TEELTBEGELEIDING WK 23 (9 JUNI 2017) SYMPHORICARPOS

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "TEELTBEGELEIDING WK 23 (9 JUNI 2017) SYMPHORICARPOS"

Transcriptie

1 TEELTBEGELEIDING WK 23 (9 JUNI 2017) SYMPHORICARPOS meeldauw Als de rassen hun eerste bloemknopjes vertonen zijn de planten vatbaarder voor meeldauw; spuit dan dus preventief met bijvoorbeeld Luna, spuitzwavel of Ortiva. Bij een aantasting kunt u spuiten Amistar Top of Nimrod. Blijf alert op spint. Teelt u ook rozenbottels of Hypericum? Neem dan de sneeuwbes mee in dat spuitschema; de meeste middelen tegen meeldauw werken ook tegen roest: dit scheelt u weer een extra tank vullen! Alleen Nimrod werkt niet tegen roest voor zover we weten. HYPERICUM Roest Blijf in een wekelijks schema spuiten tegen roest, zie de historie Wees alert op luis en/of rupsen. Blijf er dus bovenop zitten. Meng een botrytismiddel bij als de planten tegen de bloei aanzitten (bijvoorbeeld Luna-privilege, Switch of Frupica) ROZENBOTTELS De rozen beginnen nu in de knop te lopen, dit is het stadium waarin ze vatbaar zijn voor valse en echte meeldauw. Met name valse meeldauw is een kwalijke zaak, de schimmel komt vooral voor onder vochtige omstandigheden en laat de bloemknop of bloem afsterven. Spuit dus altijd een combinatie van een meeldauwbestrijder met een valse meeldauw bestrijder. Fubol Gold is het beste middel tegen valse meeldauw, maar mag maar 3x per seizoen worden gespoten in verband met resistentie; verdeel dit middel dus over 3 bespuitingen net voor, tijdens en net na de bloei. Gebruik voor meeldauw 3x hetzelfde middel en ga dan over op een middel uit een andere groep. Zie hieronder een voorbeeld van een spuitschema voor nu (interval 1 week). Ortiva+Fubol gold Ortiva+Fenomenal Ortiva+Fenomenal Frupica+Fubol Gold Frupica+Fenomenal Frupica+Fenomenal Amistar of Luna+Fubol gold Amistar of Luna+Fenomenal Amistar of Luna+Fenomenal Het eerste middel is tegen meeldauw en het tweede tegen valse meeldauw, bij extreme vochtige omstandigheden na de bloei kan een middel tegen botrytis worden bijgemengd, ook bitterzout kan worden bijgemengd als bladversterker. Fenomenal gebruiken we als vervanger van Aliette, aangezien Aliette niet meer toegelaten is. De werkzame stof in Fenomenal is deels dezelfde als in Aliette.

2 PIOENEN Zorg er straks na de oogst voor dat u het onkruid in het veld de baas blijft, spuiten tegen onkruid kan alleen voorzichtig met een kapje tussen het gewas, u kunt hier dan eventueel linuron bijmengen tegen nieuw kiemend onkruid. Vanaf 4 weken na de oogst kunt u volvelds met lage doseringen Goltix spuiten 0.5 tot 1 liter per ha. of lager doseren en dan enkele malen herhalen. Blijf ook spuiten tegen bladvlekken en botrytis om uw gewas gezond te houden en geef nog een laatste gift stikstof (kalkammonsalpeter) en kali (patentkali) na de oogst. Mocht u interesse hebben in de aanplant van pioenen of de uitbreiding van uw sortiment/perceel laat het ons dan weten, we hebben een prijslijst voor het komende plantseizoen en sturen deze graag naar u toe. Tevens kunt u vragen naar de pioenenfolder. ILEX VERTICILLATA Let er op dat u op tijd de takken remt, niet meer remmen als de bloemen er in zitten! Erna mag wel weer. Schildluis/dopluis U kunt nu niet meer spuiten in bloeiend gewas met middelen als Movento en Envidor omdat dit giftig is voor de bijen. De dopluizen zwermen straks uit, dit verschilt per streek. BESLIST GEEN MOVENTO VOOR OF TIJDENS DE BLOEI SPUITEN!! Dit heeft bovendien ook geen nut, daar de Ilex in het oogstjaar niet groeit en Movento systemisch is. U kunt wel nu nog spuiten met bijvoorbeeld Calypso, Gazelle, Teppeki of bij warm en damperig weer spuiten met Pirimor. De dopluis is vrijwel niet te bestrijden onder zijn schild, als de jonge luizen uitzwermen in juni-juli zijn ze het beste te bestrijden en dit is de beste kans op een bestrijding. BIJEN Regel uw bijen voor besgewassen op tijd, zet ze bij de planten als er al wel wat bloei is, zodat ze niet naar een ander gewas vliegen. Hommels zijn niet echt geschikt voor de bestuiving van Ilex, de hommel is te groot voor de kleine bloemetjes. SKIMMIA Wees alert op bladrollers, kleine rupsjes die de bovenste bladeren aan elkaar spinnen. Bestrijding kan met Steward nog in België (werkt ook tegen de taxuskever, let op geen toelating in NL) en anders met Turex of Xen-Tari. ONKRUID De onkruiddruk is momenteel best hoog, neem de droge dagen waar om te spuiten met Quicdown, Reglone, Finale of Basta (met kap tussen de rijen) en wacht niet tot het onkruid te hoog is of in het zaad loopt. Blijf er kort op zitten, dan blijft het beheersbaar!

3 LUNA PRIVILEGE Luna is een zeer breedwerkend middel. Het wordt vooral tegen schimmels gebruikt en werkt erg goed. In hortensia kan het in het naseizoen meegedruppeld worden en wordt en werkt dan tegen schimmels in de winterknoppen, maar lijkt ook plantversterkend te werken en de bloemhoudbaarheid (vaasleven) te bevorderen. Het is echter wel te pril om dit met 100 % zekerheid te zeggen, maar de aanwijzingen zijn er wel. De werkzame stof wordt in Zuid Afrika en Zimbabwe onder een andere merknaam gebruikt tegen aaltjes Naast tegen diverse vormen van botrytis, werk LUNA ook tegen meeldauw, scleroteriënrot (rattekeutelziekte), bladvlekken en vuur. De werkzame stof is fluopyram LUNA SENSATION Dit middel is nu ook toegelaten.. Het kan dus gebruikt worden en werkt nog wat breder doordat de werkzame stof trifloxystrobin is toegevoegd aan de fluopyram. Het betreft dus een toevoeging van een strobi. (als Ortiva) Sensation werkt dus beter tegen roest en meeldauw!!!! LUNA EXPERIENCE Ook dit middel is voor ons alleen toegelaten in bol- en knolgewassen (dus ook pioen). Hier is aan de werkzame stof fluopyram tebuconazole toegevoegd. Dit is de werkzame stof die we vonden in Folicur. Het laatste middel heeft geen brede toelating voor boomkwekerij, bloemisterij en/of vaste planten. Jammer blijft altijd dat dit allemaal vaak zo moeilijk ligt: Het mag wel over groenten en andere voedingsgewassen worden gespoten Witte vlieg in Hypericum We zien soms beginnende aantasting in Hypericum en Viburnum. Bestrijding is lastig. Admiral (kas), Carex (kas) en Gazelle kunnen worden gebruikt. Ook Azatin gemengd met Botanigard (boomteelt kas en vaste planten binnen en buiten) en Neemazal (bij warm weer) werken. Silwet gold, een uitvloeier, heeft werking en mag worden ingezet tegen de larven. STORM Na de schadelijke nachtvorsten was er nu weer een flinke voorjaarsstorm. Ongetwijfeld is er weer de nodige schade, vooral omdat de aanhechtingen van de scheuten over het algemeen niet verhout zijn. Als takken echt afgeknapt zijn zir er niets anders op dan terugsnoei. Wij hebben uitgezakte en half geknapte takken van Viburnum opulus wel eene weer recht gekregen door er strak touw langs te spannen. Kijk in de voorkomende gevallen wat het beste is en indien u dat wenst kunt u uiteraard met ons overleggen.

4 TOELATINGEN MCPA MCPA is terug in siergrassen : U 46 MCPA heeft een uitbreiding gekregen in de onbedekte teelt van siergrassen in de volle grond en in pot. Enige tijd geleden was deze toepassing van het etiket verdwenen maar door overleg met de toelatingshouder is deze toepassing weer terug. BASAGRAN Het middel Basagran is vanaf heden ook toegelaten in de sierteelt. De toepassing van Basagran is hiermee ook verlaagd van 3 l/ha naar 2 l/ha. Het is een contactherbicide, het werkt niet tegen grassen. De toepassing is niet toegestaan na 1 oktober elk jaar. Het is een contactherbicide dat een groot aantal tweezaadlobbige onkruiden effectief bestrijdt. Doordat het niet werkt tegen grasachtige onkruiden kan Basagran goed worden gebruikt in granen en grassen. De werkzame stof bentazon verstoort bij de onkruiden de fotosynthese en is vrijwel alleen werkzaam in de groene delen van de plant. Groeizaam weer en zonnige omstandigheden verbeteren de werking. De onkruiden moeten klein zijn en het gewas droog. Het toevoegen van een hulpstof (bijv. Promotor) kan de werking nog verder verbeteren. MALVIN WG Ook is het middel Malvin WG van Arysta nu toegelaten in de onbedekte teelt van boomkwekerijgewassen, onbedekte boomteelt en diverse ziekten in appel en peer. Het is een fungicide op basis van de werkzame stof Captan. NOCTURN Het middel Nocturn is nu ook toegelaten in de grondgebonden bedekte teelt van snijbloemen en in potplanten. Op het etiket komt de verplichting van de 95% zuivering van het afvalwater bij lozing op het riool of oppervlaktewater. Het is een middel tegen trips en de rupsen van motten. DERREX, SLUXX en NEU 1181 M De slakkenmiddelen Derrex, Sluxx HP en NEU 1181 M, op basis van ijzer(iii)fosfaat hebben nu een toelating in fruitgewassen en sierteeltgewassen. FRUPICA De toelating van het middel Frupica is ingetrokken. Nieuwe regels rattenbestrijding van kracht Sinds 1 juni mag dit buiten alleen als uw bedrijf hiervoor gecertificeerd is. Naast certificering dient u ook in het bezit te zijn van een vakbekwaamheidsbewijs KBA-GB (GB = geïntegreerde beheersing). Dit is een uitbreiding van het bestaande KBA certificaat dat veel agrariërs al hebben. Zie voor meer informatie hierover de brochure van Bureau Erkenningen. Voor uitsluitend binnengebruik van rodenticiden is certificering en aanvullende opleiding niet nodig en volstaat het hebben van een KBA certificaat. Indien u de rattenbestrijding op uw bedrijf uitbesteedt gelden de eisen voor de professionele plaagdierbeheerser en niet voor uzelf.

5 Engeland/London Uw schrijver was tijdens de Chelsea Flower Show uitgenodigd voor hortensia promotie richting pers, bloemisten en supermarkten (met name Harrods, één van de meest prestigieuze dure ketens). Het geheel vond plaats bij een zeer exclusieve bloemist, die o.a. ook aan Buckingham Palace levert. We hadden er ook planten en bloemen heen gestuurd. Behalve de veredeling was er ook vertegenwoordiging van de kwekers in de vorm van Sonneveld. Foto: Uw schrijver en echtgenote onder een regenboog van Hortensia (de gele zijn geverfd) Uw schrijver had zijn echtgenote meegenomen en op zondag genoten we, met toevallig net verbeterende weersomstandigheden van London City. Wij nemen in zulke gevallen graag de hip-on hip-off bus, een mooi systeem dat in alle grote steden succesvol aanwezig is, deze brengt je langs alle hoogtepunten, bovenop met open dak en gesproken commentaar, dit keer zelfs vaak life. Je kan bij elke attractie uitstappen als je wilt en de volgende bus staat er al weer snel, als je verder wilt. Ondanks de zwakke pond is Engeland, in ieder geval Londen nog steeds ongelooflijk duur, overnachten 245 pond, een koffie vaak rond de 5 pond, een wijntje 6-11 pond. Holland is echt zo slecht nog niet ervaart uw schrijver steeds vaker... Verenigde Staten Een kort bezoek aan de USA als tussenstop naar Canada. Bezocht werden voornamelijk hortensia (potplanten) kassen. Opvallend was dat de planten nog maar net wat kleur vertoonden. Het is een koud voorjaar geweest aan de oostkust. Het was ook erg nat, maar verleden jaar was erg droog, dus het kwam niet helemaal slecht uit.

6 Opvallend was weer de weinig klantvriendelijke houding op de luchthavens. Als je problemen hebt mag je het zelf uitzoeken, zelfs als de luchtvaartmaatschappij ze heeft veroorzaakt. Als je iets niet snapt wordt je afgeblaft en ga zo maar door. Voor een ervaren reiziger frustrerend, voor een onervaren reiziger echt (te) moeilijk soms. Ook deze keer mocht ik zelfs als frequent flyer (gold) ervaren dat je het zelf uit mocht zoeken: omdat er wat mis was met mijn papieren mocht ik vanuit de USA Canada niet in. Met een beetje hulp had ik mijn vlucht mogelijk nog kunnen halen, maar ik had geen internet en kon de fout (ook nog te wijten aan Delta/KLM) dus niet online herstellen. Voor internet terug naar hotel, gelukkig kon ik 8 uur later vliegen, maar afspraken en hotelboekingen lopen uiteraard dan helemaal mis. Ook als een vlucht is gecanceld mag je het verder uitzoeken.. Nogmaals : dat doen ze bij ons toch beter.. CANADA De kleine noordelijke broer van de VS is voor zijn economie erg afhankelijk van de USA. Groot voordeel is nu dat de Canadese dollar als valuta laag staat tegenover de dollar, het scheelt wel zo n 25 dollarcent. Canada heeft traditionele oliebronnen en dat brengt niet veel op nu, mede dankzij de winning van schaliegas en -olie in de VS, de VS kunnen zichzelf meer en meer bedruipen. Canada heeft eigenlijk geen echte bankencrisis gekend, daar de banken gewoon niet mee hebben gedaan aan alle minder fraaie praktijken. In die periode kroop de Canadese dollar wel naar de USA $ en dat maakte exporteren uiteraard niet makkelijker. Uiteraard kennen ze al helemaal geen eurocrisis. Canada is eigenlijk een melting pot van culturen en rassen. Waar er na de oorlog veel Europeanen naar Canada vertrokken zijn het nu de Aziaten die je veel ziet. In de agrarische sector zijn wel heel veel mensen van Nederlandse afkomst. Wij bezochten een hele grote hortensiaklant, die erg veel homestores (lijkt wat op onze bouwmarkten) belevert in de USA en Canada. Daarnaast wat snij en pottenkwekers. Het bedrijf wil ook starten met snijhortensia. Tevens moesten we weer een over de grens terug om een presentatie te houden voor een grote bouwmarktketen, en zowaar het lukte: in 2018 en later staan onze hortensia tenminste in 266 van hun 1600 stores, mogelijk worden het er nog meer. PRIJSPRAATJE wk 1 t/m 22 Hieronder op de volgende pagina weer een overzichtje van de resultaten tot nu toe, het beeld is wat wisselend maar behalve (weer) een leuke prijsstijging in de hortensia en Skimmia niet schokkend. Opvallend is de beste prijs van bes-ilex na het Nieuwjaar.

7 PIOEN Bijna 37 miljoen pioenen (+4,5 mln) gingen voor 56,6 cent weg (-4,9 cent). NL pioenen: 30,67 miljoen (+2,3 mln) deden 35,9 cent (-4) HYDRANGEA Bijna 7,3 miljoen stuks ( ) deden 1,259 (+8,4 cent). Er kwamen er hiervan 6,68 miljoen uit NL ( ) voor 1,266 (+8,9) HYPERICUM 45,8 miljoen stelen (+ 2,4 mln) gingen voor 20,7 cent weg (-0,5) ILEX Bes Er kwamen na 1 januari nog stelen ( ). Ze brachten maar liefst 1,233 op (+64,8) De meeste zijn ongetwijfeld in China terechtgekomen: De Ilex is er zeer populair met Chinees Nieuwjaar. ILEX Blad stuks (-6.800) brachten 12,2 cent op (+1,6) SKIMMIA Dit blijft een succesverhaal. Door koelen kan men het seizoen nog verlengen en dit is dit jaar ook gedaan met prijzen tot wel 4,- per bosje. In de herfst was de prijs ook goed, wat inhoudt dat er dit voorjaar bosjes minder kwamen bosjes brachten 2,491 op (+80,6). Kew Green kende slechts een kleine daling en bracht 2,29 op (+33,8). Rubella/Rubinetta kende een daling in de aanvoer van bosjes, ze brachten 2,767 op (+1,253 euro!!!) VIBURNUM (Sneeuwbal) Dik 11 miljoen stelen (+ 1 miljoen) brachten 47,8 cent op (-5,8 cent) CORYLUS CONTORTA De krulhazelaar deed 38,9 cent (+0,4). Er kwamen takken ( ) WILGENKATJES en KRONKELWILG De gewone katjes (bijna alles import uit Oost Duitsland) deden 9 cent (+2,3) Snowflake en Magical Silver deden het wat beter met resp. 9,9 en 9,2 cent (+1) De kronkelwilgen deden cent (een lichte verbetering gemiddeld van minder dan een cent). Er kwamen 11 miljoen takken, voornamelijk import wilgenkatjes. CORNUS Cornus deed 6,4 tot 8,6 cent, gemiddeld een verbetering van 1 cent. Afzonderlijk genoemd: Winterbeauty, stuks voor 22,8 cent (+14,2) Er kamen ruim takken (-dik )

8 OPEN DAG HORTENSIA-VEREDELING Bent u ook zo nieuwsgierig naar de nieuwe soorten Hydrangea die Kolster BV en Horteve Breeding introduceren? Kom dan gerust deze aanstaande zaterdag langs om deze kleurenpracht te bewonderen. U bent van harte welkom. Vanaf 9.30 uur opent Kolster BV de deuren en gedurende de gehele dag kunt u ons bezoeken. Hopelijk tot ziens aanstaande zaterdag! AANGEBODEN: Olimex bloemenverwerkingslijn. dubbele dakjesband 2 keer binden-zagen verzamelband 3 mtr totale lengte 9.80 mtr onderhoudsbeurt binders juli 2016 jaarlijks 3 mnd gebruikt. Vraagprijs 2800,- Gert Koiter Mob : E mail: gkoiter@solcon.nl

In de distels vinden we soms wat zwarte luis, indien u dit ook heeft: bestrijd met bijvoorbeeld Calypso of Teppeki.

In de distels vinden we soms wat zwarte luis, indien u dit ook heeft: bestrijd met bijvoorbeeld Calypso of Teppeki. TEELTBEGELEIDING WK 21 (25 mei 2018) ERYNGIUM In de distels vinden we soms wat zwarte luis, indien u dit ook heeft: bestrijd met bijvoorbeeld Calypso of Teppeki. LUIZEN Momenteel zien we luizen in de jonge

Nadere informatie

In de distels vinden we soms wat zwarte luis, indien u dit ook heeft: bestrijd met bijvoorbeeld Calypso of Teppeki.

In de distels vinden we soms wat zwarte luis, indien u dit ook heeft: bestrijd met bijvoorbeeld Calypso of Teppeki. TEELTBEGELEIDING WK 21 (26 mei 2017) ERYNGIUM In de distels vinden we soms wat zwarte luis, indien u dit ook heeft: bestrijd met bijvoorbeeld Calypso of Teppeki. LUIZEN Momenteel zien we luizen in de jonge

Nadere informatie

Foto: Ilex in plastic steungaas, halve baan gebruikt (door de midden genipt)

Foto: Ilex in plastic steungaas, halve baan gebruikt (door de midden genipt) TEELTBEGELEIDING WK 21 (24 mei 2019) OPEN HUIS DAGEN Gedurende de week van de Flower trials (week 24) zijn wij van dinsdag 11 juni t/m vrijdag 14 juni doorlopend geopend voor bezoek van 7.30 t/m 17.30.

Nadere informatie

TEELTBEGELEIDING WK 22 (31 mei 2019) PIOEN

TEELTBEGELEIDING WK 22 (31 mei 2019) PIOEN TEELTBEGELEIDING WK 22 (31 mei 2019) PIOEN Slawortelboorder komt tegenwoordig ook in pioen voor, dit zijn vraatzuchtige larven van de mot Hepialus lupulinus. Als u uitval heeft en u vindt kleine gaafrandige

Nadere informatie

TEELTBEGELEIDING WK 22 (2 juni 2017) PIOEN

TEELTBEGELEIDING WK 22 (2 juni 2017) PIOEN TEELTBEGELEIDING WK 22 (2 juni 2017) PIOEN Slawortelboorder komt tegenwoordig ook in pioen voor, dit zijn vraatzuchtige larven van de mot Hepialus lupulinus. Als u uitval heeft en u vindt kleine gaafrandige

Nadere informatie

Fluopyram in bloemisterijgewassen en boomteelt.

Fluopyram in bloemisterijgewassen en boomteelt. Fluopyram in bloemisterijgewassen en boomteelt. Roest in Hypericum (Melapsora hypericorum) Luna Presentation PRIVILEGE Slide 2 April 29, 2015 Slide 2 Schimmelbestrijdingsmiddel in: de teelt van appel en

Nadere informatie

Boomkwekerij en vaste planten Frupica waakt over uw gewas! Brede werking: o.a. echte meeldauw en Botrytis Ja, Ja, Ja,

Boomkwekerij en vaste planten Frupica waakt over uw gewas! Brede werking: o.a. echte meeldauw en Botrytis Ja, Ja, Ja, waakt over uw gewas! Voorkomt echte meeldauw en botrytis Frupica waakt over uw gewas! Echte meeldauw en Botrytis: een lastig probleem Echte meeldauw of t wit is een toenemend probleem in de bloemisterij.

Nadere informatie

TEELTBEGELEIDING WK 28 (13 juli 2018) MEELDAUW

TEELTBEGELEIDING WK 28 (13 juli 2018) MEELDAUW TEELTBEGELEIDING WK 28 (13 juli 2018) MEELDAUW Forse aantasting kunnen voorkomen in o.a. voor rozen, sneeuwbessen, en Hydrangea macrophylla. De meeldauwdruk blijft onveranderd hoog: regen of dauwnatte

Nadere informatie

TEELTBEGELEIDING WK 25 (23 juni 2017) WEEKHUIDMIJTEN

TEELTBEGELEIDING WK 25 (23 juni 2017) WEEKHUIDMIJTEN TEELTBEGELEIDING WK 25 (23 juni 2017) WEEKHUIDMIJTEN De beste bestrijding is mogelijk als de mijten bovenin de takken zitten, dit is het geval in de nacht. Bestrijding wordt dus aangeraden vroeg in de

Nadere informatie

We krijgen nog steeds veel vragen over vorstschade in diverse gewassen.

We krijgen nog steeds veel vragen over vorstschade in diverse gewassen. TEELTBEGELEIDING WK 18 (5 mei 2017) VORSTSCHADE We krijgen nog steeds veel vragen over vorstschade in diverse gewassen. Hieronder wat tips wat te doen: Ilex verticillata Bepalend is of alleen het buitenste

Nadere informatie

Etiketten. De laatste stand van zaken

Etiketten. De laatste stand van zaken Irma Lukassen Etiketten De laatste stand van zaken A. WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT Toegestaan is uitsluitend het gebruik als schimmelbestrijdingsmiddel door middel van een gewasbehandeling in de teelt

Nadere informatie

TEELTBEGELEIDING WK 18 (3 mei 2019) BACTERIEBLADVLEKKEN

TEELTBEGELEIDING WK 18 (3 mei 2019) BACTERIEBLADVLEKKEN TEELTBEGELEIDING WK 18 (3 mei 2019) BACTERIEBLADVLEKKEN In Philadelphus, Hedera, Pioen, Forsythia en heel soms in Hydrangea kunnen hoekige bladvlekken voorkomen, ze worden veroorzaakt door bacteriën. Nachtvorsten

Nadere informatie

TEELTBEGELEIDING WK 43 ( 27 oktober 2017) HORTENSIA (herhaling/update)

TEELTBEGELEIDING WK 43 ( 27 oktober 2017) HORTENSIA (herhaling/update) TEELTBEGELEIDING WK 43 ( 27 oktober 2017) HORTENSIA (herhaling/update) Het resultaat van (te) vroeg ontbladeren is een kortere stress-groei in het volgende seizoen. In het volgende oogstseizoen wil het

Nadere informatie

TEELTBEGELEIDING WK 45 ( VRIJDAG 9 NOVEMBER 2018) GEBRUIK VAN CHLOOR-IPC (update) Bij geschikt weer (na voldoende koude/vorst) kan normaliter vanaf

TEELTBEGELEIDING WK 45 ( VRIJDAG 9 NOVEMBER 2018) GEBRUIK VAN CHLOOR-IPC (update) Bij geschikt weer (na voldoende koude/vorst) kan normaliter vanaf TEELTBEGELEIDING WK 45 ( VRIJDAG 9 NOVEMBER 2018) GEBRUIK VAN CHLOOR-IPC (update) Bij geschikt weer (na voldoende koude/vorst) kan normaliter vanaf half december Chloor-IPC volvelds gespoten worden normaliter.

Nadere informatie

Hieronder een update van een deel van onze pioenencultuurbeschrijving

Hieronder een update van een deel van onze pioenencultuurbeschrijving TEELTBEGELEIDING WK 17 (donderdag 26 april 2018) PIOENEN (update) Hieronder een update van een deel van onze pioenencultuurbeschrijving Spuitschema s en ziekten: Let er op dat u een goed spuitschema aanhoudt

Nadere informatie

TEELTBEGELEIDING WK 8 (24 FEBRUARI 2017) WINTER

TEELTBEGELEIDING WK 8 (24 FEBRUARI 2017) WINTER TEELTBEGELEIDING WK 8 (24 FEBRUARI 2017) WINTER Tot nu toe kunne n we spreken van een behoorlijk gunstige winter, ze is behoorlijk koud verlopen zonder schade en de planten zijn nog lekker rustig, hetgeen

Nadere informatie

TEELTBEGELEIDING WK 22 (1 juni 2018) PIOEN

TEELTBEGELEIDING WK 22 (1 juni 2018) PIOEN TEELTBEGELEIDING WK 22 (1 juni 2018) PIOEN Slawortelboorder komt tegenwoordig ook in pioen voor, dit zijn vraatzuchtige larven van de mot Hepialus lupulinus. Als u uitval heeft en u vindt kleine gaafrandige

Nadere informatie

Hieronder een update van een deel van onze pioenencultuurbeschrijving

Hieronder een update van een deel van onze pioenencultuurbeschrijving TEELTBEGELEIDING WK 17 (vrijdag 26 april 2019) PIOENEN (update 2019) Hieronder een update van een deel van onze pioenencultuurbeschrijving Spuitschema s en ziekten: Let er op dat u een goed spuitschema

Nadere informatie

Een heel enkele keer zit er niet anders op dan het gebruik van allesdoders, maar maak waar mogelijk bewuste keuzes!!!! Ook in uw eigen belang

Een heel enkele keer zit er niet anders op dan het gebruik van allesdoders, maar maak waar mogelijk bewuste keuzes!!!! Ook in uw eigen belang TEELTBEGELEIDING WK 2 (12 januari 2018) VIBURNUM op ROSEUM (TREK) Diverse klanten zijn momenteel druk met het forceren van Viburnum op. Roseum. Dit zijn meestal planten die in (grote) potten gekweekt zijn.

Nadere informatie

TEELTBEGELEIDING WK 8 (23 FEBRUARI 2018) KASTEELTEN EN SPINT (update) De middelen Cantack en Scelta werken goed tegen hardnekkige spint.

TEELTBEGELEIDING WK 8 (23 FEBRUARI 2018) KASTEELTEN EN SPINT (update) De middelen Cantack en Scelta werken goed tegen hardnekkige spint. TEELTBEGELEIDING WK 8 (23 FEBRUARI 2018) KASTEELTEN EN SPINT (update) De middelen Cantack en Scelta werken goed tegen hardnekkige spint. Waar buiten voorlopig geen spint ter bekennen is kan de eerste aantasting

Nadere informatie

Hieronder een update van een deel van onze pioenencultuurbeschrijving

Hieronder een update van een deel van onze pioenencultuurbeschrijving TEELTBEGELEIDING WK 17 (vrijdag 28 april 2017) AANBIEDING VOOR DIRECTE LEVERING 3000 Cotinus c. Royal Purple (plantgoed) Voor meer informatie: 0172-217090 VORSTSCHADE Schade door (de recente) (nacht)vorst

Nadere informatie

TEELTBEGELEIDING WK 18 (4 mei 2018) BACTERIEBLADVLEKKEN

TEELTBEGELEIDING WK 18 (4 mei 2018) BACTERIEBLADVLEKKEN TEELTBEGELEIDING WK 18 (4 mei 2018) BACTERIEBLADVLEKKEN In Philadelphus, Hedera, Pioen, Forsythia en heel soms in Hydrangea kunnen hoekige bladvlekken voorkomen, ze worden veroorzaakt door bacteriën. Nachtvorsten

Nadere informatie

Ontwikkelingen huidig middelenpakket echte meeldauw stand van zaken op Middelenpakket echte meeldauw - Roos

Ontwikkelingen huidig middelenpakket echte meeldauw stand van zaken op Middelenpakket echte meeldauw - Roos Ontwikkelingen huidig middelenpakket echte meeldauw stand van zaken op 1-12-2014 Middelenpakket echte meeldauw - Roos Reactie telers Middel Werkzame stof Groep Werking Effectiviteit Negatief voor biologie

Nadere informatie

TEELTBEGELEIDING WK 15 (13 april 2017) SCHURFT

TEELTBEGELEIDING WK 15 (13 april 2017) SCHURFT TEELTBEGELEIDING WK 15 (13 april 2017) SCHURFT Een warmere periode gecombineerd met vochtige dagen er tussendoor maken de omstandigheden mogelijk voor aantastingen door schurft. Wees vooral alert in uitlopende

Nadere informatie

AANVULLING ONKRUIDBESTRIJDING:

AANVULLING ONKRUIDBESTRIJDING: TEELTBEGELEIDING WK 2 (13 januari 2017) MILIEUVRIENDELIJK SPUITEN Door zo vriendelijk mogelijk te spuiten en de juiste keuzes te maken kunt u het milieu en de natuurlijke vijanden sparen: Als u allesdoders

Nadere informatie

Focus Plus (geen bestrijding van straatgras): Quercus, Spiraea. Gallant heeft een toelating voor vaste planten, Hypericum kan gevoelig zijn.

Focus Plus (geen bestrijding van straatgras): Quercus, Spiraea. Gallant heeft een toelating voor vaste planten, Hypericum kan gevoelig zijn. TEELTBEGELEIDING WK 30 (28 juli 2017) BESTRIJDING GRASSEN Selectieve grassenmiddelen (Gallant, Centurion Plus, Fusilade en Focus Plus), kunnen over de meeste gewassen gespoten worden, er is echter soms

Nadere informatie

TEELTBEGELEIDING WK 29 (21 juli 2017) HYDRANGEA

TEELTBEGELEIDING WK 29 (21 juli 2017) HYDRANGEA TEELTBEGELEIDING WK 29 (21 juli 2017) HYDRANGEA Licht maakt knoppen. Dit houdt in dat voor de vorming van de herfstknop zoveel mogelijk licht moet worden toegelaten. Hierbij zijn september en oktober zeer

Nadere informatie

TEELTBEGELEIDING WK 19 (12 mei 2017) TIP: SCHOON WATER IN BASSINS en VIJVERS. (herhaling)

TEELTBEGELEIDING WK 19 (12 mei 2017) TIP: SCHOON WATER IN BASSINS en VIJVERS. (herhaling) TEELTBEGELEIDING WK 19 (12 mei 2017) TIP: SCHOON WATER IN BASSINS en VIJVERS. (herhaling) Vaak groeien in bassins massaal algen, kroos, wier etc. dit betekent vaak alleen maar extra arbeid. Eén baal gerste-stro

Nadere informatie

SPINT (algemeen, (recente update huidige toegestane middelen, toepassing en werking)

SPINT (algemeen, (recente update huidige toegestane middelen, toepassing en werking) TEELTBEGELEIDING WK 10 (8 maart 2019) ONKRUID Het is nu echt belangrijk de geschikte perioden te gaan gebruiken voor een Butisanbespuiting als u de mogelijkheden hebt en dit nog niet al gedaan hebt: De

Nadere informatie

Houdt u aan een goed spuitschema. U kunt kg bitterzout toevoegen voor harder en groener blad.

Houdt u aan een goed spuitschema. U kunt kg bitterzout toevoegen voor harder en groener blad. TEELTBEGELEIDING WK 24 (16 juni 2017) HYPERICUM Houdt u aan een goed spuitschema. U kunt 0.5-1 kg bitterzout toevoegen voor harder en groener blad. SNEEUWBES Telers van rozen en of Hypericum kunnen ze

Nadere informatie

Cornus (doe Midw. Fire wat later) Corylus Hydrangea paniculata en arb. Annabelle Ilex verticillata

Cornus (doe Midw. Fire wat later) Corylus Hydrangea paniculata en arb. Annabelle Ilex verticillata TEELTBEGELEIDING WK 4 (26 januari 2018) SNOEI (update) Zeer winterharde gewassen kunnen in principe in februari gesnoeid worden. U krijgt binnenkort een uitgebreider overzicht. Op dit moment kan men zonder

Nadere informatie

Actualiteiten Gewasbescherming Edwin Kohrman

Actualiteiten Gewasbescherming Edwin Kohrman Actualiteiten Gewasbescherming Edwin Kohrman 2015 Spuitlicentieverlenging Cultus Agro Advies Wijziging Middelen Wijziging toelatingen - herbiciden Duplosan MCPP (9531) Met nieuwe etiket (W9) alleen nog

Nadere informatie

Trips. Planten van de wortel. TEELTBEGELEIDING WK 32 (11 augustus 2017)

Trips. Planten van de wortel. TEELTBEGELEIDING WK 32 (11 augustus 2017) TEELTBEGELEIDING WK 32 (11 augustus 2017) Trips De aantasting van trips is dit jaar erg verschillend per bedrijf. De hardheid van de planten lijkt hierin een grote rol te spelen. Voor de bestrijding van

Nadere informatie

Een vloeibaar middel voor brede schimmelbestrijding in de vollegrondsgroenteteelt. Wat doet Amistar Top?

Een vloeibaar middel voor brede schimmelbestrijding in de vollegrondsgroenteteelt. Wat doet Amistar Top? Amistar Top Een vloeibaar middel voor brede schimmelbestrijding in de vollegrondsgroenteteelt Wat is Amistar Top? Amistar Top is een zeer modern fungicide met een breed werkingsspectrum tegen de belangrijkste

Nadere informatie

TEELTBEGELEIDING WK 28 (12 juli 2019) MEELDAUW

TEELTBEGELEIDING WK 28 (12 juli 2019) MEELDAUW TEELTBEGELEIDING WK 28 (12 juli 2019) MEELDAUW Forse aantasting kunnen voorkomen in o.a. voor rozen, sneeuwbessen, en Hydrangea macrophylla. De meeldauwdruk blijft onveranderd hoog: regen of dauwnatte

Nadere informatie

TEELTBEGELEIDING WK 20 (18 mei 2018) APP VOOR VEILCODES We krijgen vaak vragen over VBN veilcodes, er is echter een app beschikbaar via Google Play Store genaamd Floribook. Is echt een superhandige app

Nadere informatie

Trips. Geel blad bloemgewassen. TEELTBEGELEIDING WK 32 (10 augustus 2018)

Trips. Geel blad bloemgewassen. TEELTBEGELEIDING WK 32 (10 augustus 2018) TEELTBEGELEIDING WK 32 (10 augustus 2018) Trips De aantasting van trips is dit jaar erg verschillend per bedrijf. De hardheid van de planten lijkt hierin een grote rol te spelen. Voor de bestrijding van

Nadere informatie

Cornus (doe Midw. Fire wat later) Corylus Hydrangea paniculata en arb. Annabelle Ilex verticillata

Cornus (doe Midw. Fire wat later) Corylus Hydrangea paniculata en arb. Annabelle Ilex verticillata TEELTBEGELEIDING WK 4 (27 januari 2017) DOPLUIZEN (ILEX) De beste methodes van bestrijding zijn gebleken: Winterbestrijding: VBC Ultra op een mooie dag begin maart, afhankelijk van het weer mogelijk wat

Nadere informatie

Maximaal aantal toepassingen per 12 maanden. 3,75 l/ha 18 (6 blokken van 3 opeenvolgende bespuitingen)

Maximaal aantal toepassingen per 12 maanden. 3,75 l/ha 18 (6 blokken van 3 opeenvolgende bespuitingen) HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN Actueel WG van het middel NeemAzalT/S, 12455 N 9 december 2016 Wettelijk Gebruiksvoorschrift Het middel is uitsluitend toegestaan

Nadere informatie

Begin op tijd met schimmelbestrijding in uien! Nieuw: Olympus

Begin op tijd met schimmelbestrijding in uien! Nieuw: Olympus Begin op tijd met schimmelbestrijding in uien! Nieuw: Olympus Vroeg beginnen is eerder winnen Uw uien verdienen de beste bescherming. Daarom is het de hoogste tijd voor een middel dat al vroeg in het groeiseizoen

Nadere informatie

Analyse van residugegevens en spuitschema s in kleinfruit (rode bes)

Analyse van residugegevens en spuitschema s in kleinfruit (rode bes) Analyse van residugegevens en spuitschema s in kleinfruit (rode bes) Marcel Wenneker Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Bloembollen, Boomkwekerij en Fruit, onderdeel van Wageningen UR Maart 0 Rapportnr.

Nadere informatie

TEELTBEGELEIDING WK 19 (10 mei 2019) VIBURNUM OP. COMPACTUM/MAGICAL RED

TEELTBEGELEIDING WK 19 (10 mei 2019) VIBURNUM OP. COMPACTUM/MAGICAL RED TEELTBEGELEIDING WK 19 (10 mei 2019) VIBURNUM OP. COMPACTUM/MAGICAL RED Spuit preventief tegen bladvlekkenziekte, als u ook Hypericum teelt kunt u voorlopig hetzelfde schema aanhouden (zie boven en historie).

Nadere informatie

TEELTBEGELEIDING WK 27 (7 juli 2017) WORTELONKRUIDEN en mengen

TEELTBEGELEIDING WK 27 (7 juli 2017) WORTELONKRUIDEN en mengen TEELTBEGELEIDING WK 27 (7 juli 2017) WORTELONKRUIDEN en mengen Het is gebleken dat de werking van MCPA tegen hardnekkige wortelonkruiden flink wordt versterkt door de toevoeging van Basta of Finale. Vroeger

Nadere informatie

De weg naar nieuwe erkenningen en/of verlengingen in de sierteelt

De weg naar nieuwe erkenningen en/of verlengingen in de sierteelt De weg naar nieuwe erkenningen en/of verlengingen in de sierteelt Els Pauwels 1 Wetgeving? 2 Wetgeving Europese wetgeving Zonale evaluatie Nationale wetgeving Nationale evaluatie 3 Wetgeving Als ze goedgekeurde

Nadere informatie

Wijzigingen toegelaten Gewasbeschermingsmiddelen

Wijzigingen toegelaten Gewasbeschermingsmiddelen Wijzigingen toegelaten Gewasbeschermingsmiddelen Rob Derikx H.O. Vlamings BV Boekel, 13 januari 2016 Politiek in Brussel Herbeoordeling van werkzame stoffen Aanvullend onderzoek op risico s Volksgezondheid

Nadere informatie

TEELTBEGELEIDING WK 44 (3 november 2017) BOTRYTIS in hortensia

TEELTBEGELEIDING WK 44 (3 november 2017) BOTRYTIS in hortensia TEELTBEGELEIDING WK 44 (3 november 2017) BOTRYTIS in hortensia In Hortensia met opgewas in de kas kan botrytis voorkomen, vooral als het blad begint te verouderen en de luchtvochtigheid hoog is. Sommige

Nadere informatie

TEELTBEGELEIDING WK 28 (14 juli 2017) MEELDAUW

TEELTBEGELEIDING WK 28 (14 juli 2017) MEELDAUW TEELTBEGELEIDING WK 28 (14 juli 2017) MEELDAUW Forse aantasting kunnen voorkomen in o.a. voor rozen, sneeuwbessen, en Hydrangea macrophylla. De meeldauwdruk blijft onveranderd hoog: regen of dauwnatte

Nadere informatie

Voorbeeld. Volg de gebruiksaanwijzing om gevaar voor mens en milieu te voorkomen

Voorbeeld. Volg de gebruiksaanwijzing om gevaar voor mens en milieu te voorkomen Volg de gebruiksaanwijzing om gevaar voor mens en milieu te voorkomen Artikelnaam: Teldor Artikelnummer: 2494705 Toelatingsnummer: 12130 N - W4 Aard van het preparaat: granulaat of korrel Werkzame stof:

Nadere informatie

TEELTBEGELEIDING WK 8 (22 FEBRUARI 2019) EXOGORDA

TEELTBEGELEIDING WK 8 (22 FEBRUARI 2019) EXOGORDA TEELTBEGELEIDING WK 8 (22 FEBRUARI 2019) EXOGORDA Deze aantrekkelijke trekheester brengt nu echt verbazingwekkend veel op zagen we: De middenprijs op donderdag 21 februari op Aalsmeer was 1,35!!! ( wel

Nadere informatie

50% dimethomorf. 51/53 Vergiftig voor in het water levende organismen; kan in het aquatisch milieu op lange termijn schadelijke effecten veroorzaken.

50% dimethomorf. 51/53 Vergiftig voor in het water levende organismen; kan in het aquatisch milieu op lange termijn schadelijke effecten veroorzaken. Paraat Toelatingsnummer 11432 N W.7 Productgroep: fungicide Formulering: spuitpoeder Werkzame stof: 50% dimethomorf N: Milieugevaarlijk Waarschuwingszinnen: 51/53 Vergiftig voor in het water levende organismen;

Nadere informatie

5 L Nimrod is een geregistreerd handelsmerk FUNGICIDE

5 L Nimrod is een geregistreerd handelsmerk FUNGICIDE Nimrod Vloeibaar Unieke meeldauw bestrijding in vele gewassen Gewas Aardbei, appel, boomkwekerijgewas, komkommer, roos, vaste plant FUNGICIDE Werkzame stof: Bupirimaat 250 g/l (27,2 % w/w) Formulering:

Nadere informatie

TEELTBEGELEIDING WK 19 (11 mei 2018) ILEX MES. BLUE PRINCE AANBOD

TEELTBEGELEIDING WK 19 (11 mei 2018) ILEX MES. BLUE PRINCE AANBOD TEELTBEGELEIDING WK 19 (11 mei 2018) ILEX MES. BLUE PRINCE AANBOD Geachte klant, wij hebben nog een 1000 Ilex mes. Blue fantasy beschikbaar. Deze niet prikkende en snelgroeiende bladhulst kunt u voor de

Nadere informatie

12477 N, 12 juli 2013 A. WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT

12477 N, 12 juli 2013 A. WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT 12477 N, 12 juli 2013 A. WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT Toegelaten is uitsluitend het gebruik als mijten- en insectenbestrijdingsmiddel door middel van een gewasbehandeling in de teelt van: a. appel en

Nadere informatie

water dispergeerbaar granulaat 26,7 % boscalid en 6,7 % pyraclostrobin

water dispergeerbaar granulaat 26,7 % boscalid en 6,7 % pyraclostrobin Signum Toelatingsnummer 12630 N W.7 Productgroep: fungicide Formulering: water dispergeerbaar granulaat Werkzame stoffen: 26,7 % boscalid en 6,7 % pyraclostrobin Xn: Schadelijk N: Milieugevaarlijk Waarschuwingszinnen:

Nadere informatie

TEELTBEGELEIDING WK 20 (17 mei 2019) APP VOOR VEILCODES We krijgen vaak vragen over VBN veilcodes, er is echter een app beschikbaar via Google Play Store genaamd Floribook. Is echt een superhandige app

Nadere informatie

fungicide suspensie concentraat 400 g/l pyrimenthanil 4 x 5 l GEVAAR

fungicide suspensie concentraat 400 g/l pyrimenthanil 4 x 5 l GEVAAR Scala Toelatingsnummer 11555 N W.4 Productgroep: Formulering: De identiteit van alle stoffen in het mengsel die bijdragen tot de indeling van het mengsel: Werkzame stof: Verpakking: Gevarenaanduidingen:

Nadere informatie

Bestrijding bladwespen bij rode bes in kassen en tunnels.

Bestrijding bladwespen bij rode bes in kassen en tunnels. Verslaglegging demoproject Bestrijding bladwespen bij rode bes in kassen en tunnels. Gefinancierd door Productschap Tuinbouw In opdracht van de Nederlandse Fruitteelt Organisatie In het kader van het project

Nadere informatie

TEELTBEGELEIDING WK 27 (5 juli 2019) WORTELONKRUIDEN en mengen

TEELTBEGELEIDING WK 27 (5 juli 2019) WORTELONKRUIDEN en mengen TEELTBEGELEIDING WK 27 (5 juli 2019) WORTELONKRUIDEN en mengen Het is gebleken dat de werking van MCPA tegen hardnekkige wortelonkruiden flink wordt versterkt door de toevoeging van Basta of Finale. Vroeger

Nadere informatie

Frupica SC Toelatingsnummer: N W.3 Formulering: Suspensie concentraat Werkzame stof: mepanipyrim Gehalte: 440 G/L Inhoud: 1 l, 5 l

Frupica SC Toelatingsnummer: N W.3 Formulering: Suspensie concentraat Werkzame stof: mepanipyrim Gehalte: 440 G/L Inhoud: 1 l, 5 l Frupica SC Toelatgsnummer: 12229 N W.3 Formulerg: Suspensie concentraat Werkzame stof: mepanipyrim Gehalte: 440 G/L Inhoud: 1 l, 5 l WAARSCHUWING Gevarenaanduidgen: Verdacht van het veroorzaken van kanker.

Nadere informatie

Schimmels en Bacterien

Schimmels en Bacterien Gewasbescherming Stonefruit bijeenkomst 2016 Schimmels en Bacterien Bacteriekanker Tak en Bloesemsterfte Hagelschotziekte Bladvalziekte Vruchtrot 2 StoneFruitconsult 1 Bacteriekanker (Pseudomonas Syringae

Nadere informatie

SUIKERBIETEN. Wereld productie suiker? Wereldproductie van suiker. Productie: ton 20% uit Riet 80% uit Suikerbieten

SUIKERBIETEN. Wereld productie suiker? Wereldproductie van suiker. Productie: ton 20% uit Riet 80% uit Suikerbieten SUIKERBIETEN Wereld productie suiker? Wereldproductie van suiker Productie: 180.000.000 ton 20% uit Riet 80% uit Suikerbieten 1 Waar komt de suiker vandaan? Arealen Europa Waar komt de suiker vandaan?

Nadere informatie

Paraat. BASF Nederland B. V., Divisie Agro WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT. Toelatingsnummer 11432 N W.7 Productgroep: fungicide Formulering:

Paraat. BASF Nederland B. V., Divisie Agro WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT. Toelatingsnummer 11432 N W.7 Productgroep: fungicide Formulering: Paraat Toelatingsnummer 11432 N W.7 Productgroep: fungicide Formulering: spuitpoeder Werkzame stof: 50% dimethomorf Verpakking: 10 x 1 l en 1 x 10 l Gevarenaanduidingen: H412 Schadelijk voor in het water

Nadere informatie

TEELTBEGELEIDING WK 37 (15 sept. 2017) ONKRUID

TEELTBEGELEIDING WK 37 (15 sept. 2017) ONKRUID TEELTBEGELEIDING WK 37 (15 sept. 2017) ONKRUID Zorg ervoor dat u het onkruid de baas blijft, in de meeste gewassen kunt u werken met Basta of Finale mits u dit toepast met een kapje tussen de planten door.

Nadere informatie

TEELTBEGELEIDING WK 44 (2 november 2018) HYDRANGEA (bladplukken)

TEELTBEGELEIDING WK 44 (2 november 2018) HYDRANGEA (bladplukken) TEELTBEGELEIDING WK 44 (2 november 2018) HYDRANGEA (bladplukken) In principe kunt u straks bladplukken in de warme teelten, als u vroeg wilt beginnen. Het blad moet wel duidelijk verouderd zijn, het plukken

Nadere informatie

UW PRODUCT LANGER VITAAL

UW PRODUCT LANGER VITAAL UW PRODUCT LANGER VITAAL Luna staat voor een nieuwe generatie fungiciden van Bayer CropScience, gebaseerd op de werkzame stof fluopyram. Fluopyram behoort tot de SDHI groep (Succinate Des-Hydrogenas Inhibitors)

Nadere informatie

Blijf alert op spint en (valse) meeldauw, ook hier geldt dat het weer de zeikte niet al te veel kans geeft, maar dit kan nog veranderen.

Blijf alert op spint en (valse) meeldauw, ook hier geldt dat het weer de zeikte niet al te veel kans geeft, maar dit kan nog veranderen. TEELTBEGELEIDING WK 31 (3 augustus 2018) VIBURNUM OP. COMPACTUM Blijf ondanks alle mooie weer en weinig problemen toch alert op bladvlekkenziekte, zeker bij eventueel ander (wisselvalliger) weer en de

Nadere informatie

TEELTBEGELEIDING WK 31 (2 augustus 2019) VIBURNUM OP. COMPACTUM

TEELTBEGELEIDING WK 31 (2 augustus 2019) VIBURNUM OP. COMPACTUM TEELTBEGELEIDING WK 31 (2 augustus 2019) VIBURNUM OP. COMPACTUM Viburnum op. Compactum houdt echt niet van extreme warmte, ze maakt dan ook absoluut geen lengte in Zuid Europa. Als uw gewas na de hitte

Nadere informatie

Verslag Switch proef najaar 2009

Verslag Switch proef najaar 2009 Verslag Switch proef najaar 2009 De enige reden waarom deze proef is opgezet is het eenvoudige feit dat fabrikant Syngenta aangeeft dat Switch onder drogende omstandigheden gespoten zou moeten worden.

Nadere informatie

Ziekten en plagen ERWINIA. Veroorzaakt door: Bacterie.

Ziekten en plagen ERWINIA. Veroorzaakt door: Bacterie. Ziekten en plagen ERWINIA Veroorzaakt door: Bacterie. Erwinia Carotovora: bovengrondse delen of knollen verslijmen en vertonen rotte plekken (stinkend zachtrot). De knollen rotten geheel weg en verspreiden

Nadere informatie

Bacterieziekten. Bacterieziekten. Bacterieziekten. Bacterieziekten. Pseudomonas. Bacterieziekten. Klein en steenfruit

Bacterieziekten. Bacterieziekten. Bacterieziekten. Bacterieziekten. Pseudomonas. Bacterieziekten. Klein en steenfruit Klein en steenfruit Diverse soorten in groot- en kleinfruit: Rob Derikx Boekel, 17 februari 2016 Xanthomonas (o.a. aardbeien, kersen, pruimen) Erwinia (o.a. peren, ook wel bacterievuur genoemd) (o.a. kersen,

Nadere informatie

Bekalking. Actuele onkruidbestrijding nu:

Bekalking. Actuele onkruidbestrijding nu: TEELTBEGELEIDING WK 1 (6 januari 2017) Wij wensen u een goed, gezond, gelukkig en succesvol Nieuwjaar toe. We hopen weer op een prettige samenwerking en we verwachten ook weer de diverse soms verrassende

Nadere informatie

Kasspintbestrijding in roos

Kasspintbestrijding in roos Kasspintbestrijding in roos De ontwikkeling van spinteieren is afhankelijk van de temperatuur, de relatieve luchtvochtigheid en de waardplant. Met de zonnige dagen, soms gecombineerd met een lage luchtvochtigheid,

Nadere informatie

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN. Actueel WG van het middel voor professioneel gebruik Thiovit Jet, 5395 N

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN. Actueel WG van het middel voor professioneel gebruik Thiovit Jet, 5395 N HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN Actueel WG van het middel voor professioneel gebruik Thiovit Jet, 5395 N 3 februari 2017 W.6 Wettelijk Gebruiksvoorschrif Toegestaan

Nadere informatie

ILEX. TEELTBEGELEIDING WK 41 (12 oktober 2018) ILEX DOORWAS

ILEX. TEELTBEGELEIDING WK 41 (12 oktober 2018) ILEX DOORWAS TEELTBEGELEIDING WK 41 (12 oktober 2018) ILEX ILEX DOORWAS Het is te overwegen als u doorwas (groei boven de bessen uit) op de Ilex hebt staan, die eraf moet worden geknipt, om dit op het land te doen,

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving 2010 plantenteelt open teelten CSPE BB

landbouw en natuurlijke omgeving 2010 plantenteelt open teelten CSPE BB landbouw en natuurlijke omgeving 2010 plantenteelt open teelten CSPE BB minitoets bij opdracht 5 variant a Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). Geef

Nadere informatie

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN. Actueel WGGA van het middel Paraat, N W.10

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN. Actueel WGGA van het middel Paraat, N W.10 HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN Actueel WGGA van het middel Paraat, 11432 N W.10 3 november 2017 A. WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT Toegestaan is uitsluitend het gebruik

Nadere informatie

Bloembollenbericht, nummer 3, 2012

Bloembollenbericht, nummer 3, 2012 1 Bloembollenbericht, nummer 3, 2012 TULP Onderwerpen tulp: Actualiteiten Vuur Bijbemesten Luissituatie Onkruid Afbroei Huidkwaliteit i.r.t beworteling in broeierij Actualiteit toelatingen: Toegelaten:

Nadere informatie

50% dimethomorf. 51/53 Vergiftig voor in het water levende organismen; kan in het aquatisch milieu op lange termijn schadelijke effecten veroorzaken.

50% dimethomorf. 51/53 Vergiftig voor in het water levende organismen; kan in het aquatisch milieu op lange termijn schadelijke effecten veroorzaken. Paraat Toelatingsnummer 11432 N W.6 Productgroep: fungicide Formulering: spuitpoeder Werkzame stof: 50% dimethomorf N: Milieugevaarlijk Waarschuwingszinnen: 51/53 Vergiftig voor in het water levende organismen;

Nadere informatie

TEELTBEGELEIDING WK 16 (18 april 2019, i.v.m. Goede Vrijdag een dag eerder)

TEELTBEGELEIDING WK 16 (18 april 2019, i.v.m. Goede Vrijdag een dag eerder) TEELTBEGELEIDING WK 16 (18 april 2019, i.v.m. Goede Vrijdag een dag eerder) RESTANT VOLLEGROND Onderstaande restanten aan vollegrondsplanten kunnen wij nog aanbieden voor directe levering: 780 Callicarpa

Nadere informatie

Resultaat en conclusies contact- en bodemherbiciden in combinatie met Squall

Resultaat en conclusies contact- en bodemherbiciden in combinatie met Squall Resultaat en conclusies contact- en bodemherbiciden in combinatie met Squall Inleiding In opdracht van de firma Greena heeft er afgelopen zomer een onderzoek plaatsgevonden naar de effectiviteit van bodem-

Nadere informatie

Spirit Fungicide Werkzame stof: Aard van het preparaat: Resistentiecode: Scan voor gebruik Toelatingsnummer: 13168N Toelatingshouder: Productname

Spirit Fungicide Werkzame stof: Aard van het preparaat: Resistentiecode: Scan voor gebruik Toelatingsnummer: 13168N Toelatingshouder: Productname Spirit Bescherming tegen onder andere vuur tijdens de groei en bloei Fungicide Werkt preventief en curatief door de combinatie van 2 actieve stoffen Ter bestrijding van schimmels in diverse teelten zoals

Nadere informatie

TEELTBEGELEIDING WK 29 (20 juli 2018) EXTREME DROOGTE

TEELTBEGELEIDING WK 29 (20 juli 2018) EXTREME DROOGTE TEELTBEGELEIDING WK 29 (20 juli 2018) EXTREME DROOGTE Dit is toch wel een jaar dat ons zal heugen, hopelijk bent u nog steeds in staat water te geven, wij doen dit nu constant. Desondanks is de groei van

Nadere informatie

Cicaden. Spint. Taxuskever. Trips. TEELTBEGELEIDING WK 16 (20 april 2018) REGALIS in de ILEX TEELT.

Cicaden. Spint. Taxuskever. Trips. TEELTBEGELEIDING WK 16 (20 april 2018) REGALIS in de ILEX TEELT. TEELTBEGELEIDING WK 16 (20 april 2018) REGALIS in de ILEX TEELT. Dit middel wordt als alternatief voor Dazide aangedragen, het heeft toelating voor bloemisterijgewassen, sierteelt en vaste planten. Er

Nadere informatie

WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT

WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT Switch WGGA, 12819 N W.3 WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT Toegestaan is uitsluitend het gebruik als schimmelbestrijdingsmiddel door middel van een gewasbehandeling in: a. de teelt van peulvruchten b. de teelt

Nadere informatie

WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT

WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT Ortiva, 12169 N, W.4 WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT Toegestaan is uitsluitend het gebruik als schimmelbestrijdingsmiddel door middel van een gewasbehandeling in: a. de onbedekte teelt van sla met uitzondering

Nadere informatie

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN. Actueel WG van het middel Luna Privilege, N W.5.

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN. Actueel WG van het middel Luna Privilege, N W.5. HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN Actueel WG van het middel Luna Privilege, 13832 N W.5 9 juni 2017 Wettelijk Gebruiksvoorschrift Het middel is uitsluitend toegelaten

Nadere informatie

Kumulus S. BASF Nederland B. V., Divisie Agro WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT

Kumulus S. BASF Nederland B. V., Divisie Agro WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT Kumulus S Toelatingsnummer 6147 N W.5 Productgroep: fungicide Formulering: granulaat of korrel Werkzame stof: 80% zwavel Verpakking: 1 x 15 kg Voorzorgsmaatregelen: Zorg ervoor dat u met het product of

Nadere informatie

Bestrijding van blad- en aarziekten in wintertarwe. EH 859 Door: ing.h.w.g.floot

Bestrijding van blad- en aarziekten in wintertarwe. EH 859 Door: ing.h.w.g.floot Bestrijding van blad- en aarziekten in wintertarwe EH 859 Door: ing.h.w.g.floot Inleiding In de tarweteelt is de bestrijding van blad- en aarziekten eigenlijk ieder jaar nodig om een maximale financiële

Nadere informatie

Onkruid onderzoek naar nieuwe herbiciden

Onkruid onderzoek naar nieuwe herbiciden Onkruid onderzoek naar nieuwe herbiciden PNW duurzame aanpak van ziekten, plagen en onkruiden Randwijk, 6 februari 2014 Annette Bulle (PPO-BBF), Jeroen van der Meij (DLV-Plant) Onkruidbestrijding boomkwekerij

Nadere informatie

Bestrijding botrytis en meeldauw in tomaat (op substraat onder glas)

Bestrijding botrytis en meeldauw in tomaat (op substraat onder glas) Bestrijding botrytis en meeldauw in tomaat (op substraat onder glas) Botrytis Botrytis (Botrytis cinerea) is een schimmel die op vrijwel alle gewassen voorkomt. Op de plant vormt schimmellesies (grijsbruine

Nadere informatie

FUNGICIDEN. Systemisch fungicide met een specifieke werking tegen schimmels, zoals Pythium, Phytophthora spp. en valse meeldauw.

FUNGICIDEN. Systemisch fungicide met een specifieke werking tegen schimmels, zoals Pythium, Phytophthora spp. en valse meeldauw. FUNGICIDEN Systemisch fungicide met een specifieke werking tegen schimmels, zoals Pythium, spp. en valse meeldauw. - Preventieve, curatieve en anti-sporulerende werking - Wordt snel opgenomen via de wortels

Nadere informatie

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN. Actueel WG van het middel LUNA PRIVILEGE, N W.6.

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN. Actueel WG van het middel LUNA PRIVILEGE, N W.6. HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN Actueel WG van het middel LUNA PRIVILEGE, 13832 N W.6 4 mei 2018 Wettelijk Gebruiksvoorschrift Het middel is uitsluitend toegelaten

Nadere informatie

Nimrod vloeibaar TEGEN SCHIMMELS. inhoud: 5L. Batch nr.: zie verpakking

Nimrod vloeibaar TEGEN SCHIMMELS. inhoud: 5L. Batch nr.: zie verpakking Nimrod vloeibaar TEGEN SCHIMMELS werkzame stof: Bupirimaat bevat tevens: kerosine, lichte fractie, met waterstof behandeld, nafta, zwaar aromatisch formulering: emulgeerbaar concentraat (EC) gehalte: 250

Nadere informatie

Gewasbijeenkomst Chrysant Glastuinbouw Nederland 2 mei 2019

Gewasbijeenkomst Chrysant Glastuinbouw Nederland 2 mei 2019 Gewasbijeenkomst Chrysant Glastuinbouw Nederland 2 mei 2019 Eigenschappen Werkzame stof Gehalte Dosering Gewassen Formulering Natuur-pyrethrum en Raapzaadolie 4,59 g/l en 825,3 g/l 0,5 2 % (~ 6 12 l/ha)

Nadere informatie

Dual Gold 960 EC WG en aanbevelingen, N W.9 bij etiketinstructie versie 9

Dual Gold 960 EC WG en aanbevelingen, N W.9 bij etiketinstructie versie 9 Dual Gold 960 EC WG en aanbevelingen, 12096 N W.9 bij etiketinstructie versie 9 Wettelijk Gebruiksvoorschrift Toegestaan is uitsluitend het professionele gebruik als onkruidbestrijdingsmiddel in de volgende

Nadere informatie

748 ENKELE VERSCHILLENDE POTTEN 663 SLAKKEN 749 VERSCHILLENDE POTTEN 664 ENKELE SPAT 765 10 I.P.V. 5 PER BOS. VBN 2003 674 ENKELE TAXUSKEVER

748 ENKELE VERSCHILLENDE POTTEN 663 SLAKKEN 749 VERSCHILLENDE POTTEN 664 ENKELE SPAT 765 10 I.P.V. 5 PER BOS. VBN 2003 674 ENKELE TAXUSKEVER Keurcodes 000 ZONDER OPMERKING 10 ENKELE BLOEM NIET ZUIVER 11 BLOEMEN ONZUIVER 12 SMETBLOEMEN 13 AFWIJKENDE BLOEM 14 BESCHADIGDE BLOEM 15 VERKLEURDE BLOEM 16 ENKELE VERDROOGDE BLOEMEN 17 VERDROOGDE KNOPJES

Nadere informatie

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN. Actueel WGGA voor het middel Paraat, N W.8

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN. Actueel WGGA voor het middel Paraat, N W.8 HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN Actueel WGGA voor het middel Paraat, 11432 N W.8 4 augustus 2017 A. WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT Toegestaan is uitsluitend het gebruik

Nadere informatie

TEELTBEGELEIDING WK 27 (6 juli 2018) WORTELONKRUIDEN en mengen

TEELTBEGELEIDING WK 27 (6 juli 2018) WORTELONKRUIDEN en mengen TEELTBEGELEIDING WK 27 (6 juli 2018) WORTELONKRUIDEN en mengen Het is gebleken dat de werking van MCPA tegen hardnekkige wortelonkruiden flink wordt versterkt door de toevoeging van Basta of Finale. Vroeger

Nadere informatie

Verzorging. Pireco. Delumbri. Ter voorkoming van wormenoverlast. Delumbri. Dosering en toediening. Samenstelling en werking

Verzorging. Pireco. Delumbri. Ter voorkoming van wormenoverlast. Delumbri. Dosering en toediening. Samenstelling en werking Ter voorkoming van wormenoverlast Wormen kunnen grote overlast bezorgen wanneer deze in te groten getale voorkomen in de land- en tuinbouw, tuinen en plantsoenen. Ook op sportvelden is het van belang om

Nadere informatie

Helleborus Hybriden. Teeltbeschrijving Helleborus Hybriden

Helleborus Hybriden. Teeltbeschrijving Helleborus Hybriden Witte Paal 341 1742 LE Schagen the Netherlands Tel.: 0031 (0)224-590 173 Fax: 0031 (0)224-590 925 E-mail; info@green-works.nl www.green-works.nl Helleborus Hybriden Teeltbeschrijving Helleborus Hybriden

Nadere informatie