WE maart Berekeningen aan een frame van een pneumatisch, hydraulische pers. Dr.ir. L.H. Braak. Opdrachtgever: HONESS B.V. te Helmond.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "WE maart Berekeningen aan een frame van een pneumatisch, hydraulische pers. Dr.ir. L.H. Braak. Opdrachtgever: HONESS B.V. te Helmond."

Transcriptie

1 Berekeningen aan een frame van een pneumatisch, hydraulische pers. Dr.ir. L.H. Braak WE maart 1981 Opdrachtgever: HONESS B.V. te Helmond via : Bestuurscommissie Contact en Bedrijfsleven, T.H.E.

2 1 nhoudsopgave 1. nleiding 2. Modelvorming 3. Berekening van het prototype 4. Confrontatie metingen en berekeningen 5. Wijzigingen in het prototype 6. Een nieuw ontwerp

3 ~ van-de 2 Berekeningen aan een frame van een pneumatische, hydraulische pers.. nleiding De firma Honess B.V. te Helmond is een kleine machinefabriek, waar in hoofdzaak gereedschappen voor het ponsen, stansen en snijden worden gemaakt. Om het bedrijf een bredere basis te geven is de ontwikkeling ter hand genomen van een pneumatisch, hydraulische pers. Deze pers met een maximale persdruk van 250 kn, heeft een grote uitlading nl. 300 mm., waardoor vrij grote platen bewerkt kunnen worden. Het frame van deze persen is uitgevoerd als een open C-frame (zie fig. ). Voor het eerste prototype was dit frame vervaardigd uit twee massieve platen elk 25 mm. dik. Bij het tweede prototype was de massieve plaat vervangen door een doosvormige constructie, waarbij de schetsplaten 10 nrm. dik waren en de strippen 12 mm. (zie fig. 2). Verplaatsingsmetingen aan dit prototype toonden een te grote verplaatsing van het stempel. n punt A (fig. 1) werd een ver- ticale verplaatsing gemeten, die groter was dan 2 nun. Via het Bureau Contacten Bedrijfsleven werd door de firma Honess contact opgenomen met de vakgroep Technische Mechanica afd-eling-der Werktuigbouwkunde ~ ~ ~ ~ om ~ te - vragen ~~ ~ ~ of ~ zij ~ ~~ be- -~ hulpzaam wilden zijn enerzijds bij de aanpassing van het proto- type en anderzijds bij het ontwerpen van een nieuw frame, zodanig dat de verticale verplaatsing van het stempel minder dan 0,5 zal worden. n dit verslag worden de resultaten van de berekeningen gepresent eerd. nun.

4 3!----/ Fig. 1. Front- en zijaanzicht van de pers

5 4 2. Modelvorminn Voor de berekening van de pers wordt slechts één van de twee frames in ogenschouw genomen, Dit frame zal dan ook slechts de helft van de belasting behoeven te dragen. Omdat het ter beschikking staande rekenprograma geen koker-elementen bevat wordt het frame geschematiseerd tot een vlak plaatprobleem (zie fig. 2). De buigstijfheid van een dwarsdoorsnede van het frame wordt in hoofdzaak verkregen door het oppervlak van de boven- en onderstrip. n het rekenmodel wordt dit effect bereikt door de randen van de plaat te koppelen met zg. randelementen, waarvoor in dit geval trekstaven worden gekozen. Zodoende kan in het rekenmodel een nagenoeg gelijkwaardige buigstijfheid worden verkregen als in de werkelijke cons truc tie. Het gebruik van randelementen van het type TREK 2 eist voor een juiste aansluiting, elementen van het type TRM 3 voor de plaat. Deze membraanelementen zijn driehoekig van vorm en hebben een lineair verplaatsingsveld en dus een constant rek- en spanningsveld. r*--7"-f-y a- --Jzzz- A--i fig. 2. Doorsnede in constructie en in rekenmodel. De kracht van de perscilinder wordt door een drietal bouten overgebracht op de bovenzijde van een frame. Hoewel de montageflens zich niet in het midden van het frame bevindt en er dus ook een wringend moment zal optreden in een willekeurige dwarsdoorsnede, wordt dit effect in de berekening niet meegenomen. We nemen aan dat de verstijvingsstrippen in het kokerframe, een vervorming ten gevolge van torsie voldoende zullen tegengaan.

6 5 De kracht die door de cilinder op het werkstuk wordt uitgeoefend, wordt via een grondplaat doorgeleid naar de onderbalk van het frame. Bij de fabricage is gezorgd voor een goede passing tussen grondplaat en frame. Bij de berekening wordt de perskracht gelijkmatig verdeeld over een breedte van 150 mm. De schematisering van de ondersteuning van een frame is niet zondermeer eenduidig. Beide frames zijn onderling gekoppeld door een paar strippen, en worden via deze strippen vastgebout aan een stalen ondertafel. Bij de berekening wordt uitgegaan van een scharnier- en een roloplegging in de punten B en C (zie fig. 1); de berekende resultaten zijn waarschijnlijk iets te laag daar de oplegpunten in werkelijkheid dichter bij elkaar kunnen liggen.

7 6 3. Berekening van het prototype Alle berekeningen zijn uitgevoerd bij maximale perskracht. Voor één frame geeft dat dus een resulterende kracht op boven- en onderzijde met een grootte van 125 kn. Voor de berekening van het plaatmodel is dit model verdeeld in drie- hoekige elementen (zie fig. 3). Fig. 3. Elementverdeling.

8 7 \ ' Fig. 4. Vervormde geometrie; prototype

9 8 Op grond van de resultaten uit de berekeningen zijn de fig. 4 en6 gemaakt. n fig. 4 is de vervormde coutour overdreven weergegeven met als referentie de onvervormde contour. Uit deze figuur blijkt duidelijk de grote doorvering van de bovenarm, die echter al wordt ingeleid door verdraaiing van het middenstuk. Verder blijkt dat ook de onderarm uiteraard niet geheel stijf is. Uit de tabellen, behorende bij de berekening, blijkt dat de verticale verplaatsing van het uiterste punt A van de bovenbalk gelijk is aan 2.37 mm.; terwijl in de cilinderhartlijn een verticale verplaatsing van 1.99 mm. optreedt. Door het kanteleffect van de montageflens van de pers, zou een punt van het snij- of ponsgereedschap dat 330 mm. onder het montagevlak ligt een horizontale verplaatsing van 1.88 m. kunnen ondergaan., Fig. 5. Horizontale verplaatsing van het stempel. Hierbij is dan wel verondersteld dat het stempel aan de onderzijde vrij kan bewegen. Als v1 en v2 de verticale verplaatsingen zijn van de eindpunten van de montageflens dan geldt immers (zie fig. 5): N.B. n de berekening heeft het montagevlak een breedte van 140 mm.

10 Fig. 6. Vergelijkspanningen; prototype 9

11 10 n fig. 6 zijn resultaten van de spanningsberekeningen weergegeven. n elk punt van de plaat treden horizontale en verticale normaalspanningen op, naast schuifspanningen. Een dergelijke spanningstoestand kan ook gekarakteriseerd worden door een zogenaamde ideële of vergelijkspanning in dat punt, Dit is dan een normaalspanning die ten aanzien van een sterktecriterium, even gevaarlijk is als de gecompliceerde spanningstoestand van dat punt. Op elk punt van een lijn uit fig. 6 heeft de ideële spanning dezelfde waarde. Uit deze figuur blijkt dan dat de spanningen aan de binnenrand van de plaat de hoogste waarde bereiken. Uit de 2 numerieke uitvoer blijkt deze waarde 168 N/mm te zijn. Gezien de aard van de belasting -sterk wisselend en met een stootachtig karakter- moet gevreesd worden dat deze spanning op den duur zal leiden tot vermoeiingsscheuren. 4. Confrontatie metingen en berekeningen Ter verificatie van de veronderstellingen die bij de modelvorming van de pers tot een rekenmodel gedaan zijn, is een eenvoudige controlemeting voor de verplaatsingen uitgevoerd. De meetpunten en meetrichtingen zijn in fig. 7 aangegeven. Fig. 7. Meetpunten voor verplaatsingsmetingen. -

12 11 De verplaatsingen zijn gemeten met een meetklok (f 0.01 mm.). De voet van het magnetisch statief is op de montagetafel bevestigd. Tabel 1 : verplaatsingen bij maximale perskracht. Hoewel meetresultaten en berekeningen niet volledig overeenstemmen, hetgeen wel te verwachten is, zijn de verschillen niet dusdanig groot dat naar een andere berekeningswijze moet worden omgezien. Voor de volgende berekeningen van gewijzigd prototype en nieuw ontwerp wordt dan ook van dezelfde veronderstellingen uitgegaan. De voorgestelde maximaal toelaatbare verplaatsing is zodanig dat ten opzichte van de bestaande constructie een circa vijfvoudige stijfheid moet worden verkregen. Aanpassingen van het prototype kunnen worden gevonden in een verkleining van de uitlading waardoor de vrije arm lengte van het áovendeel van het frame verkort.-- wordt. Fig. 8. Plaatsing inzetstuk.

13 2 Berekeningen zijn uitgevoerd voor modificaties, met verschillende breedtes b van het inzetstuk. n alle gevallen wordt er van uitgegaan dat de zijplaten van het inzetstuk dezelfde dikte hebben als de schetsplaten van het bestaande frame. Voor de strip, die het inzetstuk afsluit, kunnen nog verschillende diktes d gekozen worden. De resultaten van deze modificaties zijn in onderstaande tabel verzameld; ter vergelijking is ook de oorspronkelijke situatie vermeld. tabel 2: Resultaten gewijzigd prototype. code b m. strip mm. xmm. f mm. 4 rad Omax 2 Y/mm O0 14 x x O-^ HOREP 7 HOREP 7+ HOREE8 HOREP x x x x O low3 2.4 O-^ 1.7 O-^ f: de verplaatsing onder de werklijn van perskracht. 4: de hoekverdraaiing van het montagevlak. o : de maximale normaalspanning in de strippen. max Ter illustratie zijn resultaten opgen~rnen van de verplaatsing en van de ideële spanning van de laatste gewijzigde configuratie (zie fig. 9 en O). Uit de resultaten blijkt dat bij een halvering van de uitlading tot 150 m. de verplaatsing in de buurt van de gewenste waarde komt. Bij de vergelijking van fig. 9 met fig. 4 is in eerste oogopslag weinig verandert, maar er moet wel rekening gehouden worden met het feit dat de schaal voor de verplaatsingen, die in fig. 9 vijfmaal zo groot is.

14 13 ; ! 4 + H z 3 (u 4 (u c3, Fig. 9. Vervormde geometrie; gewijzigd prototype

15 14 H H L 3 H f H + a O H c3 i H Fig. 10. Vergelijkspanningen; gewijzigd prototype

16 15 n fig. 10 zien wij dat de spanningen in de plaat een stuk lager liggen dan in het prototype. Bovendien blijkt hieruit dat de hoogste spanningen niet meer in de kleinste afrondingsstraal zit en dat het middenstuk nagenoeg niet meer hoog belast wordt. 6. Een nieuw ontwerp Bij de overwegingen om tot een beter ontwerp te komen moet liefst voldaan blijven aan de volgende eisen: - de maximale persdruk van N. - de uitlading van 300 mm. - de hoogte van het montagevlak van de cilinder mag t.o.v. de grondplaat niet veranderen. Randvoorwaarden die eveneens in de beschouwing betrokken moeten worden zijn: - de breedte van de kokers mag niet overmatig toenemen. Enerzijds omdat dan ook de grondplaat veel groter moet worden, anderzijds omdat dan de veronderstelling dat torsie verwaarloosd mag worden, geweld aangedaan wordt. - de werkhoogte, dus de hoogte van de grondplaat, mag op ergonomische gronden niet te veel toenemen. Zittend werk aan de pers moet mogelijk blij ven. Beschouwing van dit pakket van eisen levert de volgende mogelijkheden om, uitgaande van het basisidee, het prototype aan te passen. (zie fig. 11). a). het verhogen van de bovenarm; wegens de hoogte van het montagevlak is a maximaal 40 nnn. b). het verbreden van het middenstuk; ai te hoge verwachtingen mogen we niet hebben van zeer grote breedtes, omdat de krachten in hoofd- zaak via de binnenzijde van het frame worden doorgeleid. c). het verhogen van de onderarm; een maximale afstand van circa 7 cm. lijkt nog acceptabel.

17 16 Een vergroting van de buigstijfheid van een willekeurige dwarsdoorsnede kan verder worden verkregen door: d). vergroting van de dikte van de schetsplaten. e). vergroting van het oppervlak van de strippen. Bij een gegeven oppervlak kan altijd nog een keuze gemaakt worden voor de breedte, waaruit dan de stripdikte volgt. De uiteindelijke keuze wordt hierbij ondermeer bepaald door voorradige afmetingen en lasbaarheid. Fig. 11. Mogelijke wijzigingen in het prototype. n eerste instantie zijn aanpassingen gezccht zonder dat de werkhoogte toenam. n onderstaande tabel zijn de resultaten weergegeven. De verplaatsing f is bepaald voor het punt van de bovenarm, dat zich op A de hartlijn van de cilinder bevindt.

18 HONEW x Zoals uit de tabel blijkt is het met deze aanpassingen amper mogelijk verplaatsingen kleiner dan 1 mm. te realiseren. Uit de resultaten, vooral de vervormde geometrie, blijkt dat de vervorming van de onderarm relatief groot wordt. n de volgende reeks wordt dan ook de hoogte van de onderarm aangepast. Tabel 4: Tweede reeks aanpassingen HONEW x De resultaten van HONEW9 en 10 tonen aan dat wij op de goede weg zijn hoewel de maximale aanpassing aan de hoogtes a en c al bereikt zijn. Verbetering van de constructie kan nog plaatsvinden door te pogen de hoeken te verstijven door het inlassen van een aantal strippen. Een testberekening gaf aanleiding tot circa 25% lagere vervorming.

19 18 Voor de berekening van een frame met verstijvers wordt uitgegaan van een ander rekenmodel, zie fig. 12. Daarbij worden alle gedeelten waar alleen schetsplaten aanwezig zijn verdeeld in driehoekige plaatslementen, terwijl de strippen en verstijvers verdeeld worden in vierhoekige plaatselementen met grote dikte. Randelementen komen dan niet meer voor.

20 19 ' i Fig. 13. Vervormde geometrie; 18atste ontwerp

21 20 d- c O k- a, H * a, H m H i 6l H H Fig. 14. Vergelijkspanningen; laatste ontwerp

22 21 HONESS-GROUP 13 MESH: 1 MM = 1.5 UNTS CONTOURS OF SGD o LEVELS: 0 + m 109 1=0 TO 14 Fig. 15. Detail vergelijkspanningen; laatste ontwerp

23 4aqF---- ij16 Fig. 16. Geometrie laatste ontwerp

24 23 n het eerste model dat op deze wijze is doorgerekend (HONEW) werd 2 ten onrechte een stripoppervlak aangehouden van 2250 mm, hetgeen overeen komt met bijv. 90 x 25 mm. n het tweede model HONEW13 is bovendien de grootte van de elementen verkleind. De resultaten die met dit laatste model behaald zijn, worden in drie figuren gepresent eerd. n fig. 13 is de vervorming van de buitenrand in beeld gebracht. Fig. 14 en i5 tonen lijnen met gelijke waarde van de ideële spanning in de be- langrijkste strippen. Zoals uit het detail (fig. 15) blijkt is wederom de binnenrand de hoogst belaste plaats met spanningen tot 128 N/mm 2. Zoals uit alle berekeningen blijkt, is het moeilijk verticale verplaatsing van het stempel kleiner dan 0,5 mm. te krijgen bij max. persdruk en een uitlading van 300 mm. De wijzigingen ten opzichte van het bestaande proto-. type zijn daarvoor te gering. n het als laatste berekende model, zie fig. 16, zijn de zijplaten van de frames elk 15 mm. dik, terwijl in de berekening voor alle strippen 2 een oppervlak van 3000 mm werd ingevoerd. Technisch is dat te realiseren door strippen van 120 x 25 mm. te kiezen, De breedte van één frame komt daardoor op x 15 = 150 mm. Uit een gedetailleerde analyse volgt dat de verstijvingsstrippen in het 2 frame niet hoog belast worden: circa N/m, waarbij er relatief weinig buiging aanwezig is. Het lijkt dan ook verantwoord deze strippen lichter uit te voeren dan 120 x 25. Te denken valt aan stripdikten van i5 mm. Het verlies aan stijfheid zai daardoor nauweiijks merkbaar zijn. Zoals uit het detail in fig. 15 duidelijk wordt, zijn de hoeken aan de binnenrand het zwaarst belast. Bij de fabricage dient er rekening mee gehouden te worden dat op deze plaatsen spanningsconcentraties optreden. Een zorgvuldige controle van het laswerk daar ter plaatse zal noodzakelijk zijn.

25 24 Verantwoording 13 jan. 1980: Bezoek Honess; probleemformulering. 20 jan. 1980: Formulering contract THE-Honess. 29 jan. 1980: Presentatie berekeningen aan prototype. Meting aan prototype. i9 feb. 1980: Bespreking voortgang, voorstellen tot wijziging. 5 mrt. 1980: afronden verslaggeving. Rekenkosten Gezien de vele probeersels en oefeningen die extra op deze constructie zijn uitgevoerd is de rekentijd veel hoger dan bij het opmaken van het contract begroot was. n totaal is circa 45 min. procestijd verbruikt waarvan circa 20 min. voor rekening van de opdrachtgever zou kunnen komen. Personeelskosten Ten behoeve van dit project zijn circa 66 manuren besteed; inclusief 13 uur voor rapportage. Ook hierbij geldt dat circa de helft van het aantal uren besteed is aan taken die een vakgroepsbelang dienden.

Berekeningen aan een frame van een pneumatisch, hydraulische pers Braak, L.H.

Berekeningen aan een frame van een pneumatisch, hydraulische pers Braak, L.H. Berekeningen aan een frame van een pneumatisch, hydraulische pers Braak, L.H. Gepubliceerd: 01/01/1981 Document Version Uitgevers PDF, ook bekend als Version of Record Please check the document version

Nadere informatie

Steijgerweg 1 5616 HS Eindhoven

Steijgerweg 1 5616 HS Eindhoven Flensberekeningen Dr.ir. L.H. Braak Mak.Muh. M.E. Dukul Rapport WFW 92.042 april 1992 in opdracht van: Pleuger-Techniek bv Steijgerweg 1 5616 HS Eindhoven pleuger2 nhoudsopqave 1, nleiding 2. Modeivsrming

Nadere informatie

Mechanica van Materialen: Voorbeeldoefeningen uit de cursus

Mechanica van Materialen: Voorbeeldoefeningen uit de cursus Mechanica van Materialen: Voorbeeldoefeningen uit de cursus Hoofdstuk 1 : Krachten, spanningen en rekken Voorbeeld 1.1 (p. 11) Gegeven is een vakwerk met twee steunpunten A en B. Bereken de reactiekrachten/momenten

Nadere informatie

Niet-lineaire mechanica datum: Algemeen 2 Vraag 1 3 Vraag 2 8 Vraag 3 11 Vraag 4 14 Vraag 5 17 Vraag 6 19

Niet-lineaire mechanica datum: Algemeen 2 Vraag 1 3 Vraag 2 8 Vraag 3 11 Vraag 4 14 Vraag 5 17 Vraag 6 19 Naam: Patrick Damen Datum: 17 juni 2003 INHOUDSOPGAVE Algemeen 2 Vraag 1 3 Vraag 2 8 Vraag 3 11 Vraag 4 14 Vraag 5 17 Vraag 6 19 pagina: 1 van 20 Algemeen Om de zestal vragen van de opgave niet-lineaire

Nadere informatie

Module 8 Uitwerkingen van de opdrachten

Module 8 Uitwerkingen van de opdrachten Module 8 Uitwerkingen van de opdrachten Opdracht 1 Analyse De constructie bestaat uit een drie keer geknikte staaf die bij A is ingeklemd en bij B in verticale richting is gesteund. De staafdelen waarvan

Nadere informatie

Flexvloer. Inhoud presentatie. Inleiding Doelstelling Dwarskrachtcapaciteit Stijfheid Conclusies Aanbevelingen

Flexvloer. Inhoud presentatie. Inleiding Doelstelling Dwarskrachtcapaciteit Stijfheid Conclusies Aanbevelingen Flexvloer Onderzoek naar de constructieve aspecten van een nieuw vloersysteem Henco Burggraaf Presentatie DOV 31 oktober 6 Inhoud presentatie capaciteit 2 1 Flexvloer Nieuw vloersysteem met netwerk van

Nadere informatie

Tussentoets 2 Mechanica 4RA03 17 oktober 2012 van 9:45 10:30 uur

Tussentoets 2 Mechanica 4RA03 17 oktober 2012 van 9:45 10:30 uur Tussentoets 2 Mechanica 4RA03 7 oktober 20 van 9:45 0:30 uur De onderstaande balkconstructie bestaat uit een horizontale tweezijdig ingeklemde (bij punten A en D) rechte balk met een lengte van m die zowel

Nadere informatie

Module 5 Uitwerkingen van de opdrachten

Module 5 Uitwerkingen van de opdrachten Module 5 Uitwerkingen van de opdrachten Opdracht 1 Deze oefening heeft als doel vertrouwd te raken met het integreren van de diverse betrekkingen die er bestaan tussen de belasting en uiteindelijk de verplaatsing:

Nadere informatie

Schöck Isokorb type D

Schöck Isokorb type D Schöck Isokorb type Inhoud Pagina Toepassingsvoorbeelden 84 Productbeschrijving 85 Bovenaanzichten 86 apaciteitstabellen 87-92 Rekenvoorbeeld 93 Bijlegwapening 94 Inbouwhandleiding 95-96 hecklist 97 Brandwerendheid

Nadere informatie

Berekeningen aan een spuitgietmatrijs

Berekeningen aan een spuitgietmatrijs Berekeningen aan een spuitgietmatrijs Braak, L.H. Gepubliceerd: 01/01/1984 Document Version Uitgevers PDF, ook bekend als Version of Record Please check the document version of this publication: A submitted

Nadere informatie

Vraag 1. F G = 18500 N F M = 1000 N k 1 = 100 kn/m k 2 = 77 kn/m

Vraag 1. F G = 18500 N F M = 1000 N k 1 = 100 kn/m k 2 = 77 kn/m Vraag 1 Beschouw onderstaande pickup truck met de afmetingen in mm zoals gegeven. F G is de massa van de wagen en bedraagt 18,5 kn. De volledige combinatie van wielen, banden en vering vooraan wordt voorgesteld

Nadere informatie

Basismechanica. Blok 2. Spanningen en vervormingen

Basismechanica. Blok 2. Spanningen en vervormingen Blok 2 2.01 Een doorsnede waarin de neutrale lijn (n.l.) zich op een afstand a onder de bovenrand bevindt. a = aa (mm) De coordinaat ez van het krachtpunt (in mm). 2 2.02 Uit twee aan elkaar gelaste U-profielen

Nadere informatie

Solico. Brugdekpaneel 500x40. Solutions in composites. Mechanische eigenschappen. Versie : 2. Datum : 16 januari 2013

Solico. Brugdekpaneel 500x40. Solutions in composites. Mechanische eigenschappen. Versie : 2. Datum : 16 januari 2013 Solico B.V. Everdenberg 5A NL-4902 TT Oosterhout The Netherlands Tel.: +31-162-462280 - Fax: +31-162-462707 E-mail: composites@solico.nl Bankrelatie: Rabobank Oosterhout Rek.nr. 13.95.51.743 K.v.K. Breda

Nadere informatie

CONSTRUCTIEMECHANICA 4. 2.8 Antwoorden

CONSTRUCTIEMECHANICA 4. 2.8 Antwoorden ONSTRUTEEHN 4.8 ntwoorden oorsnedegrootheden.1.1 a) met de oorsprong van het assenstelsel in punt : Z (00; 6,5) mm b) zz 9,1 x 10 8 mm 4 5, x 10 8 mm 4 z z 0 c) met behulp van de irkel van ohr: zz, x 10

Nadere informatie

Complexe constructie

Complexe constructie 45-49 Jobsveem:45-49 18-02-09 09:53 Pagina 45 Complexe constructie van glas en staalkabels De door Glasimpex uit Vlaardingen gemaakte glas - gevel van het woongebouw Jobsveem te Rotterdam kende veel ontwerptechnische

Nadere informatie

VAK: Mechanica - Sterkteleer HWTK

VAK: Mechanica - Sterkteleer HWTK VAK: Mechanica - Sterkteleer HWTK Proeftoets Beschikbare tijd: 100 minuten Instructies voor het invullen van het antwoordblad. 1. Dit open boek tentamen bestaat uit 10 opgaven.. U mag tijdens het tentamen

Nadere informatie

Uit te voeren in groepen van 2 personen. Indien een groep van 2 personen niet mogelijk is, dient de opdracht alleen uitgevoerd te worden

Uit te voeren in groepen van 2 personen. Indien een groep van 2 personen niet mogelijk is, dient de opdracht alleen uitgevoerd te worden Solidworks Simulation: Opdracht versie 2014 Uit te voeren in groepen van 2 personen. Indien een groep van 2 personen niet mogelijk is, dient de opdracht alleen uitgevoerd te worden De opdracht Een fietsen

Nadere informatie

Productontwikkeling 3EM

Productontwikkeling 3EM Vragen Productontwikkeling 3EM Les 10 Sterkteleer (deel 2) Zijn er nog vragen over voorgaande lessen?? Paul Janssen 2 Inleiding Inleiding Sterkteberekening van liggers (en assen) Voorbeelden Berekening

Nadere informatie

Schöck Isokorb type D

Schöck Isokorb type D Inhoud Pagina Toepassingsvoorbeelden 86 Productbeschrijving 87 Bovenaanzichten 88 apaciteitstabellen 89-97 Rekenvoorbeeld 98 Bijlegwapening 99 Inbouwhandleiding 100-101 hecklist 102 Brandwerendheid 32-33

Nadere informatie

Mechanica - Sterkteleer - HWTK PROEFTOETS- AT1 - OPGAVEN 1/6

Mechanica - Sterkteleer - HWTK PROEFTOETS- AT1 - OPGAVEN 1/6 VAK: Mechanica - Sterkteleer HWTK Set Proeftoets - AT1 Mechanica - Sterkteleer - HWTK PROEFTOETS- AT1 - OPGAVEN 1/6 DIT EERST LEZEN EN VOORZIEN VAN NAAM EN LEERLINGNUMMER! Beschikbare tijd: 100 minuten

Nadere informatie

Controle: Bekijk nu of aan het evenwicht wordt voldaan voor het deel BC, daarvoor zijn immers alle scharnierkracten bekend

Controle: Bekijk nu of aan het evenwicht wordt voldaan voor het deel BC, daarvoor zijn immers alle scharnierkracten bekend Hints/procedures voor het examen 4Q130 dd 25-11-99 ( Aan het einde van dit document staan antwoorden) Opgave 1 Beschouwing vooraf: De constructie bestaat uit twee delen; elk deel afzonderlijk vrijgemaakt

Nadere informatie

Schöck Isokorf type D

Schöck Isokorf type D Inhoud Shök Isokorf type 12/10 Q8+Q8 K7417 Pagina Toepassingsvoorbeelden 84 Produtbeshrijving 85 Bovenaanzihten 86 Capaiteitstabellen 87 Rekenvoorbeeld 88 Bijlegwapening 89 Inbouwhandleiding 90-91 Cheklist

Nadere informatie

QuakeShield Modellering constructief gedrag bij belasting in het vlak 17 November 2017

QuakeShield Modellering constructief gedrag bij belasting in het vlak 17 November 2017 QuakeShield Modellering constructief gedrag bij belasting in het vlak 17 November 2017 Advisering op het gebied van constructies voor gebouwen en civiele werken QuakeShield Systeem Het QuakeShield Systeem

Nadere informatie

QuakeShield CEM Modellering constructief gedrag bij belasting uit het vlak 17 november 2017

QuakeShield CEM Modellering constructief gedrag bij belasting uit het vlak 17 november 2017 QuakeShield CEM Modellering constructief gedrag bij belasting uit het vlak 17 november 2017 Advisering op het gebied van constructies voor gebouwen en civiele werken QuakeShield Systeem Het QuakeShield

Nadere informatie

Module 4 Uitwerkingen van de opdrachten

Module 4 Uitwerkingen van de opdrachten Module 4 Uitwerkingen van de opdrachten Opdracht 1 Analyse Constructie bestaat uit scharnierend aan elkaar verbonden staven, rust op twee scharnieropleggingen: r 4, s 11 en k 8. 2k 3 13 11, dus niet vormvast.

Nadere informatie

CT2121 EXPERIMENT 1 ONDERZOEK NAAR DE VALIDITEIT VAN DE BUIGINGSTHEORIE FORMULIER 1: AFTEKENFORMULIER

CT2121 EXPERIMENT 1 ONDERZOEK NAAR DE VALIDITEIT VAN DE BUIGINGSTHEORIE FORMULIER 1: AFTEKENFORMULIER CT2121 EXPERIMENT 1 ONDERZOEK NAAR DE VALIDITEIT VAN DE BUIGINGSTHEORIE FORMULIER 1: AFTEKENFORMULIER Naam Studienummer LET OP: NA HET JUIST INVULLEN VAN DE VERPLAATSINGEN BIJ ONDERDEEL 4 KRIJG JE EEN

Nadere informatie

Schöck Isokorf type D

Schöck Isokorf type D Inhoud Schöck Isokorf type K7417 Pagina Toepassingsvoorbeelden 90 Productbeschrijving 91 Bovenaanzichten 92 Capaciteitstabellen 93-101 Rekenvoorbeeld 102 Bijlegwapening 103 Inbouwhandleiding 104-105 Checklist

Nadere informatie

Rij woningen met penanten in de voor- en achtergevel

Rij woningen met penanten in de voor- en achtergevel Rij woningen met penanten in de voor- en achtergevel 1 Algemeen In dit voorbeeld wordt de stabiliteit van een rij van drie woningen, waarbij de stabiliteit verzekerd wordt door penanten die zijn opgenomen

Nadere informatie

Ontwerpopdracht Constructieprincipes Opleiding Fijnmechanische techniek / Mechatronica Hogeschool van Utrecht

Ontwerpopdracht Constructieprincipes Opleiding Fijnmechanische techniek / Mechatronica Hogeschool van Utrecht Ontwerpopdracht Constructieprincipes Opleiding Fijnmechanische techniek / Mechatronica Hogeschool van Utrecht Ellart A. Meijer April 2004 Inhoud 1. Vast te leggen vrijheidsgraden... 4 Overzicht van vrijheidsgraden:...

Nadere informatie

1. Opdrachtomschrijving. 2. Probleemstelling / Doelstelling. 3. Uitwerkingen van de vragen: Bijlagen: Inhoudsopgave: 1.

1. Opdrachtomschrijving. 2. Probleemstelling / Doelstelling. 3. Uitwerkingen van de vragen: Bijlagen: Inhoudsopgave: 1. Inhoudsopgave: 1. Opdrachtomschrijving 1.1 Het Project 2. Probleemstelling / Doelstelling 2.1 Probleemstelling 2.2 Doelstelling 2.3 Eisen 3. Uitwerkingen van de vragen: 3.1 Welke coördinaten moeten worden

Nadere informatie

Handleiding voor toepassing van de Impressor buizen van Elektropa Kunststoffen B.V. onder spoordijken van de Nederlandse Spoorwegen.

Handleiding voor toepassing van de Impressor buizen van Elektropa Kunststoffen B.V. onder spoordijken van de Nederlandse Spoorwegen. Handleiding voor toepassing van de Impressor buizen van Elektropa Kunststoffen B.V. onder spoordijken van de Nederlandse Spoorwegen. Versie : 1.1 Titel : PVC Impressor Persboorbuizen Elektropa Kunststoffen

Nadere informatie

Rij woningen met penanten naast het trapgat

Rij woningen met penanten naast het trapgat Rij woningen met penanten naast het trapgat 1 Algemeen In dit voorbeeld wordt de stabiliteit van een rij van vier woningen beschouwd. De stabiliteit wordt verzekerd door penanten die zich naast het trapgat

Nadere informatie

3. Beschouw een zeer goede thermische geleider ( k ) in de vorm van een cilinder met lengte L en straal a

3. Beschouw een zeer goede thermische geleider ( k ) in de vorm van een cilinder met lengte L en straal a 1. Op een vierkantig substraat bevinden zich 4 IC s (warmtebronnen), zoals op de bijgevoegde figuur. Als een van de warmtebronnen een vermogen van 1W dissipeert als warmte (en de andere geen vermogen dissiperen),

Nadere informatie

Buiging van een belaste balk

Buiging van een belaste balk Buiging van een belaste balk (Modelbouw III) G. van Delft Studienummer: 0480 E-mail: gerardvandelft@email.com Tel.: 06-49608704 4 juli 005 Doorbuigen van een balk Wanneer een men een balk op het uiteinde

Nadere informatie

Hydraulische pers 2250 kn.

Hydraulische pers 2250 kn. Hydraulische pers 2250 kn. Auteur: Studie: Naam begeleider: Marcel Bijlard ACE mechanical designer Ir. R. Boeklagen Hydraulische pers 2250 kn. Pagina 1 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave... 2 2. Voorwoord...

Nadere informatie

Postbus 58 4200 AB GORINCHEM. Lange Kleiweg 5 Postbus 1090 2280 BC RIJSWIJK. Notified Body Nr.: 1234. Niet-dragende wand met Attema hollewanddozen

Postbus 58 4200 AB GORINCHEM. Lange Kleiweg 5 Postbus 1090 2280 BC RIJSWIJK. Notified Body Nr.: 1234. Niet-dragende wand met Attema hollewanddozen CLASSIFICATIE VAN DE BRANDWERENDHEID VOLGENS EN 13501-2:2007+A1:2009 VAN EEN NIET-DRAGENDE WANDCONSTRUCTIE VOORZIEN VAN HOLLEWANDDOZEN MET VERSCHILLENDE TYPEN BEDRADING Opdrachtgever: Attema B.V. Postbus

Nadere informatie

Basic Creative Engineering Skills

Basic Creative Engineering Skills Mechanica: Sterkteleer Januari 2015 Theaterschool OTT-1 1 Sterkteleer Sterkteleer legt een relatie tussen uitwendige krachten (MEC1-A) en inwendige krachten Waarom lopen de balken taps toe? Materiaaleigenschappen

Nadere informatie

S3 Oefeningen Krachtenleer Hoofdstuk VII VII-1. a) steunpuntreacties. massa balk m b = b * h * l * ρ GB = 0.5 * 0.5 * 10 * 2500 = 6250 kg

S3 Oefeningen Krachtenleer Hoofdstuk VII VII-1. a) steunpuntreacties. massa balk m b = b * h * l * ρ GB = 0.5 * 0.5 * 10 * 2500 = 6250 kg S3 Oefeningen Krachtenleer Hoofdstuk VII VII-1. Een gewapend-betonbalk ligt op planken met een grondoppervlak van 1000 x 50 mm². De volumemassa van gewapend beton is 500 kg/m³. Gevraagd : a) de steunpuntsreacties

Nadere informatie

C kN. JPL Presses: Productspecificaties : Maximale perskracht 100kN (10 ton) Maximum hydraulische druk 205 bar

C kN. JPL Presses: Productspecificaties : Maximale perskracht 100kN (10 ton) Maximum hydraulische druk 205 bar C150-100kN C150-100kN Maximale perskracht 100kN (10 ton) Maximum hydraulische druk 205 bar ISO VG 46 (12 liter) Max. neerwaartse snelheid 28mm/sec Maximum uitlading 150mm Maximale slag cilinder 305mm Maximale

Nadere informatie

Examen Klassieke Mechanica

Examen Klassieke Mechanica Examen Klassieke Mechanica Herbert De Gersem, Eef Temmerman 2de bachelor burgerlijk ingenieur en bio-ingenieur 14 januari 2008, academiejaar 07-08 NAAM: RICHTING: vraag 1 (/3) vraag 2 (/5) vraag 3 (/5)

Nadere informatie

Het versterken en verstijven van bestaande constructies

Het versterken en verstijven van bestaande constructies Het versterken en verstijven van bestaande constructies ir.m.w. Kamerling, m.m.v. ir.j.c. Daane 02-02-2015 Onderstempeling voor de renovatie van een kozijn in een gemetselde gevel, Woerden 1 Inhoudopgave

Nadere informatie

Examen Klassieke Mechanica

Examen Klassieke Mechanica Examen Klassieke Mechanica Herbert De Gersem, Eef Temmerman 23 januari 2009, academiejaar 08-09 IW2 en BIW2 NAAM: RICHTING: vraag 1 (/4) vraag 2 (/4) vraag 3 (/5) vraag 4 (/4) vraag 5 (/3) TOTAAL (/20)

Nadere informatie

Schöck Isokorb type QS 10

Schöck Isokorb type QS 10 Schöck Isokorb type Schöck Isokorb type 10 Inhoud Pagina Bouwkundige aansluitsituaties 152 Afmetingen 153 Kopplaat staalconstructie/bijlegwapening 154 Capaciteiten/Voegafstanden/Inbouwtoleranties 155 Inbouwhandleiding

Nadere informatie

I y y. 2 1 Aangezien er voor de rest geen andere krachtswerking is op de staaf, zijn alle overige spanningen nul.

I y y. 2 1 Aangezien er voor de rest geen andere krachtswerking is op de staaf, zijn alle overige spanningen nul. Oplossing deel 1 Staaf BC is een staaf tussen twee scharnierpunten, zonder dat er tussen de scharnierpunten een kracht ingrijpt. Bijgevolg ligt de kracht volgens BC en grijpt er in B enkel een verticale

Nadere informatie

Conceptrapport Enkelstukproductie. Groep 4 brug 1

Conceptrapport Enkelstukproductie. Groep 4 brug 1 Conceptrapport Enkelstukproductie Groep 4 brug 1 Module: THEP1 Product: Conceptrapport Opdrachtgever: Dhr. van Tiel Groep: WP27A + WP27B Projectgroep: module 4 brug 1 Groepsnaam: Module 4 Bridge (groep

Nadere informatie

Mechanica - Sterkteleer - HWTK PROEFTOETS versie C - OPGAVEN en UITWERKINGEN.doc 1/16

Mechanica - Sterkteleer - HWTK PROEFTOETS versie C - OPGAVEN en UITWERKINGEN.doc 1/16 VAK: Mechanica - Sterkteleer HWTK Set Proeftoets 07-0 versie C Mechanica - Sterkteleer - HWTK PROEFTOETS- 07-0-versie C - OPGAVEN en UITWERKINGEN.doc 1/16 DIT EERST LEZEN EN VOORZIEN VAN NAAM EN LEERLINGNUMMER!

Nadere informatie

: Vermeld op alle bladen van uw werk uw naam. : Het tentamen bestaat uit 4 bladzijden inclusief dit voorblad.

: Vermeld op alle bladen van uw werk uw naam. : Het tentamen bestaat uit 4 bladzijden inclusief dit voorblad. POST HBO-OPLEIDINGEN Betonconstructeur BV Staalconstructeur BmS Master of structural engineering Toegepaste mechanica Materiaalmodellen en niet-lineaire mechanica docent : dr.ir. P.C.J. Hoogenboom TENTAMEN

Nadere informatie

Projectopdracht Bovenloopkraan

Projectopdracht Bovenloopkraan Projectopdracht Bovenloopkraan De opdrachten: Om op een veilige, en verantwoorde manier te kunnen werken, moet er in een werkplaats een bovenloopkraan met een loopkat worden gemonteerd. Een loopkat is

Nadere informatie

Werkstuk Natuurkunde Trekproef, buigproef en de afschuifproef

Werkstuk Natuurkunde Trekproef, buigproef en de afschuifproef Werkstuk Natuurkunde Trekproef, buigproef en de afschuifproef Werkstuk door een scholier 2017 woorden 30 juni 2004 6,8 79 keer beoordeeld Vak Natuurkunde Inhoud Doel van de proeven De trekproef De buigproef

Nadere informatie

XXX INTERNATIONALE NATUURKUNDE OLYMPIADE PADUA, ITALIË PRACTICUM-TOETS

XXX INTERNATIONALE NATUURKUNDE OLYMPIADE PADUA, ITALIË PRACTICUM-TOETS XXX INTERNATIONALE NATUURKUNDE OLYMPIADE PADUA, ITALIË PRACTICUM-TOETS 20 juli 1999 13.1 practicum toets ---63 De Torsieslinger In dit experiment bestuderen we een relatief complex mechanisch systeem een

Nadere informatie

Nieuwbouw paardenstal dhr. M. Wouters Wissengrachtweg 25 te Hulsberg Gewichts-, sterkte- en stabiliteitsberekening. 13 mei 2014

Nieuwbouw paardenstal dhr. M. Wouters Wissengrachtweg 25 te Hulsberg Gewichts-, sterkte- en stabiliteitsberekening. 13 mei 2014 Hulsberg Pagina 2 / 12 Inhoudsopgave 1 Uitgangspunten 3 1.1 Normen & Voorschriften 3 1.2 Materialen 4 1.3 Ontwerpcriteria 4 1.4 Betondekking 4 1.5 Belastingen 5 1.6 Stabiliteit 6 1.7 Vervormingseisen 6

Nadere informatie

Antwoordformulier CTB1310 Constructiemechanica 2 ~ ~ 5 ECTS ^^^^'^

Antwoordformulier CTB1310 Constructiemechanica 2 ~ ~ 5 ECTS ^^^^'^ Tentamen CTB 1310 Constructiemechanica 2 Antwoordformulier CTB1310 Constructiemechanica 2 ~ ~ 5 ECTS ^^^^'^ Maak alle opgaven op dit antwoordformulier. Lever dit formulier in. Kladpapier wordt niet ingenomen.

Nadere informatie

toptechnologie voor ponsen, knippen, snijden en buigen van plaat Metaalbewerkingsmachines

toptechnologie voor ponsen, knippen, snijden en buigen van plaat Metaalbewerkingsmachines toptechnologie voor ponsen, knippen, snijden en buigen van plaat Metaalbewerkingsmachines UKB de complete oplossing...voor het buigen met een standaard systeem!! Bovengereedschap UKB-Systeem A Matrijzen

Nadere informatie

AFIX Durmelaan 20 B-9880 Aalter Tel: 0(032) 9 / Fax: 0(032) 9 /

AFIX Durmelaan 20 B-9880 Aalter Tel: 0(032) 9 / Fax: 0(032) 9 / AFIX Durmelaan 20 B-9880 Aalter Tel: 0(032) 9 / 381.61.01 Fax: 0(032) 9 / 381.61.00 http://www.afixgroup.com BEREKENIINGSNOTA STEIGER EN 12810 2N SW12 / 257 H2 A - LA WERKHOOGTE = 38,,50 M Berekeningsnota

Nadere informatie

Projectopdracht Bovenloopkraan

Projectopdracht Bovenloopkraan Projectopdracht Bovenloopkraan De opdrachten: Om op een veilige, en verantwoorde manier te kunnen werken, moet er in een werkplaats een bovenloopkraan met een loopkat worden gemonteerd. Een loopkat is

Nadere informatie

Tentamen Fundamentals of Deformation and Linear Elasticity (4A450)

Tentamen Fundamentals of Deformation and Linear Elasticity (4A450) Tentamen Fundamentals of Deformation and Linear Elasticity (4A450) Datum: 22 november 2001 Tijd: 14:00 17:00 uur Locatie: Auditorium, zaal 9, 10, 15 en 16 Dit tentamen bestaat uit drie opgaven. Het gebruik

Nadere informatie

Tentamen io1031 Product in werking (vragen) vrijdag 26 augustus 2011; 14:00 17:00 uur

Tentamen io1031 Product in werking (vragen) vrijdag 26 augustus 2011; 14:00 17:00 uur Tentamen io1031 Product in werking (vragen) vrijdag 26 augustus 2011; 14:00 17:00 uur Mededelingen Dit tentamen bestaat uit 4 bladzijden. De LAATSTE zes vragen (samen maximaal 5 punten) zijn zogenaamde

Nadere informatie

SBV draagarmstellingen_nl Haarlem. Versie : 1.1.5 ; NDP : NL Gebruikslicentie COMMERCIELE-versie tot 1-11-2015 printdatum : 23-01-2013

SBV draagarmstellingen_nl Haarlem. Versie : 1.1.5 ; NDP : NL Gebruikslicentie COMMERCIELE-versie tot 1-11-2015 printdatum : 23-01-2013 berekening van SBV draagarmstellingen volgens Eurocode h.o.h. staanders a4= 1000 project projectnummer omschrijving project projectnummer omschrijving algemeen veiligheidsklasse = CC1 - ontwerplevensduur

Nadere informatie

EEM goed alternatief voor staafwerkmodellen. Inleiden krachten in betondoorsnede

EEM goed alternatief voor staafwerkmodellen. Inleiden krachten in betondoorsnede 1 EEM goed alternatief voor staafwerkmodellen Inleiden krachten in betondoorsnede 64 2 2016 Inleiden krachten in betondoorsnede ing. Bart Vosslamber MSEng RC Heijmans Infra 1 Voorspanningskabels foto:

Nadere informatie

Mechanica, deel 2. Daniël Slenders Faculteit Ingenieurswetenschappen Katholieke Universiteit Leuven

Mechanica, deel 2. Daniël Slenders Faculteit Ingenieurswetenschappen Katholieke Universiteit Leuven Mechanica, deel Daniël Slenders Faculteit Ingenieurswetenschappen Katholieke Universiteit Leuven Academiejaar 010-011 Voorwoord Dit is een verzameling van opgeloste oefeningen van vorige jaren die ik heb

Nadere informatie

De ingevoerde geometrie en de berekende grondparameters zijn opgenomen in bijlage 3 en 6.

De ingevoerde geometrie en de berekende grondparameters zijn opgenomen in bijlage 3 en 6. Kenmerk R012-1205944BXB-irb-V01-NL Verticale beddingsconstante omhoog Verticale beddingsconstante omlaag Horizontale beddingsconstante Wandwrijving bij axiale verplaatsing van de leiding De ingevoerde

Nadere informatie

Uitgebreide uitwerkingen deeltentamen A; 4Q134 dd

Uitgebreide uitwerkingen deeltentamen A; 4Q134 dd 1 Uitgebreide uitwerkingen deeltentamen A; 4Q134 dd 99-10-04 N.B.Het werken in symbolen is noodzakelijk voor het beoordelen van (tussen-)resultaten. Na het bereiken van een antwoord in symbolen is het

Nadere informatie

Solico. Brugdekpaneel 400x85. Solutions in composites. Mechanische eigenschappen. Versie : 1. Datum : 20 september 2011

Solico. Brugdekpaneel 400x85. Solutions in composites. Mechanische eigenschappen. Versie : 1. Datum : 20 september 2011 Solico B.V. Everdenberg 5A NL-4902 TT Oosterhout The Netherlands Tel.: +31-162-462280 - Fax: +31-162-462707 E-mail: composites@solico.nl Bankrelatie: Rabobank Oosterhout Rek.nr. 13.95.51.743 K.v.K. Breda

Nadere informatie

woensdag 6 augustus 2008, u Code: 8W020, BMT 1.3 Faculteit Biomedische Technologie Technische Universiteit Eindhoven

woensdag 6 augustus 2008, u Code: 8W020, BMT 1.3 Faculteit Biomedische Technologie Technische Universiteit Eindhoven Tentamen Biomechanica woensdag 6 augustus 2008, 9.00-12.00 u Code: 8W020, BMT 1.3 Faculteit Biomedische Technologie Technische Universiteit Eindhoven Dit examen bestaat uit 6 opgaven. Het aantal punten

Nadere informatie

Matrijsberekening. Braak, L.H. Gepubliceerd: 01/01/1979. Document Version Uitgevers PDF, ook bekend als Version of Record. Link to publication

Matrijsberekening. Braak, L.H. Gepubliceerd: 01/01/1979. Document Version Uitgevers PDF, ook bekend als Version of Record. Link to publication Matrijsberekening Braak, L.H. Gepubliceerd: 01/01/1979 Document Version Uitgevers PDF, ook bekend als Version of Record Please check the document version of this publication: A submitted manuscript is

Nadere informatie

Matthias Van Wonterghem, Pieter Vanhulsel Aluminium en hoge snelheid, een mooie toekomst?

Matthias Van Wonterghem, Pieter Vanhulsel Aluminium en hoge snelheid, een mooie toekomst? Matthias Van Wonterghem, Pieter Vanhulsel Aluminium en hoge snelheid, een mooie toekomst? Milieu is een hot topic. En terecht. Het is nu dat er moet gediscussieerd worden om onze huidige levenskwaliteit

Nadere informatie

Belastingproeven PVC stellingkasten

Belastingproeven PVC stellingkasten TNO-rapport TNO-034-DTM-2010-04905 Belastingproeven PVC stellingkasten Van Mourik Broekmanweg P.O. Box 49 2600 AA Delft The Netherlands www.tno.nl T +31 88 866 30 00 F +31 88 866 30 10 wegwijzer@tno.nl

Nadere informatie

o ATerinzagelegging @ 7906572

o ATerinzagelegging @ 7906572 Octrooiraad o ATerinzagelegging @ 7906572 Nederland @ NL

Nadere informatie

Mechanica - Sterkteleer - HWTK PROEFTOETS versie C - OPGAVEN.doc 1/7

Mechanica - Sterkteleer - HWTK PROEFTOETS versie C - OPGAVEN.doc 1/7 VAK: Mechanica - Sterkteleer HWTK Set Proeftoets 07-02 versie C Mechanica - Sterkteleer - HWTK PROEFTOETS- 07-02-versie C - OPGAVEN.doc 1/7 DIT EERST LEZEN EN VOORZIEN VAN NAAM EN LEERLINGNUMMER! Beschikbare

Nadere informatie

Tentamen CT3109 CONSTRUCTIEMECHANICA april 2012, 09:00 12:00 uur

Tentamen CT3109 CONSTRUCTIEMECHANICA april 2012, 09:00 12:00 uur Subfaculteit Civiele Techniek Vermeld op bladen van uw werk: Constructiemechanica STUDIENUMMER : NM : Tentamen CT3109 CONSTRUCTIEMECHNIC 4 16 april 01, 09:00 1:00 uur Dit tentamen bestaat uit 5 opgaven.

Nadere informatie

specificatie EUROMAC hydraulische horizontale buigmachines Digibend 200/400/800

specificatie EUROMAC hydraulische horizontale buigmachines Digibend 200/400/800 specificatie EUROMAC hydraulische horizontale buigmachines Digibend 200/400/800 Algemeen Door toepassing van een monoblock Meehanite gegoten machineframe wordt een hoge capaciteit en een hoge nauwkeurigheid

Nadere informatie

Memo. Inhoudsopgave. Onderwerp: Deksloof damwand gemaal Kamperveen. Engbert van der Weide. Datum: Documentnummer: IJD

Memo. Inhoudsopgave. Onderwerp: Deksloof damwand gemaal Kamperveen. Engbert van der Weide. Datum: Documentnummer: IJD Memo Onderwerp: Deksloof damwand gemaal Kamperveen Aan: Opsteller: Engbert van der Weide Pieter Schoutens Datum: 18-10-2016 Documentnummer: IJD-013265 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. Uitgangspunten...

Nadere informatie

FHN Reglementen. Behendigheid Toestellen

FHN Reglementen. Behendigheid Toestellen FHN Reglementen Behendigheid Toestellen Behendigheid Toestellen versie 2009 INHOUDSOPGAVE Blz. DE TOESTELLEN 3 FIGUUR 1: Hoogtesprongen 8 FIGUUR 2: De Muur 9 FIGUUR 3: De Borstelsprong 10 FIGUUR 4: De

Nadere informatie

Schuifspanningen loodrecht op een cilindrisch gat

Schuifspanningen loodrecht op een cilindrisch gat Schuifspanningen loodrecht op een cilindrisch gat Colin van Weelden CT3000 Bachelor Eindwerk Begeleiders: 1379550 TU Delft P.C.J. Hoogenboom Delft, Juni 2010 C.B.M. Blom Voorwoord Dit rapport is het eindresultaat

Nadere informatie

Schöck Isokorb type K

Schöck Isokorb type K Schöck Isokorb type Schöck Isokorb type Inhoud Pagina Toepassingsvoorbeelden 42 Productbeschrijving 43 Bovenaanzichten 44-48 Capaciteitstabellen 49-51 Rekenvoorbeeld 52 Bijlegwapening 53 Inbouwsituatie

Nadere informatie

Solid Mechanics (4MB00) Toets 2 versie 1

Solid Mechanics (4MB00) Toets 2 versie 1 Solid Mechanics (4MB00) Toets 2 versie 1 Faculteit : Werktuigbouwkunde Datum : 1 april 2015 Tijd : 13.45-15.30 uur Locatie : Matrix Atelier Deze toets bestaat uit 3 opgaven. De opgaven moeten worden gemaakt

Nadere informatie

SAMENSTELLEN EN ONTBINDEN VAN SNIJDENDE KRACHTEN

SAMENSTELLEN EN ONTBINDEN VAN SNIJDENDE KRACHTEN II - 1 HOODSTUK SAMENSTELLEN EN ONTBINDEN VAN SNIJDENDE KRACHTEN Snijdende (of samenlopende) krachten zijn krachten waarvan de werklijnen door één punt gaan..1. Resultante van twee snijdende krachten Het

Nadere informatie

Bijlage I Meetmethode voor het door toerenkranen uitgestraalde luchtgeluid

Bijlage I Meetmethode voor het door toerenkranen uitgestraalde luchtgeluid MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN, VOLKSGEZONDHEID EN LEEFMILIEU 9 DECEMBER 1998. - Koninklijk besluit betreffende het toelaatbare geluidsvermogensniveau van torenkranen Bijlage I Meetmethode voor het door

Nadere informatie

Bewerkingen met krachten

Bewerkingen met krachten 21 Bewerkingen met krachten Opgeloste Vraagstukken 2.1. Bepaal het moment van de kracht van 2N uir Fig. 2-3 rond het punt O. Laat de loodrechte OD neer vanuit O op de rechte waarlangs de kracht van 2N

Nadere informatie

Brons Constructeurs & Ingenieurs Blad: 100 Brons Constructeurs & Ingenieurs Blad: 101 Project...: 14.15.32 Onderdeel.: Dimensies.: [kn] [knm] [mm] [graden] [N/mm2] [knm/rad] Datum...: 16-02-2015 Bestand...:

Nadere informatie

THEMA IS BEZWIJKEN HET BEREIKEN VAN DE VLOEIGRENS?

THEMA IS BEZWIJKEN HET BEREIKEN VAN DE VLOEIGRENS? CTB3330 : PLASTICITEITSLEER THEMA IS BEZWIJKEN HET BEREIKEN VAN DE VLOEIGRENS? M M - N N + + σ = σ = + f f BUIGING EXTENSIE Ir J.W. Welleman bladnr 0 kn Gebruiksfase met relatief geringe belasting WAT

Nadere informatie

DAKELEMENTEN (TT) IN VOORGESPANNEN BETON

DAKELEMENTEN (TT) IN VOORGESPANNEN BETON 5 DAKELEMENTEN (TT) IN VOORGESPANNEN BETON Dakelementen in voorgespannen beton (TT) 5 Algemene beschrijving De TT-dakelementen in voorgespannen beton worden gevormd door 3 ribben met een tussenafstand

Nadere informatie

Doelstellingen van dit hoofdstuk

Doelstellingen van dit hoofdstuk HOOFDSTUK 1 Spanning Doelstellingen van dit hoofdstuk In dit hoofdstuk worden enkele belangrijke principes van de statica behandeld en wordt getoond hoe deze worden gebruikt om de inwendige resulterende

Nadere informatie

PROBETON vzw Aarlenstraat 53/B9 1040 Brussel Tel.: +32 (0)2 237 60 20 Fax : +32 (0)2 735 63 56 mail@probeton.be www.probeton.be

PROBETON vzw Aarlenstraat 53/B9 1040 Brussel Tel.: +32 (0)2 237 60 20 Fax : +32 (0)2 735 63 56 mail@probeton.be www.probeton.be PROBETON vzw Beheersorganisme voor de controle van de betonproducten PROBETON vzw Aarlenstraat 53/B9 1040 Brussel Tel.: +32 (0)2 237 60 20 Fax : +32 (0)2 735 63 56 mail@probeton.be www.probeton.be TECHNISCHE

Nadere informatie

Variantenstudie versterking Scheffersplein

Variantenstudie versterking Scheffersplein Variantenstudie versterking Scheffersplein Iv-Infra b.v. i Opdrachtgever: Gemeente Dordrecht Objectnummer opdrachtgever: 108021 Project: Variantenstudie versterking Scheffersplein Projectnummer: INPA110670

Nadere informatie

Schöck Isokorb type KS

Schöck Isokorb type KS Schöck Isokorb type 20 Schöck Isokorb type 1 Inhoud Pagina Bouwkundige aansluitsituaties 138-139 Afmetingen 10 Kopplaat staalconstructie 11 Capaciteiten/Stellen staalconstructie/inbouwtoleranties 12 Capaciteiten

Nadere informatie

Productontwikkeling 3EM

Productontwikkeling 3EM Vragen Productontwikkeling 3EM Les 8 Sterkteleer (deel 1) Zijn er nog vragen over voorgaande lessen?? Paul Janssen 2 Doel van de sterkteleer Berekenen van de vereiste afmetingen van constructieonderdelen

Nadere informatie

Cacao De Zaan Postbus AA Koog aan de Zaan

Cacao De Zaan Postbus AA Koog aan de Zaan Schroefdraadberekeningen aan kolommen van cacaopersen Dr.ir. L.H. Braak Mak.Muh. M.E. Dukul Rapport WFW 97.027 april 1997 in opdracht van: Cacao De Zaan Postbus 2 1540 AA Koog aan de Zaan INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

S3 Oefeningen Krachtenleer Hoofdstuk II II-3. II-3 Grafisch: 1cm. II-3 Analytisch. Sinusregel: R F 1

S3 Oefeningen Krachtenleer Hoofdstuk II II-3. II-3 Grafisch: 1cm. II-3 Analytisch. Sinusregel: R F 1 S3 Oefeningen Krachtenleer Hoofdstuk II II-3 Bepaal grafisch en analytisch de richting en grootte van de resultante, in volgende gevallen; F 1 = 4 kn F = 7 kn : 1) α = 30 ) α = 45 F 1 3) α = 90 α 4) α

Nadere informatie

BEZWIJKBELASTING VAN RAAMWERKEN ^ BOVENGRENSBENADERING. Gevraagd: 6.3-1t/m 4 Als opgave 6.2, maar nu met F 1 ¼ 0 en F 2 ¼ F.

BEZWIJKBELASTING VAN RAAMWERKEN ^ BOVENGRENSBENADERING. Gevraagd: 6.3-1t/m 4 Als opgave 6.2, maar nu met F 1 ¼ 0 en F 2 ¼ F. 6.3 Vraagstukken Opmerking vooraf: Tenzij in de opgave anders is aangegeven hebben alle constructies overal hetzelfde volplastisch moment M p. 6.2-1 t/m 4 Gegeven vier portalen belast door een horizontale

Nadere informatie

Bij montage dient men rekening te houden met 3 belangrijke randvoorwaarden:

Bij montage dient men rekening te houden met 3 belangrijke randvoorwaarden: Opslag en transport Om beschadiging, vervorming en vervuiling van de gevelbekleding te voorkomen dient men bij transport en de opslag zorgvuldig te werk te gaan. De delen dienen schoon, droog en vlak getransporteerd

Nadere informatie

Tekenvoorwaarden afkanten

Tekenvoorwaarden afkanten Tekenvoorwaarden afkanten Inhoudsopgave Algemeen Toleranties Inwendige radius Doosvormige producten Grote/Conische radii Minimale beenlengte Minimale breedte buiging Minimale afstand van gat tot buiglijn

Nadere informatie

Examen HAVO. wiskunde B1

Examen HAVO. wiskunde B1 wiskunde B1 Examen HAVO Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs Tijdvak 1 Vrijdag 19 mei 13.30 16.30 uur 0 06 Voor dit examen zijn maximaal 83 unten te behalen; het examen bestaat uit 3 vragen. Voor elk vraagnummer

Nadere informatie

Vakwerken Concept raport Project :

Vakwerken  Concept raport Project : Vakwerken Concept raport groep 9 Project : WP2.2: stukproductie 12024457 - Jasper Hijmans 12079596 - Jesse Groenen 11029366 - Remco Heimeriks 12094951 - Niels Groeneveld 12099643 - Tommy Groen 12038210

Nadere informatie

zwaartekracht (N of kn) Dus moeten we Fz bepalen dat kan alleen als we de massa weten. Want

zwaartekracht (N of kn) Dus moeten we Fz bepalen dat kan alleen als we de massa weten. Want Sterkteberekening Dissel berekenen op afschuiving. Uitleg over de methode Om de dissel te berekenen op afschuiving moet men weten welke kracht de trekker kan uitoefenen op de bloemkoolmachine. Daarvoor

Nadere informatie