Inschrijfformulieren kunt u tot 1 juli mailen naar Heeft u suggesties, vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inschrijfformulieren kunt u tot 1 juli mailen naar Heeft u suggesties, vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met:"

Transcriptie

1

2 Dit is het jaaroverzicht van Bibliotheken Meierijstad met het aanbod voor op het gebied van leesbevordering, literatuureducatie en mediawijsheid. Inschrijfformulieren kunt u tot 1 juli mailen naar vau@nobb.nl Heeft u suggesties, vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met: Annelies van Uden Specialist Jeugd Bibliotheken Meierijstad vau@nobb.nl

3 Kalender 4 tot en met 15 oktober 2017 Kinderboekenweek Gruwelijk eng! over griezelen 17 tot en met 24 november 2017 Week van de Mediawijsheid November 2017 Nederland Leest Junior, over robotica 1 december 2017 Uiterste aanmelddatum Voorleeswedstrijd bij Stichting Lezen 24 januari tot en met 3 februari 2018 De Nationale Voorleesdagen, met Prentenboek van het Jaar Ssst! De tijger slaapt Januari en februari 2018 Voorrondes Nationale Voorleeswedstrijd Maart tot en met mei 2018 Stemperiode De Nederlandse Kinderjury Maart tot en met mei 2018 Jeugddictee

4 Rode Draad Periode september 13 oktober Periode oktober 8 december Periode (7) januari 2 maart Periode maart 20 april Periode mei 22 juni De Rode Draad is een project voor leesbevordering. Onder het motto lezen is leuk komen kinderen in elke groep met een ander aspect van lezen in aanraking. Als u dit schooljaar in periode 5 met de Rode Draad gewerkt heeft, bent u het komende jaar in periode 4 aan de beurt. Periode 4 wordt periode 3, enzovoorts. Met nieuwe deelnemers wordt de periode in overleg bepaald. De materialen voor de Rode Draad worden op school afgeleverd. U zorgt ervoor dat de projecten worden teruggebracht naar de bibliotheek. De kosten voor De Rode Draad zijn in het schooljaar ,00 per leerling bij deelname door alle groepen. Voor het afnemen van losse projecten geldt een ander tarief: 100 per project en 150 voor de verteller op bezoek in groep 7. Voor Rode Draad-scholen zijn de klassenbezoeken voor groep 3, 6 en 8 gratis.

5 Klassenbezoeken groep 3, 6 en 8 Deze klassenbezoeken zijn gratis voor scholen die De Rode Draad afnemen. Voor andere scholen is het tarief 30 per klas. Klassenbezoeken plannen kan via het online boekingssysteem van Plein 23. Ga naar Nieuw op de site? Vraag je ICC-collega of de bibliotheek om hulp! Groep 3 Dit bezoek staat in het teken van zelf leren lezen en wordt gepland in de periode voor de kerstvakantie. De klas krijgt op een speelse manier uitleg over onder andere de AVIniveauboekjes. Kinderen worden in de bibliotheek of het bibliotheekpunt in hun woonplaats ontvangen. Groep 6 Met opdrachten op de computer en in de kasten leren kinderen het zoeksysteem van de bibliotheek beter kennen. Dit klassenbezoek wordt gehouden na de kerstvakantie. De scholen komen op visite in de bibliotheek van Schijndel, Sint-Oedenrode, Veghel of Erp. Groep 8 Groepen 8 van scholen buiten de kern Veghel kunnen op klassenbezoek komen in de Veghelse bibliotheek. Leerlingen die naar het voortgezet onderwijs gaan in Veghel leren zo de bibliotheek alvast kennen. Let op: als groep 8 gebruik maakt van het bezoek in Veghel, vervalt het bezoek van groep 6.

6 Abonnement Uw school maakt op dit moment gebruik van leerkrachtpassen en/of klassikaal lenenpassen van de bibliotheek. Deze schoolpassen moeten voor het schooljaar worden verlengd. Achterin dit document vindt u een overzicht met de passen die op uw school in gebruik zijn. Daarop kunt u aangeven welke passen kunnen worden verlengd en welke moeten vervallen. U kunt ook nieuwe passen aanvragen. Leest u de aangeleverde gegevens goed door en vult u deze waar nodig aan. Wij ontvangen dit formulier graag vóór 1 juli ingevuld van u retour. We stellen dan een factuur op en sturen die naar het opgegeven factuuradres. De passen die niet gewijzigd worden, blijven in het nieuwe schooljaar geldig. De nieuw aangevraagde passen liggen na de zomervakantie bij de bibliotheek voor u klaar. Uitleenvoorwaarden Leerkrachtenpas Klassikaal lenenpas Aantal materialen Leentermijn 6 weken 6 weken Kosten 25 per jaar 45 per jaar Wat mag je lenen? Alles van de jeugdafdeling; informatief ook van volwassenen. Dvd s tegen leengeld. Reserveren? Maximaal drie materialen Nee Op naam van De leerkracht De groep Alleen van de jeugdafdeling. Geen leengeldmaterialen zoals dvd s.

7 Cursus Open Boek Deze cursus leidt op tot leescoördinator en is er op gericht samenhang in het leesonderwijs te brengen vanuit het perspectief van de leesbevordering. Interesse in kinderboeken is de basis voor een gezonde leesmotivatie. De leescoördinator draagt zorg voor het leesonderwijs op school en is het eerste aanspreekpunt voor de bibliotheek. In de cursus Open Boek komen alle belangrijke onderdelen van leesbevordering aan de orde, van kennis tot vaardigheden. Te denken valt aan kennis van nieuwe boeken, werkvormen ten behoeve van leesplezier, leesbevorderingsactiviteiten en tips voor intern draagvlak. Aan het einde van de cursus heeft de cursist een jaarplan gemaakt dat geïntegreerd kan worden in het schoolplan. Periode: nader te bepalen Aantal bijeenkomsten: 4 bijeenkomsten van 3 uur Studiebelasting: 40 uur Cursusprijs per deelnemer: 300,- exclusief BTW Aantal deelnemers: Minimaal 8 / maximaal 15 Wilt u deelnemen aan deze cursus? Neem dan contact op met Annelies van Uden: vau@nobb.nl

8 Tussendoortje Literatuur Tussendoortje Literatuur is een gemakkelijke, snelle en uitdagende manier voor leerkracht en leerling om met behulp van literaire boeken (die kinderen zelf niet zo snel kiezen) en vragen te werken aan literatuureducatie. Zo worden reflectieve en creërende competenties ontwikkeld. Met het Tussendoortje Literatuur worden kinderen gestimuleerd na te denken over literatuur, met elkaar hierover te praten, nieuwe inzichten te krijgen en dit om te zetten in creatieve uitingen. Tussendoortje Literatuur is beschikbaar voor groep 1/2, 3/4, 5/6, 7/8. Tussendoortje Literatuur bestaat uit drie boeken, een handleiding, een kaartenset met vragen en een aantal creatieve opdrachten. U heeft het Tussendoortje Literatuur drie maanden in de klas. De boeken zijn zorgvuldig geselecteerd, nodigen uit tot nadenken en zijn uitermate geschikt om met elkaar over te praten. De kaartenset met vragen is daarbij het hulpmiddel. Het Tussendoortje Literatuur vraagt ongeveer 15 minuten per keer. U kunt het uitvoeren op ieder gewenst moment. 10 per groep, per drie maanden.

9 Kleintje Poëzie Eind januari is jaarlijks de Poëzieweek. Dat is een mooie gelegenheid om in de klas met gedichten aan de slag te gaan. Dat kan eenvoudig met Kleintje Poëzie. Kleintje Poëzie bestaat uit gedichten met lesideeën voor groep 1-2, 3-4, 5-6 en 7-8. Een week lang besteedt u dagelijks 15 tot 30 minuten aan poëzie. De nadruk daarbij ligt op het lezen van en praten over gedichten. Er wordt aandacht besteed aan de opbouw van een gedicht, maar ook aan interpreteren, beleven, herkennen en waarderen. U ontvangt alle materialen per . Periode: project verschijnt in januari, maar u kunt het uitvoeren op ieder gewenst moment. 15,- per school.

10 De Nationale Voorleeswedstrijd Uw school doet toch zeker weer mee aan de Nationale Voorleeswedstrijd? Vraag uw deelnamepakket aan op Belangrijke data: Kinderboekenweek 2017: veel scholen kiezen in deze periode hun eigen voorleeskampioen (een leerling uit groep 7 of 8). Vóór 1 december moet de schoolkampioen door u aangemeld zijn bij Stichting Lezen: Rond die tijd krijgt u ook bericht van de lokale bibliotheek over het verdere verloop van de wedstrijd. Januari en februari 2018: De bibliotheken van Meierijstad houden de halve finales en de lokale finale van de Voorleeswedstrijd. Maart 2018: de winnaar van de finale vertegenwoordigt Meierijstad in de regionale ronde. Daarna volgen nog de provinciale en landelijke finale van de Voorleeswedstrijd. Wilt u meer weten over de Nationale Voorleeswedstrijd? Bel of mail ons gerust!

11 De Nationale Voorleesdagen De bibliotheek nodigt u uit voor een inspirerende avond over de Nationale Voorleesdagen. De boeken uit de Prentenboeken Top 10 worden besproken en u krijgt suggesties en praktische tips voor lessen rondom het Prentenboek van het Jaar. Datum: maandag 15 januari 2018 Tijd: uur Plaats: Bibliotheek Uden Kosten: gratis Aanmelden: in het najaar De Nederlandse Kinderjury Van maart tot half mei 2018 kunnen kinderen tussen zes en twaalf jaar (verdeeld over twee leeftijdscategorieën) weer meedoen aan De Nederlandse Kinderjury. Duizenden kinderen uit heel Nederland stemmen in die periode op de mooiste kinderboeken van het afgelopen jaar. In juni wordt de Prijs van De Nederlandse Kinderjury uitgereikt. De Nederlandse Kinderjury heeft, al sinds 1988, als doel zoveel mogelijk kinderen kennis te laten maken met nieuwe kinderboeken en hen aan te zetten tot meer én kritisch lezen. Kinderen die mee willen doen aan de Kinderjury kunnen, net zoals eerdere jaren, een stemboekje ophalen bij de bibliotheek. U kunt in de klas bijvoorbeeld een Top 10 bijhouden van de leukste boeken. Of combineer het stemmen voor de Kinderjury met een bezoek aan de bibliotheek!

12 NOBB Jeugddictee Welke leerling van groep 8 kan het beste schrijven zonder spellingscorrectie of T9? En kan hij of zij met zijn dicteetalent alle andere spellingsdeskundigen uit de regio verslaan? We dagen uw leerlingen uit om de strijd aan te gaan voor de titel Superspeller van Noord Oost Brabant! Het NOBB Jeugddictee bestaat uit verschillende rondes: een schoolronde om twee finalisten per klas te selecteren en een regionale finale. Een populaire kinderboekenauteur schrijft de dicteeteksten. (Vorig jaar was dat Anna Woltz, winnares van de Gouden Griffel.) De schrijver is bij de grote regionale finale aanwezig om de dicteetekst voor te lezen en deelnemende klassen krijgen een boek cadeau. De eerste ronde vindt plaats op school. Een bibliotheekmedewerker komt langs in de klas om het dictee af te nemen. Ook zorgt de bibliotheek voor het nakijkwerk. Middels een officiële brief worden de schoolwinnaars bekend gemaakt. De finalisten mogen elk een klein groepje supporters meenemen. De locatie wordt bepaald aan de hand van het aantal deelnemende scholen in ons werkgebied. Via een livestream kan de rest van de klas hun finalisten aanmoedigen. Ook ouders, opa s, oma s en andere belangstellenden kunnen het dictee op deze manier live volgen. Uw school mag natuurlijk niet ontbreken op dit evenement. De kosten voor deelname zijn 25,00 per klas. Inschrijven kan in het najaar.

13 Boekproject voor groep 1-2 Doel: leesbevordering, verdieping en beleving van het verhaal, reflectie, taalvaardigheid Opzet: Eind september ontvangt u het boek De grote gevaarlijke Grompel, geschreven door Claire Freedman en getekend door Kate Hindley. Muis en zijn vrienden besluiten op zoek te gaan naar de Grompel, die in een griezelig huis op een heuvel woont en die nog nooit door iemand is gezien. Goed voorbereid (verbeeld door een pagina vol getekende attributen als zaklamp, camera, vangnet, touw en kompas) gaan ze op pad in het holst van de nacht. De spannende tocht voert hen door een donker bos, langs een piepend hek, een krakende voordeur en door donkere gangen... Als ze het monster inderdaad aantreffen, in zijn bed, gaan ze er hals over kop vandoor! Maar de Grompel laat zich van een onverwachte kant kennen. Bij het boek hoort een lesbrief met ideeën en suggesties. Tijdens de Kinderboekenweek wordt het boek meerdere keren voorgelezen. Aan iedere voorleessessie is een taal-, lees- of drama-activiteit gekoppeld, gericht op de tekst en de illustraties van het boek. 20,-- per deelnemende school

14 Boekproject voor groep 3-4 Doel: leesbevordering, verdieping en beleving van het verhaal, reflectie, taalvaardigheid Opzet: Eind september ontvangt u het boek Bert en Bart en de zoen van de zombie geschreven door Tjibbe Veldkamp en getekend door Kees de Boer. De moeder van Bert en Bart schakelt dokter Dwangman in, omdat ze graag wil dat haar kinderen sportief worden en niet de hele dag zombiestrips zitten te lezen. Het wordt een harde strijd tussen Bert en Bart en het behandelteam, bestaande uit dokter Dwangman en hun moeder, waarbij ze wedstrijdjes moeten doen als teenlopen, knotstikkertje en kinderbowlen. En Bert en Bart zijn al hun zombiestrips en bibliotheekpassen kwijt. Maar ze hebben een idee: het behandelteam veranderen in zombieslaven met behulp van het zombiehandboek, zodat ze hen kunnen verslaan. Het is nog een hele klus om niet een hele zombieplaag uit te lokken. Bij het boek hoort een lesbrief met ideeën en suggesties. Tijdens de Kinderboekenweek wordt het boek in vijf sessies van minuten voorgelezen. Aan iedere voorleessessie wordt een taal-, lees- of drama-activiteit gekoppeld, gericht op de tekst en de illustraties van het boek. 20,-- per deelnemende school

15 Projectcollecties De bibliotheek kan voor u een collectie samenstellen over een bepaald thema. De kosten voor een projectcollectie bedragen 15. Rondom de Kinderboekenweek stellen we (zolang de voorraad strekt) speciale collecties met het thema griezelen samen. Aantal materialen 15 Uitleentermijn Aanvragen Onderwerpen 6 weken Minstens 4 weken vooraf Alles behalve Sinterklaas en Kerstmis

16 Vertelpakketten Vertelplaten zijn de bladzijdes uit een prentenboek, uitvergroot tot A3, los en gelamineerd, met de voorleestekst achterop. Ideaal bij het voorlezen aan een groep, voor een spel-verteltafel, of in een verteltheatertje (ook te huur bij de bibliotheek!). Rondom twaalf bekroonde prentenboeken is een koffer met materialen samengesteld. Behalve het prentenboek met de bijbehorende vertelplaten bevat het project ideeën voor liedjes, versjes, knutselopdrachten en bewegingsspelletjes. De vertelpakketten worden uitgeleend voor drie weken. De kosten zijn 5 euro. Er zijn vertelpakketten bij de volgende boeken: Ik wil de maan Mol ziet voor het eerst de maan en probeert m te pakken. Dat lukt niet al te best. Dat ben jij, Kiki! Eendje Kiki kijkt foto s met haar opa. Kleine kangoeroe Kleine kangoeroe vindt het zo knus en veilig in de buidel van haar moeder. Kleine muis zoekt een huis De appel die kleine muis vindt, past niet in zijn holletje. De wiebelbillenboogie Als mama olifant weg moet, maakt papa olifant er een gezellige dag van. Fiet wil rennen Struisvogel Fiet is dol op rennen. Hij laat zich zelfs niet tegenhouden door de wind. Mama kwijt Kleine uil valt uit het nest. Samen met de eekhoorn gaat hij op zoek naar zijn moeder. Nog 100 nachtjes slapen Wachten op je verjaardag duurt lang. Dan maakt Dorus zelf wel een feestje! Krrrr... okodil! Krokodil plonst graag in de rivier om de andere dieren te laten schrikken. Boer Boris gaat naar zee Boer Boris heeft vakantie en gaat naar zee. Alle dieren mogen mee. We hebben er een geitje bij Op de kinderboerderij is een jong geitje geboren. Mik gaat op bezoek. De kleine walvis Boy vindt een walvis op het strand en neemt hem mee naar huis

17 Mediawijsheid Behalve leesbevordering en literatuureducatie heeft de bibliotheek mediawijsheid op het programma staan. Je bent mediawijs als je nadenkt over wat je wel en wat je niet op je Facebookpagina zet. Als je twijfelt aan de betrouwbaarheid van een bepaalde site. Als je filmpjes kunt uploaden naar YouTube. Maar je bent ook mediawijs als je een feitelijk verslag in de krant kunt onderscheiden van een commentaar. Of wanneer je weet dat het nieuws op de publieke tvzender net een beetje verschilt van het nieuws op de commerciële zender. Want mediawijsheid gaat niet alleen over nieuwe media, maar ook over traditionele. Op de volgende pagina s vindt u ons aanbod rondom mediawijsheid. Neem gerust contact met ons op voor extra informatie.

18 Workshop voor teams: Mediawijsheid op school? Hoe te beginnen? Wilt u op school meer doen met mediawijsheid, maar heeft u geen idee waar te beginnen? De bibliotheek biedt als eerste kennismaking met het onderwerp de MediaMatching Game aan. Door het spelen van dit bordspel maakt u kennis met de veelzijdigheid van media. Aan de hand van vragenkaartjes wordt gediscussieerd over onderwerpen als social media, mediawijsheid, digitaal pesten, etc. 1 uur Vereisten: Enkele computers met internet 20,- exclusief BTW Workshop voor teams: Visie ontwikkelen op mediawijsheid binnen de school In deze bijeenkomst wordt aan de hand van de Mediawijsheidscirkel duidelijk wat er op school al gebeurt op het gebied van mediawijsheid, wat nog niet gebeurt en wat wenselijk is dat gaat gebeuren. Op basis van de uitkomst hiervan kunt u beleid ontwikkelen m.b.t. mediawijsheid en eventueel de koppeling maken met het onderwijsprogramma. 1 uur 20,- exclusief BTW Presentatie voor teams: Digitale tools in het onderwijs Tijdens deze presentatie wordt u geïnformeerd over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van digitale media. De presentatie wordt op maat gemaakt en wordt ingevuld in overleg met de school. 1,5 uur 70,- exclusief BTW Informatie-avond over mediawijsheid en social media op school De bibliotheek kan een informatie-avond voor ouders en leerkrachten organiseren over mediawijsheid en social media. avond wordt gepresenteerd door een gecertificeerd mediacoach. De invulling van de avond wordt in overleg met school vastgesteld. Onderwerpen die aan de orde kunnen komen zijn bijvoorbeeld: Wat doen kinderen eigenlijk op internet? Welke (online) games zijn er allemaal? Wat zijn de gevaren of juist de positieve kanten van het bezig zijn op internet?

19 Duur workshop: In overleg 70,- exclusief BTW Project Databaas: online privacy voor groep 6 en 7 Wat kun je wel op internet zetten en wat niet? Hoe zorg je ervoor dat je niet in de problemen komt, omdat je teveel privégegevens hebt weggegeven? Hoe ga je om met iemand die misbruik maakt van jouw privégegevens? Het project Databaas leert kinderen bewust omgaan met privacygegevens op internet. Het project Databaas bestaat uit 2 lessen van 60 minuten. Deze lessen worden in overleg ingepland en worden in de klas uitgevoerd door een mediacoach van de bibliotheek. Tussen les 1 en 2 zit een week. Dit in verband met het huiswerk dat samen met de ouders gemaakt moet worden. Twee keer 1 uur Vereisten: Digibord. Nieuw Workshop: Digiwijs met Donald Duck voor groep 6 en 7 Veel kinderen maken gebruik van internet en social media. Ze bekijken en maken filmpjes, chatten en delen foto s met elkaar. Maar weten ze ook hoe ze het internet op een leuke en veilige manier kunnen gebruiken? In dit project voor groep 6 en 7 leren kinderen een kritische en actieve houding aan te nemen tegenover media. Kinderen worden met behulp van een stripboek bewust gemaakt van hun eigen gedrag op internet. Tijdens de workshop wordt op een interactieve manier ingegaan op de onderwerpen uit het stripboek. De school ontvangt van de bibliotheek voorafgaand aan de les voor elke leerling de strip Digiwijs met Donald Duck te leen. Het is belangrijk dat de leerlingen de strip gelezen hebben voordat de les plaatsvindt. Na de les worden de boeken weer ingeleverd bij de mediacoach. 1 uur Vereisten: Digibord met internet Workshop: Donald Duck - Doldwaze Deeldrang voor groep 5 Social media worden ook door kinderen veel gebruikt. Vaak beginnen ze eraan omdat het leuk is en omdat iedereen het doet, maar weten ze niet precies wat het is en waar je op moet letten.

20 Tijdens deze workshop wordt een gesprek over het gebruik van sociale media gevoerd met behulp van een stripboek. De school krijgt van de bibliotheek voorafgaand aan de les voor elke leerling de strip Donald Duck - Doldwaze Deeldrang te leen. Het is belangrijk dat de leerlingen de strip gelezen hebben voordat de les plaatsvindt. Na de les worden de boeken weer ingeleverd bij de mediacoach. 1 uur Workshop PowerPoint 2010 of 2016 voor groep 5 tot en met 8 PowerPoint is een computerprogramma waarmee presentaties gemaakt kunnen worden. Door kinderen vaardig te maken in het gebruik van het computerprogramma PowerPoint kunnen zij zelfstandig aan de slag met het maken van presentaties. Na een korte algemene uitleg, gaan de kinderen in tweetallen achter de computer aan de slag met opdrachten, zoals het laten binnenvliegen van letters, het toevoegen van foto s en filmpjes, het maken van achtergronden en dergelijke. 1 uur Tarief Workshop Prezi voor de groepen 5 tot en met 8 Met de online tool Prezi kunnen presentaties gemaakt worden. De presentaties worden online opgeslagen. Door kinderen vaardig te maken in het gebruik van Prezi kunnen zij zelfstandig aan de slag met het maken van presentaties. U dient te zorgen voor voldoende computers (per tweetal 1 computer) en een goede internetverbinding. Het is handig als de kinderen voorafgaand aan de workshop een Prezi account hebben aangemaakt. Na een korte algemene uitleg, gaan de kinderen aan de slag met de beginselen van Prezi, zoals het invoegen van een afbeelding, een filmpje en tekst. 1 uur Tarief Workshop: Cyberpesten, over omgaan met digitaal pesten voor groep 6 tot en met 8 Pesten is van alle tijden. Via internet of de mobiele telefoon kan pesten tegenwoordig 24 uur per dag doorgaan. Kinderen zijn zich vaak niet bewust van de consequenties die dit kan hebben.

21 Deze workshop is bedoeld voor groep 6 tot en met 8. Door middel van diverse opdrachten worden leerlingen bewust gemaakt van de verschillen tussen pesten en cyberpesten en de gevolgen hiervan. 1 uur Vereisten: Digibord met internet Workshop: Whatshappy voor groep 6 en 7 WhatsApp is een app waarmee je gratis berichten, video's en afbeeldingen kunt versturen. Vaak weten kinderen niet hoe ze zich in de digitale wereld moeten gedragen tegenover elkaar. Het doel van deze les is afspraken maken met de leerlingen over het gebruik van WhatsApp. In groepjes wordt een gesprek gevoerd over wat je wel en wat je niet met Whatsapp zou moeten doen. Daarna volgt een klassikaal gedeelte waarin een poster met afspraken wordt gemaakt die in de klas kan worden opgehangen. 1 uur. Workshop: Bee-Bot voor groep 1 tot en met 4 Bee-Bot is een programmeerbare robotbij. Met Bee-Bot kunnen kinderen op een slimme en leuke wijze leren programmeren. Bee-Bot is geschikt voor groep 1 t/m 4 (max. 30 kinderen per groep). Aan de hand van een verhaal met opdrachten gaan de leerlingen in groepjes met de Bee-Bot aan de slag. Het project duurt voor de kinderen 45 minuten. We zijn zelf een half uur van te voren aanwezig i.v.m. het klaarleggen van de materialen. Vereisten: Afhankelijk van het aantal leerlingen zal de leerkracht gevraagd worden mee te assisteren. Er is veel ruimte nodig voor workshop. Een gymzaal of aula werkt het prettigst. Workshop: Ozobot voor groep 5 tot en met 8 Met Ozobot leren kinderen te spelen met robotica. Je kunt Ozobot met behulp van kleurcodes programmeren om te bewegen, te spelen en te dansen. Aan de hand van een verhaal met opdrachten gaan de leerlingen (max. 30) in groepjes met Ozobot aan de slag.

22 Het project duurt voor de kinderen 45 minuten. We zijn zelf een half uur van te voren aanwezig i.v.m. het klaarleggen van de materialen. Vereisten: Afhankelijk van het aantal leerlingen zal de leerkracht gevraagd worden mee te assisteren. Er is veel ruimte nodig om met Ozobot te werken. Een gymzaal of aula met tafels werkt het prettigst. Nieuw Workshop: Scratch Junior voor groep 2 tot en met 4 Scratch Junior is ontwikkeld om jonge kinderen te leren programmeren. In de programmeeromgeving kun je verhalen en animaties maken. Er komt geen code aan te pas: commando s kunnen zo met elkaar gekoppeld worden. De workshop Scratch Junior vindt plaats op school. Na een korte algemene uitleg gaan de kinderen in twee-, of drietallen op de tablet aan de slag met de beginselen van Scratch. 1 uur Vereisten: Goede WiFi-verbinding op school, voldoende tablets (ipad, Chromebooks, Android) waar de app Scratch Junior op geïnstalleerd is. Workshop: Scratch voor groep 5 tot en met 8 Scratch is een online programmeeromgeving, waarmee je spellen en animaties kunt maken. Er komt geen code aan te pas: je kiest commando's en koppelt die aan elkaar. De gemaakte projecten kunnen online worden gezet en zijn te delen met anderen. De workshop Scratch vindt op school plaats. Na een korte algemene uitleg, gaan de kinderen in tweetallen achter de computer aan de slag met de beginselen van Scratch. De workshop 1 uur Vereisten: Voldoende computers met een goede internetverbinding Nieuw Leren programmeren voor groep 1 tot en met 8: Let op: De programmeervaardigheden die in lagere groepen behandeld zijn, komen ook in de hogere groepen aan de orde! Workshop: Leren programmeren voor groep 1-2

23 Leerlingen door middel van leesbevordering vertrouwd maken met de beginselen van programmeren. Aan de hand van het boek Van top tot teen geschreven door Eric Carle maken de leerlingen kennis met programmeren. Het boek wordt voorgelezen en vervolgens gaan de leerlingen aan de slag met opdrachten waarin op een simpele manier programmeervaardigheden (selecties, patroonherkenning en herhalingen) aan de orde komen. 45 minuten Workshop: Leren programmeren voor groep 3 Leerlingen door middel van leesbevordering vertrouwd maken met de beginselen van programmeren. Aan de hand van het boek Een taart voor kleine Beer geschreven door Max Velthuijs maken de leerlingen kennis met programmeren. Het boek wordt voorgelezen en vervolgens gaan de leerlingen aan de slag met opdrachten waarin op een simpele manier programmeervaardigheden (debuggen en probleemoplossingsvermogen) aan de orde komen. 1 uur Workshop: Leren programmeren voor groep 4 Leerlingen door middel van leesbevordering vertrouwd maken met de beginselen van programmeren. Aan de hand van het verhaal Een Frutselvakantie uit het boek De Frutsels geschreven door Marieke van Hooff maken leerlingen kennis met programmeren. Het verhaal wordt voorgelezen en vervolgens gaan de leerlingen aan de slag met opdrachten waarin op een eenvoudige manier programmeervaardigheden (algoritmes en opeenvolging) aan de orde komen. 1 uur Workshop: Leren programmeren voor groep 5 Leerlingen door middel van leesbevordering vertrouwd maken met de beginselen van programmeren.

24 Aan de hand van het verhaal Boodschappen doen uit het boek De Frutsels geschreven door Marieke van Hooff maken de leerlingen kennis met programmeren. Het verhaal wordt voorgelezen en vervolgens gaan de leerlingen aan de slag met opdrachten waarin op een eenvoudige manier programmeervaardigheden (algoritmes, creativiteit en computational thinking) aan de orde komen. 1 uur Workshop: Leren programmeren voor groep 6 Leerlingen door middel van leesbevordering vertrouwd maken met de beginselen van programmeren. Aan de hand van het verhaal Hoe vang je een prachtige vis zonder dat er ook maar een hengel in de buurt is? uit het boek Stijn uitvinder zet een tent op geschreven door René van der Velde maken de leerlingen kennis met programmeren. Het verhaal wordt voorgelezen en vervolgens gaan de leerlingen aan de slag met opdrachten waarin op een eenvoudige manier programmeervaardigheden (algoritmes en datastructuren) aan de orde komen. 1 uur Workshop: Leren programmeren voor groep 7 Leerlingen door middel van leesbevordering vertrouwd maken met de beginselen van programmeren. Aan de hand van het boek De vreselijke tweeling geschreven door Jozua Douglas maken de leerlingen kennis met programmeren. Er wordt een fragment uit het boek voorgelezen en vervolgens gaan de leerlingen aan de slag met opdrachten waarin op een eenvoudige manier programmeervaardigheden (algoritmes, selectie en functies) aan de orde komen. 1 uur Workshop: Leren programmeren voor groep 8 Leerlingen door middel van leesbevordering vertrouwd maken met de beginselen van programmeren. Aan de hand van het boek De vreselijke tweeling geschreven door Jozua Douglas maken de leerlingen kennis met programmeren. Er wordt een fragment uit het boek voorgelezen en

25 vervolgens gaan de leerlingen aan de slag met opdrachten waarin op een eenvoudige manier programmeervaardigheden (algoritmes, selectie, abstracties en functies) aan de orde komen. 1 uur

26 Inschrijven Tot 1 juli via vau@nobb.nl Algemeen School Adres en postcode Plaats Telefoon adres school Naam contactpersoon adres contactpersoon Groep Aantal leerlingen Naam leerkracht adres leerkracht

27 Totaal Rode Draad Wij doen in het schooljaar wel/niet mee aan De Rode Draad. Voorkeur projecten: kruis aan naar welk project uw voorkeur uitgaat. Wij proberen met alle wensen rekening te houden. Groep 1-2 (Accent: voorlezen) Mannetje Jas Kleine ezel Schild-Muis-Octo-Vogel-Bok Bentje en de bruine beer Toveren Bibaba boek Muizendromen De mooiste vis van de zee Kikker en een heel bijzondere dag Schatjesdag Raad eens hoeveel ik van je hou Groep 3 (Accent: vertellen/voorlezen en leren lezen) De dwergjes van Tuil Studio Poëzie

28 De ongelooflijk bijzondere boekeneter Het Letterwinkeltje Er was eens... Meeleesprogramma Groep 4 (Accent: kennismaken met verschillende tekstsoorten) De dwergjes van Tuil Juttersbuit De Spin Oma s kabinetje Groep 5 (Accent: boeken kiezen) Gids in Boekenland Boekenbal BiblioMemo Groep 6 (Accent: waarderen van boeken) La Bocca della Verità Boekidool Kilometerlezen Groep 7 Verteller in de klas Groep 8 (Accent: plezier in lezen) Leesavatar

29 Bekijk t maar Klassenbezoeken voor groep 3, 6 en/of 8 Inschrijven voor de klassenbezoeken kan via het online boekingssysteem van Plein 23: Nieuw op de site? Vraag een ICC-er om hulp of neem contact op met de bibliotheek. Klassenbezoeken zijn gratis voor scholen die meedoen aan de Rode Draad. Andere scholen betalen 30 per bezoek. Abonnement Uw school maakt op dit moment gebruik van leerkrachtpassen en/of klassikaal lenenpassen van de bibliotheek. Deze schoolpassen moeten voor het schooljaar worden verlengd. Hier vindt u een overzicht van de passen die in gebruik zijn. Welke passen kunnen worden verlengd en welke moeten vervallen? Als u nieuwe passen wilt aanvragen, kunt u dat hier ook aangeven. De passen die niet gewijzigd worden, blijven in het nieuwe schooljaar geldig. De nieuw aangevraagde passen liggen na de zomervakantie bij de bibliotheek voor u klaar. Het inleveren van passen in de bibliotheek is dus niet meer nodig! Mocht u nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op. INVULFORMULIER SCHOOLPASSEN Naam school Naam contactpersoon Mailadres contactpersoon Adres Factuuradres Controleert u de gegevens alstublieft nauwkeurig. Groep/leerkracht Pasnummer Omschrijving Verlengen Beëindigen Voor het komende schooljaar willen wij de volgende nieuwe abonnementen: Nieuwe abonnementen Groep en/of Naam leerkracht Soort pas Leerkrachtenpas / klassikaal lenenpas *) Leerkrachtenpas / klassikaal lenenpas Leerkrachtenpas / klassikaal lenenpas Leerkrachtenpas / klassikaal lenenpas

30 *) doorhalen wat niet van toepassing is Leerkrachtenpas / klassikaal lenenpas Tussendoortje Literatuur Wij willen het volgende project lenen: Project Groep Periode Tussendoortje Literatuur 1-2 Tussendoortje Literatuur 3-4 Tussendoortje Literatuur 5-6 Tussendoortje Literatuur 7-8 Kleintje Poëzie Wij bestellen: Kleintje Poëzie à 15 Kinderboekenweek Wij bestellen: Het boekenpakket van de bibliotheek à 15 Het boekproject voor groep 1-2 à 20 Het boekproject voor groep 3-4 à 20 Projectcollecties Wij vragen de volgende projectcollectie(s) aan: Thema Groep/leerkracht Ophaaldatum

31 Vertelpakketten Project Ik wil de maan Dat ben jij, Kiki! Kleine kangoeroe Kleine muis zoekt een huis De wiebelbillenboogie Fiet wil rennen Mama kwijt Nog 100 nachtjes slapen Krrrr... okodil! Boer Boris gaat naar zee We hebben er een geitje bij De kleine walvis In welke weken? De vertelpakketten worden uitgeleend voor drie weken en kosten 5 euro. Mediawijsheid Onze lessen mediawijsheid zijn te boeken via het online boekingssysteem van Plein 23. Voor de volgende activiteiten (scholing van het team) kunt u rechtstreeks contact met ons opnemen via vau@nobb.nl Mediawijsheid op school? Hoe te beginnen? Visieontwikkeling op mediawijsheid binnen de school Digitale tools in het onderwijs Informatieavond over mediawijsheid en social media op school

Versie Schijndel Sint-Oedenrode

Versie Schijndel Sint-Oedenrode Versie Schijndel Sint-Oedenrode Beste leerkrachten en onderwijsprofessionals, Voor u ligt het jaaroverzicht van Bibliotheken Meierijstad met het aanbod voor 2017-2018 op het gebied van leesbevordering,

Nadere informatie

DIGITALE GELETTERDHEID

DIGITALE GELETTERDHEID DIGITALE GELETTERDHEID Kennismaking: Mediawijsheid op school? Hoe te beginnen? Wilt u op school aan de slag met mediawijsheid en digitale media, maar heeft u geen idee waar te beginnen? Dan is het in de

Nadere informatie

Aanbod Bibliotheek Veghel

Aanbod Bibliotheek Veghel Aanbod Bibliotheek Veghel 2016-2017 Voorwoord Het basisonderwijs en de bibliotheek kunnen met elkaar lezen en schrijven; letterlijk en figuurlijk. Al jaren werken wij met veel plezier voor en vooral mét

Nadere informatie

DIGITALE GELETTERDHEID en MEDIAWIJSHEID

DIGITALE GELETTERDHEID en MEDIAWIJSHEID DIGITALE GELETTERDHEID en MEDIAWIJSHEID Kennismaking: Mediawijsheid op school? Hoe te beginnen? Wilt u op school aan de slag met mediawijsheid en digitale media, maar heeft u geen idee waar te beginnen?

Nadere informatie

Mediawijsheid: digitaal aan de slag in het onderwijs!

Mediawijsheid: digitaal aan de slag in het onderwijs! Mediawijsheid: digitaal aan de slag in het onderwijs! Informatie avond over mediawijsheid/sociale media op school Media zijn voor kinderen en jongeren de gewoonste zaak van de wereld. Ze nemen informatie

Nadere informatie

Op de volgende pagina s vindt u ons aanbod rondom mediawijsheid. Neem gerust contact met ons op voor extra informatie.

Op de volgende pagina s vindt u ons aanbod rondom mediawijsheid. Neem gerust contact met ons op voor extra informatie. Mediawijsheid Behalve leesbevordering en literatuureducatie heeft de bibliotheek Mediawijsheid op het programma staan. Je bent mediawijs als je nadenkt over wat je wel en wat je niet op je Facebookpagina

Nadere informatie

MEDIAWIJSHEID: digitaal aan de slag in het onderwijs!

MEDIAWIJSHEID: digitaal aan de slag in het onderwijs! MEDIAWIJSHEID: digitaal aan de slag in het onderwijs! Kennismaking: Mediawijsheid op school? Hoe te beginnen? Wilt u op school aan de slag met mediawijsheid en digitale media, maar heeft u geen idee waar

Nadere informatie

Aanbod Bibliotheek Veghel 2015-2016

Aanbod Bibliotheek Veghel 2015-2016 Aanbod Bibliotheek Veghel 2015-2016 Voorwoord Het basisonderwijs en de bibliotheek kunnen met elkaar lezen en schrijven; letterlijk en figuurlijk. Al jaren werken wij met veel plezier voor en vooral mét

Nadere informatie

MEDIAWIJSHEID: digitaal aan de slag in het onderwijs!

MEDIAWIJSHEID: digitaal aan de slag in het onderwijs! MEDIAWIJSHEID: digitaal aan de slag in het onderwijs! Kennismaking: Mediawijsheid op school? Hoe te beginnen? Wilt u op school aan de slag met mediawijsheid en digitale media, maar heeft u geen idee waar

Nadere informatie

Schoolaanbod Ravenstein

Schoolaanbod Ravenstein Schoolaanbod Ravenstein De Rode Draad Onder het motto lezen is leuk biedt bibliotheek Ravenstein een professioneel, gestructureerd en systematisch aanbod voor leesbevorderingsprojecten in uw school: de

Nadere informatie

NIEUW-NIEUW-NIEUW-NIEUW-NIEUW-NIEUW-NIEUW-NIEUW-NIEUW-NIEUW-NIEUW-NIEUW

NIEUW-NIEUW-NIEUW-NIEUW-NIEUW-NIEUW-NIEUW-NIEUW-NIEUW-NIEUW-NIEUW-NIEUW Voorwoord Het basisonderwijs en de bibliotheek kunnen met elkaar lezen en schrijven; letterlijk en figuurlijk. Al jaren werken wij met veel plezier voor en vooral mét het onderwijs. Educatie is een van

Nadere informatie

VlonderVaria. Kindcentrum De Vlonder. 22 november Voor op de kalender: Algemeen. School

VlonderVaria. Kindcentrum De Vlonder. 22 november Voor op de kalender: Algemeen. School Kindcentrum De Vlonder VlonderVaria 22 november 2017 Voor op de kalender: 17 t/m 25 november Week van de mediawijsheid groep 7 en 8 20 november Groep 5: mediawijsheid Donald Duck; doldwaze deeldrang 20

Nadere informatie

Naam project Datum brengen Datum ophalen

Naam project Datum brengen Datum ophalen De Brinck Rode draad brengen ophalen Groep 1/2 Toveren BibabaBoek Donderdag 1 oktober 2015 Donderdag 19 november 2015 Groep 3 De Bijzondere Boekeneter Donderdag 1 oktober 2015 Donderdag 19 november 2015

Nadere informatie

de Bibliotheek Uden aanbod voor het primair onderwijs

de Bibliotheek Uden aanbod voor het primair onderwijs de Bibliotheek Uden aanbod voor het primair onderwijs 2016-2017 1 Inhoudsopgave 1 De Bibliotheek op School (dbos)... 4 2 Deskundigheidsbevordering voor de leerkracht... 5 3 Bibliotheek in de klas... 9

Nadere informatie

Wij gaan (voor)lezen

Wij gaan (voor)lezen Wij gaan (voor)lezen Aanbod Primair Onderwijs Bibliotheek Helmond-Peel 2015-2016 De bibliotheek die ertoe doet Asten Deurne Helmond Someren 1 Voorwoord Rode Draad: Lezen is leuk! Met de hele school de

Nadere informatie

Aanbod School en Bibliotheek

Aanbod School en Bibliotheek Aanbod School en Bibliotheek 2016-2017 Aankomend schooljaar biedt de Bibliotheek Hoeksche Waard je weer een mooi aanbod met producten rondom leesbevordering, leesplezier en mediawijsheid. Net als vorig

Nadere informatie

Wij gaan (voor)lezen

Wij gaan (voor)lezen Wij gaan (voor)lezen Aanbod Primair Onderwijs Bibliotheek Helmond-Peel 2016-2017 Met als speerpunten: Literatuureducatie Ouderbetrokkenheid 1 Asten Deurne Helmond Someren Voorwoord Rode Draad: Lezen is

Nadere informatie

de Bibliotheek Uden aanbod voor het primair onderwijs 2015-2016 1

de Bibliotheek Uden aanbod voor het primair onderwijs 2015-2016 1 de Bibliotheek Uden aanbod voor het primair onderwijs 2015-2016 1 Inhoudsopgave 1 De Bibliotheek op School (dbos)... 4 2 Deskundigheidsbevordering voor de leerkracht... 5 3 Bibliotheek in de klas.... 9

Nadere informatie

Voor u ligt het schoolprogramma 2015/2016 van de Bibliotheek Oss voor het voortgezet onderwijs in de gemeente Oss.

Voor u ligt het schoolprogramma 2015/2016 van de Bibliotheek Oss voor het voortgezet onderwijs in de gemeente Oss. Inleiding Voor u ligt het schoolprogramma 2015/2016 van de Bibliotheek Oss voor het voortgezet onderwijs in de gemeente Oss. Doel van het programma Het jeugd- en schoolbibliotheekwerk van de Bibliotheek

Nadere informatie

Algemeen. Ja, onze school neemt een basisabonnement á 75,-- voor het schooljaar

Algemeen. Ja, onze school neemt een basisabonnement á 75,-- voor het schooljaar 0 Algemeen Basisschool Adres Plaats Contactpersoon E-mailadres contactpersoon Postadres indien anders Ja, onze school neemt een basisabonnement á 75,-- voor het schooljaar 2018-2019 Dit graag uiterlijk

Nadere informatie

Aanbod onderwijs 2015/2016

Aanbod onderwijs 2015/2016 Aanbod onderwijs 2015/2016 Pagina LEESBEVORDERING EN TAALONTWIKKELING Lezen is van groot belang voor de ontwikkeling van het kind en zijn schoolprestaties. Met ons enthousiasme en expertise voor taal,

Nadere informatie

Aanbod Bibliotheek Zeeland

Aanbod Bibliotheek Zeeland Aanbod Bibliotheek Zeeland aan Primair onderwijs Zeeland Voor u ligt het aanbod 2015-2016 van de Openbare Bibliotheken Landerd voor het primair onderwijs in de gemeente Landerd. Alle activiteiten sluiten

Nadere informatie

Inleiding. Wil je je ergens voor inschrijven? Mail dan naar: Gea Hendriks We hopen jullie in het nieuwe schooljaar te zien!

Inleiding. Wil je je ergens voor inschrijven? Mail dan naar: Gea Hendriks We hopen jullie in het nieuwe schooljaar te zien! Inleiding Voor je ligt het aanbod voor het voortgezet onderwijs voor schooljaar 2018-2019, in een heel nieuw jasje en een stuk overzichtelijker. Met bekende projecten, maar ook met een aantal nieuwe projecten

Nadere informatie

Voor u ligt het schoolprogramma 2015/2016 van de Bibliotheek Oss voor het primair onderwijs in de gemeente Oss.

Voor u ligt het schoolprogramma 2015/2016 van de Bibliotheek Oss voor het primair onderwijs in de gemeente Oss. Inleiding Voor u ligt het schoolprogramma 2015/2016 van de Bibliotheek Oss voor het primair onderwijs in de gemeente Oss. Doel van het programma Het jeugd- en schoolbibliotheekwerk van de Bibliotheek Oss

Nadere informatie

BOVENBOUW - GROEP 6, 7 EN 8

BOVENBOUW - GROEP 6, 7 EN 8 Op zoek in de bibliotheek Lessen Groep 6 gaat op zoek naar de verschillende genres en materialen in de bibliotheek. Op ipads maken de kinderen kennis met de BibliotheekWise-App. Verder ontdekken ze de

Nadere informatie

Voor u ligt het schoolprogramma 2014/2015 van de Bibliotheek Oss voor het voortgezet onderwijs in de gemeente Oss.

Voor u ligt het schoolprogramma 2014/2015 van de Bibliotheek Oss voor het voortgezet onderwijs in de gemeente Oss. Inleiding Voor u ligt het schoolprogramma 2014/2015 van de Bibliotheek Oss voor het voortgezet onderwijs in de gemeente Oss. Doel van het programma Het jeugd- en schoolbibliotheekwerk van de Bibliotheek

Nadere informatie

Visie leesbevordering

Visie leesbevordering Visie leesbevordering Leesbevordering zien we als basis van het totale leesonderwijs Zonder aandacht voor leesbevordering mist het technisch lezen een belangrijke stimulans. Leesbevordering is dus niet

Nadere informatie

Voor u ligt het aanbod 2015/2016 van de Openbare Bibliotheek Oss voor de peuteropvang en kinderdagverblijven in de gemeente Oss.

Voor u ligt het aanbod 2015/2016 van de Openbare Bibliotheek Oss voor de peuteropvang en kinderdagverblijven in de gemeente Oss. Inleiding Voor u ligt het aanbod 2015/2016 van de Openbare Bibliotheek Oss voor de peuteropvang en kinderdagverblijven in de gemeente Oss. Doel van het programma Het jeugd- en schoolbibliotheekwerk van

Nadere informatie

Aanbod Bibliotheek Schaijk

Aanbod Bibliotheek Schaijk Aanbod Bibliotheek Schaijk aan Primair onderwijs Schaijk en Reek Voor u ligt het aanbod 2015-2016 van de Openbare Bibliotheken Landerd voor het primair onderwijs in de gemeente Landerd. Alle activiteiten

Nadere informatie

Openbare bibliotheek Venlo voor het primair onderwijs

Openbare bibliotheek Venlo voor het primair onderwijs 2014 2015 Openbare bibliotheek Venlo voor het primair onderwijs Yvonne Weijers Consulent educatie E yweijers@bibliotheekvenlo.nl T 06 83 66 78 97 1 INLEIDING De Openbare bibliotheek Venlo is ook dit schooljaar

Nadere informatie

Bibliotheekaanbod basisonderwijs schooljaar 2010 2011. Lekker lezen!

Bibliotheekaanbod basisonderwijs schooljaar 2010 2011. Lekker lezen! Bibliotheekaanbod basisonderwijs schooljaar 2010 2011 Lekker lezen! Almelo, augustus 2010 Bibliotheekbezoeken - Kleuters Nationale voorleesdagen Inhoud: In het kader van de Nationale Voorleesdagen worden

Nadere informatie

Vertelplaten Kamishibai Reservering 2012-2013

Vertelplaten Kamishibai Reservering 2012-2013 Vertelplaten Kamishibai Reservering 2012-2013 Uitleentermijn 3 weken Voorkeursperiode Alternatieve periode Vertelplaten Leverdatum Retourdatum Leverdatum Retourdatum O Dat ben jij, Kiki!............ O

Nadere informatie

Aanmeldingsformulier Educatief Programma basisonderwijs schooljaar

Aanmeldingsformulier Educatief Programma basisonderwijs schooljaar Aanmeldingsformulier Educatief Programma basisonderwijs schooljaar 2018-2019 School Plaats Contactpersoon Functie E-mail Telefoonnummer Schooltijden: Maandag * Dinsdag * Woensdag * Donderdag * Vrijdag

Nadere informatie

Aanmeldingsformulier Educatief Programma basisonderwijs schooljaar School Plaats Contactpersoon Functie Telefoonnummer

Aanmeldingsformulier Educatief Programma basisonderwijs schooljaar School Plaats Contactpersoon Functie  Telefoonnummer Aanmeldingsformulier Educatief Programma basisonderwijs schooljaar 2017-2018 School Plaats Contactpersoon Functie E-mail Telefoonnummer GROEP 1 & 2 Groep 1 & 2 Groepsbezoek Kom eens kijken in de bieb tarief:

Nadere informatie

Kleintje Leesplan. Leesbevordering voor de Kinderopvang en Peuterwerk

Kleintje Leesplan. Leesbevordering voor de Kinderopvang en Peuterwerk Kleintje Leesplan Leesbevordering voor de Kinderopvang en Peuterwerk 2015 2016 Voor jonge kinderen zijn boeken van groot belang. Door plaatjes kijken, praten en voorlezen leren ze hoe de wereld er uit

Nadere informatie

MENUKAART jaar. schooljaar > leesplezier > mediawijsheid > cultuureducatie > 21e eeuwse vaardigheden

MENUKAART jaar. schooljaar > leesplezier > mediawijsheid > cultuureducatie > 21e eeuwse vaardigheden MENUKAART 4-12 jaar schooljaar 2017-2018 > leesplezier > mediawijsheid > cultuureducatie > 21e eeuwse vaardigheden MENUKAART 4-12 JAAR Leesbevordering, mediawijsheid en 21e eeuwse vaardigheden staan hoog

Nadere informatie

Mediawijsheid leerlingen

Mediawijsheid leerlingen c.bellaard@theek5.nl 06-22522218 Mediawijsheid leerlingen I make I learn - Futurelab NIEUW De kinderen aan de slag met allerlei digitale toepassingen, zoals Virtual reality met de vr-bril, Programmeren

Nadere informatie

Aanbod buitenschools 2016-2017

Aanbod buitenschools 2016-2017 Aanbod buitenschools 2016-2017 Om te beginnen Meer (voor)lezen, beter in taal Steeds meer onderzoek laat zien dat kinderen die goed en met plezier lezen daar hun hele schoolcarrière profijt van hebben.

Nadere informatie

Een uitgebreide handleiding met tips voor. de leerkracht en verwerkingssuggesties wordt bij elk project aangeboden. Rode draad 2015-2016

Een uitgebreide handleiding met tips voor. de leerkracht en verwerkingssuggesties wordt bij elk project aangeboden. Rode draad 2015-2016 Een uitgebreide handleiding met tips voor de leerkracht en verwerkingssuggesties wordt bij elk project aangeboden. Rode draad 2015-2016 Rode draad Rode draad 2015-2016 GROEP 1 (accent: voorlezen) Kleine

Nadere informatie

Voor je ligt het onderwijsaanbod van de Bibliotheek Oss en het Stadsarchief Oss voor het primair onderwijs in de gemeente Oss.

Voor je ligt het onderwijsaanbod van de Bibliotheek Oss en het Stadsarchief Oss voor het primair onderwijs in de gemeente Oss. Inleiding Voor je ligt het onderwijsaanbod 2016-2017 van de Bibliotheek Oss en het Stadsarchief Oss voor het primair onderwijs in de gemeente Oss. Het Platform Onderwijs 2032 (www.onsonderwijs2032.nl)

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Pagina

Inhoudsopgave. Pagina Inhoudsopgave Pagina Inleiding... 3 Informatie voor ouders en verzorgers... 4 BoekStart... 4 Boekpromotie gericht op ouders... 4 Rondleiding voor ouders in de bibliotheek... 5 Bibliotheekmaterialen in

Nadere informatie

Collecties om uit te lezen en van te leren Groep 1 en 2

Collecties om uit te lezen en van te leren Groep 1 en 2 s om uit te lezen en van te leren Groep 1 en 2 Rondom een Prentenboek van het Jaar (Nationale Voorleesdagen) plus presentatiematerialen (minicollectie): 100 nachtjes slapen Anton kan toveren Fiet wil rennen

Nadere informatie

JAARPROGRAMMA BASISSCHOLEN

JAARPROGRAMMA BASISSCHOLEN JAARPROGRAMMA BASISSCHOLEN Bibliotheek De tweede verdieping 2014 2015 INLEIDING Inhoudsopgave Voor leerlingen Groep 1-2 Lekker boeken (voor)lezen in de bibliotheek Leren en spelen met WePboek 4 Voorlezen

Nadere informatie

Deskundigheidsbevordering basisonderwijs: programma-aanbod LEZEN IS LEUK

Deskundigheidsbevordering basisonderwijs: programma-aanbod LEZEN IS LEUK Deskundigheidsbevordering basisonderwijs: programma-aanbod 2014-2015 LEZEN IS LEUK Inhoudsopgave pagina Inleiding. 3 Presentatie / lezing over Het belang van lezen. 4 Workshop Kinderboekenweek 2014. 5

Nadere informatie

Aanbod naschools

Aanbod naschools Aanbod naschools 2017-2018 Meer (voor)lezen, beter in taal Steeds weer laat onderzoek zien dat kinderen die goed en met plezier lezen daar hun hele leven profijt van hebben. En dat is niet vreemd als u

Nadere informatie

Collecties om uit te lezen en van te leren Leuk voor alle groepen

Collecties om uit te lezen en van te leren Leuk voor alle groepen s om uit te lezen en van te leren Leuk voor alle groepen Een aantal collecties kunt u schoolbreed aanvragen, dat wil zeggen dat er voor elke groep iets bij zit.! Uitgelicht Voorleescollectie Voorkeur eerste

Nadere informatie

Aanbod School en Bibliotheek

Aanbod School en Bibliotheek Aanbod School en Bibliotheek 2017-2018 Aankomend schooljaar biedt de Bibliotheek Hoeksche Waard je weer een mooi aanbod met producten rondom leesbevordering, leesplezier en mediawijsheid. Net als voorgaande

Nadere informatie

Leesoefenstof Vrij lezen Reservering schooljaar 2013-2014

Leesoefenstof Vrij lezen Reservering schooljaar 2013-2014 Leesoefenstof Vrij lezen Uitleentermijn 8 weken (denk aan vrije dagen en schoolvakanties). Per collectie maximaal 30 leesboeken. A Periode B Periode C Periode D Periode > Zie ommezijde Leesoefenstof Vrij

Nadere informatie

VlonderVaria. Basisschool De Vlonder. 8 maart Voor op de kalender:

VlonderVaria. Basisschool De Vlonder. 8 maart Voor op de kalender: Basisschool De Vlonder VlonderVaria 8 maart 2017 Voor op de kalender: 6-3: start thema Water bij BSO 13 t/m 17 maart: week veilig internet gr 5 t/m 8 14-3: groep 7 en 8 voorstelling De Pul (Fiets mee naar

Nadere informatie

Voor u ligt het schoolprogramma 2014/2015 van de Openbare Bibliotheek Oss voor de peuteropvang en kinderdagverblijven in de gemeente Oss.

Voor u ligt het schoolprogramma 2014/2015 van de Openbare Bibliotheek Oss voor de peuteropvang en kinderdagverblijven in de gemeente Oss. Inleiding Voor u ligt het schoolprogramma 2014/2015 van de Openbare Bibliotheek Oss voor de peuteropvang en kinderdagverblijven in de gemeente Oss. Doel van het programma Het jeugd- en schoolbibliotheekwerk

Nadere informatie

Educatieve diensten van de bibliotheek

Educatieve diensten van de bibliotheek Educatieve diensten van de bibliotheek voor basisscholen in de gemeenten Renkum, Rheden en Rozendaal 2015-2016 Lezen en voorlezen Omdat u en ik weten dat lezen en voorlezen goed zijn voor de taalontwikkeling

Nadere informatie

De pakketten gebruiken in de klas? Het inschrijvingsformulier vind je op http://www.arhus.be/kenniscentrum/service-voorscholen/rode-draad/

De pakketten gebruiken in de klas? Het inschrijvingsformulier vind je op http://www.arhus.be/kenniscentrum/service-voorscholen/rode-draad/ ARhus wil samen met de scholen inzetten op een doorgaande leeslijn voor alle kinderen. Daarom bieden we scholen een reeks materialen aan om in de klas te werken rond leesplezier en leesvaardigheid. Nieuw

Nadere informatie

aanbod NASCHOOLS

aanbod NASCHOOLS aanbod NASCHOOLS 2019-2020 INHOUD MEER (VOOR)LEZEN, BETER IN TAAL 3 COLLECTIES 4 Boeken op de naschoolse opvang 4 Te koop: boekenpakket 4 Themacollecties 4 Vertelplaten 4 PROJECTEN EN ACTIVITEITEN 4 Groepslenen

Nadere informatie

Kinderboekenweek Groep 8

Kinderboekenweek Groep 8 L e e s p Feest! a a d e Leespromotie Kinderboekenweek Groep 8 voor alle lessen: leesboeken, waaronder boeken rond het thema van de Kinderboekenweek; kerntitels behorend bij het thema van de Kinderboekenweek

Nadere informatie

Kleine Ezel. Handleiding voor de bibliotheek Groep 1-2

Kleine Ezel. Handleiding voor de bibliotheek Groep 1-2 Kleine Ezel Handleiding voor de bibliotheek Groep 1-2 Colofon Cubiss Tilburg, 2009 Samenstelling: Marion Bolte, Cubiss J:\klantenservice\Rode Draad\handleiding bibliothecaris\kleine Ezel groep 1-2 bibl.290609

Nadere informatie

Aanbod voor het voortgezet onderwijs

Aanbod voor het voortgezet onderwijs Aanbod voor het voortgezet onderwijs 2012-2013 Inleiding Voor u ligt het schoolprogramma 2012/2013 van de Openbare Bibliotheek Oss voor het voortgezet onderwijs in de gemeente Oss. Doel van het programma

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord 2. Peuters 3. Schoolteam 7. Tarieven 8. Bijlage: Inschrijfformulieren Titeloverzicht Centrale Prentenboek

Inhoudsopgave. Voorwoord 2. Peuters 3. Schoolteam 7. Tarieven 8. Bijlage: Inschrijfformulieren Titeloverzicht Centrale Prentenboek Inhoudsopgave Voorwoord 2 Peuters 3 Schoolteam 7 Tarieven 8 Bijlage: Inschrijfformulieren Titeloverzicht Centrale Prentenboek 1 Voorwoord Wie Peuters Nationale Voorleesdagen Het Voorleesontbijt vormt de

Nadere informatie

AANBOD NASCHOOLS

AANBOD NASCHOOLS AANBOD NASCHOOLS 2018-2019 MEER (VOOR)LEZEN, BETER IN TAAL Steeds weer laat onderzoek zien dat kinderen die goed en met plezier lezen daar hun hele leven profijt van hebben. En dat is niet vreemd als u

Nadere informatie

Leesoefenstof Vrij lezen Reservering schooljaar 2014-2015

Leesoefenstof Vrij lezen Reservering schooljaar 2014-2015 Leesoefenstof Vrij lezen Uitleentermijn 8 weken (denk aan vrije dagen en schoolvakanties). Per collectie maximaal 30 leesboeken. A Periode B Periode C Periode D Periode > Zie ommezijde Leesoefenstof Vrij

Nadere informatie

Programma digitale geletterdheid voor leerlingen. Groep 1 en 2

Programma digitale geletterdheid voor leerlingen. Groep 1 en 2 Programma digitale geletterdheid 2019-2020 voor leerlingen Groep 1 en 2 1. Botje Bij (ondersteunt computational thinking) Botje Bij is een programmeerbare robot waarmee kinderen zelf een bepaalde route

Nadere informatie

Jaaraanbod. Inschrijfformulieren Peuterspeelzalen. Cultuur en educatie2010

Jaaraanbod. Inschrijfformulieren Peuterspeelzalen. Cultuur en educatie2010 Jaaraanbod Cultuur en educatie2010 2011 Inschrijfformulieren Peuterspeelzalen De inschrijfformulieren graag inleveren vóór 15 juni 2010 bij Team Cultuur&Educatie. Bibliotheek Hoogeveen Willemskade 27 7902

Nadere informatie

Producten aangeboden door de Openbare Bibliotheek Rijssen-Holten aan het Voortgezet Onderwijs 2012-2013

Producten aangeboden door de Openbare Bibliotheek Rijssen-Holten aan het Voortgezet Onderwijs 2012-2013 Producten aangeboden door de Openbare Bibliotheek Rijssen-Holten aan het Voortgezet Onderwijs 2012-2013 Voorwoord Uw school besteedt het komend schooljaar natuurlijk veel aandacht aan mediawijsheid en

Nadere informatie

Voortgezet onderwijs. Leesbevordering en leespromotie

Voortgezet onderwijs. Leesbevordering en leespromotie Voortgezet onderwijs Leesbevordering en leespromotie Schooljaar 2012 2013 Inleiding De rode draad bij de samenstelling van het programma Leesbevordering en boekenpromotie in het voortgezet onderwijs is

Nadere informatie

Kinderboekenweek 2010: De grote Tekententoonstelling De Grote TekenTentoonstelling - beeldtaal in kinderboeken speurtocht tekenwedstrijd Bibliotheek

Kinderboekenweek 2010: De grote Tekententoonstelling De Grote TekenTentoonstelling - beeldtaal in kinderboeken speurtocht tekenwedstrijd Bibliotheek Kinderboekenweek 2010: De grote Tekententoonstelling Het verbeelden van verhalen staat centraal in de Kinderboekenweek 2010. Onder het motto De Grote TekenTentoonstelling - beeldtaal in kinderboeken is

Nadere informatie

Dit leesplan is geschreven naar aanleiding van de inrichting van de schoolbibliotheek. Leesplan. Schoolbibliotheek

Dit leesplan is geschreven naar aanleiding van de inrichting van de schoolbibliotheek. Leesplan. Schoolbibliotheek L Dit leesplan is geschreven naar aanleiding van de inrichting van de schoolbibliotheek. Leesplan Schoolbibliotheek Leesplan CBS de Regenboog Visie Op onze school vinden wij goed leren lezen belangrijk.

Nadere informatie

aanbod voor basisscholen

aanbod voor basisscholen 2015-2016 Bibliotheek De tweede verdieping Stadsplein 1c 3431 LZ Nieuwegein 030-604 58 34 info@detweedeverdieping.nu voor basisscholen www.detweedeverdieping.nu inhoudsopgave 2015-2016 ons voor basisscholen

Nadere informatie

Leespromotie Kinderboekenweek Groep 6

Leespromotie Kinderboekenweek Groep 6 L e e s p a a d e Feest! Leespromotie Kinderboekenweek Groep 6 voor alle lessen: leesboeken, waaronder boeken rond het thema van de Kinderboekenweek; kerntitels behorend bij het thema van de Kinderboekenweek

Nadere informatie

Aanmeldingsformulier Educatief programma basisonderwijs schooljaar 2016-2017

Aanmeldingsformulier Educatief programma basisonderwijs schooljaar 2016-2017 Aanmeldingsformulier Educatief programma basisonderwijs schooljaar 2016-2017 School Plaats Contactpersoon Functie E-mail Telefoonnummer Activiteiten *invullen door bibliotheek**aangeven voorkeursperiode

Nadere informatie

Ouders informeren over het belang van voorlezen; ouders enthousiast maken voor mooie boeken van baby tot kleuter

Ouders informeren over het belang van voorlezen; ouders enthousiast maken voor mooie boeken van baby tot kleuter Voorlezen begint al bij baby s:voorlichting op ouderbijeenkomsten Het mogelijk om een ouderbijeenkomst over het belang van voorlezen te laten verzorgen door een van de jeugdbibliothecarissen van bibliotheek

Nadere informatie

Leesoefenstof Vrij lezen Reservering schooljaar

Leesoefenstof Vrij lezen Reservering schooljaar Leesoefenstof Vrij lezen Uitleentermijn 8 weken (denk aan vrije dagen en schoolvakanties). Per collectie maximaal 30 leesboeken. A Periode B Periode C Periode D Periode > Zie ommezijde Leesoefenstof Vrij

Nadere informatie

Voor u ligt het schoolprogramma 2013/2014 van de Openbare Bibliotheek Oss voor de peuteropvang en kinderdagverblijven in de gemeente Oss.

Voor u ligt het schoolprogramma 2013/2014 van de Openbare Bibliotheek Oss voor de peuteropvang en kinderdagverblijven in de gemeente Oss. Inleiding Voor u ligt het schoolprogramma 2013/2014 van de Openbare Bibliotheek Oss voor de peuteropvang en kinderdagverblijven in de gemeente Oss. Doel van het programma Het jeugd- en schoolbibliotheekwerk

Nadere informatie

de Leespromotie L e e s p a r a Kinderboekenweek Groep 3-4

de Leespromotie L e e s p a r a Kinderboekenweek Groep 3-4 L e e s p a r a de Leespromotie Kinderboekenweek Groep 3-4 voor alle lessen: leesboeken, waaronder boeken rond het thema van de Kinderboekenweek; kerntitels behorend bij het thema van de Kinderboekenweek

Nadere informatie

Inhoudelijk draaiboek voor leerkrachten basisonderwijs

Inhoudelijk draaiboek voor leerkrachten basisonderwijs Inhoudelijk draaiboek voor leerkrachten basisonderwijs Een collega of bijvoorbeeld de bibliothecaris heeft via De Schrijverscentrale geregeld dat er een schrijver op uw school komt. U bent gevraagd om

Nadere informatie

Taal en digitaal Cursusprogramma

Taal en digitaal Cursusprogramma Taal en digitaal Cursusprogramma Juli - december 2016 Een leven lang blijven leren Steeds meer informatie wordt digitaal aangeboden. Goede digitale basisvaardigheden zijn een voorwaarde voor informatievaardigheid.

Nadere informatie

Aanbod. laaggeletterdheid

Aanbod. laaggeletterdheid Aanbod laaggeletterdheid voor Organisaties voor volwasseneneducatie 2014-2015 Inhoudsopgave Inleiding...2 Aanbod algemeen Kernaanbod...3 Aanvullend aanbod: wisselcollecties...4 Aanvullend aanbod: meerdere

Nadere informatie

De Bibliotheek voor kinderdagverblijven en peuterspeelzalen

De Bibliotheek voor kinderdagverblijven en peuterspeelzalen De Bibliotheek voor kinderdagverblijven en peuterspeelzalen EEN KIND DAT 15 MINUTEN PER DAG LEEST, LEERT DUIZEND NIEUWE WOORDEN PER JAAR! 1 Wat kan de Bibliotheek betekenen voor kinderdagverblijven en

Nadere informatie

Cursussen digitale vaardigheden. januari - juni 2016

Cursussen digitale vaardigheden. januari - juni 2016 Cursussen digitale vaardigheden januari - juni 2016 Een leven lang leren Steeds meer informatie wordt digitaal aangeboden. Goede digitale basisvaardigheden zijn een voorwaarde voor informatievaardigheid.

Nadere informatie

KWALITEITSKAART. Bibliotheek op school. Taal / lezen / rekenen

KWALITEITSKAART. Bibliotheek op school. Taal / lezen / rekenen KWALITEITSKAART Taal / lezen / rekenen PO Kinderen die graag lezen, gaan meer lezen. Kinderen die meer lezen, gaan beter lezen. Kinderen die beter lezen gaan beter leren. Leesbevordering is daarom een

Nadere informatie

2014-2015. Educatief programma basisonderwijs

2014-2015. Educatief programma basisonderwijs 2014-2015 Educatief programma basisonderwijs Programma Leesbevordering - mediawijsheid - cultuureducatie Inleiding Leren begint bij lezen! Leren begint bij lezen! Het maakt een groot verschil in de ontwikkeling

Nadere informatie

Aanbod Primair Onderwijs

Aanbod Primair Onderwijs Aanbod Primair Onderwijs Bibliotheek Maas en Peel 2013-2014 KLAAR VOOR DE START Met boeken heb je goud in handen Inhoudsopgave Voorwoord Algemeen Schoolabonnement Leesbevordering Groepsbezoeken Schoolactiviteiten

Nadere informatie

Draaiboek voorleeswedstrijd

Draaiboek voorleeswedstrijd Draaiboek voorleeswedstrijd Waarom een voorleeswedstrijd? De voorleeswedstrijd wordt georganiseerd in het kader van leesbevordering en heeft daarom als belangrijkste doel het leesplezier bij kinderen te

Nadere informatie

Leesplan maken? Introductie basisonderwijs

Leesplan maken? Introductie basisonderwijs Leesplan maken? Introductie basisonderwijs Op de www.leespan.nl kun je je eigen (school)leesplan schrijven en bewaren. Daarvoor moet je eerst inloggen. Voor scholen die niet meedoen aan de aanpak de Bibliotheek

Nadere informatie

Doorgaande Leeslijn. kinderdagverblijven 2011-2012

Doorgaande Leeslijn. kinderdagverblijven 2011-2012 2011-2012 1 voorschools 2011-2012 2 Illustraties Eva Lenis. Vormgeving Biblionet Drenthe voorschools 2011-2012 2011-2012 Doorgaande Leeslijn 2011-2012 Voorwoord Hierbij ontvangt u het aanbod leesbevorderingsactiviteiten

Nadere informatie

Voor u ligt het schoolprogramma 2014/2015 van de Bibliotheek Oss voor het primair onderwijs in de gemeente Oss.

Voor u ligt het schoolprogramma 2014/2015 van de Bibliotheek Oss voor het primair onderwijs in de gemeente Oss. Inleiding Voor u ligt het schoolprogramma 2014/2015 van de Bibliotheek Oss voor het primair onderwijs in de gemeente Oss. Doel van het programma Het jeugd- en schoolbibliotheekwerk van de Bibliotheek Oss

Nadere informatie

Leespromotie Kinderboekenweek Groep 3-4

Leespromotie Kinderboekenweek Groep 3-4 L e e s p a a d e Feest! Leespromotie Kinderboekenweek Groep 3-4 voor alle lessen: leesboeken, waaronder boeken rond het thema van de Kinderboekenweek; kerntitels behorend bij het thema van de Kinderboekenweek

Nadere informatie

Aanbod. laaggeletterdheid en inburgering

Aanbod. laaggeletterdheid en inburgering Aanbod laaggeletterdheid en inburgering voor Organisaties voor volwasseneneducatie 2014-2015 Inhoudsopgave Inleiding...2 Aanbod algemeen Kernaanbod...3 Aanvullend aanbod: wisselcollecties...4 Aanvullend

Nadere informatie

Leespromotie Kinderboekenweek Groep 3-4

Leespromotie Kinderboekenweek Groep 3-4 L e s p a de Leespromotie Kinderboekenweek Groep 3-4?! voor alle lessen: leesboeken, waaronder boeken rond het thema van de Kinderboekenweek; kerntitels behorend bij het thema van de Kinderboekenweek (indien

Nadere informatie

De pakketten gebruiken in de klas? Het inschrijvingsformulier vind je op http://www.arhus.be/kenniscentrum/service-voor-scholen/rodedraad/

De pakketten gebruiken in de klas? Het inschrijvingsformulier vind je op http://www.arhus.be/kenniscentrum/service-voor-scholen/rodedraad/ ARhus wil samen met de scholen inzetten op een doorgaande leeslijn voor alle kinderen. Daarom bieden we scholen een reeks materialen aan om in de klas te werken rond leesplezier en leesvaardigheid. Nieuw

Nadere informatie

Taal en digitaal Cursusprogramma

Taal en digitaal Cursusprogramma Taal en digitaal Cursusprogramma januari - juli 2017 Een leven lang blijven leren Steeds meer informatie wordt digitaal aangeboden. Goede digitale basisvaardigheden zijn een voorwaarde voor informatievaardigheid.

Nadere informatie

Nieuwsbrief De Vaarboom

Nieuwsbrief De Vaarboom April 2016 Koningsdag Op zaterdag 7 mei vieren we Koningsdag op De Vaarboom. Dit jaar organiseren we weer voor alle kinderen van onze school een spelletjes circuit. De kinderen worden hierbij in kleine

Nadere informatie

UIT DE WEI 22 november 2018

UIT DE WEI 22 november 2018 KALENDER Vrijdag 23 november Wieletjesdag Dinsdag 27 november Alle kinderen mogen hun schoen zetten. Vrijdag 30 november Surprises inleveren. Tentoonstelling in het wei theater UIT DE WEI 22 november 2018

Nadere informatie

Voorlezen maakt van kleintjes grote lezers.

Voorlezen maakt van kleintjes grote lezers. BoekStart in de Kinderopvang 2018/2019 Voorlezen maakt van kleintjes grote lezers. BoekStart in de kinderopvang voor het lezen met plezier BoekStart in de kinderopvang is het leesbevorderingsprogramma

Nadere informatie

Nieuwsbrief voor de ouders van RK basisschool De Walvis. jaargang 20, nummer 2 vrijdag 22 september 2017

Nieuwsbrief voor de ouders van RK basisschool De Walvis. jaargang 20, nummer 2 vrijdag 22 september 2017 Nieuwsbrief voor de ouders van RK basisschool De Walvis jaargang 20, nummer 2 vrijdag 22 september 2017 Beste ouders, Hierbij de nieuwsbrief nr 2. Met de nieuwtjes voor de komende weken. De buitenlessen

Nadere informatie

Week 1 twee weken voorafgaand aan het Voorleesontbijt. Bijeenkomst 1. Materiaal

Week 1 twee weken voorafgaand aan het Voorleesontbijt. Bijeenkomst 1. Materiaal Introductie Deze lesmodule is geschreven voor een project van 5 bijeenkomsten van elk 60 minuten, waarvan de laatste bijeenkomst het werkelijke Voorleesontbijt is. Het aantal, de duur en inhoud van de

Nadere informatie

Activiteiten Brede School

Activiteiten Brede School De bibliotheek presenteert Activiteiten Brede School Informatie Inspiratie Interactie 2013-2014 www.bibliotheekemmen.nl . > Voorleesactiviteit Voor dreumesen 1 Inleiding Bibliotheek Emmen is een van de

Nadere informatie

1 les van 1 uur. Knipperdeknip Drama + Leesbevordering. Knipperdeknip is een meespeelvoorstelling,

1 les van 1 uur. Knipperdeknip Drama + Leesbevordering. Knipperdeknip is een meespeelvoorstelling, Dit menu bestaat uit verschillende losse programma s of lessenseries die u makkelijk kunt inpassen in een doorgaande leerlijn cultuureducatie en/of leesbevordering. Heeft u behoefte aan ondersteuning bij

Nadere informatie

Vertelplaten Kamishibai Reservering

Vertelplaten Kamishibai Reservering Vertelplaten Kamishibai Uitleentermijn 4 weken Voorkeursperiode Alternatieve periode Vertelplaten Leverdatum Retourdatum Leverdatum Retourdatum O Dat ben jij, Kiki!............ O En nu lekker slapen, Sam!............

Nadere informatie

educatiefprogramma baby's en peuters

educatiefprogramma baby's en peuters educatiefprogramma baby's en peuters de bblthk 2014-2015 Inhoudsopgave Voorlezen niet alleen omdat het leuk is 3 De bblthk neemt het Voortouw 4 Instellingsabonnement 6 Presentaties en workshops 6 Collecties

Nadere informatie

Voorwoord. Hartelijke groet, Claudia Lagrand Emmy van Rooy Bibliotheek de Meierij

Voorwoord. Hartelijke groet, Claudia Lagrand Emmy van Rooy Bibliotheek de Meierij Brochure basisonderwijs Boxtel 2016/2017 Voorwoord Schooljaar 2015/2016 is nog in volle gang, maar de voorbereidingen voor het nieuwe schooljaar worden nu al getroffen. Zoals elk jaar ontvangen jullie

Nadere informatie

Taalklas.nl Plus Cursistenmateriaal

Taalklas.nl Plus Cursistenmateriaal Opdracht 1 Nieuwe woorden Lees het woord Bedek het woord Schrijf het woord in de zin Klopt het? de computer Bart speelt vaak spelletjes op de In de leer ik hoe internet en e-mail werken de computerles

Nadere informatie