De Lerarenopleiding Kleuteronderwijs aan de Hogeschool-Universiteit Brussel in 10 bladwijzers VLEKHO-HONIM

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De Lerarenopleiding Kleuteronderwijs aan de Hogeschool-Universiteit Brussel in 10 bladwijzers VLEKHO-HONIM"

Transcriptie

1 De Lerarenopleiding Kleuteronderwijs aan de Hogeschool-Universiteit Brussel in 10 bladwijzers VLEKHO-HONIM

2

3 Opleidingsprincipe 1 Werken met thema s

4 Opleidingsprincipe 1 Werken met thema s In de kleuterklas werk je activiteiten uit rond een bepaald belangstellingscentrum. Dat is een thema dat aansluit bij de belevingswereld van kleuters. Het thema vormt de rode draad doorheen de activiteiten die je in je klas aanbiedt. Door te werken met thema s betrek je de kleuters actief bij het klasgebeuren. Je vertrekt immers vanuit hun interesses en zorgt voor boeiende activiteiten die hen aanzetten tot meedoen en interactie.

5 Opleidingsprincipe 2 Werken in hoeken

6 Werken in hoeken Opleidingsprincipe 2 Je kleuterklas richt je zo sfeervol en gezellig mogelijk in. Je zorgt voor verschillende hoeken. In zo n hoek ook wel speelwerkplek genoemd verzamel je spelmateriaal dat bij elkaar hoort en een bepaald soort spel uitlokt. Een hoek biedt rijke ontwikkelingskansen. Kinderen doen er ervaringen op, zelfstandig of onder begeleiding. Je kan veel hoeken inrichten: een onthaalhoek, een bouwhoek, een huishoek, een knutselhoek, een boekenhoek, een spelletjeshoek, een winkel De aankleding laat je aansluiten bij het thema waarrond je werkt. Is dat bijvoorbeeld het thema sleutels, dan kan je in de onthaalhoek een bord met deurtjes plaatsen. Achter elke deur schuilt een verrassing en elke dag wordt één deurtje met een speciale sleutel geopend. In de bouwhoek vinden de kleuters een grabbelbak met verschillende soorten sleutels en sorteerboxen. Die stimuleren de kleuters om de sleutels te sorteren op vorm, kleur In de boekenhoek verzamel je sprookjes en prentenboeken over sleutels. In de knutselhoek kunnen de kleuters afdrukken maken van sleutels in klei.

7 Opleidingsprincipe 3 Spelend leren

8 Spelend leren Opleidingsprincipe 3 Jonge kinderen spelen dag in dag uit, van s morgens vroeg tot s avonds laat. Via hun spel kunnen we hen dingen leren. Daarom bied je als kleuteronderwijzer(es) de activiteiten voor de kinderen steeds in spelvorm aan. Je speelt ook zelf mee om de kleuters te begeleiden in hun ontwikkelingsproces. Tijdens het spelen geef je impulsen om hen telkens een stapje verder te laten zetten in hun groeiproces. Een belangrijk spel in de kleuterklas is het rollenspel. Jonge kinderen vinden het immers vanzelfsprekend om het gedrag van de volwassenen om zich heen te imiteren. Kleuters leren dus door volwassenen na te doen. Daarom speel je kapper, een reis met de metro en nog zo veel meer.

9 Opleidingsprincipe 4 Vanzelfsprekend muzisch

10 Vanzelfsprekend muzisch Opleidingsprincipe 4 Liedjes, muziekstukjes, ritmes boeien kleuters meteen. Deze traditionele muzikale elementen kan je ook gebruiken om hun aandacht te trekken. Maar er zijn er nog veel meer: een sprekende pop, een voorwerp dat tot leven komt, je stem, je lichaam Je leert kleuters dus niet alleen liedjes zingen, een muziekinstrument bespelen, ritmes nabootsen en dansen. Je vult je activiteitenaanbod ook muzisch in door bijvoorbeeld rijmpjes, versjes of een pop te gebruiken, door met je stem typetjes te creëren of met je lichaam een figuur uit te beelden. Ook andere verrassingselementen - zoals een dansend lint, een sprekende hoed, een draaiende schijf... - werken uitstekend om kleuters muzisch te begeleiden. Doorheen je opleiding ontdek je deze muzische elementen en tijdens je stage leer je wat ze opwekken bij de kleuters. Zo ontwikkel je een muzische grondhouding : het wordt voor jou vanzelfsprekend om deze bijzondere muzische elementen in je activiteiten te integreren. Je zal zien dat kleuters zo meer bij je aanbod betrokken raken en er extra van genieten.

11 Opleidingsprincipe 5 De wereld ontdekken

12 De wereld ontdekken Kleuters ervaren nog elke dag nieuwe dingen. Zo wordt hun wereld elke dag een stukje Opleidingsprincipe 5 groter. Als kleuteronderwijzer(es) help je hen hun kijk op de wereld verder te ontwikkelen. Je geeft betekenis aan de ervaringen die de kleuters opdoen en probeert in te spelen op de betekenis die zij zelf geven aan de hen omringende wereld. Een poes is voor sommige kleuters aantrekkelijk, voor anderen beangstigend. De geur van look is voor de ene kleuter heel gewoon, voor de andere vies. Voor kinderen uit een Vlaams gezin betekent de komst van de Sint iets anders dan voor kinderen uit een Marokkaans gezin. Dit zijn maar een paar voorbeelden die aantonen dat de wereld verkennen voor jonge kinderen niet altijd even gemakkelijk is. Maar als je de uitdaging aangaat om met hen op weg te gaan, zal je merken dat je heel wat kan bereiken.

13 Kijk juf, ik heb het brood gesnijd! Dat heb je goed gedaan! Met welk mes heb je dat brood gesneden? Opleidingsprincipe 6 Taal de hele dag door

14 Taal de hele dag door Opleidingsprincipe 6 Taal in de kleuterklas beperkt zich niet tot pure taallesjes. Elke ervaring, elke activiteit is een kans om de taal van kleuters te verrijken. Of je nu werkt rond tellen of een balspel speelt, je kan kleuters ondertussen altijd laten vertellen. Als kleuteronderwijzer(es) ben je bovendien een taalmodel voor de kinderen. Je taal moet dus onberispelijk zijn. Daarom werken we tijdens je opleiding voortdurend aan je taalbewustzijn, je taalgebruik en je expressie. Je leert op een creatieve manier omgaan met taal, zodat je de kleuters een rijke taal kan aanbieden. Je leert ook om voortdurend spreekkansen te creëren waarbij elke kleuter zich veilig voelt, zodat de talenkennis van je kleuters onbewust uitbreidt de hele dag door.

15 Opleidingsprincipe 7 Kleuters van alle leeftijden

16 Opleidingsprincipe 7 Kleuters van alle leeftijden Elke leeftijd is anders. Jonge kleuters hebben andere behoeften dan oudere. Peuters die voor het eerst naar school komen, hebben veel nood aan veiligheid en geborgenheid. Ze komen immers in een vreemde omgeving terecht. Jonge kleuters vragen vooral veel zorg: ze willen de hele tijd bewegen en alles ontdekken. Omdat ze zich nog niet altijd goed kunnen uitdrukken en nog niet alles verstaan, kan je niet alleen met woorden met hen communiceren. Oudere kleuters worden dan weer zelfstandiger en willen steeds meer zelf doen. Als kleuteronderwijzer(es) moet je met al die verschillende leeftijdsgroepen kunnen omgaan. In je eerste opleidingsjaar focussen we ons daarom vooral op vier- en vijfjarigen, vanaf het tweede opleidingsjaar ontdek je ook de eigenheid van de jongste kleuters.

17 Opleidingsprincipe 8 Diversiteit

18 Diversiteit Misschien zit er in de groep op de foto vooraan wel een kleuter die - twee mama s heeft? - hoogbegaafd is? - in een opvangcentrum woont? - thuis steeds lang mag opblijven? - een ongezonde lunch meekrijgt naar school? - zijn kamer moet delen met drie oudere zussen? - steeds te laat op school is? - gescheiden ouders heeft? - altijd ruzie maakt met andere kleuters? - liever alleen in een hoekje speelt? - Opleidingsprincipe 8 Elk kind is anders. Elk kind is uniek. Toch moet je in de klas elk kind steeds gelijke kansen bieden. Je opleiding leert je actief omgaan met deze diversiteit. Begrippen zoals openheid en respect staan centraal.

19 Opleidingsprincipe 9 Omgaan met ouders en collega s

20 Omgaan met ouders en collega s Opleidingsprincipe 9 Als kleuteronderwijzer(es) zorg je natuurlijk niet alleen voor de opvoeding van jonge kinderen. Hun ouders zijn volwaardige partners. Het liefst betrek je hen actief bij je klaswerking. Tijdens je opleiding leer je ongedwongen contact te leggen met ouders. Zo kan je hen op de hoogte houden van wat er in hun kind omgaat, hoe het evolueert en hoe het zich gedraagt in de klas. Tegelijk krijg jij via die contacten zicht op de thuissituatie van de kinderen en hoe je daar kan op inspelen. Op je school werk je bovendien in een team. Tijdens je opleiding leer je dan ook in een team functioneren. Je werkt samen met medestudenten, lectoren, stagementoren Zo krijg je stilaan zicht op jezelf en hoe je je in een groep voelt en gedraagt.

21 Opleidingsprincipe 10 Veelzijdige stage met sterke begeleiding

22 Opleidingsprincipe 10 Veelzijdige stage met sterke begeleiding Om je op alle beschreven terreinen te laten groeien, kom je van bij het begin van je opleiding in de kleuterklas. In het eerste jaar kies je - in samenspraak met je docenten - een stageklas waar je een heel jaar blijft werken. Zo bouw je een band op met de kleuters en met je mentor en krijg je een veilige basis om verder te groeien. Je leert ook in de eerste plaats rechtsreeks van je mentor. Aan de HUB volgt je stagebegeleider je op de voet. Je komt regelmatig samen met je stagebegeleider en een paar medestudenten om te oefenen, ervaringen uit te wisselen en te stil te staan bij jullie evolutie. Je leert van elkaar en helpt elkaar met leuke ideeën en tips over materialen, activiteiten, prentenboeken In het begin breng je af en toe een dag door in je stageklas. Tegen het einde van het eerste jaar doe je al eens een stage van een week. Vanaf het tweede opleidingsjaar kom je ook in verschillende klassituaties.

23 Studeren voor kleuteronderwijzer(es) aan de Hogeschool-Universiteit Brussel, wat houdt dat precies in? Deze waaier geeft je alvast een idee van wat je zoal zal leren. We hebben de tien belangrijkste aandachtspunten van de opleiding verzameld in 10 bladwijzers. Via vind je heel wat praktische informatie. Je kunt het eerste jaar van deze opleiding ook spreiden over twee jaar dankzij het Deeltijds Traject Kleuteronderwijs. Kom zeker ook eens de sfeer opsnuiven tijdens de infodagen! De data vind je achteraan op deze waaier. EQUAL Het Deeltijds Traject Kleuteronderwijs wordt georganiseerd met de steun van de Vlaamse Gemeenschap en het Europees Sociaal Fonds - ESF.

24 Maak kennis met de Lerarenopleiding Kleuteronderwijs Kom naar onze infodagen zaterdag 26 april 2008 van 9u30 tot 12u30 zaterdag 28 juni 2008 van 9u30 tot 12u30 zaterdag 30 augustus 2008 van 9u30 tot 12u30 zaterdag 6 september 2008 van 9u30 tot 12u30 VLEKHO-HONIM

Netwerking kleuterleidsters SG Sint-Nicolaas BaO

Netwerking kleuterleidsters SG Sint-Nicolaas BaO Netwerking kleuterleidsters SG Sint-Nicolaas BaO Vooraf inschrijven bij : Sofie Talpe : tweedelijnsondersteuning kleuterparticipatie sofie.talpe@vsko.be 1. Omgaan met anderstaligheid bij peuters Kleuterleid(st)ers

Nadere informatie

De Talentenarchipel. Denk- en speeleiland muziekeiland taaleiland. Klieder- kladdereiland Handige. handeneiland. Vriendjes -eiland.

De Talentenarchipel. Denk- en speeleiland muziekeiland taaleiland. Klieder- kladdereiland Handige. handeneiland. Vriendjes -eiland. De Talentenarchipel Denk- en speeleiland muziekeiland taaleiland Klieder- eiland kladdereiland Handige Vriendjes -eiland Durfen doeeiland Ontdekeiland handeneiland Beweeg- Informatiebrief voor de ouders

Nadere informatie

Waarom dit boekje? Begeleiding. Informatie. Stagedocent. Toekomst. Stageplek

Waarom dit boekje? Begeleiding. Informatie. Stagedocent. Toekomst. Stageplek Waarom dit boekje? Tijdens je opleiding ga je op stage. Je kunt op veel plekken stage lopen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een stage in de keuken of in een winkel. Of voor een stage in de bouw of in

Nadere informatie

Keuzestage - BAKO - Wat verwachten we van de student?

Keuzestage - BAKO - Wat verwachten we van de student? Keuzestage - BAKO - Wat verwachten we van de student? Tijdens de keuzestage heb je de mogelijkheid om ook andere invullingen van het leraar zijn te leren kennen en zo bijvoorbeeld stage te lopen in het

Nadere informatie

DE OMGEVING VAN DE PEUTERKLAS

DE OMGEVING VAN DE PEUTERKLAS DE OMGEVING VAN DE PEUTERKLAS Bij rustig weer spelen de peuters graag buiten. Bij regen of bij koud weer spelen de kleinste kleuters tijdens de speeltijd in de overdekte en verwarmde zaal. De peuters,

Nadere informatie

Graag willen wij met deze brochure onze visie over onze kleuterschool kenbaar maken.

Graag willen wij met deze brochure onze visie over onze kleuterschool kenbaar maken. Visie kleuterschool Beste ouders, Graag willen wij met deze brochure onze visie over onze kleuterschool kenbaar maken. Daarom geven we graag wat meer informatie over hoe we werken in onze klas/school.

Nadere informatie

Inleiding. OMGANGSKUNDE OEFENINGEN Isa Goossens

Inleiding. OMGANGSKUNDE OEFENINGEN Isa Goossens Inleiding Omgangskunde draait om contact maken. Met deze oefeningen hoop ik dat u echt contact kan maken met leerlingen. We willen allemaal gezien en gehoord worden. We zijn allemaal mensen en iedereen

Nadere informatie

Naar het eerste leerjaar

Naar het eerste leerjaar Naar het eerste leerjaar Overgang eerste leerjaar We kijken eerder naar het ontwikkelingsniveau van uw kind dan naar de leeftijd en proberen het zo een stukje verder te brengen in zijn ontwikkeling. De

Nadere informatie

Spelkaartjes behorende bij spelbord Pak een Puk!, thema Spel

Spelkaartjes behorende bij spelbord Pak een Puk!, thema Spel PAK EEN VUL AAN: ALS KINDEREN RUZIE MAKEN TIJDENS HET SPEL DAN GA IK PAK EEN BIED JIJ KINDEREN GRAAG STRUCTUUR TIJDENS SPEL EN STEL JE GRAAG GRENZEN? MET WELKE SPELACTIVITEITEN KUN JE VOORAL DE SOCIAAL

Nadere informatie

Belangstellingscentrum. Ik ga op verkenning in de klas

Belangstellingscentrum. Ik ga op verkenning in de klas 1 Belangstellingscentrum Ik ga op verkenning in de klas u Bijlage 3 e x p r e s s i e goedemorgenlied handjes zwaaien heen en weer. goedemorgen hier ben ik weer. sta maar recht en draai eens rond. stap

Nadere informatie

ACADEMIEJAAR LEREN OP SCHOOL ÉN OP DE WERKPLEK. Graduaat in Maatschappelijk werk.

ACADEMIEJAAR LEREN OP SCHOOL ÉN OP DE WERKPLEK. Graduaat in Maatschappelijk werk. ACADEMIEJAAR 2019-2020 OP SCHOOL ÉN OP DE WERKPLEK Graduaat in Maatschappelijk werk www.odisee.be Graduaat in Maatschappelijk werk Werk je graag met mensen, ook als ze kwetsbaar zijn? Wil je leren om ze

Nadere informatie

Cijfers en letters. Zelfstandig spelen. Ontmoeten

Cijfers en letters. Zelfstandig spelen. Ontmoeten Cijfers en letters Zelfstandig spelen Schrijfhoekje: ( MO ) 45 kleinmotorisch bewegen Met allerlei schrijfmaterialen experimenteren op verschillende soorten papier < een juiste pengreep nadoen bij het

Nadere informatie

Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang Kloek

Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang Kloek Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang Kloek Op de website van KION zie je onder Zo werken wij hoe we in ons beleid vorm hebben gegeven aan de pedagogische doelen en onze pedagogische uitgangspunten.

Nadere informatie

LESMAP VINKENSLAG. opdracht: help de vogels op de speelplaats en maak voor hen een voederplaats.

LESMAP VINKENSLAG. opdracht: help de vogels op de speelplaats en maak voor hen een voederplaats. LESMAP VINKENSLAG Welkom op de voorstelling 'Vinkenslag'. Op de volgende bladzijden vind je, en en over de voorstelling om rechtstreeks in de klas te gebruiken. Paragrafen voorzien van een groen bolletje

Nadere informatie

EVALUATIEFORMULIER MENTOR KLEUTERONDERWIJS STAGE 1 PERIODE 1

EVALUATIEFORMULIER MENTOR KLEUTERONDERWIJS STAGE 1 PERIODE 1 EVALUATIEFORMULIER MENTOR KLEUTERONDERWIJS STAGE 1 PERIODE 1 Campus BRUGGE Student: Stageschool: Stageklas: Mentor: Aantal kleuters: Kruis in elke rij het vakje aan dat het gedrag van uw student het dichtst

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN

PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN Thea en Priscilla Pompert Boterzwin 3435 1788 WH Julianadorp Inhoudsopgave 1. Visie 2. 2. Pedagogische uitgangpunten 3. 2.1 Welbevinden 3. 2.2 Identiteit 4. 2.3 Uitdaging en veiligheid

Nadere informatie

EVALUATIEFORMULIER MENTOR KLEUTERONDERWIJS STAGE 1 PERIODE 2

EVALUATIEFORMULIER MENTOR KLEUTERONDERWIJS STAGE 1 PERIODE 2 EVALUATIEFORMULIER MENTOR KLEUTERONDERWIJS STAGE 1 PERIODE 2 Student: Stageschool: Stageklas: Mentor: Aantal kleuters: Campus BRUGGE Kruis in elke rij het vakje aan dat het gedrag van uw student het dichtst

Nadere informatie

In gesprek met ouders. Spel en ontwikkeling! (module 1 en 2) (module 3 en 4) Doel Verkrijgen van inzicht in het belang van spel en

In gesprek met ouders. Spel en ontwikkeling! (module 1 en 2) (module 3 en 4) Doel Verkrijgen van inzicht in het belang van spel en Peuters spelender wijs! Een praktische verdiepingscursus voor pedagogisch medewerkers in peuterspeelzalen en kinderdagverblijven De ontwikkeling van jonge kinderen gaat snel. Ze zijn altijd op ontdekkingstocht

Nadere informatie

naar de kleuterschool

naar de kleuterschool Met naar de kleuterschool 1 2 r was eens het jonge kind Ontwikkelt van binnen naar buiten Ontwikkeling verloopt grillig Vlindert, exploreert, speelt Tast grenzen af Fantasie en werkelijkheid Op zoek naar

Nadere informatie

Nieuw seizoen, nieuwe cursussen!

Nieuw seizoen, nieuwe cursussen! RiQQ CURSUSSEN 2013-2014 Nieuw seizoen, nieuwe cursussen! Genoeg uitgerust in de vakantie en weer zin om lekker bezig te zijn met zingen toneelspelen of tekenen? Schrijf je nu in voor een cursus van Cultuurbedrijf

Nadere informatie

OPVOEDTIPS VOOR JONGE OUDERS. 10 handige tips voor ouders van baby s en peuters

OPVOEDTIPS VOOR JONGE OUDERS. 10 handige tips voor ouders van baby s en peuters OPVOEDTIPS VOOR JONGE OUDERS 10 handige tips voor ouders van baby s en peuters Leuk dat je ons e-book hebt gedownload! In dit e-book vertellen we je graag meer over opvoeden. Want het opvoeden van je kind(eren)

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEID HUMMELTJESHOEK

PEDAGOGISCH BELEID HUMMELTJESHOEK PEDAGOGISCH BELEID HUMMELTJESHOEK Voor u ligt het Pedagogisch beleid van Kinderdagverblijf HUMMELTJESHOEK. Intern beschrijven wij wat wij kinderen bieden in een veilige omgeving. Wij bieden 4 basisdoelen:

Nadere informatie

Alles wat je wilt weten over. kringactiviteiten

Alles wat je wilt weten over. kringactiviteiten Alles wat je wilt weten over. kringactiviteiten Als kleuterjuf mag ik vele stagiaires begeleiden: wat is het toch fijn om de liefde voor het kleuteronderwijs te laten zien en te delen. Toch merk ik dat

Nadere informatie

Ons pedagogisch handelen kinderdagverblijf t Grut

Ons pedagogisch handelen kinderdagverblijf t Grut Ons pedagogisch handelen kinderdagverblijf t Grut Op de website van KION zie je onder Zo werken wij hoe we in ons beleid vorm hebben gegeven aan de pedagogische doelen en onze pedagogische uitgangspunten.

Nadere informatie

8/11/2011 ER IS EEN PROBLEEM!!! Talenten kiemen in de kleuterklas GINO HET DEFICIT-MODEL. dat stukje waarin het TEKORT schiet. Een enge blik TALENT?!

8/11/2011 ER IS EEN PROBLEEM!!! Talenten kiemen in de kleuterklas GINO HET DEFICIT-MODEL. dat stukje waarin het TEKORT schiet. Een enge blik TALENT?! TALENT?! Talenten kiemen in de kleuterklas 01.11.2011 Ilse Aerden Centrum voor Ervaringsgericht Onderwijs GINO Bob De Groof Radio 1 ER IS EEN PROBLEEM!!! HET DEFICIT-MODEL Is een benadering die gekenmerkt

Nadere informatie

Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Zonder dat we het door hebben worden we steeds asocialer. Dit

Nadere informatie

Hulpverlening Lijn5. Kom verder! www.ln5.nl LVB-ZORG PROVINCIE UTRECHT. Algemene informatiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers

Hulpverlening Lijn5. Kom verder! www.ln5.nl LVB-ZORG PROVINCIE UTRECHT. Algemene informatiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Hulpverlening Lijn5 LVB-ZORG PROVINCIE UTRECHT Algemene informatiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Kom verder! www.ln5.nl Daarnaast geeft Lijn5 ook advies en consultatie aan bijvoorbeeld een

Nadere informatie

VISIETEKST. Visie op goed kleuteronderwijs BASISONDERWIJS. Doelgericht aan de slag

VISIETEKST. Visie op goed kleuteronderwijs BASISONDERWIJS. Doelgericht aan de slag BASISONDERWIJS VISIETEKST Visie op goed kleuteronderwijs Doelgericht aan de slag Kinderen leren en ontwikkelen voortdurend. Door te spelen, bewegen, observeren en door sociale interactie leren de kinderen

Nadere informatie

Pedagogisch Werkplan Gastouder

Pedagogisch Werkplan Gastouder Pedagogisch Werkplan Gastouder Versie Januari 2016 Pedagogisch werkplan gastouder De Wet Kinderopvang stelt als eis dat één keer per jaar het pedagogisch beleid met de gastouder wordt besproken. Het Pedagogisch

Nadere informatie

Notitieboekje. Allemaal Taal

Notitieboekje. Allemaal Taal Notitieboekje Allemaal Taal 1 Wie stimuleerde jouw taal? Hoe stimuleer je de taal van de kinderen? 2 Wat hebben de kinderen nodig? Het is soms moeilijk om aan taalstimulering te doen omdat mijn groep zo

Nadere informatie

Workshops voor Scholengemeenschappen. PE-DIC-idee PE-DIC-initiatief PE-DIC-in orde!

Workshops voor Scholengemeenschappen. PE-DIC-idee PE-DIC-initiatief PE-DIC-in orde! Ines Vandoorne (Beeldopvoeding) - Bernadette De Geest (Muzikale Opvoeding) Kathleen Pisman (Dramatisch Spel - Bewegingsexpressie) - Liliane Steppe (Muzisch taalgebruik) Muzo - Workshops voor scholengemeenschappen

Nadere informatie

ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer!

ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer! ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer! Welkom Met ons onderwijs willen we voor elke VMBO leerling relevant zijn. Door ons onderwijs ontdekken leerlingen wat hen boeit, wat ze kunnen en waar

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

WELKOM IN DE PEUTERKLAS!

WELKOM IN DE PEUTERKLAS! WELKOM IN DE PEUTERKLAS! Even voorstellen Juf Sophie: Klasjuf peuterklas Juf Maud: Klasjuf 1 ste kleuterklas Juf Veerle: Kinderverzorgster Juf Greet: Turnjuf Grootste taak peuterjuf Veiligheid bieden Zich

Nadere informatie

# Herinner jezelf aan het doel # Plan vaste tijdstippen in (en doe dat nu) # Maak er een gewoonte van # Richt je op één ding # Ga ervoor!

# Herinner jezelf aan het doel # Plan vaste tijdstippen in (en doe dat nu) # Maak er een gewoonte van # Richt je op één ding # Ga ervoor! Werkboek Startmodule - tips Hoe je het meeste leert # Herinner jezelf aan het doel # Plan vaste tijdstippen in (en doe dat nu) # Maak er een gewoonte van # Richt je op één ding # Ga ervoor! 2 Startmodule,

Nadere informatie

Hoe help je meertalige kinderen bij het leren van een tweede taal? Tips voor leerkrachten

Hoe help je meertalige kinderen bij het leren van een tweede taal? Tips voor leerkrachten Hoe help je meertalige kinderen bij het leren van een tweede taal? Tips voor leerkrachten Enkele tips 1. Goed begonnen is half gewonnen! Zorg van bij het begin voor een zo open en positief mogelijke klassfeer

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo!! Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Aanvulling Woordenschat NT2

Aanvulling Woordenschat NT2 Aanvulling Woordenschat NT2 Woordenschat Kinderen die net beginnen met Nederlands leren, moeten meteen aan de slag met het leren van woorden. Een Nederlandstalig kind begrijpt in groep 1 minimaal 2000

Nadere informatie

AABOD VORMING

AABOD VORMING NIEUWE SESSIES muzische vorming frans zorg ict AABOD VORMING 2009-2010 NIEUW AANBOD BASISSCHOOL!! CREATIEVE MUZISCHE VORMING!!! WIJ SPREKEN FRANS!!!! WERKEN MET FRANSE VERTELBOEKEN!! CREATIVITEIT IN FORMEEL!

Nadere informatie

Thema Kinderen en school. Lesbrief 18. Voor het eerst naar school

Thema Kinderen en school. Lesbrief 18. Voor het eerst naar school Thema Kinderen en school. Lesbrief 18. Voor het eerst naar school brengt zijn dochter Ama voor het eerst naar school. Hij praat met de juf. Ama is al op een peuterspeelzaal geweest. Is Ama verlegen? Wat

Nadere informatie

Accent op verhaal. Aan al deze doelen wordt gewerkt, toch duidt u best aan welke u in de verf wil zetten.

Accent op verhaal. Aan al deze doelen wordt gewerkt, toch duidt u best aan welke u in de verf wil zetten. onderdeel: dialoog Titel: De uitgewiste bladzijde Graad: 2 Accent op verhaal Aan al deze doelen wordt gewerkt, toch duidt u best aan welke u in de verf wil zetten. Leerplandoelnummer Leerplandoel uitgeschreven

Nadere informatie

Mentorenvorming 21 maart 2019

Mentorenvorming 21 maart 2019 Mentorenvorming 21 maart 2019 Praktijk 2 BaKO Verkenningsdagen en stage bij 5-jarige kleuters Programma Welkom! Uitgangspunten praktijk BaKO Afspraken en verwachtingen VK-dagen en stage Pauze Universal

Nadere informatie

Voor het eerst naar school

Voor het eerst naar school Voor het eerst naar school Welkom op De Wonderboom Uw kind gaat binnenkort voor het eerst naar school. We wensen jullie een fijne tijd toe op De Wonderboom. Dit boekje informeert over verschillende zaken

Nadere informatie

Maak een afspraak voor een rondleiding bij jou in de buurt

Maak een afspraak voor een rondleiding bij jou in de buurt Kom kijken bij Maak een afspraak voor een rondleiding bij jou in de buurt 070 750 21 10 klantadvies@dakkindercentra.nl Tijdens je zwangerschap verandert er veel. Niet alleen je lichaam, maar ook bijvoorbeeld

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Opdracht 1 bij 3.2 Jullie zijn bij het consultatiebureau. Cursist A: je bent arts bij het consultatiebureau. Cursist B: je bent met je baby van twee maanden bij het consultatiebureau.

Nadere informatie

Collectief aanbod Jeugd Houten

Collectief aanbod Jeugd Houten Collectief aanbod Jeugd Houten Groepsmaatschappelijk werk Santé Partners in Houten 2018-2019 1 Inhoud Blz. Training Sterk staan 9-12.... 3 Zomertraining Plezier op School (aankomende brugklassers). 4 Assertiviteitstraining

Nadere informatie

D E K LE OPVOEDINGSPROJECT T E. Werken met een visie. R K

D E K LE OPVOEDINGSPROJECT T E. Werken met een visie. R K D E K LE U TE T E R K OPVOEDINGSPROJECT Werken met een visie. O UT T E R OMDAT JE MET POËZIE ZOVEEL MEER ZEGT... Werken met visie Is als kijken in een spiegel. Als je in een spiegel kijkt, kijk je meestal

Nadere informatie

lerarenopleiding Brabant Diest Heverlee opleidingsfase naam student:

lerarenopleiding Brabant Diest Heverlee opleidingsfase naam student: lerarenopleiding Brabant Diest Heverlee opleidingsfase 1 2018-2019 naam student: www.ucll.be 1 1 INLEIDING In dit praktijkkompas vind je alle informatie voor studenten, mentoren en lectoren betreffende

Nadere informatie

Focusgroepleidraad interventiestudenten 1BAKO postmeting

Focusgroepleidraad interventiestudenten 1BAKO postmeting Focusgroepleidraad interventiestudenten 1BAKO postmeting Meenemen: - Dictafoon - Camera - Statief - Schriftje om iets op te schrijven - Etiketten om naam op te schrijven - A3 bladen - Postits - Programma

Nadere informatie

ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer!

ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer! ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer! Welkom Met ons onderwijs willen we voor elke vmbo-leerling relevant zijn. Door ons onderwijs ontdekken leerlingen wat hen boeit, wat ze kunnen en waar

Nadere informatie

LOPKE OVERZICHT ALGEMENE FICHES, VERHALEN EN ACTIVITEITENFICHES DERDE KLEUTERKLAS. ECEGO-Expertisecentrum voor Ervaringsgericht Onderwijs

LOPKE OVERZICHT ALGEMENE FICHES, VERHALEN EN ACTIVITEITENFICHES DERDE KLEUTERKLAS. ECEGO-Expertisecentrum voor Ervaringsgericht Onderwijs LOPKE OVERZICHT ALGEMENE FICHES, VERHALEN EN ACTIVITEITENFICHES DERDE KLEUTERKLAS ECEGO-Expertisecentrum voor Ervaringsgericht Onderwijs Overzicht algemene fiches Lopke 3 de kleuterklas: algemene fiche

Nadere informatie

Vertrek eens zonder thema

Vertrek eens zonder thema Vertrek eens zonder thema Els Menu els.menu@cego.be Verloop 1. De kracht van een thema 2. De kracht van vertrek eens zonder thema 3. Praktisch aan de slag zonder thema Gun jezelf een week om te herbronnen,

Nadere informatie

Jouw weg naar het hoger onderwijs

Jouw weg naar het hoger onderwijs Jouw weg naar het hoger onderwijs Inspiro_folder_v1.indd 1 INSPIRO COLLEGE.BE Ben je ook zo nieuwsgierig naar je nieuwe school? Hoe je er gaat leren en welke nieuwe vrienden en vriendinnen je gaat krijgen?

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF KINDERKRIEBELS

NIEUWSBRIEF KINDERKRIEBELS NIEUWSBRIEF KINDERKRIEBELS Dag allemaal, Eindelijk is het zover!!! De eerste nieuwsbrief van Centrum KINDERKRIEBELS is er!! Vele van jullie zullen zich afvragen Centrum KINDERKRIEBELS wat is dat???? Hieronder

Nadere informatie

Openbaar en betekenisvol: wij dagen de 21 e eeuw uit!

Openbaar en betekenisvol: wij dagen de 21 e eeuw uit! Openbaar en betekenisvol: wij dagen de 21 e eeuw uit! zelfbewust eigentijds ambities kritisch ondersteuning open uitdaging ruimdenkend samen ondernemend betrokken oog voor de wereld vrijheid creatief daadkracht

Nadere informatie

WELKE ROL SPELEN KNUFFELS IN DE ONTWIKKELING VAN KINDEREN? WELKE SPELLETJES KAN JE DOEN MET JE KIND EN ZIJN KNUFFEL?

WELKE ROL SPELEN KNUFFELS IN DE ONTWIKKELING VAN KINDEREN? WELKE SPELLETJES KAN JE DOEN MET JE KIND EN ZIJN KNUFFEL? sessie1-5.qxd 14-09-2006 16:12 Pagina 1 knuffels O n d e r w e r p WELKE ROL SPELEN KNUFFELS IN DE ONTWIKKELING VAN KINDEREN? WELKE SPELLETJES KAN JE DOEN MET JE KIND EN ZIJN KNUFFEL? D U U R - 1 U 5 5

Nadere informatie

De knapzak voor de kleuterschool/1 ste graad

De knapzak voor de kleuterschool/1 ste graad Beste ouders, De knapzak voor de kleuterschool/1 ste graad Dit is het knapzakje van de tweede kleuterklas. Waar is uw kleuter knap in? Wat zijn zijn/haar talenten? Uw kind is volop bezig die te ontdekken,

Nadere informatie

*Tijdens dit thema leren de kinderen verschillende plaatsen te benoemen bijv. op de kast, in het bedje, onder de tafel enz.

*Tijdens dit thema leren de kinderen verschillende plaatsen te benoemen bijv. op de kast, in het bedje, onder de tafel enz. WELKOM PUK!!! Van week 35 t/m 40 gaan wij van start met het thema Welkom Puk. De vakantie is weer voorbij, dat betekent dat er nieuwe baby s en kinderen bij ons op De Boerderij komen. Zo wordt ook Puk

Nadere informatie

ER KOMT EEN VRIENDJE BIJ AAPJE PIPPO

ER KOMT EEN VRIENDJE BIJ AAPJE PIPPO GEN SAMEN DOE THEMA: DIN N s Speelbrief Speelbrief - Januari 2017 - p1 JANUARI 2017 Als kinderen elkaar op straat of in de speeltuin tegenkomen, gaan ze vaak meteen naar elkaar toe. Om contact te krijgen,

Nadere informatie

Samen groeien. Maak kennis met onze pedagogische visie

Samen groeien. Maak kennis met onze pedagogische visie Samen groeien Maak kennis met onze pedagogische visie Best spannend, de zorg voor je kind overdragen op een ander. Hoe prettig is het als je weet dat het in goede handen is. Kober kinderopvang biedt je

Nadere informatie

Informatie voor alle leerlingen in groep 8

Informatie voor alle leerlingen in groep 8 Informatie voor alle leerlingen in groep 8 Werken aan jouw ontwikkeling! Het Huygens Lyceum wil jou verder helpen. Je krijgt veel verschillende vakken en je ziet je mentor elke dag. Onder schooltijd kun

Nadere informatie

Liever Laurens! Meer dan onderwijs alleen

Liever Laurens! Meer dan onderwijs alleen Liever Laurens! Meer dan onderwijs alleen Waardevolle woorden voor het Sint-Laurenscollege Verbondenheid, Inspiratie, Verantwoordelijkheid, Ambitie, dit zijn waardevolle woorden voor het Laurens. De basisgedachte

Nadere informatie

OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN

OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN Mijn muzisch enthousiasme Mijn muzische durf en creativiteit Mijn relatie met en begrip van de kunsttalen Mijn muzische expressie

Nadere informatie

NIEUWE GEWOONTE in DRIE WEKEN

NIEUWE GEWOONTE in DRIE WEKEN NIEUWE GEWOONTE in DRIE WEKEN Het doel van het drie weken plan van Follow the Honey is een dagelijkse gewoonte op te bouwen van naar binnen gaan, met je aandacht bij Jezelf zijn*. Binnen is bij je hart,

Nadere informatie

Pedagogisch Werkplan gastouder

Pedagogisch Werkplan gastouder Pedagogisch Werkplan gastouder Pagina 1 van 6 Inhoudsopgave 1. PERSOONLIJKE GEGEVENS GASTOUDER... 3 2. EMOTIONELE VEILIGHEID... 3 2.1. Vertrouwen... 3 2.2. Veilige opvangomgeving... 3 2.3. Spel, speelgoed

Nadere informatie

IVV Sint-Vincentius. Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom

IVV Sint-Vincentius. Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom IVV Sint-Vincentius Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom Voor jou is de overgang van de lagere school naar een eerste graad A-stroom heel zeker een grote verandering. Geen paniek,

Nadere informatie

Het niet nakomen van afspraken van jezelf bespreken

Het niet nakomen van afspraken van jezelf bespreken 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 Opdrachtformulier Het niet nakomen

Nadere informatie

EVEN VOORSTELLEN...!

EVEN VOORSTELLEN...! EVEN VOORSTELLEN...! 2018 10forKIDS Beste ouders, 10forKIDS biedt dagopvang en peuteropvang aan kinderen van drie maanden tot vier jaar oud. Uw kind een liefdevolle, persoonlijke en een uitdagende opvang

Nadere informatie

Informatie voor ouders

Informatie voor ouders Weerbaarheid Informatie voor ouders Het Centrum voor Jeugd en Gezin ondersteunt met deskundig advies, tips en begeleiding. Een centraal punt voor al je vragen over opvoeden en opgroeien, dat is handig!

Nadere informatie

Pecha kucha. integratie onderzoek-onderwijs: MUGO

Pecha kucha. integratie onderzoek-onderwijs: MUGO Pecha kucha integratie onderzoek-onderwijs: MUGO TP 1 koe Een kleuter, in de bus op weg naar de kinderboerderij, riep luid toen hij uit het venster keek: Kijk juf, echte koeien in de wei! Door deze spontane

Nadere informatie

Zelfevaluatieformulier

Zelfevaluatieformulier Zelfevaluatieformulier Verwijzing naar dit formulier: Mark Schep, Carla van Boxtel & Julia Noordegraaf (2017). Zelfevaluatieformulier voor rondleiders. Amsterdam: Universiteit van Amsterdam. Deze zelfevaluatie

Nadere informatie

Samen groeien. Maak kennis met onze pedagogische visie

Samen groeien. Maak kennis met onze pedagogische visie Samen groeien Maak kennis met onze pedagogische visie Best spannend, de zorg voor je kind overdragen op een ander. Hoe prettig is het als je weet dat het in goede handen is. Kober kinderopvang biedt je

Nadere informatie

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Deze lijst is het onderzoekresultaat van een PWO-traject binnen de lerarenopleidingen van de KAHO Sint-Lieven,

Nadere informatie

veelzijdig als jij Informatie voor alle leerlingen in groep 8

veelzijdig als jij Informatie voor alle leerlingen in groep 8 veelzijdig als jij Informatie voor alle leerlingen in groep 8 Werken aan jouw ontwikkeling! Het Huygens Lyceum wil jou verder helpen. Je krijgt veel verschillende vakken en je ziet je mentor elke dag.

Nadere informatie

Bouwstenen & Oefeningen Werkmap Draagkracht

Bouwstenen & Oefeningen Werkmap Draagkracht Bouwstenen & Oefeningen Werkmap Draagkracht Kennismakingsmodules kandidaten gezinsopvang Gesuperviseerde Beroepspraktijk werkenden gezinsopvang, Bink-opleiding in CVO s Parallellen en verschillen KMM,

Nadere informatie

De inrichting van de speelleeromgeving bij Pepernoten en kerstkransjes. De Bakkerij/de huishoek. De Lees- en schrijfhoek

De inrichting van de speelleeromgeving bij Pepernoten en kerstkransjes. De Bakkerij/de huishoek. De Lees- en schrijfhoek De inrichting van de speelleeromgeving bij Pepernoten en kerstkransjes. Een rijke speelleeromgeving biedt kinderen volop kansen om zich spelenderwijs te ontwikkelen. Het werken met thema s is een aanleiding

Nadere informatie

Kies voor meer! kies voor meer

Kies voor meer! kies voor meer kies voor meer Kies voor meer! Je staat op het punt om een heel belangrijke beslissing te nemen: je kiest de school waar je de komende jaren naartoe gaat. Spannend! Want je wilt natuurlijk naar een plek

Nadere informatie

KIJKWIJZER: THUISTAAL IN EEN KRACHTIGE LEEFOMGEVING IN DE BUITENSCHOOLSE KINDEROPVANG i

KIJKWIJZER: THUISTAAL IN EEN KRACHTIGE LEEFOMGEVING IN DE BUITENSCHOOLSE KINDEROPVANG i AANBOD/EEN RIJKE OMGEVING KIJKWIJZER: THUISTAAL IN EEN KRACHTIGE LEEFOMGEVING IN DE BUITENSCHOOLSE KINDEROPVANG i Infrastructuur 1. Poppen-, lees-, luister-, computer-, constructie-, stempelhoek 2. De

Nadere informatie

Studiek e uze. Neem je tijd voor belangrijke stappen!

Studiek e uze. Neem je tijd voor belangrijke stappen! Studiek e uze Neem je tijd voor belangrijke stappen! Alles over studiekeuze Vlaamse infolijn - Onderwijs tel. 1700 (gratis nummer) Onderwijskiezer www.onderwijskiezer.be Departement Onderwijs www.onderwijs.vlaanderen.be

Nadere informatie

Nieuws vanuit Herstelacademie Antwerpen

Nieuws vanuit Herstelacademie Antwerpen NUMMER 4 Nieuws vanuit Herstelacademie Antwerpen juni 2017 Een voorsmaakje van ons cursusaanbod In het najaar 2017 In dit nummer 1-4 Een voorsmaakje 5 Inschrijven en contact 6 Nieuwtjes 6 Infopunt OPWEGG

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien

Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien Inleiding Kinderopvang Haarlem heeft één centraal pedagogisch beleid. Dit is de pedagogische basis van alle kindercentra van Kinderopvang Haarlem.

Nadere informatie

Vwo/Havo. Elke Leerling Doet Ertoe

Vwo/Havo. Elke Leerling Doet Ertoe Vwo/Havo Elke Leerling Doet Ertoe Haal je hoge cijfers en vind je leren leuk? En zet jij je graag een beetje extra in en wil je later gaan studeren? Met een vwo-diploma op zak heb je alle mogelijkheden!

Nadere informatie

Polka. Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS

Polka. Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Polka Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Polka: het lied... 3 De muziekopname... 3 Activiteiten per leeftijd: Baby s... 4 Babydans... 4 Met muziekinstrumenten... 4 Dreumesen... 4 Klinkend materiaal... 4 Trommelen...

Nadere informatie

1. Doel: de themagesprekken kunnen inzichten verschaffen over de werkmotieven (wie ben ik en wat wil ik) en zijn kwaliteiten (wat kan ik).

1. Doel: de themagesprekken kunnen inzichten verschaffen over de werkmotieven (wie ben ik en wat wil ik) en zijn kwaliteiten (wat kan ik). 1.16. Themagesprek A. Situering Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik? Wat zijn mijn opties? Wat is mijn actieplan? B. Gebruik 1. Doel: de themagesprekken kunnen inzichten verschaffen over de werkmotieven

Nadere informatie

Meer dan alleen een goede school

Meer dan alleen een goede school Visser t Hooft Lyceum Rijnsburg KANSRIJK EN UITDAGEND Meer dan alleen een goede school i atheneum havo vhl.nl mavo (vmbo-t) Noordeinde 24 q De leraren kunnen goed met kinderen omgaan. Ze geven je een veilig

Nadere informatie

Editie Opvoeden in je Buurt

Editie Opvoeden in je Buurt Editie 2015- Opvoeden in je Buurt Het thema van de Week van de Opvoeding 2015 was Opvoeden in je buurt. Het thema werd door de partners van de Week van de Opvoeding uit een shortlist van 10 onderwerpen.

Nadere informatie

Tussendoelen Taal: Spraak- Taalontwikkeling

Tussendoelen Taal: Spraak- Taalontwikkeling Tussendoelen Taal: Spraak- Taalontwikkeling 0 1;6 2 2;6 3 3,6 4 4;6 1. Praat in één-woordzinnen ( bal? betekent bijvoorbeeld: ik wil de bal hebben). 2. Kent de betekenis van ongeveer 70 3. Kan woorden

Nadere informatie

Maak zelf geld. Lesvoorbereiding. Verwondering. Kennis

Maak zelf geld. Lesvoorbereiding. Verwondering. Kennis Geld graad 1 Lesvoorbereiding Maak zelf geld Print 1 keer het verhaal Isaura s droom, Toon Isaura's foto op het smartboard Print de Braziliaanse munt, de real uit. Verwondering Lees het verhaal Isaura

Nadere informatie

s Speelbrief ZO LEES IK PIPPO PIPPO-thema prentenboeken JULI 2017 Speelbrief - Juli p1

s Speelbrief ZO LEES IK PIPPO PIPPO-thema prentenboeken JULI 2017 Speelbrief - Juli p1 THEMA: OP VAKANTIE MET DE ALLERKLEINSTEN! s Speelbrief JULI 2017 Aapje Pippo gaat met de trein op reis. Bruintje Beer en peuter Max spelen aan de waterkant en nijntje logeert bij haar opa en oma. Allemaal

Nadere informatie

Signaleringslijst voor leerlingen met autisme!

Signaleringslijst voor leerlingen met autisme! Signaleringslijst voor leerlingen met autisme! Wennen en je begrepen voelen op je nieuwe school. De overgang van de basisschool naar het voortgezet onderwijs is voor iedereen even wennen. Zeker als je

Nadere informatie

Activiteitenlijst Kinderbegeleider Duaal

Activiteitenlijst Kinderbegeleider Duaal Activiteitenlijst Kinderbegeleider Duaal Baby s en peuters Naam student: Naam trajectbegeleider: Naam werkplek: Naam mentor: Handleiding Deze activiteitenlijst geeft een overzicht weer van alle activiteiten

Nadere informatie

GIBO HEIDE. pedagogisch project

GIBO HEIDE. pedagogisch project GIBO HEIDE pedagogisch project gemeenteraadsbesluit van 26 mei 2015 Het pedagogisch project is de vertaling van de visie van directie en leerkrachten die betrekking heeft op alle aspecten van het onderwijs

Nadere informatie

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling 8 tips voor een goed gesprek met je leerling Edith Geurts voor Tijdschrift Kindermishandeling Het kan zijn dat je als leerkracht vermoedt dat een kind thuis in de knel zit. Bijvoorbeeld doordat je signalen

Nadere informatie

Algemene informatie groep 1/2

Algemene informatie groep 1/2 Algemene informatie groep 1/2 Schooljaar 2016-2017 Inhoudsopgave Algemeen 3 Kring 3 Werken.. 4 Fruit en drinken. 4 Spel.. 4 Vormingsgebieden.. 4 Sociaal en emotionele ontwikkeling.. 4 Creatieve vorming.

Nadere informatie

WELKOM OP DE HUISMANSTRAAT

WELKOM OP DE HUISMANSTRAAT WELKOM OP DE HUISMANSTRAAT Wij weten dat je het kan LMC PRAKTIJK- ONDERWIJS WELKOM In Rotterdam Zuid staat tussen de havens in de wijk Charlois onze school LMC Praktijkonderwijs Huismanstraat. Wij maken

Nadere informatie

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W 1 Naam student: Studentnummer: Datum: Naam leercoach: Inleiding Voor jou ligt het meetinstrument ondernemende houding. Met dit meetinstrument

Nadere informatie

Motiveren is de sleutel

Motiveren is de sleutel Motiveren is de sleutel 1 Werken aan betere bedrijfsresultaten door je medewerkers te motiveren Motivatie is de sleutel Een medewerker die van binnenuit gemotiveerd is voor zijn werk, kan ook saaie of

Nadere informatie

WAAROM VOORLEZEN? VOORWOORD WANNEER VOORLEZEN?

WAAROM VOORLEZEN? VOORWOORD WANNEER VOORLEZEN? VOORLEESTIPS VOORWOORD Kinderen vinden voorlezen meestal fijn. Ook grote kinderen die zelf al kunnen lezen houden van voorlezen. Volwassenen hebben er mooie herinneringen aan: de mooie voorleesboeken,

Nadere informatie

BEGELEIDINGSAANBOD TAALBEGELEIDING: Netwerk boekenjuffen en boekenmeesters.

BEGELEIDINGSAANBOD TAALBEGELEIDING: Netwerk boekenjuffen en boekenmeesters. Netwerk boekenjuffen en boekenmeesters. Boekenjuffen of titularissen die geboeid zijn om te werken met boeken Doelen ervaringen uit wisselen over het pedagogisch- didactisch handelen vanuit prentenboeken

Nadere informatie