Gemeenschappelijke standpunten omtrent het uitbouwen van cliëntorganisaties als noodzakelijke voorwaarde voor een cliëntforum in de Jeugdhulp.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gemeenschappelijke standpunten omtrent het uitbouwen van cliëntorganisaties als noodzakelijke voorwaarde voor een cliëntforum in de Jeugdhulp."

Transcriptie

1 DECEMBER 2014 Gemeenschappelijke standpunten omtrent het uitbouwen van cliëntorganisaties als noodzakelijke voorwaarde voor een cliëntforum in de Jeugdhulp. Een concepttekst vanuit het overleg tussen: vzw Cachet: Kris Clijsters Joplim: Ruben Tempelaere Ouderswerking Vlaams Brabant: Jo Vandenbergh, Bert Leers, Popant: Ilse De Groof - vzw Roppov: Ingrid Crabbe, Raf De Mulder Er bestaan in Vlaanderen verschillende initiatieven die werken rond cliëntparticipatie in de jeugdhulp. Sommige richten zich exclusief op ouders of op jongeren, andere zowel op ouders als jongeren. Met de term cliënten doelen we in deze tekst op beide groepen: ouders van/en (ex)jongeren met ervaring in de jeugdhulp. Sommige cliëntgerichte initiatievenn spreken specifieke doelgroepen aan, anderee maken geen onderscheid tussen volwassenen en minderjarigen in de hulpverlening. Ook de start en uitbouw kan verschillen, enerzijds zijn er de door de provincies gesteunde projecten die zich voornamelijk regionaal ontwikkelen, anderzijds de projecten vanuit een Vlaams niveau. De bovenstaande projecten hebben deze gemeenschappelijkheid dat ze zich allen richten naar dezelfde sector: Bijzondere Jeugdbijstand, met de ambitie de uitbouw van de hulpverlening mee te laten bepalen door cliënten en daarbij de positie van deze cliënten in de jeugdhulp en in de maatschappij te verstevigen. Wetende dat dit soort werking verder reikt dan het verzorgen van een cliëntinbreng naar het beleid, spreken wij bij voorkeurr over cliëntorganisaties. Elk van de vernoemde initiatieven kende zijn eigen ontstaansgeschiedenis en bouwde door de jaren heen een eigen expertise op. Deze eigenheid en sterktes willen we niet verloren laten gaan. Toch is het erg belangrijk te zoeken naar een verbinding tussen cliëntorganisaties, dit om de stem van cliënten meer sterkte te geven. Vanuit deze bezorgdheden vond een overleg plaats tussen vertegenwoordigers uit de bovenstaande organisaties. De voorbije gesprekken hebben geleid tot deze concepttekst op basis van wat ons verbindt, wat ons onderscheidt en de mogelijkheden tot samenwerking. Op voorzet van het team Integrale Jeugdhulp van de afdeling Beleidsontwikkeling Vlaanderen staken we de koppen bijeen om te komen tot een omschrijving van standpunten rond de volgende thema s: Doelstellingen en opdrachten voor een Vlaams cliëntforum. Structuur en organisatievorm van deze werking. Belangrijke partners en netwerken. 1 Gemeenschappelijke standpunten uitbouw van cliëntorganisaties.

2 Inhoud van deze concepttekst: 1. Basisprincipes van de huidige werkingen. 2. Bezorgdheden. 3. Taken, opdrachten van een cliëntorganisatie. 4. Mogelijke organisatiestructuur. 5. Belangrijke partners/netwerken. 1. Basisprincipes van de huidige werkingen: We staan allen voor de doelgroep (ex)cliënten BJB, met als hoofdbedoeling ouders en (ex)jongeren met jeugdhulpervaring een platform te bieden om meer gewicht te geven aan de standpunten en noden die hieruit voortkomen. Deze standpunten en noden leggen we voor op verschillende overlegtafels, in die zin is de werking intersectoraal. De regionale verankering is bij een cliëntorganisatie zeer belangrijk. Een uit te bouwen gemeenschappelijke structuur moet een regionale inbedding voorzien. Regionale verschillen/accenten/eigenheid moeten behouden blijven. Er is een duidelijke keuze voor een werking die onafhankelijk is van voorzieningen en beleidsstructuren. Basis voor de werking zijn de gespreksgroepen met cliënten, waar het rechtstreekse gesprek en de rechtstreekse bevraging gegarandeerd wordt. Vertrekkend vanuit de inbreng van cliënten bieden we een ruime werking naar cliënten (ontmoeting, ondersteuning), naar professionelen (vorming, consult), naar het overheidsbeleid (adviezen) en de ruimere maatschappij (beeldvorming). De doorstroming naar, en verbinding tussen, alle betrokken actoren is nodig, zoniet blijft de cliëntinbreng immers zonder weerklank. De inzet van ervaringsdeskundigheid garandeert de uitbouw van een werking gestuurd vanuit het cliëntperspectief. 2. Bezorgdheden: Het is belangrijk garanties in te bouwen om de eigenheid en de expertise van de verschillende werkingen te bewaken zowel naar doelgroepengerichtheid als naar regiogerichtheid. Daarnaast zijn we er (uit ervaring) van overtuigd dat een degelijke cliëntinbreng naar het beleid pas kan, wanneer deze stoelt op de authentieke inbreng van mensen met jeugdhulpervaring. Dit veronderstelt dat er ruime aandacht kan gegeven worden aan het eigen verhaal. Tevens dient men er zich bewust van te zijn dat er een kloof is tussen de positie en ervaring van hulpontvanger, de professionele uitbouw van het hulpaanbod en de regelgever die het aanbod mogelijk maakt. Vertaalwerk tussen deze verschillende perspectieven en ondersteuningswerk naar cliënten, om in dit landschap een degelijke cliëntinbreng te garanderen, is een belangrijke opdracht die met zorg dient uitgevoerd. 2 Gemeenschappelijke standpunten uitbouw van cliëntorganisaties.

3 Er zijn dan ook verschillende gevoeligheden en bezorgdheden in verschillende gradaties: Verschillende doelgroepen vereisen een verschillende aanpak, andere methodieken en dus ook best een aparte werking/personeelslid (zeker wb jongeren en ouders). Hierin klinkt ook de vraag naar gescheiden middelen voor jongeren- en ouderswerking. Dit biedt meer garanties tot uitbouw van evenwichtige werkingen. Men voorziet best verschillende aanspreekpunten (personen) zodat duidelijk is vanuit welke positie de vertegenwoordigers (of de ondersteuners van vertegenwoordigers (jongere/ouder)) spreken. Zo kunnen ook botsende belangen een plaats krijgen. Aparte werkingen verhogen de herkenbaarheid naar buiten. De regionale inbedding is nodig ifv de bekendmaking van de werking naar cliënten en doorstroming van de aandachtspunten van cliënten naar de werkvloer. Er moeten garanties ingebouwd worden om te veel sturing te vermijden; sturing zowel van diensten als van de overheid. De inhoudelijke sturing dient vooral uit te gaan van de doelgroep (cliënten jeugdhulp). 3. Taken, opdrachten van een cliëntorganisatie. De huidige werkingen nemen allen gelijkaardige taken op, maar leggen ook eigen klemtonen. Hier willen we een overzicht geven van de taken die we allen noodzakelijk achten in functie van een degelijk werkend initiatief in het kader van cliëntparticipatie. Uit de huidige werkingen, waarvan we de volgende basisopdrachten zeker willen behouden, leren we alvast dat een inbreng vanuit (ex)cliënten naar het overheidsbeleid niet kan zonder zich in eerste instantie te richten naar het eigen verhaal van jongeren/ouders met jeugdhulpervaring. Dit verhaal is heel gevarieerd, en vormt de basis voor zowel vorming, beleidsadviezen, ondersteuning naar andere cliënten als voor acties in het kader van een ruimere beeldvorming. Concreet kunnen we een aantal opdrachten omschrijven naargelang de verschillende betrokkenen in de jeugdhulp: cliënten, professionelen, regelgever en bij uitbreiding de maatschappij (ifv beeldvorming). Daarnaast willen we hier ook een beeld schetsen van de noodzakelijke taken voor de uitbouw van een degelijke dagdagelijkse werking. Naar cliënten: Individuele contacten en groepsmomenten met (ex)cliënten organiseren, in verschillende regio s, gebruik makend van verschillende methodieken, met als doel: - Ontmoeting en ondersteuning tussen cliënten onderling mogelijk maken. - Verzamelen aandachtspunten, getuigenissen vanuit cliëntperspectief. - Bevraging van cliënten in functie van advies naar diensten en beleid. - Vorming en informatie voorzien voor cliënten. - Ondersteuning cliënten die een opdracht uitvoeren binnen de werking. 3 Gemeenschappelijke standpunten uitbouw van cliëntorganisaties.

4 Naar professionelen: Een aanbod uitwerken op basis van het cliëntperspectief, met als doel een participatieve hulpverlening en een positieve beeldvorming. - Vorming en uitwisseling organiseren. - Ingaan op consultvragen van diensten. - Organiseren van studiedagen, dialoogdagen, een bijdrage leveren aan studiedagen die zich richten naar het ruimere werkveld. - Uitwerken van ondersteuningsmateriaal voor professionelen: brochures, tijdschrift, adviesteksten, website. Naar het beleid: Uitbouw van een werking die zich zowel richt naar het beleid van voorzieningen als het overheidsbeleid. - Deelnemen aan structureel en ad hoc overleg ifv van advisering op basis van aandachtspunten van (ex)cliënten. - Ondersteuning, voorbereiding van cliëntinbreng op beleidsfora, al of niet samen met (ex)cliënten, steeds op basis van het cliëntperspectief. - Ondernemen van beleidsbeïnvloedende acties, al of niet samen met (ex)cliënten, steeds op basis van het cliëntperspectief. Naast deze vrij concrete opdrachten, gericht op de direct betrokken actoren in de jeugdhulp, nemen de cliëntorganisatie ook een ruimere taak op. Stimuleren van een participatieve hulpverlening en een positieve beeldvorming. - Visie ontwikkelen en uitdragen. - Opvolgen maatschappelijke tendensen en relevante beleidsontwikkelingen. - Aanleggen van een databank van bronmateriaal met adviezen, ervaringen, getuigenissen, aandachtspunten vanuit cliëntperspectief en ontsluiten van deze cliëntinbreng. - Bekendmaking, communicatie via eigen acties, naar een ruimer publiek. - Aanbod naar studenten. - Aanbod naar de media ifv bekendmaking en beeldvorming. Opdrachten ifv de uitbouw van een coherente werking op bestuurlijk, financieel, administratief en logistiek vlak. - Sturing van de werking in samenspraak met de Raad van Bestuur en de Algemene vergadering. - Opvolgen van de teamwerking en supervisie van de medewerkers. - Jaarverslag uitwerken en voorleggen. - Evalueren van de werking en verslaggeving van evaluaties naar relevante betrokkenen. - Uitbouw vrijwilligerswerking (vrijwillige (ex)cliënten die een opdracht vervullen op vraag). - Opvolgen van administratieve verplichtingen tav medewerkers en vrijwilligers. - Financieel overzicht houden ifv boekhoudkundige verantwoording. - Praktische zaken: huisvesting, ICT netwerk, beheer website, bibliotheek, aankopen.. 4 Gemeenschappelijke standpunten uitbouw van cliëntorganisaties.

5 4. Organisatiestructuur en vereiste middelen: Twee Vlaamse VZW s: één voor jongeren; één voor ouders met daaronder projectwerkingen op provinciaal niveau. Motivatie voor deze keuze: - De aanpak is anders voor jongeren en ouders; de methodieken moeten anders zijn. - Het is duidelijk wie het aanspreekpunt is voor de verschillende doelgroepen ifv. verschillende belangen toch wat betreft jongeren versus ouders. - Gescheiden middelen ifv ontplooiing van de verschillende werkingen. - De regionale werkingen blijven best in nauw contact met de werkvloer, vermits daar de effecten dienen duidelijk te worden. Middelen die wij als noodzakelijk zien voor de uitbouw van een ouderwerking in de jeugdhulpverlening. Wij gaan daarbij uit van wat noodzakelijk is om de huidige werkingen verder te zetten en een werking over heel Vlaanderen uit te bouwen. Noodzakelijke middelen in startsituatie. - 1 coördinator op Vlaams niveau (barema K5). - 1 halftijdse administratieve kracht op Vlaams niveau (barema A1). - 4 voltijdse medewerkers, één voor de provincie Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant (de provincies waar nu gewerkt wordt), barema B1B. Wij gaan uit van op termijn een noodzakelijke territoriale uitbereiding: - Voor West-Vlaanderen: 1 full-time-equivalent. - Voor Brussel: ½ full-time equivalent. - Voor Antwerpen is er omwille van de grootte van de provincie bijkomend nood aan 1/2 FTE. 5. Belangrijke partners/netwerken. Voor het aspect cliëntinbreng naar Integrale Jeugdhulp, dient een cliëntwerking verbinding te hebben met andere regionale organisaties die specifieke doelgroepen benaderen. Daarnaast gaan we ervan uit dat er ook een inhoudelijke uitbreiding noodzakelijk zal zijn, voortbouwend op de huidige contacten die er al zijn met voorzieningen buiten de klassieke bijzondere jeugdzorg en een aantal specifieke doelgroepen. Hiervoor zal op termijn een extra 0,5 medewerker per provincie nodig zijn. Wij hopen dat maximaal aan deze vraag kan tegemoet gekomen worden. 5 Gemeenschappelijke standpunten uitbouw van cliëntorganisaties.

Jaarverslag Vzw Roppov werkjaar 2015

Jaarverslag Vzw Roppov werkjaar 2015 Jaarverslag Vzw Roppov werkjaar 2015 Kasteellaan 479 bus 101 9000 Gent - 09 224 09 15 info@roppov.be www.roppov.be Een samenwerkingsverband binnen de Bijzondere Jeugdbijstand gesteund door vzw Roppov jaarverslag

Nadere informatie

REGIOPLAN JEUGDHULP

REGIOPLAN JEUGDHULP 1. TOEGANG IROJ IROJ 1.1. Feb-dec 2017 1. Positioneren en profileren aanbod begeleiding: voorzieningen vullen sjabloon begeleidingsaanbod in; intersectorale bijeenkomst ter afstemming op 16/05/2017; afsluitende

Nadere informatie

Eén gezin één plan. Meer capaciteit en samenwerking in de rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp

Eén gezin één plan. Meer capaciteit en samenwerking in de rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp Eén gezin één plan Meer capaciteit en samenwerking in de rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp Inhoud De oproep Context en beleidskeuzes Finaliteit van de oproep: één gezin, één plan Samenstelling en uitbouw

Nadere informatie

Vacature coördinator Rungproject

Vacature coördinator Rungproject Vacature coördinator Rungproject 26.06.07 Het Rungproject is een nieuw initiatief dat herstelgerichte hulp biedt aan jongeren in de bijzondere jeugdbijstand die weglopen (overwegen) en hun omgeving. Het

Nadere informatie

De stem van de ouders een plaats geven.

De stem van de ouders een plaats geven. 1 De stem van de ouders een plaats geven. Naar aanleiding van het jubileumnummer van dit tijdschrift, werd aan het Roppov (Regionaal OverlegPlatform Participatie Oost-Vlaanderen) gevraagd een bijdrage

Nadere informatie

Met de steun van: Werkingsverslag 2016

Met de steun van: Werkingsverslag 2016 Met de steun van: 2016 Inhoudstafel 1 Een nieuwe Vlaamse vzw... 2 2 Opdracht... 4 2.1 Omschrijving... 4 2.2 Richtlijnen... 5 2.2.1 Opdracht naar de ouders... 5 2.2.2 Opdracht naar professionelen... 5 2.2.3

Nadere informatie

Voorstelling Initiatief vrijwillige bewindvoering

Voorstelling Initiatief vrijwillige bewindvoering Voorstelling Initiatief vrijwillige bewindvoering Martine De Moor Coördinator initiatief vrijwillige bewindvoering Brussel/21 maart 2019 Initiatief vrijwillige bewindvoering is genomen in 1997 maakt deel

Nadere informatie

Resultaten bevraging van de Logo s. Suggesties voor een betere lokale samenwerking

Resultaten bevraging van de Logo s. Suggesties voor een betere lokale samenwerking Inleiding Resultaten bevraging van de Logo s Ondersteuning Logo s door de provincies Ondersteuning Logo s door de lokale besturen Suggesties voor een betere lokale samenwerking Bevraging in opdracht van

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT INTERSECTORAAL REGIONAAL OVERLEG JEUGDHULP WEST-VLAANDEREN

HUISHOUDELIJK REGLEMENT INTERSECTORAAL REGIONAAL OVERLEG JEUGDHULP WEST-VLAANDEREN HUISHOUDELIJK REGLEMENT INTERSECTORAAL REGIONAAL OVERLEG JEUGDHULP WEST-VLAANDEREN Inleidende bepaling Gebruikersparticipatie vormt een rode draad doorheen Integrale Jeugdhulp en de werking van het IROJ.

Nadere informatie

Jaarverslag Vzw Roppov werkjaar 2012

Jaarverslag Vzw Roppov werkjaar 2012 Jaarverslag Vzw Roppov werkjaar 2012 www.roppov.be Een samenwerkingsverband binnen de Bijzondere Jeugdbijstand Gesteund door Martelaarslaan 212 9000 Gent - tel. 09 224 09 15 info@roppov.be vzw Roppov jaarverslag

Nadere informatie

Met de steun van: Werkingsverslag 2017

Met de steun van: Werkingsverslag 2017 Met de steun van: 2017 Inhoudstafel 1 Een nieuwe Vlaamse vzw: het tweede werkjaar...2 2 Opdracht...5 2.1 Omschrijving...5 2.2 Richtlijnen...6 2.2.1 Opdracht naar de ouders...6 2.2.2 Opdracht naar professionelen...6

Nadere informatie

INTEGRALE JEUGDHULP NIEUWSBRIEF 05 15/09/2015

INTEGRALE JEUGDHULP NIEUWSBRIEF 05 15/09/2015 VLAAMS LOKET JEUGDHULP Indien u deze nieuwsbrief niet kan lezen, klik hier voor een online versie INTEGRALE JEUGDHULP NIEUWSBRIEF 05 15/09/2015 De intersectorale nieuwsbrief over jeugdhulp in Vlaanderen

Nadere informatie

DURF2020 ACHTERGRONDINFO

DURF2020 ACHTERGRONDINFO Je eigen leven, daar gaan we voor! DURF2020 ACHTERGRONDINFO ACHTERGRONDINFO DURF2020 START In het kader van mijn P2020 wordt er veel gesproken, nagedacht en nieuwe initiatieven genomen in functie van de

Nadere informatie

Gebruikersparticipatie in Oost-Vlaanderen: actueel portret

Gebruikersparticipatie in Oost-Vlaanderen: actueel portret Platform Zelfzorg Oost-Vlaanderen Martelaarslaan 204b 9000 Gent tel. 09 225 91 33 - fax 09 233 35 89 plazzo@telenet.be http://users.telenet.be/plazzo Gebruikersparticipatie in Oost-Vlaanderen: actueel

Nadere informatie

Toelichting Toekomstplan Cliëntenbureau Oost-Vlaanderen

Toelichting Toekomstplan Cliëntenbureau Oost-Vlaanderen Toelichting Toekomstplan Cliëntenbureau Oost-Vlaanderen Algemene Vergadering PopovGGZ 8 juni 2018 Kennismaking Gina Wyngaert: WED (regio Gent) en Cliëntenbureau Davy Boone: WEP (regio Sint-Niklaas) 1 Toekomstplan

Nadere informatie

De gebruiker misbruikt? colloquium 16 december 2005

De gebruiker misbruikt? colloquium 16 december 2005 V.I.P versterking, inspraak, participatie Samenwerkingsverband Gebruikersversterkende initiatieven 1 HINT - PLAZZO aanloophuis POCO LOCO VGPH - project STEUNRELATIES- ROPPOV p/a Martelaarslaan 204b 9000

Nadere informatie

Project Steun aan participatie schema voor visie-ontwikkeling met toelichting activiteitenverslag juni - december 2005.

Project Steun aan participatie schema voor visie-ontwikkeling met toelichting activiteitenverslag juni - december 2005. Project Steun aan participatie schema voor visie-ontwikkeling met toelichting activiteitenverslag juni - december 2005 Platform Zelfzorg Oost-Vlaandere Martelaarslaan 204b 9000 Gent 09 225 91 33 09 233

Nadere informatie

Jaarverslag Vzw Roppov werkjaar 2013

Jaarverslag Vzw Roppov werkjaar 2013 Jaarverslag Vzw Roppov werkjaar 2013 Een samenwerkingsverband binnen de Bijzondere Jeugdbijstand gesteund door Martelaarslaan 212 9000 Gent - tel. 09 224 09 15 info@roppov.be, www.roppov.be vzw Roppov

Nadere informatie

Resultaten De te bereiken resultaten m.b.t. de periode 1 januari 2014 tot en met 31 december 2014 kunnen als volgt worden omschreven:

Resultaten De te bereiken resultaten m.b.t. de periode 1 januari 2014 tot en met 31 december 2014 kunnen als volgt worden omschreven: BIJLAGE Bijlage nr. 1 Fiches Titel initiatief: Brusselwerking Initiatiefnemer: vzw Forum van Etnisch-Culturele Minderheden (0478.953.435), Vooruitgangsstraat 323/4, 1030 Brussel (Schaarbeek) Omschrijving

Nadere informatie

Jaarverslag Vzw Roppov werkjaar

Jaarverslag Vzw Roppov werkjaar Jaarverslag Vzw Roppov werkjaar 2009 www.roppov.be Een samenwerkingsverband binnen de Bijzondere Jeugdbijstand Gesteund door Martelaarslaan 212 9000 Gent - tel. 09 224 09 15 fax 09 233 35 89 - e-mail info@roppov.be

Nadere informatie

Beleidsaanbevelingen over het bevorderen van cultuurgevoelige jeugdhulp

Beleidsaanbevelingen over het bevorderen van cultuurgevoelige jeugdhulp Juni 2014 Beleidsaanbevelingen over het bevorderen van cultuurgevoelige jeugdhulp Ter afsluiting van het project Cultuurgevoelige Jeugdhulp formuleren de initiatiefnemers een aantal beleidsaanbevelingen

Nadere informatie

Persoonsgerichte bewindvoerders als vriend en vertrouwenspersoon in het herstel van de cliënt

Persoonsgerichte bewindvoerders als vriend en vertrouwenspersoon in het herstel van de cliënt Persoonsgerichte bewindvoerders als vriend en vertrouwenspersoon in het herstel van de cliënt Marianne De Boodt Similes juridisch adviseur Martine De Moor Similes coördinator Kenniscentrum persoonsgerichte

Nadere informatie

- 1 - Mol, 7 februari 2012

- 1 - Mol, 7 februari 2012 Mol, 7 februari 2012 Engagementsverklaring tussen de minister bevoegd voor onderwijs, de minister bevoegd voor welzijn, de inrichters van de scholen en de CLB s en het Agentschap Jongerenwelzijn / afdeling

Nadere informatie

Presentatie Cachet vzw 18 juni 2012

Presentatie Cachet vzw 18 juni 2012 1 Presentatie Cachet vzw 18 juni 2012 WIE IS CACHET? Een zelforganisatie van mensen die in een voorziening van jeugdhulp zitten of hebben gezeten. Een uitbreidend netwerk Drive: onze ervaringen inzetten

Nadere informatie

Integrale Jeugdhulpverlening: een nieuw plan in de maak

Integrale Jeugdhulpverlening: een nieuw plan in de maak Integrale Jeugdhulpverlening: een nieuw plan in de maak Document opgesteld door: vzw de Keeting vzw Recht-Op Kroonstraat 64/66 Lange Lobroekstraat 34 2800 Mechelen 2060 Antwerpen email: info@dekeeting.be

Nadere informatie

Welkomstwoord door Guido Vrolix, directeur Welzijnsregio Noord- Limburg

Welkomstwoord door Guido Vrolix, directeur Welzijnsregio Noord- Limburg Welkomstwoord door Guido Vrolix, directeur Welzijnsregio Noord- Limburg Participatie en sociale activering, iedere zijn/haar kans, Mevrouw Zuhal Demir, Staatssecretaris Gelijke Kansen en Personen met een

Nadere informatie

Medewerker Ontmoetingshuis De Moazoart vzw

Medewerker Ontmoetingshuis De Moazoart vzw Medewerker Ontmoetingshuis De Moazoart vzw Vacature Maart 2015 De Moazoart biedt een onderkomen aan organisaties die werken met maatschappelijk kwetsbare groepen en creeërt ruimte voor ontmoeting, vorming,

Nadere informatie

Interprovinciale samenwerking Data & Analyse

Interprovinciale samenwerking Data & Analyse Interprovinciale samenwerking Data & Analyse Wat kom je vandaag te weten? 1. Provinciale werking Data & Analyse 2. Interprovinciaal samenwerken 3. Provincies.incijfers.be 1. Provinciale werking Provinciale

Nadere informatie

Een sterke jeugdhulp, snel en dichtbij

Een sterke jeugdhulp, snel en dichtbij Een sterke jeugdhulp, snel en dichtbij Waarom? Daarom! Goed uitgebouwde basisondersteuning voor alle kinderen en gezinnen Aanvullende en specifieke opdracht voor jeugdhulp wanneer ontwikkeling vast loopt

Nadere informatie

Jaarverslag Vzw Roppov werkjaar 2011

Jaarverslag Vzw Roppov werkjaar 2011 Jaarverslag Vzw Roppov werkjaar 2011 www.roppov.be Een samenwerkingsverband binnen de Bijzondere Jeugdbijstand Gesteund door Martelaarslaan 212 9000 Gent - tel. 09 224 09 15 fax. 09 233 35 89 - info@roppov.be

Nadere informatie

Functiekaart. Werkt onder leiding van en rapporteert aan: beleidscoördinator Samenleving Leven en Welzijn

Functiekaart. Werkt onder leiding van en rapporteert aan: beleidscoördinator Samenleving Leven en Welzijn Functie Graadnaam: coördinator Functienaam: coördinator onderwijs Functionele loopbaan: B1-B3 Code: Afdeling: Samenleving, leven en welzijn Dienst: Burgerzaken, onderwijs en sociale dienst Subdienst: onderwijs

Nadere informatie

Hoge Raad voor Vrijwilligers over het EYAA 2012 (European Year of Active Ageing 2012)

Hoge Raad voor Vrijwilligers over het EYAA 2012 (European Year of Active Ageing 2012) Hoge Raad voor Vrijwilligers over het EYAA 2012 (European Year of Active Ageing 2012) De Hoge Raad voor Vrijwilligers (HRV) kijkt relatief tevreden terug op 2011, het Europees Jaar voor het Vrijwilligerswerk.

Nadere informatie

Tweede adviesnota. van het STEM-PLATFORM. aan de stuurgroep. donderdag, 12 december Brussel, Koning Albert II - Laan.

Tweede adviesnota. van het STEM-PLATFORM. aan de stuurgroep. donderdag, 12 december Brussel, Koning Albert II - Laan. Tweede adviesnota van het STEM-PLATFORM aan de stuurgroep donderdag, 12 december 2013 Brussel, Koning Albert II - Laan Pagina 1 Beoordelingskader voor de subsidiëring van initiatieven ter ondersteuning

Nadere informatie

enerzijds, het Vlaams Gewest, vertegenwoordigd door de Vlaamse Regering, in de persoon van de heer Kris Peeters, minister-president,

enerzijds, het Vlaams Gewest, vertegenwoordigd door de Vlaamse Regering, in de persoon van de heer Kris Peeters, minister-president, Overeenkomst van vijf jaar tussen het Vlaams Gewest en de provincie Oost- Vlaanderen betreffende de structurele onderbouwing van een provinciaal steunpunt duurzaam wonen en bouwen. Tussen, enerzijds, het

Nadere informatie

Naar een organisatie van de Preventieve Gezinsondersteuning in Gent krijtlijnen voor de realisatie van de Huizen van het Kind

Naar een organisatie van de Preventieve Gezinsondersteuning in Gent krijtlijnen voor de realisatie van de Huizen van het Kind Naar een organisatie van de Preventieve Gezinsondersteuning in Gent krijtlijnen voor de realisatie van de Huizen van het Kind Inhoud Inleiding... 1 Aansturing en overleg... 2 Doelstellingen en doelgroep...

Nadere informatie

Beste vrijwillig(st)er,

Beste vrijwillig(st)er, Niet vergeten! Provinciaal bestuur? lees meer op pag 2 Wie? lees meer op pag 3 Kandidaat stellen? lees meer op pag 4 Verkiezingen lees meer op pag 5 Timing lees meer op pag 6 lees meer op pag 7 Nieuwsbrief

Nadere informatie

Van twee naar één netwerk Een nieuw netwerk Een nieuwe naam

Van twee naar één netwerk Een nieuw netwerk Een nieuwe naam Van twee naar één netwerk Een nieuw netwerk Een nieuwe naam Kwadraat staat voor. kwaliteit, want kwaliteitsvolle zorg vermenigvuldigt als je ze deelt.. het bundelen van de krachten om mensen met een psychische

Nadere informatie

Naam van het dagbestedingsinitiatief: Atlas (alternatieve time out lagere school)

Naam van het dagbestedingsinitiatief: Atlas (alternatieve time out lagere school) Naam van het dagbestedingsinitiatief: Atlas (alternatieve time out lagere school) 1) Inhoud van de dagbesteding Algemeen kader: Ontstaansgeschiedenis 1 Ontstaan vanuit de dagbegeleidingswerking van OBC

Nadere informatie

De te bereiken resultaten m.b.t. de periode 1 januari 2012 tot en met 31 december 2012 kunnen als volgt worden omschreven:

De te bereiken resultaten m.b.t. de periode 1 januari 2012 tot en met 31 december 2012 kunnen als volgt worden omschreven: BIJLAGE Bijlage nr. 1 Fiches Titel initiatief: Brusselwerking Initiatiefnemer: vzw Forum van Etnisch-Culturele Minderheden (0478.953.435), Vooruitgangsstraat 323/4, 1030 Brussel (Schaarbeek) Omschrijving

Nadere informatie

Ontbijtvergaderingen Wat je zelf doet, doe je goed!

Ontbijtvergaderingen Wat je zelf doet, doe je goed! Ontbijtvergaderingen Wat je zelf doet, doe je goed! Gent Samen voor een lokaal gezinsbeleid Introductie (Re)organisatie aan de gang op vlak van zorg EVA, AGB OCMW-verenigingen (bv. zorgbedrijf ) Privatiseringen

Nadere informatie

Jaarverslag Vzw Roppov werkjaar

Jaarverslag Vzw Roppov werkjaar Jaarverslag Vzw Roppov werkjaar 2010 www.roppov.be Een samenwerkingsverband binnen de Bijzondere Jeugdbijstand Gesteund door Martelaarslaan 212 9000 Gent - tel. 09 224 09 15 fax. 09 233 35 89 - info@roppov.be

Nadere informatie

29 oktober Samenlevingsopbouw bouwt met partners aan zorgnetwerken als schakel in het antwoord op onderbescherming

29 oktober Samenlevingsopbouw bouwt met partners aan zorgnetwerken als schakel in het antwoord op onderbescherming 29 oktober 2015 Samenlevingsopbouw bouwt met partners aan zorgnetwerken als schakel in het antwoord op onderbescherming Samenlevingsopbouw: what s in a name? Zorgnetwerken: 10 jaar praktijk Samenwerking

Nadere informatie

enter MultiFunctioneel Centrum Meetjesland Mijn contactgegevens Mijn zorgentiteit: Mijn contextbegeleider:. Een initiatief van VZW Blij Leven tel...

enter MultiFunctioneel Centrum Meetjesland Mijn contactgegevens Mijn zorgentiteit: Mijn contextbegeleider:. Een initiatief van VZW Blij Leven tel... Mijn contactgegevens Mijn zorgentiteit: Mijn contextbegeleider:. MultiFunctioneel Centrum Meetjesland. tel.... Email :. tel leefgroep verblijf:.. Een initiatief van VZW Blij Leven Nieuwe Boekhoutestraat

Nadere informatie

Teamcoördinator ALERT-team

Teamcoördinator ALERT-team Functie- en competentieprofiel Teamcoördinator ALERT-team Datum Organisatie CAW Antwerpen Medewerker Deelwerking ALERT-team Plaats in de organisatie Teamcoördinator Waarom deze functie Deze functie draagt

Nadere informatie

Gemandateerde voorzieningen

Gemandateerde voorzieningen Gemandateerde voorzieningen Ondersteuningscentrum Jeugdzorg Hulpaanbieders hebben allen een verantwoordelijkheid in het omgaan met verontrusting. Indien zij hier zelf tegen de grenzen aanbotsen en twijfelen

Nadere informatie

Naam van het dagbestedingsinitiatief: Intermezzo

Naam van het dagbestedingsinitiatief: Intermezzo Naam van het dagbestedingsinitiatief: Intermezzo 1) Inhoud van de dagbesteding Algemeen kader: Ontstaansgeschiedenis 1 Naar aanleiding van de overgang naar MFC op 1 januari 2015, werd in Huize Terloo resoluut

Nadere informatie

Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme

Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme www.hetraster.be Wat is outreach autisme? Outreach autisme bestaat uit vorming en advies voor iedereen die deskundiger wil worden in

Nadere informatie

vzw beschut wonen DE OVERWEG ONZEOPDRACHT

vzw beschut wonen DE OVERWEG ONZEOPDRACHT vzw beschut wonen DE OVERWEG ONZEOPDRACHT vzw beschut wonen DE OVERWEG bewoners De vzw Beschut Wonen De Overweg richt zich tot volwassenen die omwille van hun psychiatrische problematiek en/of psychosociale

Nadere informatie

De provincie West-Vlaanderen, vertegenwoordigd door de deputatie waarvoor optreden:

De provincie West-Vlaanderen, vertegenwoordigd door de deputatie waarvoor optreden: BIJLAGE Bijlage nr. 1 Samwerkingsoverekomst in het kader van de Interprovinciale Sociale Kaart SAMENWERKINGSOVEREENKOMST IN HET KADER VAN DE INTERPROVINCIALE SOCIALE KAART Tuss De provincie Antwerp, vertegwoordigd

Nadere informatie

Naam van de schoolexterne interventie: Lange Time Out Halle, Groep Intro

Naam van de schoolexterne interventie: Lange Time Out Halle, Groep Intro Naam van de schoolexterne : Lange Time Out Halle, Groep Intro 1. Inhoud vd schoolexterne Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 Visie Belangrijke uitgangspunten Doelstelling(en) Doelgroep(en) 3 Duur

Nadere informatie

Jaarverslag P

Jaarverslag P Jaarverslag 2011 WWW.JONGERENWELZIJN.BE P DE CIJFERS WWW.JONGERENWELZIJN.BE P 1. Onze missie en visie In een evoluerend Vlaanderen heeft élke jongere het recht om kansrijk mee te groeien. Is er een ongebreidelde

Nadere informatie

INTEGRALE JEUGDHULP NIEUWSBRIEF 06 28/10/2015

INTEGRALE JEUGDHULP NIEUWSBRIEF 06 28/10/2015 VLAAMS LOKET JEUGDHULP Indien u deze nieuwsbrief niet kan lezen, klik hier voor een online versie INTEGRALE JEUGDHULP NIEUWSBRIEF 06 28/10/2015 De intersectorale nieuwsbrief over jeugdhulp in Vlaanderen

Nadere informatie

DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN, Gelet op het decreet van 12 juli 2013 betreffende de integrale jeugdhulp;

DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN, Gelet op het decreet van 12 juli 2013 betreffende de integrale jeugdhulp; Ministerieel besluit met betrekking tot de werking van de gemandateerde voorzieningen en van de sociale diensten in de integrale jeugdhulp en de organisatie van bemiddeling in de regio Oost-Vlaanderen

Nadere informatie

nota Toepassing van het decreet Integrale Jeugdhulp voor voogden van niet begeleide minderjarige vreemdelingen

nota Toepassing van het decreet Integrale Jeugdhulp voor voogden van niet begeleide minderjarige vreemdelingen nota nota aan de Dienst Voogdij, federale overheidsdienst Justitie datum 1 maart 2014 uw kenmerk naam lijnmanager Lucien Rahoens naam auteur Virna Saenen onderwerp toepassing van het decreet Integrale

Nadere informatie

KWALITEITSHANDBOEK MFC Sint-Jozef

KWALITEITSHANDBOEK MFC Sint-Jozef Doel Beschrijven van de wijze waarop de voorziening meewerkt aan het voorzienings-overstijgend overleg. Overzicht van de externe overlegorganen De opsomming van de verschillende overlegorganen is opgesplitst

Nadere informatie

Gelet op de bijzondere wet van 12 januari 1989 met betrekking tot de Brusselse instellingen;

Gelet op de bijzondere wet van 12 januari 1989 met betrekking tot de Brusselse instellingen; Collegebesluit nr. 04/50 22 januari 2004 Besluit houdende goedkeuring van een overeenkomst tussen de Vlaamse Gemeenschapscommissie en de provincie Vlaams-Brabant voor de werking van het streekgericht bibliotheekbeleid

Nadere informatie

Stand van zaken rond een vereenvoudigd A-document. Klaartje Cops Beleidsmedewerker afdeling Continuïteit en Toegang

Stand van zaken rond een vereenvoudigd A-document. Klaartje Cops Beleidsmedewerker afdeling Continuïteit en Toegang Stand van zaken rond een vereenvoudigd A- Klaartje Cops Beleidsmedewerker afdeling Continuïteit en Toegang Overzicht Aanleiding voor een vereenvoudigd A- Werkzaamheden van de ad-hoc werkgroep vereenvoudigd

Nadere informatie

Publicatie B.S.: Inwerkingtreding: Hoofdstuk I. ALGEMENE BEPALINGEN. Artikel 1.

Publicatie B.S.: Inwerkingtreding: Hoofdstuk I. ALGEMENE BEPALINGEN. Artikel 1. BESLUIT van de VLAAMSE REGERING van 24 april 2009 tot vaststelling van de voorwaarden voor de experimentele subsidiëring van een aanvullend geïndividualiseerd hulpaanbod in de intersectorale aanpak van

Nadere informatie

Vernieuwde ondersteuning van de Brusselse Brede Scholen

Vernieuwde ondersteuning van de Brusselse Brede Scholen Vernieuwde ondersteuning van de Brusselse Brede Scholen Conferentie Vlaamse schepenen en OCMW-voorzitters INFORMATIEMOMENT 8/11/2017 Piet Vervaecke, directeur Onderwijscentrum Brussel vlaamse gemeenschapscommissie

Nadere informatie

Samenwerkingsverband SONJA ERTEEJEE. 2 Gezinscoaches

Samenwerkingsverband SONJA ERTEEJEE. 2 Gezinscoaches Brussel is Samen Onderweg Naar Jeugdhulp Anders Samenwerkingsverband SONJA ERTEEJEE 2 Gezinscoaches Zin in een uitdaging? Wil je geschiedenis schrijven voor de Jeugdhulp van Brussel? Dynamisch en evolutief?

Nadere informatie

1. SITUERING 2. KLEINSCHALIGE WOONEENHEDEN Situering

1. SITUERING 2. KLEINSCHALIGE WOONEENHEDEN Situering //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// NOTA Beslissing werf 3: kleinschalige

Nadere informatie

Belgian Ageing Studies 10 jaar onderzoek door en voor ouderen

Belgian Ageing Studies 10 jaar onderzoek door en voor ouderen Belgian Ageing Studies 10 jaar onderzoek door en voor ouderen Dominique Verté, Nico De Witte, Liesbeth De Donder, Sarah Dury, An-Sofie Smetcoren, Dorien Brosens, Emily Verté, Sofie Van Regenmortel, Deborah

Nadere informatie

Deze vorm van begeleiding is beperkt in tijd (3 jaar), maar niet in het aantal begeleidingen.

Deze vorm van begeleiding is beperkt in tijd (3 jaar), maar niet in het aantal begeleidingen. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 187 van VERA JANS datum: 12 december 2014 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Thuisbegeleiding personen met autismespectrumstoornis - Capaciteit

Nadere informatie

40 JAAR CRISISTEAM DE SCHELP. Crisisteam De Schelp. Crisishulp binnen/vanuit CAW Oost-Vlaanderen

40 JAAR CRISISTEAM DE SCHELP. Crisisteam De Schelp. Crisishulp binnen/vanuit CAW Oost-Vlaanderen 40 JAAR CRISISTEAM DE SCHELP Crisisteam De Schelp Crisishulp binnen/vanuit CAW Oost-Vlaanderen Visie op crisishulp binnen CAW Oost-Vlaanderen Crisishulp in CAW Oost-Vlaanderen CAW Oost-Vlaanderen biedt

Nadere informatie

40 JAAR CRISISTEAM DE SCHELP. Crisisteam De Schelp. Crisishulp binnen/vanuit CAW Oost-Vlaanderen

40 JAAR CRISISTEAM DE SCHELP. Crisisteam De Schelp. Crisishulp binnen/vanuit CAW Oost-Vlaanderen 40 JAAR CRISISTEAM DE SCHELP Crisisteam De Schelp Crisishulp binnen/vanuit CAW Oost-Vlaanderen Crisishulp in CAW Oost-Vlaanderen CAW Oost-Vlaanderen biedt professionele hulp voor elke hulpvrager in een

Nadere informatie

Functiekaart. Functie. Doel van de entiteit. Plaats in de organisatie. Voor kennisname

Functiekaart. Functie. Doel van de entiteit. Plaats in de organisatie. Voor kennisname Functie Graadnaam: Deskundige Functienaam: Deskundige Vrije Tijd Functionele loopbaan: B1-B3 Functiegroep: Code: Afdeling: Vrije tijd Dienst: Subdienst: Doel van de entiteit De dienst Vrije tijd coördineert

Nadere informatie

Onderzoek naar het verband tussen de betaling van onderhoudsgelden en het risico voor armoede in de gezinnen

Onderzoek naar het verband tussen de betaling van onderhoudsgelden en het risico voor armoede in de gezinnen Onderzoek naar het verband tussen de betaling van onderhoudsgelden en het risico voor armoede in de gezinnen Project uitgevoerd in opdracht van de Staatssecretaris voor Gezinsbeleid door: Gezinsbond vzw

Nadere informatie

EVALUATIE 5 PROVINCIALE INFOSESSIES 'EUROPESE

EVALUATIE 5 PROVINCIALE INFOSESSIES 'EUROPESE Nota Ref: N62x-15-05b Brussel, 17 april 2015 EVALUATIE 5 PROVINCIALE INFOSESSIES 'EUROPESE SUBSIDIES VOOR DE SOCIALE ECONOMIE' 1 INFOSESSIES IN DE 5 PROVINCIES De voorbije maanden organiseerde Kenniscentrum

Nadere informatie

Garanties voor hulpcontinuïteit in de overgang naar meerderjarigheid

Garanties voor hulpcontinuïteit in de overgang naar meerderjarigheid Garanties voor hulpcontinuïteit in de overgang naar meerderjarigheid Trefdag Jong en zonder (t)huis 2 juni 2017 David Debrouwere Afdelingshoofd Voorzieningenbeleid Jongerenwelzijn Inhoud Actieplan jongvolwassenen

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad directie Leefmilieu dienst Milieubeleidsplanning, -ondersteuning en Natuurontwikkeling Verslag aan de Provincieraad registratienr. 1005603 betreft verslaggever STEUNPUNT DUURZAAM WONEN EN BOUWEN Overeenkomst

Nadere informatie

ZORGNETWERKEN. Minder mazen en meer net

ZORGNETWERKEN. Minder mazen en meer net ZORGNETWERKEN Minder mazen en meer net Samenlevingsopbouw Ondersteunt en versterkt mensen in een maatschappelijk kwetsbare positie Werkt samen met hen aan directe oplossingen en structurele beleidsveranderingen

Nadere informatie

Lokaal overleg kinderopvang Kortrijk

Lokaal overleg kinderopvang Kortrijk Lokaal overleg kinderopvang Kortrijk Inleiding: hoe kwam dit memorandum tot stand. Het Lokaal overleg Kinderopvang Kortrijk is een door het stadsbestuur erkende adviesraad. Deze is samengesteld op basis

Nadere informatie

Hoe kunnen de Huizen van het Kind en het samenwerkingsverband Geïntegreerd Breed Onthaal elkaar versterken?

Hoe kunnen de Huizen van het Kind en het samenwerkingsverband Geïntegreerd Breed Onthaal elkaar versterken? Hoe kunnen de Huizen van het Kind en het samenwerkingsverband Geïntegreerd Breed Onthaal elkaar versterken? Dirk Van Noten en Inne Devos Departement Welzijn, Volksgezondheid en gezin Afdeling Welzijn en

Nadere informatie

DIVERSITEIT VERBINDINGEN PARTICIPATIE. Kijkwijzer Brede School in Brussel 1

DIVERSITEIT VERBINDINGEN PARTICIPATIE. Kijkwijzer Brede School in Brussel 1 LOKALE CONTEXT BS Omgevingsanalyse Kinderen en jongeren Partners De BS brengt bij de omgevingsanalyse zowel de noden als kansen van de lokale kinderen en jongeren in kaart: houdt hierbij rekening met de

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit 6 e Directie Dienst 62 Gezondheid Provincieraadsbesluit betreft verslaggever PARTNERGEWELD subsidiëren van 3 centra voor algemeen welzijnswerk voor de hulpverlening in het kader van de integrale projecten

Nadere informatie

Project schooluitvallers MPI Levenslustvzw.

Project schooluitvallers MPI Levenslustvzw. Naam van de schoolexterne : Project schooluitvallers MPI Levenslustvzw. 1. Inhoud vd schoolexterne Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 Nood aan een intern initiatief voor het opvangen van schooluitvallers

Nadere informatie

Intersectorale toegangspoort - Indicatiestelling

Intersectorale toegangspoort - Indicatiestelling Intersectorale toegangspoort - Indicatiestelling Op 1 maart 2014 gaat in heel Vlaanderen de intersectorale toegangspoort (ITP) van start (na de opstart van voorstartregio Oost-Vlaanderen op 16 september

Nadere informatie

De toegankelijkheid van evenementen in Vlaanderen Een stand van zaken en de rol van Intro vzw

De toegankelijkheid van evenementen in Vlaanderen Een stand van zaken en de rol van Intro vzw willen is kunnen De toegankelijkheid van evenementen in Vlaanderen Een stand van zaken en de rol van Intro vzw BART PARMENTIER Het voorbije decennium kende de evenementensector een enorme boost. Ook personen

Nadere informatie

Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme

Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme www.hetraster.be Wat is outreach autisme? Outreach autisme bestaat uit vorming en advies voor iedereen die deskundiger wil worden in

Nadere informatie

Rol: Maatschappelijk assistent

Rol: Maatschappelijk assistent Datum opmaak: 2019-02-01 Revisiedatum: Eigenaar: Koen De Feyter Doel van de functie De maatschappelijk assistent staat op een proactieve wijze in voor de maatschappelijke dienstverlening aan hulpvragers

Nadere informatie

Contactpersoon Team vergunningen en erkenningen Telefoon Bijlagen 3

Contactpersoon Team vergunningen en erkenningen  Telefoon Bijlagen 3 Zenithgebouw Koning Albert II-laan 37 1030 BRUSSEL www.vaph.be INFONOTA Gericht aan: aanbieders van rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH-diensten) 8 mei 2019 INF/19/38 Contactpersoon Team vergunningen

Nadere informatie

Aandachtspunten t.a.v. de PROVINCIES. 2. Mobiliteit Ouderen willen zich overal kunnen verplaatsen, ook bij beperking van de persoonlijke mobiliteit.

Aandachtspunten t.a.v. de PROVINCIES. 2. Mobiliteit Ouderen willen zich overal kunnen verplaatsen, ook bij beperking van de persoonlijke mobiliteit. OOK Vlaams OUDEREN OVERLEG KOMITEE vzw - Vlaamse OUDERENRAAD Aandachtspunten t.a.v. de PROVINCIES 1. Informatie en communicatie Ouderen willen de diensten en taken van de provincie beter kennen. 2. Mobiliteit

Nadere informatie

Actieplan 1 Informatie- en preventiebeleid naar de Zeelse bevolking toe op het vlak van o.m. (kinder)armoede, gezondheid, participatie

Actieplan 1 Informatie- en preventiebeleid naar de Zeelse bevolking toe op het vlak van o.m. (kinder)armoede, gezondheid, participatie DEEL ARMOEDEBESTRIJDING Actieplan 1 Informatie- en preventiebeleid naar de Zeelse bevolking toe op het vlak van o.m. (kinder)armoede, gezondheid, participatie Actie 1 : Het OCMW zorgt er, zelfstandig of

Nadere informatie

12/10/2016. Nieuwe NAH LIGA vzw Vlaams Hersenletselplan Beni Kerkhofs Voorzitter NAH LIGA vzw Directeur zorg Pulderbos vzw

12/10/2016. Nieuwe NAH LIGA vzw Vlaams Hersenletselplan Beni Kerkhofs Voorzitter NAH LIGA vzw Directeur zorg Pulderbos vzw Nieuwe NAH LIGA vzw Beni Kerkhofs Voorzitter NAH LIGA vzw Directeur zorg Pulderbos vzw Nieuwe NAH LIGA vzw Beni Kerkhofs Voorzitter NAH LIGA vzw Directeur zorg Pulderbos vzw 1 Historiek SEN RSWV SIG Rond

Nadere informatie

Decreet opvoedingsondersteuning in relatie tot de IJH. Benedikte Van den Bruel Veerle Roels

Decreet opvoedingsondersteuning in relatie tot de IJH. Benedikte Van den Bruel Veerle Roels Decreet opvoedingsondersteuning in relatie tot de IJH Benedikte Van den Bruel Veerle Roels Kind en Gezin èn Agentschap Jongerenwelzijn? Kind en Gezin en Agenschap Jongerenwelzijn verantwoordelijk voor

Nadere informatie

Samen inclusief hoger onderwijs realiseren. Beleidsplan

Samen inclusief hoger onderwijs realiseren. Beleidsplan Samen inclusief hoger onderwijs realiseren Beleidsplan 2017-2019 Goedgekeurd door de stuurgroep dd. 20.03.2017 Voorwoord Het Steunpunt Inclusief Hoger Onderwijs (SIHO) zet met zijn beleidsplan samen inclusief

Nadere informatie

Implementatie van een werkmodel voor vroegdetectie en preventie bij KOPP in Vlaamse GGZ-voorzieningen voor volwassenen:

Implementatie van een werkmodel voor vroegdetectie en preventie bij KOPP in Vlaamse GGZ-voorzieningen voor volwassenen: Implementatie van een werkmodel voor vroegdetectie en preventie bij KOPP in Vlaamse GGZ-voorzieningen voor volwassenen: een stand van zaken. Ben Kwanten KOPP-Vlaanderen Zesde Vlaams Geestelijk Gezondheidscongres

Nadere informatie

We voorzien dat de jongeren maximaal 18 keer kunnen komen. Provincie Vlaams Brabant

We voorzien dat de jongeren maximaal 18 keer kunnen komen. Provincie Vlaams Brabant Naam van het dagbestedingsinitiatief: Alba- ondersteunende begeleiding- 1) Inhoud van de dagbesteding Algemeen kader: Ontstaansgeschiedenis 1 De werkvorm dagactiviteit van Alba is ontstaan binnen de werking

Nadere informatie

INTERVIEWVRAGEN Mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid

INTERVIEWVRAGEN Mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid INTERVIEWVRAGEN Mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid INTERVIEWVRAGEN MANTELZORGVRIENDELIJK PERSONEELSBELEID Korte omschrijving: Dit is een overzicht van mogelijke interviewvragen voor een semi-gestructureerd

Nadere informatie

15/02/2019. Drie dimensies van kleuterparticipatie

15/02/2019. Drie dimensies van kleuterparticipatie Drie dimensies van kleuterparticipatie 1 3 acties rond kleuterparticipatie Kwaliteitsvolle data Inzetten op samenwerking Aandacht voor kwetsbare groepen 5 aandachtspunten bij elke actie Kwaliteitsvolle

Nadere informatie

Functiekaart. Dienst: Subdienst:

Functiekaart. Dienst: Subdienst: Functie Graadnaam: Deskundige Functienaam: Projectmedewerker Vrije Tijd Functionele loopbaan: B1-B3 Functiegroep: Code: Afdeling: Vrije tijdszaken Dienst: Subdienst: Doel van de entiteit De afdeling vrije

Nadere informatie

Gemandateerde voorzieningen - Ondersteuningscentrum Jeugdzorg

Gemandateerde voorzieningen - Ondersteuningscentrum Jeugdzorg Gemandateerde voorzieningen - Ondersteuningscentrum Jeugdzorg Hulpaanbieders hebben allen een verantwoordelijkheid in het omgaan met verontrusting. Indien zij hier zelf tegen de grenzen aanbotsen en twijfelen

Nadere informatie

Informatie brochure. Platform Zelfzorg. Oost-Vlaanderen

Informatie brochure. Platform Zelfzorg. Oost-Vlaanderen Informatie brochure Platform Zelfzorg Oost-Vlaanderen Martelaarslaan 204b 9000 Gent 09 225 91 33 09 233 35 89 plazzo@telenet.be htpp://users.telenet.be/plazzo/ met de steun van provincie Oost-Vlaanderen

Nadere informatie

Centrum voor Sociale Stadsontwikkeling Uitbouw armoedeplatform i.s.m. het gezondheidsobservatorium (SD1-OD1)

Centrum voor Sociale Stadsontwikkeling Uitbouw armoedeplatform i.s.m. het gezondheidsobservatorium (SD1-OD1) BIJLAGE Bijlage nr. 1 Projectvoorstellen Centrum voor Sociale Stadsontwikkeling Uitbouw armoedeplatform i.s.m. het gezondheidsobservatorium (SD1-OD1) Vooraf. - Vanuit de evaluatie van de welzijnsinitiatieven

Nadere informatie

VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2014/3 naar aanleiding van het Vlaams Ouderenbeleidsplan

VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2014/3 naar aanleiding van het Vlaams Ouderenbeleidsplan VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2014/3 naar aanleiding van het Vlaams Ouderenbeleidsplan 2015-2020 Vlaamse Ouderenraad vzw 5 november 2014 Koloniënstraat 18-24 bus 7 1000 Brussel Advies 2014/3 naar aanleiding

Nadere informatie

Voor ik naar hier kwam, heb ik nog even een kijkje genomen op de. organisaties, vzw s die al dan niet dringend op zoek zijn naar

Voor ik naar hier kwam, heb ik nog even een kijkje genomen op de. organisaties, vzw s die al dan niet dringend op zoek zijn naar Vrijdag 3 december 2010 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Belgische medialaunch Europees Jaar 2011 Vrijwilligerswerk (enkel het gesproken woord telt) Dames

Nadere informatie

Project Vreemdgaan

Project Vreemdgaan PopovGGZ vzw Oude Abdij, Drongenplein 26, 9031 Gent (Drongen) Overlegplatform tel: 09 / 216 65 50 & fax: 09 / 216 65 59 Geestelijke e-mail: info@popovggz.be Gezondheidszorg website: www.popovggz.be Oost-Vlaanderen

Nadere informatie

Werk maken van kinderrechten

Werk maken van kinderrechten Werk maken van kinderrechten De decreten integrale jeugdhulp in de praktijk Sectoraal cijferrapport: Jongeren Advies Centra (JAC) Inhoudstafel 1 Kerncijfers... 3 2 Het DRM als referentiekader voor het

Nadere informatie

FUNCTIEFAMILIE 5.1 Lager kader

FUNCTIEFAMILIE 5.1 Lager kader Doel van de functiefamilie Leiden van een geheel van activiteiten en medewerkers en input geven naar het beleid teneinde een kwaliteitsvolle, klantgerichte dienstverlening te verzekeren en zodoende bij

Nadere informatie