Wet op de ondernemingsraden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wet op de ondernemingsraden"

Transcriptie

1 Wet p de ndernemingsraden (Tekst geldend p: ) Wet van 28 januari 1971, hudende nieuwe regelen mtrent de medezeggenschap van de werknemers in de nderneming dr middel van ndernemingsraden Wij JULIANA, bij de gratie Gds, Kningin der Nederlanden, Prinses van Oranje- Nassau, enz., enz., enz. Allen, die deze zullen zien f hren lezen, saluut! den te weten: Alz Wij in verweging genmen hebben, dat het wenselijk is nieuwe regelen te stellen mtrent de medezeggenschap van de werknemers in de nderneming dr middel van ndernemingsraden; Z is het, dat Wij, de Raad van State gehrd, en met gemeen verleg der Staten- Generaal, hebben gedgevnden en verstaan, gelijk Wij gedvinden en verstaan bij deze: Hfdstuk I. Algemene bepalingen Artikel 1 1.Vr de tepassing van het bij f krachtens deze wet bepaalde wrdt verstaan nder: a. Onze Minister: Onze Minister van Sciale Zaken en Werkgelegenheid; b. Raad: De Sciaal-Ecnmische Raad, bedeld in de Wet p de Bedrijfsrganisatie; c. nderneming: elk in de maatschappij als zelfstandige eenheid ptredend rganisatrisch verband waarin krachtens arbeidsvereenkmst f krachtens publiekrechtelijke aanstelling arbeid wrdt verricht; d. ndernemer: de natuurlijke persn f de rechtspersn die een nderneming in stand hudt; e. bestuurder: hij die alleen dan wel te zamen met anderen in een nderneming rechtstreeks de hgste zeggenschap uitefent bij de leiding van de arbeid; f. bedrijfscmmissie: de bevegde bedrijfscmmissie, bedeld in de artikelen 37, 43 en Vr de tepassing van het bij f krachtens deze wet bepaalde wrdt nder in de nderneming werkzame persnen verstaan: degenen die in de nderneming werkzaam zijn krachtens een publiekrechtelijke aanstelling bij dan wel krachtens een arbeidsvereenkmst met de ndernemer die de nderneming in stand hudt. Persnen die in meer dan één nderneming van dezelfde ndernemer werkzaam zijn, wrden geacht uitsluitend werkzaam te zijn in die nderneming van waaruit hun werkzaamheden wrden geleid.

2 3.Vr de tepassing van het bij f krachtens deze wet bepaalde wrdt nder in de nderneming werkzame persnen mede verstaan: a. degenen die in het kader van werkzaamheden van de nderneming daarin ten minste 24 maanden werkzaam zijn krachtens een uitzendvereenkmst als bedeld in artikel 690 van Titel 7.10 van het Burgerlijk Wetbek, en b. degenen die krachtens een publiekrechtelijke aanstelling bij dan wel krachtens arbeidsvereenkmst met de ndernemer werkzaam zijn in een dr een andere ndernemer in stand gehuden nderneming. 4.Vr de tepassing van het bij f krachtens deze wet bepaalde wrden de bestuurder f de bestuurders van een nderneming geacht niet te behren tt de in de nderneming werkzame persnen. Hfdstuk II. De instelling van ndernemingsraden Artikel 2 1.De ndernemer die een nderneming in stand hudt waarin in de regel ten minste 50 persnen werkzaam zijn, is in het belang van het ged functineren van die nderneming in al haar delstellingen verplicht m ten beheve van het verleg met en de vertegenwrdiging van de in de nderneming werkzame persnen een ndernemingsraad in te stellen en jegens deze raad de vrschriften, gesteld bij f krachtens deze wet, na te leven. 2.Indien in een nderneming na de instelling van een ndernemingsraad niet langer in de regel ten minste 50 persnen werkzaam zijn, hudt de ndernemingsraad van rechtswege p te bestaan bij het eindigen van de lpende zittingsperide van die raad, tenzij de ndernemer tepassing geeft aan artikel 5a, tweede lid. Artikel 3 1.De ndernemer die twee f meer ndernemingen in stand hudt waarin tezamen in de regel ten minste 50 persnen werkzaam zijn stelt vr alle f vr een aantal van die ndernemingen tezamen een gemeenschappelijke ndernemingsraad in indien dit bevrderlijk is vr een gede tepassing van deze wet in de betrkken ndernemingen. 2.Het eerste lid is van vereenkmstige tepassing ten aanzien van in een grep verbnden ndernemers, die twee f meer ndernemingen in stand huden, waarin tezamen in de regel ten minste 50 persnen werkzaam zijn. De betrkken ndernemers wijzen een tt hun grep behrende ndernemer aan, die vr de tepassing van deze wet namens hen als ndernemer ptreedt ten pzichte van de gemeenschappelijke ndernemingsraad. 3.De ndernemingen waarvr een gemeenschappelijke ndernemingsraad is ingesteld, wrden beschuwd als één nderneming in de zin van deze wet. Artikel 4 1.De ndernemer die een nderneming in stand hudt waarin in de regel ten minste 50 persnen werkzaam zijn stelt vr een nderdeel van die nderneming een afznderlijke ndernemingsraad in indien dit bevrderlijk is vr een gede tepassing van deze wet in de nderneming.

3 2.Het nderdeel waarvr een afznderlijke ndernemingsraad is ingesteld, wrdt beschuwd als een nderneming in de zin van deze wet. Artikel 5 1. De Raad kan, indien bijzndere mstandigheden een gede tepassing van deze wet in de betrkken nderneming in de weg staan, aan een ndernemer p diens verzek ten aanzien van een dr hem in stand gehuden nderneming schriftelijk vr ten hgste vijf jaren ntheffing verlenen van de verplichting tt het instellen van een ndernemingsraad. De Raad kan een dergelijke ntheffing uitsluitend verlenen indien vr wat betreft de infrmatie aan en de raadpleging van werknemers ver de in het zesde lid genemde nderwerpen dr de ndernemer vrzieningen zijn getrffen m te waarbrgen dat wrdt vldaan aan het zevende en achtste lid. 2. De Raad stelt de verenigingen van werknemers, bedeld in artikel 9, tweede lid, nder a, in de gelegenheid ver het verzek m ntheffing te wrden gehrd. 3. Aan een ntheffing kunnen vrschriften wrden verbnden. 4. Zlang p een verzek m ntheffing niet nherrepelijk is beslist, geldt de in artikel 2, eerste lid, bedelde verplichting niet. 5. In dit artikel wrdt verstaan nder: a. infrmatie: het verstrekken van gegevens dr de ndernemer aan de werknemers pdat zij kennis kunnen nemen van het nderwerp en het kunnen bestuderen; b. raadpleging: de gedachtewisseling en de ttstandbrenging van een dialg tussen de werknemers en de ndernemer. 6. Infrmatie en raadpleging behelzen: a. infrmatie ver de recente en de waarschijnlijke ntwikkeling van de activiteiten en de ecnmische situatie van de nderneming; b. infrmatie en raadpleging ver de situatie, de structuur en de waarschijnlijke ntwikkeling van de werkgelegenheid binnen de nderneming, alsmede ver eventuele geplande anticiperende maatregelen met name in geval van bedreiging van de werkgelegenheid; c. infrmatie en raadpleging ver beslissingen die ingrijpende veranderingen vr de arbeidsrganisatie f de arbeidsvereenkmsten kunnen meebrengen. 7. Het tijdstip en de wijze van infrmatieverstrekking alsmede de inhud van de infrmatie meten zdanig zijn dat de werknemers de infrmatie adequaat kunnen bestuderen en z ndig de raadpleging kunnen vrbereiden. 8. Raadpleging geschiedt: a. p een tijdstip, met middelen en met een inhud die passend zijn; b. p het relevante niveau van directie en vertegenwrdiging, afhankelijk van het te bespreken nderwerp; c. p basis van de dr de ndernemer te verstrekken infrmatie en van het advies dat de werknemers kunnen uitbrengen; d. p zdanige wijze dat de werknemers met de ndernemer kunnen samenkmen en een met redenen mkleed antwrd p hun advies kunnen krijgen;

4 e. met het del een akkrd te bereiken ver de in het zesde lid, nder c, bedelde beslissingen, die nder de bevegdheden van de ndernemer vallen. Artikel 5a 1.Het bij f krachtens deze wet bepaalde is mede van tepassing wanneer een ndernemer p grnd van een cllectieve arbeidsvereenkmst f een regeling van arbeidsvrwaarden vastgesteld dr een publiekrechtelijk rgaan verplicht is vr een dr hem in stand gehuden nderneming een ndernemingsraad in te stellen. Wanneer de cllectieve arbeidsvereenkmst f een regeling van arbeidsvrwaarden vastgesteld dr een publiekrechtelijk rgaan de ndernemer niet langer verplicht tt het instellen van de ndernemingsraad, hudt deze van rechtswege p te bestaan bij het eindigen van de lpende zittingsperide van die raad, tenzij de ndernemer tepassing geeft aan het tweede lid. 2.De ndernemer kan vr een dr hem in stand gehuden nderneming, ten aanzien waarvan niet f niet langer een verplichting bestaat tt het instellen van een ndernemingsraad, besluiten vrijwillig een ndernemingsraad in te stellen f in stand te huden. Het bij f krachtens deze wet bepaalde is van tepassing, zdra de ndernemer dat besluit schriftelijk heeft meegedeeld aan de bedrijfscmmissie. De ndernemer kan deze ndernemingsraad p grnd van een belangrijke wijziging van de mstandigheden pheffen bij het eindigen van de lpende zittingsperide van die raad. De ndernemer deelt zijn besluit tt pheffing van de ndernemingsraad schriftelijk mee aan de bedrijfscmmissie. Hfdstuk III. Samenstelling en werkwijze van de ndernemingsraden Artikel 6 1.Een ndernemingsraad bestaat uit leden die dr de in de nderneming werkzame persnen rechtstreeks uit hun midden wrden gekzen. Hun aantal bedraagt in een nderneming met minder dan 50 persnen 3 leden; met 50 tt 100 persnen 5 leden; met 100 tt 200 persnen 7 leden; met 200 tt 400 persnen 9 leden; met 400 tt 600 persnen 11 leden; met 600 tt 1000 persnen 13 leden; met 1000 tt 2000 persnen 15 leden; en z vervlgens bij elk vlgend duizendtal persnen 2 leden meer, tt ten hgste 25 leden.

5 De ndernemingsraad kan met testemming van de ndernemer in zijn reglement zwel een afwijkend aantal leden vaststellen, als bepalen dat vr een f meer leden van de ndernemingsraad een plaatsvervanger wrdt gekzen. Een plaatsvervangend ndernemingsraadslid heeft dezelfde rechten en verplichtingen als het lid dat hij vervangt. 2.Kiesgerechtigd zijn de persnen die gedurende ten minste 6 maanden in de nderneming werkzaam zijn geweest. 3.Verkiesbaar tt lid van de ndernemingsraad zijn de persnen die gedurende ten minste een jaar in de nderneming werkzaam zijn geweest. 4.De ndernemer en de ndernemingsraad kunnen, indien dit bevrderlijk is vr een gede tepassing van deze wet in de nderneming, gezamenlijk een f meer grepen van persnen die anders dan p grnd van een arbeidsvereenkmst met de ndernemer, dan wel krachtens publiekrechtelijke aanstelling regelmatig in de nderneming arbeid verrichten, aanmerken als in de nderneming werkzame persnen, dan wel een f meer grepen van die persnen niet langer aanmerken als in de nderneming werkzame persnen. Kmen de ndernemer en de ndernemingsraad niet tt vereenstemming, dan kan ieder van hen een beslissing van de kantnrechter vragen. 5.De ndernemingsraad kan in zijn reglement afwijken van hetgeen in het tweede en derde lid van dit artikel ten aanzien van de diensttijd is bepaald indien dit bevrderlijk is vr een gede tepassing van deze wet in de nderneming. 6.Tijdens een zittingsperide van de ndernemingsraad kan geen wijziging wrden gebracht in het aantal leden van de raad p grnd van vermeerdering f vermindering van het aantal in de nderneming werkzame persnen. Artikel 7 De ndernemingsraad kiest uit zijn midden een vrzitter en een f meer plaatsvervangende vrzitters. De vrzitter, f bij diens verhindering een plaatsvervangende vrzitter, vertegenwrdigt de ndernemingsraad in rechte. Artikel 8 1. De ndernemingsraad maakt een reglement waarin de nderwerpen wrden geregeld die bij f krachtens deze wet ter regeling aan de ndernemingsraad zijn pgedragen f vergelaten. Het reglement bevat geen bepalingen die in strijd zijn met de wet f die een gede tepassing van deze wet in de weg staan. Alvrens het reglement vast te stellen, stelt de ndernemingsraad de ndernemer in de gelegenheid zijn standpunt kenbaar te maken. De ndernemingsraad verstrekt nverwijld een exemplaar van het vastgestelde reglement aan de ndernemer. 2. De Raad kan ten aanzien van de inhud van het reglement bij verrdening nadere regelen stellen vr alle f een grep van ndernemingen. In het laatste geval wrdt de betrkken bedrijfscmmissie gehrd. Een verrdening van de Raad beheft de gedkeuring van Onze Minister. Een gedgekeurde verrdening wrdt in de Staatscurant bekend gemaakt. 3. Indien de Raad een verrdening als bedeld in het tweede lid vaststelt, brengen de betrkken ndernemingsraden binnen een jaar na de bekendmaking

6 Artikel 9 van de gedgekeurde verrdening in de Staatscurant, de bepalingen in hun reglement die in strijd zijn met deze verrdening daarmee in vereenstemming. 1. De verkiezing van leden van de ndernemingsraad geschiedt bij geheime schriftelijke stemming en aan de hand van een f meer kandidatenlijsten. 2. Een kandidatenlijst kan wrden ingediend dr: a. een vereniging van werknemers, die in de nderneming werkzame kiesgerechtigde persnen nder haar leden telt, krachtens haar statuten ten del heeft de belangen van haar leden als werknemers te behartigen en als zdanig in de betrkken nderneming f bedrijfstak werkzaam is en vrts ten minste twee jaar in het bezit is van vlledige rechtsbevegdheid, mits zij met haar leden in de nderneming ver de samenstelling van de kandidatenlijst verleg heeft gepleegd. Ten aanzien van een vereniging die krachtens haar statuten geacht kan wrden een vrtzetting te zijn van een f meer andere verenigingen met vlledige rechtsbevegdheid van werknemers, wrdt de duur van de vlledige rechtsbevegdheid van die vereniging f verenigingen vr de vaststelling van de tijdsduur van twee jaar mede in aanmerking genmen; b. iedere in de nderneming werkzame kiesgerechtigde persn f grep van persnen, niet zijnde lid van een vereniging als bedeld nder a welke een kandidatenlijst heeft ingediend. 3. De ndernemingsraad kan in zijn reglement bepalen, dat vr bepaalde grepen van in de nderneming werkzame persnen, dan wel vr bepaalde nderdelen van de nderneming afznderlijke kandidatenlijsten wrden ingediend, ten einde als grndslag te dienen vr de verkiezing dr de betrkken persnen f nderdelen van een tevens in het reglement te bepalen aantal leden van de ndernemingsraad. Indien de ndernemingsraad van deze bevegdheid gebruik heeft gemaakt, gelden de in het tweede lid ten aanzien van het indienen van kandidatenlijsten gestelde eisen vr iedere aangewezen grep f ieder aangewezen nderdeel afznderlijk. 4. De ndernemingsraad treft, indien dit bevrderlijk is vr een gede tepassing van deze wet in de nderneming, vrzieningen in zijn reglement pdat de verschillende grepen van de in de nderneming werkzame persnen zveel mgelijk in de ndernemingsraad vertegenwrdigd kunnen zijn. Artikel 10 De ndernemingsraad stelt in zijn reglement nadere regelen betreffende de kandidaatstelling, de inrichting van de verkiezingen en de vaststelling van de uitslag daarvan, alsmede betreffende de vervulling van tussentijdse vacatures in de ndernemingsraad. Artikel 11 1.De ndernemingsraad draagt er zrg vr, dat de uitslag van de verkiezingen bekend wrdt gemaakt aan de ndernemer, aan de in de nderneming

7 werkzame persnen, alsmede aan degenen die kandidatenlijsten hebben ingediend. 2.Hij draagt er zrg vr, dat de namen en de functies in de nderneming van de leden van de ndernemingsraad blijvend wrden vermeld p een plaats die vrij tegankelijk is vr alle in de nderneming werkzame persnen, p zdanige wijze dat daarvan gemakkelijk kennis kan wrden genmen. Artikel 12 1.De leden van de ndernemingsraad treden m de drie jaren tegelijk af. Zij zijn terstnd herkiesbaar. 2.De ndernemingsraad kan, in afwijking van het eerste lid, in zijn reglement bepalen, dat de leden m de twee jaren f m de vier jaren tegelijk aftreden, dan wel m de twee jaren vr de helft aftreden. De ndernemingsraad kan vrts beperkingen vaststellen ten aanzien van de herkiesbaarheid. 3.Wanneer een lid van de ndernemingsraad phudt in de nderneming werkzaam te zijn, eindigt van rechtswege zijn lidmaatschap van de ndernemingsraad. 4.De leden van de ndernemingsraad kunnen te allen tijde als zdanig ntslag nemen. Zij geven daarvan schriftelijk kennis aan de vrzitter en aan de ndernemer. 5.Hij die ptreedt ter vervulling van een tussentijds pengevallen plaats, treedt af p het tijdstip waarp degene in wiens plaats hij kmt had meten aftreden. Artikel 13 1.Op verzek van de ndernemer f van de ndernemingsraad kan de kantnrechter vr een dr hem te bepalen termijn een lid van de ndernemingsraad uitsluiten van alle f bepaalde werkzaamheden van de ndernemingsraad. Het verzek kan uitsluitend wrden gedaan, dr de ndernemer p grnd van het feit dat het betrkken ndernemingsraadlid het verleg van de ndernemingsraad met de ndernemer ernstig belemmert, en dr de ndernemingsraad p grnd van het feit dat de betrkkene de werkzaamheden van de ndernemingsraad ernstig belemmert. 2.Alvrens een verzek in te dienen stelt de verzeker de betrkkene in de gelegenheid ver het verzek te wrden gehrd. De ndernemer en de ndernemingsraad stellen elkaar in kennis van een vereenkmstig het eerste lid ingediend verzek. Artikel 14 1.De ndernemingsraad regelt in zijn reglement zijn werkwijze. 2.Het reglement bevat in ieder geval vrschriften mtrent: a. de gevallen waarin de ndernemingsraad ten beheve van de uitefening van zijn taak bijeenkmt; b. de wijze van bijeenreping van de ndernemingsraad; c. het aantal leden dat aanwezig met zijn m een vergadering te kunnen huden; d. de uitefening van het stemrecht in de vergaderingen; e. de vrziening in het secretariaat;

8 f. het pmaken en het bekendmaken aan de ndernemer, de leden van de ndernemingsraad en aan de andere in de nderneming werkzame persnen van de agenda van de vergaderingen van de ndernemingsraad; g. het tijdstip waarp de ndernemer, de leden van de ndernemingsraad en de andere in de nderneming werkzame persnen uiterlijk in kennis dienen te wrden gesteld van de agenda, welk tijdstip niet later kan wrden gesteld dan 7 dagen vóór de vergadering, behudens in spedeisende gevallen; h. het pmaken en het bekendmaken aan de ndernemer, de leden van de ndernemingsraad en aan de andere in de nderneming werkzame persnen van de verslagen van de vergaderingen van de ndernemingsraad en van het jaarverslag van de ndernemingsraad. Artikel 15 1.De ndernemingsraad kan de cmmissies instellen die hij vr de vervulling van zijn taak redelijkerwijze ndig heeft. De ndernemingsraad legt zijn vrnemen m een cmmissie in te stellen schriftelijk vr aan de ndernemer, met vermelding van de taak, samenstelling, bevegdheden en werkwijze van de dr hem in te stellen cmmissie. Bij bezwaar van de ndernemer kan de ndernemingsraad een beslissing van de kantnrechter vragen. 2.De ndernemingsraad kan met inachtneming van het eerste lid vaste cmmissies instellen vr de behandeling van dr hem aangewezen nderwerpen. De ndernemingsraad kan in het instellingsbesluit van een vaste cmmissie zijn rechten en bevegdheden ten aanzien van deze nderwerpen, met uitzndering van de bevegdheid tt het veren van rechtsgedingen, geheel f gedeeltelijk aan de betrkken cmmissie verdragen. In een vaste cmmissie kunnen naast een meerderheid van leden van de ndernemingsraad k andere in de nderneming werkzame persnen zitting hebben. 3.De ndernemingsraad kan met inachtneming van het eerste lid vr nderdelen van de nderneming nderdeelcmmissies instellen vr de behandeling van de aangelegenheden van die nderdelen. De ndernemingsraad kan in het instellingsbesluit van een nderdeelcmmissie aan deze cmmissie de bevegdheid tekennen tt het plegen van verleg met degene die de leiding heeft van het betrkken nderdeel. In dat geval gaan de rechten en bevegdheden van de ndernemingsraad ten aanzien van de aangelegenheden van het nderdeel, met uitzndering van de bevegdheid tt het veren van rechtsgedingen, ver naar de nderdeelcmmissie, tenzij de ndernemingsraad besluit een bepaalde aangelegenheid zelf te behandelen. In een nderdeelcmmissie kunnen naast een f meer leden van de ndernemingsraad uitsluitend in het betrkken nderdeel werkzame persnen zitting hebben. 4.De ndernemingsraad kan met inachtneming van het eerste lid vrbereidingscmmissies instellen ter vrbereiding van dr de ndernemingsraad te behandelen nderwerpen. Een vrbereidingscmmissie kan geen rechten f bevegdheden van de ndernemingsraad uitefenen. Een vrbereidingscmmissie kan slechts vr een bepaalde, dr de ndernemingsraad in het instellingsbesluit te vermelden, tijd wrden ingesteld.

9 In een vrbereidingscmmissie kunnen naast een f meer leden van de ndernemingsraad k andere in de nderneming werkzame persnen zitting hebben. 5.Ten aanzien van de leden van dr de ndernemingsraad ingestelde cmmissies, die geen lid zijn van de ndernemingsraad, is artikel 13 van vereenkmstige tepassing. Artikel 16 1.De ndernemingsraad kan een f meer deskundigen uitndigen tt het bijwnen van een vergadering van die raad, met het g p de behandeling van een bepaald nderwerp. Hij kan een zdanige uitndiging k den aan een f meer bestuurders van de nderneming, dan wel aan een f meer persnen als bedeld in artikel 24, tweede lid. 2.De leden van de ndernemingsraad kunnen in de vergadering aan de in het eerste lid bedelde persnen inlichtingen en adviezen vragen. 3.Een deskundige kan eveneens wrden uitgendigd een schriftelijk advies uit te brengen. 4.De vrgaande leden zijn van vereenkmstige tepassing ten aanzien van de cmmissies van de ndernemingsraad. Artikel 17 1.De ndernemer is verplicht de ndernemingsraad, de cmmissies van die raad, en, indien de ndernemer aan de ndernemingsraad een secretaris heeft tegevegd, de secretaris van die raad het gebruik te te staan van de vrzieningen waarver hij als zdanig kan beschikken en die de ndernemingsraad, de cmmissies en de secretaris van die raad vr de vervulling van hun taak redelijkerwijze ndig hebben. De ndernemer stelt de ndernemingsraad en de cmmissies van die raad in staat de in de nderneming werkzame persnen te raadplegen en stelt deze persnen in de gelegenheid hieraan hun medewerking te verlenen, een en ander vr zver dat redelijkerwijs ndzakelijk is vr de vervulling van de taak van de raad en de cmmissies. 2.De ndernemingsraad en de cmmissies van die raad vergaderen zveel mgelijk tijdens de nrmale arbeidstijd. 3.De leden van de ndernemingsraad en de leden van de cmmissies van die raad behuden vr de tijd gedurende welke zij ten gevlge van het bijwnen van een vergadering van de ndernemingsraad f van een cmmissie van die raad niet de bedngen arbeid hebben verricht, hun aanspraak p ln dan wel bezldiging. Artikel De ndernemer is verplicht de leden van de ndernemingsraad en de leden van de cmmissies van die raad, gedurende een dr de ndernemer en de ndernemingsraad gezamenlijk vast te stellen aantal uren per jaar, in werktijd en met behud van ln dan wel bezldiging de gelegenheid te bieden vr nderling beraad en verleg met andere persnen ver aangelegenheden

10 waarbij zij in de uitefening van hun taak zijn betrkken, alsmede vr kennisneming van de arbeidsmstandigheden in de nderneming. 2. De ndernemer is verplicht de leden van de ndernemingsraad en de leden van een vaste cmmissie f nderdeelcmmissie, bedeld in artikel 15, tweede lid, nderscheidenlijk derde lid, gedurende een dr de ndernemer en de ndernemingsraad gezamenlijk vast te stellen aantal dagen per jaar, in werktijd en met behud van ln dan wel bezldiging de gelegenheid te bieden de schling en vrming van vldende kwaliteit te ntvangen welke zij in verband met de vervulling van hun taak ndig rdelen. 3. De ndernemer en de ndernemingsraad stellen het aantal uren, bedeld in het eerste lid, en het aantal dagen, bedeld in het tweede lid, vast p een zdanig aantal als de betrkken leden van de ndernemingsraad en van de cmmissies van die raad vr de vervulling van hun taak redelijkerwijze ndig hebben. Daarbij wrdt in acht genmen dat het aantal uren niet lager vastgesteld kan wrden dan zestig per jaar en het aantal dagen: a. vr leden van een in het tweede lid bedelde cmmissie die niet tevens lid zijn van de ndernemingsraad, niet lager vastgesteld kan wrden dan drie per jaar; b. vr leden van de ndernemingsraad die niet tevens lid zijn van een in het tweede lid bedelde cmmissie, niet lager vastgesteld kan wrden dan vijf per jaar; en c. vr leden van de ndernemingsraad die tevens lid zijn van een cmmissie, niet lager vastgesteld kan wrden dan acht per jaar. 4. De ndernemingsraad, alsmede ieder lid van de ndernemingsraad f van een cmmissie van die raad kan de kantnrechter verzeken te bepalen dat de ndernemer gevlg dient te geven aan hetgeen is bepaald in het eerste, het tweede en het derde lid. Artikel 19 [Vervallen per ] Artikel 20 1.De leden van de ndernemingsraad en de leden van de cmmissies van die raad, alsmede de vereenkmstig artikel 16 geraadpleegde deskundigen zijn verplicht tt geheimhuding van alle zaken- en bedrijfsgeheimen die zij in hun hedanigheid vernemen, alsmede van alle aangelegenheden ten aanzien waarvan de ndernemer, dan wel de ndernemingsraad f de betrkken cmmissie hun geheimhuding heeft pgelegd f waarvan zij, in verband met pgelegde geheimhuding, het vertruwelijk karakter meten begrijpen. Het vrnemen m geheimhuding p te leggen wrdt zveel mgelijk vóór de behandeling van de betrkken aangelegenheid meegedeeld. Degene die de geheimhuding plegt, deelt daarbij tevens mee, welke schriftelijk f mndeling verstrekte gegevens nder de geheimhuding vallen en helang deze dient te duren, alsmede f er persnen zijn ten aanzien van wie de geheimhuding niet in acht beheft te wrden genmen. 2.Het eerste lid is van vereenkmstige tepassing ten aanzien van degenen die met het secretariaat van de ndernemingsraad f van een cmmissie van die raad zijn belast.

11 3.De in het eerste lid bedelde verplichting geldt niet tegenver hen die ingevlge een rechterlijke pdracht zijn belast met een nderzek naar de gang van zaken in de nderneming. 4.De in het eerste lid bedelde verplichting geldt vrts niet tegenver hem die dr een lid van de ndernemingsraad f dr een lid van een cmmissie van die raad wrdt benaderd vr verleg, mits de ndernemer, nderscheidenlijk degene die geheimhuding heeft pgelegd, vraf testemming heeft gegeven vr het verleg met de betrkken persn en deze laatste schriftelijk heeft verklaard, dat hij zich ten aanzien van de betrkken aangelegenheid tt geheimhuding verplicht. In dat geval is ten aanzien van de bedelde persn het eerste lid van vereenkmstige tepassing. 5.Een weigering de in het vrige lid bedelde testemming te verlenen, wrdt dr de ndernemer, nderscheidenlijk dr degene die geheimhuding heeft pgelegd, met redenen mkleed. 6.De plicht tt geheimhuding vervalt niet dr beëindiging van het lidmaatschap van de ndernemingsraad f van de betrkken cmmissie, nch dr beëindiging van de werkzaamheden van de betrkkene in de nderneming. 7.De ndernemingsraad, alsmede ieder lid van de ndernemingsraad f van een cmmissie van die raad, alsmede een vereenkmstig artikel 16 geraadpleegde deskundige en ieder die met het secretariaat van de ndernemingsraad f van een cmmissie van die raad is belast kan de kantnrechter verzeken de pgelegde geheimhuding p te heffen p de grnd dat de ndernemer bij afweging van de betrkken belangen niet in redelijkheid tt het pleggen van geheimhuding had kunnen besluiten. Artikel 21 De ndernemer draagt er zrg vr, dat de in de nderneming werkzame persnen die staan f gestaan hebben p een kandidatenlijst als bedeld in artikel 9, alsmede de leden en de gewezen leden van de ndernemingsraad en van de cmmissies van die raad niet uit hfde van hun kandidaatstelling f van hun lidmaatschap van de ndernemingsraad f van een cmmissie van die raad wrden benadeeld in hun psitie in de nderneming. Indien de ndernemer aan de ndernemingsraad een secretaris heeft tegevegd is de eerste vlzin p die secretaris van vereenkmstige tepassing. Op degene die het initiatief neemt f heeft genmen tt het instellen van een ndernemingsraad is de eerste vlzin van vereenkmstige tepassing. De ndernemingsraad, alsmede iedere in de nderneming werkzame persn als in de eerste tt en met derde vlzin bedeld, kan de kantnrechter verzeken te bepalen dat de ndernemer gevlg dient te geven aan hetgeen in de eerste tt en met derde vlzin is bepaald. Ten aanzien van persnen die krachtens publiekrechtelijke aanstelling in de nderneming werkzaam zijn, treedt een andere kamer van de rechtbank in de plaats van de kantnrechter. Artikel De ksten die redelijkerwijze ndzakelijk zijn vr de vervulling van de taak van de ndernemingsraad en de cmmissies van die raad kmen ten laste van de ndernemer.

12 2. Met inachtneming van het bepaalde in het eerste lid kmen de ksten van het vereenkmstig artikel 16 en artikel 23a, zesde lid, raadplegen van een deskundige dr de ndernemingsraad f een cmmissie van die raad, alsmede de ksten van het veren van rechtsgedingen dr de ndernemingsraad slechts ten laste van de ndernemer, indien hij van de te maken ksten vraf in kennis is gesteld. De eerste vlzin is niet van tepassing wanneer uitvering is gegeven aan het vierde lid. 3. Met inachtneming van het eerste lid kmen de ksten van schling en vrming, bedeld in artikel 18, tweede lid, ten laste van de ndernemer. De Raad kan vr verschillende ksten verbnden aan schling en vrming richtbedragen vaststellen. 4. De ndernemer kan in vereenstemming met de ndernemingsraad de ksten die de ndernemingsraad en de cmmissies van die raad in enig jaar zullen maken, vr zver deze geen verband huden met artikel 17 en artikel 18, eerste lid, vaststellen p een bepaald bedrag, dat de ndernemingsraad naar eigen inzicht kan besteden. Ksten waardr het hier bedelde bedrag zu wrden verschreden, kmen slechts ten laste van de ndernemer vr zver hij in het dragen daarvan testemt. Artikel 22a In rechtsgedingen tussen de ndernemer en de ndernemingsraad kan de ndernemingsraad niet in de prcesksten wrden verrdeeld. Hfdstuk IV. Het verleg met de ndernemingsraad Artikel 23 1.De ndernemer en de ndernemingsraad kmen met elkaar bijeen binnen twee weken nadat hetzij de ndernemingsraad hetzij de ndernemer daarm nder pgave van redenen heeft verzcht. 2.In de in het eerste lid bedelde verlegvergaderingen wrden de aangelegenheden, de nderneming betreffende, aan de rde gesteld, ten aanzien waarvan hetzij de ndernemer, hetzij de ndernemingsraad verleg wenselijk acht f waarver ingevlge het bij f krachtens deze wet bepaalde verleg tussen de ndernemer en de ndernemingsraad met plaatsvinden. De ndernemingsraad is bevegd mtrent de bedelde aangelegenheden vrstellen te den en standpunten kenbaar te maken. Onder de aangelegenheden, de nderneming betreffende, is niet begrepen het beleid ten aanzien van, alsmede de uitvering van een bij f krachtens een wettelijk vrschrift aan de ndernemer pgedragen publiekrechtelijke taak, behudens vr zver deze uitvering de werkzaamheden van de in de nderneming werkzame persnen betreft. 3.De ndernemingsraad is k buiten de verlegvergadering bevegd aan de ndernemer vrstellen te den mtrent de in het tweede lid bedelde aangelegenheden. Een dergelijk vrstel wrdt schriftelijk en vrzien van een telichting aan de ndernemer vrgelegd. De ndernemer beslist ver het vrstel niet dan nadat daarver ten minste éénmaal verleg is gepleegd in een verlegvergadering. Na het verleg deelt de ndernemer z spedig mgelijk

13 schriftelijk en met redenen mkleed aan de ndernemingsraad mee, f en in heverre hij vereenkmstig het vrstel zal besluiten. 4.Het verleg wrdt vr de ndernemer geverd dr de bestuurder van de nderneming. Wanneer een nderneming meer dan één bestuurder heeft, bepalen dezen te zamen wie van hen verleg pleegt met de ndernemingsraad. 5.De in het vrige lid bedelde bestuurder kan zich in geval van verhindering f ten aanzien van een bepaald nderwerp laten vervangen dr een medebestuurder. Heeft de nderneming geen meerhfdig bestuur, dan kan de bestuurder zich bij verhindering den vervangen dr een persn als bedeld in artikel 24, tweede lid, f dr een in de nderneming werkzame persn die beschikt ver bevegdheden m namens de ndernemer verleg te veren met de ndernemingsraad. 6.De bestuurder f degene die hem vervangt kan zich bij het verleg laten bijstaan dr een f meer medebestuurders, persnen als bedeld in artikel 24, tweede lid, f in de nderneming werkzame persnen. Artikel 23a 1.Een verlegvergadering kan slechts wrden gehuden, indien ten aanzien van de ndernemingsraad wrdt vldaan aan de bepalingen die ingevlge het reglement van de ndernemingsraad gelden vr het huden van een vergadering van die raad. Alle leden van de ndernemingsraad kunnen in de vergadering het wrd veren. 2.De verlegvergadering wrdt, tenzij de ndernemer en de ndernemingsraad te zamen een andere regeling treffen, beurtelings geleid dr de bestuurder f degene die hem ingevlge artikel 23, vijfde lid, vervangt en de vrzitter f de plaatsvervangende vrzitter van de ndernemingsraad. 3.De secretaris van de ndernemingsraad treedt p als secretaris van de verlegvergadering, tenzij de ndernemer en de ndernemingsraad te zamen een andere persn als secretaris aanwijzen. 4.De agenda van de verlegvergadering bevat de nderwerpen die dr de ndernemer f dr de ndernemingsraad bij de secretaris vr het verleg zijn aangemeld. Het verslag van de verlegvergadering beheft de gedkeuring van de ndernemer en de ndernemingsraad. 5.De ndernemer en de ndernemingsraad maken gezamenlijk afspraken ver de gang van zaken bij de verlegvergadering en ver de wijze en het tijdstip waarp de agenda en het verslag van de verlegvergadering aan de in de nderneming werkzame persnen bekend wrden gemaakt. 6.Ten aanzien van de verlegvergadering zijn de artikelen 17 en 22 van vereenkmstige tepassing. Zwel de ndernemingsraad als de ndernemer kan een f meer deskundigen uitndigen tt het bijwnen van een verlegvergadering, indien dit vr de behandeling van een bepaald nderwerp redelijkerwijze ndig is. Zij stellen elkaar hiervan tijdig vraf in kennis. Artikel 23b 1.Tijdens een verlegvergadering kunnen zwel dr de ndernemer als dr de ndernemingsraad besluiten wrden genmen.

14 2.Een verlegvergadering wrdt dr de vrzitter geschrst, wanneer de ndernemer f de ndernemingsraad ten aanzien van een bepaald nderwerp afznderlijk beraad wenselijk acht. Artikel 23c Indien de ndernemingsraad aan een nderdeelcmmissie de bevegdheid heeft tegekend tt het plegen van verleg met degene die de leiding heeft van het betrkken nderdeel, zijn ten aanzien van dat verleg de artikelen 17, 22, 23, 23a, tweede, vierde en zesde lid, 23b, 24, eerste lid, 25, 27, 28, 31a, eerste, zesde en zevende lid, 31b en 31c van vereenkmstige tepassing. In dit verleg kunnen geen aangelegenheden wrden behandeld die in het verleg met de ndernemingsraad wrden behandeld. Artikel 24 1.In de verlegvergadering wrdt ten minste tweemaal per jaar de algemene gang van zaken van de nderneming besprken. De ndernemer det in dit kader mededeling ver besluiten die hij in vrbereiding heeft met betrekking tt de aangelegenheden als bedeld in de artikelen 25 en 27. Daarbij wrden afspraken gemaakt wanneer en p welke wijze de ndernemingsraad in de besluitvrming wrdt betrkken. 2.Indien de nderneming in stand wrdt gehuden dr een naamlze venntschap, een beslten venntschap met beperkte aansprakelijkheid, een cöperatie f een nderlinge waarbrgmaatschappij, zijn bij de in het eerste lid bedelde besprekingen de cmmissarissen van de venntschap, de cöperatie f de nderlinge waarbrgmaatschappij, als die er zijn, dan wel een f meer vertegenwrdigers uit hun midden aanwezig. Wrdt ten minste de helft van de aandelen van de venntschap middellijk f nmiddellijk vr eigen rekening gehuden dr een andere venntschap, dan rust de hiervr bedelde verplichting p de bestuurders van de laatstbedelde venntschap, dan wel p een f meer dr hen aangewezen vertegenwrdigers. Wrdt de nderneming in stand gehuden dr een vereniging f een stichting, dan zijn de bestuursleden van die vereniging f die stichting, dan wel een f meer vertegenwrdigers uit hun midden aanwezig. De ndernemingsraad kan in een bepaald geval besluiten, dat aan dit lid geen tepassing beheft te wrden gegeven. 3.Het in het vrige lid bepaalde geldt niet ten aanzien van een nderneming die in stand wrdt gehuden dr een ndernemer die ten minste vijf ndernemingen in stand hudt waarvr een ndernemingsraad is ingesteld waarp de bepalingen van deze wet van tepassing zijn, dan wel dr een ndernemer die deel uitmaakt van in een grep verbnden ndernemers die te zamen ten minste vijf ndernemingsraden hebben ingesteld waarp de bepalingen van deze wet van tepassing zijn. Hfdstuk IVA. Bijzndere bevegdheden van de ndernemingsraad Artikel 25 1.De ndernemingsraad wrdt dr de ndernemer in de gelegenheid gesteld advies uit te brengen ver elk dr hem vrgenmen besluit tt:

15 a. verdracht van de zeggenschap ver de nderneming f een nderdeel daarvan; b. het vestigen van, dan wel het vernemen f afstten van de zeggenschap ver, een andere nderneming, alsmede het aangaan van, het aanbrengen van een belangrijke wijziging in f het verbreken van duurzame samenwerking met een andere nderneming, waarnder begrepen het aangaan, in belangrijke mate wijzigen f verbreken van een belangrijke financiële deelneming vanwege f ten beheve van een dergelijke nderneming; c. beëindiging van de werkzaamheden van de nderneming f van een belangrijk nderdeel daarvan; d. belangrijke inkrimping, uitbreiding f andere wijziging van de werkzaamheden van de nderneming; e. belangrijke wijziging in de rganisatie van de nderneming, dan wel in de verdeling van bevegdheden binnen de nderneming; f. wijziging van de plaats waar de nderneming haar werkzaamheden uitefent; g. het grepsgewijze werven f inlenen van arbeidskrachten; h. het den van een belangrijke investering ten beheve van de nderneming; i. het aantrekken van een belangrijk krediet ten beheve van de nderneming; j. het verstrekken van een belangrijk krediet en het stellen van zekerheid vr belangrijke schulden van een andere ndernemer, tenzij dit geschiedt in de nrmale uitefening van werkzaamheden in de nderneming; k. invering f wijziging van een belangrijke technlgische vrziening; l. het treffen van een belangrijke maatregel in verband met de zrg van de nderneming vr het milieu, waarnder begrepen het treffen f wijzigen van een beleidsmatige, rganisatrische en administratieve vrziening in verband met het milieu; m. vaststelling van een regeling met betrekking tt het zelf dragen van het risic, bedeld in artikel 40, aanhef en eerste lid, nderdeel a, artikel 40, aanhef en eerste lid, nderdeel b, f artikel 40, aanhef en eerste lid, nderdeel c, van de Wet financiering sciale verzekeringen; n. het verstrekken en het frmuleren van een adviespdracht aan een deskundige buiten de nderneming betreffende een der hiervr bedelde aangelegenheden. Het nder b bepaalde, alsmede het nder n bepaalde, vr zver dit betrekking heeft p een aangelegenheid als bedeld nder b, is niet van tepassing wanneer de andere nderneming in het buitenland gevestigd is f wrdt en redelijkerwijs niet te verwachten is dat het vrgenmen besluit zal leiden tt een besluit als bedeld nder c-f ten aanzien van een nderneming die dr de ndernemer in Nederland in stand wrdt gehuden. 2.De ndernemer legt het te nemen besluit schriftelijk aan de ndernemingsraad vr. Het advies met p een zdanig tijdstip wrden gevraagd, dat het van wezenlijke invled kan zijn p het te nemen besluit.

16 3.Bij het vragen van advies wrdt aan de ndernemingsraad een verzicht verstrekt van de beweegredenen vr het besluit, alsmede van de gevlgen die het besluit naar te verwachten valt vr de in de nderneming werkzame persnen zal hebben en van de naar aanleiding daarvan vrgenmen maatregelen. 4.De ndernemingsraad brengt met betrekking tt een vrgenmen besluit als bedeld in het eerste lid geen advies uit dan nadat ver de betrkken aangelegenheid ten minste éénmaal verleg is gepleegd in een verlegvergadering. Ten aanzien van de bespreking van het vrgenmen besluit in de verlegvergadering is artikel 24, tweede lid, van vereenkmstige tepassing. 5.Indien na het advies van de ndernemingsraad een besluit als in het eerste lid bedeld wrdt genmen, wrdt de ndernemingsraad dr de ndernemer z spedig mgelijk van het besluit schriftelijk in kennis gesteld. Indien het advies van de ndernemingsraad niet f niet geheel is gevlgd, wrdt aan de ndernemingsraad tevens meegedeeld, waarm van dat advies is afgeweken. Vr zver de ndernemingsraad daarver ng niet heeft geadviseerd, wrdt vrts het advies van de ndernemingsraad ingewnnen ver de uitvering van het besluit. 6.Tenzij het besluit van de ndernemer vereenstemt met het advies van de ndernemingsraad, is de ndernemer verplicht de uitvering van zijn besluit p te schrten tt een maand na de dag waarp de ndernemingsraad van het besluit in kennis is gesteld. De verplichting vervalt wanneer de ndernemingsraad zulks te kennen geeft. Artikel De ndernemingsraad kan bij de ndernemingskamer van het gerechtshf Amsterdam berep instellen tegen een besluit van de ndernemer als bedeld in artikel 25, vijfde lid, hetzij wanneer dat besluit niet in vereenstemming is met het advies van de ndernemingsraad, hetzij wanneer feiten f mstandigheden bekend zijn gewrden, die, waren zij aan de ndernemingsraad bekend geweest ten tijde van het uitbrengen van zijn advies, aanleiding zuden kunnen zijn geweest m dat advies niet uit te brengen zals het is uitgebracht. 2. Het berep wrdt ingediend bij verzekschrift, binnen een maand nadat de ndernemingsraad van het in het eerste lid bedelde besluit in kennis is gesteld. 3. De ndernemer wrdt van het ingestelde berep in kennis gesteld. 4. Het berep kan uitsluitend wrden ingesteld ter zake dat de ndernemer bij afweging van de betrkken belangen niet in redelijkheid tt zijn besluit had kunnen kmen. 5. De ndernemingskamer behandelt het verzek met de meeste sped. Alvrens te beslissen kan zij, k ambtshalve, deskundigen, alsmede in de nderneming werkzame persnen hren. Indien de ndernemingskamer het berep gegrnd bevindt, verklaart zij dat de ndernemer bij afweging van de betrkken belangen niet in redelijkheid tt het betrkken besluit had kunnen kmen. Zij kan vrts, indien de ndernemingsraad daarm heeft verzcht, een f meer van de vlgende vrzieningen treffen:

17 a. het pleggen van de verplichting aan de ndernemer m het besluit geheel f ten dele in te trekken, alsmede m aan te wijzen gevlgen van dat besluit ngedaan te maken; b. het pleggen van een verbd aan de ndernemer m handelingen te verrichten f te den verrichten ter uitvering van het besluit f van nderdelen daarvan. Een vrziening van de ndernemingskamer kan dr derden verwrven rechten niet aantasten. 6. Het is verbden een verplichting f een verbd als bedeld in het vrige lid niet na te kmen, nderscheidenlijk te vertreden. 7. De ndernemingskamer kan haar beslissing p een verzek tt het treffen van vrzieningen vr een dr haar te bepalen termijn aanhuden, indien beide partijen daarm verzeken, dan wel indien de ndernemer p zich neemt het besluit waartegen berep is ingesteld, in te trekken f te wijzigen, f bepaalde gevlgen van het besluit ngedaan te maken. 8. Nadat het verzekschrift is ingediend kan de ndernemingskamer, z ndig nverwijld, vrlpige vrzieningen treffen. Het vijfde lid, vierde en vijfde vlzin, en het zesde lid, zijn van vereenkmstige tepassing. 9. Van een beschikking van de ndernemingskamer staat uitsluitend berep in cassatie pen. Artikel De ndernemer beheft de instemming van de ndernemingsraad vr elk dr hem vrgenmen besluit tt vaststelling, wijziging f intrekking van: a. een regeling met betrekking tt een pensienverzekering, een winstdelingsregeling f een spaarregeling; b. een arbeids- en rusttijdenregeling f een vakantieregeling; c. een belnings- f een functiewaarderingssysteem; d. een regeling p het gebied van de arbeidsmstandigheden, het ziekteverzuim f het reintegratiebeleid; e. een regeling p het gebied van het aanstellings-, ntslag- f bevrderingsbeleid; f. een regeling p het gebied van de persneelspleiding; g. een regeling p het gebied van de persneelsberdeling; h. een regeling p het gebied van het bedrijfsmaatschappelijk werk; i. een regeling p het gebied van het werkverleg; j. een regeling p het gebied van de behandeling van klachten; k. een regeling mtrent het verwerken van alsmede de bescherming van de persnsgegevens van de in de nderneming werkzame persnen; l. een regeling inzake vrzieningen die gericht zijn p f geschikt zijn vr waarneming van f cntrle p aanwezigheid, gedrag f prestaties van de in de nderneming werkzame persnen; een en ander vr zver betrekking hebbende p alle f een grep van de in de nderneming werkzame persnen.

18 2. De ndernemer legt het te nemen besluit schriftelijk aan de ndernemingsraad vr. Hij verstrekt daarbij een verzicht van de beweegredenen vr het besluit, alsmede van de gevlgen die het besluit naar te verwachten valt vr de in de nderneming werkzame persnen zal hebben. De ndernemingsraad beslist niet dan nadat ver de betrkken aangelegenheid ten minste éénmaal verleg is gepleegd in een verlegvergadering. Na het verleg deelt de ndernemingsraad z spedig mgelijk schriftelijk en met redenen mkleed zijn beslissing aan de ndernemer mee. Na de beslissing van de ndernemingsraad deelt de ndernemer z spedig mgelijk schriftelijk aan de ndernemingsraad mee welk besluit hij heeft genmen en met ingang van welke datum hij dat besluit zal uitveren. 3. De in het eerste lid bedelde instemming is niet vereist, vr zver de betrkken aangelegenheid vr de nderneming reeds inhudelijk is geregeld in een cllectieve arbeidsvereenkmst f een regeling van arbeidsvrwaarden vastgesteld dr een publiekrechtelijk rgaan. 4. Heeft de ndernemer vr het vrgenmen besluit geen instemming van de ndernemingsraad verkregen, dan kan hij de kantnrechter testemming vragen m het besluit te nemen. De kantnrechter geeft slechts testemming, indien de beslissing van de ndernemingsraad m geen instemming te geven nredelijk is, f het vrgenmen besluit van de ndernemer gevergd wrdt dr zwaarwegende bedrijfsrganisatrische, bedrijfsecnmische f bedrijfssciale redenen. 5. Een besluit als bedeld in het eerste lid, genmen znder de instemming van de ndernemingsraad f de testemming van de kantnrechter, is nietig, indien de ndernemingsraad tegenver de ndernemer schriftelijk een berep p de nietigheid heeft gedaan. De ndernemingsraad kan slechts een berep p de nietigheid den binnen een maand nadat hetzij de ndernemer hem zijn besluit vereenkmstig de laatste vlzin van het tweede lid heeft meegedeeld, hetzij - bij gebreke van deze mededeling - de ndernemingsraad is gebleken dat de ndernemer uitvering f tepassing geeft aan zijn besluit. 6. De ndernemingsraad kan de kantnrechter verzeken de ndernemer te verplichten zich te nthuden van handelingen die strekken tt uitvering f tepassing van een nietig besluit als bedeld in het vijfde lid. De ndernemer kan de kantnrechter verzeken te verklaren dat de ndernemingsraad ten nrechte een berep heeft gedaan p nietigheid als bedeld in het vijfde lid. 7. De ndernemer beheft de instemming van de ndernemingsraad vr elk dr hem vrgenmen besluit: a. tt vaststelling f intrekking van een pensienvereenkmst die wrdt ndergebracht bij een ndernemingspensienfnds als bedeld in artikel 1 van de Pensienwet; b. tt vaststelling f intrekking van een pensienvereenkmst die wrdt ndergebracht bij een niet verplicht bedrijfstakpensienfnds; c. tt vaststelling f intrekking van een pensienvereenkmst bij een verplicht gesteld bedrijfstakpensienfnds als bedeld in artikel 1 van de Pensienwet, vr het deel van de pensienvereenkmst dat niet verplicht dr dat bedrijfstakpensienfnds heft te wrden uitgeverd; vr zver hetgeen in de pensienvereenkmst is f wrdt bepaald vereenkmt met hetgeen in pensienvereenkmsten van alle f een grep van de in de nderneming werkzame persnen is f wrdt bepaald.

19 Artikel 28 Het tweede tt en met zesde lid zijn van vereenkmstige tepassing. 1.De ndernemingsraad bevrdert zveel als in zijn vermgen ligt de naleving van de vr de nderneming geldende vrschriften p het gebied van de arbeidsvrwaarden, alsmede van de vrschriften p het gebied van de arbeidsmstandigheden en arbeids- en rusttijden van de in de nderneming werkzame persnen. 2.De ndernemingsraad bevrdert vrts naar vermgen het werkverleg, alsmede het verdragen van bevegdheden in de nderneming, zdat de in de nderneming werkzame persnen zveel mgelijk wrden betrkken bij de regeling van de arbeid in het nderdeel van de nderneming waarin zij werkzaam zijn. 3.De ndernemingsraad waakt in het algemeen tegen discriminatie in de nderneming en bevrdert in het bijznder de gelijke behandeling van mannen en vruwen alsmede de inschakeling van gehandicapten en minderheden in de nderneming. 4.De ndernemingsraad bevrdert naar vermgen de zrg van de nderneming vr het milieu, waarnder begrepen het treffen f wijzigen van beleidsmatige, rganisatrische en administratieve vrzieningen in verband met het milieu. Artikel 29 De ndernemingsraad heeft het recht, al dan niet uit zijn midden, een dr de ndernemer te bepalen aantal, maar ten minste de helft, te benemen van de bestuursleden van dr de ndernemer ten beheve van in de nderneming werkzame persnen pgerichte instellingen, behudens vr zver bij f krachtens de wet p andere wijze in het bestuur van een instelling is vrzien. Artikel 30 1.De ndernemingsraad wrdt dr de ndernemer in de gelegenheid gesteld advies uit te brengen ver elk dr hem vrgenmen besluit tt beneming f ntslag van een bestuurder van de nderneming. 2.Het advies met p een zdanig tijdstip wrden gevraagd, dat het van wezenlijke invled kan zijn p het te nemen besluit. 3.De ndernemer stelt de ndernemingsraad in kennis van de beweegredenen vr het besluit en verstrekt vrts in het geval van een beneming gegevens waaruit de ndernemingsraad zich een rdeel kan vrmen ver de betrkkene, in verband met diens tekmstige functie in de nderneming. Artikel 25, vierde lid en vijfde lid, eerste en tweede vlzin, is van vereenkmstige tepassing. Hfdstuk IVB. Het verstrekken van gegevens aan de ndernemingsraad Artikel De ndernemer is verplicht desgevraagd aan de ndernemingsraad en aan de cmmissies van die raad tijdig alle inlichtingen en gegevens te verstrekken die

20 deze vr de vervulling van hun taak redelijkerwijze ndig hebben. De inlichtingen en gegevens wrden desgevraagd schriftelijk verstrekt. 2. De ndernemer is verplicht aan de ndernemingsraad bij het begin van iedere zittingsperide schriftelijk gegevens te verstrekken mtrent: a. de rechtsvrm van de ndernemer, waarbij indien de ndernemer een niet-publiekrechtelijke rechtspersn is, mede de statuten van die rechtspersn meten wrden verstrekt; b. indien de ndernemer een natuurlijke persn, een maatschap f een niet-rechtspersnlijkheid bezittende venntschap is: de naam en de wnplaats van nderscheidenlijk die persn, de maten f de beherende vennten; c. indien de ndernemer een rechtspersn is: de naam en de wnplaats van de cmmissarissen f de bestuursleden; d. indien de ndernemer deel uitmaakt van een aantal in een grep verbnden ndernemers: de ndernemers die deel uitmaken van die grep, de zeggenschapsverhudingen waardr zij nderling zijn verbnden, alsmede de naam en de wnplaats van degenen die ten gevlge van de bedelde verhudingen feitelijke zeggenschap ver de ndernemer kunnen uitefenen; e. de ndernemers f de instellingen met wie de ndernemer, anders dan uit hfde van zeggenschapsverhudingen als bedeld nder d, duurzame betrekkingen nderhudt die van wezenlijk belang kunnen zijn vr het vrtbestaan van de nderneming, alsmede de naam en de wnplaats van degenen die ten gevlge van zdanige betrekkingen feitelijke zeggenschap ver de ndernemer kunnen uitefenen; f. de rganisatie van de nderneming, de naam en de wnplaats van de bestuurders en van de belangrijkste verige leidinggevende persnen, alsmede de wijze waarp de bevegdheden tussen de bedelde persnen zijn verdeeld. 3. Het tweede lid, nderdeel d, strekt zich k uit tt de ndernemer die deel uitmaakt van een internatinale grep van ndernemingen. Het tweede lid, nderdeel e, strekt zich k uit tt de ndernemer die anders dan uit hfde van zeggenschapsverhudingen als bedeld in de vrige zin, duurzame betrekkingen met buitenlandse ndernemers f instellingen nderhudt. 4. De ndernemer is verplicht de ndernemingsraad z spedig mgelijk in kennis te stellen van wijzigingen die zich in de in het tweede lid bedelde gegevens hebben vrgedaan. Artikel 31a 1. De ndernemer verstrekt, mede ten beheve van de bespreking van de algemene gang van zaken van de nderneming, ten minste tweemaal per jaar aan de ndernemingsraad mndeling f schriftelijk algemene gegevens mtrent de werkzaamheden en de resultaten van de nderneming in het verstreken tijdvak, in het bijznder met betrekking tt aangelegenheden als bedeld in artikel Indien de nderneming in stand wrdt gehuden dr een stichting f vereniging als bedeld in artikel 360, derde lid, van bek 2 van het Burgerlijk Wetbek, een cöperatie, een nderlinge waarbrgmaatschappij, een naamlze venntschap f een beslten venntschap met beperkte aansprakelijkheid,

Zijn in de aanvraag bijlagen genoemd en zijn die bijgevoegd? Zo ja, welke? Nummer desgewenst de bijlagen.

Zijn in de aanvraag bijlagen genoemd en zijn die bijgevoegd? Zo ja, welke? Nummer desgewenst de bijlagen. Checklist berdeling adviesaanvraag 1. De adviesaanvraag Heeft de r een adviesaanvraag gehad? Let p: een rapprt is in principe geen adviesaanvraag. Met een adviesaanvraag wrdt bedeld: het dr de ndernemer

Nadere informatie

Reglement Geschillencommissie Wonen Zuid-Holland Zuid

Reglement Geschillencommissie Wonen Zuid-Holland Zuid Reglement Geschillencmmissie Wnen Zuid-Hlland Zuid DEFINITIES Artikel 1: Dit reglement verstaat nder: crpratie: de bij de Geschillencmmissie Wnen Zuid-Hlland zuid aangeslten rganisatie p wiens handelen

Nadere informatie

Naam Klachtenprocedure SZZ versie 1.0 vastgesteld 25-6-2014 Door RvB evaluatie 25-6-2015 Door RvB

Naam Klachtenprocedure SZZ versie 1.0 vastgesteld 25-6-2014 Door RvB evaluatie 25-6-2015 Door RvB Alle zrgberderijen van SZZ zijn aangeslten bij de Federatie Landbuw en Zrg (www.zrgberen.nl). De Federatie heeft vr de cliënten van haar leden een nafhankelijke klachtencmmissie ingericht. SZZ vindt het

Nadere informatie

Stichting Inspecteur Boelensschool Schiermonnikoog Klokkenluidersregeling

Stichting Inspecteur Boelensschool Schiermonnikoog Klokkenluidersregeling https://dckinga.magister.net/accunt#/inlggen Stichting Inspecteur Belensschl Schiermnnikg Klkkenluidersregeling 1 Regeling inzake het mgaan met een vermeden van een misstand binnen de Inspecteur Belensschl

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling Rivas

Klokkenluidersregeling Rivas Klkkenluidersregeling Rivas 1 Inhudspgave Del Delgrep Definities en mschrijvingen Nrmelement(en) JCI Beschrijving beleid Artikel 1: Definities Artikel 2: Infrmatie, advies en ndersteuning vr de werknemer

Nadere informatie

De toezichtstaken van de Partijen Het doel van dit convenant

De toezichtstaken van de Partijen Het doel van dit convenant Cnvenant inzake de samenwerking bij het tegengaan van ntelaatbaar gedrag van externe accuntants, accuntantsrganisaties en (mede)beleidsbepalers tussen de Belastingdienst en de Stichting Autriteit Financiële

Nadere informatie

Versie 2: 10.11.2005 SOCIAAL PLAN

Versie 2: 10.11.2005 SOCIAAL PLAN Versie 2: 10.11.2005 SOCIAAL PLAN De ndergetekenden, 1. Stichting Lindenhf te Schiedam, vr deze de heer L. Kppejan, zijnde ude werkgever 2. Stichting Bureau Jeugdzrg Stadsregi Rtterdam, vr deze de heer

Nadere informatie

Artikel 1. 3. Voor de toepassing van het bij of krachtens deze wet bepaalde wordt onder in de onderneming werkzame personen mede verstaan:

Artikel 1. 3. Voor de toepassing van het bij of krachtens deze wet bepaalde wordt onder in de onderneming werkzame personen mede verstaan: Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 1. Voor de toepassing van het bij of krachtens deze wet bepaalde wordt verstaan onder: a. Onze Minister: Onze Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid; b.

Nadere informatie

Wet van 1 mei 1981, houdende regelen met betrekking tot het afbreken van zwangerschap

Wet van 1 mei 1981, houdende regelen met betrekking tot het afbreken van zwangerschap Wet van 1 mei 1981, hudende regelen met betrekking tt het afbreken van zwangerschap Artikel 1 1.Vr de tepassing van het bij f krachtens deze wet bepaalde wrdt verstaan nder: Onze Minister: Onze Minister

Nadere informatie

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje- Nassau, enz. enz. enz.

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje- Nassau, enz. enz. enz. Wet van 6 februari 2003, hudende regels inzake de veiligheid en kwaliteit van lichaamsmateriaal dat kan wrden gebruikt bij een geneeskundige behandeling (Wet veiligheid en kwaliteit lichaamsmateriaal)

Nadere informatie

Reglement voor de Opleidingscommissie

Reglement voor de Opleidingscommissie Reglement vr de Opleidingscmmissie Artikel 1 Begripsbepalingen 1. In dit reglement wrdt verstaan nder: a. wet: de Wet p het hger nderwijs en wetenschappelijk nderzek; b. universiteit: de Prtestantse Thelgische

Nadere informatie

Wet van 28 januari 1971, houdende nieuwe regelen omtrent de medezeggenschap van de werknemers in de onderneming door middel van ondernemingsraden

Wet van 28 januari 1971, houdende nieuwe regelen omtrent de medezeggenschap van de werknemers in de onderneming door middel van ondernemingsraden (Tekst geldend op: 08-01-2015) Wet van 28 januari 1971, houdende nieuwe regelen omtrent de medezeggenschap van de werknemers in de onderneming door middel van ondernemingsraden Wij JULIANA, bij de gratie

Nadere informatie

De regeling vindt haar basis in de standaardregeling zoals gepubliceerd door de Stichting van de Arbeid.

De regeling vindt haar basis in de standaardregeling zoals gepubliceerd door de Stichting van de Arbeid. HW Wnen acht het van belang dat medewerkers, de directie én de Raad van Cmmissarissen p adequate en veilige wijze melding kunnen maken van (eventuele vermedens van) misstanden binnen HW Wnen. Daarm is

Nadere informatie

Bijlagen. A plan van aanpak 2009-2010. adviesbevoegdheden CCR. samenwerkingsovereenkomst CCR-RvB. jaarcyclus. E begroting-uitgaven 2010

Bijlagen. A plan van aanpak 2009-2010. adviesbevoegdheden CCR. samenwerkingsovereenkomst CCR-RvB. jaarcyclus. E begroting-uitgaven 2010 Bijlagen A plan van aanpak 2009-2010 B C D adviesbevegdheden CCR samenwerkingsvereenkmst CCR-RvB jaarcyclus E begrting-uitgaven 2010 F schema adviesaanvragen 2010 Bijlage A: CCR plan van aanpak 2009-2010

Nadere informatie

Artikel 75. Plaatsing openbare school op plan

Artikel 75. Plaatsing openbare school op plan Wet p het primair nderwijs (tekst geldend p 4 mei 2012) Afdeling 2 aanvang van de bekstiging Artikel 74. Plan van nieuwe schlen 1. De bekstiging van een penbare en een bijzndere schl kan slechts een aanvang

Nadere informatie

Verordening Adviesraad Wet Maatschappelijke Ondersteuning en Sociale Zaken

Verordening Adviesraad Wet Maatschappelijke Ondersteuning en Sociale Zaken Verrdening Adviesraad Wet Maatschappelijke Ondersteuning en Sciale Zaken 1 Tekst van de regeling Artikel 1 Definities A. Maatschappelijke ndersteuning: ndersteuning zals bedeld in de Wet Maatschappelijke

Nadere informatie

Privacyreglement Praktijk Herstel

Privacyreglement Praktijk Herstel Praktijk Herstel Stevensweg 83 3319 AJ Drdrecht Privacyreglement Praktijk Herstel 1. Begripsbepalingen In dit reglement wrdt verstaan nder: De hulpverleners, Elly van den Berg-IJmker en The van den Berg

Nadere informatie

De wet op de ondernemingsraden (Wor)

De wet op de ondernemingsraden (Wor) Hoofdstuk 22 Extra informatie De wet op de ondernemingsraden (Wor) Sinds 1950 is de Wet op de Ondernemingsraden (Wor) van kracht waarin de rechten en bevoegdheden van ondernemingsraden staan genoemd. Hierna

Nadere informatie

Per artikel is aangegeven of het van toepassing is op het bovengrondse of ondergrondse deel van een bodemenergiesysteem is.

Per artikel is aangegeven of het van toepassing is op het bovengrondse of ondergrondse deel van een bodemenergiesysteem is. Regels vr Bdemenergiesystemen: Regels vr Bdemenergiesystemen zijn pgenmen in het Wijzigingsbesluit Bdemenergiesystemen (Wbbe). In nderstaande mem een verzicht van de meest relevante artikelen vr het ntwerpen,

Nadere informatie

Privacy -reglement

Privacy -reglement Dit reglement is gebaseerd p de Wet Bescherming Persnsgegevens (augustus 2001), die de Wet persnsregistratie vervangt. 1. Begripsbepalingen 1. Persnsgegevens: elk gegeven betreffende een geïdentificeerde

Nadere informatie

Privacyreglement NFG hulpverlener

Privacyreglement NFG hulpverlener Privacyreglement NFG hulpverlener 1. Begripsbepalingen In dit reglement wrdt verstaan nder: De hulpverlener, Ulla Wlters-Prnk handelend nder Verlies en Ruw Kind en Jngere, Kvk nummer: 67578896, te Gruttstraat

Nadere informatie

Klachtenregeling medewerkers

Klachtenregeling medewerkers Klachtenregeling medewerkers Inleiding De Tintengrep hecht veel waarde aan pen cmmunicatie en een ged werkklimaat. Het is belangrijk dat medewerkers nvrede en klachten ter sprake brengen, zdat er gezamenlijk

Nadere informatie

Reglement compliance officer

Reglement compliance officer Reglement Artikel 1. Definities a. bestuur: het bestuur van het fnds; b. : de functinaris die dr het bestuur van het fnds als vereenkmstig art. 12 lid 2 van de statuten van het fnds is benemd; c. directeur:

Nadere informatie

Klachtenbeleid Stichting KOM Kinderopvang

Klachtenbeleid Stichting KOM Kinderopvang Klachtenbeleid Stichting KOM Kinderpvang KOM Kinderpvang verzrgt kinderpvang vr kinderen in de leeftijdsgrep 0 tt en met 12 jaar. Alle medewerkers van de stichting zetten zich vlledig in m kwalitatief

Nadere informatie

Gedragscode voor de leden van de Beroepsvereniging van Nederlandse Stedebouwkundigen en Planologen

Gedragscode voor de leden van de Beroepsvereniging van Nederlandse Stedebouwkundigen en Planologen Gedragscde vr de leden van de Berepsvereniging van Nederlandse Stedebuwkundigen en Planlgen Gedragscde vr de leden van de Berepsvereniging van Nederlandse Stedebuwkundigen en Planlgen Inhudspgave Hfdstuk

Nadere informatie

Addendum stappenplan plaatsing

Addendum stappenplan plaatsing Addendum stappenplan plaatsing In het kader van de aangekndigde (vrgenmen) rerganisatie d.d. 4 december 2012 heeft er nader verleg plaatsgevnden tussen de betrkken vakbnden en de werkgever ver de inhud

Nadere informatie

Protocol en klachtenregeling ongewenst gedrag

Protocol en klachtenregeling ongewenst gedrag Prtcl en klachtenregeling ngewenst gedrag Geactualiseerd: december 2016 1 I. Vrkming van ngewenst gedrag 1. Binnen de Gruitprt wrdt agressie en geweld, (seksuele) intimidatie, discriminatie, pesten en

Nadere informatie

Privacyreglement NFG hulpverlener

Privacyreglement NFG hulpverlener Privacyreglement NFG hulpverlener Versie: 20180502 1. Begripsbepalingen In dit reglement wrdt verstaan nder: De hulpverlener, Esther Relfs handelend nder Praktijk Mirte / Mirte Kids / Mirte in Bedrijf,

Nadere informatie

Reglement raad van toezicht. samenwerkende zorgboeren zuid

Reglement raad van toezicht. samenwerkende zorgboeren zuid Reglement raad van tezicht samenwerkende zrgberen zuid 2019 Inhudspgave Artikel 1. Psitinering van de raad van tezicht... 3 Artikel 2. Samenstelling en cmpetenties raad van tezicht... 3 Artikel 3. Beneming

Nadere informatie

Reglement compliance officer

Reglement compliance officer Reglement Artikel 1. Definities a. bestuur: het bestuur van het fnds; b. : de functinaris die dr het bestuur van het fnds als vereenkmstig art. 12 lid 2 van de statuten van het fnds is benemd; c. directeur:

Nadere informatie

1. Lid: onder een lid wordt verstaan een bij Pennyplace ingeschreven particulier of ZZP-er / bedrijf die / dat als doel heeft:

1. Lid: onder een lid wordt verstaan een bij Pennyplace ingeschreven particulier of ZZP-er / bedrijf die / dat als doel heeft: ALGEMENE VOORWAARDEN VAN PENNYPLACE VOOR LEDEN Inhudspgave: Artikel 1: Definities... 1 Artikel 2 - Identiteit van de ndernemer... 1 Artikel 3 -Tepasselijkheid en wijziging Algemene Vrwaarden... 2 Artikel

Nadere informatie

De burgemeester, het college en de raad van de gemeente Muiden;

De burgemeester, het college en de raad van de gemeente Muiden; Vrbeeld handvest De burgemeester, het cllege en de raad van de gemeente Muiden; Gelet p artikel 169, tweede en derde lid, en artikel 180, tweede en derde lid, Gemeentewet; Hebben de vlgende uitgangspunten

Nadere informatie

PRIVACYREGLEMENT SBO BERNISSE

PRIVACYREGLEMENT SBO BERNISSE PRIVACYREGLEMENT SBO BERNISSE Evaluatiedatum : 10-06-2018 Bestemd vr: Iedereen Dcumentbeheerder: Secretariaat Versie:1 Privacyreglement SBO Bernisse De Wet bescherming persnsgegevens (WBP) is p 1 september

Nadere informatie

VERWERKERSOVEREENKOMST

VERWERKERSOVEREENKOMST 1. Algemeen In deze verwerkersvereenkmst wrdt verstaan nder: 1.1 Algemene vrwaarden: de Algemene vrwaarden van Verwerker, die nverkrt van tepassing zijn p iedere afspraak tussen Verwerker en Verantwrdelijke

Nadere informatie

Algemene Leveringsvoorwaarden

Algemene Leveringsvoorwaarden Algemene Leveringsvrwaarden 1. Tepasselijkheid 1.1 Deze algemene vrwaarden zijn van tepassing p alle ffertes en alle vereenkmsten, en de uitvering daarvan, welke dr WaterWerk Training, Caching & Cnsultancy

Nadere informatie

PARTIJEN. Achtergrond

PARTIJEN. Achtergrond PARTIJEN Het Cllege van de Onafhankelijke Pst- en Telecmmunicatieautriteit, vertegenwrdigd dr de vrzitter mr. C.A. Fnteijn, verder te nemen: OPTA; en De Minister van Binnenlandse Zaken en Kninkrijksrelaties,

Nadere informatie

Leden van de raad van bestuur (RvB) en de raad van toezicht (RvT) van GGNet.

Leden van de raad van bestuur (RvB) en de raad van toezicht (RvT) van GGNet. Del Dr middel van dit reglement wrdt nadere invulling gegeven aan de taken, de verantwrdelijkheden en wijze van besluitvrming van de raad van bestuur. Bestemd vr Leden van de raad van bestuur (RvB) en

Nadere informatie

NOTITIE Bij zaaknummer: AST/2016/002953

NOTITIE Bij zaaknummer: AST/2016/002953 NOTITIE Bij zaaknummer: AST/2016/002953 AAN VAN : Cllege / Cmmissie / Raad : J.C.A. (Jsé) Peerlings, team Financiën / Belastingen DATUM : 12 februari 2016 ONDERWERP : Vergelijk mdelverrdening art 213 Gemeentewet

Nadere informatie

Werken met uitzendkrachten

Werken met uitzendkrachten Uitzendkrachten-Werken met uitzendkrachten-telichting 1/8 Werken met uitzendkrachten Uitzendkrachten zijn werknemers die vallen nder twee srten werkgevers. Enerzijds heeft men de werkgever van de uitzendkracht

Nadere informatie

Privacy Statement andere betrokkenen (niet zijnde studenten of medewerkers)

Privacy Statement andere betrokkenen (niet zijnde studenten of medewerkers) Privacy Statement andere betrkkenen (niet zijnde studenten f medewerkers) Hgeschl Leiden respecteert de privacy van haar bezekers en externe cntacten en gaat zrgvuldig en vertruwelijk m met uw persnsgegevens.

Nadere informatie

Artikel 11 lid 1 De RvC bestaat uit tenminste 5 en ten hoogste 7 natuurlijke personen.

Artikel 11 lid 1 De RvC bestaat uit tenminste 5 en ten hoogste 7 natuurlijke personen. Relevante bepalingen 1. BBSH Artikel 7 letter e; regels inzake de wijze waarp de huurders van de wngelegenheden van de vereniging f de stichting en in het belang van die huurders werkzame rganisaties invled

Nadere informatie

Privacy Statement Medewerkers

Privacy Statement Medewerkers Privacy Statement Medewerkers Hgeschl Leiden respecteert de privacy van haar medewerkers en gaat zrgvuldig en vertruwelijk m met juw persnsgegevens. Daarbij vldet de hgeschl aan de eisen van de Algemene

Nadere informatie

Veenendaalse Atletiek Vereniging. Reglement Kantine-Commissie. ( doel / taken / bevoegdheden )

Veenendaalse Atletiek Vereniging. Reglement Kantine-Commissie. ( doel / taken / bevoegdheden ) Veenendaalse Atletiek Vereniging Reglement Kantine-Cmmissie ( del / taken / bevegdheden ) Mei 2015 Reglement Kantine-Cmmissie VAV ( del / taken / bevegdheden ) Inleiding. In de Statuten van de Veenendaalse

Nadere informatie

1. Begripsomschrijving Kinderopvangorganisatie: rechtsvorm of organisatievorm waar één of meerdere kindercentra en gastouderbureaus onder vallen;

1. Begripsomschrijving Kinderopvangorganisatie: rechtsvorm of organisatievorm waar één of meerdere kindercentra en gastouderbureaus onder vallen; Reglement Oudercmmissie Hera kindercentra 1. Begripsmschrijving Kinderpvangrganisatie: rechtsvrm f rganisatievrm waar één f meerdere kindercentra en gastuderbureaus nder vallen; Huder:* degene die een

Nadere informatie

PROTOCOL 10. Grondlijnen van de interpretatie van de Akte van Mannheim. Besluit

PROTOCOL 10. Grondlijnen van de interpretatie van de Akte van Mannheim. Besluit - 3 - De Centrale Cmmissie, PROTOCOL 10 Grndlijnen van de interpretatie van de Akte van Mannheim Besluit keurt de grndlijnen van de interpretatie van de Herziene Rijnvaartakte in de bijlage van dit besluit

Nadere informatie

Algemene v((rwaarden ten beh(eve van het schildersbedrijf

Algemene v((rwaarden ten beh(eve van het schildersbedrijf Algemene v((rwaarden ten beh(eve van het schildersbedrijf 1. Definities In deze algemene v++rwaarden w+rdt verstaan +nder: Opdrachtnemer: het schildersbedrijf Opdrachtgever: Degene met wie +pdrachtnemer

Nadere informatie

GOVERNANCE MVO PLATFORM

GOVERNANCE MVO PLATFORM Gvernancedcument MVO Platfrm, 22 nvember 2012 GOVERNANCE MVO PLATFORM Inleiding Het MVO Platfrm is een in 2002 pgericht infrmeel samenwerkingsverband van maatschappelijke rganisaties 1 en vakbndsrganisaties

Nadere informatie

Deze regeling bevat de procedure voor het melden van een vermoeden van een misstand.

Deze regeling bevat de procedure voor het melden van een vermoeden van een misstand. Klkkenluidersregeling Wningcrpratie De Leeuw Van Putten Versie: 18 ktber 2016 Om de integriteit van De Leeuw Van Putten te waarbrgen en erp te te zien dat de belangen van medewerkers en klanten ptimaal

Nadere informatie

Roccohoeve Nicolien Kuiper, zorg en onderwijs

Roccohoeve Nicolien Kuiper, zorg en onderwijs Klachtenreglement cliënten zrgberderijen Inhudspgave Hfdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsmschrijvingen Hfdstuk 2 Klachtpvang Artikel 2 Bij wie kan een cliënt terecht als hij ntevreden is? Artikel

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement van de vereniging ZZPPS (ZZP-Podium Smallingerland) Vastgesteld in de bestuursvergadering <datum>

Huishoudelijk reglement van de vereniging ZZPPS (ZZP-Podium Smallingerland) Vastgesteld in de bestuursvergadering <datum> Huishudelijk reglement van de vereniging ZZPPS (ZZP-Pdium Smallingerland) Vastgesteld in de bestuursvergadering Begripsbepaling In dit reglement wrdt verstaan nder: de vereniging: de vereniging

Nadere informatie

[Groen gearceerd betreft wijzigingen a.g.v. aangenomen amendementen.] Wet van 7 december 2006 houdende regels betreffende pensioenen(pensioenwet)

[Groen gearceerd betreft wijzigingen a.g.v. aangenomen amendementen.] Wet van 7 december 2006 houdende regels betreffende pensioenen(pensioenwet) [Alle nderstreepte teksten en drhalingen zijn wijzigingen a.g.v. het APF-wetsvrstel, zals dat is aangenmen dr de Tweede Kamer, naar de stand van zaken p 1 juli 2015.] [Geel gearceerd betreft wijzigingen

Nadere informatie

Bestaat er een economische en/of organisatorische eenheid met andere bedrijven? Zo ja, graag nadere informatie waaronder een organogram.

Bestaat er een economische en/of organisatorische eenheid met andere bedrijven? Zo ja, graag nadere informatie waaronder een organogram. Aanvraagfrmulier Berepsaansprakelijkheidsverzekering algemeen 1. Verzekeringnemer Naam bedrijf:.... Crrespndentieadres:... Pstcde en plaats:... Cntactpersn:... man vruw E-mail cntactpersn:.. Rechtsvrm:.

Nadere informatie

Richtlijnen functioneringsgesprek evangelist. Versie 1.0

Richtlijnen functioneringsgesprek evangelist. Versie 1.0 Richtlijnen functineringsgesprek evangelist Versie 1.0 Datum: mei 2015 1. Inleiding In deze brchure krijgt u een praktische handreiking met betrekking tt het huden van een functineringsgesprek met een

Nadere informatie

Reglement voor Klachtenbehandeling

Reglement voor Klachtenbehandeling Reglement vr Klachtenbehandeling 1. Algemeen 1.1. Dit Reglement vr Klachtenbehandeling, verder te nemen het Reglement, is in vereenstemming met art. 1.7 sub d en artikel 7.2 van de Statuten als vastgesteld

Nadere informatie

Algemene voorwaarden picturefix. Download & print de algemene voorwaarden. Inhoudsopgave:

Algemene voorwaarden picturefix. Download & print de algemene voorwaarden. Inhoudsopgave: Algemene vrwaarden picturefix Dwnlad & print de algemene vrwaarden Inhudspgave: Artikel 1 - Definities Artikel 2 - Identiteit van de ndernemer Artikel 3 - Tepasselijkheid Artikel 4 - Het aanbd Artikel

Nadere informatie

Huurdersvereniging In De Goede Woning ACTIVITEITENPLAN

Huurdersvereniging In De Goede Woning ACTIVITEITENPLAN ACTIVITEITENPLAN 2014 Activiteitenplan 2014 : INLEIDING In 1997 werd de in Zetermeer pgericht met als del het behartigen van de belangen van huurders van de cmplexen van R.K. Wningbuwstichting De Gede

Nadere informatie

STATUTEN Artikel 1 - Naam en zetel 1. Naam stichting De stichting draagt de naam: Stichting Vrienden van de Annie M.G. Schmidtsch==l Jac=b de

STATUTEN Artikel 1 - Naam en zetel 1. Naam stichting De stichting draagt de naam: Stichting Vrienden van de Annie M.G. Schmidtsch==l Jac=b de 1 STATUTEN Artikel 1 - Naam en zetel 1. Naam stichting De stichting draagt de naam: Stichting Vrienden van de Annie M.G. Schmidtsch==l Jac=b de Graefflaan. 2. Plaats van vestiging De stichting is gevestigd

Nadere informatie

Artikel 1 Vaststelling en reikwijdte reglement

Artikel 1 Vaststelling en reikwijdte reglement Reglement Raad van Cmmissarissen Cncept III REGLEMENT VOOR DE RAAD VAN COMMISSARISSEN VAN WONINGSTICHTING MAASDRIEL Dit reglement en bijlagen A, B en C zijn vastgesteld dr de raad van cmmissarissen van

Nadere informatie

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ministerie van Binnenlandse Zaken en Kninkrijksrelaties >Returadres Pstbus 20010 2500 EA Den Haag AANGETEKEND / REGISTERED De heer R. Zenger Nachtwachtlaan 114 1058 ED Amsterdam Onderdeel Inlichtingen

Nadere informatie

D i e n s t v e r l e n i n g s d o c u m e n t

D i e n s t v e r l e n i n g s d o c u m e n t D i e n s t v e r l e n i n g s d c u m e n t Ons kantr hudt zich bezig met financiële dienstverlening en heeft zich gespecialiseerd in schade- en levensverzekeringen en is daarbij actief p de zakelijkeen

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Webshop Uil VR Solutions BV

Algemene Voorwaarden Webshop Uil VR Solutions BV Algemene Vrwaarden Webshp Uil VR Slutins BV Inhudspgave: Artikel 1 - Definities Artikel 2 - Identiteit van de ndernemer Artikel 3 - Tepasselijkheid Artikel 4 - Het aanbd Artikel 5 - De vereenkmst Artikel

Nadere informatie

Voorstel aan de raad. Nummer: A15-03705. Steller: M. Stel Afdeling: Griffie Telefoon: 0320-278450 E-mail: m.stel@lelystad.nl

Voorstel aan de raad. Nummer: A15-03705. Steller: M. Stel Afdeling: Griffie Telefoon: 0320-278450 E-mail: m.stel@lelystad.nl Vrstel aan de raad Nummer: A15-03705 Steller: M. Stel Afdeling: Griffie Telefn: 0320-278450 E-mail: m.stel@lelystad.nl Punt 8 van de agenda vr de vergadering van 10 februari 2015. Onderwerp: Gedragscde

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Lidaholm Garens

Algemene Voorwaarden Lidaholm Garens Algemene Vrwaarden Lidahlm Garens Inhudspgave: Artikel 1 - Definities Artikel 2 - Identiteit van de ndernemer Artikel 3 - Tepasselijkheid Artikel 4 - Het aanbd Artikel 5 - De vereenkmst Artikel 6 - Herrepingsrecht

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden - Equrion Services B.V. Inhoudsopgave: Artikel 1 - Definities. Artikel 2 - Identiteit van de ondernemer

Algemene Voorwaarden - Equrion Services B.V. Inhoudsopgave: Artikel 1 - Definities. Artikel 2 - Identiteit van de ondernemer Algemene Vrwaarden - Equrin Services B.V. Inhudspgave: Artikel 1 - Definities Artikel 2 - Identiteit van de ndernemer Artikel 3 - Tepasselijkheid Artikel 4 - Het aanbd Artikel 5 - De vereenkmst Artikel

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Artikel 1- Identiteit van de ondernemer Artikel 2 - Toepasselijkheid Artikel 3 - Het aanbod

Algemene Voorwaarden Artikel 1- Identiteit van de ondernemer Artikel 2 - Toepasselijkheid Artikel 3 - Het aanbod Algemene Vrwaarden Artikel 1- Identiteit van de ndernemer Trend mda Oudemansstraat 82 1504 KP Zaandam Telefnnummer: (0031) 0623281926 Tussen 09;00 / 17;00 E-mailadres: inf@trendmda.nl KvK-nummer: 54290228

Nadere informatie

een klacht die niet op een bevredigende wijze is opgelost en als geschil moet worden voorgelegd aan de Geschillencommissie Mondzorg.

een klacht die niet op een bevredigende wijze is opgelost en als geschil moet worden voorgelegd aan de Geschillencommissie Mondzorg. Klachtenregeling NVM-mndhygiënisten Met inwerkingtreding van de Wet Kwaliteit Klachten en Geschillen Zrg (Wkkgz) heeft de wetgever begd de kwaliteit van zrgverlening te verbeteren en beter te kunnen bewaken.

Nadere informatie

Algemene voorwaarden van Ballast Personeelsdiensten v.o.f.

Algemene voorwaarden van Ballast Personeelsdiensten v.o.f. Algemene vrwaarden van Ballast Persneelsdiensten v..f. 1. Definities Algemene Vrwaarden Cliënt Dienstverlening Opdrachtgever Opdracht Opdrachttarief Opdrachtbevestiging Transitietraject De algemene vrwaarden

Nadere informatie

Privacyreglement NFG versie:

Privacyreglement NFG versie: Privacyreglement NFG versie: 20180502 1. Begripsbepalingen In dit reglement wrdt verstaan nder: De hulpverlener, M.J.T. Maslijn handelend nder PsychMrfse- praktijk vr psychlgische hulp, caching & advies,

Nadere informatie

Regeling klachten- en geschillencommissie

Regeling klachten- en geschillencommissie Regeling klachten- en geschillencmmissie Pagina 2 van 6 Artikel 1: Begripsbepalingen In deze klachten- en geschillenregeling wrdt verstaan nder: klacht: een schriftelijk ingediende klacht bij de klachten-

Nadere informatie

Privacyreglement. Inleiding

Privacyreglement. Inleiding Privacyreglement Inleiding Bij het adviseren ver en het afsluiten van financiële prducten f diensten vraagt Blkweg Financieel Adviseurs B.V. (Blkweg) veel vertruwelijke infrmatie van klanten. Klanten van

Nadere informatie

Lokale participatieregeling

Lokale participatieregeling Lkale participatieregeling 1. Algemene principes p het vlak van participatief bestuur p schl Schlbesturen en alle nderwijsparticipanten (persneel, uders, leerlingen) hebben een zrgplicht m verschillende

Nadere informatie

Wij doen graag zaken!

Wij doen graag zaken! BRIXS Wij den graag zaken! De algemene vrwaarden van BRIXS GROEP zijn gedepneerd bij de kamer van kphandel te Den Haag nder nummer 59425458. Laatste wijziging 1 maart 2014. Algemene Vrwaarden BRIXS GROEP

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN

ALGEMENE VOORWAARDEN ALGEMENE VOORWAARDEN VisumPr B.V., Raamweg 1, 2596 HL, Den Haag Artikel 1. Definities In deze algemene vrwaarden wrden de vlgende definities tegepast: Opdrachtgever: de wederpartij van VisumPr B.V. VisumPr:

Nadere informatie

MEDEZEGGENSCHAPSREGLEMENT

MEDEZEGGENSCHAPSREGLEMENT MEDEZEGGENSCHAPSREGLEMENT Medezeggenschapsreglement van Samenwerkingsverband Passend Primair Onderwijs Rotterdam ( het samenwerkingsverband ). Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen

Nadere informatie

Toelichting bij het formulier subsidievaststelling behorend bij artikel 7.1 van de Kaderregeling subsidies OCW, SZW en VWS

Toelichting bij het formulier subsidievaststelling behorend bij artikel 7.1 van de Kaderregeling subsidies OCW, SZW en VWS Telichting bij het frmulier subsidievaststelling behrend bij artikel 7.1 van de Kaderregeling subsidies OCW, SZW en VWS Dit dcument licht stapsgewijs alle nderdelen van het aanvraagfrmulier vr een subsidievaststelling

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleid voetbalvereniging N.B.S.V.V.

Vrijwilligersbeleid voetbalvereniging N.B.S.V.V. Vrijwilligersbeleid vetbalvereniging N.B.S.V.V. Waarm deze richtlijn? Geen enkele amateur-sprtvereniging kan tegenwrdig ng bestaan znder de inzet en bijdrage van (veel) vrijwilligers. Ok binnen nze vereniging

Nadere informatie

Naar Gekoppelde Toetsing van Koppelverzoeken

Naar Gekoppelde Toetsing van Koppelverzoeken Intentieverklaring tt Samenwerking bij en Afstemming van het tetsen van verzeken tt het kppelen van gezndheidsgegevens van meerdere instellingen ten beheve van wetenschappelijk nderzek aan de hand van

Nadere informatie

Versie 2 Van kracht m.i.v

Versie 2 Van kracht m.i.v Geschillencmmissie Wnen Zuid-Hlland Zuid Pstbus 610 3300 AP DORDRECHT Tel. 085 210 0244 inf@geschillencmmissie-wnen-zhz.nl www.geschillencmmissie-wnen-zhz.nl Versie 2 Van kracht m.i.v. 25-11-2010 16 1

Nadere informatie

Nieuwe wet op de mede-eigendom - 2010

Nieuwe wet op de mede-eigendom - 2010 Belgiëlei 182 Tel: 03/239 34 30 inf@03beheer.be Beste mede-eigenaar, Nieuwe wet p de mede-eigendm - 2010 Zals u wellicht reeds vernmen heeft is sinds krt een nieuwe wet p de mede-eigendm van kracht. Ze

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN KOPEN OP AFSTAND (CONSUMENTEN)

ALGEMENE VOORWAARDEN KOPEN OP AFSTAND (CONSUMENTEN) GROEP pstadres Pstbus 176 1270 AD Huizen vestigingsadres Arendstraat 16 1223 RE Hilversum 088-8648400 inf@unividuals.nl www.unividuals.nl Handelsregister 32138630 BTW nummer NL819770292B01 Bank (Rabbank)

Nadere informatie

Subsidieverordening isolatiemaatregelen bestaande eigen woningen

Subsidieverordening isolatiemaatregelen bestaande eigen woningen Raadsvrstel AGENDAPUNT: 6 VERGADERDATUM: 16 FEBRUARI 2012 Onderwerp Datum cllegebesluit Subsidieverrdening islatiemaatregelen bestaande eigen wningen Cmmissie Vlkshuisvesting, Datum vergadering 08-02-2012

Nadere informatie

Gebruik , internet en intranet.

Gebruik  , internet en intranet. Gebruik e-mail, internet en intranet. 1. Starten en beëindigen e-mailadres en wachtwrd 1.1 Medewerkers met een arbeidsvereenkmst van Yes! Kinderpvang krijgen bij het in diensttreden een e-mailadres en

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden webshop (h)eerlijk vlees

Algemene Voorwaarden webshop (h)eerlijk vlees Algemene Vrwaarden webshp (h)eerlijk vlees Inhudspgave: Artikel 1 - Definities Artikel 2 - Identiteit van de ndernemer Artikel 3 - Tepasselijkheid Artikel 4 - Het aanbd Artikel 5 - De vereenkmst Artikel

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement van Stichting Buurthuis de Poort. Inhoud:

Huishoudelijk reglement van Stichting Buurthuis de Poort. Inhoud: Huishudelijk reglement van Stichting Buurthuis de Prt Vastgesteld in de bestuursvergadering van 12 maart 2014. Bijgesteld tijdens de jaarvergadering van 22 maart 2017. Inhud: 1. Algemeen 2. Begripsbepaling

Nadere informatie

Algemene Leveringsvoorwaarden

Algemene Leveringsvoorwaarden Algemene Leveringsvrwaarden Inhudspgave: Artikel 1 Definities Artikel 2 - Identiteit van de ndernemer Artikel 3 Tepasselijkheid Artikel 4 - Het aanbd Artikel 5 - De vereenkmst Artikel 6 Herrepingsrecht

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden. Artikel 1 Definities

Algemene Voorwaarden. Artikel 1 Definities Algemene Vrwaarden Dit zijn de Algemene Vrwaarden van Fiets Clinics Nederland, gevestigd: Waalbandijk 20, 6541AJ Nijmegen. Op alle prducten van Fiets Clinics Nederland zijn deze Algemene Vrwaarden van

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1995 1996 24 615 Wijziging van de Wet op de ondernemingsraden en titel 7.10 (arbeidsovereenkomst) van het nieuw Burgerlijk Wetboek Nr. 1 KONINKLIJKE BOODSCHAP

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Webshop Ginger.

Algemene voorwaarden Webshop Ginger. Algemene vrwaarden Webshp Ginger. Inhudspgave: Artikel 1 - Definities Artikel 2 - Identiteit van de ndernemer Artikel 3 - Tepasselijkheid Artikel 4 - Het aanbd Artikel 5 - De vereenkmst Artikel 6 - Herrepingsrecht

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 11 november 2014;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 11 november 2014; raadsbesluit gemeente werkendam zaaknummer 59873 nderwerp Verrdening individuele stud ieteslag Participatiewet gemeente Werkendam 2015 De raad van de gemeente Werkendam, gelezen het vrstel van burgemeester

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Stepwise b.v.

Algemene Voorwaarden Stepwise b.v. Algemene Vrwaarden Stepwise b.v. Artikel 1. Begripsbepalingen In deze algemene vrwaarden wrdt verstaan nder: Opdrachtnemer: Stepwise bv te Bemmel Opdrachtgever De natuurlijke persn f rechtspersn die met

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN VAN FREELANCERZZPPLACE VOOR AANBIEDERS VAN KORTINGEN

ALGEMENE VOORWAARDEN VAN FREELANCERZZPPLACE VOOR AANBIEDERS VAN KORTINGEN ALGEMENE VOORWAARDEN VAN FREELANCERZZPPLACE VOOR AANBIEDERS VAN KORTINGEN Inhudspgave: Artikel 1: Definities... 1 Artikel 2 - Identiteit van de ndernemer... 2 Artikel 3 -Tepasselijkheid en wijziging Algemene

Nadere informatie

Naar Gekoppelde Toetsing van Koppelverzoeken

Naar Gekoppelde Toetsing van Koppelverzoeken Intentieverklaring tt samenwerking bij en afstemming van het tetsen van verzeken tt het kppelen van gezndheidsgegevens van meerdere instellingen ten beheve van wetenschappelijk nderzek aan de wettelijke

Nadere informatie

Privacy Policy. Grondslag voor deze persoonsgegevens is: o de overeengekomen opdracht. Bijgewerkt op:

Privacy Policy. Grondslag voor deze persoonsgegevens is: o de overeengekomen opdracht. Bijgewerkt op: Privacy Plicy Bijgewerkt p: 3.5.2018 Cmmn Affairs hecht veel waarde aan de bescherming van uw persnsgegevens. In deze Privacy Plicy willen we heldere en transparante infrmatie geven ver he wij mgaan met

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Prestum.nl

Algemene Voorwaarden Prestum.nl Algemene Vrwaarden Prestum.nl Inhudspgave: Artikel 1 - Definities Artikel 2 - Tepasselijkheid Artikel 3 - Het aanbd Artikel 4 - De vereenkmst Artikel 5 - Herrepingsrecht Artikel 6 - Ksten in geval van

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Inhoudsopgave:

Algemene Voorwaarden Inhoudsopgave: Algemene Vrwaarden Inhudspgave: Artikel 1 - Definities Artikel 2 - Identiteit van de ndernemer Artikel 3 - Tepasselijkheid Artikel 4 - Het aanbd Artikel 5 - De vereenkmst Artikel 6 - Herrepingsrecht Artikel

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Belsimpel.nl:

Algemene voorwaarden Belsimpel.nl: Algemene vrwaarden Belsimpel.nl: Artikel 1 Definities In deze vrwaarden wrdt verstaan nder: Ondernemer: de natuurlijke f rechtspersn die prducten en/f diensten p afstand aan cnsumenten aanbiedt; Cnsument:

Nadere informatie

1. Begripsbepaling. Blz 2 Artikel Medezeggenschapsraad Blz 3 Artikel 2 t/m artikel De Verkiezingen.. Blz 4 Artikel 6 t/m artikel 14

1. Begripsbepaling. Blz 2 Artikel Medezeggenschapsraad Blz 3 Artikel 2 t/m artikel De Verkiezingen.. Blz 4 Artikel 6 t/m artikel 14 Inhoudsopgave 1. Begripsbepaling. Blz 2 Artikel 1 2. Medezeggenschapsraad Blz 3 Artikel 2 t/m artikel 5 3. De Verkiezingen.. Blz 4 Artikel 6 t/m artikel 14 4. Algemene taken en bevoegdheden en medezeggenschapsraad

Nadere informatie

Diezerplein CT Zwolle m

Diezerplein CT Zwolle m Algemene vrwaarden vr verlening van diensten dr WeerZin Supervisie & Caching,, 8021 CT Zwlle, ingeschreven bij de Kamer van Kphandel nder nummer 05082961, hierna te nemen: WeerZin Supervisie & Caching.

Nadere informatie

Medezeggenschapsreglement van RSV Breda e.o. te Breda ( het samenwerkingsverband )

Medezeggenschapsreglement van RSV Breda e.o. te Breda ( het samenwerkingsverband ) Medezeggenschapsreglement van RSV Breda e.o. te Breda ( het samenwerkingsverband ) Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen a. wet: de Wet medezeggenschap op scholen (Stb. 2006, 658);

Nadere informatie