BEDRIJFSUITJE. Hoe organiseer ik een onvergetelijk. Ebook vol met handige, onmisbare tips om uw bedrijfsuitje te laten slagen!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BEDRIJFSUITJE. Hoe organiseer ik een onvergetelijk. Ebook vol met handige, onmisbare tips om uw bedrijfsuitje te laten slagen!"

Transcriptie

1 Hoe organiseer ik een onvergetelijk BEDRIJFSUITJE Ebook vol met handige, onmisbare tips om uw bedrijfsuitje te laten slagen! Dit ebook is uitgegeven voor SOS Events

2 INHOUD Introductie 1) Bepaal uw doelen 2) Wie gaan er mee? 3) Wat voor activiteiten passen bij deelnemers en doel? 4) Wat doe ik als organisator tijdens het bedrijfsuitje? 5) Kies voor een veilig en betrouwbaar bedrijfsuitje

3 Introductie Beste lezer, Voor u ligt mijn e-book vol met tips en trucs voor een geslaagd evenement. Alles in Jip & Janneke taal, makkelijk en snel te lezen. Ik hoop dat het voor u een bron van inspiratie zal zijn. Ik wens u veel leesplezier toe! Met vriendelijke groet, Erik Kroon SOS Events BV Erik is eigenaar van SOS Events en verzorgt met zijn bedrijf ruim 1000 zakelijke evenementen vanuit zijn filosofie sfeer = beleven = herinneren. Verder is Erik eigenaar van verschillende websites waaronder en Erik is initiatiefnemer van de Holland Specialist en Klimbos Garderen en is in 2003, 2006, 2011 en 2013 voor verschillende ondernemers prijzen genomineerd geweest. Waaronder de prestigieuze Entrepreneur of the Year verkiezing. Wilt u nog meer weten of lezen van Erik, kijk dan op en lees wat hij als ondernemer beleeft.

4 Bepaal uw doelen Wat wilt u bereiken met uw bedrijfsuitje?

5 Bepaal uw doelen Het lijkt zo makkelijk; een bedrijfsevenement organiseren. Maar wat voor doel heeft het evenement voor u? Of heeft u helemaal geen doel met een bedrijfsuitje? Dat kan ik me best voorstellen, maar het is verstandig om dit wel te hebben. Zo kunt u na die tijd meten of uw doel is behaald en dus of uw bedrijfsuitje een kostenpost of een investering is geweest. Bedenk eens van tevoren welke doelen u hebt. Om u daarbij te helpen heb ik een aantal tips opgesteld. Ik hoop dat u hiermee een geslaagd en doelgericht evenement kan organiseren! Doel: teambuilding Zorg voor een bedrijfsuitje met meerwaarde! Combineer eens het leerzame met het aangename. De resultaten zullen u verrassen. Als u bijvoorbeeld teambuildingsactiviteiten toevoegt aan een theoretisch verhaal, en zeker in combinatie met een trainer, zullen de instemmende oh s en oh ja s volgen. Collega s zien elkaar op een andere manier en na het evenement zullen ze op de werkvloer er wederom aan denken. Zo richten de activiteiten zich bijvoorbeeld op samenwerken, communiceren en vertrouwen. Doel: mix afdelingen Werkt u bij een grote organisatie? Is er sprake van een gat tussen de binnen- en buitendienst? De binnendienst doet alles fout volgens de buitendienst en de binnendienst klaagt over de fouten van de buitendienst? Wellicht is het dan zinvol om tijdens een bedrijfsuitje de afdelingen te mixen: collega s leren elkaar op een andere manier kennen. En dan maakt het nog niet eens uit of het teambuildingsopdrachten of fun-activiteiten zijn. De doelstelling is namelijk om een betere band tussen binnen- en buitendienst te creëren!

6 Doel: leer de families kennen De partners van uw collega s leren kennen? Of op zoek naar meer betrokkenheid van huis uit? Dan is het een idee om een familiedag te organiseren, waar partners en kinderen ook aanwezig zijn. Zo krijgt iedereen gezichten bij de namen van collega s en partners van collega s. Realiseer u wel dat zo n familiedag vaak in het vrije weekend van uw collega en partner plaatsvindt. Daarnaast is teambuilding tijdens zo n familiedag niet aan de orde. Een collega gedraagt zich nou eenmaal anders als de partner ook meegaat. Doel: aandacht op thema Heeft uw bedrijf een thema of doelstelling bedacht? Pak dan de kans om het bedrijfsuitje te koppelen aan dit thema. Stel; uw thema is scoren. Je bedrijfsuitje kleed je dan hier mee aan, en bij activiteiten zet je een banner met bedrijfsnaam en slogan. Daarnaast kun je uiteraard echt scoren en combineer je dit met een shirt, cap of jas met de slogan. Je bedrijfsuitje wordt een verlengstuk van de visie en is geen kostenpost, maar een investering! Doel: targets vieren Heeft iemand de targets gehaald? Dan krijgen jullie een mooi evenement! Veel bedrijven geven hun salesmensen wanneer ze beter presteren, een incentive cadeau. Is uw doelstelling om personeel nog harder te laten werken? Dan verzeker ik u dat dit werkt! Kies bijvoorbeeld om uw beste twee of vier salesmensen een bijzonder event te geven. Of werk in gradaties, iets minder omzet zorgt toch voor een mooie beloning. Dit doet u bijvoorbeeld voor het hele bedrijf: schrijven we mooie, zwarte cijfers dan gaan we naar het buitenland!

7 Doel: blijf binnen het budget Is uw doelstelling om vooral binnen het budget te blijven? Bedenk dan van tevoren wat u daarvoor allemaal wilt doen. Een activiteit inclusief eten en drinken kost altijd meer dan alleen een activiteit met een drankje achteraf. Bedenk ook dat veel activiteiten worden aangeboden zonder btw en dat het eten en drinken inclusief btw is. Hier worden nog wel eens misrekeningen mee gemaakt. Wat het makkelijkste is? Gewoon een budget exclusief btw berekenen zodat u altijd goed uitkomt en niet voor verrassingen komt te staan. Tip Niet alles hoeft gekker, leuker en origineler Is uw doelstelling om het steeds gekker, leuker en origineler te doen? We horen het dagelijks, maar denk wel altijd vanuit haalbaarheid en veiligheid, voordat u een evenement organiseert dat letterlijk en figuurlijk in het water valt. Uw collega s blijken toch helemaal niet zo sportief, terwijl u bedacht had te gaan down-hillen of quad rijden. Of u heeft besloten om naar een workshop glas graveren te gaan, terwijl er alleen maar mannelijke collega s mee gaan van 25 jaar. Bedenk dus van tevoren dat wanneer het steeds gekker moet, het wél blijft aansluiten bij uw doelgroep!

8 Bedrijfsuitje met meerwaarde. Teambuilding kan prima inhouden dat je het leerzame met het aangename combineert. De resultaten zullen verrassend zijn! Maak van uw bedrijfsuitje geen kostenpost maar een investering. - Erik Kroon

9 Wie gaan er mee? Bedenk goed wie er mee gaan en pas uw event aan!

10 Wie gaan er mee? Elk jaar organiseert uw bedrijf een bedrijfsuitje. Misschien bent u dit jaar wel de gelukkige en heeft u de nodige tips nodig voor een geslaagd event. Ik kan me goed voorstellen dat u niet wilt falen en dat u er alles aan doet om een geslaagd bedrijfsuitje te organiseren. Maar waar begint u met het organiseren van een geslaagd bedrijfsuitje? Na het bepalen van uw doelen, is het verstandig om na te denken wie u precies mee gaat vragen. Om hiervoor een goede keuze te maken heb ik een aantal tips voor u. Succes! Inclusief partners? Gaan de partners van uw collega s ook mee? Houd dan ook rekening met hen; laat de activiteiten aansluiten. Veel mannen in uw bedrijf? Ga dan niet alleen stoere, gemotoriseerde activiteiten ondernemen. Probeer een mix te vinden, zodat ook de partners een leuke middag hebben. Realiseer u, dat als partners meegaan met het bedrijfsuitje, uw collega s zich minder uitbundig gedragen. Soms kan het juist heel fijn zijn, maar soms levert het ook een mindere sfeer op. Daarnaast wordt er, als de partner aanwezig is, minder gedronken. Dat scheelt op de drankrekening. Een ander voordeel is natuurlijk dat u op deze manier partners betrekt bij uw bedrijf: een informele manier van ontmoeten en de goodwill vergroten vanuit de partner voor het bedrijf.

11 Fulltimers en parttimers? Bedenk goed of u zowel de fulltimers, parttimers of oudgedienden mee wenst op het bedrijfsuitje? Voordeel is; de band onderling verbetert en u werkt aan de toekomst door de parttimer (toekomstig fulltimer) mee te nemen op het bedrijfsuitje. Houd wel rekening met de activiteiten die u gaat ondernemen. Bijvoorbeeld; wilt u iets gemotoriseerd ondernemen? Realiseer dan dat een minderjarige hier niet aan mee kan doen. Dat zou toch jammer zijn. Daarnaast bent u tijdens het bedrijfsuitje verantwoordelijk voor uw personeel, ook voor de parttimer. Bedenk dus goed dat een minderjarige geen alcohol mag drinken. Oud-werknemers die al met pensioen zijn uitnodigen, terwijl u een actief uitje wilt hebben? Bied ze dan de mogelijkheid om alleen langs te komen tijdens het avondprogramma. Of geef ze de mogelijkheid voor een activiteit die bij hen past. Oh ja! Weet u wat de meest vergeten doelgroep is tijdens een bedrijfsuitje? De schoonmaakster Kinderen mee? Een bedrijfsuitje organiseren voor het hele gezin, dus inclusief partners en kinderen? Een sportdag of activiteitendag voor jong en oud wordt altijd gewaardeerd. Stel voor de kinderen eens een kinderprogramma op. Knutselen, schminken, ballonnen, popcorn en een springkussen zijn ingrediënten voor een topmiddag voor de kinderen. Meer pubers aanwezig? Ga dan voor stoere activiteiten als krat stapelen of Segway rijden. Voor volwassenen biedt u dan activiteiten aan rondom een locatie. Op instuif; zo kunnen ze zelf bepalen waar ze aanwezig zijn en daardoor ook nog hun kinderen tussendoor bezoeken. Sommige bedrijven gaan als uitje naar het pretpark. Maar bedenk goed; dit wordt meestal gezien als een vrijkaartje voor het gezin en het samen gevoel verdwijnt. Dat zou jammer zijn!

12 Wie gaan er mee?! Pas uw activiteiten aan op de deelnemers. Zo voorkomt u teleurstellingen. Bedenk goed; wie gaat er mee en wat past bij hen? Meest vergeten groep tijdens een bedrijfsuitje? De schoonmaakster... - Erik Kroon

13 Welke activiteiten passen er bij de deelnemers en het doel? Zoveel mensen, zoveel wensen. Zorg voor aansluiting!

14 Welke activiteiten passen er bij de deelnemers en het doel? Zoveel mensen, zoveel wensen. Iedereen is verschillend. Toch wordt er elk jaar een geslaagd bedrijfsuitje verwacht dat iedereen leuk vindt. Een onmogelijke opgave, zult u wellicht denken. Toch is het met onderstaande tips mogelijk. Organiseert u al 15 jaar hetzelfde? En zijn er ieder jaar minder deelnemers? Dan is het écht tijd voor iets anders. Realiseer dat u zo de aansluiting mist met de nieuwkomers. Nieuwe collega s zijn veelal jong en hebben een heel andere dagbesteding dan een oudere binnen uw organisatie. Begin dus met oude schoenen weg te gooien en creëer een compleet nieuwe opzet. Wees niet bang dat het niet slaagt; zoals vroeger zal het in ieder geval nooit meer worden. Activiteiten voor diverse leeftijden Heeft u een leeftijdsverschil binnen uw organisatie? Is de ene medewerker 16 jaar en de andere 65 jaar? Houd dan ook rekening met de activiteiten die deze doelgroepen wensen. Zo is het raadzaam om, wanneer u een bedrijfsfeest heeft van 100 personen, een programma op te stellen in twee of drie categorieën. Denk bijvoorbeeld aan sportief, recreatief of extreme. Op deze manier spreekt u iedereen aan, maar kan toch een ieder zelf bepalen waar hij of zij zich thuis voelt. Het grootste voordeel is dat u op deze manier een hogere opkomst mag verwachten.

15 Welke activiteiten passen dan onder die drie categorieën? Bij recreatief kun je denken aan boswandelingen met een boswachter, een workshop schapen drijven, een percussie workshop of een valkenieren show. Bij een sportief programma organiseert u bijvoorbeeld een zeskamp, een mountainbiketocht of een clinic handboogschieten. Bij extreme passen droppingen, quad rijden, kleiduiven schieten, tokkelen in het klimbos of een stormbaan. Bestaat uw bedrijf vooral uit jongeren tot en met 25 jaar? Kies dan voor een survival programma; quad rijden, klimmen tokkelen en mountainbiken. Of kies voor een evenemententerrein waar ze volop aan de slag kunnen met fun- en teamopdrachten. Voor een bedrijfsfeest in de avond kiest u voor een bekende en populaire TV-spelshow met eventueel een artiest of DJ als afsluiter. Wat ook gaaf is voor deze doelgroep is een avonddropping of Night Challenge. Avondactiviteiten voegen extra beleving toe aan een evenement, zeker met bijvoorbeeld een kampvuur. Activiteiten voor familie en partners Organiseert u dit jaar een feest waarbij ook de partners zijn uitgenodigd? Dan is het verstandig om geen teambuildingsopdrachten op te nemen in het programma. Kies voor fun en beleving. En houd er rekening mee, dat als uw twee of meer programma s maakt, partners vaak bij elkaar willen blijven. En heel uitbundige, aparte activiteiten zouden wel eens de plank kunnen misslaan. Een partner zal niet heel snel iets geks gaan doen tegenover vreemde mensen. Zo zou het bedrijfsuitje wel eens in het water kunnen vallen. Een familiedag is een mooie manier om uw bedrijf aan het hele gezin te laten zien. Veel bedrijven organiseren zo n dag voor het personeel, inclusief partner en kinderen. Heel verstandig, zo vergroot u de betrokkenheid als werkgever naar iedereen binnen het gezin. Op zo n dag kies je daarom ook voor allerlei diverse instuifactiviteiten. Zorg voor variatie: springkussens, T-shirt schilderen, pannatoernoei, levend tafelvoetbal, Segway rijden, boogschieten en volleybal zijn altijd leuke activiteiten. Bedenk goed bij opblaasattracties dat voldoende stroompunten op uw locatie aanwezig moeten zijn!

16 Activiteiten als beloning voor uw sales-medewerkers Hebt u voor uw salesmedewerkers een beloningssysteem? Dan is het raadzaam om ze eens te belonen in de vorm van een incentive, in plaats van alleen maar geld. Geld vergeet je makkelijk, terwijl een reisje naar het buiten- of binnenland een blijvende herinnering blijft. Op elke verjaardag praten uw salesmedewerkers erover; een goede manier om aan uw naam te werken. Wat is nou een populaire buitenlandse trip? Weekendjes Barcelona doen het altijd goed, zeker in combinatie met een voetbalwedstrijd. Ook een ski-oord bezoeken in Lech blijft een hit. Iets te uitbundig voor u? Beloon ze dan met uitstapjes in Nederland. Uiteraard is het dan niet steengrillen en bowlen, maar stoere activiteiten zoals quad rijden, klimmen of klassieke Mini s rijden. Activiteiten om uw relaties en partners te bedanken Het is goed om relaties en partners te bedanken voor hun inzet. Pak dit dan goed aan; ga niet een rondje klootschieten of een avond kaasfonduen. Kies juist voor iets exclusiefs; een golftoernooi of een klassieke rally. Bedenk van tevoren goed hoe oud deze relaties zijn en wat de man/vrouw verhouding is en pas daar uw activiteitenkeuze op aan. Zo past de activiteit altijd bij de doelgroep!

17 Relatiedag organiseren? Uw relaties eens uitnodigen bij uw bedrijf of een compleet verzorgde dag organiseren? Zorg voor verrassing. Laat zien dat u uw relaties waardeert! Organiseert u dit jaar een event waarbij ook de partners zijn uitgenodigd? Ga dan voor fun! - Erik Kroon

18 Wat doe ik als organisator tijdens het bedrijfsuitje? Hoe geniet u zelf ook van de dag?

19 Wat doe ik als organisator tijdens het bedrijfsuitje? U heeft een bedrijfsuitje georganiseerd! En dan is het zover; u bent als organisator verantwoordelijk en wil dat iedereen tevreden terugkijkt op het leukste uitje ooit. Maar waar moet u op letten, tijdens de dag? Graag geef ik tips waardoor u zelf ook met een gerust hart en zorgeloos kunt genieten van het dagje uit! Zorg dat alles vooraf geregeld is! Bezoek altijd vooraf de locatie en het bedrijf dat uw bedrijfsuitje verzorgd. Zo vormt u een beeld waar de dag zich afspeelt en ook waar u tijdens het bedrijfsuitje uw ideeën en vragen kan doornemen met de locatie. Zet vervolgens alle afspraken die u tijdens het voortraject maakt hebt zwart op wit, en laat het door beide partijen bevestigen. Zorg er daarnaast ook voor dat de betalingen van tevoren zijn geregeld. Bespreek ook met het bedrijf dat uw bedrijfsuitje regelt, wat er van uzelf wordt verwacht op de dag. Soms gebeurt het dat u zelf nog veel dingen moet regelen en dat het bedrijf waar u zaken mee doet alleen maar zorgt voor de verhuur van de materialen. Vraag daarom hoe de begeleiding is geregeld, hoe pechzaken worden verholpen en meer ongewone situaties. Zo bent u niet bezig met randvoorwaarden, maar geniet u optimaal van een rustige en een zorgeloze dag! Let op de touringcar Arriveert iedereen met een touringcar? Wees dan verstandig en ga zelf met eigen vervoer alvast naar de locatie. Dan hebt u alle tijd om even de locatie te checken en te kijken of alles perfect geregeld is.

20 Wees ongeveer drie kwartier eerder dan de eerste gasten. Zo kunt u nog bepaalde zaken aanpassen en versieringen, vlaggen of banners neerzetten. Regel natuurlijk ook iemand met wie u in de bus contact hebt; ook daar is alles dan prima geregeld. Let op eten/drinken Veel mensen kiezen ervoor om na het bedrijfsuitje nog een buffet te organiseren, of zelfs een knallende feestavond. Neem in ieder geval de horecasheet nog eens door met het barpersoneel. Check daar of alles omschreven staat wat wel en wat niet geschonken mag worden. Bekijk de zaalzetting, bekijk het buffet en check of het regelmatig wordt bijgevuld. Zo voorkomt u dat de catering roet in het eten gooit. Artiest of optreden? Komt er een artiest, goochelaar of DJ optreden? Zorg dan voor een goede ontvangt; bespreek zijn aanvangstijd, zorg voor een kleedruimte en neem het programma uitvoerig door. Zo ontstaan er geen misverstanden. Hetzelfde geldt bij een bandje; neem vooraf door wie voor het geluid zorgt. Is dat de band zelf, de locatie of u als organisator? Van tevoren goed afspreken voorkomt onduidelijkheden en kans op fouten. Als laatste; bespreek de gewenste eindtijd met de artiest en locatie! Blijf nuchter Natuurlijk, ook als organisator mag u genieten. Maar blijf nuchter; zo houdt u overzicht en kunt u blijven improviseren en de juiste, bewuste keuzes maken. Denk bijvoorbeeld aan een DJ die langer moet draaien. Ook bent u als organisator verantwoordelijkheid voor de staat van uw collega s. En houd natuurlijk rekening met minderjarigen en hun drankgebruik Vergeet nooit na het evenement de horecabon af te tekenen en te controleren. Wanneer u drankuitkoop heeft zal dit niet aan de orde zijn natuurlijk. Ga altijd als laatste weg en neem alle achtergebleven kledingstukken, paraplu s, tassen en zonnebrillen mee naar uw bedrijf.

21 Bent u de organisator? Natuurlijk moet er een hoop geregeld worden, u wilt vanzelfsprekend dat het event slaagt. Maar vergeet niet te genieten. Dat kan, met de juiste voorbereiding! Natuurlijk, ook als organisator mag u genieten - Erik Kroon

22 Kies voor een veilig en betrouwbaar bedrijfsuitje! Niet iedereen denkt erover na wat er mis kan gaan tijdens een bedrijfsuitje. Dat begrijp ik natuurlijk wel; u zoekt immers eerst naar leuke activiteiten. Het liefste belevenissen die u nog nooit eerder hebt gedaan. Daarna bekijkt u pas de voorwaarden. Maar, we weten allemaal nog wel het vlotdrama waarbij medewerksters van Kruidvat om het leven zijn gekomen. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Daarom is het zo belangrijk om zaken te doen met een betrouwbare en veilige leverancier! Waar moet u op letten: Verzekeringen Uw bedrijfsuitje kunt u goed verzekeren, ook tegen ongevallen. Maar het is in eerste instantie veel verstandiger om het bedrijf dat uw uitje verzorgd te vragen hoe zij verzekerd zijn! Vraag gerust naar de aansprakelijkheidsverzekering en uiteraard de dekking. Schroom niet om kritisch te zijn! Een brancheverzekering voor de bedrijfsuitjesbranche. Wel eens van gehoord? Er zijn een aantal van zulke organisaties, waar de VeBon de grootste is. Zij hebben als eis dat al hun leden TÜV gecertifieerd zijn, waardoor u verzekerd bent van een veilig uitje. Uiteraard doet elke deelnemer nog steeds op eigen risico mee. Het is natuurlijk niet zo dat als een collega de instructies niet goed opvolgt en zonder klimgordel gaat klimmen, de organisatie aansprakelijk gesteld kan worden. Oftewel; een certificaat is alleen maar om aan te tonen dat u zaken doet met een veilig bedrijf. Ze houden nog steeds niet uw hand vast tijdens een bedrijfsuitje.

23 Eigen verantwoordelijkheid Als bedrijf bent u verantwoordelijk voor uw personeel. Besluit u om een survivalmiddag te beleven, maar is de gemiddelde leeftijd van uw collega s 55 jaar? Dan moet u rekening houden dat de rechter, als er een ernstig ongeluk gebeurt, uw bedrijf aansprakelijk stelt voor eventuele schade. Het bedrijf dat organiseert is verantwoordelijk voor de aangeboden materialen, u bent verantwoordelijk voor de geestelijke of lichamelijke conditie van de deelnemers. Schat dus zelf in of de gekozen activiteit wel haalbaar is voor uw personeel! Materialen Uiteraard moet het bedrijf dat het uitje voor u organiseert goede en betrouwbare materialen leveren. Wanneer het materiaal van het outdoor bedrijf van slechte kwaliteit is en er gebeurd iets met uw collega, dan kunt u het bedrijf aansprakelijk stellen. Zorg er dan wel voor dat u van tevoren heeft gecheckt of zij een aansprakelijkheidsverzekering hebben. Gemotoriseerde activiteit Een gemotoriseerde activiteit? Vooraf moet u dan een deelnameformulier ondertekenen. Zo n formulier is niet rechtsgeldig, maar geeft wel aan dat u de instructies hebt gehoord en moet opvolgen. Wanneer een deelnemer dus anders te werk gaat dan voorgedaan door de instructeur en daarna een ongeluk krijgt, zal naar dit formulier worden verwezen. Wanneer u geen deelnameformulier heeft ondertekend en er gebeurt iets, dan staat het organiserende bedrijf minder sterk. Daarom is het verstandig om te vragen aan het bedrijf of zij iedereen zo n formulier laten ondertekenen.

24 Ga op onderzoek uit! Zoek op internet naar eerdere ervaringen met het organiserende bedrijf! Lees vooral recensies van het bedrijf. Als bedrijven deze niet online hebben staan, vraag dan gerust naar een aantal referenties. Vraag aan deze referenties hoe het zit met de begeleiding, materiaal en de veiligheid. Het beste is om het desbetreffende bedrijf van te voren te bezoeken zodat u direct een beeld heeft bij het bedrijf. Meest voorkomende letsels Als laatste de activiteiten waar de meeste letselgevallen uit voort komen: bugster rijden, quad rijden, klimmen en een zeskamp. Bij de laatste twee activiteiten is de oorzaak vaak dat deelnemers een sportieve activiteit doen, maar niet of nauwelijks sportief zijn. Een blessure is dan snel opgelopen! De eerste twee zijn gemotoriseerde activiteiten, waarbij het vaak aankomt op overtreffende trap. Oftewel; steeds iets meer durven en steeds verder gaan waardoor een ongeluk zomaar gebeurd kan zijn. Geef daarom altijd bij de leverancier aan wat uw doelgroep is en of deze activiteit dan een juiste keuze is.

25 Veiligheid is altijd nummer 1! Vraag gerust bij uw leverancier naar de aansprakelijkheidsverzek ering en uiteraard de dekking. Schroom niet om kritisch te zijn! Veiligheid heeft alle prioriteit. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Kies daarom een betrouwbare en veilige leverancier! - Erik Kroon

26 Nawoord Ik hoop dat u een aantal nuttige tips heeft gevonden in mijn ebook en deze tips ervoor gaan zorgen dat uw volgende evenement onvergetelijk wordt! Heeft u op-, of aanmerkingen? Ik waardeer het altijd als u mij een mailtje stuurt met uw feedback. Dat kan naar erik.kroon@bedrijfsfeest.nl. Is dit ebook ook van grote waarde voor een vriend of collega van u? Stuur het gerust door! Veel succes en graag tot ziens bij een van onze evenementen. Met vriendelijke groet, Erik Kroon Eigenaar SOS Events BV MEER INFORMATIE EN TIPS? Bel of mail SOS Events! & sos@bedrijfsfeest.nl We helpen je graag met het organiseren van een geslaagd en onvergetelijk bedrijfsuitje! Neem contact op!

E BOOK HOE ORGANISEER IK EEN SUCCESVOLLE. o.a. aandachtspunten hoe BENADER JE JE GASTEN? WAT DOE JE WEL EN WAT DOE JE NIET?

E BOOK HOE ORGANISEER IK EEN SUCCESVOLLE. o.a. aandachtspunten hoe BENADER JE JE GASTEN? WAT DOE JE WEL EN WAT DOE JE NIET? E BOOK Vol met handige, onmisbare tips om uw relatiedag te laten slagen! HOE ORGANISEER IK EEN SUCCESVOLLE o.a. aandachtspunten hoe BENADER JE JE GASTEN? WAT DOE JE WEL EN WAT DOE JE NIET? BEDRIJFSFEEST.NL

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Vrienden & Relaties

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Vrienden & Relaties MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Vrienden & Relaties s Avonds en in het weekend zit ik vaak alleen thuis. Ik bel dan wel eens met mijn vrienden, maar ze bellen me nooit terug. Ik heb verkering,

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

Feedback. in hapklare brokken

Feedback. in hapklare brokken Feedback in hapklare brokken Jan van Baardewijk Zorgteamtrainer Op zorgteamtraining.nl is de meest recente versie van feedback gratis beschikbaar. Mocht je willen weten of je de meest recente versie hebt,

Nadere informatie

Bedrijfsfeest organiseren? 10 stappen voor een gegarandeerd succes!

Bedrijfsfeest organiseren? 10 stappen voor een gegarandeerd succes! www.wilgenweard.nl Bedrijfsfeest organiseren? 10 stappen voor een gegarandeerd succes! Ben jij dit jaar verantwoordelijk voor een bedrijfsfeest of personeelsfeest voor jouw organisatie? Met dit stappenplan

Nadere informatie

Hoe haal ik het optimale uit onze corporate familiedag? 10 tips voor een onvergetelijk event op eigen bedrijfslocatie

Hoe haal ik het optimale uit onze corporate familiedag? 10 tips voor een onvergetelijk event op eigen bedrijfslocatie Hoe haal ik het optimale uit onze corporate familiedag? 10 tips voor een onvergetelijk event op eigen bedrijfslocatie Een bedrijfsfeest organiseren waarbij de complete familie uitgenodigd is? Yes, we zien

Nadere informatie

E BOOK HOE ORGANISEER IK EEN SUCCESVOLLE. o.a. aandachtspunten hoe BENADER JE JE GASTEN? WAT DOE JE WEL EN WAT DOE JE NIET?

E BOOK HOE ORGANISEER IK EEN SUCCESVOLLE. o.a. aandachtspunten hoe BENADER JE JE GASTEN? WAT DOE JE WEL EN WAT DOE JE NIET? E BOOK Vol met handige, onmisbare tips om uw relatiedag te laten slagen! HOE ORGANISEER IK EEN SUCCESVOLLE o.a. aandachtspunten hoe BENADER JE JE GASTEN? WAT DOE JE WEL EN WAT DOE JE NIET? BEDRIJFSFEEST.NL

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Portfolio: Praktijkervaring > Ervaringen Jaar 2

Portfolio: Praktijkervaring > Ervaringen Jaar 2 Portfolio: Praktijkervaring > Ervaringen Jaar 2 Visrestaurant De Viskêête Tijdsperiode: 2006 tot heden Locatie: Havendijk 36, 4401 NS Yerseke Website: www.pietvanoost.nl Competenties: Stressbestendigheid,

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling.

Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling. Leerzaam, leuk, nieuwe contacten opgedaan, nieuwe ideeën. Het open Space concept is geweldig. Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling. Ontspannen maar

Nadere informatie

HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER

HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER Steunpunt Mantelzorg Nieuwegein HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER Steunpunt Mantelzorg Nieuwegein Zorgen voor een ander, dan doe je gewoon.. Maar soms is een beetje hulp en steun meer dan welkom! In Nieuwegein

Nadere informatie

Voor een magische familiedag of een spetterend feest

Voor een magische familiedag of een spetterend feest Voor een magische familiedag of een spetterend feest Welkom in Attractiepark Toverland U heeft vast wel eens met vrienden of familie Toverland bezocht. Maar wist u al dat Toverland ook diverse aantrekkelijke

Nadere informatie

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014 LERAREN HANDBOEK 1e Editie, 2014 1. Je eerste Workshop Om te beginnen In dit Leraren Handboek vind je een paar tips en tricks die je kunnen helpen bij het voorbereiden van je workshop. Als je nog nooit

Nadere informatie

Timemanagement Kerngebieden onderscheiden

Timemanagement Kerngebieden onderscheiden Timemanagement Als manager heb je veel verschillende werkzaamheden: je geeft leiding aan je medewerkers, maar je hebt ook je eigen taken. Je hebt met je medewerkers te maken, met andere collega s en afdelingen

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

CP9. In gesprek over de toekomst

CP9. In gesprek over de toekomst CP9 In gesprek over de toekomst Na het voortgezet onderwijs kiest uw kind welk vak hij wil gaan leren en welke opleiding hij wil gaan volgen. Hij maakt een beroepskeuze. Een decaan of studiebegeleider

Nadere informatie

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress Verantwoordelijkheid ontwikkelen Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress 1 Inhoud Inleiding 3 A Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf 4 - Goede afspraken maken - Stel

Nadere informatie

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN Blijf kalm; Verzeker je ervan dat je de juiste persoon aan de lijn hebt; Zeg duidelijk wie je bent en wat je functie is; Leg uit waarom je belt; Geef duidelijke en nauwkeurige informatie en vertel hoe

Nadere informatie

Jobbersguide - 2015. Jobbersguide 2015 0

Jobbersguide - 2015. Jobbersguide 2015 0 Jobbersguide - 2015 Jobbersguide 2015 0 Introductie Jobbersguide Om ervoor te zorgen dat jij als Jobber succesvol aan de slag kan en niet tegen verrassingen aanloopt hebben wij deze Jobbersguide gemaakt.

Nadere informatie

geweldig efficiënte tips voor werk en thuis! Marieke Anthonisse 2011 www.efficiencyfactor.nl https://twitter.com/trainencoachen

geweldig efficiënte tips voor werk en thuis! Marieke Anthonisse 2011 www.efficiencyfactor.nl https://twitter.com/trainencoachen 27 geweldig efficiënte tips voor werk en thuis! Inhoudsopgave Time Management 3 Email Management 3 Werkplekorganisatie 3 Gewoontevorming 4 Teambuilding 4 Gezinnen met kinderen 5 Administratie en Financiën

Nadere informatie

Een filmpje kijken en reflecterend bespreken. Film 2:50 min op youtube: Asking Strangers For Food! (Social Experiment)

Een filmpje kijken en reflecterend bespreken. Film 2:50 min op youtube: Asking Strangers For Food! (Social Experiment) 1 KARAKTER DOELSTELLING Kiezen voor Dienstbaarheid Dienstbaarheid: Onvoorwaardelijke inzet voor de medemens. Met Karakter educatie leer je de jonge mensen om oprechte en rechtvaardige keuzes te maken.

Nadere informatie

17 valkuilen die je moet vermijden bij telefonische acquisitie

17 valkuilen die je moet vermijden bij telefonische acquisitie Beste lezer, Fijn dat je de moeite hebt genomen om dit e-book te downloaden, met daarin 17 valkuilen die je moet vermijden bij telefonische acquisitie. Veel ondernemers worstelen met het maken van kwaliteitsafspraken

Nadere informatie

Beurstips 3. Standbemanning

Beurstips 3. Standbemanning Beurstips 3 Standbemanning 2 NL EXPO, laat zien wie U bent! Hollandse nuchterheid & creativiteit in combinatie met jarenlange ervaring in presentatieoplossingen. Met een frisse blik helpen wij u uw bedrijf

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

Het hoe en waarom van Personeelsgesprekken

Het hoe en waarom van Personeelsgesprekken Het hoe en waarom van Personeelsgesprekken Personeelsgesprekken Het personeelsgesprek (ook wel functioneringsgesprek) is een belangrijk instrument dat ingezet kan worden voor een heldere arbeidsverhouding

Nadere informatie

TRAFFIC CONTROL. Driving Safe & Driving Fun

TRAFFIC CONTROL. Driving Safe & Driving Fun Driving Safe & Driving Fun TRAFFIC CONTROL Driving Safe & Driving Fun cadeautip avontuur beleving teamuitje relatiedag incentive evenement een jongensdroom komt uit een garantie voor beleving Driving Safe

Nadere informatie

Draaiboek voorbereiding uitje met onze bewoners/doelgroep Stap 1 Begin met inventariseren Maak een omschrijving van de doelgroep. Om welke doelgroep gaat het, hoeveel mensen, hebben ze bijzondere (medische)

Nadere informatie

2: vergaderen VASTE VOORZITTER EN NOTULIST

2: vergaderen VASTE VOORZITTER EN NOTULIST 2: vergaderen Als je lid bent van een studentenraad, vergader je vaak. Je hebt vergaderen met de studentenraad, maar ook vergaderingen met het College van Bestuur en de Ondernemingsraad (OR). Gemiddeld

Nadere informatie

WAARDE VAN ADVIES - 2013 DE WAARDE VAN ADVIES VAN INTERMEDIAIRS. Avéro Achmea P13628

WAARDE VAN ADVIES - 2013 DE WAARDE VAN ADVIES VAN INTERMEDIAIRS. Avéro Achmea P13628 WAARDE VAN ADVIES - 2013 DE WAARDE VAN ADVIES VAN INTERMEDIAIRS P13628 INHOUDSOPGAVE KARAKTERISTIEKEN CONCLUSIE WAARDE VAN ADVIES KARAKTERISTIEKEN ONDERZOEKSOPZET CONCLUSIE CONCLUSIES DE WAARDE VAN ADVIES

Nadere informatie

ZORGELOOS OP UITJE, VOOR OUDERS EN BEGELEIDING VAN AUTISTISCHE KINDEREN

ZORGELOOS OP UITJE, VOOR OUDERS EN BEGELEIDING VAN AUTISTISCHE KINDEREN ZORGELOOS OP UITJE, VOOR OUDERS EN BEGELEIDING VAN AUTISTISCHE KINDEREN Inhoud: - Zorgeloos op uitje -Wat is autisme? - Wat houd een uitje precies in? - 15 TIPS om uw uitje tot een succes te maken Marinka

Nadere informatie

HET KLOKHUIS ZOEKT ONTWERPERS

HET KLOKHUIS ZOEKT ONTWERPERS HET KLOKHUIS ZOEKT ONTWERPERS Lesbrief Naam Groep Naam ontwerpteam Iedereen aan tafel Bij jullie thuis staat vast een tafel in de woon- of eetkamer. Ook hebben jullie vast stoelen, bestek en servies. Allemaal

Nadere informatie

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK!

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! In dit E-book leer je hoe je door het inzetten van je eigen netwerk je bedrijf kan laten groeien. WAAROM DIT E-BOOK? Veel ondernemers beginnen

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

ALCOHOL EN OPVOEDING UW KIND OP HET VOORTGEZET ONDERWIJS DE GEZONDE SCHOOL EN GENOTMIDDELEN. Folder Alcohol en opvoeding.indd 1 27-07-2011 13:42:29

ALCOHOL EN OPVOEDING UW KIND OP HET VOORTGEZET ONDERWIJS DE GEZONDE SCHOOL EN GENOTMIDDELEN. Folder Alcohol en opvoeding.indd 1 27-07-2011 13:42:29 ALCOHOL EN OPVOEDING UW KIND OP HET VOORTGEZET ONDERWIJS DE GEZONDE SCHOOL EN GENOTMIDDELEN Folder Alcohol en opvoeding.indd 1 27-07-2011 13:42:29 ALCOHOL EN OPVOEDING Als kinderen naar het voortgezet

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële uitingen. Als startend ondernemer is alles nieuw. De boekhouding,

Nadere informatie

Beurstraining Starting Smart Together

Beurstraining Starting Smart Together Beurstraining Starting Smart Together Essent ia l Toget her Ivar van Asten Ondernemerscoach Organisator en inspirator Spreker en dagvoorzitter Teamontwikkelaar Ervaringsgerichte trainer Legger van verbindingen

Nadere informatie

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN Gratis PDF Beschikbaar gesteld door vlewa.nl Geschreven door Bram van Leeuwen Versie 1.0 INTRODUCTIE Welkom bij deze gratis PDF! In dit PDF

Nadere informatie

STARTERSGIDS VOOR ONLINE DATEN

STARTERSGIDS VOOR ONLINE DATEN STARTERSGIDS VOOR ONLINE DATEN Eerste hulp bij Online daten Je hebt de stap gezet om te gaan online daten, spannend! Het lijkt allemaal erg simpel. En dat is het ook! Met een klein beetje hulp heb jij

Nadere informatie

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl 13 Acquisitietips AngelCoaching Coaching en training voor de creatieve sector Tip 1 Wat voor product/dienst ga je aanbieden? Maak een keuze, niemand kan alles! Tip 1 Veel ondernemers zijn gezegend met

Nadere informatie

Operator Handleiding DateLive.nl

Operator Handleiding DateLive.nl Operator Handleiding DateLive.nl Op DateLive.nl zal je erotische berichten beantwoorden op een bericht- per- bericht basis. Je krijgt een nieuw bericht van een klant te zien met de bijbehorende profiel

Nadere informatie

1. Nooit in orde! Wat moeten wij met u nu aanvangen? Wat moeten wij met u nu doen? Gade gij nu nooit eens luisteren? Ge zijt echt niet te doen!

1. Nooit in orde! Wat moeten wij met u nu aanvangen? Wat moeten wij met u nu doen? Gade gij nu nooit eens luisteren? Ge zijt echt niet te doen! 1. Nooit in orde! Wat moeten wij met u nu aanvangen? Wat moeten wij met u nu doen? Gade gij nu nooit eens luisteren? Ge zijt echt niet te doen! Ge zijt nooit in orde! Ge zijt altijd te laat! Ge zijt nooit

Nadere informatie

Adverteren op one2xs

Adverteren op one2xs Adverteren op one2xs GPT advertenties die wél rendabel zijn. Laat u overtuigen door de vele mogelijkheden die one2xs u biedt. www.one2xs.com 28-11-2008 Adverteren op one2xs. Waarom? Enorm brede doelgroep

Nadere informatie

Explorers. Begeleiding. Explorerraad

Explorers. Begeleiding. Explorerraad Explorers De oudste leden van de Graaf Ottogroep zijn lid van het speltak Explorers. Explorers zijn zelfstandige, creatieve, gezellige en nieuwsgierige jongeren die niet bang zijn iets vreemds uit te proberen.

Nadere informatie

Draaiboek voorbereiding leuke dag met bewoners/doelgroep op onze locatie Stap 1 Begin met inventariseren Maak een omschrijving van de doelgroep. Om welke doelgroep gaat het, hoeveel mensen, hebben ze bijzondere

Nadere informatie

Bruidsfotografie 2015

Bruidsfotografie 2015 PrijsBROCHURE Bruidsfotografie 2015 Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away. - Hilary Cooper - Die ademloze momenten, de momenten vol liefde

Nadere informatie

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind MEE Nederland Raad en daad voor iedereen met een beperking Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Inhoudsopgave

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Eerste overleg, 22 oktober 2014. Welkom

Eerste overleg, 22 oktober 2014. Welkom Eerste overleg, 22 oktober 2014 Welkom Introductie Uit welke personen bestaat het feestweek comité? Hans Wind, Alex Mollema, Esther Ottens, Luit Oomkes, Paul Witkamp Doel van deze avond? Toelichting geven

Nadere informatie

UITKOMSTEN EVALUATIE TESTREIS LEEUWARDEN 10 OKTOBER 2009

UITKOMSTEN EVALUATIE TESTREIS LEEUWARDEN 10 OKTOBER 2009 UITKOMSTEN EVALUATIE TESTREIS LEEUWARDEN 10 OKTOBER 2009 ingevuld door 18 van de 26 deelnemers deelnemers waren heel divers eb varieerden in leeftijd van 13 t/m 23 jaar oud Welk cijfer geef je de training?

Nadere informatie

Opdracht U bekijkt uw leven tot nu toe en denkt na over wat u allemaal heeft meegemaakt.

Opdracht U bekijkt uw leven tot nu toe en denkt na over wat u allemaal heeft meegemaakt. Uw levensweg U bekijkt uw leven tot nu toe en denkt na over wat u allemaal heeft meegemaakt. a Kijk naar de levensweg. Waar bent u nu? Wat bent u op uw weg tegengekomen? Mist u nog iets op de tekening?

Nadere informatie

Graag willen wij u nogmaals feliciteren met het behalen van de award Zilver bij de verkiezingen van de Beste Teamattractie van het Jaar 2014.

Graag willen wij u nogmaals feliciteren met het behalen van de award Zilver bij de verkiezingen van de Beste Teamattractie van het Jaar 2014. Noordwijk-Events / SPEV T.a.v. Marco Mens Postbus 193 2210 AD Noordwijkerhout Uw ref. BMG/MA15/A02 Onze ref. Datum 22-04-2015 Betreft Juryrapport verkiezingen MEETINGS AWARDS Geachte heer Mens, Graag willen

Nadere informatie

- Heeft u een draaiboek? Houd u daar dan ook aan. - Goede en juiste opnamen maken de montage eenvoudiger

- Heeft u een draaiboek? Houd u daar dan ook aan. - Goede en juiste opnamen maken de montage eenvoudiger De methodiek Enkele algemene tips vooraf: - Heeft u een draaiboek? Houd u daar dan ook aan - Goede en juiste opnamen maken de montage eenvoudiger - Heb ik voldoende opnamen? Maar ook niet te veel! - Beoordeel

Nadere informatie

Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in

Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in LINDA AMMERLAAN KINDERVOEDINGSCOACH Inleiding Wie ben ik? Als moeder van 2 kinderen weet ik hoe lastig het is om in deze tijd je kinderen gezond te laten opgroeien.

Nadere informatie

Nieuwsbrief Januari 2011

Nieuwsbrief Januari 2011 Nieuwsbrief Januari 2011 Eerste nieuwsbrief 2011 Het jaar 2010 is een jaar geweest waarin hard is gewerkt en ook weer veel is gebeurd. Een mens kan veel meer dan hij/zij denkt, als hij/zij vertrouwen heeft

Nadere informatie

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt.

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. UW MENING GEVEN spreken inleiding en doel Een mening is wat iemand denkt of vindt. U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. U leert ook uw mening geven. Uw mening geven

Nadere informatie

Achmea Personenschade: aangenaam!

Achmea Personenschade: aangenaam! Achmea Personenschade: aangenaam! INHOUD Achmea Personenschade: aangenaam! 3 Wat doen wij voor u? 4 Hoe doen wij dat? 5 Met wie krijgt u te maken? 7 Wat doet u? 9 Wat betalen wij? 10 Zoekt u extra hulp?

Nadere informatie

1. Brillenglazen zijn toch gewoon brillenglazen? Merk jij het verschil tussen een glas van Pearle, Hans Anders of een dure opticien? Waarom een hele hoop euro's betalen als het ook stukken goedkoper kan.

Nadere informatie

OPTIMALISEREN VAN GASTBELEVING

OPTIMALISEREN VAN GASTBELEVING OPTIMALISEREN VAN GASTBELEVING Wilfred van der Meer is oprichter en eigenaar van Klantexperience. Hij is 365 dagen per jaar, 24 uur per dag bezig met klantbeleving en gastvrijheid. Hoe maak je nu het verschil

Nadere informatie

15 GRATIS tips. om een geschikte domeinnnaam voor je website te kiezen

15 GRATIS tips. om een geschikte domeinnnaam voor je website te kiezen 15 GRATIS tips om een geschikte domeinnnaam voor je website te kiezen Om een website te maken heb je in ieder geval een domeinnaam nodig. Je domeinnaam is het internetadres van je website, de URL (Uniform

Nadere informatie

Inhoudstafel Luistermoment La J Kinderen Lees dit alvorens te beginnen... 2 Doel van de activiteit... 2 Overzicht... 2 Praktische voorbereiding...

Inhoudstafel Luistermoment La J Kinderen Lees dit alvorens te beginnen... 2 Doel van de activiteit... 2 Overzicht... 2 Praktische voorbereiding... Inhoudstafel Luistermoment La J Kinderen Lees dit alvorens te beginnen... 2 Doel van de activiteit... 2 Overzicht... 2 Praktische voorbereiding... 2 Voorbereiding... 2 Locatie... 2 Materiaal... 2 Veel

Nadere informatie

In 7 stappen naar een opgeruimd huis Hoe je op een makkelijke manier je opruimachterstanden inloopt

In 7 stappen naar een opgeruimd huis Hoe je op een makkelijke manier je opruimachterstanden inloopt In 7 stappen naar een opgeruimd huis Hoe je op een makkelijke manier je opruimachterstanden inloopt Ben jij zo iemand die actief is en veel interesses heeft en daardoor ook veel bezigheden en spullen heeft?

Nadere informatie

Dé 14 fundamentele stappen naar geluk

Dé 14 fundamentele stappen naar geluk Dé 14 fundamentele stappen naar geluk Van de Amerikaanse psycholoog Michael W. Fordyce 1. Wees actief en ondernemend. Gelukkige mensen halen meer uit het leven omdat ze er meer in stoppen. Blijf niet op

Nadere informatie

Het functioneringsgesprek

Het functioneringsgesprek Het functioneringsgesprek Gewoon betrokken Werknemer Het functioneringsgesprek Gewoon betrokken Inhoudsopgave Inleiding... 5 Wat is een functioneringsgesprek?... 7 Waarom is een functioneringsgesprek

Nadere informatie

De loopbaanchecklist

De loopbaanchecklist De loopbaanchecklist Met deze checklist ga je voor je zelf na hoe het gesteld is met de manier waarop je jouw loopbaan stuurt. Bij het beantwoorden van de vragen gaat het niet direct om andere banen, je

Nadere informatie

Sollicitatiebrief. De 10 Stappen. Op zoek naar werk? Wij maken jou sterk!

Sollicitatiebrief. De 10 Stappen. Op zoek naar werk? Wij maken jou sterk! Sollicitatiebrief De 10 Stappen Op zoek naar werk? Wij maken jou sterk! Sollicitatiebrief: De 10 Stappen! Dit stappenplan is bestemd voor iedereen die opzoek is naar een betaalde baan/stageplek en wil

Nadere informatie

Direct aan de slag met Baby- en kindergebaren

Direct aan de slag met Baby- en kindergebaren Direct aan de slag met Baby- en kindergebaren Inhoudsopgave Welkom Blz. 3 Wat zijn baby- en kindergebaren? Blz. 4 Voordat je begint Blz. 5 De eerste gebaren Blz. 6 & 7 Gebaren- tips Blz. 8 Veel gestelde

Nadere informatie

Hallo allemaal! Nieuwsbrief 7 maart seizoen 2014-2015! BELANGRIJK!!!!!!!!!

Hallo allemaal! Nieuwsbrief 7 maart seizoen 2014-2015! BELANGRIJK!!!!!!!!! Hallo allemaal! Nieuwsbrief 7 maart seizoen 2014-2015! BELANGRIJK!!!!!!!!! Hallo allemaal, het is weer tijd voor een nieuwsbrief! We zitten alweer in maart en zijn we in de tweede periode van dit seizoen

Nadere informatie

Vergelijk uw. overlijdensrisicoverzekering. Nieuw Voor leden en niet-leden

Vergelijk uw. overlijdensrisicoverzekering. Nieuw Voor leden en niet-leden Vergelijk uw overlijdensrisicoverzekering Echt onafhankelijk vergelijken en eenvoudig afsluiten! Vergelijk en bespaar tot honderden euro s premie per jaar! Nieuw Voor leden en niet-leden Bespaar tot honderden

Nadere informatie

Het feestje van Burgie, het aardvarken

Het feestje van Burgie, het aardvarken Het feestje van Burgie, het aardvarken Aardvarken Burgie is bijna jarig! Burgie heeft veel vrienden, allemaal dieren uit Burgers Zoo. De vrienden van Burgie komen bij elkaar. Ze bedenken een plan voor

Nadere informatie

e-tip Workshops/bijeenkomst organiseren

e-tip Workshops/bijeenkomst organiseren e-tip Workshops/bijeenkomst organiseren Een workshop organiseren? Veel werk, maar ook erg leuk! Hieronder vindt je wat tips en aandachtspunten die je vast en zeker van pas zullen komen. De lijst is natuurlijk

Nadere informatie

FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS. Yvette Paludanus

FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS. Yvette Paludanus FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS Yvette Paludanus 2 Dit boekje is tot stand gekomen dankzij de vragen en verhalen van medewerkers in de zorg. Wil je een exemplaar van dit boekje bestellen? Wil je begeleiding

Nadere informatie

beekbergen van zalige zondag tot aparte aandacht

beekbergen van zalige zondag tot aparte aandacht beekbergen van zalige zondag tot aparte aandacht Over OMA OMA beekbergen ondersteunt werkende ouders om de balans tussen de eisen van het privéleven en die van het werk te behouden of te herstellen. Bij

Nadere informatie

Quiz Welk type verkoper ben jij?

Quiz Welk type verkoper ben jij? Uitleg Lees iedere stelling door en noteer een cijfer van 1 tot 4 bij ieder antwoord. Een 1 betekent dat het antwoord jou het BESTE omschrijft, en een 4 dat het antwoord jou het SLECHTSTE omschrijft. Gebruik

Nadere informatie

RISICO = KANS X FINANCIEEL EFFECT Opdrachtenblad Categorie:

RISICO = KANS X FINANCIEEL EFFECT Opdrachtenblad Categorie: Opdrachten Opdracht 1 Wat zijn de voordelen van het verzekeren van je telefoon? Kan een verzekering ook nadelig zijn? Zou jij zelf je telefoon verzekeren? Waarom wel of waarom niet? Hoe bepaal je of je

Nadere informatie

Positief assertief, kiezen voor jezelf, betekent niet kiezen tegen de ander

Positief assertief, kiezen voor jezelf, betekent niet kiezen tegen de ander Workshop Positief assertief Positief assertief, kiezen voor jezelf, betekent niet kiezen tegen de ander Opkomen voor jezelf, is in de praktijk vaak lastiger dan het lijkt. Je wilt graag iedereen te vriend

Nadere informatie

360 feedback 3.1 M. Camp Opereren als lid van een team Omgaan met conflicten Omgaan met regels

360 feedback 3.1 M. Camp Opereren als lid van een team Omgaan met conflicten Omgaan met regels 360 feedback 3.1 Student: M. camp Studentnummer: 11099003 Klas: WDH31 Datum: 2-02-2014 Personen welke de formulieren hebben ingevuld: - M. Camp - Menno Lageweg - Ir. S.W.L. van Herk - D.J. Jager M. Camp

Nadere informatie

Verover Nijmegen. Uw evenement, onze uitdaging! Kijk ook op: www.carpe-diem.nl

Verover Nijmegen. Uw evenement, onze uitdaging! Kijk ook op: www.carpe-diem.nl Verover Nijmegen Uw evenement, onze uitdaging! Kijk ook op: www.carpe-diem.nl INTRODUCTIE Verover Nijmegen Maak kennis met de historie van de oudste stad van Nederland! Terug naar de tijden waarin verschillende

Nadere informatie

Meer succes met je website

Meer succes met je website Meer succes met je website Hoeveel geld heb jij geïnvesteerd in je website? Misschien wel honderden of duizenden euro s in de hoop nieuwe klanten te krijgen. Toch levert je website (bijna) niets op Herkenbaar?

Nadere informatie

Wees duidelijk tegen je klanten

Wees duidelijk tegen je klanten Ronald Dingerdis Wees duidelijk tegen je klanten 3 In onze training Klantgerichtheid en communicatie vroeg een cursist me onlangs of je tegen je klant kan zeggen dat hij extreem vervelend is. Dat hij onredelijk

Nadere informatie

Theatergroep Locals. www.tgthelocals.com. Lesbrief

Theatergroep Locals. www.tgthelocals.com. Lesbrief Theatergroep Locals www.tgthelocals.com Lesbrief 1. Over de voorstelling De vader van Polle is ooit met de noorderzon vertrokken. Daarom denkt ze dat haar vader ontdekkingsreiziger is en dat zijn schip

Nadere informatie

Frans de Hoyer GW Management. E-Mail Marketing (mysterye-mail) E-Mailnieuwsbrief Social media voor de Automotive. De wereld is veranderd

Frans de Hoyer GW Management. E-Mail Marketing (mysterye-mail) E-Mailnieuwsbrief Social media voor de Automotive. De wereld is veranderd Frans de Hoyer GW Management E-Mail Marketing (mysterye-mail) E-Mailnieuwsbrief Social media voor de Automotive De wereld is veranderd 1 We kopen online We plaatsen alles online 2 Dit onderdeel valt ineens

Nadere informatie

LEEFREGELS EN IK-BEN OPVATTINGEN HERKENNEN

LEEFREGELS EN IK-BEN OPVATTINGEN HERKENNEN In deze huiswerkopdracht wordt uitgelegd wat leefregels en ik-ben-opvattingen zijn en het belang ervan bij het doorbreken van gewoontepatronen. Een voorbeeld van Marjolijn illustreert hoe leefregels en

Nadere informatie

Maatschappelijke stage op het Trias 1. Verschil tussen maatschappelijke stage en beroepsoriënterende stage 2. Tips voor ouders 3

Maatschappelijke stage op het Trias 1. Verschil tussen maatschappelijke stage en beroepsoriënterende stage 2. Tips voor ouders 3 Inhoudsopgave Maatschappelijke stage op het Trias 1 Verschil tussen maatschappelijke stage en beroepsoriënterende stage 2 Tips voor ouders 3 Stageboekje (deze gebruiken de leerlingen) 4 Maatschappelijke

Nadere informatie

Kindervakantieweek THE STARS

Kindervakantieweek THE STARS Kindervakantieweek 20-22 juli 2015 THE STARS Hutten bouwen Dit jaar zijn onze hutten ook ons «decor» want wij zijn echte «Sterren» Pagina 2 Theater en Musical We leren acteren en muziek maken als echte

Nadere informatie

Lesmateriaal bij de voorstelling: Zwemmen Zonder Mouwen

Lesmateriaal bij de voorstelling: Zwemmen Zonder Mouwen Lesmateriaal bij de voorstelling: Zwemmen Zonder Mouwen Beste docent, Binnenkort gaat u met uw klas naar de voorstelling Zwemmen Zonder Mouwen; een muzikale 8+ voorstelling die zich afspeelt in en rondom

Nadere informatie

1 Over evenementen. 1.1 Beleveniscommunicatie

1 Over evenementen. 1.1 Beleveniscommunicatie 1 Over evenementen Bedrijven en instellingen kunnen hun (marketing) communicatiedoelstellingen op verschillende manieren realiseren. Basis daarvoor vormt het communicatieplan, waarin verschillende communicatiemiddelen

Nadere informatie

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst.

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Hallo, Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk. Veel studenten weten nog niet precies wat ze willen en hoe ze dat

Nadere informatie

OBSERVATIE. Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt. Robbert Kooiman G&I 1-C

OBSERVATIE. Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt. Robbert Kooiman G&I 1-C OBSERVATIE Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt Robbert Kooiman G&I 1-C Contents Inleiding... 2 Covert of Overt... 2 Analyse... 3

Nadere informatie

Lesbrief 14. Naar personeelszaken.

Lesbrief 14. Naar personeelszaken. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 14. Naar personeelszaken. Wat leert u in deze les? Wanneer u zeggen en wanneer jij zeggen. Je mening geven en naar een mening vragen. De voltooide tijd gebruiken.

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau B, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

SOLLICITATIEGESPREK? GEBRUIK DEZE 30 HANDIGE ZINNETJES

SOLLICITATIEGESPREK? GEBRUIK DEZE 30 HANDIGE ZINNETJES E-blog SOLLICITATIEGESPREK? GEBRUIK DEZE 30 HANDIGE ZINNETJES In loopbaan De voorbereiding op het sollicitatiegesprek is het halve werk. Helemaal als je weet welke vragen er op je afgevuurd worden tijdens

Nadere informatie

Liefde alleen is niet genoeg

Liefde alleen is niet genoeg Liefde alleen is niet genoeg Wanneer je niet weet hoe je binnen de relatie de behoeften van je partner kunt vervullen, zul je worstelen met iedere relatie. Veranderingen kunnen alleen plaatsvinden, wanneer

Nadere informatie

Communicatie op de werkvloer

Communicatie op de werkvloer Communicatie op de werkvloer Voor een goede communicatie op de werkvloer is het noodzakelijk dat we letterlijk dezelfde taal spreken. Een goede kennis van het vakjargon is dan ook erg belangrijk. Net zo

Nadere informatie

Uitgebreide versie. Het Pluryn Plein. Intranet voor iedereen die bij Pluryn woont, werkt, leert of vrije tijd doorbrengt

Uitgebreide versie. Het Pluryn Plein. Intranet voor iedereen die bij Pluryn woont, werkt, leert of vrije tijd doorbrengt Uitgebreide versie Het Pluryn Plein Intranet voor iedereen die bij Pluryn woont, werkt, leert of vrije tijd doorbrengt Het Pluryn Plein Ben je clint van Pluryn? Dan is het belangrijk dat je alle informatie

Nadere informatie

Draaiboek vorming oudercontact

Draaiboek vorming oudercontact Draaiboek vorming oudercontact Doel van de avond: - De juiste informatie over uw kind uit het oudercontact kunnen halen en zelf de juiste informatie aan de leerkracht tijdens het oudercontact kunnen geven

Nadere informatie

Vul de enquête in. Bij deze enquête is het belangrijk dat elke vraag wordt ingevuld.

Vul de enquête in. Bij deze enquête is het belangrijk dat elke vraag wordt ingevuld. Dit is stap twee van de test die je in MOVE vindt op pagina 22 & 23. Wil je graag een realistisch beeld van hoe je ervoor staat op de 7 terreinen van je leven? Doe de check. Klopt jouw zelfbeeld met de

Nadere informatie