Ontdek onze kennis en kracht in groen onderzoek. Biotechnologie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ontdek onze kennis en kracht in groen onderzoek. Biotechnologie"

Transcriptie

1 Ontdek onze kennis en kracht in groen onderzoek Biotechnologie

2 Uw uitdagingen Bent u werkzaam in de siergewas- of groenteveredeling? Dan wilt u tot in het allerkleinste detail uw bestaande producten kunnen verbeteren en verfijnen en nieuwe producten ontwikkelen. Bepalend voor uw succes zijn onder meer uiterlijke kenmerken, inhoudsstoffen, smaak en ziekteresistentie. De inzet van moleculaire onderzoeksen analysetechnieken wordt daarin steeds belangrijker. Het is immers dé methode om met uiterste precisie uw producten op moleculair niveau (DNA) in kaart te brengen en aan te passen. Daarom bent u op zoekt naar partners die expertise en ervaring hebben op dit specialistische gebied. Ooit gedacht aan de samenwerking met studenten en docent-onderzoekers van de opleiding Groene Biotechnologie van Hogeschool Inholland? DNA-test ontwikkeld om virusresistentie aan te tonen Iwan van Vliet, projectleider bij Westland Seeds: Wij zijn specialist in de veredeling van paprika s. Zaken als smaak, kleur, glans, vorm en formaat kunnen wij tot in de finesse bepalen. Onze klanten willen er bovendien zeker van zijn dat onze producten resistent zijn tegen ziektes, plagen en virussen. Om dat aan te tonen waren we tot voor kort aangewezen op de traditionele biotoets. Onze wens was om dat voortaan met een DNA-test te kunnen doen. Maar goede labs én expertise op het gebied van moleculaire merkers hebben wij zelf niet in huis. Toch willen we dit soort innovaties doorvoeren om de concurrentie voor te blijven. Daarom hebben studenten van Inholland Biotechnologie onder begeleiding van een docent-onderzoeker een DNA-test ontwikkeld om resistentie van de plant tegen een virus aan te tonen. Tegelijkertijd hebben studenten van Inholland Tuinbouw & Agribusiness op dezelfde planten een biotoets uitgevoerd. De resultaten bleken precies overeen te komen, dus weten we nu zeker dat we over een goede en betrouwbare DNA-test beschikken. Deze multidisciplinaire aanpak waarbij studenten van twee verschillende opleidingen hun expertise beschikbaar stelden, is voor ons héél interessant. Reden genoeg om de samenwerking in nieuwe projecten voort te zetten.

3 Onze kracht We staan erom bekend dat we de nieuwe generatie biotechnologisch onderzoeksmedewerkers opleiden. Maar we doen veel meer. Onze studenten voeren tijdens hun studie onderzoek uit in opdracht van bedrijven uit de groente- en siergewasveredeling. Ze doen dat onder leiding van onze ervaren docent-onderzoekers. Daarnaast hebben onderzoekers eigen onderzoeksprojecten waarin ze de nieuwste veredelingstechnieken toepassen voor bedrijven. Ook dragen docent-onderzoekers en lectoren graag hun expertise en praktijkervaring over aan professionals die werkzaam zijn in de veredelingssector. Speciaal voor hen ontwikkelden wij de cursus Novel Breeding Tools, waarin hun kennis over de nieuwste moleculaire onderzoekstechnieken up-to-date wordt gebracht. Onze kennis en expertise Binnen de wereld van groene biotechnologie spitst onze expertise zich toe op met name de moleculaire veredeling van gewassen. We zijn gespecialiseerd in: Gerichte mutagenese door middel van CRISPR/Cas De ontwikkeling van moleculaire merkers en DNA-testen Onderzoek naar inhoudsstoffen (secundaire metabolieten) Kennisontwikkeling en innovatie In nauwe samenwerking met diverse veredelingsbedrijven en kennisinstellingen werken we aan de optimalisatie van de CRISPR/Cas techniek, met de petunia als modelgewas. Nieuwe kennis en inzichten kunnen we vervolgens toepassen in elk ander gewas. In opdracht van veredelingsbedrijven ontwikkelen we ook moleculaire merkers die de veredeling kunnen ondersteunen en versnellen. Nieuw is ons onderzoek naar waardevolle inhoudsstoffen van planten. Door middel van moleculaire veredeling proberen we het gehalte aan inhoudsstoffen te verhogen. Dit onderzoek voeren we samen met de opleidingen Tuinbouw & Agribusiness en Chemie van Inholland uit. Kortom: we zijn voor bedrijven en instellingen een interessante onderzoeks- en kennispartner en dragen bij aan de ontwikkeling van moleculair onderzoek, productinnovatie en nieuwe gewassen voor de teelt- en veredelingssector.

4 Uw mogelijkheden Een waardevolle partner met essentiële kennis Ad van Rooijen, manager R&D bij De Ruijter Innovations We zijn een innovatieve speler in de rozenveredeling. Onze sector heeft zich tot nu toe ontwikkeld op basis van klassieke veredelingsmethoden in combinatie met veel praktijkervaring. De toekomst van ons vakgebied ligt in de moleculaire onderzoekstechnieken en DNA-tools. Daarmee kunnen we producten sneller verbeteren, verder verfijnen én nieuwe producten ontwikkelen. Daarom is het essentieel dat we er zelf kennis over hebben. Want dan zijn we in staat om professioneel te sparren met onderzoekers die moleculair onderzoek voor ons uitvoeren. Om die reden heb ik de post-hbo cursus Novel Breeding Tools gevolgd. Ontwikkeld door het lectoraat Green Biotechnology van de Hogeschool Inholland, in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam, Greenport Aalsmeer en de Amsterdam Economic Board. Een praktijkgerichte cursus waarmee ik mijn kennis over de nieuwste moleculaire technieken en de toepassing ervan volledig up-to-date heb gebracht. Het was ook dé mogelijkheid om met vakgenoten ervaringen uit te wisselen en aan interessante netwerken te bouwen. We denken na over intensievere samenwerking met de opleiding Groene Biotechnologie van Hogeschool Inholland. Het is een waardevolle partner met voor ons essentiële kennis. Misschien dat in de toekomst studenten onderzoek kunnen uitvoeren in innovatieprojecten die we samen met collega-bedrijven initiëren. Samenwerking is mogelijk op veel verschillende fronten. De vorm waarin we opdrachten vervullen stemmen we af op uw vraagstuk. Denk hierbij aan: Stages, afstudeeropdrachten en literatuuronderzoek Onderzoeksprojecten: team van studenten onder begeleiding van een docent-onderzoeker en/of lector Samenwerking in onderzoeks- en innovatieprogramma s (sectoren, regio s) met andere opleidingen, Hogescholen of Universiteiten. Kennisoverdracht in de vorm van opleidingen en cursussen voor professionals in de verdelingssector De organisatie van expertmeetings, waar u kennis kunt delen en netwerken

5 Multidisciplinair Groene kennispartner Bij multidisciplinaire vraagstukken werken we ook samen met studenten en docent-onderzoekers van collega-opleidingen binnen Hogeschool Inholland, waaronder Chemie, Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek, Tuinbouw & Agribusiness, Food Commerce & Technology en Landscape & Environment Management. Daarnaast beschikken we over een uitgebreid relatienetwerk binnen de veredelingssector waarin we inspirerende samenwerking tussen bedrijven en onderzoekers tot stand kunnen brengen. U ziet: We zijn inmiddels veel meer dan een opleiding alleen. We zijn uitgegroeid tot een serieuze partner voor onderzoek in de groene biotechnologie voor onder meer: Bedrijven in de veredeling van groente en siergewassen met eigen laboratoria. Studenten gaan hier aan de slag voor stages en afstudeeropdrachten. Bedrijven in de veredeling van groente en siergewassen zonder eigen moleculair of celbiologisch laboratorium. Voor hen biedt ons eigen laboratorium uitkomst. Studenten en docentonderzoekers voeren hier onderzoek uit. Daarmee stellen we ook deze bedrijven in staat om nieuwe innovatieve wegen in te slaan. Universiteiten en onderzoeksinstellingen waarmee we gezamenlijk, innovatief onderzoek uitvoeren. Daarnaast hebben we stevige partnerships met bijvoorbeeld Seed Valley, Amsterdam Green Campus, Greenports, Centers of Expertise, Amsterdam Economic Board en de Provincie Noord-Holland. We dragen daarin samen met andere opleidingsorganisaties, bedrijven en kennisinstellingen bij aan de innovatie in de regio. Inmiddels hebben we samenwerkingsverbanden met de volgende bedrijven en instellingen: Westland Seeds Bejo Zaden Syngenta Flowers De Ruijter Innovations ENZA Zaden Wageningen University & Research (WUR) Universiteit van Amsterdam (UvA) Universiteit Utrecht (UU)

6 Uw voordelen Betrek ons ook bij uw onderzoeksvraagstukken. Maak kennis en werk samen met de biotechnologisch onderzoekers van de toekomst en onze ervaren docentonderzoekers. Doe uw voordeel met hun unieke kennis en uitstekende onderzoeksvaardigheden binnen de groene biotechnologie en moleculaire veredeling in het bijzonder. Maak gebruik van de concreet toepasbare resultaten in uw praktijk, waarmee u nieuwe innovatieve wegen inslaat. Er zijn vele vormen van samenwerking mogelijk. Bent u tevreden? Dan helpen we u ook graag bij uw andere vraagstukken. Zo bouwen we samen aan een hecht partnership. Laten we kennismaken Hebben we uw interesse gewekt? Neem dan gerust contact op met: Dr. Nelleke Kreike Lector Green Biotechnology / nelleke.kreike@inholland.nl Tijdens een persoonlijke kennismaking gaan we samen op zoek naar de juiste match tussen uw vraagstukken en de kennis en vaardigheden van onze studenten, docent-onderzoekers en lectoren. We hopen op een langdurige samenwerking waarin we opdrachten voor u vervullen, kennis delen en u introduceren in ons netwerk. De vergoeding voor onze inzet - in euro s, in de vorm van een tegenprestatie of een combinatie van beide - bepalen we vooraf. Wij kijken uit naar een inspirerende, succesvolle samenwerking! Jonge experts die bijdragen aan onze innovatie Henk Huijts van Bejo Zaden: We zijn een innovatieve zaadveredelaar voor de professionele groenteteler. In onze eigen R&D labs doen we DNA-onderzoek om zaden te kunnen leveren die helemaal voldoen aan de wensen van onze klanten. Diverse medewerkers van ons bedrijf hebben de opleiding Groene Biotechnologie bij de Hogeschool Inholland gevolgd. Ook werken we al jaren samen met studenten van de opleiding, de medewerkers van de toekomst. Ze hebben passie voor planten en beheersen de nieuwste DNAtechnieken om binnen onze onderzoeksgroepen te werken. Ze hebben hun eigen verantwoordelijkheid: van onderzoeksplan en analyse tot de presentatie van resultaten. Ze werken nauwkeurig en zijn breed inzetbaar, of het nu gaat om pathogeen-detectie bij ziekte, het uitvoeren van DNAtesten, weefselkweek of celfusie. Deze jonge talenten fungeren als volwaardige medewerkers binnen onze gewasteams en leveren een belangrijke bijdrage aan de innovatie binnen ons bedrijf. Hogeschool Inholland Agri, Food & Life Sciences Biotechnologie De Boelelaan HV AMSTERDAM

Toepassingen van Biotechnologie in de Agri & Food Sector

Toepassingen van Biotechnologie in de Agri & Food Sector Toepassingen van Biotechnologie in de Agri & Food Sector DAS Lectoren bijeenkomst 13 November 2014 Dr C.M. Kreike Lector Green Biotechnology Hogeschool Inholland Life Sciences and Chemistry 1 Definitie

Nadere informatie

Agri, Food & Life Science People Plants Possibilities

Agri, Food & Life Science People Plants Possibilities Agri, Food & Life Science People Plants Possibilities 20 mei 2015 dr. C.M. Kreike Inhoud Lectoraat Green Biotechnology People Plants Possibilities Toekomst Lectoraat Green Biotechnology Missie: Het verstevigen

Nadere informatie

Welkom bij Hogeschool Inholland Locatie Tijd

Welkom bij Hogeschool Inholland Locatie Tijd Welkom bij Hogeschool Inholland Locatie Tijd Informatiemarkt: opleidingsbrochures & stel je vraag Food Commerce & Technology met het Wellant mbo, Life Sciences & Chemistry,, Mondzorgkunde, en Verloskunde.

Nadere informatie

Agriculture De uitdagingen van een Biobased Economy voor het onderwijs

Agriculture De uitdagingen van een Biobased Economy voor het onderwijs Agriculture De uitdagingen van een Biobased Economy voor het onderwijs Tuinbouw Kennisdag 2012 Bleiswijk 27 november 2012 Transitie naar Duurzame Samenleving Van lineair naar circulair Triple P bottom-line

Nadere informatie

Inventarisatie regulier en cursorisch onderwijs m.b.t.veredeling en teeltmateriaal Regulier en cursorisch onderwijs Grote vraag naar personeel op het vakgebied van veredeling en plantaardig teeltmateriaal.

Nadere informatie

Plant, mens en innovatie. BSc Plantenwetenschappen 17 maart 2018

Plant, mens en innovatie. BSc Plantenwetenschappen 17 maart 2018 Plant, mens en innovatie BSc Plantenwetenschappen 17 maart 2018 Plant your future! Waarom Plantenwetenschappen studeren? Plant en Mens Toenemende vraag plantaardige productie Plant en Innovatie MEER MINDER

Nadere informatie

Leren van en met elkaar

Leren van en met elkaar Leren van en met elkaar Leer- en Innovatie- Netwerk (LIN) Een Leer- en InnovatieNetwerk (LIN) is een intensieve samenwerking tussen een zorginstelling en het onderwijs. Studenten, verpleegkundigen en verzorgenden

Nadere informatie

Onderzoek doen met de wortels in de praktijk en ondernemen met kennis op topniveau. Innovatiemotor Greenport Aalsmeer TUINBOUW EN UITGANGSMATERIALEN

Onderzoek doen met de wortels in de praktijk en ondernemen met kennis op topniveau. Innovatiemotor Greenport Aalsmeer TUINBOUW EN UITGANGSMATERIALEN TUINBOUW EN UITGANGSMATERIALEN Innovatiemotor Greenport Aalsmeer Onderzoek doen met de wortels in de praktijk en ondernemen met kennis op topniveau Duizenden Nederlandse ondernemers kweken en verhandelen

Nadere informatie

Bijeenkomst Alumni Wageningen. Datum 15 april 2014. Bijdrage van de veredeling aan de wereldvoedselvoorziening

Bijeenkomst Alumni Wageningen. Datum 15 april 2014. Bijdrage van de veredeling aan de wereldvoedselvoorziening Bijeenkomst Alumni Wageningen Datum 15 april 2014 Bijdrage van de veredeling aan de wereldvoedselvoorziening Wageningen NM 10 1971 1979 Jan Omvlee 100% zelfstandig 100% mensen 100% groenten Onze aanpak

Nadere informatie

SUCCESS. tastes better TOGETHER

SUCCESS. tastes better TOGETHER SUCCESS tastes better TOGETHER Nunhems, een dochterbedrijf van Bayer CropScience, is een wereldwijd opererende specialist in groentezaden en concepten. Met een uitgebreid assortiment van 2.500 rassen en

Nadere informatie

Ambitie: Op naar een Vitale Teelt in 2030

Ambitie: Op naar een Vitale Teelt in 2030 Ambitie: Op naar een Vitale Teelt in 2030 Met bollen en bloemen van topkwaliteit, vrij van ziekten, op een rendabele manier geteeld in harmonie met de omgeving, emissieloos, klimaatneutraal en met een

Nadere informatie

De invloed van zoutstress op plantengroei

De invloed van zoutstress op plantengroei School: Bedrijf: Titel project: 1. De opdracht Opdrachtgever Jullie opdrachtgever is Seed Valley en je baas is programmamanager mvr. Wagenaar. Zij zal het project introduceren en aan haar moet je tussentijds

Nadere informatie

Samenwerking in de praktijk: ICT lab voor studenten ICT-campus als verbinder

Samenwerking in de praktijk: ICT lab voor studenten ICT-campus als verbinder Samenwerking in de praktijk: ICT lab voor studenten ICT-campus als verbinder Innovatieve oplossingen worden bereikt door samenwerken. ICT Campus brengt bedrijven en kennisinstellingen bij elkaar, om van

Nadere informatie

studenten die gekozen hebben voor een studie aan deze Universiteit.

studenten die gekozen hebben voor een studie aan deze Universiteit. Dames en heren, Graag heet ik u van harte welkom bij de opening van het Academisch Jaar 2013/2014. Met uw aanwezigheid vandaag geeft u nog eens blijk van uw bijzondere verbondenheid aan deze Universiteit,

Nadere informatie

Innovatieprogramma. New business met plantenstoffen uit de tuinbouw. Nieuwegein, 18 april 2017 Jan Smits Kenniscentrum Plantenstoffen

Innovatieprogramma. New business met plantenstoffen uit de tuinbouw. Nieuwegein, 18 april 2017 Jan Smits Kenniscentrum Plantenstoffen Innovatieprogramma New business met plantenstoffen uit de tuinbouw Nieuwegein, 18 april 2017 Jan Smits Kenniscentrum Plantenstoffen Ambitie Realisatie van nieuwe verdienmodellen met plantenstoffen voor

Nadere informatie

mbo Food & Lifestyle Nieuw in Almere per september 2017 in nieuwe mbo vleugel Word wegwijs in de voedingswereld

mbo Food & Lifestyle Nieuw in Almere per september 2017 in nieuwe mbo vleugel Word wegwijs in de voedingswereld mbo Food & Lifestyle Nieuw in Almere per september 2017 in nieuwe mbo vleugel Word wegwijs in de voedingswereld mbo Food & Lifestyle Geïnteresseerd in het verhaal achter het voedseletiket en de invloed

Nadere informatie

Praktijkgericht onderzoek op de Hanzehogeschool. Folkert Faber

Praktijkgericht onderzoek op de Hanzehogeschool. Folkert Faber Praktijkgericht onderzoek op de Hanzehogeschool Folkert Faber Hoe is het georganiseerd? Onderwijs 4 verschillende opleidingen: Bioinformatica Chemie Chemische Technologie Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

Nadere informatie

People Plants Possibilities. lectorale rede Dr. C.M. Kreike

People Plants Possibilities. lectorale rede Dr. C.M. Kreike People Plants Possibilities lectorale rede Dr. C.M. Kreike People Plants Possibilities Dr. C. M. Kreike Publicatie bij de rede, uitgesproken bij de aanvaarding van het ambt als lector Green Biotechnology

Nadere informatie

Studiereis Nederland. 6, 7 en 8 februari op expeditie naar de mooiste onderwijsinnovaties, campussen en good practice PPS-en van het land

Studiereis Nederland. 6, 7 en 8 februari op expeditie naar de mooiste onderwijsinnovaties, campussen en good practice PPS-en van het land Studiereis Nederland 6, 7 en 8 februari 2019 op expeditie naar de mooiste onderwijsinnovaties, campussen en good practice PPS-en van het land Voorlopig programma Katapult studiereis 6,7 en 8 februari 2019

Nadere informatie

onderzoek op het hbo transformeert de samenleving tekst: Rob Voorwinden

onderzoek op het hbo transformeert de samenleving tekst: Rob Voorwinden onderzoek op het hbo transformeert de samenleving tekst: Rob Voorwinden 6 De wereld verandert: om ons heen zien we langzaam systemen en instituties omvallen. Wat daarvoor in de plaats komt? Hbo-onderzoek

Nadere informatie

De indeling van de sector Landbouw & Natuurlijke omgeving

De indeling van de sector Landbouw & Natuurlijke omgeving De indeling van de sector Landbouw & Natuurlijke omgeving Elke sector is opgedeeld in vijf tot acht subsectoren. Deze sector is ingedeeld in vijf subsectoren: 1 Landschap 2 Voedsel en dierhouderij 3 Biologie

Nadere informatie

Samenwerken aan een toekomstbestendige retailsector

Samenwerken aan een toekomstbestendige retailsector Samenwerken aan een toekomstbestendige retailsector Wie wij zijn Het Retail Innovation Platform helpt de innovatie- en concurrentiekracht van de retailsector te versterken. Samen met retailers en andere

Nadere informatie

Onderwijs en Kennisoverdracht

Onderwijs en Kennisoverdracht Onderwijs en Kennisoverdracht Ontwikkelingen in de duurzame landbouw in Suriname Prof. Tiny van Boekel, Decaan voor Onderwijs/Vice-rector, Wageningen University & Research Centre, NL Inhoud lezing Ontwikkelingen

Nadere informatie

Opbrengst workshop: Onderwijs voor de toekomst, DAS conferentie 23 maart 2017

Opbrengst workshop: Onderwijs voor de toekomst, DAS conferentie 23 maart 2017 Hieronder volgt de inhoud van de workshop Onderwijs voor de toekomst, die gehouden is op de DAS conferentie van 23 maart 2017, gevolgd door de opdracht die vooraf toegestuurd is aan de deelnemers en tot

Nadere informatie

RAAK-AWARD Juryrapport

RAAK-AWARD Juryrapport RAAK-AWARD 2018 Juryrapport De RAAK-award Bij praktijkgericht onderzoek van hogescholen werken lectoren aan vragen en problemen uit de praktijk. Het onderzoek wordt uitgevoerd door onderzoekers samen met

Nadere informatie

Demokwekerij Westland. Het tuinbouw innovatiecentrum. Seminar Curaçao

Demokwekerij Westland. Het tuinbouw innovatiecentrum. Seminar Curaçao Demokwekerij Westland Het tuinbouw innovatiecentrum Seminar Curaçao Even voorstellen: Peet van Adrichem Techneut / Kweker Directeur Demokwekerij Westland Programma: 1.Tuinbouw Nederland / Westland 2.Bedrijf

Nadere informatie

werk maken van een groene economie

werk maken van een groene economie Groen onderwijs 2013 2011 VMBO groen 34.472 MBO 30.060 8.891 WO 6.456 onderwijsgroep CONTACT Wilt u meer weten over het groene onderwijs? Neem dan contact op met de Groene Kennis Coöperatie, het innovatieplatform

Nadere informatie

Lectoraat Identiteitsmarketing. Hoe wij graag met u willen samenwerken. Kom verder. Saxion.

Lectoraat Identiteitsmarketing. Hoe wij graag met u willen samenwerken. Kom verder. Saxion. Lectoraat Identiteitsmarketing Hoe wij graag met u willen samenwerken Kom verder. Saxion. Welkom bij het Lectoraat Identiteitsmarketing Identiteitsmarketing draait om de betekenis die uw organisatie kan

Nadere informatie

Wageningen University & Research. Wageningen, 14 Oktober 2017 Prof. dr Arthur Mol, Rector Magnificus

Wageningen University & Research. Wageningen, 14 Oktober 2017 Prof. dr Arthur Mol, Rector Magnificus Wageningen University & Research Wageningen, 14 Oktober 2017 Prof. dr Arthur Mol, Rector Magnificus 2017 Het begon in 1918 Van Landbouwhogeschool tot University & Research of the Life Sciences 1960s: primair

Nadere informatie

welkom. brochure 2019

welkom. brochure 2019 welkom. brochure 2019 for those who make it possible. Possible is er voor mensen. Niet zomaar mensen, maar vakmensen zoals jij. Professionals die weten waar ze mee bezig zijn, hun vak beheersen en hun

Nadere informatie

Samenwerking met buitenlandse universiteiten

Samenwerking met buitenlandse universiteiten Samenwerking met buitenlandse universiteiten INSPIRATIE- EN KENNISDAG PLANT & FOOD, 25 november 2014 Rik Eweg Lector Duurzame Agribusiness in Metropolitane Gebieden Opzet workshop 1. Ervaringen binnen

Nadere informatie

Maak kennis met dé groene kennispartner in uw regio. Voor jouw volgende carrièrestap... Landscape and Environment Management

Maak kennis met dé groene kennispartner in uw regio. Voor jouw volgende carrièrestap... Landscape and Environment Management Maak kennis met dé groene kennispartner in uw regio Landscape and Environment Management Voor jouw volgende carrièrestap... Flexibele deeltijdopleiding Tuinbouw & Agribusiness Voor jouw volgende carrièrestap

Nadere informatie

Maak kennis met dé groene kennispartner in uw regio. Voor jouw volgende carrièrestap... Landscape and Environment Management

Maak kennis met dé groene kennispartner in uw regio. Voor jouw volgende carrièrestap... Landscape and Environment Management Maak kennis met dé groene kennispartner in uw regio Landscape and Environment Management Voor jouw volgende carrièrestap... Flexibele deeltijdopleiding Tuinbouw en Agribusiness Voor jouw volgende carrièrestap

Nadere informatie

Profiel. Opleidingsmanager HBO-Rechten. 10 mei Opdrachtgever Hogeschool van Amsterdam Faculteit Maatschappij en Recht

Profiel. Opleidingsmanager HBO-Rechten. 10 mei Opdrachtgever Hogeschool van Amsterdam Faculteit Maatschappij en Recht Profiel Opleidingsmanager HBO-Rechten 10 mei 2017 Opdrachtgever Hogeschool van Amsterdam Faculteit Maatschappij en Recht Voor meer informatie over de functie Jeannette van der Vorm, adviseur Leeuwendaal

Nadere informatie

Biobased praktijkgericht onderzoek bij BML. Docentendag

Biobased praktijkgericht onderzoek bij BML. Docentendag Biobased praktijkgericht onderzoek bij BML Docentendag Barbara Schrammeijer, 29 september 2017 Biobased praktijkgericht onderzoek bij Hogeschool Rotterdam Biobased projectonderzoek aan planteninhoudstoffen

Nadere informatie

ALLES OVER GENVOEDSEL EN ARGUMENTEN TÉGEN CRISPR-CAS GEWAS

ALLES OVER GENVOEDSEL EN ARGUMENTEN TÉGEN CRISPR-CAS GEWAS Next economy GEPLAATST DOOR: BERTUS BUIZER DIRECTEUR BUIZER ADVIES DUURZAME LANDBOUW EN ENERGIE VR 3 AUG ALLES OVER GENVOEDSEL EN ARGUMENTEN TÉGEN CRISPR-CAS GEWAS door Bertus Buizer (Buizer Advies) 25

Nadere informatie

Congres Logistiek Slim verbinden! Tien jaar Lectoraat Logistiek: terug- en vooruitblik

Congres Logistiek Slim verbinden! Tien jaar Lectoraat Logistiek: terug- en vooruitblik Congres Logistiek Slim verbinden! Tien jaar Lectoraat Logistiek: terug- en vooruitblik Stef Weijers, Lector Logistiek en Allianties, HAN 31 januari 2013 Anno 2012 In Logistiek is 15% van de bedrijven wel

Nadere informatie

Transformatie naar een slimme, datagedreven tuinbouw

Transformatie naar een slimme, datagedreven tuinbouw Transformatie naar een slimme, datagedreven tuinbouw de rol van onderzoek 19 oktober 2017, prof.dr.ir. Jack van der Vorst, lid concernraad Wageningen University & Research Wereldwijde uitdagingen land-

Nadere informatie

NFI Academy. Sleutel tot de expertise van het Nederlands Forensisch Instituut

NFI Academy. Sleutel tot de expertise van het Nederlands Forensisch Instituut NFI Academy Sleutel tot de expertise van het Nederlands Forensisch Instituut NFI Academy Kennis voor een succesvolle forensische keten Forensisch onderzoek wordt steeds belangrijker voor de opsporing en

Nadere informatie

Seed Valley regiodebat

Seed Valley regiodebat Seed Valley regiodebat Nieuwe veredelingsmethoden: wat kan & wat mag? datum en plaats: 16 februari 2017, Vaktentoonstelling Tulp, Proeftuin Zwaagdijk aantal deelnemers: 70, het maximale aantal dat in de

Nadere informatie

Centre for Biobased Economy Innoveren van kennisoverdracht. Gerlinde van Vilsteren, 23 juni 2015

Centre for Biobased Economy Innoveren van kennisoverdracht. Gerlinde van Vilsteren, 23 juni 2015 Centre for Biobased Economy Innoveren van kennisoverdracht Gerlinde van Vilsteren, 23 juni 2015 Onderzoeksagenda Biobased Economy 2015-2027 B4B: biobased voor bedrijven, burgers en beleid - ONDERWIJS Kansen

Nadere informatie

Notitie. Centres of Expertise en onderzoeksinstellingen. Samenwerking op onderzoek in de regio

Notitie. Centres of Expertise en onderzoeksinstellingen. Samenwerking op onderzoek in de regio Notitie Centres of Expertise en onderzoeksinstellingen Samenwerking op onderzoek in de regio Colofon De korte notitie Centres of Expertise en onderzoeksinstellingen: Samenwerking op onderzoek in de regio

Nadere informatie

Hoe kan Hogeschool Utrecht social media inzetten om een duurzame relatie op te bouwen met haar (oud) studenten?

Hoe kan Hogeschool Utrecht social media inzetten om een duurzame relatie op te bouwen met haar (oud) studenten? Hoe kan Hogeschool Utrecht social media inzetten om een duurzame relatie op te bouwen met haar (oud) studenten? Deadline: 27 juni 2010 Prijzengeld: 5000,- Battle Type: (Zie voor meer informatie over de

Nadere informatie

Plant, mens en innovatie. BSc Plantenwetenschappen John van t Klooster, Anja Kuipers, Ruben Dümmer 12 maart 2016

Plant, mens en innovatie. BSc Plantenwetenschappen John van t Klooster, Anja Kuipers, Ruben Dümmer 12 maart 2016 Plant, mens en innovatie BSc Plantenwetenschappen John van t Klooster, Anja Kuipers, Ruben Dümmer 12 maart 2016 Plant your future! Waarom Plantenwetenschappen studeren? Plant en Mens Toenemende vraag plantaardige

Nadere informatie

Wageningen University & Research. Wageningen, 04 November 2017 Prof. dr Arthur Mol, Rector Magnificus

Wageningen University & Research. Wageningen, 04 November 2017 Prof. dr Arthur Mol, Rector Magnificus Wageningen University & Research Wageningen, 04 November 2017 Prof. dr Arthur Mol, Rector Magnificus 2017 Het begon in 1918 Van Landbouwhogeschool tot University & Research of the Life Sciences 1960s:

Nadere informatie

Stichting Ieder mbo een practoraat. Elvira Coffetti, Flora van Eck, Jorick Scheerens Woensdag 23 november 2016 BTG ZWS, Ede

Stichting Ieder mbo een practoraat. Elvira Coffetti, Flora van Eck, Jorick Scheerens Woensdag 23 november 2016 BTG ZWS, Ede Stichting Ieder mbo een practoraat Elvira Coffetti, Flora van Eck, Jorick Scheerens Woensdag 23 november 2016 BTG ZWS, Ede Wat is het Practoraat Sociale Media? Drie deelprojecten (Amsterdamse Mbo-agenda):

Nadere informatie

Talentenprogramma Verzilver je talent

Talentenprogramma Verzilver je talent Talentenprogramma Verzilver je talent Meer ondernemers, docenten en studenten aan de slag met innovaties MeetUp4: in samenwerking met InHolland, Greenport West-Holland en ManageMind Group 4 juni 2019 Kasdekproducent

Nadere informatie

Wageningen University & Research. Wageningen, 5 November 2016 Prof. dr Arthur Mol, Rector Magnificus

Wageningen University & Research. Wageningen, 5 November 2016 Prof. dr Arthur Mol, Rector Magnificus Wageningen University & Research Wageningen, 5 November 2016 Prof. dr Arthur Mol, Rector Magnificus 2016 Het begon in 1918 Wageningen University & Research Wageningen University Medewerkers: 2,600 studenten:>

Nadere informatie

Slim Samenwerken - bijeenkomst VNG

Slim Samenwerken - bijeenkomst VNG Slim Samenwerken - bijeenkomst VNG Jacques C. Dekker 14 november 2012 Friesland, Groningen, Drenthe, Duitsland, Scandinavië Titel van deze slide Agribusiness NHN Productie: 3 miljard Werk: 15.000 arbeidsplaatsen

Nadere informatie

INNOVATIE- MOTOR VOOR HAVEN EN STAD

INNOVATIE- MOTOR VOOR HAVEN EN STAD INNOVATIE- MOTOR VOOR HAVEN EN STAD _ RDM CENTRE OF EXPERTISE Rotterdam heeft de ambitie uit te groeien tot een klimaatbestendige deltastad met de meest innovatieve en duurzame haven ter wereld. Deze ambitie

Nadere informatie

Hybride aardappel, versnelling van veredeling en vermeerdering

Hybride aardappel, versnelling van veredeling en vermeerdering Hybride aardappel, versnelling van veredeling en vermeerdering Pim Lindhout Jaarcongres Nederlandse Akkerbouw Vakbond De Schakel, Nijkerk 28 februari 2018 Solynta oprichters Theo Schotte, veredeling Hein

Nadere informatie

NB Zonder volledig ingevulde en ondertekende formulieren wordt een aanvraag niet in behandeling genomen.

NB Zonder volledig ingevulde en ondertekende formulieren wordt een aanvraag niet in behandeling genomen. Het aanvraagformulier bevat kerngegevens van het projectvoorstel en de penvoerende hogeschool. De projectpartners dienen middels ondertekening van het formulier hun betrokkenheid te verklaren. NB Zonder

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Gelet op artikel 5.6, vijfde lid, van de Wet studiefinanciering 2000;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Gelet op artikel 5.6, vijfde lid, van de Wet studiefinanciering 2000; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 36310 27 december 2013 Regeling van de Staatsecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 15 december 2013, nr.

Nadere informatie

Professionele Masters. Uitgangspunten verdere uitbouw aanbod professionele masters

Professionele Masters. Uitgangspunten verdere uitbouw aanbod professionele masters Professionele Masters Uitgangspunten verdere uitbouw aanbod professionele masters Professionele Masters Uitgangspunten verdere uitbouw aanbod professionele masters Inhoud 5 Voorwoord 7 Inleiding 8 Professionele

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Gelet op artikel 5.6, vijfde lid, van Wet studiefinanciering 2000;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Gelet op artikel 5.6, vijfde lid, van Wet studiefinanciering 2000; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 24893 4 december 2012 Regeling van de Staatsecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 1 november 2012, nr. DL/446544,

Nadere informatie

De vakbeurs voor professionals in het laboratorium

De vakbeurs voor professionals in het laboratorium De vakbeurs voor professionals in het laboratorium 7-8 OKTOBER 2015 JAARBEURS UTRECHT www.labtechnology.nl Partners: S C DE ONTMOETINGSPLAATS VOOR DE LABORATORIUMWERELD Op 7 en 8 oktober 2015 ontmoeten

Nadere informatie

We zien een datagedreven wereld vol kansen. Toepassingscentrum voor big data oplossingen

We zien een datagedreven wereld vol kansen. Toepassingscentrum voor big data oplossingen We zien een datagedreven wereld vol kansen Toepassingscentrum voor big data oplossingen We zien succesvolle organisaties groeien door big data 50% van de meest succesvolle organisaties Volg ons op twitter:

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres Postbus 20401

Nadere informatie

1. Wanneer kan je een octrooi (=patent) nemen op een planteigenschap die voordien nog niet gekend was in de landbouw?

1. Wanneer kan je een octrooi (=patent) nemen op een planteigenschap die voordien nog niet gekend was in de landbouw? Q&A Octrooien op planteigenschappen 1. Wanneer kan je een octrooi (=patent) nemen op een planteigenschap die voordien nog niet gekend was in de landbouw? Als het Europees Octrooi Bureau een patent verleent,

Nadere informatie

Jantineke Hofland Zijlstra, Wageningen UR Glastuinbouw

Jantineke Hofland Zijlstra, Wageningen UR Glastuinbouw Toepassing van moleculaire technieken voor monitoring van bodemschimmels in de glastuinbouw: van droom naar werkelijkheid Jantineke Hofland Zijlstra, Wageningen UR Glastuinbouw Monitoring schimmels in

Nadere informatie

Van Zuivelschool naar Life Sciences

Van Zuivelschool naar Life Sciences Van Zuivelschool naar Life Sciences 1 Programma Intro Terugblik Zuivelschool Levensmiddelentechnologie Start MBO Fusies Van Hall Larenstein Terugloop studentenaantallen Onderwijsontwikkeling Modules Leerplanschema

Nadere informatie

ZET UW TALENT IN BEWEGING

ZET UW TALENT IN BEWEGING LEREN & WERKEN BIJ VAN DEN BOSCH TRANSPORTEN ZET UW TALENT IN BEWEGING Bent u op zoek naar een uitdagende internationale leeromgeving waarin theorie en praktijk samenkomen? Wilt u uw studenten praktijkervaring

Nadere informatie

t Saet kruipt waar het niet gaan kan Research en DNA technieken

t Saet kruipt waar het niet gaan kan Research en DNA technieken t Saet kruipt waar het niet gaan kan Research en DNA technieken Organisatie Bejo Zaden BV Veredeling vollegrond Veredeling fruit crops Onderzoek Zaadteelt & vermeerdering Productie & verwerking Verkoop

Nadere informatie

. naturalis. nederlands centrum voor biodiversiteit. leiden. plantpathogenen, onderdeel van biodiversiteit? kennis en innovatie in breed perspectief

. naturalis. nederlands centrum voor biodiversiteit. leiden. plantpathogenen, onderdeel van biodiversiteit? kennis en innovatie in breed perspectief . naturalis nederlands centrum voor biodiversiteit. leiden plantpathogenen, onderdeel van biodiversiteit? kennis en innovatie in breed perspectief . naturalis nederlands centrum voor biodiversiteit. leiden

Nadere informatie

Greenport Horti Campus. Burgemeester Sjaak van der Tak 16 december 2011

Greenport Horti Campus. Burgemeester Sjaak van der Tak 16 december 2011 Greenport Horti Campus Burgemeester Sjaak van der Tak 16 december 2011 1 Internationaal kenniscentrum in het hart van de Greenport 2 Doel en ambitie Versterken internationale concurrentiekracht van de

Nadere informatie

OPLEIDINGSMANAGER MARKETING, SALES & TRADE

OPLEIDINGSMANAGER MARKETING, SALES & TRADE FUNCTIEPROFIEL OPLEIDINGSMANAGER MARKETING, SALES & TRADE HOGESCHOOL VAN AMSTERDAM FACULTEIT BUSINESS EN ECONOMIE Inhoudsopgave 1.Hogeschool van Amsterdam 3 De organisatie 3 De missie 3 Faculteit Business

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds ARTIKEL I. WIJZIGING REGELING STUDIEFINANCIERING 2000

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds ARTIKEL I. WIJZIGING REGELING STUDIEFINANCIERING 2000 STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 39945 29 juli 2016 Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 20-07-2016, nr. HO&S/1015324, houdende

Nadere informatie

Ondersteuning van impact door Hogescholen

Ondersteuning van impact door Hogescholen Ondersteuning van impact door Hogescholen Ronald Mooijer 27 juni 2017 Agenda IXA Impact Het belang van netwerken Directe ondersteuning aan onderzoekers driehoek Probleem Stakeholders Product Financiering

Nadere informatie

Professionalisering van docenten. Gerda Geerdink Studiedag Facta 24 maart 2015 Amersfoort

Professionalisering van docenten. Gerda Geerdink Studiedag Facta 24 maart 2015 Amersfoort Professionalisering van docenten Gerda Geerdink Studiedag Facta 24 maart 2015 Amersfoort Opbouw presentatie Welke docenten hebben we nodig? Professionalisering binnen de HAN Resultaten onderzoek naar vier

Nadere informatie

Titel van het project (Kort en krachtige weergave van het onderwerp) Wat kost een dorp? Onderzoek naar de geldstromen in een dorp.

Titel van het project (Kort en krachtige weergave van het onderwerp) Wat kost een dorp? Onderzoek naar de geldstromen in een dorp. ONDERZOEKSOPDRACHT KCNR februari 2014 Invulinstructie: Dit formulier is bedoeld voor afstudeeropdrachten die in een periode van gemiddeld 4 maanden (kunnen) worden uitgevoerd. Voor kortere klussen komt

Nadere informatie

Arbeidsmarkt. Bedrijfskunde. Technische bedrijfskunde

Arbeidsmarkt. Bedrijfskunde. Technische bedrijfskunde wo bedrijfskunde Goede managers komen altijd aan de bak, ook in tijden van crisis. Maar nu het herstel tegen lijkt te vallen moet je wel voorbereid zijn op verrassingen. Veel bedrijfskunde-opleidingen

Nadere informatie

Titel van het project (Kort en krachtige weergave van het onderwerp)

Titel van het project (Kort en krachtige weergave van het onderwerp) ONDERZOEKSOPDRACHT KCNR februari 2014 Invulinstructie: Dit formulier is bedoeld voor afstudeeropdrachten die in een periode van gemiddeld 4 maanden (kunnen) worden uitgevoerd. Voor kortere klussen komt

Nadere informatie

SAMENSPEL FORMELE EN INFORMELE ZORG

SAMENSPEL FORMELE EN INFORMELE ZORG SAMENSPEL FORMELE EN INFORMELE ZORG Nieuwsbrief No 1 Mei 2013 Dit is de eerste nieuwsbrief van het project Samenspel Formele en Informele zorg van de Wmo werkplaatsutrecht. Op de site www.wmowerkplaatsutrecht.nl

Nadere informatie

Een Groene Generatie met Energie voor de Toekomst. René Wijffels

Een Groene Generatie met Energie voor de Toekomst. René Wijffels Een Groene Generatie met Energie voor de Toekomst René Wijffels Inhoud Wat is Biobased Economy? De bio-economy in de VS Behoefte aan professionals in bio-based economy Een groene generatie met energie

Nadere informatie

mbo toegepaste biologie

mbo toegepaste biologie mbo toegepaste biologie 2016 2017 Groei terwijl je leert over alles wat leeft mbo toegepaste biologie Je eerste keuze voor je tweede natuur Ben jij nieuwsgierig naar alles wat leeft en groeit? Ben je gebiologeerd

Nadere informatie

bewust Alternatieve Leerweg

bewust Alternatieve Leerweg bewust Alternatieve Leerweg leren werken in de echte wereld inleiding waar staat ambachts plein voor 3 Jonge mensen een vak leren zodat zij op eigen kracht werk vinden. Daar staat Ambachtsplein voor. We

Nadere informatie

Flexibele deeltijdopleiding Tuinbouw en Agribusiness

Flexibele deeltijdopleiding Tuinbouw en Agribusiness Flexibele deeltijdopleiding Tuinbouw en Agribusiness Functies Opleidingsniveau URL Duur Kosten Subsidie Bedrijfsleider Ondernemer Chef Boomkwekerij Chef logistiek Inkoper HBO http://www.talentboom.nl/opleidingen/opleiding-flexibele-deeltijdopleiding-tuinbouw-enagribusiness-665.html

Nadere informatie

Toekomstige eerstelijns leidinggevenden alvast voorbereiden: casestudy Janssen Pharmaceutical

Toekomstige eerstelijns leidinggevenden alvast voorbereiden: casestudy Janssen Pharmaceutical 1 Toekomstige eerstelijns leidinggevenden alvast voorbereiden: casestudy Janssen Pharmaceutical Welkom! De wereld verandert steeds sneller, alles en iedereen is meer en meer met elkaar verbonden een behoorlijke

Nadere informatie

CoE Agrodier Resultaten en Kansen

CoE Agrodier Resultaten en Kansen CoE Agrodier Resultaten en Kansen Arjen Heerema Programma manager Vrz Secretaris Regiomakelaars Aeres: 1/10/17) Has: Management team Arjen Heerema (VHL) Bert van der Scheer (VHL) Ernest van den Boezem

Nadere informatie

INTERREG en kennisinstellingen Een succesvolle combinatie? Theo Miljoen en Benne Otten

INTERREG en kennisinstellingen Een succesvolle combinatie? Theo Miljoen en Benne Otten INTERREG en kennisinstellingen Een succesvolle combinatie? Theo Miljoen en Benne Otten Hanzehogeschool Groningen De Hanzehogeschool Groningen ontstond in 1798 Grootste hogeschool in Noord-Nederland met

Nadere informatie

Jong Talent Programma s

Jong Talent Programma s Kennis van de Overheid Jong Talent Programma s Investeer in de toekomst van uw organisatie Jong talent heeft de toekomst Ze zijn er gelukkig volop: jonge mensen die kiezen voor een carrière bij de overheid.

Nadere informatie

Green Business School Bert van Sonsbeek (Techniek) en Rob Kerkmeester (Gewasbescherming)

Green Business School Bert van Sonsbeek (Techniek) en Rob Kerkmeester (Gewasbescherming) Green Business School Bert van Sonsbeek (Techniek) en Rob Kerkmeester (Gewasbescherming) Inhoud presentatie Over Over Sector Green Business School Precisielandbouw op Hogeschool HAS Den Bosch Toekomst,

Nadere informatie

NFI Academy. Sleutel tot de expertise van het Nederlands Forensisch Instituut

NFI Academy. Sleutel tot de expertise van het Nederlands Forensisch Instituut NFI Academy Sleutel tot de expertise van het Nederlands Forensisch Instituut NFI Academy Sleutel tot de expertise van het Nederlands Forensisch Instituut Met ruim 500 professionals en expertise in meer

Nadere informatie

IselingeAcademie. Je verder specialiseren in onderwijs doe je bij Iselinge Academie

IselingeAcademie. Je verder specialiseren in onderwijs doe je bij Iselinge Academie IselingeAcademie post-hbo, masters en teamscholing Je verder specialiseren in onderwijs doe je bij Iselinge Academie 2019-2020 Iselinge Academie Iselinge Academie realiseert samen met Iselinge Hogeschool

Nadere informatie

CENSES YOUNG TOP CLASS TALENT VERBINDEN

CENSES YOUNG TOP CLASS TALENT VERBINDEN CENSES YOUNG TOP CLASS TALENT VERBINDEN ALLES DRAAIT OM TALENT Eigenlijk draait alles bij Censes om talent. Menselijk talent dat bedrijven in staat stelt hun prestaties en klantrelaties op een excellent

Nadere informatie

Onderzoeken van een modificatie om het telen van groenten op Mars mogelijk te maken

Onderzoeken van een modificatie om het telen van groenten op Mars mogelijk te maken Onderzoeken van een modificatie om het telen van groenten op Mars mogelijk te maken School: Bedrijf: Titel project: 1. De opdracht Opdrachtgever Nederland is wereldkampioen in de ontwikkeling van nieuwe

Nadere informatie

mbo toegepaste biologie

mbo toegepaste biologie mbo toegepaste biologie 2017 2018 Groei terwijl je leert over alles wat leeft mbo toegepaste biologie Je eerste keuze voor je tweede natuur Ben jij nieuwsgierig naar alles wat leeft en groeit? Ben je gebiologeerd

Nadere informatie

CONVENANT ICT CAMPUS PROGRAMMA 2 e FASE

CONVENANT ICT CAMPUS PROGRAMMA 2 e FASE CONVENANT ICT CAMPUS PROGRAMMA 2 e FASE Partijen 1. Namens de onderwijsinstellingen: a. Christelijke Hogeschool Ede (CHE), vertegenwoordigd door mevrouw J. Louisa- Muller, ; b. Hogeschool Arnhem Nijmegen

Nadere informatie

Kennisvalorisatie en Innovatief Netwerken met Grote Bedrijven. Best Practices: Centre for Knowledge Interchange Aachen

Kennisvalorisatie en Innovatief Netwerken met Grote Bedrijven. Best Practices: Centre for Knowledge Interchange Aachen Kennisvalorisatie en Innovatief Netwerken met Grote Bedrijven Best Practices: Centre for Knowledge Interchange Aachen Partnership between Siemens and RWTH Aachen Prof. dr. Annemieke Roobeek BSci Maarten

Nadere informatie

Welkom in het Horizon College

Welkom in het Horizon College Welkom in het Horizon College Bij het Horizon College maken we onze naam waar: we geven middelbaar beroepsonderwijs dat bij jou past en jouw horizon groter maakt. We leren je niet alleen een vak met toekomst,

Nadere informatie

Profiel. Opleidingsmanager Social Work. 15 juni Opdrachtgever Hogeschool van Amsterdam Faculteit Maatschappij en Recht

Profiel. Opleidingsmanager Social Work. 15 juni Opdrachtgever Hogeschool van Amsterdam Faculteit Maatschappij en Recht Profiel Opleidingsmanager Social Work 15 juni 2017 Opdrachtgever Hogeschool van Amsterdam Faculteit Maatschappij en Recht Voor meer informatie over de functie Jeannette van der Vorm, adviseur Leeuwendaal

Nadere informatie

Oriëntatiejaar Life Sciences

Oriëntatiejaar Life Sciences Oriëntatiejaar Life Sciences Oriëntatiejaar Life Sciences Joan Wellink (studieadviseur) Voor wie is het oriëntatiejaar? Wat is het oriëntatiejaar? Wat heb je nodig? Hoe en wat studeer je? Wat kun je er

Nadere informatie

General management and leadership. Vijfdaags programma voor ervaren financiële professionals

General management and leadership. Vijfdaags programma voor ervaren financiële professionals General management and leadership Vijfdaags programma voor ervaren financiële professionals Details Cursusduur 5 dagen Datum en locatie 27, 28, 29, 30 november 2017, 1 december 2017 - Tilburg Tijd 10:30-19:30,

Nadere informatie

Dairy Campus waar staan we nu? 20 mei 2010 Kees de Koning, Barend Spliethoff

Dairy Campus waar staan we nu? 20 mei 2010 Kees de Koning, Barend Spliethoff Dairy Campus waar staan we nu? 20 mei 2010 Kees de Koning, Barend Spliethoff Dairy Campus Initiatief Wageningen UR Livestock Research (LR), Van Hall Larenstein (VHL), AERES/ PTC+, Prov. Friesland, Gemeente

Nadere informatie

Rapport enquête en workshop (Bio Vak Zwolle 2012) Locale rassen; het juiste ras locatie teler concept Bertus Buizer & Kitty de Jager, december 2012

Rapport enquête en workshop (Bio Vak Zwolle 2012) Locale rassen; het juiste ras locatie teler concept Bertus Buizer & Kitty de Jager, december 2012 Rapport enquête en workshop (Bio Vak Zwolle 2012) Locale rassen; het juiste ras locatie teler concept Bertus Buizer & Kitty de Jager, december 2012 Inleiding: De veredeling van gewassen heeft onder andere

Nadere informatie

ICT CAMPUS GROEIVERSNELLER IN FOODVALLEY

ICT CAMPUS GROEIVERSNELLER IN FOODVALLEY ICT CAMPUS GROEIVERSNELLER IN FOODVALLEY ICT CAMPUS ICT Campus, part of FoodValley: 1. verbindt ondernemers uit verschillende sectoren en kennisinstellingen met elkaar; 2. faciliteert deze bedrijven en

Nadere informatie

Architectuur; weet jij hoe de lijntjes lopen?

Architectuur; weet jij hoe de lijntjes lopen? WAAROM IS ARCHITECTUUR BELANGRIJK? LEARN WITH THE BEST! Masterclasses voor de tolk tussen IT en de business Architectuur; weet jij hoe de lijntjes lopen? 12 Juni 2018 Architectuur; weet jij hoe de lijntjes

Nadere informatie

Case Development Centre

Case Development Centre Case Development Centre Toepassing van cases in het onderwijs Kenniscentrum Innovatief Ondernemerschap Hoe kan Rotterdam bestaande kennis op nieuwe wijze inzetten om de innovatiegraad van de industrie

Nadere informatie

Workshop Ondernemerschap

Workshop Ondernemerschap HBO Congres 17 april 2014 Workshop Ondernemerschap Geert-Jan Sweers Onno Bieleman - Hogeschool van Arnhem en Nijmegen - Birch Consultants 1 Onderzoek en ondernemerschap Lectoraten (t=539) 90% 5% 5% Lectoraten

Nadere informatie