Advieslijst Nederlandse aandelen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Advieslijst Nederlandse aandelen"

Transcriptie

1 Advieslijst Nederlandse aandelen woensdag 1 oktober 2013 NOTITIE VAN DE ANALISTEN DSM behaalt in 2013 naar verwachting verbeterde resultaten. De bedrijfsresultaten zijn in de afgelopen drie jaar relatief sterk negatief beïnvloed door genomen herstructureringsmaatregelen. De kostenbesparingen die hieruit voortvloeien zullen zichtbaar worden in de resultaten in de komende periode. Voor DSM is op 11 oktober het koersdoel verhoogd naar EUR 1,00. Galapagos presenteert op het jaarlijkse congres van het American College of Rheumatology (ACR)van 2 30 oktober, de resultaten tot nu toe van de testen voor farmacodynamiek en werkzaamheid van GLPG034 (JAK1 inhibitor). Daarnaast worden de resultaten van GLPG04 (ontstekingsremmer) bij in vitro en fase I onderzoek gepresenteerd op 1 oktober in Berlijn tijdens de United European Gasteroenterology Week. Het derde kwartaal cijfers seizoen is vandaag afgetrapt met ASML. Aankomende dagen komen onder andere AkzoNobel en Philips met de kwartaal cijfers NL Top Picks Opwaarts Dividend Picks Opwaarts K/W potentieel Dividend K/W potentieel Aegon,x 11,3% Ahold 3,% 1,x,3% Ahold 1,x,3% DSM 3,0% 14,4x 12,% Akzo Nobel 10,x - Royal Dutch Shell,%,1x 1,% Arcelor Mittal -4,4x 14,% DSM 14,4x 12,% Imtech -1,3x 4,% Defensieve Picks Opwaarts Philips 1,1x 22,% K/W potentieel Randstad 1,4x,% Arcadis 12,x 1,% Royal Dutch Shell,1x 1,% Royal Dutch Shell,1x 1,% SBM Offshore 11,4x 2,% Unilever 1,3x 1,4% Sinds Rendement Cyclische Picks NL Top Picks ,% Opwaarts AEX Index ,4% K/W potentieel Air France-KLM -,% Arcelor Mittal - 14,% AEX Index Randstad 1,4x,% okt jan apr jul okt Speculatieve Picks Opwaarts K/W potentieel Galapagos -,1% Ten Cate 13,0x,% USG People,1x 2,2% Data is gebaseerd op de slotkoersen van 1 oktober 2013.

2 Nederlandse aandelen Aegon,4,0 12,4 MRD 0,21 3,0%,x 0, FINANCIËLE DIENSTVERLENING 4 3 De omzet komt voor 0% uit de Verenigde Staten. Het accent in de producten ligt op spaar- en pensioenproducten in de levenssfeer. De stijgende rente is positief voor de belangstelling voor de producten en voor de marges. De risico's van de producten zijn grotendeels afgedekt (rente- & aandelenhedges). De solvabiliteitsratio voor de verzekeringsgroep (IGD) is gezond op ca. 240 momenteel voor de Nederlandse groep De onderliggende operationele resultaten geven een lichte verbetering aan. De incidentele waarderingsafboekingen zijn sterk afgenomen in de recente jaren Wij verwachten dat de bedrijfsschade van de woekerpolisaffaire binnen de normale grenzen blijft. Ahold 13,3 14,0 13, MRD 0,4 3,% 1,x 0,0 CONSUMENT BASIS De Verenigde Staten is 0% van de omzet, Nederland ruim 3%. De Verenigde Staten levert 3% van het bedrijfsresultaat, Nederland 4%. Het bedrijfsmodel is gebaseerd op supermarkten, zogenaamde convenience stores en internetverkopen. In Nederland past het bedrijf met prijsverlagingen de marktpositie aan. Het accent in de winkels verschuift verder naar versproducten. De financiële positie is gezond evenals de jaarlijkse kasstroom. Het bedrijf is bezig met een aandeleninkoopprogramma van Eur 2 mrd. Naast de integratie van de 0 overgenomen C1000 winkels blijven overnames beperkt. Het 0% belang in ICA is begin van dit jaar verkocht tegen Eur 2,4 mrd met een netto boekwinst van Eur 1, mrd. Air France-KLM,4,00 2,2 MRD ,00 INDUSTRIE Air France-KLM is een cyclische onderneming die later dit jaar en volgend jaar kan profiteren van het economisch herstel in Europa. Volgend jaar komt het bedrijf naar onze schatting uit de verliezen. De onderneming voert een ingrijpend kostenbesparingsplan door. Met name bij Air France kunnen nog aanzienlijke kostenbesparingen worden geboekt. De vorming van allianties heeft de investeringsdiscipline aanzienlijk verbeterd in de luchtvaart; de bezettingsgraad van de vloot verbetert structureel. Door een zeer terughoudend investeringsbeleid kan de onderneming de schuld fors verminderen. Het aandeel noteert ver onder de boekwaarde. De vervoerscijfers over juli en augustus verbeterden

3 Akzo Nobel 4,1 2,00 11, MRD 1, 3,1% 10,x 4, BASISMATERIALEN De omzetverdeling is; Europa 4%, Noord Amerika 20% en overig 3%. De productverdeling per bedrijfsresultaat is: decoratieve verven 1%, performance coatings 4% en specialty chemicals 30%. In Europa worden de decoratieve verven nog geherstructureerd. Ingrijpende maatregelen zorgen voor resultatenherstel in '14 /'1. De financiële positie is gezond en wij verwachten een verdere dividendgroei in '13. Een herstel van de Europese economie zal ter zijner tijd de resultaten duidelijk kunnen verbeteren. In Duitsland en Nederland zijn herstructureringsmaatregelen genomen. Arcadis 1,0 23,3 1, MRD 0,4 2,% 12,x 1, INDUSTRIE De omzetverdeling is: Amerika 4%, Europa 20%, Nederland 12% en overige regio's 23%. De omzetverdeling in activiteiten is: Infrastructuur 30%, water 1%, milieu 3% en gebouwen 20%. Het bedrijf heeft een sterke positie wereldwijd. In Europa/Nederland wordt een herstructureringsprogramma uitgevoerd. Voor '13 verwachten wij ruim % winststijging, deels door lagere incidentele kosten. De activiteiten in Brazilië, Azië en Amerika tonen een relatief sterke omzetstijging. Recent zijn aantrekkelijke orders uit New York, Parijs en ook Nederland verkregen Arcelor Mittal 11, 13,0 1, MRD 0,1 1,31% - - 0,2 BASISMATERIALEN De omzetverdeling is: Noord - en Zuid Amerika 4%, Europa 42%. De huidige bedrijfsresultaatsverdeling is: Verenigde Staten 3%, Europa 2%. De productie uit eigen ijzererts- en kolenmijnen neemt verder toe (+10% per jaar). Ruim de helft van de Europese fabrieken ligt (tijdelijk) stil, zodat daarvandaan winstdruk komt. Voor dit jaar wordt een lichte verbetering van de winst verwacht (grotendeels door kostenmaatregelen). Het jaarlijkse dividend voor '13 is verlaagd naar Usd 0,20 (was Usd 0,) over '12. Door de stijgende zelfvoorziening in ijzererts (0%) en kolen (30%) verbetert de marktpositie en stabiliseert de marge. De nettoschuldpositie wordt verlaagd naar $1 mrd (was $21 mrd eind '12).

4 DSM 4,14 1,00, MRD 1,0 2,% 14,4x 3, BASISMATERIALEN Het bedrijfsresultaat komt voor 0% uit Nutrition, 20% Performance Materials en 10% Polymers. De afzet naar regio is: Europa 40%, Verenigde Staten 20% en overige regio's 40%. De groepswinst gaat in 2013 weer stijgen na de terugslag in '12 (vooral caprolactam). Bij Polymers (caprolactam) stagneert de volumeontwikkeling in Azië. Een verdere gedaantewisseling door verkopen van bedrijfsonderdelen lijkt aannemelijk. Vision 201 blijft: Autonome omzetgroei %-%, ebitda 2013 ongeveer Eur 1,4 mrd. Jaarlijkse omzet uit innovaties 20% van totaal. 2 September is de jaarlijkse analistendag. De overname van Tortuga wordt geconsolideerd vanaf 2e kwartaal dit jaar. Galapagos 14,4 24,00 0,4 MRD ,13 GEZONDHEIDSZORG Galapagos is gericht op de ontwikkeling van nieuwe medicijnen De omzetverdeling is: R&D opbrengsten 4%, service divisie 4% en subsidies 10%. Het bedrijfsresultaat komt van: R&D 2% en service divisie %. De omzet van R&D bestaat uit mijlpaalbetalingen, waarvan een groot deel al vooraf betaald. De tweede test voor reuma (met AbbVie) was positief en bepaalt momenteel grotendeels het succes. Het bedrijf heeft in de R&D activiteiten een zestal allianties met internationale farmabedrijven. Het aantal klinische testen neemt toe. Een nieuw antibioticum tegen de ziekenhuisbacterie is in ontwikkeling. Nieuwe klinische testen (fase II) voor lupus en psoriasis starten. Voor '13 zijn eventueel nieuwe deals te verwachten. Imtech 2,03 3,00 0, MRD ,3x - 1,1 INDUSTRIE Imtech is als installatiebedrijf marktleider in Noordwest Europa. % van de omzet komt voort uit bestaande contracten. Energie & milieu genereren ongeveer 30% van de omzet. Het overheidsaandeel bedraagt 30%. Het bedrijfsresultaat komt uit de regio's Nederland (%), Duitsland (32%), het Verenigd Koninkrijk (1%), Scandinavië (1%) en het segment ICT (22%). De margeverwachtingen voor het bedrijfresultaat zijn lager gesteld op 4%-%. In '12 zijn voorzieningen van Eur 10 mln genomen voor Polen en Eur 220 mln voor Duitsland. In '13 wordt een herstructureringslast van Eur 0 mln voor Nederland en Duitsland genomen voor het schrappen van ruim 1300 banen. In '13 wordt ook Eur 110 mln (2e kwartaal) voor incidentele kosten genomen. De orderpositie bedraagt Eur,4 mrd als basis voor de ontwikkeling in '14 en '1. De hafjaarcijfers geven een verlies aan; voor het hele jaar verwachten wij verlies.

5 Philips 24,4 30,00 22, MRD 0,0 3,2% 1,1x 1,2 INDUSTRIE Healthcare is met 42% van de omzet en % van van het EBITA veruit de belangrijkste divisie. Lighting is tweede met 3% van de omzet en 2% van het EBIT. Na de verkoop van TV's is Consumer Lifestyle de kleinste divisie met 20% van de omzet en 1% van het EBIT. Topman Frans van Houten heeft een uitstekend track record in het verbeteren van bedrijven. Bij Philips kan nog verder op kosten worden bespaard. De groeidoelstellingen voor het bedrijfsresultaat vooor de komende jaren zijn verhoogd met als marge 11-12% (was 10-11%) Voor EUR 1. miljard worden aandelen ingekocht (% van uitstaande aandelen). De divisie Healthcare profiteert van de vergrijzing en de groeiende vraag naar healthcare in opkomende landen. De divisie Consumer Lifestyle is na de verkoop van TV en Audio, Video, Multimedia & Accesories een stuk rendabeler en beter gepositioneerd voor groei. Randstad 41, 4,00,4 MRD 1,2 2,% 1,4x 2,1 INDUSTRIE Randstad haalt tweederde van de omzet uit Europa. Slechts een gering herstel kan bij deze vroeg cyclische onderneming al tot een forse resultaatverbetering leiden. De VS is met bijna een kwart van de totale omzet de belangrijkste afzetmarkt geworden. De arbeidsmarkt laat daar een geleidelijk herstel zien. Randstad profiteert op lange termijn van de toenemende vraag naar flexibilisering van de arbeidsmarkten in Europa. De onderneming haalt nog het grootste deel uit Staffing, waar de marges het laagst zijn. Het concern wil de activiteiten voor professionals en Inhouse, waar de marges beter zijn, vergroten. Dat heeft een positief effect op de marges. 20 Royal Dutch Shell 24,1 2,00 1, MRD 1,33,2%,1x 3,00 ENERGIE Veruit het grootste deel (ca 0%) van de inkomsten komt uit upstream (exploratie en productie). De rest uit downstream (raffinage en handel). Wij verwachten dat de olieprijs relatief hoog blijft. De sterke productiegroei in de VS kan worden opgevangen door de groeiende vraag in opkomende landen. De kasstroom stijgt in de periode tot circa $10 mrd; 3% boven het niveau van de periode Met deze kasstroom kan een investeringsprogramma van circa $12 mrd worden gefinancierd en is er (ook gezien de sterke balans) ruim voldoende cash voor verdere verhoging van het dividend. Shell heeft een uitstekend trackrecord voor de dividendbetaling. Het dividend is vanaf de tweede wereldoorlog nooit verlaagd. Het dividend wordt evenwel aangekondigd in US$; er is dus wel een valutarisico.

6 SBM Offshore 1, 20,00 3,2 MRD ,4x 1,3 ENERGIE SBM Offshore richt zich volledig op de markt voor FPSO s, omgebouwde olietankers die op volle zee worden afgemeerd en geproduceerde olie opslaan tot een shuttletanker de olie afvoert. Het bedrijf bezit hoogwaardige bewezen technologie om dit veilig te doen. Doordat nu vaker olie wordt geproduceerd in gebieden waar geen pijpleidinginfrastructuur is (vaak vanwege de waterdiepte), wordt vaker gekozen voor FPSO s. Het concern spreekt van circa 0 projecten die de komende jaren op de markt komen. SBM Offshore verwacht daar ongeveer een derde van binnen te halen. SBM Offshore heeft de grootste vloot FPSO's ter wereld, bestemd voor de verhuur. Deze leasevloot levert een stabiele kasstroom. Wij verwachten dat de mogelijke boete in verband met omkopingen in Afrika beperkt zal zijn. Het concern heeft de omkopingen zelf bekendgemaakt. Hierover komt duidelijkheid in het najaar van Ten Cate 21,2 22,0 0, MRD 0, 2,% 13,0x 1,4 INDUSTRIE De omzetverdeling is: Europa 40%, Verenigde Staten 4% en overige regio's 1%. De product omzetverdeling is: Protective fabrics/components 40%, gras/geotextiel % en overig %. De productbedrijfsresultaatverdeling is: Protective fabrics/components, 40%, gras/geotextiel % en overig 2%. Nieuwe samenwerkingen ( o.a. BASF, Corning, Kringlan) zijn gevormd voor de productie van thermoplasten voor auto's. De financiële positie is voldoende sterk voor verdere omzet- en winstgroei. Voor '1 wordt een verdubbeling van de omzet verwacht. De omzet in Defender M en voertuigbescherming (VS) stagneerde in '12, maar verbetert in '13. De winstontwikkeling verbetert langzaam in de loop van dit jaar. Unilever 2,2 32,0,1 MRD 1,0 3,% 1,3x 1,2 CONSUMENT BASIS De omzetverdeling is: Ontwikkelende landen %, Europa 2% en Verenigde Staten 20%. De productverdeling in bedrijfsresultaat is: Persoonlijke verzorging 42%, voeding 3%, ijs 13% en huishoudelijke verzorging %. De stijging van de prijzen van grondstofprijzen en eindproducten begint af te nemen; de volumestijging gaat door. De omzetgroei in ontwikkelde landen en persoonlijke verzorging is bovengemiddeld. De financiële positie is gezond en de vrije kasstroom blijft ruim. De moeizame economische gang van zaken in Europa drukt op de resultaten. Door aankoop van 22% Hindustan Lever bezit Unilever nu % van het bedrijf; de valuta-ontwikkeling in dit gebied is negatief.

7 USG People, 10,00 0, MRD 0,3 4,%,1x 1,12 INDUSTRIE USG People haalt circa % van de omzet uit General Staffing; 34% uit specialist Staffing en % van de omzet uit Professionals. De marges in Professionals zijn het hoogst; die van General Staffing het laagst. Mixverbetering leidt tot hogere marges. USG People heeft een grote exposure in Nederland, waar het kan profiteren van het herstel van de arbeidsmarkt. Door de verkoop van de perifere activiteiten is de afhankelijkheid van Nederland verder toegenomen. Het concern wordt genoemd als overnamekandidaat; vooral als prooi van Adecco. 4

8 Disclaimer Algemeen Dit onderzoeksrapport is samengesteld door Theodoor Gilissen Bankiers N.V. (hierna: Theodoor Gilissen). Het document wordt in principe eens in de twee weken gepubliceerd op woensdag van de even kalenderweken. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Theodoor Gilissen betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten kan Theodoor Gilissen niet instaan. Theodoor Gilissen geeft geen garantie of verklaring omtrent genoemde juistheid en volledigheid, noch uitdrukkelijk noch stilzwijgend. Theodoor Gilissen aanvaardt dan ook geen aansprakelijkheid voor schade die het gevolg is van de onjuistheid en/of onvolledigheid van bedoelde informatie. Dit rapport dient niet te worden opgevat als een aanbod om waardepapieren te verkopen, noch als een uitnodiging tot aankoop ervan. De adviezen en aanbevelingen in dit rapport zijn generiek van aard en houden derhalve geen rekening met de specifieke beleggingsdoelstellingen, de persoonlijke financiële situatie en persoonlijke behoeftes van de ontvanger. De ontvanger mag de adviezen en aanbevelingen uit het rapport dan ook niet aanmerken als een persoonlijk advies: de ontvanger moet zijn of haar eigen adviseur raadplegen om te overleggen of het effect dat in dit rapport aan bod komt, voor hem of haar een passende investering is en/of de adviezen en aanbevelingen in het rapport in overeenstemming zijn met zijn of haar beoogde risicoprofiel. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Theodoor Gilissen verricht geen investment banking of andere corporate finance activiteiten voor de in dit rapport vermelde bedrijven. De adviezen van Theodoor Gilissen zijn gebaseerd op de verwachting van de 12 maands koersperformance vanaf het moment van publicatie van dit rapport. Opinies, feiten en meningen in dit rapport kunnen zonder nadere aankondiging worden gewijzigd. De verspreiding van dit rapport in andere jurisdicties dan in Nederland is mogelijk aan restricties onderhevig en de ontvanger van dit rapport dient zichzelf te informeren over eventuele restricties. Theodoor Gilissen verbiedt nadrukkelijk het herverspreiden van dit rapport via internet of op een andere manier en aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor de acties van derde partijen op dit gebied. Het auteursrecht van deze publicatie berust bij Theodoor Gilissen. De ontvanger van dit rapport is gebonden aan de restricties zoals vermeld staan in deze disclaimer. Het is verboden voor derde partijen om dit rapport te verspreiden via internet of op een andere manier. Theodoor Gilissen is niet aansprakelijk voor derde partijen die dit rapport verspreiden of herproduceren. Informatieverstrekking Analisten, genoemd in dit rapport, verklaren dat (i) opinies, visies en aanbevelingen die in dit rapport gedaan worden, zijn of haar persoonlijke visie weerspiegelen, (ii) de gebruikte informatie in dit rapport is ontleend aan bronnen die betrouwbaar worden geacht en (iii) geen deel van zijn of haar vergoeding was, is of zal gerelateerd zijn aan specifieke opinies, visies en aanbevelingen die gedaan zijn in dit rapport. Het beleid van Theodoor Gilissen streeft ernaar te publiceren op basis van nieuws, ontwikkelingen en visies gerelateerd aan specifieke bedrijven, sectoren of markten. De AFM (Autoriteit Financiële Markten) is de toezichthouder op de handelswijze en de informatieverstrekking van alle partijen op de financiële markten in Nederland. Meer informatie kunt u vinden op Adviseringmethodiek Koersdoelen zijn gebaseerd op (i) financiële prognoses van analisten Jos Versteeg en Tom Muller van Theodoor Gilissen, (ii) prognoses van bronnen die betrouwbaar geacht worden en(iii) waarderingsmodellen die gebruikt worden door de Research-afdeling van Theodoor Gilissen. Bij de waardering maken analisten gebruik van verdisconteerde kasstroommodellen (DCF) en vergelijking van gelijkwaardige bedrijven (Peer Group analyse).theodoor Gilissen hanteert de adviezen en Niet. De basis voor de methodiek van afgegeven adviezen is als volgt: : het aandeel heeft een verwacht koerspotentieel dat uitgaat boven het gemiddelde van de Nederlandse markt gecorrigeerd voor risico, bedrijfsvoering en bedrijfsmodel Niet : het aandeel heeft een verwacht koerspotentieel dat niet boven het gemiddelde van de Nederlandse markt uitgaat gecorrigeerd voor risico, bedrijfsvoering en bedrijfsmodel

Expect the unexpected

Expect the unexpected Kwartaal Focus 1 e kwartaal 2015 (januari) Expect the unexpected Het afgelopen kwartaal, Q4, stond in het teken van de nodige volatiliteit (beweeglijkheid) op de beurzen. In oktober daalde de AEX in 2

Nadere informatie

Beleggen bij een stijgende rente

Beleggen bij een stijgende rente Beleggen bij een stijgende rente Wij vinden het van belang u te informeren over de ontwikkelingen op de financiële markten en de trends die zich voordoen. Op deze wijze kunt u samen met uw adviseur inspelen

Nadere informatie

Preflight Randstad 2013

Preflight Randstad 2013 Preflight Randstad 2013 Randstad kan fluctuaties in de conjunctuur steeds beter opvangen. drs. Jan-Gerben Postma MajorOak The joy of understanding. 2 MajorOak Investment Solutions Passport Randstad Kerngegevens

Nadere informatie

ING Dashboard Belgian economy

ING Dashboard Belgian economy ECONOMIC RESEARCH ING FOCUS July N - 1 September Economische activiteit : Het ging niet goed met de economische activiteit in het tweede kwartaal. En ook het derde kwartaal wordt nog lastig, zoals blijkt

Nadere informatie

SCHOLENSTRIJD.NL. Lesbrief Beleggen. Bewerkt voor Elde College augustus 2009 voor havo 4

SCHOLENSTRIJD.NL. Lesbrief Beleggen. Bewerkt voor Elde College augustus 2009 voor havo 4 SCHOLENSTRIJD.NL Lesbrief Beleggen Bewerkt voor Elde College augustus 2009 voor havo 4 Bewerkt van oorspronkelijke uitgave 2008 Stichting leerplanontwikkeling (), Enschede, IEX Mediagroep, Amsterdam Alle

Nadere informatie

Ahold presteerde het eerste kwartaal van 2013 min of meer gelijk aan de eerste

Ahold presteerde het eerste kwartaal van 2013 min of meer gelijk aan de eerste nr. 25 21 juni 2013 5,95 NEWAYS is een speelbal van de economische onzekerheid geworden ICT AUTOMATISERING ontvangt een opmerkelijk overnamebod van DPA PHILIP MORRIS weet zich goed staande te houden ondanks

Nadere informatie

Omgekeerde olieschok zorgt voor vrees onder beleggers

Omgekeerde olieschok zorgt voor vrees onder beleggers Nieuws uit de financiële markten Winter 214/215 Geachte heer, mevrouw, beste belegger, In 214 kregen de drie woorden waaruit de naam van onze bank bestaat meer dan ooit hun volle betekenis. - Banque: met

Nadere informatie

Economie Utrecht komt verder op stoom

Economie Utrecht komt verder op stoom Economie Utrecht komt verder op stoom De Utrechtse economie heeft de opgaande lijn duidelijk te pakken. Onder impuls van sectoren als de zakelijke dienstverlening en de ICT groeit de economie naar verwachting

Nadere informatie

A year of delivering Tomorrow s Answers Today

A year of delivering Tomorrow s Answers Today A year of delivering Tomorrow s Answers Today AkzoNobel in het kort 2010 Geografische spreiding en werknemers 39% 20% Noord-Amerika 10.400 Europa (volgroeide markten) 22.300 6% Europa (opkomende markten)

Nadere informatie

Succesvol indexbeleggen in een dynamische wereld

Succesvol indexbeleggen in een dynamische wereld Succesvol indexbeleggen in een dynamische wereld De meeste beleggers, zowel institutionele als particuliere, zullen ontdekken dat het volgen van de financiële markten met minimale kosten de beste manier

Nadere informatie

STROEVE & LEMBERGER. Fundshare Stroeve Beheerd Beleggen juli 2015. Kwartaalbericht SINDS 1818 INHOUD. Samenvatting

STROEVE & LEMBERGER. Fundshare Stroeve Beheerd Beleggen juli 2015. Kwartaalbericht SINDS 1818 INHOUD. Samenvatting STROEVE & LEMBERGER SINDS 1818 Fundshare Stroeve Beheerd Beleggen juli INHOUD Kwartaalbericht Samenvatting De marktontwikkelingen in het tweede kwartaal van 2 Het beleggingsbeleid in het Groeifonds 4 Het

Nadere informatie

Allianz Holland Paraplufonds N.V. Halfjaarbericht. 1 oktober 2013-31 maart 2014. Allianz Nederland Asset Management B.V.

Allianz Holland Paraplufonds N.V. Halfjaarbericht. 1 oktober 2013-31 maart 2014. Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz Holland Paraplufonds N.V. Halfjaarbericht 1 oktober 2013-31 maart 2014 Allianz Nederland Asset Management B.V. Beleggingsmaatschappij Allianz Holland Paraplufonds N.V. Halfjaarbericht 1 oktober

Nadere informatie

INVESTOR PULSE NEDERLAND DERDE EDITIE

INVESTOR PULSE NEDERLAND DERDE EDITIE INVESTOR PULSE NEDERLAND DERDE EDITIE W E V R O E G E N U I T 2 0 L A N D E N H O E Z E D E N K E N IN EEN ONDERZOEK UITGEVOERD DOOR CICERO BLACKROCK INVESTOR PULSE NEDERLAND DERDE EDITIE WAT HOUDT NEDERLANDERS

Nadere informatie

GrandVision gaat naar de beurs Brochure voor particuliere beleggers. Eye care, We care more

GrandVision gaat naar de beurs Brochure voor particuliere beleggers. Eye care, We care more GrandVision gaat naar de beurs Brochure voor particuliere beleggers Eye care, We care more Belangrijke informatie Deze brochure ( dit document ) bevat een korte beschrijving van enkele belangrijke onderwerpen

Nadere informatie

JAAROVERZICHT 2006. Local knowledge. Global power. Donald J. Shepard, VOORZITTER VAN DE RAAD VAN BESTUUR

JAAROVERZICHT 2006. Local knowledge. Global power. Donald J. Shepard, VOORZITTER VAN DE RAAD VAN BESTUUR JAAROVERZICHT Op vrijwel elke markt waar ook ter wereld is er sprake van een groeiende behoefte aan een breder aanbod van pensioenproducten. Daarom zijn we van mening dat wij ons op het juiste moment op

Nadere informatie

Delta Lloyd Deelnemingen Fonds N.V. Bericht over het derde kwartaal 2014

Delta Lloyd Deelnemingen Fonds N.V. Bericht over het derde kwartaal 2014 Delta Lloyd Deelnemingen Fonds N.V. Bericht over het derde kwartaal 2014 Inleiding In dit bericht geven de fondsmanagers van het Delta Lloyd Deelnemingen Fonds (het fonds) uitleg over de resultaten en

Nadere informatie

Jaarverslag 2012. Jaarverslag 2012

Jaarverslag 2012. Jaarverslag 2012 1 2 Inhoudsopgave Over BinckBank 5 Profiel BinckBank 6 Kerncijfers 7 Belangrijke gebeurtenissen 2012 8 Bericht van de bestuursvoorzitter 10 Visie, missie, ambitie en strategische doelstellingen 13 Middellange

Nadere informatie

Transport groeit door op volume

Transport groeit door op volume Transport en Logistiek Vooruitzicht Transport groeit door op volume Volumegroei Transport en Logistiek 2% 2014 2,7% 2015 Wegvervoer profiteert het meest van de herstellende binnenlandse markt 110 100 9

Nadere informatie

Koninklijke Ten Cate Jaarverslag 2004

Koninklijke Ten Cate Jaarverslag 2004 Koninklijke Ten Cate Jaarverslag 2004 1 Koninklijke Ten Cate Jaarverslag 2004 Missie Koninklijke Ten Cate is een technologisch gedreven, internationaal opererende, innovatieve onderneming die streeft naar

Nadere informatie

ABN AMRO Basic UCITS ETF

ABN AMRO Basic UCITS ETF ABN AMRO Basic UCITS ETF ABN AMRO Basic UCITS ETF Wat zijn Basic UCITS ETF's? Wat is een index? Zo is de ETF ontstaan. Verschil in kosten tussen actieve en passieve fondsen. Het rendement van Basic ETF

Nadere informatie

NIEUWS, TRENDS & ANALYSES VAN DE FINANCIËLE MARKTEN. jaargang 6 nr 1 januari 2015 REdACTIE beëindigd Op 12 januari 2015.

NIEUWS, TRENDS & ANALYSES VAN DE FINANCIËLE MARKTEN. jaargang 6 nr 1 januari 2015 REdACTIE beëindigd Op 12 januari 2015. NIEUWS, TRENDS & ANALYSES VAN DE FINANCIËLE MARKTEN INVEST NEWS jaargang 6 nr 1 januari 2015 REdACTIE beëindigd Op 12 januari 2015 ObLIGATIEMARKTEn NORMALISERING IN 2015? VAn defensieve naar CYCLISCHE

Nadere informatie

de echte waarde van een bedrijf is een afgeleide van zijn mensen verkort jaarverslag 2008

de echte waarde van een bedrijf is een afgeleide van zijn mensen verkort jaarverslag 2008 de echte waarde van een bedrijf is een afgeleide van zijn mensen verkort jaarverslag 2008 inhoud profiel 3 onze diensten 4 onze missie 4 onze wereldwijde aanwezigheid 4 onze cultuur 5 onze kernwaarden

Nadere informatie

2003: > Jaar van plussen en minnen > Sterk gestegen kasstroom uit operationele activiteiten > Dividend pay-out eenmalig verhoogd naar ruim 60%

2003: > Jaar van plussen en minnen > Sterk gestegen kasstroom uit operationele activiteiten > Dividend pay-out eenmalig verhoogd naar ruim 60% persbericht Jaarresultaten 2003 United Services Group N.V. 2003: > Jaar van plussen en minnen > Sterk gestegen kasstroom uit operationele activiteiten > Dividend pay-out eenmalig verhoogd naar ruim 60%

Nadere informatie

Turbo s Beleggen in de hoogste versnelling

Turbo s Beleggen in de hoogste versnelling Turbo s Beleggen in de hoogste versnelling Beleggen in aandelen, beleggingsfondsen, grondstoffen, indices, obligaties en valuta Eenvoudig verhandelbaar via Euronext Amsterdam Versneld profiteren van koersstijgingen

Nadere informatie

Jaarverslag 2007 Sustainable design & engineering

Jaarverslag 2007 Sustainable design & engineering Jaarverslag 2007 Sustainable design & engineering Identiteit Grontmij, opgericht in 1915, is een multidisciplinair advies- en ingenieursbureau met 8.000 professionals. M i s s i e Grontmij wil de beste

Nadere informatie

Jaaroverzicht 2012 Resultaten op financieel, maatschappelijk en milieugebied. Accelerate! Vooruitgang en perspectief

Jaaroverzicht 2012 Resultaten op financieel, maatschappelijk en milieugebied. Accelerate! Vooruitgang en perspectief Jaaroverzicht Resultaten op financieel, maatschappelijk en milieugebied Accelerate! Vooruitgang en perspectief Dit Jaaroverzicht is een beknopte weergave van de jaarresultaten van Koninklijke Philips Electronics

Nadere informatie

VALUE8 N.V. JAARVERSLAG CREATE AND VALUATE

VALUE8 N.V. JAARVERSLAG CREATE AND VALUATE VALUE VALUE8 N.V. JAARVERSLAG 2011 CREATE AND VALUATE VALUE VALUE8 NV JAARVERSLAG 2011 VALUE8 nv Girl with red pole (1932) 2 JAARVERSLAG 2011 Inhoud Voorwoord 5 1 Directieverslag 7 2 Verslag van de Raad

Nadere informatie

Koninklijke Ten Cate nv. Jaarverslag 2012 PROTECTING PEOPLE

Koninklijke Ten Cate nv. Jaarverslag 2012 PROTECTING PEOPLE Koninklijke Ten Cate nv Jaarverslag 2012 PROTECTING PEOPLE Commercieel overzicht Per 1 januari 2013 De sectoren van TenCate zijn onderverdeeld in marktgroepen. Elke marktgroep is een clustering van dochterondernemingen

Nadere informatie

Financieel jaarverslag 2013. Siemens Nederland N.V. www.siemens.nl

Financieel jaarverslag 2013. Siemens Nederland N.V. www.siemens.nl Financieel jaarverslag 2013 Siemens Nederland N.V. www.siemens.nl Verslag van de Raad van Commissarissen 2013 De Raad van Commissarissen van Siemens Nederland N.V. houdt toezicht op het beleid van de Raad

Nadere informatie

Aegon s Review 2014. Waarde creëren, waarde delen

Aegon s Review 2014. Waarde creëren, waarde delen Aegon s Review 2014 Waarde creëren, waarde delen Maart 2015 Mensen zelf bewuste keuzes laten maken Aegon wil mensen helpen om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hun financiële toekomst. Dat is bepalend

Nadere informatie