Ik ben in geloofsgemeenschappen van de Sint Marcellinus voorgegaan en bijzondere vieringen, met algemene vragen,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ik ben in geloofsgemeenschappen van de Sint Marcellinus voorgegaan en bijzondere vieringen, met algemene vragen,"

Transcriptie

1 Belangrijke data om alvast in uw agenda te noteren zondag 12 jan 11.00u Schelpenviering zondag 26 jan 10.00u Marcellinusviering in Hellendoorn 09 febr 09.30u Kleuterviering in het Achterom zondag 18 mei 10.00u 1e Communie kinderen Triangel zondag 25 mei 09.00u 1e Communie kinderen Rietslenke zondag 25 mei 11.00u 1e Communie kinderen Wingerd 29 mei t/m 1 juni Passiespelen Openluchtth. Hertme PAROCHIESECRETARIAAT Het parochiesecretariaat is elke ochtend geopend, maandag tot en met vrijdag van uur en woensdags ook s avonds van uur. Beste parochianen, 25 e JAARGANG nr januari 2014 Voor het eerst mag ik een stukje schrijven in de parochiebladen. En ik wil graag vertellen over mijn werk als pastor in de afgelopen vier maanden. Voor het opgeven van misintenties, voor informatie over Ik ben in geloofsgemeenschappen van de Sint Marcellinus voorgegaan en bijzondere vieringen, met algemene vragen, heb mijn welkomstwoord beëindigd met de woorden: Ik zie uit naar een kunt u hier terecht of via ontmoeting met u. tel of antpadua@hetnet.nl Sindsdien heb ik al veel parochianen ontmoet in kerkelijke context zoals uitvaarten, in werkgroepen, in vieringen, tijdens concerten en musicals. Misschien klinkt het euforisch, maar de hoopvolle verwachtingen van het De kerk is geopend tijdens de kantooruren pastor zijn, zijn uitgekomen. Ik ben dankbaar dat ik mag werken als pastor in van het parochiesecretariaat: van uur uur en ook op zaterdag van uur de Sint Marcellinus en ben op helemaal op mijn plaats. Ik voel me welkom; ik werk in een prettig team waar we voor elkaar klaarstaan en waar ruimte is voor humor en door de vrijwillig(st)ers van de geloofsgemeenschappen word BEREIKBAARHEID PASTORES: ALS DRINGEND PASTORALE HULP GEWENST IS, BELLEN ik op handen gedragen Toen ik een maand werkzaam was sprak ik een parochiaan die vroeg: Wie wordt er nu nog pastor in deze tijd? Dan moet je toch wel veel van mensen houden. En daarmee sloeg de parochiaan de spijker op zijn kop. Dát is het KOPIJ voor het volgende parochieblad inleveren, waarom ik graag wil werken als pastor; mijn diepe geloof in God van kind af in de brievenbus in de deur van het parochiecentrum: aan en het nabij zijn aan mijn medemens. of via de e redactie@rkknijverdal.nl Het is mij in de afgelopen maanden meer en meer duidelijk geworden dat ik mijn verbondenheid met God en mijn liefde voor mijn medemens wil vóór donderdag 30 januari a.s. (periode van 8 februari t/m 7 maart 2014 ) uitdragen in de functie van pastoraal-werkster door mensen met God te

2 verbinden. Daarbij laat ik mij inspireren door de joodse filosoof Emmanuel Levinas: In het gelaat van de ander ontdek ik de A(a)nder. God is terug te vinden op aarde in het gelaat van de ander. Het is het bemiddelen van God in de samenleving door God ter sprake te brengen en er op deze wijze voor parochianen en mede- mensen te mogen zijn. Eigenlijk vind ik dat ik geen beroep heb, maar een roeping. Ik ervaar dat ik geroepen word door God en ik blijf Zijn opdracht volhouden omdat ik denk dat het God zelf is die- de liefde in mijn hart- en het verlangen in mijn zielheeft gelegd om van betekenis te zijn voor de ander. Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat pastoraat iets is wat we samen doen, met elkaar, met vrijwilligers. Niemand kan iets alleen. We hebben elkaar nodig in vieringen, uitvaarten en als we willen organiseren. Vooral dat samenwerken zorgt voor verbindingen tussen mensen zodat we onze handen ineen kunnen slaan, er voor elkaar kunnen zijn en blijven bouwen aan een levende parochie. Ik hoop nog lang als pastor te mogen werken in de Sint Marcellinusparochie!! Vriendelijke groet, Pastor Jeannette Koopman WEEKEND JANUARI NIJVERDAL: uur Eucharistieviering met het Herenkoor Voorganger: pastor Oude Vrielink uur * Schelpenviering met de Paduaatjes Voorganger: Legtenberg Collecte: * Kerkbalans HELLENDOORN: uur Eucharistieviering met een koor uit Luttenberg Voorganger: pastor Scheve uur Doopplechtigheid met de Bastiaantjes Voorganger: pastor Scheve RIJSSEN: uur Eucharistieviering met pastor Oude Vrielink WIERDEN: uur Eucharistieviering met pastor Scheve ENTER: uur Woord/Communieviering met pastor Koopman BORNERBROEK: uur Woord/Communieviering met pastor Goselink uur Doopplechtigheid met pastor Goselink VROOMSHOOP: uur Woord/communieviering met pastor Koopman Indien er een * vermeld staat bij een viering dan vindt u verderop in dit blad een artikel hierover.

3 WEEKEND JANUARI NIJVERDAL: uur Woord/Communieviering met Quo Vadis Voorganger: pastor Legtenberg WEEKEND JANUARI NIJVERDAL: uur Woord/Communieviering met het Herenkoor Voorganger: pastor Koopman Collecte: * Voedselbank uur Doopplechtigheid met de Paduaatjes Voorganger: pastor Legtenberg Collecte: Verwarming/verlichting. HELLENDOORN: uur Woord/Communieviering met de Cantoren Voorganger: pastor Wichers Schreur RIJSSEN: uur Woord/communieviering met pastor Goselink uur Eucharistieviering met pastor Weldam WIERDEN: uur Woord/communieviering met pastor Eidhof uur Oecumenische Viering in de RK kerk met pastor Goselink ENTER: uur Woord/communieviering Leden vd Werkgroep BORNERBROEK: uur Woord/Communieviering met pastor Legtenberg VROOMSHOOP: uur Eucharistieviering met pastor Weldam HELLENDOORN: uur Marcellinusviering met het Sebastianuskoor, de Cantoren en Pajoko Voorgangers: pastor Scheve en alle pastores RIJSSEN: uur Woord/Communieviering met pastor Wichers Schreur WIERDEN: ENTER: uur Woord/communieviering Leden vd Werkgroep uur Eucharistieviering met pastor Oude Vrielink BORNERBROEK: uur Eucharistieviering met pastor Scheve VROOMSHOOP: uur Woord/communieviering met pastor Legtenberg WEEKEND FEBRUARI RI NIJVERDAL: uur Woord/Communieviering met Quo Vadis Voorganger: pastor Koopman Collecte: Voor de koren.

4 HELLENDOORN: uur Woord/Communieviering met het Sebastianuskoor Voorganger: pastor Goselink RIJSSEN: WIERDEN: ENTER: uur Eucharistieviering met pastor Scheve uur Doopplechtigheid met pastor Scheve uur Presentatie vormelingen met pastor Goselink uur Doopplechtigheid met pastor Goselink uur Woord/Communieviering Leden vd Werkgroep BORNERBROEK: uur Eucharistieviering met pastor van Ewijk uur Schelpjesviering met pastor Legtenberg VROOMSHOOP: OOP: uur Eucharistieviering met pastor Scheve Ook kunt u alle vieringen in onze kerk via de computer beluisteren en wel op: en volg ons op Facebook: U wilt graag naar de kerk en de kinderen naar de crèche (of crèche tijdens speciale vieringen )? Neem even contact op met het parochiesecretariaat of antpadua@hetnet.nl, dan kan er wel iets geregeld worden. DIENSTEN DOOR DE WEEK: NIJVERDAL Maandag 13 januari uur: Woord/Communieviering met pastor Legtenberg Maandag 20 januari uur: Woord/Communieviering met pastor Goselink Maandag 27 januari uur: Eucharistieviering met pastor Scheve 1 e Dinsdag van de maand, 4 februari uur: Eucharistieviering met pastor Scheve HELLENDOORN: Woensdag 22 januari uur: Eucharistieviering met pastor Weldam Woensdag 5 februari uur: Woord&Communieviering met pastor Legtenberg VIERINGEN in DE HOGE ES en DE PARALLEL Locatie De Hoge ES. De tweede dinsdag van de maand 11 februari, is er om uur een Eucharistieviering viering. Voorganger: pastor Weldam. Locatie De Parallel. De derde dinsdag van de maand 21 januari, is er om uur een Eucharistieviering. Voorganger pastor Weldam.

5 VIERINGEN in DE BLENKE Elke laatste vrijdag van de maand om uur een Woord&Communieviering in het woonzorgcentrum de Blenke. Bewoners/sters v/d Blenkeborg en Duivecate zijn daarbij ook van harte welkom. VIERINGEN in KRÖNNENZOMMER Vrijdag 17 1 januari uur: Woord/Communieviering met Rouw en Trouw uit Nijverdal.Voorganger: pastor Legtenberg. Vrijdag 31 januari uur: Woord/Communieviering met De Bastiaantjes uit Hellendoorn. Voorganger: pastor Legtenberg. Een vriendelijk verzoek aan de familieleden van degene die opgenomen wordt in Krönnenzommer om bij opname het Verhuisbericht, dat u aangeboden wordt door het verpleeghuis, in te vullen en te deponeren in: de brievenbus van de pastorie te Hellendoorn of te zenden naar: pastor Legtenberg, Bibenstraat 38, 7447 CL Hellendoorn. Op deze wijze weten de RK kerkvrijwilligers en de pastor dat iemand is opgenomen en wordt dan ook door hen, indien niet iemand van de familie dit doet, op de vrijdagavond opgehaald naar de viering in de kerkzaal. In onze parochie is overleden: HENDRIKA CECILIA RUITER TER-WOERTMAN (RIEK) echtgenote van Marinus Ruiter Fabrieksstraat 16, 7442 AH Nijverdal Voorzien van de Zegeningen der Zieken is zij op 27 december te Almelo overleden en is 80 jaar geworden. Na de uitvaartviering in onze kerk op donderdag 2 januari, hebben we haar begraven op het R.K. Kerkhof te Nijverdal. Riek trouwde in 1969 met Marinus Ruiter. Na de eerste jaren aan de Banninksweg gingen zij later wonen bij de ouders van Riek. Twintig jaar hebben ze voor haar ouders gezorgd. Zij was altijd vrolijk en opgewekt en was heel erg bezorgd voor haar man Marinus. Zij was een liefdevolle vrouw die veel gaf en weinig voor zichzelf vroeg. Moge zij rusten in vrede. Moge zij rusten in vrede en zij die achterblijven wensen wij veel sterkte. Pastor Legtenberg. Door het sacrament van het doopsel zijn in onze parochie opgenomen: zondag 8 december - Puck Trude Mijntje, dochter van de familie Schwarte - Bloemendaal, Scheldestraat Daan Antonius Hermanus, zoon van de familie Hallink - Nijenkamp, Haagwinde 33. Ouders en peetouders proficiat met de doop van uw kinderen. WEEKEND JANUARI: Echtpaar Boom-Haanraads; Jeroen Rientjes; overl.ouders Wennemers- Legtenberg; Annie Otte-Galgenbeld en dochter Renate; Bernhard en Marietje Runneboom-Alferink; overl. ouders B.J.W. Hunneman en C.G. Schrijver; overl. ouders Cents-Zennipman, Lies en Gerard; Miene Rodijk- Mars; Christien v.d. Berg; Gerrit Willems en mevr. B. Steffens-Telgenhof; Gerard Hoonhorst en fam. Hoonhorst-Roelofs; Fia Schotman-Westerbaan; Jaargetijde: overl. ouders B.J.W. Hunneman en C.G. Schrijver. MAANDAG 13 JANUARI J. Kruders echtgenoot van B. Pfeiffer en vader, moeder en kinderen Pfeiffer;

6 WEEKEND JANUARI: Echtpaar Boom-Haanraads; Jeroen Rientjes; Annie Otte-Galgenbeld en dochter Renate; overl. ouders Cents-Zennipman, Lies en Gerard; Miene Rodijk-Mars; Herman Woesthuis; MAANDAG 20 JANUARI Jaargetijde: Bennie Luttenberg WEEKEND JANUARI: Echtpaar Boom-Haanraads; Jeroen Rientjes; Ans Otte-Schöpke; Annie Otte- Galgenbeld en dochter Renate; overl. ouders Cents-Zennipman, Lies en Gerard; Miene Rodijk-Mars; Rie Woesthuis; Geert Rosenkamp en Diny Kroes; overl. ouders B.J.W. Hunneman en C.G. Schrijver; Michel Knoups; Fia Schotman-Westerbaan; Jaargetijde: overl. Ouders Mulder-Keppelink; MAANDAG 27 JANUARI Jan Mulder en familie; WEEKEND FEBRUARI: Johannes M. Campmans echtgenoot van D. Heuver; Dieks van Rhee en Marie van Rhee-Oogink; echtpaar Boom-Haanraads; Jeroen Rientjes; Frans B. Oude Brunink echtgenoot van Annie Broekhof; overl. ouders Engbers-Albers; Annie Otte-Galgenbeld en dochter Renate; Henny Pleizier- Evers; vader en moeder, Herman en Jan Hegeman; overl. ouders Cents-Zennipman, Lies en Gerard; Miene Rodijk-Mars; Dini Kleine Staarman- Peters; Dieks van Rhee en Marie van Rhee-Oogink; DINSDAG 04 FEBRUAI: Johannes M. Campmans echtgenoot van D. Heuver; Henk Weijn; Rie Woesthuis; Jeroen Rientjes; Niet vergeten Ik denk niet soms nog aan je ik denk elke dag aan je Ik mis je niet minder maar meer je bent er steeds langer niet ik denk aan je als ik wakker word ik denk aan je als de kraan lekt Ik denk aan je als de koelkast leeg is ik denk aan je als de zon schijnt als ik zo graag met je wilde fietsen als ik zo graag met je buiten wilde zitten Ik denk aan je als ik je wil vertellen: van een kleinkind dat komt van onze zoon die gaat scheiden van de auto die verkocht is Ik denk aan je als iemand zomaar zegt: Alles goed? Nooit meer is alles goed Soms gaat het beter dan anders De ene dag is mijn gemis zachter dan de andere Sinds anderen zeggen: Het is maar beter zo Hij is goed af Zij heeft niet geleden het was niet veel meer. Verlang ik nog meer naar je Mijn dag is beter als je naam wordt genoemd als ik merk: je wordt niet vergeten. Marinus van den Berg

7 JAAROVERZICHT 2013 We willen beginnen met een iedereen te bedanken, die een steentje heeft bijgedragen voor hun onmisbare inzet ten dienste van onze parochie. Deze mensen maken het mogelijk dat wij allen kerk mogen zijn met elkaar. Wanneer een jaar ten einde loopt wordt er vaak teruggeblikt naar wat er in het afgelopen jaar gebeurd is, er waren momenten van blijdschap, maar voor sommigen van ons waren er ook droevige ervaringen. Het kerkbezoek is het afgelopen jaar iets teruggelopen, toch komen er wekelijks een vaste groep parochianen die we beschouwen als de harde kern van onze parochie. Er zijn 28 kinderen gedoopt ( in 2012 waren het er 36), er deden 50 kinderen hun 1 e H. Communie ( in 2012 waren het er 67) en er waren 44 vormelingen ( 47 vorig jaar). Ook zijn er 3 echtparen in het huwelijk verbonden ( 2012 waren het er 2 ). Het afgelopen jaar zijn 47 parochianen overleden en vanuit deze kerk begraven of gecremeerd en uitgestrooid of bijgezet op het RK Kerkhof (in 2012 waren het er 39). met als thema blijft onze kerk open?, veel belangstellenden meldden zich aan om mee te helpen in onze parochie. Intussen is een nieuwe groep gestart met de cursus voorgaan in Woord&Communievieringen. In oktober was er een Mariaviering in combinatie met een reis naar Lourdes. Ook kwamen we in oktober weer bijeen in de Jan Mulder viering met Filippijnse zang, er werd ca. 1300,00 bijeengebracht voor een boerderij in New Escalante. Dit najaar werden we verrast met de aanstelling van een nieuwe pastoraal werkster, mw. Jeannette Koopman, we zijn blij met haar aanstelling en zullen haar regelmatig ontmoeten in onze parochie en op de scholen. In november werd er weer een Lichtjesviering op het kerkhof gehouden, waarbij de vele kaarsjes de graven van onze dierbaren verlichtten. De senioren in onze parochie kijken nog steeds uit naar de sfeervolle Triduümdagen in de Bowlingboerderij, al 26 jaar onder bezielende organisatie van de werkgroep. Al 45 jaar kunnen we genieten van prachtige liederen van ons Jongvolwassenkoor Quo Vadis, op 17 november. hebben we samen hun jubileum gevierd, nog steeds jong en stralend, met pastor Weldam als bezielend ceremoniemeester. Tijdens bijzondere vieringen is het mogelijk de kinderen naar de crèche brengen. Na aanmelding op het parochiesecretariaat wordt er dan voor opvang gezorgd. Dank voor uw financiële bijdrage in het afgelopen jaar. Onze waardering voor uw donatie, ieder naar draagkracht, want zo kunnen we onze parochie financieel gezond houden. Het abonnement voor het parochieblad kost 60,00 p/jaar, een verzoek om bij voorkeur uw machtiging te verlenen via de kerk. We kijken terug op succesvolle kleutervieringen. Regelmatig is er een bijeenkomst, waarbij een Bijbelverhaal wordt verteld en uitgebeeld voor en door de kleuters. Op 15 december j.l. werd het Kerstverhaal verteld in onze kerk. Veel kinderen en ouders hebben genoten van dit informele en sfeervolle samenzijn in kerstsfeer. Na afloop werd getrakteerd op chocolademelk en wat lekkers. Tijdens de Nieuwjaarsviering van de Marcellinusparochie werd de Willibrordonderscheiding uitgereikt aan een vrijwilligster van onze parochie. Eén jaar na het ontvangen van het H. Doopsel worden alle kinderen en hun ouders opnieuw uitgenodigd in de Schelpenviering in januari. Op Aswoensdag kregen alle belangstellenden een askruisje uitgereikt en ook een zakje met steentjes, als uitnodiging om bij te dragen aan de Vastenactie die bestemd was voor Nepal. In de loop van het jaar is er een nieuwe geluidsinstallatie geplaatst, hopelijk wordt het voor iedereen nu beter verstaanbaar, er was al een ringleiding aangebracht. De kinderen denken terug aan hun 1 e H. Communie, graag zien we hen weer als misdienaar of als lid van het jeugdkoor de Paduaatjes. In de zomer trakteerde de Activiteiten Commissie alle kerkgangers op koffie Dank aan alle vrijwilligers die bij al deze vieringen zijn betrokken. en lekkers op het kerkplein. Tot slot wensen wij u allen voor 2014 van harte een Zalig Nieuwjaar toe. Op 23 september organiseerde het Marcellinusbestuur een parochieavond Het parochiesecretariaat

8 Namens het Locatiebestuur en de Pastoraatsgroep wensen wij u allen van harte een gezegend 2014 toe. Onze vrijwilligers wensen we een goede samenwerking toe met parochianen die belangstellend zijn naar de nieuwe ontwikkelingen binnen onze kerk. Komend jaar zal er vaker een beroep worden gedaan op de inzet van velen in diverse acties in onze gemeenschap, waardoor we hopen dat onze parochianen meer verbondenheid zullen ervaren. Wij wensen allen succes toe bij uitoefening van diverse taken. Met nieuw aangemelde vrijwilligers zal binnenkort contact worden opgenomen. Hartelijk dank aan alle mensen die ervoor gezorgd hebben dat de vieringen met de Kerstdagen in goede sfeer zijn verlopen; t.w. de dames schoonmaaksters, de kosters, de dames bloemversiering, de opbouwers van de kerststal, de koren en hun begeleiding, de dames gezinsviering, de lectoren en misdienaars, onze pastores en emeriti die vol overgave de oude verhalen van het Kerstkind tot leven brachten. Het is fijn bij zo n parochiegemeenschap te mogen horen. Bij aanvang van dit nieuwe jaar doen wij tevens een beroep op uw bereidwillige medewerking uw gezinsbijdrage te herzien en aan te passen aan de gestegen onkosten voor onze parochie. Ondanks vrijwillige inzet van velen, stijgen de vaste lasten verder. Willen we financieel gezond blijven, dan is verhoging van uw bijdrage noodzakelijk. Alvast hartelijk dank voor uw deelname. Vanwege omschakeling bij de banken naar IBAN-nummers en omzetting naar een nieuw computer programma Navision, kan er een foutieve boeking plaatsvinden, let u daarop. Voor vragen kunt u contact opnemen met de ledenadministrateur, gegevens staan achter in dit blad. Informatie over de actie Kerkbalans vind u in de bijlage of achter in de kerk. Het tarief voor misintenties wordt verhoogd naar 8,00 per intentie, zodat deze gelijk wordt aan de omliggende parochies. De tarieven voor andere vieringen en uitvaarten zijn nog in beraad, deze worden in een volgende uitgave geplaatst. De pastoraatsgroep MARCELLINUSVIERING IN HELLENDOORN Op 26 januari hebben wij, als parochie St. Marcellinus, weer onze gezamenlijke viering. In deze viering zal t gehele pastorale team voorgaan. Dit jaar zijn we allen te gast in de geloofsgemeenschap St. Sebastianus te Hellendoorn. Daar is de gemeenschap al bezig gegaan met de voorbereiding, want in Hellendoorn zullen alle koren van deze gemeenschap acte de presence geven. Dit jaar zal het thema zijn: los laten om Hem te volgen. De voorbereidingscommissie heeft zich laten inspireren door het evangelie van die zondag. Daarin zullen we zien dat de eerste leerlingen van Jezus alles los laten Hem volgen. Een radicale keuze en tegelijk een inspiratie om in deze tijd de Blijde Boodschap uit te dragen. Wij willen vieren dat deze Boodschap steeds de moeite waard blijft. En tevens laten we ons inspireren door de patroon van onze parochie St. Marcellinus. Even een paar feiten op een rijtje omtrent deze heilige. Marcellinus zou behoord hebben tot de elf gezellen van Sint Willibrord ( 739; feest 7 november) die van overzee naar onze streken kwamen om hier het evangelie te verkondigen. In Rome zou hij kennis hebben gemaakt met Sint Gregorius van Utrecht ( 775; feest 25 augustus), de toenmalige abt van de Utrechtse benedictijner abdij. Waren zij in Rome ter gelegenheid van de bisschopswijding van Sint Willibrord? Hoe dan ook Marcellinus kreeg zijn opleiding aan de kloosterschool in Utrecht. Volgens de legende zou hij eens aan de poort van het klooster een melaatse hebben genezen. Hij werd uiteindelijk door Gregorius als gezel van Lebuïnus ( ca. 780; feest 12 november) naar Overijssel gestuurd. Voor het overige is er eigenlijk niets over hem bekend. Zijn relieken bevinden zich in de Sint-Lebuïnuskerk te Deventer in de Sint-Plechelmus te Oldenzaal, en in de voormalige Marcellinus kerk te Boekelo. Hij wordt vereerd als de Apostel van Overijssel. In de viering zullen we op een bijzondere wijze Marcellinus centraal stellen, want we zullen een prachtige icoon presenteren van deze heilige. Dit is een cadeau van een parochiaan aan onze parochie. Recent is de icoon op een waardige Byzantijnse wijze gewijd door vader Harrij Sterenberg en pastoor Harry Scheve. Wij als team hopen velen van u te ontmoeten op 26 januari om uur. Het pastoresteam, pastor H. Scheve.

9 UITVAARTBELEID VANAF 1 JANUARI In de afgelopen maanden september en oktober is in alle geloofsgemeenschappen van de Sint Marcellinusparochie het pastoraal beleidsplan toegelicht. U hebt daaruit kunnen begrijpen, dat meer zelfredzaamheid van de parochianen uit de geloofsgemeenschappen wordt gevraagd. Het is nl. niet meer zo vanzelfsprekend dat er altijd één van de pastores beschikbaar kan zijn op die momenten waarop we dat, tot nu toe, zo vanzelfsprekend vinden. Het voorgaan bij een uitvaart is, met uitzondering van de zaterdag, zo n vanzelfsprekendheid. Een uitvaart vraagt veel tijd van voorbereiding en helaas is die tijd er, door de vele andere werkzaamheden in zeven geloofsgemeenschappen, bij het pastoresteam vaak niet. Hierdoor komen er een aantal veranderingen op het gebied van uitvaarten. Vanaf 1 januari 2014 zal wekelijks de eerst aangemelde uitvaart binnen de parochie, worden voorgegaan door een pastor. Een volgende uitvaart in diezelfde week zal worden voorgegaan door leden van de uitvaartgroep. De priester en pastoraal werk(st)ers zullen de mogelijkheid blijven houden om een pastorale afweging te maken om voor te gaan bij een uitvaart. Bij de uitvaart van een bewoner van een verzorgings- of verpleeghuis waar een emeritus-pastor aan verbonden is, kan, indien de nabestaanden dit wensen, de emeritus-pastor van het desbetreffende huis voorgaan. Uitleg afscheidsviering Steeds vaker horen we dat de uitvaart s avonds wordt gehouden. Dit is niet juist, want de uitvaart is de viering voorafgaand aan de begrafenis of de crematie. De viering op de avond voor de begrafenis of crematie is een afscheidsviering. Deze afscheidsviering is een woord- en gebedsviering en zal worden voorgegaan door leden van de avondwakegroep of uitvaartgroep. Bij een afscheidsviering wordt de overledene aan het begin van de viering gezegend met wijwater, vervolgens is de afscheidsviering gelijk aan een avondwake. De viering wordt afgesloten met het nog eens zegenen van de overledene. Bij de begrafenis of de crematie op de volgende dag kan, indien de familie dit wenst, een lid van de uitvaartgroep voorgaan. Een afscheidsviering is dus duidelijk niet hetzelfde als een uitvaartviering. Elk overleg rondom een overlijden verloopt via de uitvaartcoördinator van de eigen geloofsgemeenschap. Het telefoonnummer van onze geloofgemeenschap is en is altijd te vinden achter in het parochieblad. Het pastoresteam SCHELPENVIERING Op zondagmorgen 12 januari om uur staan we tijdens een speciale viering stil bij onze allerjongste medegeloofsgenoten. De kinderen die vorig jaar gedoopt zijn in onze kerk. We noemen hun namen en steken daarbij dan steeds een kaarsje aan. Want zij zijn lichtpuntjes in onze gemeenschap, het thema van deze viering. En op het eind van de viering worden de schelpjes waarmee hun kind gedoopt is overhandigt aan de ouders. En zij hebben allen een persoonlijke uitnodiging ontvangen en we hopen dat velen van hen dan ook aan deze uitnodiging gehoor zullen geven. En net zoals bij een doopviering zullen de Paduaatjes deze viering opluisteren met hun zang. Voorganger in deze viering is pastor Legtenberg. De Doopwerkgroep Onder de naam Kerkbalans doen vijf kerkgenootschappen sinds 1973 jaarlijks een beroep oop hun leden voor financiele bijdragen ten behoeve van de plaatselijk geloofsgemeenschappen. Kerkbalans is een gezamenlijke actie van alle kerken. U kunt uw bijdrage storten op: : NL93INGB Giften aan goede doelen of Algemeen Nut Beogende Instellingen (ANBI s) en daarmee ook uw bijdrage aan Kerkbalans zijn (deels) aftrekbaar van de belastingen. Collecte: weekend januari. ari.

10 K.B.O. AFDELING HELLENDOORN NIJVERDAL Collecte Voedselbank Ook in onze gemeente is de oprichting van een Voedselbank noodzakelijk. Al enige tijd worden een tiental gezinnen wekelijks voorzien van een voedselpakket, met steun van de Voedselbank Almelo. Daarnaast ontvangen meerdere gezinnen en alleenstaanden wekelijks bijdragen van het Hulpfonds binnen de gemeente Hellendoorn. De coördinatie ligt bij de Raad van Kerken. Men schat dat 50 à 60 huishoudens volgens de normen van de Voedselbanken in aanmerking komen voor voedselhulp. Om te kunnen voorzien in voedselpakketten heeft men uiteraard voedsel nodig. Daarnaast is ruimte nodig voor (gekoelde) opslag, voor het sorteren en uitgifte van de producten. Bovendien is er contant geld nodig, als startkapitaal en voor structurele onkosten. In het weekend van januari a.s. wordt er in alle kerken van de gemeente Hellendoorn een collecte gehouden ter ondersteuning van de Voedselbank. In het bestuur zit een afvaardiging van onze kerk vertegenwoordigd. Gezinsviering Kerstavond uur Dinsdag 14 januari gaan we wandelen. We vertrekken om uur bij het clubgebouw van V.V. De Zweef. Onderweg worden we verrast met heerlijke snert. We hopen op een grote deelname Op donderdag 16 januari is er een ledenbijeenkomst om uur in het clubgebouw van V.V. De Zweef. Deze bijeenkomst is gewijd aan Ouderenmishandeling Op deze bijeenkomst wordt deze problematiek op een professionele wijze aan de orde gesteld o.a. d.m.v. een babbeltruc. We hopen vele leden te mogen begroeten... Op dinsdag 11 februari is onze volgende winterwandeltocht. Ook nu vertrekken we vanaf het clubgebouw van V.V. De Zweef om uur Op donderdag 20 februari is wederom de jaarvergadering. We beginnen om uur in het clubgebouw van V.V. De Zweef. Na afloop van deze vergadering zal Nut en Genoegen ons verrassen met een prachtig toneel stuk. We hopen dat vele leden aanwezig zullen zijn om met het wel en wee van onze K.B.O op de hoogte te worden gebracht Geweldig wat een volle kerk Heel veel jonge gezinnen met kleine kinderen Pastor Weldam had een mooie preek Kerk was sfeervol versierd Er zijn nog enkele plaatsen De cabaretgroep M.G.N.H. (Mag Geen Naam Hebben), bekend van diverse optredens tijdens vrijwilligersavonden en dank-je-wel avonden in onze parochie, en 10-tallen optredens in parochies in de regio Twente en de Achterhoek, heeft besloten er na 35 jaar mee te stoppen. Wat we wel erg misten waren de kerstliederen voor de kinderen om volop mee te zingen Als dank aan alle parochianen van Nijverdal en Hellendoorn, die mede aan o.a. kling klokje kling. en de herdertjes lagen bij nachte. ons succes hebben bijgedragen, zal er een slotvoorstelling worden gegeven voor de kerstsfeer. in: Restaurant De Kroon in Hellendoorn op zondag 26 JANUARI a.s. De voorstelling begint om uur, zaal open om uur een parochiaan

11 De toegang is GRATIS maar wanneer U dit slotoptreden wilt meemaken is het wenselijk dat U zich aanmeldt, bij voorkeur per mail, op één van onderstaande adressen onder vermelding van Uw naam, adres en telefoonnummer en het aantal personen. jamvanrhee@home.nl of jan-leidi@leidi-schwarte.nl Aanmelden kan ook tel , ma. t/m vr. 18:00-20:00 uur. Wanneer U zich aanmeldt bent U zeker van een plaats, want vol = vol met vriendelijke groet, Cabaretgroep M.G.N.H. Informatie Lourdesbedevaart Van woensdag 7 mei t/m maandag 12 mei is er de mogelijkheid om vanuit de Marcellinusparochie met het vliegtuig naar Lourdes te gaan. Graag willen we alle parochianen de mogelijkheid bieden om hier aan deel te nemen, ziek of gezond, jong of oud, iedereen kan mee. Pastor Wichers Schreur en pastor Eidhof als hotelpastor en Joke Welling en Ans Tanke als hotelleidster zullen deze reis begeleiden. Juist door samen op reis te gaan en in Lourdes te zijn met pelgrims uit de eigen geloofsgemeenschappen, geeft dit een band en iets extra s aan deze bedevaart. Daarnaast zijn er ook andere data waarop u met het vliegtuig of met een bus naar Lourdes kunt gaan. Ook rijden er regelmatig speciaal aangepaste bussen voor mensen die aan een rolstoel gebonden zijn. Mocht u belangstelling hebben dat u kunt u informatie verkrijgen of zich opgeven bij: De Lourdeswerkgroep Nijverdal/Hellendoorn Miny Jannink, en pastor Gerard Legtenberg RELIGIEUZE ARTIKELEN Sinds een aantal jaren is er in Nijverdal geen winkel meer waar je katholieke artikelen kunt kopen. Stichting Bartrès verkoopt rozenkransen, kruislampjes Lourdes artikelen, H. Beelden enz.. Ook hebben we verschillende communie artikelen, waaronder kop en schotels, kaarsen en kruisjes met teksten. De opbrengst gaat naar de stichting die hiermee probeert mensen te ondersteunen die tussen wal en schip vallen. Mocht u meer informatie willen, dit is ook mogelijk. En wij komen graag naar u toe om te laten zien welke artikelen we zoal hebben. Het verkoopadres is Zonnebloemstraat 74 Nijverdal tel Bel s.v.p. even voor een afspraak. Op woensdag 15 januari a.s. komt Johan Alferink van de Historische Kring. Hij geeft een lezing en laat beelden zien van oud Nijverdal. En op 12 februari komen Nicole en Monique met sieraden en horloges. Meer informatie bij : Mevr. M. Oosterlaar tel

12 CHARITAS KERSTCOLLECTE Beste parochianen, langs deze weg willen wij iedereen bedanken voor de bijdrage aan de kerstcollecte voor de Charitas. Het heeft een prachtig bedrag opgeleverd van ruim 2.500, Tevens is via onze girorekening 300,-- ontvangen. Hierdoor zijn wij weer in staat om de doelen binnen onze gemeenschap te verwezenlijken. Ook is de kerstpakkettenactie weer een groot succes geworden.voor uw aandeel daarin zijn wij u zeer erkentelijk. Wij hopen in de toekomst, waar nodig, weer een beroep op u te kunnen doen. Nogmaals hartelijk dank voor uw bijdragen. Werkgroep Charitas Geloofsgemeenschap St. Antonius van Padua. Natuurlijk kunt u alsnog een gift overmaken op rek. nr t.n.v. Parochiële Caritasinstelling St. Antonius van Padua te Nijverdal. met kromme benen door het Nederlandse medische team werden gescreend en (indien mogelijk) geopereerd. Er zijn in die 2 weken 74 kinderen geopereerd. Die kinderen zijn blij dat ze geholpen worden en weer als normale kinderen gaan meetellen. Natuurlijk hebben ze pijn, maar ze zijn vooral trots. Wilt u een bijdrage leveren aan de bouw van de school in Bambalang? Het geld komt zonder tussenstations terecht bij het project via Stichting project HOPE Njinikom Cameroon: KvK-nr Bank: NL 05 RABO onder vermelding van: School Bambalang. Project HOPE is een officiële stichting, met het ANBI keurmerk, hetgeen betekent dat giften van de inkomstenbelasting kunnen worden afgetrokken. Voor informatie over het medisch team: Reisverslag van Sandra Rutgers (MOV) naar Kameroen In 2008 en 2009 was pastor Cosmas uit Kameroen in Nijverdal op bezoek. In het verleden heeft de MOV samen met de katholieke basisscholen, acties op touw gezet om geld in te zamelen voor een nieuw dak op een schoolgebouw en later een peuter/kleuter school te bouwen in Bafut. Via het parochieblad hebben we u door de jaren heen hiervan op de hoogte gehouden. In november j.l. is Sandra met een groep ( medisch team en mensen van stichting Hope) naar Kameroen geweest. Ze is op bezoek geweest bij pater Cosmas en samen met hem reisde ze naar Bafut en ging op bezoek bij de school, deelde daar aan een klas Dit is een klein stukje van het reisverslag, op de website met 96 kleine kinderen T-shirts petten potloden enz. uit, vervolgens en staat het hele verhaal en in het portaal naar een ziekenhuis, waar ze knuffels uitdeelde. van de kerk ligt ook het reisverslag. (dit mag u meenemen) In Bambalang zag ze hoe nodig hier een school is en samen met Peter van Maandag 6 januari was Sandra bij Kerk In Zicht, Leerdam (Stichting Hope en de architect van de school in Bafut en nu van deze uitzending wordt door HOi-tv op de oneven uren herhaald in het deze school) gaat de MOV dit project op zich nemen. Ze bezocht o.a. ook nog weekend van januari. een ziekenhuis in Njinikom en zag hoe hier kinderen

13 Week van Gebed 2014 Is Christus dan verdeeld? Van januari 2014 organiseert de Raad van Kerken Nijverdal- Hellendoorn opnieuw een Week van Gebed rond het thema Is Christus dan verdeeld? Het thema is dit jaar aangedragen door kerken uit Canada en gebaseerd op de Bijbeltekst van 1 Korintiërs 1:13. Daar klinkt de oproep om eensgezind te zijn als christenen. De apostel Paulus laat zich in de brief aan de gemeente in Korinte kritisch uit over de verdeeldheid binnen christelijke gemeenten. We staan namelijk allemaal in eenzelfde relatie tot Christus. Vanuit deze relatie herkennen we elkaar als christenen en zijn we één in Hem. Met het thema 'Is Christus dan verdeeld? willen we dan ook net als Paulus benadrukken, dat we ons als christenen moeten inzetten om die eenheid ook in praktijk te brengen en uit te dragen. Christenen in heel Nederland komen in deze Week van Gebed samen voor bezinning en gebed voor elkaar, ons land en voor de nood in de wereld. Van maandag tot en met zaterdag zijn er in Nijverdal-Hellendoorn interkerkelijke gebedssamenkomsten in verschillende kerken. Alle samenkomsten beginnen om uur en duren ongeveer een uur. Ieder die mee wil bidden is hartelijk welkom. Maandag 20 januari Beth-Shalom Maasstraat 2 Dinsdag 21 januari Het Kruispunt Constantijnstraat 31 Woensdag 22 januari Molukse kerk Molukkenstraat 2 Donderdag 23 januari De Schaapskooi Kuperserf 47 Vrijdag 24 januari Dorpskerk Hellendoorn Dorpsstraat 9 25 januari De Regenboog Het Spectrum Grotestraat Leerhuis Nijverdal Dinsdag 21 januari 2014, met Drs. H. Scholte-Albers. Geassocieerd O.Carm. werkzaam geweest als parochiepastor, catecheet en geestelijk verzorger. Kunst en spiritualiteit Eén van de schilders waarbij de relatie kunst en spiritualiteit een rol speelt is Mark Rothko ( ). Hij is van joodse afkomst en geboren in Letland, maar emigreerde met zijn ouders naar de Verenigde Staten. Hij geloofde dat de moderne mens was losgeraakt van het besef sterfelijk te zijn, en zag het als zijn taak hem te redden van zijn spirituele leegheid. Toch komt elk mens in zijn bestaan in aanraking met ongerijmde voorvallen en eindigheid. Rothko verbeeldt dit boeiend in zijn schilderijen, waarin kleur een belangrijke rol speelt. Aanvang uur; kosten 5.00 in de Vijverzaal van het Centrum aan de Constantijnstraat. Het Oecumenisch Leerhuis Nijverdal is een afdeling van de Raad van Kerken Nijverdal / Hellendoorn Het Netwerk Palliatieve Zorg Noordwest-Twente organiseert voor mensen die zelf of in hun omgeving te maken hebben (gehad) met een levens-bedreigende ziekte inloopbijeenkomsten op maandag 3 februari a.s. Wat kan de notaris voor u doen? Veel mensen vinden het lastig om in gesprek te gaan over het levenseinde en de wensen en mogelijkheden daaromheen. Eigenlijk wilt u er liever niet 26 januari is er een slotviering in de kerk van de Vrije Evangelische over nadenken. Naarmate u ouder wordt of ziek bent, neemt de kans toe dat Gemeente in Nijverdal. Deze viering begint om uur. anderen moeten helpen bij o.a. het regelen van praktische zaken. Er bestaan Ds. Harmen Engelsma van de Protestantse Gemeente Hellendoorn en verschillende wilsverklaringen en levenskwesties waarover u zich kunt ds. Rolf van Ommen van de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt Nijverdal zullen uitspreken zoals testament, erfrecht, volmacht (levenstestament) etc. in deze dienst voorgaan. Een muzikale bijdrage wordt geleverd door het Het Noabershoes in Almelo, ingang Holtjesstraat. rooms-katholieke jong-volwassen koor Pajoko uit Hellendoorn. Het café is open vanaf uur. Voor informatie kunt u kijken op Meer informatie: of via ds. Robbert-Jan Perk, of ds. Herman Scheffer, Gerda Kievitsbosch, tel: of g.kievitsbosch@zgt.nl

14 NIEUWS uit het BISDOM Vormingsweekenden voor jongeren Voor jongeren (16-30 jaar) die meer geloofsverdieping willen, worden in 2014 drie inspirerende vormingsweekenden georganiseerd. Naast geloofsverdieping worden veel praktijkvoorbeelden gegeven en wordt er gekeken wat je er in je eigen leven mee kunt doen. Verder zijn deze weekenden erg leuk en gezellig. De data zijn: februari, maart en 2-42 mei. Elk weekend begint op vrijdagavond om uur en duurt tot en met zondagmiddag ongeveer uur. De kosten van de drie weekenden bedragen samen 275,- maar vanwege stevige subsidie van de bisdommen betalen de deelnemers slechts 199,- all-in. Mochten de financiën een probleem zijn, dan kun je dit aangeven en kan het besproken worden. Opgeven kan tot 31 januari door te mailen: Jongerenwerker Hao Tran van het Aartsbisdom Utrecht: Ik beveel deze weekenden van harte aan omdat het echt mooie en inspirerende bijeenkomsten zijn. Ze worden maar één keer in de drie jaar georganiseerd, dus grijp nu je kans! kamp, een trektocht van twee dagen door de spannende natuur over smalle paadjes, langs steile rotsen en door stromende beken, klimmen in een steengroeve, kanoën De tieners hoeven echt geen sportman of -vrouw te zijn, maar lef en doorzettingsvermogen helpen wel! Jongeren uit het Aartsbisdom kunnen dit jaar mee met de trektocht naar Echternach, waar de heilige Willibrord begraven ligt. De deelnemers maken een trektocht vanuit het noorden van Luxemburg en wandelen iedere dag zo n 15 à 20 kilometer. Dat lijkt niet veel, maar ze nemen wel hun rugzak mee met al hun bagage (behalve tenten en boodschappen). Het laatste gedeelte leggen ze af met de kano. Het is een mooie tocht door de prachtige natuur, de bergachtige heuvels en fraaie dorpjes. Meer informatie over de zomerkampen en aanmelden: menu kampen Zomerkampen 2014: kinderkamp, tienerkampen en trektocht Evenals in andere jaren organiseert het Aartsbisdom Utrecht ook in 2014 een aantal zomerkampen. - Voor meisjes en jongens van 8 t/m 12 jaar is er een kinderkamp met als thema In het begin. - Tieners van 12 t/m 16 jaar kunnen naar één van de tienerkampen getiteld DARE!. - Voor jongeren van 16 tot 30 jaar wordt er een trektocht georganiseerd naar Echternach. Alle kampen vinden plaats in juli en augustus Tijdens het kinderkamp in Ermelo ontdekken de kinderen wat er bedoeld wordt met het scheppingsverhaal. Ook staan er leuke activiteiten op het programma: spelletjes spelen, knutselen, slapen, keten, lekker eten en nog veel meer. De deelnemers aan de twee tienerkampen kamperen in het noorden van Luxemburg aan de oevers van het riviertje Wiltz. Op het programma staan veel sport en spel, zelf koken, een hindernisbaan, vieringen in de kerk of op BISDOM BEDEVAART naar het HEILIGE LAND In het voetspoor van de Heer : bisdombedevaart naar het Heilig Land. Het Heilig Land is al eeuwenlang een begrip. Israël is een bestemming die veel mensen minstens één keer in hun leven willen bezoeken. Tijdens de bedevaartsreis naar Israël van het Aartsbisdom Utrecht (31 maart t/m 11 april 2014) bezoeken pelgrims in twaalf dagen bekende Bijbelse plaatsen van dit fascinerende land. Ter voorbereiding op Pasen 2014 gaan de deelnemers in het voetspoor van de Heer op naar Jeruzalem en vieren daarbij dagelijks op een bijzondere plek de Eucharistie. De bedevaart staat onder leiding van mgr. H. Woorts, hulpbisschop van Utrecht, R. Cornelissen, bisschoppelijk vicaris van Deventer, P. Ambting, pastoor in de Achterhoek en officieel gids voor Israël en B. Lokate, bedevaartcoördinator van het aartsbisdom. Touroperator VNB attendeert geïnteresseerden erop dat een bezoek aan Israël intensief is. Het is daarom noodzakelijk om goed ter been te zijn. Ook moet het paspoort van de pelgrim na thuiskomst nog tenminste

15 zes maanden geldig zijn. De reissom voor deze 12-daagse pelgrimage bedraagt (toeslag eenpersoonskamer: ). Meer informatie of aanmelden : vóór 20 februari 2014 via het aanmeldingsformulier (verkrijgbaar bij dhr. Lokate, lokate@aartsbisdom.nl of ) of Retraitehuisweg SL Zenderen FIETS DE KILO'S ERAF met VNB; programma SPONSORFIETSTOCHT ROME Fietsen voor een goed doel In 2014 organiseert VNB de eerste sponsorfietstocht naar Rome. Naast de succesvolle VNB sponsortocht naar Lourdes wil VNB enthousiaste pelgrims de kans geven om naar Rome te fietsen. U hoeft alleen maar te fietsen. Een team van vrijwilligers neemt u de zorg voor uw koffer en de maaltijden uit handen. Zij zorgen dat uw koffer in het hotel staat waar u aankomt en zij verrichten hand- en spandiensten tijdens de gehele reis. Met de opbrengst van deze sponsorfietstocht zal de eerste zorgreis naar Rome worden mogelijk gemaakt. Durf jij deze sportieve uitdaging aan? Van zaterdag 12 juli t/m vrijdag 1 augustus, met op woensdag 30 juli een audiëntie met paus Franciscus. De reissom voor deze 20-daagse reis bedraagt 1999,00 Meer informatie DE STICHTING FIBROSE KINDEREN OP KAMP Cystic Fibrose is een ernstige taaislijmziekte waardoor de longen en de darmen niet goed werken. Een ziekte die nooit helemaal goed te genezen is. De leeftijd van dertig jaar wordt maar zelden gehaald. Met de opbrengst van (kerst)kaarten, bidprentjes, postzegels, stripbladen, stickers, poppen, munten, pennen, Douwe Egberts punten, noem maar op, organiseert de stichting zomervakanties voor fibrose-kinderen. Dus, gooi uw kaarten postzegels niet weg, maar breng ze naar familie Jansen Merwedestraat 25, 7442 ET Nijverdal, tel OMGAAN MET EMOTIES De cursus omgaan met emoties is ontwikkeld om te leren zelf de controle over je gedachten te houden zonder dat gebeurtenissen of gedrag van anderen daar teveel invloed op hebben. Je wilt leren om zo positief mogelijk in het leven te staan, ook als het even niet meezit. Sommige vervelende gebeurtenissen en ontwikkelingen zijn nu eenmaal niet te voorkomen of onmiddellijk te veranderen. De cursus helpt mee om positiever met tegenslagen om te gaan. woensdag 29 januari van u uur Paul Tijssen heeft jarenlange ervaring als trainer in conflicthanteringen en meditation. Bij hem staat de mens in al zijn facetten centraal.hij werkt vanuit het NLP gedachtegoed. ALS ZIEKTE EN DOOD DICHTERBIJ D KOMEN Eén ding is zeker in ons leven. Er komt een keer een eind aan. Hoe ga ìk daar mee om en wat doet het met mij als er in mijn omgeving iemand ernstig ziek is en moet gaan sterven? En wat als ik zelf ernstig ziek word en de dood onder ogen moet zien? Wat is doodsangst? Levensangst en doodsangst hebben alles met elkaar te maken. In drie avonden willen we dit terrein gaan verkennen door middel van gesprek, visualisatie en (geleide)meditatie. Zo hopen we wat meer inzicht te krijgen in onszelf en daarmee ook in de ander. Begeleiding Elisabeth Dijkema is lichaamsgericht- en spiritueel therapeut. Ze gaf 10 jaar de lessen stervensbegeleiding aan de Academie voor Spirituele Integratie. Datum Donderdag 30 januari, 6 en 13 februari, uur. Prijzen De prijzen zijn: 30,- Drie avonden meer informatie: info@zwanenhof.nl

16 KERK in ZICHT Is de interkerkelijke informatierubriek van de gezamenlijke plaatselijke kerken. De volgende uitzending is op: maandag 6 januari om uur. (herhaling: weekend januari op de oneven uren) programma (onder voorbehoud) Annet Zuidema en Roy Zijlstra in gesprek met boeiende studiogasten Sandra Rutgers vertelt elt op het Regg(t)epad over haar reis nar Kameroen Kort kerkelijk nieuws Willem van Noesel bijt de spits van 2014 af in zijn column WANNEER JE ALS ZIEKE EEN PASTOR WILT SPREKEN... In ons pastorale werk merken we hoe belangrijk bezoek en aandacht kan zijn. Daarom zijn er ook bezoekvrijwillig(st)ers in de parochie actief. Voor ons als pastores is het belangrijk te weten wie een pastor wil spreken. In ons grote werkgebied weten we dat niet meer zomaar. Daarom het verzoek dat u zelf of uw familie / kennissen doorgeven als er bezoek van een pastor gewenst is. Dit kan zijn omdat iemand in het ziekenhuis is of thuis ziek is. U kunt dit doorgeven aan ons eigen parochiesecretariaat via tel of antpadua@hetnet.nl Zij nemen dan contact op met de pastores. Wilt u ook doorgeven als iemand weer uit het ziekenhuis is en waar hij / zij dan verblijft. Elke week probeert één van de pastores naar het ziekenhuis te gaan voor bezoeken. Wij doen ons best u te bezoeken, maar wilt u ons dan op de hoogte (laten) stellen. Namens het team van pastores, pastor J. Goselink, diaconie. Vanaf januari 2014 gaan wij over op de Marcellinus website, blijft voorlopig nog wel staan, maar wordt door ons, de redactie, niet meer bijgehouden. nieuws foto s vieringen kortom alle informatie vindt u op: > Nijverdal. Elkaar hoop geven Er is veel geweld in de wereld en tussen de mensen. Grootmachten kunnen de wereld opblazen. Ze hoeven alleen maar de lont aan te steken. Vroeger bleven de gevolgen van de menselijke domheid en kortzichtigheid beperkt wegens technisch onvermogen. Thans worden de gevolgen stilaan catastrofaal. Er is een te grote kloof ontstaan tussen het technisch kunnen van de mens en zijn geestelijke en morele ontwikkeling. Laat ons nieuwe wegen gaan. Elkaar hoop geven. Er is hoop. De zon is niet moe en staat elke dag weer op. Er worden nog kinderen geboren met lachende ogen. Er zijn nog zoveel mensen met een hart onder hun jas. Elkaar hoop geven is elkaar leven geven. Elkaar hoop geven is zich verantwoordelijk voelen voor elkaar. Vrede en alle goeds. Waar één bloem weer bloeien kan zullen op een dag duizend bloemen staan. Phil Bosmans

VRAAGBAAK Vragen die veel gesteld worden en die in eerste instantie hieronder een antwoord of directe verwijzing vinden.

VRAAGBAAK Vragen die veel gesteld worden en die in eerste instantie hieronder een antwoord of directe verwijzing vinden. VRAAGBAAK Vragen die veel gesteld worden en die in eerste instantie hieronder een antwoord of directe verwijzing vinden. Adventactie. In de voorbereidingsweken op het feest van kerstmis willen de geloofsgemeenschappen

Nadere informatie

Uw Kerkelijke Uitvaart

Uw Kerkelijke Uitvaart Uw Kerkelijke Uitvaart 2 Adressen Pastor T.F. Buitendijk OCarm Westelijk Halfrond 1 1183 HN Amstelveen tel. 020 641 63 01 e-mail: tom.buitendijk@hetnet.nl Pastor Ph. Kint Ronde Hoep Oost 31 1191 KC Ouderkerk

Nadere informatie

Uitvaartviering in de Emmaüsparochie in Uithoorn

Uitvaartviering in de Emmaüsparochie in Uithoorn Uitvaartviering in de Emmaüsparochie in Uithoorn informatie voorafgaand aan het gesprek over de uitvaart Hij is niet hier, hij is immers opgestaan, zoals hij gezegd heeft. Mt 28,6 Inleiding Het is belangrijk

Nadere informatie

Enquête 2016 Thomas a Kempisparochie

Enquête 2016 Thomas a Kempisparochie 1 van 8 26-1-2016 11:59 Enquête 2016 Thomas a Kempisparochie In deze enquête stellen wij u een aantal vragen over uw ervaringen met de Thomas a Kempisparochie. Ons doel is beter in beeld te krijgen waar

Nadere informatie

Activiteiten kalender RK kerk Singel 64

Activiteiten kalender RK kerk Singel 64 Jullie pastoor vd Weide Activiteiten kalender RK kerk Singel 64 Datum Activiteit Aanvang Bijzonderheden 3 November Allerzielen 11:00 uur De liturgische kleur is paars. De paaskaars brandt. Er is een Eucharistieviering.

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF november 2015

NIEUWSBRIEF november 2015 Parochie HH Petrus en Paulus SINT JAN S ONTHOOFDING ZOETERWOUDE-DORP NIEUWSBRIEF november 2015 Pastorie: R.K. Pastorie Zuidbuurtseweg 14 2381 LB Zoeterwoude Bankrekeningen: - NL93 INGB 0002 5647 72 t.n.v.

Nadere informatie

Parochie nodig. Pagina 1

Parochie nodig. Pagina 1 Parochie nodig Katholiek worden Wanneer u als volwassene er over nadenkt om katholiek te worden willen wij u daar graag bij begeleiden. Voor meer informatie of als u zich wilt aanmelden dan kunt u contact

Nadere informatie

9.30 uur CD Kerk Gebedsviering door Lekenvoorgangers PK

9.30 uur CD Kerk Gebedsviering door Lekenvoorgangers PK Parochie HH Petrus en Paulus SINT JAN S ONTHOOFDING ZOETERWOUDE-DORP NIEUWSBRIEF juli en augustus 2015 Pastorie: R.K. Pastorie Zuidbuurtseweg 14 2381 LB Zoeterwoude Bankrekening Parochiekern Sint Jan:

Nadere informatie

Sassenheim, september 2014. Beste jongere,

Sassenheim, september 2014. Beste jongere, Sassenheim, september 2014 Beste jongere, Als je gedoopt bent en in groep 8 of de brugklas zit, wordt je nu uitgenodigd om deel te nemen aan de volgende stap in je leven, de voorbereiding op het sacrament

Nadere informatie

Weekbrief Maartenskoerier 24 april 1 mei 2016

Weekbrief Maartenskoerier 24 april 1 mei 2016 NIEUWS UIT EIGEN GEMEENSCHAP Parochie-avond op 25 april om 20.00 uur in De Mantel De afgelopen maanden hebben we veel ondernomen. We hebben voor het eerst draaiboeken gemaakt voor de weken rond Pasen en

Nadere informatie

DE KERKELIJKE UITVAART

DE KERKELIJKE UITVAART DE KERKELIJKE UITVAART Parochie H. Johannes de Doper Deze brochure over de kerkelijke uitvaart is een uitgave van de parochie H. Johannes de Doper. Jaar van uitgave: 2016 2 Gestorven voor deze wereld Sterven

Nadere informatie

~ 1 ~ Nieuwsbrief Aflevering Maart 2019

~ 1 ~ Nieuwsbrief Aflevering Maart 2019 Nieuwsbrief Aflevering 2019-3 Maart 2019 In deze aflevering: - Langzaam maar zeker. - Cakeverkoop: sponsoractie Taizé-reis. - Paasfakkeltocht. - Wat kan de parochie betekenen? - Ter herinnering. - Informatie

Nadere informatie

GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-JACOBUS LICHTERVELDE GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-HENRICUS TORHOUT

GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-JACOBUS LICHTERVELDE GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-HENRICUS TORHOUT GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-JACOBUS LICHTERVELDE GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-HENRICUS TORHOUT Voorwoord Vooreerst willen we jou een goeie dag wensen, jij die nu deze folder leest. Een goeie dag vanwege jullie

Nadere informatie

Jaarplan 2015. Parochie Sint Maarten Kern: Sint Bartholomeus Voorhout

Jaarplan 2015. Parochie Sint Maarten Kern: Sint Bartholomeus Voorhout Jaarplan 2015 Parochie Sint Maarten Kern: Sint Bartholomeus Voorhout Ter inleiding: Voor u ligt het jaarplan 2015 van de parochiekern Sint Bartholomeus. Dit jaarplan is opgesteld door de Commissie Pastoraal

Nadere informatie

GEEF ÓM JE KERK GÉÉF VOOR JE KERK

GEEF ÓM JE KERK GÉÉF VOOR JE KERK Januari 2019 Maartenskerkgemeente Doorn GEEF ÓM JE KERK GÉÉF VOOR JE KERK OREN EN OGEN VAN DE KERK IN DE STRAAT Sonja Bloemers DOOR JOU DOET GOD ZIJN WERK Fred Ekhart GELOVEN DOE JE SAMEN Hester van der

Nadere informatie

Welke ster imponeert ons?

Welke ster imponeert ons? Welke ster imponeert ons? Kerstspecial 2016 Parochie St. Barnabas & Parochie H. Bartholomeus Haastrecht Schoonhoven Algemene informatie Pastoor J.E.M. van der Mee 0182-382455 vandermee@kerkmail.nl St.

Nadere informatie

Wat onze parochie biedt voor de jeugd

Wat onze parochie biedt voor de jeugd Wat onze parochie biedt voor de jeugd Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Brink 31, 1251 KT Laren www.belkerken.nl/sintjan Laren, december 2012 Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Beste

Nadere informatie

KRUIS - SPINSELS. Woensdag 21 november in de Dagkapel uur: Lauden uur: Eucharistieviering. Voorganger: pastoor J. Skiba.

KRUIS - SPINSELS. Woensdag 21 november in de Dagkapel uur: Lauden uur: Eucharistieviering. Voorganger: pastoor J. Skiba. Kerk van het Heilig Kruis Parochie O.L. Vrouw van Amersfoort Liendertseweg 48 3814 PL Amersfoort T 033 472 14 89 www.katholiekamersfoort.nl KRUIS - SPINSELS Zondag 18 november 09.30 uur 33 e zondag door

Nadere informatie

2015-2016. Lambertuskerk - Rotterdam. Catechese. Geloofsvorming. Inleidingen. Verdieping

2015-2016. Lambertuskerk - Rotterdam. Catechese. Geloofsvorming. Inleidingen. Verdieping 2015-2016 Lambertuskerk - Rotterdam Catechese Geloofsvorming Inleidingen Verdieping Locatie en contactgegevens Kerk Oostzeedijk beneden 3 (geen brievenbus) Pastorie Hoflaan 121 3062 JE Rotterdam (bezoek-

Nadere informatie

bij avondwake en kerkelijke uitvaart

bij avondwake en kerkelijke uitvaart Informatie bij avondwake en kerkelijke uitvaart Rooms-katholieke parochies van de parochiefederatie Sint Franciscus tussen duin en tuin Maasdijk - Poeldijk Heenweg - s Gravenzande Kwintsheul - De Lier

Nadere informatie

RK Federatie Vlietstreek

RK Federatie Vlietstreek RK Federatie Vlietstreek UITVAARTFOLDER Als een dierbare komt te overlijden, komen er vele vragen op de nabestaanden af. Diepere vragen over het mysterie van het leven en de dood, maar ook veel praktische

Nadere informatie

Oase veelgestelde vragen:

Oase veelgestelde vragen: Oase veelgestelde vragen: De mensen van Oase krijgen vaak vragen van mensen buiten Oase, met name van katholieken van wie de thuis-kerk gesloten is. In dit artikel proberen we daar antwoord op te geven.

Nadere informatie

Nieuwsbrief Hart voor Hongarije 2015 5 e jaargang nummer 3

Nieuwsbrief Hart voor Hongarije 2015 5 e jaargang nummer 3 Bij deze weer een nieuwe nieuwsbrief. Eens per kwartaal proberen wij u met een nieuwsbrief op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen. We wensen u veel leesplezier. Vanuit Hongarije Kledingbeurs Vlak

Nadere informatie

Noveengebed op voorspraak van de Zalige Paus Johannes Paulus II. Parochietour 2013

Noveengebed op voorspraak van de Zalige Paus Johannes Paulus II. Parochietour 2013 Noveengebed op voorspraak van de Zalige Paus Johannes Parochietour 2013 NOVEENGEBED PAROCHIETOUR 2013 Beste meebidder! Het gebed is van onschatbare waarde. Waarom bidden we dan zo weinig? Dat is een vraag

Nadere informatie

Zondag 19 januari 2014. Viering in de Week van Gebed. voor de eenheid van de christenen. Paulusgemeenschap en. Protestantse Gemeente de Eshof

Zondag 19 januari 2014. Viering in de Week van Gebed. voor de eenheid van de christenen. Paulusgemeenschap en. Protestantse Gemeente de Eshof Zondag 19 januari 2014 Viering in de Week van Gebed voor de eenheid van de christenen Paulusgemeenschap en Protestantse Gemeente de Eshof Hoevelaken Thema: Is Christus dan verdeeld? (1 Kor. 1,13) 1 / 7

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Het project. 2. Misdienen. 3. Goed doel. 4. Verhindering. 5. Taak van de ouders. 6. Ouderavond. 7. Kerkversiering en fotograaf

Inhoudsopgave. 1. Het project. 2. Misdienen. 3. Goed doel. 4. Verhindering. 5. Taak van de ouders. 6. Ouderavond. 7. Kerkversiering en fotograaf EERSTE HEILIGE COMMUNIE 2015-2016 Inhoudsopgave 1. Het project 2. Misdienen 3. Goed doel 4. Verhindering 5. Taak van de ouders 6. Ouderavond 7. Kerkversiering en fotograaf 8. Financiële bijdrage 9. Aanmelden

Nadere informatie

Ouderavond Eerste Communie 2014 Parochie O.L.Vrouw Onbevlekt Ontvangen Pey Koningskinderen

Ouderavond Eerste Communie 2014 Parochie O.L.Vrouw Onbevlekt Ontvangen Pey Koningskinderen Ouderavond Eerste Communie 2014 Parochie O.L.Vrouw Onbevlekt Ontvangen Pey Koningskinderen Opzet van de ouderavond Welkom Moment van bezinning De voorbereiding van de kinderen (school/parochie/thuis) 1.

Nadere informatie

PAROCHIE H. ANDREAS 2016 Mijn kerk inspireert Kortom: de Andreaskerk is een inspirerende plek!

PAROCHIE H. ANDREAS 2016 Mijn kerk inspireert Kortom: de Andreaskerk is een inspirerende plek! PAROCHIE H. ANDREAS 2016 Van 17 tot en met 31 januari wordt de jaarlijkse actie Kerkbalans gehouden. Alle kerken vragen hun leden dan om gul te geven voor de plaatselijke kerk. Ook onze parochie doet mee.

Nadere informatie

Januari - Februari Geloofsgemeenschap Heilig Hart van Jezus Vinkeveen en Waverveen

Januari - Februari Geloofsgemeenschap Heilig Hart van Jezus Vinkeveen en Waverveen Januari - Februari Geloofsgemeenschap Heilig Hart van Jezus Vinkeveen en Waverveen PERSONALIA: OVERLEDEN: 08 december: 67 jaar; Gerrit Hermanus van den Broek, echtgenoot van Trees Compier; Rietveld 26.

Nadere informatie

Gebedsboek. voor dagelijks gebruik. Dinsdag

Gebedsboek. voor dagelijks gebruik. Dinsdag Gebedsboek voor dagelijks gebruik Gemaakt door club 12-14 Marije Hoekstra Indra de Vries Delia Postma Ekyoci Amisi Shabani Jentje Hansma Johan Gjaltema Mendé Bosma Femke Veenhuizen Elzerd Elzinga Gert

Nadere informatie

Heilige Mis ter gelegenheid van de Eerste Heilige Communie in de St.Lambertuskerk te Swalmen

Heilige Mis ter gelegenheid van de Eerste Heilige Communie in de St.Lambertuskerk te Swalmen 2 Heilige Mis ter gelegenheid van de Eerste Heilige Communie in de St.Lambertuskerk te Swalmen Basisschool.. Basisschool.. Thema... 200. 3 Binnenkomst communicantjes Muziek door. Welkomstwoord Door pastoor

Nadere informatie

Het sacrament van. De ziekenzalving. Sacramenten

Het sacrament van. De ziekenzalving. Sacramenten Het sacrament van De ziekenzalving Sacramenten Sacramenten In de Bijbel Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap

Nadere informatie

Sint Franciscuscentrum Programmaoverzicht voorjaar 2016 (versie november 2015)

Sint Franciscuscentrum Programmaoverzicht voorjaar 2016 (versie november 2015) Sint Franciscuscentrum Programmaoverzicht voorjaar 2016 (versie november 2015) Voor informatie en opgave E opgave@sintfranciscuscentrum.nl of T 076 5223444 (alleen ochtenden) Beste lezer, VOORWOORD Voor

Nadere informatie

Geloofsgemeenschap St. Martinus Hoogland MARTINUSBERICHT

Geloofsgemeenschap St. Martinus Hoogland MARTINUSBERICHT Geloofsgemeenschap St. Martinus Hoogland MARTINUSBERICHT 5 en 6 September 2015 nr. 37 OPROEP In het weekend van 2, 3 en 4 oktober a.s. wordt er weer het Oogstdankfeest gehouden. Dit jaar met een speciaal

Nadere informatie

Agenda 15 t/m 17 juni Kamp groep 8 24 juni Onderbouwdag (groep 1 t/m 4 is vrij) We luisteren naar elkaar.

Agenda 15 t/m 17 juni Kamp groep 8 24 juni Onderbouwdag (groep 1 t/m 4 is vrij) We luisteren naar elkaar. Vrijdag 10 juni 2016 Agenda 15 t/m 17 juni Kamp groep 8 24 juni Onderbouwdag (groep 1 t/m 4 is vrij) Regel van de week: We luisteren naar elkaar. Storing bij het versturen van e-mails Afgelopen week hebben

Nadere informatie

Zondagsbrief 7 januari 2018

Zondagsbrief 7 januari 2018 Zondagsbrief 7 januari 2018 Voorganger : ds. John Boogaard Ouderling : Jeroen Nagtegaal Kind vd zondag : Cas Collecten 1 e : Diaconie 2 e : Kerk Denkt u bij de uitgang aan de Zendingsbus? De opbrengst

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

Voor de dienst zingen we:

Voor de dienst zingen we: Voor de dienst zingen we: Looft de Here, alle gij volken, prijst Hem, alle gij natiën, want zijn goedertierenheid is machtig over ons, en des Heren trouw is tot in eeuwigheid. Halleluja (8x) Ben je groot

Nadere informatie

DE STEM VAN ZENDEREN. Van hart tot hart. Ik zie het ook als een (morele) verplichting om iets aan de wereld te verbeteren.

DE STEM VAN ZENDEREN. Van hart tot hart. Ik zie het ook als een (morele) verplichting om iets aan de wereld te verbeteren. DE STEM VAN ZENDEREN Nr. 21 Website Zenderen: www.zenderen.nl 23 maart 2018 Voxbezorging: Klachten: tel. 074-2667736 KERKBERICHTEN PAROCHIE O.L.V. ONBEVLEKT ONTVANGEN 24 maart 2018 31 maart 2018 Parochie

Nadere informatie

06-57 42 90 99. Uitvaart coördinator Sint Antonius van Padua Nijverdal 06 19 65 51 80

06-57 42 90 99. Uitvaart coördinator Sint Antonius van Padua Nijverdal 06 19 65 51 80 Uitvaart coördinator Sint Antonius van Padua Nijverdal 06 19 65 51 80 Indien u vragen heeft aan de pastores over zaken waarvoor de leden van de Pastoraatsgroep verantwoordelijk zijn, neem dan s.v.p. eerst

Nadere informatie

KRUIS - SPINSELS. Zaterdag 12 januari in de Dagkapel uur: Life Teenviering o.l.v. pastoor J. Skiba

KRUIS - SPINSELS. Zaterdag 12 januari in de Dagkapel uur: Life Teenviering o.l.v. pastoor J. Skiba Kerk van het Heilig Kruis Parochie O.L. Vrouw van Amersfoort Liendertseweg 48 3814 PL Amersfoort T 033 472 14 89 www.katholiekamersfoort.nl KRUIS - SPINSELS Zaterdag 12 januari in de Dagkapel 19.00 uur:

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Kerst Agenda

Nieuwsbrief. Kerst Agenda Jaargang 2016-2017 23 december 2016 nummer 6 Nieuwsbrief Kerst 2016 In de weken van advent leven we met de kinderen toe naar het kerstfeest. In een donkere nacht in Bethlehem straalt plotseling een licht.

Nadere informatie

Parochie HH Petrus en Paulus SINT JAN S ONTHOOFDING ZOETERWOUDE-Dorp NIEUWSBRIEF oktober 2015

Parochie HH Petrus en Paulus SINT JAN S ONTHOOFDING ZOETERWOUDE-Dorp NIEUWSBRIEF oktober 2015 Parochie HH Petrus en Paulus SINT JAN S ONTHOOFDING ZOETERWOUDE-Dorp NIEUWSBRIEF oktober 2015 Pastorie: R.K. Pastorie Zuidbuurtseweg 14 2381 LB Zoeterwoude Bankrekeningen: "- NL93 INGB 0002 5647 72 t.n.v.

Nadere informatie

Mededelingenblad H. Nicolaasparochie

Mededelingenblad H. Nicolaasparochie Mededelingenblad H. Nicolaasparochie Kerken: Nicolaaskerk, Dorpsstraat 24; Doortocht, Hekbootkade 60; Tabor, Lijnbaan 77; Genesareth, Monnikenbos 10; Wijngaard, Moeder Teresasingel 100. Pastores H. Flohr,

Nadere informatie

Op verhaal komen. Activiteiten van de Protestantse Gemeente te Schoorl-Groet-Camperduin. september-december 2015

Op verhaal komen. Activiteiten van de Protestantse Gemeente te Schoorl-Groet-Camperduin. september-december 2015 Op verhaal komen Activiteiten van de Protestantse Gemeente te Schoorl-Groet-Camperduin september-december 2015 In en rond de kerkjes van Schoorl en Groet gebeurt meer dan je denkt. In dit boekje vind je

Nadere informatie

Eucharistieviering Eerste zondag van de Advent Aanvang van Jaar B 30 november 2014 Oud-katholieke parochie van de H. Georgius, Amersfoort

Eucharistieviering Eerste zondag van de Advent Aanvang van Jaar B 30 november 2014 Oud-katholieke parochie van de H. Georgius, Amersfoort Eucharistieviering Eerste zondag van de Advent Aanvang van Jaar B 30 november 2014 Oud-katholieke parochie van de H. Georgius, Amersfoort Van harte welkom! Vandaag vieren we eerste zondag van Advent. Advent

Nadere informatie

Protestantse gemeente te Hoek Zondagsbrief Zondag 13 augustus 2017 Kleur: groen

Protestantse gemeente te Hoek Zondagsbrief Zondag 13 augustus 2017 Kleur: groen Protestantse gemeente te Hoek Zondagsbrief Zondag 13 augustus 2017 Kleur: groen Voorganger: Ouderling van dienst: Organist: Koster: Video Wall: Crèche: ds. Arie van der Maas Jan Hollebek Joke de Putter

Nadere informatie

Alpha Cursus IGGDS DE HOEKSTEN Woensdag 22 april 2015 Restaurant Algorfa Bijeenkomst 12 Waarom en hoe zou ik het anderen vertellen?

Alpha Cursus IGGDS DE HOEKSTEN Woensdag 22 april 2015 Restaurant Algorfa Bijeenkomst 12 Waarom en hoe zou ik het anderen vertellen? Alpha Cursus IGGDS DE HOEKSTEN Woensdag 22 april 2015 Restaurant Algorfa Bijeenkomst 12 Waarom en hoe zou ik het anderen vertellen? Inleiding Paul van der Laan 1. IJsbreker: GOED NIEUWS VERSPREIDT ZICH

Nadere informatie

Handreiking bij een spirituele zoektocht.

Handreiking bij een spirituele zoektocht. Handreiking bij een spirituele zoektocht. Deze handreiking hoort bij: Oud- en nieuw- katholiek. De spirituele zoektocht van die andere katholieken. Door Joris Vercammen. Valkhof pers 2011. Het boek is

Nadere informatie

Kerstfeest 2014. Ds. W.E. den Hertogschool

Kerstfeest 2014. Ds. W.E. den Hertogschool Kerstfeest 2014 Ds. W.E. den Hertogschool Kling klokjes klingelingeling, kling klokjes kling. Laat de boodschap horen: Jezus is geboren, Voor die blijde klanken, willen wij God danken. Kling klokjes klingelingeling,

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF MET EEN LACH EN EEN TRAAN

NIEUWSBRIEF MET EEN LACH EN EEN TRAAN NIEUWSBRIEF MET EEN LACH EN EEN TRAAN Na een lange zomer met zon en regen is het weer tijd voor een nieuwe nieuwsbrief. Het is misschien een beetje gek maar onze nieuwsbrief lijkt een beetje op de zomer,

Nadere informatie

Wat onze parochie biedt voor de jeugd

Wat onze parochie biedt voor de jeugd Wat onze parochie biedt voor de jeugd Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Brink 31, 1251 KT Laren www.belkerken.nl/sintjan Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Beste lezer, In deze brochure

Nadere informatie

Leidraad voor catechisten

Leidraad voor catechisten Voorbeeld van 3 catechetische samenkomsten na een eucharistieviering met ouders die voor hun kind een initiatiesacrament vragen (doopsel, vormsel, eucharistie/communie) Dit voorbeeld uit het aartsbisdom

Nadere informatie

Beleidsvisie Voor de parochiefederatie Born gevormd door de parochie(comité)s: Born, Buchten, Grevenbicht, Holtum en Obbicht

Beleidsvisie Voor de parochiefederatie Born gevormd door de parochie(comité)s: Born, Buchten, Grevenbicht, Holtum en Obbicht Beleidsvisie 2016-2015 Voor de parochiefederatie Born gevormd door de parochie(comité)s: Born, Buchten, Grevenbicht, Holtum en Obbicht 1 Beleidsplan 2016-2025 1. Inleiding 2. Onze missie: waar staan we

Nadere informatie

De tien Geboden. Tien belangrijke regels. Aangepaste dienst Zondag 17 april 2016 Ds. Henk Bondt

De tien Geboden. Tien belangrijke regels. Aangepaste dienst Zondag 17 april 2016 Ds. Henk Bondt De tien Geboden Of Tien belangrijke regels Aangepaste dienst Zondag 17 april 2016 Ds. Henk Bondt Welkom Mededelingen Votum en groet Zingen: Gezang 119: 1 en 2 De kerk van alle tijden kent slechts één vaste

Nadere informatie

Thema: Tijd om op weg te gaan en te ontmoeten

Thema: Tijd om op weg te gaan en te ontmoeten Zondag 13 december 3e Advent Thema: Tijd om op weg te gaan en te ontmoeten Orgelspel Begroeting De gemeente gaat staan Intochtslied: Lied 601 Stilte om ons voor te bereiden op de dienst Bemoediging o.

Nadere informatie

Nieuwsflits juli 2014

Nieuwsflits juli 2014 Nieuwsflits juli 2014 Samen bouwen in Vertrouwen Nog maar een kleine 2 weken en dan is het vakantie wat is het weer enorm snel gegaan. En wat hebben we allemaal weer ontzettend veel geleerd! Vanaf deze

Nadere informatie

DE GEMEENSCHAP CHEMIN NEUF

DE GEMEENSCHAP CHEMIN NEUF DE GEMEENSCHAP CHEMIN NEUF N HEET U VAN HARTE WELKOM IN DE SINT PAULUSABDIJ Programma 2013-2014 Sint Paulusabdij Oosterhout Het benedictijnenklooster van Oosterhout (nb) begon in 1907 als een stichting

Nadere informatie

Dienst Geestelijke Verzorging

Dienst Geestelijke Verzorging Dienst Geestelijke Verzorging Patiënt en dan? U bent in het ziekenhuis opgenomen en er komt veel op u af. Deze situatie kan veel vragen oproepen en geestelijk behoorlijk zwaar zijn. Als u behoefte hebt

Nadere informatie

Uitvaart voorbede Voorbeeld 1.

Uitvaart voorbede Voorbeeld 1. Uitvaart voorbede Voorganger: Genadige en barmhartige God. U ziet ons hier bijeen in ons verdriet rond het sterven van N. Hij / zij was één van ons, wij zullen hem / haar missen. Geef ons de kracht samen

Nadere informatie

Zaterdag 2 februari 2013 (57e jaargang, nr. 2)

Zaterdag 2 februari 2013 (57e jaargang, nr. 2) Contactblad van de Protestantse Gemeente te Nigtevecht www.kerknigtevecht.nl Zaterdag 2 februari 2013 (57e jaargang, nr. 2) Zondag 3 februari 10.00 uur Ds. H. Eschbach, Terschuur Collecten : Evangelisch

Nadere informatie

Aan alle jongeren in België

Aan alle jongeren in België Aan alle jongeren in België Beste jongeren, De paus roept regelmatig elke twee of drie jaar bisschoppen van de hele wereld bijeen, om samen na te denken over belangrijke thema s uit het leven van de Kerk

Nadere informatie

Vrijwilligersenquête 2014

Vrijwilligersenquête 2014 Vrijwilligersenquête 2014 Geloofsgemeenschap O.L.V. ten Hemelopneming Houten Beste mede-parochiaan, Voor u ligt een vrijwilligersenquête van de Parochie Paus Johannes XXIII - locatie Houten. Door middel

Nadere informatie

Uitleg voor kinderen die gevormd willen worden. Voordat je informatie krijgt over het vormsel zelf is het wel handig om te weten wat een symbool is:

Uitleg voor kinderen die gevormd willen worden. Voordat je informatie krijgt over het vormsel zelf is het wel handig om te weten wat een symbool is: Uitleg voor kinderen die gevormd willen worden. Voordat je informatie krijgt over het vormsel zelf is het wel handig om te weten wat een symbool is: Een symbool is iets wat je helpt herinneren of je in

Nadere informatie

Niets vragen, niets weigeren

Niets vragen, niets weigeren Franciscus van Sales (1567-1622) leefde in het Franse stadje Annecy, in een tijd van politieke verwarring en godsdienstoorlogen. Hij is bekend als schrijver van twee belangrijke en invloedrijke handleidingen

Nadere informatie

RONDOM LEVENSEINDE EN UITVAART. hoe te handelen bij een begrafenis of crematie en hoe de kerkelijke gemeente daarbij helpen kan

RONDOM LEVENSEINDE EN UITVAART. hoe te handelen bij een begrafenis of crematie en hoe de kerkelijke gemeente daarbij helpen kan RONDOM LEVENSEINDE EN UITVAART hoe te handelen bij een begrafenis of crematie en hoe de kerkelijke gemeente daarbij helpen kan Uitgave ten dienste van de Gereformeerde Kerk te Ermelo/ gemeente van de Protestantse

Nadere informatie

Protestantse gemeente te Hoek. Zondagsbrief Zondag 5 augustus 2018 Kleur: groen

Protestantse gemeente te Hoek. Zondagsbrief Zondag 5 augustus 2018 Kleur: groen Protestantse gemeente te Hoek Zondagsbrief Zondag 5 augustus 2018 Kleur: groen Voorganger: Ouderling van dienst: Organist: Koster: Video wall: Crèche: ds. Pieter Overduin uit Hulst Henk Siersema Joke de

Nadere informatie

KLOKKEN ST. PETRUS EN H. BERNADETTE. Verwachting

KLOKKEN ST. PETRUS EN H. BERNADETTE. Verwachting KLOKKEN ST. PETRUS EN H. BERNADETTE Verwachting In vergelijking met het licht naar waar wij wandelen, is de dag waarin wij leven nog een nacht. Wanneer de Heer Jezus Christus zal komen, met zoveel daglicht,

Nadere informatie

NIEUWS VAN DE LOCATIERAAD

NIEUWS VAN DE LOCATIERAAD Van de H. Mattheus - 54e jaargang, nr. 3, 23 mei t/m 26 juni 2019 NIEUWS VAN DE LOCATIERAAD Bij het verschijnen van deze Echo is Pasen alweer voorbij en hebben we de uitvoering van Passie gehad in ons

Nadere informatie

IN NABIJHEID, EENHEID EN VERSCHEIDENHEID: SAMEN OP WEG.

IN NABIJHEID, EENHEID EN VERSCHEIDENHEID: SAMEN OP WEG. IN NABIJHEID, EENHEID EN VERSCHEIDENHEID: SAMEN OP WEG. Informatieboekje parochie peerke donders Tilburg januari 2015 april 2015 ALLES BLIJFT HETZELFDE TOTDAT HET ANDERS WORDT. Over de fusie tot parochie

Nadere informatie

Geloven in een leefbare gemeenschap Mariënheem

Geloven in een leefbare gemeenschap Mariënheem Geloven in een leefbare gemeenschap Mariënheem Beste inwoner van Mariënheem, Wij nodigen u uit om mee te doen aan dit plaatselijke onderzoek naar Geloven in een leefbare gemeenschap Mariënheem. Dit onderzoek

Nadere informatie

Betreft: visie en voorstel op parochie als gemeenschap van gemeenschappen van de locatieraad en pastoraatgroep HH Cosmas en Damianus, Abcoude

Betreft: visie en voorstel op parochie als gemeenschap van gemeenschappen van de locatieraad en pastoraatgroep HH Cosmas en Damianus, Abcoude R.K. Parochie St. Jan de Doper, Vecht en Venen Geloofsgemeenschap HH. Cosmas en Damianus Kerkstraat 23 1391 HB Abcoude 0294 281335 secretariaat@cosmasendamianus.nl www.stjandedoper-vechtenvenen.nl Aan

Nadere informatie

Rome-impressies van enkele misdienaars en begeleiders.

Rome-impressies van enkele misdienaars en begeleiders. Rome-impressies van enkele misdienaars en begeleiders. Bij gelegenheid van 450(50)jaar bisdom Antwerpen trokken we, als misdienaarsgroep van veertien in een groep van in totaal 500 antwerpse pelgrims,

Nadere informatie

Geestelijke verzorging

Geestelijke verzorging Dienst Geestelijke Verzorging Geestelijke verzorging Algemene informatie >> wie ben ik? waarom gebeurt dit? wat maakt mijn leven zinvol? Wie dit soort vragen heeft of met zijn ziel onder de arm loopt,

Nadere informatie

Gerecht van je keuze. Kaarten op tafel. Hartstochten en verlangens. Uit je eigen keuken. Om aan te proeven. je eigen onderwerp

Gerecht van je keuze. Kaarten op tafel. Hartstochten en verlangens. Uit je eigen keuken. Om aan te proeven. je eigen onderwerp Uit je eigen keuken Gerecht van je keuze je eigen onderwerp We gaan rond de tafel met elkaar in gesprek over dat onderwerp dat jij graag aan wil kaarten in gezelschap van een groep vrienden en bekenden

Nadere informatie

Activiteiten programma De Meerstede December 2015

Activiteiten programma De Meerstede December 2015 Dinsdag 1 december Mozaïek De laatste keer in dit jaar. Het wordt een kleurrijke middag. Locatie: 1 e etage creatief-centrum + materiaalgeld Kosten intern: materiaalgeld Zaal open 14.00 uur Aanvang 14.15

Nadere informatie

Hartelijk welkom! informatiefolder

Hartelijk welkom! informatiefolder Hartelijk welkom! informatiefolder Al ruim 100 jaar in beweging! Onze harten naar God... Pinkstergemeente Immanuël is een gemeenschap van christenen die functioneert als een hartelijk en open gezin dat

Nadere informatie

Het sacrament van. Het huwelijk. Sacramenten

Het sacrament van. Het huwelijk. Sacramenten Het sacrament van Het huwelijk Sacramenten Sacramenten IIn de Bijbel Deze geloofsboekjes gaan over de In het evangelie willen Farizeeën Jezus op de proef stellen zeven sacramenten. Sacramenten met een

Nadere informatie

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom. Naam:

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom. Naam: Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom Naam: Het Christendom Hallo, dit is de vragenlijst die hoort bij de website over geestelijke stromingen. Je kunt de website vinden

Nadere informatie

Medewerkenden aan deze dienst zijn:

Medewerkenden aan deze dienst zijn: Zondagsbrief voor zondag 2 december 2018-1 e advent Hartelijk welkom in deze dienst in de Dorpskerk. Medewerkenden aan deze dienst zijn: Voorganger: ds. Kaj van der Plas Ouderling: Erna Dros Diaken: Jan

Nadere informatie

Deze maand Regel van de maand: 7. We zoeken geen ruzie, maar oplossingen en anders de leerkracht/ pleinwacht.

Deze maand Regel van de maand: 7. We zoeken geen ruzie, maar oplossingen en anders de leerkracht/ pleinwacht. Cbs De Triangel www.triangelaalten.nl Jaargang 10, nummer 8 Maart 2014 Geachte ouders / verzorgers, Met de krokusvakantie voor de deur ontvangt u alvast de info voor de komende periode. We wensen u en

Nadere informatie

Liturgie voor de scholendienst 2015

Liturgie voor de scholendienst 2015 Liturgie voor de scholendienst 2015 Kerk van de Nazarener & Christelijke Basisschool De Vliet Klaaswaal Zondag 1 februari Thema: Bestaat God (eigenlijk wel)? Welkomstwoord Uitleg over de kerk Kinderopwekking

Nadere informatie

28 augustus 2015. Vreedzame school. Nieuw meubilair groep 3. Lydia

28 augustus 2015. Vreedzame school. Nieuw meubilair groep 3. Lydia 28 augustus 2015 Vreedzame school Inmiddels zitten de eerste weken er weer op en zijn alle groepen goed begonnen. U heeft in de informatiefolders van de verschillende groepen kunnen lezen dat er in de

Nadere informatie

Hoe werkt een parochiecluster en wat merken we ervan?

Hoe werkt een parochiecluster en wat merken we ervan? Hoe werkt een parochiecluster en wat merken we ervan? De vertrouwde parochie gaat binnenkort met de buurparochies (in enkele gevallen: wel tien of meer) één nieuwe clusterparochie vormen. Wat gaan we daarvan

Nadere informatie

Liturgie Jeugddienst Nijbroek in samenwerking met de jeugddienstcommissie van Terwolde 19 oktober 2014. Selfie? Ie-self!

Liturgie Jeugddienst Nijbroek in samenwerking met de jeugddienstcommissie van Terwolde 19 oktober 2014. Selfie? Ie-self! Liturgie Jeugddienst Nijbroek in samenwerking met de jeugddienstcommissie van Terwolde 19 oktober 2014 Selfie? Ie-self! Voorganger: Dhr. G.J. Heinen Muzikale medewerking: koor van Groot Schuylenburg uit

Nadere informatie

Jaarverslag Fountains of Joy 2014.

Jaarverslag Fountains of Joy 2014. Jaarverslag Fountains of Joy 2014. In april 2014 hebben Erik en Esther Nagtegaal Stichting Fountains of Joy opgericht, met het doel aan de wereld het evangelie van Jezus te verkondigen en zorg te dragen

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Agenda. Dag Sinterklaasje. .Welkom Kerst! Basisschool Sint Liborius. December. Nieuwsbrief 5 4 december 2015. 4 december (middag vrij!

NIEUWSBRIEF. Agenda. Dag Sinterklaasje. .Welkom Kerst! Basisschool Sint Liborius. December. Nieuwsbrief 5 4 december 2015. 4 december (middag vrij! NIEUWSBRIEF Agenda Basisschool Sint Liborius December 4 december (middag vrij!) Sinterklaasviering 7 december 19.30 uur Werkgroep Andere Tijden 9 december 19.30 uur VO Voorlichtingsavond groep 8 11 december

Nadere informatie

Goede buren. Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam

Goede buren. Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam Goede buren Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam Voorganger: ds. Joke van der Neut Organist: Alex Hommel Orgelspel Welkom door ouderling van dienst Jan

Nadere informatie

Wat onze parochie biedt voor de jeugd

Wat onze parochie biedt voor de jeugd Wat onze parochie biedt voor de jeugd Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Brink 33, 1251 KT Laren www.belkerken.nl/sintjan Laren, 2015-2016 Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Beste lezer,

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Van de Redactie. De redactie

NIEUWSBRIEF. Van de Redactie. De redactie maart 2018 5de jaargang # 3 Van de Redactie Deze maand staat de nieuwsbrief in het teken van Pasen. Pasen, het grootste feest van de christenen. Overal ter wereld zullen de kerken weer vol zijn met mensen

Nadere informatie

Zó wil ik het. als mijn sterven daar is. C.J. Droger

Zó wil ik het. als mijn sterven daar is. C.J. Droger Zó wil ik het als mijn sterven daar is C.J. Droger Zó wil ik het als mijn sterven daar is Naam... Adres... Woonplaats... Handtekening... 1 WOORD VOORAF Bij dezen bied ik u een brochure aan die gebruikt

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Mededelingen:

Nieuwsbrief. Mededelingen: Nieuwsbrief 06-11-2014 Schooljaar 2014-2015 Mededelingen: Sinterklaas Vorige week woensdag hebben de kinderen van groep 1 t/m 4 met veel plezier in de schatkamer van Sinterklaas aangegeven welk cadeautje

Nadere informatie

Nieuwsbrief 108 uitgave 28 april 2010 Deze nieuwsbrief bevat informatie over de volgende onderwerpen:

Nieuwsbrief 108 uitgave 28 april 2010 Deze nieuwsbrief bevat informatie over de volgende onderwerpen: BASISSCHOOL DE BLOKKENBERG KERKRADE Postbus 2001, 6460 CA Kerkrade, telefoon 045-5453704 Directeur: Dhr. R. Könings Hoofdlocatie: Akkerheide 19, 6463 DC Kerkrade Dislocatie: Vincent van Goghplein 1 6464

Nadere informatie

21 februari 2012 mochten we samen vieren in de Basiliek van Sint Pieter

21 februari 2012 mochten we samen vieren in de Basiliek van Sint Pieter 3de aanzet Toen Jezus op zekere dag aan zijn leerlingen vroeg maar gij, wie zegt gij dat Ik ben?, was het Petrus die namens allen antwoordde: Gij zijt de Christus, de Zoon van de Levende God. Petrus sprak

Nadere informatie

PAROCHIE H. ANTONIUS VAN PADUA NAZARETH PAROCHIE H. JOHANNES DE DOPER LIMMEL. Huiszegen Christus + Mansionem + Benedicat 20 C + M + B 19

PAROCHIE H. ANTONIUS VAN PADUA NAZARETH PAROCHIE H. JOHANNES DE DOPER LIMMEL. Huiszegen Christus + Mansionem + Benedicat 20 C + M + B 19 PAROCHIE H ANTONIUS VAN PADUA NAZARETH PAROCHIE H JOHANNES DE DOPER LIMMEL Administrator: Pastoor P Backus Adviseur van de pastoor: mevr A Schoonbroodt Pastorie en parochiesecretariaat: Kerkstraat 8, 6223

Nadere informatie

EVANGELIE. hoogfeest christus koning. Bidden met het Evangelie. Bidden met dit Evangelie: zie achterzijde

EVANGELIE. hoogfeest christus koning. Bidden met het Evangelie. Bidden met dit Evangelie: zie achterzijde Bidden met dit Evangelie: zie achterzijde EVANGELIE hoogfeest christus koning I MATTEÜS 25:31-46 n die tijd zei Jezus tot zijn leerlingen: Wan neer de Mensenzoon komt in zijn heerlijkheid en vergezeld

Nadere informatie

In en om de Regenboog

In en om de Regenboog In en om de Regenboog 4 september 2012 Week 16, 15 april 2014 Schoolnieuws Pasen Met Pasen zingen we : De Heer is waarlijk opgestaan. Maar hoeveel mensen kennen die betekenis van Pasen nog, waarin de voorpagina

Nadere informatie

DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN

DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN AVONDMAAL VIEREN Het Avondmaal is meer dan zomaar een maaltijd. Om dat te begrijpen, is dit boekje gemaakt. Vooral is daarbij gedacht aan de kinderen, omdat zij met

Nadere informatie

NIEUW JAAR - NIEUW BEGIN

NIEUW JAAR - NIEUW BEGIN NIEUW JAAR - NIEUW BEGIN 26 e JAARGANG nr. 2 7 februari 2015 Terwijl ik dit voorwoord schrijf, realiseer ik me dat dit verschijnt aan het begin van februari. Het nieuwe jaar is dan al een maand onderweg.

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. NR. 16 vrijdag 18 december 2015

NIEUWSBRIEF. NR. 16 vrijdag 18 december 2015 NR. 16 vrijdag 18 december 2015 Kerstfeest! Kerst is een tijd voor familie. Tijd voor gezelligheid, fijne kaarsjes in het donker, liefst even geen geruzie, tijd voor lekker uitgebreid eten. Het is mooi

Nadere informatie