW, IOAW en IOAZ 2018

Beleidsregel terug- en invordering PW, IOAW en IOAZ 2018 Beleidsregel terug- en invordering PW, IOAW en IOAZ 2018 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Lelystad Officiële naam regeling Beleidsregel terug- en invordering

Nadere informatie

BELEIDSREGELS TERUGVORDERING PARTICIPATIEWET GEMEENTE HELLEVOETSLUIS

BELEIDSREGELS TERUGVORDERING PARTICIPATIEWET GEMEENTE HELLEVOETSLUIS BELEIDSREGELS TERUGVORDERING PARTICIPATIEWET GEMEENTE HELLEVOETSLUIS Het college van de gemeente Hellevoetsluis B E S L U I T : Vast te stellen: De volgende beleidsregels terugvordering Participatiewet

Nadere informatie

TERUGVORDERING VAN BIJSTAND

TERUGVORDERING VAN BIJSTAND Afdeling Samenleving Richtlijn 720 Ingangsdatum: 01-04-2013 TERUGVORDERING VAN BIJSTAND Algemeen Met de invoering van artikel 18a WWB, zijnde regels met betrekking tot het opleggen van een bestuurlijke

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR392959_1. Beleidsregel Terug- en invordering

CVDR. Nr. CVDR392959_1. Beleidsregel Terug- en invordering CVDR Officiële uitgave van Den Helder. Nr. CVDR392959_1 27 december 2018 Beleidsregel Terug- en invordering Algemeen Het college is op grond van artikel 58, eerste lid, van de Participatiewet, artikel

Nadere informatie

Beleidsregels terugvordering, invordering en verhaal WWB/IOAW/IOAZ gemeente Vught.

Beleidsregels terugvordering, invordering en verhaal WWB/IOAW/IOAZ gemeente Vught. CVDR Officiële uitgave van Vught. Nr. CVDR320167_1 6 februari 2018 Beleidsregels terugvordering, invordering en verhaal WWB/IOAW/IOAZ gemeente Vught. HOOFDSTUK 1 ALGEMEEN Artikel 1 Begripsbepalingen 1.

Nadere informatie

Beleidsregel Terug- en invordering 2018

Beleidsregel Terug- en invordering 2018 Beleidsregel Terug- en invordering 2018 Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen In deze beleidsregels wordt verstaan onder: a. Jeugdwet 2015: regeling van de aanspraak op, de toegang

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr Beleidsregel terugvordering gemeente Elburg

GEMEENTEBLAD. Nr Beleidsregel terugvordering gemeente Elburg GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Elburg. Nr. 81680 24 december 2014 Beleidsregel terugvordering gemeente Elburg Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Elburg, Gelet op het

Nadere informatie

Overzicht (belangrijke) inhoudelijke wijzigingen beleid Terugvordering naar aanleiding van nieuwe beleidsregels Terug- en invordering 2017

Overzicht (belangrijke) inhoudelijke wijzigingen beleid Terugvordering naar aanleiding van nieuwe beleidsregels Terug- en invordering 2017 Overzicht (belangrijke) inhoudelijke wijzigingen beleid Terugvordering naar aanleiding van nieuwe beleidsregels Terug- en invordering 2017 Het is lastig per onderdeel verschillen en wijzigingen van beleid

Nadere informatie

Werkwijzer Debiteurenbeheer Bbz

Werkwijzer Debiteurenbeheer Bbz Werkwijzer Debiteurenbeheer Bbz www.divosa.nl Inhoud Inleiding 3 Hoofdstuk 1 Uitgangspunten debiteurenbeheer Bbz 5 Hoofdstuk 2 Procesinrichting debiteurenbeheer bedrijfskapitaal Bbz 8 Welke procesinrichting

Nadere informatie

Beleidsregel terug- en invordering Participatiewet, IOWA, IOAZ EN BBZ 2015

Beleidsregel terug- en invordering Participatiewet, IOWA, IOAZ EN BBZ 2015 Beleidsregel terug- en invordering Participatiewet, IOWA, IOAZ EN BBZ 2015 Het college maakt altijd gebruik van haar bevoegdheid tot het herzien, intrekken of het terugvorderen van bijzondere bijstand.

Nadere informatie

BELEIDSREGEL HERZIENING, INTREKKING EN TERUGVORDERING REGIONALE DIENST WERK EN INKOMEN KROMME RIJN HEUVELRUG (RDWI) 2013

BELEIDSREGEL HERZIENING, INTREKKING EN TERUGVORDERING REGIONALE DIENST WERK EN INKOMEN KROMME RIJN HEUVELRUG (RDWI) 2013 5.9 Het Dagelijks Bestuur van de Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug; stelt vast dat het noodzakelijk is een aantal aspecten van opschorting, herziening, intrekking en terugvordering van bijstand

Nadere informatie

Debiteurenbeleid Sociaal Domein Waalre

Debiteurenbeleid Sociaal Domein Waalre Debiteurenbeleid Sociaal Domein Waalre Artikel 1 Algemeen Deze beleidsregels zijn van toepassing bij herziening, intrekking en terugvordering van: uitkeringen o.g.v. de Participatiewet en de Ioaw /Ioaz;

Nadere informatie

Beleidsregels Terug- en invordering Participatiewet, IOAW, IOAZ gemeente Leusden 2018

Beleidsregels Terug- en invordering Participatiewet, IOAW, IOAZ gemeente Leusden 2018 CVDR Officiële uitgave van Leusden. Nr. CVDR610255_1 30 mei 2018 Beleidsregels Terug- en invordering Participatiewet, IOAW, IOAZ gemeente Leusden 2018 Burgemeester en wethouders van gemeente Leusden; gelezen

Nadere informatie

Beleidsregels 2013 e.v. van de gemeente Montferland inzake terugvordering inzake WWB, IOAW en IOAZ

Beleidsregels 2013 e.v. van de gemeente Montferland inzake terugvordering inzake WWB, IOAW en IOAZ Beleidsregels 2013 e.v. van de gemeente Montferland inzake terugvordering inzake WWB, IOAW en IOAZ 25-2-2013 def 1. Inleiding. Op grond van artikel 58 van de Wet werk en bijstand (WWB) kan het college

Nadere informatie

gezien het voorstel van het College van burgemeester en wethouders van 10 februari 2015;

gezien het voorstel van het College van burgemeester en wethouders van 10 februari 2015; Nr.09 De raad van de gemeente Geertruidenberg; gezien het voorstel van het College van burgemeester en wethouders van 10 februari 2015; gelet op het bepaalde in artikel 4:81 en titel 4.4 van de Algemene

Nadere informatie

aanvraag; besluit; betaling; definitieve vaststelling; aflossing en maatregelen bij niet nakomen verplichtingen; terugvordering en inning.

aanvraag; besluit; betaling; definitieve vaststelling; aflossing en maatregelen bij niet nakomen verplichtingen; terugvordering en inning. Voorwoord Dit is de vierde druk van de Handreiking Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004, toelichting en uitvoeringsvoorschriften. In deze druk zijn de invoering van de Participatiewet en Wet Maatregelen

Nadere informatie

Artikel 2- Geheel of gedeeltelijk afzien van het nemen van een terugvorderingsbesluit

Artikel 2- Geheel of gedeeltelijk afzien van het nemen van een terugvorderingsbesluit 1224101 Gescand archief aatum 2 B Ml 2012 p BELEIDSREGELS TERUGVORDERING WWB, IOAW, IOAZ, en WIJ Artikel 1 - De rechtsgronden van het terugvorderingsbesluit Het college maakt altijd gebruik van de bevoegdheid

Nadere informatie

Beleidsregels terugvordering, verhaal en invordering Kempengemeenten 2016

Beleidsregels terugvordering, verhaal en invordering Kempengemeenten 2016 Burgemeester en wethouders van de gemeente Eersel; gelet op artikel 4:81 Algemene wet bestuursrecht, de artikelen 54, 55 en 58 tot en met 62i Participatiewet, de artikelen 25 tot en met 28, 30 en 31 Wet

Nadere informatie

Zundertse Regelgeving Wetstechnische informatie

Zundertse Regelgeving Wetstechnische informatie Zundertse Regelgeving Wetstechnische informatie Rubriek: Maatschappelijke zorg en welzijn Naam regeling: Beleidsregels verhaal Participatiewet 2015 Citeertitel: Beleidsregels verhaal Pw 2015 gemeente Zundert

Nadere informatie

HOOFDSTUK 2 GEHEEL OF GEDEELTELIJK AFZIEN VAN VERDERE TERUGVORDERING

HOOFDSTUK 2 GEHEEL OF GEDEELTELIJK AFZIEN VAN VERDERE TERUGVORDERING CVDR Officiële uitgave van Maastricht. Nr. CVDR372615_1 20 september 2016 Uitvoeringsbesluit debiteuren 2015 HOOFDSTUK 1 Algemeen Artikel Begripsbepalingen In dit uitvoeringsbesluit wordt verstaan onder:

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de Gemeente Geertruidenberg

Het college van burgemeester en wethouders van de Gemeente Geertruidenberg Het college van burgemeester en wethouders van de Gemeente Geertruidenberg gelet op het bepaalde in artikel 4:81 en titel 4.4 van de Algemene wet bestuursrecht, de Wet aanscherping handhaving socialezekerheidswetten,

Nadere informatie

Vast te stellen de gewijzigde invulling van richtlijn nr. B123 Aflossingsregels terugvorderingsschulden

Vast te stellen de gewijzigde invulling van richtlijn nr. B123 Aflossingsregels terugvorderingsschulden 49 Jaar: 2007 Nummer: Besluit: B&W 28 augustus 2007 Gemeenteblad RICHTLIJN nr. B123 Aflossingsregels terugvorderingsschulden Het college van burgemeester en wethouders, Gelet op artikelen 17, 52, 54 en

Nadere informatie

HOOFDSTUK I ALGEMEEN. Artikel I Begripsomschrijvingen. Regeling terugvordering en verhaal 2019 Waalre

HOOFDSTUK I ALGEMEEN. Artikel I Begripsomschrijvingen. Regeling terugvordering en verhaal 2019 Waalre Regeling terugvordering en verhaal 2019 Waalre Het college van Burgemeester en Wethouders van Waalre gelet op de artikelen 54 Participatiewet, I7 loawlloaz, g verordening Jeugdhulp en artikel l5 verordening

Nadere informatie

Politieke schriftelijke vragen (art. 39 RvO)

Politieke schriftelijke vragen (art. 39 RvO) Politieke schriftelijke vragen (art. 39 RvO) Fractie: Naam: Onderwerp: Beantwoording Datum indiening vragen: Datum beantwoording: VVD Noordoostpolder Willem Keur Fraudecijfers WWB x Ja, kan verspreid via

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr Beleidsregels Terug- en invordering 2015

GEMEENTEBLAD. Nr Beleidsregels Terug- en invordering 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Cuijk. Nr. 27596 1 april 2015 Beleidsregels Terug- en invordering 2015 Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Cuijk, heeft in de vergadering

Nadere informatie

Beleidsregels terugvordering en invordering gemeente Haarlemmermeer 2018

Beleidsregels terugvordering en invordering gemeente Haarlemmermeer 2018 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Haarlemmermeer Nr. 18565 29 januari 2018 Beleidsregels terugvordering en invordering gemeente Haarlemmermeer 2018 Burgemeester en wethouders van de gemeente

Nadere informatie

Zundertse Regelgeving Wetstechnische informatie

Zundertse Regelgeving Wetstechnische informatie Zundertse Regelgeving Wetstechnische informatie Rubriek: Maatschappelijke zorg en welzijn Naam regeling: Beleidsregels terugvordering Participatiewet, Ioaw en Ioaz 2015 Citeertitel: Beleidsregels terugvordering

Nadere informatie

Beleidsregels terugvordering WWB, IOAW, IOAZ en verhaal WWB

Beleidsregels terugvordering WWB, IOAW, IOAZ en verhaal WWB CVDR Officiële uitgave van Bronckhorst. Nr. CVDR79396_1 1 mei 2018 Beleidsregels terugvordering WWB, IOAW, IOAZ en verhaal WWB BELEIDSREGELS TERUGVORDERING WWB, IOAW, IOAZ EN VERHAAL WWB GEMEENTE BRONCK-

Nadere informatie

Hoofdstuk I Algemeen 2

Hoofdstuk I Algemeen 2 Beleidsregels Terug- en invordering 2015 Betreffende de Participatiewet, de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze Werknemers (IOAW) en de Wet inkomensvoorziening oudere

Nadere informatie

Beleidsregels inzake opschorting, herziening, intrekking en terugvordering van bijstand en inkomensvoorzieningen

Beleidsregels inzake opschorting, herziening, intrekking en terugvordering van bijstand en inkomensvoorzieningen Beleidsregels inzake opschorting, herziening, intrekking en terugvordering van bijstand en inkomensvoorzieningen Grondslagen 1. Wet werk en bijstand (WWB), art.54 lid 1incl de BBZ; 2. Wet inkomensvoorziening

Nadere informatie

Intergemeentelijke Sociale Dienst Cuijk Grave Mill en Sint Hubert Wet werk en bijstand

Intergemeentelijke Sociale Dienst Cuijk Grave Mill en Sint Hubert Wet werk en bijstand Intergemeentelijke Sociale Dienst Cuijk Grave Mill en Sint Hubert Wet werk en bijstand Beleidsregels terug- en invordering WWB, IOAW en IOAZ 2013 ISD Cuijk, Grave en Mill en Sint Hubert Maart 2013 Beleidsregels

Nadere informatie

Beleidsregel Terugvordering bijstand/uitkering Het college van burgemeester en wethouders van de Gemeente Almelo;

Beleidsregel Terugvordering bijstand/uitkering Het college van burgemeester en wethouders van de Gemeente Almelo; CVDR Officiële uitgave van Almelo. Nr. CVDR600132_1 5 juli 2016 Beleidsregel Terugvordering bijstand/uitkering 2016 Het college van burgemeester en wethouders van de Gemeente Almelo; gelet op paragraaf

Nadere informatie

Beleidsregels terug- en invordering Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 (versie maart 2015)

Beleidsregels terug- en invordering Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 (versie maart 2015) Beleidsregels terug- en invordering Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 (versie maart 2015) Betreffende de Participatiewet, de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze

Nadere informatie

Werkwijzer Debiteurenbeheer Bbz

Werkwijzer Debiteurenbeheer Bbz Inleiding 1 Uitgangspunten debiteurenbeheer Bbz 1.1 Doelgroepen van het Bbz 1.2 1.3 Debiteurenbeheer Bbz Voorzieningen en vorderingen Bbz 2 Procesinrichting debiteurenbeheer Bbz 2.1 2.2 2.3 2.4 2.5 Alle

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders, in zijn vergadering van

Het college van burgemeester en wethouders, in zijn vergadering van Het college van burgemeester en wethouders, in zijn vergadering van 16-12-2014.. gelet op het bepaalde in paragraaf 6:5 van de Participatiewet (Pw) inzake verhaal van bijstand; besluiten: vast te stellen

Nadere informatie

Beleidsregels terug- en invordering sociale zekerheidswetten gemeente Bussum 2014

Beleidsregels terug- en invordering sociale zekerheidswetten gemeente Bussum 2014 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Bussum. Nr. 35867 27 juni 2014 Beleidsregels terug- en invordering sociale zekerheidswetten gemeente Bussum 2014 HOOFDSTUK 1 ALGEMEEN Artikel 1. Begripsbepalingen

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Hoofdstuk I Algemeen 2. Hoofdstuk II Geheel of gedeeltelijk afzien van verdere terugvordering 3. Hoofdstuk III Invordering 4

Inhoudsopgave. Hoofdstuk I Algemeen 2. Hoofdstuk II Geheel of gedeeltelijk afzien van verdere terugvordering 3. Hoofdstuk III Invordering 4 Beleidsregels Terug- en invordering 2015.1 Betreffende de Participatiewet, de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW) en gedeeltelijk arbeidsongeschikte

Nadere informatie

2 Toelichting.Beleidsregels terugvordering, invordering, brutering en intrekking/herziening

2 Toelichting.Beleidsregels terugvordering, invordering, brutering en intrekking/herziening 2 Toelichting.Beleidsregels terugvordering, invordering, brutering en intrekking/herziening 2.1 Algemene bepalingen Artikel 1. In de algemene bepalingen staan definitiebepalingen: a. afkortingen van de

Nadere informatie

Beleidsregels terugvordering Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Edam-Volendam

Beleidsregels terugvordering Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Edam-Volendam Beleidsregels terugvordering Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Edam-Volendam Hoofdstuk 1 Algemeen Artikel 1. Begrippen 1. Alle begrippen die in deze beleidsregels worden gebruikt en die niet nader

Nadere informatie

Uitvoeringsregels Terugvordering en Verhaal Participatiewet, IOAW en IOAZ 2016 voor de gemeenten Súdwest-Fryslân en Littenseradiel

Uitvoeringsregels Terugvordering en Verhaal Participatiewet, IOAW en IOAZ 2016 voor de gemeenten Súdwest-Fryslân en Littenseradiel Uitvoeringsregels Terugvordering en Verhaal Participatiewet, IOAW en IOAZ 2016 voor de gemeenten Súdwest-Fryslân en Littenseradiel HOOFDSTUK 1 ALGEMEEN Artikel 1 Begripsbepalingen 1. Alle begrippen die

Nadere informatie

B&W 04 maart 2008 Gemeenteblad. B e s l u i t Vast te stellen de gewijzigde invulling van richtlijn nr. B125 Beleidsregels invordering

B&W 04 maart 2008 Gemeenteblad. B e s l u i t Vast te stellen de gewijzigde invulling van richtlijn nr. B125 Beleidsregels invordering Jaar: 2008 Nummer: 11 Besluit: B&W 04 maart 2008 Gemeenteblad RICHTLIJN NR. B125 BELEIDSREGELS INVORDERING Het college van burgemeester en wethouders, Gelet op artikel 60, eerste lid, Wet werk en bijstand

Nadere informatie

Beleidsregels verhaal PW 2015 gemeente Roosendaal. gelet op het bepaalde in de Participatiewet (PW) inzake verhaal van bijstand;

Beleidsregels verhaal PW 2015 gemeente Roosendaal. gelet op het bepaalde in de Participatiewet (PW) inzake verhaal van bijstand; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Roosendaal. Nr. 8857 30 januari 2015 Beleidsregels verhaal PW 2015 gemeente Roosendaal Burgemeester en wethouders van de gemeente Roosendaal; gelet op het bepaalde

Nadere informatie

Beleidsregels Herziening, Intrekking, Terug- en Invordering Wmo Schagen

Beleidsregels Herziening, Intrekking, Terug- en Invordering Wmo Schagen GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Schagen. Nr. 2047 11 januari 2016 Beleidsregels Herziening, Intrekking, Terug- en Invordering Wmo Schagen 2016 Het college van burgemeester en wethouders van

Nadere informatie

Beleidsregels verhaal Wet werk en bijstand en Wet investeren in jongeren 2011

Beleidsregels verhaal Wet werk en bijstand en Wet investeren in jongeren 2011 CVDR Officiële uitgave van Haren. Nr. CVDR119551_2 4 juli 2017 Beleidsregels verhaal Wet werk en bijstand en Wet investeren in jongeren 2011 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Haren,

Nadere informatie

Werkwijzer Debiteurenbeheer Bbz

Werkwijzer Debiteurenbeheer Bbz Inleiding 1 Uitgangspunten debiteurenbeheer Bbz 1.1 Doelgroepen van het Bbz 1.2 1.3 Debiteurenbeheer Bbz Voorzieningen en vorderingen Bbz 2 Procesinrichting debiteurenbeheer Bbz 2.1 Alle taken bij debiteurenbeheer

Nadere informatie

Beleidsregels terug- en invordering Wet werk en bijstand, IOAW en IOAZ gemeente Zoeterwoude 2013

Beleidsregels terug- en invordering Wet werk en bijstand, IOAW en IOAZ gemeente Zoeterwoude 2013 Beleidsregels terug- en invordering Wet werk en bijstand, IOAW en IOAZ gemeente Zoeterwoude 2013 Inleiding Op grond van artikel 58 lid 2 van de Wet werk en bijstand (WWB) kan het college dat de bijstand

Nadere informatie

Beleidsregels terug- en invordering Participatiewet, IOAW, IOAZ gemeente Wageningen 2016

Beleidsregels terug- en invordering Participatiewet, IOAW, IOAZ gemeente Wageningen 2016 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Wageningen. Nr. 20237 24 februari 2016 Beleidsregels terug- en invordering Participatiewet, IOAW, IOAZ gemeente Wageningen 2016 HOOFDSTUK 1 ALGEMEEN Artikel

Nadere informatie

Beleidsregels Terugvordering WWB, IOAW & IOAZ

Beleidsregels Terugvordering WWB, IOAW & IOAZ Beleidsregels Terugvordering WWB, IOAW & IOAZ gemeente Twenterand 2013 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door Deze versie

Nadere informatie

Incassodiensten. Wuite Recherche en Incasso. De Factorij 47F 1689 AK ZWAAG T 0229 24 7758 F 0229 29 9277

Incassodiensten. Wuite Recherche en Incasso. De Factorij 47F 1689 AK ZWAAG T 0229 24 7758 F 0229 29 9277 Wuite Recherche en Incasso De Factorij 47F 1689 AK ZWAAG T 0229 24 7758 F 0229 29 9277 E info@wuitereni.nl I www.wuiterechercheenincasso.nl Incassodiensten Versie 5.1 8 januari 2013 Wuite Recherche en

Nadere informatie

Beleidsregels terugvordering en verhaal Participatiewet, Ioaw en Ioaz gemeente Maasgouw 2015

Beleidsregels terugvordering en verhaal Participatiewet, Ioaw en Ioaz gemeente Maasgouw 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Maasgouw. Nr. 130661 30 december 2015 Beleidsregels terugvordering en verhaal Participatiewet, Ioaw en Ioaz gemeente Maasgouw 2015 Hoofdstuk 1 ALGEMENE BEPALINGEN

Nadere informatie

beleidsregels herziening, terugvordering en verhaal 2015

beleidsregels herziening, terugvordering en verhaal 2015 CVDR Officiële uitgave van Nissewaard. Nr. CVDR360276_2 29 mei 2018 beleidsregels herziening, terugvordering en verhaal 2015 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Nissewaard; gelet

Nadere informatie

Beleidsregel Verhaal, terug- en invordering en kwijtschelding WerkSaam Westfriesland

Beleidsregel Verhaal, terug- en invordering en kwijtschelding WerkSaam Westfriesland CVDR Officiële uitgave van WerkSaam Westfriesland. Nr. CVDR611172_1 2 juli 2018 Beleidsregel Verhaal, terug- en invordering en kwijtschelding WerkSaam Westfriesland Inleiding In de praktijk komt het helaas

Nadere informatie

Leningsovereenkomst met startende ondernemer (rechtspersoon)

Leningsovereenkomst met startende ondernemer (rechtspersoon) Leningsovereenkomst met startende ondernemer (rechtspersoon) Naam: Wonende/kantoorhoudende aan de: Te Burgerservicenummer: Hierna te noemen uitlener, En M-Ve BV. (Martijn van Eerden> Wonende/kantoorhoudende

Nadere informatie

Gewijzigde beleidsregels terug- en invordering Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Zoeterwoude 2015

Gewijzigde beleidsregels terug- en invordering Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Zoeterwoude 2015 Gewijzigde beleidsregels terug- en invordering Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Zoeterwoude 2015 Inleiding Op grond van artikel 58 lid 2 van de Participatiewet kan het college dat de bijstand heeft

Nadere informatie

Beleidsregels en uitvoeringsvoorschiften terugvordering onder de Wet Werk en Bijstand van de gemeente Vianen

Beleidsregels en uitvoeringsvoorschiften terugvordering onder de Wet Werk en Bijstand van de gemeente Vianen Beleidsregels en uitvoeringsvoorschiften terugvordering onder de Wet Werk en Bijstand van de gemeente Vianen Vastgesteld door: het college van gemeente Vianen Vastgesteld op: 6 maart 2007 Bekendgemaakt

Nadere informatie

Beleidsregels terugvordering, invordering en verhaal 2016

Beleidsregels terugvordering, invordering en verhaal 2016 Beleidsregels terugvordering, invordering en verhaal 2016 Beleid 22 november 2016 Inhoudsopgave 1. Terugvordering... 3 Artikel 1 Afzien van terugvordering... 3 Artikel 2 Brutering van de vordering... 3

Nadere informatie

Debiteuren beleidsplan Haren 2015. Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Haren

Debiteuren beleidsplan Haren 2015. Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Haren Debiteuren beleidsplan Haren 2015 Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Haren Inhoudsopgave INLEIDING... 4 ALGEMEEN... 5 Algemene Wet Bestuursrecht... 5 Algemene uitgangspunten...

Nadere informatie

Beleidsregels opschorting, intrekking en terug- en invordering Participatiewet, IOAW en IOAZ Rotterdam 2017

Beleidsregels opschorting, intrekking en terug- en invordering Participatiewet, IOAW en IOAZ Rotterdam 2017 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Rotterdam. Nr. 181606 21 december 2016 Beleidsregels opschorting, intrekking en terug- en invordering Participatiewet, IOAW en IOAZ Rotterdam 2017 De concerndirecteur

Nadere informatie

B&W 16 maart 2010 Gemeenteblad BELEIDSREGELS HERZIENING, INTREKKING EN TERUGVORDERING WET INVESTEREN IN JONGEREN (WIJ)

B&W 16 maart 2010 Gemeenteblad BELEIDSREGELS HERZIENING, INTREKKING EN TERUGVORDERING WET INVESTEREN IN JONGEREN (WIJ) Jaar: 2010 Nummer: 23 Besluit: B&W 16 maart 2010 Gemeenteblad BELEIDSREGELS HERZIENING, INTREKKING EN TERUGVORDERING WET INVESTEREN IN JONGEREN (WIJ) Het college van burgemeester en wethouders, Gelet op

Nadere informatie

ALGEMENE TOELICHTING

ALGEMENE TOELICHTING ALGEMENE TOELICHTING Met ingang van 1 januari 2013 is de Wet Aanscherping Handhaving en Sanctiebeleid SZWwetgeving in werking getreden. Als gevolg hiervan is op het zogenaamde sociale domein sprake van

Nadere informatie

Beleidsregels opschorting, intrekking en terug- en invordering Participatiewet, IOAW en IOAZ Rotterdam 2016

Beleidsregels opschorting, intrekking en terug- en invordering Participatiewet, IOAW en IOAZ Rotterdam 2016 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Rotterdam. Nr. 130982 31 december 2015 Beleidsregels opschorting, intrekking en terug- en invordering Participatiewet, IOAW en IOAZ Rotterdam 2016 De concerndirecteur

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR10087_1. Regeling bijstand en eigen woning

CVDR. Nr. CVDR10087_1. Regeling bijstand en eigen woning CVDR Officiële uitgave van Leiden. Nr. CVDR10087_1 7 augustus 2018 Regeling bijstand en eigen woning Regeling bijstand en eigen woning Artikel 1 Hypotheek en pand 1. Indien voor de belanghebbende als bedoeld

Nadere informatie

Beleidsregels Terugvordering en Verhaal

Beleidsregels Terugvordering en Verhaal Beleidsregels Terugvordering en Verhaal Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheden waarop de regeling is gebaseerd: - Algemene wet bestuursrecht; - Besluit bijstandverlening zelfstandigen; - Participatiewet;

Nadere informatie

Beleidsregels terugvordering Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015

Beleidsregels terugvordering Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 Beleidsregels terugvordering Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 Het college van de gemeente Apeldoorn; gelet op de bevoegdheidsbepalingen in de Participatiewet, de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk

Nadere informatie

Beleidskader Terug-, en Invordering WWB, Wij, IOAW, IOAZ en Bbz 2004 Boxtel en Haaren

Beleidskader Terug-, en Invordering WWB, Wij, IOAW, IOAZ en Bbz 2004 Boxtel en Haaren Beleidskader Terug- en invordering WWB, Wij, IOAW, IOAZ en Bbz 2004 Beleidskader Terug-, en Invordering WWB, Wij, IOAW, IOAZ en Bbz 2004 Boxtel en Haaren Pagina 1 van 24 Pagina 2 van 24 Inhoudsopgave Beleidskader

Nadere informatie

BELEIDSREGELS TERUGVORDERING EN VERHAAL Wwb, Ioaw en Ioaz GEMEENTE ROERDALEN 2014. Gemeente Roerdalen. 23 oktober 2013, Sint Odiliënberg.

BELEIDSREGELS TERUGVORDERING EN VERHAAL Wwb, Ioaw en Ioaz GEMEENTE ROERDALEN 2014. Gemeente Roerdalen. 23 oktober 2013, Sint Odiliënberg. BELEIDSREGELS TERUGVORDERING EN VERHAAL Wwb, Ioaw en Ioaz GEMEENTE ROERDALEN 2014 Gemeente Roerdalen 23 oktober 2013, Sint Odiliënberg Pagina 1 INLEIDING ALGEMEEN Met de invoering van de Wet aanscherping

Nadere informatie

Beleidsregels terugvordering Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015

Beleidsregels terugvordering Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Epe. Nr. 65346 20 juli 2015 Beleidsregels terugvordering Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 Het college van burgemeester en wethouders van Epe ; gelet op het

Nadere informatie

TOELICHTING BELEIDSREGELS TERUGVORDERING & VERHAAL WWB

TOELICHTING BELEIDSREGELS TERUGVORDERING & VERHAAL WWB TOELICHTING BELEIDSREGELS TERUGVORDERING & VERHAAL WWB 1. Algemeen De begrippen die in de beleidsregels worden gebruikt hebben een gelijkduidende betekenis als de omschrijving in de Wet werk en bijstand

Nadere informatie

B&W 01 december 2009 Gemeenteblad RICHTLIJN NR. B123 AFLOSSINGSREGELS TERUGVORDERINGSSCHULDEN

B&W 01 december 2009 Gemeenteblad RICHTLIJN NR. B123 AFLOSSINGSREGELS TERUGVORDERINGSSCHULDEN Jaar: 2009 Nummer: 109 Besluit: B&W 01 december 2009 Gemeenteblad RICHTLIJN NR. B123 AFLOSSINGSREGELS TERUGVORDERINGSSCHULDEN Het college van burgemeester en wethouders, Gelet op de artikelen 17, 52, 54

Nadere informatie

ALGEMENE TOELICHTING

ALGEMENE TOELICHTING ALGEMENE TOELICHTING Met ingang van 1 januari 2013 is de Wet Aanscherping Handhaving en Sanctiebeleid SZW-wetgeving in werking getreden. Als gevolg hiervan is op het zogenaamde sociale domein sprake van

Nadere informatie

BELEIDSREGEL inzake opschorting, herziening, intrekking en terugvordering van uitkeringen 2015 (beleidsregels terugvordering Utrecht 2015)

BELEIDSREGEL inzake opschorting, herziening, intrekking en terugvordering van uitkeringen 2015 (beleidsregels terugvordering Utrecht 2015) BELEIDSREGEL inzake opschorting, herziening, intrekking en terugvordering van uitkeringen 2015 (beleidsregels terugvordering Utrecht 2015) Het college van burgemeester en wethouders van Utrecht; BESLUIT

Nadere informatie

Beleidsregels verhaal en terugvordering Participatiewet gemeente Slochteren. Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Slochteren,

Beleidsregels verhaal en terugvordering Participatiewet gemeente Slochteren. Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Slochteren, GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Slochteren Nr. 185247 24 oktober 2017 Beleidsregels verhaal en terugvordering Participatiewet gemeente Slochteren 2017 Het college van Burgemeester en Wethouders

Nadere informatie

Toelichting op de Beleidsregels Terugvordering Afdeling Mens en Werk 2013

Toelichting op de Beleidsregels Terugvordering Afdeling Mens en Werk 2013 Toelichting op de Beleidsregels Terugvordering Afdeling Mens en Werk 2013 Algemeen Op grond van artikel 58 van de Wet werk en bijstand (WWB) kan het college dat de bijstand heeft verleend de kosten van

Nadere informatie

De beleidsregel treedt in werking, de dag na publicatie, 21 februari 2013.

De beleidsregel treedt in werking, de dag na publicatie, 21 februari 2013. Gemeenteblad Nijmegen Jaartal / nummer 2013 / 037 Naam Beleidsregels Terug- en Invordering IOAW/IOAZ 2013 Publicatiedatum 20 februari 2013 Opmerkingen - Besluit van Burgemeester en Wethouders d.d. 19 februari

Nadere informatie

Beleidsregels terugvordering en invordering gemeente Haarlemmermeer 2016

Beleidsregels terugvordering en invordering gemeente Haarlemmermeer 2016 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Haarlemmermeer. Nr. 129699 29 december 2015 Beleidsregels terugvordering en invordering gemeente Haarlemmermeer 2016 Artikel 1. Begripsbepalingen 1. In deze

Nadere informatie

Beleidsregels terugvordering inkomensvoorzieningen gemeente Dinkelland 2013

Beleidsregels terugvordering inkomensvoorzieningen gemeente Dinkelland 2013 Beleidsregels terugvordering inkomensvoorzieningen gemeente Dinkelland 2013 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Dinkelland; gelet op: a. artikel 54, derde en vierde lid, 58, tweede

Nadere informatie

Beleidsregels herziening, terugvordering en verhaal 2015

Beleidsregels herziening, terugvordering en verhaal 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Brielle. Nr. 17453 27 februari 2015 Beleidsregels herziening, terugvordering en verhaal 2015 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Brielle;

Nadere informatie

Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz)

Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) Wat is het Bbz? Doelgroepen Ondernemers Soorten bijstand Hoe aanvragen? Wat is het Bbz? Zelfstandig ondernemers

Nadere informatie

Beleidsregels Terug- en Invordering Participatiewet (2015) Het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Nijmegen,

Beleidsregels Terug- en Invordering Participatiewet (2015) Het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Nijmegen, GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Nijmegen. Nr. 57658 29 juni 2015 Beleidsregels Terug- en Invordering Participatiewet (2015) Het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Nijmegen,

Nadere informatie

Van schuld naar schone lei

Van schuld naar schone lei Van schuld naar schone lei In Nederland hebben ruim 200.000 huishoudens te kampen met problematische schulden. Behoort u ook daartoe? Heeft u schulden die u niet kunt afbetalen? Bijvoorbeeld omdat uw inkomen

Nadere informatie

Beleidsregels terugvordering en verhaal gemeente Amstelveen

Beleidsregels terugvordering en verhaal gemeente Amstelveen GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Amstelveen. Nr. 29047 9 maart 2016 Beleidsregels terugvordering en verhaal gemeente Amstelveen HOOFDSTUK 1. ALGEMENE BEPALINGEN. Artikel 1. Begripsbepalingen.

Nadere informatie

Beleidsregels terugvordering, invordering, verhaal en kwijtschelding Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015

Beleidsregels terugvordering, invordering, verhaal en kwijtschelding Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 Beleidsregels terugvordering, invordering, verhaal en kwijtschelding Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Leeuwarden, gelet op artikel 6, tweede

Nadere informatie

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING Officiële uitgave van de gemeenschappelijke regeling WerkSaam Westfriesland Nr. 947 27 juni 2018 Beleidsregel Krediethypotheek, pandrecht en geldlening WerkSaam Westfriesland

Nadere informatie

Toelichting beleidsregels Terugvordering WWB WIJ IOAW IOAZ 2010

Toelichting beleidsregels Terugvordering WWB WIJ IOAW IOAZ 2010 Toelichting beleidsregels Terugvordering WWB WIJ IOAW IOAZ 2010 Beleidsregel nummer 1: Algemeen De artikelen 58 tot en met 60 WWB hebben betrekking op dat deel van de beleidsregels terugvordering welke

Nadere informatie

Beleidsregels terugvordering- en invordering Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 gemeente Waterland

Beleidsregels terugvordering- en invordering Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 gemeente Waterland GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Waterland. Nr. 10385 5 februari 2015 Beleidsregels terugvordering- en invordering Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 gemeente Waterland Het college van burgemeester

Nadere informatie

Beleidsregels terugvordering WWB, IOAW en IOAZ

Beleidsregels terugvordering WWB, IOAW en IOAZ GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Apeldoorn. Nr. 9474 24 februari 2014 Beleidsregels terugvordering WWB, IOAW en IOAZ Beleidsregels terugvordering WWB, IOAW en IOAZ 2013 Het college van de gemeente

Nadere informatie

Beleidsregels Terug- en invordering WWB, IOAW, IOAZ en Bz 2004 Versie 2013

Beleidsregels Terug- en invordering WWB, IOAW, IOAZ en Bz 2004 Versie 2013 Beleidsregels Terug- en invordering WWB, IOAW, IOAZ en Bz 2004 Versie 2013 ALGEMEEN Voor wat betreft de terugvordering van IOAW, IOAZ en Bbz 2004 wordt zover als mogelijk aangesloten bij de beleidsregels

Nadere informatie

De beleidsregel treedt in werking, de dag na publicatie, 21 februari 2013.

De beleidsregel treedt in werking, de dag na publicatie, 21 februari 2013. Gemeenteblad Nijmegen Jaartal / nummer 2013 / 036 Naam Beleidsregels Terug- en Invordering Wet werk en bijstand 2013 Publicatiedatum 20 februari 2013 Opmerkingen - Besluit van Burgemeester en Wethouders

Nadere informatie

Bijstand voor ondernemers en ex-ondernemers. www.niimegen.nl

Bijstand voor ondernemers en ex-ondernemers. www.niimegen.nl Bijstand voor ondernemers en ex-ondernemers www.niimegen.nl Financiële steun voor (ex-) ondernemers Bent u zelfstandig ondernemer en gaat het (even) niet zo goed met uw bedrijf? Of bent u al wat ouder,

Nadere informatie

Beleidsregels krediethypotheek Wet werk en bijstand. 1 januari 2005

Beleidsregels krediethypotheek Wet werk en bijstand. 1 januari 2005 Beleidsregels krediethypotheek Wet werk en bijstand 1 januari 2005 Inhoudsopgave Geregistreerd onder nummer BIVO/2013/30024 Wettelijke grondslag: Wet werk en bijstand Beleidsregels krediethypotheek Wet

Nadere informatie