voor drinkwater, zorg voor kansen op ontwikkeling

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "voor drinkwater, zorg voor kansen op ontwikkeling"

Transcriptie

1 Zorg voor drinkwater, zorg voor kansen op ontwikkeling Verbetering van drinkwater, hygiëne en sanitatie in het Centraal Plateau van Madagaskar De bevolking van de districten Atsimandrono, Arvinono, en Antanifotsy in het Centraal Plateau van Madagaskar leeft in monetaire armoede, voedselonzekerheid en heeft beperkte toegang tot basisdiensten. Malaria en diarree behoren tot de meest voorkomende ziektes. Tyfus en cholera komen ook voor. In Atsimandrono en Arvinono heeft gemiddeld slechts 10 % van de bevolking toegang tot drinkwater; sommige gemeenten beschikken zelfs niet over drinkwater. In Antanifotsy is de toegang sedert 2006 gestegen van 17 % tot 50 % door de interventies van Protos. Door het project krijgen personen toegang tot drinkwater, inwoners tot huishoudelijke latrines en 1000 leerlingen tot schoollatrines mensen worden gevormd in correct hygiënisch gedrag. Alle gemeenten en alle watercomités worden gevormd en begeleid voor een beter waterbeheer. Het project heeft een directe impact op de gezondheidssituatie, waardoor het aantal niet productieve dagen, het schoolverlet, de gezondheidskosten dalen. Volgens de WHO (2012) heeft dit soort project in Sub- Sahara Afrika een baten- kost verhouding van 2,6. Thema: Water, infrastructuur en duurzame technologieën Ngo: Protos Locatie (land + regio) : Madagaskar, centraal plateau Projectduur: Cofinanciering: DGD (80%) Gezocht budget 2016: euro Dieter Telemans 5 kernwoorden Aarzel niet en stort nu uw bijdrage op: BE BIC KREDBEBB BE BIC GEBABEBB Met vermelding: Plateau Madagaskar Protos Of contacteer snel anne- lise@ondernemersvoorondernemers.be of bel haar op het nr drinkwater hygiëne en sanitatie versterking waterbeheer verbetering socio- economische situatie capaciteitsversterking

2 CONTEXT Situering business context Na de staatsgreep van 2009, werd Madagaskar gedurende 5 jaar in een zware politieke crisis ondergedompeld. Een groot deel van de internationale hulp werd bevroren, en de socio- economische situatie ging snel achteruit : een inflatie van 8,8 % en een stijging van meer dan 50 % van kinderondervoeding. Na de door de internationale gemeenschap erkende presidentiële verkiezingen van eind 2013, kan het land weer in ontwikkeling investeren. Ook al beschikt het land over verschillende troeven (mijnen, landbouw en biodiversiteit), de economie blijft kwetsbaar. Ondanks de gemaakte vooruitgang, had in 2012 slechts 49,6% van de bevolking toegang tot drinkwater. Knelpunten zijn: onderinvestering onaangepast beheer van infrastructuur zwakke overheden beperkt engagement van de bevolking voor aangepast gedrag in hygiëne, drinkwater en sanitatie. Slechts 13,9 % heeft toegang tot basissanitatie. de De gevolgen laten zich voelen op de gezondheid (diarree is 2 doodsoorzaak en treffen 51 van de kinderen onder 5 jaar), op onderwijs (3,5 miljoen verloren schooldagen volgens UNICEF), op de armoede en op het milieu (De degradatie van het milieu kost 450 à 500 miljoen USD/jaar of 10% van het BNP) 1.2. Profiel van het land Country profile Grootte ( km²) Aantal inwoners Bevolkingsdichtheid Aantal inwoners in de steden Levensverwachting bij geboorte Human development index (2013) Inkomensniveau (2013) Gemiddeld gezinsinkomen (2013) BBP per capita (2013) Werkzaamheidsgraad (2012) Gemiddelde jaarlijkse inflatievoet Armoedegraad ( ) Eerste en tweede taal (handelstaal) Nationale - Internationale handelsmunt Madagaskar km (2012) 2 38 inw/km 32,6 % (2011 CIA World Factbook) 65,2 jaar (2014 CIA World Factbook) ste 155 plaats (op 187 landen) België km² inwoners personen/km² 97,6 % van de inwoners woont in de steden of stedelijke gebieden. 80 jaar ste 21 plaats (op 187 landen) Low income level High income level USD per capita 900 USD per capita (2012 CIA USD per capita World Factbook) 96,2 % (Insitut national de la 49% van de actieve bevolking werkt. Statistique) 21,7% is werkzaam in de industriële sector, 1,2% is werkzaam in de landbouw, 7,5% is werkloos. 8,8 % (2013 CIA World 1,6% Factbook) 50 % (2004 CIA World Factbook) 4% leeft met minder dan 1.25$/dag Malagassisch Frans Nederlands en Frans (handelstaal) Ariary Euro (buitenlandse Euro (EUR) handel)

3 1.3. Projectlocatie Het project situeert zich in de districten Atsimandrono, Arvinono, en Antanifotsy in het Centraal Plateau van Madagaskar 1.4. Probleemstelling district Atsimandrono en Arvinono PROTOS is sinds 2006 aanwezig in 6 gemeenten van deze districten. Meer dan inwoners kregen toegang tot drinkwater. Dit bracht de drinkwatervoorziening van 25% tot meer dan 50%. De drinkwatervoorziening wordt verzekerd door kleine systemen (er zijn meer dan 50 systemen in de 6 gemeenten) en het beheer is op vrijwillige basis (watercomité en lokale technicus) en een forfaitaire betaling van de gebruikers. De 6 gemeenten hebben zich georganiseerd in een Organisme Public de Coopération Intercommunale OPCI. Binnen dit kader werd er een tweedelijnsstructuur opgericht die de kleine systemen in de 6 gemeenten moest ondersteunen. De functionering van de structuur wordt betaald met bijdragen van de 6 gemeenten en van de gebruikers. Een verdere omkadering is nodig voor het verzekeren van de leefbaarheid en het bekomen van autonomie van deze structuur district Antanifotso Protos werkt sedert 2011 in het district Antanifotsy, dat met volgende problemen kampt: de streek bevindt zich tussen 2 belangrijke steden en wordt daardoor meestal over het hoofd gezien door de overheid en ontwikkelingsprojecten. De bevolking leeft in een situatie van monetaire armoede en zeer beperkte toegang tot basisdiensten; slechts 10% van de bevolking heeft toegang tot een moderne drinkwatervoorziening. Verschillende gemeenten hebben geen enkele moderne drinkwatervoorziening; in elk gezondheidscentrum behoren malaria en diarree tot de 3 meest voorkomende ziektes. Er zijn regelmatig gevallen van tyfus en sporadisch ook van cholera; regelmatige overstromingen in het regenseizoen zorgen dan weer voor de afsluiting van dorpen en de vernieling van gronden, oogsten en huizen. Het project plant om in 3 gemeenten te werken: Totale bevolking Bevolking met toegang tot drinkbaar water Bevoorradingsgraad (%) Dorpen met toegang tot drinkwater Ambatomiady % 1 op 18 (niet functioneel) Ambohimandroso % 2 op 23 Ampitatafika % 7 op 26 Gemeenten 2. DOELSTELLING Het project voorziet over de periode een in verhoogde toegang tot drinkwater en sanitatie van de rurale bevolking van in de districten Atsimandrono, Arvinono, en Antanifotsy. Duurzame beheersstructuren zullen worden opgericht. Een inwoners zullen aangesloten worden op de verschillende drinkwatersystemen. Er worden sanitatie- infrastructuren gebouwd voor een tal leerlingen en 200 families, en 6000 inwoners verbeteren hun hygiëne- gewoonten. Dit draagt bij tot een duurzaam waterbeheer en een betere gezondheid.

4 Doelgroepen Toegang tot drinkbaar water voor: Sanitatie- infrastructuren Verbetering van hygiëne personen +330 leerlingen +66 families inwoners personen +330 leerlingen +66 families inwoners personen +340 leerlingen +68 families inwoners Totaal personen leerlingen 200 families inwoners Naast de direct begunstigde bevolking zijn er ook de volgende doelgroepen: - Versterking van de capaciteiten van de directe partners bij de uitvoering van deze actie zijn de Madagassische NGO s FIKRIFAMA en Association Miarintsoa. - de betrokken gebruikerscomités, 6 gemeentebesturen, koepelorganisaties en professionele water en sanitatiegebonden dienstverleners voor de technische en vooral organisatorische versterking. - De tweedelijnsstructuur OPCI om tot 100% autonomie te komen. 3. EFFECT/IMPACT 3.1. Voorziene socio- economische en maatschappelijke impact De toegang tot drinkwater- en sanitaire voorzieningen hebben wereldwijd een zeer groot economisch potentieel. Tijdswinst: Dit potentieel ontstaat door tijdswinst door het uitsluiten van reis- en wachttijden. Dit is zeker het geval voor vrouwen en meisjes, die binnen de familie verantwoordelijk zijn voor het halen van water en de sanitatie. Betere gezondheid: dus minder medische kosten en lagere mortaliteit. Watergebonden ziektes vormen één van de belangrijkste oorzaken van sterfte, zeker bij jonge kinderen. De waarde van de tijdswinst heeft het grootste economisch potentieel en wordt ingeschat op ongeveer 30% 1 van het BNP/capita voor een volwassene (15% voor een kind). Op niveau van een ontwikkelingsland met weinig drinkwater- en sanitair voorzieningen wordt het totaal economisch potentieel ingeschat op ruim 15% 2 van het BNP. Bij een BNP/capita van 900 USD voor Madagaskar bedraagt het economisch potentieel ( à 15% van BNP) van drinkwatervoorziening voor personen USD per jaar. Naast de puur economische beschouwingen zijn ook nog volgende socio- economische effecten van belang: impact op onderwijs (schoolsanitatie kan het schoolverlet van meisjes indijken), beter leefmilieu, effect op toerisme en immateriële effecten zoals waardigheid, privacy en comfort Hefboomwerking van de ingezette middelen Met een geschatte meerwaarde van meer dan 1,6 miljoen USD per jaar (exclusief sociale en maatschappelijke baten) tegenover een investeringskost van ongeveer 0,712 miljoen EUR en een onderhouds- en uitbatingskost van 10% van de investeringskost heeft het project een baten/kosten verhouding van 1,8 over een gebruikshorizon van 30 jaar Duurzaamheidsaspect Volgende aspecten dragen bij tot duurzaamheid : 1 Bron: 2 Bron: com/citizenship/sustainability/pdf/ hsbc- executive- summary.ashx.

5 Technisch: aangepaste technieken, lokaal verkrijgbare materialen, vorming rond onderhoud en reparaties Financieel: betaling voor water, vorming van de gemeente en beheerscomités rond het nut van drinkwater en bereidheid tot betalen, sociaal- cultureel: sensibilisatie rond het belang van water en beheer, participatie van gemeenschappen Institutioneel: oprichting van lokale beheersstructuren, implicatie van gemeente en staatsdiensten Milieu: strijd tegen erosie, bescherming van bronnengebied 4. AANPAK 4.1. Financieringsbronnen en gezocht budget Het totale budget over drie jaar bedraagt euro, waarvan 80 % gefinancierd wordt door de Belgische Overheid (DGD Directoraat Generaal voor Ontwikkelingssamenwerking). (voor bedraagt het budget euro) PROTOS dient zelf 20 % in te brengen, waarvan euro in Voor deze 20% eigen inbreng vraagt Ondernemers voor Ondernemers uw ondersteuning Totaal budget euro euro euro programma Cofinanciering DGD euro euro euro Gezocht budget euro euro euro 4.2. Strategische partnerschappen met lokale partners De directe partners bij de uitvoering van deze actie zijn de Madagassische ngo s FIKRIFAMA die in het doelgebied al waterleidingen heeft aangelegd en de Association Miarintsoa die al een drietal jaar aanwezig is in het district Antanifotsy en werkt rond hygiëne en sanitatie. FIKRIFAMA voert de terreinacties voor het drinkwaterluik uit. De Association Miarintsoa voert de acties uit voor het hygiëne en sanitatieluik uit. De gemeenten zijn de wettelijke eigenaar van de drinkwatervoorzieningen. In de loop van de actie zullen ze steeds meer de verantwoordelijkheden van bouwheer op zich nemen. Voor de exploitatie worden vernieuwende modellen van publiek communautair (eventueel) private samenwerking uitgewerkt met de gemeente als eigenaar, de watergebruikers via hun comité voor bewustmaking en sociale controle en als verantwoordelijke voor het beheer van het distributienet, en indien pertinent de lokale private sector die in concessie de meer complexe onderdelen beheert Enkele concrete acties voor 2016 Opmaak van een inventaris van waterbronnen en bestaande water- en sanitatie- infrastructuur, het opstellen van prioriteitscriteria voor de interventies, het uitwerken van technische en sociale dossiers (2016 : 7200 ) het bouwen van drinkwater- en sanitatie- infrastructuur ( 2016 : ) vorming rond hygiëne en gezondheid van gebruikerscomités, leraars en leerlingen in scholen, het stimuleren van de productie, verkoop en installatie van basissanitair (voornamelijk latrines) (2015 : ) overleg rond het beheer van de sector, de analyse van de rollen en verhoudingen tussen de verschillende actoren (2016 : 720 ) begeleiding van de lokale actoren bij het oprichten van beheersstructuren (professioneel of gemeenschappelijk) van de waterinfrastructuur en bij de werking van de structuren en infrastructuur (2016 : 6480 )

6 Beeldmateriaal : Dieter Telemans: Drinkwatertappunt in landelijk gehucht Mahasoa Dieter Telemans: Drinkwaterpunt met affiche tarief in centrum gemeente Alakamisy

7 Dieter Telemans: familiale latrine in aanbouw in Toamasina Filmpje: Eerst het water, en dan voor altijd. Dit filmpje toont, naast hoe een gravitair drinkwatersysteem wordt aangelegd, het belang aan van het opzetten van een goede beheerstructuur voor onderhoud, reparaties en beheer van gebouwde drinkwatersystemen. De OPCI, intercommunale structuur van 6 gemeenten in de districten Atsimandrono en Arvinono hebben samen een technicus (TMMR genoemd) aangeworven die de verschillende watercomités ondersteuning verleent in beheer, onderhoud en reparaties. Het filmpje toont ook hoe dit gefinancierd wordt en hoe men tot 100% autonomie zal komen. het- water- en- dan- voor- altijd

Zorg voor drinkwater, zorg voor kansen op ontwikkeling

Zorg voor drinkwater, zorg voor kansen op ontwikkeling Zorg voor drinkwater, zorg voor kansen op ontwikkeling Verbetering van drinkwater, hygiëne en sanitatie in het Centraal Plateau van Madagaskar De bevolking van de districten Atsimandrono, Arvinono, en

Nadere informatie

Geef inwoners Isale Burundi water en voedsel

Geef inwoners Isale Burundi water en voedsel Geef inwoners Isale Burundi water en voedsel Verbetering van gezondheid en voedselzekerheid door de toegang tot drinkwater, tot hygiëne en sanitatie, en het beheer van natuurlijke hulpbronnen in Isale,

Nadere informatie

Investeer in zuiver water en sanitaire voorzieningen

Investeer in zuiver water en sanitaire voorzieningen Investeer in zuiver water en sanitaire voorzieningen Betere sanitaire voorzieningen en drinkbaar water in 15 dorpen in en rond Businga op het Congolese platteland. Het tekort aan zuiver water is schrijnend

Nadere informatie

Investeer in een betere gezondheidszorg

Investeer in een betere gezondheidszorg Investeer in een betere gezondheidszorg Verhoging van het gebruik van de gezondheidsdiensten in 7 gezondheidszones in het noorden van de Democratische Republiek Congo Op het Congolese platteland liggen

Nadere informatie

Investeer in de strijd tegen ondervoeding in de D.R. Congo

Investeer in de strijd tegen ondervoeding in de D.R. Congo Investeer in de strijd tegen ondervoeding in de D.R. Congo De introductie van Spirulina, een cyanobacterie rijk aan micronutriënten, als voedingssupplement. Ongeveer 43% van alle kinderen jonger dan vijf

Nadere informatie

Een betere toekomst voor de boeren in Vietnam

Een betere toekomst voor de boeren in Vietnam Een betere toekomst voor de boeren in Vietnam Capaciteitsversterking van de thee-coöperatie LUSOTEC, voor een betere positionering op de markt Thee, de tweede meest populaire drank in de wereld, is een

Nadere informatie

Investeer in een participatieve landbouwontwikkeling

Investeer in een participatieve landbouwontwikkeling Investeer in een participatieve landbouwontwikkeling Landbouwinitiatieven voor en door de lokale bevolking in de Evenaars-provincie en Bandundu in D.R. Congo. De bevolking op het Congolese platteland is

Nadere informatie

Projectvoorstel CFP. Drinkwater en Sanitatie in Ituri, DR Congo 2011-2013. CFP Referentie: 12-pts-1;def;Ituri Congo

Projectvoorstel CFP. Drinkwater en Sanitatie in Ituri, DR Congo 2011-2013. CFP Referentie: 12-pts-1;def;Ituri Congo Projectvoorstel CFP Drinkwater en Sanitatie in Ituri, DR Congo 2011-2013 CFP Referentie: 12-pts-1;def;Ituri Congo 1. Projectlocatie, partner en periode De provincie Ituri ligt het noordoosten van de Democratische

Nadere informatie

Projectvoorstel CFP. Verbetering van de voedselzekerheid door een duurzaam waterbeheer,

Projectvoorstel CFP. Verbetering van de voedselzekerheid door een duurzaam waterbeheer, Projectvoorstel CFP Verbetering van de voedselzekerheid door een duurzaam waterbeheer, 2012-2014 Projet d'amélioration de la Sécurité Alimentaire par une Gestion durable des ressources en Eau (PASAGE)

Nadere informatie

Inrichten van waterrijke gebieden voor landbouw IZG Gent thema-avond Water

Inrichten van waterrijke gebieden voor landbouw IZG Gent thema-avond Water www.protosh2o.org Inrichten van waterrijke gebieden voor landbouw IZG Gent thema-avond Water 13-11-2015 Voorstelling Protos Water en Landbouw Technische duurzaamheid Voorbeeld : irrigatieperimeters Belladère

Nadere informatie

Kaartje + pijl(en) die de regio( s) aanduiden waar het project zich afspeelt Carte + flèche(s) indiquant. des régions abritant le projet

Kaartje + pijl(en) die de regio( s) aanduiden waar het project zich afspeelt Carte + flèche(s) indiquant. des régions abritant le projet ` Passie voor groenten en fruit Boeren bouwen een waardig inkomen op via duurzame teelt en verkoop van passievruchten en groenten De vraag naar passievruchten uit Tanzania is toegenomen, enerzijds voor

Nadere informatie

Zorg voor drinkwater, zorg voor kansen op ontwikkeling in Ituri (RDC)

Zorg voor drinkwater, zorg voor kansen op ontwikkeling in Ituri (RDC) Zorg voor drinkwater, zorg voor kansen op ontwikkeling in Ituri (RDC) Verbetering van de infrastructuur en van het beheer van drinkwatersystemen in de provincie Ituri in RD Congo De provincie Ituri ligt

Nadere informatie

Kleine ondernemingen bieden Peruviaanse jongeren een weg uit de armoede

Kleine ondernemingen bieden Peruviaanse jongeren een weg uit de armoede Kleine ondernemingen bieden Peruviaanse jongeren een weg uit de armoede Vorming van jonge ondernemers in het Centrum 'Politécnico Salesiano' in Lima De Peruviaanse hoofdstad Lima telt 11 miljoen inwoners,

Nadere informatie

Jonge diamantzoekers krijgen een 2 de kans

Jonge diamantzoekers krijgen een 2 de kans Jonge diamantzoekers krijgen een 2 de kans Technische en sociale vaardigheden bieden kansarme jongens & meisjes in Mbuji-Mayi een zekerdere toekomst. In de derde grootste stad in Congo, Mbuji-Mayi, zoeken

Nadere informatie

Het succes van rijst en vrouwelijk ondernemerschap

Het succes van rijst en vrouwelijk ondernemerschap Het succes van rijst en vrouwelijk ondernemerschap Opzetten van een semi-moderne rijstverwerkingseenheid in Douna, Burkina Faso In Burkina Faso wordt consumptierijst op twee manieren geproduceerd: op artisanale

Nadere informatie

Infosessie Madagaskar. 21 januari Cultuurreis in samenwerking met:

Infosessie Madagaskar. 21 januari Cultuurreis in samenwerking met: Infosessie Madagaskar 21 januari 2017 Cultuurreis in samenwerking met: en Luc Bonte Burgerlijk ingenieur en doctor in de toegepaste wetenschappen Sinds 2004 verschillende direccefuncces wereldwijd bij

Nadere informatie

Duwtje in de rug voor rijstverwerkende vrouwen

Duwtje in de rug voor rijstverwerkende vrouwen Duwtje in de rug voor rijstverwerkende vrouwen Co-creatie van een franchise-model in de keten van voorgestoomde rijst in de westelijke regio s van Burkina Faso In Burkina Faso wordt consumptierijst op

Nadere informatie

Vastenactie 2019 Schoon water verandert alles!

Vastenactie 2019 Schoon water verandert alles! Vastenactie 2019 Schoon water verandert alles! Even je handen wassen, een glas water pakken, de wc doortrekken of thee zetten: we staan er in Nederland nauwelijks bij stil wat een luxe het is dat we kranen

Nadere informatie

Congolese straatkinderen leren een beroep

Congolese straatkinderen leren een beroep Congolese straatkinderen leren een beroep Probleem wordt antwoord: Opvang en beroepsscholing van verwaarloosde jongeren in miljoenenstad Lubumbashi In de Congolese miljoenenstad Lubumbashi belandt iedere

Nadere informatie

PROTOS onderschrijft volop de Millenniumdoelstellingen!

PROTOS onderschrijft volop de Millenniumdoelstellingen! PROTOS onderschrijft volop de Millenniumdoelstellingen! De doelstellingen van PROTOS zijn de armsten onder ons te voorzien van rechtvaardig, duurzaam en participatief drinkwater, water voor landbouw, en

Nadere informatie

Projectoproep voor de lancering van een Belgisch platform «Digitalisering voor ontwikkeling» (Digital for Development, D4D)

Projectoproep voor de lancering van een Belgisch platform «Digitalisering voor ontwikkeling» (Digital for Development, D4D) Projectoproep voor de lancering van een Belgisch platform «Digitalisering voor ontwikkeling» (Digital for Development, D4D) 1 Inleiding Meer dan ooit is onze toekomst digitaal. Op Europees niveau speelt

Nadere informatie

Projectvoorstel CFP. Verbeteren van de dienstverlening in 53 gezondheidscentra en 4 ziekenhuizen ( ) CDI-Bwamanda

Projectvoorstel CFP. Verbeteren van de dienstverlening in 53 gezondheidscentra en 4 ziekenhuizen ( ) CDI-Bwamanda Projectvoorstel CFP Verbeteren van de dienstverlening in 53 gezondheidscentra en 4 ziekenhuizen (2011-2013) CDI-Bwamanda Noordelijke Evenaarsprovincie, D.R. Congo CFP Referentie: 12-cdi-3;def;gezondheidscentra-Congo

Nadere informatie

Tanzania 2011. Handeni

Tanzania 2011. Handeni Tanzania 2011 Oppervlakte: 945.087 km2 (22,5x Nederland) Hoofdstad: Dodoma Aantal inwoners: 40,4 miljoen (2007) Officiële taal: Swahili en Engels Valuta: Tanzaniaanse shilling BBP per capita: US$ 316 (2005)

Nadere informatie

Katakle Business Plan 2011 2018. Groeiplan voor het programma van The Hunger Project in Benin

Katakle Business Plan 2011 2018. Groeiplan voor het programma van The Hunger Project in Benin Katakle Business Plan 2011 2018 Groeiplan voor het programma van The Hunger Project in Benin 0 1. Inleiding Achtergrond De Katakle investeerdersgroep werkt sinds 2008 met The Hunger Project aan het einde

Nadere informatie

Haïtiaanse bedrijven investeren in de jeugd

Haïtiaanse bedrijven investeren in de jeugd Haïtiaanse bedrijven investeren in de jeugd Samenwerking tussen scholen & werkgevers voor een ondernemende toekomst. Context: Na de verschrikkelijke aardbeving van 2010 is de kloof tussen arm en rijk in

Nadere informatie

Projectvoorstel ter ondersteuning naar aanleiding van 100 jaar Ecobeton Water Technologies

Projectvoorstel ter ondersteuning naar aanleiding van 100 jaar Ecobeton Water Technologies Projectvoorstel ter ondersteuning naar aanleiding van 100 jaar Ecobeton Water Technologies Hogere toegang tot drinkwater en sanitatie in de zuidelijke Sierra van Ecuador Regio Saraguro-Oña Ecobeton Water

Nadere informatie

Van Caïro naar Kaapstad voor water in Afrika (Wereldrecordpoging fietsen)

Van Caïro naar Kaapstad voor water in Afrika (Wereldrecordpoging fietsen) Van Caïro naar Kaapstad voor water in Afrika (Wereldrecordpoging fietsen) Amateur wielrenner Robert Knol stapt op 24 januari 2011 op zijn fiets om binnen 80 dagen van Caïro naar Kaapstad te rijden. De

Nadere informatie

Projectvoorstel CFP. Verbeteren van het onderwijs in 27 scholen en 5 alfabetiseringscentra ( ) CDI-Bwamanda

Projectvoorstel CFP. Verbeteren van het onderwijs in 27 scholen en 5 alfabetiseringscentra ( ) CDI-Bwamanda Projectvoorstel CFP Verbeteren van het onderwijs in 27 scholen en 5 alfabetiseringscentra (2011-2013) CDI-Bwamanda Noordelijke Evenaarsprovincie en Bandundu, D.R. Congo CFP Referentie: 12-cdi-2;def;scholen-Congo

Nadere informatie

Succes verzekerd voor technisch geschoolde ondernemers in Lima

Succes verzekerd voor technisch geschoolde ondernemers in Lima Succes verzekerd voor technisch geschoolde ondernemers in Lima Vorming van jonge ondernemers in het Centrum 'Politécnico Salesiano' in Lima, Peru De Peruviaanse hoofdstad Lima telt 11 miljoen inwoners,

Nadere informatie

Genoeg water voor iedereen

Genoeg water voor iedereen Genoeg water voor iedereen eerlijk verdeeld - betaalbaar - schoon - duurzaam Of je nu rijk bent of arm, als je een dag niet drinkt heb je dorst. Niemand kan zonder water. Met genoeg en schoon water hebben

Nadere informatie

Dinsdag 22 maart 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR

Dinsdag 22 maart 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Dinsdag 22 maart 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Wereldwaterdag Vlaams Partnerschap Water voor Ontwikkeling Gent, Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening

Nadere informatie

TNAV 21 februari 2017

TNAV 21 februari 2017 www.protos.ngo TNAV 2 februari 207 2 januari 207 . Protos? 2. Recht op water MDG s SDG s 3. Mondiale wateruitdagingen 4. SDG 6: specifiek over water TNAV 2 februari 207 . Protos, wie zijn wij? Protos Voorstelling

Nadere informatie

Edegem en San Jerónimo (Peru) : ondersteuning bij het gemeentelijke marktbeheer. Marc Konings, milieuambtenaar Edegem

Edegem en San Jerónimo (Peru) : ondersteuning bij het gemeentelijke marktbeheer. Marc Konings, milieuambtenaar Edegem Edegem en San Jerónimo (Peru) : ondersteuning bij het gemeentelijke marktbeheer Marc Konings, milieuambtenaar Edegem Basisgegevens San Jeronimo Oppervlakte 10,53 km 2 Bevolking 28.856 (2007) Hoogte Ligging

Nadere informatie

Halfjaarlijks verslag voor afdeling Neerpelt-Overpelt Water en Sanitatie in Nepal

Halfjaarlijks verslag voor afdeling Neerpelt-Overpelt Water en Sanitatie in Nepal Halfjaarlijks verslag voor afdeling Neerpelt-Overpelt Water en Sanitatie in Nepal januari - Juni 2016 Het project Amper 24% van de gezinnen heeft een toilet in 18 wijken van de dorpen Raikawar en Shankarpur,

Nadere informatie

Schoon drinkwater en verbeterde hygiëne voor de bevolking van Deh Sabz, Centraal Afghanistan. Eindrapportage

Schoon drinkwater en verbeterde hygiëne voor de bevolking van Deh Sabz, Centraal Afghanistan. Eindrapportage Afghanistan Schoon drinkwater en verbeterde hygiëne voor de bevolking van Deh Sabz, Centraal Afghanistan Eindrapportage Een door ZOA gebouwde latrine in het dorp Omer Khel in Dez Sabz Land: Afghanistan,

Nadere informatie

SCHOOL

SCHOOL INTRODUCTIE THEMA / INLEIDING Met de actie wereldwaterdag @ school, willen we ons waterverbruik onder de loep nemen. Een Belg verbruikt gemiddeld zo n 7400 liter water per dag. 120 liter rechtstreeks om

Nadere informatie

De handelsbetrekkingen van België met Mozambique

De handelsbetrekkingen van België met Mozambique De handelsbetrekkingen van België met Mozambique Algemeen: 2010 (schattingen) BBP 9,9 miljard USD Groeipercentage van het BBP 7,0% Inflatie 13,0% Uitvoer van goederen (FOB) Invoer van goederen (FOB) Handelsbalans

Nadere informatie

Aanvraagformulier voor stedelijke subsidiëring van activiteiten van Turnhoutse scholen met betrekking tot mondiale vorming

Aanvraagformulier voor stedelijke subsidiëring van activiteiten van Turnhoutse scholen met betrekking tot mondiale vorming Turnhout, de././.. Aanvraagformulier voor stedelijke subsidiëring van activiteiten van Turnhoutse scholen met betrekking tot mondiale vorming De aanvrager verklaart dat er binnen de 2 maanden na het afsluiten

Nadere informatie

Stichting KARDO Jaarverslag en jaarrekening 2013 Stichting Kardo Nederland adres: Thomas A kempisstraat 101A 8021BL Zwolle Nummer KvK: 56193319

Stichting KARDO Jaarverslag en jaarrekening 2013 Stichting Kardo Nederland adres: Thomas A kempisstraat 101A 8021BL Zwolle Nummer KvK: 56193319 Stichting KARDO Jaarverslag en jaarrekening 2013 Stichting Kardo Nederland adres: Thomas A kempisstraat 101A 8021BL Zwolle Nummer KvK: 56193319 Kaalmo relief and development organization 1 Inhoud Inleiding

Nadere informatie

Beleidsplan. Beleidsplan Orissa Zal Leven pag. 1

Beleidsplan. Beleidsplan Orissa Zal Leven pag. 1 Beleidsplan Stichting ORISSA ZAL LEVEN! Spelt-oord 18 3991 XH Houten Telefoon: 030-6343167 Website: www.orissazalleven.nl Emailadres: info@orissazalleven.nl Kamer van Koophandel: 51405229 Bankrekeningnr:

Nadere informatie

KINDERRECHTEN IN UW KLAS?

KINDERRECHTEN IN UW KLAS? KINDERRECHTEN IN UW KLAS? Doe een beroep op UNICEF België voor gratis lesmateriaal, thematische gastlessen en concrete acties over kinderrechtenen ontwikkelingseducatie. Over UNICEF België UNICEF (het

Nadere informatie

Federaal Plan Armoedebestrijding. Reactie van BAPN vzw. Belgisch Platform tegen Armoede en Sociale Uitsluiting EU2020 30/11/2012

Federaal Plan Armoedebestrijding. Reactie van BAPN vzw. Belgisch Platform tegen Armoede en Sociale Uitsluiting EU2020 30/11/2012 Belgisch Platform tegen Armoede en Sociale Uitsluiting EU2020 30/11/2012 Federaal Plan Armoedebestrijding Reactie van BAPN vzw BAPN vzw Belgisch Netwerk Armoedebestrijding Vooruitgangstraat 333/6 1030

Nadere informatie

- Ik ben Jan Roumen van RC-Leudal, het gebied tussen Venlo, Roermond en Weert. - Ik heb ruim 40 jaar gewerkt in het water. Sinds twee jaar ben ik

- Ik ben Jan Roumen van RC-Leudal, het gebied tussen Venlo, Roermond en Weert. - Ik heb ruim 40 jaar gewerkt in het water. Sinds twee jaar ben ik - Ik ben Jan Roumen van RC-Leudal, het gebied tussen Venlo, Roermond en Weert. - Ik heb ruim 40 jaar gewerkt in het water. Sinds twee jaar ben ik watercoördinator van ons district. Water houdt mij dus

Nadere informatie

Projectoproep Elisabeth en Amélie (Fonds Elisabeth en Amélie) ontvankelijkheids- en selectiecriteria

Projectoproep Elisabeth en Amélie (Fonds Elisabeth en Amélie) ontvankelijkheids- en selectiecriteria KBS - FRB Projectoproep Elisabeth en Amélie (Fonds Elisabeth en Amélie) ontvankelijkheids- en selectiecriteria [Document voor de kandidaten] [2017] Page 1 of 7 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Context...

Nadere informatie

Directie-Generaal Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp (DGD) DGD EN DE ONTWIKKELINGSACTOREN

Directie-Generaal Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp (DGD) DGD EN DE ONTWIKKELINGSACTOREN Directie-Generaal Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp (DGD) DGD EN DE ONTWIKKELINGSACTOREN STRUCTUUR VAN DE PRESENTATIE: 1. DIVERSITEIT EN DIFFERENTIATIE VAN DE ONTWIKKELINGSACTOREN Actoren van

Nadere informatie

Onderzoeksmissie Eindhoven Rwanda mei 2016

Onderzoeksmissie Eindhoven Rwanda mei 2016 Onderzoeksmissie Eindhoven Rwanda mei 2016 Feiten en cijfers Oppervlakte: 26.000 km2 (NL: 36.000 km2) Inwoners: 12,5 miljoen inwoners (Kigali: 1 mio.) Gem. leeftijd: 18,8 jr (NL: 42,3); bev. groei: 2,56%

Nadere informatie

Oproep voor projecten ontwikkelingssamenwerking en sensibilisatie, informatie en ontwikkelingseducatie

Oproep voor projecten ontwikkelingssamenwerking en sensibilisatie, informatie en ontwikkelingseducatie Reglement subsidies internationale Solidariteit Oproep voor projecten ontwikkelingssamenwerking en sensibilisatie, informatie en ontwikkelingseducatie Contact Stad Brussel Cel Internationale Solidariteit

Nadere informatie

Formulier aanvraag subsidie 4 de pijler Project in een Laag of Middeninkomensland (DAC-lijst)

Formulier aanvraag subsidie 4 de pijler Project in een Laag of Middeninkomensland (DAC-lijst) Terugsturen naar Mondiale Raad tav Leen Van den Putte Campus Blairon 200 2300 Turnhout noordzuid@turnhout.be Formulier aanvraag subsidie 4 de pijler Project in een Laag of Middeninkomensland (DAC-lijst)

Nadere informatie

Kinderarmoede in het Brussels Gewest

Kinderarmoede in het Brussels Gewest OBSERVATOIRE DE LA SANTÉ ET DU SOCIAL BRUXELLES OBSERVATORIUM VOOR GEZONDHEID EN WELZIJN BRUSSEL Senaat hoorzitting 11 mei 2015 Kinderarmoede in het Brussels Gewest www.observatbru.be DIMENSIES VAN ARMOEDE

Nadere informatie

LAND: Noorwegen. LAND: Nederland

LAND: Noorwegen. LAND: Nederland LAND: Noorwegen Levensverwachting bij de geboorte in jaren: 81,7 Publieke uitgaven aan gezondheidszorg (% van bbp): 8,3 Alfabetisme (% onder 15jarigen en ouder): 99,9 Gemiddeld aantal jaren scholing: 12,7

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2014 Stichting

JAARVERSLAG 2014 Stichting JAARVERSLAG 2014 Stichting Stichting Mano a Mano Op 27 september 2011 is de stichting Mano a Mano opgericht met als doel: Het verlenen van hulp aan de inwoners van de Dominicaanse Republiek, waar deze

Nadere informatie

Eindverslag Water, Sanitatie en voedselzekerheid in Nicane en Nanquilili in Mozambique

Eindverslag Water, Sanitatie en voedselzekerheid in Nicane en Nanquilili in Mozambique Eindverslag Water, Sanitatie en voedselzekerheid in Nicane en Nanquilili in Mozambique Contact details: Stichting Connect International Jan van Houtkade 50 2311 PE Leiden T: 071-5141111 W: www.connectinternational.nl

Nadere informatie

SUSTAINABLE DEVELOPMENT GOALS. Watercircle 19/02/ 19

SUSTAINABLE DEVELOPMENT GOALS. Watercircle 19/02/ 19 SUSTAINABLE DEVELOPMENT GOALS Watercircle 19/02/ 19 2 4 IN Organisatie OUT Maatschappij 2030 2019 AMS, Uantwerpen, Louvain School of Management, SDG Barometer (2018) Mensen (people) Fundamentele mensenrechten

Nadere informatie

De Bilt, 7 februari 2019

De Bilt, 7 februari 2019 De Bilt, 7 februari 2019 De Global Goals (1) Wereldwijde agenda met 17 doelen voor duurzame ontwikkeling: Sustainable Development Goals Duurzaamheid in de breedste zin In 2015 vastgesteld door VN Te realiseren

Nadere informatie

Aanvraagformulier voor het werkjaar 2016. Informatie en richtlijnen bij het aanvragen van subsidies. I. Procedure

Aanvraagformulier voor het werkjaar 2016. Informatie en richtlijnen bij het aanvragen van subsidies. I. Procedure Gemeente Tervuren Aanvraag tot subsidies voor 3 de pijlerprojecten 1 in ontwikkelingslanden 2 d.w.z. projecten van NGO s (niet-gouvernementele organisaties) die actief gedragen worden door inwoners van

Nadere informatie

Ecological Management Foundation

Ecological Management Foundation Ecological Management Foundation Beleidsplan Frederik Claasen In opdracht van Bestuur EMF December 2013 Projectnummer 2047 Ecological Management Foundation C/o Aidenvironment Barentszplein 7 1013 JN Amsterdam

Nadere informatie

Opgesteld voor de Gemeente Bussum

Opgesteld voor de Gemeente Bussum Stichting Water voor Masaï Rapport over de nieuwe waterpomp in Puna, Tanzania Opgesteld voor de Gemeente Bussum December 2014 Project achtergrond Voor de bouw van de derde waterpomp heeft Water voor Masai

Nadere informatie

Waar staat Ondernemers voor Ondernemers voor?

Waar staat Ondernemers voor Ondernemers voor? 8 Ondernemers voor Ondernemers Jaarverslag 2014 9 Waar staat Ondernemers voor Ondernemers voor? Missie De missie van de vzw Ondernemers voor Ondernemers (opgericht in 2000) is het bevorderen van duurzame

Nadere informatie

Toespraak van staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Ben Knapen op de Watersectorbijeenkomst, 2 februari 2011

Toespraak van staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Ben Knapen op de Watersectorbijeenkomst, 2 februari 2011 Toespraak van staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Ben Knapen op de Watersectorbijeenkomst, 2 februari 2011 Dames en heren, Laat ik beginnen met een citaat. Een rivier is een reusachtig organisme.

Nadere informatie

De missie van Solidagro. Wat doet Solidagro?

De missie van Solidagro. Wat doet Solidagro? Recht op voedsel, door het bevorderen van ontwikkelingssamenwerking tussen volkeren in een geest van wederzijds respect en solidariteit Gevolgd door Donorinfo sinds: 2005 03/777 2015 info@solidagro.be

Nadere informatie

Vlaams Fonds voor Tropisch Bos

Vlaams Fonds voor Tropisch Bos Vlaams Fonds voor Tropisch Bos Projectoproep 2019 Beoordelingsmemorandum (BEMO) Fase 1 Conceptnota Algemene gegevens Code Titel 1. Projectgegevens: Uitvoerder/ Aanvrager Land, plaats Algemene doelstelling

Nadere informatie

Een non-profit organisatie met als doel het bieden van goede en kwalitatieve zorg aan de bevolking in Oeganda.

Een non-profit organisatie met als doel het bieden van goede en kwalitatieve zorg aan de bevolking in Oeganda. Beleidsplan 2017 Stichting Care with a mission Een non-profit organisatie met als doel het bieden van goede en kwalitatieve zorg aan de bevolking in Oeganda. Luttekepoortstraat 176 3841 AX Harderwijk T.

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2015 Stichting

JAARVERSLAG 2015 Stichting JAARVERSLAG 2015 Stichting Stichting Mano a Mano Op 27 september 2011 is Stichting Mano a Mano opgericht met als doel: Het verlenen van hulp aan de inwoners van de Dominicaanse Republiek, waar deze hulp

Nadere informatie

Eén Korea, twee landen

Eén Korea, twee landen 1 Doelgroep De lesbrief is bedoeld voor leerlingen in de onderbouw vmbo, havo en vwo. Het uitwerken van de opdrachten kost de leerling ongeveer een tot anderhalf lesuur (van 50 minuten). De onderzoeksvragen

Nadere informatie

Help de wereld aan water! WATER ZONDER GRENZEN

Help de wereld aan water! WATER ZONDER GRENZEN Help de wereld aan water! WATER ZONDER GRENZEN HidroPLUS - Water zonder Grenzen Pidpa o.v. adres Desguinlei 246 2018 Antwerpen tel 03-216 86 74 e-mail hidroplus@pidpa.be website www.pidpa.be Inhoud Criteria

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen 2012. Memorandum voor de politieke partijen van Kampenhout. Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking (GROS)

Gemeenteraadsverkiezingen 2012. Memorandum voor de politieke partijen van Kampenhout. Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking (GROS) Gemeenteraadsverkiezingen 2012 Memorandum voor de politieke partijen van Kampenhout Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking (GROS) Als erkende adviesraad van het gemeentebestuur groepeert de

Nadere informatie

Neem plaats voor plannen voor plaats en zet je GruunRant-bril op

Neem plaats voor plannen voor plaats en zet je GruunRant-bril op Neem plaats voor plannen voor plaats en zet je GruunRant-bril op GruunRant = 40 km² potentieel samenhangend geheel GruunRant bestaat al! 10x oppervlakte Central Park New York GruunRant is een quasi eiland

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Y Kamer der Staten-Generaal Binnenhof Y Den Haag

Aan de Voorzitter van de Y Kamer der Staten-Generaal Binnenhof Y Den Haag Aan de Voorzitter van de Y Kamer der Staten-Generaal Binnenhof Y Den Haag Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Postbus 20061 Nederland Datum 2 december 2010 Betreft IOB-impactevaluatie van door Nederland

Nadere informatie

Halfjaarlijks verslag voor afdeling Neerpelt-Overpelt Water en Sanitatie in Nepal

Halfjaarlijks verslag voor afdeling Neerpelt-Overpelt Water en Sanitatie in Nepal Halfjaarlijks verslag voor afdeling Neerpelt-Overpelt Water en Sanitatie in Nepal Juli - december 2016 Het project Amper 24% van de gezinnen heeft een toilet in 18 wijken van de dorpen Raikawar en Shankarpur,

Nadere informatie

Draagvlak en ambitieniveau voor het Vlaams Partnerschap water voor Ontwikkeling in SDG-context door Kristof Debrabandere (Sustenuto)

Draagvlak en ambitieniveau voor het Vlaams Partnerschap water voor Ontwikkeling in SDG-context door Kristof Debrabandere (Sustenuto) Draagvlak en ambitieniveau voor het Vlaams Partnerschap water voor Ontwikkeling in SDG-context door Kristof Debrabandere (Sustenuto) Flemish Partnership Water for Development in SDG context: creating support

Nadere informatie

Aanvraagformulier voor stedelijke subsidiëring van publieksgerichte activiteiten van Turnhoutse verenigingen ikv ontwikkelingssamenwerking

Aanvraagformulier voor stedelijke subsidiëring van publieksgerichte activiteiten van Turnhoutse verenigingen ikv ontwikkelingssamenwerking Turnhout, de././.. Aanvraagformulier voor stedelijke subsidiëring van publieksgerichte activiteiten van Turnhoutse verenigingen ikv ontwikkelingssamenwerking De aanvrager verklaart dat: - de vereniging,

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement van de GROS voor verdeling van de subsidies voor NZinitiatieven

Huishoudelijk reglement van de GROS voor verdeling van de subsidies voor NZinitiatieven Huishoudelijk reglement van de GROS voor verdeling van de subsidies voor NZ-initiatieven Assenede 1 Huishoudelijk reglement van de GROS voor verdeling van de subsidies voor NZinitiatieven Assenede 1 Algemene

Nadere informatie

Actieplan 1 Informatie- en preventiebeleid naar de Zeelse bevolking toe op het vlak van o.m. (kinder)armoede, gezondheid, participatie

Actieplan 1 Informatie- en preventiebeleid naar de Zeelse bevolking toe op het vlak van o.m. (kinder)armoede, gezondheid, participatie DEEL ARMOEDEBESTRIJDING Actieplan 1 Informatie- en preventiebeleid naar de Zeelse bevolking toe op het vlak van o.m. (kinder)armoede, gezondheid, participatie Actie 1 : Het OCMW zorgt er, zelfstandig of

Nadere informatie

Slaapzalen Project van de Wollaita Liqa School in Ethiopië

Slaapzalen Project van de Wollaita Liqa School in Ethiopië Slaapzalen Project van de Wollaita Liqa School in Ethiopië Een project van Wollaita Development Association (WoDA) in Sodo, zuid Ethiopië, en Stichting ISOB in Amsterdam, April 2017 Liqa School is een

Nadere informatie

Thema 1:Landbouw- en natuureducatie

Thema 1:Landbouw- en natuureducatie Thema 1:Landbouw- en natuureducatie Situering De LEADER-groep is zich bewust van de afnemende kennis over het platteland in de gehele samenleving. De evolutie in de Europese samenleving maakt dat mensen

Nadere informatie

6,6. Spreekbeurt door een scholier 1049 woorden 6 april keer beoordeeld. Nederlands. Kinderen in problemen.

6,6. Spreekbeurt door een scholier 1049 woorden 6 april keer beoordeeld. Nederlands. Kinderen in problemen. Spreekbeurt door een scholier 1049 woorden 6 april 2003 6,6 297 keer beoordeeld Vak Nederlands Kinderen in problemen. Er wonen veel meisjes op Haïti. Ze werken bij mensen in het huishouden. Sommige kinderen

Nadere informatie

Verbeteren van water en sanitaire voorzieningen voor inwoners van district Mwanza, Malawi

Verbeteren van water en sanitaire voorzieningen voor inwoners van district Mwanza, Malawi Stichting FO4R Mwanza Malawi Fazantlaan 10 5056 JJ Berkel-Enschot Tel: 0135113449 E-mail: info@fo4rmalawi.nl www.fo4rmalawi.nl Verslagperiode: maart september 2010 Tussentijds verslag Verbeteren van water

Nadere informatie

Subsidiereglement Internationale Solidariteit

Subsidiereglement Internationale Solidariteit Subsidiereglement Internationale Solidariteit 1. Algemeen kader De cel Internationale Solidariteit van de gemeente Anderlecht streeft ernaar projecten inzake internationale solidariteit te ontwikkelen,

Nadere informatie

Beleidregels Sociaal Cultureel Werk 2005 (en verder)

Beleidregels Sociaal Cultureel Werk 2005 (en verder) Beleidregels Sociaal Cultureel Werk 2005 (en verder) 1. Beleidsterrein Beleidstaak: Sociaal Cultureel Werk Beheerstaak: Samenlevingsopbouwwerk, functienummer 630.00 Dit beleidsterrein omvat kinderwerk,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2007 2008 31 250 Beleidsbrief Ontwikkelingssamenwerking Nr. 5 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWER- KING Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer

Nadere informatie

De handelsbetrekkingen van België met Botswana

De handelsbetrekkingen van België met Botswana De handelsbetrekkingen van België met Botswana Algemeen: 2009 BBP (2010 - schatting) 12,5 miljard USD Groeipercentage van het BBP (schatting) -5,4% Inflatie 8,1% Uitvoer van goederen (FOB- schatting) Invoer

Nadere informatie

Voedselverlies en-verspilling in het Zuiden. FRDO Forum Brussel, 25 november 2014 Marc Maes,

Voedselverlies en-verspilling in het Zuiden. FRDO Forum Brussel, 25 november 2014 Marc Maes, Voedselverlies en-verspilling in het Zuiden FRDO Forum Brussel, 25 november 2014 Marc Maes, 11.11.11 1 805 miljoen mensen 1 op 9 hebben honger En toch is er voedsel genoeg 2 Er gaat zelfs massaal veel

Nadere informatie

BELEIDSPLAN 2016/2017

BELEIDSPLAN 2016/2017 BELEIDSPLAN 2016/2017 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Organisatie... 3 2.1 Bestuur... 3 2.2 Vrijwilligers... 3 2.3 Contactgegevens... 3 2.4 Anbi-status... 3 2.5 Financiële verantwoording... 4 2.6 Vergadering...

Nadere informatie

Aanvraagformulier voor stedelijke subsidiëring van activiteiten van Turnhoutse scholen met betrekking tot mondiale vorming

Aanvraagformulier voor stedelijke subsidiëring van activiteiten van Turnhoutse scholen met betrekking tot mondiale vorming Turnhout, de././ Aanvraagformulier voor stedelijke subsidiëring van activiteiten van Turnhoutse scholen met betrekking tot mondiale vorming De aanvrager verklaart dat er binnen de 2 maanden na het afsluiten

Nadere informatie

De minister voor Ontwikkelingssamenwerking,

De minister voor Ontwikkelingssamenwerking, Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Directie Milieu en Water Bezuidenhoutseweg 67 Postbus 20061 2500 EB Den Haag Datum 23 oktober 2007 Behandeld A.P.M. van der

Nadere informatie

Dieter Telemans. Laat meer na. door Protos op te nemen in uw testament

Dieter Telemans. Laat meer na. door Protos op te nemen in uw testament Dieter Telemans Laat meer na door Protos op te nemen in uw testament 1 Geachte mevrouw, geachte heer, Beste schenker, Voor ons is drinkwater iets heel normaal, net als een proper toilet. Over drinkwater

Nadere informatie

De groei van de wereldbevolking: Demografische vloek of zegen?

De groei van de wereldbevolking: Demografische vloek of zegen? De groei van de wereldbevolking: Demografische vloek of zegen? Leo van Wissen Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut NIDI, Den Haag Rijksuniversiteit Groningen Bijdrage aan De Rode Hoed, 8

Nadere informatie

Actieplan Verkeersveiligheid Sint-Niklaas

Actieplan Verkeersveiligheid Sint-Niklaas Actieplan Verkeersveiligheid Sint-Niklaas Er moet de nadruk worden gelegd op het creëren van een veiligheidscultuur in de stad Sint- Niklaas. Het is beter dat er een beperkt aantal acties worden uitgewerkt,

Nadere informatie

Naar meer dakisolatie voor sociale huurwoningen

Naar meer dakisolatie voor sociale huurwoningen Naar meer dakisolatie voor sociale huurwoningen Energie voor iedereen! met steun van de Koning Boudewijnstichting Inhoud Samenwerkingsverband Dakisolatie waarom? Probleemstelling Project Troeven, uitdagingen

Nadere informatie

HET PROJECT WAAR ALLES IN SAMEN KOMT WATER SHOPS IN INDIA CARE. ACT. SHARE. LIKE CORDAID.

HET PROJECT WAAR ALLES IN SAMEN KOMT WATER SHOPS IN INDIA CARE. ACT. SHARE. LIKE CORDAID. HET PROJECT WAAR ALLES IN SAMEN KOMT WATER SHOPS IN INDIA CARE. ACT. SHARE. LIKE CORDAID. SCHOON WATER: BRON VAN VOORSPOED... WATER > GEZONDHEID > EDUCATIE > ECONOMISCHE ONTWIKKELING > WELVAART Zonder

Nadere informatie

A. Projectspecifieke indicatoren ten behoeve van thematische prioriteit 4 : Stedelijke ontwikkeling

A. Projectspecifieke indicatoren ten behoeve van thematische prioriteit 4 : Stedelijke ontwikkeling A. Projectspecifieke indicatoren ten behoeve van thematische prioriteit 4 : Stedelijke ontwikkeling 4.1. Voor EFRO-projecten onder operationele doelstelling: Ondersteunen van geïntegreerde stedelijke ontwikkelingsprojecten

Nadere informatie

Beschouw dit document altijd als een start tot dialoog!

Beschouw dit document altijd als een start tot dialoog! BELEIDSDOCUMENT VOOR SAMENWERKING MET BEDRIJVEN EN INSTELLINGEN Beschouw dit document altijd als een start tot dialoog! 1. Situering Het besef groeit dat ondernemingen alleen welvarend kunnen zijn als

Nadere informatie

Hoofdstuk 27 Landenrisico

Hoofdstuk 27 Landenrisico Hoofdstuk 7 Landenrisico Open vragen 7. Het IMF verdeelt de wereldeconomie in industrielanden, opkomende industrielanden en ontwikkelingslanden. Binnen de opkomende industrielanden en ontwikkelingslanden

Nadere informatie

De dienstencheques 360 doorgelicht

De dienstencheques 360 doorgelicht Contact: daphne.valsamis@ideaconsult.be - 02/300.85.00 De dienstencheques 360 doorgelicht Persconferentie 5.07.2018 Doelstellingen van het onderzoek 360 zicht op de dienstencheques: Analyse van de vraagzijde

Nadere informatie

De handelsbetrekkingen van België met Bolivia

De handelsbetrekkingen van België met Bolivia De handelsbetrekkingen van België met Bolivia Algemeen: 2010 (schattingen) BBP 19,4 miljard USD Groeipercentage van het BBP 4,2% Inflatie 7,2% Uitvoer van goederen (FOB) Invoer van goederen (FOB) Handelsbalans

Nadere informatie

EINDRAPPORTAGE WATER EN SANITATIE PROJECT 2009 GEEF DE KINDEREN VAN MPONGWE EEN TOEKOMST

EINDRAPPORTAGE WATER EN SANITATIE PROJECT 2009 GEEF DE KINDEREN VAN MPONGWE EEN TOEKOMST GEEF DE KINDEREN VAN MPONGWE EEN TOEKOMST (GIVE THE CHILDREN OF MPONGWE A FUTURE) (REGISTERED IN ZAMBIA AS A SOCIETY NUMBER ORS/102/96/12) EINDRAPPORTAGE WATER EN SANITATIE PROJECT 2009 GEEF DE KINDEREN

Nadere informatie

Zuid-Azie zag in deze periode zijn scholingsgraad in het basisonderwijs stijgen van 78 naar 93%. Bron: www.un.org

Zuid-Azie zag in deze periode zijn scholingsgraad in het basisonderwijs stijgen van 78 naar 93%. Bron: www.un.org Quiz 1. Hoeveel jongeren wereldwijd tussen 15 en 24 jaar kunnen niet lezen en schrijven? 4 miljoen 123 miljoen 850 miljoen 61% van hen zijn jonge vrouwen. Bron: www.un.org 2. Over de hele wereld is het

Nadere informatie

online! Telenet Foundation ondersteunt momenteel zo n 105 projecten in België. We bereikten al meer dan 111.000 mensen. Iedereen

online! Telenet Foundation ondersteunt momenteel zo n 105 projecten in België. We bereikten al meer dan 111.000 mensen. Iedereen Iedereen online! Telenet Foundation ondersteunt momenteel zo n 105 projecten in België. We bereikten al meer dan 111.000 mensen. 96 Telenet Jaarverslag 2012 Duurzaamheid Telenet Foundation Telenet Foundation

Nadere informatie

Opgericht in Rechtsvorm Sector Werkgebied Website Kwesties/doelen Inschatten van de noden

Opgericht in Rechtsvorm Sector Werkgebied Website Kwesties/doelen Inschatten van de noden www.socialbiz.eu Sociale Onderneming Informatiefiche TRANSFORMANDO (SPAIN) Opgericht in 1998 Rechtsvorm Sector Werkgebied Website Coöperatieve Dienstverlener voor maatschappelijke organisaties Internationaal

Nadere informatie