Plenaire voordrachten. Titel Update techniek en protocollen: blanco (HR)CT. Spreker Dr. I.J.C. Hartmann, Maasstad Ziekenhuis.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Plenaire voordrachten. Titel Update techniek en protocollen: blanco (HR)CT. Spreker Dr. I.J.C. Hartmann, Maasstad Ziekenhuis."

Transcriptie

1 Plenaire voordrachten Titel Update techniek en protocollen: blanco (HR)CT Spreker Dr. I.J.C. Hartmann, Maasstad Ziekenhuis Duur 20 minuten Level 2 = AIOS betreffende differentiatie, algemeen radiologen met interesse in betreffende differentiatie en orgaangerichte radiologen Er is een groot verschil tussen de (HR)CT protocollen die gebruikt worden in de verschillende medische centra. De thorax sectie van de NVvR wil streven naar meer uniformering en met concrete adviezen komen, met het focus op (HR)CT protocollen, voor de meest gebruikte fabrikanten. Hierbij wordt tevens ingegaan op de nieuwe toepassingen die mogelijk zijn geworden in de nieuwe generatie MDCT scanners: duel energy, (ultra) low dose CT thorax, gebruik MIP/MinIP. Opzet voordracht - Het belang van uniformering protocollen - Uitleg over door de thoraxsectie voorgestelde protocollen - Nieuwe ontwikkelingen - inzicht in door de thoraxsectie voorgestelde protocollen - inzicht in belang uniformering - kennis van nieuwe ontwikkelingen

2 Longnodules solid en semi-solid, hoe te vervolgen? Spreker Dr. P.A. de Jong Duur 20 minuten Level 1 = AIOS algemeen en differentiatie, orgaangerichte en algemeen radioloog Bij het beoordelen van CT-thorax onderzoeken zijn longnodulen frequent voorkomende bevindingen. Voor de follow up worden de Fleischner criteria geadviseerd. Het is van groot belang deze criteria juist te interpreteren. Welke morfologische kenmerken zijn te onderscheiden. Hoe beïnvloedt dit het beleid. Opzet voordracht - Longnodulen solid en semi-solid - Fleischner criteria - morfologische kenmerken longnodulen - kennis van en inzicht in gebruik Fleischner criteria - optimalisatie van detectie en meten van longnodulen - herkennen van belangrijke morfologische kenmerken van longnodulen

3 Pulmonale hypertensie: kliniek, radiologie, pathologie Drs. E.J. Nossent, VU, longarts Dr. L.J. Meijboom, VU, radioloog Dr. K. Grünberg VU, patholoog Duur 45 minuten Level 1 = AIOS algemeen en differentiatie, orgaangerichte en algemeen radioloog Pulmonale hypertensie kent vele verschillende oorzaken. De behandeling en prognose verschilt per subgroep. Hoe zijn deze subgroepen te onderscheiden? Wat wil de longarts van ons weten? Welke bevindingen op een CT thorax zijn van belang om pulmonale hypertensie te onderkennen? Hoe beïnvloeden de radiologische bevindingen de differentiaal diagnose? Wat is het histopathologisch substraat en hoe is deze te correleren met de bevindingen op beeldvorming? Opzet voordracht - pulmonale hypertensie. - Verschillende subgroepen pulmonale hypertensie - Wat wil de longarts weten? - Welke kenmerken moeten onderkend worden op een CT Thorax? - Welke vervolg onderzoeken zijn geïndiceerd? - Wat is het histopathologisch substraat? - Correlatie radiologie versus pathologie. - Kennis van de verschillende subgroepen pulmonale hypertensie. - Kennis van de bevindingen die bij pulmonale hypertensie op een CT thorax onderkend kunnen worden en inzicht in het belang hiervan. - Kennis van correlatie radiologische en pathologische bevindingen

4 UIP vs NSIP vs OP aspecten en differentiaal diagnose Dr. C.M. Schaefer-Prokop, Meander Medisch Centrum, Radboudumc Dr. I.J.C. Hartmann, Maasstad ziekenhuis Duur 30 minuten Level 2 = AIOS differentiatie, algemeen radiologen met interesse in betreffende differentiatie en orgaangerichte radiologen UIP, NSIP en OP hebben een overlap in zowel klinische als radiologische presentatie. Het is voor het beleid van belang om een onderscheid tussen de verschillende patronen te kunnen maken. Met behulp van HRCT is dit vaak maar niet altijd mogelijk. Welke handvaten zijn te gebruiken om tot een zo goed mogelijke radiologische differentiaal diagnose te komen? Opzet voordracht - Klinische en radiologische presentatie UIP, NSIP en OP - Boordelingssystematiek voor het maken van onderscheid tussen UIP, NSIP en OP - Klinische consequenties - Kennis van klinische en radiologische presentatie UIP, NSIP en OP. - Het kunnen onderscheiden van UIP, NSIP en OP op basis van morfologische kenmerken. - Inzicht hebben in het klinisch belang van dit onderscheid.

5 Parallelsessies voordrachten Titel Beoordelen X-thorax: wat kunnen we van CT leren? Level 1 = AIOS algemeen en differentiatie, orgaangerichte en algemeen radioloog Drs. M.P.J. Rossius, Erasmus MC Drs. H.P.M. Verhees, Catharina ziekenhuis Eindhoven Klinisch belangrijke bevindingen kunnen zich subtiel op een X-thorax presenteren. Door correlatie van deze bevindingen met CT thorax kan de detectie van deze subtiele bevindingen op X-thorax verbeterd worden. De sessie begint met een korte introductie over de hidden area en lines and strips op X-thorax. Vervolgens wordt interactief ingegaan op de correlatie van bevindingen op X-thorax en CT thorax. Hierbij wordt gebruik gemaakt van diverse casuïstiek: mediastinale massa s, longtumoren, pulmonale infecties en interstitiële longziekten. U kent de hidden area en lines and stips op X-thorax. U krijgt meer inzicht in de correlatie van bevindingen op X-thorax en CT thorax. U kunt subtiele bevindingen op X-thorax onderkennen.

6 HRCT patroonanalyse Level 1 = AIOS algemeen en differentiatie, orgaangerichte en algemeen radiologen Dr. A.J.G. Knoops, St. Antonius ziekenhuis, Nieuwegein Drs. M.F. Boomsma, Isala klinieken Tijdens deze sessie worden handvaten aangereikt voor het beoordelen van HRCT onderzoeken in de algemene praktijk. In de algemene praktijk is de frequentie waarin HRCT onderzoeken beoordeeld worden niet hoog. Met behulp van structurele beoordelen, patroonanalyse en het plaatsen van bevindingen in de klinische context van de patiënt kan tot een bruikbare differentiaal diagnose gekomen worden. Tijdens de introductie wordt HRCT patroonanalyse en het gebruik van postprocessing tools als MIP en MINIP uitgelegd. Vervolgens kunt u zelfstandig HRCT onderzoeken beoordelen, deze worden aan het eind van de parallelsessie klassikaal besproken. U heeft kennis van de meest voorkomende interstitiële longziekten. U heeft kennis van patroonanalyse en het gebruik van relevante postprocessing tools bij de beoordeling van HRCT onderzoeken. U kunt HRCT patroonanalyse en het gebruik van relevante postprocessing tools in de praktijk toepassen.

7 Hart en long: wat rapporteren? Level 2 = AIOS betreffende differentiatie, algemeen radiologen met interesse in betreffende differentiatie en orgaangerichte radiologen Dr. R.N. Planken, AMC Dr. M. Das, MUMC Welke cardiale bevindingen zijn voor een algemeen of thoraxradioloog belangrijk om te onderkennen op een CT thorax? In de introductie wordt uiteengezet welke cardiale bevindingen onderkent kunnen worden op een CT-thorax zonder ECG gating en welke beoordelingssystematiek hierbij te gebruiken. De sessie is opgebouwd uit cases, hierbij wordt ook ingegaan op de aanvullende cardiale diagnostiek. U weet welke cardiale pathologie op een reguliere CT-thorax gediagnostiseerd kan worden. U kent de beoordelingssystematiek die hierbij gebruikt wordt en kunt deze toepassen. U weet welke cardiale vervolg onderzoeken vervolgens ingezet kunnen worden.

8 Patiënt met hemoptoe wat nu? Level 2 = AIOS betreffende differentiatie, algemeen radiologen met interesse in betreffende differentiatie en orgaangerichte radiologen Drs. R.J. Lely, VUmc Dr. D.W. de Boo, AMC Wat is de diagnostische work-up van een patiënt die zich presenteert met hemoptoe? Welke patiënten komen in aanmerking voor interventie? Tijdens de introductie wordt een presentatie gegeven over de verschillende oorzaken en behandeling opties van hemoptoe. De richtlijn hemoptoe wordt hierbij gevolgd. Aan de hand van cases wordt interactief de diagnostische work-up van hemoptoe besproken. U heeft kennis van de meest voorkomende oorzaken en behandelingsmogelijkheden van hemoptoe. U heeft kennis van de richtlijn hemoptoe. U kunt de diagnostische work-up van hemoptoe toepassen.

9 Complicaties bij therapie, wat is de oorzaak? Level 3 = fellows, radiologen met subspecialisatie Drs. E. Susanna-Schelhaas, MRON Drs. A.E. Odink, Erasmus MC Tijdens diverse behandelingen kunnen complicaties ontstaan die onderscheiden moeten worden van normale therapie gerelateerde bevindingen, tumor recidief of infecties. Hoe kan dit onderscheid gemaakt worden? Tijdens de introductie van de sessie worden handvaten aangereikt om afwijkingen veroorzaakt door therapie en complicaties van therapie te onderscheiden van bijvoorbeeld tumor recidief of infectie. Vervolgens worden klinische cases besproken waarin medicatie, radiotherapie en chirurgie geïnduceerde complicaties onderscheiden moeten worden van andere pathologie. U kent de kenmerken van medicatie, radiotherapie en chirurgie geïnduceerde afwijkingen in de thorax. U bent in staat, met behulp van deze kenmerken, therapie geïnduceerde afwijkingen te onderscheiden van andere pathologie.

10 Case based: reticulatie en matglas Level 3 = fellows, radiologen met subspecialisatie Drs. M.M. Snoeren, Radboudumc Drs. M. Spee - Dropková, St. Antonius Ziekenhuis, Nieuwegein Reticulatie en matglas zijn frequent voorkomende bevindingen op een CT-thorax. Hoe komt u tot een bruikbare differentiaal diagnose? De sessie start met een introductie over de patroonanalyse bij de bevinding reticulatie en/of matglas. Aan de hand van cases worden frequent en minder frequent voorkomende oorzaken van reticulatie en matglas besproken. Hierbij wordt uitgegaan van een MDO situatie: kliniek, radiologie, pathologie (indien beschikbaar), definitieve of werkdiagnose. U weet welke longziekten reticulatie en matglas veroorzaken. U kunt patroonanalyse op de bevinding reticulatie en/of matglas toepassen. U kunt een klinisch relevante differentiaal diagnose bij de bevinding reticulatie en matglas opstellen.

11 Sessie uitsluitend op woensdag 14 oktober 2015 medisch management Titel Het belang van leiding geven aan een vakgroep radiologie in een veranderende relatie met het ziekenhuis Level 1 = AIOS algemeen en differentiatie, orgaangerichte en algemeen radiologen - Werkgroep management in opleiding van de NVvR Dr. A.R. (Rob) de Vries Drs. Ph.J. Jurgens; 1: kennis verkrijgen van de positie van de vakgroep in het ziekenhuis 2: waarom is leiderschap van belang 3: het medisch specialistisch bedrijf en de rol van de radiologen daarin.

12 Sessies uitsluitend op donderdag 15 oktober NG 10:20-11:15 parallelsessie ronde 1 Titel PET/CT in diagnostiek van de NSCLC Spreker Prof. Dr. J. Pruim, UMC Groningen Level 1 en 2 = AIOS algemene, orgaangerichte variant en algemeen radiologen en AIOS betreffende differentiatie, algemeen radiologen met interesse in betr. differentiatie Wat is de rol van 18F FDG PET/CT in workup bij verdenking op NSCLC? Tijdens de introductie wordt een presentatie gegeven over de rol van PET/CT bij NSCLC met aandacht voor techniek, indicaties, sensitiviteit en specificiteit van 18F PET/CT onderzoek bij patiënten met verdenking op NSCLC. De richtlijn Niet kleincellig longcarcinoom (2.1) wordt hierbij besproken. Aan de hand van cases wordt interactief de diagnostische workup van NSCLC doorlopen. - U heeft kennis van de fysische principes van de PET/CT - U heeft kennis van de richtlijn Niet kleincellig longcarcinoom (2.1) - U heeft kennis van indicaties voor 18F PET/CT bij verdenking op NCSLC - U kan patronen van benigne en maligne pathologie herkennen en toepassen

13 13:30 14:25 parallelsessie ronde 2 Titel PET/CT in RT planning voor long maligniteiten Spreker Prof. dr. E.F. Comans, VUMC, LUMC, MC Haaglanden Level 2 = AIOS betreffende differentiatie, algemeen radiologen met interesse in betr. differentiatie Wat is de rol van 18F FDG PET/CT in RT planning voor longmaligniteiten? Tijdens de introductie wordt een presentatie gegeven over de rol van PET/CT bij RT planning bij patiënten met longmaligniteiten besproken met aandacht voor techniek, indicaties en toegevoegde waarde van PET/CT ten opzichte van de conventionele methoden. De bovengenoemde word geïllustreerd aan de hand van cases. U heeft kennis van de toegevoegde waarde van PET/CT voor radiotherapie planning in patiënten met longmaligniteit U heeft kennis van indicaties voor 18F PET/CT RT planning bij longmaligniteiten U kan patronen van maligne long pathologie herkennen en toepassen voor RT planning

14 14:30 15:25 parallelsessies ronde 3 Titel Incidentele bevindingen op hybride beeldvorming J.E. Huijbregts, UMC Utrecht, Dr. M.S. Kartachova, MC Alkmaar Level 1 en 2 = AIOS algemene, orgaangerichte variant en algemeen radiologen en AIOS betreffende differentiatie, algemeen radiologen met interesse in betr. differentiatie. In de dagelijkse praktijk vindt men regelmatig onverwachte FDG avide afwijkingen die niet samenhangen met het probleem waarvoor de FDG-PET-scan werd aangevraagd. Tijdens de introductie wordt een presentatie gegeven over de meest voorkomende toevalsbevindingen in de thorax en hoofd/hals regio bij patiënten met oncologische en niet oncologische aandoeningen. Aan de hand van cases wordt interactief de diagnostische work up van deze bevindingen doorlopen. - U heeft kennis van de meest voorkomende toevalsbevindingen op de 18F FDG PET in hoofd/hals en thorax regio - U kan de diagnostische workup van toevalsbevindingen op de 18F PET/CT toepassen

CURSUS. onderwijs à la carte. GE Healthcare. Sandwich

CURSUS. onderwijs à la carte. GE Healthcare. Sandwich onderwijs à la carte CURSUS di 13 oktober 2015 vr 16 oktober 2015 abdominale radiologie Cursusleider: Dr. W.B. (Wouter) Veldhuis wo 14 oktober 2015 do 15 oktober 2015 thoraxradiologie Cursusleider: Drs.

Nadere informatie

Plenaire sessies. IT in de acute radiologie: Drs M.J. Scheerder, OLVG Prof. dr. S.G.F. Robben, MUMC

Plenaire sessies. IT in de acute radiologie: Drs M.J. Scheerder, OLVG Prof. dr. S.G.F. Robben, MUMC Plenaire sessies Wervelfracturen: Dr. S.D Roosendaal, Erasmus MC Drs. K.H. Nieboer, UZ Brussels Level 2-3 Wervelfracturen bij trauma ernstig letsel Classificaties veranderen Richtlijn niet breed bekend

Nadere informatie

13-17 maart Programma

13-17 maart Programma 13-17 maart 2016 Programma ZONDAG 13 MAART 2016 18:45 19:15 Pubquiz Chemo gerelateerde onderwerpen Targeted therapies Immunotherapie Chirurgie Pathologie MAANDAG 14 MAART 2016 Tijd Lezingen Spreker(s)

Nadere informatie

longcarcinoom: stadiëring en behandeling

longcarcinoom: stadiëring en behandeling Hoe actueel is de CBO richtlijn? Niet-kleincellig longcarcinoom: stadiëring en behandeling Prof. dr. Harry J.M. Groen UMCG Groningen Wat moet er veranderen? TBNA? Plaats van EUS-FNA? Plaats van EBUS-FNA?

Nadere informatie

Dutch Lung Surgery Audit (DLSA)

Dutch Lung Surgery Audit (DLSA) Dutch Lung Surgery Audit (DLSA) Beschrijving Dit overzicht toont de kwaliteitsindicatoren welke per 1 april 2014 ontsloten zullen worden in het kader van het getrapte transparantiemodel van DICA. De ontsluiting

Nadere informatie

Factsheet Indicatoren Longcarcinoom (DLCA) 2017 Start DLCA-S: 2012 (/2015 voor alle cardiothoracale centra) Start DLCA-R: 2013 Start DLCA-L: 2016

Factsheet Indicatoren Longcarcinoom (DLCA) 2017 Start DLCA-S: 2012 (/2015 voor alle cardiothoracale centra) Start DLCA-R: 2013 Start DLCA-L: 2016 Factsheet en Longcarcinoom (DLCA) 2017 Start DLCA-S: 2012 (/2015 voor alle cardiothoracale centra) Start DLCA-R: 2013 Start DLCA-L: 2016 Inclusie en exclusie criteria DLCA-S Inclusie Alle chirurgische

Nadere informatie

Beeldvorming bij oligometastasen met nadruk op PET/CT. Presentatie. PET/CT voor detectie van metastasen

Beeldvorming bij oligometastasen met nadruk op PET/CT. Presentatie. PET/CT voor detectie van metastasen Beeldvorming bij oligometastasen met nadruk op PET/CT Mark Roef Nucleair geneeskundige Catharina Ziekenhuis Eindhoven Themadag 30 maart 2017 Presentatie Beeldvorming bij oligometastasen: PET/CT voor detectie

Nadere informatie

CURSUS. onderwijs à la carte. GE Healthcare. Sandwich

CURSUS. onderwijs à la carte. GE Healthcare. Sandwich onderwijs à la carte Sandwich CURSUS di 6 februari 2018 en vr 9 februari 2018 Cursusleiders: Prof.dr. Birgitta Velthuis & Drs. Harrie van den Bosch wo 7 februari 2018 en do 8 februari 2018 thoraxradiologie

Nadere informatie

PET-CT. Moderator Rosa Veldhoen. 1st author / speaker Judit A. Adam Nucleair geneeskundige

PET-CT. Moderator Rosa Veldhoen. 1st author / speaker Judit A. Adam Nucleair geneeskundige PET-CT Moderator Rosa Veldhoen 1st author / speaker Judit A. Adam Nucleair geneeskundige Afdeling nucleaire geneeskunde en radiologie Academisch Medisch Centrum Amsterdam Belangenverklaring In overeenstemming

Nadere informatie

Factsheet Indicatoren Longcarcinoom (DLCA) 2017 Start DLCA-S: 2012 (/2015 voor alle cardiothoracale centra) Start DLCA-R: 2013 Start DLCA-L: 2016

Factsheet Indicatoren Longcarcinoom (DLCA) 2017 Start DLCA-S: 2012 (/2015 voor alle cardiothoracale centra) Start DLCA-R: 2013 Start DLCA-L: 2016 Factsheet en Longcarcinoom (DLCA) 2017 Start DLCA-S: 2012 (/2015 voor alle cardiothoracale centra) Start DLCA-R: 2013 Start DLCA-L: 2016 Versie beheer: Datum Versie Mutatie Eigenaar 30-07-2016 2017.1 Aanpassingen

Nadere informatie

Disseminatiediagnostiek bij locoregionaal recidief van mammacarcinoom: klinische praktijk en perspectief voor PET

Disseminatiediagnostiek bij locoregionaal recidief van mammacarcinoom: klinische praktijk en perspectief voor PET Disseminatiediagnostiek bij locoregionaal recidief van mammacarcinoom: klinische praktijk en perspectief voor PET F.J. van Oost 1, J.J.M. van der Hoeven 2,3, O.S. Hoekstra 3, A.C. Voogd 1,4, J.W.W. Coebergh

Nadere informatie

Diagnostiek van carcinoiden, het grootcellig neuroendocrien carcinoom en niet-kleincellige longkanker met neuroendocriene differentiatie van de long

Diagnostiek van carcinoiden, het grootcellig neuroendocrien carcinoom en niet-kleincellige longkanker met neuroendocriene differentiatie van de long Diagnostiek van en, het grootcellig neuroendocrien en -kleincellige longkanker met van de long 1. Uitnodiging Geachte collega, Recent heeft u een e-mail onvangen waarin uw medewerking werd gevraagd voor

Nadere informatie

Speaker Oguz Akin, Director Body MRI Memorial Sloan-Kettering Cancer Center, New York

Speaker Oguz Akin, Director Body MRI Memorial Sloan-Kettering Cancer Center, New York PLENARY LECTURES Title Imaging in Kidney Cancer Speaker Oguz Akin, Director Body MRI Memorial Sloan-Kettering Cancer Center, New York Duration 45 min Difficulty Level Level 2 = AIOS betreffende differentiatie,

Nadere informatie

Hoe is de sarcomenzorg geregeld binnen Nederland en wat is daarbij de rol van de verpleegkundig specialist

Hoe is de sarcomenzorg geregeld binnen Nederland en wat is daarbij de rol van de verpleegkundig specialist Hoe is de sarcomenzorg geregeld binnen Nederland en wat is daarbij de rol van de verpleegkundig specialist Nicolette Leijerzapf, verpleegkundig specialist MAJ van de Sande, PDS Dijkstra, RJP vd Wal oncologische

Nadere informatie

Pepijn Brocken, longarts, HAGAziekenhuis, Den Haag oncologiedagen 2014

Pepijn Brocken, longarts, HAGAziekenhuis, Den Haag oncologiedagen 2014 Pepijn Brocken, longarts, HAGAziekenhuis, Den Haag oncologiedagen 2014 De zorg is veranderd Patient centraal Kwaliteit van zorg Normen en criteria Registratie en transparantie Concurrentie in de zorg

Nadere informatie

Stereotactische radiotherapie voor stadium I niet-kleincellig longcarcinoom: Uitkomsten op patiënten- en populatieniveau.

Stereotactische radiotherapie voor stadium I niet-kleincellig longcarcinoom: Uitkomsten op patiënten- en populatieniveau. Stereotactic Radiation Therapy for Stage I Non-Small Cell Lung Cancer Nederlandse titel Stereotactische radiotherapie voor stadium I niet-kleincellig longcarcinoom: Uitkomsten op patiënten- en populatieniveau.

Nadere informatie

CURSUS. di 25 en vr 28 juni 2019 abdominale radiologie Cursusleiders: Drs. Frank Wessels, Dr. Nicky Peters & Dr. Aukje van Tilborg

CURSUS. di 25 en vr 28 juni 2019 abdominale radiologie Cursusleiders: Drs. Frank Wessels, Dr. Nicky Peters & Dr. Aukje van Tilborg onderwijs à la carte Sandwich CURSUS di 25 en vr 28 juni 2019 abdominale radiologie Cursusleiders: Drs. Frank Wessels, Dr. Nicky Peters & Dr. Aukje van Tilborg wo 26 en do 27 juni 2019 kinderradiologie

Nadere informatie

NWHHT congres en 14 oktober, Spoorwegmuseum Utrecht Je weet het pas als je het ziet

NWHHT congres en 14 oktober, Spoorwegmuseum Utrecht Je weet het pas als je het ziet NWHHT congres 2016 13 en 14 oktober, Spoorwegmuseum Utrecht Je weet het pas als je het ziet Universitair Medisch Centrum Utrecht Voorwoord Namens onze actieve Utrechtse Hoofd-Hals Werkgroep UWHHT met als

Nadere informatie

Biobank voor Interstitiële Longziekten. Marjolijn Struik Biobank Coördinator

Biobank voor Interstitiële Longziekten. Marjolijn Struik Biobank Coördinator Biobank voor Interstitiële Longziekten Marjolijn Struik Biobank Coördinator Interstitiële Longziekten Zeldzame longziekten >100 diagnoses Sarcoïdose Longfibrose ±20.000 patiënten in Nederland Oorzaak vaak

Nadere informatie

CURSUS. onderwijs à la carte TEACHING IN HOLLAND. GE Healthcare. Sandwich

CURSUS. onderwijs à la carte TEACHING IN HOLLAND. GE Healthcare. Sandwich onderwijs à la carte CURSUS TEACHING IN HOLLAND di 7 februari 2017 vr 10 februari 2017 Cursusleider: Drs. Miranda Snoeren wo 8 februari 2017 do 9 Februari 2017 abdominale radiologie Cursusleider: Dr. Roy

Nadere informatie

Recente ontwikkelingen in de acute hartzorg

Recente ontwikkelingen in de acute hartzorg Recente ontwikkelingen in de acute hartzorg GEVOLGEN VOOR DE ORGANISATIE IN ZIEKENHUIZEN ROB VAN MECHELEN CONNECT 2012-2016 9-10-16 NVVC CONNECT 2016 1 Sterfte hartinfarct in Nederland 1970-2016 30 % Mortaliteit

Nadere informatie

Afstemming meting Indicatoren richtlijn niet-kleincellig longcarcinoom gemeten in de IKO en IKN regio

Afstemming meting Indicatoren richtlijn niet-kleincellig longcarcinoom gemeten in de IKO en IKN regio Afstemming meting Indicatoren richtlijn niet-kleincellig longcarcinoom gemeten in de IKO en IKN regio Achtergrond Naar aanleiding van het gereedkomen van de richtlijn niet-kleincellig longcarcinoom: stadiëring

Nadere informatie

Sneldiagnostiek bij verdenking op kanker: de nieuwe norm?

Sneldiagnostiek bij verdenking op kanker: de nieuwe norm? Sneldiagnostiek bij verdenking op kanker: de nieuwe norm? Prof. dr. Paul J van Diest Hoofd afdeling Pathologie, UMC Utrecht p.j.vandiest@umcutrecht.nl De diagnostische keten in de oncologie Anamnese/lichamelijk

Nadere informatie

Factsheet Indicatoren Longcarcinoom (DLSA-DLRA) 2016

Factsheet Indicatoren Longcarcinoom (DLSA-DLRA) 2016 Factsheet en Longcarcinoom (DLSA-DLRA) 2016 Inclusie en exclusie criteria DLSA Inclusie Alle chirurgische thoracale (thoraxwand, pleurale, long en mediastinale) ingrepen, in te delen in: Resecties bij

Nadere informatie

Achtergrond (1) Patiënten met een zeldzame ziekte hebben vaak te maken met: Kennis bundelen en zichtbaar maken

Achtergrond (1) Patiënten met een zeldzame ziekte hebben vaak te maken met: Kennis bundelen en zichtbaar maken = Achtergrond (1) Patiënten met een zeldzame ziekte hebben vaak te maken met: een late diagnose een gebrek aan kennis (expertise) bij specialisten en zorgverleners onvoldoende aandacht voor wetenschappelijk

Nadere informatie

Beeldvorming bij gemetastaseerd mamma- en longcarcinoom Sebastiaan Franken, Fellow mammaradiologie Jeroen Bosch Ziekenhuis

Beeldvorming bij gemetastaseerd mamma- en longcarcinoom Sebastiaan Franken, Fellow mammaradiologie Jeroen Bosch Ziekenhuis Beeldvorming bij gemetastaseerd mamma- en longcarcinoom Sebastiaan Franken, Fellow mammaradiologie Jeroen Bosch Ziekenhuis Casper van Everdingen, radioloog in het Diakonessenhuis Utrecht Disclosure belangen

Nadere informatie

PKS TOEKOMSTVISIE OP PK ZORG

PKS TOEKOMSTVISIE OP PK ZORG PKS TOEKOMSTVISIE OP PK ZORG Prof. dr. Harm Kuipers 1 WAAROM NU? TIJD IS ER RIJP VOOR Zorgveld in beweging; steeds meer nadruk op specialisatie en concentratie Oncologische literatuur: 1) relatie tussen

Nadere informatie

Ontwikkelingen longkanker en maligne mesothelioom

Ontwikkelingen longkanker en maligne mesothelioom Ontwikkelingen longkanker en maligne mesothelioom Wat is de stand van zaken Frank Jacobs sept 2017 Disclosures Frank Jacobs (potentiële) belangenverstrengeling geen Voor bijeenkomst mogelijk relevante

Nadere informatie

CURSUS. Cardiac Imaging. i n s c h r i j v e n. u i t s l u i t e n d. Sandwich. eerste cursus. 17 EN 18 juni 2010. t weede cursus

CURSUS. Cardiac Imaging. i n s c h r i j v e n. u i t s l u i t e n d. Sandwich. eerste cursus. 17 EN 18 juni 2010. t weede cursus Cardiac Imaging CURSUS i n s c h r i j v e n eerste cursus 15 EN 16 juni 2010 t weede cursus 17 EN 18 juni 2010 LET OP: DEZE CURSUS IS NIET GESPIEGELD Sandwich u i t s l u i t e n d v i a d e w e b s i

Nadere informatie

Radiofrequente ablatie van lokaal doorgegroeide alvleesklierkanker

Radiofrequente ablatie van lokaal doorgegroeide alvleesklierkanker Radiofrequente ablatie van lokaal doorgegroeide alvleesklierkanker lokale verbranding van de alvleeskliertumor Doel Het doel van de studie is te onderzoeken of radiofrequente ablatie (RFA) gevolgd door

Nadere informatie

Transparant over uitkomsten van hartchirurgie (2)

Transparant over uitkomsten van hartchirurgie (2) Transparant over uitkomsten van hartchirurgie (2) De sterfte in de 3 grote zorggroepen per hartchirurgisch centrum in de periode 2012-2014 Elders op deze website vindt u de gemiddelde sterfte na hartchirurgische

Nadere informatie

vrijdag 18 maart 2016

vrijdag 18 maart 2016 9 e Nascholing Hematologie voor verpleegkundigen en andere disciplines PROGRAMMA vrijdag 18 maart 2016 Locatie: Onderwijscentrum Erasmus MC Dr. Molewaterplein 50 3015 GE Rotterdam Inlichtingen: Mevrouw

Nadere informatie

Richtlijn Colorectaal Carcinoom 2014

Richtlijn Colorectaal Carcinoom 2014 Richtlijn Colorectaal Carcinoom 2014 Knelpuntenanalyse Respons en respondenten In totaal hebben 213 professionals de enquête ingevuld. Professional Respons% Aantal MDL arts 19 40 Internist 10 22 Radioloog

Nadere informatie

Reeks 13: Vergeten organen Avond

Reeks 13: Vergeten organen Avond Reeks 13: Vergeten organen Avond Zeldzame Thoracale Tumoren tumor voorste mediastinum / Thymoom Dr. Monique Hochstenbag Longarts MUMC kalfszwezerik No Disclosures Mediastinum Voorste mediastinum Thymus

Nadere informatie

CURSUS. onderwijs à la carte. inschrijven. uitsluitend via website. GE Healthcare. Sandwich

CURSUS. onderwijs à la carte. inschrijven. uitsluitend via website. GE Healthcare. Sandwich onderwijs à la carte CURSUS inschrijven di 24 juni 2014 vr 27 juni 2014 Cursusleider: mevrouw Dr. A.A. Jacobi-Postma wo 25 juni 2014 do 26 juni 2014 Cursusleider: Drs. F.H. Berger Sandwich uitsluitend

Nadere informatie

Diagnostiek van het afwijkende adnex: de rol van echografie. Dr. T. Van Gorp Gynaecoloog-Oncoloog MUMC+

Diagnostiek van het afwijkende adnex: de rol van echografie. Dr. T. Van Gorp Gynaecoloog-Oncoloog MUMC+ Diagnostiek van het afwijkende adnex: de rol van echografie. Dr. T. Van Gorp Gynaecoloog-Oncoloog MUMC+ Disclosures Geen onthullingen 10/11/2016 Symposium Het Ovariumcarcinoom 2 Casus 37 j. Zwelling in

Nadere informatie

CURSUS 1. onderwijs à la carte. cursus nieuwe stijl. di 8 november 2011 Mammaradiologie Cursusleider: Dr. H.J. Baarslag

CURSUS 1. onderwijs à la carte. cursus nieuwe stijl. di 8 november 2011 Mammaradiologie Cursusleider: Dr. H.J. Baarslag onderwijs à la carte CURSUS 1 inschrijven di 8 november 2011 Mammaradiologie Cursusleider: Dr. H.J. Baarslag wo 9 november 2011 Thoraxradiologie Cursusleider: Mw. Dr. C.M. Schaefer-Prokop uitsluitend via

Nadere informatie

Plenaire sessies: 1) The new stroke era? Prof. dr. Y.B.W.E.M. Roos Mw. Dr. M.E.S. Sprengers

Plenaire sessies: 1) The new stroke era? Prof. dr. Y.B.W.E.M. Roos Mw. Dr. M.E.S. Sprengers Plenaire sessies: 1) The new stroke era? Prof. dr. Y.B.W.E.M. Roos Mw. Dr. M.E.S. Sprengers Een 'new Era' in stroke startte in het voorjaar van 2015. Na de positieve resultaten van de Nederlandse MR Clean

Nadere informatie

NEDERLANDSE SAMENVATTING

NEDERLANDSE SAMENVATTING NEDERLANDSE SAMENVATTING Nederlandse Samenvatting 195 NEDERLANDSE SAMENVATTING DEEL I Evaluatie van de huidige literatuur De stijgende incidentie van slokdarmkanker zal naar verwachting continueren in

Nadere informatie

Data mining in de praktijk. Michiel van Genuchten & Ronny Mans April 2016

Data mining in de praktijk. Michiel van Genuchten & Ronny Mans April 2016 Data mining in de praktijk Michiel van Genuchten & Ronny Mans April 2016 Definities Simply put, because of big data, managers can measure, and hence know, radically more about their businesses, and directly

Nadere informatie

Voorspellen van tumor respons op neo-adjuv. therapie bij oesophagusca. Alex Dik, AIOS radiologie Atrium MC Parkstad

Voorspellen van tumor respons op neo-adjuv. therapie bij oesophagusca. Alex Dik, AIOS radiologie Atrium MC Parkstad Voorspellen van tumor respons op neo-adjuv. therapie bij oesophagusca. Alex Dik, AIOS radiologie Atrium MC Parkstad Indeling Probleembeschrijving evaluatie CRT Nieuwe technieken; MRI DWI Presentatie MRTRACE

Nadere informatie

Transparant over uitkomsten van hartchirurgie (2)

Transparant over uitkomsten van hartchirurgie (2) Transparant over uitkomsten van hartchirurgie (2) De sterfte in de 3 grote zorggroepen per hartchirurgisch centrum in de periode 2013-2015 Elders op deze website vindt u de gemiddelde sterfte na hartchirurgische

Nadere informatie

Let Op! 2016 M.F. Jonkman, N. Molders, B. Horvath, M.S. Bruijn, C.J.L. Koelink, E. Visser, W.K. van der Heide, H. Kittler.

Let Op! 2016 M.F. Jonkman, N. Molders, B. Horvath, M.S. Bruijn, C.J.L. Koelink, E. Visser, W.K. van der Heide, H. Kittler. Let Op! Deze presentatie (inclusief de methode, de teksten en de grafische vormgeving) is auteursrechtelijk beschermd. Niets uit deze presentatie mag zonder voorafgaande uitdrukkelijke toestemming van

Nadere informatie

Verplichte indicatoren die moeten worden aangeleverd aan Zorginstituut Nederland. Indicator nummer Indicatornaam

Verplichte indicatoren die moeten worden aangeleverd aan Zorginstituut Nederland. Indicator nummer Indicatornaam Zorginstituut Nederland Kwaliteitsinstituut Eekholt 4 1112 XH Diemen Postbus 320 1110 AH Diemen www.zorginstituutnederland.nl T +31 (0)20 797 89 20 Transparantiekalender@zinl.nl Oplegger indicatorenset

Nadere informatie

PLASTIC Study Evaluation of PET and Laparoscopy in STagIng advanced gastric Cancer

PLASTIC Study Evaluation of PET and Laparoscopy in STagIng advanced gastric Cancer PLASTIC Study Evaluation of PET and Laparoscopy in STagIng advanced gastric Cancer Hylke Brenkman, Erik Vegt, Peter Siersema, Jelle Ruurda h.j.f.brenkman@umcutrecht.nl / arts-onderzoeker Gereviseerde richtlijn

Nadere informatie

Staat voor: Registratie, Transparantie en Kwaliteit. Benchmark Rapport. ICD procedures. Toelichting NCDR ICD Deelnemende ziekenhuizen

Staat voor: Registratie, Transparantie en Kwaliteit. Benchmark Rapport. ICD procedures. Toelichting NCDR ICD Deelnemende ziekenhuizen Benchmark Rapport ICD procedures Periode: 2010-2012 Peildatum: Datum 26 juli 2013 Ziekenhuis: Catharina Ziekenhuis Michelangelolaan 2 5623 EJ Eindhoven Toelichting NCDR ICD 2010-2012 Deelnemende ziekenhuizen

Nadere informatie

Kwaliteitsnormen. Blaascarcinoom

Kwaliteitsnormen. Blaascarcinoom Kwaliteitsnormen Blaascarcinoom Versie 6 September 2018 Achtergrond herziening 2017 De NVU heeft eind 2010 de eerste kwaliteitsnormen blaascarcinoom openbaar gemaakt en deze in 2012 en 2014 herzien. Sinds

Nadere informatie

Nucleaire Geneeskunde in borstkankerzorg. Het licht schijnt in de duisternis

Nucleaire Geneeskunde in borstkankerzorg. Het licht schijnt in de duisternis Nucleaire Geneeskunde in borstkankerzorg Het licht schijnt in de duisternis Raf Verscuren Lieselot Brepoels Nucleaire Geneeskunde RZ Tienen UZ Leuven Contact: Raf.Verscuren@rztienen.be Symposium Borstzorg

Nadere informatie

Maligne melanoma Belang van sentinelklierbiopsie

Maligne melanoma Belang van sentinelklierbiopsie Maligne melanoma Belang van sentinelklierbiopsie Annemie Rutten Medische Oncologie AZ St. Augustinus Maligne melanoma 10% van alle huidkankers, maar meest agressieve. Incidentie van maligne melanoma neemt

Nadere informatie

FDG-PET in de respiratoire oncologie. Prof. Dr. Christophe Deroose Dienst Nucleaire Geneeskunde

FDG-PET in de respiratoire oncologie. Prof. Dr. Christophe Deroose Dienst Nucleaire Geneeskunde FDG-PET in de respiratoire oncologie Prof. Dr. Christophe Doose Dienst Nucleaire Geneeskunde Casus 1 Man, 65 jaar oud Medische voorgeschiedenis: Atiële hptensie Pcutane dilatatie a. femoralis supficialis

Nadere informatie

Sneldiagnostiek in de oncologische zorg

Sneldiagnostiek in de oncologische zorg Sneldiagnostiek in de oncologische zorg Tessa Bouwhuis, MSc en Martina Hoever, BSc 1 Inhoud presentatie Opdrachtformulering project sneldiagnostiek Werkwijze opzetten sneldiagnostiek Shared resources Uitwerking

Nadere informatie

TP Indicatorenrapportage 2016 Ziekenhuis: Rijnstate Ziekenhuis Jaar: 2016

TP Indicatorenrapportage 2016 Ziekenhuis: Rijnstate Ziekenhuis Jaar: 2016 De nummering van de indicatoren is gebaseerd op de documenten te vinden op: DICA/Transparantieportaal TP Indicatorenrapportage 2016 Ziekenhuis: Rijnstate Ziekenhuis Jaar: 2016 Structuurindicatoren 1. patiënten

Nadere informatie

Factsheet Indicatoren Acute en Electieve PCI registratie (NHR) Versie:

Factsheet Indicatoren Acute en Electieve PCI registratie (NHR) Versie: Factsheet Indicatoren Acute en Electieve PCI registratie (NHR) Versie: 2017.2 Datum Versie Mutatie Eigenaar 31-01-2017 2017.1 Eerste concept NVVC 11-10-2017 2017.2 Definitieve versie verslagjaar 2018 NVVC

Nadere informatie

RACE study. RAdical Cystectomy Evaluation. Charlotte Michels, MSc

RACE study. RAdical Cystectomy Evaluation. Charlotte Michels, MSc RACE study RAdical Cystectomy Evaluation Charlotte Michels, MSc In samenwerking met: prof. dr. M.M. Rovers, prof. dr. J.A. Witjes, drs. C.J. Wijburg, dr. J.P.C. Grutters, dr. J.R. Oddens, dr. H. Calsbeek,

Nadere informatie

Uitnodiging. 6e Up-to-date. 25 jaar Lynch Syndroom. Oncologische themadag 7 december 2017, 9.15 uur Radboudumc, Nijmegen

Uitnodiging. 6e Up-to-date. 25 jaar Lynch Syndroom. Oncologische themadag 7 december 2017, 9.15 uur Radboudumc, Nijmegen Uitnodiging 6e Up-to-date 25 jaar Lynch Syndroom Oncologische themadag 7 december 2017, 9.15 uur Radboudumc, Nijmegen Toelichting 6e Up-to-date in erfelijke kanker: 25 jaar Lynch Syndroom Wat is er in

Nadere informatie

Het imagen van tumor heterogeniteit bij een patiënte met borstkanker: FEScinerend

Het imagen van tumor heterogeniteit bij een patiënte met borstkanker: FEScinerend Het imagen van tumor heterogeniteit bij een patiënte met borstkanker: FEScinerend Lemonitsa Mammatas, internist-oncoloog in opleiding NVMO Nascholing Targeted Therapy, 31 maart 2015 Geen belangenverstrengeling

Nadere informatie

Radiologendagen 2012 - Radioloog van de Toekomst

Radiologendagen 2012 - Radioloog van de Toekomst Radiologendagen 2012 - Radioloog van de Toekomst Donderdag 27 september 09.15-09.55 Ontvangst en registratie 09.55-10.00 Opening door de voorziter 10.00-12.00 Openingssessie: Radiologie van verleden, heden

Nadere informatie

Galwegcarcinoom: ontwikkeling van een multidisciplinair, ziekenhuis overstijgend zorgpad 7 oktober 2016

Galwegcarcinoom: ontwikkeling van een multidisciplinair, ziekenhuis overstijgend zorgpad 7 oktober 2016 Galwegcarcinoom: ontwikkeling van een multidisciplinair, ziekenhuis overstijgend zorgpad 7 oktober 2016 Annuska Schoorlemmer, Verpleegkundig Specialist Academisch Medisch Centrum, Amsterdam Inhoud Het

Nadere informatie

Expertisecentra voor zeldzame aandoeningen Stuurgroep Weesgeneesmiddelen. Drs. J. Huizer, secretaris

Expertisecentra voor zeldzame aandoeningen Stuurgroep Weesgeneesmiddelen. Drs. J. Huizer, secretaris Expertisecentra voor zeldzame aandoeningen Stuurgroep Weesgeneesmiddelen Drs. J. Huizer, secretaris Rol stuurgroep Inventarisatie expertise (globaal), patiëntenorganisaties, beroepsorganisaties, behandelaars,

Nadere informatie

Stadiering en triple diagnostiek van borst en oksel. Dr. P. Berteloot 10/2011

Stadiering en triple diagnostiek van borst en oksel. Dr. P. Berteloot 10/2011 Stadiering en triple diagnostiek van borst en oksel Dr. P. Berteloot 10/2011 Diagnostische beeldvorming Radiologisch onderzoek ter evaluatie van - klinische afwijking screenings gedetecteerde afwijking

Nadere informatie

Ziekenhuis: positie op ranglijst plus plaatsnaam

Ziekenhuis: positie op ranglijst plus plaatsnaam Ziekenhuis: positie op ranglijst plus plaatsnaam Percentage van de ondervraagden dat specialisme goed vindt Anaesthesie/pijnbestrijding Oss, Ziekenhuis Bernhoven 56 Rotterdam, Ikazia ziekenhuis 47 Nieuwegein/Utrecht,

Nadere informatie

Zwelling in de hals Regionale Transmurale Afspraak Zuidoost Brabant

Zwelling in de hals Regionale Transmurale Afspraak Zuidoost Brabant Doelstellingen Doelstellingen Zwelling in de hals Regionale Transmurale Afspraak Zwelling Zuidoost in de Brabant hals Regionale Transmurale Afspraak Zuidoost Brabant Afstemming van beleid rond diagnostiek

Nadere informatie

Vroeg-detectie van Invasieve Aspergillose door middel van analyse van uitademingslucht. M.G. Gerritsen, arts-onderzoeker

Vroeg-detectie van Invasieve Aspergillose door middel van analyse van uitademingslucht. M.G. Gerritsen, arts-onderzoeker Vroeg-detectie van Invasieve Aspergillose door middel van analyse van uitademingslucht M.G. Gerritsen, arts-onderzoeker Invasieve Aspergillose Aspergillus Schimmel overal aanwezig in omgevingslucht Bij

Nadere informatie

CASH 2.7 Abdominale Chirurgie

CASH 2.7 Abdominale Chirurgie Programma CASH 2.7 Abdominale Chirurgie 20-21 maart 2017 22-23 maart 2017 Cursuscoördinatoren: Johan Lange jr. en Jan DeRoose DAG 1 Maandag 20 maart 09:00 Lezing 1: diverticulitis E. Consten, Meander MC

Nadere informatie

Image-guided stereotactic radiotherapy for early stage lung cancer: techniques and clinical outcomes. Samenvatting

Image-guided stereotactic radiotherapy for early stage lung cancer: techniques and clinical outcomes. Samenvatting 169 Image-guided stereotactic radiotherapy for early stage lung cancer: techniques and clinical outcomes Samenvatting Radiotherapie speelt een belangrijke rol in de curatieve behandeling van patiënten

Nadere informatie

Toegevoegde waarde van FDG-PET-CT bij de diagnostiek van invasieve schimmelinfecties bij patienten met neutropenie

Toegevoegde waarde van FDG-PET-CT bij de diagnostiek van invasieve schimmelinfecties bij patienten met neutropenie Patiënteninformatiebrief Onderzoek naar: Toegevoegde waarde van FDG-PET-CT bij de diagnostiek van invasieve schimmelinfecties bij patienten met neutropenie (Officiële titel: Added value of 18 F-FDG-PET-CT

Nadere informatie

Radiologie en Research. Prof Dr C. van Kuijk VU Medisch Centrum, Amsterdam

Radiologie en Research. Prof Dr C. van Kuijk VU Medisch Centrum, Amsterdam Radiologie en Research Prof Dr C. van Kuijk VU Medisch Centrum, Amsterdam Radiologie en Research Het gebruik van medische beeldvorming bij wetenschappelijk onderzoek is divers: Rontgenfoto s CT Onderzoek

Nadere informatie

- incidentele bevinding zonder klachten - weigering van chirurgische behandeling - slechte algehele conditie waardoor chirurgie niet verantwoord is

- incidentele bevinding zonder klachten - weigering van chirurgische behandeling - slechte algehele conditie waardoor chirurgie niet verantwoord is Auteur Soort studie Aantal patiënten Lee 2013 Qurashi Systematic review 1999-2011 Systematic review 1999-2011 Radiotherapie / Chirurgie (meestal gevolgd door ) 377 Conservatief waaronder Inclusiecriteria

Nadere informatie

CURSUS. onderwijs à la carte. GE Healthcare. Sandwich. di 2 juni 2015 vr 5 juni 2015 mamma radiologie Cursusleider: mevrouw Drs. A.C.

CURSUS. onderwijs à la carte. GE Healthcare. Sandwich. di 2 juni 2015 vr 5 juni 2015 mamma radiologie Cursusleider: mevrouw Drs. A.C. onderwijs à la carte CURSUS di 2 juni 2015 vr 5 juni 2015 mamma radiologie Cursusleider: mevrouw Drs. A.C. Sikkenk wo 3 juni 2015 do 4 juni 2015 hoofd-hals radiologie Cursusleider: Dr. S.C.A. Steens Sandwich

Nadere informatie

Staat voor: Registratie, Transparantie en Kwaliteit. Benchmark Rapport. ICD procedures. Toelichting NCDR ICD Deelnemende ziekenhuizen

Staat voor: Registratie, Transparantie en Kwaliteit. Benchmark Rapport. ICD procedures. Toelichting NCDR ICD Deelnemende ziekenhuizen Benchmark Rapport ICD procedures Periode: 2010-2012 Peildatum: Datum 26 juli 2013 Ziekenhuis: Leids Universitair Medisch Centrum Albinusdreef 2 2333 ZA Leiden Toelichting NCDR ICD 2010-2012 Deelnemende

Nadere informatie

Pien de Haas en John de Klerk nucleair geneeskundigen Meander Medisch Centrum Amersfoort. 2e Mammacongres 28 januari 2011 Harderwijk

Pien de Haas en John de Klerk nucleair geneeskundigen Meander Medisch Centrum Amersfoort. 2e Mammacongres 28 januari 2011 Harderwijk Pien de Haas en John de Klerk nucleair geneeskundigen Meander Medisch Centrum Amersfoort 2e Mammacongres 28 januari 2011 Harderwijk Siemens Biograph true point PET/CT 40 slice Sinds 21 januari 2011 Sinds

Nadere informatie

vrijdag 16 december 2016

vrijdag 16 december 2016 September 2016 Op vrijdag 16 december 2016, van 12u-17u, zal de tweede plenaire NVALT studiedag plaatsvinden in het Beatrixgebouw in Utrecht. Programma en uitnodiging krijgt u binnenkort. 2 e lijn centrale

Nadere informatie

PEMBROLIZUMAB: VRAGEN EN ANTWOORDEN

PEMBROLIZUMAB: VRAGEN EN ANTWOORDEN PEMBROLIZUMAB: VRAGEN EN ANTWOORDEN Na nivolumab is er nu een tweede immunotherapie voor longkanker beschikbaar: pembrolizumab (merknaam: Keytruda ). Na de registratie van het medicijn heeft het een aantal

Nadere informatie

RADIOLOGIE 2011 achtergronden casusschetsen

RADIOLOGIE 2011 achtergronden casusschetsen RADIOLOGIE 2011 achtergronden casusschetsen Voorstel wijzigingen bij herziening werkafspraak kunnen op de laatste pagina worden genoteerd. Interline augustus 2011 Voor: begeleider/presentator INTERLINE

Nadere informatie

Werkgroep Moleculaire Diagnostiek in de Pathologie (NVVP) Werkgroep Moleculaire Diagnostiek in de Pathologie (NVVP)

Werkgroep Moleculaire Diagnostiek in de Pathologie (NVVP) Werkgroep Moleculaire Diagnostiek in de Pathologie (NVVP) 1 15 februari 2008 3de Moleculaire Dag Ed Schuuring Doel: stimuleren moleculaire diagnostiek binnen pathologie in NL borging en verbetering van kwaliteit vernieuwing moleculaire diagnostiek inventarisatie

Nadere informatie

UITNODIGING VLIELANDDAGEN. Nascholing pediatrische infectieziekten MEI 2018

UITNODIGING VLIELANDDAGEN. Nascholing pediatrische infectieziekten MEI 2018 UITNODIGING VLIELANDDAGEN 16-18 MEI 2018 Nascholing pediatrische infectieziekten Geachte collegae, Van woensdag 16 t/m vrijdag 18 mei 2018 wordt voor de 15e keer de Vlielandcursus georganiseerd. Deze nascholingscursus

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting NEDERLANDSE SAMENVATTING In dit proefschrift is de voorspellende waarde van magnetic resonance imaging (MRI)-parameters voor het optreden van een lokaal recidief larynxcarcinoom

Nadere informatie

Factsheet Indicatoren CVA (CVAB) 2016

Factsheet Indicatoren CVA (CVAB) 2016 Factsheet en CVA (CVAB) 2016 Registratie gestart: 2014 In- en exclusiecriteria Definities: - CVA (Beroerte): intracerebrale bloeding of herseninfarct. - Intracerebrale bloeding: spontane bloeding in het

Nadere informatie

Vraag 1: Welk onderzoek laat u verrichten om pulmonale hypertensie aan te tonen of uit te sluiten?

Vraag 1: Welk onderzoek laat u verrichten om pulmonale hypertensie aan te tonen of uit te sluiten? ROIG 22-11-06 Leerstof Murray and Nadels s textbook of respiratory medicine, 4 de editie Volume 1 Hfst 4: Ventilation, blood flow and gas exchange Hfst 24: Pulmonary function testing Hfst 36 en 37: COPD

Nadere informatie

UITNODIGING VLIELANDDAGEN. Nascholing pediatrische infectieziekten MEI 2019

UITNODIGING VLIELANDDAGEN. Nascholing pediatrische infectieziekten MEI 2019 UITNODIGING VLIELANDDAGEN 22-24 MEI 2019 Nascholing pediatrische infectieziekten Geachte collegae, Van woensdag 22 t/m vrijdag 24 mei 2019 wordt voor de 16e keer de Vlielandcursus georganiseerd. Deze nascholingscursus

Nadere informatie

Implementatie PALGA moleculaire protocolmodule

Implementatie PALGA moleculaire protocolmodule Implementatie PALGA moleculaire protocolmodule Joyce Radersma-van Loon Senior analist Moleculaire Pathologie - UMC Utrecht Gedetacheerd bij PALGA - 1/8/2018 tot medio 2019 Moleculaire pathologie - van

Nadere informatie

AVL symposium 11 juni 2015 Eva Balkenende, arts onderzoeker CVV AMC e.m.balkenende@amc.nl

AVL symposium 11 juni 2015 Eva Balkenende, arts onderzoeker CVV AMC e.m.balkenende@amc.nl Fertiliteitspreservatie bij borstkanker, wat zijn de mogelijkheden? AVL symposium 11 juni 2015 Eva Balkenende, arts onderzoeker CVV AMC e.m.balkenende@amc.nl Achtergrond borstkanker Incidentie 2012: 14.296

Nadere informatie

Algemeen klinisch fysicus in opleiding

Algemeen klinisch fysicus in opleiding Algemeen klinisch fysicus in opleiding ir. Mariken Zijlmans Beroepsoriëntatieavond voor Biomedisch Technologen (in opleiding) 17 september 2012 Curriculum Vitae ir. Mariken Zijlmans 30 jaar Algemeen Klinisch

Nadere informatie

NFU-master. Kwaliteit en Veiligheid in de Patiëntenzorg

NFU-master. Kwaliteit en Veiligheid in de Patiëntenzorg NFU-master Kwaliteit en Veiligheid in de Patiëntenzorg 2016-2018 De master Kwaliteit en Veiligheid in de Patiëntenzorg De zorg heeft initiatiefnemers en leiders in kwaliteit en veiligheid van zorg nodig.

Nadere informatie

Vereniging voor Ziekenhuisgeneeskunde

Vereniging voor Ziekenhuisgeneeskunde Vereniging voor Ziekenhuisgeneeskunde SHELLEY METSELAAR AIOS SOZG Achtergrond Incidentie - 5-11 per 1000 per jaar 1 Diagnose - Combinatie kliniek, lab, X-thorax Sensitiviteit X-thorax 2 - Pneumonie +/-

Nadere informatie

Embolisatie (UAE) Louisette Peters

Embolisatie (UAE) Louisette Peters Embolisatie (UAE) Louisette Peters 1 Disclosures Geen 2 De procedure Interventieradioloog Aanprikken arteria femoralis en selectief aa. uterina angiografisch in beeld brengen Embolisatie 4 5 Hoe het begon

Nadere informatie

Factsheet Indicatoren CVA (CVAB) 2016

Factsheet Indicatoren CVA (CVAB) 2016 Factsheet en CVA (CVAB) 2016 Registratie gestart: 2014 In- en exclusiecriteria Definities: - CVA (Beroerte): intracerebrale bloeding of herseninfarct. - Intracerebrale bloeding: spontane bloeding in het

Nadere informatie

Vergelijking van 2 TTF-1 clones en de consequentie hiervan voor een juiste classificatie van longtumoren en hun metastasen

Vergelijking van 2 TTF-1 clones en de consequentie hiervan voor een juiste classificatie van longtumoren en hun metastasen Vergelijking van 2 TTF-1 clones en de consequentie hiervan voor een juiste classificatie van longtumoren en hun metastasen A.J.J. Smits AIOS Pathologie 31-01-2012 Inleiding Longkanker is derde meest voorkomend

Nadere informatie

glioomzorg in Nederland

glioomzorg in Nederland glioomzorg in Nederland Dutch Brain Tumour Registry 2014-2017 LANDELIJKE WERKGROEP NEURO-ONCOLOGIE inhoudsopgave voorwoord voorwoord 3 methoden 4 cijfers 5 - epidemiologie 6 - diagnostiek 10 - neurochirurgie

Nadere informatie

CURSUS. kinderradiologie Sandwich. i n s c h r i j v e n u i t s l u i t e n d v i a d e w e b s i t e. Nederlandse Vereniging voor Radiologie

CURSUS. kinderradiologie Sandwich. i n s c h r i j v e n u i t s l u i t e n d v i a d e w e b s i t e. Nederlandse Vereniging voor Radiologie kinderradiologie Sandwich CURSUS i n s c h r i j v e n eerste cursus 18 EN 19 november 2008 t weede cursus 20 EN 21 november 2008 u i t s l u i t e n d v i a d e w e b s i t e Georganiseerd door de Onderwijscommissie

Nadere informatie

Hoe onderscheid je een hepatocellulair carcinoom (HCC) van een cholangiocarcinoom

Hoe onderscheid je een hepatocellulair carcinoom (HCC) van een cholangiocarcinoom Hoe onderscheid je een hepatocellulair carcinoom (HCC) van een cholangiocarcinoom (CCC)? Otto van Delden, interventieradioloog, AMC Bart Takkenberg, MDL-arts, AMC Patiënt L; 53 jaar Reden van verwijzing/

Nadere informatie

Samenwerking pathologie Laboratoria

Samenwerking pathologie Laboratoria Samenwerking pathologie Laboratoria Dr. Peter de Bruin Voorzitter Maatschap Pathologie Den Bosch, Nieuwegein en Arnhem (DNA). VAP september 2014 Samenwerking pathologie Samenwerking/ Fusie Laboratoria

Nadere informatie

Klinische epidemiologie en statistiek

Klinische epidemiologie en statistiek Klinische epidemiologie en statistiek 5 t/m 8 maart 2019 De Nederlandse Vereniging voor Revalidatieartsen (VRA) organiseert in samenwerking met de Radboudumc Health Academy van 5 t/m 8 maart 2019 de 4-daagse

Nadere informatie

Maligne pleura exsudaat

Maligne pleura exsudaat Maligne pleura exsudaat Regionale richtlijn IKL, Versie: 1.1 Laatst gewijzigd : 25-10-2005 Methodiek: Consensus based Verantwoording: IKL werkgroep bronchuscarcinomen Inhoudsopgave Algemeen...1 Diagnostiek...2

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting 101 Chapter 7 SAMENVATTING Maligne tumoren van de larynx en hypopharynx ( keelkanker ) zijn de zesde meest voorkomende type kankers van het hele lichaam, en de meest voorkomende

Nadere informatie