Onderwerp: raadsvoorstel vaststelling begroting 2014 incl. meerjarenraming

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Onderwerp: raadsvoorstel vaststelling begroting 2014 incl. meerjarenraming"

Transcriptie

1 Reg.nr: Z INT Pagina 1 van 5 GEMEENTE NUTH Raad: 12 november 2013 Agendapunt: RTG: N.v.t. AAN DE RAAD Onderwerp: raadsvoorstel vaststelling begroting 2014 incl. meerjarenraming Samenvatting Op 11 oktober 2013 hebben wij uw raad de ontwerp-begroting 2014 incl. de meerjarenraming aangeboden. Met ons voorstel beogen wij de vaststelling van dit document. 2. Doelstelling / Beoogd effect Zie: Samenvatting. 3. Argumenten / Alternatieven c.q. opties / Toelichting Voor de overwegingen die als basis fungeren voor de voorliggende beslispunten verwijzen wij naar de aangereikte programmabegroting Deze programmabegroting heeft als peildatum 15 september De financiële effecten van de septembercirculaire 2013 van het gemeentefonds zijn hierin opgenomen. Zodoende beschikt uw raad over de jongste informatie. Samen met de programmabegroting 2014 stelt de raad tevens de belastingverordeningen 2014 vast. Deze zijn gebaseerd op de kaderstelling bij het prioriteringsdebat van 25 juni jl. 4. Eerdere besluitvorming In de raadsvergadering van 25 juni jl. heeft de raad de kadernota 2013 vastgesteld. Deze fungeert als basis voor deze programmabegroting Past in strategische visie ja/nee (waarom niet) en welk programma Ja. 6. Juridische aspecten/wettelijk kader De raad dient op basis van artikel 191 van de Gemeentewet de begroting vast te stellen in het jaar voorafgaande aan dat waarvoor zij dient. Vaststelling dient op grond van genoemd wetsartikel plaats te vinden vóór 15 november 2013; dan moet het document in handen zijn van gedeputeerde staten. 7. Financiële aspecten Algemeen De financiële aspecten zijn vertaald in de (meerjaren)budgetten. Tijdelijke beleidswijziging Provincie begrotingscriteria De Provincie heeft met veel gemeenten gesprekken gevoerd over de begroting 2014 en de meerjarenraming Hieruit is gebleken dat veel gemeenten het begrotingsjaar 2014 wel sluitend krijgen maar de jaren niet. Dit heeft volgens de Provincie naast een financiële ook een politieke oorzaak. In 2014 zijn gemeenteraadsverkiezingen. Zowel de colleges als de raden willen niet over hun eigen graf heen regeren. Dit heeft als consequentie dat ze voor de tekorten in de jaren geen besluiten willen nemen om deze tekorten weg te werken. Dit willen ze overlaten aan het nieuwe college en de nieuwe raad. Voor het toekennen van het lichte, repressieve toezicht is het geen bezwaar als alleen het begrotingsjaar i.c. 2014, sluitend is en de jaarschijven van de meerjarenraming, i.c , niet.

2 Reg.nr: Z INT Pagina 2 van 5 Maar daarnaast spelen de meerjarige uitspraken, gegeven bij de financiële verdiepingsonderzoeken door GS (het VDO), een rol. Bij een gemeente die een meerjarige uitspraak heeft en nú bij de begroting 2014 (aanzienlijke) tekorten presenteert in de meerjarenraming moeten GS deze meerjarige uitspraak intrekken. Echter, om te voorkomen dat veel Limburgse gemeenten in één keer hun meerjarige uitspraak verliezen, waardoor ten onrechte het beeld kan ontstaan dat de financiële situatie van de Limburgse gemeenten in één keer dramatisch is verslechterd, hebben GS ingestemd met de volgende aanpak: Als Limburgse gemeenten nú ook meerjarig repressief toezicht hebben in het kader van het financieel verdiepingsonderzoek dat de afgelopen jaren heeft plaatsgevonden en ze bieden het begrotingsjaar 2014 sluitend aan en de meerjarenraming met tekorten dan kunnen ze op grond van de volgende voorwaarden deze meerjarige uitspraak behouden. Ze moeten in de begroting 2014 in de financiële paragraaf een tekst opnemen dat ze in de meerjarenraming tekorten hebben en niet over hun eigen graf heen willen regeren maar deze afweging over willen laten aan het nieuwe college en de nieuwe raad. In de besprekingen van de nieuw te vormen coalitie in 2014 moeten deze tekorten onderwerp van gesprek zijn en bij de begroting 2015 zal de nieuwe raad besluiten moeten nemen om de begroting 2015 en de meerjarenraming sluitend te krijgen. GS zullen dit bij hun besluitvorming over de toezichtvorm 2015 toetsen. Deze aanpak moet in het besluit van de raad bij vaststelling van de begroting 2014 opgenomen worden. Aldus de Provincie. 8. Communicatie en Burgerparticipatie Publicatie van de vastgestelde begroting met inbegrip van de daaraan gekoppelde belastingverordeningen zal op de gebruikelijke wijze plaats vinden. 9. Risico s Voor het verkrijgen van een getrouw beeld van de financiële positie is inzicht vereist in de risico s die niet in de begroting en in de meerjarenramingen kunnen worden gekwantificeerd. In de paragraaf weerstandsvermogen zijn deze risico s gedefinieerd. 10. Planning In het kader van de financiële planning en controlcyclus bieden wij u jaarlijks, naast de jaarstukken en de meerjarenbegroting, twee financiële voortgangsrapportages ter vaststelling aan. Hierin staat de ontwikkeling van de financiële positie i.c. voortgang van de lopende begroting centraal. 11. Evaluatiemomenten/Rapportages aan raad Zie Planning. 12. Bijlage(n) Programmabegroting Ter inzage liggende stukken 1. Verordening Onroerende-zaakbelasting 2014; 2. Verordening Rioolheffing 2014; 3. Verordening Toeristenbelasting 2014; 4. Verordening Hondenbelasting 2014; 5. Verordening Lijkbezorgingsrechten 2014; 6. Legesverordening 2014 met bijbehorende tarieventabel.

3 Reg.nr: Z INT Pagina 3 van Voorstel College 1. Vaststelling van de begroting 2014 incl. meerjarenraming met dien verstande dat de gemeente in de meerjarenraming tekorten heeft en niet over haar eigen graf heen wil regeren maar deze afweging over willen laten aan het nieuwe college en de nieuwe raad. In de besprekingen van de nieuw te vormen coalitie in 2014 moeten deze tekorten onderwerp van gesprek zijn en bij de begroting 2015 zal de nieuwe raad besluiten moeten nemen om de begroting 2015 en de meerjarenraming sluitend te krijgen. GS zullen dit bij hun besluitvorming over de toezichtvorm 2015 toetsen; 2. Vaststelling meerjarensaldi vóór bestemming en na bestemming; 3. Vaststelling van de risicoparagraaf, opgemaakt naar de situatie per 15 september 2013; 4. Bijstelling tarieven diverse belastingen en retributies met ingang van 2014; Omschrijving Tarief 2013 Tarief 2014 uro/% uro/% Onroerende-zaakbelasting woning: * eigenaar; % van de WOZ-waarde 0,1403% 0,1478% Onroerende-zaakbelasting niet - woning: * eigenaar; % van de WOZ-waarde 0,2561% 0,2652% * gebruiker; % van de WOZ-waarde 0,2105% 0,2180% Rioolrecht per m3 verbruikt water 1,75 1,85 Toeristenbelasting per persoon per nacht 1,20 1,20 Hondenbelasting* - eerste hond 50,00 52,50 - tweede hond 115,00 120,75 - iedere hond en meer 157,00 164,85 - kennel 462,00 485,10 op blz. 68 en 70 van de programmabegroting 2014 zijn de tarieven Hondenbelasting afgerond op gehele bedragen. De tarieven op 2 decimalen cf. bovenstaande tabel worden door uw raad vastgesteld. De wijzigingen van bovenstaande tarieven dienen fiscaaljuridisch geformaliseerd te worden door wijziging van de desbetreffende belastingverordeningen. De ontwerpen van de belastingverordeningen liggen ter inzage bij de vergaderstukken. 5. De Legesverordening 2014 met bijbehorende tarieventabel te wijzigen; 6. Vaststelling verordening Lijkbezorgingsrechten Burgemeester en wethouders van Nuth, De secretaris, de burgemeester, Drs. H.M.J. van Mierlo mevr. D.H. Schmalschläger *** ADVIES AUDITCOMMISSIE 1. De commissie constateert dat het advies zoals dat door de auditcommissie is gegeven met betrekking tot de jaarstukken 2012 door het college al voor een groot deel is opgenomen en verwerkt ten aanzien van de voorliggende begroting 2014 e.v. De leesbaarheid van de voorliggende begroting is verbeterd en de onderliggende stukken zijn tijdig aangeboden aan raad en auditcommissie hetgeen de benodigde voorbereiding ten goede komt. 2. De commissie adviseert om bij de volgende begroting een paragraaf met betrekking duurzaamheid op te nemen.

4 Reg.nr: Z INT Pagina 4 van 5 3. De commissie merkt op dat het aan te bevelen is om met name in het kader van de Krimp bij de kengetallen ook de opbouw per groep/leeftijdsklasse te formuleren, zoals hoeveel schoolgaande kinderen, hoeveel kinderen in het voortgezet onderwijs, opbouw volwassenen per leeftijdsklasse weer te geven, hoeveel ouder dan 65 jaar, Dit is met name gericht op de informatie die nodig is voor de beleidsvorming. 4. De commissie merkt op dat het wenselijk is om uiterlijk 1 januari 2016 te komen tot een aanpassing van de actualisering met betrekking tot de beleidsnotities zoals daar naar verwezen wordt in de voorliggende begroting. 5. De commissie adviseert om een aanpassing door te voeren in de voorliggende begroting met betrekking tot pagina 94, nummer 11 (tabel verbonden partijen) Licom NV te Heerlen te vervangen door nieuw opgerichte BV s die voortvloeien uit het faillissement van Licom NV. 6. De commissie merkt op dat het college in de begroting 2015 aandacht dient te schenken aan de uitvoeringstaken van de buitendienst die van invloed zullen zijn op de formatie van de buitendienst. 7. Met betrekking tot het bijgevoegde SMART-formulier inzake kunstgrasvelden Schimmert/Hulsberg merkt de commissie op dat het zeer ongepast is en dat een dermate belangrijk en omvangrijk onderwerp via deze methodiek niet tot besluitvorming door de raad zou moeten leiden. De commissie adviseert terzake om de raad een uitgewerkt raadsvoorstel voor te leggen waardoor besluitvorming kan plaatsvinden in een reguliere raadsvergadering. 8. De commissie constateert dat in de voorliggende begroting ten aanzien de diverse programma s er weliswaar melding wordt gemaakt van termijnen waarin de voorstellen zullen worden voorgelegd aan de raad, maar dat het college deze momenten concreter dient te maken en direct na besluitvorming van de onderhavige begroting 2014 e.v. te verwerken in de Termijnplanner voor de raad De commissie constateert dat de door de raad genomen besluiten in de raadsvergadering van 28 oktober j.l. (IBA/Parkstad) ten aanzien van de verbonden partijen (pagina 91 van de voorliggende begroting) nog dienen te worden verwerkt in de voorliggende begroting. Het is aan te bevelen om de aangepaste onderdelen ter informatie beschikbaar te stellen aan de raad, uiterlijk vóór de begrotingsvergadering van 12 november a.s. 10. De commissie constateert dat de financiële gevolgen van het zogenaamde herfstakkoord voor de gemeente nog niet zijn verwerkt in de voorliggende begroting 2014 e.v. Het is aan te bevelen om de aangepaste onderdelen ter informatie beschikbaar te stellen aan de raad, uiterlijk vóór de begrotingsvergadering van 12 november a.s. Namens de auditcommissie, De secretaris, De voorzitter, Dhr. P. Boyen Mr. J. Jetten. 15. Besluit Raad 1. Vaststelling van de begroting 2014 incl. meerjarenraming met dien verstande dat de gemeente in de meerjarenraming tekorten heeft en niet over haar eigen graf heen wil regeren maar deze afweging over willen laten aan het nieuwe college en de nieuwe raad. In de besprekingen van de nieuw te vormen coalitie in 2014 moeten deze tekorten onderwerp van gesprek zijn en bij de begroting 2015 zal de nieuwe raad besluiten moeten nemen om de begroting 2015 en de meerjarenraming sluitend te krijgen. GS zullen dit bij hun besluitvorming over de toezichtvorm 2015 toetsen;

5 Reg.nr: Z INT Pagina 5 van 5 2. Vaststelling meerjarensaldi vóór bestemming en na bestemming; 3. Vaststelling van de risicoparagraaf, opgemaakt naar de situatie per 15 september 2013; 4. Bijstelling tarieven diverse belastingen en retributies met ingang van 2014; Omschrijving Tarief 2013 Tarief 2014 uro/% uro/% Onroerende-zaakbelasting woning: * eigenaar; % van de WOZ-waarde 0,1403% 0,1478% Onroerende-zaakbelasting niet - woning: * eigenaar; % van de WOZ-waarde 0,2561% 0,2652% * gebruiker; % van de WOZ-waarde 0,2105% 0,2180% Rioolrecht per m3 verbruikt water 1,75 1,85 Toeristenbelasting per persoon per nacht 1,20 1,20 Hondenbelasting: - eerste hond 50,00 52,50 - tweede hond 115,00 120,75 - iedere hond en meer 157,00 164,85 - kennel 462,00 485,10 De wijzigingen van bovenstaande tarieven dienen fiscaaljuridisch geformaliseerd te worden door wijziging van de desbetreffende belastingverordeningen. De ontwerpen van de belastingverordeningen liggen ter inzage bij de vergaderstukken. 5. De Legesverordening 2014 met bijbehorende tarieventabel te wijzigen; 6. Vaststelling verordening Lijkbezorgingsrechten De raad van de gemeente Nuth, Aldus besloten door de raad van de gemeente Nuth in de openbare vergadering van 12 november 2013 de raadsgriffier, de voorzitter, Dhr. P.J.M. Boyen mevr. D.H. Schmalschläger

RAADSVOORSTEL Onderwerp: Belastingverordeningen Aan de raad, Onderwerp Belastingverordeningen 2019

RAADSVOORSTEL Onderwerp: Belastingverordeningen Aan de raad, Onderwerp Belastingverordeningen 2019 RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Zaaknummer 13-12-2018 18-107 Onderwerp: Belastingverordeningen 2019 Aan de raad, Onderwerp Belastingverordeningen 2019 Gevraagde beslissing 1. Vast te stellen: f. De Legesverordening

Nadere informatie

Besluitenlijst vergadering Raad gemeente Nuth

Besluitenlijst vergadering Raad gemeente Nuth Pagina 1 van 5. GEMEENTE NUTH gem.reg.nr. Z.12042 INT.12774 Besluitenlijst vergadering Raad gemeente Nuth Vergadering d.d. 05 november 2015 Begrotingsvergadering Voorzitter: Griffier: Aanwezige leden:

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Belastingverordeningen Aan de raad, Onderwerp Belastingverordeningen 2017

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Belastingverordeningen Aan de raad, Onderwerp Belastingverordeningen 2017 RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 15-12-2016 16-089 Onderwerp Belastingverordeningen 2017 Aan de raad, Onderwerp Belastingverordeningen 2017 Gevraagde beslissing 1. De volgende verordeningen vast te

Nadere informatie

: 3 december 2013 : 16 december : dhr. G.H.J. Weierink : L. Evers

: 3 december 2013 : 16 december : dhr. G.H.J. Weierink : L. Evers (gewijzigd) RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering : 3 december 2013 : 16 december 2013 Documentnr. Zaaknummer : : Portefeuillehouder Verantwoordelijk

Nadere informatie

Reg.nr: FLO/2012/13137 Pagina 1 van 5. Begrotingswijziging WOZL 2012 i.v.m. uitstel van betaling Licom NV

Reg.nr: FLO/2012/13137 Pagina 1 van 5. Begrotingswijziging WOZL 2012 i.v.m. uitstel van betaling Licom NV Reg.nr: FLO/2012/13137 Pagina 1 van 5 GEMEENTE NUTH Raad: 2 oktober 2012 Agendapunt: RTG: nvt AAN DE RAAD Onderwerp: Begrotingswijziging WOZL 2012 i.v.m. uitstel van betaling Licom NV 1. Samenvatting Nu

Nadere informatie

Onderwerp: Verordeningen gemeentelijke belastingen 2018

Onderwerp: Verordeningen gemeentelijke belastingen 2018 Vergadering gemeenteraad d.d. 30 november 2017 Agenda nummer 7 Portefeuillehouder: wethouder de heer J.H. Menninga Onderwerp: Verordeningen gemeentelijke belastingen 2018 Korte inhoud: Jaarlijks worden

Nadere informatie

Aan: de gemeenteraad Vergadering: 28 november 2016

Aan: de gemeenteraad Vergadering: 28 november 2016 Aan: de gemeenteraad Vergadering: 28 november 2016 Onderwerp: Belastingverordeningen 2017 Agendapunt: STATUS RAADSVOORSTEL Besluit Commissie én Raad Vaststellen belastingverordeningen en bijbehorende tarieven-verordeningen

Nadere informatie

GEMEENTE NUTH Raad: 7 februari 2012 Agendapunt: RTG: 24 januari 2012

GEMEENTE NUTH Raad: 7 februari 2012 Agendapunt: RTG: 24 januari 2012 Reg.nr: FLO/2011/18042 Pagina 1 van 5 GEMEENTE NUTH Raad: 7 februari 2012 Agendapunt: RTG: 24 januari 2012 AAN DE RAAD Onderwerp: Uitwerking opties realisatie tweede hockeyveld Kollenberg Nuth 1. Samenvatting

Nadere informatie

GEMEENTE NUTH Raad: 16 december 2014 Agendapunt: RTG: 2 december 2014

GEMEENTE NUTH Raad: 16 december 2014 Agendapunt: RTG: 2 december 2014 Reg.nr:Z.08126 / Int.07935 Pagina 1 van 5 GEMEENTE NUTH Raad: 16 december 2014 Agendapunt: RTG: 2 december 2014 AAN DE RAAD Onderwerp: Centrumregeling regionale samenwerking Parkstad opvang en beschermd

Nadere informatie

J. Goossens raad november 2013

J. Goossens raad november 2013 Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email J. Goossens 040 2083571 jgo@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering onderwerp Programmabegroting 2014-2017. 13raad00542 7 november 2013

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Belastingverordeningen 2016. Aan de raad, Onderwerp Belastingverordeningen 2016

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Belastingverordeningen 2016. Aan de raad, Onderwerp Belastingverordeningen 2016 RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 17-12-2015 15-090 Onderwerp Belastingverordeningen 2016 Aan de raad, Onderwerp Belastingverordeningen 2016 Gevraagde beslissing De volgende verordeningen vast te stellen:

Nadere informatie

* * RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering van Stuk/nummer Agendapunt 10 december 2013 KNDK/2013/

* * RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering van Stuk/nummer Agendapunt 10 december 2013 KNDK/2013/ *0010100120132816* RAADSVOORSTEL Raadsvergadering van Stuk/nummer Agendapunt 10 december 2013 KNDK/2013/2816 9.12 Datum: 29 oktober 2013 Verzonden: 28 november 2013 Aan de gemeenteraad. Onderwerp: aanpassen

Nadere informatie

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt :

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Aan de Raad Made, 2 december 2008 Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Raadsvergadering: 18 december 2008 Nummer raadsnota: 8 Onderwerp: vaststelling belastingverordeningen 2008 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de raad, 8820 De heer J. Franx, wethouder Vaststellen Programmabegroting 2016 Gooise Meren (RV16.019)

Raadsvoorstel. Aan de raad, 8820 De heer J. Franx, wethouder Vaststellen Programmabegroting 2016 Gooise Meren (RV16.019) Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 8820 De heer J. Franx, wethouder Vaststellen Programmabegroting 2016 Gooise Meren (RV16.019) Aan de raad, 1. Beslispunten Wij stellen u voor: 1. om

Nadere informatie

GEMEENTE NUTH Raad: 24 maart 2015 Agendapunt: RTG: 10 maart 2015

GEMEENTE NUTH Raad: 24 maart 2015 Agendapunt: RTG: 10 maart 2015 Reg.nr:Z.06827 INT.08894 Pagina 1 van 5 GEMEENTE NUTH Raad: 24 maart 2015 Agendapunt: RTG: 10 maart 2015 AAN DE RAAD Onderwerp: Verzoek om medewerking realisatie nieuw zorgpension Nuth 1. Samenvatting

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE RAAD. Onderwerp Belastingverordening 2013 Volgnr Portefeuillehouder R. Bergsma

VOORSTEL AAN DE RAAD. Onderwerp Belastingverordening 2013 Volgnr Portefeuillehouder R. Bergsma Onderwerp Belastingverordening 2013 Volgnr. 2012-073 Portefeuillehouder R. Bergsma Ambtenaar Natascha Baardman Afdeling Bedrijfsvoering Datum voorstel Opiniërende raad 27 november 2012 Agendapunt 10 Besluitvormende

Nadere informatie

Raadsvergadering

Raadsvergadering RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 21-01-2016 16-007 Wijziging tarieven onroerende zaakbelastingen 2016 en Procedure vaststellen tarieven onroerende zaakbelastingen voor komende jaren. Aan de raad,

Nadere informatie

Voorstel aan de raad. Beoogd effect

Voorstel aan de raad. Beoogd effect Verantwoordelijk team Financiën Nummer Kenmerk Raad d.d. 133009 17 december 2014 Paragraaf begroting n.v.t. Portefeuillehouder E. Heinrich Steller R. van Lit Datum 25 november 2014 Geadviseerd besluit

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE RAAD. Onderwerp Belastingverordeningen 2012 Volgnr Portefeuillehouder wethouder R. Bergsma

VOORSTEL AAN DE RAAD. Onderwerp Belastingverordeningen 2012 Volgnr Portefeuillehouder wethouder R. Bergsma Onderwerp Belastingverordeningen 2012 Volgnr. 2011-071 Portefeuillehouder wethouder R. Bergsma Ambtenaar Natascha Baardman Afdeling Middelen Datum voorstel 8 november 2011 Opinierende raad 29 november

Nadere informatie

GEMEENTE NUTH Raad: 17 december 2013 Agendapunt: RTG: 4 december 2013

GEMEENTE NUTH Raad: 17 december 2013 Agendapunt: RTG: 4 december 2013 Reg.nr:Z.04308 INT.03606 Pagina 1 van 5 GEMEENTE NUTH Raad: 17 december 2013 Agendapunt: RTG: 4 december 2013 AAN DE RAAD Onderwerp: Decentralisatie jeugdzorg; Regionaal transitiearrangement jeugd Zuid

Nadere informatie

Stiens, 19 november Raadsvergadering: 12 december 2013 Voorstelnummer: 2013/59

Stiens, 19 november Raadsvergadering: 12 december 2013 Voorstelnummer: 2013/59 18 Stiens, 19 november 2013 Raadsvergadering: 12 december 2013 Voorstelnummer: 2013/59 Portefeuillehouder: drs. J. R.A. Boertjens Behandelend ambtenaar: S. Vis E-mail: s.vis@leeuwarderadeel.nl Telefoonnr.

Nadere informatie

Gelezen het raadsvoorstel van burgemeester en wethouders, nummer Rsl van 18 september 2018

Gelezen het raadsvoorstel van burgemeester en wethouders, nummer Rsl van 18 september 2018 (f/ GEMEENTE ELSEN gemeenteraad Raadsbesluit Datum raadsvergadering: Datum carrousel Raadsbesluitnummer Registratienummer 8 november 2018 R18.068 Rsl 8.00485 Onderwerp: erordening op de heffing en invordering

Nadere informatie

Betreft Raadsvoorstel inzake vaststelling belastingverordeningen voor 2015

Betreft Raadsvoorstel inzake vaststelling belastingverordeningen voor 2015 Betreft Raadsvoorstel inzake vaststelling belastingverordeningen voor 2015 Vergaderdatum 6 november 2014 Gemeenteblad 2014 / 69 Agendapunt 3 Aan de Raad Voorstel De gemeenteraad wordt voorgesteld de navolgende

Nadere informatie

Onderwerp Actualisering belastingverordeningen + tarieventabel en aanpassing tarieven 2009

Onderwerp Actualisering belastingverordeningen + tarieventabel en aanpassing tarieven 2009 OPENBAAR Adviseur: E.N.M. 't Hart (POI, tst. 813) Portefeuillehouder: E. Mackay 08.13969 1 ADVIESNOTA Begrotingsraadsvergadering d.d. 6 november 2008 Voorstel nr. 85/08 Programma en product Bestuur Oegstgeest,

Nadere informatie

Raadsvoorstel 15 december 2011 AB11.01086 RV2011-122

Raadsvoorstel 15 december 2011 AB11.01086 RV2011-122 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel 15 december 2011 AB11.01086 RV2011-122 Gemeente Bussum Vaststellen tarieven onroerende-zaakbelastingen 2012 Brinklaan 35 Postbus 6000

Nadere informatie

13 Stiens, 15 november 2016

13 Stiens, 15 november 2016 13 Stiens, 15 november 2016 Raadsvergadering: 8 december 2016 Voorstelnummer: 2016/46 Portefeuillehouder: drs. J.R.A. Boertjens Behandelend ambtenaar: S. Vis E-mail: s.vis@leeuwarderadeel.nl Telefoonnr.

Nadere informatie

\ Raadsvoorstel Zaak 24560

\ Raadsvoorstel Zaak 24560 \ Raadsvoorstel Zaak 24560 Onderwerp: Belastingverordeningen 2016 Openbaarheid: Portefeuillehouder: Openbaar Wethouder Leunissen Datum Raad: 17-12-2015 Nummer: \ Samenvatting Jaarlijks dienen voor 1 januari

Nadere informatie

gemeente roerdalen 2 Verordening rioolheffing 2016.

gemeente roerdalen 2 Verordening rioolheffing 2016. gemeente roerdalen Raadsvoorstel Onderwerp: Vaststelling belastingverordeningen 2016 Indiener agendapunt: College van Burgemeester en wethouders Roerdalen Portefeuillehouder: I M.H. Verheijden Gevraagd

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE RAAD: VERGADERING d.d. 13 dec 2016 NR.: RI

VOORSTEL AAN DE RAAD: VERGADERING d.d. 13 dec 2016 NR.: RI VOORSTEL AAN DE RAAD: VERGADERING d.d. 13 dec 2016 NR.: RI-16-00193 Onderwerp: 1. Belastingverordeningen en bijbehorende tarieven 2017 2. Paragraaf Lokale Heffingen begroting 2017 Voorstel: Agendapunt

Nadere informatie

: 28 november 2011 : 12 december : H.T.J. van Beers : L. Evers

: 28 november 2011 : 12 december : H.T.J. van Beers : L. Evers RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raad vergadering : 28 november 2011 : 12 december 2011 Documentnr. Zaaknummer : 749 : PR-11-17556 Portefeuillehouder Verantwoordelijk

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 13 februari 2014 14-005 Onderwerp Definitieve vaststelling tarieven onroerende zaakbelastingen 2014 en wijziging vrijstellingsartikel Verordening onroerende zaakbelastingen

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Ten aanzien van de leges zullen separaat voorstellen ter besluitvorming worden aangeboden.

Raadsvoorstel. Ten aanzien van de leges zullen separaat voorstellen ter besluitvorming worden aangeboden. Raadsvoorstel Agendapunt 17 Raadsvergadering 14 november 2018 Portefeuillehouder M.J.J. Melissen Begrotingsprogramma Diverse Onderwerp Lokale heffingen 2019 Besluit om: De volgende lokale heffingen voor

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Belasting- en tariefvoorstellen Gevraagde Beslissing:

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Belasting- en tariefvoorstellen Gevraagde Beslissing: Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Belasting- en tariefvoorstellen 2018 Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. de belasting- en tariefvoorstellen 2018 en de belastingverordeningen

Nadere informatie

2015-415. Nieuwegein. Gemeenteraad. Raadsvoorstel Afdeling Financiën. 1 Onderwerp. Programmabegroting 2016. 2 Gevraagd besluit

2015-415. Nieuwegein. Gemeenteraad. Raadsvoorstel Afdeling Financiën. 1 Onderwerp. Programmabegroting 2016. 2 Gevraagd besluit Nieuwegein m S\ Gemeenteraad Onderwerp Programmabegroting 2016 Datum 25 september 2015 Raadsvoorstel Afdeling Financiën Portefeuillehouder mr. J.A.N. Gadella 2015-415 1 Onderwerp Programmabegroting 2016

Nadere informatie

Argumenten Voor: Formele vastelling door gemeenteraad van gewijzigde belastingverordeningen en bijbehorende tarieventabellen is wettelijk verplicht

Argumenten Voor: Formele vastelling door gemeenteraad van gewijzigde belastingverordeningen en bijbehorende tarieventabellen is wettelijk verplicht Raadsvoorstel Onderwerp: Behandelvoorstel aangaande Belastingverordeningen en tarieventabellen 2016 Raadsvergadering: 17 december 2015 Raadsnummering: 15-Houben-20 Zaaknummer: 239017 Programma / Kader:

Nadere informatie

VOORBLAD RAADSVOORSTEL

VOORBLAD RAADSVOORSTEL VOORBLAD RAADSVOORSTEL ONDERWERP Belastingvoorstellen 2013 VOORSTEL De belastingtarieven 2013 als volgt vast te stellen: 1) de tarieven onroerende-zaakbelasting op: a. eigenaren woningen 0,1717% b. eigenaren

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL (via commissie) BIJ ZAAKNUMMER: AGENDANUMMER: 08

RAADSVOORSTEL (via commissie) BIJ ZAAKNUMMER: AGENDANUMMER: 08 RAADSVOORSTEL (via commissie) BIJ ZAAKNUMMER: 2018058655 AGENDANUMMER: 08 COMMISSIE Algemene Zaken en Control op 22 november 2018 Onderwerp: Vaststellen belastingverordeningen 2019-14- Bijlage(n): Vergadering

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Belasting- en tariefvoorstellen Gevraagde Beslissing:

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Belasting- en tariefvoorstellen Gevraagde Beslissing: Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Belasting- en tariefvoorstellen 2017 Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. de belasting- en tariefvoorstellen 2017 en de belastingverordeningen

Nadere informatie

Raadsvergadering 10 december R.T.A. Korteland

Raadsvergadering 10 december R.T.A. Korteland RAADSVOORSTEL Datum en nummer 10 november 2015, nummer Raadsvergadering 10 december 2015 Agendapunt Programmaveld Portefeuillehouder R.T.A. Korteland Wettelijke basis Gemeentewet Onderwerp Belasting- en

Nadere informatie

Raadsvergadering 14 december 2017

Raadsvergadering 14 december 2017 RAADSVOORSTEL Datum en nummer 14 november 2017, nummer Raadsvergadering 14 december 2017 Agendapunt Programmaveld Portefeuillehouder A.J. van Eekelen Wettelijke basis Gemeentewet Onderwerp Belasting- en

Nadere informatie

Onderwerp : Onderzoek naar afschaffing toeristen- en hondenbelasting 2016

Onderwerp : Onderzoek naar afschaffing toeristen- en hondenbelasting 2016 Raadsvoorstel *Z01C3C9D81F* Aan de raad Documentnummer : INT-15-18695 Afdeling : Bedrijfsvoering Onderwerp : Onderzoek naar afschaffing toeristen- en hondenbelasting 2016 Inleiding In het door het college

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 20 november 2018

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 20 november 2018 ONDERWERP Vaststellen belastingverordeningen 2019 SAMENVATTING Jaarlijks stelt de raad de gemeentelijke belastingverordeningen vast. De tarieven voor 2019 zijn conform de door de raad vastgestelde begroting

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. Agenda nr.6

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. Agenda nr.6 Raadsvoorstel Agenda nr.6 Onderwerp: Verordening tot eerste wijziging van de Verordening onroerende-zaakbelastingen Soort: Besluitvormend Opsteller: M.A.A.M. Arts Portefeuillehouder: W.L.G. Hanssen Zaaknummer:

Nadere informatie

Raadsvergadering 06 december 2012

Raadsvergadering 06 december 2012 RAADSVOORSTEL Datum en nummer 30 oktober 2012, nummer 084/2012 Raadsvergadering 06 december 2012 Agendapunt 08 Programmaveld Portefeuillehouder R.T.A. Korteland Wettelijke basis Gemeentewet Onderwerp Belasting-

Nadere informatie

GEMEENTE NUTH Raad: 22 mei 2012 Agendapunt: RTG: 8 mei 2012

GEMEENTE NUTH Raad: 22 mei 2012 Agendapunt: RTG: 8 mei 2012 Reg.nr: FLO/2012/5414 Pagina 1 van 5 GEMEENTE NUTH Raad: 22 mei 2012 Agendapunt: RTG: 8 mei 2012 AAN DE RAAD Onderwerp: Geven van een zienswijze op de ontwerp-begroting 2013 en de meerjarenraming 2014-2016

Nadere informatie

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing?

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing? Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder( s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en -naam : Beleidskader 2017-2020 : RVB 16-0041 : 10

Nadere informatie

Voorstel aan de raad. Langevoort, M. (Marja) Kenmerk Commissie Mens en Samenleving Vergaderdatum 19 november 2015

Voorstel aan de raad. Langevoort, M. (Marja) Kenmerk Commissie Mens en Samenleving Vergaderdatum 19 november 2015 Voorstel aan de raad Opgesteld door Volksgezondheid Langevoort, M. (Marja) Kenmerk 15.511227 Vergadering Commissie Mens en Samenleving Vergaderdatum 19 november 2015 Geheim Nee Zienswijze gewijzigde begroting

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp: Vaststelling belastingverordeningen en -tarieven BBVnr:

Raadsvoorstel. Onderwerp: Vaststelling belastingverordeningen en -tarieven BBVnr: Raadsvoorstel Onderwerp: Vaststelling belastingverordeningen en -tarieven 2017 Portefeuillehouder: Keuzenkamp - van Emmerik, T. e-mailadres opsteller: k.djodikromo@bar-organisatie.nl Onderwerp Vaststelling

Nadere informatie

Portefeuillehouder Wethouder P. Depla. Voorstel van het College van Burgemeester en Wethouders d.d. 24 november 2009

Portefeuillehouder Wethouder P. Depla. Voorstel van het College van Burgemeester en Wethouders d.d. 24 november 2009 Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 2 december 2009 / 218/2009 Fatale termijn: besluitvorming vóór: Einde kalenderjaar 2009 Onderwerp Eenmalig rioolaansluitingsrecht 2010 Programma / Programmanummer

Nadere informatie

Vaststellen van de gewijzigde belastingverordeningen 2007.

Vaststellen van de gewijzigde belastingverordeningen 2007. Aan de Raad Made, 26 oktober 2006 Aan de commissie: Algemeen bestuur en middelen Datum vergadering: 24 november 2006 Agendapunt : 7 Raadsvergadering: 14 december 2006 Onderwerp: Vaststellen van de gewijzigde

Nadere informatie

Aan: de gemeenteraad Vergadering: 24 november 2014

Aan: de gemeenteraad Vergadering: 24 november 2014 Aan: de gemeenteraad Vergadering: 24 november 2014 Onderwerp: Vaststelling van de legesverordening Beesel 2015 en de verordening brandweerrechten Beesel 2015. Agendapunt: STATUS RAADSVOORSTEL Wij vragen

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 3 november 2015 Nummer voorstel: 2015/97

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 3 november 2015 Nummer voorstel: 2015/97 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 3 november 2015 Nummer voorstel: 2015/97 Voor raadsvergadering d.d.: 08-12-2015 Agendapunt: Onderwerp:

Nadere informatie

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen.

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen. RAADSVOORSTEL Agendapunt Raad 27 oktober 2016 Afdeling Middelen Voorstel nummer 2016.00077 Datum 27 september 2016 Onderwerp Tweede bestuursrapportage 2016 Programma Alle begrotingsprogramma's Inlichtingen

Nadere informatie

: Vaststelling belastingverordeningen Onroerende zaakbelastingen en leges 2012

: Vaststelling belastingverordeningen Onroerende zaakbelastingen en leges 2012 AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp Indiener agendapunt : Vaststelling belastingverordeningen Onroerende zaakbelastingen en leges 2012 : College van burgemeester en wethouders (portefeuillehouder(s) H.L.M. Nijskens)

Nadere informatie

Bergen op Zoom. Gemeente RVB Voorlegger Raadsvoorstel

Bergen op Zoom. Gemeente RVB Voorlegger Raadsvoorstel Gemeente Bergen op Zoom Voorlegger Raadsvoorstel Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en -naam

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 489473 Datum : 10 oktober 2017 Programma : Alle Blad : 1 van 6 Commissie : Bestuur Portefeuillehouder: mr. P.J.M. van Domburg

Nadere informatie

Wij stellen de volgende data voor de oplevering van de planning en controlproducten 2010:

Wij stellen de volgende data voor de oplevering van de planning en controlproducten 2010: Planning en controlcyclus 2010 Samenvatting In dit voorstel is de planning opgenomen van de planning- en controlproducten 2010: de jaarrekening 2009, de voorjaarsnota 2010, de kadernota 2011, de programmabegroting

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.17.0848 B.17.0848 Landgraaf, 4 mei 2017 ONDERWERP: Zienswijze raad op de ontwerpbegroting 2018 stadsregio Parkstad Limburg PROGRAMMA

Nadere informatie

Raadsbesluit. GEMEENTE VELSEN gemeenteraad

Raadsbesluit. GEMEENTE VELSEN gemeenteraad T'- - '-T-.- GEMEENTE ELSEN gemeenteraad Raadsbesluit % Datum raadsvergadering 8 november 2018 Datum carrousel Raadsbesluitnummer R18.076 Registratienummer Rsl 8.00485 Onderwerp: erordening op de heffing

Nadere informatie

Aan: de gemeenteraad Vergadering: 03 november 2014

Aan: de gemeenteraad Vergadering: 03 november 2014 Aan: de gemeenteraad Vergadering: 03 november 2014 Onderwerp: Wij vragen uw Raad om de bijgevoegde belastingverordeningen 2015 vast te stellen. Agendapunt: STATUS RAADSVOORSTEL De opgestelde belastingverordeningen

Nadere informatie

6 november n.v.t. wethouder A.G.J. Bosch

6 november n.v.t. wethouder A.G.J. Bosch Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 6 november 2017 10 n.v.t. wethouder A.G.J. Bosch Zaaknummer 3644-2017 Datum B&W-besluit

Nadere informatie

NOORDWIJK. H Gemeente. Agendapunt: 8 (k) Raadsvoordracht. Belastingverordeningen 2014

NOORDWIJK. H Gemeente. Agendapunt: 8 (k) Raadsvoordracht. Belastingverordeningen 2014 H Gemeente NOORDWIJK Agendapunt: 8 (k) Raadsvoordracht Belastingverordeningen 2014 Aan de gemeenteraad, Op grond van het hiernavolgende stellen wij u voor het volgende besluit te nemen: De gemeenteraad

Nadere informatie

Gemeente Deift Gescand archief

Gemeente Deift Gescand archief Gemeente Deift Gescand archief Raadsvoorstel d a t u m Aan de gemeenteraad Van college van B&W Datum 25 oktober 2011 Pfh. dhr. L.P. Vokurka Steller mr. E.J. Wilhelmy Damsté tel.nr. 0152197441 e-mail edamste@delft.nl

Nadere informatie

VMLJ Sweelssen. Telefoonnummer:

VMLJ Sweelssen. Telefoonnummer: Raadsvergadering 01-12-2015 Volgnummer 113-2015 Onderwerp Wijziging beleidsnota Reserves, voorzieningen, weerstandsvermogen en risicomanagement Programmanummer - Registratienummer Collegevergadering 29-09-2015

Nadere informatie

Raadsvergadering: 17 december 2014 HEEMSTEDE

Raadsvergadering: 17 december 2014 HEEMSTEDE Sm^S^r HEEMSTEDE ONDERWERP Belastingverordeningen SAMENVATTING Jaarlijks worden de gemeentelijke belastingverordeningen vastgesteld. De tarieven voor zijn conform de door de raad vastgestelde begroting.

Nadere informatie

B&W Vergadering. Dossiernummer 913 Vertrouwelijk Vergaderdatum 1 november 2016 Agendapunt Omschrijving Belastingverordeningen 2017

B&W Vergadering. Dossiernummer 913 Vertrouwelijk Vergaderdatum 1 november 2016 Agendapunt Omschrijving Belastingverordeningen 2017 2.1.3 Belastingverordeningen 2017 1 Dossier 913 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 913 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 1 november 2016 Agendapunt 2.1.3 Omschrijving Belastingverordeningen 2017

Nadere informatie

Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar C.F.M. Veltman, (t.a.v. C.F.M. Veltman)

Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar C.F.M. Veltman, (t.a.v. C.F.M. Veltman) Vergadering: 5 november 2013 Agendanummer: 5b Status: Opiniërend Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar C.F.M. Veltman, 0595-447777 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. C.F.M. Veltman) Aan

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1148631 Datum: 10 september 2014 Behandeld door: G.H. Strijbos Afdeling / Team: INW/BEL Samenvatting: Door uw raad is bij de Kadernota 2014-2017 besloten

Nadere informatie

Te nemen besluit: De verordeningen gemeentelijke belastingen en heffingen en de daarbij behorende tarieventabellen voor het jaar 2016 vaststellen.

Te nemen besluit: De verordeningen gemeentelijke belastingen en heffingen en de daarbij behorende tarieventabellen voor het jaar 2016 vaststellen. 10 Stiens, 13 oktober 2015 Raadsvergadering: 5 november 2015 Voorstelnummer: 2015/47 Portefeuillehouder: drs J.R.A. Boertjens Behandelend ambtenaar: S. Vis E-mail: s.vis@leeuwarderadeel.nl Telefoonnr.

Nadere informatie

r GEMEENTE VELSEN gemeenteraad

r GEMEENTE VELSEN gemeenteraad r GEMEENTE ELSEN gemeenteraad Raadsbesluit Datum raadsvergadering 24 november 2016 Datum carrousel n.v.t. Raadsbesluitnummer R16.062 Registratienummer Rs16.00647 Hf Onderwerp: erordening op de heffing

Nadere informatie

Officiële bekendmakingen Officiële bekendmakingen

Officiële bekendmakingen Officiële bekendmakingen Gemeentelijke verordeningen De gemeenteraad heeft in zijn vergadering van 18 december 2014 de volgende Belastingverordeningen en Tarieven voor 2015 vastgesteld: Verordening op de heffing en de invordering

Nadere informatie

Behandeld door: G.H. Strijbos. Onderwerp: Belastingmaatregelen 2015 (aangepast nav commissie AZ).

Behandeld door: G.H. Strijbos. Onderwerp: Belastingmaatregelen 2015 (aangepast nav commissie AZ). RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLU I Registratienummer raad 1155840 Datum: 10 september 2014 Behandeld door: G.H. Strijbos Afdeling / Team: INW/BEL. Samenvatting: Door uw raad is bij de Kadernota 2014-2017

Nadere informatie

Raadsvergadering. Onderwerp Verordening Maatschappelijke ondersteuning gemeente Bunnik 2018 en de verordening Jeugdhulp gemeente Bunnik 2018

Raadsvergadering. Onderwerp Verordening Maatschappelijke ondersteuning gemeente Bunnik 2018 en de verordening Jeugdhulp gemeente Bunnik 2018 RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 15 februari 2018 18-005 Onderwerp Verordening Maatschappelijke ondersteuning en de verordening Jeugdhulp Aan de raad, Onderwerp Verordening Maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. 2. Voorstel. Agenda nr. 6

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. 2. Voorstel. Agenda nr. 6 Raadsvoorstel Agenda nr. 6 Onderwerp: Vaststellen diverse belastingverordeningen 2017 Soort: Besluitvormend Opsteller: D. Rutgrink-Haringsma Portefeuillehouder: A.H.M. van Bussel Zaaknummer: SOM/2016/031906

Nadere informatie

Onderwerp Programmabegroting 2013 en meerjarenraming Veiligheidsregio Gelderland-Zuid

Onderwerp Programmabegroting 2013 en meerjarenraming Veiligheidsregio Gelderland-Zuid Raadsvoorstel Vergadering : 18 december 2012 Voorstelnummer : 12.09 Registratienummer : 12.022881 Portefeuillehouder : Mw. dr. M.W.M. de Vries Afdeling : BBO / Juridische Zaken Bijlage(n) : 2 B&W-datum/nummer

Nadere informatie

raadsvoorstel Aan de raad,

raadsvoorstel Aan de raad, raadsvoorstel Agendapunt 2016, nr Te behandelen door wethouder Te Gronde onderwerp Aan de raad, Inleiding Gedurende een begrotingsjaar doen zich situaties voor die niet zijn/niet konden worden voorzien

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Documentnummer: B.17.0918 B.17.0918 Landgraaf, 12 mei 2017 ONDERWERP: Ontwerpbegroting 2018-2022 BsGW Verantwoordelijke portefeuillehouder(s): C.P.G. Wilbach

Nadere informatie

Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van diverse verordeningen betreffende gemeentelijke heffingen alsmede aanpassing van de tarieven 2017.

Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van diverse verordeningen betreffende gemeentelijke heffingen alsmede aanpassing van de tarieven 2017. Gemeente Boxmeer Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van diverse verordeningen betreffende gemeentelijke heffingen alsmede aanpassing van de tarieven 2017. Nummer: 6f. AAN de raad van de gemeente Boxmeer

Nadere informatie

Voorgesteld besluit Wij stellen u voor akkoord te gaan met het wijzigen van de belastingverordeningen voor 2014.

Voorgesteld besluit Wij stellen u voor akkoord te gaan met het wijzigen van de belastingverordeningen voor 2014. Raadsvoorstel Datum raadsvergadering : 31 oktober 2013 Agendanummer : 09 Datum : 23 september 2013 Onderwerp Belastingverordeningen 2014 Aan de leden van de raad, Voorgesteld besluit Wij stellen u voor

Nadere informatie

1. Samenvatting In dit voorstel wordt ingegaan op de reactie van de provincie bij de ingediende begroting 2013.

1. Samenvatting In dit voorstel wordt ingegaan op de reactie van de provincie bij de ingediende begroting 2013. RAADSVOORSTEL Besluitvormend Aan de Raad Instemmen met reactie provincie op programmabegroting 2013. Agenda nr.6 1. Samenvatting In dit voorstel wordt ingegaan op de reactie van de provincie bij de ingediende

Nadere informatie

Telefoonnummer Onderwerp: Nota weerstandsvermogen en risicobeheersing 2015 Gemeente Harlingen

Telefoonnummer Onderwerp: Nota weerstandsvermogen en risicobeheersing 2015 Gemeente Harlingen Voorstel aan de gemeenteraad van Harlingen *GR15.00077* GR15.00077 Behandeld in Gezamenlijke commissie Mens & Bestuur en Omgeving Datum Commissie 17 juni 2015 Agendanummer 9 Datum Raad 1 juli 2015 Agendanummer

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.18.0754 B.18.0754 Landgraaf, 24 april 2018 ONDERWERP: ontwerpbegroting 2019 en meerjarenraming 2019-2023 BsGW Raadsvoorstelnummer:

Nadere informatie

Voorgesteld besluit Wij stellen u voor akkoord te gaan met het wijzigen van de belastingverordeningen voor 2014.

Voorgesteld besluit Wij stellen u voor akkoord te gaan met het wijzigen van de belastingverordeningen voor 2014. Raadsvoorstel Datum raadsvergadering : 31 oktober 2013 Agendanummer : Datum : 23 september 2012 Onderwerp Belastingverordeningen 2014 Aan de leden van de raad, Voorgesteld besluit Wij stellen u voor akkoord

Nadere informatie

303077/ november 2017

303077/ november 2017 Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email S. Nieuwenburg 040-2083580 stefannieuwenburg@a2samen werking.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 303077/ 306663 2 november 2017 Portefeuillehouder

Nadere informatie

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing?

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing? ' ř Gemeente fi Bergen op Zoom Voorlegger I Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en -naam

Nadere informatie

.. Communicatie. Openbare besluitenlijst van door burgemeester en wethouders genomen besluiten in week 19 oktober t.m. 1 november 2016.

.. Communicatie. Openbare besluitenlijst van door burgemeester en wethouders genomen besluiten in week 19 oktober t.m. 1 november 2016. Openbare besluitenlijst van door burgemeester en wethouders genomen besluiten in week 19 oktober t.m. 1 november 2016. Datum aanmaak: 02.11.2016.. Communicatie AST/2016/021447 Voorstel over aanbiedingsbrief

Nadere informatie

2. De Verordening brandweerrechten 2011 De algemene verhoging van 1½% wordt ook voor de tarieven van de brandweerrechten doorgevoerd.

2. De Verordening brandweerrechten 2011 De algemene verhoging van 1½% wordt ook voor de tarieven van de brandweerrechten doorgevoerd. Aan de raad AGENDAPUNT 7.9 ALDUS BESLOTEN 9 DECEMBER 2010 Belastingverordeningen 2011 Voorstel: de belastingverordeningen 2011 vaststellen. Jaarlijks doen wij u voorstellen om de diverse belastingtarieven

Nadere informatie

Toetsingskaders Gemeenschappelijke Regelingen

Toetsingskaders Gemeenschappelijke Regelingen Toetsingskaders Gemeenschappelijke Regelingen JAARREKENING 2012 Tijdigheid Is de jaarrekening op tijd (voor 15 april) ontvangen? Accountantsverklaringen Is de verklaring aanwezig (ja /nee) en welke soort

Nadere informatie

documentnr.: INT/C/16/24902 zaaknr.: Z/C/16/27528 Raadsvoorstel

documentnr.: INT/C/16/24902 zaaknr.: Z/C/16/27528 Raadsvoorstel *Z01633AB306* documentnr.: INT/C/16/24902 zaaknr.: Z/C/16/27528 Raadsvoorstel Onderwerp : Jaarrekening 2015 en begroting 2017 ODBN Datum college : 21 juni 2016 Portefeuillehouder : G.M.P. Stoffels Afdeling

Nadere informatie

Voorstel van college dan wel burgemeester aan gemeenteraad

Voorstel van college dan wel burgemeester aan gemeenteraad Ons kenmerk G.14.01730 G.14.01730 Voorstel van college dan wel burgemeester aan gemeenteraad Raadsnummer: BP/282 Datum collegebehandeling: 13 mei 2014 Steller: J.H.M.Martens Portefeuillehouder: P. Laheij

Nadere informatie

Farid Chikar / juni 2017

Farid Chikar / juni 2017 Agendapunt commissie: 4.1 steller telefoonnummer email Farid Chikar 040-2083696 Farid.chikar@A2samenwerking.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 208981/269305 29 juni 2017 Portefeuillehouder Wethouder

Nadere informatie

De heer J. Franx, wethouder Programmabegroting

De heer J. Franx, wethouder Programmabegroting Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 519428 De heer J. Franx, wethouder Programmabegroting 2018-2021 Aan de raad, 1. Beslispunten 1. In te stemmen met de voorliggende Programmabegroting

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Samenvatting. Agenda nr. 12

Raadsvoorstel. Samenvatting. Agenda nr. 12 Raadsvoorstel Agenda nr. 12 Onderwerp: Vaststellen 1e Wijziging verordening OZB 2016 Soort: Besluitvormend Opsteller: M. Arts Portefeuillehouder: W.L.G. Hanssen Zaaknummer: SOM/2016/001341 Documentnummer:

Nadere informatie

GEMEENTE ROERMOND. Agendapuntno.: Portefeuille: Raadsvoorstelno. 2012/067/1 Datum 3 september Onderwerp: belastingverordeningen 2013

GEMEENTE ROERMOND. Agendapuntno.: Portefeuille: Raadsvoorstelno. 2012/067/1 Datum 3 september Onderwerp: belastingverordeningen 2013 ^ IP gemeente Roermond GEMEENTE ROERMOND Raadsvoorstelno. 2012/067/1 Datum 3 september 2012 Agendapuntno.: Portefeuille: BM Onderwerp: belastingverordeningen 2013 Aan de Gemeenteraad 1 SAMENVATTING Jaadijks

Nadere informatie

Zienswijze ontwerp begroting 2018 Veiligheidsregio Brabant Zuidoost.

Zienswijze ontwerp begroting 2018 Veiligheidsregio Brabant Zuidoost. gemeente Eindhoven 17R7206 Raadsnummer Inboeknummer 17bst00423 B&W beslisdatum 04 april 2017 Dossiernummer 17.14.151 Raadsvoorstel Zienswijze ontwerp begroting 2018 Veiligheidsregio Brabant Zuidoost. Inleiding

Nadere informatie

Raadsvergadering. Onderwerp Gemeenschappelijke Regeling Regionale Dienst Werk en Inkomen (GR RDWI)

Raadsvergadering. Onderwerp Gemeenschappelijke Regeling Regionale Dienst Werk en Inkomen (GR RDWI) RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 17-12-2015 15-097 Onderwerp Gemeenschappelijke Regeling Regionale Dienst Werk en Inkomen (GR RDWI) Aan de raad, Onderwerp Gemeenschappelijke Regeling Regionale Dienst

Nadere informatie

Raadsvoorstel: Onderwerp: Begroting Inleiding / aanleiding

Raadsvoorstel: Onderwerp: Begroting Inleiding / aanleiding Raadsvoorstel: 2015-1451 Onderwerp: Begroting 2016 Datum: 6 oktober 2015 Portefeuillehouder: M. Doodkorte Raadsbijeenkomst: 27 oktober 2015 Raadsvergadering: 5 november 2015 Programma: Bestuur en Communicatie

Nadere informatie

De gemeentewet bepaalt in artikel 212 dat iedere gemeente een Financiële Verordening dient te hebben.

De gemeentewet bepaalt in artikel 212 dat iedere gemeente een Financiële Verordening dient te hebben. Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Financiële verordening 2017 Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. De financiële verordening 2017 vast te stellen. Aan de gemeenteraad

Nadere informatie

Jaarrekening 2013 Stichting Openbaar Onderwijs Land van Heusden en Altena Volgnr Corsa kenmerk

Jaarrekening 2013 Stichting Openbaar Onderwijs Land van Heusden en Altena Volgnr Corsa kenmerk Onderwerp Jaarrekening 2013 Stichting Openbaar Onderwijs Land van Heusden en Altena Volgnr. 2014-037 Corsa kenmerk 14.0009805 Portefeuillehouder wethouder R. Bergsma de raad Ambtenaar G. Vonk Afdeling

Nadere informatie

Onderwerp Intrekken verordening hondenbelasting 2018 en vaststellen verordening hondenbelasting

Onderwerp Intrekken verordening hondenbelasting 2018 en vaststellen verordening hondenbelasting Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente IJsselstein ^ U C f/i C C M L C IJsselstein agendapunt Zaaknummer : 534816 Programma Commissie : Bestuur Portefeuillehouder: dhr. mr. N.P.L.M. Doesburg Informatie

Nadere informatie