EcoWerf voorgesteld. EcoWerf is actief op drie domeinen:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "EcoWerf voorgesteld. EcoWerf is actief op drie domeinen:"

Transcriptie

1 EcoWerf voorgesteld EcoWerf, het intergemeentelijk milieubedrijf van Oost-Brabant, werd opgericht op 15 december 2003 na afsplitsing van de intercommunale Interleuven. Alle taken rond afval uit deze regio zijn bij het milieubedrijf ondergebracht. Dagelijks zijn hiervoor meer dan 200 werknemers in de weer. EcoWerf is actief op drie domeinen: Afvalpreventie Het afvalpreventieteam publiceert de afvalkrant, organiseert cursussen rond thuiscomposteren, promoot het kringlooptuinieren en het gebruik van afvalarme producten (vb. herbruikbare luiers), verzorgt rondleidingen en stelt de infomobiel ter beschikking van scholen en verenigingen Afvalinzameling Zowel huis-aan-huis inzameling (huisvuil, grof vuil, PMD, GFT, papier en karton, oud ijzer, snoeihout) als inzameling via de containerparken. Afvalverwerking Het ingezamelde GFT wordt in de eigen composteerinstallatie verwerkt tot compost en het huisvuil wordt afgevoerd naar de verbrandingsoven in Beveren. Alle andere ingezamelde afvalfracties worden afgevoerd naar sorteer- of recyclagebedrijven.

2 27 gemeenten, de provincie Vlaams-Brabant en drie intergemeentelijke samenwerkingsverbanden (IOK, Interrand en Regionale Milieuzorg) zijn de vennoten van EcoWerf. De EcoWerf-dienstverlening per gemeente Contact: EcoWerf Aarschotsesteenweg Leuven Tel Fax Website:

3 Over kringlooptuinieren Groente-, fruit- en tuinafval neemt een grote brok van het huishoudelijk afval in. Nochtans kan deze GFT-fractie gemakkelijk thuis gecomposteerd of verwerkt worden. Het afvalpreventieteam van EcoWerf heeft een groot aanbod aan activiteiten dat hierop gericht is. Cursussen thuiscomposteren Jaarlijks worden, in samenwerking met de Vlaamse Compostorganisatie Vlaco, een 4-tal compostcursussen georganiseerd. Deze cursus is gratis en vrijblijvend: iedereen* die meer wil weten over thuiscomposteren kan hieraan deelnemen. De cursus bestaat uit drie infomomenten: een theorieles, een praktijksessie en een bezoek aan een grote demonstratieplaats. Na het volgen van de compostcursus en het meedraaien in de gemeentelijke compostmeesterwerking kan er bovendien een opleiding tot compostmeester gevolgd worden. Op zes infomomenten krijgt de kandidaat een stevige basis mee om als compostmeester in de gemeente aan de slag te gaan. Deze opleiding staat dus enkel open voor mensen die zich als vrijwilliger wensen te engageren om het thuiscomposteren in hun gemeente te promoten. Ook deze cursus is gratis en wordt georganiseerd in samenwerking met Vlaco. Daarnaast organiseert EcoWerf tal van workshops, bijscholingen, uitstappen enz. met als doel de bestaande groep van compostmeesters op de hoogte te houden van de laatste compostnieuwtjes en het uitwisselen van ideeën te bevorderen. Geïnteresseerd? Mail naar * Deze cursus is bedoeld voor inwoners die gevestigd zijn in één van de gemeenten die vennoot zijn bij EcoWerf.

4 Afvalarm tuinieren In de demo-kringlooptuin te Wakkerzeel (Haacht) kan je ideetjes opdoen rond afvalarm tuinieren. Bij de aanleg van een tuin kan je met heel wat factoren rekening houden om groenafval te voorkomen. En met de bekomen groenresten, kan je creatief aan de slag: het verhakselen van snoeihout, het maken van een takkenwal, vlechtwerk of snipperwand, composteren, mulchen. Voorbeelden hiervan zijn in deze tuin te bezichtigen. Onder begeleiding van een gids kunnen scholen of verenigingen dit stukje natuur bezoeken. Een aanvraagformulier vind je op onze website ( en dient drie weken voor het bezoek ingevuld te worden. Voor groepen en scholen die gevestigd zijn in een gemeente, aangesloten voor afvalpreventie bij EcoWerf, is dit gratis. Om praktische redenen vragen we de groepen te beperken tot 25 personen. Een geleid bezoek duurt 45 à 60 minuten.

5 De transportdienst De transportdienst van EcoWerf zorgt voor de inzameling van het huishoudelijk afval in de aangesloten gemeenten. Deze dienst omvat drie luiken: de huis-aan-huis ophaaldienst, de containerdienst en de glasdienst. Met een groep van ongeveer 100 mensen staat de ophaaldienst in voor de huis-aan-huis inzameling van PMD, huisvuil, GFT, papier & karton, grof huisvuil, snoeihout en oud ijzer. Jaarlijks wordt ongeveer ton GFT, ton huisvuil, ton PMD en ton papier & karton opgehaald. Ook de inzameling van het afval in de DifTar-gemeenten de gemeenten waar het aangeboden afval gewogen wordt verloopt via de transportdienst van EcoWerf. De huis-aan-huis ophaaldienst Voor deze dagelijkse inzamelingen beschikt deze dienst over een veertigtal vrachtwagens. Er wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en ergonomie: veiligheid voor onze mensen en de andere weggebruikers vormt immers een absolute prioriteit. De containerdienst Om de containers van onze containerparken te ledigen zet deze dienst dagelijks 9 containerwagens in. De volle containers worden afgevoerd naar een 15-tal verschillende verwerkers. Eén vrachtwagen wordt ingezet voor de levering van compost aan huis. De glasdienst Een derde deel van de transportdienst is de glasdienst. Verschillende wagens ledigen de meer dan 800 glasbollen die over het ganse grondgebied verspreid staan en zorgen voor de afvoer van het glas naar de verwerker.

6 EcoWerf beschikt overigens over een eigen wasinstallatie en een team van mecaniciens en elektriciens die het wagenpark dagelijks onderhouden. 7 X PAPIER & KARTON 7 chauffeurs en 10 laders 15 X HUISVUIL / GFT 18 chauffeurs en 18 laders 5 X HUISVUIL / GFT DifTar 5 chauffeurs en 7 laders 11 X PMD 11 chauffeurs en 11 laders 3 X GLAS 3 chauffeurs 1 X GLAS 1 chauffeur 1 X GLAS 1 chauffeur 9 X CONTAINERS 9 chauffeurs 1 X COMPOST 1 chauffeur TOTAAL 53 VRACHTWAGENS 56 chauffeurs en 46 laders

7 Inzameling van organisch KMO-afval Sinds enkele jaren verzorgt EcoWerf de inzameling van keukenafval en bedrijfsorganisch afval van KMO s. Want inderdaad, niet enkel particulieren maar ook bedrijven produceren organisch afval. Zo kan ook het bedrijfsorganisch afval worden verwerkt tot hoogwaardige compost. Op die manier dragen de betreffende bedrijven bij tot de kringloop van organisch afval. Als kleine of middelgrote onderneming kan je met EcoWerf een overeenkomst sluiten om dit soort afval op te laten halen. Dit kan gebeuren op afroep of volgens afspraak. Wij willen zo soepel mogelijk inspelen op de actuele en toekomstige behoeften van het bedrijf. Wat de recipiënten betreft laat EcoWerf de keuze uit containers of composteerbare zakken. Containers zijn er met een inhoud van 120 l of 240 l. Composteerbare zakken hebben een inhoud van 60 l. Indien gewenst, kunnen deze zakken in de containers gehangen worden zodat deze netjes en geurvrij blijven. De tarieven worden steeds meer gericht op de aangeboden hoeveelheid afval. Zo betaal je enkel voor hetgeen je aanbiedt. Eerlijk is eerlijk!

8 Wat wordt verstaan onder bedrijfsorganisch afval? Het gaat om loof, schillen en resten van groenten, fruit en aardappelen, etensresten (behalve botjes van vlees), eierschalen, zuivel, koffiefilters (geen plastieken uiteraard!), koffiedik, theebuiltjes, theebladeren, verwelkte bloemen en planten, besmeurde papieren servetten, onderleggers en tafeldoeken enz. Misschien nog even vermelden dat frituurolie en vet, mosselschelpen, kokosnoten, beenderen, sigarettenpeuken en ander niet-composteerbaar materiaal niet zijn toegelaten. Goed sorteren aan de bron is dus het halve werk! Voor meer informatie hieromtrent kan je terecht op ons algemeen telefoonnummer:

9 De oude stortplaats Van juli 1989 tot mei 1996 werd de voormalige zandgroeve te Pellenberg (Lubbeek) gebruikt als stortplaats. Op deze plaats, die een oppervlakte van 9 ha in beslag neemt, werd m 3 of ton huisvuil gestort. In 1996 stopte de toevoer van afval en het stort werd in afgedekt. Dit gebeurde onder toezicht van Aminal Milieuinspectie. De nazorg voor het voormalige stort behelst het afzuigen van gas, het oppompen van het percolaatwater, het controleren van de peilputten en het onderhouden van de beplanting. Methaan, het gas dat ontstaat door biologische afbraak van het aanwezige organische materiaal, wordt omgezet tot elektriciteit door verbranding in gasmotoren. Twee motoren van 500 kw produceren elektriciteit voor 2000 gezinnen. In 2004 werd 250 m 3 gas per uur afgezogen, terwijl dat in 1998 nog 500 m 3 per uur was.

10 Een gunstig herstellingsproces Het opgepompte percolaatwater wordt afgevoerd naar een waterzuiveringsstation in Antwerpen. Om de zes maanden wordt bovendien het grondwater rondom het stort geanalyseerd. Het onderhoud van de beplanting houdt in: openhouden van grachten, maaien van gras, snoeien van bomen en aanplanten van streekeigen groen. Het oude stort herbergt vandaag de dag tal van dieren: konijnen, hazen, fazanten, patrijzen, torenvalken, reeën, steenmarters, vossen en amfibieën hebben er hun thuis gevonden. Rondleiding Indien gewenst kunnen groepen een korte rondleiding krijgen op dit toegedekte stort. Meer informatie hieromtrent kan je bekomen door een mailtje te sturen naar Voor groepen en scholen die gevestigd zijn in een gemeente, aangesloten voor afvalpreventie bij EcoWerf, is dit gratis. Om praktische redenen vragen we de groepen te beperken tot 25 personen. Een geleid bezoek duurt 45 à 60 minuten.

11 Onze composteerinstallatie Dagelijks worden grote hoeveelheden GFT (Groente-, Fruit- en Tuinafval) gescheiden ingezameld in het werkingsgebied van EcoWerf. Deze afvalstoffen vormen de basis voor een nieuw en waardevol product, GFT-compost. Dit zwarte goud is een milieuvriendelijk kringloopproduct, afkomstig van onze geautomatiseerde composteerinstallatie. Deze draait sinds 1996 en staat onder permanente controle van een tiental werknemers. Jaarlijks wordt meer dan ton organisch materiaal aangevoerd, waar ongeveer ton compost van gemaakt wordt. Na weging storten de ophaalwagens het GFT in een stortbunker. Vooraleer dit materiaal onze composteerhal in gaat, worden ijzeren materialen en grote takken verwijderd. De ideale omstandigheden voor een vlot composteerproces zijn een temperatuur van ongeveer 55 C in de composthopen, een luchtvochtigheid van 100% en voldoende luchttoevoer. Deze lucht wordt achteraf door biologische geurfilters gezuiverd. Een omzetmachine verplaatst het materiaal doorheen de hal. Zo ontstaat een goede menging van het GFT. Na een vijftal weken komt het in de nabewerking terecht. Daar wordt het materiaal in drie fracties gescheiden: de fijnste fractie is de gegeerde compost. Een andere fractie bestaat uit grof organisch materiaal dat terug de hal ingestuurd wordt als structuurmateriaal. De derde fractie bestaat uit stenen, glas en plastic. Deze wordt afgevoerd en verwerkt zoals de restfractie uit ons huishoudelijk afval.

12 De compost verblijft nog een vijftal weken in de overdekte narijpingshal. Ook hier zet een omzetmachine het materiaal regelmatig om. Gedurende het hele proces staan onze mensen in voor een nauwgezette kwaliteitscontrole. Als het product voldoende uitgerijpt is, wordt het verkocht als bodemverbeteraar. In 2004 verkreeg de EcoWerf-compost het Vlaco-label. Dit label garandeert compost van de allerhoogste kwaliteit die qua samenstelling aan strenge voorwaarden voldoet. Kom je graag een kijkje nemen? Je kan als school of vereniging een rondleiding aanvragen door naar onze website te surfen. Hier vind je het aanvraagformulier dat minstens drie weken op voorhand dient ingevuld te worden. Een rondleiding neemt zeker een uur in beslag. Om praktische redenen vragen wij de groepen te beperken tot maximaal 25 personen. Indien je school of vereniging gevestigd is in een gemeente die voor afvalpreventie is aangesloten bij EcoWerf, is deze rondleiding gratis. Compost kopen? Compost kan op weekdagen behalve op donderdag tussen 8u en 12u en tussen 13u en 16u afgehaald worden op de Aarschotsesteenweg 210 te Leuven. De prijzen hiervoor zijn de volgende: per vrachtwagen: 3,29 per m 3 per zak (zelf meebrengen): 1,64 per aanhangwagen met 1 as: 8,69 per aanhangwagen met 2 assen: 14,83 Compost kan vanaf 15 m 3 aan huis geleverd worden op dinsdag, woensdag en donderdag. De prijs is afhankelijk van de af te leggen afstand. Voor inlichtingen en bestellingen bel je naar: Een normale onderhoudsdosis voor je tuin bedraagt ge-middeld 3 kg per m 2. Voor meer informatie hieromtrent kan je onze website raadplegen.

13 De containerparken In 1986 openden de eerste containerparken, uitgebaat door EcoWerf. Vandaag de dag zijn dat er al meer dan 20, verspreid over heel het werkingsgebied. Het doel van een park is het inzamelen van recycleerbaar materiaal dat nadien naar verschillende verwerkers afgevoerd wordt. Deze parken staan open voor particulieren: vrachtwagens of tractors worden niet toegelaten. Je kan er terecht van dinsdag tot en met vrijdag van 12u30 tot 19u30 en op zaterdag van 9u00 tot 16u30. Op de containerparken worden enkel inwoners van de betreffende gemeente toegelaten. De identiteit kan gecontroleerd worden via de identiteitskaart of via een speciaal opgemaakt pasje. De prijs van een bezoek verschilt per park, per aangeboden fractie en in sommige gemeenten ook per vervoermiddel waarmee je het park betreedt. Niet alle fracties zijn betalend. Contacteer je gemeente of bel naar de groene lijn (0800/ ) van EcoWerf voor meer informatie hieromtrent. In het kader van het DifTar-systeem (systeem van gedifferentieerde Tarieven) rekenen steeds meer parken de aangeboden hoeveelheid afval aan. Dit kan gebeuren op basis van volume of gewicht. Wat kan je kwijt op het containerpark? Ook dit verschilt per park. Papier en karton, glas, PMD, steenafval, snoeihout, oude metalen, Klein Gevaarlijk Afval enz. zijn fracties die op de meeste parken een vaste stek hebben. Noteer alvast dat je er je gewone huisvuil en GFT niet kwijt kan. Twijfel je nog over de sorteerregels? Raadpleeg dan de sorteerwijzer op onze website

14 Wens je als school of vereniging een rondleiding te krijgen op het containerpark bij jou in de buurt? Dat kan! Onze bedrijfsgidsen verzorgen gratis rondleidingen indien je school of vereniging gevestigd is in een gemeente aangesloten voor afvalpreventie bij EcoWerf. Een rondleiding duurt ongeveer een uur en kan aangevraagd worden via het formulier op onze website ( Een groep moet om praktische redenen kleiner zijn dan 25 personen. Tijdens een rondleiding leer je over de sorteerregels en het recyclageproces. De gemiddelde hoeveelheid door EcoWerf ingezameld afval per jaar (448 kg afval/inwoner/jaar GFT 21% HUISVUIL 18% PAPIER EN KARTON 16% STEENAFVAL 14% SNOEIHOUT 8% GLAS 6% GROF HUISVUIL 4% PMD 3% AEEA 3% SLOOPHOUT 2% GRAS, BLAD,HAAG 1% OUDE METALEN 1% ANDERE 3%

15 DifTar, kampioen in lichtgewicht DifTar, kampioen in licht Hoegaarden gemeente gewicht! Midden maart 2005 zetten een aantal gemeenten, in samenwerking met EcoWerf, een volgende stap om de afvalfactuur nog eerlijker te maken. In Bertem, Boutersem, Hoegaarden, Kortenaken en Lubbeek ging DifTar (= gedifferentieerde Tarieven) van start. Inwoners van deze gemeenten betalen vanaf dan concreet voor de hoeveelheid afval (kg) die zij aanbieden tijdens de huis-aan-huis ophalingen van GFT en huisvuil. Wie dus afval tracht te voorkomen (afvalarm winkelen, thuiscomposteren, ) en juist sorteert, zal een lagere factuur hebben dan wie ongestoord afval blijft produceren. De invoering van DifTar in tal van andere Vlaamse gemeenten toonde aan dat het DifTar-principe de burgers aanzet om bewuster met hun afval om te springen en hen doet zoeken naar manieren om afval te voorkomen. Hoe gaan we te werk? De ophaalwagens werden uitgerust met een boordcomputer en een automatische weeginstallatie. In de groene GFT-container en de nieuwe grijze huisvuilcontainer werd een elektronische chip geplaatst die in het computersysteem verbonden is met de adresgegevens van de gebruiker en de containergegevens. Bij iedere lediging registreert de boordcomputer eerst het nummer van de chip en vervolgens het gewicht van de inhoud van de container. Dit laatste gebeurt door de container te wegen voor en na de lediging. Zo wordt het afval dat eventueel blijft hangen, niet aangerekend en zijn vergissingen uitgesloten. Gemeente Bertem Gemeente Boutersem Gemeente Kortenaken Wenst u bijkomende info over DifTar, bel dan gratis de groene lijn

16 Volledig DifTar-beheer Zowel de logistieke opvolging als de administratieve afhandeling wordt door EcoWerf verzorgd. Dit betekent dat een eigen team instaat voor het plaatsen van nieuwe containers, het herstellen van defecte containers en alle andere interventies op het terrein. Ook administratief wordt alles, van het beantwoorden van oproepen via het groene nummer tot en met de opvolging van de betalingen, verwerkt door het DifTar-team. Meer DifTar-informatie Indien je nog bijkomende inlichtingen wenst, kan je terecht op het groene nummer 0800/ Via optie 1 kan je er al je vragen over DifTar stellen en dit op weekdagen van 8u30 tot 12u00 en van 12u30 tot 16u30.

17 De infomobiel Sinds 1995 rijdt de Infomobiel rond en informeert de bezoekers over de afvalproblematiek. Naar aanleiding van zijn tiende verjaardag onderging de wagen begin 2005 een volledige vernieuwing, met de steun van de provincie Vlaams-Brabant. Centraal staat de ladder van Lansink. Deze ladder laat zien dat het voorkomen van afval het voornaamste is. Hergebruik en recyclage zijn goede opties, terwijl we het verbranden of storten van afval zoveel mogelijk trachten te vermijden. Vanuit deze ladder beginnen de spelletjes en opdrachten. Afhankelijk van de voorkeur van de groep kan er gewerkt worden rond afvalpreventie en hergebruik of rond het sorteren en recycleren. Een combinatie is ook mogelijk. Een greep uit het aanbod: Afvalpreventie en hergebruik: Afvalarm winkelen De groene boekentas De afvalberg Woordspelletje Afvalarm tuinieren Sorteren en recycleren: Het sorteerrad Het recyclageproces De afvalberg Robby de Robot (sorteerspelletje op de computer)

18 Een geleid bezoek: Voor een bezoekje trek je best minstens een uur uit. De infomobiel wordt gratis ter beschikking gesteld indien hij gebruikt wordt in het kader van sensibilisatie rond de milieu- en afvalproblematiek in een van de gemeenten aangesloten voor afvalpreventie bij EcoWerf. Het aanwezige materiaal richt zich op kinderen van 6 tot 12 jaar. Scholen of verenigingen die gevestigd zijn in een gemeente die niet aangesloten is voor afvalpreventie bij EcoWerf betalen een vaste kost van 177,90 EUR voor het plaatsen en ophalen van de wagen en een begeleidende gids gedurende twee uur. Voor elk bijkomend uur wordt 30 EUR aangerekend. De Infomobiel kan niet uitgeleend worden zonder gids. Opdat de Infomobiel vlot kan geplaatst worden, vragen wij een minimum ruimte van 20 m op 10 m. Deze oppervlakte mag niet hellend zijn. Dit zijn twee absolute vereisten voor het plaatsen van de wagen. Om praktische redenen beperken we groepen liefst tot maximum 20 personen. PROVINCIE VLAAMS BRABANT Reserveren doe je door minstens drie weken op voorhand het aanvraagformulier op onze website ( in te vullen. Wij bezorgen je een schriftelijke bevestiging of verwittigen je tijdig indien de uitleen niet mogelijk is.

19 Uitleenmateriaal In het kader van afvalpreventie en sensibilisatie rond recyclage, kunnen een aantal materialen gratis* ontleend worden bij EcoWerf. In verband met thuiscomposteren en kringlooptuinieren heeft EcoWerf de volgende materialen in petto: Een infostand over kringlooptuinen: het gaat om vier panelen met posters die verschillende aspecten van het afvalarm tuinieren belichten. Een set van vijf posters met informatie over grasbeheer, afbraakorganismen, hakselaars, mulchen, het verwerken van snoeihout. Drie educatieve spelen rond afvalarm tuinieren: een puzzel, een voeldoos en een elektronisch verbindingsspel zijn speelse manieren om kinderen vertrouwd te maken met kringlooptuinieren. Compostkoffer met allerlei materialen om het composteerproces te verduidelijken: een bodemthermometer, een kijkkastje, een handzeef, determineerkaarten van bodemdiertjes, observatiebakjes voor bodemdiertjes, tuinschopjes, vergrootglazen, louppotjes, verzamelpotjes, insectenzuigpotjes, kluitenpersjes, speelgoedemmertjes, naslagwerk over thuiscomposteren, informatieposters over wat wel en niet composteerbaar is, 3 posters en wimpel van VLACO, lespakket composteren met kinderen, een 4-tal brochures van OVAM en tot slot een inhoudstafel en handleiding. Sommige gemeenten hebben deze koffer ook en lenen hem ook uit. Affiches met tips om snoeiafval te hergebruiken of te voorkomen en voorbeelden van inheemse planten. * Dit kan door scholen of verenigingen die gevestigd zijn in één van de gemeenten, aangesloten voor afvalpreventie bij EcoWerf.

20 Wat de sensibilisatie rond recyclage betreft, is het mogelijk om de recyclagekoffer van FOSTplus uit te lenen. Deze koffer bevat een video, brochures en cilinders (met afval, tussenproducten en gerecycleerde producten). Zij geeft duidelijke informatie over de recyclagemogelijkheden van glas, papier en karton en PMD en over het nut van de selectieve inzameling van deze fracties. Deze koffer kan ook op de milieudienst van je gemeente ontleend worden. Interesse? Mail naar of bel naar

21 Wat gebeurt er met ons afval? Door het sorteren van afval kan er gerecycleerd worden. Dit heeft een aantal voordelen: Heel wat nieuwe grondstoffen worden uitgespaard. Vaak wordt energie bespaard. Het recycleren van materialen maakt dat er minder afval verbrand of gestort moet worden. Minstens 75% van het afval krijgt een tweede leven: het wordt ofwel hergebruikt of gerecyleerd tot nieuwe grondstof. Fractie Verwerking Resultaat Huisvuil Verbranding Energie Grof huisvuil Uitsortering van hout, metaal en Nuttige toepassing hoogcalorische materialen Verbranding met energierecuperatie Energie of storten Papier & karton Recyclage Gerecycleerd papier, kranten, magazines PMD Recyclage P: tapijten, fleece-kleding, vullingen van slaapzakken, kisten, buizen, palletten M: conservenblikjes, onderdelen van auto s, gebouwen en elektrische apparaten, nieuwe aluminium verpakkingen D: huishoudpapier, kaftpapier, eierdozen, papieren zakken, grondstoffen bij de productie van cement GFT, gras en blad, bermmaaisel Compostering Compost Glas Recyclage Vlak glas: isolatiemateriaal Hol glas: glazen flessen, bokalen

22 Fractie Verwerking Resultaat Oude metalen Recyclage door hersmelting Nieuwe metaaltoepassingen Steenafval Gebroken tot puin Puin wordt gebruikt bij wegenwerken, aanleg van parkings, Gyproc, kalk, eterniet en ytong Gestort op stortplaatsen van cat. 2 en 3 Snoeihout Versnipperd Houtsnippers Compostering Compost Herbruikbare goederen Hergebruik Tegen lage prijs te koop in kringwinkels KGA Uitsorteren van nuttige stoffen Hergebruik (kwik, zilver, lood, metaal ) Verbranding onder hoge temperatuur Energie AEEA Ontmanteling en scheiding van Recuperatie van oliën, inktpatronen, de verschillende materialen metalen, plastics en mineralen die ingezet worden als grondstof... Sloophout Recyclage Spaanderindustrie Boomstronken Recyclage Materiaal voor de biofilters van de composteerinstallatie van EcoWerf Piepschuim Vermalen Opvulmateriaal voor zitzakken, kussens, Menging met klei en bakstenen Smelten Spuitgiettoepassingen: CD-doosjes, kapstokken, bloempotjes Kurk Vermalen Isolatiemateriaal, platen, Textiel Hergebruik Verscheping naar derdewereldlanden, tweedehandsverkoop in kringwinkels, vodden voor de industrie

Het containerpark let voortaan op uw gewicht.

Het containerpark let voortaan op uw gewicht. Belangrijk bericht voor u, lees dit! nieuw - diftar containerpark gemeente maasmechelen Het containerpark let voortaan op uw gewicht. VANAF 6 MEI 2008 Maasmechelen start met vernieuwd containerpark Het

Nadere informatie

Nieuw Recyclagepark Open vanaf 20 september 2014

Nieuw Recyclagepark Open vanaf 20 september 2014 Nieuw Recyclagepark Open vanaf 20 september 2014 Nieuwe openingsuren! MIROM Oostnieuwkerksesteenweg 121 8800 Roeselare T: 051 26 03 50 E: info@mirom.be www.mirom.be Nieuw recyclagepark open vanaf 20 september

Nadere informatie

Grondstof voor een beter milieu

Grondstof voor een beter milieu Afval is Grondstof voor een beter milieu ISO-14001 Haal meer uit afval Gescheiden inzameling De Gewestelijke Afvalstoffen Dienst (GAD) zorgt voor het inzamelen van het huishoudelijk afval in Gooi en Vechtstreek.

Nadere informatie

NIEUW recyclagepark ZONNEBEKE. 9u - 12u & 14u - 18u

NIEUW recyclagepark ZONNEBEKE. 9u - 12u & 14u - 18u NIEUW recyclagepark ZONNEBEKE Kortekeerstraat 1 NIEUW weeg- en registratiesysteem op het recyclagepark Vanaf 1 december 2015 heb je jouw identiteitskaart nodig om toegang te krijgen tot het nieuwe recyclagepark

Nadere informatie

Wegwijs in het vernieuwde containerpark van Meeuwen-Gruitrode

Wegwijs in het vernieuwde containerpark van Meeuwen-Gruitrode Wegwijs in het vernieuwde containerpark van Meeuwen-Gruitrode Ontdek hoe het werkt! Welkom op het vernieuwde containerpark Midden juni 2011 opent het vernieuwde containerpark in Meeuwen- Gruitrode zijn

Nadere informatie

nieuw recyclagepark Wevelgem

nieuw recyclagepark Wevelgem nieuw recyclagepark Wevelgem Facelift van de recyclageparken Onze manier van consumeren levert een berg afval op. Al dit afval moet op één of andere manier verwerkt worden (hergebruik, recycleren, verbranden).

Nadere informatie

Diftar? De verwerking van restafval en gft= duur

Diftar? De verwerking van restafval en gft= duur Diftarin Herent Diftar? De verwerking van restafval en gft= duur Toepassing vanhet principe van 'de vervuiler betaalt' Door het afval te wegen wordt per gezin/vereniging gefactureerd wat men heeft aangeboden

Nadere informatie

Belasting op de ophaling en verwerking van afval - diftar huis-aan-huis 2014-2019

Belasting op de ophaling en verwerking van afval - diftar huis-aan-huis 2014-2019 gemeenteraad Belasting op de ophaling en verwerking van afval - diftar huis-aan-huis 2014-2019 goedgekeurd door de gemeenteraad op maandag 16 december 2013 gepubliceerd op de website op woensdag 18 december

Nadere informatie

INZAMELING VAN BEDRIJFSAFVAL DAT VERGELIJKBAAR IS MET HUISHOUDELIJK AFVAL

INZAMELING VAN BEDRIJFSAFVAL DAT VERGELIJKBAAR IS MET HUISHOUDELIJK AFVAL INZAMELING VAN BEDRIJFSAFVAL DAT VERGELIJKBAAR IS MET HUISHOUDELIJK AFVAL GRATIS Infolijn: 0800 90 441 Geachte ondernemer De gemeente waar u gevestigd bent, heeft beslist om over te schakelen op een DIFTAR-inzameling

Nadere informatie

EcoWerf. Intergemeentelijk milieubedrijf

EcoWerf. Intergemeentelijk milieubedrijf EcoWerf Intergemeentelijk milieubedrijf Programma 13.30 uur: Verwelkoming 14.00 uur: Presentatie EcoWerf - Algemene organisatie en activiteiten - Principe van werkingsbijdragen - Ondernemingsplan 2013-2018

Nadere informatie

Vanaf 2015 wordt in onze gemeente gft opgehaald

Vanaf 2015 wordt in onze gemeente gft opgehaald Vanaf 2015 wordt in onze gemeente gft opgehaald Het sorteren van afval is goed ingeburgerd. Jaar na jaar worden goede inzamelcijfers genoteerd. Toch kunnen we nog een stapje verder gaan. Zo zit in het

Nadere informatie

Recyclagepark 2016 Industrieweg 28

Recyclagepark 2016 Industrieweg 28 Recyclagepark 2016 Industrieweg 28 Openingsuren recyclagepark maandag: gesloten dinsdag: 12.00u - 16.00u 17.00u - 19.30u woensdag: 8.15u - 11.45u 12.30u - 16.00u donderdag: gesloten 12.30u - 16.00u vrijdag:

Nadere informatie

Belasting op ophalen en verwerken afval - diftar huis-aan-huis aanslagjaren 2010, 2011 en 2012 goedgekeurd door de gemeenteraad op 14 december 2009

Belasting op ophalen en verwerken afval - diftar huis-aan-huis aanslagjaren 2010, 2011 en 2012 goedgekeurd door de gemeenteraad op 14 december 2009 Belasting op ophalen en verwerken afval - diftar huis-aan-huis aanslagjaren 2010, 2011 en 2012 goedgekeurd door de gemeenteraad op 14 december 2009 Artikel 1 Vanaf de inwerkingtreding van onderhavige beslissing

Nadere informatie

Diftar. Belasting op ophaling en verwerking van huisvuil en GFT-afval - vanaf 01 januari 2009 tot en met 2013. De in openbare vergadering zetelende

Diftar. Belasting op ophaling en verwerking van huisvuil en GFT-afval - vanaf 01 januari 2009 tot en met 2013. De in openbare vergadering zetelende Diftar. Belasting op ophaling en verwerking van huisvuil en GFT-afval - vanaf 01 januari 2009 tot en met 2013. De in openbare vergadering zetelende gemeenteraad; Gelet op het Gemeentedecreet, inzonderheid

Nadere informatie

Veel gestelde vragen nieuwe inzamelwijze afval maart 2017

Veel gestelde vragen nieuwe inzamelwijze afval maart 2017 Veel gestelde vragen nieuwe inzamelwijze afval maart 2017 De nieuwe inzamelwijze gaat in vanaf september 2017. Tot die periode gelden de huidige inzamelregels Waarom afval scheiden 1. Ik heb een brief

Nadere informatie

Kringloopbedrijf n Roondgaank Nijverheidsstraat 19 17a 7461 AD Rijssen

Kringloopbedrijf n Roondgaank Nijverheidsstraat 19 17a 7461 AD Rijssen Kringloopbedrijf n Roondgaank Nijverheidsstraat 19 17a 7461 AD Rijssen Maatschappelijke functie Inboedelservice Inleveren/ophalen goederen Ruim gevulde winkel Afvalbrengpunt Kringloopbedrijf n Roondgaank

Nadere informatie

Gescheiden inzameling van papierafval, PMD-afval en huishoudelijk glasafval op de campus Jette

Gescheiden inzameling van papierafval, PMD-afval en huishoudelijk glasafval op de campus Jette Gescheiden inzameling van papierafval, PMD-afval en huishoudelijk glasafval op de campus Jette Dienst Milieucoördinatie, 19 januari 2009 Vanaf 2009 worden op campus Jette volgende afvalfracties gescheiden

Nadere informatie

Retributiereglement betreffende de inzameling van huishoudelijk afval aanslagjaar 2015

Retributiereglement betreffende de inzameling van huishoudelijk afval aanslagjaar 2015 1 Retributiereglement betreffende de inzameling van huishoudelijk afval aanslagjaar 2015 De gemeenteraad, Gelet op het gemeentedecreet van 15 juli 2005 en latere wijzigingen, de artikelen 42, 43 2, 15

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE. Verhuizen. handige tips & stappenplan

INFORMATIEBROCHURE. Verhuizen. handige tips & stappenplan INFORMATIEBROCHURE Verhuizen handige tips & stappenplan Verhuizen Je verhuist naar een andere woning. Dat wil zeggen dat je oude appartement helemaal leeg & proper moet zijn. Maar hoe begin je daar aan?

Nadere informatie

Sorteergids Sorteer uw afval: t is voor iedereen goed, als u t juist doet.

Sorteergids Sorteer uw afval: t is voor iedereen goed, als u t juist doet. Sorteergids Sorteer uw afval: t is voor iedereen goed, als u t juist doet. Grof Karton Dit sorteren wij in de stad Antwerpen Meer info op: GFT Groente-, Fruiten Tuinafval Plantaardig afval + koffiefilters,

Nadere informatie

De gratis groene lijn

De gratis groene lijn Horebeke 2017 De gratis groene lijn I.VL.A. haalt bij meer dan 100.000 inwoners afval op. Dit vraagt heel wat organisatie, en soms kan er iets mislopen. Hebt u een probleem? Hebt u een klacht? Bel dan

Nadere informatie

WEGWIJS OP HET CONTAINERPARK Vanaf 1 maart 2017

WEGWIJS OP HET CONTAINERPARK Vanaf 1 maart 2017 WEGWIJS OP HET CONTAINERPARK Vanaf 1 maart 2017 Beste inwoners, Al bijna 25 jaar kunt u in Zulte gebruik maken van een ruim containerpark waar u met vele afvalfracties gratis terecht kunt. U maakt er dan

Nadere informatie

REGIONS FOR R4R RECYCLING. Janna Vandecruys OVAM 03/06/2014

REGIONS FOR R4R RECYCLING. Janna Vandecruys OVAM 03/06/2014 REGIONS FOR R4R RECYCLING Janna Vandecruys OVAM 03/06/2014 R4R = INTERREG IV C project Interregionale samenwerking binnen Europa Uitwisseling van ervaringen Doel: effectiviteit regionale beleid verbeteren

Nadere informatie

FAQ s - diftar Inhoud

FAQ s - diftar Inhoud FAQ s - diftar Inhoud Wat is Diftar?... 2 Waarom Diftar?... 2 Welk afval wordt via het diftarsysteem opgehaald?... 2 Hoe gebeurt de aanrekening?... 2 Wanneer krijg ik een betalingsuitnodiging?... 3 Waarom

Nadere informatie

Wegwijs in het vernieuwde containerpark van Lummen

Wegwijs in het vernieuwde containerpark van Lummen Wegwijs in het vernieuwde containerpark van Lummen Vernieuwde containerpark Lummen is open! Ontdek hoe het werkt! Welkom Vrijdag 16 maart 2012 opent het vernieuwde en volledig geautomatiseerde containerpark

Nadere informatie

NIEUW RECYCLAGEPARK MOORSLEDE

NIEUW RECYCLAGEPARK MOORSLEDE NIEUW RECYCLAGEPARK MOORSLEDE Briekhoekstraat Vanaf 6 september 06 enkel toegang met je identiteitskaart Ook bedrijfsafval toegelaten PROEFPERIODE Voor particulieren tot december 06 Voor badge-gebruikers

Nadere informatie

BELASTINGSREGLEMENT OPHALING EN VERWERKING HUISVUIL EN GFT-AFVAL

BELASTINGSREGLEMENT OPHALING EN VERWERKING HUISVUIL EN GFT-AFVAL pagina 1 van 8 BELASTINGSREGLEMENT OPHALING EN VERWERKING HUISVUIL EN GFT-AFVAL ARTIKEL 1 Met ingang van heden en eindigend op 31 december 2019 is een belasting verschuldigd voor het ophalen en verwerken

Nadere informatie

Onderzoek Omgekeerd Inzamelen tweede fase

Onderzoek Omgekeerd Inzamelen tweede fase Onderzoek Omgekeerd Inzamelen tweede fase Duurzaam van Afval naar Grondstof Bewonersonderzoek De vragenlijst bestaat uit verschillende delen. Het eerste deel gaat in op de situatie vóór de proef, het laatste

Nadere informatie

Artikel 1: Artikel 2:

Artikel 1: Artikel 2: Retributiereglement op het ophalen en verwerken van huishoudelijk afval, op het beschikbaar stellen van recipiënten bestemd voor het ophalen van huisvuil, PMD, GFT en grofvuil, op de verkoop van compostvaten,op

Nadere informatie

inhoud blz. Inleiding 1. De afvalberg 2. Soorten afval 3. Vier belangrijke stappen 4. Voorkomen 5. Opnieuw gebruiken 6. Afval als bran dstof

inhoud blz. Inleiding 1. De afvalberg 2. Soorten afval 3. Vier belangrijke stappen 4. Voorkomen 5. Opnieuw gebruiken 6. Afval als bran dstof Afval inhoud blz. Inleiding 3 1. De afvalberg 4 2. Soorten afval 5 3. Vier belangrijke stappen 7 4. Voorkomen 8 5. Opnieuw gebruiken 9 6. Afval als bran dstof 11 7. Naar de stortplaats 12 8. Filmpjes 14

Nadere informatie

Deze educatieve presentatie heeft tot doel de leerlingen te informeren over waarom jullie school inktpatronen en lasertoners inzamelen.

Deze educatieve presentatie heeft tot doel de leerlingen te informeren over waarom jullie school inktpatronen en lasertoners inzamelen. Deze educatieve presentatie heeft tot doel de leerlingen te informeren over waarom jullie school inktpatronen en lasertoners inzamelen. 1 IVAREM is een afvalintercommunale in de regio Mechelen Lier of

Nadere informatie

PROEF RESTAFVAL INZAMELING

PROEF RESTAFVAL INZAMELING PROEF RESTAFVAL INZAMELING Dragonder-noord start 23 september 2013 In uw wijk start eind september 2013 een proef om meer grondstoffen in te zamelen en minder restafval. In deze brochure leest u meer.

Nadere informatie

Net Brussel. Afval sorteren in de onderneming : Principes en sensibiliseringsmateriaal. Oktober 2010

Net Brussel. Afval sorteren in de onderneming : Principes en sensibiliseringsmateriaal. Oktober 2010 Net Brussel Afval sorteren in de onderneming : Principes en sensibiliseringsmateriaal Oktober 2010 Programma I. Het Agentschap Net Brussel II. Afval sorteren III. Sorteren in de onderneming IV. Het niet-gesorteerd

Nadere informatie

Zeg ook JA tegen afval scheiden.

Zeg ook JA tegen afval scheiden. Zeg ook JA tegen afval scheiden. Elkaar iets beloven. Voor een betere toekomst. Zonder het onnodig verbruiken en weggooien van grondstoffen. Om dat te kunnen realiseren moeten we met elkaar JA zeggen tegen

Nadere informatie

GEMEENTERAAD 4 JUNI 2013 BELASTING VOOR HET INZAMELEN EN VERWERKEN VAN HUISHOUDELIJKE AFVALSTOFFEN VIA HET DIFTARSYSTEEM

GEMEENTERAAD 4 JUNI 2013 BELASTING VOOR HET INZAMELEN EN VERWERKEN VAN HUISHOUDELIJKE AFVALSTOFFEN VIA HET DIFTARSYSTEEM GEMEENTERAAD 4 JUNI 2013 BELASTING VOOR HET INZAMELEN EN VERWERKEN VAN HUISHOUDELIJKE AFVALSTOFFEN VIA HET DIFTARSYSTEEM Context Door een besluit van de Vlaamse regering is de stad verplicht haar belastingreglement

Nadere informatie

I LOVE AFVAL SCHEIDEN! JIJ OOK?

I LOVE AFVAL SCHEIDEN! JIJ OOK? I LOVE AFVAL SCHEIDEN! JIJ OOK? Hoi, ik ben Maarten Milieu. Ik werk voor Cyclus en haal bij jou thuis het afval op. De ene dag leeg ik groene minicontainers met een zijlader. De andere dag zie je me zakken

Nadere informatie

een net feest, sport of ander festijn? dan moet je bij de evenementencontainer zijn.

een net feest, sport of ander festijn? dan moet je bij de evenementencontainer zijn. MIROM Roeselare, Oostnieuwkerksesteenweg 121, 8800 Roeselare. Tel: 051/26 03 50 of e-mail: info@mirom.be een net feest, sport of ander festijn? dan moet je bij de evenementencontainer zijn. Enkele definities:

Nadere informatie

Gemeentelijke retributies

Gemeentelijke retributies Gemeentelijke retributies Retributie op het organiseren van rondleidingen in de gebouwen en sites van de gemeente. 10,00 per begonnen uur, per rondleiding en dient te worden vereffend bij de ontvangst

Nadere informatie

Toelichting afvalcijfers 2018

Toelichting afvalcijfers 2018 VVDC1x00xxx datum-201x Toelichting afvalcijfers 2018 1. Termen en definities Om de cijfers correct te interpreteren, is het nodig te weten wat met een bepaalde term bedoeld wordt. Huisvuil Huisvuil omvat

Nadere informatie

Uitleenreglement afvalstraten

Uitleenreglement afvalstraten Uitleenreglement afvalstraten De organisator van het evenement tekent dit uitleenreglement met afspraken voor het gebruik van de afvalstraten. 1. Algemene bepalingen 1.1. Rechthebbenden Alle gemeenten

Nadere informatie

Zottegem UW AFVAL UW AFVAL. wij trekken het ons persoonlijk aan. Rode zone. AFVALKALENDER 2009 Elke maand een preventietip

Zottegem UW AFVAL UW AFVAL. wij trekken het ons persoonlijk aan. Rode zone. AFVALKALENDER 2009 Elke maand een preventietip Zottegem UW AFVAL UW AFVAL wij trekken het ons persoonlijk aan AFVALKALENDER 2009 Elke maand een preventietip Rode zone Januari 2009 06/01: uiterste datum voor aanvragen ophaling grofvuil 08/01: 053-85

Nadere informatie

Vuurtje in de tuin? KIES VOOR EEN GEZOND ALTERNATIEF! www.stookslim.be

Vuurtje in de tuin? KIES VOOR EEN GEZOND ALTERNATIEF! www.stookslim.be Vuurtje in de tuin? KIES VOOR EEN GEZOND ALTERNATIEF! www.stookslim.be WETGEVING GEEN VUUR ZONDER ROOK Een vuurtje stoken in de tuin is nooit zonder risico s. De rook is het grootste probleem. Die is ongezond,

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Krijg een les over afval en Attero

Docentenhandleiding bij Krijg een les over afval en Attero Docentenhandleiding bij Krijg een les over afval en Attero Wat is afval? Hoeveel is dat per dag? 538 / 365 dagen = 1,47 kilo per dag Hoeveel gooien we samen thuis elk jaar weg? 538 x 2,2 = 1183,6 per gezin

Nadere informatie

Afval & verhuizen: hoe is het geregeld? alle afval op een rij. Kies voor elkaar. Samen voor een mooie buurt.

Afval & verhuizen: hoe is het geregeld? alle afval op een rij. Kies voor elkaar. Samen voor een mooie buurt. Afval & verhuizen: hoe is het geregeld? alle afval op een rij checklist bij aankomst aanbiedregels veelgestelde vragen passen checklist bij vertrek afvalstoffenheffing adressen en contact Kies voor elkaar.

Nadere informatie

INTRODUCTIE VOOR DE LEERLINGEN

INTRODUCTIE VOOR DE LEERLINGEN INTRODUCTIE VOOR DE LEERLINGEN Waarom minder afval maken? Wisten jullie dat elk van ons gemiddeld 500 kg huishoudelijk afval per jaar produceert? Op school, in de klas en in onze boekentas blijft erg veel

Nadere informatie

Nou jaaaa! Wijzigingen afvalinzameling Veenendaal per 1 januari 2016. Een folder om te bewaren Hou m apart!

Nou jaaaa! Wijzigingen afvalinzameling Veenendaal per 1 januari 2016. Een folder om te bewaren Hou m apart! Nou jaaaa! Wijzigingen afvalinzameling Veenendaal per 1 januari 2016 Een folder om te bewaren Hou m apart! Een betere wereld begint bij je zelf! Per 1 januari 2016 zal de afvalinzameling in Veenendaal

Nadere informatie

Belgen doen het slimmer en goedkoper Wat is de toverformule van Vlaanderen?

Belgen doen het slimmer en goedkoper Wat is de toverformule van Vlaanderen? 1 Belgen doen het slimmer en goedkoper Wat is de toverformule van Vlaanderen? Danny Wille Ingenieur - OVAM Inhoud 2 Inleiding; Vlaams afvalstoffenbeleid; Statistieken Vlaanderen-Nederland; diftar in het

Nadere informatie

MODELFORMULIER AFVALPLAN

MODELFORMULIER AFVALPLAN MODELFORMULIER AFVALPLAN I. IDENTIFICATIE VAN DE INDIENER VAN HET AFVALPLAN INDIEN HET GAAT OM EEN RECHTSPERSOON / VERENIGING / ORGANISATIE: 1) Naam van de rechtspersoon / vereniging / organisatie: 2)

Nadere informatie

REGLEMENT MILIEUSTRAAT WIJK BIJ DUURSTEDE

REGLEMENT MILIEUSTRAAT WIJK BIJ DUURSTEDE REGLEMENT MILIEUSTRAAT WIJK BIJ DUURSTEDE versie: juli 2013 1 1. Algemeen Het Reglement Milieustraat Wijk bij Duurstede is van toepassing op het aanbieden van huishoudelijke afvalstoffen op de milieustraat

Nadere informatie

Goedkeuring politiereglement Afvalarme Evenementen. (gemeenteraad 14 november 2005)

Goedkeuring politiereglement Afvalarme Evenementen. (gemeenteraad 14 november 2005) Dienst Leefmilieu Goedkeuring politiereglement Afvalarme Evenementen. (gemeenteraad 14 november 2005) Hoofdstuk 1: ALGEMENE BEPALINGEN Afdeling 1 Definities en toepassingsgebied Art.1. De begrippen en

Nadere informatie

TOELICHTING AFVALCIJFERS IVAREM IVAREM is de Intergemeentelijke Vereniging voor duurzaam Afvalbeheer in de regio Mechelen.

TOELICHTING AFVALCIJFERS IVAREM IVAREM is de Intergemeentelijke Vereniging voor duurzaam Afvalbeheer in de regio Mechelen. TOELICHTING AFVALCIJFERS IVAREM 2014 ALGEMEEN IVAREM is de Intergemeentelijke Vereniging voor duurzaam Afvalbeheer in de regio Mechelen. Het is haar doelstelling om een vooruitstrevend duurzaam en integraal

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT HET REGISTER VAN DE BERAADSLAGINGEN VAN DE GEMEENTERAAD.

UITTREKSEL UIT HET REGISTER VAN DE BERAADSLAGINGEN VAN DE GEMEENTERAAD. UITTREKSEL UIT HET REGISTER VAN DE BERAADSLAGINGEN VAN DE GEMEENTERAAD. Vergadering van 23 december 2013. Aanwezig: L. Jacobs, burgemeester-voorzitter ; M. De Bock, J. Van den Bergh, S. Hoppenbrouwers,

Nadere informatie

Retributie betreffende de inzameling van huishoudelijk afval aanslagjaren 2016 en 2017 - wijziging

Retributie betreffende de inzameling van huishoudelijk afval aanslagjaren 2016 en 2017 - wijziging 1 GEMEENTE AFFLIGEM Retributie betreffende de inzameling van huishoudelijk afval aanslagjaren 2016 en 2017 - wijziging De gemeenteraad, Gelet op het gemeentedecreet van 15 juli 2005 en latere wijzigingen,

Nadere informatie

Aanvragen voor rondleidingen gebeuren uitsluitend via onze website: www.ecowerf.be

Aanvragen voor rondleidingen gebeuren uitsluitend via onze website: www.ecowerf.be Juli 2013 Wil je met je klas meer leren over afvalpreventie, sorteren, recycleren of composteren? Heb je educatief materiaal nodig om je lessen over afval op te smukken? Dan ben je bij EcoWerf aan het

Nadere informatie

Milieuverantwoord aankopen binnen je bedrijf. Kathelijne De Ridder

Milieuverantwoord aankopen binnen je bedrijf. Kathelijne De Ridder Milieuverantwoord aankopen binnen je bedrijf Kathelijne De Ridder Hoeveel kilo papier gebruikt de gemiddelde Belg per jaar? a) 265 kilo/jaar b) 354 kilo/jaar c) 358 kilo/jaar Hoeveel kilogram restafval

Nadere informatie

Heuvelland. Infobrochure GFT- en restafvalophaling. Vanaf 1 januari 2010 Nieuw: start van GFT-ophaling. Restafvalcontainer vervangt restafvalzak

Heuvelland. Infobrochure GFT- en restafvalophaling. Vanaf 1 januari 2010 Nieuw: start van GFT-ophaling. Restafvalcontainer vervangt restafvalzak Vanaf 1 januari 2010 Nieuw: start van GFT-ophaling Restafvalcontainer vervangt restafvalzak Infobrochure GFT- en restafvalophaling Heuvelland GFT-ophaling, Fitness voor je vuilnis! GFT-ophaling vanaf 1

Nadere informatie

Deelsessie 3 Inzameling en recycling van grof huisvuil

Deelsessie 3 Inzameling en recycling van grof huisvuil Deelsessie 3 Inzameling en recycling van grof huisvuil Rene Huisman (RAD Hoeksche Waard) Kees Lamain(Areareiniging) Meer recycling via de milieustraten Rene Huisman (RAD Hoeksche Waard) MEER RECYCLING

Nadere informatie

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Kinderen die een spreekbeurt willen geven Wat een goed idee! Je wilt je spreekbeurt houden over afval, afvalscheiding of recycling. Een super interessant onderwerp

Nadere informatie

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Kinderen die een spreekbeurt willen geven Waar op de wereld wordt het afval nog verwerkt op de manier van vroeger? Wat een goed idee! Je wilt je spreekbeurt

Nadere informatie

of door hen laten ophalen ( ). Bedrijven en handelszaken zijn niet welkom in De Breker. KGA

of door hen laten ophalen ( ). Bedrijven en handelszaken zijn niet welkom in De Breker. KGA gemeente Schoten Download de afvalkalender als Recycle!-app of via OPHAALGEGEVENS SCHOTEN 2018 Afval in Schoten: wat, waar en hoe? gemeentelijk recyclagepark De Breker Wat bij verhuis? De Kringwinkel Sluizenstraat

Nadere informatie

BESLUIT: Enig artikel Goedkeuring te hechten aan het voorliggend ontwerp van het Algemeen Politiereglement Hoofdstuk A.4. Afdeling 4.2.

BESLUIT: Enig artikel Goedkeuring te hechten aan het voorliggend ontwerp van het Algemeen Politiereglement Hoofdstuk A.4. Afdeling 4.2. BESLUIT: Enig artikel Goedkeuring te hechten aan het voorliggend ontwerp van het Algemeen Politiereglement Hoofdstuk A.4. Afdeling 4.2. Ophaling van huishoudelijke afvalstoffen. Hoofdstuk A.4. Afdeling

Nadere informatie

Komst container aan huis voor plastic, pak en blik

Komst container aan huis voor plastic, pak en blik FAQ CAW-gemeenten Komst container aan huis voor plastic verpakkingen, lege pakken van sap, saus en zuivel en blik in de CAW-gemeenten Definitieve versie (4 februari 2016) -------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Wegwijs in het. van Borgloon. vernieuwde recyclagepark. is open!

Wegwijs in het. van Borgloon. vernieuwde recyclagepark. is open! Wegwijs in het vernieuwde recyclagepark van Borgloon Uw vernieuwde recyclagepark is open! Welkom op het geautomatiseerde park Vanaf woensdag 2 januari 2013 baat Limburg.net het vernieuwde en volledig geautomatiseerde

Nadere informatie

BEZOEK AAN HET CONTAINERPARK

BEZOEK AAN HET CONTAINERPARK BEZOEK AAN HET CONTAINERPARK Werkblad (meenemen naar het containerpark en daar invullen) 1. Om welk uur vertrekken we naar het containerpark?. 2. Wanneer komen we aan op het containerpark?.. 3. Welke zijn

Nadere informatie

Hoi afvalkameraden! Leuk, zo'n afvalladder! Wiiiiiiiiii! Terwijl ik hier hang, kan jij misschien de ontbrekende woorden invullen!

Hoi afvalkameraden! Leuk, zo'n afvalladder! Wiiiiiiiiii! Terwijl ik hier hang, kan jij misschien de ontbrekende woorden invullen! 1. Voorko op de afval-ladder Hoi afvalkameraden! Leuk, zo'n afvalladder! Wiiiiiiiiii! Terwijl ik hier hang, kan jij misschien de ontbrekende woorden invullen! Wat moeten we aanvangen met ons afval? Het

Nadere informatie

Werkstuk Wiskunde Gwa Huisafval

Werkstuk Wiskunde Gwa Huisafval Werkstuk Wiskunde Gwa Huisafval Werkstuk door een scholier 1447 woorden 3 juni 2003 5,4 85 keer beoordeeld Vak Wiskunde De tekst gaat over dat bijna alle gemeenten in Nederland aan gescheiden afval inzameling

Nadere informatie

Resultaat gescheiden afvalinzameling 2018 In vergelijking tot gemeente Drimmelen

Resultaat gescheiden afvalinzameling 2018 In vergelijking tot gemeente Drimmelen Resultaat gescheiden afvalinzameling 2018 In vergelijking tot 2017 gemeente Doss. no. 18AA507 Tilburg, 19 februari 2018 De AfvalSpiegel Kraaivenstraat 21-15 Postbus 1011 5000 JH Tilburg Tel: 085-771995

Nadere informatie

MEER en BETERE selectieve inzameling bij BEDRIJVEN

MEER en BETERE selectieve inzameling bij BEDRIJVEN MATERIALENDECREET & VLAREMA Isabelle Van de Populiere Sales & Data Manager MEER en BETERE selectieve inzameling bij BEDRIJVEN NoonTalk@Elexys 28.06.2012 Nieuw wetgevend kader Europese kaderrichtlijn afvalstoffen

Nadere informatie

Wegwijs in het vernieuwde recyclagepark van Diest

Wegwijs in het vernieuwde recyclagepark van Diest Wegwijs in het vernieuwde recyclagepark van Diest Uw nieuw recyclagepark is open! Welkom Dinsdag 12 juni 2012 opent het nieuwe en volledig geautomatiseerde recyclagepark zijn slagbomen in Diest. Het park

Nadere informatie

Gemeentelijk afval- en materialenbeleid 2016

Gemeentelijk afval- en materialenbeleid 2016 Deze vragenlijst peilt naar de kwalitatieve gegevens van uw gemeentelijk afval- en materialenbeleid. De informatie uit deze vragenlijst willen we gebruiken om het Vlaams afval- en materialenbeleid verder

Nadere informatie

PICOBELLO AFVAL. Zoek je werk? zie p 11. informatie blad. Goedkoper leven én goed voor de natuur, daar gaan we voor!

PICOBELLO AFVAL. Zoek je werk? zie p 11. informatie blad. Goedkoper leven én goed voor de natuur, daar gaan we voor! AFVAL informatie blad Goedkoper leven én goed voor de natuur, daar gaan we voor! PICOBELLO DE AFVALKRANT VAN HAVILAND september-oktober 2011 10 3 4 6 Hoeveel batterijen zijn er in uw huishouden terug te

Nadere informatie

Groene rolemmer (GFT afval)

Groene rolemmer (GFT afval) Veel gestelde vragen Waarom Afval scheiden loont? In restafval het afval dat in de grijze rolemmer gaat - zit vaak nog veel materiaal dat opnieuw gebruikt kan worden. Denk bijvoorbeeld aan plastic of drankkartons.

Nadere informatie

Uw nieuw recyclagepark is open! Ontdek hoe het werkt! Wegwijs in het nieuwe recyclagepark van Maaseik

Uw nieuw recyclagepark is open! Ontdek hoe het werkt! Wegwijs in het nieuwe recyclagepark van Maaseik Uw nieuw recyclagepark is open! Ontdek hoe het werkt! Wegwijs in het nieuwe recyclagepark van Maaseik Welkom op het recyclagepark Dinsdag 6 maart 2012 opent het vernieuwde en volledig geautomatiseerde

Nadere informatie

Evaluatierapportage Implementatie 4-wekelijks inzamelen Rest in Almelo 11 september 2017

Evaluatierapportage Implementatie 4-wekelijks inzamelen Rest in Almelo 11 september 2017 Evaluatierapportage Implementatie 4-wekelijks inzamelen Rest in Almelo 11 september 2017 Inhoudsopgave 1 Bestuurlijke samenvatting 3 2 Inleiding 4 3 Scheidingsresultaten 5 3.1 Totaaloverzicht 5 3.2 Restafval

Nadere informatie

Ophaling van organisch afval

Ophaling van organisch afval Ophaling van organisch afval Voor zijn klanten organiseert Net Brussel afvalophalingen in containers. Per afvaltype worden containers in eenzelfde kleur voorzien (blauw voor PMD - geel voor papier-karton

Nadere informatie

Reglement Milieustraat Oss en Groencompostering Oss

Reglement Milieustraat Oss en Groencompostering Oss Reglement Milieustraat Oss en Groencompostering Oss Herziene versie 1 februari 2006 1. Algemeen. a. De Milieustraat Oss (hierna te noemen milieustraat), gevestigd aan de Maaskade 28 te Oss, is geopend

Nadere informatie

in het recyclagepark van riemst

in het recyclagepark van riemst Wegwijs in het recyclagepark van riemst VANAF 15 SEPTEMBER 2015 VERHUIST HET RECYCLAGEPARK NAAR EEN NIEUWE LOCATIE IN KMO-ZONE OP T REECK Uitbating van het nieuwe recyclagepark door Limburg.net Jarenlang

Nadere informatie

RETRIBUTIEREGLEMENT CONTAINERPARK 2015

RETRIBUTIEREGLEMENT CONTAINERPARK 2015 RETRIBUTIEREGLEMENT CONTAINERPARK 2015 Goedgekeurd bij gemeenteraadsbeslissing van 23 oktober 2014, van toepassing van 6 januari 2015. artikel 1: Met ingang van het dienstjaar 2015 dient een retributie

Nadere informatie

DIFTAR: afval en kosten in balans, zowel voor jou als voor onze gemeente

DIFTAR: afval en kosten in balans, zowel voor jou als voor onze gemeente Informatie Het volledige beheer van DIFTAR gebeurt door IOK Afvalbeheer (Intercommunale Ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen), die gevestigd is in Geel. Met vragen over DIFTAR kan je, zoals eerder

Nadere informatie

Sorteergids. Sorteer uw afval: t is voor iedereen goed, als u t juist doet.

Sorteergids. Sorteer uw afval: t is voor iedereen goed, als u t juist doet. Sorteergids Sorteer uw afval: t is voor iedereen goed, als u t juist doet. 5336230_sorteergids_nederlands.indd 1 29/09/14 15:16 Dit sorteren wij in de stad Antwerpen GFT Groente-, Fruit- en Tuinafval PMD

Nadere informatie

Nieuw recyclagepark wingene. vanaf 15 oktober 2010

Nieuw recyclagepark wingene. vanaf 15 oktober 2010 Nieuw recyclagepark wingene vanaf 15 oktober 2010 Waarom Diftar? Nieuw recyclagepark vanaf 15 oktober 2010 We consumeren steeds meer waardoor de afvalberg groeit. Afvalbedrijven krijgen strengere milieunormen

Nadere informatie

J A A R V E R S L A G 2 0 0 8

J A A R V E R S L A G 2 0 0 8 J A A R V E R S L A G 2 0 0 8 2 INHOUD 1. Voorwoord van de Voorzitter 2. Vennoten en kapitaal p. 4 3. Bestuursorganen toezicht secretariaat p. 6 4. Afvalpreventie algemeen p. 7 compostmeesterwerking p.

Nadere informatie

Stadsenquête Leiden 2001

Stadsenquête Leiden 2001 Hoofdstuk 9. Milieu Samenvatting De Milieustraat is een (vrij nieuwe) voorziening waar bewoners zich kunnen ontdoen van hun grof huishoudelijk afval. Ruim twee op de tien Leidenaren heeft hier al eens

Nadere informatie

GEMENGD BOUW & SLOOP 5 m³ 2 ton 8 m³ 3 ton 10 m³ 3,5 ton 12 m³ 4 ton 20 m³ 6 ton 30 m³ 7 ton

GEMENGD BOUW & SLOOP 5 m³ 2 ton 8 m³ 3 ton 10 m³ 3,5 ton 12 m³ 4 ton 20 m³ 6 ton 30 m³ 7 ton CONTAINERS ACCEPTIEVOORWAARDEN WELK AFVAL MAG U STORTEN IN WELK TYPE CONTAINER? Maximaal toegelaten belading van forfait containers Voor onze forfaitcontainers geldt een maximaal toegelaten belading, op

Nadere informatie

BELASTING OP HET AAN HUIS OPHALEN EN VERWERKEN VAN AFVAL GEMEENTERAAD 7 NOVEMBER 2016

BELASTING OP HET AAN HUIS OPHALEN EN VERWERKEN VAN AFVAL GEMEENTERAAD 7 NOVEMBER 2016 BELASTING OP HET AAN HUIS OPHALEN EN VERWERKEN VAN AFVAL GEMEENTERAAD 7 NOVEMBER 2016 De gemeenteraad in openbare vergadering, Gelet op de bepalingen van het gemeentedecreet; Gelet op het decreet betreffende

Nadere informatie

Hoi afvalkameraden! Leuk, zo'n afvalladder! Wiiiiiiiiii! Terwijl ik hier hang, kan jij misschien de ontbrekende woorden invullen!

Hoi afvalkameraden! Leuk, zo'n afvalladder! Wiiiiiiiiii! Terwijl ik hier hang, kan jij misschien de ontbrekende woorden invullen! 1. Voorko op de afval-ladder Hoi afvalkameraden! Leuk, zo'n afvalladder! Wiiiiiiiiii! Terwijl ik hier hang, kan jij misschien de ontbrekende woorden invullen! Wat moeten we aanvangen met ons afval? Het

Nadere informatie

BIJLAGE 6. Reglement Milieupark Roermond 2017

BIJLAGE 6. Reglement Milieupark Roermond 2017 BIJLAGE 6 Reglement Milieupark Roermond 2017 Februari 2017 Artikel 1 Definities: a. milieupark: brengvoorziening voor het overslaan van gescheiden aangeboden huishoudelijke afvalstoffen gelegen binnen

Nadere informatie

Lessen- en activiteitenpakket voor de 2de leerjaar LO BLO eindklassen type 1 en BUSO opleidingsvorm 2 eerste fase. Uitwerking van het project

Lessen- en activiteitenpakket voor de 2de leerjaar LO BLO eindklassen type 1 en BUSO opleidingsvorm 2 eerste fase. Uitwerking van het project ILvA en AFVAL - PAKKET VOOR DE LEERLING - Lessen- en activiteitenpakket voor de 2de leerjaar LO BLO eindklassen type 1 en BUSO opleidingsvorm 2 eerste fase Uitwerking van het project Iedere Leerling Voorkomt

Nadere informatie

VERHUISFOLDER WAAR KAN MIJN AFVAL HEEN?

VERHUISFOLDER WAAR KAN MIJN AFVAL HEEN? VERHUISFOLDER WAAR KAN MIJN AFVAL HEEN? VERHUIZEN Eindelijk komt het er van het huis op te ruimen en afstand te doen van die oude klok die al jaren ligt te verstoffen op zolder. En wat te denken van de

Nadere informatie

Officiële opening containerpark Mortsel Persnota donderdag 6 september 2012

Officiële opening containerpark Mortsel Persnota donderdag 6 september 2012 Officiële opening containerpark Mortsel Persnota donderdag 6 september 2012 1. Inleiding De intercommunale IGEAN cv werd in 1969 opgericht door een aantal gemeenten in het noorden van het arrondissement

Nadere informatie

RETRIBUTIEREGLEMENT VOOR INZAMELEN VAN AFVALSTOFFEN OP HET MILIEUPARK

RETRIBUTIEREGLEMENT VOOR INZAMELEN VAN AFVALSTOFFEN OP HET MILIEUPARK RETRIBUTIEREGLEMENT VOOR INZAMELEN VAN AFVALSTOFFEN OP HET MILIEUPARK Goedgekeurd door de gemeenteraad van 19 december 013 Artikel 1: vanaf 1 januari 01 en voor onbepaalde duur wordt er een retributie

Nadere informatie

Thuis opgeruimd... ook netjes op het containerpark

Thuis opgeruimd... ook netjes op het containerpark EcoWerf Intergemeentelijk milieubedrijf Oost-Brabant Thuis opgeruimd... ook netjes op het containerpark Bewaar deze folder bij je afvalkalender Meer informatie? Bel 0800/97 0 97 of surf naar www.ecowerf.be!

Nadere informatie

Kringloop. nieuws GLASBOLLEN IN HET VIZIER. GFT-AFVAL geurloos en hygiënisch bewaren. RECYCLEER je frituurolie tot BIODIESEL

Kringloop. nieuws GLASBOLLEN IN HET VIZIER. GFT-AFVAL geurloos en hygiënisch bewaren. RECYCLEER je frituurolie tot BIODIESEL Kringloop nieuws Najaar 2014 Informatiemagazine vol nuttige tips en weetjes GLASBOLLEN IN HET VIZIER Volg een afvalontwenningskuur Win een GLAZEN KARAF GFT-AFVAL geurloos en hygiënisch bewaren RECYCLEER

Nadere informatie

De schillenboer komt terug

De schillenboer komt terug De schillenboer komt terug In Waalre loopt een afvalproef. Er is een fiets met een aanhangbak ontworpen waarmee we in een proefwijk afval inzamelen. Twee keer in de week haalt Roel het keukenafval (voedselresten),

Nadere informatie

Praktische implementatie welzijn bij inzameling van asbestcement op containerparken. Preventie en Welzijn Jan Sempels

Praktische implementatie welzijn bij inzameling van asbestcement op containerparken. Preventie en Welzijn Jan Sempels Praktische implementatie welzijn bij inzameling van asbestcement op containerparken Preventie en Welzijn Jan Sempels 5 december 2008 Intergemeentelijk (opdrachthoudend) Milieubedrijf Oost-Brabant opgericht

Nadere informatie

Toelichting afvalcijfers 2017

Toelichting afvalcijfers 2017 Toelichting afvalcijfers 2017 ALGEMEEN IVAREM is de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer in de regio Mechelen. Het is haar doelstelling om een vooruitstrevend duurzaam en integraal afvalbeleid

Nadere informatie

BESPREKING BESLUIT. uittreksel gemeenteraad. pagina 2 van 5

BESPREKING BESLUIT. uittreksel gemeenteraad. pagina 2 van 5 UITTREKSEL Gemeenteraad datum zitting agendapunt nr. 26/11/2018 Openbare vergadering 28 Aanwezig Johan Vermeeren, voorzitter Tinne Rombouts, burgemeester Michel Jansen, Marc Haseldonckx, Roger Van Aperen,

Nadere informatie

Stadsenquête Leiden 2003

Stadsenquête Leiden 2003 Hoofdstuk 21. Milieu Samenvatting Zeven op de tien Leidenaren kent de Milieustraat, aan de J.C. de Rijpstraat, een voorziening waar inwoners van Leiden op vertoon van een legitimatie hun grof huishoudelijk

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT HET NOTULENBOEK VAN DE GEMEENTERAAD

UITTREKSEL UIT HET NOTULENBOEK VAN DE GEMEENTERAAD FINANCIELE DIENST Vrijthof 10-3960 Bree Tel. + 32 89 84 85 13 Fax + 32 89 46 23 93 E-mail : financie@bree.be UITTREKSEL UIT HET NOTULENBOEK VAN DE GEMEENTERAAD Zitting van 18 december 2012 Aanwezig Burgemeester-Voorzitter:

Nadere informatie