Cyberpesten en andere internetgevaren

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Cyberpesten en andere internetgevaren"

Transcriptie

1 Cyberpesten en andere internetgevaren Gerard Gielen KHLim dept SAW

2 Wie heeft er thuis een computer? Wie heeft er een computer (laptop) op zijn eigen kamer? Wie heeft er thuis internet? Wie heeft er een GSM waarmee je ook filmpjes kan opnemen Wie heeft er een profiel op MSN? Wie heeft er een profiel op Netlog Wie heeft er een profiel op Facebook Wie heeft er een Twitter account Wie heeft er al ooit een filmpje of foto gemaakt met zijn GSM van iemand en dat op internet gezet?

3 Wat vind je een groot voordeel van internet? Wat vind je leuk aan internet? Wat vind je een groot nadeel van internet? Wat ergert je op internet? Wie kan er één ganse week zonder op internet geweest te zijn?

4 Enkele situaties : kies Pesten Ik weet het niet zeker Deze situatie is ok Dit is alleen maar plagen

5 Tijdens de speeltijd hebben Thomas en Ruben zich een kriek gelachen. Heel stilletjes zijn ze de jongenstoiletten ingeslopen. Ruben heeft Thomas een zetje gegeven zodat deze over de deur van het toilet waar Stijn opzat, kon kijken. Snel heeft Thomas met zijn gsm ook een foto gemaakt van de verschrikt kijkende Stijn. Thomas stuurt de foto onmiddellijk met zijn gsm naar zijn Facebookprofiel en tagt Stijn in de foto. Iedereen van de klas kan s avonds Stijn met zijn broek af op toilet zien zitten.

6 Jolien en Emma zijn beste vriendinnen. Of beter waren beste vriendinnen. Want sinds Emma met Jolien haar lief gaan lopen is, is het oorlog tussen die twee. Jolien zint op wraak. Toen ze nog beste vriendinnen waren, heeft Emma haar eens haar paswoord toevertrouwd. Bono pfff de naam van haar hond. Dat had Jolien zelfs zelf kunnen verzinnen. Jolien logt met het paswoord Bono in op de account van Emma. Ze schrijft een naar Emma s lief waarin ze hem zegt dat hun relatie voorbij is. Ze somt een hele lijst van zijn slechte kwaliteiten op en vertelt dat ze hem nooit graag gezien heeft. Getekend: Emma. Dat zal haar leren!

7 Justine, de vriendin van Marie, heeft foto s op internet gezet van een feestje waar ze samen naartoe geweest zijn. Op sommige foto s staat Marie met haar ogen half toe of moest ze net niezen. Marie vindt het niet leuk dat Justine deze foto s online zet. Ze heeft Justine al een paar keer gevraagd om ze weg te doen. Justine neemt Marie niet serieus en doet niet wat ze vraagt.

8 Michiel is, om het zacht uit te drukken, niet bij de magerste jongens van de klas. Hij eet gewoon te graag en sport niet graag. Maar hij kan er tegen dat ze hem af en toe een beetje plagen met zijn te dik zijn. Sarah krijgt van haar nichtje een grappige foto doorgestuurd van een dikke pinguïn die op zijn rug gevallen is en niet meer recht geraakt. De foto doet haar aan Michiel denken. Ze drukt op Forward en zendt de foto naar haar klasgenoten, met als onderwerp wat er zou gebeuren als Michiel omvalt....

9 De nieuwe lerares biologie, mevrouw Hendrickx, is echt een trut volgens de leerlingen. Ze is superstreng. Je mag in de klas geen kik geven of je krijgt al strafstudie. Haar examens en toetsen zijn veel te moeilijk en er zijn veel onvoldoendes. Iemand van de klas heeft op Facebook een fanpagina Hendrickx de biokip aangemaakt. Op het profiel staan bewerkte foto s van mevrouw Hendrickx en een filmpje waarin iemand haar nadoet. Iedereen van de school heeft een uitnodiging gekregen om fan te worden van deze pagina. Mevrouw Hendrickx weet van niets maar op school loopt iedereen te lachen. De pagina wordt massaal verspreid.

10 Amber heeft op de speelplaats de brooddoos van Charlotte afgenomen. Ze gooit hem naar Julie, die hem dan weer doorspeelt naar Kevin. Gedurende zeker 5 minuten wordt de brooddoos van de ene naar de andere gegooid. En Charlotte maar heen en weer lopen om te proberen de brooddoos terug te pakken te krijgen. Kevin heeft het hele gebeuren gefilmd met zijn gsm. s Avonds mailt hij het filmpje door naar Amber, Charlotte en Julie. Die moeten er allemaal flink mee lachen.

11 Mieke heeft op de facebookpagina van Elke gepost zodat iedereen dat kan lezen : Deze gekke meid is morgen jarig. Als je haar ziet op school geef haar dan 3 dikke natte kussen.

12 Julie en Robin zijn echt smoorverliefd. Om de boel wat pikanter te maken, neemt Julie met haar gsm een uitdagende foto van zichzelf in bikini en sms t die naar Robin. Robin is erg onder de indruk. Hij wist dat hij een knappe vriendin had, maar op deze foto is ze echt net een fotomodel! Hij is best trots en om wat te pronken met zijn knappe vriendin, stuurt hij de foto door naar vier van zijn beste vrienden. Deze sturen de foto op hun beurt door naar de hele klas en s anderendaags heeft iedereen van de klas Julie haar gezien terwijl ze uitdagend in bikini poseert.

13 Julie en Ilke hebben al enkele weken vlammende ruzie. Julie besluit Ilke eens goed terug te pakken en maakt op Facebook een fanpagina voor Ilke het kalf aan. Ze plaatst een superlelijke foto van Ilke als profielfoto en stuurt vriendschapsverzoeken naar iedereen die ze kent.

14 Jana heeft een supergrappige website gevonden. Je kan er iemands foto posten en de mensen laten stemmen hoe lelijk ze die persoon vinden. Jana heeft een foto van haar lerares gevonden op de website van het zangkoor waar de juf aan meedoet en die op die site gezet en vraagt iedereen van de klas via mail om daar op te stemmen. Iemand nodigt de lerares via een anonieme sms uit om zelf eens te gaan kijken en die verschiet zich een bult.

15 Jens krijgt via een vriend een bewerkte foto van een klasgenoot toegestuurd. Haar gezicht en hoofd ziet er nu echt uit als een varkenskop. Hij kan hier eigenlijk niet mee lachen, maar stuurt de foto toch door naar andere klasgenoten.

16 Tijdens de middagpauze stapt Stien op Kirsten af. Of zij het gsm-nummer van Jessy heeft. Kirsten weet dat Stien en Jessy niet de beste vrienden zijn en vraagt zich af wat Stien met het gsm-nummer zal aanvangen. Maar ze geeft het toch door.

17 Jordy is vandaag op de speelplaats uitgegleden op een ijsplek en superhard op zijn gezicht gevallen. Hij had zich best wel pijn gedaan maar tegelijkertijd was het heel erg grappig op te zien. s Avonds krijgt Jordy in zijn mailbox een filmpje van datzelfde voorval van een klasgenoot die dat gefilmd heeft. Hij had het enkel naar Jordy gestuurd om hem te tonen hoe stom hij was geweest.

18 Michaël werd op school vaak door de andere jongens geplaagd. Op een dag had David had bij Michaël zijn broek heel fel opgetrokken zodat die helemaal tussen zijn billen kwam te zitten en had hem dan met zijn broek opgetild zodat hij voorover viel. Ondertussen nam Bram de beelden op met zijn GSM en plaatste het filmpje op Youtube en maakte dan een verwijzing op Facebook. s Avond kon iedereen het grappige voorval op internet zien. Iedereen moest er flink om lachen maar Michaël schaamde zich verschrikkelijk. Hij durfde er niets van zeggen thuis maar zijn moeder had door dat er iets was en de beelden ontdekt. Ze ging ze naar de directie van de school om dit aan te klagen.

19 Hans, die Pieter kent van op de bus, heeft al enkele keren een stomme reactie gegeven op een foto die op Pieter z n profiel staat. Pieter heeft geen enkele keer gereageerd op hetgeen Hans schreef en heeft telkens zijn reactie verwijderd. Wanneer Hans merkt dat zijn reacties geen effect hebben, reageert hij op een foto waar Pieter samen met een vriend opstaat. Hij zegt dat z n vriend ongelooflijk lelijk is en dat ze bij elkaar passen.

20 PLAGEN - Onschuldig - Gelijke machtsverhouding - Wisselend slachtoffer - 1 tegen 1 - Geplaagde blijft in groep - Weinig nadelige gevolgen - Vlug vergeten (CYBER)PESTEN - Met voorbedachte rade - Ongelijke macht - Hetzelfde slachtoffer - Groep tegen individu - Isolatie van slachtoffer - Zware gevolgen - Moeilijk herstel

21 Wat is cyberpesten Pesten via de nieuwe digitale communicatietechnologieën zoals internet en GSM

22 Enkele vormen GSM : sms/filmpjes opnemen/anoniem bellen via website Haatwebsite Messenger : via nicknames Foute blog aanmaken over iemand Haat/roddels verspreiden in chat anoniem verzenden, dreigen,.. Foto s manipuleren en op net zetten (vb dik, naakt, enz.) Vertrouwelijke info verspreiden : vb persoonlijke foto s, filmpjes opgenomen via msn of contactgegevens aanmelden op pornosites Enz. GSM nummer doorgeven

23 Wat is het verschil tussen beide a) Ik word op de speelplaats vaak gepest. Elke dag vinden ze wel iets om me te pesten. Gelukkig weet ik wie me pest. Ik kan dan de hulp van de meester of de juf inroepen. b) Ik krijg de laatste tijd veel s en sms jes van iemand die mij voortdurend wil bedreigen en chanteren. Wie zit er achter deze s en sms jes? Ik word er nog eens gek van. Wie kan ik vertrouwen en wie niet? Wat moet ik doen?

24 a) Volgens mij is er geen verschil. Ik ken in beide gevallen de daders en toeschouwers. b) Bij het pesten op de speelplaats ken ik duidelijk de dader of daders. c) Bij cyberpesten blijven de daders meestal onbekend. d) Bij cyberpesten gebruiken de daders alle moderne middelen om zichzelf te verbergen en mij te raken. e) Bij cyberpesten kan ik gemakkelijker mijn ouders en leerkrachten inschakelen

25 Vergelijking met klassiek pesten Ongelijke strijd tussen dader en slachtoffer Verschil : impact is groter (harder, minder controle) Pesten is altijd aanwezig : school, thuis, eigen kamer, anoniem (dader voelt zich veilig, weinig drempelvrees) directer en brutaler ( geen fysieke aanwezigheid dus pester voelt zich niet geremd) verregaande consequenties vb naaktfoto s uit omkleedruimtes op internet niet meer te stoppen machtspositie omdat men veel meer van computer afweet Anderen vinden het grappig. Men weet niet wat de grens is tussen plagen en cyberpesten.

26

27 Via games Iemands paswoord stelen: spelen in naam van iemand anders en ervoor zorgen dat hij of zij verliest. 'Verworvenheden' stelen : ervoor zorgen dat iemand's avatar (het virtuele personage in een game) niet meer zo sterk is

28 Ander vals profiel aanmaken

29 Filmpjes op YOUTUBE

30

31

32 Anoniem s versturen van een welk bekend adres zodat het echt lijkt dat het van betrokkene komt.

33 Dit is een nepbericht!!!! Als voorbeeld opgesteld door

34

35

36

37

38 Leraars pesten Zelfs lkrn vinden zich er op terug

39

40 Jongeren zijn zelf slordig door allerlei foto s en persoonlijke gegevens op internet te plaatsen of voor Vlaanderen (voorheen

41

42

43

44

45

46 GVA 5/12/2009

47 Op vraag van de Commissie voor Cultuur, Jeugd, Media en Sport van het Vlaams Parlement deed de Universiteit Antwerpen in opdracht van het VIWTA (Vlaams Instituut voor Wetenschappelijk en Technologisch Aspectenonderzoek) een onderzoek naar cyberpesten bij 2052 jongeren in Vlaanderen. De resultaten werden april 2006 bekendgemaakt

48 Volgens hoeveel % van de Vlaamse jongeren tussen 10 en 18 j. is cyberpesten gemakkelijker dan pesten in het echt? Volgens 25% Volgens 54% Volgens 67% Volgens 86%

49 Hoeveel % van de Vlaamse jongeren tussen 10 en 18j. denkt dat je niet zo makkelijk gestraft kan worden voor iets wat je op internet deed 21% 38% 63% 79%

50 Hoeveel % van de ondervraagde jongeren vindt cyberpesten laf. 18% 56% 67% 86%

51 Hoeveel jongeren zeggen dat ze al gecyberpest werden. Eén op 10 Drie op 10 Zes op 10 Acht op 10

52 Hoeveel jongeren geven toe dat ze al iemand gecyberpest hebben? Een op tien Twee op tien Vier op tien Zes op tien

53 De Standaard 02/12/2011

54 Hoeveel jongeren geven toe dat ze al getuige waren van cyberpesten van iemand? Een op tien Twee op tien Drie op tien Vijf op tien

55 Hoeveel % van de pestkoppen cyberpesten anoniem of doen inspanningen om anoniem te blijven? 35% 55% 75% 90%

56 Waar of vals? Cyberpesten komt het meest voor in de leeftijdscategorie van de 15 jarigen? Waar Jongens zijn het meest het slachtoffer van cyberpesten. Vals. Meisjes cyberpesten meer en zijn meer het slachtoffer (relationele agressie)

57

58 Waar of vals? Slachtoffers van cyberpesterijen zijn vaker ook slachtoffer van klassieke pesterijen, en dader of bijstaander van cyberpesterijen. Waar Ze hebben minder vrienden en zijn meer afhankelijk van het internet. Waar

59 Waar of vals? Twee derde van hen heeft aan iemand verteld dat ze gepest werden via internet of gsm. Vals, slechts de helft vertelde het. Het stellen van risicogedrag (b.v. persoonlijke informatie op het internet plaatsen, het eigen paswoord doorvertellen aan een vriend of vriendin) verhoogt de kans om het slachtoffer te worden van specifieke cyberpestvormen. Waar

60 Waar of vals? Iedereen die voorzichtig is kan geen slachtoffer worden van cyberpesten? Vals :Jongeren die erg voorzichtig zijn kunnen vaak ook niet verhinderen dat ze het slachtoffer worden: -ze worden met GSM gefilmd -iemand maakt van hen een pestwebsite - enz.

61 Enkele algemene afspraken Je mag een foto van iemand niet zomaar op internet zetten of doorsturen. Je moet eerst de toestemming vragen aan de persoon. Dit noemt men portretrecht. Je mag ook geen mensen pesten of belachelijk maken door bijvoorbeeld iemands hoofd op een naaktfoto te plakken. Dit pesten via het internet noemt men cyberpesten en is strafbaar. Je kan daar voor de jeugdrechter moeten verschijnen.

62 Het internet biedt veel leuke mogelijkheden, maar je moet ook nadenken over de gevolgen van je gedrag voor andere mensen. Zo kan een klein grapje op internet grote proporties aannemen, want je kan de foto nooit meer écht offline halen vb foto van iemand op toilet met de broek af.

63 Word je gecyberpest? vertel het onmiddellijk aan een volwassene die je vertrouwt, bijvoorbeeld aan je ouders of een leraar. Bewaar je mails of chatgesprekken of maak een kopie van de website waar je foto op staat. Zo heb je bewijsmateriaal waarmee de dader opgespoord kan worden.

64 Alles wat je op je profiel zet, kan door iedereen bekeken worden. En ook mensen die je niet kent, kunnen zo dingen over je te weten komen. En zij kunnen met deze informatie doen wat ze willen. Denk dus goed na over wat je wel of niet over jezelf vertelt op internet. Er is natuurlijk niets mis mee om wat over jezelf te vertellen: over je hobby s of interesses bijvoorbeeld. Maar let op met persoonlijke gegevens (zoals je naam of woonplaats).

65 Natuurlijk mag je leuke foto s tonen aan je vrienden, maar het doorsturen van foto s via internet is altijd een beetje riskant. Je weet nooit wat de ander met je foto s zal doen: hij/zij kan ze bewerken of ze op internet plaatsen. Denk dus goed na over welke foto s je deelt met anderen en zeker als het foto s zijn waar ook anderen op staan die je niet hebt gevraagd of de foto s verspreid mogen worden.

66 Voer nooit in publieke forums je persoonlijke informatie in : dit is informatie die anderen in staat zou stellen om je te identificeren in reëel leven, bijvoorbeeld naam, adres, telefoonnummer, sportteam, de school waar je zit, of links naar een eigen profielpagina op internet.

67 Let ook op met foto s die verraden wie je bent, waar je school loopt, enz. Deel foto s enkel met vrienden : ECHTE VRIENDEN wantrouw eigenlijk altijd iedereen een beetje (jammer genoeg)

68 Een webcam is gevaarlijk. Een webcam is een camera. Je kan er niet alleen elkaar mee zien, maar de ander kan er ook foto s en filmpjes mee maken en opslaan zonder dat je het weet. En deze beelden kan de ander daarna bewerken of op internet zetten. Doe voor de webcam dus nooit dingen, die je voor een groot publiek ook niet zou doen

69 Hoewel het leuk lijkt om nieuwe mensen online te ontmoeten, mag je nooit teveel vertrouwen geven aan vreemde personen en ze zeker niet op dezelfde manier bekijken als vrienden die je ontmoet in het werkelijke leven. (alle facebookvrienden ook echte vrienden???????) Soms beetje meer defrienden Grootste aantal vrienden is niet de must!

70

71

72 Online gaan zonder je persoonlijke gegevens bekend te maken, betekent niet dat je werkelijk onbekend blijft. Er blijven altijd manieren die personen online gebruiken om je identiteit te achterhalen

73 Houd je paswoord strikt geheim en deel het niet met anderen. Kies ook geen paswoord dat gemakkelijk te achterhalen is zoals je geboortedatum, de naam van je hond of lievelingsdier, je muziekinstrument, je adres, enz.

74 Bezin eer je begint. Denk 5 minuten goed na voor je reageert en neem geen impulsieve beslissingen als je post krijgt of dingen over jezelf leest op internet die beledigend zijn, die je gevoelens kwetsen of die je kwaad maken. Tracht niet de ander een lesje te leren.

75 Als je een profiel aanmaakt in sites om online vrienden te maken let er op om in je naïviteit geen te persoonlijke dingen bekend te maken. Alles wat je meedeelt kan immers tegen je gebruikt worden.

76

77 Google jezelf of je bijnaam regelmatig op internet. Maak screenshots van informatie die kwetsend is of je privacy kan aantasten (hoe : Print screen/plakken in een Wordtekst of fotoprogramma)

78 Nog tips Internet moet leuk zijn, maak er voor anderen geen hel van Zeg tegen anderen dat het niet kan als je merkt dat er iemand gecyberpest wordt. Houd je aan de netiquette & cyberetiquette Je bent verantwoordelijke voor je eigen gedrag. Volledige anonimiteit op het net bestaat (bijna) niet!!!!!!!!!! Denk vb aan IP-nummers van je account of je inlog op school. Facebook houdt IP bij van elke commentaar. Wanneer je iets op internet doet, is het voor altijd online!

79 Cyberpesten is strafbaar wanneer je compromitterende foto s post (vb naaktfoto s van iemand) of wanneer je foto s van iemand bewerkt. Je mag ook niemand anders zijn foto s gebruiken, manipuleren, etc. omwille van privacywetgeving. Meld aan je (klas/groene/vertrouwensleerkracht) als je cyberpesten tegenkomt of zelf gecyberpest wordt

80 Wat te doen bij cyberpesten per GSM Je ouders of leerkracht aanspreken SMS/MMS bewaren Ombudsdienst van provider contacteren Klacht bij lokale politie Ombudsdienst van de overheid :

81 Wat bij pesten via mail of internet Mail bewaren/schermafdruk maken (print screen best met datum erbij) Melden aan iemand die je vertrouwt : ouders/leerkracht Proberen de dader te achterhalen via headers, IP-adressen, enz.

82 Het adres waar een vandaan komt is te vervalsen, dus de werkelijke afzender kan zijn / haar identiteit onder iemand anders' naam verborgen houden. Wees dus niet te snel met iemand te veroordelen. Het kan best zijn dat die persoon er helemaal niets mee te maken heeft.

83 Algemeen Negeer pestmails, pestsms en, pestboodschappen in chat, enz. Als de pestkoppen merken dat het je eigenlijk niets doet, stoppen ze vaak vanzelf. Vat scheldpartijen niet te persoonlijk op : vaak is het maar een grap ; maar indien je persoonlijke waardigheid wordt aangetast, bewaar het bewijs en dien onmiddellijk klacht in bij de politie (vb naaktfoto s) na overleg met je leerkracht/ouders

84

85

86

87

88 Maak goede instellingen

89 Profiel in facebook aanpassen

90

91

92

93

94

95

96

97 Vragen en/of opmerkingen

GVA 5/12/2009 Op vraag van de Commissie voor Cultuur, Jeugd, Media en Sport van het Vlaams Parlement deed de Universiteit Antwerpen in opdracht van het VIWTA (Vlaams Instituut voor Wetenschappelijk en

Nadere informatie

Cyberpesten en andere internetgevaren. Gerard Gielen

Cyberpesten en andere internetgevaren. Gerard Gielen Cyberpesten en andere internetgevaren Gerard Gielen De nieuwe lerares W.0, mevrouw Hendrickx, is echt een trut volgens de leerlingen. Ze is superstreng. Je mag in de klas geen kik geven of je krijgt al

Nadere informatie

Cyberpesten en andere internetgevaren

Cyberpesten en andere internetgevaren Cyberpesten en andere internetgevaren Gerard Gielen KHLim dept SAW Powerpointpresentatie staat op Enkele vragen Wie heeft er nog NOOIT op MSN gezeten? Wie heeft er GEEN profiel op Facebook Wie heeft een

Nadere informatie

Vertel aan je kind dat het nodig is de school in te lichten om het pesten te laten stoppen;

Vertel aan je kind dat het nodig is de school in te lichten om het pesten te laten stoppen; Pesten op school Veel gestelde vragen Wat doe je als je kind gepest wordt? Maak voldoende tijd voor een gesprek; laat je kind vertellen wat er zich afspeelt en hoe het zich voelt; Neem het verhaal van

Nadere informatie

Een informatieve bundel en vragenlijst voor kinderen die gepest worden.

Een informatieve bundel en vragenlijst voor kinderen die gepest worden. Een informatieve bundel en vragenlijst voor kinderen die gepest worden. Er is een verschil tussen plagen en pesten. Iets van iemand afpakken kan plagen zijn, maar ook pesten. Het is plagen als het gaat

Nadere informatie

Volledig rapport is beschikbaar via. www.cyberpesten.be. KHLim

Volledig rapport is beschikbaar via. www.cyberpesten.be. KHLim Op vraag van de Commissie voor Cultuur, Jeugd, Media en Sport van het Vlaams Parlement deed de Universiteit Antwerpen in opdracht van het VIWTA (Vlaams Instituut voor Wetenschappelijk en Technologisch

Nadere informatie

STELLING HET SOCIALE LEVEN VAN JONGEREN ER IS NIKS MIS MEE OM VEEL OVER HET IS NIET GEVAARLIJK OM JE JEZELF OP MSN TE ZETTEN.

STELLING HET SOCIALE LEVEN VAN JONGEREN ER IS NIKS MIS MEE OM VEEL OVER HET IS NIET GEVAARLIJK OM JE JEZELF OP MSN TE ZETTEN. HET IS NIET GEVAARLIJK OM JE EMAILADRES DOOR TE GEVEN. ER IS NIKS MIS MEE OM VEEL OVER JEZELF OP MSN TE ZETTEN. IK ZOU, NAAST MIJN NAAM OOK DE STRAAT WAAR IK WOON DOORGEVEN. DAT IS GEEN GEHEIM! IK VIND

Nadere informatie

2. Hebben ze ooit al een geheim van je rondverteld via internet? 3. Hebben ze al eens een geheim doorvertelt dat jij iemand had toevertrouwd?

2. Hebben ze ooit al een geheim van je rondverteld via internet? 3. Hebben ze al eens een geheim doorvertelt dat jij iemand had toevertrouwd? Bijlage 1 Ben jij ooit gecyberpest? Cyberpesten kan iedereen overkomen. De meeste mensen weten niet wat cyberpesten is. Misschien ben zelfs jij ooit gecyberpest zonder dat je het zelf weet. Er zijn 2 reeksen

Nadere informatie

Door wie? - Henk den Ouden (zorgcoördinator) en Corine Lagendijk (schoolmaatschappelijk werker).

Door wie? - Henk den Ouden (zorgcoördinator) en Corine Lagendijk (schoolmaatschappelijk werker). Bijlage Pestprotocol Wat is het? - Een protocol met uitleg, regels en afspraken die leiden tot een veilige schoolomgeving waarin pestgedrag wordt tegengegaan. Dit is belangrijk gezien gepest worden één

Nadere informatie

Uit de reader "Van pesten naar een wij-gevoel" (VPNEW) van Theo Klungers van bureau Posicom.

Uit de reader Van pesten naar een wij-gevoel (VPNEW) van Theo Klungers van bureau Posicom. Uit de reader "Van pesten naar een wij-gevoel" (VPNEW) van Theo Klungers van bureau Posicom. Plagen / ruzie / pesten Er bestaat een verschil tussen plagen, pesten en ruzie maken. Maar wat is nu eigenlijk

Nadere informatie

Overzicht. Wat zijn social media? Voorbeelden van social media. Social media in de ICT-lessen. De gevaren van social media.

Overzicht. Wat zijn social media? Voorbeelden van social media. Social media in de ICT-lessen. De gevaren van social media. Overzicht Wat zijn social media? Voorbeelden van social media. Social media in de ICT-lessen. De gevaren van social media. Mindreader Wat zijn social media? Social media is een verzamelbegrip voor online

Nadere informatie

pesten in een modern kleedje

pesten in een modern kleedje pesten in een modern kleedje Cyberpesten : een definitie Cyberpesten omvat alle vormen van pesterijen die een beroep doen op ICT* om slachtoffers lastig te vallen, te bedreigen, te beledigen * Informatie-

Nadere informatie

Safe surfen. www.safesurfen.be. Safe surfen juf Lies 1

Safe surfen. www.safesurfen.be. Safe surfen juf Lies 1 Safe surfen www.safesurfen.be Safe surfen juf Lies 1 INLEIDING 1. WAAROVER GAAT DEZE BUNDEL? Deze bundel wil je op weg helpen om veilig op het internet te surfen. In de bundel staan gevaren van het internet

Nadere informatie

CYBERPESTEN BIJ JONGEREN IN VLAANDEREN Wat is cyberpesten?

CYBERPESTEN BIJ JONGEREN IN VLAANDEREN Wat is cyberpesten? SAMENVATTING CYBERPESTEN BIJ JONGEREN IN VLAANDEREN Wat is cyberpesten? Cyberpesten is pesten via de nieuwe informatie- en communicatietechnologieën (en daarmee bedoelen we vooral het internet en de gsm).

Nadere informatie

Protocol Digitaal pesten

Protocol Digitaal pesten Protocol Digitaal pesten 2 1 Inleiding 1.1 Doelstelling 3 1.2 Beleid 3 1.3 Voorwaarden beleid 3 2. Achtergrondinformatie 2.1 Wat is digitaal pesten? 3 2.2 Waarom is digitaal pesten zo erg? 3 2.3 Signalen,

Nadere informatie

Getuigenissen // Connected // Seks en internet. Regina (16)

Getuigenissen // Connected // Seks en internet. Regina (16) Regina (16) Ik heb mijn vriend leren kennen tijdens een spelletje op internet. Mijn tegenstander stelde voor om op MSN verder te praten. Hij zette zijn webcam op en toen zag ik zijn vriend Lander. Die

Nadere informatie

Safe surfen. Safe surfen juf Lies 1

Safe surfen. Safe surfen juf Lies 1 Safe surfen Safe surfen juf Lies 1 THEMA 1: VIRUSSEN WAT IS EEN VIRUS? Politie waarschuwt voor agressief computervirus dinsdag 20 maart 2012, 19u59 De politie waarschuwt voor een nieuw, bijzonder schadelijk

Nadere informatie

GEDRAGSCODE VOOR HET GEBRUIK VAN COMMUNICATIEMIDDELEN DOOR LEERLINGEN BINNEN DE OMO SCHOLENGROEP BERGEN OP ZOOM E.O.

GEDRAGSCODE VOOR HET GEBRUIK VAN COMMUNICATIEMIDDELEN DOOR LEERLINGEN BINNEN DE OMO SCHOLENGROEP BERGEN OP ZOOM E.O. GEDRAGSCODE VOOR HET GEBRUIK VAN COMMUNICATIEMIDDELEN DOOR LEERLINGEN BINNEN DE OMO SCHOLENGROEP BERGEN OP ZOOM E.O. Besproken CD d.d. februari 2011 Instemming MR d.d. 4 juli 2011 Vastgesteld CD d.d. 5

Nadere informatie

Een nieuwe generatie Disney-schurken

Een nieuwe generatie Disney-schurken 17 SEPTEMBER 2015 TV Een nieuwe generatie Disney-schurken 19 fden nog lang Door Menno Woudt - En ze lee ookje. Maar hoe en gelukkig. Zo eindigt elk spr echt verder? gaan al die verhalen eigenlijk scendants

Nadere informatie

OMSCHRIJVING ANALYSE EN AANPAK VAN PESTEN EN CYBERPESTEN IN KLAS- EN SCHOOLCONTEXT. Horen, zien en spreken. Samen op pad tegen pesten 10/13/2015

OMSCHRIJVING ANALYSE EN AANPAK VAN PESTEN EN CYBERPESTEN IN KLAS- EN SCHOOLCONTEXT. Horen, zien en spreken. Samen op pad tegen pesten 10/13/2015 Horen, zien en spreken. Samen op pad tegen pesten ANALYSE EN AANPAK VAN PESTEN EN CYBERPESTEN IN KLAS- EN SCHOOLCONTEXT Maurits.wysmans@ucll.be OMSCHRIJVING Pesten is een herhaaldelijk en langdurig blootstaan

Nadere informatie

Gevaren van het internet?

Gevaren van het internet? Gevaren van het internet? Naam:... Nummer:... Schooljaar: 20.. 20.. Gevaarlijk internet 1 Sociale media F... T... Y... Wat mag er op Facebook? Zet een kruisje bij goed of fout. Adres van je huis GSM-nummer

Nadere informatie

WEBKWESTIE PRIVACY EN IDENTITEIT WERKBOEK. Dit boekje is van

WEBKWESTIE PRIVACY EN IDENTITEIT WERKBOEK. Dit boekje is van WEBKWESTIE PRIVACY EN IDENTITEIT WERKBOEK Dit boekje is van Stap 1. Tip 1: Tip 2: Tip 3: Stap 2. Wat geef je wel door op internet en wat niet? Kleur het rondje in: Rood = niet doorgeven op internet Oranje

Nadere informatie

Het kinderprotocol. Inhoud: 1. Inleiding; het kinderprotocol 2. Goed gedrag kun je leren 3. De schoolregels 4. Pesten/ gepest worden 5.

Het kinderprotocol. Inhoud: 1. Inleiding; het kinderprotocol 2. Goed gedrag kun je leren 3. De schoolregels 4. Pesten/ gepest worden 5. Het kinderprotocol Inhoud: 1. Inleiding; het kinderprotocol 2. Goed gedrag kun je leren 3. De schoolregels 4. Pesten/ gepest worden 5. Slot 1. Het kinderprotocol: Op de Flamingoschool vinden we het erg

Nadere informatie

13 Jij en pesten. Ervaring

13 Jij en pesten. Ervaring 82 13 Jij en pesten Wat doe ik hier vandaag? P Ik word me ervan bewust hoe erg het is om iemand te pesten en gepest te worden. P Ik leer dat ik met anderen steeds weer respectvol moet omgaan. P Ik ken

Nadere informatie

Internet Fun & Veilig

Internet Fun & Veilig Internet Fun & Veilig AGENDA Pc & Internet = Fun Veilig op je pc Veilig op internet Veilig samen met je hele klas op internet Begin bij het begin: veilig pc-gebruik Laat je ouders de pc instellen Gebruikersprofielen

Nadere informatie

Lesvoorbereiding. Inleiding voor de leerkracht :

Lesvoorbereiding. Inleiding voor de leerkracht : Lesvoorbereiding Inleiding voor de leerkracht : Child Focus, de Stichting voor Verdwenen en Seksueel Uitgebuite Kinderen, heeft als missie om de fenomenen van verdwijning en seksueel misbruik te bestrijden

Nadere informatie

10-12 jaar. +/- 60 min. Cyberpesten. 1 of meerdere computer(s) Koptelefoon(s) Tablet of smartphone Papier en pen

10-12 jaar. +/- 60 min. Cyberpesten. 1 of meerdere computer(s) Koptelefoon(s) Tablet of smartphone Papier en pen Januari 2016 Zoek de cyberpester! 1 4 Leeftijd Duur Onderwerp Benodigd materiaal 10-12 jaar +/- 60 min Cyberpesten 1 of meerdere computer(s) Koptelefoon(s) Tablet of smartphone Papier en pen Doel en verloop

Nadere informatie

1. Wie zijn we?... 2. 2. Internet en ik... 6. 3. Zoeken op internet... 17. 4. E-mail... 20

1. Wie zijn we?... 2. 2. Internet en ik... 6. 3. Zoeken op internet... 17. 4. E-mail... 20 INHOUD 1. Wie zijn we?... 2 2. Internet en ik... 6 3. Zoeken op internet... 17 4. E-mail... 20 Inhoudstafel 1. WIE ZIJN WE? Opdracht 1: Zoek op internet informatie over een leerling uit de klas die je

Nadere informatie

Onderzoek Geweldsfilmpjes

Onderzoek Geweldsfilmpjes Onderzoek Geweldsfilmpjes 21 april 2015 Over het onderzoek Aan dit online onderzoek, gehouden van 14 april tot en met 20 april 2015, deden 1.165 jongeren mee. De uitslag is na weging representatief voor

Nadere informatie

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 7 ... Facebook, sociaal zijn op het internet. Deze iconen tonen aan voor wie het document is

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 7 ... Facebook, sociaal zijn op het internet. Deze iconen tonen aan voor wie het document is Les 7... Facebook, sociaal zijn op het internet Deze iconen tonen aan voor wie het document is Leerkrachten WebExperts Senioren Leerlingen Achtergrondinformatie Achtergrondinformatie voor de leerkracht

Nadere informatie

>>> Dag tegen het Pesten 19-04-12 >>> Codename Future - Tel. 070-3024770 - Fax. 070-3644934 www.codenamefuture.nl 1

>>> Dag tegen het Pesten 19-04-12 >>> Codename Future - Tel. 070-3024770 - Fax. 070-3644934 www.codenamefuture.nl 1 >>> Codename Future - Tel. 070-3024770 - Fax. 070-3644934 www.codenamefuture.nl 1 Inhoudsopgave Colofon 3 Dag tegen het pesten 4 Highlights 4 Pesten gebeurt in mijn klas het meest met 5 Welke uitspraak

Nadere informatie

Welkom bij. Mijn puber en de sociale media hoe ga ik daar mee om? Gaby Herweijer

Welkom bij. Mijn puber en de sociale media hoe ga ik daar mee om? Gaby Herweijer Welkom bij Mijn puber en de sociale media hoe ga ik daar mee om? Gaby Herweijer Welkom in de Puberteit Pubers ondergaan veel veranderingen Vrienden School Lichamelijk Seksualiteit Hersenen Pubers vragen

Nadere informatie

Protocol internet en Mobiele telefonie

Protocol internet en Mobiele telefonie Protocol internet en Mobiele telefonie Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Uitgangspunten 4 3 Richtlijnen bij internet en e-mailen 5 4 Strafbare feiten 5 5 GSM-/ Cyberstalking 5 6 Fotorecht 5 7 Scholen scholen

Nadere informatie

CLAEVERVELT, KRANT VOOR OUDERS EN LEERLINGEN HIER ZEGGEN WE NEEN TEGEN PESTEN!

CLAEVERVELT, KRANT VOOR OUDERS EN LEERLINGEN HIER ZEGGEN WE NEEN TEGEN PESTEN! CLAEVERVELT, HIER ZEGGEN WE NEEN TEGEN PESTEN! KRANT VOOR OUDERS EN LEERLINGEN Verschil tussen pesten en ruzie maken Er is een groot verschil tussen plagen, pesten en ruzie maken. RUZIE MAKEN gebeurt vaak

Nadere informatie

Internet protocol en Cyberpesten

Internet protocol en Cyberpesten E-mail & Internet Internet protocol en Cyberpesten Versie mei 2014 Algemeen Dit internet protocol is tot stand gekomen na overleg met directie, ICT en team. Er zit in de ICT-documentatie die elke collega

Nadere informatie

A1) Kennismakingsgesprek over sociale media en internetgebruik

A1) Kennismakingsgesprek over sociale media en internetgebruik Mediawijsheid A1) Kennismakingsgesprek over sociale media en internetgebruik Ik heb samen met de kinderen een gesprek gevoerd over de sociale media en het internet gebruik. Ik heb voor mezelf thuis een

Nadere informatie

1 Ben of word jij weleens gepest?

1 Ben of word jij weleens gepest? Onderzoeksresultaten TipHorstaandeMaas.nl Pesten Pesten is van alle generaties. Het kan bijna overal plaatsvinden en is daarom dichterbij dan mensen soms denken 8 1 Ben of word jij weleens gepest? 7 6

Nadere informatie

3 Pesten is geen lolletje

3 Pesten is geen lolletje Na deze les kun je: het verschil tussen plagen en pesten noemen; jouw ervaringen met pesten vertellen; uitleggen hoe je pesten kunt stoppen; afspraken maken over pesten. 3 Pesten is geen lolletje Pesten

Nadere informatie

Esther Göring - Adviseur Lezen en Media/Mediacoach Ouderavond Basisschool Brukelum Aarle-Rixtel

Esther Göring - Adviseur Lezen en Media/Mediacoach Ouderavond Basisschool Brukelum Aarle-Rixtel Esther Göring - Adviseur Lezen en Media/Mediacoach Ouderavond Basisschool Brukelum Aarle-Rixtel Share the fun: uw kind en nieuwe media ONDERWERPEN: INTERNET: Social media Wat is het en hoe wordt het gebruikt

Nadere informatie

Introductie. Lesinstructie. Lesinstructie. Leerdoelen. Introductie. Opzet. Bronnen

Introductie. Lesinstructie. Lesinstructie. Leerdoelen. Introductie. Opzet. Bronnen Introductie Introductie Gamen, Hyven, informatie zoeken, filmpjes kijken, muziek luisteren, spullen kopen of verkopen. Internetten doen we allemaal. Soms voor de lol, soms serieus, soms thuis, soms op

Nadere informatie

Esther Göring - Adviseur Lezen en Media/Mediacoach Ouderavond Sint Corneliusschool Venhorst I.s.m. Jackey Meeng en Jorieke Vierwinden Politie Veghel

Esther Göring - Adviseur Lezen en Media/Mediacoach Ouderavond Sint Corneliusschool Venhorst I.s.m. Jackey Meeng en Jorieke Vierwinden Politie Veghel Esther Göring - Adviseur Lezen en Media/Mediacoach Ouderavond Sint Corneliusschool Venhorst I.s.m. Jackey Meeng en Jorieke Vierwinden Politie Veghel Share the fun: uw kind en nieuwe media ONDERWERPEN:

Nadere informatie

Kop. Romp. Lesbrief Seksualiteit Leerjaar 1-Profiel1,2,3

Kop. Romp. Lesbrief Seksualiteit Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Lesbrief Seksualiteit Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Tijd: 50 minuten Voorbereiding: op www.meerdanliefde.nl is veel informatie te vinden in redelijk eenvoudige taal. Ook in het App Note Mouse draaiboek staan

Nadere informatie

Als jij een leraar zou zijn, wat zou je de klas dan willen leren over cyberpesten? Hoe zou je aan iemand anders kunnen uitleggen wat pesten is?

Als jij een leraar zou zijn, wat zou je de klas dan willen leren over cyberpesten? Hoe zou je aan iemand anders kunnen uitleggen wat pesten is? Hoe zou je aan iemand anders kunnen uitleggen wat pesten is? Als jij een leraar zou zijn, wat zou je de klas dan willen leren over cyberpesten? Denk je dat er verschillen zijn tussen pesten en cyberpesten?

Nadere informatie

Jullie bepalen indien het pesten of plagen is

Jullie bepalen indien het pesten of plagen is Jullie bepalen indien het pesten of plagen is Twee vrienden na de examens: Man, man, gene vette hé je punten op school! Wat zal de mama daar van zeggen? (ondertussen trekt hij aan zijn oor) Ei, gay, met

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. de liefde en ik

Inhoud. Mijn leven. de liefde en ik Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Gevoelens... 4 Hoofdstuk 2 Ontmoeten... 6 Hoofdstuk 3 Verliefd... 8 Hoofdstuk 4 Date... 10 Hoofdstuk 5 Verkering... 12 Hoofdstuk 6 Intimiteit... 14 Hoofdstuk 7 Seks...

Nadere informatie

Pakket 3: cyberpesten in het lager onderwijs

Pakket 3: cyberpesten in het lager onderwijs Pakket 3: cyberpesten in het lager onderwijs Inhoud Inhoud 3. PAKKET 3: CYBERPESTEN IN HET LAGER ONDERWIJS 3.1 Eindtermen 3 3.2 Lesdoelen 4 3.3 Beginsituatie 5 3.4 Tip voor de leerkracht 6 3.5 Links 7

Nadere informatie

Bijlage. Onderdeel van Docentenhandleiding It s up to you

Bijlage. Onderdeel van Docentenhandleiding It s up to you Bijlage Onderdeel van Docentenhandleiding It s up to you Inhoud Locaties in de klas Deel II pagina 2 Welke keuzes heb je gemaakt Deel II pagina 8 Gedragscodes maken Deel IV pagina 14 Gedragscodes maken

Nadere informatie

Anti-pesten Special maandag 22 september 2014

Anti-pesten Special maandag 22 september 2014 Anti-pesten Special maandag 22 september 2014 DE PIRAMIDE MEERWIJK Maandag 22 september t/m vrijdag 26 september is de week tegen het PESTEN!! 1 Inleiding De week van maandag 22 september tot en met vrijdag

Nadere informatie

Werkbundel Net op t net

Werkbundel Net op t net www.ikbeslis.be Werkbundel Net op t net Sociale netwerksites en privacy Versie 1.0 23 juni 2014 Werkbundel Net op t net lespakket 3 de graad basisonderwijs versie 1.0 Pagina 1 Ik beslis Het Net op t net

Nadere informatie

Redactie Eindredactie Inhoudelijk advies Vormgeving Druk V.U. Wettelijk depot

Redactie Eindredactie Inhoudelijk advies Vormgeving Druk V.U. Wettelijk depot co-funded by the EU Ik heet Stoere Siebe. Op internet speel ik vooral spelletjes en doe ik mee aan wedstrijden. Ik surf er op los: muziek downloaden, grapjes uithalen met mijn vrienden Internet is cool!

Nadere informatie

Wat word jij later? En waarom wil je dat worden? Vertel het ons in een filmpje!

Wat word jij later? En waarom wil je dat worden? Vertel het ons in een filmpje! Proloog Week van de Mediawijsheid: Week van de Mediawijsheid: 23-30 november 2012. Doe mee! Wat word jij later? En waarom wil je dat worden? Vertel het ons in een filmpje! 2-12 jaar Iedereen van 2 tot

Nadere informatie

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid Meten van mediawijsheid Bijlage 6 Interview terug naar meten van mediawijsheid Bijlage 6: Het interview Individueel interview Uitleg interview Ik zal je uitleggen wat de bedoeling is vandaag. Ik ben heel

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Wat heb je ooit gedaan waarvan je spijt hebt?

Wat heb je ooit gedaan waarvan je spijt hebt? 1 Door agressief gedrag te vertonen, los ik jouw problemen op. Eens of niet eens? Je weet dat jouw vriendin op een Bangalijst staat( een lijst met de meest gemakkelijk verkrijgbare meisjes), je weet dat

Nadere informatie

Werkbladen Groep 5 & 6

Werkbladen Groep 5 & 6 Werkbladen Groep 5 & 6 e-mail? H1: Werkblad Leuk op internet Veel kinderen hebben een favoriete website. De één kletst met vriendinnen in een chatprogramma, de andere gaat naar Facebook. Ook spelen veel

Nadere informatie

Pesten in het voortgezet onderwijs

Pesten in het voortgezet onderwijs Pesten in het voortgezet onderwijs Aandacht voor Pesten Week tegen pesten: 22-26 september 2014 Het thema is Horen, Zien en Speak Up! Zie onderstaande link. week tegen pesten Wat is nu eigenlijk pesten?

Nadere informatie

*Ook met het programma Paint van Windows kunnen foto s bewerkt worden

*Ook met het programma Paint van Windows kunnen foto s bewerkt worden Lesbrief Online pesten Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Tijd: 50 55 minuten Voorbereiding: op http://mediawijsheid.nl/onlinepesten staan allerlei filmpjes, informatie en artikelen over online pesten, bruikbaar

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Basisschool t Maxend Maxend 6 5388 ZG Tel.: 0412-611366 E-mail: directie@maxend.nl. Protocol Nieuwe Pesten ( digitaal pesten )

Basisschool t Maxend Maxend 6 5388 ZG Tel.: 0412-611366 E-mail: directie@maxend.nl. Protocol Nieuwe Pesten ( digitaal pesten ) Basisschool t Maxend Maxend 6 5388 ZG Tel.: 0412-611366 E-mail: directie@maxend.nl Protocol Nieuwe Pesten ( digitaal pesten ) Inhoud 1. Inleiding 1.1 Doelstelling 3 1.2 Beleid 3 1.3 Voorwaarden beleid

Nadere informatie

PESTPROTOCOL

PESTPROTOCOL PESTPROTOCOL 2015-2016 oktober 2015 SR Gedragsregels 1. Ik accepteer de ander zoals hij is en ik discrimineer niet. 2. Ik scheld niet en doe niet mee aan uitlachen en roddelen. 3. Ik blijf van de spullen

Nadere informatie

WAT IS PESTEN ANDERS ZIJN

WAT IS PESTEN ANDERS ZIJN Pesten door; Luna, Kayleigh, Maartje en Tim WAT IS PESTEN Wat is pesten? Pesten is een vorm van vervelend doen. Tegen anderen bijvoorbeeld slaan, schoppen, uitschelden noem maar op. Maar een ding is zeker

Nadere informatie

Werkbladen Groep 5 & 6

Werkbladen Groep 5 & 6 Werkbladen Groep 5 & 6 e-mail? H1: Werkblad Leuk op internet Veel kinderen hebben een favoriete website. De één kletst met vriendinnen op MSN, de andere gaat naar Hyves. Ook spelen veel kinderen spelletjes

Nadere informatie

ALS PESTEN DE KOP OPSTEEKT.

ALS PESTEN DE KOP OPSTEEKT. TOOLKIT PESTEN ALS PESTEN DE KOP OPSTEEKT. Om het mikpunt van pesterijen te worden, hoef je niets bijzonders te doen. Het is ook niet altijd zichtbaar voor anderen omdat het zo vaak stiekem gebeurt. Pesten

Nadere informatie

DO'S EN DON'TS VOOR OUDERS

DO'S EN DON'TS VOOR OUDERS WWW.PESTWEB.NL DO'S EN DON'TS VOOR OUDERS Kinderen en jongeren willen je hulp, als je maar (niet)... Wat kinderen zeggen over pesten Kinderen gaan over het algemeen het liefst met hun probleem naar hun

Nadere informatie

Lesfiche. Doel: Leerlingen laten nadenken over het bewerken en publiceren van foto s van anderen.

Lesfiche. Doel: Leerlingen laten nadenken over het bewerken en publiceren van foto s van anderen. Ooo.. mijn foto!!! Lesfiche Doel: Leerlingen laten nadenken over het bewerken en publiceren van foto s van anderen. Materiaal: Digitale portretfoto van iedere leerling 1PC per leerling, met internettoegang

Nadere informatie

Hoe hou ik het veilig (L5)

Hoe hou ik het veilig (L5) Hoe hou ik het veilig (L5) 1 1. Doelen 1.1. Lesdoelen Copingstrategieën ontwikkelen om met probleemsituaties om te gaan. Nadenken over wanneer de grens van het toelaatbare overschreden wordt. Het ongevraagd

Nadere informatie

Media wijsheid. Wifigeneratie. Privacy. Onderwerpen. Games. Cyberpesten

Media wijsheid. Wifigeneratie. Privacy. Onderwerpen. Games. Cyberpesten Mark van den Bosch? Media wijsheid Privacy Wifigeneratie Onderwerpen Games Cyberpesten Mediawijsheid Waarom mediawijsheid? Welke media gebruikt u? E-mail Website(s) Mobiele telefoon(s) Vaste pc ipad Laptop

Nadere informatie

Werkbladen Groep 7 & 8

Werkbladen Groep 7 & 8 Werkbladen Groep 7 & 8 H1: Werkblad Sociale media Weet jij wat sociale media zijn? Zoek op internet wat je kunt vinden over sociale media. Bekijk onderstaande logo s en omcirkel de logo s waarvan jij denkt

Nadere informatie

Voor meer informatie over dit onderzoek kunt u contact opnemen met Lisette van Vliet: lisette.van.vliet@eenvandaag.

Voor meer informatie over dit onderzoek kunt u contact opnemen met Lisette van Vliet: lisette.van.vliet@eenvandaag. Onderzoek Sexting 7 april 2015 Over het onderzoek Aan dit online onderzoek, gehouden van 26 februari tot en met 9 maart 2015 deden 1852 jongeren mee, waaronder 961 middelbare scholieren. De uitslag is

Nadere informatie

Participatieve brainstormsessies: scenario s en ondersteunenden vragen

Participatieve brainstormsessies: scenario s en ondersteunenden vragen University of Antwerp Research Team Strategic Communication (OSC) Prof. Dr. Michel Walrave Sunna Lenaerts Sabine De Moor Participatieve brainstormsessies: scenario s en ondersteunenden vragen 1 Matthias

Nadere informatie

Mediaprotocol. Document leerlingen. Stichting Katholiek Basisonderwijs Borculo. Daltonschool Sint Joris. Onderdeel van het IPB plan

Mediaprotocol. Document leerlingen. Stichting Katholiek Basisonderwijs Borculo. Daltonschool Sint Joris. Onderdeel van het IPB plan Mediaprotocol Document leerlingen Onderdeel van het IPB plan Stichting Katholiek Basisonderwijs Borculo Inhoud 1. Wat is een protocol?... 2 2. Afspraken Internet... 2 3. Afspraken mobiele telefoons...

Nadere informatie

Geachte ouders/ verzorgers, Nieuwsbrief oktober 2015

Geachte ouders/ verzorgers, Nieuwsbrief oktober 2015 CBS De Bron/ Christinaplaats Christinaplaats 1 3223XE Hellevoetsluis Telefoonnummer 0181 313638 E- mail: info@cbsdebron.vcodekring.nl Website: www.cbs-debrug.nl Nieuwsbrief oktober 2015 Geachte ouders/

Nadere informatie

Informatie boekje. MSN & Hyves. voor jongeren van behandelgroepen

Informatie boekje. MSN & Hyves. voor jongeren van behandelgroepen Informatie boekje MSN & Hyves voor jongeren van behandelgroepen 24 Inhoudsopgave Voorwoord 3 Hoofdstuk 1 MSN 4 1.1. Wat is MSN? 4 Dit informatieboekje is ontwikkeld door: Manon van de Linde & Chrissy Pijnenburg

Nadere informatie

Romp. Lesbrief Identiteit, Imago en Profiel. Kop

Romp. Lesbrief Identiteit, Imago en Profiel. Kop Lesbrief Identiteit, Imago en Profiel Tijd: 55 60 minuten Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Kop Introductie Wie ben jij online? Introduceer het onderwerp kort: Wie ben jij online? Bijna iedereen heeft een of meerdere

Nadere informatie

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders. huiselijkgeweldwb.nl 0900 126 26 26. 5 cent per minuut

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders. huiselijkgeweldwb.nl 0900 126 26 26. 5 cent per minuut Geweld in huis raakt kinderen Informatie en advies voor ouders Grafisch ontwerp: Ontwerpstudio 2 MAAL EE Bij huiselijk geweld tussen (ex-)partners worden kinderen vaak over het hoofd gezien. Toch hebben

Nadere informatie

Privacy instellingen voor Facebook Alles wat je op Facebook zet is openbaar. Wil je dat ook?

Privacy instellingen voor Facebook Alles wat je op Facebook zet is openbaar. Wil je dat ook? Privacy instellingen voor Facebook Alles wat je op Facebook zet is openbaar. Wil je dat ook? Inhoud Waarom hebben we dit gemaakt?... 3 De instellingen en de gevolgen ervan... 4 Het tabblad Privacy... 4

Nadere informatie

Kinderen en Veilig Internet. Prof. dr. R. Casimirschool 6 maart 2012

Kinderen en Veilig Internet. Prof. dr. R. Casimirschool 6 maart 2012 Kinderen en Veilig Internet Prof. dr. R. Casimirschool 6 maart 2012 Over mij Johan Lammers Geboren en getogen in Deurne Organisatiepsychologie in Nijmegen Nu weknowmore & socialemediatraining.nl in Amsterdam

Nadere informatie

Informatie en advies voor ouders

Informatie en advies voor ouders Geweld in huis raakt kinderen Informatie en advies voor ouders 1 2 Wist u dat de gevolgen van het zien of horen van geweld in het gezin net zo groot zijn als zelf geslagen worden? Ook als het geweld gestopt

Nadere informatie

Opname hulp. Stap voor stap uitleg over het opnemen van een Babbel - voor kinderen. Videoverhalen over kinderboeken, voor en door kinderen, 8+

Opname hulp. Stap voor stap uitleg over het opnemen van een Babbel - voor kinderen. Videoverhalen over kinderboeken, voor en door kinderen, 8+ Opname hulp Stap voor stap uitleg over het opnemen van een Babbel - voor kinderen B B Videoverhalen over kinderboeken, voor en door kinderen, 8+ BoekenBabbels DOEL Door het opnemen en plaatsen van korte

Nadere informatie

Protocol Internetgebruik leerlingen

Protocol Internetgebruik leerlingen Protocol Internetgebruik leerlingen Inleiding De huidige tijd kenmerkt zich door een overvloed aan informatie die op eenvoudige wijze bereikbaar is. Sommige beelden en programma s zijn ongeschikt voor

Nadere informatie

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis.

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis. Weer naar school Kim en Pieter lopen het schoolplein op. Het is de eerste schooldag na de zomervakantie. Ik ben benieuwd wie onze mentor * is, zegt Pieter. Kim knikt. Ik hoop een man, zegt ze. Pieter kijkt

Nadere informatie

Leerlingenreglement. (onderdeel van het schoolreglement met betrekking tot sociale media)

Leerlingenreglement. (onderdeel van het schoolreglement met betrekking tot sociale media) Leerlingenreglement (onderdeel van het schoolreglement met betrekking tot sociale media) Mobiele telefoons, ipod e.d. Tijdens de lessen (dus in lesruimten, studiehuis, mediatheek, en dergelijke) staan

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg. Anneke de Knegt Jeugdverpleegkundige 30-9-2014

Jeugdgezondheidszorg. Anneke de Knegt Jeugdverpleegkundige 30-9-2014 Jeugdgezondheidszorg Anneke de Knegt Jeugdverpleegkundige 30-9-2014 JGZ op school Wij zien uw kind op 2 momenten VMBO: 1 e en 3 e klas HAVO/VWO: 2 e en 4 e klas vragenlijst Bij eerste contact: lengte en

Nadere informatie

Vind ik. Veilig met internet, gsm en sociale netwerken

Vind ik. Veilig met internet, gsm en sociale netwerken Vind ik leuk Veilig met internet, gsm en sociale netwerken Alles over veilig internet en sociale netwerken Informatie over veilig internet en cyberpesten www.clicksafe.be Voor al je vragen over en problemen

Nadere informatie

Vind ik. Veilig met internet, gsm en sociale netwerken

Vind ik. Veilig met internet, gsm en sociale netwerken Vind ik leuk Veilig met internet, gsm en sociale netwerken Alles over veilig internet en sociale netwerken Informatie over veilig internet en cyberpesten www.clicksafe.be Voor al je vragen over en problemen

Nadere informatie

PORTALIS Onderwijs en Arbeidstoeleiding

PORTALIS Onderwijs en Arbeidstoeleiding PORTALIS Onderwijs en Arbeidstoeleiding Pesten...? No way Samen zorgen we voor een veilige school PORTALIS Onderwijs en Arbeidstoeleiding Pesten...? No way Samen zorgen we voor een veilige school Pesten...?

Nadere informatie

Onderzoek Seksueel getint gedrag op internet

Onderzoek Seksueel getint gedrag op internet Onderzoek Seksueel getint gedrag op internet Publicatiedatum: maart 2013 Over dit onderzoek Aan dit online onderzoek, gehouden van 5 tot 18 oktober 2012, deden 1714 jongeren mee. De uitslag is gecorrigeerd

Nadere informatie

Lesbrief bij Ik weet je te vinden van Netty van Kaathoven voor groep 6, 7 en 8

Lesbrief bij Ik weet je te vinden van Netty van Kaathoven voor groep 6, 7 en 8 Lesbrief bij Ik weet je te vinden van Netty van Kaathoven voor groep 6, 7 en 8 Inhoud van deze lesbrief - Thema s in het boek - Lesopzet - Doel van de les - Uitwerking - Bijlage: opdrachtenblad Thema s

Nadere informatie

Werkboek leerlingen Sociale media & Digitaal pesten

Werkboek leerlingen Sociale media & Digitaal pesten Werkboek leerlingen Sociale media & Digitaal pesten Preventieproject voor leerlingen Brede School Tilburg Colofon Datum: 10 april 2014 Hanneke Duijkers, medewerker gezondheidsvoorlichting en opvoeding,

Nadere informatie

Ik ga een grote uitdaging niet uit de weg. Taken die moeilijk zijn, vind ik veel leuker dan eenvoudige taken.

Ik ga een grote uitdaging niet uit de weg. Taken die moeilijk zijn, vind ik veel leuker dan eenvoudige taken. Ik ga een grote uitdaging niet uit de weg. Taken die moeilijk zijn, vind ik veel leuker dan eenvoudige taken. 2 5 Ik hoef niet aangespoord te worden om mijn taken te maken. Niemand hoeft mij te zeggen

Nadere informatie

Inleiding 2. Verslag door Chaima 1351 woorden 2 april keer beoordeeld. Inhoudsopgave

Inleiding 2. Verslag door Chaima 1351 woorden 2 april keer beoordeeld. Inhoudsopgave Verslag door Chaima 1351 woorden 2 april 2018 7.8 2 keer beoordeeld Vak Anders 2017 Invloed van Social Media op jongeren Praktische Opdracht Maatschappijleer & -wetenschappen Inhoudsopgave 1. Inleiding

Nadere informatie

ADHD: je kunt t niet zien

ADHD: je kunt t niet zien ➂ ADHD: je kunt t niet zien Je ziet het niet aan de buitenkant. Je kunt niet gelijk naar iemand kijken en zeggen: die heeft ADHD. Dat kan een voordeel zijn. Als iemand niet weet dat jij het hebt, dan kunnen

Nadere informatie

Cyberpesten Van probleem naar oplossing. Prof. Dr. Heidi Vandebosch Universiteit Antwerpen, Friendly ATTAC E- mail: heidi.vandebosch@uantwerpen.

Cyberpesten Van probleem naar oplossing. Prof. Dr. Heidi Vandebosch Universiteit Antwerpen, Friendly ATTAC E- mail: heidi.vandebosch@uantwerpen. Cyberpesten Van probleem naar oplossing Prof. Dr. Heidi Vandebosch Universiteit Antwerpen, Friendly ATTAC E- mail: heidi.vandebosch@uantwerpen.be Pesten: vroeger en nu Soort agressief gedrag: inten/e om

Nadere informatie

PESTPROTOCOL Voor leerlingen

PESTPROTOCOL Voor leerlingen PESTPROTOCOL Voor leerlingen Trias VMBO Pestprotocol voor leerlingen Pagina 1 Inhoudsopgave Een leeromgeving creëren waarin je je veilig en prettig voelt Pagina 3 1. Wat is het verschil tussen plagen en

Nadere informatie

Uw kind en Sociale Media. Woensdag 10 september 2014

Uw kind en Sociale Media. Woensdag 10 september 2014 Uw kind en Sociale Media Woensdag 10 september 2014 Even voorstellen Linda van Delft Gezondheidsbevorderaar (oudervoorlichting, adviesgesprekken, docententrainingen & gastlessen) 088-3084284 lvandelft@ggdhm.nl

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Als je verliefd op iemand bent is dat vaak een fijn gevoel. Als de ander dan ook verliefd op jou is, wordt dit gevoel alleen maar sterker. Het is echter niet altijd

Nadere informatie

Dit is een rollenspel dat de volgende thema s behandelt: geweld tussen individuen, pesten.

Dit is een rollenspel dat de volgende thema s behandelt: geweld tussen individuen, pesten. Kan het anders? (Uit: Kompas) Dit is een rollenspel dat de volgende thema s behandelt: geweld tussen individuen, pesten. Behandelende onderwerpen het recht veilig in vrijheid te leven het recht op respect

Nadere informatie

Pestprotocol. OBS De Trekvogel

Pestprotocol. OBS De Trekvogel Pestprotocol OBS De Trekvogel Pestgedrag Een kind dat zich veilig voelt, ontwikkelt zelfvertrouwen en een goed gevoel van eigen waarde. Wanneer een kind echter gepest wordt, verdwijnt dat zelfvertrouwen

Nadere informatie

De Cues Filtered Out Theorie

De Cues Filtered Out Theorie De Cues Filtered Out Theorie Sommige mensen zien Computer mediated communication als een mindere vorm van communicatie, ook volgens de Cues Filtered Out theorie ontbreekt er veel aan deze communicatievorm.

Nadere informatie