MBO in de Buitenhof Branding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MBO in de Buitenhof Branding"

Transcriptie

1 Algemeen overleg Vaste Kamercommissie voor Onderwijs van de Tweede Kamer der Staten Generaal Observaties, aantekeningen, bevindingen 1. Persoonlijke titel Ook MBO 2010 was bij het overleg in de Kamer. De inhoud van deze impressie is gebaseerd op eigen aantekeningen. De focus is gericht op volledigheid en juistheid, maar inschattingen kunnen anders uitpakken. Waarvan acte. 2. Rode draad Rode draad in het overleg : De aanbevelingen van de commissie Dijsselbloem. Maar in het bijzonder het werk- en denkschema Wat Hoe, het toetsingskader en de uitvoeringstoets. In lijn daarmee veel aandacht voor: - De kwaliteit van de kwalificaties (uitvoerbaarheid, studeerbaarheid, toetsing e.d.). - Kwaliteit van bestuur en management. - De positie van de docent. - Het traject van invoering. Interessant is de verschuiving van de focus op themagebieden. Professionalisering met stip op de eerste plaats. Gevolgd door bedrijfsvoering (met name huisvesting en ict). Inhoud in de randvoorwaardelijke sfeer. Dit in termen van balans houden. 3. Onderwijswoordvoerders in punten 3.1. Staf Depla, PvdA. Kwalificaties zijn niet uitontwikkeld. Er zijn nog forse verbeteringen nodig: - Niveauverschillen verwerken, dus koppelen aan doelstelling opleidingen. - Eindniveau duidelijk vastleggen. - Europese standaarden in acht nemen. - Deel C adviesstatus, zoals beoogd. - Aantal uitstroomdifferentiaties veel te groot. - Het werk en- en denkschema Wat -Hoe dient te worden toegepast. - Er dient balans te zijn tussen kennis, vaardigheden en persoonlijke ontwikkeling/beroepshouding. En balans in toepassing werkvormen: lessen, projecten, stages etc. - Twijfel aan deskundigheid management = onderwijskundig leiderschap. - Het CGO concept dient ruimte te bieden aan lessen. Opdracht voor docenten de keuzen te maken als het gaat om selectie van werkvormen. Dus geen dicterende Colleges van Bestuur op dit punt. Betrokkenheid van docenten bij cgo moet omhoog. - De zeggenschap van docenten dient fors versterkt te worden bij de operationalisering van de onderwijsdoelstellingen, bij voorkeur via de medezeggenschapsraad op scholen. - Ruim baan voor diversiteit bij de uitvoering als streefdatum prima, maar geen dictaat.

2 - Standaardisatie /centralisatie examens goede ontwikkeling. Wel aandacht voor vermijden (extra) bureaucratisering voor wat betreft controle op kwaliteit, dus opdracht voor de inspectie. - Toetsingskader en uitvoeringstoets Dijsselbloem dienen van toepassing te zijn Nathalie de Rooij, SP. - De docent is de centrale speler. Geeft schets van de kwaliteiten, waarover docenten naar haar oordeel beschikken. - CGO is een middel, mag geen doel op zich worden. - Besturen gebruiken vernieuwing als bezuinigingsoperatie. Docenten worden vervangen door instructeurs en onderwijsassistenten. - Citeert uit een aantal mails van docenten, als illustratie van de stelling dat het beroerd is gesteld met kwaliteit van het onderwijs en de positie van docenten. - Refereert aan recent verschenen advies onderwijsraad. - CGO lijkt wel Chaos Gericht Onderwijs. - Pleidooi voor balans, zoals bedoeld bij Proces dient Dijsselbloem-proof te zijn. Zie eveneens Meer tijd nodig, dus schrappen als deadline. - Er dient een onderzoek te komen naar het draagvlak onder docenten. Voorwaarden van de zijde van SP : - Toetsingskader en uitvoeringstoets toepassen op het mbo. - Instemming leraren is noodzakelijk. - Kwalificatiestructuur dient verbeterd te worden Jack Biskop, CDA. - Toetsingskader en uitvoeringstoets Dijsselbloem toepassen. - Draagvlak onder docenten dient te worden versterkt. Besturen zijn docenten vergeten. Knelpunten scherp in kaart brengen en die oplossen. Immers er zijn stevige knelpunten. - Er dient balans te zijn. (zie ook 3.1.) - Bedrijfsvoering heeft continue aandacht nodig. Datzelfde geldt voor toeleiding naar stageplaatsen en de begeleiding van leerlingen tijdens de stage. - Diversiteit is noodzakelijk. - Variatie is nodig in de kwalificaties als het gaat om de verschillende niveaus/doelstellingen van de opleidingen. Voer het gesprek binnen de scholen, ga door met de goede zaken en los de knelpunten op. - Centralisatie/standaardisatie examens is goede zaak. - Er is meer en beter onderwijskundig leiderschap noodzakelijk. Kwaliteit management laat te wensen over. - Toezicht nader bekijken. Let vooral ook op vermijden bureaucratische effecten. - Invoeringsdatum: hou de focus erop. Dus streefdatum. Pas het principe toe van pas toe of leg uit. Dus geen collectief arrangement. Pleidooi voor invoering Vakcertificaat voor leerlingen die LLB niet op voldoende niveau scoren.

3 3.4. Martin Bosma, PVV. Woordvoerder PVV bouwt inbreng op in de vorm van een aantal statements. Citeert een aantal malen Coen Free (voorzitter van het College van Bestuur van het Koning Willem I College). Hij wijst op grote verschillen in beoordeling project. De proceschef heeft recent geschreven dat het om de grootste operatie gaat sinds de invoering van de mammoetwet. De chef van het mbo spreekt van een operatie met een beperkte reikwijdte. Refereert aan de inhoud van een aantal mails. PVV ziet in feite niets in deze operatie en gelooft ook niet in de goede afloop. Positie van docenten dient fors te worden verstevigd Ineke Dezentjé Hamming, VVD. - Verdedigt CGO, maar ook de woordvoerder van de VVD benadrukt de noodzaak van balans (zie ook 3.1). - Niveau Nederlands en rekenen moet gewoon goed zijn, dat geldt trouwens voor het kennisniveau van alle vakken. - Vraagt aandacht voor kwaliteit stagebegeleiding. En voor de extra kosten die begeleiding van leerlingen veroorzaakt. - Houdt pleidooi voor meer, goede en bevoegde docenten. Dus zet vraagtekens bij de inzet van instructeurs. - Invoeringsdatum : streefdatum. Pas toe of leg uit. Dus indien een school om goede redenen nog niet zover is dan niet forceren Tofik Dibi, Groen Links. CGO project is een razende trein. Ik ga er niet voorstaan, maar trek zo nodig wel aan de noodrem. Er dient voldaan te worden aan de volgende criteria: - Kennisniveau moet goed zijn. Geldt ook voor burgervorming. - Docenten gaan over het Hoe. - Professionalisering van docenten is noodzakelijk. - CGO dient geen down-grading, maar up-grading onderwijs te zijn : pas toe of leg uit. - Onafhankelijk onderzoek nodig naar draagvlak onder docenten. - Toetsingskader en uitvoeringstoets Dijsselbloem toepassen. - Strikt toezicht van de zijde van de staatssecretaris op procesmanagement MBO Verwijst naar het oordeel van Dijsselbloem over de inzet van procesmanagers. - Overheid dient regie verder te versterken. - Wat is van onderop? Van onderop begint bij de docent. 3.7 Bas v.d. Vlies, SGP. - Wat hoe schema toepassen. - Kwaliteit moet omhoog. - Zelfstandigheid leerlingen prima, maar structuur gaat voor. - Er dient balans te zijn. (zie 3.1.) - Strekking eindtermen overeind houden. - Kwalificaties zijn te procesmatig. - Mist materiële omschrijving van vereiste kennis. Neemt als voorbeeld kwalificatie WEI. - Stages moeten beter = toeleiding en begeleiding.

4 - Consistentie in beleid noodzakelijk aanhouden. Stimuleren wel, forceren niet Ed Anker, Christen Unie - Dijsselbloem toepassen met name denk- en werkschema wat/hoe. - Benadrukt noodzaak balans. (zie 3.1.) - Deel C opnieuw bezien. - Besluit over later nemen. - Proces kritisch blijven volgen. - Er dient duidelijk te worden dat er echt draagvlak is. - Examens prioriteit. 4 De Balans opmaken In deze paragraaf doe ik een poging de inbreng van de acht aanwezige fracties in enkele thema s te clusteren. Immers afgezien van de accenten voor wat betreft de politieke kleuring zijn er wel degelijk enige rode draden te traceren De kwalificatiestructuur Interessant is dat de woordvoerders ruimschoots aandacht besteedden aan de kwaliteit van de kwalificatiedossiers. Op basis van het W/H schema stelden met name Depla en Biskop dat de overheid als vaststeller van het wat de verplichting heeft te zorgen voor kwalificatiedossiers, waarvan de kwaliteit onomstreden is. Interessant is ook de toevoeging van studeerbaarheid naast die van uitvoerbaarheid en functionaliteit. Dus verdere doorontwikkeling van de kwalificatiedossiers op basis van het format 2007 (en de daarop gebaseerde opleidingen) is noodzakelijk. Focus dient daarbij (ook) gericht te zijn op: - Status deel C. - Functionaliteit van het aantal uitstroomkwalificaties. - Functionaliteit van het aantal kwalificaties. Dit mede gelet op het oorspronkelijk beoogde aantal als vastgelegd in de zomerbrief van OCW van 2002, die een streefaantal van 120 tot 140 noemt. - De koppeling van de kwalificaties aan de doelstelling/ het karakter van de opleiding. Dus verschil maken tussen kwalificaties gericht op beroepsopleidende respectievelijk beroepsvoorbereidende opleidingen De Balans Balans in kennis, vaardigheden en persoonlijke ontwikkeling. Balans in werkvormen, dus een uitgewogen mix van lessen, projecten, opdrachten, binnenen buitenschoolse praktijk, etc Kennisniveau Alle fracties benadrukten de noodzaak van een adequaat kennisniveau. Hoewel Nederlands en Rekenen als basisvakken expliciet werden genoemd, lieten de woordvoerders er geen twijfel over bestaan dat deze eis voor het gehele programma geldt.

5 Naast bovenstaande eis werd uitgesproken dat aandacht voor de opleidingen op niveau 1 en 2 noodzakelijk is. Het is onwenselijk dat een vakbekwame leerling zijn diploma wordt onthouden omdat hij niet voldoet aan de eisen van de algemene vakken Dijsselbloem Wellicht met gradaties, maar eenstemmigheid over de toepassing van de Dijsselbloem referenties : - Toetsingskader (en in het verlengde daarvan de uitvoeringstoets bij wetgeving). - Wat/Hoe als werk- en denkmodel. - Draagvlak Bestuur en management De mbo-bestuurder werd getypeerd als iemand die met een Porsche komt aanrijden, na een half uur vertrekt en naar niemand luistert. Naar aanleiding van gesprekken met docenten was de Kamer zeer kritisch over de kwaliteit van het management. Het ontbreekt aan onderwijskundig leiderschap. Dat moet veranderen Invoering per augustus 2010 Van beoogde datum waarop de overheid overgaat tot brede en verplichte invoering naar een datum waarop gekoerst wordt als stip op de horizon. Met scholen die om goede redenen nog niet volledig over kunnen naar onderwijs dat gebaseerd is op de competentiegerichte kwalificatiestructuur, worden bestuurlijke afspraken gemaakt met het oog op een zo spoedig mogelijke overgang. 4.7 Positie leerlingen Duidelijk is dat de positie van de leerling dankzij de inzet van JOB de afgelopen jaren fors is versterkt. De leerlingen en hun vertegenwoordiging worden serieus genomen. Ook leerlingen dienen door scholen in staat gesteld te worden hun oordeel, visie, mening te geven. Via de leerling-raad dan wel in de vorm van leerling-panels en tevredenheidenquêtes. 4.8 Positie docenten Wat voor leerlingen geldt, is voor de docenten nog in veel sterkere mate van toepassing. De trend is ontwikkeling geworden en de ontwikkeling beleid: de herwaardering van de professional. Over de noodzaak docenten in positie te brengen is kamerbrede unanimiteit, sommige partijen bepleiten instemmingsrecht te geven aan docenten van opleidingen. In dit verband werd ook de nadruk gelegd op inzet van bevoegde docenten. Immers de professional is per definitie bekwaam, maar moet wel bevoegd zijn. Het beeld werd neergezet dat bevoegde docenten worden vervangen door niet-bevoegde (en dus goedkopere) instructeurs en onderwijsassistenten. De Kamer staat hier zeer terughoudend tegenover. 5. De Staatssecretaris van het woord De staatssecretaris (verder te noemen de SOCW) heeft haar beantwoording in de eerste termijn in blokken gestructureerd:

6 5.1. Inleiding/Algemene beschouwing - Er is sprake van een grote operatie. - Zorgvuldigheid is geboden. - Start ligt bij gemeenschappelijke wens van bedrijfsleven en scholen. - Resultaten uiteindelijk verankeren in de wet. - Het is noodzakelijk dat de (kwaliteit) van de representatie bij het doorontwikkelen en verbeteren van de kwalificatiedossiers wordt verbeterd. Dat geldt voor de vertegenwoordiging van zowel het bedrijfsleven als de scholen. Dus zorgen voor de geschikte mensen, die de goede zaken doen en de zaken goed doen, en die draagvlak en gezag hebben bij de achterban. - School kiest zelf, is dus verantwoordelijk voor de keuzen die in het kader van het HOE worden gemaakt. - Leerlingen hebben structuur nodig. - Kwalitatief goed onderwijskundig leiderschap is een noodzakelijke voorwaarde voor succes. - Er dient Balans te zijn. (zie ook bij 4) - Het project is in uitvoering. Dat is de realiteit. Dus doorgaan, knelpunten in kaart brengen en de knelpunten oplossen. Houding dient constructief kritisch te zijn. - College van Bestuur dient zijn verantwoordelijkheid te nemen is de stip op de horizon. Het behoeft niet klaar te zijn. Inzet is en blijft dat alle eerstejaars in augustus 2010 starten met een opleiding geënt op de competentiegerichte kwalificatiestructuur. - Verwijst naar besluit invoeringsplannen en de rapportage Op weg naar SOCW geeft aan, dat MBO 2010 de opdracht krijgt in de gesprekken naar aanleiding van de voortgangsplannen ook de betrokkenheid van leerlingen en docenten aan de orde te stellen. Ik ga kijken naar : - Deel C, mate van detaillering en kennisaspecten. - Introductie van domeinen. - Burgerschap, mede in relatie tot Nederlands en rekenen. - Een ordening van de niveaus/kwalificaties (niveau 1, 2 versus 3, 4). Geen stelselwijziging, wel binnen het huidige stelsel de mogelijkheden en de meerwaarde verkennen Blok 1, Kwalificaties. Knelpunten : - Versiebeheer i.c. de administratieve lasten die het werken met verschillende versies aan kwalificaties veroorzaakt. - Status van deel C. - Variatie in relatie met niveaus. - Dijsselbloem proof? Vergelijking met Denemarken en de USA heeft geen zin. Volstrekt verschillende systemen. In de zomer bericht over besluitvorming deel C. Kwalificaties dienen een adequaat kennisniveau te garanderen. Regionale componenten/ kleuring: 20% vrije ruimte, stages en de ruimte die de globale kwalificaties bieden, zijn voldoende om aan regionale component recht te doen. Huidig aantal dossiers echt nodig?

7 In 2009 brede en onafhankelijke evaluatie. 5.3.Blok 2: Invoering - SOCW brief voor indiening voortgangsplannen gaat op korte termijn uit. Gesprekken in het najaar. Rapportage MBO 2010 voor het kersreces. - Extra aandacht voor betrokkenheid leerlingen en docenten. SOCW zal besturen vragen hier expliciet op in te gaan in de voortgangsrapportages. - Serie gesprekken gestart met docenten om zicht te krijgen op hun oordeel voor wat betreft planning invoeringstraject. - Ook gesprekken met leerlingen op dit punt. Project is Dijsselbloem proof. SOCW verwijst naar haar brief aan de Kamer van 3 juni SOCW zal ook resultaten van het eigen onderzoek van de Kamer bij haar verdere beleid betrekken. - Inspectie gaat aan de slag met themaonderzoek BPV. - SOCW wil afspraken met COLO en MBO Raad om concrete verbeteringen te realiseren om de knelpunten bij de stages op te lossen. - Pas toe of leg uit methodiek is bruikbaar. - Inzet is en blijft dat alle eerstejaars in augustus 2010 starten met een opleiding geënt op de nieuwe kwalificaties. - Professionalisering: SOCW geeft aan dat MBO 2010 moet zorgen voor activiteitenprogrammering, die een concrete bijdrage levert aan de professionalisering van management, teamleiders en docenten Blok 3: Draagvlak - SOCW benadrukt ook in dit blok de urgentie van professionalisering en de noodzaak tot gerichte, adequate ondersteuning. - Er is draagvlak voor de kwalificatiestructuur en kritiek op de invoering op scholen. - Onderwijskundig leiderschap moet fors worden verbeterd. - CvB moeten actief beleid voeren richting docenten. De beoogde wettelijke verankering van de professionele ruimte moet op niveau van de sector worden uitgewerkt in een professioneel statuut. - Lerarenopleidingen ook in lijn brengen met hetgeen (beroeps) onderwijs anno 2008 vereist. Verwijzing naar actieprogramma Leerkrachten. - SOCW kan Colleges van Bestuur geen verplichting opleggen op niveau van de opleidingen docenten om instemming te vragen bij start CGO-opleidingen Blok 4: Onderwijsraad MBO 2010 heeft de opdracht te ondersteunen bij implementatie en niet te adviseren over didactiek. Versiebeheer is administratief inderdaad een probleem. SOCW zoekt naar oplossingen. Het WAT dient uiteraard ook Dijsselbloem - proof te zijn. Noties van Onderwijsraad ten aanzien van Europese Kwalificatiestructuur kan de SOCW niet operationeel maken: EQF moet gezien worden als niveauduiding tussen landen. EQF geeft geen inhoudelijke aanwijzingen. De niveau van de kwalificatiedossiers zullen gematcht worden aan EQF.

8 5.6. Blok 5: Examens Beleidslijn conform hetgeen is vastgelegd in advies van de Commissie Meijerink. Voor wat betreft niveau 4 wil de SOCW full swing naar standaardisatie en niveauverhoging. Bij de niveaus 1, 2 en 3 is maatwerk geboden: leerlingen die voldoende scoren in de beroepsgerichte vakken mogen niet de dupe worden van te stringente eisen. Punt van aandacht: MBO kent geen traditie van centrale examinering. Terugdringen/ voorkomen van (extra) bureaucratische lasten als gevolg van het toezicht is aandachtpunt. Wel is papier onmisbaar bij adequate controles Blok 6: Financiën De SOCW verwijst naar hetgeen daarover in de brief van 3 juni 2008 is vastgelegd. Ook de schrijver van dit verslag verwijst de lezer kortheidshalve naar de inhoud van deze brief Blok 7: Overig Belangrijkste punt: de SOCW geeft nogmaals de positie/opdracht van MBO 2010 aan. Het Procesmanagement heeft geen enkele opdracht/taak als het gaat om beleidsontwikkeling dan wel beleidsadvisering. De opdracht is: ondersteuning implementatie competentiegerichte kwalificatiestructuur en de daarmee samenhangende modernisering. En dit op basis van de vastgestelde vraag van scholen. De vraagarticulatie is geënt op de gesprekken met de colleges van bestuur naar aanleiding van het invoeringsplan en de voortgangsplannen. 6. De woordvoerders: bij interruptie In deze paragraaf een selectie van de interrupties van Kamerleden in de eerste termijn: - Breng docenten in positie. - Instemming met aanpak van de SOCW om bij de gesprekken over de voortgangsplannen de betrokkenheid van docenten (en leerlingen) aan de orde te stellen, maar graag meer regie van SOCW. - Medezeggenschapsraden in stelling brengen. - Kwalificaties dienen gekoppeld te zijn aan het niveau van de opleiding. Vertegenwoordigers in de paritaire commissies dienen dat goed te screenen. - Twijfel aan de representativiteit van de vertegenwoordigende organen respectievelijk de kwaliteit en het draagvlak ervan. - SOCW dient te zorgen voor een garantie voor wat betreft het kennisniveau. - Diverse woordvoerders dringen aan op actie ten aanzien van voornoemd punt. - Principiële benadering is noodzakelijk. De overheid stelt het Wat vast. Is derhalve verantwoordelijk voor de kwaliteit ervan. Criteria daarbij :

9 - Niveaubepaling. - Koppeling aan de kwalificatieniveaus. - Kennisniveau dient op orde te zijn. - Transparantie en het ontbreken van overlap. - Uitvoerbaarheid en studeerbaarheid. - Functionaliteit van het aantal kwalificaties respectievelijk het aantal uitstroomdifferentiaties. Concreet zicht is nodig op de meerwaarde van domeinen. Indien aanwezig dan actie ondernemen. Meerjarige invoering- en voortgangsplannen zijn noodzakelijk. Dienen ook inzicht te geven in de financiering en de inzet van personeel. 7. Enkele observaties naar aanleiding van eerste termijn interrupties De Kamer, in ieder geval sommige partijen spreken de staatssecretaris aan op de kwaliteit, het gezag en het draagvlak van de representatie i.c. de besturen van de kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven en de leden van de paritaire commissies. De staatssecretaris wijst in haar reactie op het feit dat sprake is, van wettelijk verankerde afspraken ten aanzien van verdeling van verantwoordelijkheden, taken, rollen, bevoegdheden. Concreet voorbeeld zijn de wettelijk vastgelegde taken van de kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven. Ook de paritaire commissies krijgen volgens plan vanaf 2010 een wettelijke verankering. Datzelfde is beoogd met het coördinatiepunt. De staatssecretaris kan niet op de stoel van de bestuurders plaatsnemen. Het punt dat de Kamer maakt behoort derhalve thuis op de agenda van de betreffende instituten en ( belangen ) organisaties. De ruimte van de staatsecretaris is gelet op de wettelijk vastgelegde verhoudingen met de besturen van de scholen ook beperkt als het gaat om de vragen van de Kamer ten aanzien van docenten, leerlingen en medezeggenschapsraden. Haar toezegging voor wat betreft de voortgangsplannen en daarop volgende gesprekken met het interviewteam van MBO 2010 is het uiterste wat ze kan doen. Belangrijk punt is wel dat de bestuurders de kritiek van de Kamer serieus nemen. Interessant is de benadering van de Kamer voor wat betreft de kwalificatiestructuur. Indien de betrokken partijen op een even inhoudelijke als integere wijze omgaan met het beschreven principe. Dus daaraan vorm en inhoud geven kan dat daadwerkelijk leiden tot verdere verbeteringen. Dus goed voor de leerlingen, de arbeidsmarkt en het vervolgonderwijs. En voor de sector zelf natuurlijk. De inbreng van bestuurders op thema s als deel C, het verbinden van kwalificaties aan het niveau van de opleiding, de domeinen, pas toe en leg uit etc. wordt zonder meer serieus genomen. De Balansschool, de Kracht van het Herontwerp (Berenschot) en de rapportage Op weg naar 2010 zijn goed bestudeerd en doen hun werk. 8. De Tweede Termijn De Kamer en SOCW hebben uitvoerig met elkaar gesproken in de eerste termijn. In de tweede termijn werden geen nieuwe thema s aangeboord. Wel werden accenten geplaatst:

10 De woordvoerders - Kennisniveau dient te staan als een huis. - College van Bestuur dient de betrokkenheid van de docenten te garanderen. - Pas toe en leg uit. - Op de kwalificatiedossiers is een stevige check noodzakelijk. - Ten aanzien van het toezicht is verdere reductie bureaucratisering noodzakelijk. - Dijsselbloem dient van toepassing te zijn op het MBO project. - Medezeggenschapsraad dient in stelling te worden gebracht. - Budget innovatiegelden oormerken. - Kwaliteitsverbetering van management is urgent. De SOCW - Wijst nog eens op haar toezegging inzake de voortgangsplannen en gesprekken daarover als het gaat om het in positie brengen van docenten en leerlingen - Is ook van opvatting dat doorontwikkeling van de kwalificaties en de screening van de kwaliteit ervan een continu proces is. Daarvoor is ook alle ruimte gelet op haar besluit tot verlenging met twee jaar van de experimenteerperiode. - Terugdringen bureaucratie is continu aandachtspunt. Maar controle gaat nu eenmaal gepaard met papier. Ook dat is een fact of life. - Keuze om docenten dan wel instructeurs in te zetten is een verantwoordelijkheid van de colleges van bestuur. De overheid stelt het WAT vast en toetst/controleert de resultaten. Dit in termen van rechtmatigheid, doelmatigheid, civiel effect, uitval. - EFQ gaat over niveaus. De Nederlandse kwalificatiestructuur over inhoud, dus een programma van eisen wat een leerling moet kennen en kunnen. - Extra ondersteuning nodig bij scholing van (midden)management. Financiering: zie overzicht in brief van 3 juni Het vervolg Naar aanleiding van het overleg tussen de SOCW en de Vaste Kamercommissie voor Onderwijs op woensdag 4 juni heeft op dinsdag 10 juni een Verlengd Algemeen Overleg plaatsgevonden. Dit naar aanleiding van het indienen van een vijftal moties. Voor wat betreft de inhoud van de moties verwijst scribent naar de informatie van de Tweede Kamer. Hier volgt een opsomming met vermelding van thema en reactie SOCW. Groen Links Motie vraagt garanties op het punt van randvoorwaarden als draagvlak docenten, leerlingen, kwaliteit bedrijfsvoering en eindevaluatie. Dus in lijn met Dijsselbloem. SOCW akkoord. Reden de motie in te trekken. PvdA Motie 2010 is geen verplichte einddatum. Wel streefdatum. Pas toe of leg uit. SOCW heeft geen bezwaar tegen de motie.

11 Motie Oproep aan Colleges van Bestuur de docenten expliciet te betrekken bij proces. De facto zorgen dat meerderheid van docenten akkoord is. Medezeggenschapsraden in positie brengen. SOCW : ontraadt motie. Is echt zaak voor het bevoegde gezag, dus de Colleges van Bestuur. Verwijst naar toezegging inzake voortgangsplan 2008, voortgangsgesprekken en rapportage daarover. PVV Motie Verzoekt de regering in overleg te treden met de MBO Raad om vooralsnog niet over te gaan tot invoering. SOCW : ontraadt de motie. SP Motie Invoering op niveau school alleen indien aantoonbaar een meerderheid van de docenten akkoord is. SOCW : ontraadt de motie. Stemming : dinsdag 17 juni Tenslotte MBO 2010 is niet ingericht om adviezen te geven. Dus die vindt de lezer niet. MBO 2010 stelt wel vast dat het mbo stevig op de politiek-bestuurlijke kaart staat, mede gelet op het belang van excellerend MBO voor economie en samenleving. Zowel de SOCW als de Tweede Kamer steekt, ieder vanuit de eigen verantwoordelijkheid, veel tijd en energie in het mbo: het mbo staat in de branding van het buitenhof. Voor MBO 2010 betekent de inhoud en opbrengsten van het debat in ieder geval : Nog eens scherp kijken naar de activiteitenprogrammering. Intensivering van activiteiten met name waar het gaat om bedrijfsvoering, professionalisering, kwalificaties, stages en examinering. Versterking slagvaardigheid. En vooral praktische, efficiënte en effectieve ondersteuning leveren. Het is aan de scholen of de eigen agendering en de operationalisering ervan actualisering behoeft. Den Haag, 14 juni MBO 2010, voor deze, Hans van Nieuwkerk

COMPETENTIEGERICHT BEROEPSONDERWIJS IN SCHOOL EN BEDRIJF

COMPETENTIEGERICHT BEROEPSONDERWIJS IN SCHOOL EN BEDRIJF COMPETENTIEGERICHT BEROEPSONDERWIJS Beleidsplan gemeenschappelijk procesmanagement 2005 Peter Cras Hans van Nieuwkerk INHOUDSOPGAVE de INTRODUCTIE - pagina 3 het PROGRAMMA - pagina 4 1. Proeftuinen en

Nadere informatie

2004/2005 : 9.643 2005/2006 : 43.599 2006/2007 : 103.603 ( is ongeveer 25 % van het totaal).

2004/2005 : 9.643 2005/2006 : 43.599 2006/2007 : 103.603 ( is ongeveer 25 % van het totaal). Over Dynamiek en Kwaliteit Advies van de Stuurgroep Competentiegericht Beroepsonderwijs aan de Staatssecretaris van Onderwijs. Cultuur en Wetenschap inzake de verlenging van de experimenteerperiode van

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 27 859 Modernisering Gemeentelijke Basisadministratie persoonsgegevens (GBA) Nr. 117 VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Vastgesteld 14 november

Nadere informatie

SAMENVATTING ONDERZOEK "Van kwalificatiedossier naar aantrekkelijk onderwijs"

SAMENVATTING ONDERZOEK Van kwalificatiedossier naar aantrekkelijk onderwijs SAMENVATTING ONDERZOEK "Van kwalificatiedossier naar aantrekkelijk onderwijs" Doel- en probleemstelling SLO speelt als het nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling een belangrijke rol in het vertalen

Nadere informatie

De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus 20017 2500 EA DEN HAAG Wetgeving en Juridische Zaken Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 33 618 Wijziging van onder meer de Wet op het primair onderwijs, de Wet op het voortgezet onderwijs en de Wet op de expertisecentra in verband

Nadere informatie

2016D04781 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

2016D04781 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG 2016D04781 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Binnen de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hebben enkele fracties de behoefte om vragen en opmerkingen voor te leggen over de

Nadere informatie

Focus op Vakmanschap in MBO

Focus op Vakmanschap in MBO Focus op Vakmanschap in MBO Een tussenstand en een vooruitblik Rico Vervoorn beleidsadviseur btg Communicatie en Media MBO Raad Sectoraal overleg onderwijsinstellingen Hoe is het ook alweer begonnen? Februari

Nadere informatie

Veel gestelde vragen Loopbaan en burgerschap (inspectiesite)

Veel gestelde vragen Loopbaan en burgerschap (inspectiesite) Achtergrondinformatie Loopbaan en Burgerschap (nieuwe wetgeving) Toezichtskader 2012 onderwijsinspectie 5.4 Beoordeling loopbaan en burgerschap (toezichtkader) Studiejaar 2011-2012 In het studiejaar 2011-2012

Nadere informatie

Ministerie OCW Aan mevr. M. van Bijsterveld-Vliegenthart, Staatssecretaris Postbus 16375 2500 BJ Den Haag

Ministerie OCW Aan mevr. M. van Bijsterveld-Vliegenthart, Staatssecretaris Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Ministerie OCW Aan mevr. M. van Bijsterveld-Vliegenthart, Staatssecretaris Postbus 16375 2500 BJ Den Haag OOG voor het MBO staat voor Onafhankelijke Onderwijsgroep voor het MBO ; Een groep onderwijskundig

Nadere informatie

Regeling experimenten herontwerp kwalificatiestructuur mbo

Regeling experimenten herontwerp kwalificatiestructuur mbo Algemeen Verbindend Voorschrift BVE/Stelsel- 2005/59103 Betreft de onderwijssector(en) Informatie CFI/ICO Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie bvh 079-3232.666 Regeling experimenten herontwerp kwalificatiestructuur

Nadere informatie

TOETSINGSKADER KWALIFICATIESTRUCTUUR MBO

TOETSINGSKADER KWALIFICATIESTRUCTUUR MBO TOETSINGSKADER KWALIFICATIESTRUCTUUR MBO Toetsingskader kwalificatiestructuur mbo 01-11-2013 Pagina 1 van 9 1. Inleiding 1.1. Formele kaders In de WEB zijn bepalingen opgenomen over de ontwikkeling en

Nadere informatie

Regeling experimenten herontwerp kwalificatiestructuur mbo 2005-2006

Regeling experimenten herontwerp kwalificatiestructuur mbo 2005-2006 OCenW-Regelingen Bestemd voor: een insteling als bedoeld in artikel 1.1.1, onderdeel b en artikel 1.4.1 van de Wet educatie en beroepsonderwijs (WEB); een instituut als bedoeld in artikel 12.3.8. van de

Nadere informatie

LOB beleidsontwikkelingen. Thea van den Boom Directie mbo, OCW 17 maart 2017

LOB beleidsontwikkelingen. Thea van den Boom Directie mbo, OCW 17 maart 2017 LOB beleidsontwikkelingen Thea van den Boom Directie mbo, OCW 17 maart 2017 LOB staat op de agenda! En ontwikkelt zich in de hele onderwijsketen positief. Er moet (blijvend) aandacht zijn voor verbetering.

Nadere informatie

HET LERARENREGISTER - waarom willen we dit eigenlijk?

HET LERARENREGISTER - waarom willen we dit eigenlijk? FACTSHEET HET LERARENREGISTER - waarom willen we dit eigenlijk? Het Lerarenregister is het beroepsregister van leraren in het basis-, speciaal, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs. Het initiatief

Nadere informatie

Examenprofiel mbo Zakelijke dienstverlening Orde & Veiligheid ICT

Examenprofiel mbo Zakelijke dienstverlening Orde & Veiligheid ICT Examenprofiel mbo Zakelijke dienstverlening Orde & Veiligheid ICT Sector: ESB&I Gevalideerd door: de paritaire commissie ECABO Vaststellingsdatum: 7 oktober 2014 Examenprofielnummer: EXPRO.16 1 Inleiding

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2018 2019 34 035 Wijziging van onder meer de Wet studiefinanciering 2000 in verband met de introductie van een nieuw stelsel van studiefinanciering in het

Nadere informatie

Datum 11 februari 2015 Vragen van het lid Bisschop (SGP) over de samenwerking tussen ROC Amsterdam en ROC Flevoland

Datum 11 februari 2015 Vragen van het lid Bisschop (SGP) over de samenwerking tussen ROC Amsterdam en ROC Flevoland >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Wijziging van de Experimentenwet Kiezen op Afstand in verband met de verlenging van de werkingsduur van die wet.

Wijziging van de Experimentenwet Kiezen op Afstand in verband met de verlenging van de werkingsduur van die wet. Hieronder het antwoord van de staatssecretaris van BZK op vragen uit de Kamer over de voorgestelde verlenging van de Experimentenwet Kiezen op Afstand. Van deze tekst zijn twee versies in omloop geweest

Nadere informatie

Aanbevelingen en Actieprogramma. Naar versterking van het VMBO; Bedrijfsleven over VMBO beroepsgericht

Aanbevelingen en Actieprogramma. Naar versterking van het VMBO; Bedrijfsleven over VMBO beroepsgericht Aanbevelingen en Actieprogramma Naar versterking van het VMBO; Bedrijfsleven over VMBO beroepsgericht 2 Aanbevelingen ter verbetering van (de aantrekkelijkheid van) het VMBO naar aanleiding van het VMBO

Nadere informatie

Toetsingskader kwalificatiestructuur mbo

Toetsingskader kwalificatiestructuur mbo Toetsingskader kwalificatiestructuur mbo 1. Inleiding 1.1. Formele kaders In de WEB zijn bepalingen opgenomen over de ontwikkeling en toetsing van kwalificatiedossiers voor het middelbaar beroepsonderwijs,

Nadere informatie

F E I T E N & F A B E L S

F E I T E N & F A B E L S F E I T E N & F A B E L S Procesbericht 1. De aanleiding Het middelbaar beroepsonderwijs werkt aan de implementatie van een nieuwe, competentiegerichte kwalificatiestructuur en de daarmee samenhangende

Nadere informatie

.. en met vertrouwen

.. en met vertrouwen .. en met vertrouwen Transities in schema: eindtermenonderwijs > competentiegericht onderwijs. exclusief klassikaal georganiseerd onderwijs > onderwijs met variëteit in het weekprogramma. beperkte inzet

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 32 396 Wijziging van de Wet op het primair onderwijs, de Wet op de expertisecentra, de Wet op het voortgezet onderwijs, de Wet educatie en beroepsonderwijs,

Nadere informatie

Examenprofiel mbo Reclame, Presentatie en Communicatie

Examenprofiel mbo Reclame, Presentatie en Communicatie Februari 2015 Eamenprofiel mbo Reclame, Presentatie en Communicatie Sector: Reclame, Presentatie en Communicatie Vastgesteld door: Paritaire Commissie Reclame, Presentatie en Communicatie Savantis Vaststellingsdatum:

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Primair Onderwijs Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag

Nadere informatie

2O1O MBO. competentiegericht onderwijs dat werkt MBO Kern van de aanpak

2O1O MBO. competentiegericht onderwijs dat werkt MBO Kern van de aanpak MBO 2O1O MBO 2010 Kern van de aanpak competentiegericht onderwijs dat werkt 1 MBO 2010 - Kern van de aanpak 1 Augustus 2010 Op 1 augustus 2010 moeten we met een gerust hart kunnen overgaan tot de verplichte

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU. ROC Tilburg te Tilburg. Kapper

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU. ROC Tilburg te Tilburg. Kapper ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU ROC Tilburg te Tilburg Kapper Juli 2014 BRIN: 25LZ Onderzoeksnummer: 276481 Onderzoek uitgevoerd in: April 2014 Conceptrapport verzonden op: 13

Nadere informatie

Informatiebehoefte/voorziening van de interne toezichthouders

Informatiebehoefte/voorziening van de interne toezichthouders 25 september 2013 Informatiebehoefte/voorziening van de interne toezichthouders Prof. dr. ir. Rienk Goodijk GITP/TiasNimbas Business School Agenda vanavond Ontwikkelingen Eigen taakopvatting toezichthouders

Nadere informatie

12 Stemmingen Onderwijswetten

12 Stemmingen Onderwijswetten 12 Stemmingen Onderwijswetten Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Wijziging van enkele onderwijswetten in verband met een herziening van de organisatie en financiering van de

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2006 2007 30 800 VIII Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2007 Nr. 145 BRIEF

Nadere informatie

Dat de instellingen en evaluatieorganen voldoende kwaliteitsbewustzijn zullen tonen om de verbeterfunctie van de externe kwaliteitszorg

Dat de instellingen en evaluatieorganen voldoende kwaliteitsbewustzijn zullen tonen om de verbeterfunctie van de externe kwaliteitszorg Accreditatie hoger onderwijs Onder welke voorwaarden kan accreditatie in de toekomst een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de kwaliteit van het Nederlandse en Vlaamse hoger onderwijs. Blijvend succes

Nadere informatie

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het lid Çelik over de groeiende afstand tussen de schoolbesturen en de werkvloer in het onderwijs.

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het lid Çelik over de groeiende afstand tussen de schoolbesturen en de werkvloer in het onderwijs. a 1 > Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Tweede kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 EA 'S GRAVENHAGE Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl Uw brief

Nadere informatie

Handreiking: Uitleg begrippen vmbo-mbo

Handreiking: Uitleg begrippen vmbo-mbo Handreiking: Uitleg begrippen vmbo-mbo Ook in het vmbo is er sprake van onderwijsvernieuwing. De meest in het oog springende vernieuwing is de introductie van een kern, profiel en (meerdere) keuzes. De

Nadere informatie

Strategisch HRM in het voortgezet onderwijs. Peter Leisink

Strategisch HRM in het voortgezet onderwijs. Peter Leisink Strategisch HRM in het voortgezet onderwijs Peter Leisink Opzet van deze leergang Introductie Strategisch HRM in het voortgezet onderwijs: inhoudelijke verkenning Programma en docenten leergang strategisch

Nadere informatie

Leidraad voor omgaan met initiatieven van inwoners of van de gemeente. Korte versie

Leidraad voor omgaan met initiatieven van inwoners of van de gemeente. Korte versie Leidraad voor omgaan met initiatieven van inwoners of van de gemeente Korte versie Inleiding Oldebroek voor Mekaar is samenwerken aan een sterke en leefbare samenleving. Inwoners, ondernemers, maatschappelijke

Nadere informatie

Protocol PDG en educatieve minor

Protocol PDG en educatieve minor Protocol PDG en educatieve minor 28 april 2014 Inhoud Protocol voor beoordelingen door de NVAO van de kwaliteit van de afstudeerrichtingen algemeen vormend onderwijs en beroepsgericht onderwijs, het traject

Nadere informatie

Leergang mbo 2016. Programma

Leergang mbo 2016. Programma Leergang mbo 2016 Programma Dinsdag 22 maart 2016, 10.00-19.30 uur Beroepsonderwijs en educatie: bestel en beleid anno 2016 10.00 10.15 uur Ontvangst en koffie/thee 10.15 11.45 uur Opening, kennismaking

Nadere informatie

Directiestatuut van de stichting Voortgezet Montessori Onderwijs Nijmegen en Groesbeek e.o. Herziene versie, 1 februari 2018

Directiestatuut van de stichting Voortgezet Montessori Onderwijs Nijmegen en Groesbeek e.o. Herziene versie, 1 februari 2018 Directiestatuut van de stichting Voortgezet Montessori Onderwijs Nijmegen en Groesbeek e.o. Herziene versie, 1 februari 2018 Preambule Dit reglement is een directiestatuut in de zin van artikel 32 van

Nadere informatie

KWALITEITSONDERZOEK MBO. Instituut Memo te Amersfoort

KWALITEITSONDERZOEK MBO. Instituut Memo te Amersfoort KWALITEITSONDERZOEK MBO Instituut Memo te Amersfoort Doktersassistent juni 2013 H3257863/3 BRIN: 30LG Onderzoeksnummer: 4055487 Onderzoek uitgevoerd in: 6 en 15 april 2013 Conceptrapport verzonden op:

Nadere informatie

Landelijke ontwikkeling professionalisering MBO. Myriam Lieskamp beleidsmedewerker CNV Onderwijs Master HRM

Landelijke ontwikkeling professionalisering MBO. Myriam Lieskamp beleidsmedewerker CNV Onderwijs Master HRM Landelijke ontwikkeling professionalisering MBO Myriam Lieskamp beleidsmedewerker CNV Onderwijs Master HRM programma Nederland een kenniseconomie Leven lang leren Wat zijn de actuele ontwikkelingen? Wat

Nadere informatie

Samen voor onderwijs in Apeldoorn

Samen voor onderwijs in Apeldoorn Samen voor onderwijs in Apeldoorn toelichting samenwerking AVOO en Veluwse Onderwijsgroep bijlage bij het convenant tussen gemeente Apeldoorn, De Veluwse Onderwijsgroep en AVOO (i.v.m. de personele unie

Nadere informatie

Laatste afrondend onderzoek maakt beeld onder opdrachtgevers over de werking wet DBA en de positie van zelfstandig kenniswerkers compleet.

Laatste afrondend onderzoek maakt beeld onder opdrachtgevers over de werking wet DBA en de positie van zelfstandig kenniswerkers compleet. Wet DBA dé maat in ondernemen Belastingdienst Zelfstandig kenniswerker Flexmarkt Opdrachtgever ZZP-er Laatste afrondend onderzoek maakt beeld onder opdrachtgevers over de werking wet DBA en de positie

Nadere informatie

Leergang bve 2015. Programma

Leergang bve 2015. Programma Leergang bve 2015 Programma Dinsdag 21 april 2015, 10.00-19.30 uur Beroepsonderwijs en educatie: bestel en beleid anno 2015 10.00 10.15 uur Ontvangst en koffie/thee 10.15 11.45 uur Opening, kennismaking

Nadere informatie

Leergang mbo Programma

Leergang mbo Programma Leergang mbo 2016 Programma Dinsdag 22 maart 2016, 10.00-19.30 uur Beroepsonderwijs en educatie: bestel en beleid anno 2016 10.00 10.15 uur Ontvangst en koffie/thee 10.15 11.45 uur Opening, kennismaking

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU. ROC Midden Nederland te Utrecht. Medewerker ICT

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU. ROC Midden Nederland te Utrecht. Medewerker ICT ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU ROC Midden Nederland te Utrecht Medewerker ICT BRIN: 25LH Onderzoeksnummer: 277000 Onderzoek uitgevoerd in: Juli 2014 Conceptrapport verzonden

Nadere informatie

Raad voor Cultuur. Mijnheer de Staatssecretaris,

Raad voor Cultuur. Mijnheer de Staatssecretaris, Aan De Staatssecretaris van Onderwijs, en Wetenschappen P/a de algemene rijksarchivaris Postbus 90520 2509 LM s-gravenhage Onderwerp Ontwerp-selectielijst archiefbescheiden beleidsterrein Middelbaar beroepsonderwijs

Nadere informatie

Ring 1 met de Inspectie van het onderwijs

Ring 1 met de Inspectie van het onderwijs Vertegenwoordigers ring 1 Datum Auteur verslag Mevrouw M. Das Ring 1 met de Inspectie van het onderwijs Omschrijving Vergaderdatum en -tijd Vergaderplaats Bestuurlijk overleg tussen de Inspectie en vertegenwoordigers

Nadere informatie

Kwaliteitsonderzoek naar examinering en diplomering bij

Kwaliteitsonderzoek naar examinering en diplomering bij RAPPORT VAN BEVINDINGEN Kwaliteitsonderzoek naar examinering en diplomering bij Scholengemeenschap Bonaire Vestiging Forma voor mbo, niveau 1 Plaats : Bonaire, Kralendijk BRIN-nummer : 30LB Crebo-nummer

Nadere informatie

Risicoanalyse Herontwerp mbo van Berenschot

Risicoanalyse Herontwerp mbo van Berenschot CONCEPT+lcogoocw De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Den Haag Ons kenmerk 1 juni 2007 BVE/Stelsel/2007/22406 Onderwerp Beleidsreactie op risicoanalyse herontwerp

Nadere informatie

Zoetermeer, 10 oktober 2013

Zoetermeer, 10 oktober 2013 Ministerie van OCW Mevrouw dr. J. Bussemaker Postbus 16375 2500 BJ DEN HAAG Zoetermeer, 10 oktober 2013 Betreft: advies SBB samenwerkingsmodel beroepsonderwijs bedrijfsleven Kenmerk: br13-1160bes_alg Geachte

Nadere informatie

Functiebeschrijving Manager Kwaliteitsbeleid

Functiebeschrijving Manager Kwaliteitsbeleid Functiebeschrijving Manager Kwaliteitsbeleid Binnen O2A5 staat een belangrijke verandering voor de deur, namelijk de invoering van zgn. onderwijsteams. Voor een succesvolle implementatie van deze organisatieverandering

Nadere informatie

Examenprofiel mbo Schilderen en Onderhoud en Afbouw

Examenprofiel mbo Schilderen en Onderhoud en Afbouw Januari 2015 Examenprofiel mbo Schilderen en Onderhoud en Afbouw Sector: Schilderen en Onderhoud en Afbouw Vastgesteld door: Paritaire Commissie Onderhoud, Schilderen en Afbouw Savantis Vaststellingsdatum:

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU. ROC West-Brabant te Etten-Leur. Medewerker schilderen (Gezel schilder totaalonderhoud)

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU. ROC West-Brabant te Etten-Leur. Medewerker schilderen (Gezel schilder totaalonderhoud) ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU ROC West-Brabant te Etten-Leur Medewerker schilderen (Gezel schilder totaalonderhoud) Oktober 2014 3280511/7 BRIN: 25LX Onderzoeksnummer: 278030

Nadere informatie

VOORTGANGSGESPREK. het Ashram College, vestiging Alphen a/d Rijn HAVO VMBOGT VWO

VOORTGANGSGESPREK. het Ashram College, vestiging Alphen a/d Rijn HAVO VMBOGT VWO VOORTGANGSGESPREK het Ashram College, vestiging Alphen a/d Rijn HAVO VMBOGT VWO Plaats : Alphen aan den Rijn BRIN nummer : 04DF C1 BRIN nummer : 04DF 00 HAVO BRIN nummer : 04DF 00 VMBOGT BRIN nummer :

Nadere informatie

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen dr. ir. J.M.M. Ritzen Postbus 25000 2700 LZ Zoetermeer. 21 januari 1998.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen dr. ir. J.M.M. Ritzen Postbus 25000 2700 LZ Zoetermeer. 21 januari 1998. Nassaulaan 6 2514 JS Den Haag Telefoon (070) 363 79 55 De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen dr. ir. J.M.M. Ritzen Postbus 25000 2700 LZ Zoetermeer Fax (070) 356 14 74 E-mail secretariaat@onderwijsraad.nl

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium

Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium Inleiding In het presidium van 31 maart 2016 is afgesproken dat de voorstellen m.b.t.: Reglement

Nadere informatie

HANDLEIDING MELDFORMULIER KEUZEDEEL

HANDLEIDING MELDFORMULIER KEUZEDEEL HANDLEIDING MELDFORMULIER KEUZEDEEL Handleiding bij Meldformulier keuzedeel bestemd voor onderwijsinstellingen, brancheorganisaties, HBO-instellingen, werkgevers en andere partijen ten behoeve van het

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO. ROC Leiden te Leiden. Onderwijsassistent

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO. ROC Leiden te Leiden. Onderwijsassistent ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO ROC Leiden te Leiden Onderwijsassistent December 2012 Plaats: Leiden BRIN: 25MA Onderzoeksnummer: 127952 Onderzoek uitgevoerd in: September 2012 Conceptrapport

Nadere informatie

Beantwoording vragen Tweede Kamer bij rapport Financiering onderwijs vernieuwingen voortgezet onderwijs 1990-2007 (30 november 2007)

Beantwoording vragen Tweede Kamer bij rapport Financiering onderwijs vernieuwingen voortgezet onderwijs 1990-2007 (30 november 2007) Algemene Rekenkamer Lange Voorhout 8 Postbus 20015 2500 EA Den Haag T 070-3424344 BEZORGEN F 070-3424130 De Voorzitter van de Tweede Kamer E voorljchting@rekenkamer.ni der Staten-Generaal w www.rekenkamer.ni

Nadere informatie

Beleid. Beschrijving trekkersrollen LC en LD. Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Coevorden, Hardenberg e.o. / De Nieuwe Veste

Beleid. Beschrijving trekkersrollen LC en LD. Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Coevorden, Hardenberg e.o. / De Nieuwe Veste 1. Inleiding De koers voor de komende jaren, zoals beschreven in het strategisch beleidsplan 2011-2014 heeft consequenties voor gewenste managementstijl van de school. In de managementvisie 2011-2014 heeft

Nadere informatie

Profielschets Controller / Manager Bedrijfsvoering

Profielschets Controller / Manager Bedrijfsvoering Profielschets Controller / Manager Bedrijfsvoering Ellen Bruin, september 2015 Over de Dienst Gezondheid en Jeugd De Dienst Gezondheid & Jeugd verzorgt namens 17 gemeenten in Zuid-Holland Zuid de uitvoering

Nadere informatie

Leven Lang Ontwikkelen. Erwin Pierik/ Rini Romme mei 2017

Leven Lang Ontwikkelen. Erwin Pierik/ Rini Romme mei 2017 Leven Lang Ontwikkelen Erwin Pierik/ Rini Romme mei 2017 Adviezen rondom LLO De Onderwijsraad adviseert de regio te benutten om aansluiting van mbo op de arbeidsmarkt te versterken. Hervorm O&O-fondsen

Nadere informatie

Inzet en betrokkenheid van de vakbonden bij het middelbaar beroepsonderwijs

Inzet en betrokkenheid van de vakbonden bij het middelbaar beroepsonderwijs Notitie Datum 12 januari 2017 Aan Deelnemers Ledencongres Van Ben Francooy Status Ter bespreking Onderwerp Inzet en betrokkenheid van vakbonden bij MBO/1701010/BF/CdK Inzet en betrokkenheid van de vakbonden

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO. Opleiding Middenkaderfunctionaris bouw en infra

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO. Opleiding Middenkaderfunctionaris bouw en infra ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO ALBEDA COLLEGE Opleiding Middenkaderfunctionaris bouw en infra definitief augustus 2013 H3331188 Plaats: Rotterdam BRIN: Onderzoeksnummer: 00GT 242810 Onderzoek

Nadere informatie

Leergang bve 2015. Programma

Leergang bve 2015. Programma Leergang bve 2015 Programma Dinsdag 21 april 2015, 10.00-19.30 uur Beroepsonderwijs en educatie: bestel en beleid anno 2015 10.00 10.15 uur Ontvangst en koffie/thee 10.15 11.45 uur Opening, kennismaking

Nadere informatie

EERSTE KAMER DER STATEN-GENERAAL. Vergaderjaar 2016/17

EERSTE KAMER DER STATEN-GENERAAL. Vergaderjaar 2016/17 EERSTE KAMER DER STATEN-GENERAAL Vergaderjaar 2016/17 34 446 Wijziging van de Wet op het primair onderwijs, de Wet op de expertisecentra en de Wet op het voortgezet onderwijs in verband met de invoering

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU. ROC van Amsterdam te Amsterdam

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU. ROC van Amsterdam te Amsterdam ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU ROC van Amsterdam te Amsterdam Ondernemer horeca/bakkerij (Manager/ondernemer horeca) Januari, 2015 BRIN: 25PZ Onderzoeksnummer: 278550 Onderzoek

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2010 2011 31 524 Beroepsonderwijs en Volwassenen Educatie Nr. 85 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP Aan de Voorzitter van

Nadere informatie

2017D05509 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

2017D05509 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG 2017D05509 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG De vaste commissie voor Economische Zaken heeft een aantal vragen en opmerkingen aan de Minister van Economische Zaken voorgelegd over de brief d.d.

Nadere informatie

Dit advies, gedateerd 3 april 2015, nr. W /l, bied ik U hierbij aan.

Dit advies, gedateerd 3 april 2015, nr. W /l, bied ik U hierbij aan. Nr. WJZ/877024(6633) (Hoofd) Afdeling DIRECTIE WETGEVING EN JURIDISCHE ZAKEN Nader rapport inzake het voorstel van wet tot wijziging van de Wet op het primair onderwijs, de Wet op de expertisecentra en

Nadere informatie

Onderwerp en positionering van de beleidsdoorlichtingen In de beleidsdoorlichtingen van de ADR staan de volgende beleidsdoelstellingen centraal:

Onderwerp en positionering van de beleidsdoorlichtingen In de beleidsdoorlichtingen van de ADR staan de volgende beleidsdoelstellingen centraal: >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Financieel-Economische Zaken IPC 5350 Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375

Nadere informatie

BEROEPSPRAKTIJKVORMING MBO. Van kwaliteitsafspraak naar meer kwaliteit in beroepspraktijkvorming

BEROEPSPRAKTIJKVORMING MBO. Van kwaliteitsafspraak naar meer kwaliteit in beroepspraktijkvorming BEROEPSPRAKTIJKVORMING MBO Van kwaliteitsafspraak naar meer kwaliteit in beroepspraktijkvorming Arrangement kwaliteitsafspraken revisited (1) Juli 2014: bestuursakkoord kwaliteitsafspraken tussen OCW en

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN TUSSENTIJDS KWALITEITSONDERZOEK BIJ DE MARTIN LUTHER KINGSCHOOL VSO-ZML

RAPPORT VAN BEVINDINGEN TUSSENTIJDS KWALITEITSONDERZOEK BIJ DE MARTIN LUTHER KINGSCHOOL VSO-ZML RAPPORT VAN BEVINDINGEN TUSSENTIJDS KWALITEITSONDERZOEK BIJ DE MARTIN LUTHER KINGSCHOOL VSO-ZML Plaats : Purmerend BRIN-nummer : 15DZ Arrangementsnummer : 87324 Onderzoek uitgevoerd op : 14 september 2010

Nadere informatie

Beleidsmedewerker Onderwijs

Beleidsmedewerker Onderwijs Horizon College Beleidsmedewerker Onderwijs Sector BMO Alkmaar C70) Afdeling Communicatie en Onderwijs (C&O) Contract: Vervanging wegens zwangerschapsverlof Periode: 1 mei 2015 tot 1 oktober 2015 Omvang:

Nadere informatie

Kwaliteit mbo: Naar een hoger plan

Kwaliteit mbo: Naar een hoger plan Kwaliteit mbo: Naar een hoger plan Bas Derks MBO City, 24 november 2016 Waar gaan we het over hebben? Terugblik: de basis op orde Maatregelen Wat moest er beter? Resultaten Vooruitblik: naar een hoger

Nadere informatie

+logoocw. De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag. 5 april 2007 BVE/Stelsel/2007/10351

+logoocw. De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag. 5 april 2007 BVE/Stelsel/2007/10351 +logoocw De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Den Haag Ons kenmerk 5 april 2007 BVE/Stelsel/2007/10351 Onderwerp Competentiegericht onderwijs en examens

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2013 2014 33 750 VIII Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2014 L VERSLAG VAN

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU ROC TOP te Amsterdam 22158 Financiële beroepen (Financiële beroepen) en 93200 Financiële beroepen (Financieel administratief medewerker) Januari,

Nadere informatie

VISIE OP TOEZICHT Vastgesteld door Raad van Commissarissen op 15 september 2016

VISIE OP TOEZICHT Vastgesteld door Raad van Commissarissen op 15 september 2016 VISIE OP TOEZICHT Vastgesteld door Raad van Commissarissen op 15 september 2016 Woningcorporaties staan voor het huisvesten van mensen met een bescheiden inkomen en voor kwetsbare groepen. Woningcorporaties

Nadere informatie

Den Haag, 26 juni 2017

Den Haag, 26 juni 2017 Den Haag, 26 juni 2017 Hierbij nodig ik u uit voor een vergadering van uw commissie op donderdag 29 juni 2017 van 09.30 uur tot uiterlijk 10.15 uur in de Aletta Jacobszaal met de volgende agenda Openbaar

Nadere informatie

De Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. Postbus AG ZOETERMEER

De Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. Postbus AG ZOETERMEER a 1 > Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Postbus 7259 2701 AG ZOETERMEER Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

KWALITEITSONDERZOEK MBO. ROC Ter AA te Helmond. Juridisch medewerker

KWALITEITSONDERZOEK MBO. ROC Ter AA te Helmond. Juridisch medewerker KWALITEITSONDERZOEK MBO ROC Ter AA te Helmond Juridisch medewerker juli 2014 BRIN: 25LJ Onderzoeksnummer: 275653 Onderzoek uitgevoerd in: April 2014 Conceptrapport verzonden op: 2 juni 2014 Rapport vastgesteld

Nadere informatie

Toelichting procedure deelname aan experimenten 2011-2012

Toelichting procedure deelname aan experimenten 2011-2012 Toelichting procedure deelname aan experimenten 2011-2012 1. Procedure 2 2. Aanvragen en toekennen experimenten 2011-2012 2 3. Belangrijke elementen uit ministeriële regeling 3 4. Instructie bij Voortzetten

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal Vergaderjaar 0 03 30 079 VMBO Nr. 36 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 9 oktober

Nadere informatie

Agenda Toekomst van het (interbestuurlijk) Toezicht:

Agenda Toekomst van het (interbestuurlijk) Toezicht: Agenda Toekomst van het (interbestuurlijk) Toezicht: wat willen we veranderen En wat denken we daarvoor te doen? Hans Smit,.., juni 2019 Agenda Toekomst van het (interbestuurlijk) Toezicht: wat willen

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OP OPLEIDINGSNIVEAU. Arcus College

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OP OPLEIDINGSNIVEAU. Arcus College ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OP OPLEIDINGSNIVEAU Arcus College Plaats : Heerlen BRIN nummer : 25PU Onderzoeksnummer : 290623 Datum onderzoek : 31 oktober en 1 november 2016 Datum vaststelling

Nadere informatie

Uitgelicht: Adviezen participatieraad Asten Bijlage 4

Uitgelicht: Adviezen participatieraad Asten Bijlage 4 Uitgelicht: Adviezen participatieraad Bijlage 4 4. Algemeen: VISIE EN UITGANGSPUNTEN De PR onderschrijft de visie dat niet vanuit beperkingen maar vanuit mogelijkheden, participatie en kansen gedacht moet

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU. Autotechniek (Autotechnicus)

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU. Autotechniek (Autotechnicus) ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU ROC Leiden Autotechniek (Autotechnicus) Januari 2015 BRIN: 25MA Onderzoeksnummer: 278430 Onderzoek uitgevoerd in: November 2014 Conceptrapport

Nadere informatie

Besluitenlijst vorige vergaderingen

Besluitenlijst vorige vergaderingen Den Haag, 12 september 2016 Voortouwcommissie: vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Volgcommissie(s): EU i.v.m. agendapunt 17, 18 EZ i.v.m. agendapunt 11 OCW i.v.m. agendapunt 17 WR i.v.m.

Nadere informatie

(financiële) verantwoording passend onderwijs

(financiële) verantwoording passend onderwijs (financiële) verantwoording passend onderwijs Conferentie Naoberschap - Meesterschap, vrijdag 10 oktober 2014 Start with why? Waarom is verantwoording van belang? Hoe geef ik handen en voeten aan verantwoording?

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU. ROC Midden Nederland te Utrecht. Sociaal cultureel werker

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU. ROC Midden Nederland te Utrecht. Sociaal cultureel werker ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU ROC Midden Nederland te Utrecht Sociaal cultureel werker BRIN: 25LH Onderzoeksnummer: 276997 Onderzoek uitgevoerd in: Juli 2014 Conceptrapport

Nadere informatie

Naar een vernieuwde en betekenisvolle medezeggenschap voor de Universiteit Utrecht: Hoe doen wij dat?

Naar een vernieuwde en betekenisvolle medezeggenschap voor de Universiteit Utrecht: Hoe doen wij dat? Naar een vernieuwde en betekenisvolle medezeggenschap voor de Universiteit Utrecht: Hoe doen wij dat? Pilot project SoFoKles Marion Schobre/Fred Toppen Doelen en fasering project Beter zicht krijgen op:

Nadere informatie

Onderwerp ontwerp-selectielijst archiefbescheiden beleidsterrein "Invoerrechten en accijnzen" over de periode

Onderwerp ontwerp-selectielijst archiefbescheiden beleidsterrein Invoerrechten en accijnzen over de periode Raad voor Cultuur Aan de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen p/a de algemene rijksarchivaris Postbus 90520 2509 LM 's-gravenhage Onderwerp ontwerp-selectielijst archiefbescheiden beleidsterrein

Nadere informatie

Hoeveel bewegings ruimte gunt het kabinet het po?

Hoeveel bewegings ruimte gunt het kabinet het po? Hoeveel bewegings ruimte gunt het kabinet het po? Tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van OCW is er relatief weinig gesproken over het primair onderwijs. Wel kwamen voor het po belangrijke

Nadere informatie

Visie op de kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven en Colo. 9 juni 2008 publicatienr. 2/08

Visie op de kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven en Colo. 9 juni 2008 publicatienr. 2/08 Visie op de kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven en Colo 9 juni 2008 publicatienr. 2/08 4 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 5 2. Duurzame relaties 5 3. Taak en functie van het kenniscentrum in de relatie

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Voortgezet Onderwijs Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag

Nadere informatie

KWALITEITSONDERZOEK MBO. Amice

KWALITEITSONDERZOEK MBO. Amice KWALITEITSONDERZOEK MBO Amice Plaats : Barneveld BRIN nummer : 24YG Onderzoeksnummer : 294261 Datum onderzoek : 12 december 2017 Datum vaststelling : 14 februari 2018 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Conclusie

Nadere informatie

Aan de orde is het VAO Persoonsgebondenbudget (AO d.d. 21/11).

Aan de orde is het VAO Persoonsgebondenbudget (AO d.d. 21/11). Persoonsgebondenbudget Aan de orde is het VAO Persoonsgebondenbudget (AO d.d. 21/11). Mevrouw Bergkamp (D66): Voorzitter. Eigen regie en keuzevrijheid voor de zorg en ondersteuning die je nodig hebt, zijn

Nadere informatie