Haarnestcyste (Sinus pilonidalis)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Haarnestcyste (Sinus pilonidalis)"

Transcriptie

1 1/5 Chirurgie Haarnestcyste (Sinus pilonidalis) Inleiding Deze folder geeft u informatie over een haarnestcyste en de behandelingsmogelijkheden. Voor meer informatie kunt u terecht op de website: Een haarnestcyste Een haarnestcyste (sinus pilonidalis) is meestal gelegen in de bilspleet. Het is een holte onder de huid, met een open verbinding naar buiten. Deze verbinding is te zien als een klein gaatje of een kleine intrekking in de huid. In de haarnestcyste bevinden zich meestal haren, die door de huid heen geprikt zijn, waarna de open verbinding is ontstaan. Er kan gemakkelijk een ontsteking in de cyste ontstaan. Ook kan de cyste pijn veroorzaken of vocht afscheiden. Waarom de haarnestcyste bij de ene persoon wel en bij de ander niet ontstaat is niet geheel duidelijk. Boven het veertigste levensjaar komt de aandoening eigenlijk niet meer voor. Een haarnestcyste Een haarnestcyste (sinus pilonidalis) is meestal gelegen in de bilspleet. Het is een holte onder de huid, met een open verbinding naar buiten. Deze verbinding is te zien als een klein gaatje of een kleine intrekking in de huid. In de haarnestcyste bevinden zich meestal haren, die door de huid heen geprikt zijn, waarna de open verbinding is ontstaan. Er kan gemakkelijk een ontsteking in de cyste ontstaan. Ook kan de cyste pijn veroorzaken of vocht afscheiden. Waarom de haarnestcyste bij de ene persoon wel en bij de ander niet ontstaat is niet geheel duidelijk.

2 2/5 De behandelingsmogelijkheden Wanneer de haarnestcyste rustig is en er (nagenoeg) geen klachten zijn, kan veelal met regelmatig ontharen en goede hygiëne het gebied rustig gehouden worden. Het doel van de extra hygiëne is om losse haren weg te spoelen, zodat ze niet in de cyste kunnen komen via de kleine gaatjes. Bij aanhoudende klachten en bij een ernstige ontsteking kan worden besloten tot een operatie. De operatie De operatie kan plaatsvinden onder algehele anesthesie (narcose) wanneer de uitgebreidheid van de aandoening niet van de buitenkant ingeschat kan worden. Bij een kleine haarnestcyste kan geopereerd worden onder verdoving via een ruggenprik of onder plaatselijke verdoving. Dagbehandeling Wanneer met de arts is afgesproken, dat u voor dagbehandeling opgenomen wordt, krijgt u de folder: Dagopname (bij operatie) mee. Hierin staat alle informatie over de gang van zaken rondom de operatie, zoals voorbereiding en opname. Bij een te verwachten langere opnameduur ontvangt u de folder: Opname en verblijf. Bij de operatie wordt blauwe kleurstof via de opening(-en) ingespoten. De kleurstof verspreidt zich via de (eventueel) aanwezige fistelgangen. Bij het uitsnijden van de haarnestcyste kan de chirurg dus aan de hand van de blauwe kleurstof zien hoe ruim uitgesneden moet worden. De operatie duurt ongeveer een half uur tot drie kwartier. Afhankelijk van de uitgebreidheid van de aandoening en de mate van ontsteking zal worden besloten hoe de operatiewond wordt verzorgd. Deze kan opengelaten worden, of soms geheel of gedeeltelijk worden gesloten. Als er een grote diepe wond overblijft, kan de arts besluiten hierop een vacuümsysteem aan te brengen. Hiermee wordt een onderdruk in de wond gemaakt, waardoor de wond goed te verzorgen is en bovendien veel sneller dicht groeit. Er komt dan een dun slangetje uit de wond, dat bevestigd is op een plastic opvangpotje. Eventueel kunt u hiermee naar huis.

3 3/5 Mogelijke complicaties Geen enkele operatie is zonder risico s. Zo is ook bij deze operatie de normale kans op complicaties aanwezig, zoals nabloeding of wondinfectie. Omdat de wond vaak wordt opengelaten, kan die wat bloederig nalekken. Bij een flinke nabloeding moet u contact opnemen met het ziekenhuis. Als de wond wordt opengelaten komen wondinfecties niet of nauwelijks voor. Wel kan de wondgenezing dan traag verlopen door de vorming van 'wild vlees' (hypergranulatie). Na de operatie Vanwege de plaats van de wond zult u de eerste dagen na de operatie nog pijnklachten hebben, vooral bij zitten en op de rug liggen. De voor u afgesproken pijnstillers kunt u lezen in de bijlage. De nabehandeling Vanaf de dag na de operatie moet u de wond twee maal per dag onder de douche uitspoelen (zachte straal en lauw water). Hierdoor wordt de wond gezuiverd, waarna u de wond met een gaasje kunt droogdeppen. Voor het verbinden hebt u hulp nodig, bijvoorbeeld van uw partner of ouder/verzorger. Heeft u niemand in de thuissituatie die u daarbij kan of durft te helpen, dan kan er ook een verpleegkundige van de thuiszorg worden ingeschakeld om u te helpen bij de wondverzorging. Dit zal door de verpleegkundige geregeld worden voordat u met ontslag naar huis gaat, evenals verbandmateriaal. De (wond)verpleegkundige zal instrueren hoe het verbinden gedaan moet worden. In de bijlage staat vermeld, welke materialen u hiervoor gebruikt en wanneer u terugkomt voor wondcontrole door de arts of wondverpleegkundige. Het kan zijn dat in de wond een tampon of gaasje is achtergelaten. Dit is niet altijd van de buitenkant zichtbaar. Het gaasje of tampon heeft als functie om het wondvocht op te nemen. Met de eerstvolgende ontlasting of eerder valt het vanzelf uit de wond. Gebeurt dit niet, dan helpt het vaak om de wond uit te douchen en het gaasje te weken. Blijft het gaasje of de tampon daarna nog vast zitten neem dan contact op met de polikliniek Chirurgie of de wondpolikliniek als u daar een afspraak heeft. Is dit in het weekend, neem dan contact op met de afdeling Spoedeisende Hulp, telefoon: Voor verdere adviezen: zie bijlage. De eerstvolgende werkdag na uw ontslag belt de verpleegkundige u thuis op om te vragen, hoe het met u is en om eventuele vragen te bespreken. Verder zal zij uw ervaringen bij de opname met u nabespreken. Verzorging thuis Het is belangrijk dat u de adviezen op de volgende pagina goed leest en opvolgt.

4 4/5 Vragen Bij vragen over uw behandeling kunt u zich contact opnemen met de polikliniek Chirurgie. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van en van uur bereikbaar op telefoonnummer Wanneer zich na de operatie problemen voordoen, kunt u contact opnemen de secretaresse van polikliniek Chirurgie ( ). Buiten de openingstijden van de polikliniek kunt u in de eerste 24 uur na de operatie contact opnemen met de afdeling Spoedeisende Hulp van het SKB ( ). Hierna kunt u, buiten de openingstijden, contact opnemen met de huisarts(enpost). Bent u van mening dat bepaalde informatie ontbreekt of onduidelijk is, dan vernemen wij dat graag van u. Geheimhouding en recht op privacy Alle medewerkers van ons ziekenhuis, dus ook artsen en verpleegkundigen, hebben een geheimhoudingsplicht. Alleen als u schriftelijk toestemming geeft, mogen zij gegevens aan derden verstrekken. Degenen die bij uw behandeling betrokken zijn, mogen alleen onderling gegevens opvragen en uitwisselen als dat voor uw behandeling nodig is. Het recht op privacy houdt nog meer in. Alle (para)medische, verpleegkundige en verzorgende handelingen moeten worden uitgevoerd zonder dat anderen dat kunnen zien. Een vertrouwelijk gesprek met een zorgverlener dient in een aparte ruimte gevoerd te worden. Wij doen ons best om deze afspraken na te komen. Meer informatie staat in de folder De rechten en plichten van de patiënt, verkrijgbaar op de afdeling. Tot slot Wij zouden het op prijs stellen, als u uw ervaringen wilt delen op de volgende website:

5 5/5 Bijlage: Adviezen na de operatie. U hebt een operatie aan of bij de anus ondergaan. Het is belangrijk dat u de volgende adviezen in acht neemt om de kans op complicaties te verminderen. Wondverzorging: Wij adviseren u dringend 2 x per dag de wond/anus goed uit te spoelen met de douchekop (zachte straal en lauw water). Hierdoor wordt de wond gezuiverd. Daarna droogdeppen en laten verbinden. Verbandmateriaal heeft u mee gekregen of kunt u op recept bij de apotheek ophalen. Na het afspoelen verbindt u de wond met Hierna afdekken met.. en fixeren met.. Nadat u ontlasting heeft gehad moet u altijd de wond/anus afspoelen met de douchekop (lauw water). En opnieuw laten verbinden. Ontlasting bevat namelijk bacteriën die de wond kunnen infecteren. Wanneer de wond rood wordt, warm aanvoelt, pijnlijk en hard wordt dan moet u contact opnemen met uw eigen huisarts. Belangrijk is, dat de ontlasting regelmatig komt en niet te hard is. Bij harde ontlasting kunt u een laxerend dieet nemen, d.w.z. veel drinken, vezelrijke voeding (bijvoorbeeld ontbijtkoek, zemelen en pruimen). Wanneer dit onvoldoende helpt kunt u contact opnemen met uw huisarts. Pijn medicatie: Tegen de pijn adviseren wij u Paracetamol te gebruiken. Volgt u de aanwijzingen in de verpakking. Het is belangrijk om in het vervolg het gebied te ontharen en te zorgen voor een extra hygiëne. Hiermee kunt u herhaling van de aandoening voorkomen. De wondverpleegkundige zal u dit uitleggen. foldernummer: chi 481 versie juni 2016

Haarnestcyste (sinus pilonidalis)

Haarnestcyste (sinus pilonidalis) Haarnestcyste (sinus pilonidalis) Chirurgie Beter voor elkaar 2 Een haarnestcyste Een haarnestcyste (sinus pilonidalis) is meestal gelegen in de bilspleet. Het is een holte onder de huid, met een open

Nadere informatie

Operatie aan een haarnestcyste. (sinus pilonidalis)

Operatie aan een haarnestcyste. (sinus pilonidalis) Operatie aan een haarnestcyste (sinus pilonidalis) Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht van de klachten en oorzaak van een haarnestcyste en de meest gebruikelijke behandelingsmogelijkheden.

Nadere informatie

H Haarnestcyste (Sinus Pilonidalis)

H Haarnestcyste (Sinus Pilonidalis) H.40063.0119 Haarnestcyste (Sinus Pilonidalis) 2 Inleiding Een haarnestcyste (sinus pilonidalis) is doorgaans gelegen in de bilspleet. Het is een holte onder de huid die een verbinding heeft door de huid

Nadere informatie

Operatie aan een haarnestcyste (sinus pilonidalis)

Operatie aan een haarnestcyste (sinus pilonidalis) Operatie aan een haarnestcyste (sinus pilonidalis) Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht van de klachten en oorzaak van een haarnestcyste en de meest gebruikelijke behandelingsmogelijkheden.

Nadere informatie

Haarnestcyste. (Sinus pilonidalis)

Haarnestcyste. (Sinus pilonidalis) Haarnestcyste (Sinus pilonidalis) Inleiding Deze folder geeft u informatie over een haarnestcyste en de behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders

Nadere informatie

Chirurgie. Haarnestcyste.

Chirurgie. Haarnestcyste. Chirurgie Haarnestcyste www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl CHI065 / Haarnestcyste / 29-08-2017 2 Haarnestcyste In overleg met uw chirurg wordt

Nadere informatie

Ingrepen rondom de anus

Ingrepen rondom de anus Ingrepen rondom de anus In overleg met uw arts heeft u besloten een operatie te laten verrichten ter behandeling van uw klachten rondom de anus. In deze folder leest u meer over de voorbereiding, de operatie

Nadere informatie

Behandeling van een haarnestcyste

Behandeling van een haarnestcyste Behandeling van een haarnestcyste Wat is een haarnestcyste? Een cyste is een holte met vocht. Deze cystes bevinden zich op allerlei plaatsen in het lichaam. Een haarnestcyste (sinus pilonidalis) is een

Nadere informatie

Laserbehandeling bij een haarnestcyste

Laserbehandeling bij een haarnestcyste Laserbehandeling bij een haarnestcyste Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De chirurg heeft met u besproken dat u een haarnestcyste in uw bilnaad heeft. Deze wordt

Nadere informatie

CHIRURGIE. Haarnestcyste BEHANDELING

CHIRURGIE. Haarnestcyste BEHANDELING CHIRURGIE Haarnestcyste BEHANDELING Haarnestcyste Binnenkort komt u naar het St. Antonius Ziekenhuis voor het verwijderen van een haarnestcyste. Uw behandelend arts heeft u verteld wat deze aandoening

Nadere informatie

Haarnestcyste. Sinus pilonidalis

Haarnestcyste. Sinus pilonidalis Haarnestcyste Sinus pilonidalis Uw behandelend arts heeft u voor huidproblemen bij de bilspleet naar de poli heelkunde van CWZ verwezen. Deze folder geeft u informatie over wat de chirurg in CWZ met u

Nadere informatie

Haarnestcyste. Sinus pilonidalis

Haarnestcyste. Sinus pilonidalis Haarnestcyste Sinus pilonidalis 2 Uw behandelend arts heeft u voor huidproblemen bij de bilspleet naar de poli heelkunde van het CWZ verwezen. Deze folder geeft u informatie over wat de chirurg in het

Nadere informatie

CHIRURGIE. Haarnestcyste BEHANDELING

CHIRURGIE. Haarnestcyste BEHANDELING CHIRURGIE Haarnestcyste BEHANDELING Haarnestcyste Binnenkort komt u naar het St. Antonius Ziekenhuis voor het verwijderen van een haarnestcyste. Uw behandelend arts heeft u verteld wat deze aandoening

Nadere informatie

Verwijderen van een haarnestcyste (sinus pilonidalis)

Verwijderen van een haarnestcyste (sinus pilonidalis) Verwijderen van een haarnestcyste (sinus pilonidalis) Behandeling met een operatie mca.nl Inhoudsopgave Wat is een haarnestcyste? 3 Voorbereiding op de ingreep 4 De ingreep 4 Wat kunt u na de ingreep verwachten?

Nadere informatie

Kloofje in de anus (Fissura ani)

Kloofje in de anus (Fissura ani) 1/5 Chirurgie Kloofje in de anus (Fissura ani) Inleiding Deze folder geeft u informatie over een kloofje in de anus en de behandelmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie

Nadere informatie

Operatie voor een haarnestcyste

Operatie voor een haarnestcyste Chirurgie Operatie voor een haarnestcyste Sinus pilonidalus Nabehandeling met vacuümtherapie Deze folder geeft u informatie over een sinus pilonidalis (een ontstoken haarnestcyste). U wordt nabehandeld

Nadere informatie

Fistel bij de anus Peri-anale fistel Chirurgie

Fistel bij de anus Peri-anale fistel Chirurgie Fistel bij de anus Peri-anale fistel Chirurgie Beter voor elkaar 2 Inleiding Deze folder geeft u informatie over een fistel bij de anus en de meest gebruikelijke behandeling. Het is goed u te realiseren

Nadere informatie

Een operatie aan een fistel, haarnestcyste of een abces bij de anus

Een operatie aan een fistel, haarnestcyste of een abces bij de anus Een operatie aan een fistel, haarnestcyste of een abces bij de anus Inleiding De chirurg heeft met u besproken dat u geopereerd gaat worden aan uw anus. In deze folder leest u meer over deze operatie.

Nadere informatie

Haarnestcyste. (Sinus pilonidalis)

Haarnestcyste. (Sinus pilonidalis) Haarnestcyste (Sinus pilonidalis) U krijgt binnenkort een operatie aan een haarnestcyste. Dit wordt ook wel een sinus pilonidalis genoemd. In deze informatie leest u: Wat een haarnestcyste is. De voorbereiding

Nadere informatie

Wanneer een behandeling Wanneer de haarnestcyste rustig is en er bijna geen klachten zijn is een behandeling niet nodig.

Wanneer een behandeling Wanneer de haarnestcyste rustig is en er bijna geen klachten zijn is een behandeling niet nodig. Haarnestcyste Sinus pilonidalis U krijgt binnenkort een operatie aan een haarnestcyste. Dit wordt ook wel een sinus pilonidalis genoemd. In deze informatie leest u: wat een haarnestcyste is de voorbereiding

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Fistel bij de anus

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Fistel bij de anus Refaja Ziekenhuis Stadskanaal Fistel bij de anus FISTEL BIJ DE ANUS INLEIDING Deze folder geeft u informatie over een fistel bij de anus en de meest gebruikelijke behandeling. Het is goed u te realiseren

Nadere informatie

FISTEL BIJ DE ANUS 17884

FISTEL BIJ DE ANUS 17884 FISTEL BIJ DE ANUS 17884 Inleiding Deze folder geeft u informatie over een fistel bij de anus en de behandeling daarvan. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor iedereen anders kan zijn. Deze

Nadere informatie

Haarnestcyste, perianale fistel, perianaal abces

Haarnestcyste, perianale fistel, perianaal abces Haarnestcyste, perianale fistel, perianaal abces In overleg met de behandelend arts is besloten tot het operatief behandelen van een aandoening aan de anus Deze behandeling vindt plaats op de Chirurgische

Nadere informatie

Haarnestcyste bij de bilnaad Sinus pilonidalis

Haarnestcyste bij de bilnaad Sinus pilonidalis Haarnestcyste bij de bilnaad Sinus pilonidalis Proctologisch Centrum Máxima Dit centrum voor anale problematiek is gevestigd op locatie Eindhoven Het Proctologisch Centrum Máxima (Centrum voor anale problematiek)

Nadere informatie

Liesbreukoperatie. Chirurgie

Liesbreukoperatie. Chirurgie 1/5 Chirurgie Liesbreukoperatie Inleiding Deze informatiefolder gaat over de chirurgische behandeling van een liesbreuk. Foto's over de behandeling staan in de digitale folder op de website: www.chirurgenwinterswijk.nl.

Nadere informatie

Ontstoken zweetklier (Hidradenitis)

Ontstoken zweetklier (Hidradenitis) Ontstoken zweetklier (Hidradenitis) Uw behandelend arts heeft een ontsteking van een zweetklier (hidradenitis) bij u geconstateerd. In deze folder vindt u informatie over deze aandoening en de behandelingsmogelijkheden

Nadere informatie

Fistel bij de anus. fistula ani. Chirurgie. Locatie Hoorn/Enkhuizen

Fistel bij de anus. fistula ani. Chirurgie. Locatie Hoorn/Enkhuizen Fistel bij de anus fistula ani Chirurgie Locatie Hoorn/Enkhuizen Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan een fistel bij de anus. Deze folder geeft u informatie over een fistel bij de anus en de behandeling

Nadere informatie

Haarnestcyste Sinus pilonidalis

Haarnestcyste Sinus pilonidalis Een haarnestcyste of sinus pilonidalis (sinus = holte, pilus = haar, nidus = nest) is een holte in de huid waar een haar of haren in gegroeid zijn. Een haarnestcyste zit vaak in de bilspleet. De aandoening

Nadere informatie

Liesbreukoperatie. Hernia Inguinalis. Een liesbreuk. Diagnose en onderzoek. De opname

Liesbreukoperatie. Hernia Inguinalis. Een liesbreuk. Diagnose en onderzoek. De opname Liesbreukoperatie Hernia Inguinalis In overleg met uw behandelend chirurg heeft u besloten een liesbreukoperatie te ondergaan in Gelre ziekenhuizen Apeldoorn. Deze folder geeft u informatie over een liesbreuk,

Nadere informatie

Besnijdenis (circumcisie)

Besnijdenis (circumcisie) Besnijdenis (circumcisie) Binnenkort wordt bij u of uw zoon een besnijdenis (circumcisie) verricht. In deze folder informeren wij u over de voorbereiding, de operatie en de nazorg. De uroloog of de chirurg

Nadere informatie

Inleiding Wat is een fistel bij de anus? Klachten Oorzaken

Inleiding Wat is een fistel bij de anus? Klachten Oorzaken FISTEL BIJ DE ANUS Inleiding Deze folder geeft u informatie over een fistel bij de anus en de behandeling daarvan. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor iedereen anders kan zijn. Deze folder

Nadere informatie

Verwijderen van de sternumdraden

Verwijderen van de sternumdraden Cardiothoracale chirurgie Verwijderen van de sternumdraden www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl CTC006 / Verwijderen van de sternumdraden / 10-10-2013

Nadere informatie

Besnijdenis (circumcisie)

Besnijdenis (circumcisie) Besnijdenis (circumcisie) 1 Binnenkort wordt bij u of uw zoon een besnijdenis (circumcisie) verricht. In deze folder informeren wij u over de voorbereiding, de operatie en de nazorg. De uroloog of de chirurg

Nadere informatie

Besnijdenis (Circumcisie)

Besnijdenis (Circumcisie) 1/5 Chirurgie Besnijdenis (Circumcisie) bij volwassenen Inleiding U wordt behandeld omdat de voorhuid van uw penis te nauw is. Bij een vernauwing van de voorhuid van de penis (phimosis) kan de voorhuid

Nadere informatie

Chirurgie. Patiënteninformatie. Kloofje in de anus. Fissura ani. Slingeland Ziekenhuis

Chirurgie. Patiënteninformatie. Kloofje in de anus. Fissura ani. Slingeland Ziekenhuis Chirurgie Kloofje in de anus i Patiënteninformatie Fissura ani Slingeland Ziekenhuis Algemeen Bij een bezoek aan de polikliniek heeft de chirurg u verteld dat hij u wil behandelen aan een kloofje in de

Nadere informatie

Fistel bij de anus (Perianale Fistel)

Fistel bij de anus (Perianale Fistel) Fistel bij de anus (Perianale Fistel) 1 Uw behandelend arts heeft bij u een fistel bij de anus geconstateerd. In deze folder vindt u informatie over deze aandoening en de behandelingsmogelijkheden. Wat

Nadere informatie

Haarnestcyste of sinus pilonidalis

Haarnestcyste of sinus pilonidalis Centrum voor Algemene Heelkunde Dr. Tom Feryn www.dokterferyn.be Haarnestcyste of sinus pilonidalis www.proctologiekliniek.be www.facebook.com/doktertomferyn www.youtube.com/doktertomferyn Wat is een haarnestcyste

Nadere informatie

Staaroperatie (Cataract)

Staaroperatie (Cataract) Oogheelkunde Staaroperatie (Cataract) Inleiding In overleg met uw behandelend oogarts ondergaat u binnenkort een staaroperatie. In deze brochure vindt u uitleg over staar en de gang van zaken voor, tijdens

Nadere informatie

Besnijdenis. In dagbehandeling

Besnijdenis. In dagbehandeling Besnijdenis In dagbehandeling Inleiding Binnenkort wordt bij u of bij uw zoon een besnijdenis (circumcisie) verricht. In deze folder leest u meer over de voorbereidingen op de operatie, de operatie en

Nadere informatie

Littekenbreuk. Chirurgie. mca.nl

Littekenbreuk. Chirurgie. mca.nl Littekenbreuk Chirurgie mca.nl Inhoudsopgave Wat is een littekenbreuk? 3 Voorbereiding 3 Opname 4 Ontharen 4 Tijdens de operatie 4 Na de operatie 5 Complicaties 5 Controleafspraak 5 Uw vragen 6 Kosten

Nadere informatie

zweetklieroperatie of hydradenitis

zweetklieroperatie of hydradenitis zweetklieroperatie of hydradenitis waarom deze folder? Bij u is een hydradenitis (ontsteking van het haarzakje of huidkliertje) vastgesteld. In deze folder leest u meer over de aandoening en de behandelingsmogelijkheden.

Nadere informatie

Fistel bij de anus (peri-anale fistel)

Fistel bij de anus (peri-anale fistel) Chirurgie Fistel bij de anus (peri-anale fistel) i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Bij een bezoek aan de polikliniek heeft de chirurg u verteld dat hij u wil behandelen aan een fistel

Nadere informatie

Poliklinische operatiekamer

Poliklinische operatiekamer CHIRURGIE Poliklinische operatiekamer Kleine ingrepen onder plaatselijke verdoving U heeft een afspraak op de Poliklinische operatiekamer. Datum: Tijd: uur U mag zich melden op de afgesproken dag en tijd

Nadere informatie

Behandeling van Aambeien (graad drie en vier)

Behandeling van Aambeien (graad drie en vier) Behandeling van Aambeien (graad drie en vier) Behandeling met een operatie In overleg met uw chirurg wordt u binnenkort in het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) behandeld voor aambeien. De aambeien worden operatief

Nadere informatie

Aambeien. Albert Schweitzer ziekenhuis april 2015 pavo 0334

Aambeien. Albert Schweitzer ziekenhuis april 2015 pavo 0334 Aambeien Albert Schweitzer ziekenhuis april 2015 pavo 0334 Inleiding U heeft een afspraak op de polikliniek Chirurgie, omdat u klachten heeft die waarschijnlijk door aambeien worden veroorzaakt. In deze

Nadere informatie

Chirurgie Plastische Chirurgie Urologie Ontslag en Nazorg

Chirurgie Plastische Chirurgie Urologie Ontslag en Nazorg Chirurgie Plastische Chirurgie Urologie Ontslag en Nazorg Uw ontslag uit het ziekenhuis en adviezen voor thuis Chirurgie Plastische Chirurgie Urologie Binnenkort mag u naar huis. De arts en verpleegkundige

Nadere informatie

Tennisarm / Golfersarm

Tennisarm / Golfersarm Tennisarm / Golfersarm Algemeen In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten dat bij u een kleine operatie aan de arm wordt verricht. In deze folder leest u hoe de operatie in Bernhoven wordt uitgevoerd.

Nadere informatie

Besnijdenis (circumcisie)

Besnijdenis (circumcisie) Afdeling: Onderwerp: Chirurgie Deze folder geeft u informatie over de besnijdenis (circumcisie). Bij een vernauwing van de voorhuid van de penis (phimosis) kan de voorhuid niet meer over de eikel worden

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Verwijderen van marisken Behandeling met een operatie. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Verwijderen van marisken Behandeling met een operatie. rkz.nl Patiënteninformatie Behandeling met een operatie rkz.nl In overleg met uw chirurg wordt u binnenkort in het Rode Kruis ziekenhuis (RKZ) geopereerd aan zogenoemde marisken. Marisken zijn kleine huidflapjes

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Perianale fistel. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Perianale fistel. rkz.nl Patiënteninformatie Perianale fistel rkz.nl Behandeling met een operatie In overleg met uw chirurg wordt u binnenkort in het RKZ geopereerd aan een perianale fistel. U wordt voor deze ingreep voor één

Nadere informatie

Behandeling van marisken

Behandeling van marisken Chirurgie Behandeling van marisken www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl CHI061 / Behandeling van marisken / 17-07-2014 2 Behandeling van marisken

Nadere informatie

Circumcisie (besnijdenis) bij volwassenen

Circumcisie (besnijdenis) bij volwassenen CHIRURGIE/UROLOGIE Circumcisie (besnijdenis) bij volwassenen BEHANDELING Circumcisie (besnijdenis) bij volwassenen In overleg met uw behandelend arts hebt u besloten om een besnijdenis te laten uitvoeren.

Nadere informatie

Ontsteking van een zweetklier

Ontsteking van een zweetklier Ontsteking van een zweetklier Deze folder geeft u globale informatie over een ontsteking van een zweetklier en hoe dit kan worden behandeld. Het is goed u te realiseren dat bij het vaststellen van een

Nadere informatie

Chirurgie. Zweetklierontsteking.

Chirurgie. Zweetklierontsteking. Chirurgie Zweetklierontsteking www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Ligging en functie... 3 Zweetklierontsteking... 4 Diagnose en onderzoek... 4 Behandelingsmogelijkheden... 4 Operatie... 5 Mogelijke complicaties...

Nadere informatie

Kloofje in de anus Fissura ani)

Kloofje in de anus Fissura ani) Kloofje in de anus Fissura ani) Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht van de klachten en oorzaak van een fissura ani (kloofje in de anus) en de meest gebruikelijke behandelingsmogelijkheden.

Nadere informatie

Galblaasverwijdering. (cholecystectomie) Chirurgie. Locatie Hoorn/Enkhuizen

Galblaasverwijdering. (cholecystectomie) Chirurgie. Locatie Hoorn/Enkhuizen Galblaasverwijdering (cholecystectomie) Chirurgie Locatie Hoorn/Enkhuizen Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan uw galblaas. Deze folder geeft u informatie over de galblaasoperatie en hoe uw ziekenhuisopname

Nadere informatie

Fistel bij de anus. Proctologisch Centrum Máxima

Fistel bij de anus. Proctologisch Centrum Máxima Fistel bij de anus Proctologisch Centrum Máxima Proctologisch Centrum Máxima (Centrum voor anale problematiek) in Eindhoven is onderdeel van Máxima Medisch Centrum en is een samenwerkingsverband tussen

Nadere informatie

Inleiding Wat is een fissura ani? Wat is de oorzaak? Wat voor klachten geeft een fissura ani? Zijn er nog onderzoeken nodig?

Inleiding Wat is een fissura ani? Wat is de oorzaak? Wat voor klachten geeft een fissura ani? Zijn er nog onderzoeken nodig? Fissura ani 1 Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht van de klachten en oorzaak van een fissura ani en de meest gebruikelijke behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat bij

Nadere informatie

Circumcisie (besnijdenis)

Circumcisie (besnijdenis) 1/6 Urologie Circumcisie (besnijdenis) bij volwassenen Inleiding U wordt behandeld omdat de voorhuid van uw penis te nauw is. Bij een vernauwing van de voorhuid van de penis (phimosis) kan de voorhuid

Nadere informatie

Operatieve behandeling van aambeien

Operatieve behandeling van aambeien Operatieve behandeling van aambeien Klinisch Polikliniek chirurgie Behandeling van aambeien Inleiding In deze brochure vindt u informatie over het ontstaan van aambeien en de verschillende behandelingsmethoden.

Nadere informatie

Zweetklierontsteking. Hidradenitis

Zweetklierontsteking. Hidradenitis Zweetklierontsteking Hidradenitis Uw huisarts arts heeft u voor de behandeling van een zweetklierontsteking naar de afdeling heelkunde van CWZ verwezen. Deze folder geeft u informatie over wat de chirurg

Nadere informatie

Liposculpture. Correctie van de contouren van het lichaam

Liposculpture. Correctie van de contouren van het lichaam Liposculpture Correctie van de contouren van het lichaam Inhoudsopgave Inleiding 3 Wat is liposculpture 3 Vóór de operatie 3 De opname 4 Wat gebeurt er bij de operatie 4 Na de operatie 5 Mogelijke complicaties

Nadere informatie

Behandeling van een anale fissuur

Behandeling van een anale fissuur Chirurgie Behandeling van een anale fissuur www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl CHI060 / Behandeling van een anale fissuur / 17-07-2014 2 Behandeling

Nadere informatie

Zweetklierontsteking

Zweetklierontsteking Afdeling: Onderwerp: Chirurgie 1 Inleiding Deze folder geeft u informatie over ontsteking van een zweetklier (hydradenitis) en de behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk

Nadere informatie

Een kloofje in de anus

Een kloofje in de anus Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Chirurgie Een kloofje in de anus 1 Een kloofje in de anus In deze brochure kunt u lezen hoe een kloofje in de anus ontstaat en

Nadere informatie

Laserbehandeling bij anale fistel

Laserbehandeling bij anale fistel Laserbehandeling bij anale fistel Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De chirurg heeft met u besproken dat u een anale fistel heeft. Hiervoor krijgt u een laserbehandeling.

Nadere informatie

Scheelzien. Oogheelkunde

Scheelzien. Oogheelkunde 1/5 Oogheelkunde Scheelzien Inleiding Scheelzien betekent dat twee ogen niet meer samen op één punt gericht staan. Er zijn verschillende manieren van scheel kijken. Zo kan het afwijkende oog naar binnen

Nadere informatie

Buikwandcorrectie. Plastische chirurgie

Buikwandcorrectie. Plastische chirurgie 1/5 Plastische chirurgie Buikwandcorrectie Inleiding Door extreme vermagering, zwangerschappen, veroudering of operaties kan de buikwand zo ernstig verslappen dat een hangbuik ontstaat. Een hangbuik kan

Nadere informatie

Perianale fistel. Behandeling met een operatie. mca.nl

Perianale fistel. Behandeling met een operatie. mca.nl Perianale fistel Behandeling met een operatie mca.nl Inhoudsopgave Wat is een perianale fistel? 3 Voorbereiding op de ingreep 3 Behandeling van een perianele fistel 4 Behandeling van een oppervlakkige

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Dogear correctie. Polikliniek Plastische Chirurgie

PATIËNTEN INFORMATIE. Dogear correctie. Polikliniek Plastische Chirurgie PATIËNTEN INFORMATIE Dogear correctie Polikliniek Plastische Chirurgie 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze informatiefolder wil de polikliniek Plastische Chirurgie van het Maasstad Ziekenhuis u

Nadere informatie

Wilt u deze brochure zorgvuldig doorlezen en meenemen bij uw opname.

Wilt u deze brochure zorgvuldig doorlezen en meenemen bij uw opname. 1/7 Chirurgie Liesbreukoperatie Inleiding Deze informatiefolder gaat over de chirurgische behandeling van een liesbreuk. Foto's over de behandeling staan in de digitale folder op de website: www.chirurgenwinterswijk.nl.

Nadere informatie

Galblaasverwijdering. Chirurgie. alle aandacht. (cholecystectomie)

Galblaasverwijdering. Chirurgie. alle aandacht. (cholecystectomie) Galblaasverwijdering (cholecystectomie) Chirurgie alle aandacht Galblaasverwijdering Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan uw galblaas. Deze folder geeft u informatie over de galblaasoperatie en

Nadere informatie

Chirurgie/Urologie. Circumcisie (besnijdenis) bij volwassenen

Chirurgie/Urologie. Circumcisie (besnijdenis) bij volwassenen Chirurgie/Urologie Circumcisie (besnijdenis) bij volwassenen BEHANDELING Circumcisie (besnijdenis) bij volwassenen In overleg met uw behandelend arts hebt u besloten om een besnijdenis te laten uitvoeren.

Nadere informatie

Ooroperatie. Keel- neus- en oorheelkunde

Ooroperatie. Keel- neus- en oorheelkunde 1/5 Keel- neus- en oorheelkunde Ooroperatie Inleiding Uw Keel- Neus- Oorarts heeft voorgesteld om uw oorklachten te behandelen met een operatie. Deze folder heeft tot doel om u wat informatie te geven

Nadere informatie

Borstvorming bij de man

Borstvorming bij de man Borstvorming bij de man Chirurgie Beter voor elkaar 2 Inleiding Deze folder geeft u informatie over borstvorming bij de man (gynaecomastie) en de behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren

Nadere informatie

Zweetklierontsteking. Hidradenitis

Zweetklierontsteking. Hidradenitis Zweetklierontsteking Hidradenitis 2 Uw huisarts arts heeft u voor de behandeling van een zweetklierontsteking naar de afdeling heelkunde van het CWZ verwezen. Deze folder geeft u informatie over wat de

Nadere informatie

Besnijdenis (circumcisie)

Besnijdenis (circumcisie) Besnijdenis (circumcisie) Chirurgie Beter voor elkaar 2 Deze folder geeft u informatie over de besnijdenis (circumcisie). Bij een vernauwing van de voorhuid van de penis (phimosis) kan de voorhuid niet

Nadere informatie

Poliklinische operaties Plastische Chirurgie

Poliklinische operaties Plastische Chirurgie Poliklinische operaties Plastische Chirurgie Albert Schweitzer ziekenhuis Afdeling Plastische Chirurgie december 2013 pavo 1005 U heeft een afspraak voor een poliklinische operatie op de polikliniek Plastische

Nadere informatie

Opheffen van een darmstoma

Opheffen van een darmstoma Chirurgie Opheffen van een darmstoma www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud De behandeling... 3 Voorbereidingen... 3 Pre-operatieve screening en anesthesie... 3 Opnamedatum... 4 De opname... 4 Voorafgaande

Nadere informatie

Perianaal abces. Chirurgische drainage. mca.nl

Perianaal abces. Chirurgische drainage. mca.nl Perianaal abces Chirurgische drainage mca.nl Inhoudsopgave Wat is een perianaal abces? 3 Voorbereiding op de ingreep 3 De ingreep 4 Wat kunt u na de ingreep verwachten? 5 Verzorging van de wond 5 Complicaties

Nadere informatie

Opheffen van een stoma. Chirurgie

Opheffen van een stoma. Chirurgie Opheffen van een stoma Chirurgie Inleiding U heeft bij een vorige operatie een darmstoma gekregen. In overleg met de chirurg is besloten dit stoma op te heffen. In deze folder leest u meer over de gang

Nadere informatie

Weer naar huis na een dikke darmoperatie

Weer naar huis na een dikke darmoperatie Weer naar huis na een dikke darmoperatie U heeft een darmoperatie ondergaan en mag nu naar huis. Daarom ontvangt u deze folder. In deze folder is algemene informatie opgenomen die van belang is wanneer

Nadere informatie

Aambeien. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Aambeien. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Aambeien Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U heeft een afspraak op de polikliniek Chirurgie, omdat u klachten heeft die waarschijnlijk door aambeien worden veroorzaakt.

Nadere informatie

Besnijdenis. In dagbehandeling. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Besnijdenis. In dagbehandeling. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Besnijdenis In dagbehandeling Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Binnenkort wordt bij u of bij uw zoon een besnijdenis (circumcisie) verricht. In deze folder leest

Nadere informatie

Carpale tunnelsyndroom. (chirurgie)

Carpale tunnelsyndroom. (chirurgie) Carpale tunnelsyndroom (chirurgie) Inhoudsopgave Inleiding 3 Wat is het carpale tunnelsyndroom 3 Oorzaken 3 Onderzoek 4 Vóór de operatie 4 De opname 5 De operatie 5 Na de operatie 5 Leefregels na de operatie

Nadere informatie

Weer naar huis - algemeen

Weer naar huis - algemeen Verpleegafdeling A2 Weer naar huis - algemeen i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Binnenkort mag u naar huis. De verpleegkundige heeft u adviezen gegeven over wat u kunt doen om verder

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Een liesbreukoperatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Een liesbreukoperatie Refaja Ziekenhuis Stadskanaal Een liesbreukoperatie EEN LIESBREUKOPERATIE INLEIDING Deze folder geeft u informatie over een liesbreuk en de meest gebruikelijke behandelingsmogelijkheden. Het is goed u

Nadere informatie

Kloofje in de anus (Fissura ani)

Kloofje in de anus (Fissura ani) Kloofje in de anus (Fissura ani) Chirurgie Beter voor elkaar 2 Inleiding Deze folder geeft u informatie over een kloofje in de anus en de behandelings mogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor

Nadere informatie

Sterilisatie bij de man (vasectomie)

Sterilisatie bij de man (vasectomie) 1/5 Chirurgie Sterilisatie bij de man (vasectomie) Inleiding In overleg met (uw partner en) uw huisarts heeft u besloten een sterilisatie te ondergaan. Deze patiëntenfolder bevat hierover informatie. Het

Nadere informatie

Thuis herstellen na een darmoperatie. Chirurgie

Thuis herstellen na een darmoperatie. Chirurgie Thuis herstellen na een darmoperatie Chirurgie Onlangs heeft u in het ziekenhuis een darmoperatie ondergaan volgens het versneld herstel programma. Deze folder informeert u over de herstelperiode na de

Nadere informatie

Zweetklieroperatie. Albert Schweitzer ziekenhuis Afdeling Chirurgie maart 2015 pavo 0315

Zweetklieroperatie. Albert Schweitzer ziekenhuis Afdeling Chirurgie maart 2015 pavo 0315 Zweetklieroperatie Albert Schweitzer ziekenhuis Afdeling Chirurgie maart 2015 pavo 0315 Inleiding U heeft een afspraak op de polikliniek Chirurgie omdat u een zweetklierontsteking heeft. In deze folder

Nadere informatie

Verwijderen van marisken

Verwijderen van marisken Verwijderen van marisken Behandeling met een operatie mca.nl Inhoudsopgave Wat zijn marisken? 3 Verwijderen van marisken 3 Voorbereiding op de ingreep 4 De ingreep 4 Wat kunt u na de operatie verwachten?

Nadere informatie

Liesbreukoperatie: In één dag bezoek aan de

Liesbreukoperatie: In één dag bezoek aan de 1/7 Chirurgie Liesbreukoperatie: In één dag bezoek aan de chirurg en behandeling (One Stop Shop) Inleiding U heeft zich voor onderzoek en behandeling van een liesbreuk via de huisarts aangemeld bij de

Nadere informatie

Liesbreukoperatie bij volwassenen

Liesbreukoperatie bij volwassenen Liesbreukoperatie bij volwassenen Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht van de klachten veroorzaakt door een liesbreuk. Ook worden de meest gebruikelijke behandelingsmogelijkheden besproken.

Nadere informatie

Introïtusplastiek. De ingang van de vagina ruimer maken

Introïtusplastiek. De ingang van de vagina ruimer maken Introïtusplastiek De ingang van de vagina ruimer maken Inleiding De gynaecoloog heeft met u besproken dat de ingang van uw vagina (schede) ruimer gemaakt gaat worden. Dit wordt een introïtusplastiek genoemd.

Nadere informatie

Introïtusplastiek De ingang van de vagina ruimer maken

Introïtusplastiek De ingang van de vagina ruimer maken Introïtusplastiek De ingang van de vagina ruimer maken Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Uw gynaecoloog heeft met u besproken dat de ingang van uw vagina (schede)

Nadere informatie

Leefregels na operatie aan verwijde slagader via de buik (AAA)

Leefregels na operatie aan verwijde slagader via de buik (AAA) Leefregels na operatie aan verwijde slagader via de buik (AAA) Inleiding U heeft een operatie ondergaan aan een verwijding van de buikslagader. Hierdoor heeft u een buikwond die tijd nodig heeft om te

Nadere informatie

Borstvorming bij de man. Gynaecomastie

Borstvorming bij de man. Gynaecomastie Borstvorming bij de man Gynaecomastie 2 Uw behandelend arts heeft u voor een toenemende borstvorming (gynaecomastie) naar de poli heelkunde van het CWZ verwezen. Deze folder geeft u informatie over wat

Nadere informatie

Het verwijderen van gebitselementen. door de kaakchirurg onder plaatselijke verdoving

Het verwijderen van gebitselementen. door de kaakchirurg onder plaatselijke verdoving Het verwijderen van gebitselementen door de kaakchirurg onder plaatselijke verdoving Inleiding Er worden bij u één of meerdere tanden of kiezen (gebitselementen) verwijderd. Er kunnen verschillende redenen

Nadere informatie

Chirurgie. Liesbreukoperatie. Hernia inguinalis

Chirurgie. Liesbreukoperatie. Hernia inguinalis Chirurgie Liesbreukoperatie Hernia inguinalis Inleiding Deze folder geeft u informatie over een liesbreuk en de meest gebruikelijke behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk,

Nadere informatie