COP-portfolio SGM JAAR 3. Ronald Paans Hanzehogeschool Groningen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "COP-portfolio SGM JAAR 3. Ronald Paans Hanzehogeschool Groningen"

Transcriptie

1 COP-portfolio SGM JAAR 3 Ronald Paans Hanzehogeschool Groningen

2 1. Self-assessment Aan het begin van de stageperiode heeft de student een Persoonlijk Ontwikkelplan(POP) ontwikkeld. Hierbij is door de student gekeken naar de kerntaken en competenties binnen het SGM-profiel en hoe deze in de toekomst verbeterd/ontwikkeld kunnen worden. Binnen deze POP heeft de student gekeken naar alle 6 de kerntaken en hierbij horend de 18 competenties. In deze paragraaf richt de student op de kerntaken en competenties die tijdens of op stage of tijdens COP-sessies en de twee Capita Selecta s aan bod zijn gekomen. Hieronder wordt per kerntaak en competentie aangeven op welke manier deze binnen en in jaar 3 zijn ontwikkeld KT1: Verandert het gedrag duurzaam binnen het domein van Sport, Bewegen en Gezonde leefstijl. SGM 1: Testen, adviseren, begeleiden in het streven naar gezondheidswinst d.m.v. sport- en bewegingsprogramma s Voorafgaand aan semester 6 dacht de student een keuze te maken uit één van de capita selecta s. Tijdens semester 6 zijn er aantal gesprekken geweest tussen de student en begeleiders vanuit de Hanze. Uit deze gesprekken kwam naar voren dat je altijd moet streven naar hetgeen wat je interesseert en waar je in de toekomst iets aan kan hebben. Daarom is er niet voor een van de capita selecta s gekozen om dit aan te vullen. Het behalen van het vak BOK: gedragsverandering uit jaar 2, heeft er ook voor gezorgd dat de student zich heeft ontwikkeld in deze competentie. Als ik kijk naar deze competentie denk ik dat ik op niveau B zit. Dit omdat ik bewegingsinterventies kan ontwikkelen en implementeren. Dit is gedaan tijdens stage. Dit is gebeurd bij een complexe doelgroep, namelijk de chauffeurs tijdens het project: De 'Groenste chauffeur van FC Groningen. Wil ik niveau C behalen dan zou ik bijvoorbeeld zelfstandig meerdere doelgroepen moeten begeleiden. Bewijslast behorend bij deze competentie: Lees meer: a/competentiescan/

3 SGM2: Duurzaam veranderen van gedrag Voor deze competentie geldt exact hetzelfde als beschreven staat bij SGM1 KT2: Ontwikkelt en adviseert over strategie en beleid in sport en bewegen. SGM3: Planmatig ontwikkelen en implementeren van de strategie en beleid Tijdens mijn stageperiode was mijn opdracht tweedelig, namelijk het behouden en het genereren van de Vrienden. Door voornamelijk te werken aan de organisatie rondom beroepsproducten die specifiek gericht waren op het behouden van de huidige Vrienden. Daarnaast heeft de student zich beziggehouden met het genereren van nieuwe Vrienden. Ook andere opgeleverde beroepsproducten hebben bijgedragen aan het genereren van nieuwe Vrienden, zoals de flyer en de relatiebijeenkomst. Deze opdrachten waren deels beleid gericht en deels marketing specifiek. Op dit moment bezit ik over niveau C, maar ga hier ook nog zeker in de toekomst mee bezig in wil mezelf hierin ontwikkelen. Volgend jaar ga ik stagelopen bij Lycurgus en daar staat beleid van de club centraal. Daarnaast ga ik het eerste halfjaar in jaar 4 de specialisatie beleid volgen. SGM 4: Hanteren van strategie en beleidscyclus Voor deze competentie geldt in principe hetzelfde als voor SGM 3. Toevoegend hieraan is hetgeen dat tijdens de COP-sessies dit meerdere malen in verschillende vormen naar voren is gekomen. Dit door bepaalde onderwerpen gericht op beleid terug te laten komen of zoals de leercyclus van Kolb. Op dit moment bezit ik over niveau B, maar tik ik niveau C aan. Daarnaast ga ik zoals hierboven beschreven hier ook nog zeker mee aan de gang in de toekomst. SGM5: Bewaken van kwaliteit Tijdens mijn stage was dit van groots belang en daarom ben ik hier zeer op gefocust geweest. Door goed bij te houden wat er gedaan is, maar voornamelijk het goed bijhouden wat er nog gedaan moet worden. Dit is gedaan door middel van een gerichte planning en strokenplanning. Daarnaast ben ik van mening dat dit altijd terug komt tijdens de stage. Desalniettemin moet je hier toch telkens op gefocust blijven, omdat je soms weleens afdwaalt. Dit was een periode zo tijdens de COP-sessies, maar dit hebben we samen goed opgelost. Ook tijdens de Capita selecta s was het soms lastig om de kwaliteit te bewaken dit komt ook deels omdat het of online werd gegeven of dat er geen momenten waren waarin we daadwerkelijk actief bezig waren. Op dit moment ben ik van mening dat ik wel over niveau C beschik, maar dit moet telkens belangrijk blijven en dit moet ook een doel zijn in alles wat je doet.

4 KT3: Managet de bedrijfsvoering van een sportorganisatie. SGM6: Managen van financiën Dit is deels teruggekomen tijdens de afgelopen stageperiode. Door de facturering deels bij te houden en dit goed af te stemmen met Peter Post. Daarnaast zijn voor de relatiebijeenkomst een aantal gesprekken geweest met betrekking tot het verhuur van zalen en catering etc. Deze taak heeft student ook op zich genomen. Ook in de COP-sessies hebben wij met de ingebrachte casus ons hierover ontfermt. Op dit moment beschik ik nog steeds over niveau C. Dit omdat ik denk ik meer en vaker met het financiële vlak in aanmerking ben gekomen in vergelijking met andere studenten. Doordat ik hiervoor een jaar bedrijfseconomie heb gevolgd en daarnaast zo nu en dan nog weleens voor mijn moeder werk (accountskantoor). SGM7: Sportaccommodatie en facilitair management Tijdens mijn stage is dit tijdens en rondom de organisatie van de relatiebijeenkomst teruggekomen. Namelijk de aankleding en organisatie tijdens de avond zelf. Ook zijn er stage weleens operationele werkzaamheden door de student verricht op het sportpark. De COP-sessies en de capita selecta modules hebben hier ook niet aan bij gedragen. Op dit moment ben ik van mening dat ik nog over niveau B beschik, maar dat ik door middel van mijn stage volgend jaar bij Lycurgus deze competentie wel ga ontwikkelen en uiteindelijk naar niveau C breng. SGM8: Leidinggeven en managen Dit is tijdens mijn stage veelal en dagelijks aan de orde geweest. De student was verantwoordelijk voor het totale concept: de Vrienden van de Jeugdopleiding. Belangrijk hierbij was dus het leiding geven en/of managen van alle voorkomende werkzaamheden. Daarnaast heb ik de capita selecta: Leidinggeven in de sport gevolgd. Tijdens deze capita selecta stond bovenstaande competentie en het managen centraal. Ook tijdens de COP-sessies heb ik vaak de leiding genomen en zelfs een les verzorgd. Hierbij stond het leidinggeven en het managen dus ook centraal. Ook uit de peer-assessments komt dit naar voren. Wat betreft deze competentie beschik ik over niveau C.

5 KT4: Ontwikkelt, positioneert en begeleidt sport- en bewegingsprogramma's SGM9: Ontwerpen, organiseren en begeleiden van sport- en bewegingsactiviteiten Tijdens de stageperiode is het een aantal keren voorgekomen dat de student geholpen helpt bij de Voetbalschool. Dit als trainer maar ook als scheidsrechter. Dit betreft dus het ontwikkelen en begeleiden van sport en bewegingsprogramma s. De student beschikt, aangaande deze competentie, nog niet over niveau C, maar over niveau B. Tijdens jaar 3 is de student hier weinig mee aanraking gekomen. Toch gaat de student ervoor zorgen, door middel van zijn stage in jaar 4, dat hij aan het eind van de rit over niveau C beschik. Eén van de zaken die tijdens zijn stage in jaar 4 centraal staan is het zorg dragen voor het wedstrijdentertainment of de maatschappelijke kant van de sport, zoals het organiseren van clinics e.d. KT5: Creëert kansen en genereert middelen voor sport en bewegen SGM10: Ondernemen, ontwikkelen en innoveren Tijdens mijn stage was zoals gezegd de opdracht tweedelig. Van belang voor de student hierbij was om zichzelf op te stellen als ondernemer. Hierbij was de Rapid review deels belangrijk met betrekking tot het aantrekken van nieuwe Vrienden. Door de student is geprobeerd om dit op een innovatie manier te doen en een bepaald plan/aanpak voor de Vrienden te ontwikkelen. Naast het stagelopen stond tijdens de COP en de Capita Selecta s deze competentie ook centraal. Bij de COP was het namelijk de bedoeling om dingen te gaan ondernemen, met elkaar samen wat neer te zetten (ontwikkelen) en het liefst op een innovatieve manier. Op dit moment beschik ik nog over niveau B, maar hier gaat wel verandering in aangebracht worden. In jaar 4 gaat de student namelijk zich specialiseren in sportbeleid en het gehele jaar zich ontfermen over de sportorganisatie Lycurgus. SGM11: Toepassen van sportmarketing & PR Tijdens mijn stage is de opdracht tweedelig, namelijk het genereren van nieuwe Vrienden en het behouden van de huidige Vrienden. Het toepassen van sportmarketing en Pr komt hierbij kijken. Daarnaast vind ik het interessant om dit toe te passen en wil ik op dit gebied mezelf profileren en dus niveau C behalen. Dit zal ook in jaar 4 voornamelijk tijdens terugkomen en op deze manier kan niveau C uiteindelijk behaald worden. SGM12: Inspelen op ontwikkelingen (omgevingsbewustzijn) Door de keuze te hebben gemaakt voor de capita selecta: netwerken in de sport, heb ik er bewust voor gekozen om in te spelen op ontwikkelingen. Op het gebied van netwerken en dit voornamelijk door middel van Social Media speel je op ontwikkelingen. Op dit moment bezit ik nog over niveau B. Om op niveau C te komen aan de eind van mijn studie, zal dit nog wel aangevuld moeten worden. Hoe dit precies ingevuld gaat worden is op dit moment nog vrij lastig te zeggen.

6 KT 6 Verricht praktijkgericht onderzoek en vervult zijn rol als kenniswerker in de sportwereld SGM13: Onderzoeken en adviseren Voor het vak Rapid Review heeft de student vanuit het HIS een onderzoek gedaan. Dit onderzoek heeft de student gelinkt aan zijn stage. Door namelijk de volgende vraag te formuleren: "Is een social media aanpak een effectieve manier om sponsoren te genereren? Door dit onderzoek te hebben uitgevoerd, kon de student uiteindelijk een advies geven aan de Vrienden van de Jeugdopleiding. Daarnaast heeft de student in het klein een onderzoek gedaan naar: hoe nu vrienden aangetrokken kunnen worden. Wat betreft deze competentie denk ik dat ik op dit moment wel over niveau C beschik en eigenlijk moet dat ook wel. Door in jaar 1,2 en 3 veelal in aanmerking te komen met het doen naar onderzoek beschik ik nu over niveau C. In jaar 4 komt de student hier ook nog wel mee in aanrekening, namelijk tijdens het afstuderen.. SGM15: Samenwerken en samenwerkend leren In elk jaar binnen de opleiding SGM en in het specifiek dit jaar, was het samenwerken en samenwerkend leren zeer belangrijk, want zonder hulp van anderen is het erg lastig om deze opleiding een kwalitatief goede invulling te geven. De student heeft veel zelfstandig ondernomen, maar vaak over door middel van overleg sommige zaken weten in te vullen en dus samenwerkend te leren. De student beschikt al over niveau C, omdat hij anders nu niet stond waar hij nu staat. Bij elk vak staat dit namelijk centraal. Bij sommige vakken in mindere mate, maar dat neemt niet weg dat het zeer belangrijk is. SGM16: Communicatie Tijdens de stageperiode in jaar 3 verliep veel communicatie via verschillende kanalen. Er zijn veel gesprekken gevoerd waarbij de communicatie vrij direct was. Daarnaast is er ook veel g d en veel gebeld. De student is van mening dat dit het snelst resultaat oplevert in plaats van te appen of een andere manier van communiceren. Door de jaren heen leer je als student wel beter, sneller of efficiënter te communiceren. Dit scheelt namelijk tijd en werk en als student wordt je er alleen maar beter van. Hiervoor geldt dat de student over niveau C beschikt. Toch moet het altijd zo zijn dat de communicatie goed moet verlopen en dit blijft dus ook nog wel de komende jaren van belang.

7 SGM17: Reflecteren en leren De student heeft geprobeerd om één keer in de 2 weken om tafel te gaan met zijn stagebegeleider of in ieder geval contact te hebben. Daarnaast zijn tijdens de COPsessies ook veel contacturen geweest met de COP-begeleider en andere studenten waarin ook veel werd gereflecteerd en van elkaar werd geleerd. Daarnaast heeft de student een logboek bijgehouden tijdens zijn stageperiode waarin de werkzaamheden en leermomenten beschreven staan. Tijdens de COP-sessie is door middel van peer-assessments ook gereflecteerd en uiteindelijk wordt hier ook weer van geleerd. Wat betreft de capita selecta s geldt eigenlijk hetzelfde. Bij beide modules moest een vragenlijst worden ingevuld door de student (dit betreft de modules zelf, maar ook of de student er zelf van heeft geleerd). Niveau: C SGM18: Zelfsturing en zelfwerkzaamheid Voor de gehele opleiding geldt dat er de mogelijkheid moet zijn dat ik me als student/stagiair kan blijven ontwikkelen en ontplooien. Dit betekent zowel in de praktijk als vanuit de theorie. Het nemen van eigen initiatieven staat hierbij centraal om uiteindelijk stappen te kunnen nemen in zijn persoonlijke ontwikkelingen. ` Niveau: C

8 2. Peer-assessments (COP) 2.1 Peer-assessment (1) Peerassessment 07/04/2016 Ytske Top: alles goed voor elkaar, altijd aanwezig zo ongeveer. Tip: inbreng wanneer bij elkaar zitten. Eigen inbreng: ze is het eens met de tip, ze wil zelf ook meer inbreng hebben in de groep. Vindt het lastig om dit snel te veranderen. Marlies Top: vaak aanwezig, geeft snel aan wanneer je iets lastig vindt. Tip: mee persoonlijke hulp vragen aan anderen/ kan nog overtuigender overkomen in vervolg. Wietse Top: leuk dat hij de rondleiding deed als eerste. Tip: iets meer inbreng, tijdens de rol v.d. voorzitter meer de rol op je nemen. Olaf Top: Doet goed zijn werk op de stageplek, nam de rol als voorzitter goed aan deze week. Tip: Nog iets sterker naar voren komen op de stageplek. Tom Top: kan aandachtig luisteren Tip: heeft waarschijnlijk goede kwaliteiten die hij nog meer naar buiten mag brengen. Jeroen Top: wil veel kennis op doen dat is te zien, eerlijk ten opzichte van anderen, valt in het werkveld op omdat hij sociaal is, prettig persoon om mee samen te werken. Tip: snel uit zijn element als hij ergens mee zit. Maar meer op de achtergrond blijven in sommige situaties Ronald Top: Sociaal persoon, kan goed praten. Komt makkelijk in contact met anderen en dat is zeer positief voor zijn stagewerkplek. Tip: Mag zichzelf soms meer op de achtergrond houden in sommige situaties. Rob Top: Rob heeft veel kennis Tip: Mag zijn kennis meer gaan delen met de groep. Jildert: Top: Soms een soort voorzitter van de groep, maar dat is goed in evenwicht. Tip: Jildert weet genoeg maar hij mag soms meer zijn kennis delen met de COP-groep.

9 Algemene tips: - Beter voorbereiden: agenda voorbereiden, lokaal al regelen een week van tevoren. - Matthijs ook meer betrekken bij de groep en hij op de hoogte is wanneer de vergaderingen plaats vinden. Persoonlijke inbreng: wat kan ik bieden? Waar heb ik hulp bij nodig? Ronald: Ronald zou weleens een brainstromsessie willen op zijn stage wat betreft het genereren van nieuwe sponsoren. Rob: Rob zou een brainstormsessie willen op welke gebieden de social media op elk platform zich beter kan ontwikkelen. Ronald is benieuwd hoe nieuwe partners binnen gehaald worden? Jildert: Jildert kan veel vertellen over de fysieke leerlijnen bij Blauwwit, wat betrekking heeft op een Canadees model. Ytske: Kan iets leren over de transitie in de sport kaatsen. Kan de groep laten ervaren wat kaatsen is en vervolgens brainstormen wat er zou kunnen veranderen binnen het kaatsen. Marlies: Zou meer willen over de scouting bij andere club en zou willen brainstormen over de gang van zaken bij andere voetbalscholen Wietse: Wietse en Jildert kunnen binnenkort een presentatie geven over het LTAD model waar zij allebeide zich mee bezig houden tijdens de stage. Olaf: Hij weet veel over de scouting en talentherkenning bij de club Groningen. Hij zou meer willen weten over het betrekken van andere mensen bij het vormen van beleid. Thom Verschillende punten waar hij meer over kan vertellen. Hoe kom je tot een centrum. Welke stappen vinden plaats. Talentonwikkeling, hoe gaan ze dit aanpakken? Waarom heeft Nederland maar twee banen en toch zoveel Europees kampioenen? Benieuwd naar vragen vanuit de groep. Alles vanuit de gemeente betaald, interessant om te kijken hoe dit gaat. Er gaat veel mis. Mogelijkheid tot een clinic op de nieuwe baan in Assen. Jeroen Uitgenodigd voor volgende week donderdag. Talentherkenning, MVO, talentidentificatie, beleid Implementeren etc. staat centraal. Aanmeldingsformulier op Dropbox invullen voor degene die mee gaan. Scoutingsdagen worden georganiseerd, hier zijn echter scouts voor nodig. Locaties, netwerken etc. moeten worden geregeld. Begin juni kan verteld worden hoe het proces gaat.

10 Matthijs Is moeilijk om een scoutingsplan op te stellen omdat het land gewoon heel erg achterloopt. Het is zijn doel om dit toch op te stellen. Hoe werkt dit in Brazilië en hoe doe je dit. Het reilen en zeilen van het trainen in Brazilië kan worden verteld. Dit kan misschien in een filmpje. Dit kan gecombineerd worden met Marlies en Olaf. Nieuwe planning wordt gemaakt. Volgende week gaan de meesten naar Hilversum en kunnen daar een eigen thema kiezen waar meer over geleerd kan worden. De week daarna gaan we met de COP-groep naar Assen. Hier zal Thom meer vertellen over talentherkenning, en de opzet van het wielercomplex. Week 17 zal de bijeenkomst op vrijdag 29 april plaatsvinden. Matthijs zal een filmpje maken waar vragen over kunnen worden gesteld. Week 18 is het thema sponsoring. Hier kan Ronald meer over vertellen Week 19 vindt de COP-bijeenkomst plaats in Franeker en gaat kennis worden gemaakt met het kaatsen. Samenvattend berichtje naar Bake Volgende week geen COP i.v.m. LOOT bijeenkomst. Planning voor de komende weken staat op Dropbox. Voorzitter gaat voortaan meer regelen. Voor dinsdag moet locatie en agenda af zijn. Thema s van tevoren bepaald zijn. Voor de locatie is het belangrijk om te kijken of er een beamer of scherm is. Peerassessment is gedaan, is nuttig geweest omdat er dingen naar voren zijn gekomen voor de komende weken waaraan gewerkt kan worden of welke thema s nog behandeld kunnen worden. 2.2 Peer-assessment (2) Peerassessment 9 juni 16 Van wie vind je dat diegene het aandachtigst luistert en/of zich daarin ontwikkelt? Ronald geeft aan dat hij dit vindt van Thom, Ytske en Olaf. Meerdere mensen geven aan dat ze dit wel van Thom vinden. Ook vinden Wietse en Rob dat Ytske ook best wel goed luistert. Wie stelt het meest kritische vragen? Olaf geeft aan dat hij dit vindt van Jildert. Eigenlijk iedereen in de groep geeft aan dat ze dit van Jildert vinden. Daarnaast komen ook Marlies en Jeroen naar voren als dit soort mensen. Wie van de groep vinden jullie dat het meest voorbereid is geweest tijdens de activiteiten die we hebben gehad? Amarins geeft aan dat ze dit van Ronald vindt. Doordat hij goed weet waar het over gaat is ook de inbreng op voldoende niveau. Ook Olaf en Wietze vinden dit van Ronald. Olaf geeft ook aan dat hij dit vindt van Jeroen. Thom heeft Ytske aangegeven als deze persoon. Zij is vaak bij de les en weet wat er besproken wordt. Ytske is niet heel aanwezig in bijvoorbeeld opmerkingen of vragen maar laat ondanks dat toch merken dat ze zeker wel bij de les is door bijvoorbeeld scherpe antwoorden. Wie vinden jullie communicatief het sterkst naar bijvoorbeeld Bake toe? Jeroen geeft aan dat iedereen dit wel heeft moeten doen maar dat Ronald dit wel het sterkst heeft gedaan doordat hij bijvoorbeeld heel duidelijk is in de groep. Jildert zegt dat eigenlijk iedereen in de groep dit wel heel sterk doet. Enkele anders groepsleden vinden dat Jeroen er wel in uitblinkt omdat hij bemiddelt op momenten dat dat nodig is.

11 Wanneer wij iets samendeden, wie was dan degene die het meest kwaliteit nastreefde? Wietse, Ytske en Olaf geven aan dat zij dit vinden van Jildert. Wietse geeft aan dat hij vindt dat Jildert in alles kwaliteit na probeert te streven. Jeroen vraagt zich af of dezelfde personen naar voren zouden komen wanneer het hier specifiek ging om het tot stand komen van de COP-bijeenkomsten. Ronald heeft dat bij Wietse. Hij is altijd wel op de hoogte van wat er moet gebeuren en kan dat ook duidelijk aangeven op de momenten dat er om wordt gevraagd. Wie in deze groep vinden jullie het meeste teamplayer? Rob vindt dat Ytske dit best goed doet maar dat hij eigenlijk wel 4 of 5 mensen uit de groep aan zou kunnen geven die dit goed beheersen. Jildert geeft aan dat hij dit bij Rob wel heeft. Hij vindt dat Rob een bepaalde natuurlijke uitstraling heeft waardoor hij als teamplayer goed functioneert. Wie heeft het meest een leidende rol? Jeroen heeft hierbij zichzelf opgeschreven. Hij geeft aan dat hij stiltes wil opvullen en daarom het voortouw neemt op dat soort momenten. Dit komt voor hem echter ook voort uit het fijn voelen in de groep. Wie bracht het meest sfeer in de groep? Olaf geeft aan dat hij dit bij Rob heeft. Hij is erg rustig en benaderbaar en je kan met hem over alles wel praten. Ook vindt hij dat Ronald een positieve sfeer heeft omdat hij wel regelmatig lolletjes brengt in de groep en spanning kan breken. Ook Rob en Wietse denken daar zo over. Ook vindt Wietse dat Rob ontspannen is. Thom vindt het fijn wanneer Ronald de spanning een beetje weet te breken en stiltes kan opvullen. Ook Amarins denkt daar zo over. Ronald heeft dit bij Amarins omdat hij haar erg positief over vindt komen, dit brengt een bepaalde rust met zich mee. Wie brengt het meest enthousiasme in de groep? Olaf heeft dit persoonlijk met Jildert. Wanneer Jildert over zijn trainerschap praat dan ziet Olaf heel veel enthousiasme en passie. Marlies heeft dit bij Wietse, zij vindt dat hij overal het positieve van in kan zien. Jeroen geeft aan dat hij vindt dat hij zich het meest heeft verbeterd op het gebied van enthousiasme. Wanneer hij terugkijkt op het laatste half jaar vindt hij bijvoorbeeld het organiseren van een CoP-bijeenkomst en initiatief nemen in de groep de sterke punten van Thom. Wie heeft zichzelf in de groep het meest ontwikkelt aan de hand van de COP-bijeenkomsten? Marlies geeft aan dat zij dit vindt bij Rob. Dit heeft te maken met dat hij in de laatste weken steeds meer initiatief toonde binnen de COP-groep. Olaf kan zich vinden in alles wat er wordt gezegd maar vind het lastig om ook zijn oordeel te geven over iets wat hij slechts één uurtje per week ziet. Rob heeft gekozen voor Jildert en Thom. Hij merkt bij Jildert de enthousiasme en passie die hij heeft voor het werk dat hij doet. Wietse heeft Thom opgeschreven omdat hij zich op sociaal vlak heeft verbeterd. Daarnaast Jeroen omdat hij zich tijdens zijn stage heel veel heeft moeten inspannen. Jildert geeft aan dat hij het erg moeilijk vindt om dit aan te geven, de vraag is daarbij of hij vindt dat de context waarin de COP-bijeenkomsten plaats vinden er uiteindelijk toe zal leiden dat er een enorme ontwikkeling plaats gaat vinden of dat deze eigenlijk tot stand komt door allerlei andere omgevingsfactoren. Thom geeft aan dat hij dit vindt van Mathijs omdat Thom denkt dat een ervaring als die van Mathijs een grote bijdrage heeft aan je ontwikkeling.

12 3. Meting Value creation COP Naam: Ronald Paans Typische cycli 1. Activiteit Beschrijf een betekenisvolle activiteit in je netwerk (bijv. Conversatie, workshop, COP bijeenkomst,) 2. Bron Beschrijf een specifieke meerwaarde/ bron die deze activiteit jou heeft opgeleverd (bijv. een idee, een artikel etc.) 3. Toepassing Leg uit hoe je deze bron hebt gebruikt hebt in de praktijk en wat het heeft toegevoegd dat anders niet was gebeurd. 4. Uitkomst Persoonlijk: Leg uit hoe deze bron succesvol was voor jou (betere SGM-er, complimenten, tevredenheid). Organisatie: Leg uit hoe jouw participatie ook meerwaarde gehad voor het succes van de organisatie. 5. Nieuwe definitie van succes Heb jij met je actie ook iets fundamenteels veranderd in je eigen denken en doen of dat van anderen? Jouw verhaal Presentatie tijdens één van de COP-sessies met betrekking tot de sponsoring binnen de Vrienden. Een aantal ideeën/producten die tijdens stage gebruikt konden worden. Specifiek wordt waarschijnlijk in de toekomst de flyer aangepast voor de Vrienden. Door een presentatie te geven waarin ik vragen stel aan mijn medestudenten. Deze vragen waren gelinkt aan mijn stage en door deze te beantwoorden, hielp dit mij aan de invulling aan mijn stage Persoonlijk was ik gewoon erg tevreden over de presentatie, de input, maar ook voornamelijk de output. Daarnaast kreeg ik ook complimenten en dit heeft bijgedragen tot hetgeen dat je er zelf ook meer plezier in krijgt. Organisatorisch had het invloed op de stageorganisatie, omdat de presentatie gericht was op een onderdeel van de organisatie namelijk de Vrienden. Niet per se. Uiteindelijk heb ik binnen de stage wel dingen gebruikt en hierover vragen gesteld (acties)

13 4. Uitgewerkte leercyclus + casus 4.1 Ingebrachte casus Lotto wordt overgenomen door staatsloterij. Het is niet meer logisch dat lotto nog de grootste financier is van de sport. Er moet een nieuw verdienmodel/ financieringsmodel ontwikkeld worden om de sport te kunnen blijven financieren. Op het moment is Lotto de grootste financier en gaat driekwart naar de sport, het gaat echter niet goed met de Lotto en daarom gaan ze samen met de Staatsloterij. De toekomst is erg onzeker omdat het steeds slechter gaat. Ook is het plan om deze bedrijven te verkopen aan een buitenlands bedrijf. Dan zou het niet meer in bezit zijn van de staat. Dus hoe zou de financiering dan kunnen worden geregeld? Lotto Opbrengst sport vanuit loterij Inkomstenbronnen sport Huidige situatie Toekomst Zelfstandige kansspelorganisatie Fusie met Staatsloterij en daarmee ondergebracht bij ministerie van Financiën 50 miljoen 50 miljoen -Contributie -Sponsoren -Gemeenten -Loterijen/kansspelen -Contributie -Sponsoren -Gemeenten -Overheid Vanuit de groep komt het idee om nog meer te vragen van de ouders, omdat zij hier vaak wel meer voor over hebben. Zo kan dat geld in ieder geval opgevangen worden. Olaf vraagt zich af of de markt niet open gegooid kan worden voor andere sponsoren. Dit mag echter niet en zou niet genoeg opleveren. Er zitten een aantal factoren aan: sporters, sponsoren en overheden. Onderwijs en cultuur wordt wel voor een groot deel gesubsidieerd door de overheid, waarom sport dan niet? Je kunt de overheid de vraag stellen wat de waarde van sport voor hen is. Zij leggen de verantwoordelijkheid bij NOC*NSF. Bond krijgt bedrag voor meerjarenplan. Bonden die topsporters opleveren voor Olympische Spelen krijgen meer geld. Dus sporters die op dit moment talentvol zijn krijgen veel geld, maar toekomstige talenten krijgen nog geen geld. Daarom zal er meer geld besteed worden aan talentonwikkeling. De vraag is hoe krijg je als bond zijnde geld? Dus hoe belangrijk is de bond? Wat is de toegevoegde waarde? Als men hier inzicht in heeft kan een bond dit uitstralen. Ook gemeentes kunnen meer investeren in verenigingen. Lotto is opgericht om een weddenschap in de sport mogelijk te maken. Maar waarom sponsort lotto eigenlijk de sport? De partners (Rabobank, Volkswagen, Zilverenkruis, UW, Lotto, Randstad) van sport dragen in totaal maar 50,5 miljoen euro af aan de sport.

14 Hoe maak je team NL interessant? Als je lid bent van team NL (naar de olympische spelen gaat) kan je een bepaald gedeelte afstaan van je sponsorinkomsten daarop afstaan. Het is niet alleen het vermarkten van je naam maar ook het vermarkten van je kwaliteiten. Is ook een soort verdienmodel. 4.2 Leercyclus Aan de hand van de leercyclus van Kolb is de casus zo goed mogelijk behandeld. Hieronder is de leercasus van Kolb af te lezen Iedereen gaat nadenken over hoe zijn of haar stagebedrijf meer geld binnen zou kunnen krijgen? Zie volgende pagina voor de uitwerking hiervan

15 Jeugdopleiding FC Groningen - Talentenwand Iedere speler moet een X-bedrag opleveren voor de Jeugdopleiding binnen zijn omgeving (particulier/bedrijven). Aanbrengen op het sportcomplex, voor in de toekomst in het TopsportZorgCentrum (dit kan ook op een beeldscherm en daarbij statistieken aanbrengen, zoals Topscorers/ Standen Jeugdteams). - Reclameborden complex. Voor een x bedrag krijgt een particulier een reclamebord welke aangebracht worden op de trainingsvelden (evt. in combinatie met Vrienden Jeugdopleiding). - Vrienden Jeugdopleiding Digitale veiling (middels website gesponsord door de Vrienden) waar één x per jaar diverse items worden aangeboden (exclusieve items tijdens relatiebijeenkomst). Opbrengst t.b.v. Opleiding. - Commerciële voetbalscholen De commerciële voetbalscholen in eigen beheer nemen en de verdiensten van daaruit rechtstreeks in de Regionale Voetbalscholen en wellicht de onderkant jeugdopleiding stoppen. - JFC Entree ( 2,00) bij wedstrijden JFC. Ambiance en sfeer creëren rondom de wedstrijd om deze aantrekkelijk te maken om te bezoeken. - Verhuur veld 7 sportpark (Jeroen de Jong) Amateurverenigingen tegen betaling gebruik laten maken van veld en optioneel meetapparatuur. - Wedstrijdentertainment Verloting bij thuiswedstrijden van JFC/A1 met leuke prijzen (shirt, vaantjes, kaartjes 1 e elftal/jfc etc.) - Stadion Flyers op de stoeltjes in het stadion van de Vrienden/reclame wedstrijden Opleiding - Clinics Inzet medewerkers Opleiding voor geven clinics aan particulieren tegen betaling

16 6. Algemene reflectie 6.1 Doelstellingen zoals opgenomen in de POP Aan het begin van jaar 3 heeft de student een POP samengesteld met daarin een aantal doelen. Hieronder staan de doelen, zowel op korte als op lange termijn. Doelen: - Ontwikkelen op financieel vlak - Bij de Jeugd FC actief te kunnen participeren en te leren (kerntaken en competenties ontwikkelen t/m niveau C) door in de praktijk mee te draaien binnen de Vrienden - Keuze maken uit 2-tal Capita Selecta modules - Keuze specialisatie semester 7 - Afstudeerstage vinden - Binnen anderhalf jaar dus in 2017 afstuderen - Master volgen Lees meer: Eén voor worden de doelen besproken en gekeken of deze al reeds zijn verricht en/of opgeleverd. Doel 1 is het mezelf ontwikkelen op financieel vlak. Hierbij was aan het begin van jaar 3 mijn intentie om het juist bij te houden en eventueel hierin te ontwikkelen. Tot dusver is dit niet aan de orde gekomen. Dit komt ook omdat de stage van de student zich hier niet op richtte. Doel 2 was het actief participeren binnen de Jeugdopleiding van de FC en in het specifiek bij de Vrienden. Dit doel is zeker voldaan. Hier wil ik verder niet te diep op ingaan, zie hiervoor het stageverslag van jaar 3. Doel 3 is een keuze maken uit twee tal capita selecta s. Naast het feit dat dit verplicht was moest er toch nog een juiste keuze worden gemaakt. Uiteindelijk is er door mij gekozen voor: Leiderschap i.d. Sport en Netwerken i.d. Sport. Doel 4 is een keuze te maken in een specialisatie voor semester 7. Ook dit is al verricht en er is een bewuste keuze gemaakt voor: Sportbeleid. Dit omdat ik van mening ben dat dit erg handig is voor in de toekomst en beleid bijna in elk tak en vak terugkomt. Daarnaast gaat de student ook stagelopen bij Lycurgus. Eén van de voorwaarden was het volgen van de specialisatie beleid. Dit brengt ons direct bij doel 5 en is dus ook al reeds gelukt. Doel 6 is nog afwachten, maar hier wordt wel vanuit gegaan. Wat betreft doel 7 geldt dat de student zich hier nog verder in moet verdiepen. Voor meer informatie rondom mijn POP, zie de self-assessment van de student.

17 6.2 Reflectie peer-assessments Zie voor de twee peer assessments hoofdstuk 2. De feedback die ik vanuit beide assessments heb ik gekregen waren zeer positief en daar kan ik dan ook alleen maar positief over zijn. Wat heb ik eraan gehad? In het eerste peer-assessment werd aangegeven dat ik me soms nog weleens op de achtergrond mag begeven. Ook hier ben ik het mee eens, maar is voor mij soms erg lastig, voornamelijk als er stiltes vallen. Zie hieronder voor de feedback van de eerste peerassessment. - Ronald Top: Sociaal persoon, kan goed praten. Komt makkelijk in contact met anderen en dat is zeer positief voor zijn stagewerkplek. Tip: Mag zichzelf soms meer op de achtergrond houden in sommige situaties. Persoonlijke inbreng: wat kan ik bieden? Waar heb ik hulp bij nodig? -Ronald: Ronald zou weleens een brainstromsessie willen op zijn stage wat betreft het genereren van nieuwe sponsoren. 6.3 Vooruitblikken naar jaar 4 De student blikt vooruit naar zijn/haar leerproces in jaar 4; op welke wijze gaat de student er zorg voor dragen dat hij/zij eind jaar 4 op niveau C heeft gefunctioneerd op alle SGM-kerntaken en competenties Wat betreft het vooruitblikken in jaar 4 heb ik al veel verteld, maar op het nog eens goed duidelijk in beeld te brengen, zal ik dat hieronder doen. In jaar 4 ga ik het eerste halfjaar de specialisatie beleid doen en afstuderen gedurende het hele jaar bij Lycurgus. Binnen deze stage en binnen deze specialisatie probeert de student er zorg voor te dragen dat hij aan het eind van jaar 4 op niveau C zit en alle kerntaken en competenties heeft vervuld. Zie voor nog meer input hierover hoofdstuk 1.

Persoonlijk Ontwikkelplan SGM JAAR 4. Ronald Paans Hanzehogeschool Groningen

Persoonlijk Ontwikkelplan SGM JAAR 4. Ronald Paans Hanzehogeschool Groningen Persoonlijk Ontwikkelplan SGM JAAR 4 Ronald Paans - 304825 Hanzehogeschool Groningen De student blikt vooruit naar zijn/haar leerproces in jaar 4; op welke wijze gaat de student er zorg voor dragen dat

Nadere informatie

Persoonlijk Ontwikkelplan

Persoonlijk Ontwikkelplan 2017 Persoonlijk Ontwikkelplan JAAR 4 Naam: Ronald Paans E-mail: r.paans@st.hanze.nl Studentnummer: 304825 Opleiding: Sport, Gezondheid & Management SGM4 Beleid Plaats: Groningen 1 Inhoudsopgave Reflectie

Nadere informatie

Persoonlijk Ontwikkelplan

Persoonlijk Ontwikkelplan Persoonlijk Ontwikkelplan Wesselink T, Thijs 300395 t.wesselink@st.hanze.nl thijswesselink.weebly.nl Eric Mulder e.b.mulder@pl.hanze.nl Inhoudsopgave Competentiescan... 3 Verantwoording Kerntaken... 3

Nadere informatie

PERSOONLIJK ONTWIKKELINGSPLAN STUDIEJAAR 4

PERSOONLIJK ONTWIKKELINGSPLAN STUDIEJAAR 4 10-10-2015 HANZEHOGESCHOOL PERSOONLIJK ONTWIKKELINGSPLAN STUDIEJAAR 4 0 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Huidige inschatting kerntaken en competenties... 3 Self-assessment... 5 Doelstellingen en activiteiten...

Nadere informatie

Sport, Gezondheid en Management. Cursusjaar 2015/2016. Stage jaar 2. Feedback en beoordeling werkveldbegeleider

Sport, Gezondheid en Management. Cursusjaar 2015/2016. Stage jaar 2. Feedback en beoordeling werkveldbegeleider Sport, Gezondheid en Management Cursusjaar 2015/2016 Stage jaar 2 Feedback en beoordeling werkveldbegeleider Naam student: Danny Sims Naam John van Apeldoorn werkveldbegeleider: Organisatie: Eco coachen

Nadere informatie

PERSOONLIJK ONTWIKKELINGSPLAN

PERSOONLIJK ONTWIKKELINGSPLAN 23-6-2015 HANZEHOGESCHOOL PERSOONLIJK ONTWIKKELINGSPLAN VERSIE 3 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Huidige inschatting kerntaken en competenties... 3 Self-assessment... 4 Doelstellingen... 9 Activiteiten...

Nadere informatie

Stagebedrijf: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Leerroute: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Naam: Klik hier als u tekst wilt invoeren.

Stagebedrijf: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Leerroute: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Naam: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Stagebedrijf: Klas : Profiel: Leerroute: Naam: Uiterste inleverdatum: woensdag 12 december 2018 1 Inhoud Het begin van jouw succes!... 3 Afspraken en belangrijke punten:... 5 Logboek:... 6 Opdracht 1:...

Nadere informatie

Professioneel handelen PvB

Professioneel handelen PvB Professioneel handelen PvB Beweegvriendelijke inrichting openbare ruimte Auteur Jeroen Schumer (304893) Visserstraat 26A 9712 CW Groningen Email: j.schumer@st.hanze.nl Opdrachtgever Innovatiewerkplaats

Nadere informatie

PERSOONLIJK ONTWIKKELINGSPLAN

PERSOONLIJK ONTWIKKELINGSPLAN 12-4-2015 HANZEHOGESCHOOL PERSOONLIJK ONTWIKKELINGSPLAN VERSIE 2 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Huidige inschatting kerntaken en competenties... 3 Self-assessment... 4 Doelstellingen... 9 Activiteiten...

Nadere informatie

Je ruimt je eigen spullen op en zorgt beheer en onderhoud Heeft inzicht in de grotere onderhoudswerkzaamheden

Je ruimt je eigen spullen op en zorgt beheer en onderhoud Heeft inzicht in de grotere onderhoudswerkzaamheden Feedback Joke Je bent een harde werker en hebt een actieve houding. Je hebt veel ideeën en kunt je creativiteit goed kwijt in de opdrachten. Uit de brainstormsessies komen altijd veel ideeën waar we meestal

Nadere informatie

Professioneel handelen

Professioneel handelen Professioneel handelen Wiebe Werkman 322863 Hanzehogeschool Groningen Jim Lo-A-NJoe Ingmar de Vries TRS consultancy Hans Lolkema Inhoudsopgave Generieke SGM Competenties... 3 SGM14 Ontwikkelen en borgen

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

Sport, Gezondheid en Management Cursusjaar 2014/2015 Stage jaar 1 Stage: Fitness/ Wellness branche

Sport, Gezondheid en Management Cursusjaar 2014/2015 Stage jaar 1 Stage: Fitness/ Wellness branche Sport, Gezondheid en Management Cursusjaar 2014/2015 Stage jaar 1 Stage: Fitness/ Wellness branche Feedback en beoordeling werkveldbegeleider Naam student: Naam werkveldbegeleider: Organisatie: Patrick

Nadere informatie

Verslaglegging Professioneel handelen. Hanzehogeschool Groningen. Ronald Paans Hanzehogeschool Groningen

Verslaglegging Professioneel handelen. Hanzehogeschool Groningen. Ronald Paans Hanzehogeschool Groningen 2017 Verslaglegging Professioneel handelen Hanzehogeschool Groningen Ronald Paans 304825 Hanzehogeschool Groningen Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1.Self-assesment... 3 2.Professioneel handelen als COP-kenniswerker...

Nadere informatie

Sport, Gezondheid en Management. Cursusjaar 2014/2015. Stage jaar 2. Coachend gedrag veranderen. Feedback en beoordeling. werkveldbegeleider

Sport, Gezondheid en Management. Cursusjaar 2014/2015. Stage jaar 2. Coachend gedrag veranderen. Feedback en beoordeling. werkveldbegeleider Sport, Gezondheid en Management Cursusjaar 201/201 Stage jaar 2 Coachend gedrag veranderen Feedback en beoordeling werkveldbegeleider 1 Naam student: Remon Tinge Naam André Tjeerdsma werkveldbegeleider:

Nadere informatie

Reflectieverslag. Jeroen Tennis Today

Reflectieverslag. Jeroen Tennis Today Reflectieverslag 2013 Jeroen Tennis Today 13-6-2013 1 Inhoud Inleiding... 3 Hoofdstuk 1... 4 Persoonlijke leerdoelen... 4 Reflectie volgens de PDCA-cyclus... 4 Hoofdstuk 2... 7 Stage... 7 Stageopdracht...

Nadere informatie

DE NETWERKTHERMOMETER LEERLINGEN INSTRUCTIE

DE NETWERKTHERMOMETER LEERLINGEN INSTRUCTIE Netwerkthermometer DE NETWERKTHERMOMETER LEERLINGEN INSTRUCTIE Wat is De Netwerkthermometer De Netwerkthermometer is een test. Een test om een gedegen beeld te krijgen van hoe je zelf aan kijkt tegen je

Nadere informatie

Handleiding Docenten/Begeleiders

Handleiding Docenten/Begeleiders Handleiding Docenten/Begeleiders In dit document vindt u een aantal handige tips en wetenswaardigheden die van pas kunnen komen wanneer u het invullen van de JOB-monitor klassikaal begeleidt. 1. Algemene

Nadere informatie

PROLOOP NR 1 2015 HAAL HET BESTE UIT JOUW LOPERS MET ZIPCOACH

PROLOOP NR 1 2015 HAAL HET BESTE UIT JOUW LOPERS MET ZIPCOACH PROLOOP NR 1 2015 HAAL HET BESTE UIT JOUW LOPERS MET ZIPCOACH 56 TIPS & TRICKS Elke hardloper heeft zijn eigen doelstelling: waar de één zich bijvoorbeeld focust op het verbeteren van zijn looptechniek,

Nadere informatie

Module 1 Zelfkennis en zelfontwikkeling

Module 1 Zelfkennis en zelfontwikkeling Module 1 Zelfkennis en zelfontwikkeling Hoofdstuk 6 Je reflecteert op je werk Inhoud 6.1 Reflecteren Opdracht 1 Spiegeltest Opdracht 2 Reflectieoefening Opdracht 3 Reflectie en PAP 6.2 ABCD- en STARR-methode

Nadere informatie

Beroepsprestaties en leerverslag

Beroepsprestaties en leerverslag 2016 Beroepsprestaties en leerverslag Sophie Kamphuis De Hanzehogeschool Groningen 15-6-2016 Inleiding Dit is het laatste verslag betreffende mijn stage. Met dit verslag sluit ik mijn stage periode plus

Nadere informatie

Music & Sports Utrecht STAGEVERSLAG. Haribo Bossaball Campingtour Walinga W, Wietse

Music & Sports Utrecht STAGEVERSLAG. Haribo Bossaball Campingtour Walinga W, Wietse Music & Sports Utrecht STAGEVERSLAG Haribo Bossaball Campingtour 2016 Walinga W, Wietse 318605 Voorwoord Dit stageverslag is een klein onderdeel van de stage die de student heeft gelopen bij Music & Sports

Nadere informatie

Herinrichting Schoolplein mavo 3

Herinrichting Schoolplein mavo 3 Herinrichting Schoolplein mavo 3 Pagina 1 van 7 Inleiding Binnenkort ga je aan de slag met het project Herinrichting van het schoolplein. Alle leerlingen van het derde leerjaar gaan ervoor zorgen dat ons

Nadere informatie

EFFECTIEF LEIDINGGEVEN. Een gave of een vak?

EFFECTIEF LEIDINGGEVEN. Een gave of een vak? EFFECTIEF LEIDINGGEVEN Een gave of een vak? Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij mensen. Zij voegen

Nadere informatie

APQ-vragenlijst 28 maart Bea Voorbeeld

APQ-vragenlijst 28 maart Bea Voorbeeld APQ-vragenlijst 28 maart 2018 Bea Voorbeeld Inleiding In dit rapport bespreken we jouw inzetbaarheid wat je kunt doen om jouw positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Om dit te bepalen hebben we de volgende

Nadere informatie

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID Beleid is alleen nodig als je iets gaat veranderen. INLEIDING Het beleid van een organisatie bepaalt hoe je moet werken en wat de bestuurders belangrijk vinden. Dat beleid

Nadere informatie

Handleiding Voor de Personeelscyclus!

Handleiding Voor de Personeelscyclus! Handleiding Voor de Personeelscyclus! Om goede professionele kinderopvang te blijven bieden moeten we ons blijven ontwikkelen. In deze handleiding lees je hoe we dat doen. We doorlopen elke twee jaar een

Nadere informatie

Reflectieverslag mondeling presenteren

Reflectieverslag mondeling presenteren Reflectieverslag mondeling presenteren Naam: Registratienummer: 900723514080 Opleiding: BBN Groepsdocente: Marjan Wink Periode: 2 Jaar: 2008 Inleiding In dit reflectieverslag zal ik evalueren wat ik tijdens

Nadere informatie

Stappenplan voor sportbonden ##NSW2018 #BEACTIVE. jouw sport,, jouw club. 15 t//m 29 september.

Stappenplan voor sportbonden ##NSW2018 #BEACTIVE. jouw sport,, jouw club. 15 t//m 29 september. Stappenplan voor sportbonden ##NSW2018 #BEACTIVE jouw sport,, jouw club 15 t//m 29 september ##NSW2018 #BEACTIVE De Nationale Sportweek 2018 Het is bijna zover. In september gaat de Nationale Sportweek

Nadere informatie

Professioneel handelen

Professioneel handelen 2017 Professioneel handelen Reflectieverslag jaar 4 Naam: E-mail: Ronald Paans r.paans@st.hanze.nl Studentnummer: 304825 Opleiding: Plaats: Sport, Gezondheid & Management SGM4 Beleid Groningen 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Leermodule 8: Terugblik op zelfleiderschap

Leermodule 8: Terugblik op zelfleiderschap Leermodule 8: Terugblik op zelfleiderschap Zelfleiderschap is dat je jezelf aanstuurt. Je doet wat jij belangrijk, waardevol, leuk of interessant vindt. Je kiest je eigen weg en je zorgt goed voor jezelf.

Nadere informatie

ASSERTIVITEIT. beter communiceren vanuit jezelf

ASSERTIVITEIT. beter communiceren vanuit jezelf ASSERTIVITEIT beter communiceren vanuit jezelf Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij mensen. Zij

Nadere informatie

SWOT. Werkblad 1 Sterke punten. 1.Omgevingsgericht heid

SWOT. Werkblad 1 Sterke punten. 1.Omgevingsgericht heid SWOT Werkblad 1 Sterke punten Sterke punten 1.Omgevingsgericht heid 2. Vermogen tot groei en vernieuwing Voorbeelden Ik ben echt iemand die midden in de maatschappij staat. Ik heb veel interesses binnen

Nadere informatie

Implementeren van een zorginnovatie. Heel gewoon.

Implementeren van een zorginnovatie. Heel gewoon. Implementeren van een zorginnovatie. Heel gewoon. zorgvannu.nl Innoveren in de zorg, dat is heel erg zorg van nu. Het kan zelfs zo zijn dat wat je collega innovatief vindt, jij als dagelijkse routine ziet,

Nadere informatie

TOEGEPASTE PSYCHOLOGIE PRAKTIJKGIDS JAAR 3

TOEGEPASTE PSYCHOLOGIE PRAKTIJKGIDS JAAR 3 TOEGEPASTE PSYCHOLOGIE PRAKTIJKGIDS JAAR 3 VOORWOORD Als stageteam Toegepaste Psychologie zijn wij zeer verheugd dat uw instelling onze student(en) een stageplaats biedt en zo participeert in het opleiden

Nadere informatie

Persoonlijk Ontwikkelingsplan

Persoonlijk Ontwikkelingsplan Persoonlijk Ontwikkelingsplan Heb een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) opgesteld om nog eens goed na te denken over wat ik nu kan, wat ik nog wil leren, welke competenties ik nog moet verbeteren wil

Nadere informatie

Werkplekboek. Kinderbegeleider duaal Baby s en peuters (0-3 jaar)

Werkplekboek. Kinderbegeleider duaal Baby s en peuters (0-3 jaar) Werkplekboek Kinderbegeleider duaal Baby s en peuters (0-3 jaar) Personalia Naam Klas Schooljaar Periode Organisatie Adres Afdeling Kinderbegeleider duaal Trajectbegeleider Leraar beroepsspecifieke vakken

Nadere informatie

CROWDFUNDING ZONNEPANELEN

CROWDFUNDING ZONNEPANELEN CROWDFUNDING ZONNEPANELEN Je wilt graag zonnepanelen crowdfunden. Wat een geweldig doel! Wij helpen je graag op weg met goede ideeën en zorgen dat je met alle belangrijke elementen rekening houdt! Hiervoor

Nadere informatie

Training Communicatievaardigheden

Training Communicatievaardigheden Training Communicatievaardigheden Communicatie vaardigheden: succesvol en verbindend communiceren Wat zou het fijn zijn als Jan een keer normaal zou communiceren. Mijn leidinggevende communiceert ook nooit

Nadere informatie

Handleiding SHARE. Regio College. Auteur: L.E. Sinnema 31-1-2013 Master Professioneel Meesterschap MBO. Opleiders: Drs. Trudy Moerkamp Dr.

Handleiding SHARE. Regio College. Auteur: L.E. Sinnema 31-1-2013 Master Professioneel Meesterschap MBO. Opleiders: Drs. Trudy Moerkamp Dr. Regio College Handleiding SHARE Een spel bij het onderzoek Juf het is school! 2012 Auteur: L.E. Sinnema 31-1-2013 Master Professioneel Meesterschap MBO Opleiders: Drs. Trudy Moerkamp Dr. Tirza Bosma 1

Nadere informatie

Voorwoord. Goitzen Veenstra, juni 2017

Voorwoord. Goitzen Veenstra, juni 2017 Voorwoord Deze verslaglegging heeft betrekking op het professioneel handelen tijdens de afstudeerfase van Goitzen Veenstra bij ijshockeyvereniging GIJS te Groningen. Goitzen Veenstra, student aan het instituut

Nadere informatie

Netwerkmarketing. Hoe kan je contacten benaderen en uitnodigen?

Netwerkmarketing. Hoe kan je contacten benaderen en uitnodigen? Netwerkmarketing Hoe kan je contacten benaderen en uitnodigen? In deze training 1. Je sociale netwerk onderhouden 2. Wat de pro s doen 3. Wat is de beste strategie om mensen uit te nodigen Wat je NIET

Nadere informatie

Reflectieverslag. Stages of concern. Jan-Hessel Boermans

Reflectieverslag. Stages of concern. Jan-Hessel Boermans Reflectieverslag Stages of concern Jan-Hessel Boermans Motivatie Sinds augustus 2010 ben ik werkzaam in het onderwijs als groepsleerkracht op een cluster 4 school. Een baan met veel afwisseling en een

Nadere informatie

Workshop Portfolio. Linsey Meenken CMD2D

Workshop Portfolio. Linsey Meenken CMD2D Workshop Portfolio Linsey Meenken 0930123 CMD2D 16-11-2017 Portfolio STARR-t Situatie Voorbereiden voor stage met een eigen portfolio maken, voorbereiden op solliciteren en informatie verzamelen hierover.

Nadere informatie

Stappenplan voor sportservices ##NSW2018 #BEACTIVE. jouw sport,, jouw club. 15 t//m 29 september.

Stappenplan voor sportservices ##NSW2018 #BEACTIVE. jouw sport,, jouw club. 15 t//m 29 september. Stappenplan voor sportservices ##NSW2018 #BEACTIVE jouw sport,, jouw club 15 t//m 29 september www.nationalesportweek.nl ##NSW2018 #BEACTIVE De Nationale Sportweek 2018 In 2018 hebben we iets te vieren:

Nadere informatie

Begrippenkader Studieloopbaanbegeleiding en Reflectie

Begrippenkader Studieloopbaanbegeleiding en Reflectie Begrippenkader Studieloopbaanbegeleiding en Reflectie Kariene Mittendorff, lectoraat Innovatief en Effectief Onderwijs Studieloopbaanbegeleiding Binnen scholen wordt op verschillende manieren gewerkt aan

Nadere informatie

powered by ontwikkeltraject

powered by ontwikkeltraject powered by ontwikkeltraject innovatieve jeugdhulp 2019 ontwikkeltraject innovatieve jeugdhulp voor wie is het? Het innovatienetwerk is er voor iedereen die geïnteresseerd is in vernieuwing in de jeugd(hulp)

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Jeugd Opleidingsplan SV Lycurgus

Jeugd Opleidingsplan SV Lycurgus Jeugd Opleidingsplan SV Lycurgus Deel 1 Introductie Mark Boterman Versie 1.0 (oktober 2014) Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1 Voorwoord... 2 2 Inleiding... 2 3 Uitgangspunten en doelstellingen... 3 3.1

Nadere informatie

Hulpvragen Signs of Success

Hulpvragen Signs of Success Hulpvragen Signs of Success Signs of Success is een vragende benadering. Je probeert verandering bij de jongere en zijn netwerk op gang te brengen door vragen te stellen. In deze tool vind je een bonte

Nadere informatie

Handleiding Docenten/Begeleiders

Handleiding Docenten/Begeleiders Handleiding Docenten/Begeleiders In dit document vindt u een aantal handige tips en wetenswaardigheden die van pas kunnen komen wanneer u het invullen van de JOB-monitor klassikaal begeleidt. 1. Algemene

Nadere informatie

Effectieve samenwerking: werken in driehoeken

Effectieve samenwerking: werken in driehoeken Effectieve samenwerking: werken in driehoeken Werken in driehoeken is een wijze van samenwerking die in elke organisatie en in elk netwerk mogelijk is. Het maakt dat we kunnen werken vanuit een heldere

Nadere informatie

Arrangement 1 De Luisterthermometer

Arrangement 1 De Luisterthermometer Arrangement 1 De Luisterthermometer DEEL 2 De medewerker Naam: Organisatie: Manager: Datum: Luisterprincipe 2 Luisteren is geven 2.1 Gehoord zijn Je hebt de afgelopen weken vast een keer met je manager

Nadere informatie

APQ-vragenlijst 30 januari Daan Demo

APQ-vragenlijst 30 januari Daan Demo APQ-vragenlijst 30 januari 2019 Daan Demo Inleiding In dit rapport bespreken we jouw inzetbaarheid en wat je kunt doen om jouw positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Om dit te bepalen hebben we de volgende

Nadere informatie

Studenten handleiding Competentie Ontwikkel Moment

Studenten handleiding Competentie Ontwikkel Moment Studenten handleiding Competentie Ontwikkel Moment MBO en HBO studenten 3 de en 4 de jaars, HBO studenten verkorte opleiding en cursisten vervolgopleidingen Jeroen Bosch Ziekenhuis 1 Juni 2014, Jeroen

Nadere informatie

Deelopdracht 1: Beginsituatie

Deelopdracht 1: Beginsituatie Deelopdracht 1: Beginsituatie Interview en observeer de persoon (fitnessdeelnemer/klant/ sporter) waarmee je dit gedeelte van de Proeve van Bekwaam gaat uitvoeren en werk de volgende opdrachten uit: A.

Nadere informatie

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - -

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - - Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills 21st Century Skill Jouw talent Vaardigheden Gedragsindicatoren J L Ik weet wat ik wil Ik weet wat ik kan Ik ga na waarom iets mij interesseert

Nadere informatie

Eindverslag SLB module 12

Eindverslag SLB module 12 Eindverslag SLB module 12 Marthe Verwater HDT 3C 0901129 Inhoudsopgave: Eindreflectie.. Blz.3 Reflectieverslag les 1.. Blz.4 Reflectieverslag les 2.. Blz.6 Reflectieverslag les 3.. Blz.8 2 Eindreflectie

Nadere informatie

Studentbegeleiding: Analyse van en reflectie op het begeleidingsgesprek

Studentbegeleiding: Analyse van en reflectie op het begeleidingsgesprek Studentbegeleiding: Analyse van en reflectie op het begeleidingsgesprek Docent: Soort gesprek: Manon Kessels Voortgangsgesprek 1. Wat is het doel van het gesprek en heb je dit bereikt? Het doel van het

Nadere informatie

Beleidsplan Tellus Film Fundering

Beleidsplan Tellus Film Fundering Beleidsplan 2018-2022 Tellus Film Fundering Indeling: 1. Samenvatting 2. Inleiding 3. Missie en visie 4. Wat biedt de stichting? 5. Speerpunten voor de komende jaren 6. Professionalisering van de organisatie

Nadere informatie

Werkplekboek. Kinderbegeleider duaal Het schoolgaande kind (3-12jaar)

Werkplekboek. Kinderbegeleider duaal Het schoolgaande kind (3-12jaar) Werkplekboek Kinderbegeleider duaal Het schoolgaande kind (3-12jaar) 2017-2018 Personalia Naam Klas Schooljaar Periode Organisatie Adres Afdeling Kinderbegeleider duaal Trajectbegeleider Leraar beroepsspecifieke

Nadere informatie

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële uitingen. Als startend ondernemer is alles nieuw. De boekhouding,

Nadere informatie

Portfolio: Praktijkervaring > Ervaringen Jaar 2

Portfolio: Praktijkervaring > Ervaringen Jaar 2 Portfolio: Praktijkervaring > Ervaringen Jaar 2 Visrestaurant De Viskêête Tijdsperiode: 2006 tot heden Locatie: Havendijk 36, 4401 NS Yerseke Website: www.pietvanoost.nl Competenties: Stressbestendigheid,

Nadere informatie

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg Stap 6: Deel 2 6.2.1 Dealen met afleiding onderweg In het tweede deel van jullie experiment ga je verder met het ondernemen van ACTies die je met de anderen hebt afgesproken te doen. Daarnaast krijg je

Nadere informatie

Vakgebonden Vakoverschrijdend Over welk(e) vak(ken) gaat het?... Doel: eerder formatief eerder summatief Formuleer uw doelen:...

Vakgebonden Vakoverschrijdend Over welk(e) vak(ken) gaat het?... Doel: eerder formatief eerder summatief Formuleer uw doelen:... Vakgebonden Vakoverschrijdend Over welk(e) vak(ken) gaat het? Doel: eerder formatief eerder summatief Formuleer uw doelen:............ Belangrijkste doelen in bewoordingen voor de leerlingen:............

Nadere informatie

Praktische tips. Voor in je winkel

Praktische tips. Voor in je winkel Praktische tips Voor in je winkel Kies je kernwaarden De eerste stap die je moet nemen om je concept in kaart te brengen, is kijken waar jij en je team goed in zijn. Waar ligt jullie kracht? Wat vinden

Nadere informatie

Reflectieverslag Zonnepomp

Reflectieverslag Zonnepomp Reflectieverslag Zonnepomp Kevin de Ram Reflectieverslag Zonnepomp Kevin de Ram Culemborg Unica Installatietechniek B.V. mei 2016 Kevin de Ram Reflectieverslag Zonnepomp 1 Voorwoord Mijn naam is Kevin

Nadere informatie

KIES VOOR JEZELF. Meer tijd voor jezelf in 3 praktische en snelle stappen! Dafne van Benschop Coaching

KIES VOOR JEZELF. Meer tijd voor jezelf in 3 praktische en snelle stappen! Dafne van Benschop Coaching KIES VOOR JEZELF Meer tijd voor jezelf in 3 praktische en snelle stappen! Dafne van Benschop Coaching 1 WIE IS DAFNE? Een paar jaar geleden had ik een goede baan bij een vijfsterrenhotel in Amsterdam,

Nadere informatie

Beste gebruikers van het TalentVolgSysteem,

Beste gebruikers van het TalentVolgSysteem, Beste gebruikers van het TalentVolgSysteem, Wij zijn zeer verheugd jullie te kunnen mededelen dat jullie met het TalentVolgSysteem, afgekort TVS, gaan werken! Het TVS is een digitaal logboek waarbij vooral

Nadere informatie

project: Introductie Helpende Zorg & Welzijn

project: Introductie Helpende Zorg & Welzijn project: Introductie Helpende Zorg & Welzijn. > Cas us Vmbo Morgenland heeft een afdeling Zorg & Welzijn. De school merkt dat de leerlingen van deze afdeling graag wat meer willen weten over het beroep

Nadere informatie

COMPETENTIE- ONTWIKKELPLAN. Tim Veerman. Klas: IG_203 Studentnummer: Periode: Loopbaanadviseur: Alexander Mulder

COMPETENTIE- ONTWIKKELPLAN. Tim Veerman. Klas: IG_203 Studentnummer: Periode: Loopbaanadviseur: Alexander Mulder COMPETENTIE- ONTWIKKELPLAN Tim Veerman Klas: IG_203 Studentnummer: 500676694 Periode: 2015-2016 Loopbaanadviseur: Alexander Mulder Inhoudsopgave Visie op Studie en beroep... 2 Studievoortgang... 3 SWOT

Nadere informatie

Stageverslag Danique Beeks

Stageverslag Danique Beeks Stageverslag Danique Beeks Waarom deze stage en hoe zag de stage eruit? Ik heb via Mirthe informatie gekregen over deze stage. Haar achterneef is een van de eigenaren van dat bedrijf. Ze heeft mij deze

Nadere informatie

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen COMMUNICATIE training effectief communiceren met iedereen Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek. Ouders

Klanttevredenheidsonderzoek. Ouders Klanttevredenheidsonderzoek Ouders - 2017 Vraag 1: Wat voor cijfer zou u Columbus willen geven? Ons gemiddelde is een 8,3! Het onderzoek is 51 keer verstuurd en maar liefs 39 keer Ingevuld retour gekomen,

Nadere informatie

Introduceren thema Broeikaseffect. Startopdracht. gekeken. http://bit.ly/1vqs19u. Thema: Broeikaseffect. laten stoppen? centraal:

Introduceren thema Broeikaseffect. Startopdracht. gekeken. http://bit.ly/1vqs19u. Thema: Broeikaseffect. laten stoppen? centraal: Natuur & Techniek het broeikaseffect Omschrijving van de opdracht: Introductie Thema: Broeikaseffect In deze les staan de volgende hogere- orde denkvragen centraal: 1. Hoe zou je het broeikaseffect kunnen

Nadere informatie

Handleiding Docenten

Handleiding Docenten Handleiding Docenten In dit document vindt u een aantal handige tips en wetenswaardigheden die van pas kunnen komen wanneer u het invullen van de JOB-monitor JOB klassikaal begeleidt. Algemene informatie:

Nadere informatie

CONCEPT. Structuur progressiegerichte procesbegeleiding. voor. Procesbegeleiders Studiesucces Gwenda Schlundt Bodien - CPW

CONCEPT. Structuur progressiegerichte procesbegeleiding. voor. Procesbegeleiders Studiesucces Gwenda Schlundt Bodien - CPW 1 CONCEPT Structuur progressiegerichte procesbegeleiding voor Procesbegeleiders Studiesucces 2 Inhoud en doel van dit document Inhoud Dit document bevat een opzet voor de progressiegerichte structuur van

Nadere informatie

1 People Do Change/IVA Onderwijs

1 People Do Change/IVA Onderwijs 1 People Do Change/IVA Onderwijs 2 People Do Change/IVA Onderwijs 3 People Do Change/IVA Onderwijs 1 Dit vergt minimaal 1 dagdeel van 4 klokuren. De werkwijze kan tot 10 teamleden door 1 facilitator worden

Nadere informatie

SLC. Opdracht 3 & 4. Soulia Moor CMD- 1B 29/11/ 11

SLC. Opdracht 3 & 4. Soulia Moor CMD- 1B 29/11/ 11 SLC Opdracht 3 & 4 Soulia Moor 0853637 CMD- 1B 29/11/ 11 1 Inhoud Individuele leerstijlen... 3 Leerstijl... 3 SWOT- analyse... 3 SMART- doelstellingen... 3 Reflectie... 4 Timemanagement... 5 Stappenplan

Nadere informatie

De workshop Elevator pitch wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Elevator pitch wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Elevator pitch Elevator pitch, laat van je horen Hoe vertel jij krachtig over jezelf in zestig seconden? Sta jij te haperen op een netwerkborrel? Spring je van de hak op de tak tijdens een zakenlunch?

Nadere informatie

Dit portfolio is eigendom van: Naam: Adres: Postcode en woonplaats: Telefoon: Naam studieloopbaanbegeleider: Telefoon:

Dit portfolio is eigendom van: Naam: Adres: Postcode en woonplaats: Telefoon:   Naam studieloopbaanbegeleider: Telefoon: Dit portfolio is eigendom van: Naam: Adres: Postcode en woonplaats: Telefoon: E-mail: ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Naam studieloopbaanbegeleider:

Nadere informatie

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqw ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqw ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqw ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer Procesverslag tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty Individuele en groepsreflectie periode 12 uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui 2-6-2014

Nadere informatie

Autonomie ervaren betekent dat je je werk graag doet en zinvol vindt. De volgende vragen peilen naar jouw ervaringen.

Autonomie ervaren betekent dat je je werk graag doet en zinvol vindt. De volgende vragen peilen naar jouw ervaringen. 5.3.1 AUTONOMIE Autonomie ervaren betekent dat je je werk graag doet en zinvol vindt. De volgende vragen peilen naar jouw ervaringen. Met deze vraag / vragen krijg je een zicht op hoe de medewerker autonomie

Nadere informatie

READER STUDENTENCOACH

READER STUDENTENCOACH READER STUDENTENCOACH VO Reader studentencoch VO 1 Inleiding Voor jullie ligt de reader die hoort bij het project studentencoach (het coachen van jongerejaars studenten door ouderejaars). In deze reader

Nadere informatie

Online Training Basis LinkedIn (LI) Profiel

Online Training Basis LinkedIn (LI) Profiel Auteur: Leni Minderhoud info@45plusondernemer.nl Online Training Basis LinkedIn (LI) Profiel Audio 1 Het belangrijkste voor je LI profiel eerst Hallo luisteraar naar deze audio serie over je LI profiel.

Nadere informatie

TOOLKIT voor co-creatie. Download Acrobat Reader voor tablet / computer / etc om deze interactieve pdf te gebruiken.

TOOLKIT voor co-creatie. Download Acrobat Reader voor tablet / computer / etc om deze interactieve pdf te gebruiken. Download Acrobat Reader voor tablet / computer / etc om deze interactieve pdf te gebruiken. welkom Binnen een co-creatie ontwikkel je samen met een leerkracht een antwoord op de vraag van de school vanuit

Nadere informatie

READER STUDENTENCOACH EERSTEJAARS

READER STUDENTENCOACH EERSTEJAARS READER STUDENTENCOACH EERSTEJAARS MBO 1 Inleiding Voor jullie ligt de reader die hoort bij het project studentencoach(het coachen van eerstejaars studenten door ouderejaars). In deze reader vind je veel

Nadere informatie

StudieThermometer. Temperatuur wat aan de lage kant? Mw Demo Kandidaat Instelling Demo

StudieThermometer. Temperatuur wat aan de lage kant? Mw Demo Kandidaat Instelling Demo StudieThermometer Mw Demo Kandidaat 27-11 - 2018 Temperatuur wat aan de lage kant? Instelling Demo Beste Demo, Goed dat je de StudieThermometer hebt ingevuld! Het helpt je om te bekijken of alles goed

Nadere informatie

Je toekomst? Die bepaal je zelf!

Je toekomst? Die bepaal je zelf! 030-7511900 Je toekomst? Die bepaal je zelf! Youfit@retail helpt je op weg. Je werkt met plezier in een winkel. Dat doe je misschien al jaren en het gaat je prima af. Maar denk je weleens na waar je over

Nadere informatie

Module 9 Kennis delen en coachen

Module 9 Kennis delen en coachen OPDRACHTEN Verzorgende IG Maatschappelijke Zorg Module 9 Kennis delen en coachen Inhoudsopgave Leeropdrachten 3 Leren 5 A Hoe leer ik? 5 B Bevorderende en belemmerende factoren 7 C Plan van aanpak bij

Nadere informatie

Feedback. in hapklare brokken

Feedback. in hapklare brokken Feedback in hapklare brokken Jan van Baardewijk Zorgteamtrainer Op zorgteamtraining.nl is de meest recente versie van feedback gratis beschikbaar. Mocht je willen weten of je de meest recente versie hebt,

Nadere informatie

Handboek Maatschappelijke stage Handen uit de mouwen voor ZOA

Handboek Maatschappelijke stage Handen uit de mouwen voor ZOA Handboek Maatschappelijke stage Handen uit de mouwen voor ZOA Dit document helpt je om een actie voor ZOA op te zetten. Je kan met een maatschappelijke stage voor ZOA 15 tot 30 uur maken. Wat vind je in

Nadere informatie

Maatschappelijke Stages

Maatschappelijke Stages Maatschappelijke Stages Inhoudsopgave 3 4 4 6 7 8 11 12 13 15 Inleiding Wat is een Maatschappelijke Stage? De stage Overzicht belangrijke data Hulp bij het zoeken naar stageplekken De eindopdracht en de

Nadere informatie

Theorie Ondernemend werken Hoofdstuk 3 Samenwerken en Netwerken

Theorie Ondernemend werken Hoofdstuk 3 Samenwerken en Netwerken Theorie Ondernemend werken Hoofdstuk 3 Samenwerken en Netwerken Samenvatting 2 3.1 Netwerken 3 3.2 Samenwerken 6 3.3 Liftpitch 7 Ruimte voor notities 8 1 SAMENVATTING 3.1 Netwerken Wat is netwerken? Waarom

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Sommige meisjes zijn heel snel verliefd, andere meisjes zullen niet snel of misschien zelfs helemaal niet verliefd worden. Dit is bij ieder meisje anders. Wat gebeurt

Nadere informatie

E-book. 5 werkvormen voor een krachtig actieplan. Mastering Change

E-book. 5 werkvormen voor een krachtig actieplan. Mastering Change E-book 5 werkvormen voor een krachtig actieplan Mastering Change 5 werkvormen voor een krachtig actieplan Door Stefan op de Woerd en Jochem Aubel Het is een grote uitdaging voor veel trainers is om ervoor

Nadere informatie