Netwerk Naamkunde Jaarverslag 2007

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Netwerk Naamkunde Jaarverslag 2007"

Transcriptie

1 Netwerk Naamkunde Jaarverslag 2007 Inleiding Het Netwerk Naamkunde is in 2006 opgericht als een platform waarop naamkundigen in Nederland en Vlaanderen hun krachten kunnen bundelen en kunnen samenwerken als een groep - geografisch verspreid, maar via internet en workshops toch als een eenheid. Het gemeenschappelijke kenmerk van de leden van het Netwerk Naamkunde is dat zij zich op een wetenschappelijke manier voor namen interesseren. De mate waarin en de context waarbinnen zij zich met naamkunde bezighouden, is zeer verschillend. Het Netwerk Naamkunde wordt organisatorisch en technisch ondersteund door het DOC Namen van het Meertens Instituut. Deze ondersteuning bestaat onder meer uit het in kaart brengen van de naamkundige activiteiten van de leden van het netwerk en het organiseren van workshops. De technische ondersteuning betreft onder meer de mailinglist, de toegankelijkheid van gegevensbestanden, en de website. In 2007 is met name de gedachtenwisseling via het digitale discussieforum goed van de grond gekomen. Verder heeft het DOC Namen zich een zekere routine eigen gemaakt voor de organisatie van de halfjaarlijkse workshops voor het Netwerk Naamkunde. De workshop van 2007 is in goede samenwerking met de Universiteit Antwerpen tot stand gekomen. Leden Eind 2007 bestond het Netwerk Naamkunde uit 79 leden. Informatie over deze leden is te vinden op de website van het Netwerk Naamkunde, Workshops Elk half jaar wordt er een workshop georganiseerd voor de leden van het Netwerk Naamkunde. Van elke workshop wordt na afloop uitgebreid verslag gedaan op de website. In 2006 zijn de workshops - die het karakter hebben van een symposium - gehouden in juni en december. In 2007 is na de workshop van juni besloten om de workshops voortaan te houden in september of oktober en in januari of februari. Op 29 juni 2007 is de derde workshop van het Netwerk Naamkunde gehouden aan de Universiteit Antwerpen. Er waren 20 deelnemers en de dagvoorzitter was Frans Debrabandere. Het ochtendprogramma bestond uit een lezing van Ludger Kremer ( Functieverandering van ondernemingsnamen: een diachronische analyse van Duitse steekproeven ( ) ) en van Paul Kempeneers ( Vicca(erts) van bij ons ). Na de middagpauze volgde een lezing van Jef van Loon ( Naam en etnie in de late prehistorie van de Nederlanden ), waarin terloops het oudste Nederlands uit de Romeinse tijd in een plaatsnaam werd geïdentificeerd. De middag werd afgesloten met de presentatie van het boek Theory and Typology of Proper Names van Willy van Langendonck, uitgegeven door Uitgeverij De Gruyter (Berlin/New York, 2007). Na een inleiding door de auteur heeft Mark van de Velde laten zien hoe de theorie van Van Langendonck getoetst kan worden aan exotisch taalmateriaal. Doreen Gerritzen hield tot slot een uiteenzetting over de relatie tussen naamtheorie en naamkundig onderzoek op basis van een enquête onder een aantal specialisten in het vakgebied.

2 Website De website van het Netwerk Naamkunde, is op 13 februari 2007 de lucht in gegaan. Naast een overzicht van de leden en hun gegevens (adres, onderzoeksinteresses, links) biedt de website nieuwsberichten, verslagen van workshops en researchpapers. Voor het brede publiek is er achtergrondinformatie te vinden over voornamen, familienamen en aardrijkskundige namen. Er is per 1 september 2007 een stagiair aangetrokken om de publieksinformatie op te schonen en uit te breiden. Verder is in september van 2007 de Nederlandse Voornamen Top via de website ontsloten. De website (althans het HTML-gedeelte) voldoet aan de standaarden van de W3C en is daardoor ook goed toegankelijk voor mensen met een lichamelijke handicap. Mailinglist De mailinglist, beschikbaar sinds november 2006, is door de leden van het Netwerk Naamkunde goed ontvangen. Naast kennisuitwisseling en discussie wordt dit digitale discussieforum gebruikt om congressen en publicaties aan te kondigen. In 2007 is het aantal deelnemers gestegen van 60 in januari naar 67 in december. Een klein aantal van deze deelnemers is geen lid van het Netwerk Naamkunde, maar is uit pure belangstelling voor de discussie aangemeld voor de mailinglist. Gemiddeld zijn er 33 berichten per maand via de mailinglist verstuurd. In totaal zijn 38 deelnemers actief geweest op de mailinglist. Een compleet overzicht van deze getallen vindt men hieronder: - januari 2007: 22 berichten; 60 deelnemers, waarvan 13 actief. - februari 2007: 9 berichten; 65 deelnemers, waarvan 7 actief. - maart 2007: 31 berichten; 66 deelnemers, waarvan 16 actief. - april 2007: 25 berichten; 66 deelnemers, waarvan 11 actief. - mei 2007: 65 berichten; 66 deelnemers, waarvan 20 actief. - juni 2007: 49 berichten; 66 deelnemers, waarvan 15 actief. - juli 2007: 64 berichten; 66 deelnemers, waarvan 12 actief. - augustus 2007: 16 berichten; 66 deelnemers, waarvan 8 actief. - september 2007: 3 berichten; 67 deelnemers, waarvan 3 actief. - oktober 2007: 14 berichten; 67 deelnemers, waarvan 9 actief. - november 2007: 28 berichten; 67 deelnemers, waarvan 11 actief. - december 2007: 73 berichten; 66 deelnemers, waarvan 22 actief. Naamkundige activiteiten leden In de loop van 2008 hebben 36 leden van het Netwerk Naamkunde gereageerd op de oproep een overzicht te geven van hun naamkundige activiteiten in Van deze 36 hebben zeven laten weten in 2007 geen specifiek naamkundige activiteiten te hebben verricht. De activiteiten zijn geordend op de volgende onderwerpen: onderwijs, lopende projecten, dataverzameling, publicaties, lezingen, organisatie workshops / projectgroepen / overige bijeenkomsten, overige activiteiten, voorlichting (pers). Onderwijs - Bloothooft, Gerrit: college Moderne Naamkunde mei/juni 2006: - Gerritzen, Doreen: Gastcollege in de reeks Moderne Naamkunde, Universiteit Utrecht, 7 mei 2007.

3 - Marynissen, Ann: zomersemester 2007: Hauptseminar 'Onomastik', Institut für Niederlandistik, Univ. zu Köln. - Ormeling, Ferjan: UNGEGN Toponymy course in Tunis, April 2-6, 2007, i.s.m. Centre Régional de Télédétection des États de l Afrique du Nord (CRTEAN), Organisation Africaine de Cartographie et de Télédetection (OACT) Office de la Topographie et de la Cartographie (OCT). - Toorians, Lauran: MA-seminar voor hoofdvakstudenten Keltisch over Continentaal Keltisch en de problematiek rond het Keltisch in de Nederlanden (Utrecht, 4e blok 2006/2007). Resultaat: enkele werkstukken van studenten waarin Nederlandse (plaats)namen worden behandeld. Lopende projecten - Boerrigter, Reina: werkzaam aan een proefschrift over moderne straatnamen en straatnaamgeving. - Brouwer, Leendert: werkzaam aan de naamkundige databanken Namen en Naamkunde in Nederland en elders ( en de Nederlandse Familienamen Databank ( - Gerritzen, Doreen: onderzoek naar de achtergrond van moderne voornamen en beheer van de Nederlandse Voornamen Databank ( - Kremer, Ludger: onderzoek naar Duitse ondernemingsnamen. - Leenders, Karel: werkzaam aan het aspect landschap en nederzettingen voor een boek over de geschiedenis van Oosterhout in Noord-Brabant (te verschijnen in 2009). In dat kader zijn veel namen van terreinen en nederzettingen nader bekeken (oudste vermeldingen opgespoord, locatie uitgezocht en eventueel naar betekenis gepeild). Zie ook: Lauran Toorians. - Marynissen, Ann: voortzetting van het project 'Atlas van de familienamen in het Nederlandse taalgebied'. Zie: - Nijboer, Harm: samen met Reina Boerrigter werkzaam aan de website van het Netwerk Naamkunde ( - Nijboer, Harm: samen met Reina Boerrigter werkzaam aan de organisatie van het symposium Names in the Economy III ( - Nijboer, Harm: werkzaam aan een digitaliseringsproject van de veldnamencollectie van het Meertens Instituut. - Ormeling, Ferjan: EuroGeoNames-project in samenwerking met Bundesamt für Kartographie und Geodäsie, GeoDan, Kadaster. Het creëren van een virtuele Europese database van geografische namen. De Universiteit Utrecht draagt hieraan bij met onderzoek naar exoniemen en naar de user/business requirements voor een dergelijke database, die via een server begin 2009 toegankelijk moet zijn. - Otten, Dirk: veldwerk voor het boek 'Boerderijnamen in Voorst. Herkomst, betekenis en gebruik van ruim 900 boerderijnamen uit de periode '. - Otten, Dirk: uitwerken van de informatie uit het archiefonderzoek en het veldwerk tot een voorlopig typoscript. - Reinsma, Riemer: onderzoek ten behoeve van een populair-wetenschappelijk boek over Nederlandse en Vlaamse toponiemen dat in 2008 bij uitgeverij Atlas zal verschijnen en als werktitel heeft: Oorsprong van geografische namen in Nederland en Vlaanderen. - Spek, Theo: Veldnamenproject Drentse Aa.

4 - Toorians, Lauran: als mediëvist betrokken bij het project over de geschiedschrijving van Oosterhout in Noord-Brabant (te verschijnen in 2009). Zie ook: Karel Leenders. Dataverzameling - Belmans, Gie: verzamelen van archiefattestaties over de familienaam Regnitter. - Bloothooft, Gerrit: Selectie familienamen in de GBA (september), verschillende familienamen van 16 miljoen personen (met geboorteplaats en geboortedatum). - Buiks, Christ: Opslag van gegevens uit archieven van Princenhage, Terheyden, Baarle-Nassau, Etten-Leur en Oosterhout in databestand. - Kempeneers, Paul: Toponiemen van Glabbeek, Zuurbemde, Bunsbeek en Kapellen (deelgemeenten van de gemeente Glabbeek, Vlaams-Brabant) en toponiemen van Aarschot en omgeving (Vlaams-Brabant). Publicatie voorzien in Publicaties - Bloothooft, G. (2007). 'Opmerkelijke voornamen in de Gemeentelijke Basisadministratie (1). Grenzen aan de vorm? In: Burgerzaken en Recht, 14, pp %2012%20Opmerkelijke%20namen%20in%20de%20GBA.pdf - Boerrigter, Reina: Identity reflecting business names. In: Eva Brylla & Mats Wahlberg [red.] Proceedings of the 21st International Congress of Onomastic Sciences Uppsala August Institutet för språk och folkminnen, Uppsala, 2007, pp Boerrigter, Reina: Spelling van straatnamen. In: Engelbrecht van Nassau. Heemkundige Kring Breda 26 (2), 2007, p Brouwer, Leendert: 'Kroniek Nederland'. Recensie van: verschillende auteurs, signalering en bespreking van 33 boeken. In: Naamkunde 36 ( ), te verschijnen. - Ebeling, Rudolf A.: 'Zu den Norderneyer Vornamen des 18. und 19. Jahrhunderts. In: Schat der Neder-duytscher spraken. Funde niederdeutscher Forschung. Liber amicorum für Ludger Kremer. Hrsg. Tom F.H. Smits. Münster 2007 (= Niederdeutsches Wort 47/48, 2007/2008), pp Ebeling, R.A.: Et Nedersaksisch Instituut en zien veldnaemeprojekten. In: De Ovend. Stellingwarfs tiedschrift 35 (2007) 1 (feb) pp Gerritzen, Doreen: Das niederländische Personennamensystem. In: Andrea Brendler & Sylvio Brendler [red.] EUROPÄISCHE PERSONENNAMENSYSTEME: EIN HANDBUCH. Hamburg, 2007, pp Gerritzen, Doreen: De voornaam als schakel tussen generaties. In: Pieter Stokvis [red.] Geschiedenis van het privéleven. Bronnen en benaderingen. OUNL/SUN, Heerlen/Amsterdam, 2007, pp Gerritzen, Doreen: First names of Moroccan and Turkish immigrants in the Netherlands. In: Eva Brylla & Mats Wahlberg [red.] Proceedings of the International Congress of Onomastic Sciences 21, Uppsala August SOFI

5 (Språk- och folkminnesinstitutet, Institute for Dialectology, Onomastics and Folklore Research), Uppsala, 2007, pp Gerritzen, Doreen: Milan Harvalík & Enzo Caffarelli (eds.) Onomastic terminology: an international survey. In: Rivista Italiana di Onomastica (RIOn) XIII (1), 189, 196, 208, Gerritzen, D. (2007) Mode in voornamen. In: Reflector 3 (november), pp Goossens, Jan (2007/2008) 'Dreimal Kremer', In: Niederdeutsches Wort 47/48 (= Schat der Neder-duytscher spraken. Funde niederdeutscher Forschung. Liber amicorum für Ludger Kremer, hrsg. von Tom F.H. Smits), pp , met een stukje familienaamgeografie. - Goossens, Jan (2003 = 2007) 'Vanwaar zijn ze naar Oostland gereden', In: Leuvense Bijdragen 92 (= Themanummer: feestbundel W. Van Langendonck), met beschouwingen over migratie van middeleeuwse Nederlandse plaatsnamen naar Oost-Duitsland. - Pierre Hessmann: 'Bergnamen um Höxter'. In: Niederdeutsches Wort. Band 47/48, , pp Keunen, Luuk (2007) Voorstel voor straatnaamgeving op de nieuwe campus van Wageningen UR Advies aan het College van Bestuur van Wageningen UR. Wageningen. - Keunen, Luuk (2007) Straatnamen als cultuurhistorisch erfgoed In: Jaarverslag 2006, pp Monumentencommissie Wageningen, Wageningen. - Kempeneers, Paul: 'Vicca van bij ons' In: Eigen Schoon en de Brabander, jg. 90 (2007), pp ). - Kempeneers, Paul: 'Het rentboek van Filips de Zangre uit Leuven' (samen met L. Van Buyten) In: Museumstrip, jg. 34 (2007), nr. 2, pp Kempeneers, Paul: 'Tiense Sprokkels' nr. 232 tot 259 In: Advertentieblad Publipers, tweewekelijks ( exx.), jg Kempeneers, Paul: 'Fatale schoten in Kapellen' In: Oost-Brabant, jg. 44 (2007), pp Kempeneers, Paul: 'Inbraak in Kumtich' In: Oost-Brabant, jg. 44 (2007), pp Kempeneers, Paul: 'Cijnsboek van Henrick van Calsteren in Kapellen' In: Oost- Brabant, jg. 44 (2007), pp Kempeneers, Paul: Medewerker aan artikelen in Erfgoedbibliotheek van de Belgische gemeenten, Vlaams-Brabant. Tielt, Lannoo, Kempeneers, Paul: 'Burennijd in Glabbeek' In: Oost-Brabant, jg. 44 (2007), pp Kempeneers, Paul: 'De Schutters van Zuurbemde', in: Oost-Brabant, jg. 44 (2007), pp Kempeneers, Paul: 'Toponymie van Attenrode-Wever' In: Handelingen van de KCTD 2007, pp Kremer, Ludger, Elke Ronneberger-Sibold (eds.): Names in Commerce and Industry: Past and Present. Berlin: Logos Verlag pp.

6 - Kremer, Ludger, Elke Ronneberger-Sibold: Names in Commerce and Industry: An Introduction. In: Names in Commerce and Industry: Past and Present. Ed. by Ludger Kremer and Elke Ronneberger-Sibold. Berlin 2007, pp Kremer, Ludger (2007) Tendenzen der Namengebung bei deutschen Unternehmen. In: Eva Brylla, Mats Wahlberg (eds.): Proceedings of the 21st International Congress of Onomastic Sciences. Uppsala August Vol. 3. Uppsala: Institutet för språk och folkminnen, pp Langendonck van, Willy (2007) Theory and Typology of Proper Names. Berlin/New York: Mouton de Gruyter. - Langendonck van, Willy (2007) Proper names as the prototypical nominal category. (Keynote address op het 13th International Congress of the Names Society of Southern Africa Maputo, September 27-30, 2004). In: Names (Festschrift in Honor of Edwin D. Lawson), pp Langendonck van, Willy (2007) A pragmatic-semantic-syntactic analysis of names. In: Acta Onomastica (Praag) 48, pp Langendonck van, Willy & Mark Van de Velde (2007) Naar een universele theorie van eigennamen. In: Handelingen van de Koninklijke Commissie voor Toponymie & Dialectologie 79:, pp Langendonck van, Willy (2007) Het toponiem Tildonk. In: HOGT (Haachts Oudheid- en Geschiedkundig Tijdschrift) 22/1, pp Langendonck van, Willy (met Mark Van de Velde) Are proper names pronouns with fixed reference? Recensie-artikel van: Anderson, John M The Grammar of Names. Oxford: Oxford University Press. Gevraagd door Studies in Language. - (2007) Feestbundel Willy Van Langendonck. Themanummer: Leuvense Bijdragen 92/3-4, Marynissen, Ann (2007), Familienamentypes in het Nederlandse en het Duitse taalgebied. In: J. Stegeman (red.), Handelingen van de bijeenkomst van universitaire docenten Nederlands in het Duitse taalgebied, Zürich, maart 2006 (2007), pp Ormeling, Ferjan: de volgende rapporten vervaardigd en ingediend. Ze staan nu op de website van de UNGEGN ( - Report of the Netherlands (conf. paper E/CONF.98/17) - Report of the Convenor of the Working Group on Training Courses in Toponymy (zie 24e zitting, W.P.4, ) - Report of the Liaison officer with the International Cartographic Association (in zijn kwaliteit van secretary-general van de ICA); zie 24e zitting W.P.2 - User/business requirements of a European Geographical Names Infrastructure and Service (zie E/CONF.98/18) - Ormeling, Ferjan en Nico Bakker (2007) Franse, Russische, Spaanse, Arabische en Chinese versies van het in 2006 door de VN gepubliceerde Manual for the national standardization of Geographical names, waaraan Nico Bakker en Ferjan Ormeling twee hoofdstukken hebben bijgedragen.

7 - Ormeling, Ferjan (2007) Dutch exonym standardization. In: Peter Jordan, Orozen Adamic and Paul Woodman (eds) Exonyms and the international standardization of geographical names. Wiener Osteuropa Studien no 24, pp , herausgegeben vom Österreichischen Ost- und Südosteuropa-Institut, Wien. - Ormeling, Ferjan (2007) The EuroGeoNames project: developing a European geographical names infrastructure and services. In: Abstracts of Papers, 23 rd international cartographic conference, p Roskartografiya, Moscow. - Ormeling, Ferjan (2007) Geographical Names in the VOC Atlas by Isaak de Graaf (AD1700) In: M. Oehrli Paper and poster abstracts of the 22 nd International Conference on the History of Cartography, Berne. Sonderheft 17 Cartographica Helvetica, Muster. - Ormeling, Ferjan 9 e conferentie voor de standaardisering van geografische namen. Geo-Info , pp Ormeling, Ferjan Report EGN WP2 User/business requirements (107 pp.). - Ormeling, Ferjan (2007) Teaching Toponymy through the Web. In: Onoma, vol. 39, pp , 2004, verschenen in Otten, Gerard, Nieuwe straatnamen (XXI) In: Engelbrecht van Nassau, kwartaalblad van de Heemkundige Kring Breda, jaargang 2007, pp ; Nieuwe straatnamen (XXII), p. 53; Nieuwe straatnamen (XXIII), pp ; Nieuwe straatnamen (XXIV), pp Otten, Gerard, De straatnamen van Hazeldonk, gemeente Breda In: Engelbrecht van Nassau, kwartaalblad van de Heemkundige Kring Breda, jaargang 2007, pp en Otten, Gerard, Nieuwe straatnamen in Bavel In: Brieven van Paulus, tweemaandelijkse periodiek van de heemkundekring Paulus van Daesdonck te Ulvenhout, jaargang 2007, nummer 165, pp Arend Quak, 'Poederooien', In: Carola Post van der Linde & Lars van Wezel (red.), Twai tigjus jere. Jubileumnummer van het mededelingenblad van de Vereniging van Oudgermanisten, uitgegeven ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van de vereniging, Amsterdam 2007, pp Reinsma, Riemer (2007) Geschiedenis op straat (serie over Nederlandse straatnamen: Schouw, De Maat, Demer, Manpad, Weg van Ongenade). In: Onze Taal. - Reinsma, Riemer (2007) 'Lage Landen, Mooie Namen' (serie over toponiemen). In: Nederlands van Nu (Neerlandia). - Reinsma, Riemer (2007) Een dorp met drie namen: Nederhorst den Berg. In: Werinon, nummer 5. - Rentenaar, Rob, Hofstede, huisstede en heemstede in de Nederlandse toponymie. In: Landschap in ruimte en tijd. Liber amicorum aangeboden aan prof.dr. Guus J. Borger bij gelegenheid van zijn 65e verjaardag. Amsterdam 2007, pp Rentenaar, Rob, Summary presented at the final session. In: Proceedings of the 21st International Congress of Onomastic Sciences. Uppsala August Ed. Eva Brylla & Mats Wahlberg in collaboration with Rob Rentenaar. Uppsala 2007, pp Rentenaar, Rob, Index op Van Mieris' Groot Charterboek der Graaven van Holland (delen II, III en IV). ['s-gravenhage] pp. Heruitgave op CD-

8 Rom Charter boeken (BoekopCD nr 46596). Apeldoorn Rentenaar, Rob (met Vibeke Dalberg), Bespreking van: Namenarten und ihre Forschung. Ein Lehrbuch für das Studium der Onomastik. Anlässlich des 70. Geburtstages von Karlheinz Hengst herausgegeben von Andrea Brendler und Silvio Brendler. Mit einem Geleitwort von Volkmar Hellfritzsch. Hamburg In: Studia Anthroponymica Scandinavica. Tidskrift för nordisk personnamnsforskning 25 (2007), pp Tempelaars, Rob: Tweeënvijftig artikelen over bijnamen in de Onze Taal Taalkalender 2008 (Sdu Uitgevers, Den Haag 2007), wekelijks op zaterdag (de Bijnamendag ). - Toorians, Lauran: 'De Kuil in Udenhout is geen kuil.' In: De Kleine Meijerij 58/1 (2007), pp Toorians, Lauran: [rec.] 'Richard Coates & Andrew Breeze, Celtic Voices English Places. Studies of the Celtic impact on Place-Names in England', In: Zeitschrift für celtische Philologie 55 (2007), pp Toorians, Lauran: 'How prehistoric are the Celts and what can Celtic Studies do for Archaeologists?' In: Greta Anthoons & Herman Clerinx (eds), The Grand 'Celtic' Story? Proceedings of the conference held in Brussels on 19 november Mémoires de la Société Belge d'études Celtiques 28. (Bruxelles 2007), pp Toorians, Lauran: 'Van SENEUCAEGA tot Zennewijnen: de talen van de Bataven.' In: Nico Roymans, Ton Derks & Stijn Heeren (eds), Een Bataafse gemeenschap in de wereld van het Romeinse rijk. Opgravingen te Tiel-Passewaaij (Utrecht 2007), pp Toorians, Lauran: 'Een extra -t in het dialect van Loon op Zand: enkele toponiemen.' In: Carole Post van der Linde & Lars van Wezel, m.m.v. Annelies Roeleveld (red.), 'Twai tigjus jere.' Jubileumnummer van het Mededelingenblad van de Vereniging van Oudgermanisten, uitgegeven ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van de vereniging (Amsterdam 2007). pp Wijman, Erwin: 'Corus, Coris, Corio, Corbis, Cordares. Over nietszeggende bedrijfsnamen.' In: Onze Taal, jrg. 76, nr. 4, pp Wijman, Erwin: De bedrijfsnamenfabriek, Trends en kuddegedrag. Uitgeverij Nieuw Amsterdam, Amsterdam, Wijman, Erwin: Nieuwe zorgnamen werken verkillend. In: ZorgVisie (Elsevier), september Wijman, Erwin: Maak het verschil of je verdwijnt. In: De Zaak, oktober Wijman, Erwin: Waarom Fiat zijn Croma gewoon weer Croma noemt, Ben geen Ben meer heet maar T-Mobile en waarom een sekslijnmeisje Chantal of Wendy heet. In SalesManagement, december Lezingen: - Brouwer, Leendert: 'Naam en spelling'. Vergadering van de Straatnamencommissie van Amsterdam, 14 december Buiks, Christ: over de toponiemen van Princenhage, BRG, 8 maart Buiks, Christ: 'Knelpunten in de toponymie', studiemiddag toponymy Noord- Brabant, Den Bosch, 20 april 2007.

9 - Gerritzen, Doreen: 'Naamtheorie en naamkundig onderzoek.' Derde Workshop Netwerk Naamkunde, Universiteit Antwerpen, 29 juni Gerritzen, Doreen: 'Willy van Langendonck en ICOS/Onoma.' Huldezitting voor Willy Van Langendonck, Universiteit Leuven, 29 september Kempeneers, Paul: Vicca van bij ons. Lezing op Workshop Netwerk Naamkunde, Antwerpen, 29 juni Kremer, Ludger: Von der Vereinsbank in Hamburg zur HVB: Zur Diachronie deutscher Unternehmensnamen. Lezing op het symposium: Names in the Economy 2: Where Business Strategies meet Onomastics. Wenen, juni Kremer, Ludger: Functieverandering van ondernemingsnamen: een diachronische analyse van Duitse steekproeven ( ). Lezing op Workshop Netwerk Naamkunde, Antwerpen, 29 juni Kremer, Ludger: Motivwandel bei der Namengebung deutscher Unternehmen. Eine diachronische Analyse (am Beispiel der Genossenschaften). Lezing op Jahresversammlung der Gesellschaft für Namenforschung, Leipzig, 15 november Langendonck van, Willy: Voorstelling van het boek Theory and Typology of Proper Names op de workshop van het Netwerk Naamkunde (Antwerpen, 29 juni 2007). - Langendonck van, Willy: Waarom zulke belangrijke woorden als eigennamen zo moeilijk onthouden worden. Lezing gehouden op de viering van Willy van Langendonck (Leuven, 29 september 2007); VLDN-congres te Echt 2007; Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (Gent 2007). - Langendonck van, Willy: Flemish nicknames for internet chatting. Lezing gehouden op de International A. Vanagas Conference: The Name in Language, History, and Consciousness (Vilnius 2007). - Marynissen Ann, Ursprung, Motivierung und Bildung der Familiennamen im niederländischen Sprachgebiet. Colloquium 'Von Angenendt bis Seegers/Zeegers. Familiennamen an Niederrhein und Maas', georganiseerd door de Niederrhein- Akademie, Geldern (Duitsland), 17 november Nijboer, Harm: 'De veldnamencollectie van het Meertens Instituut.' Studiemiddag Toponymie in Noord-Brabant, Samenwerkingsverband Volkscultuur, 's- Hertogenbosch, 20 april Nijboer, Harm: 'Webservices, cultuurhistorie en GIS.' Workshop webservices, cultuurhistorie en GIS, Meertens Instituut, Amsterdam, 28 september Ormeling, Ferjan (met V.S. Tikunov en M. Konecný): Atlas Information Systems and Geographical Names Information Systems as contribuants to Spatial Data Infrastructure. 5th International Symposium on Digital Earth. 8 Juni 2007, Berkeley. - Ormeling, Ferjan: Geographical Names in the VOC Atlas by Isaak de Graaf (AD1700) International Conference on the history of cartography, Bern, 11 juli 2007.

10 - Ormeling, Ferjan: EuroGeoNames, Internationaal Kartografisch congres, Moskou: 7 augustus Ormeling, Ferjan: ICA webcourse on toponymy 23 augustus 2007, 9 th UN Conference on the standardization of geographical names, New York. - Ormeling, Ferjan: Geographical names in cartography and spatial data infrastructure. International Colloquium "Geographical names in the context of spatial data infrastructures." Bundesamt für Kartographie und Geodäsie, Frankfurt, 30 november Otten, Dirk: dia-lezing 'Oude namen op de (Noordoost-/Oost-) Veluwe. (Meerdere malen). - Rentenaar, Rob: Dorp, et livskraftigt nederlandsk stednavneelement. Lezing gehouden tijdens Tværfaglig torp-konference, Malmö, 25 april Spek, Theo: NWO-Den Haag - Veldnamenonderzoek Drentse Aa (7 december). - Spek, Theo: NAI-Rotterdam - Veldnamenonderzoek Drentse Aa (14 december). - Wijman, Erwin: Lezing tijdens een seminar over trends en ontwikkelingen in naming, georganiseerd door naamcreatiebureau Markeys, 27 juni, Amsterdam. - Wijman, Erwin: Lezing tijdens een seminar over trends en ontwikkelingen in naming, georganiseerd door naamcreatiebureau Markeys, 12 juli, Enschede. - Wijman, Erwin: Openbare interview- en debatavond over nietszeggende bedrijfsnamen en De bedrijfsnamenfabriek bij Areopagus, debatcentrum in Waterland, 17 oktober. Organisatie workshops / projectgroepen / overige bijeenkomsten - Gerritzen, Doreen, samen met Reina Boerrigter: Derde Workshop Netwerk Naamkunde, te Antwerpen, 29 juni Nijboer, Harm: workshop Webservices, cultuurhistorie en GIS, Meertens Instituut te Amsterdam, 28 september Swanenberg, Jos: Studiemiddag over toponymie, georganiseerd namens Brabants Heem in het Brabants Historisch Informatiecentrum op 20 april De sprekers waren Harm Nijboer, Henk Beijers en Christ Buiks. Er waren ruim 80 amateurnaamkundigen uit Noord-Brabant bijeengekomen en 15 van hen hebben zich nadien aangemeld voor een -discussieforum over toponiemen in Brabant. - Ormeling, Ferjan: Workshop user/business requirements EuroGeoNames project, Utrecht 15 en 16 januari Overige activiteiten - Debrabandere, Frans: Deelname aan het Symposium 'Namen als Konfliktpotential im europäischen Kontext' in Regensburg van 11 tot 13 april. - Debrabandere, Frans: Dagvoorzitter tijdens de Workshop Netwerk Naamkunde, Antwerpen, 29 juni Gerritzen, Doreen: Lid examencommissie m.b.t. scriptieonderzoek: Susana Perez Vogelpoel Van traditionele naar moderne naamgeving. Twintigste-eeuwse naamgeving door twee-oudergezinnen en alleenstaande moeders in Nederland. Erasmus Universiteit Rotterdam, Letteren, Geschiedenis.

11 - Kempeneers, Paul: website bijgewerkt door webbeheerder Dr. E.Y. Kempeneers. - Leenders, Karel: Bijwerken van de Zuid-Hollandse woonplaatsenkaart voor de provincie Zuid-Holland, naar de toestand van Nijboer, Harm, samen met Reina Boerrigter, stagebegeleiding t.b.v. de redactie van de website van het Netwerk Naamkunde. - Ormeling, Ferjan: Ter voorbereiding van de 9 e UN Conferentie voor de standaardisering van geografische namen werden vier posters ontworpen en gerealiseerd, ter herdenking van het feit dat er nu 25 jaar VN toponymiecursussen worden georganiseerd, voor het eerst in 1982 door D.P. Blok en F.J. Ormeling Sr. - Ormeling, Ferjan: bijhouden van de website van de Nederlandse Taalunie met betrekking tot buitenlandse aardrijkskundige namen. - Ormeling, Ferjan: leiden van de jaarlijkse bijeenkomst van de Werkgroep Buitenlandse Aardrijkskundige Namen van de Nederlandse taalunie. - Ormeling, Ferjan: leiden van de jaarlijkse bijeenkomst van de Adviescommissie aardrijkskundige namen in Nederland van de KNAW. - Ormeling, Ferjan: gekozen als vice-chair van de UNGEGN voor de periode door de 9 e UN Conferentie voor de standaardisering van geografische namen in New York, Ormeling, Ferjan - herkozen op 9 e UN Conferentie voor de standaardisering van geografische namen als Convenor van de UNGEGN Working group on training courses in toponymy voor periode Toorians, Lauran: Onderzoek ten behoeve van het educatieve theaterproject Zandloper (een onderdeel van het Interreg III project Lifescape Your Landscape) en de daarbij behorende website naar de landschapsgeschiedenis van het centrale deel van Noord-Brabant. Voorlichting (pers) - Boerrigter, Reina: schriftelijke informatie bijgedragen aan Sp!its, Kunt u mij de weg naar Het Fluitketeltje vertellen, meneer? (27 juni 2007). - Gerritzen, Doreen: interviews op de radio: Campusradio (18 oktober 2007), funx (4 december 2007). - Gerritzen, Doreen: mondelinge bijdrage aan NRC Handelsblad en NRC Next (17 oktober 2007), NRC Next, 'Waarom mogen jongens wel Mohammed heten?' (4 december 2007), schriftelijke bijdrage aan Wij Jonge Ouders, februari 2007, Eindhovens Dagblad m.b.t. vraag van de dag 'Waarom hebben vrouwen Toos als roepnaam, terwijl Catharina hun doopnaam is?' (22 februari 2007) - Gerritzen, Doreen: interview op TV Gelderland, De Geschiedenisbus (18 januari 2007). - Keunen, Luuk: interviews voor het universiteitsblad van Wageningen UR. - Marynissen, Ann: maandag 12 februari 2007: interview door VRT- Jongerenzender Ketnet over voor- en familienamen. - Reinsma, Riemer: meegewerkt aan het tv-programma Verre Verwanten, waarin toponiemen en familienamen aan de orde kwamen (oktober 2007). - Wijman, Erwin: interviews op radio: Radio 1, BNR Nieuwsradio, in BNRprogramma De Marktveroveraars, De Avonden VPRO Radio 6, Radio Nederland Wereldomroep, Cappuccino NCRV Radio 2, FM Brussel. - Wijman, Erwin: interviews aan bladen: De Volkskrant, AD, Elsevier, De Gelderlander, Noordhollands Dagblad, Leeuwarder Courant, ManagementTeam, Adformatie, Communicatienieuws.

Workshop Netwerk Naamkunde 15 december 2006

Workshop Netwerk Naamkunde 15 december 2006 Workshop Netwerk Naamkunde 15 december 2006 Ochtendprogramma Welkom en mededelingen (Doreen Gerritzen) Ontwikkelingen Netwerk Naamkunde Organisatorische aspecten (Reina Boerrigter) Website en andere technische

Nadere informatie

Netwerk Naamkunde Jaarverslag 2006

Netwerk Naamkunde Jaarverslag 2006 Netwerk Naamkunde Jaarverslag 2006 Inleiding Het Netwerk Naamkunde is een platform waarop naamkundigen in Nederland en Vlaanderen hun krachten bundelen en samenwerken als een groep - geografisch verspreid,

Nadere informatie

Beleidsplan 2015 en volgende jaren

Beleidsplan 2015 en volgende jaren Beleidsplan 2015 en volgende jaren A. Inleiding De Stichting Vrienden van Brabantse Landgoederen is medio 2012 opgericht. Doelstelling van de stichting is het bij een groter publiek onder de aandacht brengen

Nadere informatie

Inhoudsopgave INLEIDING ONDERZOEK COMMUNICATIE ORGANISATIE CONCLUSIES & AANBEVELINGEN BIJLAGE 1: TOELICHTING KENNISINSTITUUT BIER

Inhoudsopgave INLEIDING ONDERZOEK COMMUNICATIE ORGANISATIE CONCLUSIES & AANBEVELINGEN BIJLAGE 1: TOELICHTING KENNISINSTITUUT BIER Jaarverslag 2010 Inhoudsopgave INLEIDING ONDERZOEK COMMUNICATIE ORGANISATIE CONCLUSIES & AANBEVELINGEN BIJLAGE 1: TOELICHTING KENNISINSTITUUT BIER 3 4 5 6 7 8 2 Inleiding Voor u ligt het jaarverslag 2010

Nadere informatie

Het Gruuthuse-handschrift in woord en klank

Het Gruuthuse-handschrift in woord en klank Het Gruuthuse-handschrift in woord en klank Nieuwe inzichten, nieuwe vragen KANTL-colloquium 30 november 2007 onder redactie van Frank Willaert (with an introduction and summaries in English) Gent, Koninklijke

Nadere informatie

10:19 vr 05 jun 2015

10:19 vr 05 jun 2015 !1 Liste von Vorträgen von Ann Marynissen Universität Antwerpen, 05.05.2015. Gastvorlesung für BA-Studenten der niederländischen Sprach- und Literaturwissenschaft auf Einladung von Prof. Dr. R. Vandekerckhove.

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Brabantse Bronnen 2015

Jaarverslag Stichting Brabantse Bronnen 2015 Jaarverslag Stichting Brabantse Bronnen 2015 Algemeen De Stichting Brabantse Bronnen is notarieel opgericht op 22 januari 2009 en gevestigd te Boxtel. De stichting heeft als doel het bevorderen van de

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE LEERSTOEL PRODUCTIVITEIT IN DE PUBLIEKE SECTOR. Prof. Dr. J.L.T. Blank Den Haag, januari 2019

VERSLAG VAN DE LEERSTOEL PRODUCTIVITEIT IN DE PUBLIEKE SECTOR. Prof. Dr. J.L.T. Blank Den Haag, januari 2019 VERSLAG VAN DE LEERSTOEL PRODUCTIVITEIT IN DE PUBLIEKE SECTOR 2018 Prof. Dr. J.L.T. Blank Den Haag, januari 2019 Inleiding De Bijzondere Leerstoel Productiviteit in de Publieke Sector (PPS) is ondergebracht

Nadere informatie

" Inleiding: " Sectie GISt " GDMC " TUDelft " Case studies " Conclusies

 Inleiding:  Sectie GISt  GDMC  TUDelft  Case studies  Conclusies De impact van open vs closed source voor geo DBMS research Seminar Open Source GEO ICT Delft Wilko Quak 1 Overzicht " Inleiding: " Sectie GISt " GDMC " TUDelft " Case studies " Conclusies 2 Section GIS

Nadere informatie

Foundation for Dutch Heritage Overseas BELEIDSPLAN NEW HOLLAND FOUNDATION 2016-2020. Hoofdstuk 1 Inleiding p. 2. Hoofdstuk 2 Huidige situatie p.

Foundation for Dutch Heritage Overseas BELEIDSPLAN NEW HOLLAND FOUNDATION 2016-2020. Hoofdstuk 1 Inleiding p. 2. Hoofdstuk 2 Huidige situatie p. BELEIDSPLAN NEW HOLLAND FOUNDATION 2016-2020 Hoofdstuk 1 Inleiding p. 2 Hoofdstuk 2 Huidige situatie p. 2 Hoofdstuk 3 Visie en Missie p. 3 Hoofdstuk 4 Ambities p. 4 Hoofdstuk 5 Stappenplan p. 5 1 Hoofdstuk

Nadere informatie

Jaarverslag Van Oosbreestichting

Jaarverslag Van Oosbreestichting Jaarverslag 2015 Van Oosbreestichting 1 Voorwoord Hierbij treft u het jaarverslag 2015 aan van de Van Oosbreestichting. Voor de stichting was 2015 een jaar van continuering van de in 2014 gekozen lijn

Nadere informatie

voornamen, familienamen en een historische basisadministratie

voornamen, familienamen en een historische basisadministratie voornamen, familienamen en een historische basisadministratie Gerrit Bloothooft Meertens Instituut KNAW Taalwetenschap Universiteit Utrecht op zoek naar voorouders Bronnen Personen Relaties Redeneringen

Nadere informatie

Archivalia P.A. Blaisse

Archivalia P.A. Blaisse Plaatsingslijst Archivalia P.A. Blaisse Archiefnummer: 784 Archiefnaam: BLAI Sector: Politiek Soort archief: Archivalia van persoon Datering: 1935-1979 Katholiek Documentatie Centrum 2011 1 Verslag van

Nadere informatie

CURRICULUM VITAE LIST OF PUBLICATIONS

CURRICULUM VITAE LIST OF PUBLICATIONS CURRICULUM VITAE LIST OF PUBLICATIONS Curriculum Vitae Curriculum Vitae Barbara Wilhelmina Cornelia Zwirs werd geboren op 3 oktober 1977 in Alphen aan den Rijn. Daar behaalde zij in 1995 haar Gymnasiumdiploma

Nadere informatie

The Politics of Innovation in Public Transport

The Politics of Innovation in Public Transport The Politics of Innovation in Public Transport Issues, Settings and Displacements De politiek van innovatie in het openbaar vervoer Issues, settings en verplaatsingen (met een samenvatting in het Nederlands)

Nadere informatie

Metadata monitor NGR. Juni Geonovum. datum versie 1.0

Metadata monitor NGR. Juni Geonovum. datum versie 1.0 Metadata monitor NGR Juni 2016 Geonovum datum 14-07-2016 versie 1.0 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1.1 Aanleiding... 3 1.2 Opdracht en Scope... 3 1.3 Proces beoordelingscriteria... 3 1.4 Metadata kwaliteitsbeleid...

Nadere informatie

Geodata: registreren, ontsluiten, archiveren

Geodata: registreren, ontsluiten, archiveren Data Archiving and Networked Services Geodata: registreren, ontsluiten, archiveren Peter Doorn Geonovum-DANS studiedag: 'Digitale duurzaamheid van Geodata', 16 feb 12 DANS is een instituut van KNAW en

Nadere informatie

abstract jaar verandering in het aantal voornamen officiële naam en roepnaam voornaamkeuze van traditie naar mode % traditionele vernoeming

abstract jaar verandering in het aantal voornamen officiële naam en roepnaam voornaamkeuze van traditie naar mode % traditionele vernoeming 7--05 60 50 jaar verandering in het aantal voornamen Gerrit Bloothooft en David Onland UiL OTS, Universiteit Utrecht abstract Een voornaam kiezen ouders niet zomaar voor hun kind. Ze worden in de keuze

Nadere informatie

Minor Landschapsgeschiedenis

Minor Landschapsgeschiedenis Minor Landschapsgeschiedenis Het Kenniscentrum Landschap van de Rijksuniversiteit Groningen biedt een minor Landschapsgeschiedenis aan die zich richt op verleden, heden en toekomst van het Nederlandse

Nadere informatie

http://fuzzy.arts.kuleuven.ac.be/rewo/

http://fuzzy.arts.kuleuven.ac.be/rewo/ Ton van de Wijngaard WEGWIJZER NEDERLANDSE DIALECTOLOGIE Rubriek A geeft een overzicht van relevante literatuur die er op het gebied van de Nederlandse streektalen en dialecten is verschenen. De rubriek

Nadere informatie

Nummer Toegang: A15. Willem II, prins van Oranje, graaf van Nassau- Breda ( )

Nummer Toegang: A15. Willem II, prins van Oranje, graaf van Nassau- Breda ( ) Nummer Toegang: A15 Willem II, prins van Oranje, graaf van Nassau- Breda (1626-1650) Koninklijke Verzamelingen, Den Haag (c) 2000 A15 3 I N H O U D S O P G A V E BESCHRIJVING VAN HET ARCHIEF...5 Aanwijzingen

Nadere informatie

Welkom. Alumnikringen Maastricht University

Welkom. Alumnikringen Maastricht University Welkom Alumnikringen Maastricht University Inhoud Alumni Wederzijds belang Alumnikringen Ervaringen Alumni Maastricht University Alumnus/alumna, alumni Iemand die, bekostigd of privaat gefinancierd, het

Nadere informatie

Metadata monitor NGR. Maart Geonovum. datum versie 1.0

Metadata monitor NGR. Maart Geonovum. datum versie 1.0 Metadata monitor NGR Maart 2016 Geonovum datum 30-03-2016 versie 1.0 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1.1 Aanleiding...3 1.2 Opdracht en Scope...3 1.3 Proces beoordelingscriteria...3 1.4 Metadata kwaliteitsbeleid...3

Nadere informatie

Online presentatie van gegevens over voornamen en familienamen

Online presentatie van gegevens over voornamen en familienamen Online presentatie van gegevens over voornamen en familienamen Dr Gerrit Bloothooft DOC Namen, Meertens Instituut KNAW, Amsterdam 6 februari 2009 [met aanvullingen 17 december 2009 juni 2010] Het Meertens

Nadere informatie

UNIVERSITEITEN IN VLAANDEREN

UNIVERSITEITEN IN VLAANDEREN UNIVERSITEITEN IN VLAANDEREN In Vlaanderen is er een universiteit in elke provincie, maar je kan niet alle opleidingen aan elke universiteit volgen. Wat kan je waar studeren? Bron: www.ond.vlaanderen.be

Nadere informatie

Projectvoorstel Interreg III

Projectvoorstel Interreg III Projectvoorstel Interreg III Bijdrage Fontys Pabo Limburg, locaties Roermond en Sittard N. Theunissen Docent geschiedenis/ onderwijskunde FPL Inleiding Naar aanleiding van het projectvoorstel van professor

Nadere informatie

Archief Benno J. Stokvis

Archief Benno J. Stokvis Archief Benno J. Stokvis 1920-1972 Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis Cruquiusweg 31 1019 AT Amsterdam Nederland hdl:10622/arch01679 IISG Amsterdam 2015 Inhoudsopgave Archief Benno J. Stokvis...

Nadere informatie

Marjo Maas: fysiotherapeut / docent / onderzoeker Peer assessment De impact van peer assessment op het klinische redeneren en het klinisch handelen van fysiotherapeuten in opleiding en fysiotherapeuten

Nadere informatie

Collectie Ko Beuzemaker

Collectie Ko Beuzemaker Collectie Ko Beuzemaker 1940-1943 Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis Cruquiusweg 31 1019 AT Amsterdam Nederland hdl:10622/arch00047 IISG Amsterdam 2015 Inhoudsopgave Collectie Ko Beuzemaker...

Nadere informatie

Functieverandering van ondernemingsnamen: een diachronische analyse van Duitse steekproeven (1956-2006)

Functieverandering van ondernemingsnamen: een diachronische analyse van Duitse steekproeven (1956-2006) Ludger Kremer, Universiteit Antwerpen ludger.kremer@mac.com Functieverandering van ondernemingsnamen: een diachronische analyse van Duitse steekproeven (1956-2006) 1. Inleiding De geschiedenis van de Vereinsbank

Nadere informatie

Onderwijs 2011-2012. Onderzoekschool Politieke Geschiedenis. Onderzoekschool Politieke Geschiedenis 1

Onderwijs 2011-2012. Onderzoekschool Politieke Geschiedenis. Onderzoekschool Politieke Geschiedenis 1 Onderwijs Onderzoekschool Politieke Geschiedenis 2011-2012 Onderzoekschool Politieke Geschiedenis 1 1. Inleiding en samenvatting De Onderzoekschool Politieke Geschiedenis (OPG) biedt in het academisch

Nadere informatie

PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen

PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen The following full text is a publisher's version. For additional information about this publication click this link. http://hdl.handle.net/2066/43233

Nadere informatie

Belgisch Historisch Instituut te Rome

Belgisch Historisch Instituut te Rome Belgisch Historisch Instituut te Rome BEURSAANVRAAG VOOR EEN STUDIEVERBLIJF IN ITALIE RICHTLIJNEN : Verzoek dit formulier in te vullen, te ondertekenen en door te sturen aan Prof.dr. Georges Declercq Penningmeester

Nadere informatie

Metadata monitor NGR. December Geonovum. datum versie 1.0

Metadata monitor NGR. December Geonovum. datum versie 1.0 Metadata monitor NGR December 2015 Geonovum datum 8-12-2015 versie 1.0 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1.1 Aanleiding... 3 1.2 Opdracht en Scope... 3 1.3 Proces beoordelingscriteria... 3 1.4 Metadata kwaliteitsbeleid...

Nadere informatie

april Mededelingenblad 04 jaargang 46

april Mededelingenblad 04 jaargang 46 april 2019 - Mededelingenblad 04 jaargang 46 heemkundige kring 'De Oude Vrijheid' Sint-Oedenrode Uitnodiging voor: maandag 01 april: heem-natuur dinsdag 16 april: heem Vooruitblik voor: zondag 05 mei:

Nadere informatie

Onderwijs Onderzoekschool Politieke Geschiedenis

Onderwijs Onderzoekschool Politieke Geschiedenis Onderwijs Onderzoekschool Politieke Geschiedenis Voor promovendi en Research Masters 2012 2013 Onderzoekschool Politieke Geschiedenis 1 1. De Onderzoekschool Politieke Geschiedenis De Onderzoekschool Politieke

Nadere informatie

JOBNAME: PAGE: 1 SESS: 2 OUTPUT: Mon Aug 5 10:49: /first/boek/uitgeverij/verkiezingsboek 2012/start

JOBNAME: PAGE: 1 SESS: 2 OUTPUT: Mon Aug 5 10:49: /first/boek/uitgeverij/verkiezingsboek 2012/start JOBNAME: 232877 PAGE: 1 SESS: 2 OUTPUT: Mon Aug 5 10:49:56 2013 /first/boek/uitgeverij/verkiezingsboek 2012/start JOBNAME: 232877 PAGE: 2 SESS: 2 OUTPUT: Mon Aug 5 10:49:56 2013 /first/boek/uitgeverij/verkiezingsboek

Nadere informatie

Disseminatie: artikels schrijven, presenteren en publiceren. Katrien Struyven

Disseminatie: artikels schrijven, presenteren en publiceren. Katrien Struyven Disseminatie: artikels schrijven, presenteren en publiceren Katrien Struyven Ervaringen Wie heeft pogingen ondernomen of reeds een artikel geschreven? Hoe heb je dit ervaren? Wie heeft er reeds deelgenomen

Nadere informatie

Een data-driven analyse van binnenlandse migratie in de regio Tilburg & Rotterdam tussen 1815 en 1900

Een data-driven analyse van binnenlandse migratie in de regio Tilburg & Rotterdam tussen 1815 en 1900 Een toepassing van Open Data: Een data-driven analyse van binnenlandse migratie in de regio Tilburg & Rotterdam tussen 1815 en 1900 Willem R. J. Vermeulen Begeleid door: Rick Quax "Download je Facebook-netwerk

Nadere informatie

Indien geen vermelding achter de jaargang, dan is die compleet! Ingebonden nummers worden vermeld door een *.

Indien geen vermelding achter de jaargang, dan is die compleet! Ingebonden nummers worden vermeld door een *. Tijdschriften in bewerking Indien geen vermelding achter de jaargang, dan is die compleet! Ingebonden nummers worden vermeld door een *. Baarlose Sprokkelingen : Stichting Historische Werkgroep De Borcht.

Nadere informatie

Archiefwetenschap, Erfgoed En Politisering (Vor Geesteswetenschappen) (Dutch Edition) By Theo Thomassen

Archiefwetenschap, Erfgoed En Politisering (Vor Geesteswetenschappen) (Dutch Edition) By Theo Thomassen Archiefwetenschap, Erfgoed En Politisering (Vor Geesteswetenschappen) (Dutch Edition) By Theo Thomassen Theo Thomassen Universiteit van Amsterdam - - Theo Thomassen, Universiteit van Amsterdam, Media Studies

Nadere informatie

BRONNEN THEMA A: DE ROL VAN SPORT BINNEN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING S P O RT E N O S. Websites. Literatuur

BRONNEN THEMA A: DE ROL VAN SPORT BINNEN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING S P O RT E N O S. Websites. Literatuur THEMA A: DE ROL VAN SPORT BINNEN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING Websites www.sportdevelopment.org www.sportdevelopment.org/supporter www.toolkitsportdevelopment.org www.vnjaarsport.nl www.un.org/sport2005/

Nadere informatie

The training courses are only offered in Dutch.

The training courses are only offered in Dutch. Training courses NWO Academy Do you want to focus on the competencies we want to develop throughout the organisation, on what is important for your job and working in projects, or on strengthening your

Nadere informatie

Publikationen von Prof. Dr. Ann Marynissen

Publikationen von Prof. Dr. Ann Marynissen Publikationen von Prof. Dr. Ann Marynissen Bücher Van der Sijs, Nicoline & Mathilde Jansen & Ann Marynissen & Marc Van Oostendorp & Anke en Pieter Van Reenen & Jan Stroop (2011), Dialectatlas van het Nederlands.

Nadere informatie

Reflectie. Dr. Mark Frederiks Coördinator internationalisering NVAO. EP-Nuffic Studenten internationaliseren in eigen land 5 februari 2015, Utrecht

Reflectie. Dr. Mark Frederiks Coördinator internationalisering NVAO. EP-Nuffic Studenten internationaliseren in eigen land 5 februari 2015, Utrecht Reflectie Dr. Mark Frederiks Coördinator internationalisering NVAO EP-Nuffic Studenten internationaliseren in eigen land 5 februari 2015, Utrecht Inleiding IaH studies zijn belangrijke bijdrage aan discussie

Nadere informatie

2nd BBS Newsletter. Geachte collega s,

2nd BBS Newsletter. Geachte collega s, 2 februari2016 2nd BBS Newsletter Geachte collega s, De Belgian Back Society (BBS) verheugt zich om u allen een prachtig nieuw jaar toe te wensen. U vindt in deze tweede nieuwsbrief vooral informatie betreffende

Nadere informatie

Werken aan scheikunde

Werken aan scheikunde Werken aan scheikunde 24 memoires van hen die de Nederlandse Chemie deze eeuw groot hebben gemaakt Uitgegeven door Delftse Universitaire Pers in 1993. (Copyright 1993 by Delft University Pers). Met toestemming

Nadere informatie

DOWNLOAD OR READ : JAARBOEK VAN DE KONINKLIJKE VLAAMSE ACADEMIE VOOR TAAL EN LETTERKUNDE VOLUMES 9 12 PDF EBOOK EPUB MOBI

DOWNLOAD OR READ : JAARBOEK VAN DE KONINKLIJKE VLAAMSE ACADEMIE VOOR TAAL EN LETTERKUNDE VOLUMES 9 12 PDF EBOOK EPUB MOBI DOWNLOAD OR READ : JAARBOEK VAN DE KONINKLIJKE VLAAMSE ACADEMIE VOOR TAAL EN LETTERKUNDE VOLUMES 9 12 PDF EBOOK EPUB MOBI Page 1 Page 2 jaarboek van de koninklijke pdf De Koninklijke Bibliotheek (afgekort:

Nadere informatie

VIRALE HEPATITIS NA EASL 2 MEI 2019 UTRECHT MEETING PROSPECTUS.

VIRALE HEPATITIS NA EASL 2 MEI 2019 UTRECHT MEETING PROSPECTUS. VIRALE HEPATITIS NA EASL 2 MEI 2019 UTRECHT MEETING PROSPECTUS INTRODUCTIE s Ontwikkelingen van klinisch wetenschappelijk onderzoek Charles Boucher Rob de Knegt Joost Drenth Andy Hoepelman Henk Reesink

Nadere informatie

Online presentatie van gegevens over voornamen en familienamen

Online presentatie van gegevens over voornamen en familienamen Online presentatie van gegevens over voornamen en familienamen Dr Gerrit Bloothooft DOC Namen, Meertens Instituut KNAW, Amsterdam 6 februari 2009 [met aanvullingen 17 december 2009 juni 2010 februari 2012]

Nadere informatie

Plaatsingslijst. Archiefnummer: 87 Archiefnaam: HUYH Sector: Onderwijs en wetenschappen Soort archief: Persoonsarchief Datering: ( )

Plaatsingslijst. Archiefnummer: 87 Archiefnaam: HUYH Sector: Onderwijs en wetenschappen Soort archief: Persoonsarchief Datering: ( ) Plaatsingslijst Archief H.F.M. Huybers Archiefnummer: 87 Archiefnaam: HUYH Sector: Onderwijs en wetenschappen Soort archief: Persoonsarchief Datering: (1841-1842) 1901-1929 Katholiek Documentatie Centrum

Nadere informatie

Heemkundekring Engelbrecht van Nassau

Heemkundekring Engelbrecht van Nassau Heemkundekring Engelbrecht van Nassau Beleidsplan Heemkundekring Engelbrecht van Nassau PERIODE 2016-2020 Vastgesteld in de bestuursvergadering van woensdag 10 februari 2016 Bekrachtigd in de algemene

Nadere informatie

CONCEPT K-koop H-huur V-verplicht S-school betaalt B-reeds in bezit I-inleveren

CONCEPT K-koop H-huur V-verplicht S-school betaalt B-reeds in bezit I-inleveren aardrijkskunde - Keuzevak 9789001878344 Buitenland (3e editie) 5v K V S I 62,00 Boer, M. de Noordhoff Uitgevers Druk: 1 Boek 9789001878429 Buitenland (3e editie) 5v opdrachtenboek K V S I 35,00 Boer, M.

Nadere informatie

1. INFORMATICUS SOFTWAREONTWIKKELING (MARBIO-EDU-01)

1. INFORMATICUS SOFTWAREONTWIKKELING (MARBIO-EDU-01) Onderzoeksgroep Mariene Biologie Universiteit Gent werft aan (english version from page 4 onwards): 1. INFORMATICUS SOFTWAREONTWIKKELING (MARBIO-EDU-01) Uiterste inschrijvingsdatum: Sep 29, 2013 16:00

Nadere informatie

Onderzoeksvoorstel CKI-10

Onderzoeksvoorstel CKI-10 Onderzoeksvoorstel CKI-10 Hoofdaanvrager Marthélise Vervest Dorp 117 3405 BB Benschop e-mail: marthelise.vervest@phil.uu.nl telefoon: 0348-451863 Titel taalacquisitie bij dove kinderen Onderzoeksvraag

Nadere informatie

Exchange of best practices for transfer of innovation of GEO VET education to meet changing labour market needs in Europe following EU GEO policies

Exchange of best practices for transfer of innovation of GEO VET education to meet changing labour market needs in Europe following EU GEO policies Exchange of best practices for transfer of innovation of GEO VET education to meet 2013-1-NL1-LEO05-12278 1 (2013-1-NL1- LEO05-12278) Project Information Title: Project Number: Project Type: Year: 2013

Nadere informatie

Berlin-Brandenburgische Akademie der Wissenschaften. Akademiebibliothek. Ausgewählte Literaturnachweise aus dem Bestand der Akademiebibliothek

Berlin-Brandenburgische Akademie der Wissenschaften. Akademiebibliothek. Ausgewählte Literaturnachweise aus dem Bestand der Akademiebibliothek Berlin-Brandenburgische Akademie der Wissenschaften Akademiebibliothek Ausgewählte Literaturnachweise aus dem Bestand der Akademiebibliothek Francois Historiker Berlin 2002 Bibliothek der Berlin-Brandenburgischen

Nadere informatie

Huygens Institute - Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences (KNAW)

Huygens Institute - Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences (KNAW) Huygens Institute - Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences (KNAW) Citation: R. Willemyns, Levensbericht A. van Loey, in: Jaarboek, 1988, Amsterdam, pp. 146-149 This PDF was made on 24 September

Nadere informatie

25 jaar Verdrag van Maastricht en de toekomst van de Europese Unie voor eenheid in verscheidenheid

25 jaar Verdrag van Maastricht en de toekomst van de Europese Unie voor eenheid in verscheidenheid Programma Douzelage-Symposium 25 jaar Verdrag van Maastricht en de toekomst van de Europese Unie voor eenheid in verscheidenheid Datum: 8 oktober 2016 Locatie: Gouvernement te Maastricht Aanvang: 09.00

Nadere informatie

Europese toppositie voor Management onderzoek van Erasmus Universiteit Rotterdam

Europese toppositie voor Management onderzoek van Erasmus Universiteit Rotterdam Persbericht Europese toppositie voor Management onderzoek van Erasmus Universiteit Rotterdam Belang van managementonderzoek In een onlangs verschenen rapport*) van de Rijksuniversiteit Leiden is de kwaliteit

Nadere informatie

Vrijheid daar strijd je voor Symposium 21 Mei 2015 Van 14.00 17.00 uur Bredero College Amsterdam

Vrijheid daar strijd je voor Symposium 21 Mei 2015 Van 14.00 17.00 uur Bredero College Amsterdam Vrijheid daar strijd je voor Symposium 21 Mei 2015 Van 14.00 17.00 uur Bredero College Amsterdam Beste mensen, Uitnodiging Stichting Spanje 1936-1939 nodigt u uit om op donderdag 21 mei a.s. het Symposium

Nadere informatie

Trainingen Research Data Management

Trainingen Research Data Management Trainingen Research Data Management Masterclass RDM in NL, Maastricht 3 April 2014, Jacquelijn Ringersma Sub-Werkgroep Trainingen RDM Ana van Meegen, Universitaire Bibliotheek VU Fieke Schoots, Universitaire

Nadere informatie

Premonstratenzer gregoriaans in de Nederlanden: Liturgische handschriften (13de-16de eeuw)

Premonstratenzer gregoriaans in de Nederlanden: Liturgische handschriften (13de-16de eeuw) WERKGROEP NORBERTIJNER GESCHIEDENIS IN DE NEDERLANDEN Premonstratenzer gregoriaans in de Nederlanden: Liturgische handschriften (13de-16de eeuw) EENENTWINTIGSTE CONTACTDAG VOOR BELANGSTELLENDEN Zaterdag

Nadere informatie

Nummer Toegang: 511 Inventaris van de collectie d.p. oosterbaan,

Nummer Toegang: 511 Inventaris van de collectie d.p. oosterbaan, Nummer Toegang: 511 Inventaris van de collectie d.p. oosterbaan, 1963-1973 Archief Delft 511 Collectie D.P. Oosterbaan 3 I N H O U D S O P G A V E Inhoudsopgave BESCHRIJVING VAN HET ARCHIEF...5 BESCHRIJVING

Nadere informatie

Workshop Netwerk Naamkunde vrijdag 25 januari 2008, Meertens Instituut

Workshop Netwerk Naamkunde vrijdag 25 januari 2008, Meertens Instituut Workshop Netwerk Naamkunde vrijdag 25 januari 2008, Meertens Instituut Thema Naamkunde en geografie Programma Dagvoorzitter: Luuk Keunen 10.30-11.00 Ontvangst met koffie/thee 11.00-11.30 Ewoud Sanders

Nadere informatie

Beleidsplan Oudheidkundige Kring De Vier Ambachten

Beleidsplan Oudheidkundige Kring De Vier Ambachten Beleidsplan Oudheidkundige Kring De Vier Ambachten Pagina 1 van 9 Inhoud Inleiding... 4 Aanleiding... 4 Betrokkenen... 4 Geldigheidsduur... 4 Publicatie... 4 Organisatie... 4 Rechtspersoonlijkheid....

Nadere informatie

ICE Amsterdam- Frankfurt: sneller, vaker, betrouwbaarder

ICE Amsterdam- Frankfurt: sneller, vaker, betrouwbaarder ICE Amsterdam- Frankfurt: sneller, vaker, betrouwbaarder De ICE tussen Amsterdam en Frankfurt is een onmisbare schakel voor het personenvervoer tussen Nederland en Duitsland. En de treinverbinding heeft

Nadere informatie

Archief Frans Johannes Goedhart

Archief Frans Johannes Goedhart Archief Frans Johannes Goedhart 1945-1983 Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis Cruquiusweg 31 1019 AT Amsterdam Nederland hdl:10622/arch02617 IISG Amsterdam 2015 Inhoudsopgave Archief Frans

Nadere informatie

CENTRUM VOOR BRABANTSE GESCHIEDENIS

CENTRUM VOOR BRABANTSE GESCHIEDENIS KONINKLIJK HISTORISCH GENOOTSCHAP VAN VLAAMS-BRABANT en BRUSSEL met medewerking van de HEEMKUNDE VLAANDEREN: afdeling VLAAMS- BRABANT CENTRUM VOOR BRABANTSE GESCHIEDENIS Academiejaar 2009-2010 Voordrachtenreeks

Nadere informatie

Publishing WWII aerial photographs within geographical & library information systems

Publishing WWII aerial photographs within geographical & library information systems Publishing WWII aerial photographs within geographical & library information systems Wageningen UR Library, Special Collections Barcelona, 17 April 2012, Liesbeth Missel & Lieke Verhelst Creating a geo

Nadere informatie

Secretariaat KNCV Sectie Farmacochemie P. Molenveld, Mercachem Postbus 6747 6503 GE Nijmegen Tel.: 024-3723355 e-mail: peter.molenveld@mercachem.

Secretariaat KNCV Sectie Farmacochemie P. Molenveld, Mercachem Postbus 6747 6503 GE Nijmegen Tel.: 024-3723355 e-mail: peter.molenveld@mercachem. JAARVERSLAG KNCV SECTIE FARMACOCHEMIE 2014 Bestuur KNCV Sectie Farmacochemie Prof. Dr. A.P. IJzerman (voorzitter) Medicinal Chemistry/LACDR Gorlaeus Laboratories Einsteinweg 55, 2333 CC Leiden P.O. Box

Nadere informatie

door 1 De rebus gestis Bonifatii, comitis Africae et magistri militum. Tilburg - Breda, W. Bergmans, 121 blz. (Diss. Nijmegen).

door 1 De rebus gestis Bonifatii, comitis Africae et magistri militum. Tilburg - Breda, W. Bergmans, 121 blz. (Diss. Nijmegen). Bibliografie van Dr. J. L. M. De Lepper door J. M. F. IJSSELING Toelichting In deze bibliografie zijn opgenomen de titels van boeken en brochures, alsmede van bijdragen in boeken en van artikelen en boekbesprekingen

Nadere informatie

MIGRANT SUPPORT EDUCATION AND REFUGEE AVONDLEZING

MIGRANT SUPPORT EDUCATION AND REFUGEE AVONDLEZING Het Universitair Centrum Sint-Ignatius Antwerpen nodigt u op 21 & 22 september 2017 van harte uit op twee (Engelstalige) publieke sessies over migratie en onderwijs MIGRANT SUPPORT AND REFUGEE EDUCATION

Nadere informatie

Aanwinsten van PL Periode 2007/07

Aanwinsten van PL Periode 2007/07 Aanwinsten van PL Periode 2007/07 Zonder udc Mind over matter: conversations with the cosmos / K.C. Cole. Orlando, Fla, U.S.A. : Harcourt, 2003. 319 p. ISBN-13 978 0 15 100816 2 PLANTIJN MEI: OK 003 COLE

Nadere informatie

Hoe populair is mijn naam?

Hoe populair is mijn naam? Hoe populair is mijn naam? Gerrit Bloothooft Universiteit Utrecht / Meertens Instituut KNAW g.bloothooft@uu.nl BPR klantendag 1 1 vragenstellers: hoe populair is mijn voornaam? hoeveel mensen hebben mijn

Nadere informatie

BETROUWBAARHEID VAN BRONNEN. Workshop ter voorbereiding op het maken van het PWS.

BETROUWBAARHEID VAN BRONNEN. Workshop ter voorbereiding op het maken van het PWS. BETROUWBAARHEID VAN BRONNEN Workshop ter voorbereiding op het maken van het PWS. Waar gaat het om? De praktijk is vaak: 1. Google 2. Type het onderwerp van je PWS 3. Knip en plak erop los Maar: - Zijn

Nadere informatie

Nederland, (IARFA) Samengesteld door M.A. Urbanus-Kamper

Nederland, (IARFA) Samengesteld door M.A. Urbanus-Kamper 132 Plaatsingslijst van stukken betreffende het Internationaal Reformatorisch Verbond Afdeling Nederland, (IARFA) (1953-1999) Samengesteld door M.A. Urbanus-Kamper Historisch Documentatiecentrum voor het

Nadere informatie

Examens mei/juni 2019 Schilderkunst / Painting

Examens mei/juni 2019 Schilderkunst / Painting Examens mei/juni 2019 Bekendmaking examenresultaten: De examenresultaten worden aan de studenten bekendgemaakt via https://ibamaflex.hogent.be op volgende momenten: Academische Opleidingen: op zondag 30

Nadere informatie

AANVRAAG TOT KANDIDATUUR

AANVRAAG TOT KANDIDATUUR AANVRAAG TOT KANDIDATUUR LID VAN HET ANALYSECOMITE «MATERIALEN ONDER DE LOEP» CONTEXT Wie zijn we? Kleur Bekennen is het programma opvoeden tot wereldburgerschap van de Belgische Staat, uitgevoerd door

Nadere informatie

Internationale Studentenuitwisselingen: ervaringen en tips

Internationale Studentenuitwisselingen: ervaringen en tips Internationale Studentenuitwisselingen: ervaringen en tips Jan Reedijk, LIC 29 mei 2009, Leiden Workshop, International classroom Handout LIC 1 Waarom dit verhaal? Internationale studentenuitwisseling

Nadere informatie

11/8/2016. Academisch Schrijven in het curriculum. Opzet van deze bijeenkomst. Academisch schrijven. Toepassing in curriculum.

11/8/2016. Academisch Schrijven in het curriculum. Opzet van deze bijeenkomst. Academisch schrijven. Toepassing in curriculum. Academisch Schrijven in het curriculum Dr N. Saab, ICLON, Dr Ph. Dol, Academisch Talencentrum, Dr. J.A. Mol, Faculteit der Archeologie Opzet van deze bijeenkomst Interactief: 1. Wij geven enkele voorbeelden

Nadere informatie

Inhoudsopgave inventaris tweede deel archief Lily Boeykens

Inhoudsopgave inventaris tweede deel archief Lily Boeykens Inhoudsopgave inventaris tweede deel archief Lily Boeykens Deel I. Stukken betreffende nationale werkzaamheden of activiteiten in het kader van nationale organisaties FEMINISTISCHE ORGANISATIES I. Aktiekomitee

Nadere informatie

Stichting De Benen Nemen

Stichting De Benen Nemen Stichting De Benen Nemen Jaarverslag 1999 Inhoudsopgave: Voorwoord Bestuur Medewerkers Sponsors Giften Financieel Overzicht Accountantsverklaring Media aandacht Buitenland Plannen 2000 Zo helpt u de stichting

Nadere informatie

Online survey ten behoeve van de Studiemiddag Digitale Duurzaamheid van Geodata

Online survey ten behoeve van de Studiemiddag Digitale Duurzaamheid van Geodata Data Archiving and Networked Services Online survey ten behoeve van de Studiemiddag Digitale Duurzaamheid van Geodata Presentatie resultaten Kees Waterman 16 februari 2012 DANS is een instituut van KNAW

Nadere informatie

De oogst van het project De Puzzel van het Verborgen Verleden

De oogst van het project De Puzzel van het Verborgen Verleden De oogst van het project De Puzzel van het Verborgen Verleden Martijn Boosten (Beekbergen, 14 april 2016) Cultuurhistorie in het bosbeheer Kennis over ontstaan bosgebied Verklaring voor huidige uiterlijk

Nadere informatie

Doos - Map Nummer. Bron: Tijdschrift Krant - Uitgeverij ISBN ISSN. Trefwoorden. Periode. Categorie. Heemkring Hoghescote - Catalogus Tijdschriften

Doos - Map Nummer. Bron: Tijdschrift Krant - Uitgeverij ISBN ISSN. Trefwoorden. Periode. Categorie. Heemkring Hoghescote - Catalogus Tijdschriften 114 115 Verbond voor Heemkunde Gouw Antwerpen - Tijdschrift. Jg. 1970-1985 116 Verbond voor Heemkunde Gouw Antwerpen - Tijdschrift. Jg. 1986, 1987, 1988 117 Verbond voor Heemkunde Gouw Antwerpen - Tijdschrift.

Nadere informatie

Archief P.A Donker 1923-1965

Archief P.A Donker 1923-1965 Archief P.A Donker 1923-1965 Persmuseum Zeeburgerkade 10 1019 HA Amsterdam Nederland hdl:10622/arch03478 IISG Amsterdam 2015 Inhoudsopgave Archief P.A Donker...3 Archiefvorming...3 Inhoud en structuur...3

Nadere informatie

Japans-Nederlandse wetenschappelijke publicaties. Paul op den Brouw, 3 juli 2014, meer informatie: www.ianetwerk.nl

Japans-Nederlandse wetenschappelijke publicaties. Paul op den Brouw, 3 juli 2014, meer informatie: www.ianetwerk.nl Japans-Nederlandse wetenschappelijke publicaties Paul op den Brouw, 3 juli 2014, meer informatie: www.ianetwerk.nl Samenvatting Elf Japanse top-onderzoeksuniversiteiten spraken tijdens zijn bezoek aan

Nadere informatie

Het Interuniversitair Centrum voor Onderwijswetenschappen De periode nader bekeken

Het Interuniversitair Centrum voor Onderwijswetenschappen De periode nader bekeken Het Interuniversitair Centrum voor Onderwijswetenschappen De periode 2006-2011 nader bekeken Jos Beishuizen Diana Dolmans Jan van Driel Iwan Wopereis Jeroen van Merriënboer Onderwijs Research Dagen 2012,

Nadere informatie

metadata_organisatie Aantal Gemiddelde Gemiddelde Alterra Alterra, Wageningen UR Andes B.V Beheer PDOK BIJ

metadata_organisatie Aantal Gemiddelde Gemiddelde Alterra Alterra, Wageningen UR Andes B.V Beheer PDOK BIJ Rijlabels Waarde maart Waarde decem metadata_organisatie Aantal Gemiddelde Gemiddelde Alterra 2 66 64 Alterra, Wageningen UR 82 66 65 Andes B.V. 6 56 56 Beheer PDOK 1 91 62 BIJ12 33 99 1 Bridgis BV 4 57

Nadere informatie

Hoe betrouwbaar is Wikipedia voor het doen van onderzoek? Leroy Remor. Hogeschool Rotterdam,

Hoe betrouwbaar is Wikipedia voor het doen van onderzoek? Leroy Remor. Hogeschool Rotterdam, 1 Running head: WIKIPEDIA BETROUWBAAR VOOR HET DOEN VAN ONDERZOEK? Hoe betrouwbaar is Wikipedia voor het doen van onderzoek? Leroy Remor Hogeschool Rotterdam, Abstract: Een kort essay over het gebruik

Nadere informatie

Programmaoverzicht. Bachelor Open dag 3 februari Page 1 of 6

Programmaoverzicht. Bachelor Open dag 3 februari Page 1 of 6 Programmaoverzicht Bachelor Open dag 3 februari 2018 Page 1 of 6 Informatiesessies geven voorlichting over de opleiding, zoals de opbouw, toekomstperspectieven en de ervaring van een student. Kennismakingscolleges

Nadere informatie

Programmaoverzicht Bachelor Open dag

Programmaoverzicht Bachelor Open dag Programmaoverzicht Bachelor Open dag 11 2017 Ronde en tijd Openingsronde 09.00-09.30 uur Sessies en activiteiten Waarom Tilburg University? Informatiesessie met de rector magnificus en een student van

Nadere informatie

Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen

Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen aan

Nadere informatie

Algemene informatie 2012/2013

Algemene informatie 2012/2013 1 Algemene informatie 2012/2013 1. Wat zou je willen doen in het buitenland? 2. Wanneer zou je naar het buitenland willen? 3. Waar zou je naar toe willen? 2 Bilateraal programma Tweezijdige uitwisseling

Nadere informatie

Huygens Institute - Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences (KNAW)

Huygens Institute - Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences (KNAW) Huygens Institute - Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences (KNAW) Citation: J.W.F. Beks, Levensbericht H. Verbiest, in: Levensberichten en herdenkingen, 1999, Amsterdam, pp. 47-50 This PDF was

Nadere informatie

B i j l a g e 1 TABELLEN

B i j l a g e 1 TABELLEN Concept-Jaarverslag UB 1998 15 B i j l a g e 1 TABELLEN tabel 1 Budgetten voor collectievorming 1995-1998 boeken en tijdschriften 2.196.000 2.092.000 2.108.000 2.192.000 elektr. informatiebronnen 230.000

Nadere informatie

Autonomata, Too. Henk van den Heuvel. CLST, Radboud Universiteit Nijmegen

Autonomata, Too. Henk van den Heuvel. CLST, Radboud Universiteit Nijmegen Autonomata, Too Henk van den Heuvel CLST, Radboud Universiteit Nijmegen Het project Opvolger van Autonomata (2005-2007) Gesubsidieerd in de 3e open call van STEVIN Toepassingsgerichtproject Start: 1 februari

Nadere informatie

CHIMERISM IN HEALTH, TRANSPLANTATION AND AUTOIMMUNITY

CHIMERISM IN HEALTH, TRANSPLANTATION AND AUTOIMMUNITY CHIMERISM IN HEALTH, TRANSPLANTATION AND AUTOIMMUNITY CHIMERISM IN HEALTH, TRANSPLANTATION AND AUTOIMMUNITY Thesis, University of Leiden, The Netherlands The studies described in this thesis were performed

Nadere informatie

Naar een Vlaams evaluatieplatform: mogelijke rol en profiel

Naar een Vlaams evaluatieplatform: mogelijke rol en profiel Naar een Vlaams evaluatieplatform: mogelijke rol en profiel Bart De Peuter VVBB-studievoormiddagen Evaluatie, een meerwaarde voor beleid? Deel 3: Evaluatie vanuit een grensoverschrijdend perspectief (20/12/2006,

Nadere informatie