Gemak, overzichtelijk én tegelijkertijd comfortabel en veilig tijdens een pre-, per- enpost operatieve ingreep.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gemak, overzichtelijk én tegelijkertijd comfortabel en veilig tijdens een pre-, per- enpost operatieve ingreep."

Transcriptie

1 Inleiding Gemak, overzichtelijk én tegelijkertijd comfortabel en veilig tijdens een pre-, per- enpost operatieve ingreep. Het liggingenboek is bedoeld voor u en uw collega s die betrokken zijn tijdens een operatieve ingreep. Door middel van de tabbladen in de map, heeft u altijd gemakkelijk de juiste informatie bij de hand. De meest voorkomende liggingen, namelijk rugligging, buikligging, en zijligging zullen per tabblad worden beschreven. Per ligging zijn de producten beschreven, maar krijgt u ook tips hoe u het best het product kan klaarleggen, positioneren, reinigen, en opbergen. Tevens biedt het liggingenboek ook de mogelijkheid om eigen aantekeningen erbij toe te voegen. Zo heeft u altijd de juiste richtlijnen conform het beleid binnen uw instelling bij de hand.

2 Het ontstaan van Equilibrium De operatiekamer is één van de meest geavanceerde omgevingen waar een patiënt zich in kan bevinden. De patiënt is kwetsbaar en door, de vaak niet waarneembare prikkels, en de passieve houding waar hij of zij zich voor een langere periode in kan bevinden, spelen vertrouwen en veiligheid een cruciale rol. Dit dient door de zorgverleners gewaarborgd te worden. De situatie van de patiënt kan verschillen. Zo kan een patiënt vanaf de pre-operatieve periode bedlegerig zijn, waardoor de positionering van de patiënt van groter belang is. Waar een andere patiënt na een operatieve ingreep dezelfde dag weer weg kan. De verschillende disciplines op een operatiekamer hebben veel expertise in het positioneren van patiënten en zullen daar altijd veel aandacht voor hebben. Complicaties zoals een zenuwbeschadiging, decubitus, circulatiestoornissen en spierpijn/-stijfheid kunnen voorkomen worden door een optimale positionering. Druk-, wrijf- en schuifkrachten op de patiënt dienen verminderd en zelfs voorkomen te worden door een goede basis De operateur heeft goede toegang tot het opereren nodig en dit vraagt soms om speciale positioneringen. Naast de veelvoorkomende rugligging, zullen patiënten ook op hun buik of zij gepositioneerd moeten kunnen worden en dat soms voor lange tijd. Hiervoor is een breed assortiment aan positioneringsmateriaal beschikbaar op de markt, elk product met hun eigen inzichten en randvoorwaarden. Dit maakt het soms onduidelijk voor de zorgverleners om te kiezen wat het beste positioneringsmateriaal is voor een bepaalde operatie of positionering of vinden suboptimale combinaties van verschillende materialen plaats. Tevens komt het nog vaak voor dat positioneringsmaterialen na gebruik weer wordt weggegooid. Bos Products heeft in samenwerking met het VUmc een totaal oplossing voor de zorgaanbieder ontwikkeld: Equilibrium biedt comfort, veiligheid, hygiëne, en eenvoud in de operatiekamer!

3 Uw totaaloplossing: Equilibrium Tijdens een operatieve ingreep staat de patiënt vaak centraal, letterlijk en figuurlijk. Het begint allemaal met een goede, maar comfortabele, positionering van de patiënt op de operatie tafel. Equilibrium biedt naast het op maat gemaakte basismatras ook voor elke ligging de juiste positioneringkussens met de volgende eigenschappen: Complicaties beperken Equilibrium biedt voor de zorgaanbieders een totaal oplossing, waar veiligheid, hygiëne en eenvoud geboden wordt. Het basismatras voor de operatie tafel is dé basis voor goede drukverdeling en positionering op uw operatietafel. Dankzij de drukverdelende eigenschappen van het gebruikte materiaal, worden de druk-, wrijf- en schuifkrachten verminderd. Een eerste stap in het voorkomen van complicaties. Comfort Het basisproduct wordt in eigen beheer vervaardigd waardoor voor nagenoeg elke operatietafel een oplossing gemaakt kan worden en maatwerk de standaard is. Dankzij het ontwikkelde systeem is het mogelijk om patiënt positionering op de operatietafel te realiseren, waarbij gebruik gemaakt wordt van drukverlagende en hygiënische eigenschappen. Tevens biedt het comfort voor de patiënt tijdens operatieve ingrepen, waarbij de temperatuur van de patiënt constant blijft en rekening wordt gehouden met de toegankelijkheid tot het operatieveld. Daarnaast biedt Equilibrium de zorgaanbieder duidelijkheid door met kleurcoderingen bepaalde positioneringen aan te duiden. Middels een verrijdbare opbergrek biedt Equilibrium een slimme opslag en ergonomisch gemak. Gemak Posities op een operatietafel kunnen worden onderverdeeld in drie hoofdposities. Equilibrium is inzetbaar bij ieder zijn variant en heeft bijpassende kleuren hoezen: Basismatras (zwart) Rugligging (rood) Buikligging (blauw) Zijligging (zwart) Met een kleurcodering op de hoezen van de kussens wordt duidelijk gemaakt welke kussens bij een bepaalde positionering set horen. Daarnaast biedt Equilibrium een eenvoudig opbergrek, welke is in te richten naar eigen wens. Hiermee wordt standaardisatie, duidelijkheid en eenvoud geboden aan de gebruikers voor het logistiek proces in het operatiecomplex. Daarnaast biedt Equilibrium hygiëne voorschriften volgens de landelijke norm en helpt u een handje mee door de duurzaamheid van Equilibrium. Equilibrium is huishoudelijk te reinigen met water en diverse zeepsoorten, maar kan ook gedesinfecteerd worden met chlooroplossingen (tot 1000 ppm) of alcohol (tot 70%). Veilig en vertrouwelijk de operatietafel op met Equilibrium: Simpel, snel en servicegericht.

4 Inhoud Hieronder vindt u een overzicht van waar het Equilibrium uit bestaat. Het basismatras en de verschillende positioneringsproducten per ligging zullen per tabblad worden beschreven. Maatwerk is in samenwerking met Bos Products standaard, hierdoor zijn de gewenste afmetingen voor uw o peratietafel te realiseren. - Intubatie kussen - Onderbeen kussen - Technische specificaties - Hoofkussen (in ontwikkeling) - Onderbeen kussen - Technische specificaties - Intubatie kussen - Schouder kussen - Onderbeen kussen - Technische specificaties - Robot kussen - Carotis kussen

5 Het basismatras waar maatwerk & comfort de standaard is. Aan de operatietafels worden hoge eisen gesteld en dienen te voldoen aan veel kenmerken. Dit maakt dat de opbouw in verschillende ziekenhuizen verschillend kan zijn. Equilibrium biedt dynamiek en maatwerk voor de verschillende elementen van de operatietafel, zodat naar wens de tafel bedekt kan worden met de basismatras. Zo heeft u met Equilibrium altijd de juiste basis. Het basismatras voor de operatietafels biedt naast hoog comfort ook veiligheid en voldoet aan landelijke hygiëne eisen. Maatwerk Een operatie tafel kan bestaan uit verschillende onderdelen, wat ook weer kan verschillen in de afmetingen of andere bijzonderheden. Daardoor kan een basis matras nooit standaard zijn. Met Equilibrium is één eigenschap standaard, namelijk maatwerk. Voor de juiste adviezen en informatie, zoekt Bos Product samen met u altijd een juiste oplossing voor op uw operatie tafel.

6 Kern Door de unieke samenstelling van drie lagen foam met verschillende eigenschappen wordt een verbeterde drukverdeling gerealiseerd, alsmede een stabiele positionering. Daarnaast zorgt de elastische hoes voor vermindering van wrijving- of trekkrachten aan de huid van de patiënt. Hierdoor wordt de basis van veiligheid voor het positioneren van de patiënt geboden. De standaard basismatrassen zijn 7 cm hoog. Dit biedt een goede drukverdeling en comfort, maar ook stabiliteit tijdens de positionering voor de chirurg. - Optimale drukverdeling door unieke opbouw - Brandvertragend - Antibacterieel - Röntgen doorlaatbaar - Drukverlagend - Optimaal comfort - Warmte isolerend Om de werking van foam onderdelen in goede staat te houden, is het aan te raden het foam niet te wassen. Hoes De hoes van het basismatras is gemaakt van polyurethaan met een zwarte kleur. Dit materiaal is water en bacterie afstotend en schimmel werend. De matrashoes en schuimdeel worden geassembleerd door het schuimdeel in de matrashoes te schuiven. De hoes is op een dergelijke wijze gemaakt worden dat de naden zich alleen maar bevinden aan de onderzijde van de hoes, zodat de patiënt ten alle tijden op een egale en stabiele ondergrond komt te liggen. Alle naden van het basismatras zijn gelast waardoor vocht in de kern van het kussen kan dringen sterk wordt gereduceerd. De matrashoes bestaat uit de volgende eigenschappen: - Anti-allergeen - Antibacterieel - Brandvertragend - Bi-elastisch - Polyurethaan gecoat nylon - Gemakkelijk te reinigen (o.a met 70% alcohol en chloor tot 1000 ppm) - Incontinentie bestendig - Latex vrij De ritsen in de onderdelen van het basismatras biedt het de gebruiker de mogelijkheid om het schuim te controleren na veelvuldig gebruik. Ook kan, indien nodig, de hoes gemakkelijk vervangen worden. Om te voorkomen dat er vocht bij de kern kan komen, is er een deel coversol in de flap bevestigd. Tevens zorgt dit ervoor dat de flap niet gaat krullen. Equilibrium kan op verschillende wijze op een gemakkelijke, veilige en hygiënische wijze aan de operatietafel bevestigd worden, bijvoorbeeld kliksluiting. Besteed voor een operatieve ingreep aandacht aan de volgende punten: - de duur van de operatie - langere perioden van hypotensie tijdens de operatie - lage lichaamstemperatuur tijdens de operatie - verminderde mobiliteit op de eerste dag na de operatie - positioneer de zorgvrager voor en na de operatie in een andere houding dan die tijdens de operatie

7 De rugligging is één van de meest voorkomende posities tijdens een operatieve ingreep. De patiënt zal bij deze positionering het meest beschermt worden door het basismatras op de operatietafel. Daarnaast zijn specifieke aandachtspunten onder andere het achterhoofd, de armen, de stuit en de hielen. De speciaal ontworpen positioneringskussens voor de rugligging bestaan daarom uit een intubatiekussen voor het hoofd en een onderbeen kussen voor hielbescherming. Eventuele oplossingen voor het positioneren van de armen kan worden gerealiseerd. Deze zorgen voor een goede positionering van de lichaamsdelen. De producten voor de rugligging zijn herkenbaar aan de rode hoes. Equilibrium voor de rugligging bestaat uit: - Intubatie kussen - Optionele verhoging intubatie kussen - Onderbeen kussen

8 Rugligging Intubatie kussen Eigenschappen Rugligging Intubatie kussen Het intubatiekussen voor de rugligging bestaat uit een standaard deel en twee optionele losse onderdelen. De standaard deel is gemakkelijk te herkennen door de vorm van het kussen, waar het voorgevormde gedeelte naar boven ligt. De andere twee optionele losse onderdelen kunnen onder het standaard gedeelte geplaatst worden. Deze optionele verhoging biedt naast comfort voor de patiënt ook voor de anesthesiologie een verbeterde sniffing position voor een optimale intubatie. Middels een magneetstrip in deze kussens blijven de kussens bij elkaar en stabiel. De afmeting van de drie onderdelen kunnen op maat worden gemaakt. Tevens kan dit kussen gebruikt worden voor een operatieve ingreep tijdens een zijligging. Gebruikers richtlijn rugligging Intubatie kussen Een operatieve ingreep kent verschillende varianten van rugliggingen van de patiënt. Voor juist gebruik voor het positioneren van de patiënt verwijzen wij u naar uw ziekenhuis protocol. Equilibrium attendeert u op het volgende voor een operatieve ingreep van de patiënt: 1. De kussens voor de rugligging zijn herkenbaar aan de rode hoes. Zorg dat het intubatiekussen met het licht grijze anti-slip materiaal aan de onderkant is geplaatst op het Equilibrium basismatras. Dit geldt ook voor de extra onderdelen om de intubatiekussen te verhogen. De omslag van de hoes bevind zich aan in de breedterichting van de tafel, waar de rits/omslag richting het hoofdeinde van de patiënt ligt 2. Plaats het hoofdkussen op het hoofd gedeelte van het basismatras. Zorg dat de voorgevormde gedeelte naar boven ligt. Indien nodig en/of gewenst kunnen de optionele kussens onder de standaard hoofdkussen geplaatst worden. 3. Tijdens het positioneren van de patiënt, plaats het hoofd van de patiënt op het kussen. Tijdens rugligging met de armen langszij gepositioneerd ligt het hoofd met het blikveld recht naar boven. De wervelkolom van de patiënt dient in een rechte lijn gepositioneerd worden. Indien een arm is uitgezwaaid (<90 graden) wordt het hoofd licht gekanteld richting deze arm om plexus leasie te voorkomen. Blijf de lichaamsdelen op verschillende drukpunten controleren. 4. Na de operatieve ingreep kunnen de kussens gemakkelijk worden gereinigd en zijn desinfecteerbaar met 70% alcohol of chloor (tot 1000 ppm). Na de reiniging afspoelen met water. Deze kunnen weer gemakkelijk in het opbergrek bij de rugligging kussens worden opge borgen. Let op! Bij een draaiing van het hoofd zijn de oren kwetsbaar!

9 Rugligging Onderbeen kussen Eigenschappen rugligging onderbeen kussen Het onderbeen kussen voor de rugligging bestaat uit één geheel. Dit onderbeen kussen zorgt ervoor dat de benen goed gepositioneerd worden en kan worden ingezet bij (langdurige) ingrepen waarbij hielbescherming geïndiceerd is en de knie licht gebogen kan blijven. Gebruikersrichtlijn rugligging onderbeen kussen Voor juist gebruik voor het positioneren van de patiënt verwijzen wij u naar uw ziekenhuis protocol. Equilibrium attendeert u op het volgende voor een operatieve ingreep van de patiënt: 1. De kussens voor de rugligging zijn herkenbaar aan de rode hoes. Zorg dat al deze producten met het licht grijze anti-slip materiaal aan de onderkant is geplaatst op het Equilibrium basismatras. De rits/omslag van het onderbeenkussen bevind zich in de breedterichting van de tafel, richting het hoofdeind van de patiënt. 2. Plaats het onderbeenkussen op het been gedeelte van het basismatras. Het kortste gedeelte van het onderbeenkussen moet richting het hoofd eind worden gepositioneerd, waar de langste gedeelte de voeten op gepositioneerd worden. 3. Tijdens het positioneren van de patiënt, plaatst u de benen van de patiënt gestrekt naast elkaar op het kussen. Het kussen moet dusdanig onder de onderbenen worden geplaatst, dat de hoek c.q. knik van het kussen in de knieholte is geplaatst. De hielen moeten zweven. Tij dens de rugligging ligt het lichaam met het gezicht naar boven. De wervelkolom van de patiënt moet correct gepositioneerd zijn ten opzichte van de borst en benen. Controleer de lichaamsdelen op verschillende drukpunten. 4. Na de operatieve ingreep kunnen de kussens gemakkelijk worden gereinigd en zijn desinfecteerbaar met 70% alcohol of chloor (tot 1000 ppm). Na de reiniging afspoelen met water. Deze kunnen weer gemakkelijk in het opbergrek bij de rugligging kussens worden opge borgen. Let op! Bij vaatpathologie van het (onder-) been kan het hoger plaatsen van het been ten opzichte van de romp voor circulatiestoornissen zorgen. Let op! Het traagschuim materiaal verdeelt de druk beter, echter wordt het totale onderbeen ondersteunt, waardor bij vaatpathologie een circulatiestoornis kan ontstaan

10 Technische specificaties Rugligging positionering kussens Kern rugligging positioneringskussens Door de unieke samenstelling van verschillende lagen foam met verschillende eigenschappen wordt een verbeterde drukverdeling gerealiseerd, alsmede een stabiele positionering. Hierdoor wordt de basis van veiligheid voor het positioneren van de patiënt geboden. Naast comfort en stabiliteit voor de patiënt biedt het ook stabiliteit voor de chirurg. - Optimale drukverdeling door unieke opbouw - Brandvertragend - Antibacterieel - Röntgen doorlaatbaar - Drukverlagend - Optimaal comfort - Warmte isolerend Om de werking van foam onderdelen in goede staat te houden, is het aan te raden het foam niet te wassen. Hoes rugligging positioneringskussens De hoes van de rugligging positioneringskussens is gemaakt van polyurethaan met een rode kleur. Dit materiaal is water- en bacterie afstotend en schimmel werend. Daarnaast zorgt de elastische hoes voor vermindering van wrijf- of schuifkrachten aan de huid van de patiënt. De matrashoes en schuimdeel worden geassembleerd door het schuimdeel in de matrashoes te schuiven. De hoes is op een dergelijke wijze gemaakt, dat de naden zich alleen bevinden aan de onderzijde van de hoes. De onderkant van de kussens zijn makkelijk te herkennen aan de grijze onderkant. Deze is gemaakt van anti-slip materiaal, waardoor het altijd stabiel en stevig gepositioneerd is op het basismatras. Alle naden van de postioneringkussens zijn gelast waardoor vocht in de kern wordt geweerd. De hoezen bestaan uit de volgende eigenschappen: - Anti-allergeen - Antibacterieel - Brandvertragend - Bi-elastisch - Polyurethaan gecoat nylon - Gemakkelijk te reinigen (o.a met 70% alcohol en chloor tot 1000 ppm) - Incontinentie bestendig - Latex vrij

11 Patiënten positioneren op de buik kan op veel verschillende manieren. Het grote verschil in patiëntenpopulatie, zoals geslacht en postuur, maken de buikligging positioneringen dynamisch, waardoor er veel verschillende aandachtspunten zijn. Voor het hoofd betekent dit dat de ogen, oren, neus en mond vrij moeten zijn van druk. Daarnaast dient het hoofd stabiel gepositioneerd te worden, waarbij de tube (of ander oraal ingebracht materiaal) op een goede manier afgeleid kunnen worden. Het kussen biedt daarbij ten alle tijden zicht op het gelaat (ogen neus en mond) middels de ingebrachte inkepingen. De hoezen voor de buikligging producten hebben een blauwe hoes en biedt de volgende positionering kussens: 1. Intubatie kussen (in ontwikkeling) 2. Onderbeen kussen volwassen/kind 3. Cerebellum kussen voor thorax en abdomen (in ontwikkeling)

12 Buikligging Onderbeen kussen Eigenschappen buikligging onderbeen kussen Het onderbeen kussen geeft de patiënt tijdens een buikligging een goede drukverdeling vanaf de heupen tot de voeten. Bij de buikligging liggen de voeten in een houding waar de tenen naar de operatietafel wijzen. Het Equilibrium buikligging onderbeen kussen geeft een oplossing voor het positioneren van de voeten. Het onderbeen kussen is beschikbaar voor volwassenen en voor kinderen. Gebruikersrichtlijn buikligging onderbeen kussen Voor juist gebruik voor het positioneren van de patiënt verwijzen wij u naar uw ziekenhuis protocol. Equilibrium attendeert u op het volgende voor een operatieve ingreep van de patiënt: 1. De kussens voor de buikligging zijn herkenbaar aan de blauwe hoes. Zorg dat het onderbeen kussen met het licht grijze anti-slip materiaal aan de onderkant is geplaatst op het Equilibrium basismatras. De rits/omslag is in de breedte richting van de operatietafel. In tegenstelling tot de andere positioneringskussens, bevindt de rits/omslag van het buikligging onderbeen kussen zich richting het voeteneinde. 2. Plaats het onderbeen kussen op het beengedeelte van het basismatras. Waarbij het hoogste gedeelte van deze positioneringskussen bij het voeteneind is. 3. Tijdens het positioneren van de patiënt in een buikligging, plaats de benen van de patiënt op het kussen, waar bij de voeten op het hoogste gedeelte van het kussen rust. Tijdens de buikligging ligt het lichaam met het gezicht naar beneden. Indien mogelijk moeten de armen veilig en comfortabel langs het lichaam worden gelegd. En controleer de lichaamsdelen op verschillende drukpunten. 4. Na de operatieve ingreep kunnen de kussens gemakkelijk worden gereinigd en zijn desinfecteerbaar met 70% alcohol of chloor (tot 1000 ppm). Na het reinigen afspoelen met water. Deze kunnen weer gemakkelijk in het opbergrek bij de buikligging kussens worden opgeborgen.

13 Technische specificaties Buikligging positionering kussens Kern buikligging positionering kussens Door de unieke samenstelling van verschillende lagen foam met verschillende eigenschappen wordt een verbeterde drukverdeling gerealiseerd, alsmede een stabiele positionering. Hierdoor wordt de basis van veiligheid voor het positioneren van de patiënt geboden. Naast comfort en stabiliteit voor de patiënt biedt het ook stabiliteit voor de chirurg. - Optimale drukverdeling door unieke opbouw - Brandvertragend - Antibacterieel - Röntgen doorlaatbaar - Drukverlagend - Optimaal comfort - Warmte isolerend Om de werking van foam onderdelen in goede staat te houden, is het aan te raden het foam niet te wassen. Hoes buikligging positionering kussens De hoes van de buikligging positionering kussens is gemaakt van polyurethaan met een blauwe kleur. Dit materiaal is water- en bacterie afstotend en schimmelwerend. Daarnaast zorgt de elastische hoes voor vermindering van wrijf- of schuifkrachten aan de huid van de patiënt. De matrashoes en het schuimdeel worden geassembleerd door het schuimdeel in de matrashoes te schuiven. De hoes is op een dergelijke wijze gemaakt, dat de naden zich alleen bevinden aan de onderzijde van de hoes. De onderkant van de kussens zijn makkelijk te herkennen aan de grijze onderkant. Deze is gemaakt van anti-slip materiaal, waardoor het altijd stabiel en stevig gepositioneerd is op het basismatras. Alle naden van het postioneringkussens zijn gelast waardoor vocht in de kern wordt geweerd. De hoezen bestaat uit de volgende eigenschappen: - Anti-allergeen - Antibacterieel - Brandvertragend - Bi-elastisch - Polyurethaan gecoat nylon - Gemakkelijk te reinigen (o.a met 70% alcohol en chloor tot 1000 ppm) - Incontinentie bestendig - Latex vrij

14 Tijdens een zijligging worden de borst en heupgebied toegankelijk gelegd. De drukpunten van een patiënt in een zijligging tijdens een operatieve ingreep zijn onder andere de bekken, dijen, enkel, buitenzijde van de knie, het oor en schoudertop. Tijdens de zijligging kan de schouderkussen, hoofdkussen en onderbeenskussen onder de patiënt gepositioneerd worden. De zijligging positionering kussens zijn gemakkelijk te herkennen aan de zwarte hoes. De positioneringskussens voor de zijligging bestaat uit: - Intubatie kussen (afgebeeld rugligging intubatie kussen) - Verhoging intubatie kussen - Schouder kussen - Onderbeen kussen

15 Zijligging Intubatie kussen Eigenschappen zijligging intubatie kussen Het intubatiekussen voor de zijligging bestaat uit een standaard deel en een verhoging voor het intubatie kussen. De standaard deel is gemakkelijk te herkennen door de vorm van het kussen, waar het voorgevormde gedeelte naar boven ligt. De vehoging van het intubatie kussen kan onder het intubatie kussen geplaatst worden. Zo kan het hoofd als gewenst worden gepositioneerd en zal de operatieve ingrepen vergemakkelijken en comfort bieden. Gebruikersrichtlijn Zijligging Intubatie kussen Een operatieve ingreep kent verschillende varianten van zijliggingen van de patiënt. Voor juist gebruik voor het positioneren van de patiënt verwijzen wij u naar uw ziekenhuis protocol. Equilibrium attendeert u op het volgende voor een operatieve ingreep van de patiënt: 1. De kussens voor de zijligging zijn herkenbaar aan de zwarte hoes. Zorg dat de verhoging op het hoofdgedeelte van het basismatras is geplaatst, met het licht grijze anti-slip materiaal aan de onderzijde. De omslag van de hoes bevindt zich in de breedterichting van de tafel, waar de rits/omslag richting het hoofdeinde van de patiënt ligt 2. Plaats op hetzelfde manier als stap 1 het intubatie kussen, maar dan op de verhoging van het intubatie kussen. Zorg dat het voorgevormde gedeelte van het intubatie kussen naar boven ligt. 3. Nadat de patiënt voorzichtig is gekanteld vanuit de rugligging moet de arm van één zijde veilig gepositioneerd. Plaats het hoofd van de patiënt op het kussen. En controleer de lichaamsdelen op verschillende drukpunten. 4. Na de operatieve ingreep kunnen de kussens gemakkelijk worden gereinigd en zijn desinfecteerbaar met 70% alcohol of chloor (tot 1000 ppm). Na het reinigen afspoelen met water. Deze kunnen weer gemakkelijk in het opbergrek bij de zijligging kussens worden opgeborgen. Let op! Bij een draaiing van het hoofd zijn de oren kwetsbaar!

16 Zijligging Schouder kussen Eigenschappen zijligging schouderkussen Het schouderkussen voor de zijligging is zo ontwikkeld dat een patiënt comfortabel in een zijligging gepositioneerd kan worden. Met dit kussen wordt de druk van de onderste, voornamelijk bij de oksel, verdeeld. Het schouderkussen geeft de ruimte om deze onderste arm uit te zwaaien en in een rechte lijn te positioneren. Daarnaast geeft het ook comfort aan de zijkant van de thorax. Gebruikersrichtlijn zijligging schouderkussen Een operatieve ingreep kent verschillende varianten van zijliggingen van de patiënt. Voor juist gebruik voor het positioneren van de patiënt verwijzen wij u naar uw ziekenhuis protocol. Equilibrium attendeert u op het volgende voor een operatieve ingreep van de patiënt: 1. Het kussen voor de zijligging is herkenbaar aan de zwarte hoes. Zorg dat de verhoging onder het hoofdgedeelte van het basismatras is geplaatst, met het licht grijze anti-slip materiaal aan de onderzijde. Het hoogste gedeelte van het kussen is geplaatst richting het hoofdeind, waar het smalste gedeelte is geplaatst richting de benen. De omslag van de hoes bevind zich aan in de breedterichting van de tafel, waar de rits/omslag richting het hoofdeinde van de patiënt ligt 2. Zorg dat de hoogste kant/ronde gedeelte van het kussen onder de oksel van de patiënt ligt. 3. De nek van de patiënt ligt recht, waar het hoofd rust op het intubatie kussen. De patiënt ligt net met zijn schouder tegen de verhoging van het intubatie kussen. Controleer de lichaamsdelen op verschillende drukpunten. 4. Na de operatieve ingreep kunnen de kussens gemakkelijk worden gereinigd en zijn desinfecteerbaar met 70% alcohol of chloor (tot 1000 ppm). Na het desinfecteren afspoelen met water. Deze kunnen weer gemakkelijk in de op bergrek bij de zijligging kussens worden opgeborgen.

17 Zijligging Onderbeen kussen Eigenschappen zijligging onderbeen kussen Het onderbeen kussen is zo ontworpen dat de patiënt comfortabel in een zijligging kan liggen. De unieke vorm van een asymmetrische letter H, geeft het gemak dat de onderbeen niet in contact kan komen met de bovenste been. Door de onderste gedeelte wordt het onderste been recht gepositioneerd, waar het bovenste been een kleine knik kan maken met zijn knie. Dit kan de wrijving tussen de enkels en hielen met elkaar voorkomen. Gebruikersrichtlijn zijligging onderbeen kussen Een operatieve ingreep kent verschillende varianten van zijliggingen van de patiënt. Voor juist gebruik voor het positioneren van de patiënt verwijzen wij u naar uw ziekenhuis protocol. Equilibrium attendeert u op het volgende voor een operatieve ingreep van de patiënt: 1. De kussen voor de zijligging zijn herkenbaar aan de zwarte hoes. Zorg dat de verhoging bij het beengedeelte van het basismatras is geplaatst, met de licht grijze anti-slip materiaal aan de onderzijde. De hoogste gedeelte van het kussen is geplaatst richting het hoofdeind, waar het smalste gedeelte is geplaatst richting de benen. De omslag van de hoes bevind zich aan in de breedterichting van de tafel, waar de rits/omslag richting het hoofdeinde van de patiënt ligt 2. Als de patiënt voorzichtig op zijn zij is gepositioneerd, liggen de onderste benen recht op het basismatras. Het kussen kan gemakkelijk op de onderste benen worden geplaatst, waar het bovenste been in het bovenste gedeelte gepostioneerd kan worden. Zorg dat de knie van het bovenste been in een knik ligt. 3. De nek van de patiënt ligt recht, waar het hoofd rust op het intubatie kussen. De patiënt ligt net met zijn schouder tegen de verhoging van het intubatie kussen. Controleer de lichaamsde len op verschillende drukpunten. 4. Na de operatieve ingreep kunnen de kussens gemakkelijk worden gereinigd en zijn desinfecteerbaar met 70% alcohol of chloor (tot 1000 ppm). Deze kunnen weer gemakkelijk in het opbergrek bij de zijligging kussens worden opgeborgen.

18 Technische specificaties Zijligging positionering kussens Kern zijligging positionering kussens Door de unieke samenstelling van verschillende lagen schuim met verschillende eigenschappen wordt een verbeterde drukverdeling gerealiseerd, alsmede een stabiele positionering. Hierdoor wordt de basis van veiligheid voor het positioneren van de patiënt geboden. Naast comfort en stabiliteit voor de patiënt biedt het ook stabiliteit voor de chirurg. - Optimale drukverdeling door unieke opbouw - Brandvertragend - Antibacterieel - Röntgen doorlaatbaar - Drukverlagend - Optimaal comfort - Warmte isolerend Om de werking van foam onderdelen in goede staat te houden, is het aan te raden het foam niet te wassen. Hoes zijligging positionering kussens De hoes van de zijligging positionering kussens is gemaakt van polyurethaan met een zwarte kleur. Dit materiaal is water- en bacterie afstotend en schimmel werend. Daarnaast zorgt de elastische hoes voor vermindering van wrijf- of schuifkrachten aan de huid van de patiënt. De matrashoes en schuimdeel worden geassembleerd door het schuimdeel in de matrashoes te schuiven. De hoes is op een dergelijke wijze gemaakt, dat de naden zich alleen bevinden aan de onderzijde van de hoes. De onderkant van de kussens zijn makkelijk te herkennen aan de grijze onderkant. Deze is gemaakt van anti-slip materiaal, waardoor het altijd stabiel en stevig gepositioneerd is op het basismatras. Alle naden van het postioneringkussens zijn gelast waardoor vocht in de kern word geweerd. De hoezen bestaat uit de volgende eigenschappen: - Anti-allergeen - Antibacterieel - Brandvertragend - Bi-elastisch - Polyurethaan gecoat nylon - Gemakkelijk te reinigen (o.a met 70% alcohol en chloor tot 1000 ppm) - Incontinentie bestendig - Latex vrij

19 Naast de veel voorkomende liggingen zijn er, afhankelijk van de soort operatieve ingreep, nog meer manieren omde patiënt te positioneren. Bos Products denkt graag met u mee over verschillende oplossingen op uw operatie tafel. Zo heeft Bos Products voor het VUmc het robot kussen ontwikkeld. De speciale kussens, naast de universele postionering kussens, zijn te herkennen aan de groene hoes: - Robot kussen - Carotis kussen

VALUE IN CARING EENVOUDIG EN EFFICIENT POSITIONEREN

VALUE IN CARING EENVOUDIG EN EFFICIENT POSITIONEREN VALUE IN CARING EENVOUDIG EN EFFICIENT POSITIONEREN STABILITEIT VEILIGHEID ONTSPANNING VERLAGEN SPIERTONUS VERMINDEREN ONRUST VERBETERDE RUST EN SLAAP HERSTEL VERBETERDE STOFWISSELLING BETER HERSTEL NIEUWE

Nadere informatie

Decubitus (drukplekken, doorliggen)

Decubitus (drukplekken, doorliggen) Decubitus (drukplekken, doorliggen) Als u het risico loopt om decubitus te krijgen of het al heeft, dan is de informatie in deze folder belangrijk. U kunt lezen wat decubitus is, wat de oorzaken zijn

Nadere informatie

Positioneringkussens

Positioneringkussens Positioneringkussens Samenstelling Vulling De vulling van het kussen bestaat uit kleine polyesterbolletjes. Deze zijn vormvast, brandvertragend, milieuvriendelijk en zorgen voor een goede temperatuur en

Nadere informatie

Voor een volledig overzicht van ons gamma verwijzen we graag naar de ADVYS catalogus "ADL-hulpmiddelen" of naar de website.

Voor een volledig overzicht van ons gamma verwijzen we graag naar de ADVYS catalogus ADL-hulpmiddelen of naar de website. Positioneringskussens Adhome traagschuim Positioneringskussens Adhome traagschuim Voor een volledig overzicht van ons gamma verwijzen we graag naar de ADVYS catalogus "ADL-hulpmiddelen" of naar de website.

Nadere informatie

Het vernieuwde zitten

Het vernieuwde zitten Het vernieuwde zitten Het vernieuwde zitten Wat is EXGEL? Vloeiende drukverdeling Achtergrond EXGEL is ontwikkeld als uitermate zacht en stabiel materiaal met als doel het risico op decubitus te verminderen.

Nadere informatie

POSITIONERINGKUSSENS. Standaard Standaard XL

POSITIONERINGKUSSENS. Standaard Standaard XL Standaard Standaard XL biedt ondersteuning, comfort en een geborgen gevoel voor jong en oud ondersteuning van de buik bij de zwangerschap 100% concentratie op het voeden van je baby en genot van dit intieme

Nadere informatie

OPSTAAN TEGEN DOORLIGGEN VOORKOMEN VAN DECUBITUS

OPSTAAN TEGEN DOORLIGGEN VOORKOMEN VAN DECUBITUS OPSTAAN TEGEN DOORLIGGEN VOORKOMEN VAN DECUBITUS 25742 Inleiding Deze folder bevat informatie over het voorkomen en/of behandelen van doorliggen, ook wel decubitus genoemd. In deze folder staat beschreven

Nadere informatie

Wond expertise centrum. Doorliggen voorkomen

Wond expertise centrum. Doorliggen voorkomen Wond expertise centrum Doorliggen voorkomen 1 Iedereen die vanwege ziekte of ongeval in bed, stoel of rolstoel moet blijven kan last krijgen van doorliggen (decubitus). Gelukkig kan decubitus in veel gevallen

Nadere informatie

Decubitus (Doorliggen / Doorzitten) Wat kan ik doen?

Decubitus (Doorliggen / Doorzitten) Wat kan ik doen? Decubitus (Doorliggen / Doorzitten) Wat kan ik doen? Deze folder is voor u bedoeld als u door ziekte of ongeval veel in bed ligt of lang in een stoel of rolstoel zit. Ook als u binnenkort door een ingreep

Nadere informatie

Climate control in sleeping comfort

Climate control in sleeping comfort Climate control in sleeping comfort Swiss Technology Inside klimatiserend ventilerend drukverdelend ergonomisch ClimaComfort: de vierde dimensie van slaapcomfort klimatiserend ventilerend drukverdelend

Nadere informatie

Softform Premier Active 2

Softform Premier Active 2 Active 2 Statisch Dynamisch matras De Active 2 is een doorontwikkeling van het klinisch succesvol bewezen Active systeem, met nieuwe eigenschappen (in afwachting van patent) die gebruikerscomfort en prestaties

Nadere informatie

Nooit meer te koud of te warm in bed dankzij CLIMAFOAM!

Nooit meer te koud of te warm in bed dankzij CLIMAFOAM! Nooit meer te koud of te warm in bed dankzij! klimatiserend ventilerend drukverdelend ergonomisch ClimaComfort: de vierde dimensie in slaapcomfort Met de ontwikkeling van INSIDE introduceert ClimaComfort

Nadere informatie

H.298554.0715. Het voorkomen van doorliggen (decubitus)

H.298554.0715. Het voorkomen van doorliggen (decubitus) H.298554.0715 Het voorkomen van doorliggen (decubitus) Inleiding Iedereen die vanwege ziekte of ongeval in bed, stoel of rolstoel moet blijven kan last krijgen van doorligplekken (decubitus). Gelukkig

Nadere informatie

Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Lichaamsverzorging en observatie 66

Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Lichaamsverzorging en observatie 66 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Lichaamsverzorging en observatie 66 Houdingen in bed Een comfortabele houding in bed is belangrijk. Het maakt dat de cliënt zich veilig voelt

Nadere informatie

Voor een volledig overzicht van ons gamma verwijzen we graag naar de ADVYS catalogus "ADL-hulpmiddelen" of naar de website.

Voor een volledig overzicht van ons gamma verwijzen we graag naar de ADVYS catalogus ADL-hulpmiddelen of naar de website. Positioneringskussens Adhome traagschuim Positioneringskussens Adhome traagschuim Voor een volledig overzicht van ons gamma verwijzen we graag naar de ADVYS catalogus "ADL-hulpmiddelen" of naar de website.

Nadere informatie

Preventie en behandeling van decubitus (doorligplekken)

Preventie en behandeling van decubitus (doorligplekken) WONDZORG Preventie en behandeling van decubitus (doorligplekken) ADVIES Preventie en behandeling van decubitus (doorligplekken) Deze folder gaat over het voorkomen en behandelen van doorliggen (decubitus).

Nadere informatie

Hoe u doorligwonden (decubitus) kunt voorkomen

Hoe u doorligwonden (decubitus) kunt voorkomen Hoe u doorligwonden (decubitus) kunt voorkomen Een handleiding voor patiënten en familie Het doel van deze folder is om u te informeren over wat decubitus is en hoe u dit kunt voorkomen. Decubitus Decubitus

Nadere informatie

Het voorkomen en behandelen van doorligwonden (decubitus)

Het voorkomen en behandelen van doorligwonden (decubitus) Algemeen Het voorkomen en behandelen van doorligwonden (decubitus) www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl ALG008 / Het voorkomen en behandelen van

Nadere informatie

Kuperus. Matrassen & Kussens VERKOELEND DRUKVERLAGEND & ONDERSTEUNEND VENTILEREND ZACHT, SOEPEL & DUURZAAM GELUIDLOOS NIEUW

Kuperus. Matrassen & Kussens VERKOELEND DRUKVERLAGEND & ONDERSTEUNEND VENTILEREND ZACHT, SOEPEL & DUURZAAM GELUIDLOOS NIEUW Kuperus Matrassen & Kussens VERKOELEND DRUKVERLAGEND & ONDERSTEUNEND VENTILEREND ZACHT, SOEPEL & DUURZAAM GELUIDLOOS NIEUW Coolatex Matrassen De Coolatex matrassen, leverbaar in 4 uitvoeringen, worden

Nadere informatie

adhome comfort thuiszorg positioneren ADVYS

adhome comfort thuiszorg positioneren ADVYS solutions.be adhome solutions.be adhome solutions.be comfort thuiszorg positioneren ADVYS w w w. a d v y s. b e 1 comfort Comfort Hoofdkussens traagschuim visco De Adhome hoofdkussens worden gemaakt in

Nadere informatie

Kuperus. Matrassen & Kussens VERKOELEND DRUKVERLAGEND & ONDERSTEUNEND VENTILEREND ZACHT, SOEPEL & DUURZAAM GELUIDLOOS NIEUW

Kuperus. Matrassen & Kussens VERKOELEND DRUKVERLAGEND & ONDERSTEUNEND VENTILEREND ZACHT, SOEPEL & DUURZAAM GELUIDLOOS NIEUW Kuperus Matrassen & Kussens VERKOELEND DRUKVERLAGEND & ONDERSTEUNEND VENTILEREND ZACHT, SOEPEL & DUURZAAM GELUIDLOOS NIEUW Coolatex Matrassen De Coolatex matrassen, leverbaar in 4 uitvoeringen, worden

Nadere informatie

Maatregelen nemen om decubitus te voorkomen bij een zorgvrager

Maatregelen nemen om decubitus te voorkomen bij een zorgvrager OPDRACHTFORMULIER Maatregelen nemen om decubitus te voorkomen bij een zorgvrager Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

Preventie en behandeling van decubitus (doorligplekken)

Preventie en behandeling van decubitus (doorligplekken) 5 Preventie en behandeling van decubitus (doorligplekken) 1 Deze folder bevat informatie over het voorkomen en behandelen van doorliggen (decubitus). In deze folder staat beschreven wat u kunt doen om

Nadere informatie

WendyLett. Glijlakens

WendyLett. Glijlakens WendyLett Glijlakens Makkelijk draaien in bed WendyLett is bedoeld voor zorgvragers die moeite hebben met draaien in bed. WendyLett glij- en treklakens zijn ontworpen om de zelfstandigheid van de zorgvrager

Nadere informatie

De medische term voor doorliggen is decubitus. Het is een beschadiging van de huid. U kunt het krijgen als u veel in één houding ligt of zit.

De medische term voor doorliggen is decubitus. Het is een beschadiging van de huid. U kunt het krijgen als u veel in één houding ligt of zit. Voorkom doorliggen LIGGEN ZITTEN PRAKTISCHE TIPS Wat is het? De medische term voor doorliggen is decubitus. Het is een beschadiging van de huid. U kunt het krijgen als u veel in één houding ligt of zit.

Nadere informatie

Doorligwonden (decubitus) Beter voorkomen dan genezen!

Doorligwonden (decubitus) Beter voorkomen dan genezen! Doorligwonden (decubitus) Beter voorkomen dan genezen! B140 11 2018 1. Wat is een doorligwonde? Een doorligwonde is een beschadiging van de huid en/of het onderliggende weefsel door druk- of schuifkrachten.

Nadere informatie

BodyBow Gebruikersgids

BodyBow Gebruikersgids BodyBow Gebruikersgids De BodyBow wordt gebruikt voor drie doeleindes: * mobiliteit van wervelkolom, armen en benen te verhogen * kracht van wervelkolom, armen en benen te verhogen * stabiliteit van wervelkolom

Nadere informatie

Het voorkomen en behandelen van doorligwonden (decubitus)

Het voorkomen en behandelen van doorligwonden (decubitus) Het voorkomen en behandelen van doorligwonden (decubitus) Deze folder bevat informatie over het voorkomen en behandelen van doorligwonden (decubitus). In deze folder leest u wat u kunt doen om doorligwonden

Nadere informatie

De zorgvrager ondersteunen bij verplaatsing in bed

De zorgvrager ondersteunen bij verplaatsing in bed OPDRACHTFORMULIER De zorgvrager ondersteunen bij verplaatsing in bed Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek

Nadere informatie

handleiding Mirra Handleiding Mirra HM Ergonomics

handleiding Mirra Handleiding Mirra HM Ergonomics Handleiding Mirra U bezit nu de Mirra. Mirra is in opdracht van Herman Miller ontworpen door Studio 7.5 te Berlijn en is een bijzondere bureaustoel qua ergonomie, design en hygiëne. De naam Mirra is afgeleid

Nadere informatie

Preventie van doorligwonden

Preventie van doorligwonden Preventie van doorligwonden INFORMATIEFOLDER VOOR PATIËNTEN Een verblijf in het ziekenhuis kan een verhoogd risico op de ontwikkeling van doorligwonden met zich meebrengen. In deze folder geven wij u en

Nadere informatie

Preventie en behandeling van decubitus (doorligplekken)

Preventie en behandeling van decubitus (doorligplekken) Preventie en behandeling van decubitus (doorligplekken) Deze folder bevat informatie over het voorkomen en behandelen van doorliggen (decubitus). In deze folder staat beschreven wat u kunt doen om doorliggen

Nadere informatie

Kuperus Luxe Matrassen LIGNE D OR LISZT LONG LASTING SPRING TECHNOLOGY

Kuperus Luxe Matrassen LIGNE D OR LISZT LONG LASTING SPRING TECHNOLOGY Kuperus Luxe Matrassen LIGNE D OR LISZT LONG LASTING SPRING TECHNOLOGY S T A B I E L & S O L I D E Ligne d Or De met de hand gemaakte Ligne d Or matras is een hoog waardige en duur zame matras. De 5-zone

Nadere informatie

bedbad 1. Algemene aandachtspunten

bedbad 1. Algemene aandachtspunten bedbad 1. Algemene aandachtspunten 1. Indien je parameters moet nemen, doe dit voor het bedbad 2. Zorg voor een werkveld : verwijder overtollig gerief van het nachtkastje 3. Desinfecteer werkblad indien

Nadere informatie

Decubitus (doorliggen)

Decubitus (doorliggen) Decubitus (in de volksmond doorliggen genoemd) treft in Nederland jaarlijks vele duizenden mensen. Decubitus komt vooral voor bij patiënten die langdurig in bed liggen. De gevolgen van decubitus zijn erg

Nadere informatie

Het voorkómen en behandelen van doorliggen of doorzitten decubitus

Het voorkómen en behandelen van doorliggen of doorzitten decubitus Het voorkómen en behandelen van doorliggen of doorzitten decubitus H06.001-06 Inhoudsopgave Wat is decubitus?... 2 Hoe herkent u de eerste tekenen van doorliggen?... 2 Wanneer heeft u kans op doorliggen?...

Nadere informatie

Algemeen. Patiënteninformatie. Doorliggen. Voorkomen en behandelen. Slingeland Ziekenhuis

Algemeen. Patiënteninformatie. Doorliggen. Voorkomen en behandelen. Slingeland Ziekenhuis Algemeen Doorliggen i Patiënteninformatie Voorkomen en behandelen Slingeland Ziekenhuis Wat is doorliggen (decubitus) Een doorligplek is een plek waar de huid beschadigd is of beschadigd dreigt te gaan.

Nadere informatie

Opgeladen aan uw dag beginnen? 100%

Opgeladen aan uw dag beginnen? 100% Opgeladen aan uw dag beginnen? 100% Clima Comfort zet de wereld op zijn kop! Nooit meer te koud of te warm in bed. Stralingsvrij, meer dan comfort... Door de klimatiserende werking van CLIMAFOAM bent u

Nadere informatie

WZH Richtlijn Decubitus

WZH Richtlijn Decubitus WZH Richtlijn Decubitus Deel 3 Informatiefolder Status document: Definitief Ingangsdatum: September 2012 Evaluatiedatum: September 2014 Auteur: Verantwoordelijk: Locatie exemplaren: Bekend bij: Rubriek:

Nadere informatie

Een zorgvrager ondersteunen bij het vinden van een geschikte lichaamshouding

Een zorgvrager ondersteunen bij het vinden van een geschikte lichaamshouding OPDRACHTFORMULIER Een zorgvrager ondersteunen bij het vinden van een geschikte lichaamshouding Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer

Nadere informatie

Wat is decubitus? Hoe ontstaat decubitus?

Wat is decubitus? Hoe ontstaat decubitus? Decubitus Deze folder is bestemd voor patiënten met risico op decubitus (doorligplekken) en voor hun familieleden. Hierin is onder meer beschreven wat u kunt doen om decubitus te voorkomen. Wat is decubitus?

Nadere informatie

Prijslijst 2013. Kenmerken van het Operatietafel Pad

Prijslijst 2013. Kenmerken van het Operatietafel Pad Prijslijst 2013 Kenmerken van het Operatietafel Pad Inhoudsopgave Product Pagina StarLock 13cm kussen Pagina 2 StarLock 10cm kussen Pagina 3 StarLock 7.5cm kussen Pagina 4 MAX-Immerse kussen Pagina 5 Standaard

Nadere informatie

PATIËNTENBROCHURE Decubituspreventie

PATIËNTENBROCHURE Decubituspreventie PATIËNTENBROCHURE Decubituspreventie Inhoudsopgave Inleiding... 3 Wat is decubitus?... 3 Hoe ontstaat decubitus?... 3 Wanneer heeft u meer kans op decubitus?... 3 Hoe kan u decubitus voorkomen?... 4 Welke

Nadere informatie

Matrassen. Clinic l Care l Assist. De vooruitgang in COMFORT

Matrassen. Clinic l Care l Assist. De vooruitgang in COMFORT Matrassen Clinic l Care l Assist De vooruitgang in COMFORT Matrassen De vooruitgang in COMFORT Comfort en preventie MATRASSYSTEMEN NAAR UW WENS De optimale afstemming van ziekenhuisbed en matrassysteem

Nadere informatie

DECUBITUSPREVENTIE SAMEN DECUBITUSLETSELS VOORKOMEN. - Patiëntinformatie -

DECUBITUSPREVENTIE SAMEN DECUBITUSLETSELS VOORKOMEN. - Patiëntinformatie - DECUBITUSPREVENTIE SAMEN DECUBITUSLETSELS VOORKOMEN - Patiëntinformatie - U verblijft in het ziekenhuis omwille van ziekte, een ongeval of een operatie. Tijdens uw hospitalisatie werd een decubitusletsel

Nadere informatie

Doorliggen voorkomen. Een handleiding voor patiënten en familie

Doorliggen voorkomen. Een handleiding voor patiënten en familie Doorliggen voorkomen Een handleiding voor patiënten en familie Doel van deze folder In deze folder kunt u lezen wat doorliggen (decubitus) is, waar decubitus ontstaat en wat er tegen gedaan kan worden.

Nadere informatie

info voor patiënten en familie bewegingsstelsel Positioneren na een CVA

info voor patiënten en familie bewegingsstelsel Positioneren na een CVA info voor patiënten en familie bewegingsstelsel Positioneren na een CVA Inhoud 01 Cerebrovasculair accident (CVA) of beroerte 4 02 Goed positioneren is belangrijk... 5 03 Praktische richtlijnen... 6 04

Nadere informatie

Aanvulling: Om de oefeningen wat uitdagender te maken kun je je handen op je borst leggen ipv naast je lichaam op de grond.

Aanvulling: Om de oefeningen wat uitdagender te maken kun je je handen op je borst leggen ipv naast je lichaam op de grond. FOAM ROLLER OEFENINGEN Naast de bekende bindweefsel massage is de foam roller een fantastisch hulpmiddel voor het versterken van je core. Door gebruik te maken van een onstabiele ondergrond zoals de foam

Nadere informatie

TEMPUR Kussens. Kies het kussen dat echt bij u past

TEMPUR Kussens. Kies het kussen dat echt bij u past TEMPUR Kussens Kies het kussen dat echt bij u past februari 2013 ERGONOMISCHE KUSSENS Voorgevormde kussens om u te ondersteunen in uw favoriete slaaphouding. zij- en rugslapers Tempur Symphony KUSSEN Dit

Nadere informatie

2] Rekoefening zittend 10 X Zittend, natuurlijke rugkromming, voeten op grond Armen gekruisd onder schouders. f) IDEM ander arm.

2] Rekoefening zittend 10 X Zittend, natuurlijke rugkromming, voeten op grond Armen gekruisd onder schouders. f) IDEM ander arm. 1] Rekoefening 10 X Ruglig, opgerold kussen onder schouderblad & kussen (2) onder hoofd a) 1 knie opheffen b) 2e knie opheffen c) armen rond knieën d) Beide armen achter hoofd (recht) rekken e) 10 tellen

Nadere informatie

Hoe kan u drukletsels (decubitus) voorkomen?

Hoe kan u drukletsels (decubitus) voorkomen? Heeft u opmerkingen of suggesties i.v.m. deze brochure? Geef ons gerust een seintje! Dienst kwaliteit E-mail: info@jessazh.be Tel: 011 33 55 11 Hoe kan u drukletsels (decubitus) voorkomen? Preventiefolder

Nadere informatie

M_6_003. Toetsingsformulier "Vanuit rugligging in bed zijwaarts verplaatsen en op de zij draaien" M.C. de Vries - Hoefakker ROC Utrecht

M_6_003. Toetsingsformulier Vanuit rugligging in bed zijwaarts verplaatsen en op de zij draaien M.C. de Vries - Hoefakker ROC Utrecht Toetsingsformulier "Vanuit rugligging in bed zijwaarts verplaatsen en op de zij draaien" M.C. de Vries - Hoefakker Inleiding op transfers en zorg voor een juiste lichaamshouding van een zorgvrager. Liggend,

Nadere informatie

Mogelijke zorgrisico s tijdens uw ziekenhuisopname

Mogelijke zorgrisico s tijdens uw ziekenhuisopname Mogelijke zorgrisico s tijdens uw ziekenhuisopname Registreren van pijn Voorkomen van ondervoeding Voorkomen van doorliggen (decubitus) Mogelijke zorgrisico s tijdens uw ziekenhuisopname 1. Welkom 3 2.

Nadere informatie

INHOUD. Productcatalogus XXL-catalogus

INHOUD. Productcatalogus XXL-catalogus INHOUD Rolstoelen en Kussens... 2 XXL-Rehab Minimaxx plooibare rolstoel... 2 XXL-Rehab manuele rolstoel eclipse... 5 XXL-Rehab manuele rolstoel eclipse TILT... 8 XXL-Rehab comfort kussen... 11 ROLSTOELEN

Nadere informatie

Doorliggen voorkomen

Doorliggen voorkomen Doorliggen voorkomen Inleiding In deze folder kunt u lezen wat doorliggen (decubitus) is, hoe en waar decubitus ontstaat en wat er aan gedaan kan worden. De folder vermeldt tevens maatregelen, die genomen

Nadere informatie

Doorliggen. Wat kunt u daar aan doen?

Doorliggen. Wat kunt u daar aan doen? Doorliggen Wat kunt u daar aan doen? Waarom dit boekje? Een ziekte of handicap is al vervelend genoeg. Helaas treden vaak ook nog nare bijverschijnselen op. Zo n bijverschijnsel is doorliggen. Het komt

Nadere informatie

MAAK HET U GEMAKKELIJK BIJ HET DRAAIEN IN BED

MAAK HET U GEMAKKELIJK BIJ HET DRAAIEN IN BED MAAK HET U GEMAKKELIJK BIJ HET DRAAIEN IN BED Met WendyLett glijlakens Een glijlaken is zo glad dat u makkelijker kunt draaien in bed. De onderlakens hebben een veilige anti-sliprand. Makkelijker draaien

Nadere informatie

Liftmatten. Invacare. Optimale positionering en gebruiksvriendelijkheid

Liftmatten. Invacare. Optimale positionering en gebruiksvriendelijkheid Optimale positionering en gebruiksvriendelijkheid Het nieuwe assortiment liftmatten van garandeert een comfortabele en veilige transfer voor iedereen met een functiebeperking. Deze liftmatten zijn in samenwerking

Nadere informatie

Decubituspreventie. informatie voor patiënten

Decubituspreventie. informatie voor patiënten Decubituspreventie informatie voor patiënten INLEIDING 3 HOE ONTSTAAT EEN DOORLIGWONDE? 4 HOE KUNNEN DOORLIGWONDEN VOORKOMEN WORDEN? 4 Wat kunt u zelf doen? Wat mag u in het ziekenhuis als extra preventie

Nadere informatie

Eén prijs voor alle maten! *

Eén prijs voor alle maten! * Eén prijs voor alle maten! * * Per type op basis van 1-persoons, twijfelaar of 2-persoons maten. Vraag naar de voorwaarden. M LINE SLOW MOTION MATRASSEN VERNIEUWEND TOT IN ELK DETAIL Een M line matras

Nadere informatie

De foamroll oefeningen

De foamroll oefeningen www.bodyrelease.nl De foamroll oefeningen Wat je vooraf moet weten De foamroll oefeningen die je uitvoert moeten voelen als een diepe massage en kunnen zowel direct op de huid als met kleding aan worden

Nadere informatie

Een zorgvrager met zelfzorgpassiviteiten volledig wassen

Een zorgvrager met zelfzorgpassiviteiten volledig wassen 1 1 1 1 1 0 1 0 0 1 Opdrachtformulier Een zorgvrager met zelfzorgpassiviteiten volledig wassen Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

SwellSpots. Pads voor oedeem en fibrose

SwellSpots. Pads voor oedeem en fibrose SwellSpots Pads voor oedeem en fibrose Ideaal voor het behandelen van (hardnekkig) oedeem en ter ondersteuning of ter bescherming bij compressietherapie. n www.lohmann-rauscher.com Oedeem-pads Swell Spots

Nadere informatie

Doorliggen voorkomen

Doorliggen voorkomen Doorliggen voorkomen Wat is decubitus? Decubitus (doorligplekken) wordt veroorzaakt door voortdurende druk. Door druk wordt de huid en het onderliggende weefsel beschadigd. Decubitus kan in verschillende

Nadere informatie

Artikelnr Mercado Valid from Zitsysteem. voor REAL stoelen

Artikelnr Mercado Valid from Zitsysteem. voor REAL stoelen Artikelnr. 803388 Mercado 130729 Valid from 090401 Zitsysteem voor REAL stoelen ergomedic geavanceerde ergonomie Met verschillende rugsteunen, zittingen, wielen, hoogtes en accessoires stelt u eenvoudig

Nadere informatie

Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben, aarzelt u dan niet om contact op te nemen met uw arts.

Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben, aarzelt u dan niet om contact op te nemen met uw arts. Gipsverbanden 2 Inleiding Bij u is een gipsverband aangelegd. In deze folder vindt u informatie over de verzorging van het gipsverband. Verder hebben wij voor u ook een aantal leefregels en bewegingsoefeningen

Nadere informatie

Demo stretchings. Door Inge Delforterie. (O= ontvanger / G= gever) DEEL 1: Buikligging

Demo stretchings. Door Inge Delforterie. (O= ontvanger / G= gever) DEEL 1: Buikligging Demo stretchings Door Inge Delforterie (O= ontvanger / G= gever) DEEL 1: Buikligging 1 Hand onder het bovenbeen en 1 hand onder bekkenrand, contact maken en daarna handen langzaam naar beneden trekken

Nadere informatie

Oefeningen voor de knie

Oefeningen voor de knie Oefeningen voor de knie Spierkracht verbeterende oefeningen voor de knie: Het is belangrijk om een goede spierkracht te hebben, mede omdat de spieren helpen bij schokabsorptie. Door een goede spierkracht

Nadere informatie

B O V E N S T E E X T R E M I T E I T EN

B O V E N S T E E X T R E M I T E I T EN Positionering bovenste extremiteiten Ondersteuning van de romp is essentieel voor een goede ademhaling, hoofdpositie en functioneel gebruik met stabiliteit. Pivotfit 2 Stayflex standaard 3 Stayflex smal

Nadere informatie

BOV E N S T E E X T R E M I T E I T E N

BOV E N S T E E X T R E M I T E I T E N Positionering bovenste extremiteiten Ondersteuning van de romp is essentieel voor een goede ademhaling, hoofdpositie en functioneel gebruik met stabiliteit. Pivotfit 2 Stayflex standaard 3 Stayflex smal

Nadere informatie

Core-stabilityoefeningen (oefeningen voor rompstabiliteit)

Core-stabilityoefeningen (oefeningen voor rompstabiliteit) Core-stabilityoefeningen (oefeningen voor rompstabiliteit) Bruggetje Ga op je rug liggen. Buig je knieën tot 90 graden en zet beide voeten plat op de grond. Je armen liggen langs je lichaam met je handpalmen

Nadere informatie

Decubituspreventie in de thuiszorg. Informatiebrochure voor patiënten en familie

Decubituspreventie in de thuiszorg. Informatiebrochure voor patiënten en familie Decubituspreventie in de thuiszorg Informatiebrochure voor patiënten en familie imelda omringt u met zorg Inhoud Voorwoord: Wie, Wat en Waarom 3 Verhoogd risico op doorligwonden? 4 Wat zijn risicoplaatsen?

Nadere informatie

Het Comfort Ligsysteem

Het Comfort Ligsysteem Het Comfort Ligsysteem GEBRUIKSAANWIJZING Innocare b.v. Leemansweg 80 6827 BX Arnhem Postbus 4088 6803 EB Arnhem Tel. 026-3883598 Fax 026-3883936 info@innocare.nl www.innocare.nl Het Comfort Ligsysteem

Nadere informatie

Matrascomfort en -bescherming

Matrascomfort en -bescherming Matrascomfort en -bescherming Om het comfort van het matras te verhogen maar ook te beschermen heeft Blycolin in haar verkoopassortiment verschillende oplossingen. Voor iedere situatie het juiste product.

Nadere informatie

GELTEX opvolger traagschuimatras. Mline matrassen nu 2e MATRAS HALF GELD.

GELTEX opvolger traagschuimatras. Mline matrassen nu 2e MATRAS HALF GELD. GELTEX opvolger traagschuimatras. Mline matrassen nu 2e MATRAS HALF GELD. NIEUW -- NIEUW -- NIEUW -- GELTEX!! Zo'n 20 jaar geleden kwam er traagschuim op de markt. Nu, 20 jaar later, is er een nieuwe ontwikkeling.

Nadere informatie

P R O D U C T O V E R Z I C H T

P R O D U C T O V E R Z I C H T PRODUCTOVERZICHT Liberty Zitkussens: de allerlichtste kussens Het lichtst mogelijke kussen, regenbestendig en onderhoudsarm. Maar vooral: comfortabel en drukverlagend. Een makkelijk te gebruiken kussen,

Nadere informatie

my baby carrier NEDERLANDS GEBRUIKSAANWIJZING LET OP! BEWAAR DE GEBRUIKS- AANWIJZING VOOR LATERE REFERENTIE!

my baby carrier NEDERLANDS GEBRUIKSAANWIJZING LET OP! BEWAAR DE GEBRUIKS- AANWIJZING VOOR LATERE REFERENTIE! my baby carrier GEBRUIKSAANWIJZING NEDERLANDS Geïntegreerde hoofdsteun LET OP! BEWAAR DE GEBRUIKS- AANWIJZING VOOR LATERE REFERENTIE! > WAARSCHUWINGEN WAARSCHUWING: Je evenwicht kan door je eigen bewegingen

Nadere informatie

Adviezen voor de hantering van uw baby

Adviezen voor de hantering van uw baby Adviezen voor de hantering van uw baby bij een voorkeurshouding Heeft uw baby een voorkeurshouding ontwikkeld? Dan geeft deze folder u tips om dit te verhelpen. Wat is een voorkeurshouding? Tegenwoordig

Nadere informatie

Repose. Bedienungsanleitung Instructiehandleiding

Repose. Bedienungsanleitung Instructiehandleiding Repose Bedienungsanleitung Instructiehandleiding 1. Technische Beschrijving Luchtpomp Oplegmatras Zitkussen Hielwig Hielbescherming Repose is een statisch systeem met luchtkamers. De verpakking bestaande

Nadere informatie

Uw been en/of voet in het gips. Instructies en oefeningen

Uw been en/of voet in het gips. Instructies en oefeningen Uw been en/of voet in het gips Instructies en oefeningen 2 U bent in het Ommelander Ziekenhuis onder behandeling vanwege letsel aan uw been en/of voet. U heeft al gips of u krijgt een gipsverband aangelegd.

Nadere informatie

Til les, les 2. A : Hogerop in bed verplaatsen bij een persoon die nog veel zelf kan Beginsituatie: Een persoon onderuitgezakt in bed

Til les, les 2. A : Hogerop in bed verplaatsen bij een persoon die nog veel zelf kan Beginsituatie: Een persoon onderuitgezakt in bed Til les, les 2 Inhoudsopgave : Algemene instructies : blz. 1 A : hogerop in bed verplaatsen (geleid) actief blz. 1 A 1 : even uit bed blz. 1 A 2 : met een bruggetje blz. 2 A 3 : bruggetje en glijzeil blz.

Nadere informatie

Ontsmetting en onderhoud

Ontsmetting en onderhoud ONTSMETTEN Gezichten van de Laerdal reanimatie-oefenpop ontsmetten Wij raden u aan elke cursist te voorzien van een eigen oefenpopgezicht. Hierdoor hoeft er niet na elke cursist ontsmetting plaats te vinden.

Nadere informatie

aanbevolen M Line slaapsystemen door topsporters én fysiotherapeuten Voortreffelijke drukverdeling Uitstekende ondersteuning Goede ventilatie

aanbevolen M Line slaapsystemen door topsporters én fysiotherapeuten Voortreffelijke drukverdeling Uitstekende ondersteuning Goede ventilatie Epke Zonderland M Line slaapsystemen aanbevolen door topsporters én fysiotherapeuten Voortreffelijke drukverdeling Uitstekende ondersteuning Goede ventilatie www.mline.nl Het samenspel van componenten

Nadere informatie

Bovenbeenamputatie. oefeningen en richtlijnen. Paramedische Ziekenhuiszorg

Bovenbeenamputatie. oefeningen en richtlijnen. Paramedische Ziekenhuiszorg Paramedische Ziekenhuiszorg Bovenbeenamputatie oefeningen en richtlijnen Praktische adviezen na de operatie Het is belangrijk dat er geen spierverkortingen optreden in uw heup. Daarom raden wij u aan om

Nadere informatie

Een compressieverband aanleggen met lange-rekzwachtels

Een compressieverband aanleggen met lange-rekzwachtels 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Een compressieverband aanleggen met lange-rekzwachtels Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

HET MATRAS HET KUSSEN DE BOXSPRING DE LATTENBODEM HET GESTOFFEERDE LEDIKANT dat bij u past

HET MATRAS HET KUSSEN DE BOXSPRING DE LATTENBODEM HET GESTOFFEERDE LEDIKANT dat bij u past HET MATRAS HET KUSSEN DE BOXSPRING DE LATTENBODEM HET GESTOFFEERDE LEDIKANT dat bij u past 1 Vindt uw Ultima dealer op ultimabedden.nl ERGONOMISCH Ultima creëert ultieme slaapsystemen, met als doel uw

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Decubitus (=doorliggen) Decubitus 1

Patiënteninformatie. Decubitus (=doorliggen) Decubitus 1 Patiënteninformatie Decubitus (=doorliggen) Decubitus 1 Decubitus (=doorliggen) Doorliggen komt voor bij mensen die veel in bed liggen of die langdurig in een (rol) stoel zitten. Voor die mensen, en hun

Nadere informatie

BedEx. Hulpmiddel voor verloskundigen bij thuisbevallingen.

BedEx. Hulpmiddel voor verloskundigen bij thuisbevallingen. BedEx Hulpmiddel voor verloskundigen bij thuisbevallingen. De BedEx ondersteunt verloskundigen bij het uitvoeren van hun werkzaamheden tijdens thuisbevallingen. Een slechte werkhouding levert klachten

Nadere informatie

Onderdeel 5: 10 cm of minder 3 punten; 11 t/m 20 cm = 2 punten; 21 cm of meer = 1 punt.

Onderdeel 5: 10 cm of minder 3 punten; 11 t/m 20 cm = 2 punten; 21 cm of meer = 1 punt. ZEILBOOTDIPLOMA 1. Van zwemmen naar voortbewegende technieken a.25 m rugcrawl, de hele baan zonder onderbreking uitzwemmen. b.25 m borstcrawl, de hele baan zonder onderbreking uitzwemmen. 2. Stuwen a.stuwen

Nadere informatie

Decubitus hoe te voorkomen

Decubitus hoe te voorkomen Decubitus hoe te voorkomen Hoe belangrijk is deze informatie Ziek-zijn of het hebben van een (rolstoelgebonden) handicap kan op het dagelijks leven invloed hebben. Krijgt u daarnaast een complicatie of

Nadere informatie

Star Cushions. Topkwaliteit in luchtcel-technologie

Star Cushions. Topkwaliteit in luchtcel-technologie Star Cushions Topkwaliteit in luchtcel-technologie Welkom bij Star Zitkussens Oplossingen voor: Doorzitwonden -preventie en therapie, positioneren -symmetrie en stabiliteit. Een doorzitwond kan in slechts

Nadere informatie

Revalidatie cervicale wervelzuil Informatiebrochure patiënten Informatiebrochure patiënten

Revalidatie cervicale wervelzuil Informatiebrochure patiënten Informatiebrochure patiënten Revalidatie cervicale wervelzuil Informatiebrochure patiënten Informatiebrochure patiënten 1. Passieve mobilisatie...4 2. Actieve mobilisatie...5 3. Spierversterkende oefeningen...7 4. Stabilisatieoefeningen...11

Nadere informatie

Montagehandleiding Nuage Classic en Actif. op Life&Mobility Canto NXT (met Aura)

Montagehandleiding Nuage Classic en Actif. op Life&Mobility Canto NXT (met Aura) Montagehandleiding Nuage Classic en Actif op Life&Mobility Canto NXT (met Aura) 1 Inleiding Deze handleiding is een toevoeging op de montage handleiding voor Nuage en specifiek voor de combinatie van Nuage

Nadere informatie

Doorliggen. (decubitus) Verpleging

Doorliggen. (decubitus) Verpleging Doorliggen (decubitus) Verpleging Inhoudsopgave Inleiding 4 Wat is doorliggen? 4 Waar ontstaan doorligwonden? 5 Hoe ontstaan doorligwonden? 6 Hoe ziet doorliggen eruit? 8 Hoe doorliggen voorkomen? 8 Tot

Nadere informatie

Til les, les 1: Inhoudsopgave :

Til les, les 1: Inhoudsopgave : Til les, les 1: Inhoudsopgave : Algemene instructies blz. 1 A : naar je toedraaien vanuit ruglig blz. 1 A 1 : geleidactief blz. 1 A 2 : passief via gebogen been blz. 2 A 3 : passief via gestrekt been blz.

Nadere informatie

Brandwerend "volgens de Crib 5 norm" en uitgerust met een ondoordringbare hoes Bestemd voor internaten, zorg- en andere instellingen Afwasbare hoes

Brandwerend volgens de Crib 5 norm en uitgerust met een ondoordringbare hoes Bestemd voor internaten, zorg- en andere instellingen Afwasbare hoes Mousse matrassen Brandwerend "volgens de Crib 5 norm" en uitgerust met een ondoordringbare hoes Bestemd voor internaten, zorg- en andere instellingen Afwasbare hoes Mousse matrassen Model Netto Bruto 195/85/*

Nadere informatie

Preventieve oefeningen voor de hardloper

Preventieve oefeningen voor de hardloper 1. Plankje. Uitgangspositie: Buiklig; steun op beide ellebogen. Uitvoering: Steun op beide ellebogen en beide knieën. Romp en benen maken een rechte plank. Foto 1. Aandachtspunten: - Let op rechte rug

Nadere informatie

2 e matras en kussen DROOM DEAL WEKEN HALVE PRIJS. *Vraag naar de voorwaarden.

2 e matras en kussen DROOM DEAL WEKEN HALVE PRIJS. *Vraag naar de voorwaarden. DROOM DEAL WEKEN en kussen HALVE PRIJS * OPTIMALE VENTILATIE VOOR EEN PERFECT SLAAPKLIMAAT Met de eerste warme dagen van het seizoen achter de rug en de zomer voor de deur is goede ventilatie essentieel

Nadere informatie

Ga op de rug liggen. Buig de knieën en zet de voeten plat op de grond. Klap beide knieën naar één kant.

Ga op de rug liggen. Buig de knieën en zet de voeten plat op de grond. Klap beide knieën naar één kant. BUIKSPIEREN Klap beide knieën naar één kant. Beweeg de kin naar de borst en kom met de romp een klein stukje recht omhoog. Houd 4 tellen vast en ga langzaam weer terug. Bij nekklachten, nek ondersteunen

Nadere informatie

Ontdek de HYBRID Serie M Line matrassen!

Ontdek de HYBRID Serie M Line matrassen! Ontdek de HYBRID Serie M Line matrassen! Uitstekende ondersteuning Goede ventilatie Nu 2 e matras HALVE PRIJS * + Fit Pillow van 89,- voor 69,- Voortreffelijke drukverdeling *vraag naar de voorwaarden

Nadere informatie