MOVIE. Studie. Informatiebrochure

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MOVIE. Studie. Informatiebrochure"

Transcriptie

1 Informatiebrochure MOVIE Studie De MovieStudie wordt uitgevoerd door de Afdeling Humane Voeding & Leerstoelgroep Productontwerpen en Kwaliteitskunde van Wageningen Universiteit.

2 Contactgegevens Onderzoeksteam Dieuwerke Bolhuis, MSc Dr. Ir. Catriona Lakemond Dr. Ir. Rene de Wijk Dr. Ir. Pieternel Luning Prof. Dr. Ir. Kees de Graaf Contactpersoon Dieuwerke Bolhuis Leerstoelgroep Productontwerpen en Kwaliteitskunde, Wageningen Universiteit Telefoon: Bezoekadres Kamer 116 Biotechnion Bomenweg HD Wageningen

3 Voorwoord In deze brochure willen wij je informeren over het doel en de opzet van de MovieStudie. Daarnaast staat beschreven wat wij van jou als deelnemer verwachten en wat je van ons als onderzoekers kunt verwachten. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Afdeling Humane Voeding in samenwerking met de leerstoelgroep Productontwerpen en Kwaliteitskunde en vindt plaats in de maanden november tot en met december Als je overweegt mee te doen met dit onderzoek verzoeken wij je deze brochure goed door te lezen. Wanneer je na het lezen van deze brochure belangstelling hebt in deelname dan verzoeken wij je de vragenlijst die je via de hebt ontvangen in te vullen en zo snel mogelijk terug te en. Zodra wij een ingevulde vragenlijst hebben ontvangen zullen we contact met je opnemen. Bedankt voor je interesse in ons onderzoek en we hopen je te ontmoeten tijdens het onderzoek. Mocht je na het lezen van deze brochure nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op. Met vriendelijke groeten, Namens het onderzoeksteam, Dieuwerke Bolhuis

4 Doel van het onderzoek In de MovieStudie wordt gekeken naar de invloed van afleiding tijdens het eten op de smaakbeleving. Opzet van het onderzoek Het onderzoek wordt uitgevoerd vanaf november en zal duren tot eind december In totaal zijn er zeven sessies voor iedere deelnemer, ongeveer één sessie per week. De eerste sessie: introductie Je komt op een afgesproken tijdstip naar de universiteit. We zullen kennismaken en je zult uitleg krijgen over de procedure van dit onderzoek. Verder zullen je lengte en gewicht gemeten worden. Daarna ga je tomatensoep proeven met verschillende hapgroottes. Je zult de happen tomatensoep via een slang ontvangen. Deze slang is voedselveilig en altijd schoon. De slang is verbonden met de soep. De happen worden aangestuurd door een pomp. In sommige gevallen ontvang je de happen in een vast tempo. Je zult dan een toon horen waarop je soep in je mond krijgt en een tweede toon wanneer je geacht wordt de soep door te slikken. In andere gevallen kun je het tijdstip van de hap en de hapgrootte zelf bepalen. Op deze manieren zul je ook de soep consumeren in de lunchsessies. De daaropvolgende zes sessies: de lunches Je komt tijdens lunchtijd naar de universiteit (dit zal altijd op hetzelfde tijdstip zijn). Je zult eerst een aantal krentenbolletjes krijgen die je allemaal moet opeten. Hierna heb je een pauze van een half uur, hiervoor mag je iets te lezen meenemen. Na een half uur zul je soep krijgen (via de pomp) waarvan je mag eten totdat je genoeg hebt gehad. Tijdens het consumeren van de soep is het mogelijk dat er een filmpje wordt vertoond waarnaar je kunt kijken. Direct voor en na het consumeren van de soep zul je enkele vragen beantwoorden over hongergevoel. Gedurende twee uur na de lunchsessie zul je eveneens vragen beantwoorden over hongergevoel. Dit wordt gedaan via een personal digital assistant (PDA), die je mee kunt nemen, zodat je na de lunch gewoon weg kunt gaan. De PDA wordt dan weer op het afgesproken tijdstip ingeleverd.

5 Voeding tijdens de onderzoeksdagen Voor de lunchsessies vragen wij van je om je ontbijt en het tijdstip van ontbijt gelijk te houden. Tijdens de sessies zullen wij aan je vragen wat je s ochtends gegeten hebt. Daarnaast vragen wij je gedurende 3 uur vóór iedere lunchsessie niet meer te eten. Tot één uur voor de lunchsessie mag je nog wel water drinken. Het laatste uur voor de lunchsessie vragen we je ook niets meer te drinken. Ook vragen wij je na de lunchsessie gedurende twee uur niets te eten. Deelnemers Wij zijn op zoek naar niet-rokende, gezonde vrijwilligers met een normale eetlust in de leeftijd van 18 tot 45 jaar met een normaal gewicht (BMI tussen de 18.5 en 25.0 kg/m 2, zie onder uitgelegd). Op grond van de gegevens die via de vragenlijst verzameld worden, wordt besloten of je in aanmerking komt voor deelname. Berekening BMI De Body Mass Index (BMI) is een maat die de verhouding tussen lengte in gewicht bij een persoon weergeeft. Je kunt je BMI berekenen door je lichaamsgewicht (in kilo s) te delen door het kwadraat van je lichaamslengte (in meters). Bijvoorbeeld iemand van 80 kg met een lengte van 1.80 m heeft een BMI van: 80 = 80 = 24, * Voor dit onderzoek zijn wij op zoek naar mensen met een BMI tussen de 18.5 en 25. Locatie onderzoek Het onderzoek zal plaatsvinden in de sensorische ruimte (kamer 2.24) van het Biotechnion, Bomenweg 2 in Wageningen.

6 Toestemmingsverklaring Als je aan het onderzoek wilt deelnemen, vragen wij je om voor aanvang van het onderzoek een toestemmingsverklaring te ondertekenen, deze dien je mee te nemen op de eerste sessie. Hierin geef je aan dat je adequaat geïnformeerd bent over het doel en de uitvoering van het onderzoek en dat je toestemming geeft voor deelname. Privacy Het onderzoek is positief beoordeeld door de Medisch Ethische Commissie van Wageningen Universiteit. De gegevens die we tijdens dit onderzoek verzamelen zullen vertrouwelijk worden behandeld. Financiële vergoeding Voor het onderzoek is het belangrijk om alle sessies te doorlopen. Voor complete deelname aan het onderzoek ontvang je een vergoeding van 50,-. Wanneer je tijdens het onderzoek besluit te stoppen met deelname hoef je hier geen reden voor op te geven. Wel kunnen de gegevens die tot dan toe verzameld zijn gebruikt worden voor analyses. Onderzoeksresultaten De anonieme resultaten van het onderzoek zullen worden aangeboden ter publicatie in een wetenschappelijk tijdschrift. Onafhankelijk arts Als je vragen hebt over het onderzoek die je niet met de onderzoekers wilt bespreken, kun je contact opnemen met dr. J.J. van Binsbergen, huisarts (Tel , op werkdagen bellen tussen 8.00 en uur. De praktijkassistente noteert je gegevens en dr. Van Binsbergen neemt contact met je op. Graag duidelijk aan de praktijkassistente doorgeven of in de vermelden om welk onderzoek het gaat. Dr. Van Binsbergen is als onafhankelijk arts niet betrokken bij de uitvoering van het onderzoek.

7 Veiligheid en verzekering Wij achten het risico voor de vrijwilliger tijdens deelname zeer klein, toch zal er altijd een kleine kans bestaan op verslikken. Het onderzoek wordt uitgevoerd met slechts krentenbolletjes en tomatensoep gemaakt van producten die in de winkel te koop zijn, er is geen enkele reden om aan te nemen dat er negatieve bijwerkingen zouden kunnen optreden als gevolg van het consumeren van deze producten. Mocht je echter toch schade ondervinden als gevolg van deelname, dan ben je hiervoor verzekerd via een verzekering die Wageningen Universiteit heeft afgesloten conform de Wet Medischwetenschappelijk Onderzoek met Mensen. Je kunt bij de verzekeraar rechtstreeks een claim indienen, als je meent schade te hebben geleden door een aantasting van de gezondheid waarvan op grond van medische kennis kan worden aangetoond dat deze redelijkerwijs het gevolg is van het onderzoek. Het gaat om schade die zich openbaart tijdens of binnen vier jaar na deelname aan het onderzoek. In de bijlage vind je een uittreksel van de verzekeringsvoorwaarden. Indien je de volledige polisvoorwaarden wilt inzien, kun je deze bij het onderzoeksteam opvragen.

8 Informatie t.b.v. proefpersonen aangaande verzekering De opdrachtgever van dit onderzoek (Wageningen Universiteit) heeft conform wat is vereist in de Wet Medisch-wetenschappelijk Onderzoek met Mensen, voor de uitvoering ervan een verzekering voor u afgesloten. Deze verzekering dekt de schade die u lijdt door een aantasting van de gezondheid waarvan op grond van medische kennis kan worden vastgesteld dat deze redelijkerwijs het gevolg is van het onderzoek. Het gaat om schade die zich openbaart tijdens of binnen vier jaar na deelname aan het onderzoek. Uitsluitingen Van de dekking van deze verzekering is uitgesloten: Schade waarvan op grond van de aard van het onderzoek zeker of nagenoeg zeker was dat deze zich zou voordoen. Schade die zich bij nakomelingen openbaart als gevolg van een nadelige inwerking van het onderzoek op het genetisch materiaal van de verzekerde. Schade die zich ook zou hebben geopenbaard wanneer de verzekerde niet aan het onderzoek zou hebben deelgenomen. Schade veroorzaakt, bevorderd of verergerd doordat de verzekerde zich opzettelijk niet aan de voorschriften en instructies van de met de uitvoering van het onderzoek belaste personen heeft gehouden. Dekking De verzekering biedt dekking voor een schade tot een maximum bedrag van per deelnemer, met een maximum van per onderzoek. Hierbij geldt een maximum van voor al het onderzoek aan de Wageningen Universiteit per verzekeringsjaar. Verplichtingen van de verzekerde De deelnemer dient: zich te houden aan de voorschriften en instructies van de met de uitvoering van het onderzoek belaste personen; zich, zodra hij/zij vermoedt dat een aantasting van zijn/haar gezondheid het gevolg is van het onderzoek, direct onder behandeling van een arts te stellen en al het mogelijke te doen om herstel te bevorderen en zo spoedig mogelijk de verzekeraar hiervan in kennis te stellen; alle door verzekeraar nodig geoordeelde gegevens te verstrekken of te doen verstrekken aan verzekeraar of door haar aangewezen deskundigen en geen feiten of omstandigheden te verzwijgen, die voor de vaststelling van de schade van belang kunnen zijn. Als u van mening bent dat u door het onderzoek schade aan uw gezondheid hebt opgelopen, adviseren wij u zo snel mogelijk contact op te nemen met de hieronder genoemde verzekeraar Gerling-Konzern Allgemeine Versicherungs-AG Directie voor Nederland Herengracht CC Amsterdam Verzekeringnemer: Wageningen Universiteit

1 INFORMATIEBROCHURE

1 INFORMATIEBROCHURE INFORMATIEBROCHURE 1 2 Contactinformatie onderzoekers Contactpersoon: Swetlana Gutjar Afdeling Humane Voeding, Wageningen Universiteit Telefoon: 0317-480759 E-mail: emo.studie@wur.nl Bezoekadres: Biotechnion,

Nadere informatie

1 INFORMATIEBROCHURE

1 INFORMATIEBROCHURE INFORMATIEBROCHURE 1 2 Contactinformatie onderzoekers Contactpersoon: Swetlana Gutjar Afdeling Humane Voeding, Wageningen Universiteit Telefoon: 0317-481265 E-mail: femo.studie@wur.nl Bezoekadres: Agrotechnion,

Nadere informatie

1 INFORMATIEBROCHURE

1 INFORMATIEBROCHURE INFORMATIEBROCHURE 1 2 Contactinformatie onderzoekers Contactpersoon: Swetlana Gutjar Afdeling Humane Voeding, Wageningen Universiteit Telefoon: 0317-481265 E-mail: nemostudie@wur.nl Bezoekadres: Agrotechnion,

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE. Lekkere trek

INFORMATIEBROCHURE. Lekkere trek INFORMATIEBROCHURE Lekkere trek Deze brochure bevat informatie over het doel en de opzet van Lekkere trek. Daarnaast staat beschreven wat dit onderzoek inhoudt, wat wij van u als deelnemer verwachten en

Nadere informatie

Informatiebrochure. LIPS Studie. (Glycemische Index van Palmsuiker) November - December 2010

Informatiebrochure. LIPS Studie. (Glycemische Index van Palmsuiker) November - December 2010 Informatiebrochure LIPS Studie (Glycemische Index van Palmsuiker) November - December 2010 Afdeling Humane Voeding, Wageningen University - 1 - Contactinformatie: Afdeling Humane Voeding, Wageningen Universiteit

Nadere informatie

Het onderzoeksteam bestaat uit

Het onderzoeksteam bestaat uit INFORMATIEBROCHURE Deze brochure bevat informatie over het doel en de opzet van Fancy, een onderzoek naar voorkeuren voor voedingsmiddelen. Daarnaast staat beschreven wat dit onderzoek inhoudt, wat wij

Nadere informatie

Informatiebrochure. Een onderzoek van Afdeling Humane Voeding, Wageningen Universiteit

Informatiebrochure. Een onderzoek van Afdeling Humane Voeding, Wageningen Universiteit Informatiebrochure Een onderzoek van Afdeling Humane Voeding, Wageningen Universiteit Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Contactinformatie onderzoekers... 3 Plattegrond locatie... 4 Voorwoord... 5 Het onderzoek...

Nadere informatie

DuPLO-studie. Informatiebrochure. Een studie naar de dagelijkse inname van nutriënten uit de voeding en het energieverbruik 2011-2015

DuPLO-studie. Informatiebrochure. Een studie naar de dagelijkse inname van nutriënten uit de voeding en het energieverbruik 2011-2015 Informatiebrochure DuPLO-studie Een studie naar de dagelijkse inname van nutriënten uit de voeding en het energieverbruik 2011-2015 Afdeling Humane Voeding Wageningen Universiteit 1 Het onderzoeksteam

Nadere informatie

Informatiebrochure. VaVo studie (Vaste Voeding)

Informatiebrochure. VaVo studie (Vaste Voeding) Informatiebrochure VaVo studie (Vaste Voeding) Voorwoord In dit informatieboekje vindt u uitgebreide informatie over het onderzoeksproject VaVo studie dat februari 2010 is gestart. In dit boekje zal worden

Nadere informatie

Informatiebrochure. Een onderzoek van Afdeling Humane Voeding, Wageningen Universiteit

Informatiebrochure. Een onderzoek van Afdeling Humane Voeding, Wageningen Universiteit Informatiebrochure Een onderzoek van Afdeling Humane Voeding, Wageningen Universiteit In samenwerking met: Leerstoelgroep Productontwerpen en Kwaliteitskunde, Wageningen Universiteit Contactgegevens Onderzoekers

Nadere informatie

Informatiebrief Chew It! onderzoek

Informatiebrief Chew It! onderzoek Informatiebrief Chew It! onderzoek Waarom doen we dit onderzoek? Tijdens het eten van voedingsmiddelen worden verschillende tong- en mondbewegingen gemaakt. Waarschijnlijk spelen deze bewegingen een belangrijke

Nadere informatie

Informatiebrochure 5/11/2014

Informatiebrochure 5/11/2014 Informatiebrochure 5/11/2014 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Contactgegevens... 3 Voorwoord... 4 Plattegrond... 4 Doel van het onderzoek... 6 Periode... 6 Opzet van het onderzoek... 6 Screeningsbijeenkomst...

Nadere informatie

Informatiebrochure. Een onderzoek van Afdeling Humane Voeding, Wageningen Universiteit

Informatiebrochure. Een onderzoek van Afdeling Humane Voeding, Wageningen Universiteit Informatiebrochure Een onderzoek van Afdeling Humane Voeding, Wageningen Universiteit Inhoudsopgave Contactinformatie onderzoekers... 3 Plattegrond locatie... 4 Voorwoord... 5 Flair het onderzoek... 6

Nadere informatie

Informatiebrochure. EvolveD

Informatiebrochure. EvolveD Informatiebrochure EvolveD Contactgegevens Onderzoeksteam Gert ter Horst, projectleider Kees de Graaf, professor Sanne Boesveldt, assistant professor Iris van den Bosch, promovendus Daniëlle Dull, junior

Nadere informatie

Informatiebrochure. Pavlov Study

Informatiebrochure. Pavlov Study Informatiebrochure Pavlov Study Contactgegevens Onderzoeksteam: Dr. Sanne Boesveldt Prof. Dr. C. de Graaf Contactpersonen: Afdeling Humane Voeding, Wageningen Universiteit odor.study@wur.nl 06-4525-4760/

Nadere informatie

Informatiebrochure. Afdeling Humane Voeding, Wageningen University & Research

Informatiebrochure. Afdeling Humane Voeding, Wageningen University & Research Informatiebrochure Afdeling Humane Voeding, Wageningen University & Research Oktober 2016 Informatiebrochure: Eat for Speed Deze informatiebrochure bevat informatie over het doel en de opzet van de Eat

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE. Valco studie

INFORMATIEBROCHURE. Valco studie 1 INFORMATIEBROCHURE Valco studie 2 Contactinformatie onderzoekers Contactpersoon: Dr. M. Tieland Afdeling Humane Voeding, Wageningen University Postbus 8129, 6700 EV Wageningen Telefoon: 0317-481041 E-mail:

Nadere informatie

Informatiebrochure Cerebro

Informatiebrochure Cerebro Informatiebrochure Cerebro ACHTERGROND EN DOEL VAN HET ONDERZOEK Door middel van dit onderzoek proberen wij beter te leren begrijpen waarom je je vol voelt, en hoe het komt dat je soms meer en minder zin

Nadere informatie

Informatiebrief SPLENDID II

Informatiebrief SPLENDID II Informatiebrief SPLENDID II Deze informatiebrief bevat informatie over deelname aan SPLENDID II. U wordt verzocht deze brief goed te lezen voordat u zich aanmeldt voor dit onderzoek. Doel van het onderzoek

Nadere informatie

CONTACTINFORMATIE ONDERZOEKERS

CONTACTINFORMATIE ONDERZOEKERS INFORMATIEBROCHURE CONTACTINFORMATIE ONDERZOEKERS Contactgegevens Anika Oppermann Telefoon: 0317-485435 E-mail: wow.studie@wur.nl Onderzoekscentrum Axis X gebouw, kamer Grote Zaal (gebouw 118) Bornse Weilanden

Nadere informatie

TEMPO 2 studie - Proefpersoneninformatie Maart Proefpersoneninformatie voor deelname aan wetenschappelijk onderzoek.

TEMPO 2 studie - Proefpersoneninformatie Maart Proefpersoneninformatie voor deelname aan wetenschappelijk onderzoek. studie - Proefpersoneninformatie Maart 2017 Proefpersoneninformatie voor deelname aan wetenschappelijk onderzoek studie Welke smaak, textuur en emoties beleeft u tijdens het eten van verschillende yoghurts?

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE HAP STUDIE

INFORMATIEBROCHURE HAP STUDIE INFORMATIEBROCHURE HAP STUDIE CONTACTINFORMATIE ONDERZOEKERS: Onderzoeksteam Annick den Boer, BSc. Irene Tijssen, MSc. Dr. Gerry Jager Prof. Dr. C. de Graaf Contactpersonen Annick den Boer, BSc. Afdeling

Nadere informatie

Informatiebrochure Smaakstudie

Informatiebrochure Smaakstudie Informatiebrochure Smaakstudie Smaakstudie Inleiding Deze brochure bevat informatie over het doel en de opzet van de Smaakstudie, een medischwetenschappelijk onderzoek van Hogeschool Inholland en de Afdeling

Nadere informatie

CONTACTINFORMATIE ONDERZOEKERS

CONTACTINFORMATIE ONDERZOEKERS INFORMATIEBROCHURE CONTACTINFORMATIE ONDERZOEKERS Contactgegevens Maria Montero Diaz en Anika Oppermann Telefoon: 0317 485435 E mail: canyoufeelit@wur.nl Onderzoekscentra Axis Y, kamer 1029 (gebouw 118)

Nadere informatie

Contactinformatie onderzoekers:

Contactinformatie onderzoekers: INFORMATIEBROCHURE Contactinformatie onderzoekers: Contactpersoon: Irene Tijssen Afdeling Humane Voeding, Wageningen Universiteit Telefoon: 0317-485979 E-mail: hue4you@wur.nl Postadres: Hue4You2 t.a.v.

Nadere informatie

Deelnemersinformatie ProMi Studie. Het effect van inname van Probiotica op het aantal en de intensiteit van Migraineaanvallen bij migrainepatiënten

Deelnemersinformatie ProMi Studie. Het effect van inname van Probiotica op het aantal en de intensiteit van Migraineaanvallen bij migrainepatiënten Deelnemersinformatie ProMi Studie Het effect van inname van Probiotica op het aantal en de intensiteit van Migraineaanvallen bij migrainepatiënten Contactinformatie Onderzoeksteam Caroline Giezenaar, BSC

Nadere informatie

TEMPO studie - Proefpersoneninformatie September Proefpersoneninformatie voor deelname aan wetenschappelijk onderzoek.

TEMPO studie - Proefpersoneninformatie September Proefpersoneninformatie voor deelname aan wetenschappelijk onderzoek. Proefpersoneninformatie voor deelname aan wetenschappelijk onderzoek studie Temporele Dominantie methode voor het meten van emoties, smaak en textuur eigenschappen Geachte heer/mevrouw, Wij vragen u vriendelijk

Nadere informatie

Informatiebrochure. NQplus. Een onderzoek naar voeding en gezondheid 2011-2015. Afdeling Humane Voeding Wageningen Universiteit

Informatiebrochure. NQplus. Een onderzoek naar voeding en gezondheid 2011-2015. Afdeling Humane Voeding Wageningen Universiteit Informatiebrochure Een onderzoek naar voeding en gezondheid 2011-2015 Afdeling Humane Voeding Wageningen Universiteit Het onderzoeksteam: Prof. Dr. Ir. Edith Feskens Dr. Ir. Anouk Geelen Anne van de Wiel,

Nadere informatie

FOCOM DoReTy studie. Informatiebrochure

FOCOM DoReTy studie. Informatiebrochure FOCOM DoReTy studie Informatiebrochure Afdeling Humane Voeding Wageningen Universiteit 2014 Voorwoord Allereerst onze hartelijke dank voor uw interesse in de FOCOM DoReTy studie. De FOCOM DoReTy studie

Nadere informatie

Haalbaarheid van een nieuw hulpmiddel voor gewichtsbeheersing; het SPLENDID-systeem

Haalbaarheid van een nieuw hulpmiddel voor gewichtsbeheersing; het SPLENDID-systeem Haalbaarheid van een nieuw hulpmiddel voor gewichtsbeheersing; het SPLENDID-systeem NL56853.081.16 versie 2, maart 2016 pagina 1 van 9 Informatie voor deelname aan medischwetenschappelijk onderzoek Inleiding

Nadere informatie

Informatiebrochure. RevolveD

Informatiebrochure. RevolveD Informatiebrochure RevolveD Arboretumlaan Contactgegevens Onderzoeksteam Daniëlle Dull, MSc Iris van den Bosch, MSc Dr. Sanne Boesveldt Prof. Dr. C. de Graaf Contactpersoon: Daniëlle Dull Afdeling Humane

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE. Bierproef

INFORMATIEBROCHURE. Bierproef INFORMATIEBROCHURE Bierproef Bierproef, januari 2015, versie 5 2 Contactinformatie onderzoekers Contactpersoon: Femke van der Velde, MSc Afdeling Humane Voeding, Wageningen Universiteit Telefoon: 0317-485961

Nadere informatie

Contactinformatie onderzoekers:

Contactinformatie onderzoekers: INFORMATIEBROCHURE Contactinformatie onderzoekers: Contactpersoon: Irene Tijssen Afdeling Humane Voeding, Wageningen Universiteit Telefoon: 0317-485979 E-mail: smaaktint@wur.nl Postadres: Smaaktint t.a.v.

Nadere informatie

Informatieboekje. GRIP- Studie GRoente Inname Peuters

Informatieboekje. GRIP- Studie GRoente Inname Peuters Informatieboekje GRIP- Studie GRoente Inname Peuters Contactgegevens Onderzoeksteam Prof. Dr. Ir. Kees de Graaf (hoofdonderzoeker Humane Voeding) Dr. Gerry Jager (Universitair Docent) Ir. Victoire de Wild

Nadere informatie

TEMPO 3 studie - Proefpersoneninformatie Februari Proefpersoneninformatie voor deelname aan wetenschappelijk onderzoek.

TEMPO 3 studie - Proefpersoneninformatie Februari Proefpersoneninformatie voor deelname aan wetenschappelijk onderzoek. Proefpersoneninformatie voor deelname aan wetenschappelijk onderzoek studie Welke smaak en textuur proeft u tijdens het eten van verschillende pure chocolades? Geachte heer/mevrouw, Wij vragen u vriendelijk

Nadere informatie

Post exercise rehydration: effect of beer consumption on fluid balance (PRooST)

Post exercise rehydration: effect of beer consumption on fluid balance (PRooST) Post exercise rehydration: effect of beer consumption on fluid balance (PRooST) (Rehydratie na het sporten: het effect van bierconsumptie op de vochtbalans) Informatiebrochure Deze brochure informeert

Nadere informatie

Informatiebrochure VeFer studie september - november 2013

Informatiebrochure VeFer studie september - november 2013 Informatiebrochure VeFer studie september - november 2013 Afdeling Humane Voeding, Wageningen Universiteit Versie 4, augustus 2013 VOORWOORD Met deze brochure willen wij u informeren over het doel en de

Nadere informatie

INFORMATIEBRIEF SWEED

INFORMATIEBRIEF SWEED INFORMATIEBRIEF SWEED Geachte mijnheer, Wij vragen u vriendelijk om mee te doen aan een medisch-wetenschappelijk onderzoek, getiteld Sweed. U beslist zelf of u wilt meedoen. Voordat u de beslissing neemt,

Nadere informatie

Gezondheidseffecten van palingconsumptie

Gezondheidseffecten van palingconsumptie Gezondheidseffecten van palingconsumptie Informatiebrochure Deze brochure bevat informatie over een nieuw wetenschappelijk onderzoek, namelijk de Vissersstudie. De informatie is bedoeld voor palingconsumenten

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE. Neuron

INFORMATIEBROCHURE. Neuron INFORMATIEBROCHURE Neuron Contactinformatie onderzoekers Contactpersoon: Inge van Rijn Afdeling Humane Voeding, Wageningen Universiteit Telefoon: 0317-480759 E-mail: neuron@wur.nl Bezoekadres: Biotechnion

Nadere informatie

Informatiebrochure Smaak-, vet- en textuureigenschappen van Nederlandse voeding

Informatiebrochure Smaak-, vet- en textuureigenschappen van Nederlandse voeding Informatiebrochure Smaak-, vet- en textuureigenschappen van Nederlandse voeding Afdeling Humane Voeding, Wageningen universiteit Versie 3, April 2015 Informatiebrochure SVT studie Deze brochure bevat informatie

Nadere informatie

Smaakstudie-2 Versie 3 / Informatiebrief

Smaakstudie-2 Versie 3 / Informatiebrief Smaakstudie-2 Informatiebrief Proefpersoneninformatie voor deelname aan medischwetenschappelijk onderzoek. Smaakstudie-2 De invloed van smaaktoevoegingen en vet op de aangenaamheid van groenten. Inleiding

Nadere informatie

De invloed van een uitwendige kracht op de oogdruk.

De invloed van een uitwendige kracht op de oogdruk. 1 www.oogziekenhuis.nl tel.: 010-4023449 Geachte heer/mevrouw, Wij vragen u vriendelijk om mee te doen aan een medisch-wetenschappelijk onderzoek (studie) naar de invloed die een uitwendige kracht heeft

Nadere informatie

1 INFORMATIEBROCHURE

1 INFORMATIEBROCHURE INFORMATIEBROCHURE 1 2 Contactinformatie onderzoekers Contactpersoon: Guido Camps, MSc Afdeling Humane Voeding, Wageningen Universiteit Telefoon: 0317 485393 E-mail: maagneet@wur.nl Bezoekadres: Biotechnion

Nadere informatie

Informatiebrief ENOF studie: Het effect van oligofructose op energie inneming en lichaamssamenstelling bij volwassenen.

Informatiebrief ENOF studie: Het effect van oligofructose op energie inneming en lichaamssamenstelling bij volwassenen. Informatiebrief ENOF studie: Het effect van oligofructose op energie inneming en lichaamssamenstelling bij volwassenen. Middels deze informatiebrief nodigen wij u uit om mee te doen aan een onderzoek genaamd

Nadere informatie

GLIMP 2. Een onderzoek naar voeding, leefstijl, zwangerschap en zwangerschapsdiabetes 2015-2017

GLIMP 2. Een onderzoek naar voeding, leefstijl, zwangerschap en zwangerschapsdiabetes 2015-2017 p GLIMP 2 Een onderzoek naar voeding, leefstijl, zwangerschap en zwangerschapsdiabetes 2015-2017 Hier vindt u uitgebreide informatie over het GLIMP2 onderzoek. De volgende onderwerpen komen aan bod: -

Nadere informatie

Ede Arnhem /Utrecht A12, afslag 24 NS-station Ede / Wageningen / Railway station. Hoge Steeg Wageningen Campus 103. Mansholtlaan.

Ede Arnhem /Utrecht A12, afslag 24 NS-station Ede / Wageningen / Railway station. Hoge Steeg Wageningen Campus 103. Mansholtlaan. Informatiebrochure Stippeneng Arboretumlaan Contactgegevens Onderzoeksteam: Lucian van Belzen (MSc student) Dr. Sanne Boesveldt Elbrich Postma Prof. Dr. C. de Graaf Contactpersoon: Lucian van Belzen Afdeling

Nadere informatie

Herbie-studie INFORMATIEBROCHURE

Herbie-studie INFORMATIEBROCHURE Herbie-studie INFORMATIEBROCHURE AFDELING HUMANE VOEDING, WAGENINGEN UNIVERSITEIT Het onderzoeksteam Het onderzoeksteam bestaat uit D. Esser M.Sc. en Dr. Ir. Lydia Afman. Verder worden zij bijgestaan door

Nadere informatie

DEELNEMER INFORMATIE HET BELANG VAN EEN EIWITRIJK DAGMENU BIJ ZIEKENHUISOPNAME & HERSTEL THUIS. Ziekenhuis Gelderse Vallei & Wageningen Universiteit

DEELNEMER INFORMATIE HET BELANG VAN EEN EIWITRIJK DAGMENU BIJ ZIEKENHUISOPNAME & HERSTEL THUIS. Ziekenhuis Gelderse Vallei & Wageningen Universiteit DEELNEMER INFORMATIE HET BELANG VAN EEN EIWITRIJK DAGMENU BIJ ZIEKENHUISOPNAME & HERSTEL THUIS Ziekenhuis Gelderse Vallei & Wageningen Universiteit Oktober 2014 Oktober 2015 Contactinformatie Het onderzoeksteam:

Nadere informatie

NU-AGE onderzoek. Voedingsadvies voor senioren om gezond(er) oud te worden. Informatiebrochure. Afdeling Humane Voeding. Juni 2012, versie 3

NU-AGE onderzoek. Voedingsadvies voor senioren om gezond(er) oud te worden. Informatiebrochure. Afdeling Humane Voeding. Juni 2012, versie 3 NU-AGE onderzoek Voedingsadvies voor senioren om gezond(er) oud te worden Informatiebrochure Juni 2012, versie 3 Afdeling Humane Voeding Contactgegevens onderzoeksteam Bezoekadres: Wageningen Universiteit

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE AFDELING HUMANE VOEDING, WAGENINGEN UNIVERSITEIT

INFORMATIEBROCHURE AFDELING HUMANE VOEDING, WAGENINGEN UNIVERSITEIT INFORMATIEBROCHURE AFDELING HUMANE VOEDING, WAGENINGEN UNIVERSITEIT Het onderzoeksteam Het onderzoeksteam bestaat uit Drs. Monique van Nielen, Dr. Marco Mensink en Prof. Dr. Ir. Edith Feskens. Verder worden

Nadere informatie

MyoGene studie. Informatiebrochure. Onderzoek naar de effecten van acute inspanning op genexpressies (van myokines) in de menselijke skeletspier

MyoGene studie. Informatiebrochure. Onderzoek naar de effecten van acute inspanning op genexpressies (van myokines) in de menselijke skeletspier MyoGene studie Onderzoek naar de effecten van acute inspanning op genexpressies (van myokines) in de menselijke skeletspier Informatiebrochure Afdeling Humane Voeding Wageningen Universiteit Voorwoord

Nadere informatie

Triggers voor gedrags- en fysiologische reactie op Voedsel

Triggers voor gedrags- en fysiologische reactie op Voedsel Informatiebrochure voor deelnemers aan de TriVostudie: Triggers voor gedrags- en fysiologische reactie op Voedsel Het onderzoek wordt uitgevoerd door de afdeling Humane Voeding in samenwerking met Consumer

Nadere informatie

1 INFORMATIEBROCHURE

1 INFORMATIEBROCHURE INFORMATIEBROCHURE 1 2 3 Contactinformatie onderzoekers Contactpersoon: Wieke Altorf van der Kuil Afdeling Humane Voeding, Wageningen Universiteit E-mail: Wieke.Altorf-vanderkuil@wur.nl Telefoon: 0317-481054

Nadere informatie

Ouder, Kind en Eten Onderzoek

Ouder, Kind en Eten Onderzoek Ouder, Kind en Eten Onderzoek Informatiebrochure Voorwoord Fijn dat u interesse heeft in het Ouder, Kind & Eten onderzoek. Op dit moment doen er al 165 ouders mee aan het onderzoek en we zoeken nog 40

Nadere informatie

Klinische keuzes bij patiënten met staar en hoornvliesdystrofie van Fuchs

Klinische keuzes bij patiënten met staar en hoornvliesdystrofie van Fuchs Schiedamse Vest 180 Postbus 70030 3000 LM Rotterdam www.oogziekenhuis.nl tel.: 010-4023449 Geachte heer/mevrouw, Wij vragen u vriendelijk om mee te doen aan een medisch-wetenschappelijk onderzoek (studie)

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE. Axon

INFORMATIEBROCHURE. Axon INFORMATIEBROCHURE Axon Deze brochure bevat informatie over het doel en de opzet van Axon. Daarnaast staat beschreven wat dit onderzoek inhoudt, wat wij van u als deelnemer verwachten en wat u van de onderzoekers

Nadere informatie

1. Titel van het onderzoek: Primaire Baerveldt implant versus Trabeculectomie bij een oogdrukverlagende glaucoomoperatie.

1. Titel van het onderzoek: Primaire Baerveldt implant versus Trabeculectomie bij een oogdrukverlagende glaucoomoperatie. Schiedamse Vest 180 Postbus 70030 3000 LM Rotterdam tel.: 010-4017777 email: www.oogziekenhuis.nl 1. Titel van het onderzoek: Primaire Baerveldt implant versus Trabeculectomie bij een oogdrukverlagende

Nadere informatie

Het onderzoeksteam bestaat uit

Het onderzoeksteam bestaat uit INFORMATIEBROCHURE Deze brochure bevat informatie over het doel en de opzet van de Ara-studie. Daarnaast staat beschreven wat dit onderzoek inhoudt, wat wij van u als deelnemer verwachten en wat u van

Nadere informatie

Plaatsing van voedingssondes in de dunne darm via elektromagnetische geleiding op de verpleegafdeling of via kijkonderzoek op de endoscopie-afdeling

Plaatsing van voedingssondes in de dunne darm via elektromagnetische geleiding op de verpleegafdeling of via kijkonderzoek op de endoscopie-afdeling Patiënt informatiebrief Plaatsing van voedingssondes in de dunne darm via elektromagnetische geleiding op de verpleegafdeling of via kijkonderzoek op de endoscopie-afdeling Geachte heer/mevrouw, Wij vragen

Nadere informatie

Brochure Ontwikkeling van fmri taken en scanprotocollen

Brochure Ontwikkeling van fmri taken en scanprotocollen Brochure Ontwikkeling van fmri taken en scanprotocollen Titel van het onderzoek: Eat Your Bra!n? Eat Your Bra!n? is een onderzoek van de afdeling Humane Voeding van Wageningen Universiteit. Het is voor

Nadere informatie

Afdeling Humane Voeding Wageningen Universiteit. Informatiebrochure

Afdeling Humane Voeding Wageningen Universiteit. Informatiebrochure Afdeling Humane Voeding Wageningen Universiteit Onderzoeksteam Ir. Vera van der Velpen Dr. Ir. Anouk Geelen Prof. Dr. Evert Schouten Prof. Dr. Ir. Pieter van t Veer Contactgegevens Ir. Vera van der Velpen

Nadere informatie

Netvliesloslating op OCT

Netvliesloslating op OCT Schiedamse Vest 180 1 Postbus 70030 3000 LM Rotterdam www.oogziekenhuis.nl tel.: 010-4023449 Geachte heer/mevrouw, Wij vragen u vriendelijk om mee te doen aan een medisch-wetenschappelijk onderzoek (studie)

Nadere informatie

Informatiebrief. Kauwgedrag Yoghurt. Onderzoek naar kauwgedrag tijdens het eten van yoghurt

Informatiebrief. Kauwgedrag Yoghurt. Onderzoek naar kauwgedrag tijdens het eten van yoghurt Informatiebrief Kauwgedrag Yoghurt Onderzoek naar kauwgedrag tijdens het eten van yoghurt Proefpersoneninformatie voor deelname aan consumenten onderzoek over yoghurt OPYO studie (Oral Processing Yoghurt)

Nadere informatie

OCT. Schiedamse Vest 160 Postbus LM Rotterdam. tel.:

OCT. Schiedamse Vest 160 Postbus LM Rotterdam.   tel.: Schiedamse Vest 160 Postbus 70030 3000 LM Rotterdam www.oogziekenhuis.nl tel.: 010-4023449 Geachte heer/mevrouw, Wij vragen u vriendelijk om mee te doen aan medisch-wetenschappelijk onderzoek (studie)

Nadere informatie

Een Vergelijking van Twee Technieken voor Transplantatie van de Binnenzijde van het Hoornvlies

Een Vergelijking van Twee Technieken voor Transplantatie van de Binnenzijde van het Hoornvlies Schiedamse Vest 180 1 Postbus 70030 3000 LM Rotterdam www.oogziekenhuis.nl tel.: 010-4023449 Geachte heer/mevrouw, Wij vragen u vriendelijk om mee te doen aan een medisch-wetenschappelijk onderzoek (studie)

Nadere informatie

Effect van transverse versus longitudinale incisies op kniepijn na tibiapen plaatsing. Patiënten Informatie Folder

Effect van transverse versus longitudinale incisies op kniepijn na tibiapen plaatsing. Patiënten Informatie Folder Effect van transverse versus longitudinale incisies op kniepijn na tibiapen plaatsing Patiënten Informatie Folder PATIËNTEN INFORMATIE FOLDER Effect van transverse versus longitudinale incisies op kniepijn

Nadere informatie

Proefpersoneninformatie. STER studie. pagina 1 van 10

Proefpersoneninformatie. STER studie. pagina 1 van 10 Proefpersoneninformatie pagina 1 van 10 Contactpersonen: Arabella Ellenbroek (MSc student) Afdeling Humane Voeding en Gezondheid, Wageningen Universiteit odor.study@wur.nl Bezoekadres: Helix (gebouw 124)

Nadere informatie

Informatie voor de wettelijke vertegenwoordiger voor deelname aan het onderzoek

Informatie voor de wettelijke vertegenwoordiger voor deelname aan het onderzoek PAIS2: Het effect van hoge dosis paracetamol op de uitkomst na een beroerte bij mensen met een lichaamstemperatuur van 36.5 graden of hoger Geachte heer/ mevrouw, Uw partner/familielid is in ons ziekenhuis

Nadere informatie

Informatiebrochure. Traqq studie

Informatiebrochure. Traqq studie Informatiebrochure Traqq studie Voorwoord Deze brochure bevat informatie over het doel en de opzet van de Traqq studie. Hierin staat beschreven wat deelname aan het onderzoek inhoudt, wat we van u als

Nadere informatie

Informatie voor de wettelijke vertegenwoordiger voor deelname aan het onderzoek

Informatie voor de wettelijke vertegenwoordiger voor deelname aan het onderzoek PAIS 2: Het effect van hoge dosis paracetamol op de uitkomst na een beroerte bij mensen met een lichaamstemperatuur van 36.5 graden Celsius of hoger Geachte heer/ mevrouw, Uw partner/familielid is in ons

Nadere informatie

[GEL-LICIOUS STUDIE]

[GEL-LICIOUS STUDIE] Afdeling Humane Voeding, Wageningen Universiteit Informatiebrochure [GEL-LICIOUS STUDIE] Onderzoek naar het effect van eetgedrag op verzadiging Proefpersoneninformatie pagina 0 van 12 Proefpersoneninformatie

Nadere informatie

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek [Logo] Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek ASPIRIN TRIAL De rol van aspirine op de overleving van patiënten met dikkedarmkanker Inleiding Geachte heer/mevrouw,

Nadere informatie

Het ondieper maken van de voorste oogkamer bij de operatieve verwijdering van glasvocht (vitrectomie).

Het ondieper maken van de voorste oogkamer bij de operatieve verwijdering van glasvocht (vitrectomie). Schiedamse Vest 160 Postbus 70030 3000 LM Rotterdam www.oogziekenhuis.nl tel.: 010-4023449 Geachte heer/mevrouw, De onderzoeker heeft u geïnformeerd over bovengenoemd medisch-wetenschappelijk onderzoek

Nadere informatie

DEELNEMERSINFORMATIE. Probiotica ter vermindering van migraineklachten. een placebo-gecontroleerde 12 weekse studie

DEELNEMERSINFORMATIE. Probiotica ter vermindering van migraineklachten. een placebo-gecontroleerde 12 weekse studie DEELNEMERSINFORMATIE Probiotica ter vermindering van migraineklachten een placebo-gecontroleerde 12 weekse studie 1 Voorwoord Met deze brochure willen wij u informeren over het doel en de opzet van de

Nadere informatie

Het gebruik van siliconenolie in vitreoretinale chirurgie.

Het gebruik van siliconenolie in vitreoretinale chirurgie. Schiedamse Vest 160 Postbus 70030 3000 LM Rotterdam www.oogziekenhuis.nl tel.: 010-4023449 Geachte heer/mevrouw, Wij vragen u vriendelijk om mee te doen aan een medisch-wetenschappelijk onderzoek (studie)

Nadere informatie

Informatieboekje. GRISP- Studie GRoente Inname & Smaakontwikkeling Peuters

Informatieboekje. GRISP- Studie GRoente Inname & Smaakontwikkeling Peuters Informatieboekje GRISP- Studie GRoente Inname & Smaakontwikkeling Peuters Contactgegevens Onderzoeksteam Prof. Dr. Ir. Kees de Graaf (hoofdonderzoeker humane voeding) Dr. Gerry Jager (universitair docent)

Nadere informatie

Het onderzoek waarvoor uw medewerking wordt gevraagd

Het onderzoek waarvoor uw medewerking wordt gevraagd Proefpersoneninformatie: Effectiviteit van behandeling van migraine door manueel therapeut en huisarts: een pilot study Hoofddorp, versie 5 18-06-2015 Geachte heer/mevrouw, Wij vragen u vriendelijk om

Nadere informatie

Afdeling Humane Voeding Wageningen Universiteit. Informatiebrochure

Afdeling Humane Voeding Wageningen Universiteit. Informatiebrochure Afdeling Humane Voeding Wageningen Universiteit Informatiebrochure Onderzoeksteam Ir. Vera van der Velpen Dr. Ir. Anouk Geelen Prof. Dr. Evert Schouten Prof. Dr. Ir. Pieter van t Veer Contactgegevens Ir.

Nadere informatie

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek SAFE: hulp voor vrouwelijke slachtoffers van partnergeweld Officiële titel:safe: een zelfhulp ehealth interventie ter ondersteuning voor vrouwen die

Nadere informatie

INFORMATIE TEN BEHOEVE VAN DEELNEMERS

INFORMATIE TEN BEHOEVE VAN DEELNEMERS ONDERZOEK NAAR HET VERSCHIL IN WERKZAAMHEID TUSSEN EEN VASTE DOSERING EN EEN INDIVIDUELE DOSERING PROTROMBINE COMPLEX CONCENTRAAT (Cofact / Beriplex P/N ). INFORMATIE TEN BEHOEVE VAN DEELNEMERS Geachte

Nadere informatie

Patiënteninformatie voor deelname aan het onderzoek

Patiënteninformatie voor deelname aan het onderzoek PAIS2: Het effect van hoge dosis paracetamol op de uitkomst na een beroerte bij mensen met een lichaamstemperatuur van 36.5 graden Celsius of hoger Geachte heer/mevrouw, Wij vragen u via deze brief mee

Nadere informatie

Informatie voor de wettelijke vertegenwoordiger voor deelname aan het onderzoek

Informatie voor de wettelijke vertegenwoordiger voor deelname aan het onderzoek PAIS2: Het effect van hoge dosis paracetamol op de uitkomst na een beroerte bij mensen met een lichaamstemperatuur van 36.5 graden of hoger Geachte heer/ mevrouw, Uw partner/familielid is in ons ziekenhuis

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg 1 Uitgebreide versie:27-3-2012 v.10 GGD Zuid Limburg

Jeugdgezondheidszorg 1 Uitgebreide versie:27-3-2012 v.10 GGD Zuid Limburg Titel van het onderzoek: Hulp voor jongeren met vragen of problemen via internet Inleiding: Beste leerling, Aan de hand van de vragenlijst die je hebt ingevuld, vinden we het nodig om je nog een keer terug

Nadere informatie

INTENSE studie Informatiebrochure

INTENSE studie Informatiebrochure INTENSE studie Informatiebrochure Afdeling Geriatrie Radboudumc, Nijmegen april-november 2015 1 Contactinformatie Het onderzoeksteam: Dr. Ondine van de Rest, projectleider (Afdeling Humane Voeding, Wageningen

Nadere informatie

Identificatie van vroege tekenen van artrose na een voorste kruisband scheur

Identificatie van vroege tekenen van artrose na een voorste kruisband scheur PATIËNTENINFORMATIE Identificatie van vroege tekenen van artrose na een voorste kruisband scheur Geachte heer / mevrouw, Uw behandelend arts heeft u geïnformeerd over bovengenoemd medisch-wetenschappelijk

Nadere informatie

INFORMATIEBRIEF VOOR DE PATIËNT

INFORMATIEBRIEF VOOR DE PATIËNT INFORMATIEBRIEF VOOR DE PATIËNT Titel van het onderzoek Een gerandomiseerd onderzoek naar operatieve versus niet-operatieve behandeling van breuken van het kopje van het spaakbeen. Inleiding Geachte heer/mevrouw,

Nadere informatie

Stoppen of doorgaan met een sulfonylureumderivaat in combinatie met insuline glargine bij diabetes type 2 patiënten in de huisartspraktijk?

Stoppen of doorgaan met een sulfonylureumderivaat in combinatie met insuline glargine bij diabetes type 2 patiënten in de huisartspraktijk? Patiënteninformatie Stoppen of doorgaan met een sulfonylureumderivaat in combinatie met insuline glargine bij diabetes type 2 patiënten in de huisartspraktijk? Geachte heer/mevrouw, Hartelijk dank voor

Nadere informatie

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek PACER-onderzoek: Onderzoek naar de noodzaak van correctie van bloedplaatjestekort voor het plaatsen van een centraal veneuze

Nadere informatie

Voorkómen van een littekenbreuk naast het stoma door plaatsing van een kunststof matje. Geachte heer/mevrouw, Zwolle, april 2010

Voorkómen van een littekenbreuk naast het stoma door plaatsing van een kunststof matje. Geachte heer/mevrouw, Zwolle, april 2010 Patiënteninformatie Prevent trial Isala kliniek ABR nummer: 22695 Voorkómen van een littekenbreuk naast het stoma door plaatsing van een kunststof matje. Originele titel: Preventie van parastomale hernia

Nadere informatie

Contrasto Onderzoek 6 INFORMATIE BROCHURE

Contrasto Onderzoek 6 INFORMATIE BROCHURE 2018 INFORMATIE BROCHURE Contrasto Onderzoek 6 Onderzoek naar de invloed van voedsel heterogeniteit op zintuigelijke waarneming en orale verwerking van voedsel 0 1 Informatie voor deelnemers aan wetenschappelijk

Nadere informatie

Onderzoek naar het effect van body mass index (BMI) en het roken van sigaretten op de opname van fentanyl

Onderzoek naar het effect van body mass index (BMI) en het roken van sigaretten op de opname van fentanyl Patiënteninformatie Onderzoek naar het effect van body mass index (BMI) en het roken van sigaretten op de opname van fentanyl Geachte heer/mevrouw, U bent in het Erasmus MC onder behandeling voor een vorm

Nadere informatie

Patiënten-informatie. Buitenbaarmoederlijke zwangerschap: operatietechnieken en vruchtbaarheid. ESEP studie

Patiënten-informatie. Buitenbaarmoederlijke zwangerschap: operatietechnieken en vruchtbaarheid. ESEP studie Patiënten-informatie Buitenbaarmoederlijke zwangerschap: operatietechnieken en vruchtbaarheid ESEP studie EUG in de eileider Eierstok Baarmoeder Buitenbaarmoederlijke zwangerschap: operatietechnieken en

Nadere informatie

Het onderzoeksteam bestaat uit. BLOB studie Informatiebrochure versie 3 18-8-2015

Het onderzoeksteam bestaat uit. BLOB studie Informatiebrochure versie 3 18-8-2015 Informatiebrochure Deze brochure bevat informatie over het doel en de opzet van de BLOB studie naar Maag- en hersenprocessen die gepaard gaan met een opgeblazen gevoel. Daarnaast staat beschreven wat dit

Nadere informatie

Onderzoek naar kwaliteit van antistolling bij ouderen met een lage dosering acenocoumarol, en de invloed van preciezer doseren

Onderzoek naar kwaliteit van antistolling bij ouderen met een lage dosering acenocoumarol, en de invloed van preciezer doseren Onderzoek naar kwaliteit van antistolling bij ouderen met een lage dosering acenocoumarol, en de invloed van preciezer doseren Officiële titel: More precise dosing of acenocoumarol in patients aged 80

Nadere informatie

SPLINT-trial Preventie van urologische complicaties bij niertransplantaties van levende donoren: splint of geen splint

SPLINT-trial Preventie van urologische complicaties bij niertransplantaties van levende donoren: splint of geen splint SPLINT-trial Preventie van urologische complicaties bij niertransplantaties van levende donoren: splint of geen splint Uw behandelend arts heeft u geïnformeerd over het SPLINT medisch-wetenschappelijk

Nadere informatie

Type darmoperatie voor geperforeerde diverticulitis

Type darmoperatie voor geperforeerde diverticulitis Type darmoperatie voor geperforeerde diverticulitis Geachte heer, mevrouw, Bij u is vastgesteld, dat er mogelijk sprake is van een perforatie (gaatje) van de dikke darm ten gevolge van divertikels (uitstulpingen).

Nadere informatie

bij de laserbehandeling van hinderlijke glasvochttroebelingen.

bij de laserbehandeling van hinderlijke glasvochttroebelingen. Schiedamse Vest 180 Postbus 70030 3000 LM Rotterdam www.oogziekenhuis.nl tel.: 010-4023449 Geachte heer/mevrouw, Wij vragen u vriendelijk om mee te doen aan een medisch-wetenschappelijk onderzoek (studie)

Nadere informatie

Patiënteninformatie voor deelname aan het onderzoek

Patiënteninformatie voor deelname aan het onderzoek PAIS2: Het effect van hoge dosis paracetamol op de uitkomst na een beroerte bij mensen met een lichaamstemperatuur van 36.5 graden Celsius of hoger Geachte heer/mevrouw, Wij vragen u via deze brief mee

Nadere informatie

Informatiebrief voor de patiënt

Informatiebrief voor de patiënt Informatiebrief voor de patiënt Geachte mevrouw / mijnheer, U bent getroffen door een beroerte (herseninfarct of hersenbloeding). Vanuit het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam wordt onderzoek

Nadere informatie