ECLI:NL:RBAMS:2012:BV2297

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ECLI:NL:RBAMS:2012:BV2297"

Transcriptie

1 ECLI:NL:RBAMS:2012:BV2297 Instantie Rechtbank Amsterdam Datum uitspraak Datum publicatie Zaaknummer HA RK Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Civiel recht Eerste aanleg - enkelvoudig Beschikking. Wbp. Incidentenregister. Gerechtvaardigd belang van de bank om de persoonsgegevens van verzoeker te verwerken in zowel het interne als het externe incidentenregister. Voldaan aan proportionaliteitstoets. Vindplaatsen Rechtspraak.nl Uitspraak beschikking RECHTBANK AMSTERDAM Sector civiel recht zaaknummer / rekestnummer: / HA RK Beschikking van 26 januari 2012 in de zaak van [A], wonende te --, verzoeker, advocaat voorheen mr. R. Grijpstra te Almere, thans niet langer ten processe vertegenwoordigd, tegen de naamloze vennootschap ING BANK N.V., gevestigd te Amsterdam, verweerster, advocaat mr. J.M. Atema te Amsterdam.

2 Partijen zullen hierna [A] en ING genoemd worden. 1. De procedure 1.1. Het verloop van de procedure blijkt uit: - het verzoekschrift houdende het verzoek tot verwijdering persoonsgegevens uit incidentenregisters ex artikel 46 Wet Bescherming Persoonsgegevens (Wbp) met producties, ingekomen ter griffie op 26 september 2011; - de tussenbeschikking van 20 oktober 2011, waarin een mondelinge behandeling is gelast; - het verweerschrift tegen het verzoek tot verwijderen van gegevens uit het interne en externe verwijzingsregister ex artikel 46 Wbp met producties; - het proces-verbaal van behandeling van een verzoekschrift, gehouden op 13 december 2011 met de daarin genoemde stukken, waaronder het herziene verzoekschrift met producties van [A], gedateerd 5 december 2011 en het door ING daartegen aangetekende bezwaar bij brief van 8 december De beschikking is bepaald op heden. 2. De feiten 2.1. [A] had sinds 9 september 2005 een betaalrekening bij (de rechtsvoorganger van) ING met bankrekeningnummer [1] en had in dat kader de beschikking over een betaalpas Op deze rekeningcourantovereenkomst tussen [A] en ING zijn de Algemene Bankvoorwaarden 2009 van de Nederlandse Vereniging van Banken (hierna: de Algemene Bankvoorwaarden), de Voorwaarden Betaalrekening en de Voorwaarden gebruik betaalpassen en creditcards van ING van toepassing, welke, voor zover thans relevant, het volgende bepalen: ALGEMENE BANKVOORWAARDEN 2009 Artikel 10 Persoonsgegevens De bank mag persoonsgegevens van de cliënt verwerken met inachtneming van de geldende weten regelgeving en de bank bindende gedragscodes en deze binnen de groep waartoe de bank behoort uitwisselen, ter voorkoming en bestijding van criminaliteit Artikel 21 Bewaar- en geheimhoudingsplicht 1. De cliënt moet aan hem ter beschikking gestelde middelen zoals passen, pin- en toegangscodes zorgvuldig bewaren en behandelen. De cliënt moet met persoonlijke pin- en toegangscodes en dergelijke zorgvuldig omgaan en deze geheim houden voor andere personen. Voorwaarden Betaalrekening 16 Een betaalinstrument gebruiken 16.1 Bij een betaalinstrument horen vaak gepersonaliseerde veiligheidskenmerken. Bijvoorbeeld een pincode. Deze mogen alleen door u persoonlijk worden gebruikt. Houd deze geheim en neem alle denkbare maatregelen om fraude en misbruik te voorkomen.

3 64 De Betaalrekening of betaalinstrumenten blokkeren 64.2 De ING mag de Betaalrekening of uw betaalinstrumenten blokkeren. Bijvoorbeeld als we misbruik of fraude vermoeden. Voorwaarden gebruik betaalpassen en creditcards 7 Bewaren 7.1 U moet uw betaalkaart altijd veilig bewaren. 7.2 U moet uw pincode altijd voor uzelf houden. 8 Gebruik 8.1 U moet uw betaalkaart altijd veilig gebruiken. 8.2 U moet de pincode altijd veilig gebruiken Op 5 mei 2011 is middels internetbankieren op de betaalrekening van [A] een bedrag van EUR 1.750,00 bijgeschreven vanaf ING rekeningnummer [2]. Deze rekening staat op naam van mevrouw [B] te Vinkeveen (hierna: de benadeelde) Op 4 en 5 mei 2011 is het saldo van de betaalrekening van [A] veelvuldig gecontroleerd en is diverse malen getracht een bedrag van EUR 250,00 op te nemen, hetgeen niet lukte wegens onvoldoende saldo. Voorafgaand aan de bijboeking van EUR 1.750,00 is het saldo van de betaalrekening van [A] gedaald naar EUR -6,60. Kort na bijschrijving van voornoemd bedrag van de rekening van benadeelde op de rekening van [A] zijn met de betaalpas en pincode van [A] bedragen van EUR 250,00 (om 14:56 uur), EUR 1.000,00 (om 14:57 uur) en EUR 490,00 (om 14:58 uur) opgenomen van zijn betaalrekening bij drie verschillende geldautomaten Op 5 mei 2011 om 15:09 uur heeft ING de betaalrekening en betaalpas van [A] geblokkeerd vanwege de verdachte aard van voornoemde transacties. Wanneer op 8 mei 2011 een poging wordt gedaan om geld op te nemen met de betaalpas van [A] wordt de betaalpas ten gevolge van de blokkade ingeslikt De dochter (en gemachtigde voor de betaalrekening) van benadeelde heeft op 9 mei 2011 melding gemaakt bij ING van het feit dat zonder haar toestemming of de toestemming van haar moeder enkele bedragen van haar moeders betaalrekening zijn overgeboekt naar betaalrekeningen van voor haar en haar moeder onbekende personen, waaronder [A]. Op 10 mei 2011 heeft de dochter van benadeelde aangifte gedaan van oplichting bij de politie Utrecht Op 9 mei 2011 heeft [A] aangifte gedaan van vermissing van zijn paspoort en ING betaalpas bij de politie Flevoland. Het bijbehorende proces-verbaal (met nummer PL ) vermeldt, voor zover hier van belang:

4 Het is mij niet bekend wanneer deze goederen voor het laatst in mijn bezit waren. Deze goederen zijn vermist sinds 9 mei : Op 9 mei 2011 heeft [A] tevens aan ING te kennen gegeven dat hij zijn betaalpas was verloren. Op verzoek van ING heeft [A] op 23 mei 2011 het proces-verbaal van aangifte van vermissing aan ING ter beschikking gesteld Bij brief van 15 augustus 2011 heeft ING [A], voor zover hier van belang, als volgt bericht: In mei 2011 zijn uw gegevens naar voren gekomen in een onderzoek naar fraude. Er is door middel van internet bankieren een bedrag op uw Betaalrekening bijgeschreven, afkomstig van een rekening waarvan de houder geen opdracht noch toestemming voor heeft gegeven. Er is aangifte gedaan bij de politie van frauduleuze handelingen. Deze kwestie heeft ertoe geleid dat het voor het bankieren benodigde vertrouwen ernstig is geschaad. Dit is voor ING aanleiding om de relatie met u te beëindigen en uw persoonsgegevens op te nemen in het incidentenregister. Voor de volledigheid willen wij u vermelden dat de bank nog een vordering op u heeft ING heeft het bedrag van EUR 1.750,00 dat ten onrechte van de rekening van benadeelde is afgeschreven aan haar vergoed. Het op 15 augustus 2011 nog op de rekening van [A] aanwezige saldo van EUR 582,54 is door ING veilig gesteld. ING heeft incassobureau Interpartes Incasso B.V. opdracht gegeven een vordering van EUR 1.167,46 bij [A] te incasseren Het Protocol Incidentenwaarschuwingssysteem Financiële Instellingen, gedateerd 3 maart 2011 (hierna: het protocol), luidt, voor zover hier van belang, als volgt: 2 Begripsbepalingen In dit Protocol wordt verstaan onder: Incident een gebeurtenis die als gevolg heeft, zou kunnen hebben of heeft gehad dat de belangen, integriteit of veiligheid van de cliënten of medewerkers van een Financiële Instelling, de Financiële Instelling zelf of de financiële sector als geheel in het geding zijn of kunnen zijn, zoals phishing 3.1 Incidentenregister en Extern Verwijzingsregister Iedere Deelnemer heeft een Incidentenregister, waarin door de betreffende Deelnemer gegevens van (rechts)personen worden vastgelegd ten behoeve van het in artikel Protocol genoemde doel, naar aanleiding van of betrekking hebbend op een (mogelijk) Incident. 4.1 Doel Incidentenregister Met het oog op het kunnen deelnemen aan het Waarschuwingssysteem is iedere Deelnemer gehouden de volgende doelstelling voor het vastleggen van gegevens in het Incidentenregister te

5 hanteren: Het geheel aan verwerkingen ten aanzien van het Incidentenregister heeft tot doel het ondersteunen van activiteiten gericht op het waarborgen van de veiligheid en de integriteit van de financiële sector, daaronder mede begrepen (het geheel van) activiteiten die gericht zijn: op het onderkennen, voorkomen, onderzoeken en bestrijden van gedragingen die kunnen leiden tot benadeling van de branche waar de financiële instelling deel van uitmaakt, van de economische eenheid (groep) waartoe de financiële instelling behoort, van de financiële instelling zelf, alsmede van haar cliënten en medewerkers; op het onderkennen, voorkomen, onderzoeken en bestrijden van oneigenlijk gebruik van producten, diensten en voorzieningen en/of (pogingen) tot strafbare of laakbare gedragingen en/of overtreding van (wettelijke) voorschriften, gericht tegen de branche waar de financiële instelling deel van uitmaakt, de economische eenheid (groep) waartoe de financiële instelling behoort, de financiële instelling zelf, alsmede haar cliënten en medewerkers; 5.2 Vastlegging van gegevens in het Extern Verwijzingsregister De Deelnemer dient de Verwijzingsgegevens van (rechts)personen die aan de hierna onder a en b vermelde criteria voldoen en na toepassing van het onder c genoemde proportionaliteitsbeginsel op te nemen in het Extern Verwijzingsregister. a) De gedraging(en) van de (rechts)persoon vormden, vormen of kunnen een bedreiging vormen voor (I) de (financiële) belangen van cliënten en/of medewerkers van een Financiële instelling, alsmede de (Organisatie van de) Financiële instelling(en) zelf of (II) de continuïteit en/of de integriteit van de financiële sector. b) In voldoende mate staat vast dat de betreffende (rechts)persoon betrokken is bij de onder a bedoelde gedraging(en). Deze vaststelling betekent dat van strafbare feiten in principe aangifte of klachte wordt gedaan bij een opsporingsambtenaar. c) Het proportionaliteitsbeginsel wordt in acht genomen. Dit houdt in dat Veiligheidszaken vaststelt dat het belang van opname in het Externe Verwijzingsregister prevaleert boven de mogelijk nadelige gevolgen voor de Betrokkene als gevolg van opname van zijn Persoonsgegevens in het Extern Verwijzingsregister. 3. Het verzoek en het verweer 3.1. Het verzoek van [A] strekt ertoe dat de rechtbank ING op grond van artikel 46 lid 1 Wbp zal bevelen alle op hem betrekking hebbende persoonsgegevens uit het externe en interne incidentenregister te verwijderen, met veroordeling van ING in de kosten van het geding [A] legt hieraan kort gezegd ten grondslag dat hij iedere betrokkenheid bij de frauduleuze handelingen ontkent. ING heeft aldus geen gerechtvaardigd belang in de zin van artikel 8 sub f Wbp om de persoonsgegevens van [A] te verwerken in de incidentenregisters en registratie daarvan is volgens [A] dan ook onrechtmatig en disproportioneel. [A] stelt in dat kader tevens dat ING geen gedegen onderzoek heeft verricht naar de frauduleuze transacties en zijn vermeende betrokkenheid ING voert gemotiveerd verweer en meent samengevat dat de omstandigheden waaronder de

6 onderhavige frauduleuze handelingen hebben plaatsgevonden kunnen worden gekwalificeerd als een incident in de zin van het protocol, hetgeen opname van de persoonsgegevens van [A] in het incidentenregister van ING rechtvaardigt. Er is volgens ING sprake van een voor registratie vereist redelijk vermoeden van oneigenlijk gebruik van de betaalrekening van [A]. Daarnaast heeft [A] geen belang bij zijn verzoek tot schrapping van zijn persoonsgegevens uit het interne incidentenregister van ING, althans weegt dat belang niet op tegen het belang van ING bij handhaving, aldus ING. Voorts voert ING aan dat zij op grond van de Algemene Bankvoorwaarden en artikel van het protocol eveneens het recht heeft de persoonsgegevens van [A] op te nemen in het extern incidentenregister, nu vast staat dat de gedragingen van [A] een bedreiging vormen voor de financiële belangen van cliënten van ING, voor ING zelf en voor de financiële sector in het algemeen. ING voert verder nog aan dat zij uitgebreid onderzoek heeft verricht naar de betreffende frauduleuze transacties en dat opname van de persoonsgegevens van [A] in het incidentenregister wel degelijk proportioneel is Op de (overige) stellingen van partijen wordt hierna, voor zover van belang, ingegaan. 4. De beoordeling Verzoek betreffende veroordeling ING tot betaling 4.1. [A] heeft het bij het herziene verzoekschrift ingediende verzoek tot veroordeling van ING tot betaling van de bedragen waarop [A] jegens ING ten tijde van de blokkering van de betaalrekening recht had tijdens de mondelinge behandeling ingetrokken. Dit verzoek (en het daartegen aangetekende bezwaar zijdens ING) behoeft derhalve geen bespreking meer. Verzoek betreffende interne en externe incidentenregister gerechtvaardigd belang? 4.2. Artikel 8 sub f Wbp bepaalt dat persoonsgegevens slechts mogen worden verwerkt indien de gegevensverwerking noodzakelijk is voor de behartiging van het gerechtvaardigd belang van de verantwoordelijke of van een derde aan wie de gegevens worden verstrekt, tenzij het belang of de fundamentele rechten en vrijheden van de betrokkene, in het bijzonder het recht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer, prevaleert [A] stelt dat ING geen gerechtvaardigd belang heeft bij het opnemen van zijn persoonsgegevens in de incidentenregisters nu hij niets van doen heeft met de gestelde frauduleuze handelingen ING voert aan dat zij wel degelijk een gerechtvaardigd belang heeft in de zin van artikel 8 sub f Wbp bij het opnemen van de persoonsgegevens van [A] in de incidentenregisters, namelijk kort gezegd de bescherming van de continuïteit en integriteit van financiële instellingen De rechtbank stelt voorop dat het opnemen van de persoonsgegevens van [A] in de incidentenregisters is aan te merken als een verwerking van persoonsgegevens, waarop de Wbp van toepassing is. Dit artikel schrijft voor dat bij het verwerken van persoonsgegevens een afweging wordt gemaakt tussen het gerechtvaardigd belang van degene die de persoonsgegevens verwerkt in het interne en externe incidentenregister, in casu ING, en het belang van degene wiens persoonsgegevens worden verwerkt, in casu [A], op bescherming van zijn persoonlijke levenssfeer. ING voert aan dat zij bij haar besluit de Algemene Bankvoorwaarden en de voorwaarden van het protocol in acht heeft genomen. Blijkens de preambule van het protocol is het protocol een toelichting op de aanmelding van het incidentenregister bij het College Bescherming Persoonsgegevens. De doelstelling van het incidentenregister is het ondersteunen van activiteiten gericht op het waarborgen

7 van de veiligheid en de integriteit van de financiële sector. De rechtbank is van oordeel dat het protocol kan worden beschouwd als een regeling die voldoende waarborgen biedt voor een rechtmatige verwerking van persoonsgegevens zoals de Wbp die voorschrijft, zodat het protocol als uitgangspunt zal gelden bij de beoordeling van het onderhavige geschil De rechtbank is van oordeel dat ING heeft voldaan aan de opnamecriteria zoals die zijn gedefinieerd in artikel 10 van de Algemene Bankvoorwaarden (zie hiervoor onder 2.2) en in de artikelen juncto en van het protocol (zie hiervoor onder 2.11) en overweegt daartoe als volgt Onweersproken is dat de overschrijving van EUR 1.750,00 van de rekening van benadeelde naar de betaalrekening van [A] een frauduleuze transactie betreft. Vast staat eveneens dat de betaalpas en pincode van [A] zijn gebruikt om het geld van zijn rekening op te nemen. De rechtbank merkt naar aanleiding van de tijdens de mondelinge behandeling door de advocaat van [A] overgelegde pleitnotities overigens op dat ING niet stelt dat het [A] zelf is geweest die dit heeft gedaan maar dat hij hier op enigerlei wijze zijn medewerking aan heeft verleend. [A] ontkent elke betrokkenheid bij deze frauduleuze handelingen, maar heeft nagelaten te onderbouwen hoe het volgens hem dan toch mogelijk is dat de fraude is gepleegd met zijn betaalrekening, betaalpas en pincode. Noch voor de vermissing van zijn betaalpas noch voor de frauduleuze transacties via zijn rekening heeft [A] enige verklaring gegeven, hetgeen ook volgt uit het zeer summiere proces-verbaal van aangifte van vermissing (zie hiervoor onder 2.7). Voor zover [A] tijdens de mondelinge behandeling heeft bedoeld te stellen dat de vermissing van zijn betaalpas en de frauduleuze transacties kunnen worden verklaard aan de hand van het feit dat hij diabetespatiënt is, overweegt de rechtbank dat dit onvoldoende is gemotiveerd ING voert aan dat de hiervoor onder 2.3 en 2.4 omschreven gebeurtenissen geheel voldoen aan het profiel van een money mule zaak, waarbij personen, al dan niet tegen betaling, hun bankrekening, bankpas en pincode ter beschikking stellen aan fraudeurs die met behulp daarvan op frauduleuze wijze verkregen gelden kunnen opnemen zonder dat hun identiteit bekend wordt. In dat kader wijst ING in het bijzonder op de saldo controles, de omstandigheid dat bij de geldopnames in één keer de juiste pincode werd ingetoetst (terwijl [A] tijdens de mondelinge behandeling heeft verklaard dat er géén briefje met zijn pincode daarop bij de pas zat) en het opvallende betaalgedrag van [A] rondom de datum van de frauduleuze transacties. [A] gebruikte zijn betaalpas volgens ING in de periode van februari 2011 tot mei 2011 vrijwel dagelijks voor kleine betalingen bij supermarkten of horecagelegenheden of opnames bij een betaalautomaat van bedragen tussen de EUR 20,00 en EUR 100,00. Op 3 mei 2011 zou [A] laatstelijk een bedrag hebben opgenomen, waarna hij volgens het proces-verbaal van de politie pas op 9 mei 2011 ontdekt dat hij zijn betaalpas kwijt is. ING wijst erop dat [A] vanaf februari 2011 nooit eerder gedurende vijf dagen geen gebruik heeft gemaakt van zijn betaalpas. [A] pinde volgens ING regelmatig bij dezelfde geldautomaten in Almere. De op 5 mei 2011 in het kader van de frauduleuze transacties opgenomen bedragen werden echter gepind bij geldautomaten waar [A] normaliter nooit geld opnam. Op 8 mei 2011 werd vervolgens weer gepoogd om bij een van de gebruikelijke geldautomaten EUR 20,00 op te nemen en werd de betaalpas ingeslikt. De betrokkenheid van [A] bij de frauduleuze handelingen vloeit voort uit voornoemde feiten en omstandigheden, aldus ING De rechtbank overweegt dat de blote ontkenning van [A] dat hij iets te maken heeft met de gepleegde fraude, in het licht van hetgeen ING heeft aangevoerd ter onderbouwing van haar standpunt dat [A] wel degelijk betrokken is geweest bij de frauduleuze transacties, onvoldoende is. ING heeft bij haar verweerschrift voldoende feiten en omstandigheden aangevoerd ter onderbouwing van haar standpunt, welke door [A] naar het oordeel van de rechtbank onvoldoende zijn

8 weersproken. De rechtbank volgt [A] dus niet in zijn stelling dat ING geen gedegen onderzoek heeft verricht naar (zijn betrokkenheid bij) de frauduleuze transacties. Ten aanzien van de tijdens de mondelinge behandeling geopperde mogelijkheid om camerabeelden in het geding te brengen, is onbetwist gesteld door ING dat dit wettelijk niet is toegestaan. Bovendien acht de rechtbank het overleggen van camerabeelden gelet op hetgeen overigens reeds is aangevoerd door ING niet nodig. De rechtbank overweegt voorts nog dat [A] inconsistente verklaringen heeft afgelegd over de vraag wanneer hij ontdekte dat hij zijn betaalpas kwijt was; op 9 mei 2011, zoals het proces-verbaal van de politie vermeldt, of al op 3 of 4 mei 2011, zoals hij tijdens de mondelinge behandeling heeft verklaard. De rechtbank is van oordeel dat op basis van het voorgaande sprake is van een gerechtvaardigde overtuiging van ING dat sprake is geweest van oneigenlijk gebruik van de betaalrekening, betaalpas en pincode van [A] en dat [A] daarbij betrokken is geweest. Met ING is de rechtbank derhalve van oordeel dat de hiervoor beschreven omstandigheden kunnen worden gekwalificeerd als een incident in de zin van het protocol (zie hiervoor onder 2.11), hetgeen opname van de persoonsgegevens van [A] in het interne incidentenregister blijkens artikel juncto van het protocol rechtvaardigt Op grond van het voorgaande bestaat eveneens een gerechtvaardigd belang bij opname van de persoonsgegevens van [A] in het externe incidentenregister. Ingevolge het voorgaande staat immers vast dat de gedragingen van [A] een bedreiging vormden voor de financiële belangen van cliënten van ING, zoals benadeelde, voor ING zelf en voor de financiële sector in het algemeen als bedoeld in artikel sub a van het protocol. Zoals hiervoor onder 4.7 reeds is overwogen, staat de betrokkenheid van [A] bij deze gedragingen naar het oordeel van de rechtbank voldoende vast. De benadeelde heeft aangifte gedaan van oplichting bij de politie (zie hiervoor onder 2.6), waarmee tevens voldaan is aan de in artikel sub b van het protocol gestelde eis De rechtbank concludeert dat ING een gerechtvaardigd belang had om de persoonsgegevens van [A] te verwerken in zowel het interne incidentenregister als het externe incidentenregister. proportionaliteitstoets Op grond van artikel sub c van het protocol dient in overeenstemming met de Wbp een proportionaliteitsafweging plaats te vinden. [A] stelt in dit verband dat zijn belangen buitenproportioneel worden geschaad nu er volgens hem geen enkel redelijk vermoeden van zijn betrokkenheid bij de fraude voorhanden is. In het licht van hetgeen hiervoor reeds is overwogen, gaat deze stelling niet op. De rechtbank is gelet op het voorgaande dan ook van oordeel dat het belang van ING om de persoonsgegevens van [A] te registreren in de incidentenregisters ter bescherming van de continuïteit en integriteit van haarzelf en financiële instellingen in het algemeen, dient te prevaleren boven de (overigens zeer beperkt toegelichte) belangen van [A]. Dat een registratie in de incidentenregisters, als gesteld door [A], kwetsend is voor [A] doet daar niet aan af Voor zover [A] bedoeld heeft te betogen dat zijn belangen disproportioneel worden geschaad doordat hij beperkt wordt in zijn mogelijkheden om van financiële diensten gebruik te maken, overweegt de rechtbank dat ING onweersproken heeft gesteld dat [A] een convenant rekening kan openen en dat hij wel leningen kan afsluiten bij bankinstellingen die niet zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Banken De rechtbank concludeert op grond van het voorgaande dat de belangenafweging uitvalt in het voordeel van ING en dat aan de proportionaliteitstoets is voldaan. ING had derhalve het recht om de persoonsgegevens van [A] in zowel het interne als het externe incidentenregister op te nemen. De registratie daarvan kan dan ook niet onrechtmatig worden geacht jegens [A].

9 Conclusie Het verzoek van [A] om alle op hem betrekking hebbende persoonsgegevens uit het interne en externe incidentenregister te verwijderen zal gelet op het voorgaande worden afgewezen. Proceskosten [A] zal als de in het ongelijk gestelde partij worden veroordeeld in de kosten van het geding, aan de zijde van ING tot op heden begroot op: Griffierecht EUR 560,00 Salaris advocaat 904,00 (2 punten x tarief II) + Totaal EUR 1.464,00 5. De beslissing De rechtbank 5.1. wijst het verzochte af; 5.2. veroordeelt [A] in de kosten van het geding, aan de zijde van ING tot op heden begroot op EUR 1.464,00; 5.3. verklaart deze kostenveroordeling uitvoerbaar bij voorraad. Deze beschikking is gegeven door mr. P.J. van Eekeren en in het openbaar uitgesproken op 26 januari 2012.?

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr d.d. 25 juni 2015 (mr. R.J. Paris, voorzitter en mr. E.C. Aarts, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr d.d. 25 juni 2015 (mr. R.J. Paris, voorzitter en mr. E.C. Aarts, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2015-181 d.d. 25 juni 2015 (mr. R.J. Paris, voorzitter en mr. E.C. Aarts, secretaris) Samenvatting Consument is begunstigde geworden van een

Nadere informatie

de naamloze vennootschap ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen Aangeslotene.

de naamloze vennootschap ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen Aangeslotene. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2014-425 d.d. 2 december 2014 (mr. J.S.W. Holtrop, voorzitter, terwijl mr. E.C. Aarts als secretaris) Samenvatting Op de betaalrekening van

Nadere informatie

de naamloze vennootschap ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen Aangeslotene.

de naamloze vennootschap ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen Aangeslotene. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2014-090 d.d. 21 februari 2014 (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. E.C. Aarts, secretaris) Samenvatting Consument is begunstigde geworden

Nadere informatie

de coöperatie Coöperatieve Centrale Raiffeisen-Boerenleenbank B.A., gevestigd te Utrecht, hierna te noemen Aangeslotene.

de coöperatie Coöperatieve Centrale Raiffeisen-Boerenleenbank B.A., gevestigd te Utrecht, hierna te noemen Aangeslotene. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2015-082 d.d. 16 maart 2015 (mr. C.E. du Perron, voorzitter, mr. J.S.W. Holtrop en mr. A.M.T. Wigger, leden en mr. E.C. Aarts, secretaris) Samenvatting

Nadere informatie

de naamloze vennootschap ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen Aangeslotene.

de naamloze vennootschap ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen Aangeslotene. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2013-33 dd. 4 februari 2013 (mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mevrouw mr. F. Faes, secretaris) Samenvatting Consument is begunstigde geworden

Nadere informatie

de naamloze vennootschap ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen Aangeslotene.

de naamloze vennootschap ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen Aangeslotene. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2014-237 d.d. 12 juni 2014 (prof.mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mevrouw mr. F. Faes, secretaris) Samenvatting Op de betaalrekening van Consument

Nadere informatie

de naamloze vennootschap ABN AMRO Bank N.V., gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen Aangeslotene.

de naamloze vennootschap ABN AMRO Bank N.V., gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen Aangeslotene. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2014-214 d.d. 27 mei 2014 (prof.mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mevrouw mr. M.M.C. Oyen, secretaris) Samenvatting De Commissie stelt vast

Nadere informatie

de naamloze vennootschap ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen Aangeslotene.

de naamloze vennootschap ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen Aangeslotene. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2014-306 d.d. 14 augustus 2014 (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mevrouw mr. E.C. Aarts, secretaris) Samenvatting Op de betaalrekening

Nadere informatie

de naamloze vennootschap ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen Aangeslotene.

de naamloze vennootschap ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen Aangeslotene. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2013-229 d.d. 16 juli 2013 (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter, en mr. F. Faes, secretaris) Samenvatting Op de betaalrekening van Consument

Nadere informatie

ABN Amro Bank B.V., gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen Aangeslotene I, en

ABN Amro Bank B.V., gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen Aangeslotene I, en Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2014-113 d.d. 4 maart 2014 (mr. R.J. Paris, voorzitter en mevrouw mr. L.T.A. van Eck, secretaris) Samenvatting Consument heeft een derde (via

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr d.d. 29 april 2015 (mr. R.J. Paris, voorzitter en mr. E.C. Aarts, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr d.d. 29 april 2015 (mr. R.J. Paris, voorzitter en mr. E.C. Aarts, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2015-134 d.d. 29 april 2015 (mr. R.J. Paris, voorzitter en mr. E.C. Aarts, secretaris) Samenvatting Voor een betaalrekening van een derde is,

Nadere informatie

de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid De Nederlandse Voorschotbank B.V., gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen de Bank.

de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid De Nederlandse Voorschotbank B.V., gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen de Bank. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2015-202 d.d. 9 juli 2015 (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. E.C. Aarts, secretaris) Samenvatting Op naam van Consument is een krediet

Nadere informatie

de naamloze vennootschap ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen Aangeslotene

de naamloze vennootschap ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen Aangeslotene Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2014-066 d.d. 10 februari 2014 (mr. R.J. Paris, voorzitter en mevrouw mr. F. Faes, secretaris) Samenvatting Consument is begunstigde geworden

Nadere informatie

De Commissie stelt vast dat Consument heeft gekozen voor een niet-bindend advies. De uitspraak is daardoor niet-bindend.

De Commissie stelt vast dat Consument heeft gekozen voor een niet-bindend advies. De uitspraak is daardoor niet-bindend. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2018-743 (mr. R.J. Paris, voorzitter, mr. drs. R. Knopper en mr. C.E. Polak, leden en mr. R.E. van Lambalgen, secretaris) Klacht ontvangen op

Nadere informatie

de naamloze vennootschap Unigarant N.V., gevestigd te Hoogeveen, hierna te noemen Aangeslotene.

de naamloze vennootschap Unigarant N.V., gevestigd te Hoogeveen, hierna te noemen Aangeslotene. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2013-339 d.d. 22 november 2013 (prof.mr. M.M. Mendel, voorzitter, prof.mr. M.L. Hendrikse en mr. P.A. Offers, leden en mevrouw mr. M. van Pelt,

Nadere informatie

De Commissie beslist met inachtneming van haar Reglement en op basis van de volgende stukken voorzien van bijlagen:

De Commissie beslist met inachtneming van haar Reglement en op basis van de volgende stukken voorzien van bijlagen: Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2019-319 (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter, mr. A.M.T. Wigger, mr. C.E. Polak, leden en mr. R.P.W. van de Meerakker, secretaris) Klacht

Nadere informatie

ECLI:NL:RBROT:2015:7740

ECLI:NL:RBROT:2015:7740 ECLI:NL:RBROT:2015:7740 Instantie Rechtbank Rotterdam Datum uitspraak 15092015 Datum publicatie 02112015 Zaaknummer C/10/482640 / KG ZA 15882 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Civiel

Nadere informatie

64/ RK Het verloop van de ""'1"r\i""""'I''lrllr'',,,," het verzof~ks,;nrl,rt de tus:senlbes(~h]~d<mlg 1.2. De feiten. zaak van.

64/ RK Het verloop van de '1r\i'I''lrllr'',,,, het verzof~ks,;nrl,rt de tus:senlbes(~h]~d<mlg 1.2. De feiten. zaak van. 64/ RK 1 in zaak van tegen te Amsterdam. en 1.1. Het verloop van de ""'1"r\i""""'I''lrllr'',,,," het verzof~ks,;nrl,rt de tus:senlbes(~h]~d

Nadere informatie

Samenvatting. 1. Procedure

Samenvatting. 1. Procedure Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 209 d.d. 17 juli 2012 (mr. P.A. Offers, voorzitter, B.F. Keulen en prof. mr. M.L. Hendrikse, leden en mevrouw mr. F.E. Uijleman, secretaris)

Nadere informatie

de naamloze vennootschap Interbank N.V., gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen Aangeslotene.

de naamloze vennootschap Interbank N.V., gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen Aangeslotene. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2014-420 d.d. 28 november 2014 (mr. R.J. Paris, voorzitter, drs. A. Adriaansen en mr. W.H.G.A. Filott mpf, leden en mr. E.C. Aarts, secretaris)

Nadere informatie

de naamloze vennootschap ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen Aangeslotene.

de naamloze vennootschap ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen Aangeslotene. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2014-265 d.d. 14 juli 2014 (Prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter, mr. M.M.C. Oyen, secretaris) Samenvatting In een periode van 6 maanden hebben

Nadere informatie

De Commissie stelt vast dat partijen hebben gekozen voor bindend advies.

De Commissie stelt vast dat partijen hebben gekozen voor bindend advies. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2019-190 (mr. E.L.A. van Emden, voorzitter, mr. M.C.M. van Dijk, mr. A.P. Luitingh, leden en mr. F. Faes, secretaris) Klacht ontvangen op :

Nadere informatie

ECLI:NL:RBSGR:2012:BX1743

ECLI:NL:RBSGR:2012:BX1743 ECLI:NL:RBSGR:2012:BX1743 Instantie Datum uitspraak 31-05-2012 Datum publicatie 17-07-2012 Rechtbank 's-gravenhage Zaaknummer 407012 - HA RK 11-691 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening, nr (mr. E.L.A. van Emden, voorzitter en mr. A.C. de Bie, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening, nr (mr. E.L.A. van Emden, voorzitter en mr. A.C. de Bie, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening, nr. 2016-509 (mr. E.L.A. van Emden, voorzitter en mr. A.C. de Bie, secretaris) Klacht ontvangen op : 16 juni 2016 Ingediend door : Consument Tegen

Nadere informatie

de naamloze vennootschap ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen Aangeslotene.

de naamloze vennootschap ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen Aangeslotene. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2013-34 d.d. 4 februari 2013 (mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mevrouw mr. M. Nijland, secretaris) Samenvatting Consument is begunstigde geworden

Nadere informatie

Partijen zijn opgeroepen voor een hoorzitting op 24 februari 2017 en zijn aldaar verschenen.

Partijen zijn opgeroepen voor een hoorzitting op 24 februari 2017 en zijn aldaar verschenen. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2017-169 (mr. R.J. Paris, voorzitter, mr. drs. R. Knopper, mr. S. Riemens, leden en mw. mr. D.W.Y. Sie, secretaris) Klacht ontvangen op : 8

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr. E.L.A. van Emden, voorzitter en mevrouw mr. S.N. Poyraz, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr. E.L.A. van Emden, voorzitter en mevrouw mr. S.N. Poyraz, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2016-344 (mr. E.L.A. van Emden, voorzitter en mevrouw mr. S.N. Poyraz, secretaris) Klacht ontvangen op : 6 maart 2016 Ingesteld door : Consument

Nadere informatie

De Bank heeft geen gebruik gemaakt van de mogelijkheid om te reageren op de aanvullende stukken van Consument.

De Bank heeft geen gebruik gemaakt van de mogelijkheid om te reageren op de aanvullende stukken van Consument. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2018-405 (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter, mr. M.C.M van Dijk en mr. E.C. Ruinaard, leden en mr. F. Faes, secretaris) Klacht ontvangen

Nadere informatie

ECLI:NL:GHAMS:2014:3056 Gerechtshof Amsterdam Datum uitspraak Datum publicatie Zaaknummer

ECLI:NL:GHAMS:2014:3056 Gerechtshof Amsterdam Datum uitspraak Datum publicatie Zaaknummer ECLI:NL:GHAMS:2014:3056 Instantie Gerechtshof Amsterdam Datum uitspraak 10-06-2014 Datum publicatie 15-10-2014 Zaaknummer 200.138.863-01 Formele relaties Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie

Nadere informatie

De Commissie beslist met inachtneming van haar Reglement en op basis van de volgende stukken:

De Commissie beslist met inachtneming van haar Reglement en op basis van de volgende stukken: Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2017-475 (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter, mr. W.F.C. Baars en mw. mr. E.C. Ruinaard, leden en mw. mr. M. Nijland, secretaris) Klacht ontvangen

Nadere informatie

ECLI:NL:RBUTR:2009:BJ6219

ECLI:NL:RBUTR:2009:BJ6219 ECLI:NL:RBUTR:2009:BJ6219 Instantie Rechtbank Utrecht Datum uitspraak 15-07-2009 Datum publicatie 27-08-2009 Zaaknummer 259421 / HA ZA 08-2534 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Civiel

Nadere informatie

ABN AMRO Bank N.V., gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen Aangeslotene.

ABN AMRO Bank N.V., gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen Aangeslotene. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2014-202 d.d. 19 mei 2014 (prof. mr. E.H. Hondius, voorzitter, drs. A. Adriaansen en mr. J.W.H. Offerhaus, leden en mevrouw mr. M. Nijland,

Nadere informatie

Samenvatting. 1. Procesverloop

Samenvatting. 1. Procesverloop Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2019-151 (mr. R.J. Paris, voorzitter, mr. B.F. Keulen, mr. W.H.G.A. Filott, leden en mr. D.W.Y. Sie, secretaris) Klacht ontvangen op : 6 april

Nadere informatie

de coöperatie Coöperatieve Rabobank Merwestroom U.A., gevestigd te Hardinxveld- Giessendam, hierna te noemen Aangeslotene.

de coöperatie Coöperatieve Rabobank Merwestroom U.A., gevestigd te Hardinxveld- Giessendam, hierna te noemen Aangeslotene. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2014-40 d.d. 22 januari 2014 (mr. R.J. Paris, voorzitter en mevrouw mr. F. Faes, secretaris) Samenvatting Consument heeft ten tijde van haar

Nadere informatie

de naamloze vennootschap ABN AMRO Bank N.V., gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen Aangeslotene.

de naamloze vennootschap ABN AMRO Bank N.V., gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen Aangeslotene. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2013-372 d.d. 13 december 2013 (mr. R.J. Paris, voorzitter, waarbij mr. F. Faes, secretaris) Samenvatting Consument houdt een betaal- en spaarrekening

Nadere informatie

: Coöperatieve Rabobank U.A., gevestigd te Amsterdam, verder te noemen de Bank

: Coöperatieve Rabobank U.A., gevestigd te Amsterdam, verder te noemen de Bank Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2017-074 (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter, mr. A.M.T. Wigger, mr. J.S.W. Holtrop, leden en mr. A.C. Bek, secretaris) Klacht ontvangen op

Nadere informatie

De Commissie stelt vast dat Consument heeft gekozen voor een niet-bindend advies. De uitspraak is daardoor niet-bindend.

De Commissie stelt vast dat Consument heeft gekozen voor een niet-bindend advies. De uitspraak is daardoor niet-bindend. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2019-010 (mr. R.J. Paris, voorzitter, mr. E.C. Ruinaard, mr. W.F.C. Baars, leden en mr. C.I.S. Dankelman, secretaris) Klacht ontvangen op :

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2014-369 d.d. 7 oktober 2014 (mr. R.J. Paris, voorzitter en mr. F.

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2014-369 d.d. 7 oktober 2014 (mr. R.J. Paris, voorzitter en mr. F. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2014-369 d.d. 7 oktober 2014 (mr. R.J. Paris, voorzitter en mr. F. Faes, secretaris) Samenvatting Tijdens de vakantie van Consumenten wordt

Nadere informatie

1.2 Verzekeraar beschuldigt Consument van fraude en heeft, voor zover in de procedure van belang, de volgende maatregelen genomen:

1.2 Verzekeraar beschuldigt Consument van fraude en heeft, voor zover in de procedure van belang, de volgende maatregelen genomen: Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2019-186 (mr. drs. B. van Merwijk, voorzitter, mr. M.C.M. van Dijk, mr. dr. S.O.H. Bakkerus, leden en mr. S. Rutten, secretaris) Klacht ontvangen

Nadere informatie

Hof: medisch advies behoeft niet te worden overgelegd

Hof: medisch advies behoeft niet te worden overgelegd pagina 1 van 5 (http://stichtingpiv.nl/) Inloggen PIV-Kennisnet(http://stichtingpiv.nl/inloggen) JURISPRUDENTIE Bron: Hof Amsterdam 3 februari 2016 Publicatie nummer: (nog) niet gepubliceerd Zaaknummer:

Nadere informatie

mevrouw M. Hendrickx-Beek, wonende te Swalmen, hierna te noemen Consument, ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen Aangeslotene.

mevrouw M. Hendrickx-Beek, wonende te Swalmen, hierna te noemen Consument, ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen Aangeslotene. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2013-386 d.d. 19 december 2013 (mr. R.J. Paris, voorzitter en mevrouw mr. M. Nijland, secretaris) Samenvatting Na het afrekenen van haar boodschappen

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr d.d. 13 december 2013 (mr. R.J. Paris met mevrouw mr. M. Nijland als secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr d.d. 13 december 2013 (mr. R.J. Paris met mevrouw mr. M. Nijland als secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2013-374 d.d. 13 december 2013 (mr. R.J. Paris met mevrouw mr. M. Nijland als secretaris) Samenvatting Consument is begunstigde geworden van

Nadere informatie

ECLI:NL:RBARN:2010:BN9752

ECLI:NL:RBARN:2010:BN9752 ECLI:NL:RBARN:2010:BN9752 Instantie Rechtbank Arnhem Datum uitspraak 04-10-2010 Datum publicatie 07-10-2010 Zaaknummer 205064 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Civiel recht Eerste aanleg

Nadere informatie

ECLI:NL:RBUTR:2009:BI6799

ECLI:NL:RBUTR:2009:BI6799 ECLI:NL:RBUTR:2009:BI6799 Instantie Rechtbank Utrecht Datum uitspraak 03-06-2009 Datum publicatie 05-06-2009 Zaaknummer 256615 / HA ZA 08-21443 juni 2009 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie

Nadere informatie

de naamloze vennootschap ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen Aangeslotene.

de naamloze vennootschap ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen Aangeslotene. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2013-71 d.d. 12 maart 2013 (prof.mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mevrouw mr. M. Nijland, secretaris) Samenvatting De Commissie acht een handelwijze

Nadere informatie

Samenvatting. 1. Procesverloop

Samenvatting. 1. Procesverloop Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening 2018-561 (mr. J.S.W. Holtrop, voorzitter, mw. mr. E.C. Ruinaard en mr. A. Luitingh, leden en mr. A. Kanhais, secretaris) Klacht ontvangen op : 24

Nadere informatie

ECLI:NL:RBAMS:2015:5812

ECLI:NL:RBAMS:2015:5812 ECLI:NL:RBAMS:2015:5812 Instantie Rechtbank Amsterdam Datum uitspraak 23-06-2015 Datum publicatie 04-09-2015 Zaaknummer CV EXPL 14-22777 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Civiel recht

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2015-180 d.d. 25 juni 2015 (mr. R.J. Paris, voorzitter en mr. E.C. Aarts, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2015-180 d.d. 25 juni 2015 (mr. R.J. Paris, voorzitter en mr. E.C. Aarts, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2015-180 d.d. 25 juni 2015 (mr. R.J. Paris, voorzitter en mr. E.C. Aarts, secretaris) Samenvatting Misbruik van de betaalpas tijdens langdurige

Nadere informatie

ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen Aangeslotene.

ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen Aangeslotene. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2014-26 d.d. 14 januari 2014 (mr. R.J. Paris, voorzitter en mr. L.T.A. van Eck, secretaris) Samenvatting De betaalpas van Consument is geskimd,

Nadere informatie

Samenvatting. 1. Procedure

Samenvatting. 1. Procedure Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2012-145 d.d. 2 mei 2012 (mr. E.M. Dil-Stork, voorzitter, mr. P.M. Arnoldus-Smit en mr. J.W.H. Offerhaus, leden, en mr. E.P.A. Bogers, secretaris)

Nadere informatie

Obvion N.V. h.o.d.n. Obvion Hypotheken, gevestigd te Heerlen, hierna te noemen Aangeslotene.

Obvion N.V. h.o.d.n. Obvion Hypotheken, gevestigd te Heerlen, hierna te noemen Aangeslotene. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2014-224 d.d. 4 juni 2014 (mr. R.J. Paris, voorzitter en mevrouw mr. M. Nijland, secretaris) Samenvatting Consument heeft een hypothecaire geldlening

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr. R.J. Paris, voorzitter en mr. R.P.W. van de Meerakker, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr. R.J. Paris, voorzitter en mr. R.P.W. van de Meerakker, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2018-698 (mr. R.J. Paris, voorzitter en mr. R.P.W. van de Meerakker, secretaris) Klacht ontvangen op : 14 september 2017 Ingediend door : Consument

Nadere informatie

de naamloze vennootschap ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen Aangeslotene.

de naamloze vennootschap ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen Aangeslotene. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2013-35 d.d. 4 februari 2013 (mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mevrouw mr. F. Faes, secretaris) Samenvatting Diefstal bankpas. Consument heeft

Nadere informatie

De Commissie stelt vast dat het niet nodig is de zaak mondeling te behandelen. De zaak kan daarom op grond van de stukken worden beslist.

De Commissie stelt vast dat het niet nodig is de zaak mondeling te behandelen. De zaak kan daarom op grond van de stukken worden beslist. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2017-694 (mr. R.J. Paris, voorzitter, prof. mr. M.L. Hendrikse en mr. E.L.A. van Emden, leden en mevrouw mr. A. de Vette, secretaris) Klacht

Nadere informatie

ECLI:NL:RBHAA:2006:AX8776

ECLI:NL:RBHAA:2006:AX8776 ECLI:NL:RBHAA:2006:AX8776 Instantie Rechtbank Haarlem Datum uitspraak 15-06-2006 Datum publicatie 16-06-2006 Zaaknummer 124519 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Civiel recht Kort geding

Nadere informatie

ECLI:NL:RBUTR:2006:AZ7766

ECLI:NL:RBUTR:2006:AZ7766 ECLI:NL:RBUTR:2006:AZ7766 Instantie Rechtbank Utrecht Datum uitspraak 19-12-2006 Datum publicatie 02-02-2007 Zaaknummer SBR 06-1767 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Bestuursrecht Eerste

Nadere informatie

ECLI:NL:RBGEL:2017:1643

ECLI:NL:RBGEL:2017:1643 ECLI:NL:RBGEL:2017:1643 Instantie Rechtbank Gelderland Datum uitspraak 01032017 Datum publicatie 27032017 Zaaknummer 316395 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Civiel recht Kort geding

Nadere informatie

ECLI:NL:RBAMS:2016:199

ECLI:NL:RBAMS:2016:199 ECLI:NL:RBAMS:2016:199 Instantie Rechtbank Amsterdam Datum uitspraak 20-01-2016 Datum publicatie 02-02-2016 Zaaknummer C/13/572226 / HA ZA 14-903 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Intellectueel-eigendomsrecht

Nadere informatie

ECLI:NL:RBMNE:2013:BZ9384

ECLI:NL:RBMNE:2013:BZ9384 ECLI:NL:RBMNE:2013:BZ9384 Instantie Datum uitspraak 24-04-2013 Datum publicatie 03-05-2013 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Rechtbank Midden-Nederland 818166 UC EXPL 12-9177

Nadere informatie

1. Procedure. 2. Feiten

1. Procedure. 2. Feiten Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 145 d.d. 20 juli 2010 (mevrouw mr. E.M. Dil-Stork, voorzitter, mr. J.W.H. Offerhaus en mr. J.Th. de Wit) 1. Procedure De Commissie beslist met

Nadere informatie

ECLI:NL:RBAMS:2012:BW4266

ECLI:NL:RBAMS:2012:BW4266 ECLI:NL:RBAMS:2012:BW4266 Instantie Rechtbank Amsterdam Datum uitspraak 12-04-2012 Datum publicatie 27-04-2012 Zaaknummer 504474 - HA RK 11-395 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Civiel

Nadere informatie

ECLI:NL:RBMID:2011:BR4744

ECLI:NL:RBMID:2011:BR4744 ECLI:NL:RBMID:2011:BR4744 Instantie Rechtbank Middelburg Datum uitspraak 09-02-2011 Datum publicatie 10-08-2011 Zaaknummer 75196 / HA ZA 10-466 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Civiel

Nadere informatie

Samenvatting. 1. Procesverloop. De Commissie beslist met inachtneming van haar Reglement en op basis van de volgende stukken:

Samenvatting. 1. Procesverloop. De Commissie beslist met inachtneming van haar Reglement en op basis van de volgende stukken: Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2019-400 (mr. R.J. Paris, voorzitter, mr. W.F.C. Baars, mr. A.P. Luitingh, leden en mr. J. Hadziosmanovic, secretaris) Klacht ontvangen op :

Nadere informatie

ECLI:NL:RBMID:2008:BD3414

ECLI:NL:RBMID:2008:BD3414 ECLI:NL:RBMID:2008:BD3414 Instantie Rechtbank Middelburg Datum uitspraak 28-05-2008 Datum publicatie 09-06-2008 Zaaknummer 58024/HA ZA 07-265 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Civiel

Nadere informatie

ECLI:NL:GHSGR:2012:BZ0856

ECLI:NL:GHSGR:2012:BZ0856 ECLI:NL:GHSGR:2012:BZ0856 Instantie Datum uitspraak 05-12-2012 Datum publicatie 08-02-2013 Gerechtshof 's-gravenhage Zaaknummer 200.109.671-01 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Civiel

Nadere informatie

ECLI:NL:RBROT:2016:665

ECLI:NL:RBROT:2016:665 ECLI:NL:RBROT:2016:665 Instantie Rechtbank Rotterdam Datum uitspraak 20012016 Datum publicatie 28012016 Zaaknummer C/10/473480 / HA ZA 15333 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Civiel

Nadere informatie

ECLI:NL:RBLIM:2017:2309

ECLI:NL:RBLIM:2017:2309 ECLI:NL:RBLIM:2017:2309 Instantie Rechtbank Limburg Datum uitspraak 15032017 Datum publicatie 16032017 Zaaknummer 5377597 cv 169148 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Arbeidsrecht Burgerlijk

Nadere informatie

ECLI:NL:RBNNE:2014:1383 Rechtbank Noord-Nederland Datum uitspraak Datum publicatie Zaaknummer C HA ZA

ECLI:NL:RBNNE:2014:1383 Rechtbank Noord-Nederland Datum uitspraak Datum publicatie Zaaknummer C HA ZA ECLI:NL:RBNNE:2014:1383 Instantie Rechtbank Noord-Nederland Datum uitspraak 12-03-2014 Datum publicatie 20-03-2014 Zaaknummer C-17-129115- HA ZA 13-247 Rechtsgebieden Civiel recht Bijzondere kenmerken

Nadere informatie

ECLI:NL:RBLIM:2017:3845

ECLI:NL:RBLIM:2017:3845 ECLI:NL:RBLIM:2017:3845 Instantie Rechtbank Limburg Datum uitspraak 26042017 Datum publicatie 27042017 Zaaknummer 5494929 \ CV EXPL 1610633 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Verbintenissenrecht

Nadere informatie

de naamloze vennootschap ABN AMRO Bank N.V., gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen de Bank.

de naamloze vennootschap ABN AMRO Bank N.V., gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen de Bank. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2015-263 d.d. 16 september 2015 (mr. C.E. du Perron, voorzitter, mr. A.M.T. Wigger en mr. E.M. Dil-Stork, leden en mr. E.C. Aarts, secretaris)

Nadere informatie

ECLI:NL:RBAMS:2017:1537

ECLI:NL:RBAMS:2017:1537 ECLI:NL:RBAMS:2017:1537 Instantie Rechtbank Amsterdam Datum uitspraak 09-03-2017 Datum publicatie 13-03-2017 Zaaknummer KK EXPL 17-174 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Civiel recht

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr. J.S.W. Holtrop, voorzitter en mr. R.P.W. van de Meerakker, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr. J.S.W. Holtrop, voorzitter en mr. R.P.W. van de Meerakker, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2018-634 (mr. J.S.W. Holtrop, voorzitter en mr. R.P.W. van de Meerakker, secretaris) Klacht ontvangen op : 27 februari 2018 Ingediend door :

Nadere informatie

Uitspraak. Vindplaatsen Rechtspraak.nl NJF 2013/114 S&S 2013/98 GERECHTSHOF AMSTERDAM DERDE MEERVOUDIGE BURGERLIJKE KAMER BESCHIKKING.

Uitspraak. Vindplaatsen Rechtspraak.nl NJF 2013/114 S&S 2013/98 GERECHTSHOF AMSTERDAM DERDE MEERVOUDIGE BURGERLIJKE KAMER BESCHIKKING. Instantie Gerechtshof Amsterdam Datum uitspraak 16-10-2012 Datum publicatie 31-01-2013 Zaaknummer 200.107.628/01 Rechtsgebieden Civiel recht Bijzondere kenmerken Hoger beroep Inhoudsindicatie Géén appelverbod

Nadere informatie

ECLI:NL:RVS:2016:2861

ECLI:NL:RVS:2016:2861 ECLI:NL:RVS:2016:2861 Instantie Raad van State Datum uitspraak 02-11-2016 Datum publicatie 02-11-2016 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie 201601473/1/A2 Bestuursrecht Hoger

Nadere informatie

ECLI:NL:RBAMS:2017:5985

ECLI:NL:RBAMS:2017:5985 ECLI:NL:RBAMS:2017:5985 Instantie Rechtbank Amsterdam Datum uitspraak 18-08-2017 Datum publicatie 18-08-2017 Zaaknummer CV EXPL 17-2120 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Civiel recht

Nadere informatie

Samenvatting. 1. Procesverloop

Samenvatting. 1. Procesverloop Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2017-311 (mr. B.F. Keulen, voorzitter, en mr. J.W.M. Lenting en mr. C.E. Polak, leden en mr. F. Faes, secretaris) Klacht ontvangen op : 11 oktober

Nadere informatie

: ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam, verder te noemen de Bank

: ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam, verder te noemen de Bank Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening, nr. 2016-118 (mr. C.E. du Perron, voorzitter, mr. J.S.W. Holtrop en mr. B.F. Keulen, leden en mr. T. Boerman, secretaris) Klacht ontvangen op :

Nadere informatie

ECLI:NL:RVS:2013:1522

ECLI:NL:RVS:2013:1522 ECLI:NL:RVS:2013:1522 Instantie Raad van State Datum uitspraak 16-10-2013 Datum publicatie 16-10-2013 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie 201206838/1/A3 Bestuursrecht Tussenuitspraak

Nadere informatie

ECLI:NL:RBMNE:2015:5675

ECLI:NL:RBMNE:2015:5675 ECLI:NL:RBMNE:2015:5675 Instantie Datum uitspraak 29-07-2015 Datum publicatie 03-08-2015 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Rechtbank Midden-Nederland 3947956 MC EXPL 15-2480

Nadere informatie

ECLI:NL:RBOVE:2014:2411

ECLI:NL:RBOVE:2014:2411 ECLI:NL:RBOVE:2014:2411 Instantie Rechtbank Overijssel Datum uitspraak 18-04-2014 Datum publicatie 07-05-2014 Zaaknummer C/08/154383 / KG-ZA 14-130 Rechtsgebieden Civiel recht Bijzondere kenmerken Kort

Nadere informatie

ECLI:NL:RBLEE:2009:BJ8522

ECLI:NL:RBLEE:2009:BJ8522 ECLI:NL:RBLEE:2009:BJ8522 Instantie Rechtbank Leeuwarden Datum uitspraak 17-09-2009 Datum publicatie 24-09-2009 Zaaknummer 99339 / KG ZA 09-274 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Civiel

Nadere informatie

ECLI:NL:CRVB:2008:BC1824

ECLI:NL:CRVB:2008:BC1824 ECLI:NL:CRVB:2008:BC1824 Instantie Datum uitspraak 02-01-2008 Datum publicatie 15-01-2008 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Centrale Raad van Beroep 07-319 WW Bestuursrecht

Nadere informatie

Bank/ EVR- registratie/ afweging belangen leidt (thans) tot ongegrond verklaring van de klacht.

Bank/ EVR- registratie/ afweging belangen leidt (thans) tot ongegrond verklaring van de klacht. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2017-630 (mr. J.S.W. Holtrop, voorzitter, prof. mr. M.L. Hendrikse, mr. A.M.T. Wigger, leden en mr. M.A. Kleijer, secretaris) Klacht ontvangen

Nadere informatie

ECLI:NL:RBHAA:2009:BI7758

ECLI:NL:RBHAA:2009:BI7758 ECLI:NL:RBHAA:2009:BI7758 Instantie Rechtbank Haarlem Datum uitspraak 12-05-2009 Datum publicatie 12-06-2009 Zaaknummer 156351 - KG ZA 09-197 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Civiel

Nadere informatie

ECLI:NL:RBAMS:2017:2065

ECLI:NL:RBAMS:2017:2065 ECLI:NL:RBAMS:2017:2065 Instantie Rechtbank Amsterdam Datum uitspraak 21-03-2017 Datum publicatie 31-03-2017 Zaaknummer KK EXPL 17-154 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Civiel recht

Nadere informatie

ECLI:NL:GHSHE:2014:1286 Gerechtshof 's-hertogenbosch Datum uitspraak Datum publicatie Zaaknummer HD

ECLI:NL:GHSHE:2014:1286 Gerechtshof 's-hertogenbosch Datum uitspraak Datum publicatie Zaaknummer HD ECLI:NL:GHSHE:2014:1286 Instantie Gerechtshof 's-hertogenbosch Datum uitspraak 06-05-2014 Datum publicatie 07-05-2014 Zaaknummer HD 200.134.974_01 Rechtsgebieden Civiel recht Bijzondere kenmerken Hoger

Nadere informatie

: ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam, verder te noemen de Bank Datum uitspraak : 18 mei 2017

: ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam, verder te noemen de Bank Datum uitspraak : 18 mei 2017 Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2017-315 (mr. B.F. Keulen, voorzitter, en mr. J.W.M. Lenting en mr. C.E. Polak, leden en mr. F. Faes, secretaris) Klacht ontvangen op : 12 augustus

Nadere informatie

De Commissie stelt vast dat partijen hebben gekozen voor bindend advies.

De Commissie stelt vast dat partijen hebben gekozen voor bindend advies. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2018-092 (mr. J.S.W. Holtrop, voorzitter, mr. drs. R. Knopper en mr. C.E. Polak, leden en mr. J. Hadziosmanovic, secretaris) Klacht ontvangen

Nadere informatie

http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ecli:nl:rbove...

http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ecli:nl:rbove... Rechtspraak.nl Print uitspraak 1 of 5 071215 09:02 Zoekresultaat inzien document ECLI:NL:RBOVE:2013:1448 Permanente link: http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ecl Instantie Rechtbank Overijssel

Nadere informatie

ECLI:NL:RBMID:2008:BD7099

ECLI:NL:RBMID:2008:BD7099 ECLI:NL:RBMID:2008:BD7099 Instantie Rechtbank Middelburg Datum uitspraak 09-07-2008 Datum publicatie 14-07-2008 Zaaknummer 57005/HA ZA 07-148 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Civiel

Nadere informatie

ABN AMRO Bank N.V., gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen Aangeslotene.

ABN AMRO Bank N.V., gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen Aangeslotene. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2013-313 d.d. 4 november 2013 (prof.mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mevrouw mr. M. Nijland, secretaris) Samenvatting De bank heeft een vervangende

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr d.d. 9 februari 2015 (mr. J.S.W. Holtrop, voorzitter en mr. F.

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr d.d. 9 februari 2015 (mr. J.S.W. Holtrop, voorzitter en mr. F. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2015-048 d.d. 9 februari 2015 (mr. J.S.W. Holtrop, voorzitter en mr. F. Faes, secretaris) Samenvatting Via internetbankieren zijn diverse transacties

Nadere informatie

ECLI:NL:RBAMS:2016:1678

ECLI:NL:RBAMS:2016:1678 ECLI:NL:RBAMS:2016:1678 Instantie Rechtbank Amsterdam Datum uitspraak 24-03-2016 Datum publicatie 29-03-2016 Zaaknummer KK EXPL 16-200 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Civiel recht

Nadere informatie

ECLI:NL:RBSGR:2006:AY9580

ECLI:NL:RBSGR:2006:AY9580 ECLI:NL:RBSGR:2006:AY9580 Instantie Datum uitspraak 05-09-2006 Datum publicatie 06-10-2006 Rechtbank 's-gravenhage Zaaknummer AWB 05/37675 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Vreemdelingenrecht

Nadere informatie

Rechtspraak.nl - Print uitspraak

Rechtspraak.nl - Print uitspraak pagina 1 van 6 Zoekresultaat - inzien document ECLI:NL:RBAMS:2014:6139 Instantie Rechtbank Amsterdam Datum uitspraak 13-08-2014 Datum publicatie 19-09-2014 Zaaknummer HA ZA 14-295 Rechtsgebieden Civiel

Nadere informatie

: AEGON Schadeverzekering N.V., gevestigd te Den Haag, verder te noemen Verzekeraar

: AEGON Schadeverzekering N.V., gevestigd te Den Haag, verder te noemen Verzekeraar Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2017-853 (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter, mr. dr. S.O.H. Bakkerus en mr. E.C. Ruinaard, leden en mr. R.G. de Kruif, secretaris) Klacht

Nadere informatie

ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen Aangeslotene,

ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen Aangeslotene, Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2014-302 d.d. 12 augustus 2014 (mr. R.J. Paris, voorzitter, terwijl mr. L.T.A. van Eck als secretaris) Samenvatting Consument wilde begin 2013

Nadere informatie

ECLI:NL:GHSHE:2016:2505

ECLI:NL:GHSHE:2016:2505 ECLI:NL:GHSHE:2016:2505 Instantie Datum uitspraak 21-06-2016 Datum publicatie 24-04-2017 Zaaknummer Formele relaties Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie - Vindplaatsen Uitspraak Gerechtshof

Nadere informatie

ECLI:NL:RBASS:2006:AY8841

ECLI:NL:RBASS:2006:AY8841 ECLI:NL:RBASS:2006:AY8841 Instantie Rechtbank Assen Datum uitspraak 25-09-2006 Datum publicatie 26-09-2006 Zaaknummer 58445 - KG ZA 06-182 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Civiel recht

Nadere informatie

ECLI:NL:RBASS:2011:BQ7650

ECLI:NL:RBASS:2011:BQ7650 ECLI:NL:RBASS:2011:BQ7650 Instantie Rechtbank Assen Datum uitspraak 17-05-2011 Datum publicatie 09-06-2011 Zaaknummer 302487 CV EXPL 10-8041 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Civiel

Nadere informatie