f.de heer ir. B.L.A.M. Veldman te Leiden; architect (tevens zitting hebbend in de Monumentenbeheercommissie);

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "f.de heer ir. B.L.A.M. Veldman te Leiden; architect (tevens zitting hebbend in de Monumentenbeheercommissie);"

Transcriptie

1 JAARVERSLAG MONUMENTENCOMMISSIE gemeente Leiden 998.Inleiding De gemeentelijke Monumentencommissie is ingesteld in 982. Dit is het zeventiende jaarverslag. Het jaarverslag is opgebouwd uit de volgende onderwerpen: samenstelling, secretariaat, werkzaamheden commissie en tot slot een evaluatie. 2.Samenstelling Commissie Per januari 998 hadden de volgende personen zitting in de commissie: a.de heer mr. P. Olivier te Oegstgeest, voorzitter; jurist, specifiek deskundig op het gebied van de ruimtelijke ordening, volkshuisvesting en unificatie bouwvoorschriften (tevens voorzitter van de Monumentenbeheercommissie); b.mevrouw ir. M.C. van der Meer, voormalig architect en docent bij de Technische Universiteit te Delft (tevens lid van de Monumentenbeheercommissie en zitting hebbend als lid c.q. plaatsvervangend lid in de Welstandscommissie). c.de heer drs. J.F.Dröge te Leiden; bouwhistoricus; benoemd op aanbeveling van de Vereniging Oud Leiden; d.de heer ir. J.G. Wegner te Delft; docent stedenbouwgeschiedenis en stedenbouwkundige monumentenzorg aan de Technische Universiteit te Delft; e.de heer R.J. van Cruijsen te Leiden; oud-lid van de gemeenteraad; antiquair, tevens binnenhuis-architect; f.de heer ir. B.L.A.M. Veldman te Leiden; architect (tevens zitting hebbend in de Monumentenbeheercommissie); g.de heer drs. H.M.H. van de Schoor te Den Haag; docent architectuurgeschiedenis bij de vakgroep kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit te Leiden (tevens zitting hebbend in de Monumentenbeheer-commissie); h.de heer drs. E.G. van Welie te Den Haag; uitgever en architectuurhistoricus (benoemd op aanbeveling van het Overleg Cultureel Erfgoed Leiden (OCEL), waarin onder andere vertegenwoordigd zijn de Stichting Diogenes Leiden, de Stichting Industrieel Erfgoed Leiden (STIEL) en Stichting Levend Ambacht Leiden (STAL). Op december 998 trad de heer mr. P. Olivier, als voorzitter van de Monumentencommissie af. Hij maakte vanaf de start in 982 deel uit van de Monumentencommissie. Tijdens de afscheidsreceptie werd hem door de heer mr. C.H. Goekoop, scheidend Burgemeester, de gouden speld van de gemeente Leiden uitgereikt voor zijn vele verdiensten voor de stad. Mevrouw M.C. van der Meer zou op december 998 eveneens afscheid hebben genomen als lid van de Monumentencommissie. Helaas overleed zij onverwacht op 6 december 998. Op haar verzoek gingen de geplande activiteiten voor het afscheid van P. Olivier door. Aan het begin van de bijeenkomst op december werd haar overlijden herdacht. De afscheidsreceptie werd gehouden in de Koffiekamer van het Stadhuis.

2 3.Secretariaat Het secretariaat bestond uit de heer drs. B.A.M. Rijsbergen (secretaris van de monumentencommissie) met ondersteuning van mevrouw drs. M. van Riel en mevrouw S. Lem-Langedijk, medewerkers van de afdeling Monumentenzorg. 4.Werkzaamheden van de commissie a.algemeen De commissie heeft in 998 zeven maal vergaderd, te weten de vergaderingen 6 tot en met 22 ( februari, maart, april, 3 juni, 9 augustus, 7 oktober en 2 december). Alle vergaderingen waren openbaar en van te voren aangekondigd in de gemeentelijke advertentie. Daarnaast werden drie vergaderingen in beslotenheid gevoerd t.w. op 2 juli, 6 september en 2 december 998. b.systematische inventarisatie binnenstad Er zijn dit jaar vijf wandelingen gemaakt in het kader van de systematische inventarisatie van de binnenstad. Voor 270 panden was de eerste beoordeling van dien aard dat een plaatsingsadvies is of zal worden voorbereid. Door een delegatie van de commissie is de inventarisatie van de binnenstad met twee extra wandelingen afgerond. Alle vergaderingen zijn voor een belangrijk deel besteed aan het vaststellen van adviezen. Tijdens de inventariserende wandelingen van de commissie werden in 998 in totaal 289 panden als potentieel monument aangewezen. In bijlage staat per vergadering aangegeven welke adviezen werden vastgesteld. Na afronding van de inventarisatie van de binnenstad heeft de commissie een begin gemaakt met de inventarisatie van de van belang zijnde panden buiten de singels, waarbij panden in de gebieden Rijnsburgerweg en Maredijkbuurt als eerste zijn beoordeeld op hun beschermenswaardigheid. c.collegebesluiten en bezwaarschriftenprocedure In bijlage 2 staan de 74 door B&W besloten plaatsingen op de gemeentelijke monumentenlijst. Eind 998 waren er 220 gemeentelijke monumenten. Er zijn (ter vergelijking) 24 rijkmonumenten en provinciaal monument. Door het College werd nog geen besluit genomen over de Meelfabriek. Een principe-besluit kan eerst verwacht worden in het voorjaar van 999. Er is hierover een brede maatschappelijke discussie gevoerd, met onder meer bijeenkomsten op 30 november en 8 december 998. Er werden geen bezwaren tegen plaatsing op de monumentenlijst door pand-eigenaren ingediend. Door enkele eigenaren werden wel kanttekeningen in het kader van de zienswijze-procedure geplaatst maar in individuele gesprekken werden vragen en onzekerheden weggenomen. De commissie Beroepen Bezwaarschriften dient nog tot een uitspraak te komen tegen het bezwaarschrift uit 997 m.b.t. Kraaierstraat 8. d.incidentele verzoeken en bijzonderheden - incidentele verzoeken: De commissie heeft op verzoek van derden de beschermenswaardigheid van de volgende panden beoordeeld: Maredijk 5, Maredijk 34a en Rijnstraat 5/Gortestraat. Architect de heer T. Mulder diende het verzoek in voor bescherming van Hoge Rijndijk De monumentencommissie heeft hierop met uitzondering van Maredijk 34a inmiddels een positief plaatsingsadvies uitgebracht.

3 Stichting Accolade diende een verzoek in tot plaatsing op de monumentenlijst voor het pand Rapenburg. Hierover zal de commissie in 999 een plaatsingingsadvies uitgebracht worden. In februari 998 is een vergadering besteed aan alle door STIEL ingediende en nog te beoordelen verzoeken met betrekking tot beschermenswaardigheid van: Rijnsburgersingel 78/79, Lammermarkt -3-5, Lammermarkt 6-63, Lege Werfsteeg 0, Kort Rapenburg 4, Haarlemmerstraat 54 en Hogewoerd 6. Door de monumentencommissie werden de panden Haarlemmerstraat 54, Maredijk 34a en Hogewoerd 6 niet beschermenswaardig gevonden. Een oordeel over de twee electriciteitshuisjes is voor behandeling aangehouden. Deze zullen in samenhang van de andere electriciteitshuisjes worden beoordeeld in 999. Inmiddels heeft het College een besluit genomen om tot plaatsing op de gemeentelijke monumentenlijst over te gaan van de door STIEL voorgedragen panden t.w. Nieuwe Rijn 39-40, Doezastraat /b, fabrieksschoorsteen achter Haarlemmerstraat 247, Kort Rapenburg 4, Legewerfsteeg 0 en Rijnsburgersingel bijzonderheden: Er werd bericht ontvangen dat de heer D. Krantz, oud-commissielid vanaf de start van de Monumentencommissie tot januari 985, op 25 september 998 is overleden. Namens de commissie heeft de voorzitter de gevoelens van deelneming overgebracht aan de nabestaanden. Er heeft in februari 998 een themadiscussie in het College met het hoofd Monumentenzorg en de secretaris van de Monumentencommissie plaatsgevonden, over de plaatsing van panden op de monumentenlijst. Daarbij is afgesproken na de portefeuillewisseling in december van dit jaar de werkwijze en toetsingscriteria met de nieuwe portefeuillehouder, de heer A. Pechtold, en de overige collegeleden tegen het licht te houden. Monumenten Selectie Project Zuid Holland (MSP); Er is vertraging ontstaan in de besluitvorming voor de 99 panden welke op de Rijksmonumentenlijst zullen worden geplaatst door het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen. Verwacht wordt dat dit in 999 zijn beslag zal krijgen. De commissie heeft na evaluatie haar werkwijze en de toetsingscriteria verder aangescherpt. Er zal onder meer meer nadruk gelegd worden op een helderder waardering. Toetsing heeft plaatsgevonden inzake de beschermenswaardigheid van de Hortus. Er is positief advies uitgebracht over de Oranjerie, vakwerkschuur, 2 bruggen en kassencomplex met victoriakas. Het spiritusgebouw wordt uitgesloten van bescherming omdat hiervoor reeds een sloopvergunning door het College werd afgegeven. Op verzoek van STIEL werd medewerking verleend aan het uitzetten van een wandel- en fietsroute lang een 20-tal industriële monumenten. Dit werd door de gemeente Leiden, de ANWB, STIEL en VVV- Leiden-Promotie samen gefinancierd. Van deze route is een boekje verschenen. De officiële opening van deze route werd op 2 oktober 998 verricht door Burgemeester mr. C.H. Goekoop. De feestelijkheden vonden plaats bij het voormalig Zuid-Hollandsch Bier-depot, Nieuwe Rijn 82 te Leiden.

4 d. Herinrichting openbare ruimte In het verslagjaar heeft de commissie zich verschillende malen beziggehouden met de (pre-)adviezen voor herinrichting van de openbare ruimten in het beschermd stadsgezicht. De volgende herinrichtingsplannen zijn getoetst: Pieterswijk, Breestraat, Kort Galgewater, Oude Singel, Vliet, Nieuwe Rijn/Botermarkt. Geconstateerd moet worden dat er verschil van interpretatie en inzicht blijft bestaan over de toepassing van m.n. het elleboogverband en de hergebruik van historisch bestratingsmateriaal. Na herhaald aandringen op beantwoording van de brief geeft het College in zijn brief van 30 oktober 998 aan zich opnieuw beraden te hebben op de uitwerking van de uitgangspunten neergelegd in de nota Buitenruimte Binnenstad. Naar aanleiding van deze brief heeft de monumentencommissie per brief aangegeven hoe deze brief door de commissie geïnterpreteerd wordt, zodat hierover later niet opnieuw misverstanden ontstaan. De lijn van het beoordelen van (pre-)adviezen van herinrichting openbare ruimten zal in 999 worden voortgezet. De commissie blijft het als haar taak zien hierin een adviserende rol te vervullen. Zie ook bijlage III (taakomschrijving Monumentencommissie). 5.Evaluatie De commissie is verheugd dat door extra inzet van menskracht de inventarisatie van de binnenstad met het waarderen van de laatste twee wijken, t.w. Noordvest-Oost en Havenwijk, is afgerond. In 999 zullen hiervoor plaatsingsadviezen worden gemaakt. Het ligt in het voornemen in 999 de inventarisatie van de historische (invals-) wegen aan te pakken m.n. Singels, Hoge Rijndijk, Haarlemmerweg/Maredijk, Jan van Goyenkade/Schelpenkade/Heren-straat, Lage Rijndijk, Haagweg/Rijndijk, Morsweg/Hoge Morsweg, Rijn- en Schiekade en Vlietweg. Andere aandachtsgebieden voor de commissie zijn Maredijkbuurt, omgeving Pesthuis, Boerhaavelaan/omgeving Leidse Hout, Leiden Noord: Zeeheldenbuurt/de Kooi/Noorderkwartier en "nieuw" beschermd stadsgezicht (zuidelijke ring rond de binnenstad). Nu de ambtelijke ondersteuning voldoende gestalte heeft gekregen zal de commissie in het komende jaar enige algemene zaken nader uitwerken, waar nodig in de vorm van subcommissies. De commissie denkt daarbij aan de volgende onderwerpen: -Voortzetten discussie criteria en werkwijze van de commissie; -Het voeren van een principiële discussie over de beschermenswaardigheid van (uit de put) gerestaureerde panden; - Het voeren van een principiële discussie over de beschermenswaardigheid van standbeelden en straatmeubilair; -Inventarisatie beschermenswaardige panden langs de historische invalswegen, in het gebied "nieuw" beschermd stadsgezicht en de wijken rondom de binnenstad; -Wijziging van de Monumentenverordening; -Scholing van (nieuwe) commissieleden. Vanzelfsprekend is de commissie gaarne bereid dit verslag toe te lichten. Leiden, 20 januari 999 de secretaris,de voorzitter,

5 Bijlage Behandelde adviezen in de vergaderingen van de Monumentencommissie: februari 998: Dwarshavenstraat 7, complex Ververstraat 5-59, Pelicaanstoren. maart 998: 4e Binnenvestgracht 8, 9,, 4, 6, 7, 8, 9, 2, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 30, 3, 32, 36, 37, 38, 39, 40, 4, 43, 44. april 998: pre-advies herinrichtingsplan Vliet, pre-advies herinrichtingsplan Oude Singel. Nieuwe Rijn 39-40, Doezastraat /b, fabrieksschoorsteen achter Haarlemmerstraat 247, Kort Rapenburg 4, Rijnsburgerweg 78-79, Levendaal 9, 99,0-03, 9, 23, 35, 37, 43/43a, 69, 83, juni 998: pre-advies herinrichtingsplan Nieuwe Rijn/Botermarkt. Levendaal 29, 65, 67, 69, Korevaarstraat 4, 28 en complex Cathrijnestraat -6, Korevaarstraat 32, 34, Kraaierstraat 25, 27, Maredijk 5, Legewerfsteeg 0. 2 juli 998; Rijnstraat 5/Gortestraat. 9 augustus 998: herinrichtingsplan Oude Singel. Kraaierstraat 30, 32, 38, Rijnstraat 8, 20, 26, Breestraat 36, complex Geregracht 8-36, 3, 5, 7, 39-43, Rapenburg september 998; pre-advies herinrichtingsplan Nieuwe Rijn/Botermarkt. 7 oktober 998: Geregracht 8, Rijnstraat 22, 24, Gortestraat 47 t/m 57 en Haverstraat 42 t/m 52, Hoge Rijndijk 256, 258, Langebrug 54/Ketelboetersteeg 27/27a, Levendaal 63/63a hoek Oranjeboomstraat, Nonnensteeg 4, 6, 8, 20, complex Oranjeboomstraat 2/2a, 4/4a, 6/6a, 8/8a, 0/0a, 2, Rapenburg 08/Herensteeg 4, Levendaal 8 hoek Gerestraat 2, Levendaal 89, Morsstraat december 998: Hortus (Oranjerie, vakwerkschuur, bruggen, kassencomplex en spiritusgebouw), Oude Singel 62, Morsstraat 6, 24, 25(/Kruisstraat 2), 26, 29, 32, 34, 36, 38, 40 en 44, Kruisstraat 0.

6 Bijlage 2 Door B&W geplaatste panden op de gemeentelijke monumentenlijst in 998: Mon. nr.adres: kad.nr. B&W datum/besluitnr.: 074 Hoge Rijndijk 5 M Hoge Rijndijk 7M Hoge Rijndijk 306 T Hoge Rijndijk T 475/ Wielmakersteeg 2 D Hoge Rijndijk 3 M Dwarshavenstraat C Dwarshavenstraat 3 C Dwarshavenstraat 5 C Westhavenstraat 2 C Westhavenstraat 4 C Oude Herengracht 0 C Groenoordsplein K Havenkade 4/4a C Havenkade 5/5a C Groenoordsplein 3a/Musschenbroekstraat 3 K Musschenbroekstraat 3/Groenoordsplein 3a K Haarlemmerweg 45/45a K Haarlemmerweg 46 K Haarlemmerweg 47/47a K Haarlemmerweg 48 K Vollersgracht 22 H Vollersgracht 24 H Wielmakersteeg 6 D Wielmakersteeg 8 D Wielmakersteeg 0 D e Binnenvestgracht 8/hoek Pakhuisstraat D e Binnenvestgracht 9 D e Binnenvestgracht D e Binnevestgracht 4 D e Binnenvestgracht 6 D e Binnenvestgracht 7 D e Binnenvestgracht 9 D e Binnenvestgracht 2 D e Binnenvestgracht 22 D e Binnenvestgracht 23 D e Binnenvestgracht 24 D e Binnenvestgracht 25 D e Binnenvestgracht 26 D e Binnenvestgracht 27 D e Binnenvestgracht 28 D e Binnenvestgracht 30 D e Binnenvestgracht 3 D e Binnenvestgracht 32 D e Binnenvestgracht 36 D e Binnenvestgracht 37 D e Binnenvestgracht 38 D

7 20 4e Binnenvestgracht 39 D e Binnenvestgracht 40 D e Binnenvestgracht 4 D e Binnenvestgracht 43 D e Binnenvestgracht 44 D Oosthavenstraat 2C Oosthavenstraat 4C Oosthavenstraat 6C Botermarkt 8 G Oude Herengracht 24 C Ververstraat 0/0a C 245 A/A Oude Herengracht 9 C Gortestraat 40 D Ververstraat 6 C Haven 58 C Haven 56 C Pelicaanstoren F e Binnenvestgracht 8 D Kraaierstraat 25 E Kraaierstraat 27 E Legewerfsteeg 0 H Maredijk 5 L 547 D Levendaal 29/29a E Levendaal 65 E Levendaal 67 E Levendaal 69 E Korevaarstraat 4/4a E 384/ Korevaarstraat 32 E Korevaarstraat 34 E Korevaarstraat 28 E Cathrijnestraat E Cathrijnestraat 2/2a E Cathrijnestraat 3/3a E Cathrijnestraat 4/4a E Cathrijnestraat 5/5a E Cathrijnestraat 6/6a E Kort Rapenburg 4 G Doezastraat -b E Nieuwe Rijn I Haarlemmerstraat 247-fabrieksschoorsteen H Rijnsburgersingel L Levendaal 9 E Levendaal 99 E Levendaal 0-03 E Levendaal 23 D Levendaal 35 D Levendaal 37 D Levendaal 43/43a D 878 A/A Levendaal 69 D Levendaal 83 D Levendaal 95a,b,c,d D Levendaal 9 D Rapenburg 30 G Geregracht 39,39a,4,4a,43,43a (complex) E 599/600/

8 74Geregracht 8 E Geregracht 0 E Geregracht 2 E Geregracht 4 E Geregracht 6 E Rijnstraat 5 hoek Gortestraat D Ververstraat 2C Rijnstraat 8 hoek 3e Gortestraat D Rijnstraat 20 hoek 3e GortestraatD Rijnstraat 26D Kraaierstraat 30D Kraaierstraat 32D Kraaierstraat 38D Geregracht 8E Geregracht 20E Geregracht 22E Geregracht 24E Geregracht 26E Geregracht 28E Geregracht 32E Geregracht 34E Geregracht 36E Breestraat 36 G Schelpenkade 6M 8405 D/D Oude Herengracht 2/2a C Levendaal 8/Gerestraat 2E Oranjeboomstraat 4/Geregracht 3E Oranjeboomstraat 2 en 2aE Oranjeboomstraat 4 en 4aE Oranjeboomstraat 6 en 6aE Oranjeboomstraat 8 en 8aE Oranjeboomstraat 0 en 0aE Oranjeboomstraat 2E Gortestraat 47) D Gortestraat 49)D Gortestraat 5)D Gortestraat 53)D Gortestraat 55)D Gortestraat 57)complexD Haverstraat 42)D Haverstraat 44)D Haverstraat 46)D Haverstraat 48)D Haverstraat 50)D Haverstraat 52)D Rapenburg 08/Herensteeg 4G Levendaal 63/63a hoek OranjeboomstraatE Levendaal 89E Morsstraat 30B Langebrug 54/Ketelboetersteeg 27/27a,b,c.G Hoge Rijndijk 256 O Hoge Rijndijk 258 O Rijnstraat 22D Rijnstraat 24 D

9 27 Nonnensteeg 4 F Nonnensteeg 6 F Nonnensteeg 8 F Nonnensteeg 20 F

b. de heer drs. J.F. Dröge te Leiden; bouwhistoricus; benoemd op aanbeveling van de Vereniging Oud Leiden; (aftredend: 15 maart 2002)

b. de heer drs. J.F. Dröge te Leiden; bouwhistoricus; benoemd op aanbeveling van de Vereniging Oud Leiden; (aftredend: 15 maart 2002) JAARVERSLAG MONUMENTENCOMMISSIE gemeente Leiden 1999 1. Inleiding De gemeentelijke Monumentencommissie is ingesteld in 1982. Dit is het achttiende jaarverslag. Het jaarverslag is opgebouwd uit de volgende

Nadere informatie

JAARVERSLAG MONUMENTENCOMMISSIE 2001. Gemeente Leiden. Foto: Tekst: Uit de put gerestaureerde panden aan de Haverstraat

JAARVERSLAG MONUMENTENCOMMISSIE 2001. Gemeente Leiden. Foto: Tekst: Uit de put gerestaureerde panden aan de Haverstraat JAARVERSLAG MONUMENTENCOMMISSIE 2001 Gemeente Leiden Foto: Tekst: Uit de put gerestaureerde panden aan de Haverstraat 1. Inleiding De gemeentelijke Monumentencommissie is ingesteld in 1982. Dit is het

Nadere informatie

JAARVERSLAG MONUMENTENCOMMISSIE Gemeente Leiden 2005

JAARVERSLAG MONUMENTENCOMMISSIE Gemeente Leiden 2005 JAARVERSLAG MONUMENTENCOMMISSIE Gemeente Leiden 2005 Colofon Monumentencommissie Oplage: 135 ex. Druk: Stadsdrukkerij Leiden Foto voorpagina: elektriciteitscentrale Langegracht 70b (B. Lamberts) 1. Inleiding

Nadere informatie

Weddesteeg 1 2 3 4 5 6 OV Bio Science ark Rode Loper Films Met de Rode Loper films openen de bedrijven van het Bio Science ark hun deuren! De films laten de belangrijkste stappen van medicijnontwikkeling

Nadere informatie

2003. Nr. : Dnst. : BOWO. Benoeming leden Monumentencommissie. Leiden, 18 november 2003.

2003. Nr. : Dnst. : BOWO. Benoeming leden Monumentencommissie. Leiden, 18 november 2003. Nr. : 03.0169. Dnst. : BOWO 2003. Benoeming leden Monumentencommissie. Leiden, 18 november 2003. De Monumentencommissie heeft tot taak Burgemeester en Wethouders op verzoek of uit eigen beweging te adviseren

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr. + dossiernr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr. + dossiernr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 08.0042 Rv. nr. + dossiernr.: 08.0042 B&W-besluit d.d.: 29-04-2008 B&W-besluit nr.: 08.0392 Naam programma +onderdeel: Sport, Cultuur en Recreatie Onderwerp: (Her)benoeming van leden van

Nadere informatie

Verslag Monumentencommissie 11 december 2007

Verslag Monumentencommissie 11 december 2007 Verslag Monumentencommissie 11 december 2007 Aanwezig Dhr. F.L.M. van Cleef Dhr. W.M.N. Eggenkamp Voorzitter Dhr. J.J. Gijsman Mevr. M.A.C. Polman Dhr. G.H.P. Steenmeijer Dhr. R. Verbeek Dhr. M. van Dam

Nadere informatie

Monumentencommissie Leiden

Monumentencommissie Leiden Monumentencommissie Leiden Jaarverslag 2006 pagina 1 pagina 2 Inhoudsopgave Inleiding...4 De samenstelling van de commissie...5 Het secretariaat...6 De werkzaamheden van de commissie...6 Algemeen...6 Adviezen...6

Nadere informatie

Nota van B&W. Inleiding

Nota van B&W. Inleiding gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W Onderwerp Jaarverslag welstandsverantwoording 201 0 Portefeuillehouder J.J. Nobel Collegevergadering 10 mei 2011 Inlichtingen mw. mr. J.M. Metselaar (023-567 3528)

Nadere informatie

B&W verslag van het gevoerde welstandsbeleid 2013

B&W verslag van het gevoerde welstandsbeleid 2013 1 Gemeente Noordwijkerhout B&W verslag van het gevoerde welstandsbeleid 2013 Inhoudsopgave 1. Voorwoord 3 2. Doel van dit verlag 3 3. Feiten en cijfers 5 4. Contacten 6 5. Conclusies en acties 6 6. Aanbevelingen

Nadere informatie

Het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Sliedrecht; Regeling behandeling rechtspositionele bezwaren regio Drechtsteden

Het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Sliedrecht; Regeling behandeling rechtspositionele bezwaren regio Drechtsteden Het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Sliedrecht; gelet op de bereikte overeenstemming in het Netwerk Georganiseerd Overleg van 20 april 2012; Vast te stellen de navolgende regeling:

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2002 VAN DE COMMISSIE VOOR DE BEZWAARSCHRIFTEN VAN DE GEMEENTE WIJDEMEREN

JAARVERSLAG 2002 VAN DE COMMISSIE VOOR DE BEZWAARSCHRIFTEN VAN DE GEMEENTE WIJDEMEREN JAARVERSLAG 2002 VAN DE COMMISSIE VOOR DE BEZWAARSCHRIFTEN VAN DE GEMEENTE WIJDEMEREN 2 Inhoud pagina Inhoud 3 Voorwoord 4 1. Inleiding 5 2. Instelling van de commissie 5 3. Samenstelling van de commissie

Nadere informatie

4 ontdek Leiden Discover Leiden 5

4 ontdek Leiden Discover Leiden 5 4 ontdek Leiden Discover Leiden 5 6 ontdek Leiden Discover Leiden 7 8 ontdek Leiden Discover Leiden 9 10 ontdek Leiden Discover Leiden 11 12 ontdek Leiden Discover Leiden 13 14 ontdek Leiden Discover Leiden

Nadere informatie

Nr Houten, 1 november 2005

Nr Houten, 1 november 2005 Nr. 2005-185 Houten, 1 november 2005 Aan de gemeenteraad Onderwerp: Aanpassing Monumentenverordening Beslispunten: 1. Vast te stellen de Monumentenverordening 2006. Inleiding: In de nota Gekoesterd Erfgoed

Nadere informatie

Raadsinformatie. Gemeentelijke monumenten in de 19e eeuwse schil van Dordrecht. Bureau Monumentenzorg & Archeologie Conny van Nes Heleen Kromkamp

Raadsinformatie. Gemeentelijke monumenten in de 19e eeuwse schil van Dordrecht. Bureau Monumentenzorg & Archeologie Conny van Nes Heleen Kromkamp Raadsinformatie Gemeentelijke monumenten in de 19e eeuwse schil van Dordrecht Bureau Monumentenzorg & Archeologie Conny van Nes Heleen Kromkamp 13 oktober 2009 Programma Bureau Monumentenzorg & Archeologie

Nadere informatie

Onderwerp: Aanwijzing voormalig synagogegebouwtje als gemeentelijk monument.

Onderwerp: Aanwijzing voormalig synagogegebouwtje als gemeentelijk monument. Vergadering: 11 december 2007 Agendanummer: 7 Status: hamerstuk Behandelend ambtenaar Tinka Wuite, 0595-447714 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. Tinka Wuite) Aan de gemeenteraad, Onderwerp: Aanwijzing

Nadere informatie

Verslag Monumentencommissie 12 december 2006

Verslag Monumentencommissie 12 december 2006 Verslag Monumentencommissie 12 december 2006 Aanwezig Dhr. F.L.M. van Cleef Lid Dhr. W.M.N. Eggenkamp Voorzitter Dhr. J.J. Gijsman Lid Mevr. E. den Hartog Lid Dhr. G.H.P. Steenmeijer Lid Dhr. R. Verbeek

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit. Bestuurlijke context. B&W-besluit:

Nota van B&W. Onderwerp Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit. Bestuurlijke context. B&W-besluit: Onderwerp Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit Nota van B&W Portefeuille J. Nieuwenburg Auteur Dhr. H. Wals Telefoon 5113989 E-mail: walsh@haarlem.nl VVH Reg.nr. S&O/2008/88493 Te kopiëren: bijlage A

Nadere informatie

nabij de Stelhoeve in Wemeldinge.

nabij de Stelhoeve in Wemeldinge. Besluitvormende raadsvergadering: 16 december 2008 Portefeuillehouder: G.J.J. Burger AAN DE GEMEENTERAAD Nummer : 2008/84 Datum : 26 november 2008 Onderwerp : Zienswijzen met betrekking tot de ontwikkeling

Nadere informatie

Jaarverslag Welstand 2013 Gemeente Schinnen

Jaarverslag Welstand 2013 Gemeente Schinnen Jaarverslag Welstand 2013 Gemeente Schinnen Inleiding Conform de Woningwet ligt voor u het jaarverslag Welstand 2013 van de Gemeente Schinnen. Teneinde het welstandstoezicht binnen de gemeente inzichtelijk

Nadere informatie

Gemeente Delft VERZONDEN - 2 JULI Geachte dames en heren,

Gemeente Delft VERZONDEN - 2 JULI Geachte dames en heren, Retouradres : Publiekszaken. postbus 53, 2600 AB Delft Gemeenteraad van Delft VERZONDEN - 2 JULI 2009 Datum 30-06-2009 Ons kenmerk 990040 Uw brief van OndenAferp Toezending stukken ter infomnatie Uw kenmerk

Nadere informatie

Olst-Wijhe, doc. nr.: ALLE-NF. Jaarverslag commissie van advies voor de bezwaarschriften 2010

Olst-Wijhe, doc. nr.: ALLE-NF. Jaarverslag commissie van advies voor de bezwaarschriften 2010 Olst-Wijhe, 2011. doc. nr.: 1106-19-ALLE-NF Jaarverslag commissie van advies voor de bezwaarschriften 2010 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 3 2. Totaaloverzicht 4 2.1 Aantal bezwaarschriften 2.2 Behandeling

Nadere informatie

Olst-Wijhe, februari 2014 doc. nr.: Jaarverslag 2013 Bezwarenadviescommissie algemene aangelegenheden

Olst-Wijhe, februari 2014 doc. nr.: Jaarverslag 2013 Bezwarenadviescommissie algemene aangelegenheden Olst-Wijhe, februari 2014 doc. nr.: 14.010897 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 3 2. Gegevens over 2013 4 2.1 Aantal bezwaarschriften 2.2 Behandeling van de bezwaarschriften 2.3 Resultaten 2.4 Proceskostenvergoeding

Nadere informatie

Raadsvoorstel 48 Vergadering 27 juni Gemeenteraad. Onderwerp : Verordening behandeling bezwaarschriften Helmond 2017.

Raadsvoorstel 48 Vergadering 27 juni Gemeenteraad. Onderwerp : Verordening behandeling bezwaarschriften Helmond 2017. Raadsvoorstel 48 Vergadering 27 juni 2017 Gemeenteraad Onderwerp : Verordening behandeling bezwaarschriften Helmond 2017. B&W vergadering : 23 mei 2017 Zaaknummer : 33366337 Dienst / afdeling : BJO- Bestuurs

Nadere informatie

Bescherming bouwhistorie monumenten 2e groep

Bescherming bouwhistorie monumenten 2e groep Embargo tot 7 juni 2015 Onderwerp Bescherming bouwhistorie monumenten 2e groep Programma Cultuur & Cultuurhistorie & Citymarketing Portefeuillehouder B. van Hees Samenvatting Op 27 januari 2010 heeft de

Nadere informatie

Openbaar Vervoer in Leiden Routes door de binnenstad. Elke dag dichterbij!

Openbaar Vervoer in Leiden Routes door de binnenstad. Elke dag dichterbij! Openbaar Vervoer in Leiden Routes door de binnenstad Elke dag dichterbij! Inhoud Doel van de bijeenkomst Achtergrond Toelichting op OV onderzoeken Aanpak voor ontwerpproces Hooigracht-Langegracht Overige

Nadere informatie

Nota van B&W. Instellen commissie straatnaamgeving en benoemen leden

Nota van B&W. Instellen commissie straatnaamgeving en benoemen leden gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W Onderwerp Instellen commissie straatnaamgeving en benoemen leden Portefeuillehouder drs. Th.L.N. Weterings Collegevergadering 6 juli 201 0 inlichtingen S. van Rouendal

Nadere informatie

Raadsvoorstel Zaaknr: 37837

Raadsvoorstel Zaaknr: 37837 Raadsvoorstel Zaaknr: 37837 Onderwerp: Herindelingsontwerp gemeenten Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel, naamgeving nieuw te vormen gemeente. Samenvatting: Voor u ligt het herindelingsontwerp voor de

Nadere informatie

Vaststellen omgevingsvergunning Patrijsstraat 23 A

Vaststellen omgevingsvergunning Patrijsstraat 23 A Advies B en W (openbaar) 1500 Afdeling ROVM gemeente Maassluis zaaknummer Z-12-02915 registratienummer ADV-13-01534 opsteller advies mevrouw M.J.M. van Tilburg doorkiesnummer 010-5931815 directielid de

Nadere informatie

Olst-Wijhe, maart 2017 doc. nr.: Jaarverslag 2016 bezwarenadviescommissie algemene aangelegenheden

Olst-Wijhe, maart 2017 doc. nr.: Jaarverslag 2016 bezwarenadviescommissie algemene aangelegenheden Olst-Wijhe, maart 2017 doc. nr.: 17.001489 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 3 1.1 Procedure 1.2 Commissie 1.3 Andere Aanpak 2. Gegevens over 2016 4 2.1 Aantal bezwaarschriften 2.2 Behandeling van de bezwaarschriften

Nadere informatie

B&W VERSLAG WELSTANDSBELEID 2013

B&W VERSLAG WELSTANDSBELEID 2013 B&W VERSLAG WELSTANDSBELEID 2013 Voorwoord Naast een zelfstandig jaarverslag van de onafhankelijke welstandscommissie verlangt de Woningwet (Ww) ook van het College van B&W om eenmaal per jaar aan de gemeenteraad

Nadere informatie

B & W - NOTA. Het College van B&W stelt de Raad voor te besluiten: gelet op het bepaalde in de artikelen 3.8 en 6.12 van de Wet ruimtelijke ordening;

B & W - NOTA. Het College van B&W stelt de Raad voor te besluiten: gelet op het bepaalde in de artikelen 3.8 en 6.12 van de Wet ruimtelijke ordening; B & W - NOTA Onderwerp: Vaststellen bestemmingsplan Paspoortstraat 2 Het College van B&W stelt de Raad voor te besluiten: gelet op het bepaalde in de artikelen 3.8 en 6.12 van de Wet ruimtelijke ordening;

Nadere informatie

Welstandsjaarverslag 2006

Welstandsjaarverslag 2006 Welstandsjaarverslag 2006 Burgemeester en wethouders van Beemster 13 november 2007. 1. Doelstelling en wettelijk kader Sinds 1 januari 2003 bepaalt de Woningwet, in artikel 12c, dat burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Masterplan Lijn 11 Den Haag Toetsingsadvies over het milieueffectrapport

Masterplan Lijn 11 Den Haag Toetsingsadvies over het milieueffectrapport Masterplan Lijn 11 Den Haag Toetsingsadvies over het milieueffectrapport 9 juni 2009 / rapportnummer 2253-34 1. OORDEEL OVER HET MER De gemeente Den Haag wil zich verder ontwikkelen tot een aantrekkelijke

Nadere informatie

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN G O U D A ;

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN G O U D A ; E gemeente gouda stadhuis markt 1 2801 jg gouda telefoon 0182-588211 telefax 0182-588464 Sector Stadsontwikkeling Afd.: S.V.M. Nr.: 97.8648 BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN G O U D A ; idend afschriÿ /.ÿ//

Nadere informatie

VERORDENING COMMISSIE RUIMTELIJKE KWALITEIT EN ERFGOED GOOISE MEREN 2016

VERORDENING COMMISSIE RUIMTELIJKE KWALITEIT EN ERFGOED GOOISE MEREN 2016 VERORDENING COMMISSIE RUIMTELIJKE KWALITEIT EN ERFGOED GOOISE MEREN 2016 De raad van de gemeente Gooise Meren; gelezen het voorstel van 4 januari 2016, nr. RV16.007 gelet op artikel 84 van de Gemeentewet,

Nadere informatie

COMMISSIE BEZWAARSCHRIFTEN vaste commissie van advies voor de bezwaarschriften van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude JAARVERSLAG 2014

COMMISSIE BEZWAARSCHRIFTEN vaste commissie van advies voor de bezwaarschriften van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude JAARVERSLAG 2014 COMMISSIE BEZWAARSCHRIFTEN vaste commissie van advies voor de bezwaarschriften van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude JAARVERSLAG 2014 Inleiding Dit jaarverslag geeft inzage in de adviezen die

Nadere informatie

OPENBARE BESLUITENLIJST COLLEGE 23 OKTOBER 2012

OPENBARE BESLUITENLIJST COLLEGE 23 OKTOBER 2012 OPENBARE BESLUITENLIJST COLLEGE 23 OKTOBER 2012 : 231001 Staf Corsanummer : 2011.09725 : Besluitenlijst met notulen van de collegevergadering van 9 oktober 2012 en besluitenlijst van de collegevergadering

Nadere informatie

Gemeente Berg en Dal Jaarverslag 2015 Commissie Bezwaarschriften

Gemeente Berg en Dal Jaarverslag 2015 Commissie Bezwaarschriften Gemeente Berg en Dal Jaarverslag 2015 Commissie Bezwaarschriften Mei 2016 1 Jaarverslag Commissie Bezwaarschriften I. Inleiding Per 1 januari 2015 zijn de gemeenten Groesbeek, Millingen aan de Rijn en

Nadere informatie

Algemene Monumenten informatie

Algemene Monumenten informatie Informatiemap deel A Algemene Monumenten informatie In dit deel A van de informatiemap wordt kort ingegaan op de volgende algemene onderwerpen betreffende monumenten en het eilandelijke monumentenbeleid.

Nadere informatie

Ter besluitvorming door de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Raadvoorstel ivm begrotingswijziging vanwege uitbetaling schadevergoeding

Ter besluitvorming door de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Raadvoorstel ivm begrotingswijziging vanwege uitbetaling schadevergoeding Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Raadvoorstel ivm begrotingswijziging vanwege uitbetaling schadevergoeding Programma / Programmanummer Ruimte & Cultuurhistorie / 131 BW-nummer BW-165 Portefeuillehouder

Nadere informatie

Jaarverslag Jaarverslag Adviescommissie voor de bezwaarschriften kamer sociale aangelegenheden gemeente Bergen op Zoom

Jaarverslag Jaarverslag Adviescommissie voor de bezwaarschriften kamer sociale aangelegenheden gemeente Bergen op Zoom Adviescommissie voor de bezwaarschriften, kamer sociale aangelegenheden gemeente Bergen op Zoom 1 INHOUDSOPGAVE 1. ALGEMEEN... 3 INSTELLING... 3 COMPETENTIE... 3 INVULLING... 3 VERGOEDING... 4 SAMENSTELLING...

Nadere informatie

Informatiebrochure provinciale monumentenlijst Drenthe voor eigenaren gebouwde monumenten voor Monumenten vertellen het verhaal van Drenthe

Informatiebrochure provinciale monumentenlijst Drenthe voor eigenaren gebouwde monumenten voor Monumenten vertellen het verhaal van Drenthe Informatiebrochure provinciale monumentenlijst Drenthe voor eigenaren gebouwde monumenten voor 1940 Monumenten vertellen het verhaal van Drenthe Monumenten vertellen het verhaal van Drenthe De provincie

Nadere informatie

Ter besluitvorming door de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Benoeming voorzitter commissie Beeldkwaliteit. BW-nummer

Ter besluitvorming door de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Benoeming voorzitter commissie Beeldkwaliteit. BW-nummer Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Benoeming voorzitter commissie Beeldkwaliteit Programma / Programmanummer Ruimte & Cultuurhistorie / 1031 BW-nummer Portefeuillehouder H. Kunst Samenvatting De zittingstermijn

Nadere informatie

VERORDENING bezwaarschriften 2011

VERORDENING bezwaarschriften 2011 VERORDENING bezwaarschriften 2011 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Lelystad Officiële naam regeling VERORDENING bezwaarschriften 2011 Citeertitel Verordening

Nadere informatie

De Staatssecretaris van Onderwijs,

De Staatssecretaris van Onderwijs, R.J.Schimmelpennincklaan3 90'''0361243 2506 AE Den Haag reler...3,

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 11.0062 Rv. nr.: 11.0062 B en W-besluit d.d.: 28-6-2011 B en W-besluit nr.: 11.0680 Naam programma: 6. Stedelijke ontwikkeling Onderwerp: Delegatie benoemingsbevoegdheid Welstands- en monumentencommissie

Nadere informatie

Olst-Wijhe, februari 2015 doc. nr.: Jaarverslag 2014 bezwarenadviescommissie algemene aangelegenheden

Olst-Wijhe, februari 2015 doc. nr.: Jaarverslag 2014 bezwarenadviescommissie algemene aangelegenheden Olst-Wijhe, februari 2015 doc. nr.: 15.010536 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 3 1.1 Procedure 1.2 Commissie 1.3 Andere Aanpak 2. Gegevens over 2014 4 2.1 Aantal bezwaarschriften 2.2 Behandeling van de bezwaarschriften

Nadere informatie

RV/13/ Voorstelnummer

RV/13/ Voorstelnummer Datum vergadering Gemeenteraad 1 1 oktober2013 Datum vergadering Voorbereidende gemeenteraad 24 Voorstel ingebracht door Begrotingsprogramma Portefeuillehouder Onderwerp M. Honcoop / P. Spee Wonen G.J.

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.17.1239 B.17.1239 Landgraaf, 3 juli 2017 ONDERWERP: Benoeming leden commissie Ruimtelijke Kwaliteit en Monumenten Raadsvoorstelnummer:

Nadere informatie

Indienen bij de Rijksdienst voor de Monumentenzorg, Postbus 1001, 3700 BA ZEIST

Indienen bij de Rijksdienst voor de Monumentenzorg, Postbus 1001, 3700 BA ZEIST Aanbiedingsformulier Onderwerp vaststelling gemeentelijk restauratiesprogramma Brrm '97 voor de jaren -2006 In te vullen door Bestuurssecretariaat Ontwerper Parafanten Directeuren Portefeuilleh. B&W Nr:

Nadere informatie

B&W VERSLAG WELSTANDSBELEID 2014

B&W VERSLAG WELSTANDSBELEID 2014 B&W VERSLAG WELSTANDSBELEID 2014 Voorwoord Naast een zelfstandig jaarverslag van de onafhankelijke welstandscommissie verlangt de Woningwet (Ww) ook van het College van B&W om eenmaal per jaar aan de gemeenteraad

Nadere informatie

JAARVERSLAG COMMISSIE BEZWAARSCHRIFTEN 2016/2017. Gemeente Losser

JAARVERSLAG COMMISSIE BEZWAARSCHRIFTEN 2016/2017. Gemeente Losser JAARVERSLAG COMMISSIE BEZWAARSCHRIFTEN 2016/2017 Gemeente Losser 14 mei 2018 Inhoudsopgave Voorwoord 2 1. Inleiding 3 2. Samenstelling en taakverdeling 4 3. Vergaderingen 5 4. Aantallen bezwaarschriften

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Registratienummer: 00533567 Op voorstel B&W d.d.: 23 december 2014 Datum vergadering: 10 maart 2015 Portefeuillehouder: Helm Verhees Rol gemeenteraad: Verklaring

Nadere informatie

Raad voor Cultuur. mon /3

Raad voor Cultuur. mon /3 Aan De Staatssecretaris van Onderwijs Cultuur en Wetenschap p/a Rijksdienst voor de Monumentenzorg Postbus 1001 3700 BA Zeist Onderwerp A.J. Schimmelpennincklaan 3 Adviesaanvragen MSP-Venlo postaus 61243

Nadere informatie

Uw aanvraag is geregistreerd onder nummer WABO / OLO. In deze brief informeren wij u welke beslissing op de aanvraag is genomen.

Uw aanvraag is geregistreerd onder nummer WABO / OLO. In deze brief informeren wij u welke beslissing op de aanvraag is genomen. Mevrouw L. Braham Haagweg 121 2321 AA LEIDEN Bezoekadres Postadres Telefoon E-mail Website Gemeente Leiden Stadsbouwhuis Langegracht 72 Postbus 9100 2300 PC Leiden 14 071 bodvs@leiden.nl www.leiden.nl/gemeente

Nadere informatie

Verslag bespreking gemeente Oudewater over de inspectie instandhouding monumentenzorg

Verslag bespreking gemeente Oudewater over de inspectie instandhouding monumentenzorg Verslag bespreking gemeente Oudewater over de inspectie instandhouding monumentenzorg Gemeentehuis Oudewater, 9 december 2008 Aanwezig: Gemeente Oudewater: dhr. L. Bos en dhr. F. Herrman Erfgoedinspectie:

Nadere informatie

Erfgoedinspectie De heerj.r.m. Magdelijns Postbus BL DEN HAAG

Erfgoedinspectie De heerj.r.m. Magdelijns Postbus BL DEN HAAG GEMEENTE behandeld door: J.J.M. van Oers t: 0181-471174 e: grondgebled.vrom@brlelle.nl bijlage(n): Erfgoedinspectie De heerj.r.m. Magdelijns Postbus 16478 2500 BL DEN HAAG Uw brief van 27-10-2011 uw kenmerk

Nadere informatie

Gemeente Gennep. Jaarverslag Commissie Bezwaarschriften Gennep 2016

Gemeente Gennep. Jaarverslag Commissie Bezwaarschriften Gennep 2016 Gemeente Gennep Jaarverslag Commissie Bezwaarschriften Gennep 206 8-5-207 Inhoud Inleiding... 2. De commissie... 3. Instelling commissie... 3.2 Samenstelling van de commissie... 3.3 Vergaderfrequentie...

Nadere informatie

Onderwerp : Verordening commissie bezwaarschriften 2012

Onderwerp : Verordening commissie bezwaarschriften 2012 Vergadering d.d. : 21 november 2012 Agendapunt : 7.3 Registratienummer : R 399654 Onderwerp : Verordening commissie bezwaarschriften 2012 De raad, het college van burgemeester en wethouders en de burgemeester

Nadere informatie

MONUMENTENVERORDENING GEMEENTE HAARLEMMERMEER 2004

MONUMENTENVERORDENING GEMEENTE HAARLEMMERMEER 2004 RB 2004/11-A MONUMENTENVERORDENING GEMEENTE HAARLEMMERMEER 2004 Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen Deze verordening verstaat onder: 1 monument: a zaak die van algemeen belang is

Nadere informatie

Reglement van orde van de commissie ruimtelijke kwaliteit. Reglement van orde van de commissie ruimtelijke kwaliteit gemeente Bunnik

Reglement van orde van de commissie ruimtelijke kwaliteit. Reglement van orde van de commissie ruimtelijke kwaliteit gemeente Bunnik Reglement van orde van de commissie ruimtelijke kwaliteit gemeente Bunnik 1 Inhoudsopgave van het Reglement van orde van de commissie ruimtelijke kwaliteit 1. Benoeming en samenstelling van de commissie

Nadere informatie

Olst-Wijhe, 2012 doc. nr.: Jaarverslag commissie van advies voor de bezwaarschriften 2011 gemeente Olst-Wijhe

Olst-Wijhe, 2012 doc. nr.: Jaarverslag commissie van advies voor de bezwaarschriften 2011 gemeente Olst-Wijhe Olst-Wijhe, 2012 doc. nr.: 12.005812 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 3 2. Totaaloverzicht 4 2.1 bezwaarschriften 2.2 Behandeling van de bezwaarschriften 2.3 Beslissing op de bezwaarschriften 2.4 Proceskostenvergoeding

Nadere informatie

Onderwerp Ontwerp-selectielijst archiefbescheiden beleidsterrein Waarborgen van platina, gouden en zilveren voorwerpen over de periode

Onderwerp Ontwerp-selectielijst archiefbescheiden beleidsterrein Waarborgen van platina, gouden en zilveren voorwerpen over de periode Aan De Staatssecretaris van Onderwijs, en Wetenschappen P/a de algemene rijksarchivaris Postbus 90520 2509 LM s-gravenhage Onderwerp Ontwerp-selectielijst archiefbescheiden beleidsterrein Waarborgen van

Nadere informatie

Onderwerp Ontwerp-selectielijst archiefbescheiden zorgdrager minister van BZK, beleidsterrein Nationale Ombudsman over de periode

Onderwerp Ontwerp-selectielijst archiefbescheiden zorgdrager minister van BZK, beleidsterrein Nationale Ombudsman over de periode Aan De Staatssecretaris van Onderwijs, en Wetenschappen P/a de algemene rijksarchivaris Postbus 90520 2509 LM s-gravenhage Onderwerp Ontwerp-selectielijst archiefbescheiden zorgdrager minister van BZK,

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR35796_1. Enquêteverordening

CVDR. Nr. CVDR35796_1. Enquêteverordening CVDR Officiële uitgave van Almelo. Nr. CVDR35796_1 3 juni 2016 Enquêteverordening Gemeenteblad van Almelo Geldende tekst regelingnummer: 2277 Nr. 3 Raadsbesluit van 7 februari 2006, houdende vaststelling

Nadere informatie

Jaarverslag 2006 Commissie Bezwaar en Beroep Inleiding

Jaarverslag 2006 Commissie Bezwaar en Beroep Inleiding Jaarverslag 2006 Commissie Bezwaar en Beroep Inleiding Medio 1998 is in de gemeente Leeuwarderadeel de onafhankelijke commissie voor de bezwaar- en beroepschriften (hierna bezwaarschriftencommissie) ingesteld.

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Voorstel:

Raadsvoorstel. Voorstel: Raadsvoorstel Vergadering : 31 januari 2007 Nummer : Raad 2007/002 Datum voorstel : 10 januari 2007 Portefeuillehouder Primaathouder : drs. J. de Gruijter 078 69 21 313 j.de.gruijter@alblasserdam.nl :

Nadere informatie

Besluit vast te stellen de:

Besluit vast te stellen de: VERORDENING AUDITCOMMISSIE GEMEENTE WEERT De raad van de gemeente Weert, Gelezen het voorstel van het college d.d. 20 januari 2015, gelet op de artikelen 84, 147 en 149 van de Gemeentewet; Besluit vast

Nadere informatie

Aan : Gemeente Venray Van : BMC Datum : 17 juli 2013 Betreft : Welstand in Venray Werkwijze welstandscommissie (ARK)

Aan : Gemeente Venray Van : BMC Datum : 17 juli 2013 Betreft : Welstand in Venray Werkwijze welstandscommissie (ARK) Memo Aan : Gemeente Venray Van : BMC Datum : 17 juli 2013 Betreft : Welstand in Venray Werkwijze welstandscommissie (ARK) Inleiding In het kader van nieuw welstandsbeleid is onderzocht welke mogelijkheden

Nadere informatie

OMGEVINGSVERGUNNING (Ontwerp)

OMGEVINGSVERGUNNING (Ontwerp) OMGEVINGSVERGUNNING (Ontwerp) verleend aan Rabobank Zuid en Oost Groningen voor het bouwen van een Rabobank geldkiosk aan de Hoofdweg 29 in Bellingwolde Veendam Nummer gemeente: 141114 Nummer Liza: 26644

Nadere informatie

- -3 v'rÿq BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN G O U D A ; Paraaf:ÿ" Overwegende,

- -3 v'rÿq BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN G O U D A ; Paraaf:ÿ Overwegende, - -3 v'rÿq gemeente gouda stadhuis markt 1 2801 jg gouda telefoon 0182-588211 telefax 0182-588464 Sector Stadsontwikkeling Afd.: S.V.M. Nr.: 98.10237 Voor eensluidend afschrift q BURGEMEESTER EN WETHOUDERS

Nadere informatie

gemeente monumenten gouda --commissie

gemeente monumenten gouda --commissie I Voor Aenÿ lidend afs(:hdÿ I I Datuÿ:1JUN 20ÿÿ I bezoekadres: gebouw buyteneff klein amerika 20 gouda --l.ÿs--:ÿ,t gemeente monumenten gouda --commissie correspondentie-adres: postbus 1086 2800 bb gouda

Nadere informatie

Raadsvoorstel Registratienr: [ 38917] Onderwerp Raadsvoorstel benoeming en herbenoeming van leden voor de commissie Ruimtelijke Kwaliteit.

Raadsvoorstel Registratienr: [ 38917] Onderwerp Raadsvoorstel benoeming en herbenoeming van leden voor de commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Agendapuntnummer: Aantal bijlagen: -- Onderwerp Raadsvoorstel benoeming en herbenoeming van leden voor de commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Voorgesteld besluit 1. te benoemen als lid voor de commissie Ruimtelijke

Nadere informatie

D D. Aanstellen nieuw lid van de WelstandMonumentenCommissie SROB/06/025. Onderwerp Nummer voorstel

D D. Aanstellen nieuw lid van de WelstandMonumentenCommissie SROB/06/025. Onderwerp Nummer voorstel RAADSVERGADERING Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Aanstellen nieuw lid van de WelstandMonumentenCommissie SROB/06/025 Sector 31 mei 2006 Programmanaam en nummer : Ruimtelijke Ontwikkeling -11 :

Nadere informatie

verzoek om vrijstelling voor het verbouwen van een voormalige griendkeet tot vakantiewoning aan de Hamseweg te Hooge Zwaluwe.

verzoek om vrijstelling voor het verbouwen van een voormalige griendkeet tot vakantiewoning aan de Hamseweg te Hooge Zwaluwe. Aan de Raad Made, 08-05-2007 Raadsvergadering: 21-06-2007 Nummer raadsnota: 20 Onderwerp: verzoek om vrijstelling voor het verbouwen van een voormalige griendkeet tot vakantiewoning aan de Hamseweg te

Nadere informatie

Jaarverslag 2007 Commissie Bezwaar en Beroep Inleiding

Jaarverslag 2007 Commissie Bezwaar en Beroep Inleiding Jaarverslag 2007 Commissie Bezwaar en Beroep Inleiding Medio 1998 is in de gemeente Leeuwarderadeel de onafhankelijke commissie voor de bezwaar- en beroepschriften (hierna bezwaarschriftencommissie) ingesteld.

Nadere informatie

DE LEIDSE MONUMENTEN EN HET LEIDSE STADSGEZICHT

DE LEIDSE MONUMENTEN EN HET LEIDSE STADSGEZICHT DE LEIDSE MONUMENTEN EN HET LEIDSE STADSGEZICHT Veranderingen van het stadsbeeld in 1977 door E.J. Veldhuyzen Wanneer men zo de afgelopen jaren terugkijkt en nu het jaar 1977 in ogenschouw neemt, dan komt

Nadere informatie

Gezien het voorstel van Gedeputeerde Staten, d.d. 21 juli 2009, nr. 2009-013327,

Gezien het voorstel van Gedeputeerde Staten, d.d. 21 juli 2009, nr. 2009-013327, Provinciale Staten Vergadering d.d. 23 september 2009 Besluit nr. PS2009-658 PROVINCIALE STATEN VAN GELDERLAND Gezien het voorstel van Gedeputeerde Staten, d.d. 21 juli 2009, nr. 2009-013327, Gelet op

Nadere informatie

hûs en hiem welstandsadvisering en monumentenzorg JAARVERSLAG 2017 LOKALE ADVIESCOMMISSIE RUIMTELIJKE KWALITEIT > FRANEKERADEEL

hûs en hiem welstandsadvisering en monumentenzorg JAARVERSLAG 2017 LOKALE ADVIESCOMMISSIE RUIMTELIJKE KWALITEIT > FRANEKERADEEL welstandsadvisering en monumentenzorg JAARVERSLAG 2017 LOKALE ADVIESCOMMISSIE RUIMTELIJKE KWALITEIT > FRANEKERADEEL VOORWOORD Met dit jaarverslag van de Lokale Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit informeren

Nadere informatie

Oplegvel Collegebesluit

Oplegvel Collegebesluit Oplegvel Collegebesluit Onderwerp Niet aanwijzen Merenstoren, hoek Zuider Buiten Spaarne, Van Marumstraat 84, als gemeentelijk monument Portefeuille J. Nieuwenburg Auteur Mevr. A Zonderop-Bexkens Telefoon

Nadere informatie

Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein. Commissie Sociaal en Economisch Domein. Informerende Commissie. Bespreken.

Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein. Commissie Sociaal en Economisch Domein. Informerende Commissie. Bespreken. Raad VOORBLAD Onderwerp Beschermd Dorpsgezicht Gelselaar Agendering Commissie Bestuurlijk Domein x Gemeenteraad x Commissie Ruimtelijk Domein Lijst ingekomen stukken Commissie Sociaal en Economisch Domein

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Beverwijk

Rekenkamercommissie Beverwijk Rekenkamercommissie Beverwijk Gemeente Beverwijk t.a.v. leden van de Gemeenteraad Postbus 450 1940 AL Beverwijk datum 26 juni 2015 ons kenmerk onderwerp bijlagen Onderzoek naar de effectiviteit van de

Nadere informatie

Raad voor Cultuur. Mijnheer de Staatssecretaris,

Raad voor Cultuur. Mijnheer de Staatssecretaris, Aan De Staatssecretaris van Onderwijs, en Wetenschappen P/a de algemene rijksarchivaris Postbus 90520 2509 LM s-gravenhage Onderwerp Ontwerp-selectielijst archiefbescheiden zorgdrager minister van Volkshuisvesting,

Nadere informatie

TITEL Ontwerpverklaring van geen bedenkingen voor bouw woningen aan de Stavestraat en de Valkestraat

TITEL Ontwerpverklaring van geen bedenkingen voor bouw woningen aan de Stavestraat en de Valkestraat RAADSVOORSTEL Van Aan Portefeuillehouder Burgemeester en Wethouders Gemeenteraad Wethouder P. van den Berg Reg.nr. Datum 4410142 8 april2014 B&W-vergadering De Ronde Agenda Het Besluit Vastgesteld besluit

Nadere informatie

Gelet op de projectomschrijving en op artikel 2.4 van de Wabo zijn wij in dit geval het bevoegde gezag om op de aanvraag te beslissen.

Gelet op de projectomschrijving en op artikel 2.4 van de Wabo zijn wij in dit geval het bevoegde gezag om op de aanvraag te beslissen. Omgevingsvergunning Zaaknummer 485964 1. Inleiding Op 28 mei 2015 hebben wij uw aanvraag om een omgevingsvergunning ontvangen voor het plaatsen van een dakkapel op de woning op het perceel Sandtlaan 6

Nadere informatie

Zuidelijke binnenstad

Zuidelijke binnenstad X Gemeente Amsterdam 2e herziening bestemmingsplan Zuidelijke binnenstad Toelichting, regels en verbeelding 2e herziening bestemmingsplan Zuidelijke binnenstad Toelichting 3 1.4 Gevolgen van het bestemmingsplan

Nadere informatie

Voor eensluidend afschrift. Paraaf:ÿ BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN G O U D A ;

Voor eensluidend afschrift. Paraaf:ÿ BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN G O U D A ; gemeente gouda Voor eensluidend afschrift Datum:=!,!U!ÿt íÿoo[ìÿ // Paraaf:ÿ afdruk voor: 1. weth.melaard 2. afd.svm Sector Stadsontwikkeling Afd.: S.V.M. Nr.: 23.188-'92 code: SVM2/1009B.MK BURGEMEESTER

Nadere informatie

Scenario's welstandsbeleid Hollands Kroon 25 april 2013. Portefeuillehouder L. Franken 17

Scenario's welstandsbeleid Hollands Kroon 25 april 2013. Portefeuillehouder L. Franken 17 Onderwerp Vergadering van Scenario's welstandsbeleid Hollands Kroon 25 april 2013 Portefeuillehouder Nummer L. Franken 17 Contact en vragen via Technischevragen@hollandskroon.nl Voorstel Een keuze te maken

Nadere informatie

PROVINCIALE COMMISSIE OMGEVINGSVRAAGSTUKKEN LIMBURG

PROVINCIALE COMMISSIE OMGEVINGSVRAAGSTUKKEN LIMBURG PROVINCIALE COMMISSIE OMGEVINGSVRAAGSTUKKEN LIMBURG JAARVERSLAG 2014 Vastgesteld door de Provinciale Commissie Omgevingsvraagstukken Limburg op 16 april 2015. Inhoud 1. Inleiding 2. Behandelde onderwerpen

Nadere informatie

Verslag van de werkzaamheden van de Erfgoedcommissie van de Gemeente Epe in het jaar 2016.

Verslag van de werkzaamheden van de Erfgoedcommissie van de Gemeente Epe in het jaar 2016. Verslag van de werkzaamheden van de Erfgoedcommissie van de Gemeente Epe in het jaar 2016. Voorwoord Het jaar 2016 was voor de commissie een intensief jaar. Zo vroeg de nieuwe lijst van gemeentelijke monumenten

Nadere informatie

De heer drs. C.H. Boland bestemmingsplan de Krijgsman

De heer drs. C.H. Boland bestemmingsplan de Krijgsman Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 113788 De heer drs. C.H. Boland bestemmingsplan de Krijgsman Aan de raad, 1. Beslispunten 1. Het gewijzigde bestemmingsplan de Krijgsman, herziene versie

Nadere informatie

Verordening adviescommissie bezwaarschriften gemeente Haarlemmermeer 2012.

Verordening adviescommissie bezwaarschriften gemeente Haarlemmermeer 2012. CVDR Officiële uitgave van Haarlemmermeer. Nr. CVDR228414_1 29 november 2016 Verordening adviescommissie bezwaarschriften gemeente Haarlemmermeer 2012 De raad, het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Reglement Adviescommissie Toelaatbaarheidsverklaring VSO clusters 3 en 4 en Praktijkonderwijs

Reglement Adviescommissie Toelaatbaarheidsverklaring VSO clusters 3 en 4 en Praktijkonderwijs Reglement Adviescommissie Toelaatbaarheidsverklaring VSO clusters 3 en 4 en Praktijkonderwijs versie juni 2014 I II Het bestuur van de Stichting Samenwerkingsverband V(S)O Duin- en Bollenstreek, statutair

Nadere informatie

1. VVH Beslissing op bezwaar Van Haestrechtstraat te Goirle

1. VVH Beslissing op bezwaar Van Haestrechtstraat te Goirle 1. VVH Beslissing op bezwaar Van Haestrechtstraat te Goirle Er zijn bezwaren ingediend tegen de weigering aan aanvrager een omgevingsvergunning te verlenen voor het kappen van een populier op de locatie

Nadere informatie

Reglement van orde van de welstandscommissie

Reglement van orde van de welstandscommissie Bijlage 9 Reglement van orde van de welstandscommissie 1 Benoeming en samenstelling van de welstandscommissie 1.1 Benoemingsprocedure 1.2 Samenstelling welstandscommissie 2. Taakomschrijving 2.1 Taakomschrijving

Nadere informatie

Raadsvoorstel 69 Vergadering 26 september Gemeenteraad

Raadsvoorstel 69 Vergadering 26 september Gemeenteraad Raadsvoorstel 69 Vergadering 26 september 2017 Gemeenteraad Onderwerp : Verordening tot het eren van verdienstelijke burgers Helmond 2017 (Jeugdlintje) B&W vergadering : 22 augustus 2017 Zaaknummer : 33465949

Nadere informatie

Raadsvoorstel 2016./ ontwerp t.b.v. terinzagelegging

Raadsvoorstel 2016./ ontwerp t.b.v. terinzagelegging Raadsvoorstel 2016./ ontwerp t.b.v. terinzagelegging Vaststellen bestemmingsplan Zwanenburg De Kom Noordwestzijde en vaststellen Portefeuillehouder Adam Elzakalai Steller D. Ong Collegevergadering 30 augustus

Nadere informatie

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN G O U D A ;

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN G O U D A ; stadhuis markt 1 2801 jg telefoon 0182-588211 telefax 0182-588464 Sector Stadsontwikkeling Afd.: S.V.M. Nr.: 97.24453 Overwegende, BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN G O U D A ; Voor eensluidend afÿhrift Datum:

Nadere informatie

Jaarverslag 2018 Klachtencommissie Rijnmond

Jaarverslag 2018 Klachtencommissie Rijnmond Jaarverslag 018 Klachtencommissie Rijnmond Inhoudsopgave: Pagina I. Samenstelling Klachtencommissie Rijnmond II. Klachtencommissie Rijnmond in 018 III. Afhandeling klachten Bijlage 1: Lijst van aangesloten

Nadere informatie