Evenals een moede hinde allen Psalm 42: 1 en 2. NLB 42

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Evenals een moede hinde allen Psalm 42: 1 en 2. NLB 42"

Transcriptie

1 Raad van kerken O W D H. Orgelspel Woord van welkom Aansteken van de kaarsen door de RvK.afgevaardigde Marlies Intochtslied: Liturgische begroeting (we gaan staan) Evenals een moede hinde allen Psalm 42: 1 en 2. NLB 42 Ceremonie met het water Karafdragers: Roseline E. AartArie JM. Susan C. Jan v.r. Herrie V. en Katelijne. ondertussen zingen allen: Lied: U kennen, uit en tot U leven allen Gez. 653: 1,3. NLB 653: 1-3. Drempelgebed v. Almachtige God, laat uw adem over ons komen. Breng eenheid en respect voor verschillen. a. Beadem ons met verdraagzaamheid, dat we elkaar waarderen en één gemeenschap vormen. v. Beadem ons met vuur. Maak één wat is gescheurd en genees wat ziek is. a. Beadem ons met uw genade, dat we haat overwinnen, dat we ons bevrijden van geweld. v. Beadem ons met leven. Versla de dood en overwin het graf. a. Gezegend bent U, God van barmhartigheid, Vader, Zoon en heilige Geest, U, die alle dingen nieuw maakt. Amen. Lied: U kennen, uit en tot U leven allen Gez. 653: 6,7 NLB. 653: 6-7. Kyrie Glorialied: Loof God, loof Hem overal Psalm 150 : Vers 1-2. NLB 150: 1 2. Moment voor de kinderen

2 Kijk eens wat ik heb meegenomen. Weten jullie wat dat is? Een kristal Wat gebeurt er met een kristal als er licht doorheen schijnt? Dan zie je allemaal verschillende kleuren, net een regenboog. En als je hem een beetje beweegt, dan lijkt het net op water. Vandaag gaat het over water. Dat hebben we net al gezien toen er water in het doopvont werd gegoten. Water namens verschillende kerken in één doopvont. Want het mooie is, als kerken zijn we best een beetje verschillend, maar de doop is iets wat we delen met elkaar. Straks gaan we een verhaal lezen over een ontmoeting bij een waterput. Jezus heeft dorst, maar hij heeft geen emmer om water uit de put te halen. Daarom spreekt hij een vrouw aan, een buitenlandse vrouw. Is dat wel verstandig? En wat denk je, zou zij hem water geven? We gaan straks horen hoe dat afloopt. Als je straks goed naar het verhaal luistert, dan hoor je dat Jezus ook nog over een ander soort water spreekt. Water kan dus verschillende betekenissen hebben in de bijbel. En dat past dan weer mooi bij de kristal, of bij de waterdruppel: Als er licht op schijnt zie je soms ineens heel veel verschillende kleuren. We gaan nu met elkaar 2 keer lied 359 zingen en ik denk dat iedereen de melodie wel kent. Lied: Leven is gegeven NLB. 359: vers 1. 2 x zingen NLB 359: 1. Lezing 1. Genesis 24: Marlies tekst op de beamer Tussenzang En de Geest en de bruid zeggen: Kom! En die het hoort zegt: Kom! En wie dorst heeft kome. En wie wil, neemt het water des levens om niet; neemt het water des levens om niet. Lezing 2. Johannes 4: 4-19, 27-30, door drie cantores deze tekst op de beamer geen nootjes. Daarna zingen we ubi caritas Het geschiedde dat Jezus onderweg ging van Judea naar Galilea. Daarvoor moest hij door Samaria heen. Zo kwam hij bij de Samaritaanse stad Sichar, dicht bij het stuk grond dat Jakob aan zijn zoon Jozef gegeven had, waar de Jakobsbron is. Jezus was vermoeid van de reis en ging bij de bron zitten; het was rond het middaguur. Toen kwam er een Samaritaanse vrouw water putten. Jezus zei tegen haar: Geef mij wat te drinken. Zijn leerlingen waren namelijk naar de stad gegaan om eten te kopen. De vrouw antwoordde: Hoe kunt u, als Jood, mij om drinken vragen? Ik ben immers een Samaritaanse! Joden gaan namelijk niet met Samaritanen om. Jezus zei tegen haar: Als u wist wat God wil geven, en wie het is die u om water vraagt, zou u hém erom vragen en dan zou hij u levend water geven. Maar heer, zei de vrouw, u hebt geen emmer, en de put is diep waar wilt u dan levend water vandaan halen? U kunt toch niet meer dan Jakob, onze voorvader? Hij heeft ons die put gegeven en er zelf nog uit gedronken, en ook zijn zonen en zijn vee.

3 Iedereen die dit water drinkt zal weer dorst krijgen, zei Jezus, maar wie het water drinkt dat ik hem geef, zal nooit meer dorst krijgen. Het water dat ik geef, zal in hem een bron worden waaruit water opwelt dat eeuwig leven geeft. Geef mij dat water, heer, zei de vrouw, dan zal ik geen dorst meer hebben en hoef ik ook niet meer hierheen te komen om water te putten. Toen zei Jezus tegen haar: Ga uw man eens roepen en kom dan weer terug. Ik heb geen man, zei de vrouw. U hebt gelijk als u zegt dat u geen man hebt, zei Jezus, u hebt vijf mannen gehad, en degene die u nu hebt is uw man niet. Wat u zegt is waar. Daarop zei de vrouw: Nu begrijp ik, heer, dat u een profeet bent! Op dat moment kwamen zijn leerlingen terug, en ze verbaasden zich erover dat hij met een vrouw in gesprek was. Toch vroeg niemand: Wat wilt u daarmee? of Waarom spreekt u met haar? De vrouw liet haar kruik staan, ging terug naar de stad en zei tegen de mensen daar: Kom mee, er is iemand die alles van mij weet. Zou dat niet de messias zijn? Toen gingen de mensen de stad uit, naar hem toe. In die stad kwamen veel Samaritanen tot geloof in hem door het getuigenis van de vrouw: Hij weet alles van me. Ze gingen naar hem toe en vroegen hem bij hen te blijven. Toen bleef hij nog twee dagen. Nog veel meer mensen kwamen tot geloof door wat hij zei; ze zeiden tegen de vrouw: Wij geloven nu niet meer om wat jij gezegd hebt, maar we hebben hem zelf gehoord en we weten dat hij werkelijk de redder van de wereld is. Acclamatielied: Ubi caritas et amor allen NLB. 568a - 3x zingen NLB 568a Lieve mensen, Wanneer je vandaag op de kaart de plaats Sichar wilt vinden, dan kom je uit op de westelijke Jordaanoever. Een gebied waar al lang wordt gestreden en waar nog maar weinig mensen durven vertrouwen in vredesvoorstellen. Een gebied waar sinds jaar en dag wordt gedacht in wij en zij. Hoe vergelijkbaar is het toneel van de ontmoeting tussen Jezus en de vrouw uit Samaria. Normaal gesproken vermijden joden en Samaritanen elk contact met elkaar. Voor de Joden zijn Samaritanen gemengd en onzuiver. Samaritanen vinden het op hun beurt moeilijk om de Joden te accepteren, omdat ze hun tempel op de berg hebben vernietigd. Joden reizen daarom liever niet door Samaria. Ze verkiezen meestal om een omweg te nemen. Een vertaling naar onze tijd is niet heel moeilijk. Ik denk dat velen van u het wel zullen herkennen: dat die ander, die zo anders is, ook wel een beetje bedreigend kan zijn? Dat we, zeker na de afgelopen weken, misschien wel met een soort angst naar bepaalde wijken kijken, waar zoveel mensen wonen die anders zijn dan wij? Dat we ons daar minder op ons gemak voelen. Dat we eerst willen weten hoe er over de aanslagen wordt gedacht, voordat we iemand durven te vertrouwen?

4 Voor Jezus is door Samaria gaan noodzakelijk om de ander te ontmoeten, de ander die zo verschillend is en die gezien wordt als bedreiging. Die ander die ook nog een vrouw is en die hij volgens de normen van zijn eigen cultuur niet zomaar zou mogen aanspreken. Hij doorbreekt daarmee meerdere taboes: het taboe van contact met een Samaritaan waarvan je onrein zou kunnen worden en het taboe van alleenstaande mannen en vrouwen die niet zomaar met elkaar mogen praten. En toch doet hij het. Toch wil hij de vrouw ontmoeten en haar de hand reiken. De vrouw schrikt ervan: Hoe kunt u als Jood mij om drinken vragen? En daarmee raakt ze aan de kern van waar ik het vandaag over wil hebben: Durven wij elkaar om drinken te vragen? Of in de figuurlijke zin: Durven wij bij elkaar de bron aan te boren van het water dat leven geeft? Want hebben wij elkaar daar niet juist voor nodig, in plaats van dat we in een boog om elkaar heen lopen. Een hoogleraar aan de VU, Hans de Wit deed de afgelopen 15 jaar onderzoek naar hoe christenen over de hele wereld de bijbel lezen. Juist dit verhaal over de Samaritaanse vrouw bij de bron legde hij voor aan meer dan 130 groepen Christenen in Europa, Afrika, Azië en Amerika. Daarmee deelden ze niet alleen het verhaal over de bron, maar deelden ze ook de bron die leven geeft; de bijbel. Een van de kernvragen van het onderzoek was: Wat gebeurt er als christenen die leven en geloven in zeer verschillende omstandigheden eenzelfde Bijbeltekst lezen en daarover met elkaar in gesprek raken? Al vrij snel bleek dat mensen het verhaal zich heel verschillend toe-eigenden. Een groep ex-prostituees uit de Filipijnen die samen de bijbel lazen herkenden zich onmiddellijk in de Samaritaanse vrouw, terwijl Nederlanders bleven worstelen met de vraag hoe je in het algemeen met de tekst moet omgaan. Wij, de Nederlanders, wilden meer weten over de historische achtergronden van de tekst en over de literaire structuur. En toch ontgaan je dan ook dingen, juist als je het verhaal zo grondig bestudeerd op grond van allerlei geschreven bronnen. Zo was men zich in de zuidelijke landen bijvoorbeeld veel meer bewust van het feit dat het toch wel heel vreemd is dat de vrouw rond het middaguur water ging halen.

5 Zo n zware taak doe je toch niet op het heetst van de dag. Wat zou daar achter zitten? Zou de vrouw de drukte willen vermijden van het gebruikelijke uur om water te putten? Zou ze uitgestoten zijn uit de gemeenschap, vanwege haar vele mannen? Een groep christelijke Zulus vroeg zich af wat de vrouw alleen bij de bron deed. Een bron is toch een ontmoetingsplek. Zou ze iets van plan zijn geweest? Zou ze iets gewild hebben van Jezus? Een groep vrouwen van gedetineerden uit India herkenden zich onmiddellijk in de vrouw. Als Jezus zegt: haal je man, is dat een voor haar vervelende vraag. Ook de exprostituees uit de Filippijnen haalden dat moment eruit: We hebben de neiging, zeiden ze, om ons verleden te verduisteren. Maar pas als je je verleden onder woorden brengt, het publiek maakt, kan er genezing optreden. Stellen wij soms ook niet van die ongemakkelijke vragen, bijvoorbeeld als we vragen naar iemands partner, terwijl de persoon alleenstaand is? En hoe voelt iemand zich in onze gemeenschappen, nadat zijn of haar relatie is stukgelopen? Het zijn de vrouwen uit de Filipijnen en uit India die me bewust maken van deze vragen. Een groep uit Bolivia herkende de vraag van Jezus naar de man, vanuit de eigen machocultuur, waarin het vanzelfsprekend is dat de vrouw toestemming van de man nodig heeft voordat ze zelf naar buiten kan treden. In onze cultuur is dat veel minder sterk aanwezig, maar de machtsverhouding tussen mannen en vrouwen is niet op alle terreinen zoals we die zouden willen. Wat kunnen wij als kerken, ook naar elkaar toe, betekenen als het gaat om de emancipatie van vrouwen en het bevorderen van gelijkwaardigheid. In het onderzoek van Hans de Wit werden naast deze verschillen ook overeenkomsten ontdekt. De belangrijkste overeenkomst in het verstaan van het Bijbelverhaal is wel dat algemeen ontdekt wordt dat het Bijbelverhaal culturele codes kraakt, die leiden tot het uitsluiten van mensen. Het verhaal doorbreekt ideeën over onderdrukking en minachting van de vrouw. De groepen leerden van elkaar hoe de uitgesloten vrouw wordt tot een bron van nieuw evangelie. En je kunt je dus afvragen of er in onze kerken ook mensen zijn die niet volledig tot hun recht komen of die niet voldoende gehoord worden. Mensen die, wanneer we met hen in gesprek gaan, wellicht voor ons juist een bron van evangelie kunnen zijn.

6 Concluderend over het onderzoek zou je kunnen zeggen dat het bij het Bijbellezen veel meer om interactie gaat, die tot een nieuw perspectief leidt, dan om het vastleggen van een betekenis. De tekst is als een prisma, een kristal, je ontdekt er iedere keer weer iets nieuws in. In het verhaal van de Samaritaanse vrouw bij de bron heeft Jezus zich afhankelijk gemaakt van de hulp van Samaritanen. Hij heeft dorst en, zoals de vrouw fijntjes opmerkt, geen emmer om water te putten. Zouden wij elkaar ook zo om hulp kunnen vragen? Als gemeenteleden van verschillende kerken? Of als mensen van verschillende godsdiensten? Ik zeg daarmee niet dat we precies hetzelfde moeten worden. Dat we allemaal hetzelfde geloven. Maar zou het niet goed zijn om elkaars bronnen van inspiratie te leren kennen? Zou dat niet helpen om de weg naar vrede te vinden? Na haar gesprek met Jezus laat de Samaritaanse vrouw haar kruik staan en gaat ze terug naar het dorp om over haar ontmoeting met Jezus te vertellen. Dat betekent dat ze verder kan in haar leven; zij is niet langer beperkt door de rol die de maatschappij haar heeft opgelegd. Ze heeft iets groters gevonden, iets beters dan het water waar ze voor kwam. In het evangelie van Johannes is zij de eerste persoon die Jezus verkondigt als de Messias. Wat kunnen wij bij de bron van Jacob laten staan? Misschien onze angst om anders te zijn dan mensen om ons heen? Misschien onze angst voor mensen die anders zijn dan wij? Of onze onwennigheid om iets van ons geloof te laten zien aan anderen? Vandaag zijn we hier bij elkaar met mensen van verschillende kerken, uit verschillende streken van het land, van verschillende leeftijden, verschillend geslacht. Zullen we het eens proberen. Gewoon bij de koffie. Jezelf voorstellen aan iemand die je nog niet kent en een gesprek beginnen over wat voor jou een bron van inspiratie is. Zullen we die onwennigheid of die angst gewoon is bij de put van Jacob laten staan? Braziliaanse Christenen schrijven ons in de brochure van de Raad van Kerken: Gods grootheid is zonder grenzen en daarom kan niemand in zijn eentje de diepte van de bron peilen. We doen onszelf enorm te kort als we altijd in ons eigen veilige kringetje blijven. We hebben hulp nodig van onze broeders en zusters. Des te meer we zoeken naar verbondenheid, we onze emmers delen en onze stukken touw samenvoegen, des te dieper kunnen we putten uit de bron. Als wij accepteren dat we elkaar nodig hebben, dan kunnen we van elkaar leren.

7 Kom, zegt Jezus, volg mij een vreemde wereld in. Durf vreemdeling te zijn, durf van die ander te leren Kom, als je dorst hebt, en ik geef je levend water. Moge de Geest ons inspireren om die weg te gaan, die weg naar de ander, de weg achter Jezus aan. Amen Antwoordlied: En de geest en de bruid Bevestiging van het geloof: (we gaan staan) ( de tekst komt uit Honduras) Ik geloof, almachtige God, dat U de aarde gemaakt heeft, de hemel, de zee en alles wat bestaat. Alles in de hemel, op de aarde en in de zee behoort u toe. Vader, God van alle mensen, voor U zijn we allemaal gelijk. U bent de Vader van de armen, omdat allen voor U even lief zijn. Ik geloof dat U mens werd in de schoot van Maria, een dorpsvrouw, arm en maagd. U geeft aan de mensen hun waardigheid terug, door in ons het beeld te herstellen, waarnaar de Vader ons schiep. Ik geloof dat U leven bent en licht, waarlijk God en echt mens. De Vader heeft u ons getoond, Die voor ons zorgt en van ons houdt. U bent bij ons gebleven, toen de leiders U vermoordden. Voor altijd leeft U lijdend in ons. Ik geloof dat U deze moordzuchtige wereld omvormt door de kracht van de Geest en de goddelijke macht van de liefde. Verrezen leeft U. U bent bij ons in de strijd voor de opbouw van uw rijk. Uw rijk dat liefde is, gerechtigheid en vrede. Amen. De kinderen komen terug uit de kindernevendienst Bericht van overlijden en lichtje aan steken

8 Voor de volgende mededelingen, en dat zijn er 3, wil ik vragen of u, indien mogelijk wilt gaan staan: Vanuit de Protestantse Kerk van Oosterbeek en Wolfheze Op maandag 12 januari is volkomen onverwachts overleden Ada Murray- Eugster overleden. Tijdens een overleg van het wijkteam waar zij deel van uitmaakte werd zij getroffen door een zware hersenbloeding, waaraan ze later die avond is overleden. Ada werd 69 jaar. Zij woonde met Luuk aan Molenberg 1, 6862 EZ Oosterbeek. Gisteren was de afscheidsdienst in de Vredebergkerk, waarna zij is begraven op natuurbegraafplaats Heidepol. Ada Murray was lid van de Protestantse Gemeente Oosterbeek- Wolfheze. Op vrijdagmiddag 16 januari is op 91 jarige leeftijd overleden ANDRÉ ATTASIO, echtgenoot van IEN ATTASIO-JIMMINK. Zij wonen op Sonnenberg nr. 14 te Oosterbeek. Na hun verhuizing uit Doorwerth bleven zij voorkeurslid van de Prot. Gemeente Doorwerth-Heveadorp. De afscheidsbijeenkomst is a.s. vrijdag om uur in het Rouwcentrum van Uitvaartverzorging Mijnhart, Utrechtseweg 220 te Oosterbeek. De crematie vindt daarna plaats in kleine kring in Crematorium Moscowa. Op vrijdag 16 januari overleed eveneens Jan Sellies in de leeftijd van 91 jaar. Jan Sellies woonde op de Utrechtseweg 101 en was lid van de Christelijk Gereformeerde kerk in Oosterbeek. De afscheidsdienst zal komende vrijdag plaatsvinden om 11 uur in de Vredebergkerk. Voorafgaand aan de dienst is er gelegenheid tot afscheid nemen. Ter nagedachtenis aan deze overledenen zijn we een moment stil, waarna we het eerste couplet zingen van het lied: Licht dat ons aanstoot in de morgen. Terwijl wij zingen zullen kaarsjes worden aangestoken aan het licht van de paaskaars en deze zullen worden gebracht bij het gedachtenispaneel. Daarmee laten wij het licht van de opstanding schijnen, over hen die ons zijn ontvallen, omdat wij geloven, dat de dood niet het einde is, maar een nieuw begin. Voorbede Jan, formuleert zelf de voorbede, niet op beamer Lied: O Lord hear my prayer Kinderen delen gebedskaartjes uit aan alle aanwezigen Collecte: Er is slechts één collecte. De RvK. bestemt deze voor de vrijwilligersorganisatie Medical Checks for Children (MCC). Neuroloog Mechelien Ruijs werkt in ziekenhuis Rijnstate. Ook werkt zij van tijd tot tijd vrijwillig in Bangladesch voor MCC. Zij behandelt in het district Barisal schoolgaande kinderen die ondanks dat ze naar school gaan, te arm zijn om ziektekosten te betalen. Tevens ontvangen hun ouders gratis gezondheidsvoorlichting. Uitgangspunt van MCC is: Per gebied vijf jaar op rij missies uit te voeren en zo een generatie kinderen de kans te geven gezond op te groeien. MCC opereert uitsluitend met vrijwilligers.

9 Elke donatie is dus van harte welkom. Dank voor uw bijdrage! Slotlied: De steppe zal bloeien allen NLB.608, vers 1 en 2 NLB.608, 1-2. Zegen: (gemeente gaat staan) De zegenbede van St. Patrick Orgelspel Tijd om elkaar even te ontmoeten of na te praten bij een kop koffie/thee.

In deze dienst wordt de doop bediend aan Fleur Elisabeth Josefien -Fleur- (van Bennekom)

In deze dienst wordt de doop bediend aan Fleur Elisabeth Josefien -Fleur- (van Bennekom) Orde voor de tweede zondag van Epifanie 22 januari 2017 in de Emmaüskerk te Middelharnis 10.00 uur Voorganger: Ds. Leen Jan Lingen Organist: Dhr. Peter Jordaan Soliste: Sanne Jordaan Thema: Levend water

Nadere informatie

Johannes 4:1-26. Daarop zei de vrouw: Nu begrijp ik, heer, dat u een profeet bent!

Johannes 4:1-26. Daarop zei de vrouw: Nu begrijp ik, heer, dat u een profeet bent! Johannes 4:28-29 28 De vrouw liet haar kruik staan, ging terug naar de stad en zei tegen de mensen daar: 29 Kom mee, er is iemand die alles van mij weet. Zou dat niet de messias zijn? Johannes 4:1-26 1

Nadere informatie

De Rivier - Opwekking 459

De Rivier - Opwekking 459 Hartelijk welkom De Rivier - Opwekking 459 Levend water, verfrissend, vrij; het stroomt de berg af tot in de vallei. 't Is Gods rivier die je vreugde geeft. Hij brengt vernieuwing aan alles wat leeft.

Nadere informatie

Startbijeenkomst met leidinggevenden. hand-out

Startbijeenkomst met leidinggevenden. hand-out Startbijeenkomst met leidinggevenden hand-out hand-out startbijeenkomst met leidinggevenden Wat houdt jongeren gaande én bezig? Kies twee of drie plaatjes die dat voor jou t best symboliseren 2 Basisbehoeften

Nadere informatie

Er zal geen verzengende hitte, geen dorst en geen honger meer zijn want Hij zal ze weiden aan water dat vloeit uit het hart der woestijn.

Er zal geen verzengende hitte, geen dorst en geen honger meer zijn want Hij zal ze weiden aan water dat vloeit uit het hart der woestijn. VESPER op woensdag maart 016 in de Dorpskerk te Bloemendaal aanvang: 19.15 uur Liturgen: Agneta Markusse en Ali Bos Pianist: Janny van der Meer Thema: 'De vreemdeling in ons midden' STILTE VOOR DE VESPER

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties Preek Gemeente van Christus, Het staat er een beetje verdwaald in dit hoofdstuk De opmerking dat ook Jezus doopte en leerlingen maakte. Het is een soort zwerfkei, je leest er ook snel overheen. Want daarna

Nadere informatie

Orde van dienst voor 19 maart 2017 zondag Oculi 3 e zondag van de veertigdagentijd.

Orde van dienst voor 19 maart 2017 zondag Oculi 3 e zondag van de veertigdagentijd. Orde van dienst voor 19 maart 2017 zondag Oculi 3 e zondag van de veertigdagentijd. Vg. : Ds. Corien Veenhuizen Orgel: dhr. Gerrit te Rietstap Toenadering Orgelspel Verstilling Welkom een kind steekt de

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VROUW BIJ DE PUT

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VROUW BIJ DE PUT Bijbel voor Kinderen presenteert DE VROUW BIJ DE PUT Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus!

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus! Bijbellezing: Johannes 4 vers 7-27 Zit je in de put? Praat es met Jezus! Wij hadden vroeger een waterput Vroeger is meer dan 55 jaar geleden Naast ons huis aan de Kerkstraat in Harkema Ik weet nog hij

Nadere informatie

Oecumenische viering in de Johanneskerk 18 januari 2015 Week van Gebed voor de eenheid van de kerken Als dorstigen bij de bron

Oecumenische viering in de Johanneskerk 18 januari 2015 Week van Gebed voor de eenheid van de kerken Als dorstigen bij de bron Oecumenische viering in de Johanneskerk 18 januari 2015 Week van Gebed voor de eenheid van de kerken Als dorstigen bij de bron Binnenstadskerken Amersfoort: Sint Franciscus Xaverius (rooms-katholiek) Oudkatholieke

Nadere informatie

Jezus hoorde dat de Farizeeën ervan op de hoogte waren dat Hij meer leerlingen kreeg en meer mensen doopte dan Johannes. 2

Jezus hoorde dat de Farizeeën ervan op de hoogte waren dat Hij meer leerlingen kreeg en meer mensen doopte dan Johannes. 2 1 Jezus hoorde dat de Farizeeën ervan op de hoogte waren dat Hij meer leerlingen kreeg en meer mensen doopte dan Johannes. 2 Jezus doopte overigens niet Zelf, maar zijn leerlingen deden dat. Johannes 4:1-6

Nadere informatie

Hartelijk welkom in deze dienst waarin pastor Ans Creemer - Allard voorgaat. Wij wensen u een gezegende dienst toe.

Hartelijk welkom in deze dienst waarin pastor Ans Creemer - Allard voorgaat. Wij wensen u een gezegende dienst toe. Protestantse Gemeente te Hoofddorp De Lichtkring Zondag 29 oktober207 Ouderling van dienst is Hans van der Helm Diaken is Anneke van der Helm Het orgel wordt bespeeld door Jan Quakkelaar De kostersdienst

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST DE OPEN HOF SOEST. Oecumenische dienst Martha en Maria Parochie en Protestantse Gemeente Soest. Thema: Dorst?

ORDE VAN DIENST DE OPEN HOF SOEST. Oecumenische dienst Martha en Maria Parochie en Protestantse Gemeente Soest. Thema: Dorst? ORDE VAN DIENST DE OPEN HOF SOEST 18 januari 2015 liturgische kleur wit Oecumenische dienst Martha en Maria Parochie en Protestantse Gemeente Soest Thema: Dorst? voorgangers lector soliste cantor-organist

Nadere informatie

dat zij gemeden of uitgestoten werd door haar dorpsgenoten. Het levende water We lezen in Joh. 4:4/6 het volgende:

dat zij gemeden of uitgestoten werd door haar dorpsgenoten. Het levende water We lezen in Joh. 4:4/6 het volgende: - 1 - Het levende water We lezen in Joh. 4:4/6 het volgende: 4 En Hij moest door Samaria gaan. De kortste weg naar Galilea is: dwars door het gebied van de Samaritanen reizen en normaal deden de Joden

Nadere informatie

De tien Geboden. Tien belangrijke regels. Aangepaste dienst Zondag 17 april 2016 Ds. Henk Bondt

De tien Geboden. Tien belangrijke regels. Aangepaste dienst Zondag 17 april 2016 Ds. Henk Bondt De tien Geboden Of Tien belangrijke regels Aangepaste dienst Zondag 17 april 2016 Ds. Henk Bondt Welkom Mededelingen Votum en groet Zingen: Gezang 119: 1 en 2 De kerk van alle tijden kent slechts één vaste

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het valt mij steeds weer op: Wil je iets begrijpen van het evangelie van Matteüs, dan moet je het Oude Testament er bij houden. Op belangrijke momenten

Nadere informatie

Kom en prijs. Voor alle activiteiten in de dorpskerk : www.hervormdkatwijkrijn.nl. Thema: Je moest eens weten

Kom en prijs. Voor alle activiteiten in de dorpskerk : www.hervormdkatwijkrijn.nl. Thema: Je moest eens weten EL 405 Dat eens de Heer zal komen (op wijze rijst o rijst op voor Jezus) Dat eens de Heer zal komen, in deze wereldtijd en lang vervlogen dromen, vertaalt in werk lijkheid, de volkeren zal dopen, in vrede

Nadere informatie

Hervormde gemeente Haaksbergen Buurse

Hervormde gemeente Haaksbergen Buurse Hervormde gemeente Haaksbergen Buurse 11 e zondag van de zomer 31 augustus 2014 Voorganger Ouderling Diaken Organist Koster : ds. Bob Wijnbergen : Herman Nijhuis : Nelleke van Schaardenburgh : Līga Vilmane

Nadere informatie

Jezus volgen! Echt? Het evangelie naar Johannes 6:22-71. dinsdag 2 juni 2015

Jezus volgen! Echt? Het evangelie naar Johannes 6:22-71. dinsdag 2 juni 2015 Jezus volgen! Echt? Het evangelie naar Johannes 6:22-71 dinsdag 2 juni 2015 1 ev. Johannes tot nu toe 1:1-18 Jezus is het Woord: bij God en zelf God 1:19-52 Jezus is het Lam van God discipelen volgen Hem

Nadere informatie

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = Orde van dienst voor zondag 23 februari 2014, zevende zondag na Epifanie Kerk: Brugkerk, Kroonplein 1 te Lemelerveld Aanvang: 10.00 uur Organist: Ton Timmerman Voorganger: ds. C.Th. Benard = = = = = =

Nadere informatie

Als de Samaritaanse : Woordviering bij het jaarthema

Als de Samaritaanse : Woordviering bij het jaarthema Als de Samaritaanse : Woordviering bij het jaarthema Openingswoord en kruisteken (allen staan op) Welkom in deze viering. Vandaag wil God tot ons komen in de Woorden van de Schrift. Hij wil tot ons spreken

Nadere informatie

Viering gebed en heling

Viering gebed en heling Viering gebed en heling Thema: De diepte van Gods liefde! Orde van dienst voor 7 oktober 2018 in de Gudulakerk te Lochem Voorganger: ds. Jan Willem Drost Organist: Els Dijkerman Namens de kerkenraad: Remco

Nadere informatie

WIJKGEMEENTE NOACH Almelo. ZONDAG 27 september 2015 thema: Bron van vrede. Afkondigingen. Aansteken paaskaars. Gem. gaat staan. Bemoediging en Groet

WIJKGEMEENTE NOACH Almelo. ZONDAG 27 september 2015 thema: Bron van vrede. Afkondigingen. Aansteken paaskaars. Gem. gaat staan. Bemoediging en Groet WIJKGEMEENTE NOACH Almelo ZONDAG 27 september 2015 thema: Bron van vrede Afkondigingen Aansteken paaskaars Gem. gaat staan Bemoediging en Groet V: Ons spreken en luisteren, ons zien en horen en zingen

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Stilte vooraf. Wees stil voor het aangezicht van God, want heilig is de Heer. Uitleg

Stilte vooraf. Wees stil voor het aangezicht van God, want heilig is de Heer. Uitleg Stilte vooraf Wees stil voor het aangezicht van God, want heilig is de Heer. Uitleg Witte donderdag. Nacht van de overlevering, met een dubbelzinnige betekenis. Het is de overlevering (de traditie) van

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

Liturgie zondag 20 januari m 19:00 uur Andreaskerk Putten Voorganger Ds. Reinoud Koning

Liturgie zondag 20 januari m 19:00 uur Andreaskerk Putten Voorganger Ds. Reinoud Koning Liturgie zondag 20 januari 2019 0m 19:00 uur Andreaskerk Putten Voorganger Ds. Reinoud Koning Lector Rianne Vedder Piano Rik Nijs Zang Mariette Nijs Koster Arjan van den Bor Techniek Mark van den Bor ORDE

Nadere informatie

Lied op de drempel: Welkom mensen (tekst: Piet Schelling; melodie: ELB, lied 218 = Samen in de naam van Jezus )

Lied op de drempel: Welkom mensen (tekst: Piet Schelling; melodie: ELB, lied 218 = Samen in de naam van Jezus ) Welkom en mededelingen De paaskaars wordt aangestoken Stiltemoment Lied op de drempel: Welkom mensen (tekst: Piet Schelling; melodie: ELB, lied 218 = Samen in de naam van Jezus ) Welkom mensen, hier gekomen,

Nadere informatie

Gemeente van Onze Heer Jezus Christus,

Gemeente van Onze Heer Jezus Christus, Johannes 4:1-42 1 Toen Jezus hoorde dat aan de Farizeeën verteld werd dat hij meer leerlingen maakte en er ook meer doopte dan Johannes 2 Jezus doopte overigens niet zelf, zijn leerlingen deden dat, 3

Nadere informatie

Waarom is het evangelie van Johannes geschreven?

Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? Menorah 11-02-2018 Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? A B C D E F Om Gods liefde voor de wereld te laten zien. Om mensen tot geloof in Jezus

Nadere informatie

OPENLUCHTDIENST 29 JUNI 2014. Thema: OVER GRENZEN HEEN

OPENLUCHTDIENST 29 JUNI 2014. Thema: OVER GRENZEN HEEN OPENLUCHTDIENST 29 JUNI 2014 Thema: OVER GRENZEN HEEN 1 Gospelkoor Spring o.l.v. Ron Jansen Pianiste Winny Martens Nelly de Boer Bart van Heerikhuize Stannie Bruinink Truus Kremer Ds. Bart Ramaker Begeleiding

Nadere informatie

4 e zondag van de herfst 9 oktober 2016

4 e zondag van de herfst 9 oktober 2016 Protestantse gemeente te Haaksbergen-Buurse worsteling van Jakob, 1941, Jacob Epstein Tate Collection, Engeland. 4 e zondag van de herfst 9 oktober 2016 voorganger: ds. N.J. Pronk organiste: Līga Vilmane

Nadere informatie

Liturgie voor de zangviering in de Slangenburgse kerk. 24 juni 2018

Liturgie voor de zangviering in de Slangenburgse kerk. 24 juni 2018 Liturgie voor de zangviering in de Slangenburgse kerk 24 juni 2018 Deze zangdienst is voorbereid door: Barthie, Roelien, Sieds, Madelon Organist: Sieds Bosgraaf Orgelspel Welkom en mededelingen en de kaarsen

Nadere informatie

Orde van dienst voor de ochtenddienst op zondag 28 maart 2016 in de Dorpskerk te Twello

Orde van dienst voor de ochtenddienst op zondag 28 maart 2016 in de Dorpskerk te Twello Orde van dienst voor de ochtenddienst op zondag 28 maart 2016 in de Dorpskerk te Twello waarin Reinier Cornelis en Maryse Elisabeth Breg, Emily Nina Hanna Caranfil, Sarah Dina en Thirza Simone Jansen van

Nadere informatie

Zingen Taizélied: Venite exultemus (5 x zingen)

Zingen Taizélied: Venite exultemus (5 x zingen) Dorst? Zingen Taizélied: Venite exultemus (5 x zingen) Ve - ni - te, e -xul-te-mus Do-mi - no, ve - ni - te, a - do - re - mus. Veve-ni - te, a-do - re-mus. Ve- Vertaling: Kom, laten wij jubelen voor de

Nadere informatie

Viering gebed en heelheid

Viering gebed en heelheid Viering gebed en heelheid Thema: leerling in het licht van Gods liefde! Orde van dienst voor 3 maart 2019 in de Gudulakerk te Lochem 1 Voorganger: ds. Corien Veenhuizen Organist: Els Dijkerman M.m.v. de

Nadere informatie

12 november uur AA Kramer orgel: Peter Sneep schriftlezing: Frouke IJsselstein

12 november uur AA Kramer orgel: Peter Sneep schriftlezing: Frouke IJsselstein 12 november 2017 10.00 uur AA Kramer orgel: Peter Sneep schriftlezing: Frouke IJsselstein Orde van dienst: Welkom Votum en zegengroet. GK psalm 36: 2, 3 Wet: zingen LB 311 Gebed Kinderen: bron. Opwekking

Nadere informatie

Intocht: Psalm 67 Votum & groet OTH 183 / Opw 125 Heer ik kom tot U Gebed Gezang 434

Intocht: Psalm 67 Votum & groet OTH 183 / Opw 125 Heer ik kom tot U Gebed Gezang 434 Intocht: Psalm 67 1 God zij ons gunstig en genadig. Hij schenke ons t gezegend licht dat overvloedig en gestadig straalt van zijn heilig aangezicht: opdat hier op aarde elk uw weg aanvaarde en tot U zich

Nadere informatie

De eerste liefde van God

De eerste liefde van God De eerste liefde van God Trouwpreek over 1 Johannes 3:16 (ds. Jos Douma) gehouden in de trouwdienst van Jeroen en Marjoke Wij hebben Gods liefde, die in ons is, leren kennen en vertrouwen daarop. God is

Nadere informatie

'Vrede voor jou, hierheen gekomen' (Geroepen om te zingen, nr. 15) 'Hij kent je bij je naam'. (internet) http://www.youtube.com/watch?

'Vrede voor jou, hierheen gekomen' (Geroepen om te zingen, nr. 15) 'Hij kent je bij je naam'. (internet) http://www.youtube.com/watch? Liturgie Jongerenviering op 10 juni 2012 Protestantse Kerk in Wehl Welkom Anneke We begroeten elkaar met het zingen van: 'Vrede voor jou, hierheen gekomen' (Geroepen om te zingen, nr. 15) Thema van de

Nadere informatie

De leerlingen van Jezus zijn in afwachting. Ze voelen het.. er staat iets volkomen nieuws te gebeuren. Het is immers Jezus die spreekt over zijn vertrek bij hen. Voorgoed of is er nog wel een toekomst

Nadere informatie

Liturgie voor de viering op 24 april 2016 om 10.00 uur in de Lichtkring met de Catechesegroep Gehandicapten Hoofddorp

Liturgie voor de viering op 24 april 2016 om 10.00 uur in de Lichtkring met de Catechesegroep Gehandicapten Hoofddorp Liturgie voor de viering op 24 april 2016 om 10.00 uur in de Lichtkring met de Catechesegroep Gehandicapten Hoofddorp Ouderling van dienst is Burg Anker Diaken is Alma van Hengel De piano wordt bespeeld

Nadere informatie

Remonstranten en Vrijzinnige Protestanten. zondag 20 februari 2011 thema: adem

Remonstranten en Vrijzinnige Protestanten. zondag 20 februari 2011 thema: adem Remonstranten en Vrijzinnige Protestanten zondag 20 februari 2011 thema: adem voorganger: Dik Mook organist: Erik Visser cantorij o.l.v. Leenke de Lege Orde van de dienst . orgelspel:. luiden van de klokken.

Nadere informatie

Orde van de dienst van. van zondag 12 april 2015 10.00 uur. in De Schepershof. Het thema van deze dienst is: Een nieuwe kijk na Pasen

Orde van de dienst van. van zondag 12 april 2015 10.00 uur. in De Schepershof. Het thema van deze dienst is: Een nieuwe kijk na Pasen Orde van de dienst van van zondag 12 april 2015 10.00 uur. in De Schepershof Het thema van deze dienst is: Een nieuwe kijk na Pasen Deze dienst is voorbereid en wordt uitgevoerd door leden van de werkgroep

Nadere informatie

Lees Zoek op Om over na te denken

Lees Zoek op Om over na te denken Welkom bij de Online Bijbelcursus van Praise De bijbelcursus is wat voor jou als je: 1. Als je wilt weten wat christenen geloven. 2. Als je meer wilt begrijpen van de bijbel. 3. Als je wilt groeien in

Nadere informatie

Zondag 19 maart 2017 Derde zondag in de 40-dagentijd VIERING HEILIG AVONDMAAL

Zondag 19 maart 2017 Derde zondag in de 40-dagentijd VIERING HEILIG AVONDMAAL Welkom en mededelingen VOORBEREIDING Drempelgebed Lied 25: 6, 7, 10 6 Wie heeft lust de Heer te vrezen, t allerhoogst en eeuwig goed? God zal zelf zijn leidsman wezen, leren hoe hij wandelen moet. Wie

Nadere informatie

Witte Donderdag 24 maart uur in de Protestantse Zionskerk

Witte Donderdag 24 maart uur in de Protestantse Zionskerk Witte Donderdag 24 maart 2016 19 uur in de Protestantse Zionskerk DEEL 1: DIENST VAN DE VOORBEREIDING Orgelspel: variaties op Mijn ziel, aanvaard uw luister (Crüger) Welkom en mededelingen door de ouderling

Nadere informatie

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8 [1] [2] [3] Johannes 3:16 1 Korintiёrs 1:9 Johannes 3:19 God wil met ons omgaan God wil met ons omgaan Zonde brengt scheiding [4] [5] [6] Romeinen 3:23 Marcus 10:45 Romeinen 5:8 Zonde brengt scheiding

Nadere informatie

Protestantse Wijkgemeente Open Hof te Kampen

Protestantse Wijkgemeente Open Hof te Kampen 1 Welkom in Open Hof Orde van dienst voor de viering op zondag 7 oktober 2018 Israëlzondag om 9.30 uur in Open Hof Protestantse Wijkgemeente Open Hof te Kampen voorganger: zondagskind: lector: orgel: Berthina

Nadere informatie

Thema: Trouw vraagt veel

Thema: Trouw vraagt veel Orde van dienst voor 1 oktober 2017 in de Witte Kerk te Lochem Voorganger: ds. Jan Willem Drost Organist: Els Dijkerman Namens de kerkenraad: Erik te Loo In deze dienst van Gebed en Heling zullen we Farzad

Nadere informatie

21 februari 2016 ONLINE MET GOD. Voorganger: Ds.H.Bondt Begeleiding: Entheos / Els Cornelisse

21 februari 2016 ONLINE MET GOD. Voorganger: Ds.H.Bondt Begeleiding: Entheos / Els Cornelisse 21 februari 2016 ONLINE MET GOD. Voorganger: Ds.H.Bondt Begeleiding: Entheos / Els Cornelisse Votum en groet Ps. 65,1 (U luistert als wij bidden) De lofzang klinkt uit Sions zalen tot U met stil ontzag.

Nadere informatie

Zondag 26 oktober 2014, Hoflaankerk Bijbelzondag

Zondag 26 oktober 2014, Hoflaankerk Bijbelzondag Protestants Kralingen Zondag 26 oktober 2014, Hoflaankerk Bijbelzondag de afdaling naar sodom marc chagall, 1931 orgelspel verwelkoming door de ouderling [allen gaan staan] stilte bemoediging: Liedboek

Nadere informatie

Liturgie. PGA wijkgemeente. Arnhem Zuid

Liturgie. PGA wijkgemeente. Arnhem Zuid Liturgie PGA wijkgemeente Arnhem Zuid Vierplaats De Kandelaar mei 2015 APOSTOLISCHE GELOOFSBELIJDENIS Ik geloof in God, de Vader, de Almachtige, Schepper des hemels en der aarde. En in Jezus Christus,

Nadere informatie

Dankbaar leven zegenrijk leven

Dankbaar leven zegenrijk leven Protestants Kralingen Dankbaar leven zegenrijk leven Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 4 oktober 2015 Israëlzondag Protestants Kralingen Dankbaar leven zegenrijk leven orgelspel : Praeludium

Nadere informatie

overstapdienst van de 12-jarigen 21 juni 2015

overstapdienst van de 12-jarigen 21 juni 2015 overstapdienst van de 12-jarigen 21 juni 2015 overstappen doe je niet alleen In deze dienst "stappen over" Anne Zwijnenberg, Arjen Valk, Bram van Lenthe, Corné Blom, Frank Lenderink, Julia Nijhoff, Lian

Nadere informatie

A. God, wij bidden U voor alle mensen die onzeker zijn over zichzelf: dat zij het vertrouwen in zichzelf hervinden.

A. God, wij bidden U voor alle mensen die onzeker zijn over zichzelf: dat zij het vertrouwen in zichzelf hervinden. Bidden met jongeren Voorbede Ben je teleurgesteld in het leven? Ben je gekwetst door anderen? Draag je vervelende herinneringen met je mee? A. God, wij bidden U voor alle mensen die hun leven graag anders

Nadere informatie

Viering voor de 1e zondag van de missiemaand 7 oktober e zondag doorheen het jaar B

Viering voor de 1e zondag van de missiemaand 7 oktober e zondag doorheen het jaar B Viering voor de 1e zondag van de missiemaand 27 e zondag doorheen het jaar B Alle Bijbelteksten werden genomen uit de Bijbel in Gewone Taal. Deze viering is een uitgave van Missio vzw: Vorstlaan 199, 1160

Nadere informatie

Heer, U zocht mij, toen ik was weggegaan U bracht mij veilig in Uw gezin U vergaf mij, mijn schuld is weggedaan U gaf mijn leven een nieuw begin

Heer, U zocht mij, toen ik was weggegaan U bracht mij veilig in Uw gezin U vergaf mij, mijn schuld is weggedaan U gaf mijn leven een nieuw begin Met Deliver zingen we voor de dienst; Dat is genade! - Opwekking 722 Heer ik dank U Voor wat U heeft gedaan Ik kon niet doorgaan op eigen kracht Maar dankzij Jezus mag ik nu voor U staan U spreekt mij

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het zijn wonderlijke verhalen, de verhalen rond de geboorte van Jezus: Maria, die zwanger is door de heilige Geest, Jozef, die in een droom een engel

Nadere informatie

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente,

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, We zijn er doorheen gegaan, Veertig dagen en nachten, Tijd van voorbereiding...

Nadere informatie

Orde van dienst. Lieke Juliëtte van Elk. op 28 juni 2015. In deze dienst zal door ds. Cees de Gooijer gedoopt worden:

Orde van dienst. Lieke Juliëtte van Elk. op 28 juni 2015. In deze dienst zal door ds. Cees de Gooijer gedoopt worden: Orde van dienst op 28 juni 2015 In deze dienst zal door ds. Cees de Gooijer gedoopt worden: Lieke Juliëtte van Elk Orgelspel Mededelingen We zingen uit Tussentijds: Lied 1 : 1, 2 en 3 2. Dit huis van hout

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Intrede Preek 7 april 2019, ds. P.J. Vrijhof te Zandvoort

Intrede Preek 7 april 2019, ds. P.J. Vrijhof te Zandvoort Intrede Preek 7 april 2019, ds. P.J. Vrijhof te Zandvoort Dienst van het WOORD Gemeente: Wat gaan we lezen? En waar staat dat? En waar moeten we op letten. Wat roept vragen op? Ik houd ervan dat we scherp

Nadere informatie

15 februari: Ik ben het brood dat leven geeft (Johannes 6:32-40)

15 februari: Ik ben het brood dat leven geeft (Johannes 6:32-40) Liturgisch bloemstuk bij de 40 dagen tijd en Pasen 2015 Elke week wordt één kaars gedoofd, van de kandelaar met 8 kaarsen. Er is elke week een boog bekleed met klimop, als beeld van het verbond van God

Nadere informatie

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen Zondag 52 Zondag 52 gaat over de zesde bede. Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, in der eeuwigheid. Amen. Lees de tekst

Nadere informatie

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst 18-12-2016 Voorganger: Organist: Locatie: Bevestiging van: Thema: ds. Nita van der Horst - Kattenberg Marco 't Hart Dorpskerk te Oostvoorne

Nadere informatie

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4).

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4). BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 4 Les 4 - Redding: Waarom is het voor ieder mens nodig om gered te worden? In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 1) De ongelovige

Nadere informatie

Hervormde gemeente Haaksbergen Buurse

Hervormde gemeente Haaksbergen Buurse Hervormde gemeente Haaksbergen Buurse 3 e zondag van de Veertigdagentijd 23 maart 2014 Jezus en de Samaritaanse vrouw dienst voor jong en oud(-er) ontdek wat je beweegt voorganger: ouderling: diaken: organist

Nadere informatie

Stille week 2014 levend water

Stille week 2014 levend water Stille week 2014 levend water Stille week 2014 Dit jaar is er voor de stille week gekozen voor het thema water. De verbeelding in het midden van de kerk laat dit duidelijk zien. Iedere dag van de stille

Nadere informatie

Sint Jansbasiliek - Laren NH, 18 januari 2015 Johannes 4

Sint Jansbasiliek - Laren NH, 18 januari 2015 Johannes 4 Sint Jansbasiliek - Laren NH, 18 januari 2015 Johannes 4 De vrouw bij de bron heeft de ware nog niet gevonden. Vijf mannen, vijf relaties heeft ze achter de rug. En nu is ze begonnen aan een zesde. Maar

Nadere informatie

Bijbelteksten Feest van Genade

Bijbelteksten Feest van Genade Week 1 Zoals een hinde smacht naar stromend water, zo smacht mijn ziel naar U, o God. (Psalm 42:2) Mozes sloeg steeds buiten het kamp, op ruime afstand ervan, een tent op die hij de ontmoetingstent noemde.

Nadere informatie

Organist: Gerrit Spijkerboer, Korianderhof 56, 0546-577636, spiekerboer@hotmail.com VOORBEREIDING

Organist: Gerrit Spijkerboer, Korianderhof 56, 0546-577636, spiekerboer@hotmail.com VOORBEREIDING 27 maart 2016 (1 ste Paasdienst) Lucas 23:56-24:12 De opstanding van Jezus Thema: Liefde is vertel het maar Organist: Gerrit Spijkerboer, Korianderhof 56, 0546-577636, spiekerboer@hotmail.com Welkom door

Nadere informatie

Zondag 18 November 2018 Viering heilig Avondmaal/lopend

Zondag 18 November 2018 Viering heilig Avondmaal/lopend Protestantse Gemeente te Rijssen Open Hof Zondag 18 November 2018 Viering heilig Avondmaal/lopend Voorganger: Ds. J. Ek Ouderling van Dienst: Mevr. H. Nijhuis Organist: Dhr. P. van Blanken Na de dienst

Nadere informatie

In jou vind ik vreugde

In jou vind ik vreugde Protestants Kralingen In jou vind ik vreugde Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 10 januari 2016 1e zondag na Epifanie: Doop van de Heer In deze viering doop van Philip Muijs van de Moer Protestants

Nadere informatie

Protestantse Gemeente De Levensbron te Rilland. Tweede zondag in de Advent, 6 december 2015 Kerkdienst van Woord en Sacrament

Protestantse Gemeente De Levensbron te Rilland. Tweede zondag in de Advent, 6 december 2015 Kerkdienst van Woord en Sacrament Protestantse Gemeente De Levensbron te Rilland. Tweede zondag in de Advent, 6 december 2015 Kerkdienst van Woord en Sacrament Voor de dienst luisteren we naar: In de hemel is de Heer (Andre van Zyl). In

Nadere informatie

Openluchtdienst! speelruimte om te leven!

Openluchtdienst! speelruimte om te leven! Openluchtdienst speelruimte om te leven liturgie bij de openluchtdienst op zondag 15 juni 2014 in de tuin van het Wooldhuis uitgaande van de Protestantse Gemeente Heino-Laag Zuthem voorganger: ds. Hans

Nadere informatie

Gesprekken bij de waterput. Overdenkingen bij de viering van het H. Avondmaal.

Gesprekken bij de waterput. Overdenkingen bij de viering van het H. Avondmaal. Gesprekken bij de waterput. Overdenkingen bij de viering van het H. Avondmaal. [vers 1-10] Als Jezus te weten komt dat de Farizeeën horen dat Hij meer leerlingen maakt dan Johannes de Doper, 1 vertrekt

Nadere informatie

Protestantse gemeente Biddinghuizen

Protestantse gemeente Biddinghuizen Protestantse gemeente Biddinghuizen Zondag 16 november 2014 Thema: Meedoen met Jezus Viering van het Heilig Avondmaal de Tafel van de Heer Voorganger: ds. Beatrice L. Jongkind Organist: dhr. Cor van Kooten

Nadere informatie

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 U hebt de Geest niet ontvangen om opnieuw als slaven in angst te leven, u hebt de Geest ontvangen om Gods kinderen

Nadere informatie

Eucharistie met ziekenzalving

Eucharistie met ziekenzalving Intredelied: Eucharistie met ziekenzalving Vrede voor jou, hierheen gekomen, zoekend met ons om mens te zijn. Jij maar alleen, jij met je vrienden, jij met je last, verborgen pijn: vrede, genade, God om

Nadere informatie

Hartelijk welkom in deze dienst waarin Ds. Aarnoud van der Deijl en Ds. Coen Wessel voorgaan. Wij wensen u een gezegende dienst toe.

Hartelijk welkom in deze dienst waarin Ds. Aarnoud van der Deijl en Ds. Coen Wessel voorgaan. Wij wensen u een gezegende dienst toe. Protestantse Gemeente te Hoofddorp De Lichtkring Zondag 27 december 2015 Ouderling van dienst is Aletta Keijzer Diaken is Alma van Hengel De kostersdienst staat o.l.v. Bert den Heeten Lector is Dorien

Nadere informatie

Welkom in deze gezinsdienst Thema: Als je Jezus tegenkomt...

Welkom in deze gezinsdienst Thema: Als je Jezus tegenkomt... Welkom in deze gezinsdienst Thema: Als je Jezus tegenkomt... Voorganger: Ds. T.L.J. Bos Organist: Klaas Brouwer Gitaar: Emily Bakker Tims Alissa Oost Zang: Nadine de Vries & Tirza Bakker Zingen: Lied 733

Nadere informatie

DE HEMEL, GODS PRACHTIGE THUIS

DE HEMEL, GODS PRACHTIGE THUIS Bijbel voor Kinderen presenteert DE HEMEL, GODS PRACHTIGE THUIS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door: Bible for

Nadere informatie

Gem : ZAL ER VOOR ONS ZIJN. Voorg.: Jezus die ons voorgaat, de Heilige Geest die onze reisgenoot is,

Gem : ZAL ER VOOR ONS ZIJN. Voorg.: Jezus die ons voorgaat, de Heilige Geest die onze reisgenoot is, ORGELSPEL en LIED: NLB 536 2. De schepping die voor ons gesloten was ontsluit Gij weer, Gij opent onze ogen. O zoon van David, wees met ons bewogen, het vuur van bloed en ziel brandde tot as. 4. Gij onderhoudt

Nadere informatie

Samen op reis NAAR EEN ANDER LAND

Samen op reis NAAR EEN ANDER LAND Samen op reis NAAR EEN ANDER LAND Gezamenlijke kerkdienst op zondagmiddag 26 mei 2019, 17.00 uur Voorbereiding en medewerking: de mensen van Bijbelgespreksgroep Schouwenoord Organist Mar van der Veer Dominee

Nadere informatie

Binnenkomst in stilte in de donkere kerk. We zingen:

Binnenkomst in stilte in de donkere kerk. We zingen: Jaargang 8, nummer 19 Voorganger: ds. Piet Jan Rebel Koor o.l.v. Tanja van Dijk Piano: Myrre van Dijk, David van Dijk Zaterdag 20 april 2019 Paaswake Een nacht vol hoop Binnenkomst in stilte in de donkere

Nadere informatie

Weet je, dat de Vader je kent? Weet je, dat je van waarde bent? Weet je, dat je een parel bent? Een parel in Gods hand, een parel in Gods hand.

Weet je, dat de Vader je kent? Weet je, dat je van waarde bent? Weet je, dat je een parel bent? Een parel in Gods hand, een parel in Gods hand. Een parel in Gods hand Weet je, dat de Vader je kent? Weet je, dat je van waarde bent? Weet je, dat je een parel bent? Een parel in Gods hand, een parel in Gods hand. Een parel in Gods hand Ze zeggen allemaal

Nadere informatie

Eucharistieviering van 15 augustus 2013 Maria Tenhemelopneming

Eucharistieviering van 15 augustus 2013 Maria Tenhemelopneming Eucharistieviering van 15 augustus 2013 Maria Tenhemelopneming Openingslied: ZJ 501: Magnificat, strofen 1 en 2. Begroeting en inleiding P. Op het feest van de ten hemelopneming van Maria, Jezus moeder,

Nadere informatie

Een greep uit een presentatieviering met als thema: Licht zijn voor anderen

Een greep uit een presentatieviering met als thema: Licht zijn voor anderen Een greep uit een presentatieviering met als thema: Licht zijn voor anderen Openingstekst: (Door een ouder en kind) A. Zeg zou jij het licht aandoen? Je moet opschieten, want het is bijna tijd. Dadelijk

Nadere informatie

Pastoraat wat is dat?

Pastoraat wat is dat? Pastoraat wat is dat? Eigenlijk best een lastige vraag! Pastoraat daar zijn heel veel dikke boeken over geschreven. Maar na het lezen weet je het soms nog niet!? Daarom mogen jullie een paar minuten daar

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

DANKDAG 2 november U brengen wij dank!

DANKDAG 2 november U brengen wij dank! DANKDAG 2 november 2016 U brengen wij dank! voorganger: ds. Hans van Solkema organist: Margreeth Hartman m.m.v. het ouderenkoor in de Maat en de kinderen van de basiscatechese In de Maat zingt - Dank u

Nadere informatie

Menze Fernandus van Houten

Menze Fernandus van Houten Liturgieboekje bij het afscheid van Menze Fernandus van Houten * Groningen, 10 februari 1931 Tolbert, 21 februari 2016 in een samenkomst op donderdag 25 februari 2016, om 11.00u in de Gereformeerde Kerk

Nadere informatie

VIERING VAN SCHRIFT EN TAFEL IN DE PETRAKERK

VIERING VAN SCHRIFT EN TAFEL IN DE PETRAKERK VIERING VAN SCHRIFT EN TAFEL IN DE PETRAKERK 21 april 2011 WITTE DONDERDAG Voorganger Orgel Diaken Ds. Marja Terlouw-Sterk Bert Wisgerhof Gerrie de Vries Welkom Psalm 107 : 1, 3 Verstilling, bemoediging

Nadere informatie

Wie ziet mij staan? Bijbelstudie over eenzaamheid en schaamte Johannes 4

Wie ziet mij staan? Bijbelstudie over eenzaamheid en schaamte Johannes 4 Wie ziet mij staan? Bijbelstudie over eenzaamheid en schaamte Johannes 4 Bij IFES-jaarthema: Welzijn van studenten 2016-2017 Eenzaamheid is niet alleen zijn. Het is niet kunnen uitleggen aan iemand anders

Nadere informatie

DUINZICHTKERK zondag 30 september 2012

DUINZICHTKERK zondag 30 september 2012 Zijn wij in U één, samen op uw wegen, dan wordt ons tot zegen lachen en geween. DUINZICHTKERK zondag 30 september 2012 PROTESTANTSE WIJKGEMEENTE DUINZICHTKERK/VREDESKAPEL Hartelijk welkom in de Duinzichtkerk.

Nadere informatie

Liturgie Johanneskerk Leersum. Tweede zondag van Advent 9 december 2018

Liturgie Johanneskerk Leersum. Tweede zondag van Advent 9 december 2018 Liturgie Johanneskerk Leersum Tweede zondag van Advent 9 december 2018 Maleachi 3:20, de zon die gerechtigheid brengt.. In deze dienst wordt Jesper Sjouke Wijnveen gedoopt Voorganger Cantorij Organist

Nadere informatie

Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 26 juli de zondag van de zomer. PELGRIMAGE NAAR ROME In het spoor van apostel Paulus

Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 26 juli de zondag van de zomer. PELGRIMAGE NAAR ROME In het spoor van apostel Paulus Protestants Kralingen PELGRIMAGE NAAR ROME In het spoor van apostel Paulus Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 26 juli 2015 6 de zondag van de zomer VOORBEREIDING verwelkoming en mededelingen

Nadere informatie

Uitvaart. Orde I Gebedsdienst. Allen staan terwijl de gestorvene wordt binnengedragen Kaarsen kunnen worden aangestoken

Uitvaart. Orde I Gebedsdienst. Allen staan terwijl de gestorvene wordt binnengedragen Kaarsen kunnen worden aangestoken In kerk aula Uitvaart Orde I Gebedsdienst Allen staan terwijl de gestorvene wordt binnengedragen Kaarsen kunnen worden aangestoken bemoediging Onze hulp is in de naam van de Heer, die hemel en aarde gemaakt

Nadere informatie

Hervormde gemeente Haaksbergen Buurse. 2 e zondag van Pasen Beloken Pasen

Hervormde gemeente Haaksbergen Buurse. 2 e zondag van Pasen Beloken Pasen Hervormde gemeente Haaksbergen Buurse 2 e zondag van Pasen Beloken Pasen Zondag 27 april 2014 Voorganger Ouderling Diaken Organist Koster : J. van Schaardenburgh : Jaap v.d. Horst : Rita van Oosterom :

Nadere informatie