Proefhoofdstuk Uitbater bed & breakfast.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Proefhoofdstuk Uitbater bed & breakfast. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be"

Transcriptie

1 Proefhoofdstuk Uitbater bed & breakfast

2 Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 Brussel, Timmerhoutkaai 4, 1000 Maak van je opleiding uitbater bed & breakfast een succes! Beste toekomstige student, Hartelijk dank voor je interesse in de opleiding uitbater bed & breakfast aan het Centrum Voor Afstandsonderwijs. Op de volgende pagina s vind je een hoofdstuk en de volledige inhoudstafel van deze thuisstudie terug. Ook krijg je alle nodige informatie over de werking van onze school. Neem deze info rustig door, zo krijg je een goed beeld van de inhoud van de cursus en weet je zeker dat je voor de opleiding kiest die het beste bij jou past. Noteer alvast dat alle diploma s die je via het CVA behaalt erkend zijn en uitermate praktijk- en dus jobgericht! Heb je na het inkijken van dit proefhoofdstuk nog vragen? Geef ons gerust een seintje op het nummer of mail ons op. Onze opleidingsconsulenten beantwoorden al jouw vragen en geven je persoonlijk advies omtrent je studiekeuze. Blader je graag door de volledige cursus? Ook dat kan. Het Centrum Voor Afstandsonderwijs geeft je op vier plaatsen in België de mogelijkheid om de cursussen geheel vrijblijvend in te kijken. Je kan de cursussen inkijken in de campussen van Het Centrum Voor Avondonderwijs VZW in Antwerpen, Gent en Hasselt of in Brussel. Je hoeft hiervoor geen afspraak te maken, kom gewoon vrijblijvend langs. Ik wens je veel leesplezier en alvast veel succes met je studie! Jo Vandevelde Opleidingsconsulent Centrum Voor Afstandsonderwijs

3 Uitbater bed & breakfast: een beroep met toekomst! Deze moderne en praktijkgerichte opleiding kwam tot stand in samenwerking tussen het Centrum Voor Afstandsonderwijs en zelfstandige beroepsdeskundigen met jarenlange ervaring. Een duidelijke structuur maakt deze cursus zeer overzichtelijk. Op deze manier garanderen wij je een vlot studietraject. Op de volgende pagina s vind je de volledige inhoudstafel van de opleiding en een gratis onderdeel uit de cursus terug.

4 1 Bed & Breakfast: een evenwicht tussen romantiek en zakelijkheid 2 Soorten logies 2.1. Eén land, twee wetgevingen 2.2. Het logiesdecreet Hotels Gastenkamers Vakantiewoningen Openluchtrecreatieve terreinen Vakantielogies 3 Hoe start je met een B&B? 3.1. De taakverdeling in een B&B 3.2. Vijf redenen om een B&B op te starten Je hebt behoefte aan gezelligheid en menselijk contact Je hebt er de ruimte voor Je hebt er voldoende tijd voor Je wil de gasten laten genieten van de omgeving Je hebt behoefte aan extra inkomsten 3.3. Ontwikkel een concept 3.4. Baken je terrein af 3.5. Stel een beschrijving van je onderneming op 3.6. Locatie, bezettingsgraad en kamerprijzen

5 3.7. Aan welke juridische normen ben je gebonden? 3.8. Brandveiligheidsnormen 3.9. Comfortnormen 4 Ontbijt en gastentafel 4.1. Wetgeving 4.2. Het ontbijt: je visitekaartje 4.3. De gastentafel als bindmiddel met de gasten 5 Marketing en Sales 5.1. Ontwikkel een marketing-plan 5.2. Bepaal je marketing-strategie 5.3. Hoe bepaal je je prijzen? 5.4. Aan welke regels moeten de gasten zich houden? 6 Opstart en financieel plan 6.1. Welke vennootschapsvorm kies je? 6.2. Aan welke formaliteiten ben je gebonden? 6.3. Hoe stel je het financieel plan op? 7 Jouw B&B in Brussel of Wallonië 7.1. Brussel: een pak eenvoudiger 7.2. Wallonië: chambre d hôtes versus maison d hôtes 8 Jouw B&B in het buitenland 8.1. Let op vergunningen en diploma s 8.2. Frankrijk: Gîtes 8.3. Spanje: Casa rural

6 9 Een leuk extra inkomen 10 Bronnen

7 HOOFDSTUK 3: HOE START JE MET EEN B&B? 3.1 De taakverdeling in een B&B Vooraleer je start met het uitbaten van een Bed & Breakfast is het belangrijk dat je je goed bewust bent van de doelstellingen binnen je familie, de verdeling van de verantwoordelijkheden en je persoonlijke doelstellingen ten opzichte van familie en vrienden. Aan de hand van de onderstaande tabel kan je bepalen hoe de taakverdeling er zal uitzien. Bepaal heel concreet wie wat gaat doen.

8 Welk familielid man vrouw kinderen andere maakt het ontbijt? plant de maaltijden? doet de aankopen? ruimt op na het ontbijt? doet onderhoud en reparaties? organiseert activiteiten met gasten? doet de boekhouding? stofzuigt het huis? doet de was en de strijk? onderhoudt de tuin? maakt de kamers schoon? maakt de badkamers schoon? neemt de reservaties aan? ontvangt de gasten? houdt de gasteninformatie bij? 3.2 Vijf redenen om een B&B op te starten Er zijn diverse redenen waarom mensen ervoor kiezen om met een Bed & Breakfast te beginnen. De belangrijkste motieven vind je hieronder Je hebt behoefte aan gezelligheid en menselijk contact Wanneer je besluit om een B&B te beginnen, kies je ervoor om vreemde mensen in je huis toe te laten. Dat betekent dat een gedeelte van je privacy verdwijnt. Je moet gasten ontvangen en begeleiden. Hoe je dat doet, hangt af van hoe leuk je het vindt om met mensen om te gaan. Als je het goed doet, keren gasten regelmatig terug. Met deze gasten bouw je in sommige gevallen zelfs een vertrouwelijke band op. Een gast wordt een bekende, waarmee je persoonlijke ervaringen uitwisselt.

9 Het is ook mogelijk dat er gasten komen die je persoonlijk niet zo ziet zitten. Deze "vervelende gasten" zijn niet altijd na een middag weer verdwenen en ze kunnen ook regelmatig terugkeren. Hier moet je tactvol mee kunnen omgaan. Het in contact komen met verschillende soorten mensen vereist een aantal vaardigheden. Ook bepaalde persoonlijke eigenschappen dragen bij tot een goed contact met hen. Idealiter ben je gastvrij, vriendelijk, ordelijk en tactvol bij kwetsende opmerkingen of vreemde vragen van onwetende gasten. Verder kan je best ook goed relativeren. Bij het uitleggen van de werking van de B&B hou je rekening met het kennisniveau van de gasten. Je spreekt liefst ook meerdere talen Je hebt er de ruimte voor De ruimte is afhankelijk van welke doelstelling je voor ogen hebt. Voor een B&B is het in ieder geval van belang dat je ruimte hebt voor meerdere gastenkamers, douchegelegenheid en een toilet Je hebt er voldoende tijd voor De tijd die een uitbater gemiddeld aan de B&B besteedt, varieert. Je kan ervoor kiezen om het hele jaar door kamers aan te bieden of alleen tijdens bepaalde maanden. Je kan ook opteren om slechts bepaalde dagen van de week kamers aan te bieden of alleen in het weekend. Bij een B&B zullen de gasten altijd van tevoren contact met je opnemen zodat je goed kan regelen welke tijd je in hen zal moeten investeren. Je weet op voorhand welke gasten komen wanneer. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. en De gasten willen graag ieder moment van de dag toegang hebben tot de gastenkamer. Het is niet noodzakelijk dat je hiervoor de hele dag thuis blijft, maar bij problemen of noodgevallen moet er wel een verantwoordelijke persoon kunnen worden opgeroepen. De meeste tijd investeer je in de voorbereidingen, zoals het behandelen van reservatie- aanvragen, het ontvangen van gasten, het schoonmaken van de gastenkamers en het verzorgen van het ontbijt. Daarnaast moet je ook tijd steken in promotie. Een goede samenwerking met andere organisaties die promotie maken voor gastenkamers kan hier een oplossing bieden. Hou er rekening mee dat gasten soms later kunnen binnenkomen dan ze gezegd hebben. Dat fenomeen komt vooral voor bij fietstoeristen. Ze hebben onderweg een lekke band en daardoor komen ze pas uren later aan dan voorzien was Je wil de gasten laten genieten van de omgeving De meeste B&B s liggen in een aantrekkelijke omgeving, bijvoorbeeld in een mooi afwisselend landschap, midden in de natuur of in de buurt van een toeristische trekpleister. Ook wandel- en fietsroutes in de nabijheid van een B&B-verblijf zijn zeer belangrijk, omdat het verblijf meestal dient als vertrekpunt voor uitstapjes in de directe omgeving.

10 3.2.5 Je hebt behoefte aan extra inkomsten Het is niet in te schatten hoeveel u met gastenkamers kunt verdienen. Dat verschilt per bedrijf en hangt ook af van de manier waarop de B&B wordt geëxploiteerd. Wanneer je veel wil verdienen aan de zaak is het belangrijk om zoveel mogelijk gasten te ontvangen en tegelijkertijd de arbeid en de kosten te beperken. De benodigde investeringen zijn afhankelijk van de dingen die bij de opstart nog moeten worden aangeschaft. Vooral de sanitaire voorzieningen, de inventaris van de gastenkamers, brandpreventiemaatregelen en de benodigdheden voor het ontbijt zijn de grootste kostenposten. Ook moet je rekening houden met het toeristische seizoen. Je kan tijdens de zomer topmaanden hebben, maar in de winter niemand in huis hebben. Daarom is het ook belangrijk om de toeristische statistieken te raadplegen van de omgeving waar je je gastenverblijf hebt. Zodoende heb je al een beter overzicht van de drukke en minder drukke periodes en kan je daarmee een prognose maken van de mogelijke inkomsten op een jaar. Tenzij je een hele grote goed draaiende B&B hebt, doet in de meeste gevallen één persoon de uitbating. De andere blijft gewoon werken voor een werkgever en springt mee in gedurende de avond en weekend.

11 3.3 Ontwikkel een concept! Voor de opstart van een Bed & Breakfast omschrijf je eerst een concept dat het best past bij je sterkten, zwakten, interesses en behoeften van je klanten en je huis. Dit concept evalueer je ook. Let vooral op de toeristische mogelijkheden van de streek en je locatie. Vervolgens giet je dit concept in een volledig businessplan. Een B&B-concept is een combinatie van ideeën die de basis moeten vormen voor een unieke en klantvriendelijke ervaring. Om dat te realiseren moet je je sterkten zwakten, interesses en de behoeften van je klanten in enkele zinnen proberen te omschrijven.. Dat zal je helpen om je bedrijf te visualiseren in relatie tot het marktsegment waarin je je gaat bevinden en de concurrentie binnen dat segment. Als iemand anders deze tekst zou lezen, moet die persoon de indruk krijgen dat hij al in de B&B aanwezig is. Hij kan aan de hand van jouw concept effectief voelen hoe de B&B gaat worden. Beschrijf daarom ook vanaf het begin wat jouw B&B uniek maakt ten opzichte van je concurrenten. Let daarbij op de elementen ambiance, atmosfeer, inrichting en andere redenen waarom klanten positieve commentaren zouden geven op jouw bedrijf. Het concept zou moeten bestaan uit zes onderdelen om zo een beeld te schetsen hoe je B&B er zou uitzien. Vertrek bij elk onderdeel telkens van een algemeen idee en werk dat uit tot een gedetailleerde omschrijving. - Beschrijf precies wat je gaat verkopen. Je kan de nadruk leggen op een speciale vakantie-ervaring, je persoonlijke toets, romance, privacy, luxe-inrichting of de historiek van het gebouw. Geef aan waarom jij een B&B wil uitbaten en waarom die winstgevend zal worden en groeipotentieel heeft. Kijk ook in de toekomst en beschrijf je bedrijf zoals het er over 5 jaar zal uitzien. Geef aan hoe je dat resultaat wil bereiken. Formuleer welke standaard je gaat hanteren met betrekking tot de kwaliteit van de kamers, de ontvangst, de voeding, het onderhoud kamers, de veiligheid, het algemeen onderhoud, en dergelijke meer - Formuleer je gastenprofiel aan de hand van de statistieken van het gebied waar je je B&B wil beginnen. Je kan deze meestal krijgen in de lokale toeristeninformatiebureaus of bij lokale besturen. Hierin vind je een overzicht van de overnachtingen in de streek, bezettingsgraden van hotels, wie er komt, van welke landen de gasten komen, hoe lang ze gemiddeld blijven, wat ze spenderen, enz. Dit is een schat aan informatie om je klantenprofiel te omschrijven.

12 - Geef duidelijk aan welke faciliteiten je zal aanbieden. Beschrijf hoe jouw B&B er aan de buitenkant moet uitzien met betrekking tot architectuur, decor, kleuren, terrasmeubilair, gras, recreatiemogelijkheden, zwembad, bloemen, vijver, enzovoort... Beschrijf ook hoe het verblijf er aan de binnenkant moet uitzien met betrekking tot publieke ruimte, soort meubilair, stijl, verlichting, kleur, badkamers, slaapkamers, speciale douche, dikke handdoeken, menu, soort van service, etenstijden, open haard, meeting rooms, ontbijtruimte, enzovoort Hou ook rekening met het beperken van geluid, overall comfort, veiligheid, en het onderhoud van interieur en kamers. - Bepaal je service en klantvriendelijkheid. Beschrijf hoe je met je klant zal omgaan vanaf het moment dat hij binnenkomt totdat hij weer vertrekt. Bekijk de houding van het personeel. Hoe ga je serveren? Welke persoonlijke service wil je geven zodat je gasten zich een VIP voelen? Hoe moet het personeel gekleed zijn? Hoe is dit alles gerelateerd met het imago en thema van de B&B? - Bekijk of je speciale gratis gifts geeft aan je klanten zoals speciale zeep, een fruitmand, bloemen, champagne of een gift bij het vertrek. Maak een lijst van alle dingen die jij en je personeel de klant kunnen aanbieden, zoals een rondgang in het huis, afternoon tea, gebruik van de telefoon, wasserijservice, creditcard-betalingen, het aannemen van berichten, kranten, locale activiteiten, menu s, landkaarten, enzovoort. Beschrijf duidelijk de activiteiten (spelletjes, voetbal, uitstappen) die je organiseert of de zaken die je ter beschikking stelt zoals boeken of badminton-rackets. Maak ook een lijst van wat jij denkt dat je gasten verwachten in een B&B.

13 - Maak een goed overzicht van de mogelijkheden in de omgeving (restaurants, winkels, attracties, sportmogelijkheden). Dikwijls kan je via de lokale VVV alle brochures krijgen die je aan je klanten kan meegeven. - Stel een overzicht op van de bedrijfsaspecten van je B&B aan de hand van de volgende elementen: o Beschrijf je eigen ervaring in de horeca. o Beslis over de openingsdatum van je B&B, het niveau van je bedrijf, wanneer je open bent en de uren om in en uit te checken. o Maak een lijst op van wat kan en niet kan in je B&B met betrekking tot roken, dieren en kinderen. o Beschrijf je prijsstructuur en hoe deze gerelateerd is aan de concurrentie. Definieer ook je prijs-kwaliteitverhouding en het niveau van de B&B. o Beschrijf hoe je logo, infobrochures, briefpapier en website eruit gaan zien. o Omschrijf welke veranderingen je in de toekomst wil doorvoeren en hoe deze de werking of de verkoop van kamers in de B&B zullen verbeteren.

14 Het is belangrijk om al deze punten eerst te omschrijven voordat je een beslissing neemt om een B&B op te starten. De basis moet er zijn om realistische beslissingen te nemen. Daarom is het zo belangrijk om op voorhand al deze vragen te stellen zodat je weet wat de sterkten en zwakten van je bedrijf kunnen zijn. De basisvragen blijven steeds: Heb ik een goed concept? Waarom willen de klanten naar mijn B&B komen en gaan ze niet naar die van de concurrentie? Wat is het unieke of speciale aan mijn bedrijf? Wat kan ik mijn gasten bieden? krijgen ze meer dan ze verwachten? 3.4 Baken je terrein af Als je begint aan je marketingplan, moet je begrijpen dat je op het moment van de opstart geen klanten hebt. Om die aan te trekken, moet je de markt begrijpen. Wat zijn de noden van mijn klanten? Wat is de verdeling op de markt? Welke is de beste weg om mijn klanten te bereiken? Je moet ook voldoende onderzoek doen in de regio waar je je B&B wil uitbaten. Het is belangrijk om een helder beeld te hebben van de doelgroepen en de kenmerken van de doelgroepen waarop je je gaat richten. Je moet je potentiële klanten opdelen in verschillende segmenten: - Klanten die voor hun plezier komen, om er even tussenuit te zijn - Zakencliënteel - Klanten die komen bij speciale gebeurtenissen en evenementen - Klanten die in de buurt een bezoek brengen aan vrienden en familie - Buitenlanders die werken in een fabriek in de buurt - Weekendbezoekers - Weekverblijven Als je een voorkeur hebt voor een bepaalde doelgroep, kan je je bij de promotie van je B&B specifiek tot deze groep richten. Ook door een bepaalde prijs-kwaliteitverhouding trek je bepaalde doelgroepen aan.

15 Hoe concreter je je doelgroep kan omschrijven, hoe gerichter je je promotie en aanbod kan afstemmen op deze groep. B&B-bezoekers vormen op zich een specifieke doelgroep met veelal de onderstaande eigenschappen: - De B&B-bezoeker is over het algemeen een bewuste consument met een grote belangstelling voor de natuur en cultuur. Begrippen als onthaasting en rust maken een groot deel uit van hun vakantiemotivatie. Ontsnappen aan de druk en stress van elke dag staat centraal. - De B&B-bezoeker is bijzonder gevoelig voor de landschappelijke en cultuurhistorische kwaliteiten van de streek waarin hij verblijft. Ook fiets- en wandelroutes waardoor hij de natuur en cultuur kan leren kennen, zijn van belang. Het gebruik van streekproducten in je ontbijt of avondeten kunnen bijdragen tot zijn unieke beleving van de streek. De bezoeker staat open voor nieuwe ervaringen met een avontuurlijk tintje en hij wil iets bijleren over de regio. - De B&B-bezoeker is dikwijls een milieubewuste consument, die respect opbrengt voor maatregelen die natuur en milieu beschermen. - De B&B-bezoeker is tevens een veeleisende consument die minstens rekent op hetzelfde comfort als thuis. De bezoeker verwacht een gastvrije service en een gezellige accommodatie die mooi is ingericht.

16 Het is ook belangrijk om je concurrentie in de streek te kennen. Wat bieden zij aan? Wat is hun prijszetting, locatie en uitzicht? Het is soms heel leerzaam om een nacht door te brengen bij hen. Zo zie je hoe zij het doen en hoe de inrichting is en kan je vergelijken met jouw plannen. Probeer in ieder geval systematisch zoveel mogelijk informatie te verzamelen en te analyseren. Vraag jezelf steeds af wat die informatie je vertelt met betrekking tot datgene dat jij moet doen of zeker niet moet doen. Een grondige studie van de markt gaat je een duidelijk overzicht geven van de locatie van je B&B in relatie met de economische omstandigheden van de regio. Zo is er een relatie tussen het huidige aanbod van kamers en de verwachte aanvragen voor kamers in de toekomst. Je kan ook nagaan welke business je kan genereren met behulp van attracties in de buurt of geplande evenementen in de streek. Om al deze informatie te verzamelen kan je best contact opnemen met het lokale bestuur, de Kamer van koophandel, de toeristische dienst, de planningsafdeling van de gemeente, het provinciebestuur of de nationale toeristische dienst. Daar weten ze precies hoe een regio zich gaat ontwikkelen in de komende jaren. Er zouden ook statistieken beschikbaar moeten zijn met betrekking tot logement-verhuur. Bekijk ook de websites van alle B&B s in de streek. Samenvattend: - Bepaal duidelijk wat je verkoopt. Hou daarbij rekening met het type van B&B dat je wil beginnen en met de streek waarin je zit. Maak bijvoorbeeld een lijst van de punten waarin je sterk bent: het verkopen van een unieke belevenis, een persoonlijke service, een vriendelijke sfeer, de mogelijkheid andere mensen te ontmoeten, een mooie streek, - Maak een evaluatie van de gemeente of regio waar je je wil vestigen. Wat is er de levenskwaliteit? Zijn er mensen waarmee je kan samenwerken (taxibedrijf, wasserij)? Zijn er attracties in de buurt die extra gasten kunnen aantrekken? Attracties kan je als volgt opdelen: - Natuur (meren, zee, bossen, bergen, grotten, natuurparken, ) - Historische bezienswaardigheden (historische gebouwen, molens, monumenten, musea, ) - Jaarlijks terugkerende evenementen (lokale markten, sportevenementen, theater, muziekfestivals, ) - Recreatiegebieden (dierentuinen, parken, zwembaden, ) - Sportfaciliteiten (golf, wellness-centers, tennispleinen, fietsverhuur, uitgestippelde wandelingen, skimogelijkheden, ) - Restaurants en mogelijkheden om te winkelen - Nachtleven (discotheken, theater, opera, )

17 Bepaal de voor- en nadelen van je B&B. Overloop volgende elementen en probeer in te schatten of ze je doelgroep ten goede komen. - Bepaal het unieke van je B&B, kan je speciale dingen aanbieden zoals een collectie schilderijen, antiek, een bibliotheek of een bijzonder uitzicht? Bekijk ook of u een speciale service kunt aanbieden of gratis gifts kan weggeven zoals het sneeuwvrij maken van auto s, een krant bij het ontbijt, bloemen op de kamer of een chocolaatje op het kussen. - Bekijk duidelijk de route om tot de B&B te komen. Hoe is de staat van de weg? Is er duidelijke bewegwijzering? Denk ook na over het design van het gebouw. - Bepaal je politiek omtrent dieren, roken in huis en kinderen. - Onderzoek of je ook lokaal klanten kan winnen. Bekijk met wie je kan samenwerken (andere hotels, conferentiecenters, ziekenhuizen, universiteiten en bedrijven). Andere hotels kunnen interessant zijn bij overboekingen. - Evalueer zeer duidelijk je concurrentie en noteer wat er goed is en minder goed is bij hen. Met deze gegevens kan je een optimaal overzicht krijgen van de mogelijkheden van je B&B en de kans op slagen ervan. Hieronder vind je een worksheet met betrekking tot het bepalen van jouw markt.

18 WORKSHEET MARKETING 1. Bepaal exact en bondig wat je wil verkopen. 2. Maak een lijst van alle toeristische attracties in je regio. Noteer voor elke attractie gedurende welke periode in het jaar mensen komen. Noteer het aantal bezoekers, het aantal nachten dat men gemiddeld op een plaats verblijft en via welke methode je deze mensen naar je B&B wil krijgen. Voorbeeld: Verwacht aantal kamers dat je kan genereren vanuit de attracties. attractie maanden aantal locatie B&B -> verhuur promotie - open bezoekers kamers methode Plopsaland km 500 Plopsa samenwerking toerisme Vlaanderen museum X km 200 lokale gids muziekfestival september km 250 festival mailing golf terrein 6/sep 75 2 km 150 golf magazine

19 3. Maak een lijst van alle voordelen die jouw B&B biedt. Wat heb jij wat een ander in de streek niet aanbiedt?

20 4. Doe hetzelfde voor de nadelen. nadeel hoe te elimineren of te reduceren

21 5. Welke voordelen van je B&B wil je speciaal in de aandacht brengen in je promotiemateriaal? - Maak een lijst van mogelijke bedrijven met wie je kan samenwerken (hotels, restaurants, ). - Maak een plan op om deze mensen te ontmoeten en geef hen promotiemateriaal van je B&B. Een goed contact is nodig om een goed resultaat te krijgen. - Maak een schatting van de mogelijke kamerverhuur. contacten promotiemethode potentieel kamers hotel x persoonlijk - brochure 50 restaurant persoonlijk - brochure 40 business mailing kamer v Koophandel 100 persoonlijk contact

22 7. Gebaseerd op alle informatie die je opgezocht hebt, maak je een raming op van de bezetting van je B&B per doelgroep. groep januari februari maart april

23 Vragenreeks 1. Geef drie beweegredenen om een Bed & Breakfast op te starten Met welke faciliteiten moet je rekening houden bij de opstart van een B&B? Waarom is het belangrijk om voor de opstart van een B&B de markt te onderzoeken? Noem twee eigenschappen die een B&B-bezoeker typeren Welke elementen in de omgeving van je B&B kunnen een positieve invloed hebben op je rentabiliteit?

24 6. Bepaal het aantal kamers dat je het hele jaar door kan verwachten als je B&B in de buurt ligt van pretpark Bobbejaanland. attractie maanden open aantal bezoekers locatie B&B -> verhuur kamers promotie - methode Bobbejaanland 7. Waarom kunnen andere hotels in de buurt interessant zijn voor jouw B&B?

25 Afstandsonderwijs = studeren op je eigen tempo Een thuisstudie volgen aan het Centrum Voor Afstandsonderwijs is de meest flexibele manier om je erkend diploma te behalen. Met een thuiscursus start je namelijk wanneer het jou het beste uitkomt. Je studeert waar en wanneer je wil, en legt examen af wanneer jij er klaar voor bent. Erg handig als jouw leven meer is dan studeren alleen! Tijdens je studie kan je rekenen op de professionele begeleiding van een persoonlijke docent. Met de taken die je docent aan elk hoofdstuk heeft toegevoegd, oefen je jezelf in de praktijk, en bereid je je optimaal op het examen voor. Heb je vragen, of wil je je gemaakte oefeningen uit de cursus laten verbeteren? Dan stuur je je docent een mailtje via het online leerplatform (je krijgt een toegangscode bij inschrijving). In het inschrijvingsgeld is twaalf maanden begeleiding van je docent inbegrepen. Klaar met studeren? Dan leg je examen af op één van onze examenlocaties in Antwerpen, Brussel, Gent of Hasselt. Je hebt vijf jaar de tijd om je examen af te leggen en je beslist zelf wanneer je dit wil doen. Dit kan bijvoorbeeld al na drie maanden, maar ook na een jaar; de keuze is aan jou! Geslaagd? Dan krijg je je diploma binnen de 14 dagen. Je kan hiermee meteen solliciteren als werknemer of als zelfstandige starten (mits je ook een attest bedrijfsbeheer hebt). Al onze diploma s zijn erkend en zijn een fikse meerwaarde op de arbeidsmarkt. Niet van de eerste keer geslaagd? Geen nood. Je kijkt je examen in, en leert van je fouten. Vervolgens mag je gratis herexamen afleggen. Examen afleggen is trouwens nooit verplicht.

26 Zes ijzersterke redenen om te studeren aan het CVA 1. Je behaalt een erkend diploma Het Centrum Voor Afstandsonderwijs bezit het ISO certificaat. Dit is een onafhankelijk kwaliteitslabel dat elk jaar opnieuw, na een grondige audit, moet worden toegekend. Zowel ons cursusmateriaal als de docenten en de secretariaatswerking kregen en krijgen een positieve beoordeling. Dit is jouw beste garantie voor een kwaliteitsvolle en degelijke opleiding. Het Centrum Voor Afstandsonderwijs is door een groot aantal beroepsfederaties erkend. Je kan je met je diploma bij deze federaties aansluiten en genieten van allerlei voordelen. Bij werkgevers in verschillende sectoren heeft het diploma een grote troef bij je sollicitatie en biedt het je vaak werkzekerheid. Bovendien zijn onze diploma s internationaal erkend door de International Association of Professional Education (IAPE), die alle beroepsopleidingen wereldwijd registreert en accrediteert. De IAPE controleert en beoordeelt de kwaliteit van professioneel onderwijs van instellingen zoals universiteiten, hogescholen, publieke en private opleidingsverstrekkers, docenten en onderwijsinstellingen voor volwassenen. 2. Je kiest voor een praktijk- en jobgerichte opleiding Al onze opleidingen en cursussen worden ontwikkeld en geschreven door zelfstandige specialisten met jarenlange beroepservaring. Je gaat er meteen mee aan de slag. Dankzij onze jarenlange ervaring weten we precies welke onderwerpen, extra uitleg of praktijkvoorbeelden het verschil maken. Hierdoor bereik je snel je doel: je carrière een boost geven of een nieuwe job vinden. Het contact tussen jou en je docent is maximaal door gebruik van ons online studentenplatform. Al je vragen zullen binnen de 48 uren worden beantwoord. Momenteel is er in het bedrijfsleven veel vraag naar goed opgeleide werknemers. Het diploma dat je behaalt is een internationaal erkend diploma. Deze cursus biedt daarom zeer goede perspectieven op de arbeidsmarkt en een groot voordeel tijdens je sollicitatie. Veel afgestudeerde studenten startten reeds hun eigen succesvolle zaak na het volgen van een opleiding bij het CVA. Wij zijn dan ook een echte ondernemersschool die startende

27 ondernemers met veel plezier begeleidt in hun eerste stappen naar een carrière als zelfstandig ondernemer. 3. Je kiest voor maximale flexibiliteit Thuisstudie is uiterst flexibel. Jij bepaalt zelf wanneer je studeert, hoe lang, en wanneer je examen aflegt. Je hebt je toekomst dus zélf in de hand! Ideaal als je je studie wil combineren met een job, kinderen of andere activiteiten. 4. Je weet zeker dat je de opleiding kiest die bij je past Nog vragen? Extra informatie nodig? Kom dan gewoon langs op één van onze inkijklocaties (Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt) voor een adviserend gesprek met één van onze professionele opleidingsconsulenten. Zij helpen jou met veel plezier bij het ontwikkelen van een studietraject dat volledig aan jouw eisen en wensen voldoet. Je kan er ook je volledige cursus inkijken! 5. Je kan boeiende stages lopen Het CVA helpt je carrière op weg! Heel wat studenten kiezen ervoor om tijdens hun opleiding stage te lopen, ook al is dat in de meeste gevallen geen verplichting. Je docent begeleidt je in jouw keuze van een stageplaats en jouw opleidingsconsulenten brengen de nodige papieren in orde. Een handige manier om praktijkervaring op te doen, waardevolle referenties te krijgen en connecties te leggen! 6. Dit aan een uiterst scherpe prijs! Wist je dat het CVA elk jaar meer dan studenten telt? Door die schaalgrootte kunnen we jouw cursus tegen een bijzonder scherpe prijs laten drukken en verzenden. Zonder in te boeten op de kwaliteit van het lesmateriaal. Het examen dat je aflegt op onze school is in je inschrijvingsgeld inbegrepen (inclusief herkansingen!). Geen verborgen kosten bij het CVA! Je kan mogelijk genieten van extra financiële voordelen bij je inschrijving, zoals de Ondernemerskorting voor startende ondernemers, korting indien meerdere familieleden dezelfde opleiding volgen, korting bij het volgen van een studietraject dat bestaat uit meerdere cursussen enz. Bel onze opleidingsconsulenten ( ) tijdens je inschrijving om te weten voor welke korting jij in aanmerking komt.

28 Overtuigd? Start vandaag nog! Schrijf je snel en eenvoudig in: Wie studeert aan het Centrum Voor Afstandsonderwijs heeft een streepje voor. Moderne werkgevers hechten veel belang aan permanente bijscholing en een praktijkgerichte kennis. Onze school bouwde in de loop der jaren op dit vlak een ijzersterke reputatie op. Alle diploma s die je behaalt via het Centrum Voor Afstandsonderwijs zijn erkend, en verhogen je kansen op de arbeidsmarkt. Jouw keuze gemaakt? Dan hoef je je alleen nog in te schrijven. Je hebt hiervoor 3 opties: 1. Je vult het inschrijvingsformulier in op 2. OF je mailt naar 3. OF je maakt gebruik van het inschrijvingsformulier op de volgende pagina (als je je rechtstreeks op één van onze locaties komt inschrijven). Je inschrijving is pas definitief nadat we ook je cursusgeld ontvangen. Het inschrijvingsgeld voor de cursus uitbater bed & breakfast bedraagt 229 en bevat de kostprijs van het cursusboek, de begeleiding van jouw docent en het (her)examen bij ons op school. Na ontvangst van je inschrijvingsgeld krijg je van ons een bevestigingsmail. Je krijgt je cursus dan binnen de week toegestuurd, zodat je meteen aan de slag kan! Veel succes!

29 INSCHRIJVINGSFORMULIER THUISSTUDIE UITBATER BED & BREAKFAST Naam: Voornaam: Straat + Huisnummer: Postcode + Gemeente: Telefoon: GSM: adres: Geboortedatum: Heb je bij ons al een cursus gevolgd? Wens je een factuur na je betaling? JA - NEE JA - NEE Bij ja, vul hier je bedrijfsnaam en BTW-nummer in: O Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden zoals ze vermeld staan op onze website. (handtekening) Je inschrijving is pas definitief nadat we ook je inschrijfgeld ontvangen. Het inschrijvingsgeld voor de cursus uitbater bed & breakfast bedraagt 229 en bevat de kostprijs van de cursus, de begeleiding van je docent en je examen bij ons op school (en eventuele herexamens). Veel succes met je opleiding en je verdere carrière!

Proefhoofdstuk Spaans. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. info@centrumvoorafstandsonderwijs.

Proefhoofdstuk Spaans. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. info@centrumvoorafstandsonderwijs. Proefhoofdstuk Spaans www.centrumvoorafstandsonderwijs.be www.centrumvoorafstandsonderwijs.be Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Spaans voor beginners. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be

Proefhoofdstuk Spaans voor beginners. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be Proefhoofdstuk Spaans voor beginners www.centrumvoorafstandsonderwijs.be www.centrumvoorafstandsonderwijs.be Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Arabisch

Proefhoofdstuk Arabisch Proefhoofdstuk Arabisch www.centrumvoorafstandsonderwijs.be www.centrumvoorafstandsonderwijs.be Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Portugees voor gevorderden.

Proefhoofdstuk Portugees voor gevorderden. Proefhoofdstuk Portugees voor gevorderden www.centrumvoorafstandsonderwijs.be www.centrumvoorafstandsonderwijs.be Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125,

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Gitaar. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. info@centrumvoorafstandsonderwijs.

Proefhoofdstuk Gitaar. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. info@centrumvoorafstandsonderwijs. Proefhoofdstuk Gitaar Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 Brussel, Timmerhoutkaai 4, 1000 +32 3 292 33 30 Maak

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Rookstopconsulent. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be

Proefhoofdstuk Rookstopconsulent. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be Proefhoofdstuk Rookstopconsulent Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Elfjulistraat 39a, 9000 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 Brussel, Timmerhoutkaai 4, 1000 +32 3 292 33 30

Nadere informatie

Hartelijk dank voor je interesse in de opleiding Rok maken aan het Centrum Voor Avondonderwijs.

Hartelijk dank voor je interesse in de opleiding Rok maken aan het Centrum Voor Avondonderwijs. Kom je vrijblijvend informeren: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 Maak van je opleiding Rok maken een succes! Beste toekomstige

Nadere informatie

Maak van je opleiding Wellnessmarketing een succes!

Maak van je opleiding Wellnessmarketing een succes! Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 info@schoonheidsschool.com Maak van je opleiding Wellnessmarketing

Nadere informatie

Hartelijk dank voor je interesse in de opleiding Bedrijfsbeheer aan het Centrum Voor Avondonderwijs.

Hartelijk dank voor je interesse in de opleiding Bedrijfsbeheer aan het Centrum Voor Avondonderwijs. Kom je vrijblijvend informeren: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 Maak van je opleiding Bedrijfsbeheer een succes! Beste

Nadere informatie

Hartelijk dank voor je interesse in de opleiding Basis boekhouden aan het Centrum Voor Avondonderwijs.

Hartelijk dank voor je interesse in de opleiding Basis boekhouden aan het Centrum Voor Avondonderwijs. Kom je vrijblijvend informeren: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Elfjulistraat 39a, 9000 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 Maak van je opleiding Basis boekhouden een succes! Beste

Nadere informatie

Maak van je opleiding Kinderpsychologie een succes!

Maak van je opleiding Kinderpsychologie een succes! Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 info@schoonheidsschool.com Maak van je opleiding Kinderpsychologie

Nadere informatie

Hartelijk dank voor je interesse in de opleiding Management Assistant aan het Centrum Voor Avondonderwijs.

Hartelijk dank voor je interesse in de opleiding Management Assistant aan het Centrum Voor Avondonderwijs. Kom je vrijblijvend informeren: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 Maak van je opleiding Management Assistant een succes!

Nadere informatie

Hartelijk dank voor je interesse in de opleiding NLP aan het Centrum Voor Avondonderwijs.

Hartelijk dank voor je interesse in de opleiding NLP aan het Centrum Voor Avondonderwijs. Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 Maak van je opleiding Neurolinguïstisch programmeren een succes!

Nadere informatie

Maak van je opleiding Dieetkok: gluten- en lactosevrij een succes!

Maak van je opleiding Dieetkok: gluten- en lactosevrij een succes! Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 info@schoonheidsschool.com Maak van je opleiding Dieetkok:

Nadere informatie

THUISSTUDIE PROEFHOOFDSTUK SPAANS VOOR MEERGEVORDERDEN www.centrumvoorafstandsonderwijs.be

THUISSTUDIE PROEFHOOFDSTUK SPAANS VOOR MEERGEVORDERDEN www.centrumvoorafstandsonderwijs.be THUISSTUDIE PROEFHOOFDSTUK SPAANS VOOR MEERGEVORDERDEN www.centrumvoorafstandsonderwijs.be 1 Beste student, Bedankt voor je interesse in onze opleiding Spaans voor Meergevorderden! Het proefhoofdstuk van

Nadere informatie

Maak van je opleiding Orthese en vilttechnieken een succes!

Maak van je opleiding Orthese en vilttechnieken een succes! Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 info@schoonheidsschool.com Maak van je opleiding Orthese en

Nadere informatie

Hartelijk dank voor je interesse in de opleiding Wijnproeven aan het Centrum Voor Avondonderwijs.

Hartelijk dank voor je interesse in de opleiding Wijnproeven aan het Centrum Voor Avondonderwijs. Kom je vrijblijvend informeren: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 Maak van je opleiding Wijnproeven een succes! Beste

Nadere informatie

Maak van je opleiding Aromatherapie voor gevorderden een succes!

Maak van je opleiding Aromatherapie voor gevorderden een succes! Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 info@schoonheidsschool.com Maak van je opleiding Aromatherapie

Nadere informatie

Maak van je opleiding Parfumconsulent een succes!

Maak van je opleiding Parfumconsulent een succes! Maak van je opleiding Parfumconsulent een succes! Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 info@schoonheidsschool.com

Nadere informatie

Maak van je opleiding Huidaandoeningen en nagelafwijkingen een succes!

Maak van je opleiding Huidaandoeningen en nagelafwijkingen een succes! Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 info@schoonheidsschool.com Maak van je opleiding Huidaandoeningen

Nadere informatie

Maak van je opleiding Ayurvedische massage een succes!

Maak van je opleiding Ayurvedische massage een succes! Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 info@schoonheidsschool.com Maak van je opleiding Ayurvedische

Nadere informatie

Maak van je opleiding Bachbloesemtherapie een succes!

Maak van je opleiding Bachbloesemtherapie een succes! Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 info@schoonheidsschool.com Maak van je opleiding Bachbloesemtherapie

Nadere informatie

Maak van je opleiding Afslankingsconsulent een succes!

Maak van je opleiding Afslankingsconsulent een succes! Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 info@schoonheidsschool.com Maak van je opleiding Afslankingsconsulent

Nadere informatie

Maak van je opleiding Natuurlijke geneeswijzen een succes!

Maak van je opleiding Natuurlijke geneeswijzen een succes! Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 info@schoonheidsschool.com Maak van je opleiding Natuurlijke

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Correct Nederlands spellen en schrijven.

Proefhoofdstuk Correct Nederlands spellen en schrijven. Proefhoofdstuk Correct Nederlands spellen en schrijven Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 Brussel, Timmerhoutkaai

Nadere informatie

Maak van je opleiding Praktische psychologie een succes!

Maak van je opleiding Praktische psychologie een succes! Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 info@schoonheidsschool.com Maak van je opleiding Praktische

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Bed & Breakfast

Proefhoofdstuk Bed & Breakfast Proefhoofdstuk Bed & Breakfast www.ondernemersschool.nl Maak van je opleiding Bed & Breakfast een succes! Bedankt voor je interesse in onze thuisstudie Bed & Breakfast! Op de volgende pagina s bieden we

Nadere informatie

Maak van je opleiding Sportvoeding een succes!

Maak van je opleiding Sportvoeding een succes! Maak van je opleiding Sportvoeding een succes! Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 info@schoonheidsschool.com

Nadere informatie

Maak van je opleiding Kleur en stijl voor mannen een succes!

Maak van je opleiding Kleur en stijl voor mannen een succes! Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 info@schoonheidsschool.com Maak van je opleiding Kleur en stijl

Nadere informatie

Maak van je opleiding Yoga een succes!

Maak van je opleiding Yoga een succes! Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 info@schoonheidsschool.com Maak van je opleiding Yoga een succes!

Nadere informatie

Maak van je opleiding Meridiaan en vijf elementenleer een succes!

Maak van je opleiding Meridiaan en vijf elementenleer een succes! Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 info@schoonheidsschool.com Maak van je opleiding Meridiaan

Nadere informatie

Maak van je opleiding Lichaamstaalexpert een succes!

Maak van je opleiding Lichaamstaalexpert een succes! Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 info@schoonheidsschool.com Maak van je opleiding Lichaamstaalexpert

Nadere informatie

Maak van je opleiding Chakra therapie een succes!

Maak van je opleiding Chakra therapie een succes! Maak van je opleiding Chakra therapie een succes! Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 info@schoonheidsschool.com

Nadere informatie

Hartelijk dank voor je interesse in de opleiding Allround fotografie aan het Centrum Voor Avondonderwijs.

Hartelijk dank voor je interesse in de opleiding Allround fotografie aan het Centrum Voor Avondonderwijs. Kom je vrijblijvend informeren: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 Maak van je opleiding Allround fotografie een succes!

Nadere informatie

Maak van je opleiding Energetisch consulent een succes!

Maak van je opleiding Energetisch consulent een succes! Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 info@schoonheidsschool.com Maak van je opleiding Energetisch

Nadere informatie

Maak van je opleiding Stoelmassage een succes!

Maak van je opleiding Stoelmassage een succes! Maak van je opleiding Stoelmassage een succes! Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 info@schoonheidsschool.com

Nadere informatie

Maak van je opleiding Dagelijkse make-up voor de zakenvrouw een succes!

Maak van je opleiding Dagelijkse make-up voor de zakenvrouw een succes! Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 info@schoonheidsschool.com Maak van je opleiding Dagelijkse

Nadere informatie

Maak van je opleiding Aromatherapie een succes!

Maak van je opleiding Aromatherapie een succes! Maak van je opleiding Aromatherapie een succes! Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 info@schoonheidsschool.com

Nadere informatie

Maak van je opleiding Sportverzorger een succes!

Maak van je opleiding Sportverzorger een succes! Maak van je opleiding Sportverzorger een succes! Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 info@schoonheidsschool.com

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Kleermaker. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be

Proefhoofdstuk Kleermaker. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be Proefhoofdstuk Kleermaker Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 Brussel, Timmerhoutkaai 4, 1000 Maak van je opleiding

Nadere informatie

Maak van je opleiding Sportmassage een succes!

Maak van je opleiding Sportmassage een succes! Maak van je opleiding Sportmassage een succes! Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 info@schoonheidsschool.com

Nadere informatie

Maak van je opleiding Visagie vervolmaking een succes!

Maak van je opleiding Visagie vervolmaking een succes! Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 info@schoonheidsschool.com Maak van je opleiding Visagie vervolmaking

Nadere informatie

Maak van je opleiding Kleur en stijl voor mannen een succes!

Maak van je opleiding Kleur en stijl voor mannen een succes! Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 info@schoonheidsschool.com Maak van je opleiding Kleur en stijl

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Toegepaste Economie BSO. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be

Proefhoofdstuk Toegepaste Economie BSO. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be Proefhoofdstuk Toegepaste Economie BSO Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 Brussel, Timmerhoutkaai 4, 1000 Maak

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Succescoach. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be

Proefhoofdstuk Succescoach. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be Proefhoofdstuk Succescoach Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 Brussel, Timmerhoutkaai 4, 1000 Maak van je opleiding

Nadere informatie

Maak van je opleiding Hairextensions een succes!

Maak van je opleiding Hairextensions een succes! Maak van je opleiding Hairextensions een succes! Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 info@schoonheidsschool.com

Nadere informatie

Maak van je opleiding Japanse gelaatsmassage een succes!

Maak van je opleiding Japanse gelaatsmassage een succes! Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 info@schoonheidsschool.com Maak van je opleiding Japanse gelaatsmassage

Nadere informatie

Maak van je opleiding Afslankingsmassage een succes!

Maak van je opleiding Afslankingsmassage een succes! Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 info@schoonheidsschool.com Maak van je opleiding Afslankingsmassage

Nadere informatie

Maak van je opleiding Zwangerschapsmassage een succes!

Maak van je opleiding Zwangerschapsmassage een succes! Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 info@schoonheidsschool.com Maak van je opleiding Zwangerschapsmassage

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Breien. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. info@centrumvoorafstandsonderwijs.

Proefhoofdstuk Breien. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. info@centrumvoorafstandsonderwijs. Proefhoofdstuk Breien Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 Brussel, Timmerhoutkaai 4, 1000 Maak van je opleiding

Nadere informatie

Maak van je opleiding Relaxatiemassage een succes!

Maak van je opleiding Relaxatiemassage een succes! Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 info@schoonheidsschool.com Maak van je opleiding Relaxatiemassage

Nadere informatie

Maak van je opleiding Thaise massage een succes!

Maak van je opleiding Thaise massage een succes! Maak van je opleiding Thaise massage een succes! Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 info@schoonheidsschool.com

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Wiskunde TSO.

Proefhoofdstuk Wiskunde TSO. Proefhoofdstuk Wiskunde TSO Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 Brussel, Timmerhoutkaai 4, 1000 +32 3 292 33 30

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Ballonplooien.

Proefhoofdstuk Ballonplooien. Proefhoofdstuk Ballonplooien Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 Brussel, Timmerhoutkaai 4, 1000 +32 3 292 33 30

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Budgetcoach.

Proefhoofdstuk Budgetcoach. Proefhoofdstuk Budgetcoach Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 Brussel, Timmerhoutkaai 4, 1000 Maak van je opleiding

Nadere informatie

Maak van je opleiding Spa pedicure een succes!

Maak van je opleiding Spa pedicure een succes! Maak van je opleiding Spa pedicure een succes! Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 info@schoonheidsschool.com

Nadere informatie

Hartelijk dank voor je interesse in de opleiding kindercoaching aan het Centrum Voor Avondonderwijs.

Hartelijk dank voor je interesse in de opleiding kindercoaching aan het Centrum Voor Avondonderwijs. Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 Maak van je opleiding kindercoaching een succes! Beste toekomstige

Nadere informatie

Proefhoofdstuk PR-assistant. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be

Proefhoofdstuk PR-assistant. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be Proefhoofdstuk PR-assistant Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 Brussel, Timmerhoutkaai 4, 1000 Maak van je opleiding

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Kinderpsychologie. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be

Proefhoofdstuk Kinderpsychologie. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be Proefhoofdstuk Kinderpsychologie Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 Brussel, Timmerhoutkaai 4, 1000 Maak van je

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Hairstyling. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be

Proefhoofdstuk Hairstyling. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be Proefhoofdstuk Hairstyling Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 Brussel, Timmerhoutkaai 4, 1000 Maak van je opleiding

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Kinderbegeleiding. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be

Proefhoofdstuk Kinderbegeleiding. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be Proefhoofdstuk Kinderbegeleiding Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 Brussel, Timmerhoutkaai 4, 1000 +32 3 292

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Wiskunde TSO

Proefhoofdstuk Wiskunde TSO Proefhoofdstuk Wiskunde TSO Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 Brussel, Timmerhoutkaai 4, 1000 +32 3 292 33 30

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Dieetkok. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. info@centrumvoorafstandsonderwijs.

Proefhoofdstuk Dieetkok. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. info@centrumvoorafstandsonderwijs. Proefhoofdstuk Dieetkok Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 Brussel, Timmerhoutkaai 4, 1000 +32 3 292 33 30 Maak

Nadere informatie

Tevredenheid bij bezoekers van infokantoren

Tevredenheid bij bezoekers van infokantoren Tevredenheid bij bezoekers van infokantoren Regionale infokantoren algemene resultaten Onderzoek uitgevoerd door Guidea in samenwerking met Toerisme Vlaanderen 1 Doelstellingen en Methodologie 3 1 Achtergrond

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Commercieel bediende. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be

Proefhoofdstuk Commercieel bediende. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be Proefhoofdstuk Commercieel bediende Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 Brussel, Timmerhoutkaai 4, 1000 Maak van

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Babymassage www.centrumvoorafstandsonderwijs.be www.centrumvoorafstandsonderwijs.be info@centrumvoorafstandsonderwijs.

Proefhoofdstuk Babymassage www.centrumvoorafstandsonderwijs.be www.centrumvoorafstandsonderwijs.be info@centrumvoorafstandsonderwijs. Proefhoofdstuk Babymassage Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 Brussel, Timmerhoutkaai 4, 1000 +32 3 292 33 30

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Project management. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be

Proefhoofdstuk Project management. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be Proefhoofdstuk Project management Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 Brussel, Timmerhoutkaai 4, 1000 Maak van

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Tekenen & Schetsen. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be

Proefhoofdstuk Tekenen & Schetsen. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be Proefhoofdstuk Tekenen & Schetsen Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 Brussel, Timmerhoutkaai 4, 1000 +32 3 292

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Assertiviteit & Zelfvertrouwen. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be

Proefhoofdstuk Assertiviteit & Zelfvertrouwen. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be Proefhoofdstuk Assertiviteit & Zelfvertrouwen Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 Brussel, Timmerhoutkaai 4, 1000

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Basis Boekhouden. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be

Proefhoofdstuk Basis Boekhouden. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be Proefhoofdstuk Basis Boekhouden Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 Brussel, Timmerhoutkaai 4, 1000 +32 3 292 33

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Hotelmanagement. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be

Proefhoofdstuk Hotelmanagement. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be Proefhoofdstuk Hotelmanagement Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 Brussel, Timmerhoutkaai 4, 1000 Maak van je

Nadere informatie

Proefhoofdstuk PR-management. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be

Proefhoofdstuk PR-management. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be Proefhoofdstuk PR-management Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 Brussel, Timmerhoutkaai 4, 1000 Maak van je opleiding

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Excel. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. info@centrumvoorafstandsonderwijs.

Proefhoofdstuk Excel. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. info@centrumvoorafstandsonderwijs. Proefhoofdstuk Excel Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 Brussel, Timmerhoutkaai 4, 1000 Maak van je opleiding

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Shopmanagement. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be

Proefhoofdstuk Shopmanagement. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be Proefhoofdstuk Shopmanagement Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 Brussel, Timmerhoutkaai 4, 1000 Maak van je opleiding

Nadere informatie

Het eigen adviesbureau De eigen winkel (vaardigheidstoets voor de opleidingen Mode en Interieuradviseur)

Het eigen adviesbureau De eigen winkel (vaardigheidstoets voor de opleidingen Mode en Interieuradviseur) Het eigen adviesbureau De eigen winkel (vaardigheidstoets voor de opleidingen Mode en Interieuradviseur) MODULE 5: HET MARKETINGPLAN Inhoud: SWOT-analyse concurrentie-onderzoek conclusies marktonderzoeken

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Toegepaste Informatica TSO.

Proefhoofdstuk Toegepaste Informatica TSO. Proefhoofdstuk Toegepaste Informatica TSO Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 Brussel, Timmerhoutkaai 4, 1000 +32 3 292

Nadere informatie

Maak van je opleiding Sugar waxing een succes!

Maak van je opleiding Sugar waxing een succes! Maak van je opleiding Sugar waxing een succes! Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 info@schoonheidsschool.com

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Mindfulness. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be

Proefhoofdstuk Mindfulness. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be Proefhoofdstuk Mindfulness Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 Brussel, Timmerhoutkaai 4, 1000 Maak van je opleiding

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Praktisch Leidinggeven.

Proefhoofdstuk Praktisch Leidinggeven. Proefhoofdstuk Praktisch Leidinggeven Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 Brussel, Timmerhoutkaai 4, 1000 +32 3

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Singlecoaching. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be

Proefhoofdstuk Singlecoaching. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be Proefhoofdstuk Singlecoaching Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 Brussel, Timmerhoutkaai 4, 1000 Maak van je opleiding

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Time Management. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be

Proefhoofdstuk Time Management. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be Proefhoofdstuk Time Management Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 Brussel, Timmerhoutkaai 4, 1000 Maak van je

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Lichaamstaalexpert. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be

Proefhoofdstuk Lichaamstaalexpert. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be Proefhoofdstuk Lichaamstaalexpert Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 Brussel, Timmerhoutkaai 4, 1000 Maak van

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Budgetcoach

Proefhoofdstuk Budgetcoach Proefhoofdstuk Budgetcoach Kom je cursus inkijken: Breda, Marksingel 2a, 4811 NV +31(0)76-5220808 Maak van je opleiding budgetcoach een succes! Beste toekomstige student, Hartelijk dank voor je interesse

Nadere informatie

Je hoeft voor deze cursus geen examen af te leggen. Als je alle lessen hebt bijgewoond, krijg je hiervan een certificaat.

Je hoeft voor deze cursus geen examen af te leggen. Als je alle lessen hebt bijgewoond, krijg je hiervan een certificaat. Antwerpen, Mechelsesteenweg 73, 2018 Antwerpen Gent, Elf Julistraat 39a, 9000 Gent Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 Kuringen Bel ons op 03/ 292 22 30 Mail ons op info@schoonheidsschool.com Beste wellnessliefhebber,

Nadere informatie

Maak van je opleiding Ontharing en waxing een succes!

Maak van je opleiding Ontharing en waxing een succes! Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 info@schoonheidsschool.com Maak van je opleiding Ontharing

Nadere informatie

Hoe maak je interessante tweets?

Hoe maak je interessante tweets? Hoe maak je interessante tweets? Januari 2012 Inleiding Leuk dat je echt aan de slag gaat met het maken van goede tweets! In dit document vind je algemene tips voor het opstellen van goede tweets. Bovendien

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Aannemer. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. info@centrumvoorafstandsonderwijs.

Proefhoofdstuk Aannemer. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. info@centrumvoorafstandsonderwijs. Proefhoofdstuk Aannemer Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 Brussel, Timmerhoutkaai 4, 1000 +32 3 292 33 30 Maak

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Voetreflexologie. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be

Proefhoofdstuk Voetreflexologie. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be Proefhoofdstuk Voetreflexologie Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 Brussel, Timmerhoutkaai 4, 1000 Maak van je

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Pendelen www.centrumvoorafstandsonderwijs.be www.centrumvoorafstandsonderwijs.be info@centrumvoorafstandsonderwijs.

Proefhoofdstuk Pendelen www.centrumvoorafstandsonderwijs.be www.centrumvoorafstandsonderwijs.be info@centrumvoorafstandsonderwijs. Proefhoofdstuk Pendelen Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 Brussel, Timmerhoutkaai 4, 1000 Maak van je opleiding

Nadere informatie