Wij zijn gespecialiseerd in het zandstralen, spuiten en aflakken van uw gehele schip.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wij zijn gespecialiseerd in het zandstralen, spuiten en aflakken van uw gehele schip."

Transcriptie

1 Herfst 2013

2 - 2 - Wij zijn gespecialiseerd in het zandstralen, spuiten en aflakken van uw gehele schip. Wij verkopen binnen- en buitenboordmotoren (dealer Mercury) en onderhouden alle merken binnen- en buitenboordmotoren. Wij maken uw schip manoeuvreerbaar. Vraag nu geheel vrijblijvend een prijsopgave voor het inbouwen van een boeg- en/of hekschroef aan. U kunt bij ons terecht voor binnen- en buitenstalling.

3 - 3 - Steigernieuws JAARGANG 35 HERFST 2013 Wat staat waar? In memoriam Lena Bruijel 5 Van de voorzitter 6 Van de havenmeester 8 Richtlijn voor toegang terrein WSV De Engel 9 Oproeplijst zelfwerkzaamheid 10 Samenvatting verslag ALV 22 april Nieuws van de website 14 Zonnepanelen op het Mooimanhuis 15 Zonnepanelen op je dak, zou je dat wel doen? 16 Kunstwerken in het buitenland 19 Jeugdcommissie - Optimistennieuws 21 Drank, Drugs en Rock n Roll 23 Ontmoeting op het Wad 25 Twee aardrijkskundige raadsels 25 Broodjes bakken 27 Eindelijk goed leeslicht aan boord 29 CHIRP, wat is dat nou weer? 30 Redactioneel t Is weer voorbij, die mooie zomer, zong Gerard Cox lang geleden. Voor ons is de zomer maar net voorbij, en wat een gedenkwaardige zomer was het! Kou, regen, hitte, wind en blakte, de hele trukendoos ging open. Wij hopen dat een ieder tussendoor toch het juiste weertype heeft weten te pakken. Er zijn weer mooie tochten gemaakt, zowel door de zeilers als door de motorvaarders (hoewel er in de praktijk niet zo veel verschil is). Dit nummer begint met de trieste mededeling dat Lena Bruijel er niet meer is. Wij zullen deze hartelijke en intelligente vrouw missen. De redactie verwacht van de leden nog wel wat meer verhalen over interessante tochten of andere belevenissen aan boord. Laat eens wat horen! Inge, Jan, Harry en Kees Dat de IJssel een zeer schone rivier is en er genoeg grote vissen in rondzwemmen blijkt wel uit deze foto. Deze is gemaakt net aan het einde van de steiger (Steegse kant) dit jaar. Het Steigernieuws verschijnt eind maart, juni, september en december. Kopij kan worden aangeleverd bij de leden van het redactieteam tot uiterlijk de 10 e van deze maanden. Teksten zo mogelijk aanleveren in Word en beeldmateriaal in JPG. Origineel beeldmateriaal kan desgewenst door de opmaakredactie worden gedigitaliseerd. De redactie heeft het recht redactionele wijzigingen of bekortingen aan te brengen in de aangeleverde kopij. Bijdragen moeten voorzien zijn van de naam van de auteur of de commissie, die de bijdrage aanlevert. Het accepteren van een bijdrage is geen garantie voor plaatsing in een bepaald nummer. Van geweigerde bijdragen zal de inzender op de hoogte worden gebracht. De schrijver is verantwoordelijk voor de mening die in de bijdrage wordt weergegeven. Deze mening is niet noodzakelijkerwijs de mening van de redactie of het bestuur van Watersportvereniging De Engel, of daarmee in overeenstemming. Mochten personen, instanties of bedrijven van mening zijn schade te hebben geleden ten gevolgen van een publicatie, dan zal WSV De Engel geen vergoedingen verstrekken. Aangeboden bijdragen en beeldmateriaal moeten vrij zijn van auteursrecht. Watersportvereniging De Engel zal geen auteursrecht vergoeden.

4 - 4 - Informatiepagina Ereleden: D. Agelink, H.P. Mooiman Secretariaat WSV De Engel: Steegse Haven 1, 6991 GZ, Rheden Bestuur: Voorzitter: Joop Berendsen, Parkweg 17b 6994 CM De Steeg voorzitter@wsvdeengel.nl Secretaris: Alwine Berger, Middellaan RP Velp secretaris@wsvdeengel.nl Penningmeester: Theo Weimar, Croydonplein LL Arnhem penningmeester@wsvdeengel.nl Bankrekening WSV de Engel: Bestuurslid: Ben Poelen, Industrielaan KD Dieren bestuur@wsvdeengel.nl Bestuurslid: Henk Wuestman, J.P. Coenstraat BX Rheden bestuur@wsvdeengel.nl Bestuurslid: Herman Thiadens, Talingsingel CT Velp bestuur@wsvdeengel.nl Activiteitencommissie: activiteiten@wsvdeengel.nl Theo van Mierlo vacature Redactiecommissie: Inge Kroonsberg irk@upcmail.nl Jan Huisman janhuisman42@gmail.com Harry Blok hargonblok@hetnet.nl Advertenties: Kees Lammers info@creatievepartner.nl Websitebeheer: Beheerder: Jos van den Houten Backup: Herman Thiadens Coördinator/werkvoorbereider zelfwerkzaamheid: Henk Wuestman coordinator-havenwerk@wsvdeengel.nl Clubhuiscommissie: Bert en Nel Prak clubhuis@wsvdeengel.nl Engelenbak: Havenmeesters en gebruik kraan: 1 e Hans Kramer, 2 e Harm Panneman Telefoon havenmeesters: havenmeester@wsvdeengel.nl Jeugdcommissie: jeugd@wsvdeengel.nl Wim Lingeman Nico Veen Jort Wuestman

5 - 5 - Lena Ons zeer gewaardeerde lid Lena Bruijel is op vrijdag 23 augustus 2013 overleden, op 83 jarige leeftijd. Vrijdag 30 augustus hebben we afscheid genomen van haar. Lena is actief gebleven voor onze watersportvereniging tot het om gezondheidsredenen niet meer kon. Zij onthaalde de DWW ploeg met koffie tijdens hun werkdagen, zij was er altijd om hand- en spandiensten te verrichten tijdens opening en sluiting van het vaarseizoen. Zelf had ik een speciale band met Lena, prettige gesprekken, pittige discussies met wederzijds respect, plannen maken en uitwisseling van recepten. Vorig jaar hadden we zelfs het plan opgevat om een heel speciale Engelse kersttaart te maken, waar een voorbereiding voor nodig was van minimaal een maand(!), en deze op te dienen aan de mannen van de DWW in de decembermaand. Helaas is dit er niet van gekomen, maar het recept zal ik nog eens plaatsen in het Hans Kramer, onze havenmeester heeft tijdens het afscheid namens WSV De Engel het woord gevoerd. Onderstaand een weergave van zijn toespraak in memoriam voor Lena: Ik wil hierbij Lena postuum bedanken voor haar inzet binnen onze vereniging. Lena en haar man Henk werden in maart 1987 lid en maakten vele reizen met hun boot. Lena heeft nog eens een prachtig verhaal gemaakt van hun vaartocht naar Frankrijk voor ons clubblad. Helaas moest Lena haar geliefde Henk eerder missen dan haar lief was, ondanks dat toonde Lena zich altijd een sterke vrouw, zij hield de boot en bleef lid van onze vereniging. Zij zette zich in op verschillende terreinen voor WSV De Engel. De laatste jaren verzorgde zij de koffie voor onze werkploeg, 2 dagen in de week. Ook daarbij stond zij haar mannetje, want ik geef het je te doen om je staande te houden tussen 12 van die onbehouwen kerels, maar voor Lena was dit geen probleem. Lena verzorgde de koffie en schonk deze in, de heren mochten dit niet zelf doen, want dan kregen ze een tik op de vingers! Het moest wel gek gaan wilde ze het af laten weten op deze dagen. Als het te slecht weer was belde ik haar met de mededeling: Lena, kom vandaag maar niet, we doen het zelf wel een keer, maar zij bepaalde zelf wel of het wel of niet kon! Een keer was het zo dat de weg naar Velp was afgesloten en ze over de Posbank moest, maar door sneeuwval was ook de Posbank afgesloten. Maar ja.. er wordt op mij gerekend, de jongens moeten koffie hebben, dus nam ze wel een stukje de snelweg met haar 45 km autootje! Geen verstandige actie, maar na een reprimande van oom agent hadden wij die middag weer een goede verzorging. Hoe sterk en wilskrachtig ook, op een gegeven moment moest ze toch wat vaker verstek laten gaan, en kwam ze alleen nog met Alwine gezellig bij haar jongens koffie drinken, wat ook steeds minder werd. Hoewel ze er steeds voor vocht heeft ze nu toch de strijd verloren en rust zij in vrede. Lena, bedankt voor je inzet en hetgeen je voor ons betekende.

6 - 6 - Van de voorzitter Beste leden van De Engel Als ik dit schrijf ben ik onderweg met Zebulon. Niet om een rondvaart met een groepje te doen over IJssel of Oude IJssel. Heel leuk, maar nu voor mezelf. Nieuw gebied verkennen. De Waddenzee stond op het verlanglijstje. Havenmond bij Texel Inmiddels hebben we Texel bezocht en vandaar over het wad naar Harlingen. Indrukwekkend hoe nietig je wordt op dat grote water. Ook indrukwekkend hoe een beetje wind het grote water meteen volkomen ontoegankelijk maakt voor Zebulon. Vanaf windkracht 4 bokt en rolt ze dat het meubilair alle kanten op schuift. Met windkracht 5 en 6 in het verschiet ben ik dus op dit moment even aan de veilige Friese kant van de zeedijk. Verderop in de week wordt het weer rustig. Ontmoeting met visser op de Waddenzee Eens zien of ik me de haven in de Steeg nog kan herinneren. Het aantal passanten blijft dit jaar duidelijk achter bij voorgaande jaren, waarschuwt de havenmeester. Hij spreekt er zijn bezorgdheid over uit. Minder bezoekers betekent immers minder inkomsten. Ligt dit aan onze haven of is er iets aan de hand in watersportland? Een sluiswachter bij Kampen vertelde dat hij al jaren een afname van het aantal geschutte jachten noteert van 7% per jaar. Ik denk dus dat er structureel iets aan de hand is. Waarom? Als ik op mijn tochtjes en tochten stiekem bij de passerend grotere motorjachten even binnengluur zie ik vaak grijze koppen. In snelle boten zitten vaak jonge mensen. Die snelle kleinere schepen zijn prima fun voor een dagtocht, maar minder geschikt voor meerdaagse tochten. Voor een grotere tocht heb je een groter schip nodig, zeg maar een varend huisje. En veel tijd, dat is voor jonge mensen minder aantrekkelijk. Ze hebben het veel drukker omdat er zoveel meer te doen is en geen tijd om lange boottochten te maken. Vaak zitten jonge mensen met een dikke hypotheek en momenteel met een huis dat minder waard wordt (restschuld) òf ze hebben helemaal geen vaste banen. Dan is een groot schip kopen niet aan de orde. De jonge mensen die ik ken en die in de gelukkige omstandigheden zijn dat ze het zich kunnen permitteren, zoeken vrijdag op hun smartphone een goedkope last minute uit en vliegen dan voor een weekendje naar Barcelona. De passanten op onze haven komen voornamelijk met grotere schepen en ze hebben grijs haar. Zonder aanvulling door jonge mensen wordt de passantengroep denk ik structureel dus steeds kleiner. Nog meer en betere voorzieningen maken voor passanten levert mijns inziens geen profijt op. Beter kunnen we als vereniging voorbereid zijn op veranderende tijden.

7 - 7 - Ik weet niet of er eenzelfde tendens is voor zeilers, maar wij zijn nu eenmaal een echte motorjachtenhaven. Even aankijken dus, maar ik denk dat we op den duur steeds minder passanten in de haven krijgen en meer ligplaatsen voor kleine schepen nodig hebben. Maar we gaan zeker geen overhaaste dingen doen. Overigens maken die passanten als ze bij ons op bezoek zijn wel vaak complimenten over onze haven. Wel-gelegen, goed onderhouden, sfeervol, met prima voorzieningen, enz. Daar ligt het dus niet aan. Huurfietsen plaatsen, Engelenbak vaker open of een nog mooiere speeltuin, het zal de omzet niet verhogen. Over inkomsten gesproken Zoals u natuurlijk gemerkt heeft worden door de vrijwilligers in gestaag tempo de versleten drijvers van de haven vervangen. Hard nodig. De aanschaf van nieuwe buizen legt echter een groot beslag op onze financiële middelen. Kunnen we nèt trekken aldus de penningmeester, maar er moet nu even niets anders bij komen. Op mijn vraag aan hem of het niet beter is om wat spek op de botten te krijgen en een verhoging door te voeren reageerde hij vooralsnog negatief. Dus positief voor ons, betalende leden. We trekken het wel en spek op de botten betekent vaak dat er gezocht gaat worden naar dingen om dat extra geld aan te besteden. Dan is het dus zo weer op. We proberen het dus vooralsnog zonder verhoging. Alle andere zaken die aangepakt moeten worden gaan dus even op de lange baan. We hebben bovendien zoals de haven nu gerund wordt niet genoeg mankracht om meer aan te pakken dan nu gebeurt. Ik noem wel even een aantal zaken, die op korte en lange termijn moeten gebeuren: - Vervangen van nog veel meer drijvers. - Vervangen van de loopplanken op de C- steiger. - Spuitplaats is wel weer goedgekeurd, maar zal op termijn niet meer voldoen, omdat hij verzakt is en er te veel scheuren in komen. - Opstelplek voor de evenaar onder de kraan is ernstig aan het verzakken en moet grondig worden aangepakt. - Kozijnen van het clubhuis zijn op diverse plekken flink aan het rotten. Op de wat langere termijn moet er nagedacht gaan worden over hoe de haven bevaarbaar te houden. Baggeren is duur en je krijgt met lastige regels te maken. Misschien kunnen we met de demografische ontwikkelingen rekening houden. De haven iets anders inrichten. Kleine boten zoveel mogelijk op ondiep water. Grote schepen naar de buitenkant. Verlichting aanpakken en omschakelen naar goedkopere en bescheidener verlichting: LEDS, dus. De haven is s avonds vanaf de autosnelweg gezien net een groot verkeersplein. Dat kan wat mij betreft best wat minder. Dan de vereniging zelf. Ik vind persoonlijk dat het erg goed gaat met onze vereniging. Er heerst een prima sfeer. Er zijn leuke evenementen en activiteiten. Van grote conflicten is geen sprake. De haven en het haventerrein liggen er mooi bij. Grote klussen worden aangepakt en de vereniging zit lekker in zijn vel. De commissies lijken de hun toebedeelde taken goed aan te kunnen. Wel zit de activiteitencommissie met een personeelsprobleem: sinds het vertrek van Cor Maas staat Theo van Mierlo er min of meer alleen voor. Ik wil dan ook graag een oproep doen om u aan te melden als u denkt een bijdrage te kunnen leveren. Onze haven en vereniging draaien helemaal op vrijwilligers. De meeste vrijwilligers doen dat met plezier en liefde. Als u tot nu toe alleen de vruchten hebt geplukt van een mooie haven, prima vereniging en lage liggelden dan wordt het misschien tijd om eens een poosje iets te doen (iets meer dan alleen het verplichte). En het hoeft echt niet meteen een zware functie te zijn. Voel u vooral aangesproken en meld u. Zat te doen! Hartelijke groeten, Joop

8 - 8 - Van de Havenmeester door Hans Kramer Het is weer voorbij, ja de zomer is voorbij, iedereen is weer zo n beetje terug. Degenen die wat later zijn gegaan hebben in ieder geval mooi weer gehad. Zij die dit jaar wat eerder gingen hebben het niet zo goed getroffen, want het bleef lang koud. Dat was ook goed te merken met de passanten, dat kwam ook pas laat op gang, waardoor het aantal sterk achter bleef bij andere jaren. Tel daarbij op het effect van de crises, dan hadden we een bar slecht jaar. We hebben wel een paar aparte passanten gehad. Een jong stel met een heel geinig open bootje, waar ze s avonds een tentje op zetten, waarvan ik zag dat ze s morgens en s avonds eerst moesten hozen. Een 6 pk motortje.en waar kwamen ze vandaan jawel uit Schaffhausen. Verder een stel zeilers uit Stockholm, en een stel uit Ierland. Wat dit jaar opvallend was dat haast elke passant het er bij ons zo netjes en verzorgd uit vond zien, toch een compliment voor een ieder die daar aan meewerkt. Waar niet aan mee wordt gewerkt is het huisvuil. Ging het in de beginperiode goed, zo slecht gaat het nu. Als ik zie wat er allemaal in wordt geknikkerd, parasols, barbecue s, kapotte reddingboeien, stoeltjes, vloerbedekking, kussens enz. enz. Enig idee dat de kosten voor het afvoer oplopen??? De groen/rode bordjes werken prima, alleen hoe het kan? Als ik ze op groen heb gedaan zijn sommige bij de volgende ronde ineens weer op rood????? De fietsenoverkapping is ook een succes. De d.d.w. werkers kunnen straks weer volop aan de slag, er moeten weer drijvers vervangen worden, de C en D steiger onderhanden genomen, de hijsplaats moet worden gerenoveerd etc. etc. Maar goed, voorlopig zit ik nu nog lekker in Canada.

9 - 9 - Bestuur WSV De Engel Richtlijn voor toegang terrein WSV De Engel Per oktober 2013 worden de richtlijnen voor het betreden van het terrein en de steigers en de bediening van de toegangshekken gewijzigd. Alle hekwerken worden voorzien van codesloten (zie voorbeelden). - De toegangshekken tussen de eerste en tweede parkeerplaats: Het grote schuifhek en het naastgelegen kleine draaihek (loophek) worden voortaan zoveel mogelijk gesloten gehouden om navolgende redenen: Veiligheid, het weren van ongewenste personen en voertuigen van ons terrein. Preventie, ontvreemding van eigendommen van De Engel en van haar leden voorkomen. Creëren van een zo optimaal mogelijke parkeervoorziening ten gunste van onze leden. Toegang Tijdens het vaarseizoen: Het schuifhek t.b.v. auto s wordt overdag door de havenmeester geopend. Sociale controle op het gehele terrein is dan het motto. s Avonds wordt het hek gesloten en is toegang voor leden alleen mogelijk door gebruik te maken van het aanwezige codeslot. Het hekwerk sluit automatisch na passage. Uitgang Voetgangers kunnen m.b.v. de code via het loophek dag en nacht toegang krijgen. Verlaten van het terrein is bij beide hekwerken ten alle tijde mogelijk. Passanten ontvangen bij registratie door de havenmeester een toegangscode t.b.v. het loophek, de steigerhekken en de douches/toiletten. Buiten het vaarseizoen: Het schuifhek is de gehele dag gesloten. Toegang voor leden is alleen mogelijk door gebruik te maken van het codeslot. Voetgangers kunnen m.b.v. de code via het loophek toegang verkrijgen. Hulpverlenende instanties (Politie - Brandweer Ambulance) wordt toegang verleend door de havenmeester, door degene die de noodoproep heeft gedaan of door andere aanwezige leden. Bezoekers dienen zich ten alle tijde, eerst telefonisch bij de havenmeester te melden voordat toegang wordt verleend. In een aantal gevallen kan de havenmeester het schuifhek ook buiten het vaarseizoen geopend houden, t.w. bij verwachte grotere groepen leden (bijv. op de zaterdagochtend, opening/sluiting vaarseizoen, e.d.) bij ledenvergaderingen en andere bijeenkomsten voor de Vereniging. - De toegangshekken naar de A/B en C steigers: Deze worden ook voorzien van codesloten. Hier gelden dezelfde openingstijden als voor het schuifhek, d.w.z. tijdens vaarseizoen overdag open en hierbuiten toegang d.m.v. het codeslot. Doorgang vanaf de steigers naar het terrein is altijd mogelijk. - Toegang tot de buitentoiletten: Behalve de hekwerken worden ook de dames- en herentoiletten, c.q. douches voorzien van codesloten, zodat alleen leden en passanten hier gebruik van kunnen maken. In het algemeen geldt: Alleen de havenmeester heeft de bevoegdheid om, in overleg met het bestuur: Het tijdstip te bepalen wanneer de codesloten actief zijn. Tot (tijdelijke) sluiting of openstelling van hekwerken over te gaan. Periodiek of ad-hoc de toegangscode van de hekwerken te wijzigen. Bij ingebruikneming en bij wijziging van de toegangscode wordt door het bestuur de code naar het ons bekende adres van betalende leden verstuurd. De code is, in principe, identiek voor alle aanwezige codesloten. Het is niet toegestaan om de code aan derden te verstrekken.

10 - 10 -

11 Samenvatting verslag van de algemene vergadering WSV de Engel, gehouden op maandag 22 april Aanwezig waren 38 leden inclusief 5 bestuursleden. 12 leden hebben bericht van verhindering gestuurd. Voorzitter Joop Berendsen heet alle aanwezigen welkom. In zijn openingswoord geeft de voorzitter aan dat onze vereniging in prima vaarwater verkeert. De DWW (Door de Weekse Werkploeg) heeft veel werk verzet, en ook de inbreng van al onze commissies werkt positief voor onze watersportvereniging. Joop staat stil bij de mensen die zijn overleden in de afgelopen periode. Fred Willems, Juul de Boer en een zeer dierbare vriendin. De voorzitter vraagt een moment stilte. Het verslag algemene vergadering van 26 november 2012 wordt doorgenomen. Er zijn enkele opmerkingen/vragen: Cor Maes: Lidmaatschap watersportverbond. Activiteitencommissie had aangegeven de mogelijkheden van lezingen via het watersportverbond in te zetten. In de praktijk blijkt het aanbod voor ons niet erg groot. Conclusie van Cor dat er een betrekkelijke waarde is van lidmaatschap voor wat betreft de activiteitencommissie. Harm Panneman: Afbakening ons terrein bij buurman Geerling. Deze afbakening was geplaatst, maar vervolgens weer weggehaald door Geerling. Wat voor een actie heeft het bestuur hierin ondernomen? Secretaris Alwine Berger geeft uitleg over deze kwestie. De afbakening was de afronding van een langlopend conflict over de grond. Er is een grenspaal geplaatst en deze staat nog op zijn plek. Tevens is het juridisch afgekaart en vastgelegd. Het bestuur heeft besloten dit hek voorlopig niet terug te plaatsen omdat het geen toegevoegde waarde heeft. Herman Quispel stelt dat wij de actie van Geerling toch niet hoeven te accepteren. Het bestuur kiest ervoor hier in alle redelijkheid nog eens met Geerling over te praten door hem uit te nodigen voor een gesprek. Cor Maes: Verslag jeugdcommissie. Bij het aantal deelnemende kinderen staat 17. Volgens Cor is dit aantal verkeerd. Er hebben 12 kinderen deelgenomen. Penningmeester Theo Weimar kan dit beamen, omdat er deelnamebedrag is geïncasseerd van 12 deelnemers. Secretaris heeft dit dus verkeerd opgetekend. Verder wordt het verslag goedgekeurd. Mededelingen: gebruik elektriciteit. In de najaarsvergadering van 2012 is reeds melding gemaakt dat voor dit gebruik een wijziging gaat plaatsvinden. Het bestuur heeft besloten zowel in winterals zomermaanden dezelfde regel toe te passen zoals ook opgenomen in het havenreglement. Er volgt een discussie waar alle voors en tegens worden besproken. De regel zoals opgenomen wordt per direct ingevoerd (Melding en uitleg is reeds geplaatst in de voorjaarseditie van het Steigernieuws). opschonen archief. Samen met André Lampe is Alwine Berger begonnen met het opschonen en structureren van het archief. Een grote klus, die aankomend najaar wordt voortgezet. Wijziging Statuten/ Huishoudelijk reglement/havenreglement. De voorzitter meldt dat deze worden aangepast aan deze tijd en de nu geldende regels. Er is reeds een grote aanzet gegeven en het bestuur hoopt tijdens de najaarsvergadering de wijzigingen voor te leggen aan de algemene vergadering. Ingekomen en uitgaande post. Diverse correspondentie binnengekomen en uitgegaan. De meeste post komt nu via mail binnen en wordt vanzelfsprekend als gewone post behandeld. Ledental. Per 31 december 2012 bedroeg dit 215 leden.

12 Voorstel om 4 aspirant-leden te benoemen tot gewone leden conform art. 5d van de statuten: 1872 de heer H.M. Wemmes, 1875 de heer L. Buskens, 1876 de heer T.P.D. Jansen, 1877 de heer W.G.J. Bosveld. Met uitzondering van de heer T.P.D. Jansen, die bericht van verhindering heeft gestuurd voor de vergadering zijn allen aanwezig. De algemene vergadering stemt in met het benoemen van deze aspirant-leden tot gewone leden. Jaarverslag 2012 Jaarverslag wordt onder dankzegging goedgekeurd, met dien verstande dat bij de jeugdcommissie een aanpassing komt van het aantal deelnemende cursisten namelijk 12 deelnemers. Jaarrekening 2012 en toelichting Zowel Cor Maes als Gerrit de Kwaasteniet constateren dat niet de juiste stukken zijn meegezonden. Er is een uidraai van de boekhouding, maar niet de jaarrekening 2012 met vergelijkende cijfers van Penningmeester Theo Weimar geeft aan dat deze wel ter inzage liggen, maar er blijkt iets mis is gegaan te zijn met verzending per mail. De penningmeester licht de jaarrekening mondeling toe en kan melden dat de jaarrekening van 2012 nagenoeg gelijk is aan voorgaande jaren en geeft met name uitleg bij de uitgavenkant. Een wijziging van de toelichting van vorig jaar, dat de drijverbuizen geleidelijk vervangen gaan worden, is door de praktijk achterhaald. Gebleken is dat er wel haast geboden is bij vervanging, omdat er al diverse vergieten uit het water gehaald zijn. Cor Maes merkt op dat de activiteitencommissie het budget niet heeft overschreden, in de toelichting is geen rekening gehouden met de baten die de activiteitencommissie heeft geïncasseerd. De penningmeester is het hier mee eens en dit geldt ook voor de clubhuiscommissie. In de jaarrekening staat het correct, maar het is niet goed opgenomen in de toelichting. Bij de kosten van de jeugdcommissie heeft Cor Maes de vraag, of de kosten/budget wel in verhouding zijn met het aantal deelnemers, zeker als er ook plannen zijn om buiten onze vereniging deelnemers te werven. Deze vraag had hij al eerder schriftelijk voorgelegd aan het bestuur. Bestuur heeft haar standpunt ook schriftelijk duidelijk gemaakt aan Cor Maes, namelijk: het is goed om kritisch te blijven over uitgaven, maar wij hebben er destijds voor gekozen om het jeugdzeilen op te starten. De Optimisten en bijboten zijn aangeschaft en de afschrijving hiervan zit ook in het budget. Het voorstel om deelnemers van buitenaf meer te laten betalen wordt als redelijk gezien en gaat het bestuur met de jeugdcommissie bespreken. Herman Quispel benadrukt nogmaals dat naast de instructie aan deelnemers van het jeugdzeilen de leden gebruik kunnen maken van de Optimisten in het seizoen. Verslag van kascommissie 2012 De commissie, bestaande uit Peter Jansen en Rob Westerdijk, spreekt haar waardering uit dat de actualisatie van de verzekeringswaarde, mede door realisatie van het drijvende havenkantoor, ter hand is genomen. Ook de aanwezigheid van een lange termijn onderhoudsplan en regelmatige toevoeging aan voorzieningen voorkomen grote sprongen in de uitkomsten van de jaarlijks resultatenrekening. De commissie verklaart dan ook de financiële administratie en verslaglegging volledig akkoord. De commissie adviseert de aanwezige leden om het bestuur decharge te verlenen. Vaststelling van de jaarrekening Deze wordt vastgesteld en aangenomen. Toegezegd wordt dat de jaarrekening van 2012 alsnog aan alle leden per mail wordt toegezonden. Voorstel het beleid 2012 goed te keuren en het bestuur decharge te verlenen. De algemene vergadering keurt het beleid van het bestuur goed en verleent derhalve decharge. Benoeming kascommissie 2013 Benoemd tot de nieuwe kascommissie; Peter Jansen en Rob Westerdijk, met als reserve Gerrit de Kwaasteniet Definitieve begroting Deze wordt goedgekeurd.

13 Technisch onderhoud en behoud van onze haven Mededelingen coördinator zelfwerkzaamheid. Henk Wuestman kan melden dat er afgelopen seizoen 15 zaterdagen is gewerkt met ± 5 tot 6 personen per keer. Dat zijn totaal 90 leden. Zij zijn begeleid door 4 werkbegeleiders. Pieter van Spreeken was een van hen en hij heeft besloten, na vele jaren meegedraaid te hebben, om er mee te stoppen. Henk bedankt hem voor zijn inzet en bekrachtigt dit met een fles wijn. Henk vertegenwoordigt WSV de Engel vanuit het bestuur in het Watersportverbond. Er is veel positiefs te melden, met name dat er nu een meldpunt is waar we terecht kunnen als er ongerechtigheden, diefstal e.d. geconstateerd zijn. Ook de wijkagent in ons gebied heeft een neventaak om controle te houden op en om het water. Henk zorgt dat dit meldpunt op onze site komt te staan. Mededelingen havenmeester Omdat Hans Kramer onze havenmeester naar de eerste hulp is gebracht i.v.m. een hevige bloedneus, worden zijn mededelingen gedaan via de voorzitter. - Er komt een nieuwe steigernummering. De leden worden op de hoogte gesteld als dit is uitgevoerd. - Nogmaals het dringende verzoek om 48 uur van te voren door te geven als u na vakantie weer terugkeert in de haven. Zeker in het seizoen van essentieel belang omdat een passant op uw ligplaats kan liggen en de havenmeester voor uw aankomst kan regelen dat deze weer vrij is. - In de container wordt nog geregeld oneigenlijk afval gedeponeerd. Alleen klein huishoudelijk afval mag hierin. Dus geen bouwafval, kapotte stoelen, parasols, vloerbedekking e.d. - Het is zeer triest, maar geconstateerd is dat er touwen gestolen zijn in onze haven. Tijdens de rondvraag komen de volgende vragen aan de orde met daarachter de reactie. Is de AED dit seizoen al nagekeken en gekeurd. Dit is inderdaad het geval. Er zijn vorig jaar overal veiligheidstrappen geplaatst. Deze trappen zijn door beplating steigers niet teruggeplaatst. Verzoek om deze duidelijk zichtbaar weer op te stellen. Hier wordt actie in ondernomen. Woonboten krijgen eigen wateraansluiting. Gaan wij hier ook in mee? Onze wateraansluiting is prima geregeld, dus gaan dit niet veranderen. Willen we t.z.t. hier toch gebruik van maken dan kan dit omdat er nieuwe leidingen worden aangebracht tot net voor ons terrein. Gasaansluiting wordt ook nieuw aangelegd. Hier gaan we wel gebruik van maken zodat de tank weg kan. De CV is aan vervanging toe. Deze wordt inderdaad vervangen, ook gezien een andere gasvoorziening. Blij met vervanging van nieuwe drijvers, voorstel om deze voor tewaterlating te voorzien van een kathodische bescherming. Dit voorstel wordt meegenomen. Volledig verslag van deze algemene vergadering is geplaatst op onze website: voor leden/van

14 Nieuws over de Website Voor de meeste mensen zit de vakantieperiode er weer op. Er heerlijk op uit met de boot of een beetje in de buurt blijven, kortom een periode om even lekker bij te komen. Ik hoop dat u een fijne tijd hebt gehad en er met veel plezier op terug kijkt. Eigenlijk is het beheren van de Website niet gebonden aan een vakantieperiode. Als er iets te melden valt moet dat zo snel mogelijk op de site, want anders is het niet actueel meer. Omdat je mutaties tegenwoordig vanaf iedere gewenste plaats kunt uitvoeren (als er maar een Internetverbinding is), is het voor mij als fervent gebruiker van Internet dan ook geen enkel probleem om de laptop mee te nemen naar het vakantieadres. Zo kon ik via en/of Skype bereikbaar zijn voor het thuisfront, ontbrekende reisinformatie alsnog via het Internet verkrijgen en de Website van onze vereniging in de gaten houden. Veel jachthavens en campings beschikken tegenwoordig over een WI-FI aansluiting. Is dit op de plaats van bestemming om een of andere reden niet aanwezig, dan kan je er altijd wel een in de buurt vinden bij Mc Donalds of zo. Zoals u ook zelf kunt constateren zijn er weer leuke, interessante en nuttige onderwerpen toegevoegd aan onze site. Veel vaarwerginformatie is beschikbaar maar ook het fotoalbum van de vereniging wordt regelmatig aangevuld. Graag wijs ik u op de mogelijkheid fotoverslagen van uw reis te (laten) plaatsen in het fotoalbum. Het is al eerder aangegeven, maar informatie welke vanuit de leden wordt aangeleverd is vaak erg interessant. Dat laat natuurlijk onverlet dat informatie vanuit het bestuur ook best nuttig is en zelfs soms onmisbaar. Tijdens het vaarseizoen zelf wordt daar minder gebruik van gemaakt, want dan hebben we het allemaal te druk met onze boten en het voorbereiden van vaartochten. Nu, wat later in het seizoen, worden verenigingszaken weer actueel. Ik ga er van uit dat de siteinformatie ook actueel blijft, dus daag ik u uit om weer veel nieuwe zaken aan te dragen. Zoals u kunt zien is de agenda nog wat magertjes, maar dat zal komende tijd wel veranderen. Het hoofdstuk: Forum daarentegen begint steeds bekender te worden. Leuk om te zien dat hier toch een aantal problemen worden opgelost. Het hoofdstuk: Te koop wordt steeds meer gevonden. Ik kan u aanraden de site regelmatig te bezoeken, want alleen dan blijft u op de hoogte van alle actuele gebeurtenissen in onze vereniging. Vriendelijk gegroet, Jos van den Houten, Webbeheerder.

15 Zonnepanelen op het Mooimanhuis. door Joop Berendsen Het komt weer een stapje dichter bij met de nieuwe wetgeving. Volgens wetgeving in de maak (verder uitgewerkt in 2014) hoeven zonnepanelen niet meer op je eigen dak te liggen. Ze mogen ook ergens anders liggen en je mag toch bij jezelf de geproduceerde stroom salderen. Dit opent mogelijkheden om het dak beschikbaar te stellen voor leden van de WSV De Engel die thuis geen ruimte hebben en wel graag iets met zonne-energie willen doen. Er zijn wel een aantal voorwaarden. Je mag bijvoorbeeld alleen terugleveren als je in een aangrenzend postcodegebied woont. Ook moeten aandeelhouders van een zonnedak lid zijn van een coöperatie via welke dan de contacten met de energieleverancier lopen. Door de coöperatie worden dan ook alle voorwaarden om mee te kunnen doen en eventueel uit te stappen bepaald. Terugleververgoeding wordt waarschijnlijk de feitelijke energieprijs en de energiebelasting. De maatschappijen hoeven de netwerkkosten niet terug te betalen. Terug leververgoeding is dus ongeveer 0,15 per kwh. Iets minder dan panelen op je eigen huis, maar het rendement van je belegging is altijd nog beter dan geld op de bank. Er is ruimte voor ongeveer 40 panelen op het Mooimanhuis. Op dit moment ben ik alleen nog aan het inventariseren of er belangstelling is. Hoe het allemaal in een vaatje gegoten kan worden hangt natuurlijk van de komende wetgeving en van eventuele belangstelling af. Heeft u belangstelling voor een aantal panelen laat het mij of iemand van het bestuur weten. Het is allemaal nog heel vrijblijvend. Je zit nog nergens aan vast. Met een zonnige groet, Joop Berendsen De redactie van het Steigernieuws heeft de panelen er maar vast opgelegd

16 Zonnepanelen op het dak, zou je dat wel doen? door Jan Huisman Eerst: zonnewarmte Ja, waarom zou een mens nou zonnepanelen op zijn dak willen hebben? Ik zal maar voor mezelf spreken, anderen moeten dit zelf maar uitmaken. Feit is dat ik al 34 jaar een zonneboiler heb, zelf gemaakt en geïnstalleerd, en dat het gewoon leuk is om op een zonnige dag ruim 100 liter heet water te hebben, verwarmd door onze gratis energieleverancier de zon. Ik zet gratis tussen aanhalingstekens, want voor niets gaat weliswaar de zon op (en onder), maar niet veel meer dan dat. Uiteraard kostte mijn zonneboiler destijds ook geld, hoewel dat erg meevalt als je het systeem zelf maakt. Dan: zonnestroom Over fotovoltaïsche panelen, zoals zonnepanelen die elektrische stroom leveren officieel heten, had ik wel eens nagedacht, maar het was er nooit van gekomen. Wat ons tegenhield is dat wij ze nogal lelijk vinden op een schuin dak, zeker als ze aan de straatkant zouden moeten, wat bij ons het geval is. Het plan Ik ging overstag door een wervend artikel van onze voorzitter, die zowel op zijn boot als thuis zonnepanelen heeft. Daardoor geïnspireerd ging ik eerst bij een paar mensen kijken die al een tijdje zonne-energie hadden, ik ging naar een voorlichtingsavond, daarna vroeg ik een paar offertes aan en al met al bleek zo n project zeer haalbaar en beslist niet duur. Inplaats van op ons schuine dak wilde ik panelen op ons garagedak. Daarvoor tekende ik wat opstellingsmogelijkheden en uiteindelijk heb ik besloten tot 10 panelen van 250 Wp volgens de schets hiernaast. (Wp betekent Watt piek, dat is het maximale vermogen dat een paneel kan leveren). De realisatie Toen ik het eenmaal met mezelf eens was en mijn wettige echtgenote overtuigd had van het nut van dit plan (de titel van dit stuk is van haar hand), heb ik een contract getekend met een firma die goed meedacht met wat ik wilde, en die mij liet meewerken aan de installatie van het systeem. Ik wil als techneut uiteraard wel precies weten hoe het zit. Er werd mij aangeraden om meteen subsidie aan te vragen en o wonder, die werd meteen toegekend en drie weken later al uitbetaald. Soms sta je als scepticus gewoon versteld van wat de overheid vermag. Op 15 mei van dit jaar kwam de installateur en na 4 uur stevig doorwerken waren de panelen geplaatst en aangesloten. Gelukkig konden we gebruik maken van een zware grondkabel die de garage met het huis verbindt, daar hoefden geen extra kosten voor gemaakt te worden. Wat kost het? Tijdens de voorlichtingsavond die ik bezocht viel het mij op dat er heel veel vragen gesteld werden over de kosten en over de opbrengst van de systemen. Misschien logisch, maar ook wel vreemd als je bedenkt wat mensen niet allemaal uitgeven aan andere dingen die geen enkel aantoonbaar rendement hebben, maar die gewoon leuk zijn om te hebben. Zodra het over energiesystemen gaat moet het vooral geld opleveren, anders gaat het feest niet door. Hoe het ook zij: wij gaven 4600,-- uit voor de 10 panelen inclusief montage en aansluiting. Daar gaat nog ruim 500,-- subsidie af. Wat levert het op? In de eerste plaats: een leuk systeem, waar je dagelijks naar kijkt, vooral als het een keer zonnig is. De omvormer die van de gelijkspanning van de panelen (bij 10 panelen in serie ca. 300V) een wisselspanning van

17 V maakt, geeft allerlei informatie: huidige opbrengst, opbrengst deze dag, totale opbrengst, spanning en stroom van de panelen, spanning, stroom en frequentie naar het net. Fascinerend is de aanblik van onze oude kwh-meter die terug draait, zodat je uiteindelijk voor elke geleverde kwh hetzelfde terugkrijgt als wat je betaalt (nu ca. 23 cent). Daar had ik ook geluk mee: niet elke meter is geschikt voor terugdraaien, maar de netbeheerder plaatst zo nodig gratis een moderne meter. Op een echt zonnige dag maak je zo 10 kwh, als er bewolking is een stuk minder. Even concreet: Opbrengst per jaar ca kwh à 23 cent = 460,--. Bij een investering van 4100,-- is daarmee de terugverdientijd van het hele systeem ongeveer 9 jaar. Het systeem gaat naar verwachting 20 jaar mee, dus na 9 jaar verdien je er echt aan. Belangstellenden zijn welkom bij Elektriciteitscentrale WW5. Kom op een zonnige dag, anders is het zo n afgang voor de centralechef. Boven: Zonnepanelen op garagedak Onder: Paneel op motorjacht Kroon Multikristallijn paneel van BP Solar Afmetingen: 121 x 54 x 5 cm Capaciteit: 80 Wp, 12V, Regelaar 12A Over zonnepanelen op een jacht heeft onze voorzitter al eens geschreven. Ik zal zelf geen panelen aan boord installeren, omdat op een zeilboot geen plaatsen te vinden zijn waar de zon ongehinderd zijn werk kan doen. Op een motorjacht is dat veel simpeler, bijvoorbeeld op het kajuitdak zoals op het fraaie jacht Kroon. In het cursusboek Elektriciteit aan boord lees ik het volgende: Zonnecellen zijn eigenlijk de ideale stroombron aan boord, ze zijn geruisloos, vragen geen onderhoud en hebben een lange levensduur. Zonnecellen leveren al stroom als het licht wordt dus ook bij een bewolkte hemel. U kunt in de zomer gemiddeld rekenen met 4-5 effectieve zonne-uren per dag. Een 45 Wp paneel zal bij volle zon ongeveer 10 Ah per dag in de accu s stoppen. Om volledig selfsupporting te kunnen zijn op zonne-energie zult u dus meestal 4-5 van dergelijke panelen moeten installeren. Belangrijk is een degelijke, zeewaterbestendige en stormvaste uitvoering, en ook de aansluiting en de dekdoorvoer dient goed waterdicht te zijn (Sikaflex). De flexibele panelen gemonteerd op een RvS plaat zijn duurder en kwetsbaarder, bovendien op zee verschrikkelijke uitglijders. Het alternatief is om wegneembare of zelfs verstelbare panelen te maken met een waterdichte connector. Panelen boven de kuip kunnen zo gemonteerd worden dat ze ook nog schaduw geven. Een paneel dat het zonlicht loodrecht opvangt heeft een opbrengst die 1,5 x zo hoog is als een paneel dat de zon onder 45 ontvangt. Dus verstelbare panelen geven de beste opbrengst. De vraag is echter of u het paneel steeds handmatig wilt richten op de zon. Panelen die te warm worden hebben een lager rendement, er moet dus altijd enige ventilatie (koeling) aan de onderzijde mogelijk zijn. Zonnepanelen moeten op de accu worden aangesloten via een eigen drietraps laadregelaar met sperdiode. Bij een accucapaciteit groter dan 300 Ah kunnen de panelen eventueel direct op een conventionele lichtaccu worden aangesloten, mits u het vloeistofniveau regelmatig controleert. Bij gel accu's moet in alle gevallen een speciaal afgestelde regelaar worden toegepast. Met een dergelijke duurlading geven accu's ook hoge rendementen.

18 *** *** Service - Reparatie - Stalling Nieuwe motoren voor o.a.: Mercruiser, Volvo en Indmar op voorraad Wij zijn dealer van: Indmar MARINE SERVICE CENTER Stemerding Rheden Voor levering van diensten en materialen ZEILMAKERIJ Jachthaven De Bijland * Cabrioletkappen * Winterkleden * Zijzeilen Bootkappen * Buiskappen * Huiken * ZAND GRIND TUINGROND BESTRATING GRONDWERK CONTAINERVERHUUR Schoolweg EB Rheden Tel.: B.g.g

19 Kunstwerken in het buitenland door Ronald Kroonsberg Als we onderweg zijn met onze Barkas Kroon, heb ik altijd een extra oogje voor de kunstwerken welke we onderweg tegenkomen. Tijdens onze tocht afgelopen zomer door België, Frankrijk, Luxemburg en Duitsland hebben we weer een paar bijzondere gezien welke ik jullie niet wil onthouden. In Brugge kwamen we bijvoorbeeld de Scheepsdalebrug over het kanaal Brugge Oostende tegen. Deze rolbasculebrug uit 2011 werkt ongeveer zoals de rolbruggen in Antwerpen, maar dan overdwars. Door de balansgewichten is er maar aan elke oever een klein hydraulische cilinder nodig om de brug te tillen. De brug meet 43 x 19 meter en de rolarmen steken 15 meter omhoog. Een mooi gestileerde brug.

20 Nog een bijzondere brug over hetzelfde kanaal is de fietsbrug bij Jabbeke. Deze ziet eruit als een kermisattractie als hij open gaat. De foto s spreken voor zich, ik heb hier geen gegevens van kunnen vinden. Het leuke voor ons was, dat we (met handen en voeten) aan de praat kwamen met de brugwachter. Deze merkte onze belangstelling en informeerde of we de machinekamer wilden zien. Dat wilden we wel natuurlijk. 2 x 2 elektromotoren van elk 110kW dreven de hydraulische pompen aan en alles van de techniek was op beeldschermen te controleren. Ook werd de brug met camera s volledig overzien. Tot onze verrassing liet hij door een leerlinge (zijn vrouw?) de brug voor ons bedienen zodat we konden zien hoe alles werkte. Dus de lichten voor het verkeer gingen op rood, de bomen dicht, per luidspreker werden nog een paar mensen van de brug gejaagd en toen ging zij de brug heffen. Alleen maar om ons te laten zien hoe alles werkte, want het was buiten de bedieningstijden en er was geen boot te zien. Na sluiting van de brug bleek dat er een beste hoeveelheid verkeer dus voor ons plezier had staan wachten. Dat zal hier in Nederland niet zo gauw gebeuren. Gaaf hoor, en onze dank aan de brugwachters natuurlijk. In Nancy (Fr) hebben ze ook een bijzondere brug. De pont levant Bazin over het Canal de la Marne au Rhin Est. Deze heeft aan één kant van het brugdek twee geleiders, op elke oever één, (ongeveer zoals bij onze heftruck) met in elk daarvan een zware hydraulische cilinder. Het brugdek van 12 meter lang wordt dus aan één zijde vrij hangend 4 meter opgetild, zonder tegengewichten.

21 Optimistennieuws door Nico Veen Op de valreep, terwijl dit Steigernieuws al bijna klaar is, willen wij graag nog wat laten zien en horen van de jeugdzeilgroep. Dit jaar bestond de groep uit 13 leuke Kids, die zo een prachtige kans kregen om te leren zeilen. Begin mei begonnen we met de eerste les. Door het matige voorjaar was het water nog steenkoud. Eerst leren peddelen en sturen. Iedere les begint met een kwartiertje theorie waar bijvoorbeeld het verschil tussen gijpen en overstag gaan wordt uitgelegd. We hebben dit jaar goede hulp gehad van Laura, een enthousiaste studente van de sportopleiding CIOS in Arnhem. Als afsluiting van de lessen zijn we weer naar Giesbeek gegaan om op groot water te zeilen. Door de harde wind was dit voor vele schippertjes een hele kluif. Het hele avontuur is mede een groot succes geworden door de vrijwilligers die met motorjachten mee gevaren zijn, of die op andere manieren hebben meegeholpen op de thuisbasis. Op onze website is een fotoalbum te vinden met leuke foto s van dit seizoen en de afsluiting. Om dit leuke zeilwerk voort te zetten worden nog nieuwe vrijwilligers gezocht:

22 TEGELZETTERSBEDRIJF Voor een vrijblijvende offerte of vakkundig advies: VOOR AL UW SCHEEPSELECTRONICA De Muggenwaard 16, 6988 BX Lathum, Jachthaven t Eiland telefoon I info@teunissenmaritiem.nl PANNEKOEKHUIS * Wij serveren 60 soorten pannekoeken naar oud-hollands familierecept en op ambachtelijke wijze bereid * Diverse dieet mogelijkheden, zoutloos- lactose- en glutenvrij * Airconditioning * Onze keuken is 7 dagen per week van tot uur geopend. Wij sluiten om uur. AL MEER DAN 50 JAAR EEN BEGRIP PANNEKOEKHUIS Ouderwets lekker en betaalbaar Groenestraat 1 - Rheden - Tel.:

23 Er zijn 802 HR352s gemaakt, die hou je toch niet uit elkaar? Drank, Drugs en Rock n Roll Een merkwaardige ervaring, door Jan Huisman We liggen met onze Hallberg Rassy 352 in de haven van West-Terschelling. Het seizoen loopt op z n eind, maar toch is de haven nog goed bezet, misschien mede door het rockfestival dat in Midsland gehouden wordt. We liggen aan steiger no. 5 en we hebben buren naast ons, aardige mensen met wie we al uitgebreid gesproken hebben. In de avond wordt het wat frisser en er dreigt een bui. We zetten ons kuiptentje op, maar laten de achterkant open. Rond middernacht zoeken we onze kooien op. Zoals gewoonlijk laten we de luikjes naar de kajuit open. Ik word uit mijn eerste slaap gewekt door een heftig gestommel op het dek. Dat is niets voor onze nette buren denk ik. Vooral omdat de harde voetstappen ook op het achterdek hoorbaar zijn. Terwijl ik dit met mijn duffe hoofd lig te overdenken, hoor ik tot mijn verbijstering een van de vloerplanken in de kajuit kraken. Shoot, er is iemand aan boord! Gek wat er dan door je heen gaat. We zijn toch echt maar met z n tweeën en Annelies ligt heerlijk te slapen in haar kooi. Hoog tijd om poolshoogte te gaan nemen. Ik doe het lampje boven de kaartentafel aan, dat de kajuit maar weinig verlicht. Dan zie ik vaag in de voorste hoek aan stuurboord het silhouet van een persoon. Dus ik doe rap het grote licht aan en inderdaad, daar zit een jongeman op de bank, zijn schoenen al uit en zo te zien redelijk relaxed. Ik vraag: Wie bent u en wat doe u hier?, maar het enige dat er uit komt is slapen, met een enigszins verbaasde blik naar mij. Ik probeer hem uit te leggen dat hij verkeerd is, vraag hem of hij gezopen heeft, maar hij reageert verder niet. Als ik wat meer decibellen in mijn vragen gooi staat hij toch op, komt naar mij toe, steekt zijn hand uit en zegt: Nico. Ik zeg: Nico, je moet hier wegwezen, en wel onmiddellijk, anders bel ik de politie. Daar reageert hij niet op en hij maakt aanstalten om zijn rust voort te zetten op de bank. Inmiddels is ook Annelies van de commotie ontwaakt en kijkt verbijsterd naar onze verstekeling. Ik verlies mijn geduld en weet hem met iets hardere drang zo ver te krijgen dat hij zijn schoenen weer aantrekt. Vervolgens dwing ik hem om zijn ene voet op een traptree te zetten, dan de andere op een hogere, kortom, ik werk hem omhoog richting kuip en vervolgens de kuiptent uit en het schip af. Dit allemaal met de nodige aansporingen van mijn kant, want er gaat geen initiatief van de knaap uit. Op de steiger staat hij wat verwezen rond te kijken en loopt dan naar het eind van de steiger. Ik houd hem in de gaten. Om de tien meter stopt hij en hij kijkt rond, kennelijk op zoek naar een slaapplaats. Hij komt terug, kijkt nog eens langdurig naar onze boot en loopt verder richting hoofdsteiger. Ik besluit toch maar 112 te bellen en ik krijg, na de nodige doorverbindingen, de politie van West-Terschelling aan de lijn. De agent hoort het verhaal aan, wil graag weten wat mijn voorletters zijn en mijn geboortedatum, en wat de naam van ons schip is (allemaal erg relevant!!), maar belooft toch een kijkje te komen nemen. Wij gaan naar bed en hopen maar dat de agent niet een uur later bij ons klopt om ons BSN of ons paspoortnummer te vragen of zo. We slapen die nacht onrustig. Ik bedenk dat Annelies, die s nachts haar hoormachines uit heeft en dan niets hoort, een hartstilstand gekregen zou hebben als ze in het donker naar het toilet zou moeten en tegen die kerel aanbotst. Toch hadden we allebei niets van agressie bij de jongeman gemerkt, hij zat kennelijk onder de drank en de drugs, maar leek qua kleding en uiterlijk beschaafd. De volgende dag vertrekken wij uit de haven. Annelies merkt op dat er aan de volgende steiger (no. 6) een HR352 ligt. Het schip valt haar op omdat er een bordje te koop op staat. En dan valt het (mogelijke) kwartje: onze ongenode gast had gewoon de verkeerde steiger, maar volgens hem wel het juiste schip. Dat verklaart ook waarom hij zonder zijn nek te breken in de kuiptent en in de kajuit kon komen. Opstappers hebben daar bij daglicht soms al moeite mee. Het verklaart ook waarom hij steeds zo verbaasd bleef kijken: hij dacht dat hij op het goede schip zat en was verbaasd over dat echtpaar dat daar zo plotseling uit de achterkajuit kwam en nota bene stampij begon te maken. Voor ons verklaart het waarom die HR352 te koop stond. Het is niet goedkoop om je drugsverslaving te financieren

24 JACHTWERF DOESBURG verwen uw schip met vakkundig onderhoud! schilderwerk - motoren - boegschroef - vuilwatertank - aanpassing interieur - - ijzerwerk - airco & CV - omvormer - generator - teakdek Zin in lekker eten of een ijsje? Servicepost Cafetaria De Linde Hoofdstraat 124 De Steeg (Ca. 500 m van de Jachthaven) Frieda Smees Als kwaliteit uw keuze is! Tevens beschikken wij over een Mobiele snackwagen voor evenementen ed.

25 Ontmoeting door Inge Kroonsberg Ook de redactie wil nog wel eens het ruime sop kiezen, zo ook afgelopen maand. Na gezegd te hebben wij gaan nog even varen, de een zeilt de ander motort, maar van elkaar niet wetend waar naar toe, dan is het des verrassender dat je elkaar tegenkomt op Terschelling. Een steiger verder ligt nl. de HAPPY HOURS van Jan en Annelies Huisman. Gezellig koffiedrinken en borrelen zonder het alleen maar over het Steigernieuws te hebben (en de benodigde kopij) is ook wel eens leuk. Van die kopij gaan de leden ons nog voorzien, hoop ik. Zo zie je maar, Engelen je komt ze overal tegen. Twee aardrijkskundige raadsels Raadsel 1 Een dier wandelde 10 kilometer naar het Zuiden, daarna 10 kilometer naar het Westen en vervolgens 10 kilometer naar het Noorden. Hij was toen weer precies op het punt van vertrek. Vraag: welke kleur had dat dier? Raadsel 1 opgelost? Dan is raadsel 2 gemakkelijk. Een dier waggelde 10 kilometer naar het Noorden, daarna 10 kilometer naar het Westen en vervolgens 10 kilometer naar het Zuiden. Hij was toen weer precies op het punt van vertrek. Vraag: welke twee kleuren had dat dier? Oplossingen per naar de redactie, er zijn geen prijzen te verdienen.

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen Hoofdstuk 2 Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen 48 Gangbare uitdrukkingen bij contact maken en onderhandelen De meeste zinnen die in dit overzicht staan, zijn formeel. U kunt deze

Nadere informatie

Zonne-energie gratis en schoon

Zonne-energie gratis en schoon Zonne-energie gratis en schoon Samen gaan we voor duurzaam Genieten van de zon. Buiten in de tuin, in het park of op het strand. De zon geeft ons gratis energie. We kunnen de zon ook op een andere manier

Nadere informatie

Apostolische rondzendbrief

Apostolische rondzendbrief oktober 9, 2011 Jaargang 1, nummer 1 Lieve mensen, Zo bent u een voorbeeld voor alle gelovigen in Macedonië en Achaje geworden. Wij zijn nu al weer een tijdje hier in het zuiden van Griekenland, in de

Nadere informatie

Nieuwsflits juli 2014

Nieuwsflits juli 2014 Nieuwsflits juli 2014 Samen bouwen in Vertrouwen Nog maar een kleine 2 weken en dan is het vakantie wat is het weer enorm snel gegaan. En wat hebben we allemaal weer ontzettend veel geleerd! Vanaf deze

Nadere informatie

S(~DI~PI~N. NIEUWSIJlUEf NUMMElt 11,.JULI 2015

S(~DI~PI~N. NIEUWSIJlUEf NUMMElt 11,.JULI 2015 S(~DI~PI~N IN}IOUD Het roer gaat om Oproep De Droom van de schepencarrousel Doelstellingen Markante schepen in beweging Professionaliseren Nieuwe schepen Schepen carrousel en social media Donateur worden

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Interview Rob van Brakel

Interview Rob van Brakel Interview Rob van Brakel Atributes Consequences Values Hallo Rob van Brakel, mag ik jou een aantal vragen mogen stellen? Prima. Hoe oud ben je? 21 jaar Wat is je woonsituatie op het moment? Op het moment

Nadere informatie

Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons

Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons Dankdag voor gewas en arbeid Liturgie Voorzang LB 448,1.3.4 Stil gebed Votum Groet Zingen: Gez 146,1.2 Gebed Lezen: Johannes 6,1-15 Zingen: Ps

Nadere informatie

Notulen Algemene Ledenvergadering Vereniging Rijnsche Hout

Notulen Algemene Ledenvergadering Vereniging Rijnsche Hout Notulen Algemene Ledenvergadering Vereniging Rijnsche Hout Datum: zaterdag 7 november 2009 Plaats: Utrecht, Restaurant de Hoge Weide, ontvangst om 16.00 uur Aanwezig: het bestuur: Lenno Maris (voorzitter),

Nadere informatie

VvE Quarakter IV te Krimpen aan den IJssel

VvE Quarakter IV te Krimpen aan den IJssel VvE Quarakter IV te Krimpen aan den IJssel ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Notulen van de Algemene ledenvergadering gehouden

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

Evaluatie enquête Week van het sluipverbruik

Evaluatie enquête Week van het sluipverbruik Evaluatie enquête Week van het sluipverbruik Verzendatum enquête: 5 augustus 2015 Response verzameling: 21 augustus 2015 Verzonden herinneringen: 0 Aantal verzonden enquêtes: 103 Response: 29 ik was wel

Nadere informatie

Een dagje zeilen (groep 4)

Een dagje zeilen (groep 4) Een dagje zeilen (groep 4) Doelstelling: Tactiele stimulatie en samenwerking. Er wordt gewerkt in tweetallen. 1 kind zit op een stoel, met de leuning naar de zijkant, zodat de rug helemaal beschikbaar

Nadere informatie

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd.

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd. Voorwoord In dit boek staan interviews van nieuwkomers over hun leven in Nederland. Ik geef al twintig jaar les aan nieuwkomers. Al deze mensen hebben prachtige verhalen te vertellen. Dus wie moest ik

Nadere informatie

Finale weekend club competitie

Finale weekend club competitie Finale weekend club competitie Ploegentijdrit Zaterdag stond als allereerst de ploegentijdrit op programma. Jawel hoor we moesten als eerste van start. We waren maar met 5 in plaats van 6 man. Start ging

Nadere informatie

Oude Glorie. Evenementen. Nieuwsbrief jaargang 1, nummer 7. Onregelmatig (als er iets te melden valt) 10 september 2015. Website Oude Glorie

Oude Glorie. Evenementen. Nieuwsbrief jaargang 1, nummer 7. Onregelmatig (als er iets te melden valt) 10 september 2015. Website Oude Glorie Oude Glorie Nieuwsbrief jaargang 1, nummer 7 Onregelmatig (als er iets te melden valt) 10 september 2015 Website Oude Glorie De een is op weg naar het volgende evenement, de ander ligt al weer in de thuishaven.

Nadere informatie

Concept - NOTULEN. Donderdag 28 februari 2019, aanvang uur Koetshuis, Avila Beach Hotel

Concept - NOTULEN. Donderdag 28 februari 2019, aanvang uur Koetshuis, Avila Beach Hotel Concept - NOTULEN 24 ste ALGEMENE LEDENVERGADERING VERENIGING VAN PENSHONADO S Donderdag 28 februari 2019, aanvang 19.30 uur Koetshuis, Avila Beach Hotel Aanwezig: 24 leden volgens de presentielijst Bestuur:

Nadere informatie

Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts

Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts "Welkom:... " Introductiefase: 1. "Vandaag gaan we weer een tekst lezen. Daarbij gaan we een nieuwe strategie leren. Deze strategie heet vragen stellen. We gaan

Nadere informatie

Begin jaren 90 was er een uitwisseling tussen Dart Club Sport en één Engels dartsteam.

Begin jaren 90 was er een uitwisseling tussen Dart Club Sport en één Engels dartsteam. Begin jaren 90 was er een uitwisseling tussen Dart Club Sport en één Engels dartsteam. Gezellig met ongeveer 15 personen naar Engeland om daar een lang weekend tegen elkaar te gaan darten en uiteraard

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg.

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Ik begon deze week met het gevoel ik heb er zin in en ik zie wel wat we allemaal gaat gebeuren, ik laat het wel op me afkomen. Na de eerste dag voor

Nadere informatie

MPS Prins Willem Alexander. Bootvakantie 2015 11 oktober t/m 16 oktober

MPS Prins Willem Alexander. Bootvakantie 2015 11 oktober t/m 16 oktober Bootvakantie 2015 11 oktober t/m 16 oktober Voorwoord Namens Stichting On Toer heten we iedereen welkom aan boord van de Mps Prins Willem Alexander. Wij vinden het leuk dat jullie keuze op onze bootvakantie

Nadere informatie

ECO Oostermoer in oprichting

ECO Oostermoer in oprichting Samen sterk voor een leefbaar en duurzaam platteland ECO Oostermoer in oprichting Nieuwsbrief 18 juni 2012 Voor u ligt de eerste nieuwsbrief van ECO Oostermoer, waarin wij u nader informeren over de stand

Nadere informatie

1. Heb je zonnepanelen?

1. Heb je zonnepanelen? Duurzaamheid Het licht uitdoen als je een ruimte verlaat, de verwarming een graadje lager zetten, recyclen. Duurzaam leven kan op verschillende manieren. 9 1. Heb je zonnepanelen? 8 85% 7 6 5 4 Ja Nee

Nadere informatie

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis.

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis. Weer naar school Kim en Pieter lopen het schoolplein op. Het is de eerste schooldag na de zomervakantie. Ik ben benieuwd wie onze mentor * is, zegt Pieter. Kim knikt. Ik hoop een man, zegt ze. Pieter kijkt

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

Nieuwsbrief Vrijwilligers Groote Sluis

Nieuwsbrief Vrijwilligers Groote Sluis Nieuwsbrief nummer 2 / 2013 In deze nieuwsbrief: 1. Opknappen Weerhuis 2. Kijkje in de keuken Zaandijkersluis 3. Vakantieperiode Opknappen Weerhuis Door Madelon Mantel Op dinsdag 2 juli jl. hebben wij

Nadere informatie

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij Rijk Phileas Fogg is een vreemde man. Hij is erg rijk. Maar niemand weet hoe hij aan zijn geld komt. Een baan heeft hij namelijk niet. Toch woont hij in een groot huis, midden in Londen. In zijn eentje.

Nadere informatie

Maatschappelijke Zorgboerderij. Amatheon. Nikki van Berlo. Jasmijn Borms. Joy Willems T4B

Maatschappelijke Zorgboerderij. Amatheon. Nikki van Berlo. Jasmijn Borms. Joy Willems T4B Maatschappelijke Zorgboerderij Amatheon Nikki van Berlo Jasmijn Borms Joy Willems T4B Inleiding Ons groepje bestaat uit Nil

Nadere informatie

Adverteren op one2xs

Adverteren op one2xs Adverteren op one2xs GPT advertenties die wél rendabel zijn. Laat u overtuigen door de vele mogelijkheden die one2xs u biedt. www.one2xs.com 28-11-2008 Adverteren op one2xs. Waarom? Enorm brede doelgroep

Nadere informatie

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven.

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Water Egypte In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Ik ga naar een restaurant in Nederland. Daar bestel ik een glas water. De ober vraagt

Nadere informatie

Het verkoop-adviesgesprek. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Verkopen

Het verkoop-adviesgesprek. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Verkopen Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over verkopen aan en adviseren van gasten in horecabedrijven. Oftewel: het verkoopadviesgeprek. Wat wordt er van je verwacht? Na het bestuderen van deze kaart

Nadere informatie

Zonne-energie in 6 stappen

Zonne-energie in 6 stappen Zonne-energie in 6 stappen Bart van den Bosch 10 / 9 / 2014 U bent enthousiast over het idee om zelf zonneenergie op te wekken. En u overweegt om zonnepanelen aan te schaffen voor uw woning. Zeer waarschijnlijk

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Ja hoor. Dan moet je rechtdoor. Bij de moet je naar rechts en daarna de links. Het postkantoor is aan rechterhand.

Ja hoor. Dan moet je rechtdoor. Bij de moet je naar rechts en daarna de links. Het postkantoor is aan rechterhand. Thema 5 Woonomgeving Oefening 2 Situatie 1 Pardon meneer, mag ik iets vragen? Jazeker, wat kan ik voor doen? Weet u het postkantoor is? Ja hoor. Dan moet je rechtdoor. Bij de moet je naar rechts en daarna

Nadere informatie

DE CLUB MET DE BESTE DIXIELAND EN JAZZ OUDE STIJL

DE CLUB MET DE BESTE DIXIELAND EN JAZZ OUDE STIJL DE CLUB MET DE BESTE DIXIELAND EN JAZZ OUDE STIJL SCHIEHAVEN 11 TEL. 010 476 02 12 3024 EC ROTTERDAM www.c5jazz.nl INTRO NIEUWSBRIEF U ontvangt hier de eerste nieuwsbrief van C5 Jazz. Wij gaan ook moderniseren.

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Les 3 Integratie Leestekst: Een contact-advertentie. Introductiefase

Les 3 Integratie Leestekst: Een contact-advertentie. Introductiefase Les 3 Integratie Leestekst: Een contact-advertentie "Welkom:... " Introductiefase 1. "In de vorige twee lessen hebben we met de kaart gewerkt, waarop alle vragen stonden die we gebruikt hebben om de tekst

Nadere informatie

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Haring! Verse haring! Wie maakt me los! Ik heb verse haring! Ha... ja, nou heb ik jullie aandacht, hè? Sorry, ik ben uitverkocht. Vandaag geen haring

Nadere informatie

IN EEN HUIS IN GEMENGDE HOEVESTIJL

IN EEN HUIS IN GEMENGDE HOEVESTIJL I N T E R I E U R W Wonen op de Windrichtingen IN EEN HUIS IN GEMENGDE HOEVESTIJL Tekst: ANNEMIE WILLEMSE Foto s: JAN VERLINDE 22 TIJDLOOS TIJDLOOS 23 Na een zoektocht naar de ideale bouwgrond, gingen

Nadere informatie

Aldtsjerk, 14 augustus 2015. Allerliefste familieleden, vrienden, bekenden en bridgevrienden, Vandaag wordt mijn allerliefste zusje Anneke 55 jaar!

Aldtsjerk, 14 augustus 2015. Allerliefste familieleden, vrienden, bekenden en bridgevrienden, Vandaag wordt mijn allerliefste zusje Anneke 55 jaar! Aldtsjerk, 14 augustus 2015 Allerliefste familieleden, vrienden, bekenden en bridgevrienden, Vandaag wordt mijn allerliefste zusje Anneke 55 jaar! Tjonge jonge, wat worden we oud hè! Vandaag en morgen

Nadere informatie

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak.

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak. Tik-tak - Lees het gedicht tik-tak voor. Doe dit in het strakke ritme van een langzaam tikkende klok: Tik - tak - tik - tak Ik tik - de tijd - op mijn - gemak. Enzovoort. - Laat de kinderen vrij op het

Nadere informatie

Verslag van de algemene ledenvergadering van 8 april 2016 gehouden in de Bios aan het Dr. Langeveldplein 26.

Verslag van de algemene ledenvergadering van 8 april 2016 gehouden in de Bios aan het Dr. Langeveldplein 26. Verslag van de algemene ledenvergadering van 8 april 2016 gehouden in de Bios aan het Dr. Langeveldplein 26. 1. Opening. De voorzitter opent de vergadering om 20.00 uur en heet de aanwezige leden en in

Nadere informatie

Wetboek van Schatjesland

Wetboek van Schatjesland Wetboek van Schatjesland Als je aardig kan zijn Dan is dat reuzefijn Alsof een kleurig lint mij aan jou verbindt maar als je scheldt dan ben je geen held en liggen we overhoop in een dikke knoop die je

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Haal de zon in huis! Zonnepanelen De Leyens. Informatie voor huurders van Vidomes

Haal de zon in huis! Zonnepanelen De Leyens. Informatie voor huurders van Vidomes Haal de zon in huis! Zonnepanelen De Leyens Informatie voor huurders van Vidomes Inhoudsopgave Zonnepanelen 3 Waarom kiezen voor zonnepanelen? 3 De voordelen 3 Hoe werken zonnepanelen? 4 Andere praktische

Nadere informatie

Afval Anne en de Sorteerbrigade

Afval Anne en de Sorteerbrigade Afval Anne en de Sorteerbrigade Verhaal ontwikkeld voor educatieproject Afval groep 3 School en Cultuur Veenendaal 2014 Geschreven door: Sanne Heymann Tekeningen door: Sjoerd Kreijns Dit is Afval Anne.

Nadere informatie

Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer. Introductiefase: 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent?"

Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer. Introductiefase: 2. Vraag: Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent? Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer "Welkom:..." Introductiefase: 1. "We gaan vandaag proberen te voorspellen." 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent?" 3. Discussie:...

Nadere informatie

Wie heeft die rare knopen erin gelegd? vraagt hij. Ik, geeft Bibi eerlijk toe. Vorige week waaide het nogal hard. Dus toen heb ik de rubberboot en

Wie heeft die rare knopen erin gelegd? vraagt hij. Ik, geeft Bibi eerlijk toe. Vorige week waaide het nogal hard. Dus toen heb ik de rubberboot en Het plan van Bart Dobber, niet doen! Bibi staat op het dek van het schip en kijkt naar haar hond die een kat achterna zit op de kade. Haar broer Bart ligt op de loopplank en peutert aan het touw van de

Nadere informatie

De arme man en zijn parkiet

De arme man en zijn parkiet De arme man en zijn parkiet deel 3/3 Iedereen op straat is blij dat de arme straatmuzikant niet arm meer is. s Avonds brengt hij zijn volle buideltjes met geld naar de bank. Dat is heel veel en thuisgekomen

Nadere informatie

Beeld Hoofdstuk 5. Uitgeschreven tekst. NL test

Beeld Hoofdstuk 5. Uitgeschreven tekst. NL test Beeld Hoofdstuk 5 Uitgeschreven tekst NL test www.ncrv.nl/ncrvgemist/8-1-2011/nl-test-2011-afl-1 (fragment tot 8:53 min.) NL test (NCRV) Duur fragment: 8:53 min. Duur uitzending: 24:49 min. Datum uitzending:

Nadere informatie

Wijngaard het Groenewoud

Wijngaard het Groenewoud 2 E JAARGANG 4 E EDITIE 2017 Wijngaard het Groenewoud 1 november 2017 En het werd herfst! In dit nummer 1 En het werd herfst 2 Ons You-tube kanaal 3 Onze eerste oogst 4. Molentjes 5. Website bezoek geweldig

Nadere informatie

Saam bou aan die toekoms

Saam bou aan die toekoms Nieuws over Stichting Table Mountain en onze jubileum reis naar Zuid-Afrika. View this email in your browser Saam bou aan die toekoms Lieve mensen, Over één dag is het zover: op 12 december vliegen we

Nadere informatie

Nieuws onder de zon. Haal het zonnetje in huis. Onderwerpen. Handicom Solar. Contents

Nieuws onder de zon. Haal het zonnetje in huis. Onderwerpen. Handicom Solar. Contents Contents 1 Chapter... 1.1 paragraph... 1.2 paragraph... 1.2.1 sub paragraph... 1.2.2 sub paragraph... 1.3 paragraph... Nieuws onder de zon september 2013 Haal het zonnetje in huis Onderwerpen 1. BTW-nummers

Nadere informatie

FREE ENERGY NEWSLETTER

FREE ENERGY NEWSLETTER FREE ENERGY NEWSLETTER DE ENERGIEBRONNEN VAN DE 21 STE EEUW Nr. 20, 2011 INHOUDSOPGAVE Voorwoord... 2 Het Experiment deel 2... 4 Nieuwe rubriek: Gebruikers Vertellen... 8 Green Ebox MINI... 11 Speciale

Nadere informatie

Notulen Algemene Ledenvergadering april 2014

Notulen Algemene Ledenvergadering april 2014 Notulen Algemene Ledenvergadering april 2014 Datum: maandag 21 april 2014 Tijd: 10.35 uur t/m 12.00 uur Locatie: Dolfinarium Harderwijk Aanwezigen bestuursleden: Goksel Tatlioĝlu, Angelo Verhoeven, Jan

Nadere informatie

N I E U W S B R I E F

N I E U W S B R I E F N I E U W S B R I E F IJsseldijk 59 8196 KB Welsum Telefoon: 0570-561821 Website: www.obsdijkzicht.nl E-mail: obsdijkzicht@de-mare-scholen.nl DIJKoverZICHT 2015/2016 Nummer 07: 01 april 2016 Wat staat

Nadere informatie

4. Jaarverslag van de secretaris Het jaarverslag over 2013 wordt goedgekeurd met dank aan de secretaresse mevr. B. van der Vegt.

4. Jaarverslag van de secretaris Het jaarverslag over 2013 wordt goedgekeurd met dank aan de secretaresse mevr. B. van der Vegt. Notulen jaarvergadering Historische Kring Dalfsen (concept) Datum 27-01-2014 Aanwezig 54 leden Met kennisgeving afwezig: Dhr. Henk Holsappel, Mw. Rix Pasman 1. Opening door de voorzitter De voorzitter

Nadere informatie

Vacaturebank Vrijwilligers April 2016

Vacaturebank Vrijwilligers April 2016 Vacaturebank Vrijwilligers April 2016 Wegens het wegvallen van de vaste vrijwilliger zoeken wij voor Lilia 4 een nieuwe vrijwilliger die met 2 bewoners af en toe iets wil ondernemen. Te denken valt aan

Nadere informatie

Ivonne Bressers: Dank je wel. Rob Kleijs: Ivon, Kun je nog eens uitleggen wat het Usher Syndroom is?

Ivonne Bressers: Dank je wel. Rob Kleijs: Ivon, Kun je nog eens uitleggen wat het Usher Syndroom is? 100 Col 's beklimmen in 40 dagen met een totale afstand van 4100 kilometer. Eddy Driessen uit Arnhem wil die tocht gaan afleggen en dat doet hij voor zijn plezier maar ook voor het goede doel. Namelijk

Nadere informatie

Op zoek naar een leuke baan? WSD-Groep helpt je op weg!

Op zoek naar een leuke baan? WSD-Groep helpt je op weg! Op zoek naar een leuke baan? WSD-Groep helpt je op weg! leuk en zinvol werk passend bij wat jij kunt gezelligheid met collega s je eigen salaris verdienen Jo Arts, assistent-kok: Van thuis zitten word

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Geboortegedichtjes. Wie zegt dat er geen wonderen gebeuren. En ook nog nooit gebeurd zijn bovendien. Die moet beslist met eigen ogen

Geboortegedichtjes. Wie zegt dat er geen wonderen gebeuren. En ook nog nooit gebeurd zijn bovendien. Die moet beslist met eigen ogen Geboortegedichtjes Wie zegt dat er geen wonderen gebeuren En ook nog nooit gebeurd zijn bovendien Die moet beslist met eigen ogen Dit schitterende wonder komen zien We hebben ze geteld Je armpjes en je

Nadere informatie

De tijd die ik nooit meer

De tijd die ik nooit meer De tijd die ik nooit meer vergeet Jan Smit uit eigen pen deel 3 De Stiep Educatief De tijd die ik nooit meer vergeet De schrijver die blij is dat hij iets kan lezen en schrijven, vertelt over zijn jeugd.

Nadere informatie

BINNENSUIS Jehudi van Dijk

BINNENSUIS Jehudi van Dijk BINNENSUIS Jehudi van Dijk Op het toneel staat een vrouw. Ze draagt gewone kleren en ze heeft een horloge om. Ook staat er een stoel en een prullenbak en ligt er een pluisje op de grond. Ik denk altijs

Nadere informatie

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS)

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Stel dat dat (te grote wonder) gebeurt, ik betwijfel of dat zal gebeuren, maar stel je voor dat, wat zou je dan doen dat je nu niet doet? (p36)

Nadere informatie

Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang!

Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Liturgie Zingen: -Opwekking 654 Dank U voor deze nieuwe dag -Zoek eerst het Koninkrijk van God -Weet je waar het hemels koninkrijk op lijkt (Elly en

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

Notulen van Vergadering van eigenaars, gehouden dinsdag 11 maart 2014, aanvang 19:30 uur.

Notulen van Vergadering van eigenaars, gehouden dinsdag 11 maart 2014, aanvang 19:30 uur. Notulen 1. Opening en vaststelling aanwezige stemmen De voorzitter van de vergadering opent de vergadering en heet de aanwezigen van harte welkom. Vanavond zijn 30 van de 52 stemmen aanwezig dan wel per

Nadere informatie

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp.

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp. Verblijf van Tautvydas Rindzevicius in Kabaya/RWANDA in het kader van het bezoek aan wezen en kwetsbare kinderen gesponsord door de Jyambere stichting. Inleiding Tijdens de periode van juli-augustus 2015,

Nadere informatie

Le tour du Mont Ventoux 2014

Le tour du Mont Ventoux 2014 Le tour du Mont Ventoux 2014 Geen berg zo hoog of... deel 2 waar gaan we heen? 16 december 2013 Fietstocht Mont Ventoux, Pagina 1 Waar ben ik aan begonnen...? Nou, om eerlijk te zijn weet ik dat wel. Maar

Nadere informatie

Jaarverslag 2013-2014

Jaarverslag 2013-2014 NOVA Voorzitter Anthony Matthijsen 24-9-2014 Inhoud Voorwoord... 2 Inleiding... 3 Mijn taken... 3 Externe contacten... 4 Vergaderingen... 4 Administratie... 4 Commissies... 5 Eerstejaarsfeest... 5 De club...

Nadere informatie

Les 1 Integratie Leestekst: Een bankrekening. Introductiefase

Les 1 Integratie Leestekst: Een bankrekening. Introductiefase Les 1 Integratie Leestekst: Een bankrekening "Welkom:... " Introductiefase 1. "In de afgelopen weken hebben we veel teksten gelezen. Deze teksten hebben we samengevat, we hebben vragen erbij gesteld, gekeken

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Gebruik van het dossier We zien dat er een aantal mentoren al gebruik maken van Het Dossier. Complimenten daarvoor.

NIEUWSBRIEF. Gebruik van het dossier We zien dat er een aantal mentoren al gebruik maken van Het Dossier. Complimenten daarvoor. NIEUWSBRIEF December Mentorschap Midden-en Noordoost Brabant 2015 Editie 2 Jaargang 1 Hierbij ontvangt u de nieuwe nieuwsbrief van het Mentorschap Midden -en Noordoost brabant. Hiermee houden wij u op

Nadere informatie

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen.

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. Een klein gesprekje met God Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. God lachte breed. Dat is waar!, zei God. Jij bent ook het licht.

Nadere informatie

Zijn mijn boterhammen op, toon ik mijn brooddoos aan de juf/meester en vraag toestemming om de zaal te verlaten.

Zijn mijn boterhammen op, toon ik mijn brooddoos aan de juf/meester en vraag toestemming om de zaal te verlaten. Wij eten in twee groepen: Groep 1: 1 ste, 4 de en 6 de leerjaar. Groep 1 zet om 12u15 de boterhammenbak en de drankbak bij het pictogram van hun klas in de refter. Om 12u15 gaat groep 1 eten. Zij staan

Nadere informatie

Les 3 Vragenstellen Leestekst: De inbreker. 1. "Vandaag gaan we voor de derde keer een tekst lezen en daarbij vragen maken."

Les 3 Vragenstellen Leestekst: De inbreker. 1. Vandaag gaan we voor de derde keer een tekst lezen en daarbij vragen maken. Les 3 Vragenstellen Leestekst: De inbreker "Welkom:... " Introductiefase: 1. "Vandaag gaan we voor de derde keer een tekst lezen en daarbij vragen maken." 2. Vraag: "Welke vraag hebben we daarbij nodig?"

Nadere informatie

Sauwerd, februari 2015

Sauwerd, februari 2015 Sauwerd, februari 2015 Van de directeur Op je kop in de prullenbak! Drie weken lang heeft de container van de actie recycleplan op ons schoolplein gestaan. En wat werd er flink gesjouwd met oude elektrische

Nadere informatie

Liefdesgedichten schrijven

Liefdesgedichten schrijven Deze les hoort bij het boek Wil jij... met mij? geschreven door Rian Visser met tekeningen van Annet Schaap en gepubliceerd door uitgeverij Moon. Doel: leerlingen zelf gedichten laten schrijven Leeftijd:

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Het rondje Noord Holland is van start. Maar liefst 26 boten dit jaar gaan ermee.

Het rondje Noord Holland is van start. Maar liefst 26 boten dit jaar gaan ermee. Het rondje Noord Holland is van start. Maar liefst 26 boten dit jaar gaan ermee. Donderdagochtend tussen 9:00 uur en 9:30 uur vertrekken de Pietermannen vanuit Volendam en de Kuylkarpers vanuit Hoorn,

Nadere informatie

Overzicht activiteiten MVSV in 2014

Overzicht activiteiten MVSV in 2014 Overzicht activiteiten MVSV in 2014 2014 Was voor MVSV het eerste volledige jaar dat we van ons nieuwe clubhuis en vaarwater konden genieten. Als club hebben we een goed jaar achter de rug met een aantal

Nadere informatie

RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS

RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS Huisartsenpraktijk Dalfsen ARGO BV 2014 Rapportage wachtkamerinterview Inleiding Onder de cliënten van huisartsenpraktijk Dalfsen zijn de afgelopen 2 jaren tevredenheidsonderzoeken

Nadere informatie

BIJEENKOMST. Supporters. van waterland

BIJEENKOMST. Supporters. van waterland BIJEENKOMST Supporters van waterland SEIZOEN 2014-2015 Terugblik seizoen 2013/2014 Agenda Opening Terugblik 2013-2014 Financien Benoeming bestuursleden Ingekomen ideeën - Bordjes en cadeau Gala - Bierviltjes

Nadere informatie

zomer Vakantie zomer

zomer Vakantie zomer NieuwsBrief nr.3, 2011 Naar Binnen Beste lezer, Het is weer tijd voor de zomer. In het midden van Nederland is afgelopen week de zomervakantie begonnen. De kinderen hebben zes weken geen school. Zes weken

Nadere informatie

Hoe voorkom je diefstal op reis.

Hoe voorkom je diefstal op reis. Hoe voorkom je diefstal op reis. Diefstal op reis, dit is iets wat we liever niet willen overkomen wanneer we in het buitenland zitten. Toch gebeurt het. Ik kan me nog goed herinneren dat ik een jaar geleden

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

ROFFELTJE. Hij ziet het niet

ROFFELTJE. Hij ziet het niet Spechtstraat 49, 3853 VA, Ermelo, 0341-552284 ROFFELTJE > Hij ziet het niet Vol vertrouwen legt hij zijn kleine bruine handjes in die van mij. Ik heb zwarte Piet gezien vertelt hij me met glanzende bruine

Nadere informatie

DWF Vraag en antwoord

DWF Vraag en antwoord DWF Vraag en antwoord 1. Moet er nog een papieren versie als backup worden gemaakt? Antwoord: Nee, alle wedstrijden die digitaal gaan dienen via het digitaal wedstrijdformulier ingevuld te worden. 2. Wanneer

Nadere informatie

Notulen Algemene ledenvergadering

Notulen Algemene ledenvergadering Notulen Algemene ledenvergadering VvE Gebouw 'Oude Wal' Hoogvliet Lokhorsterland 3193 ET HOOGVLIET Plaats : Zevensprong Hoogvliet Datum : 29-11-2011 1. Opening van de vergadering & vaststellen aantal stemmen

Nadere informatie

Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn?

Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn? Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Bij deze preek is geen powerpoint

Nadere informatie

BEHEERDER ZIJN BIJ DE DORPSBOERDERIJ IN WASPIK Het is inmiddels al een jaar geleden (maart 2012) dat onze Dorpsboerderij haar deuren officieel opende. Dankzij de inzet van een team van ongeveer 30 beheerders

Nadere informatie

Copyright Marlou en Anja Alle rechten voorbehouden Opeenrijtje.com info@opeenrijtje.com 3.0 [2]

Copyright Marlou en Anja Alle rechten voorbehouden Opeenrijtje.com info@opeenrijtje.com 3.0 [2] Copyright Marlou en Anja Alle rechten voorbehouden Opeenrijtje.com info@opeenrijtje.com 3.0 [2] Voorwoord Voor je ligt het e-book: Praktisch en Positief Opvoeden met structuur van de PEPmethode. Op basis

Nadere informatie

Twee blauwe vinkjes. Door: Lenneke Sprong

Twee blauwe vinkjes. Door: Lenneke Sprong Twee blauwe vinkjes Door: Lenneke Sprong Nog steeds maar een vinkje. Buiten begon de zon te schijnen, waardoor er schaduwen op de lichtblauwe muur ontstonden. Waarom ontvangt hij niet mijn berichtje vroeg

Nadere informatie

3 Bijna ruzie. Maar die Marokkanen en Turken horen hier niet. Ze moeten het land uit, vindt Jacco.

3 Bijna ruzie. Maar die Marokkanen en Turken horen hier niet. Ze moeten het land uit, vindt Jacco. 1 Het portiek Jacco ruikt het al. Zonder dat hij de voordeur opendoet, ruikt hij al dat er tegen de deur is gepist. Dat gebeurt nou altijd. Zijn buurjongen Junior staat elke avond in het portiek te plassen.

Nadere informatie

VvE Krooneend te Krimpen aan den IJssel

VvE Krooneend te Krimpen aan den IJssel VvE Krooneend te Krimpen aan den IJssel ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Notulen van de Algemene ledenvergadering gehouden

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

Heer, U kent mij als geen ander U weet of ik zit of sta en U kent ook mijn gedachten voordat ik iets zeggen ga

Heer, U kent mij als geen ander U weet of ik zit of sta en U kent ook mijn gedachten voordat ik iets zeggen ga Hieronder staan de teksten van nieuwe liedjes, zodat jullie ze thuis ook kunnen oefenen: 'k Heb Jezus nodig heel mijn leven 'k Heb Jezus nodig, heel mijn leven. 'k Heb Jezus nodig, dag aan dag, in m'n

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

Mariëtte Middelbeek REDDERS LANGS DE KUST VERHALEN UIT DE REDDINGBOOT. Muitgeverij. marmer

Mariëtte Middelbeek REDDERS LANGS DE KUST VERHALEN UIT DE REDDINGBOOT. Muitgeverij. marmer redders langs de kust Mariëtte Middelbeek REDDERS LANGS DE KUST VERHALEN UIT DE REDDINGBOOT Muitgeverij marmer Schoolreis Ed Koopman / KNRM Enkhuizen / Donderdagmiddag 15:34 uur DE DRIEËNDERTIG KINDEREN

Nadere informatie