Deskundigheidsnormen Wlz. Menzis Zorgkantoor

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Deskundigheidsnormen Wlz. Menzis Zorgkantoor"

Transcriptie

1 Deskundigheidsnormen Wlz Menzis Zorgkantoor 2018

2 Deskundigheidsnormen Wlz Met zorgaanbieders maken we afspraken over welke prestaties zij mogen leveren. Deze afspraken nemen we op in een addendum bij de overeenkomst. Of een zorgaanbieder een bepaalde prestatie kan leveren wordt beoordeeld met in achtneming van het van toepassing zijnde kwaliteitskader en landelijk beleidskader (ten behoeve van de contractering van de Wlz 2018). Wanneer Menzis Zorgkantoor dit nodig acht, maakt de zorginkoper voor de beoordeling van of een zorgaanbieder een passende samenstelling van het personeelsbestand heeft bij de prestaties die hij wil gaan leveren gebruik van een set met deskundigheidsnormen. Deze normen zijn in onderhavig document opgenomen. Het is aan zorgaanbieders om ervoor te zorgen dat goed en voldoende gekwalificeerd personeel aanwezig is conform de tabellen in dit document met de deskundigheidsnormen. De samenstelling kan verschillen voor verschillende doelgroepen, ook als deze dezelfde indicatie voor een Zorgprofiel (ZP) hebben. Het schema geeft aan welk deskundigheidsniveau in elk geval aanwezig moet zijn gezien de inhoud van het ZP bij de zorgverlening. Er moet sprake zijn van een opleiding gerelateerd aan de zorg die geleverd wordt. Daar waar in de tabellen met deskundigheidsnormen in het landelijk inkoopkader staat HBO denk- en werkniveau interpreteert Menzis Zorgkantoor dit als HBO opgeleid. Verder geldt dat de MBO- en HBO-opleiding van personeel gerelateerd moet zijn aan de zorg die wordt geleverd.

3 Deskundigheidsnormen Zorgprofielen GZ Deskundigheidsnormen ZP VG: Verblijf zonder Behandeling ZP MBO HBO denk-werkniveau Setting ADN Verantwoordelijk behandelaar ** 1 aanwezig in team beschikbaar open D, N huisarts/gedragsdeskundige 2 aanwezig in team beschikbaar open D, N huisarts/gedragsdeskundige 3 aanwezig in team beschikbaar open D, N huisarts/gedragsdeskundige 4 aanwezig in team beschikbaar open D, N huisarts/gedragsdeskundige 5 aanwezig* open D, N AVG/gedragsdeskundige 6 aanwezig open A, D, N AVG/gedragsdeskundige 7 aanwezig be-/ gesloten A +, D, N AVG/BOPZ arts 8 aanwezig* open D, N AVG/gedragsdeskundige * Er is verpleegkundige hulp en advies beschikbaar, deze moet bevoegd en in staat zijn specifiek verpleegkundige handelingen uit te voeren. ** De verantwoordelijk behandelaar (tenminste een van genoemde) is oproepbaar: < 10 min. reactie < 30 min. ter plaatse (kwaliteitskader) A = alarmering system D = toezicht overdag A + = reactie < 5 min N = toezicht nacht Aanvullend op de deskundigheidsnormen in de tabel Voor ZP 1 VG, 2 VG en 3 VG gelden de volgende deskundigheidsnormen: De woonondersteuner niveau 2-3 is in de nabijheid. s Nachts is een oproepbare wacht beschikbaar. Voor ZP 4 VG geldt: De woonondersteuner niveau 3 is voortdurend in de nabijheid. Dat wil zeggen dat er altijd iemand in het pand aanwezig is als er klanten aanwezig zijn; s Nachts is een oproepbare en waar nodig een slapende wacht aanwezig; Indien een klant verpleegkundige zorg nodig heeft is deze deskundigheid beschikbaar. De deskundige is bevoegd en bekwaam in het benodigd verpleegkundig handelen.

4 Voor ZP 5 VG geldt: De woonondersteuner niveau 3 is voortdurend in de nabijheid. Dat wil zeggen dat er altijd iemand in het pand aanwezig is, als er klanten aanwezig zijn; s Nachts is een slapende wacht aanwezig; Bij een ZP excl. Behandeling is de gedragskundige betrokken bij het zorgplan. De huisarts is eindverantwoordelijk; Bij een ZP incl. Behandeling is de AVG-arts hoofdbehandelaar. De gedragskundige is eindverantwoordelijk voor het zorgplan. AVG-arts en gedragskundige/psycholoog zijn 7 x 24 uur bereikbaar en waar nodig beschikbaar. Voor ZP 6 VG geldt: Er wordt 7 x 24 uur ondersteuning geboden door gekwalificeerd personeel. In het team is in elk geval niveau 4 aanwezig. Er is (periodieke) scholing met betrekking tot agressieregulering en gedragsproblematiek; s Nachts is een slapende wacht aanwezig; Bij een ZP excl. Behandeling is de gedragskundige betrokken bij het zorgplan. De huisarts is eindverantwoordelijk; Bij een ZP incl. Behandeling is de AVG-arts hoofdbehandelaar. De gedragskundige is eindverantwoordelijk voor het zorgplan. AVG-arts en gedragskundige/psycholoog zijn 7 x 24 uur bereikbaar en waar nodig beschikbaar. Voor ZP 7 VG geldt: Er wordt 7 x 24 uur ondersteuning geboden door gekwalificeerd personeel. Het personeel is bekwaam in het verlenen van zorg aan deze specifieke doelgroep. In het team is in elk geval niveau 4 aanwezig. Er is permanent toezicht en mogelijkheid tot direct ingrijpen; Er is een adequaat alarmeringssysteem en direct back-up van collega s aanwezig; Individuele risico s zoals agressie en veiligheidsaspecten worden vastgelegd in het zorgplan; Er is periodieke scholing met betrekking tot agressieregulering, gedragsproblemen, en dergelijke; Middelen en maatregelen BOPZ moeten kunnen worden toegepast. De AVG-arts is hoofdbehandelaar. De gedragskundige is eindverantwoordelijk voor het zorgplan. AVG-arts en gedragskundige/psycholoog zijn 7 x 24 uur bereikbaar en waar nodig beschikbaar.

5 Voor ZP 8 VG geldt: De woonondersteuner minimaal niveau 3 is voortdurend in de nabijheid en waar nodig wordt permanent toezicht geregeld; In het team is in elk geval niveau 4 aanwezig; Bij deze klanten is regelmatig sprake van specifiek verpleegkundig handelen in verband met diverse aandoeningen. Er dient daarom verpleegkundige hulp/inzet en advies niveau 5 beschikbaar te zijn dat bevoegd en bekwaam is in het benodigd verpleegkundig handelen op individueel klantniveau. s Nachts is een slapende wacht aanwezig. Deskundigheidsnormen ZP LVG ZP MBO HBO denk-werkniveau Setting ADN Verantwoordelijk behandelaar ** 1 aanwezig in team beschikbaar open D, N gedragsdeskundige 2 aanwezig in team beschikbaar open D, N gedragsdeskundige 3 aanwezig open D, N gedragsdeskundige 4 aanwezig besloten A +, D, N gedragsdeskundige/ BOPZ arts 5 aanwezig be-/ gesloten A +, D, N gedragsdeskundige/ BOPZ arts * Er is verpleegkundige hulp en advies beschikbaar, deze moet bevoegd en in staat zijn specifiek verpleegkundige handelingen uit te voeren. ** De verantwoordelijk behandelaar (tenminste een van genoemde) is oproepbaar: < 10 min. reactie < 30 min. ter plaatse (kwaliteitskader) A = alarmering system D = toezicht overdag A + = reactie < 5 min N = toezicht nacht Aanvullend op de deskundigheidsnormen in de tabel ZP 1, 2 en 3 LVG kunnen worden geleverd door zowel LVG-behandelcentra als VG-instellingen. ZP 4 en 5 LVG zijn voorbehouden aan LVGbehandelcentra. Er moet een op ontwikkeling/behandeling gericht zorg- of ondersteuningsplan aanwezig zijn, waarbij de behandelaar eindverantwoordelijk is.

6 Voor ZP 1 LVG en 2 LVG geldt: De behandelaar is eindverantwoordelijk voor het zorgplan; Behandelaars bij zorgverlening betrokken: gedragsdeskundige/psycholoog en (AVG-)arts beschikbaar voor advies; Overdag is de woonondersteuner voortdurend in de nabijheid; s Nachts is er een slapende wacht aanwezig. Voor ZP 3 LVG geldt: De behandelaar is eindverantwoordelijk voor het zorgplan; Behandelaars bij zorgverlening betrokken: gedragsdeskundige/psycholoog en (AVG-)arts beschikbaar voor advies; Dag en nacht heersen een adequate vorm van toezicht en permanente alertheid op eventuele onveilige situaties. Voor ZP 4 LVG geldt: De behandelaar met GGZ-deskundigheid is als onderdeel van het Multidisciplinaire Team verantwoordelijk voor het opstellen en evalueren van het zorgplan. Behandelaar bij zorgverlening betrokken: gedragsdeskundige/psycholoog en (AVG-)arts beschikbaar voor advies; Dag en nacht heersen een adequate vorm van toezicht en permanente alertheid op eventuele onveilige situaties; Er is een adequaat alarmeringssysteem en direct back-up van collega s aanwezig; Er is sprake van terrein gebonden voorziening, een drie milieu voorziening (onderwijs/werk, vrije tijd, wonen); Indien school niet geleverd kan worden, dient de instelling zelf de dagbesteding te regelen; Middelen en maatregelen BOPZ moeten kunnen worden toegepast. Voor ZP 5 LVG geldt: De behandelaar met GGZ-deskundigheid is als onderdeel van het Multidisciplinaire Team verantwoordelijk voor het opstellen en evalueren van het zorgplan: gedragsdeskundige/psycholoog en (AVG-)arts beschikbaar voor advies; Permanent toezicht en mogelijkheid tot direct ingrijpen; Er is een adequaat alarmeringssysteem en direct back-up van collega s aanwezig; Individuele risico s zoals agressie en veiligheidsaspecten worden vastgelegd in het zorgplan; Periodieke scholing met betrekking tot agressieregulering, gedragsproblemen, en dergelijke; Middelen en maatregelen BOPZ moeten kunnen worden toegepast; Er is sprake van terrein gebonden voorziening, een drie milieu voorziening (onderwijs/werk, vrije tijd, wonen); Het gaat om besloten verblijf. De kamers dienen afgesloten te kunnen worden.

7 Deskundigheidsnormen ZP SGLVG ZP MBO HBO denk-werkniveau Setting ADN Verantwoordelijk behandelaar ** 1 op achtergrond aanwezig be-/ gesloten A +, D, N psychiater/avg * Er is verpleegkundige hulp en advies beschikbaar, deze moet bevoegd en in staat zijn specifiek verpleegkundige handelingen uit te voeren. ** De verantwoordelijk behandelaar (tenminste een van genoemde) is oproepbaar: < 10 min. reactie < 30 min. ter plaatse (kwaliteitskader) A = alarmering system D = toezicht overdag A + = reactie < 5 min N = toezicht nacht Aanvullend op de deskundigheidsnormen in de tabel Voor ZP 1 SGLVG geldt: ZP 1 SGLVG is voorbehouden aan de SGLVG-behandelcentra; De behandelaar met GGZ-deskundigheid is als onderdeel van het Multidisciplinaire Team verantwoordelijk voor het opstellen en evalueren van het behandelplan: AVG-arts en gedragskundige/psycholoog zijn 7 x 24 uur bereikbaar; Permanent toezicht en mogelijkheid tot direct ingrijpen; Er is een adequaat alarmeringssysteem en direct back-up van collega s aanwezig; Individuele risico s zoals agressie en veiligheidsaspecten worden vastgelegd in het zorgplan; Periodieke scholing met betrekking tot agressieregulering, gedragsproblemen, en dergelijke; Middelen en maatregelen BOPZ moeten kunnen worden toegepast; Er is sprake van (terrein)gebonden voorziening, een drie milieu voorziening (onderwijs/werk, vrije tijd, wonen).

8 Deskundigheidsnormen ZP LG: Verblijf met en zonder Behandeling ZP LG Hoofd behandelaar Minimaal aanwezig deskundigheidsniveau m.b.t. zorgverlening* Niveau 1 Zorghulp Niveau 2 Helpende Niveau 3 Verzorgende SPW Niveau 4 Verpleegkundige SPH Niveau 5 Verpleegkundige Alarmopvolging overdag/nacht Bereikbaar heid behandelaar Samenwerkings overeenkomst 1 aanwezig A, N (huis)arts 2 aanwezig op afroep A, N Oproepbaar 3 aanwezig A, D, N 7x24 uur, 4 aanwezig A, D, N Revalidatie arts/ binnen 5 5 aanwezig aanwezig A, D, N Specialist minuten 6 aanwezig op afroep ** aanwezig A, D, N Ouderengenees (huis)arts, psychiater, reactie, 7 aanwezig aanwezig A, D, N kunde (SO) en gedragsdeskundige, binnen 10 Arts psycholoog minuten ter Verstandelijk plaatse Gehandicapten (AVG) Ondersteuning aan behandelaar (para)medici, farmacie * Aanwezig, betreffende medewerker is fysiek aanwezig op locatie. ** Op afroep, de organisatorische eenheid kan aantonen dat een BIG geregistreerde verpleegkundige 7 x 24 uur bereikbaar is en binnen 10 minuten ter plaatse kan zijn. A=alarmering systeem, D= toezicht overdag, N= toezicht nacht Setting open Aanvullend op de deskundigheidsnormen in de tabel Voor ZP 1 en 3 LG geldt: s Nachts is er een oproepbare wacht. Voor ZP 2, 4, 5, 6 en 7 LG geldt: s Nachts is er een wakende of slapende wacht; Behandelaar bij zorgverlening betrokken: arts, psychiater/gedragskundige/psycholoog zijn 7 x 24 uur bereikbaar, reageert binnen 10 minuten.

9 Deskundigheidsnormen Zorgprofielen Zintuigelijk Gehandicaptenzorg: auditief, communicatief en visueel Voor alle ZP s ZG, zowel auditief en communicatief als visueel, gelden de volgende deskundigheidsnormen: De ZG is een kleine, maar diverse doelgroep waarbij specifieke deskundigheid, zoals het beheersen van communicatiemethoden (gebarentaal, braille) wordt gevraagd. Deze specifieke deskundigheid dient binnen de instelling aanwezig te zijn om te kunnen ontwikkelen en de continuïteit en behoud van de zorg die nodig is te kunnen garanderen; Om dit te kunnen bewerkstelligen, dient er een bepaald volume aanwezig te zijn; De diversiteit is deels te verklaren uit het feit dat er veelal sprake is van een combinatie van beperkingen, wat ervoor zorgt dat de problematiek complex is. Medewerkers moeten geschoold zijn in de specifieke ondersteuning die ontstaat door de combinatie van beperkingen; Er moet een infrastructuur met een multidisciplinair en interdisciplinair karakter aanwezig zijn; Leefomgeving moet zijn aangepast op de zintuiglijke beperking. Voorbeelden: akoestische aspecten, verlichting en inrichting van de ruimten, gebouw gebonden hulpmiddelen. Voor ZP 1 ZG-aud geldt: s Nachts is er een oproepbare wacht; Woonondersteuner niveau 2 is aanwezig. Deze woonondersteuner is speciaal geschoold op gebied van communicatie met klanten. Voor ZP 2 t/m 4 ZG-aud geldt: s Nachts is er een wakende of slapende wacht; Woonondersteuner niveau 3 is voortdurend in de nabijheid. Deze woonondersteuner is speciaal geschoold op gebied van communicatie met klanten; Behandelaar bij zorgverlening betrokken: arts, psychiater/gedragskundige/psycholoog zijn 7 x 24 uur bereikbaar, reageert binnen 10 minuten. Voor ZP 1 en 2 ZG-vis geldt: s Nachts is er een oproepbare wacht; Woonondersteuner niveau 2 is aanwezig. Deze woonondersteuner is speciaal geschoold op gebied van communicatie met klanten; Er is een verpleegkundige op afroep beschikbaar.

10 Voor ZP 3 t/m 5 ZG-vis geldt: s Nachts is er een wakende of slapende wacht; Woonondersteuner niveau 3 is voortdurend in de nabijheid. Deze woonondersteuner is speciaal geschoold op gebied van communicatie met klanten; Behandelaar bij zorgverlening betrokken: arts, psychiater/gedragskundige/psycholoog 7 x 24 uur bereikbaar, reageert binnen 10 minuten; Voor wat betreft de deskundigheid en voorzieningen GZ kan worden aangesloten bij het schema voor de LG (zie onderstaande tabel voor verwijzingen). Voor wat betreft de samenwerkingsovereenkomst of ketenzorgafspraak geldt dat deze - indien nodig - wordt gemaakt met de oogarts (ZG-vis) of audioloog (ZG-aud). Deskundigheidsnormen Zorgprofielen V&V Deskundigheidsnormen ZP V&V: Verblijf zonder behandeling ZP VV 1 Hoofd behandelaar Minimaal aanwezig deskundigheidsniveau m.b.t. zorgverlening* Niveau 1 Zorghulp aanwezig Niveau 2 Helpende aanwezig Niveau 3 Verzorgende Niveau 4/ 5 Verpleegkundige Alarmopvolging overdag/ nacht** A, N Bereikbaar heid behandelaar Samenwerkings overeenkomst Ondersteuning aan behandelaar*** 2 aanwezig op afroep A, N Oproepbaar (para)medici, farmacie 3 op afroep A, D, N 4 (huis)arts aanwezig op afroep A, D, N binnen 10 (para)medici, farmacie Specialist 5 op afroep A, D, N minuten (para)medici, farmacie, geriater Ouderengenees 6 aanwezig A, D, N reactie, (para)medici, farmacie kunde (SO) 7 aanwezig A, D, N binnen 30 (para)medici, farmacie, geriater/psychiater 7x24 uur, 8 aanwezig A, D, N minuten ter (para)medici, farmacie 9b In instelling voor verblijf zonder behandeling niet mogelijk plaatse (para)medici, farmacie (para)medici, farmacie 10 (huis)arts aanwezig aanwezig A, D, N SO (para)medici, farmacie, palliatief netwerk * De organisatorische eenheid kan aantonen dat een BIG geregistreerde verpleegkundige 7 x 24 uur bereikbaar is en binnen 10 minuten ter plaatse kan zijn. Aanwezig betekent lijfelijk in huis. s Nachts is minimaal niveau 3 aanwezig. ** A = alarmopvolging binnen 5 minuten, D = toezicht overdag, N= toezicht nacht *** De mogelijkheid om de specialist ouderengeneeskunde te raadplegen maakt onderdeel uit van alle zorgprofielen.

11 ZP VV 3 Hoofd behandelaar Minimaal aanwezig deskundigheidsniveau m.b.t. zorgverlening* Niveau 1 Zorghulp Niveau 2 Helpende Niveau 3 Verzorgende Niveau 4/ 5 Alarmopvolging overdag/nacht** Bereikbaarheid behandelaar Oproepbaar 7x24 Ondersteuning aan behandelaar*** (para)medici, farmacie 4 uur, binnen 10 (para)medici, farmacie Verpleegkundige 5 minuten reactie, (para)medici, farmacie, geriater Specialist Ondersteunensteunend Onder- 6 aanwezig aanwezig A, D, N binnen 30 minuten (para)medici, farmacie Ouderengeneeskunde 7 ter plaatse (para)medici, farmacie, geriater/psychiater (SO) aan**** aan**** 8 (para)medici, farmacie 9b (para)medici, farmacie, revalidatiearts 10 (para)medici, farmacie, palliatief netwerk * De organisatorische eenheid kan aantonen dat een BIG geregistreerde verpleegkundige 7 x 24 uur bereikbaar is en binnen 10 minuten ter plaatse kan zijn. Aanwezig betekent lijfelijk in huis. s Nachts is minimaal niveau 3 aanwezig. ** A = alarmopvolging binnen 5 minuten, D = toezicht overdag, N= toezicht nacht *** De mogelijkheid om de specialist ouderengeneeskunde te raadplegen maakt onderdeel uit van alle zorgprofielen. Aanvullend op de deskundigheidsnormen in de tabel Voor ZP 9b V&V (herstelgerichte behandeling met verpleging en verzorging) geldt: De zorg behelst niet psychogeriatrische reactivering (behandeling, begeleiding en ondersteuning gericht op geestelijke beperkingen van ouderen). De deskundigheid van personeel is toegespitst op de zorgzwaarte, individuele gezondheidsrisico s en specifieke situaties van de in het ZP beschreven doelgroepen. Voor ZP s te leveren in een setting voor verblijf zonder behandeling geldt binnen de Menzis Zorgkantoorregio s het volgende in aanvulling op de tabel met deskundigheidsnormen: Niveau 1 en 2 kan bij alle ZP s ingezet worden om de zorg te verlenen als ondersteuning bij verzorgenden niveau 3. Naast verzorgenden en verpleegkundigen vereist Menzis Zorgkantoor bij alle ZP s de aanwezigheid van gekwalificeerde spw ers en sph ers tenminste tijdens de dagbesteding.

12 Deskundigheidsnormen Zorgprofielen GGZ B ZP Setting Bouw Opleidingsniveau** Toezicht nacht Verantwoordelijk B1 open b a/o a/o o (slaap) B2 open a a/o a/o n (beschik) B3 open a a/o a/o n (beschik) B4 open/besloten a a/o a/o n (wakker) B5 open/besloten a a a/o n (wakker) B6 open/besloten Aangepast aan handicap* a a a n (wakker) B7 gesloten Beveiligd, separeer a a a n (wakker) behandelaar psychiater (a/o) Mede behandelaar *** * lichamelijke of verstandelijk handicap of lichamelijke ziekte ** a/o = afspraak/oproepbaar, a = aanwezig, b = bereikbaar *** Cono betreft de volgende GGZ-beroepen: GGZ-Agogen, Gezondheidszorgpsychologen (incl. klinisch psycholoog en klinisch neuropsycholoog), psychiaters, psychotherapeuten, GZ-vaktherapeuten en verpleegkundigen GGZ Aanvullend op de deskundigheidsnormen in de tabel Voor ZP GGZ B geldt dat de inzet van ervaringsdeskundigheid een belangrijk onderdeel van het herstel van de patiënt is. Om de kwaliteit van de behandeling te kunnen waarborgen mag de inzet van ervaringsdeskundigen maximaal 15% van de behandeling omvatten. Door de NZa wordt een aantal voorwaarden gesteld aan de inzet van ervaringsdeskundigen. De ervaringsdeskundige moet in ieder geval: Voldoen aan het competentieprofiel ervaringsdeskundige; Deelnemen aan het multidisciplinair overleg (mdo); In loondienst zijn. Dit kan ook bij een andere zorgaanbieder zijn (dus inhuren); In dienst zijn in de functie van ervaringsdeskundige; Voldoen aan de opleidingseisen zoals geformuleerd in het curriculum hbo-mbo. Mbo4 is daarbij de ondergrens. Menzis stelt aanvullend daaraan: - De ervaringsdeskundigen zijn/worden bekwaam en bevoegd geacht door de regiebehandelaar om behandelingen uit te voeren. Een ondertekende bekwaamheidsverklaring door de regiebehandelaar wordt toegevoegd aan het personeelsdossier waarbij de instelling de verantwoordelijkheid neemt voor de competenties van deze therapeuten. Cono

13 Zorg thuis (MPT) sectoren V&V en GZ (aanvullend op de NZa-beleidsregels) De Wet langdurige zorg is er voor mensen die de hele dag intensieve zorg of toezicht dichtbij nodig hebben. Dit stelt voor de zorg die in een thuisomgeving geboden wordt andere eisen, dan de zorg die voorheen in de thuisomgeving geboden werd, omdat de doelgroep een intensievere zorgvraag heeft. De inkoopspecificaties zijn een beschrijving van de door het Zorgkantoor in te kopen zorg. Uitgangspunt is dat de beleidsregels van de NZa en het vigerende voorschrift zorgtoewijzing Wlz van toepassing zijn. Daar waar door Menzis Zorgkantoor gewenst, zijn aanvullend op de beleidsregels specificaties beschreven, dan wel is een nadere verduidelijking aangegeven ten aanzien van de beleidsregel. Is van toepassing op Alle zorgvormen Zorg thuis Er zijn goede afspraken gemaakt over verantwoordelijkheden van de verschillende zorgaanbieders ten aanzien van de totale klantzorg. De afspraken worden vastgelegd in het zorgplan. Er is ( multidisciplinaire) afstemming met huisarts en indien van toepassing met wijkverpleegkundige, andere zorgaanbieders en andere disciplines. Er is afstemming met mantelzorgers en vrijwilligers Gespecialiseerde prestaties (PV,VP, BG speciaal) zijn gekoppeld aan een methodische werkwijze. In het zorgplan wordt inhoudelijk onderbouwd: de keuze voor specialistische zorg, de verhouding tussen basiszorg en specialistische zorg en de termijn waarbinnen de specialistische zorg moet worden geboden om de gestelde doelen te bereiken. Er is altijd sprake van afbouw van een specialistische prestatie. Indien dit niet het geval kan zijn, wordt dit verantwoord in het zorg(leef)plan. Is van toepassing op En aanvullend : De noodzaak van onplanbare zorg moet aantoonbaar zijn en in het zorg(leef)plan tot uiting komen. De onplanbare zorg moet daadwerkelijk worden geleverd. De zorgverlener dient aan te kunnen tonen dat tenminste één maal per kwartaal wordt geëvalueerd in hoeverre onplanbare zorg nog gerechtvaardigd is en noodzakelijk blijft. PV-speciaal Algemeen PV-speciaal is persoonlijke verzorging die uitsluitend door een (wijk)verpleegkundige met deskundigheidsniveau 4 en 5 mag worden geleverd.

14 Is van toepassing op Is van toepassing op Is van toepassing op VP-speciaal Algemeen De verpleegkundige is aantoonbaar (actueel) geschoold in medisch-technische handelingen en bekwaam voor het uitvoeren van de medisch-technisch handelen die noodzakelijk zijn op individueel klantniveau. BG-speciaal 1 (NAH) en 2 (psy) Een gedragsdeskundige is eindverantwoordelijk voor de geboden zorg. De begeleiders hebben een relevante HBO-opleiding en kennis van begeleiding aan: - mensen met NAH (BG-speciaal 1) - begeleiding aan mensen met een Wlz grondslag, gecombineerd met een langdurige psychische stoornis. (BG-speciaal 2) BH bij thuiswonende klanten en bij klanten verblijf zonder behandeling Door de instelling worden met het zorgkantoor afzonderlijke afspraken gemaakt over de aard en omvang voor de verschillende behandelprestaties. De zorgaanbieder levert documenten aan met betrekking tot de inzet. Daarbij gelden de volgende criteria: - de behandelaar werkt met door de beroepsgroep als effectief beoordeelde methodieken; - de behandelaar werkt met vooraf vastgestelde doelen te bereiken in vooraf vastgestelde tijden; - de instelling is bereid het zorgkantoor inzicht te geven in de gehanteerde professionele methodieken en de onderbouwing van de effectiviteit van die methodieken.

15 Opleidingsniveaus Prestatie PV-basis PV-extra PV-speciaal VP-basis VP-extra VP-speciaal BG-basis, extra BG-speciaal 1 NAH BG-gespecialiseerd PSY BG-ZG visueel BG-ZG auditief BG-speciaal 2 visueel BG-speciaal 2 auditief BH (SOM, PG, VG, LG, ZG) BH-gedragswetenschapper BH-paramedisch BH-jlvg BH-iog BH-sglvg BH-sglvg deeltijd BH-families First (j)lvg BH ZG visueel BH ZG auditief Opleidingsniveau (minimum) 2: helpende zorg en welzijn en 3: verzorgende (IG) 3: verzorgende (IG) Minimaal 4: verpleegkundige 4: verpleegkundige of niv. 3 VIG 4: verpleegkundige 4: verpleegkundige - 5: verpleegkundige HBO en bevoegd en bekwaam in benodigd medisch technisch handelen 3: Begeleider GZ of specifieke doelgroepen, MBO SPW 3-4 : persoonlijk begeleider GZ, speciaal of agogisch 5: relevante HBO opleiding met kennis van begeleiding aan mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel. 5: relevante HBO opleiding met kennis van begeleiding aan mensen met een Wlz grondslag, gecombineerd met een langdurige psychische stoornis. 4: persoonlijk begeleider GZ of speciaal (Door instelling met erkende deskundigheid op het gebied van zintuiglijk gehandicapten) 4: persoonlijk begeleider GZ of speciaal (Door instelling met erkende deskundigheid op het gebied van zintuiglijk gehandicapten) 5: relevante HBO opleiding (Door instelling met erkende deskundigheid op het gebied van zintuiglijk gehandicapten) 5: relevante HBO opleiding (Door instelling met erkende deskundigheid op het gebied van zintuiglijk gehandicapten) Academisch Academisch 5: relevante HBO opleiding Academisch / 5 (Door instelling met erkende deskundigheid op het gebied van orthopedagogische begeleiding). Academisch / 5 (Door instelling met erkende deskundigheid op het gebied van orthopedagogische begeleiding). Academisch / 5 (Door instelling met erkende deskundigheid op het gebied van SGLVG-behandeling). Academisch / 5 (Door instelling met erkende deskundigheid op het gebied van SGLVG-behandeling). Academisch / 5 (Door zorgaanbieders met erkende deskundigheid op het gebied van orthopedagogische (gezins)begeleiding en behandeling en uitgevoerd op basis van landelijk vastgelegde methodiek en richtlijnen (Collegio / NIZW). Academisch / 5 (Door instelling met erkende deskundigheid op het gebied van zintuiglijk gehandicapten) Academisch / 5 (Door instelling met erkende deskundigheid op het gebied van zintuiglijk gehandicapten)

Deskundigheidsnormen Wlz. Menzis Zorgkantoor

Deskundigheidsnormen Wlz. Menzis Zorgkantoor Deskundigheidsnormen Wlz Menzis Zorgkantoor 2019 Deskundigheidsnormen Wlz Met zorgaanbieders maken we afspraken over welke prestaties zij mogen leveren. Deze afspraken nemen we op in een addendum bij de

Nadere informatie

Algemene voorwaarden. Selectie- en inkoopcriteria 2014

Algemene voorwaarden. Selectie- en inkoopcriteria 2014 Zorginkoopgids AWBZ 2014 Algemene voorwaarden Zorgkantoren hanteren voor de zorginkoop van 2014 gezamenlijke algemene voorwaarden voor zorginstellingen, waaraan de zorginstelling bij indiening van de offerte

Nadere informatie

Inkoopdocument Inkoopspecificaties Intramuraal

Inkoopdocument Inkoopspecificaties Intramuraal Inkoopdocument 2014 Inkoopspecificaties Intramuraal Inkoopspecificaties Inkoopbeleid 2014 AWBZ Intramuraal Menzis Inkoopspecificaties AWBZ Extramuraal 2014 1 Bijlage 4 b: Inkoopspecificaties intramuraal

Nadere informatie

Productspecificaties ZZP 2011

Productspecificaties ZZP 2011 Productspecificaties ZZP 2011 Inleiding In dit document zijn productspecificaties voor de zorgzwaartepakketten (ZZP s) opgenomen, ten behoeve van de zorginkoop 2011. In 2010 hanteerden de zorgkantoren

Nadere informatie

Inkoopspecificaties Extramuraal. Menzis Inkoopspecificaties AWBZ Extramuraal 0

Inkoopspecificaties Extramuraal. Menzis Inkoopspecificaties AWBZ Extramuraal 0 Inkoopspecificaties Extramuraal Menzis Inkoopspecificaties AWBZ Extramuraal 0 Inkoopspecificaties Inkoopbeleid 2013 AWBZ Extramuraal Menzis Inkoopspecificaties AWBZ Extramuraal 1 Bijlage 4 a: Inkoopspecificaties

Nadere informatie

Gewijzigde versie. Inkoopspecificaties. Inkoopbeleid 2013 AWBZ Intramuraal. Menzis Inkoopspecificaties AWBZ 2013 Intramuraal 2

Gewijzigde versie. Inkoopspecificaties. Inkoopbeleid 2013 AWBZ Intramuraal. Menzis Inkoopspecificaties AWBZ 2013 Intramuraal 2 Inkoopspecificatie Intramuraal Gewijzigde versie Gewijzigde versie Inkoopspecificaties Inkoopbeleid 2013 AWBZ Intramuraal Menzis Inkoopspecificaties AWBZ 2013 Intramuraal 2 Inhoudsopgave Inkoopspecificaties

Nadere informatie

Inkoopdocument Inkoopspecificaties Extramuraal

Inkoopdocument Inkoopspecificaties Extramuraal Inkoopdocument 2014 Inkoopspecificaties Extramuraal Inkoopspecificaties Inkoopbeleid 2014 AWBZ Extramuraal Menzis Inkoopspecificaties AWBZ Extramuraal 2014 Bijlage 4 a: Inkoopspecificaties extramuraal

Nadere informatie

Productspecificaties intramurale zorg. Inleiding. Algemeen

Productspecificaties intramurale zorg. Inleiding. Algemeen Productspecificaties intramurale zorg Inleiding Zorgverzekeraars hanteren gezamenlijk productspecificaties voor zorgzwaartepakketten (ZZP s) ten behoeve van de zorginkoop 2013. Deze productspecificaties

Nadere informatie

Handreiking inkoop intramurale AWBZ-zorg 2010

Handreiking inkoop intramurale AWBZ-zorg 2010 ZN 2009 0008 / CZK 2009 0005 Handreiking inkoop intramurale AWBZ-zorg 2010 ZN, april 2009 1. Inleiding ZN heeft besloten voor de inkoop van intramurale AWBZ-zorg in 2010 een nieuwe handreiking op te stellen.

Nadere informatie

Handreiking inkoop intramurale AWBZ-zorg 2010

Handreiking inkoop intramurale AWBZ-zorg 2010 ZN 2009 0008 / CZK 2009 0005 Handreiking inkoop intramurale AWBZ-zorg 2010 ZN, april 2009 1. Inleiding ZN heeft besloten voor de inkoop van intramurale AWBZ-zorg in 2010 een nieuwe handreiking op te stellen.

Nadere informatie

Gebruik van de tabel pgb-zzp 2017

Gebruik van de tabel pgb-zzp 2017 Gebruik van de tabel pgb-zzp 2017 Regelt u uw zorg helemaal met een pgb en maakt u geen gebruik van zorg in natura, dan is alleen het pgb-bedrag per jaar en week belangrijk. De toeslag huishoudelijke hulp

Nadere informatie

Bijlage 1 PROGRAMMA VAN EISEN TEN BEHOEVE VAN DE ZORGINKOOP LANGDURIGE ZORG 2016

Bijlage 1 PROGRAMMA VAN EISEN TEN BEHOEVE VAN DE ZORGINKOOP LANGDURIGE ZORG 2016 Bijlage 1 PROGRAMMA VAN EISEN TEN BEHOEVE VAN DE ZORGINKOOP LANGDURIGE ZORG 2016 Zorgverzekeraars Nederland Juni 2015 Programma van eisen Wlz Zorgkantoren stellen aanvullend op de huidig geldende wet-

Nadere informatie

CZK bijlage 2 aangepaste versie PRODUCTSPECIFICATIES ZZP S 2009

CZK bijlage 2 aangepaste versie PRODUCTSPECIFICATIES ZZP S 2009 CZK 2008 0011 bijlage 2 aangepaste versie PRODUCTSPECIFICATIES ZZP S 2009 Inleiding In dit document zijn productspecificaties voor de ZZP s opgenomen. Deze zijn ontwikkeld door de gezamenlijke zorgkantoren.

Nadere informatie

SGLVG som VP VG VV ZG aud ZG vis ZG ZZP

SGLVG som VP VG VV ZG aud ZG vis ZG ZZP Overzicht pgb ZZP tarieven 2011 Tabel Per Saldo, januari 2011, overeenkomstig de beleidsregel 2011 (a) PGB AWBZ bij langdurig Verblijf van het CVZ dd 12 januari 2011 (Aan deze tabel kunnen geen rechten

Nadere informatie

Bijlage 1 PROGRAMMA VAN EISEN

Bijlage 1 PROGRAMMA VAN EISEN Bijlage 1 TEN BEHOEVE VAN DE ZORGINKOOP LANGDURIGE ZORG 2017 VOORBEHOUD ZN gaat met dit inkoopdocument uit van de situatie zoals bekend ten tijde van de publicatie van dit inkoopdocument. De mogelijkheid

Nadere informatie

Onafhankelijke cliëntondersteuning Wlz

Onafhankelijke cliëntondersteuning Wlz Het Huis voor de Zorg: * Is een onafhankelijke organisatie, die zorgvragers/zorgconsumenten in Limburg een eigen stem geeft samen met een sterk netwerk van provinciale maatschappelijke organisaties. Gefinancierd

Nadere informatie

SGLVG som VP VG VV ZG aud ZG vis ZG ZZP

SGLVG som VP VG VV ZG aud ZG vis ZG ZZP Overzicht pgb ZZP tarieven 2010 Tabel Per Saldo, maart 2010, overeenkomstig de beleidsregel 2010 (a) PGB AWBZ bij langdurig Verblijf van het CVZ dd 25 maart 2010 (Aan deze tabel kunnen geen rechten worden

Nadere informatie

ZZP VV. Toelichting op de tabellen Voor een toelichting op onderstaande tabellen, zie laatste pagina. PV SGLVG som VP VG VV ZG aud ZG vis ZG ZZP

ZZP VV. Toelichting op de tabellen Voor een toelichting op onderstaande tabellen, zie laatste pagina. PV SGLVG som VP VG VV ZG aud ZG vis ZG ZZP Overzicht pgb ZZP tarieven Tabel opgemaakt door Per Saldo, februari, overeenkomstig de beleidsregel langdurend verblijf (LDV) van het CVZ (Aan deze tabel kunnen geen rechten worden ontleend) Afkortingen

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/REG Prestatiebeschrijvingen en tarieven zzp-meerzorg Wlz. Grondslag

BELEIDSREGEL BR/REG Prestatiebeschrijvingen en tarieven zzp-meerzorg Wlz. Grondslag BELEIDSREGEL Prestatiebeschrijvingen en tarieven zzp-meerzorg Wlz Grondslag Gelet op artikel 57, eerste lid, onderdelen b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Toekenningstabel 2015 Persoonsgebonden budget Wlz

Toekenningstabel 2015 Persoonsgebonden budget Wlz Toekenningstabel 2015 Persoonsgebonden budget Wlz Deze tabel is alleen van toepassing op budgethouders met een indicatie voor langdurig verblijf (een ZZP-indicatie ). Alle bedragen zijn jaarbedragen. Zorgprofielen

Nadere informatie

Begeleiding individueel (laag)

Begeleiding individueel (laag) Begeleiding individueel (laag) Het bieden van activiteiten gericht op bevordering, behoud of compensatie van de zelfredzaamheid en die strekken tot voorkoming van opname in een instelling of verwaarlozing.

Nadere informatie

Uitzonderingsgroepen gehandicaptenzorg decentralisatie begeleiding

Uitzonderingsgroepen gehandicaptenzorg decentralisatie begeleiding Uitzonderingsgroepen gehandicaptenzorg decentralisatie begeleiding Groepen die uitgezonderd moeten worden van overheveling Specialistische ZG begeleiding door instellingen met een erkende deskundigheid

Nadere informatie

Pgb zzp tarieven 2014

Pgb zzp tarieven 2014 Pgb zzp tarieven Overzicht persoonsgebonden budget zorgzwaartepakket tarieven Per Saldo, december 2013, overeenkomstig informatie van CVZ (Aan deze tabel kunnen geen rechten worden ontleend) Afkortingen

Nadere informatie

Relevante wet- en regelgeving 5. Algemeen 7. Indicatiecriteria 8. Behandelvormen 9. Omvang en geldigheidsduur van de indicatie 15.

Relevante wet- en regelgeving 5. Algemeen 7. Indicatiecriteria 8. Behandelvormen 9. Omvang en geldigheidsduur van de indicatie 15. Beleidsregels indicatiestelling voor de Tijdelijke subsidieregeling extramurale behandeling 2016 2 Beleidsregels indicatiestelling voor de Tijdelijke subsidieregeling extramurale behandeling 2016 Inhoudsopgave

Nadere informatie

BELEIDSREGEL CA-BR-1608a. Prestatiebeschrijvingen en tarieven ZZPmeerzorg. Bijlage 3 bij circulaire Care/Wlz/15/14c

BELEIDSREGEL CA-BR-1608a. Prestatiebeschrijvingen en tarieven ZZPmeerzorg. Bijlage 3 bij circulaire Care/Wlz/15/14c Bijlage 3 bij circulaire Care/Wlz/15/14c BELEIDSREGEL Prestatiebeschrijvingen en tarieven ZZPmeerzorg Wlz Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg),

Nadere informatie

69 Zorgzwaartepakketten

69 Zorgzwaartepakketten DC 69 Zorgzwaartepakketten verstandelijk gehandicapten 1 Inleiding Cliënten die zorg in het kader van de Algemene wet bijzondere ziektekosten (AWBZ) nodig hebben, kunnen aanspraak maken op een budget daarvoor.

Nadere informatie

Zorgkantoren. Datum 19 november 2014 Betreft Subsidieregeling extramurale behandeling. Geachte geadresseerde,

Zorgkantoren. Datum 19 november 2014 Betreft Subsidieregeling extramurale behandeling. Geachte geadresseerde, > Retouradres Postbus 320, 1110 AH Diemen Zorgkantoren Eekholt 4 1112 XH Diemen Postbus 320 1110 AH Diemen www.zorginstituutnederland.nl T +31 (0)20 797 85 55 0620. Contactpersoon J. Knollema T +31 (0)20

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/REG Prestatiebeschrijvingen en tarieven ZZP-meerzorg Wlz. Bijlage 24 bij circulaire Care/Wlz/16/11c

BELEIDSREGEL BR/REG Prestatiebeschrijvingen en tarieven ZZP-meerzorg Wlz. Bijlage 24 bij circulaire Care/Wlz/16/11c Bijlage 24 bij circulaire Care/Wlz/16/11c BELEIDSREGEL Prestatiebeschrijvingen en tarieven ZZP-meerzorg Wlz Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg

Nadere informatie

Beleidsregels indicatiestelling AWBZ 2011. Bijlage 7. Behandeling

Beleidsregels indicatiestelling AWBZ 2011. Bijlage 7. Behandeling 2011 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Doelstelling functie 4 2.1 Algemeen 4 2.2 Continue, systematische, langdurige en multidisciplinaire zorg (CSLM) 5 2.3 gericht op herstel en/of het aanleren van vaardigheden

Nadere informatie

pgb zzp tarieven 2013

pgb zzp tarieven 2013 tarieven Overzicht persoonsgebonden budget zorgzwaartepakket tarieven Per Saldo, december 2012, overeenkomstig informatie van CVZ, 4 december 2012 (Aan deze tabel kunnen geen rechten worden ontleend) Afkortingen

Nadere informatie

Zilveren Kruis Zorgkantoor

Zilveren Kruis Zorgkantoor Zilveren Kruis Zorgkantoor Contractering subsidieregelingen Extramurale behandeling 2016 EXTRAMURALE BEHANDELING Recent is de subsidieregeling Extramurale Behandeling (EB) in de Staatscourant gepubliceerd.

Nadere informatie

Aanvraagformulier meerzorg voor PGB-houders 2018

Aanvraagformulier meerzorg voor PGB-houders 2018 Aanvraagformulier meerzorg voor PGB-houders 2018 1. Inleiding Het kan zijn dat u tijdelijk meer zorg en ondersteuning nodig hebt, dan waar u op basis van uw indicatie recht op hebt. In sommige gevallen

Nadere informatie

Branchespecifieke gegevens VGN 2009

Branchespecifieke gegevens VGN 2009 Branchespecifieke gegevens VGN 2009 Dit document bevat de niet-wettelijk verplichte branchespecifieke informatie. Vanwege het belang van een gestroomlijnde uitvraag en eenheid van taal wordt deze uitvraag

Nadere informatie

Aanvraagformulier meerzorg voor PGB-houders 2018

Aanvraagformulier meerzorg voor PGB-houders 2018 Aanvraagformulier meerzorg voor PGB-houders 2018 1. Inleiding Het kan zijn dat u tijdelijk meer zorg en ondersteuning nodig hebt, dan waar u op basis van uw indicatie recht op hebt. In sommige gevallen

Nadere informatie

Beleidsregels indicatiestelling

Beleidsregels indicatiestelling Beleidsregels indicatiestelling Tijdelijke subsidieregeling extramurale behandeling 2018 Inhoud Inleiding 3 Hoofdstuk 1 Behandeling 4 1 Aard van de behandeling en behandeldoelen 4 2 Onderscheid behandeling

Nadere informatie

Tarieflijst AWBZ-zorgaanbieders 2010

Tarieflijst AWBZ-zorgaanbieders 2010 Indeling tarieflijst 1. Geestelijke gezondheidszorg 2. Bijzondere tandheelkunde 3. AWBZ-zorg/ZFW-zorg, exclusief geestelijke gezondheidszorg 1. Algemene bepalingen bij geestelijke gezondheidszorg De definities

Nadere informatie

H300 Begeleiding n.v.t. n.v.t. Per uur H150 Begeleiding inclusief

H300 Begeleiding n.v.t. n.v.t. Per uur H150 Begeleiding inclusief BELEIDSREGEL Prestaties en tarieven fz Bijlage 3. Prestatiebeschrijvingen extramurale parameters Kenmerk Code Omschrijving Module Module Eenheid beschikbaarheid clientkenmerk H300 Begeleiding n.v.t. n.v.t.

Nadere informatie

Beleidsregels indicatiestelling

Beleidsregels indicatiestelling Beleidsregels indicatiestelling Tijdelijke subsidieregeling extramurale behandeling 2019 Inhoud Inleiding 3 Hoofdstuk 1 Behandeling 4 1.1 Aard van de behandeling en behandeldoelen 4 1.2 Onderscheid begeleiding

Nadere informatie

Beleidsregels indicatiestelling AWBZ Bijlage 7. Behandeling

Beleidsregels indicatiestelling AWBZ Bijlage 7. Behandeling 2009 Versie 1 januari 2009 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Doelstelling functie 4 2.1 Algemeen 4 2.2 Aanvullende functionele diagnostiek 4 2.3 Kortdurende behandeling gericht op herstel en/of het aanleren

Nadere informatie

Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit

Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit CiZ_A5_WLZ_WT_15-06-15_def#2.indd 1 19-06-15 10:58 Als u blijvend intensieve zorg nodig heeft, dan kan het zijn dat u in aanmerking komt voor zorg vanuit

Nadere informatie

De regels zijn gelijk. Toch is iedereen anders. Wlz-toegangscriteria voor cliënten met een psychische stoornis

De regels zijn gelijk. Toch is iedereen anders. Wlz-toegangscriteria voor cliënten met een psychische stoornis De regels zijn gelijk. Toch is iedereen anders. Wlz-toegangscriteria voor cliënten met een psychische stoornis De Wet langdurige zorg (Wlz) wordt ook toegankelijk gemaakt voor cliënten vanaf 18 jaar met

Nadere informatie

Focussessie Inkoop jeugd- AWBZ. Sanne van Eerden (VWS) Transitiebureau Jeugd 13 juni 2014

Focussessie Inkoop jeugd- AWBZ. Sanne van Eerden (VWS) Transitiebureau Jeugd 13 juni 2014 Focussessie Inkoop jeugd- AWBZ Sanne van Eerden (VWS) Transitiebureau Jeugd 13 juni 2014 201 dagen tot de nieuwe Jeugdwet 2 Programma (1) 10.45-11.30 uur: de doelgroep en zorgvormen; aanbieders aan het

Nadere informatie

Beleidsregels indicatiestelling AWBZ 2010. Bijlage 7. Behandeling

Beleidsregels indicatiestelling AWBZ 2010. Bijlage 7. Behandeling 2010 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Doelstelling functie 4 2.1 Algemeen 4 2.2 Aanvullende functionele diagnostiek 5 2.3 Kortdurende behandeling gericht op herstel en/of het aanleren van vaardigheden of

Nadere informatie

(Dag) Behandeling (licht) verstandelijk beperkten

(Dag) Behandeling (licht) verstandelijk beperkten (Dag) Behandeling (licht) verstandelijk beperkten Omschrijving voorzieningen Ons kenmerk: Datum: Oktober 2015 Contactpersoon: Contractbeheer E-mail: contractbeheer@regiogenv.nl INHOUD 1 34118 Behandeling

Nadere informatie

Bijlage 2. Productbeschrijvingen Verblijf middel, Verblijf middelzwaar, Verblijf zwaar, Verblijf extra zwaar en Verblijf Spoedhulp

Bijlage 2. Productbeschrijvingen Verblijf middel, Verblijf middelzwaar, Verblijf zwaar, Verblijf extra zwaar en Verblijf Spoedhulp Bijlage 2. Productbeschrijvingen Verblijf middel, Verblijf middelzwaar, Verblijf zwaar, Verblijf extra zwaar en Verblijf Spoedhulp Verblijf is er op gericht behandeling te bieden waar uithuisplaatsing

Nadere informatie

Beleidsregel prestatiebeschrijving en tarief zzp-meerzorg Wlz - BR/REG-19123

Beleidsregel prestatiebeschrijving en tarief zzp-meerzorg Wlz - BR/REG-19123 Beleidsregel prestatiebeschrijving en tarief zzp-meerzorg Wlz - BR/REG-19123 Versie 1 Dit document is gepubliceerd door NZa op het publicatie platform voor uitvoering (PUC). Dit document is een afdruk

Nadere informatie

Hoofdstuk 2 Vervoer Voor vervoer wordt een kilometervergoeding van 0,19 per kilometer gehanteerd.

Hoofdstuk 2 Vervoer Voor vervoer wordt een kilometervergoeding van 0,19 per kilometer gehanteerd. CVDR Officiële uitgave van Dongen. Nr. CVDR441834_1 12 september 2017 Besluit Jeugdhulp gemeente Dongen Hoofdstuk 1 Algemeen Het is noodzakelijk om nadere regels te stellen op basis van het artikel 6 en

Nadere informatie

Blad 1. Bijlage 3. Nadere beschrijving productcodes en diensten Maatwerkvoorziening Begeleiding

Blad 1. Bijlage 3. Nadere beschrijving productcodes en diensten Maatwerkvoorziening Begeleiding Bijlage 3. Nadere beschrijving product en diensten Maatwerkvoorziening Begeleiding Op basis van de prestatiebeschrijvingen opgesteld door de Nza (2013). Nza F125 Dagactiviteit GGZ-LZA (p/u.) Toeleidingtraject

Nadere informatie

Zorgprofielen Productenboek Verzorging en Verpleging

Zorgprofielen Productenboek Verzorging en Verpleging Zorgprofielen Productenboek Verzorging en Verpleging Informatie over zorgproducten van Amerpoort voor oudere mensen met een verstandelijke beperking met het accent op verzorging en verpleging Een zorgprofiel

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds In hoofdstuk 9 worden na artikel 9.13 vier nieuwe artikelen ingevoegd, luidende:

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds In hoofdstuk 9 worden na artikel 9.13 vier nieuwe artikelen ingevoegd, luidende: STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 60365 25 oktober 2017 Regeling van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 17 oktober 2017, kenmerk

Nadere informatie

De regels zijn gelijk. Toch is iedereen anders. Presentatie CIZ. Maart 2019

De regels zijn gelijk. Toch is iedereen anders. Presentatie CIZ. Maart 2019 De regels zijn gelijk. Toch is iedereen anders. Presentatie CIZ Maart 2019 Zorgstelsel De cliënt 2 Wat doet het CIZ? Wij indiceren voor: Wet langdurige zorg (Wlz) Bijzondere opnemingen in Psychiatrische

Nadere informatie

Regionale Bijeenkomsten Zorgkantoorregio s

Regionale Bijeenkomsten Zorgkantoorregio s Regionale Bijeenkomsten Zorgkantoorregio s Regio: Rotterdam (gemeenten Rotterdam, Capelle a.d. IJssel en Krimpen a.d IJssel) John Boumans Accountmanager VV&T Achmea Zorgkantoor Agenda Vormen van begeleiding,

Nadere informatie

Tarieventabel 2018 Persoonsgebonden budget Wlz (ZZP 0f zorgprofiel)

Tarieventabel 2018 Persoonsgebonden budget Wlz (ZZP 0f zorgprofiel) Tarieventabel 2018 Persoonsgebonden budget Wlz (ZZP 0f zorgprofiel) Deze tabel is alleen van toepassing op budgethouders met een indicatie voor verblijf (een indicatie voor een ZZP of een zorgprofiel).

Nadere informatie

Inhoudsopgave Wet langdurige zorg... 2 De huisarts en de WLZ... 6

Inhoudsopgave Wet langdurige zorg... 2 De huisarts en de WLZ... 6 Inhoudsopgave Wet langdurige zorg... 2 Wat is de Wet langdurige zorg (Wlz)?... 2 Vanuit de Wlz worden de volgende zorg- en hulpvormen geregeld:... 2 Wlz aanvragen... 2 1. Aanvraag bij het CIZ... 4 2. CIZ

Nadere informatie

Branchespecifieke gegevens VGN 2008

Branchespecifieke gegevens VGN 2008 Branchespecifieke gegevens VGN 2008 Dit document bevat de niet-wettelijk verplichte branchespecifieke informatie. Vanwege het belang van een gestroomlijnde uitvraag en eenheid van taal wordt deze uitvraag

Nadere informatie

Raadsledendag 20 september

Raadsledendag 20 september Raadsledendag 20 september Wet langdurige zorg & Zorgverzekeringswet Marlies Kamp Manon Jansen Programmamanagement HLZ 3 Presentatie 1. Wet langdurige zorg 2. Zorgverzekeringswet 3. Implementatie 4. Communicatie

Nadere informatie

Verpleging en verzorging (V&V)

Verpleging en verzorging (V&V) Bijlage 1 : Aanscherping ZZP-omschrijvingen en algoritmen Op verzoek van VWS zijn de zorgzwaartepakketten (ZZP s) voor de AWBZ inhoudelijk aangescherpt en de algoritmen in het ZZP-registratieprogramma

Nadere informatie

Tarieflijst AWBZ-zorgaanbieders 2009

Tarieflijst AWBZ-zorgaanbieders 2009 Indeling tarieflijst 1. Geestelijke gezondheidszorg 2. Bijzondere tandheelkunde 3. AWBZ-zorg, exclusief geestelijke gezondheidszorg 1. Algemene bepalingen bij geestelijke gezondheidszorg De definities

Nadere informatie

Decentralisatie begeleiding Amstelland en de Meerlanden (A&M) 20 juni 2011 S. van de Loosdrecht Sr. Zorginkoper Care

Decentralisatie begeleiding Amstelland en de Meerlanden (A&M) 20 juni 2011 S. van de Loosdrecht Sr. Zorginkoper Care Decentralisatie begeleiding Amstelland en de Meerlanden (A&M) 20 juni 2011 S. van de Loosdrecht Sr. Zorginkoper Care Inhoud Cijfers en statistieken over de regio A&M Demografie Begeleiding Dagbesteding

Nadere informatie

Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit

Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit Wanneer kan ik Wlz aanvragen? Als u blijvend intensieve zorg nodig heeft, dan kan het zijn dat u in aanmerking komt voor zorg vanuit de Wet langdurige

Nadere informatie

Vragenlijst onderzoek wachtlijsten in de Wlz. In te vullen door de zorgvrager:

Vragenlijst onderzoek wachtlijsten in de Wlz. In te vullen door de zorgvrager: lijst onderzoek wachtlijsten in de Wlz Deze vragenlijst wordt afgenomen voor het onderzoek naar de wachtlijsten voor het wonen bij een zorginstelling. Volgens onze gegevens heeft u een wens voor wonen

Nadere informatie

Overzicht zorgzwaartepakketten Gehandicaptenzorg (GZ)

Overzicht zorgzwaartepakketten Gehandicaptenzorg (GZ) Overzicht zorgzwaartepakketten Gehandicaptenzorg (GZ) Pakketten voor mensen met een verstandelijke beperking (VG) VG 1 Wonen met enige begeleiding Wonen met enige begeleiding is wonen in een veilige leefomgeving

Nadere informatie

1. Alle dagbesteding inclusief vervoer gaat naar de gemeente (Wmo en Jeugdwet). Ook de dagbesteding van cliënten met een hoog zzp.

1. Alle dagbesteding inclusief vervoer gaat naar de gemeente (Wmo en Jeugdwet). Ook de dagbesteding van cliënten met een hoog zzp. 17 misverstanden over de Wet langdurige zorg (Wlz) Per 1 januari 2015 komt de Wet langdurige zorg (Wlz) in de plaats van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). De Wlz is van toepassing op cliënten

Nadere informatie

Marktconsultatie zorginkoop 2016

Marktconsultatie zorginkoop 2016 Marktconsultatie zorginkoop 2016 27 augustus 2015 Programma 14.00 Welkom 14.10 Doel en Programma 14.15 Voorstel productindikking en tarieven 14.45 Pauze 14.50 Consultatie productindikking en tarieven (twee

Nadere informatie

Bijlage 2. Tarieven Specialistische Jeugdhulp 2017, regio Hart van Brabant. Tarieven arrangementen laagspecialistisch 2017

Bijlage 2. Tarieven Specialistische Jeugdhulp 2017, regio Hart van Brabant. Tarieven arrangementen laagspecialistisch 2017 Bijlage 2 Tarieven arrangementen laagspecialistisch 2017 Licht Middel Zwaar Doorlopend Chronisch Arrangement 1 - Psychosociale problematiek jeugdige, als gevolg van problematische relatie tussen ouders

Nadere informatie

Regionale Bijeenkomsten Zorgkantoorregio s Zorgkantoorregio Friesland. Leeuwarden, 4 juli 2011 Jacqueline Vissers, beleidsmedewerker AWBZ

Regionale Bijeenkomsten Zorgkantoorregio s Zorgkantoorregio Friesland. Leeuwarden, 4 juli 2011 Jacqueline Vissers, beleidsmedewerker AWBZ Regionale Bijeenkomsten Zorgkantoorregio s Zorgkantoorregio Friesland Leeuwarden, 4 juli 2011 Jacqueline Vissers, beleidsmedewerker AWBZ Wat kunt u verwachten? 1. Algemene informatie Zorgkantoor Friesland

Nadere informatie

c. De termijn waarvoor deze beleidsregel geldt loopt tot en met 31 december 2011.

c. De termijn waarvoor deze beleidsregel geldt loopt tot en met 31 december 2011. Bijlage 25 bij circulaire AWBZ/Care/10/10c BELEIDSREGEL Volledig Pakket Thuis (VPT) 1. Algemeen a. Deze beleidsregel is van toepassing op de zorg of dienst als omschreven bij of krachtens de Algemene Wet

Nadere informatie

Wmo- en AWBZ-voorzieningen Een nulmeting. Ab van der Torre. Lisa Putman BIJLAGEN. Inhoud

Wmo- en AWBZ-voorzieningen Een nulmeting. Ab van der Torre. Lisa Putman BIJLAGEN. Inhoud Wmo- en AWBZ-voorzieningen 2009-2012 Een nulmeting Ab van der Torre Lisa Putman BIJLAGEN Inhoud Bijlage A Gebruikte data... 2 Bijlage B Zorgzwaartepakketten... 3 Bijlage C Aanvullende resultaten AWBZ-voorzieningen...

Nadere informatie

Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit

Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit Wanneer kan ik Wlz aanvragen? Als u blijvend intensieve zorg nodig heeft, dan komt u misschien in aanmerking voor zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz).

Nadere informatie

c. De Beleidsregel extramurale zorg met nummer CA-353 eindigt op 31 december 2009.

c. De Beleidsregel extramurale zorg met nummer CA-353 eindigt op 31 december 2009. BELEIDSREGEL Extramurale zorg 1. Algemeen a. Deze beleidsregel is van toepassing op de zorg of dienst als omschreven bij of krachtens de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) die wordt geleverd door

Nadere informatie

Uitkomsten enquête Toetsingskader Doelmatig en Verantwoorde Zorg Thuis

Uitkomsten enquête Toetsingskader Doelmatig en Verantwoorde Zorg Thuis Bl-16-10222 Uitkomsten enquête Toetsingskader Doelmatig en Verantwoorde Zorg Thuis Zorgverzekeraars Nederland 21 maart 2016 1 Uitkomsten enquête Toetsingskader Doelmatig en Verantwoorde Zorg Thuis In 2015

Nadere informatie

AANVULLING ( juli 2017) Zorginkoopbeleid 2018 Verpleging en Verzorging. Versie juli 2017

AANVULLING ( juli 2017) Zorginkoopbeleid 2018 Verpleging en Verzorging. Versie juli 2017 AANVULLING ( juli 2017) Zorginkoopbeleid 2018 Verpleging en Verzorging 1 Inhoudsopgave 1. Specialistische Verpleging. 4 2. Doelmatige zorg... 5 2 Inleiding Voor u ligt de aanvulling van het Zorginkoopbeleid

Nadere informatie

JEUGDHULP HOLLAND RIJNLAND

JEUGDHULP HOLLAND RIJNLAND JEUGDHULP HOLLAND RIJNLAND Aan: Werkgroep kostencomponenten jeugd GGZ (met aanbieders) Van: TWO jeugdhulp Holland Rijnland Datum: 12-07-2017 Onderwerp: Concept omschrijving diensten Jeugd GGZ 2018, behorende

Nadere informatie

Overzicht bekostiging van behandeling bij Wlz-cliënten in 2016

Overzicht bekostiging van behandeling bij Wlz-cliënten in 2016 Overzicht bekostiging van behandeling bij -cliënten in 2016 Waarom dit overzicht? Naar aanleiding van de vragen die de NZa heeft gekregen over de bekostiging van behandeling bij verzekerden die zorg op

Nadere informatie

Gouda, 11 september 2014. Geachte lezer,

Gouda, 11 september 2014. Geachte lezer, Gouda, 11 september 2014 Geachte lezer, In dit document wordt op basis van voorstellen aangegeven op basis van welke productparameters de gemeenten in Midden-Holland voornemens zijn om de zorg voor de

Nadere informatie

ZZP-Productenboek Verzorging en Verpleging

ZZP-Productenboek Verzorging en Verpleging ZZP-Productenboek Verzorging en Verpleging Informatie over zorgproducten van Amerpoort voor oudere mensen met een verstandelijke beperking met het accent op verzorging en verpleging Indicatiestelling Zorg)

Nadere informatie

Persoonsgerichte zorg en ondersteuning. Multidisciplinaire aanpak

Persoonsgerichte zorg en ondersteuning. Multidisciplinaire aanpak Persoonsgerichte zorg en ondersteuning De vier onderscheiden thema s (compassie, uniek zijn, autonomie en zorgdoelen) zijn voor zorgverleners richtinggevend bij kwaliteitsverbetering op het terrein van

Nadere informatie

Ik krijg nu AWBZ-zorg. Wat krijg ik in 2015?

Ik krijg nu AWBZ-zorg. Wat krijg ik in 2015? Factsheet Ik krijg nu AWBZ-zorg. Wat krijg ik in 2015? De overheid gaat de langdurige zorg anders organiseren. Hoe is de overgang van de ene wet naar de andere geregeld? Vanaf 1 januari 2015 verandert

Nadere informatie

Beleid contractering subsidieregeling Extramurale Behandeling 2019

Beleid contractering subsidieregeling Extramurale Behandeling 2019 Beleid contractering subsidieregeling Extramurale Behandeling 2019 Versie 23 november 2018 Maandag 22 oktober 2018 is de subsidieregeling Extramurale Behandeling (EB) in de Staatscourant gepubliceerd 1.

Nadere informatie

Bijlage 1. Criteria ondersteuning, dagactiviteiten, kortdurend verblijf

Bijlage 1. Criteria ondersteuning, dagactiviteiten, kortdurend verblijf Bijlage 1. Criteria ondersteuning, dagactiviteiten, kortdurend verblijf Als bedoeld in hoofdstuk 6, paragraaf 2. 1. Ondersteuning Ondersteuning thuis zijn activiteiten gericht op het bevorderen van zelfredzaamheid

Nadere informatie

JEUGDHULP HOLLAND RIJNLAND

JEUGDHULP HOLLAND RIJNLAND JEUGDHULP HOLLAND RIJNLAND Aan: Werkgroep kostencomponenten jeugd GGZ (met aanbieders) Van: TWO jeugdhulp Holland Rijnland Datum: 12-07-2017 Onderwerp: Concept omschrijving diensten Jeugd GGZ 2018, behorende

Nadere informatie

Tarieflijst Wlz-zorgaanbieders 2015

Tarieflijst Wlz-zorgaanbieders 2015 Indeling tarieflijst 1. Algemene bepalingen bij Wlz-zorg 2. Wlz-zorg, zorgzwaartepakketten 3. Wlz-zorg, normatieve huisvestingscomponent (NHC) en normatieve inventariscomponent (NIC) bestaande aanbieders

Nadere informatie

OVEREENKOMST HUISARTSENZORG IN GECLUSTERDE WOONZORGVOORZIENINGEN

OVEREENKOMST HUISARTSENZORG IN GECLUSTERDE WOONZORGVOORZIENINGEN OVEREENKOMST HUISARTSENZORG IN GECLUSTERDE WOONZORGVOORZIENINGEN DE ONDERGETEKENDEN: 1. Geclusterde Woonzorgvoorziening, geregistreerd bij de Kamer van Koophandel onder nummer, statutair gevestigd en kantoorhoudende

Nadere informatie

Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit

Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit Wat valt onder zorg vanuit de Wlz? In deze folder leest u hoe u zorg uit de Wlz aanvraagt. Ook informeren wij u over wat u van het CIZ kunt verwachten.

Nadere informatie

Overzichtsschema Hervorming Langdurige Zorg: wie, wat, waar en wanneer?

Overzichtsschema Hervorming Langdurige Zorg: wie, wat, waar en wanneer? Overzichtsschema Hervorming Langdurige Zorg: wie, wat, waar en wanneer? AWBZ Intramuraal (met Extramuraal Wmo Jeugd Participatie verblijf) (thuiswonend) 2013 Volwassenen ZZP VG1 en 2 voor bestaande cliënten*

Nadere informatie

BELEID CONTRACTERING SUBSIDIEREGELING EXTRAMURALE BEHANDELING 2017

BELEID CONTRACTERING SUBSIDIEREGELING EXTRAMURALE BEHANDELING 2017 BELEID CONTRACTERING SUBSIDIEREGELING EXTRAMURALE BEHANDELING 2017 Zilveren Kruis Zorgkantoor Versie 29 november 2016 Recent is de subsidieregeling Extramurale Behandeling (EB) in de Staatscourant gepubliceerd

Nadere informatie

Tijdelijk verblijf in een instelling, ter vervanging van de bestaande thuissituatie.

Tijdelijk verblijf in een instelling, ter vervanging van de bestaande thuissituatie. Verblijfsoorten Tijdelijk verblijf Tijdelijk verblijf in een instelling, ter vervanging van de bestaande thuissituatie. Eerstelijns Verblijf Laag complex (ELV) De patiënt heeft een enkelvoudige aandoening

Nadere informatie

Ik krijg nu AWBZ-zorg. Wat krijg ik in 2015?

Ik krijg nu AWBZ-zorg. Wat krijg ik in 2015? Factsheet Ik krijg nu AWBZ-zorg. Wat krijg ik in 2015? De overheid gaat de langdurige zorg anders organiseren. Hoe is de overgang van de ene wet naar de andere geregeld? Vanaf 1 januari 2015 verandert

Nadere informatie

Tarieven Jeugdzorg (L)VB Regionaal Omschrijving prestatie Prestatie code Grondslag tarief Tarief 2015

Tarieven Jeugdzorg (L)VB Regionaal Omschrijving prestatie Prestatie code Grondslag tarief Tarief 2015 Tarieven Jeugdzorg (L)VB Regionaal Omschrijving prestatie Prestatie code Grondslag tarief Tarief 2015 Z414 - ZZP 1VG excl. DB Z414 dag 57,23 Z424 - ZZP 2VG excl. DB Z424 dag 71,98 Z430 - ZZP 3VG excl.

Nadere informatie

Doelgroepenbeleid Zorgvilla Huize Dahme

Doelgroepenbeleid Zorgvilla Huize Dahme Doelgroepenbeleid Zorgvilla Huize Dahme Levensgericht zorgaanbod Een zorgaanbod ontwikkelen dat goed aansluit bij de zorg van onze Gasten. Dat is het doel van ons doelgroepenbeleid. Het verhoogt de kwaliteit

Nadere informatie

Uitkomsten enquête toetsingskader doelmatige en verantwoorde zorg thuis

Uitkomsten enquête toetsingskader doelmatige en verantwoorde zorg thuis Bl-16-10236 Tekst voor de website Uitkomsten enquête toetsingskader doelmatige en verantwoorde zorg thuis In 2015 is het toetsingskader doelmatige en verantwoorde zorg thuis ingevoerd. Het kader is een

Nadere informatie

HANDBOEK informatie-uitvraag Wlz 2019

HANDBOEK informatie-uitvraag Wlz 2019 HANDBOEK informatie-uitvraag Wlz 2019 Inhoud 1 Algemeen 2 1.1 Indeling kwartaalstaten 5 1.2 Wijzigingen en aandachtspunten 2019 8 2 9 2.1 Lasten zorgkantoor 10 2.2 kosten en productie zorg met en zonder

Nadere informatie

Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Stichting Zorgu te Zoetermeer op 28 november Utrecht, maart 2017

Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Stichting Zorgu te Zoetermeer op 28 november Utrecht, maart 2017 Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Stichting Zorgu te Zoetermeer op 28 november 2016 Utrecht, maart 2017 1 Inleiding Op 28 november 2016 heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (hierna: de

Nadere informatie

Utrecht, februari Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Medical Zorg te Utrecht op 24 oktober 2016

Utrecht, februari Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Medical Zorg te Utrecht op 24 oktober 2016 Utrecht, februari 2017 Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Medical Zorg te Utrecht op 24 oktober 2016 1 Inleiding Op 24 oktober 2016 heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (hierna: de inspectie)

Nadere informatie

Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Wat verandert er in de zorg in 2015

Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Wat verandert er in de zorg in 2015 Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking Wat verandert er in de zorg in 2015 De zorg in beweging Wat verandert er in 2015? In 2015 verandert er veel in de zorg. Via een aantal

Nadere informatie

Overzichtsschema Hervorming Langdurige Zorg: wie, wat, waar en wanneer? (december 2013)

Overzichtsschema Hervorming Langdurige Zorg: wie, wat, waar en wanneer? (december 2013) Overzichtsschema Hervorming Langdurige Zorg: wie, wat, waar en wanneer? (december 2013) 2013 Volwassenen ZZP VG1 en 2 voor bestaande cliënten* ZZP VG3 en hoger Alle overige ZZPs gehandicaptenzorg AWBZ

Nadere informatie

GGZ. Bijlage A Honoreringslijsten

GGZ. Bijlage A Honoreringslijsten GGZ Bijlage A Honoreringslijsten 2020 Algemene toelichting honoreringslijsten 2020 Menzis Zorgkantoor honoreert alle zorgaanbieders gelijk met betrekking tot het invulling geven aan het kwaliteitskader.

Nadere informatie

Bedankt voor de uitnodiging voor de consultatieronde aanvullende geneeskundige zorg voor specifieke doelgroepen in de eerste lijn.

Bedankt voor de uitnodiging voor de consultatieronde aanvullende geneeskundige zorg voor specifieke doelgroepen in de eerste lijn. Utrecht, 22 september 2017 Betreft: reactie NVO op consultatie aanvullende geneeskundige zorg Geachte heer, mevrouw, Bedankt voor de uitnodiging voor de consultatieronde aanvullende geneeskundige zorg

Nadere informatie

Licht Middel Zwaar Doorlopend Chronisch Arrangement 1 - Psychosociale problematiek jeugdige, als gevolg van problematische relatie tussen ouders

Licht Middel Zwaar Doorlopend Chronisch Arrangement 1 - Psychosociale problematiek jeugdige, als gevolg van problematische relatie tussen ouders Bijlage 2 Tarieven arrangementen laagspecialistisch 2017 Licht Middel Zwaar Doorlopend Chronisch Arrangement 1 - Psychosociale problematiek jeugdige, als gevolg van problematische relatie tussen ouders

Nadere informatie

Overheveling begeleiding Zuid-Holland Noord (ZHN) 14 juni 2011 A. Augustinus Manager Care

Overheveling begeleiding Zuid-Holland Noord (ZHN) 14 juni 2011 A. Augustinus Manager Care Overheveling begeleiding Zuid-Holland Noord (ZHN) 14 juni 2011 A. Augustinus Manager Care Inhoud Cijfers en statistieken over de regio ZHN Demografie Begeleiding Dagbesteding Kaders voor inkoop van extramurale

Nadere informatie