2 8 MRT Discussiestuk. Wat is de taak van de provincie bij armoedebestrijding? PROVINCIALE STATEN VAN OViRIJISEL

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "2 8 MRT 2006. Discussiestuk. Wat is de taak van de provincie bij armoedebestrijding? PROVINCIALE STATEN VAN OViRIJISEL"

Transcriptie

1 PROVINCIALE STATEN VAN OViRIJISEL 2 8 MRT 2006 a.d. Discussiestuk Routing BijL: Wat is de taak van de provincie bij armoedebestrijding? Statenleden kregen vanuit diverse hoeken, waaronder gemeenteraadsleden, regelmatig de vraag wanneer de provincie Overijssel lets' gaat doen aan armoedebestrijding. Daarbij werd gewezen op duidelijke initiatieven van andere provincies. De CDA-Statenfractie verzocht in de vergadering van de commissie Zorg en Cultuur op 1 februari 2006 jl. dan ook de bestrijding van armoede als mogelijk taak van de provincie op de agenda te plaatsen, wetende dat het onderwerp ook in andere fracties leeft. De commissie stemde hiermee in en verzocht het CDA een discussienotitie te schrijven. Dit stuk voldoet aan dat verzoek. Deze notitie geeft kort de problematiek weer en gaat vervolgens in op de taak van de provincie. Dit laatste is stellend weergegeven vanuit al bestaande opvattingen in de provincie. De verwachting is dat de discussie in de commissie Zorg en Cultuur resulteert in het formuleren van richtinggevende uitspraken voor het College van Gedeputeerde Staten met als uiteindelijk resultaat een eerste uitwerking daarvan in de Perspectiefnota Waar gaat het over Enkele defenities: Armoede is een blijvend gebrek aan de eerste levensbehoeften (Van Dale Woordenboek). Armoede is huishoudens waarvan de financiele middelen zo beperkt zijn, dat zij materieel, cultureel en sociaal uitgesloten zijn van de minimaal aanvaardbare levenspatronen in Nederland danwel Brabant (gebaseerd op de definitie van de Europese Unie: Armoede in Brabant) Mack en Lansley beschouwen armoede als""an enforced lack of socially perceived necessities" (Armoedemonitor). Algemeen De armoedeproblematiek neemt sinds 2002 weer toe. Steeds meer mensen moeten het met een laag inkomen doen (10,5 % in 2005; voor 2006 wordt een lichte daling voorspeld: 9,7%) en kunnen daar moeilijk van rondkomen. Circa tien procent van de huishoudens met een laag inkomen maakte in 2005 schulden en kreeg te maken met schuldhulpverlening, schuldsanering, huurachterstanden, huisuitzettingen en incasso-opdrachten. Van de Turkse, Antilliaanse en Marokkaanse groepen hadden drie op de tien huishoudens in 2003 een laag inkomen. Dat is vier maal zo veel als bij autochtonen. De positie van ouderen heeft zich de laatste vijftien jaar gunstig ontwikkeld. (Bron: Armoedemonitor ). Deze ontwikkeling is risicovol en leidt tot materiele tekorten, onvoldoende sociale samenhang, onvoldoende deelhebben aan culturele en normatieve waarden en onvoldoende toegang tot allerlei voorzieningen. Het kan uiteindelijk leiden tot sociaal isolement en uitsluiting. Het niet mee kunnen doen is vooral voor kinderen een pijnlijke en traumatische ervaring. Armoede heeft diverse oorzaken: 1 Dit is een een gezamenlijke publicatie van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

2 schulden door kopen op krediet; * alimentatieproblemen na echtscheiding; verlies van inkomen door tijdelijke werkeloosheid, de vaste lasten kunnen niet direct worden aangepast (aanpassingsschulden); uitbetaling van de uitkering is pas drie maanden na aanvraag; verslaving aan gokken, alcohol, etc.; vastgelopen in de bureaucratie; mensen maken geen gebruik van mogelijkheden die er wel zijn; onvermogen inkomsten en uitgaven op elkaar af te stemmen, waaronder overlevingsschulden: vaste lasten die structureel te hoog zijn voor het inkomen. Opmerking 1: De gegevens van de armoedemonitor zijn gebaseerd op gegevens van de belastingdienst tot en met Ontwikkelingen na 2003 zijn gebaseerd op ramingen van het SCP en CBS. Opmerking 2: De lage inkomensgrens voor een alleenstaande in 2003 is: perjaar (.850 per maand). Bij een laag inkomen gaat het om inkomen dat afgeleid is van het besteedbaar inkomen zonder huursubsidie, kinderbijslag, vakantietoeslag, etc. De landelijke norm voor gezinnen met kinderen is netto p/m. Voor een-ouder gezinnen ligt het lager. Opmerking 3: Opvallend is dat van de bijzondere bijstand in het Gemeentefonds in 2005 slechts 182 mln van de beschikbare ^02 mln gebruikt is. Opmerking 4: Het beleid ten aanzien van incasso, huur en uitzettingen is strenger en de schuldhulpverlening bekender geworden. Voedselbanken bestaan pas kort. Opmerking 5: Huishoudens met een laag inkomen wonen geconcentreerd. Ook in de kleinere gemeenten. In Overijssel De problematiek in Overijssel wordt ook steeds zichtbaarder en nijpender. In de Armoedemonitor staan de volgende gegevens. Regionale inkomensverdeling 2002, kerncijfers Onderwerpen Inkomens van huishoudens Particuliere huishoudens Aantal huishoudens Huishoudens met een laag inkomen Totaal particuliere Particuliere huishoudens 52 wk. inkomen huishoudens Aantal huishoudens met 52 Percentage met laag weken inkomen inkomen Regie's 4- x 1000 % Almelo 29,5 28,9 12,6 Bathmen 2,1 2,1 4,9 Borne 7,9 7,8 6,5 Dalfeen 9,5 9,4 5,6 Deventer 36,5 35,4 10,3 Enschede 63,2 61,1 14,0 Haaksbergen 9,1 9,0 7,7 Hardenberg 20,9 20,5 7,1 Hellendoorn 13,5 13,3 5,8 Hengelo 34,6 34,0 8,7 Kampen 18,7 18,2 9,5

3 Losser 8,3 Noordoostpolder 17,4 Oldenzaal 12,7 Ommen 6,4 Raalte 13,8 Rijssen 12,5 Staphorst 4,8 Tubbergen 6,7 Urk 4,5 Wierden 8,3 Zwolle 46,9 Bron: Armoedemonitor ,2 17,1 12,5 6,3 13,6 12,3 4,8 6,6 4,5 8,1 45,7 7,8 8,9 7,9 7,1 6,7 5,8 7,9 6,6 8,5 5,8 9,2 Een belangrijke aandachtspunt is de situatie waarin kinderen opgroeien. Daarover de volgende cijfers. Gemeente Enschede Almelo Zwolle Deventer Hengelo Hardenberg Kampen Steenwijk Oldenzaal Rijssen Raalte Hof van Twente Bron: Leergeld Overijssel Breed Meerpersoonshuishoudens met minderjarige kinderen Waaronder met laag inkomen 21.2% 20.7 % 12.8% 14.8% 12.9% 11.3% 12.1 % 13.4% 13.6% 9.9% 9.5% 10.7% In totaal hebben in de 12 gemeenten gezinnen, van de meerpersoons huishoudens met minderjarige kinderen, een laag inkomen. Dat is 14,8 % voor genoemde gemeenten. Taak van de rijksoverheid en gemeenten In 2003 heeft de nationale overheid het tweede Nationale Actieplan ter bestrijding van armoede en sociale uitsluiting (NAP) vastgesteld. De hoofddoelstellingen zijn: verhogen van de maatschappelijke participate in de vorm van betaald werk of maatschappelijk zinvolle onbetaalde activiteiten; waarborgen van een minimuminkomen; bevorderen van toegankelijkheid van vporzieningen; verbeteren van de positie van kwetsbaren; mobiliseren van alle actoren bij de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting. De bestrijding van armoede is complex en heeft betrekking op diverse beleidsterreinen. In de vorm van streefdoelen is het verder uitgewerkt voor diverse departementen. Deze streefdoelen zijn enerzijds gericht op preventie en anderzijds op het verbeteren van de maatschappelijke opvang en toekennen van een langdurigheidstoeslag. De rijksoverheid kent vele wetten en regelingen die betrekking hebben het inkomensbeleid.

4 Gemeenten beschikken bij de bestrijding van armoede over twee beleidsinstrumenten: de * uitvoering van rijksbeleid (de wet Werk en Bijstand en schuldhulpverlening) en autonoom beleid. Bij die laatste mogelijkheid wordt de vrijheid benut bij de uitvoering van de bijzondere bijstand, de welzijnswet, de WVG en in de toekomst de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. De gemeenten vullen de ruimte bij het armoedebeleid verschillend in. Taak van de provincie. De provincies hebben geen wettelijke taken op het terrein van de armoedebestrijding. Gemeenten zijn en blijven verantwoordelijk voor lokaal sociaal beleid. Het is aan de provincie om te bepalen of en in welke mate zij het leveren van een bijdrage aan de bestrijding van armoede en de gevolgen ervan rekent tot een van de taken. Voor de beantwoording van de vraag of de provincie buiten haar wettelijke taken om andere activiteiten kan verrichten, is het van belang aansluiting te zoeken bij bestaand beleid. In de startnotitie Sociale Actie staat de volgende argumentatie voor provinciale taken op sociaal terrein: de provincie draagt net als andere overheden zorg voor de samenleving als geheel vanwege de complexiteit van maatschappelijke vraagstukken en de relaties van maatschappelijke vraagstukken met andere beleidsdomeinen "Juist die integraliteit maakt de provincie tot de aangewezen bestuurslaag om - ook los van wettelijke taken - een autonome en vooraanstaande rol te vervullen binnen het bovenlokale sociale domein" (Startnotitie Sociale Actie). Bovenstaande argumenten zijn ook van toepassing op het armoede beleid. Armoede is niet alleen een financieel probleem dat via de bijstand kan worden opgelost. Armoede leidt tot sociale uitsluiting op velerlei terrein. Sociale en maatschappelijke deelname en leefkwaliteit zijn kernwaarden in het onderhandelingsakkoord en daarmee twee van de drie leidende principes die in deze bestuursperiode het denken en handelen van Provinciale Staten kleuren. De provincie subsidieert daarnaast veel projecten waarvan de primaire verantwoordelijkheid bij andere overheden ligt. Veel instellingen zijn door de schaalvergroting regionaal gaan werken. De noodzaak voor een heldere regie en een goede samenwerking is daardoor alleen maar toegenomen. De rol van de provincie bij armoedebestrijding Indien de provincie een rol heeft op het terrein van de armoedebestrijding, op welke manier kan die dan ingevuld worden. Hieronder staan een aantal mogelijkheden. Dit lijstje is zeker niet compleet. Uitgangspunt is de toegevoegde waarde die de provincie kan hebben, die aansluit bij haar en de verantwoordelijkheden van gemeenten niet vervangt. Draagvlak bij gemeenten is noodzakelijk. De provincie heeft geen taak bij de materiele armoedebestrijding en kan geen fundamentele bijdrage leveren aan de lastenverlichting van individuele burgers. Dat is een taak van het rijk en gemeenten. De provincie heeft wel de volgende mogelijkheden: Ondersteuning van bijzondere particuliere initiatieven; Ondersteuning van gemeenten door informatie-uitwisseling/platformfunctie, benchmarking, stimulering (van een pro-actieve houding), deskundigheidsbevordering, Ondersteuning van innovatieve projecten en dergelijke. Intensiveren van bestaand provinciaal beleid (bijvoorbeeld fysiek, economisch en sociaal) dat zich leent voor een bijdrage aan de bestrijding van (de gevolgen van) armoede. M.a.w armoedebeleid als facetbeleid.

5 Benutten van de invloed van de provincie bij andere instellingen, overheden en dergelijke (bijvoorbeeld de waterschappen en Essent).? Discussie: De Statencommissie gaat op basis van dit document in discussie over de mogelijke taak van de provincie bij de armoedebestrijding. En zo ja, op welke manier moet die rol dan invulling krijgen? A. Beugelink. Bronnen: Armoedemonitor 2005 Stichting Leergeld Provincie Noord-Brabant CDA 2 de kamer fractie

6

Maandelijkse arbeidsmarktmonitor Overijssel

Maandelijkse arbeidsmarktmonitor Overijssel Maandelijkse arbeidsmarktmonitor Overijssel Provincie Overijssel augustus 2010 De maandelijkse monitor geeft in het kort een overzicht van de ontwikkeling en stand van zaken van: Omvang niet-werkende werkzoekenden

Nadere informatie

Maandelijkse arbeidsmarktmonitor Overijssel

Maandelijkse arbeidsmarktmonitor Overijssel Maandelijkse arbeidsmarktmonitor Overijssel Provincie Overijssel februari 2010 De maandelijkse monitor geeft in het kort een overzicht van de ontwikkeling en stand van zaken van: Ontwikkeling omvang niet-werkende

Nadere informatie

Maandelijkse arbeidsmarktmonitor Overijssel

Maandelijkse arbeidsmarktmonitor Overijssel Maandelijkse arbeidsmarktmonitor Overijssel Provincie Overijssel mei 2010 De maandelijkse monitor geeft in het kort een overzicht van de ontwikkeling en stand van zaken van: Omvang niet-werkende werkzoekenden

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, juli 2017

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, juli 2017 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Overijssel en Gelderland Noord, juli 2017 WW-uitkeringen in Overijssel en Gelderland Noord dalen verder In juli daalt het aantal lopende WW-uitkeringen in Overijssel en Gelderland

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, augustus 2017

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, augustus 2017 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Overijssel en Gelderland Noord, augustus 2017 Afname WW-uitkeringen in Overijssel en Gelderland Noord In augustus neemt het aantal WW-uitkeringen in Overijssel en Gelderland Noord

Nadere informatie

Maandelijkse arbeidsmarktmonitor Overijssel

Maandelijkse arbeidsmarktmonitor Overijssel Maandelijkse arbeidsmarktmonitor Overijssel Provincie Overijssel 2010 De maandelijkse monitor geeft in het kort een overzicht van de ontwikkeling en stand van zaken van: Omvang niet-werkende werkzoekenden

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, februari 2017

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, februari 2017 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Overijssel en Gelderland Noord, februari 2017 Banenkrimp in zorg lijkt voorbij De WW-uitkeringen in Overijssel en Gelderland Noord nemen af. De zorg draagt in grote mate bij aan

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, november 2016

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, november 2016 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Overijssel en Gelderland Noord, november 2016 Ruim 10.000 minder nieuwe WW-uitkeringen in Overijssel en Gelderland Noord De arbeidsmarkt in Overijssel en Gelderland Noord herstelt

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, december 2016

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, december 2016 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Overijssel en Gelderland Noord, december 2016 Minder mensen doen beroep op WW-uitkering in Overijssel en Gelderland Noord In 2016 hoefden minder mensen een beroep te doen op een

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, december 2018

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, december 2018 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Overijssel en Gelderland Noord, december 2018 Sterke daling WW-uitkeringen Overijssel en Gelderland Noord in 2018 In de drie regio s van Overijssel en Gelderland Noord verstrekt

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, mei 2017

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, mei 2017 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Overijssel en Gelderland Noord, mei 2017 Ruim tweeduizend minder WW-uitkeringen in Overijssel en Gelderland Noord Ook in mei daalt het aantal lopende WW-uitkeringen in Overijssel

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, oktober 2016

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, oktober 2016 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Overijssel en Gelderland Noord, oktober 2016 Afname WW-uitkeringen in Overijssel en Gelderland Noord bovengemiddeld De arbeidsmarkt in Overijssel en Gelderland Noord ontwikkelt

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, juni 2016

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, juni 2016 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Overijssel en Gelderland Noord, juni 2016 Minder nieuwe WW-uitkeringen verstrekt in Overijssel en Gelderland Noord In de eerste helft van 2016 kende UWV minder nieuwe WW-uitkeringen

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, augustus 2016

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, augustus 2016 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Overijssel en Gelderland Noord, augustus 2016 WW-uitkeringen in Overijssel en Gelderland Noord dalen, kansen werkzoekenden nemen toe De arbeidsmarkt in Overijssel en Gelderland

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, augustus 2018

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, augustus 2018 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Overijssel en Gelderland Noord, augustus 2018 Stijging WW-uitkeringen uit onderwijs in Overijssel en Gelderland Noord Het aantal WW-uitkeringen in Overijssel en Gelderland Noord

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, februari 2019

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, februari 2019 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Overijssel en Gelderland Noord, februari 2019 Tekorten in de zorg bieden kansen voor werkzoekenden in Overijssel en Gelderland Noord In de drie regio s van Overijssel en Gelderland

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, september 2017

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, september 2017 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Overijssel en Gelderland Noord, september 2017 Kansen op werk in Overijssel en Gelderland Noord Het aantal WW-uitkeringen in Overijssel en Gelderland Noord daalt al en, ook weer

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, mei 2016

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, mei 2016 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Overijssel en Gelderland Noord, mei 2016 WW-uitkeringen Overijssel en Gelderland Noord nemen verder af In mei kende UWV net als in april minder nieuwe WW-uitkeringen toe in Overijssel

Nadere informatie

Informatie 17 december 2015

Informatie 17 december 2015 Informatie 17 december 2015 ARMOEDE: FEITEN EN CIJFERS Ondanks het aflopen van de economische recessie, is de armoede in Nederland het afgelopen jaar verder gestegen. Vooral het aantal huishoudens dat

Nadere informatie

Belastinguitgave 2006

Belastinguitgave 2006 Belastinguitgave 2006 Gemeentelijke belastingen Inhoud Stijgingen per gemeente Ontwikkelingen opbrengsten Overzicht tarieven Belastingdruk Reservepositie Personeelsbezetting Voor u ligt de Belastinguitgave

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, april 2019

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, april 2019 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Overijssel en Gelderland Noord, april 2019 WW-uitkeringen Overijssel en Gelderland Noord dalen in april Het aantal WW-uitkeringen daalt in april in de drie regio s van Overijssel

Nadere informatie

verusse CIE Provinciale Staten van Overijssel

verusse CIE Provinciale Staten van Overijssel verusse CIE www.ovefijssel.nl Provinciale Staten van Overijssel Postadres Provincie Overijssel Postbus 10078 8000 GB Zwolle Telefoon 038 499 88 99 Telefax 038 425 75 20 Uwkenmerk Uw brief Onskenmerk Datum

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, september 2016

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, september 2016 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Overijssel en Gelderland Noord, september 2016 Verdere banengroei bouw en detailhandel in Overijssel en Gelderland Noord Er werden minder WW-uitkeringen verstrekt in de september

Nadere informatie

Belastinguitgave 2012

Belastinguitgave 2012 Belastinguitgave 2012 OZB-verhoging in aantal gemeenten gecompenseerd Onderzoek van de provincie Overijssel wijst uit dat de druk van de OZB (onroerendzaakbelastingen) in alle gemeenten toeneemt. In tien

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, januari 2017

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, januari 2017 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Overijssel en Gelderland Noord, januari 2017 Meer kansen voor werkzoekenden in Overijssel en Gelderland Noord De arbeidsmarkt herstelt verder. Dit blijkt uit de afgenomen WW-uitkeringen

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, april 2015

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Overijssel en Gelderland Noord, april 2015 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Overijssel en Gelderland Noord, april 2015 Ruim 2.500 minder WW-uitkeringen in Overijssel en Gelderland Noord in een tijd In april daalde het aantal WW-uitkeringen in alle regio

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Verdere daling langdurige minima. Aandeel langdurige minima gedaald

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Verdere daling langdurige minima. Aandeel langdurige minima gedaald Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB02-138 3 juli 2002 9.30 uur Verdere daling langdurige minima In 2000 hadden 229 duizend huishoudens al ten minste vier jaar achtereen een inkomen onder

Nadere informatie

Demografie in Overijssel. Hans Peter Benschop Trendbureau Overijssel Conferentie Wonen in Beweging 22 september 2010

Demografie in Overijssel. Hans Peter Benschop Trendbureau Overijssel Conferentie Wonen in Beweging 22 september 2010 Demografie in Overijssel Hans Peter Benschop Trendbureau Overijssel Conferentie Wonen in Beweging 22 september 2010 Demografie Overijssel 1.400.000 Ontwikkeling bevolking Overijssel, 2007-2040 (in absolute

Nadere informatie

COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS - DIGITAAL AFSCHRIFT 2013_BW_00203

COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS - DIGITAAL AFSCHRIFT 2013_BW_00203 COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS - DIGITAAL AFSCHRIFT 2013_BW_00203 OPSCHRIFT Vergadering van 2 april 2013 Bevoegde portefeuillehouder: Karin Lambrechts Onderwerp Beantwoording raadsvragen in zake:

Nadere informatie

De provincie Overijssel telt 25 gemeenten, waarvan Zwolle de hoofdstad is. Hieronder is de Provincie schematisch weergegeven:

De provincie Overijssel telt 25 gemeenten, waarvan Zwolle de hoofdstad is. Hieronder is de Provincie schematisch weergegeven: Uitgangssituatie In dit hoofdstuk bespreken we de huidige breedbandsituatie in de provincie Overijssel. Het vorige hoofdstuk heeft laten zien wat het potentieel van breedband is, in dit hoofdstuk komt

Nadere informatie

Preventie en bestrijding van stille armoede en sociale uitsluiting. Brief van de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Preventie en bestrijding van stille armoede en sociale uitsluiting. Brief van de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid 24 515 Preventie en bestrijding van stille armoede en sociale uitsluiting Nr. 429 Brief van de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Twente: de arbeidsmarktregio

Twente: de arbeidsmarktregio Twente: de arbeidsmarktregio oktober 2011 Twente in cijfers en feiten (algemeen) Regio met ca. 625.000 inwoners, + 2,5 miljoen binnen één uur rij-afstand Waarde van regio: 8 e stadsregio in Nederland in

Nadere informatie

Informatie 10 januari 2015

Informatie 10 januari 2015 Informatie 10 januari 2015 ARMOEDE: FEITEN EN CIJFERS ARMOEDE WERELDWIJD Wereldwijd leven ongeveer 1,2 miljard mensen in absolute armoede leven: zij beschikken niet over basisbehoeften zoals schoon drinkwater,

Nadere informatie

Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014

Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014 Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014 Inleiding Uit onze gemeentelijke armoedemonitor 1 blijkt dat Leeuwarden een stad is met een relatief groot armoedeprobleem. Een probleem dat nog steeds

Nadere informatie

Startnotitie Integraal armoedebeleid

Startnotitie Integraal armoedebeleid Startnotitie Integraal armoedebeleid Doel presentatie: o Raad informeren over onderzoek armoedebeleid o Voorlopige planning om te komen tot kadernota armoedebeleid o Rol van de gemeenteraad Aanleiding

Nadere informatie

afdeling Beleidsonderzoek en Geo Informatie inkomen

afdeling Beleidsonderzoek en Geo Informatie inkomen 101 inkomen 9 102 Inkomen 1) Inkomens van huishoudens Huishoudens in Hengelo hadden in 2007 een gemiddeld besteedbaar inkomen van 30.700 per jaar. Het gemiddeld besteedbaar inkomen van huishoudens in Hengelo

Nadere informatie

Belastinguitgave 2014

Belastinguitgave 2014 Belastinguitgave 2014 Overijsselse gemeenten zetten lijn beperking woonlasten voort De Overijsselse gemeenten blijven de woonlasten voor hun inwoners beperken. Dat blijkt uit de jaarlijkse inventarisatie

Nadere informatie

Persbericht. Aantal huishoudens met kans op armoede in 2008 toegenomen. Centraal Bureau voor de Statistiek

Persbericht. Aantal huishoudens met kans op armoede in 2008 toegenomen. Centraal Bureau voor de Statistiek Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB09-079 3 december 2009 9.30 uur Aantal huishoudens met kans op armoede in 2008 toegenomen Meeste kans op armoede bij eenoudergezinnen en niet-westerse allochtonen

Nadere informatie

Cultuureducatie facts

Cultuureducatie facts deskundigheidsbevordering leerkrachten deelnemende scholen aantal leerlingen 1,50 1,50,50 tot 1,- Almelo Borne gezamenlijk bovenschools budget Dalfsen + Dinkelland Haaksbergen + gemeenten Hardenberg Hellendoorn

Nadere informatie

Postadres Provincie Overijssel Colleges van Burgemeester en wethouders van de gemeenten in Overijssel Postbus 10078

Postadres Provincie Overijssel Colleges van Burgemeester en wethouders van de gemeenten in Overijssel Postbus 10078 www.overijssel.nl Postadres Provincie Overijssel Colleges van Burgemeester en wethouders van de gemeenten in Overijssel Postbus 10078 8000 GB Zwolle t.a.v. afdeling Sociale zaken Telefoon 038 425 25 25

Nadere informatie

NIEUWSBERICHT Hengelo, 3 mei 2016

NIEUWSBERICHT Hengelo, 3 mei 2016 Postadres: Postbus 845 7550 AV Hengelo E-mailadres: info@gbtwente.nl Telefoon: 053-481 8875 Website www.gbtwente.nl NIEUWSBERICHT Hengelo, 3 mei 2016 Woonlasten Twentse gemeenten stijgen iets meer dan

Nadere informatie

Stichting Ommen Millenniumgemeente uitwerkingsplan 2012-2013. morgen is nu!

Stichting Ommen Millenniumgemeente uitwerkingsplan 2012-2013. morgen is nu! Stichting Ommen Millenniumgemeente uitwerkingsplan 2012-2013 morgen is nu! Stichting Ommen Millenniumgemeente (SOM) Ommen, juni 2012 1 0 inleiding Voor u ligt een uitwerkingsplan van de Stichting Millenniumgemeente

Nadere informatie

Omzien naar elkaar CDA Kampen

Omzien naar elkaar CDA Kampen Notitie Weg uit armoede & schuld Omzien naar elkaar CDA Kampen Vooraf Armoede en schulden zijn problemen en verschijnselen van alle dag. We merken dat sinds de economische crisis, de grote veranderingen

Nadere informatie

Bijna 14.000 kinderen in de provincie Groningen groeien op in armoede

Bijna 14.000 kinderen in de provincie Groningen groeien op in armoede Feiten & Cijfers Bijna 14.000 kinderen in de provincie Groningen groeien op in armoede Opgroeien in armoede heeft nadelige gevolgen voor de ontwikkeling en de maatschappelijke participatie van kinderen.

Nadere informatie

Aan Provinciale Staten

Aan Provinciale Staten www.prv-overijssel.nl Aan Provinciale Staten Postadres Provincie Overijssel Postbus 10078 8000 GB Zwolle Telefoon 038 425 25 25 Telefax 038 425 26 85 Uw kenmerk Uw brief Ons kenmerk Datum PS/2003/872 d.d.

Nadere informatie

Statistisch Jaarboek 2006

Statistisch Jaarboek 2006 101 9 102 Inkomen 1) Inkomens van huishoudens Het besteedbaar van particulier huishoudens bedroeg in 2002 bijna 29.000 euro. Daarmee ligt het van huishoudens in Hengelo bijna 1.500 euro lager dan een gemiddeld

Nadere informatie

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 gemeente Haarlemmermeer De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Organisatieonderdeel

Nadere informatie

ARBEIDSMARKTMONITOR Twente Bijlage Gemeenten en definities

ARBEIDSMARKTMONITOR Twente Bijlage Gemeenten en definities Index bijlage Ontwikkeling Werkloosheid (NWW) per gemeente Ontwikkeling lopende uitkeringen WW, WWB, WIJ per gemeente (nb. WAJONG gegevens nog niet beschikbaar) Informatie stadsank over schuldhulpverlening

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Woonlastenstijging Twentse gemeenten meer dan landelijk gemiddelde

NIEUWSBRIEF. Woonlastenstijging Twentse gemeenten meer dan landelijk gemiddelde 2015 01 NIEUWSBRIEF Via deze nieuwsbrief informeren wij u over de professionalisering van onze organisatie, de activiteiten van de afdelingen en nieuwe ontwikkelingen op ons vakgebied. Woonlastenstijging

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Woonlastenstijging Twentse gemeenten meer dan landelijk gemiddelde

NIEUWSBRIEF. Woonlastenstijging Twentse gemeenten meer dan landelijk gemiddelde 04 2014 NIEUWSBRIEF Via deze nieuwsbrief informeren wij u over de professionalisering van onze organisatie, de activiteiten van de afdelingen en nieuwe ontwikkelingen op ons vakgebied. Woonlastenstijging

Nadere informatie

College van Burgemeester en Wethouders Postbus AP Kerkrade. SP Kerkrade Kaardebol HV Kerkrade. Vragen artikel 38 inzake armoede.

College van Burgemeester en Wethouders Postbus AP Kerkrade. SP Kerkrade Kaardebol HV Kerkrade. Vragen artikel 38 inzake armoede. Aan: Van: Betreft: Antwoord: College van Burgemeester en Wethouders Postbus 600 6460 AP Kerkrade SP Kerkrade Kaardebol 26 6467HV Kerkrade Vragen artikel 38 inzake armoede. Schriftelijk Datum: 18 september

Nadere informatie

Besluitenlijst d.d. d.d. d.d. [ ]Akkoordstukken -- [X]Openbaar [ ]Besloten --

Besluitenlijst d.d. d.d. d.d. [ ]Akkoordstukken -- [X]Openbaar [ ]Besloten -- Nota voor burgemeester en wethouders Onderwerp Vragen ex art 46 RvO PvdA-Inzet rijksmiddelen en beleid bij strijd tegen kinderarmoede 1- Notagegevens Notanummer 2017-000487 Datum 01-04-2017 Programma:

Nadere informatie

Statistisch Jaarboek 2007

Statistisch Jaarboek 2007 101 9 102 Inkomen 1) Inkomens van huishoudens Huishoudens in Hengelo hadden in 2004 een gemiddeld besteedbaar van 27.400 per jaar. Het gemiddeld besteedbaar van huishoudens in Hengelo lag 5,5 procent beneden

Nadere informatie

ARBEIDSMARKTMONITOR Twente Bijlage Gemeenten en definities

ARBEIDSMARKTMONITOR Twente Bijlage Gemeenten en definities Index bijlage Ontwikkeling Werkloosheid (NWW) per gemeente Ontwikkeling lopende uitkeringen WW, WWB, WIJ per gemeente (nb. WAJONG gegevens nog niet beschikbaar) Informatie stadsank over schuldhulpverlening

Nadere informatie

Gorinchem, 4 november Geachte heer, mevrouw,

Gorinchem, 4 november Geachte heer, mevrouw, Gorinchem, 4 november 2014 Geachte heer, mevrouw, Langs deze weg vragen wij uw aandacht voor het volgende: Onlangs is er een bijeenkomst geweest van de Cliëntenraad van de RSD KB AV met een afvaardiging

Nadere informatie

Tabel 1 Statische Koopkrachtontwikkeling 2002 (in procenten)

Tabel 1 Statische Koopkrachtontwikkeling 2002 (in procenten) Bijlage 5 In het overleg over het begrotingsonderzoek SZW van 22 november 2001 heb ik toegezegd u voor de begrotingsbehandeling nadere informatie te doen toekomen met betrekking tot de inkomensmaatregelen

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

Persbericht. Armoede gedaald in 2006 en 2007, maar in 2008 vrijwel stabiel

Persbericht. Armoede gedaald in 2006 en 2007, maar in 2008 vrijwel stabiel Centraal Bureau voor de Statistiek Sociaal en Cultureel Planbureau Persbericht PB08-086 18 december 2008 9.30 uur Armoede gedaald in 2006 en 2007, maar in 2008 vrijwel stabiel In 2006 verkeerden 623 duizend

Nadere informatie

Monitor Huisuitzettingen en preventie Twente 2012

Monitor Huisuitzettingen en preventie Twente 2012 Monitor Huisuitzettingen en preventie Twente 2012 metingen 2008- A. Kruize S. Biesma B. Bieleman 1. Aantallen Huisuitzetting is één van de oorzaken van dakloosheid. Mensen worden door woningcorporaties,

Nadere informatie

Minimuminkomens in Leiden

Minimuminkomens in Leiden September 2013 ugu Minimuminkomens in Leiden Samenvatting De armoede in Leiden is na 2009, net als in heel Nederland, toegenomen. Dat blijkt uit cijfers uit het regionaal inkomensonderzoek van het Centraal

Nadere informatie

Minimabeleid Beek, september 2014 Danielle Marting

Minimabeleid Beek, september 2014 Danielle Marting Minimabeleid 2015 Beek, september 2014 Danielle Marting - 2-1. Inleiding In de afgelopen jaren heeft de gemeente Beek een stevig armoedebeleid opgebouwd. Sinds 2006 is Beek actief in het voorkomen en bestrijden

Nadere informatie

AGRESSIE EN GEWELD TEGEN POLITIEKE AMBTSDRAGERS IN OVERIJSSEL

AGRESSIE EN GEWELD TEGEN POLITIEKE AMBTSDRAGERS IN OVERIJSSEL Rapport AGRESSIE EN GEWELD TEGEN POLITIEKE AMBTSDRAGERS IN OVERIJSSEL Secundaire analyse Monitor Agressie en Geweld openbaar bestuur Januari 2017 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Piet Heinkade

Nadere informatie

Persoonlijke Lening. Een financiële oplossing voor eenmalige uitgaven

Persoonlijke Lening. Een financiële oplossing voor eenmalige uitgaven Persoonlijke Lening Een financiële oplossing voor eenmalige uitgaven Welkom bij Stadsbank Oost Nederland Aangenaam: wij zijn Stadsbank Oost Nederland Een steun in de rug: verantwoord geld lenen Samen zoeken

Nadere informatie

11. Stijgende inkomens

11. Stijgende inkomens 11. Stijgende inkomens Tussen 1998 en 2000 is het gemiddelde inkomen van niet-westers allochtone huishoudens sterker toegenomen dan dat van autochtone huishoudens. De niet-westerse huishoudens hadden in

Nadere informatie

Roelofarendsveen, november 2006. Kadernota Armoedebeleid gemeente Alkemade

Roelofarendsveen, november 2006. Kadernota Armoedebeleid gemeente Alkemade Roelofarendsveen, november 2006 Kadernota Armoedebeleid gemeente Alkemade 1. Inleiding 3 2. Armoede, een relatief begrip 3 3. Oorzaken van armoede 4 4. Wie zijn arm? 4 5. Gevolgen van armoede 5 5.1 Sociale

Nadere informatie

Heroriëntatie Twentse samenwerking. Model formulering besluit in gemeenten REGELING REGIO TWENTE

Heroriëntatie Twentse samenwerking. Model formulering besluit in gemeenten REGELING REGIO TWENTE Heroriëntatie Twentse samenwerking Model formulering besluit in gemeenten REGELING REGIO TWENTE De gemeenteraden, colleges van burgemeester en wethouders en de burgemeesters van de gemeenten Almelo, Borne,

Nadere informatie

Armoedemonitor gemeente Menterwolde 2014

Armoedemonitor gemeente Menterwolde 2014 Armoedemonitor gemeente Menterwolde 2014 Twee onderdelen Onderzoek naar de omvang en samenstelling van de doelgroepen voor het gemeentelijke armoedebeleid en het gebruik van inkomensondersteunende regelingen

Nadere informatie

Deelplan Minimabeleid Beleidsplan sociaal domein 2015-2018

Deelplan Minimabeleid Beleidsplan sociaal domein 2015-2018 Deelplan Minimabeleid Beleidsplan sociaal domein 2015-2018 Gemeente Noordoostpolder 19 augustus 2014 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 3 2. Doelen en doelgroep... 4 2.1. Doelen... 4 2.1.1.

Nadere informatie

Divosa Benchmark Armoede & Schulden Rapportage 2017 module armoedebeleid

Divosa Benchmark Armoede & Schulden Rapportage 2017 module armoedebeleid Divosa Benchmark Armoede & Schulden Rapportage 2017 module armoedebeleid Inzicht in de prestaties van het armoedebeleid Loppersum Pagina 1 / 24 - Benchmarkrapportage 2017 - Divosa Benchmark Armoede en

Nadere informatie

Armoedemonitor. Roosendaal 2006

Armoedemonitor. Roosendaal 2006 Armoedemonitor Roosendaal 2006 Colofon De Armoedemonitor is uitgevoerd in opdracht van de afdeling Beleid en is een coproductie van: Gemeente Roosendaal Onderzoek, informatiebeheer en datamanagement Postbus

Nadere informatie

TABELLENBOEK JEUGDSPORTMONITOR 2016

TABELLENBOEK JEUGDSPORTMONITOR 2016 TABELLENBOEK JEUGDSPORTMONITOR 2016 Sportservice Overijssel Drs. Marieke van Vilsteren April 2017 TOELICHTING OP HET TABELLENBOEK Dit tabellenboek bevat de resultaten van de Jeugdsportmonitor Overijssel

Nadere informatie

Inkomens en verhuizingen Almelo,

Inkomens en verhuizingen Almelo, 109 Inkomens en verhuizingen Almelo, 2001 2007 Mathilda Copinga Mariëtte Goedhuys Centrum voor Beleidsstatistiek Verklaring van tekens. = gegevens ontbreken * = voorlopig cijfer ** = nader voorlopig cijfer

Nadere informatie

U kunt deze brief zelf aanpassen: vragen toevoegen, vragen weglaten, vragen wijzigen.

U kunt deze brief zelf aanpassen: vragen toevoegen, vragen weglaten, vragen wijzigen. Voorbeeldbrief t.b.v. leden van de gemeenteraden Beste raadsleden Dit is een voorbeeldbrief die u in uw gemeente kunt gebruiken om informatie te krijgen over het armoedebeleid dat in uw gemeente wordt

Nadere informatie

Aanvullende notitie op het Beleidsplan schuldhulpverlening gemeente Menterwolde

Aanvullende notitie op het Beleidsplan schuldhulpverlening gemeente Menterwolde Aanvullende notitie op het Beleidsplan schuldhulpverlening gemeente Menterwolde Inleiding Met de invoering van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening zijn de minnelijke schuldsanering en de wettelijke

Nadere informatie

De lokale solidariteit getoetst

De lokale solidariteit getoetst De lokale solidariteit getoetst Mogelijkheden die gemeenten hebben om de armoede onder hun inwoners te bestrijden ARMOEDE TOEGENOMEN Sinds het uitbreken van de economische crisis is de armoede met ruim

Nadere informatie

Inkomens in Helmond RIO 2013

Inkomens in Helmond RIO 2013 FACT sheet Inkomens in Helmond RIO 2013 Informatie van Onderzoek en Statistiek Jaarlijks levert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) cijfermatige informatie over de inkomens van en huishoudens

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2009 2010 24 515 Preventie en bestrijding van stille armoede en sociale uitsluiting Nr. 186 BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Aan

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Minimabeleidsplan Portefeuillehouder: H.G.Jumelet

Raadsvoorstel. Minimabeleidsplan Portefeuillehouder: H.G.Jumelet svoorstel Onderwerp: Minimabeleidsplan 2013-2014 Portefeuillehouder: H.G.Jumelet Participatie Kwaliteit Werk & Participatie A. Kiewiet, telefoon ((0591)68 56 21) Aan de gemeenteraad Voorgesteld besluit

Nadere informatie

Zaaksverdelingsreglement gerechtshof Arnhem-Leeuwarden

Zaaksverdelingsreglement gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Zaaksverdelingsreglement gerechtshof Arnhem-Leeuwarden INLEIDING In dit reglement legt het gerechtsbestuur van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden vast voor welke zaken de rechtzoekende op welke van de zittingsplaatsen

Nadere informatie

Samenwerking bibliotheken en de Belastingdienst

Samenwerking bibliotheken en de Belastingdienst Samenwerking bibliotheken en de Belastingdienst Burgers en maatschappelijk dienstverleners ondersteunen Dialoogsessie Overijssel Maatschappelijk dienstverleners Bibliotheken Belastingdienst Doel bijeenkomst

Nadere informatie

Armoedemonitor Zoetermeer 2010

Armoedemonitor Zoetermeer 2010 Armoedemonitor Zoetermeer 2010 mei 2011 Opdrachtgever: Hoofdafdeling Welzijn, afdeling WZI, beleid en implementatie Marieke Bosch Uitvoering: KWIZ, Groningen Databewerking Gemeente Zoetermeer, hoofdafdeling

Nadere informatie

ARBEIDSMARKTMONITOR Twente Bijlage Gemeenten en definities

ARBEIDSMARKTMONITOR Twente Bijlage Gemeenten en definities ARBEIDSMARKTMONITOR Twente Bijlage Gemeenten en definities Regio Twente / POWI, Uitgave 6 van 2011 Index bijlage Ontwikkeling Werkloosheid (NWW) per gemeente Ontwikkeling lopende uitkeringen WW, WWB, WIJ

Nadere informatie

EVALUATIE MINIMABELEID GEMEENTE OLST-WIJHE

EVALUATIE MINIMABELEID GEMEENTE OLST-WIJHE EVALUATIE MINIMABELEID GEMEENTE OLST-WIJHE Onderzoek naar de omvang en samenstelling van de doelgroep voor het minimabeleid en het gebruik van minimaregelingen in de gemeente Olst-Wijhe. Colofon Opdrachtgever

Nadere informatie

PERSBERICHT. Armoedesignalement 2014: Armoede in 2013 toegenomen, maar piek lijkt bereikt. Den Haag, 18 december 2014

PERSBERICHT. Armoedesignalement 2014: Armoede in 2013 toegenomen, maar piek lijkt bereikt. Den Haag, 18 december 2014 Inlichtingen bij PERSBERICHT Dr. J.C. Vrooman c. vrooman@scp.nl T 070 3407846 Dr. P.H. van Mulligen persdienst@cbs.nl T 070 3374444 Armoedesignalement 2014: Armoede in 2013 toegenomen, maar piek lijkt

Nadere informatie

Integrale Veiligheidszorg in Twente

Integrale Veiligheidszorg in Twente Integrale Veiligheidszorg in Twente -Achtergrond -Werkwijze & organisatie Platform IVZ -Actieplan IVZ 2009-2010 - Evaluatietraject -Resultaten Platform IVZ -Vervolg samenwerking in Twente Platform IVZ

Nadere informatie

Oudere minima in Amsterdam en het gebruik van de AIO

Oudere minima in Amsterdam en het gebruik van de AIO Oudere minima in Amsterdam en het gebruik van de AIO In opdracht van: DWI Projectnummer: 13010 Anne Huizer Laure Michon Clemens Wenneker Jeroen Slot Bezoekadres: Oudezijds Voorburgwal 300 Telefoon 020

Nadere informatie

SR. Discussienotitie Armoede uit Delft. 21 september 2015 SP Fractie Delft Lieke van Rossum

SR. Discussienotitie Armoede uit Delft. 21 september 2015 SP Fractie Delft Lieke van Rossum SR. Discussienotitie Armoede uit Delft 21 september 2015 SP Fractie Delft Lieke van Rossum 1. lnleiding Nederland is een rijk land. Toch hebben steeds meer mensen moeite om rond te komen. Slechts een kleine

Nadere informatie

MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland 2015/2016. Gemeente Losser

MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland 2015/2016. Gemeente Losser MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland 2015/2016 Gemeente Losser Voorwoord Groningen, oktober 2016 Geachte heer, mevrouw, Voor u ligt het resultaat van het in 2015 en 2016 gehouden onderzoek naar de

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2007 2008 24 515 Preventie en bestrijding van stille armoede en sociale uitsluiting 31 200 XV Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van

Nadere informatie

Notitie Kinderen in armoede November 2013 Gemeente Velsen Afdeling Werk, Inkomen en Zorg

Notitie Kinderen in armoede November 2013 Gemeente Velsen Afdeling Werk, Inkomen en Zorg Kinderen in armoede Velsen, november 2013 1 Notitie Kinderen in armoede November 2013 Gemeente Velsen Afdeling Werk, Inkomen en Zorg 2 Ondersteuning kinderen in armoede 0. Samenvatting Op verzoek van de

Nadere informatie

AANBIEDINGSBRIEF PAMFLET

AANBIEDINGSBRIEF PAMFLET AANBIEDINGSBRIEF PAMFLET Genemuiden, 26 april 2013 Geachte dame/heer, Zoals u bekend is, heeft de onderwijsraad aan de staatssecretaris een advies uitgebracht waar men vraagt om een actief beleid inzake

Nadere informatie

Mededeling van het college aan de gemeenteraad ( )

Mededeling van het college aan de gemeenteraad ( ) Onderwerp: Reactie op onderzoek rekenkamercommissie Portefeuillehouder: Wethouder Telder Datum: 4 mei 2016 Kennis te nemen van - Onze reactie op het rapport Armoede een voortdurende zorg van de Rekenkamercommissie.

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

Armoedemonitor Den Haag 2008

Armoedemonitor Den Haag 2008 Stavangerweg 23-5 9723 JC Groningen telefoon (050) 5252473 e-mail contact@kwiz.nl website www.kwiz.nl Armoedemonitor Den Haag 2008 Nummer 2. oktober 2008 Opgesteld door KWIZ te Groningen in opdracht van

Nadere informatie

Bijlage Paragraaf lokale heffingen

Bijlage Paragraaf lokale heffingen Bijlage Paragraaf lokale heffingen Lokale heffingen hebben tot doel dat de gemeente door het verwerven van eigen middelen dekking vindt van haar uitgaven in het kader van de uitvoering van de gemeentelijke

Nadere informatie

Participatieadviesraad

Participatieadviesraad Participatieadviesraad Advies inzake de notitie Herijking Minimabeleid 2016; PAR-advies nummer 4 Waddinxveen, 28 juli 2016 Aan het college van B&W van de gemeente Waddinxveen Postbus 400 2740 AK Waddinxveen

Nadere informatie

E03B. gemeente Risicoprofiel Beleidsplan, incl. dekkingsplan

E03B. gemeente Risicoprofiel Beleidsplan, incl. dekkingsplan E03B Samenvatting binnengekomen zienswijzen gemeenteraden op - Regionaal risicoprofiel Twente - Beleidsplan 2016-2019, incl. dekkingsplan - Begroting 2016, incl.. gemeente Risicoprofiel Beleidsplan, incl.

Nadere informatie

Armoede in de Stad. Armoedemonitor Groningen 2015

Armoede in de Stad. Armoedemonitor Groningen 2015 B A S I S V O O R B E L E I D Armoede in de Stad Armoedemonitor Groningen 2015 Armoede in de Stad Armoedemonitor Groningen 2015 Erik van der Werff Klaas Kloosterman Onderzoek en Statistiek Groningen, januari

Nadere informatie

Brandweer en brandpreventie in Twente

Brandweer en brandpreventie in Twente Brandweer en brandpreventie in Twente Integrale Veiligheidsmonitor Twente 2011 Themarapport Brandweer April 2012 Brandweer en brandpreventie in Twente Integrale Veiligheidsmonitor Twente 2011 - Themarapport

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek 2015

Klanttevredenheidsonderzoek 2015 Klanttevredenheidsonderzoek 2015 Uitgevoerd door de Wetenschapswinkel van de Universiteit Twente Laura van Neck December 2015 1 Colofon Onderzoek uitgevoerd door: Wetenschapswinkel Universiteit Twente

Nadere informatie