1. Welke van onderstaande stellingen ten aanzien van de staartroeren van een vliegtuig met een V-vormige staart is juist?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1. Welke van onderstaande stellingen ten aanzien van de staartroeren van een vliegtuig met een V-vormige staart is juist?"

Transcriptie

1 Aircraft General Knowledge/Principles of Flight PPL-A 1. Welke van onderstaande stellingen ten aanzien van de staartroeren van een vliegtuig met een V-vormige staart is juist? A. Er is alleen een richtingroer aanwezig. B. Het hoogte- en richtingroer zijn gecombineerd. C. Er is alleen een hoogteroer aanwezig. 2. Welke van onderstaande beweringen omtrent de "transition layer" is juist? A. De bovengrens van de transition layer heet transition level. B. De ondergrens van de transition layer begint altijd en overal op 3500 ft AMSL. C. De ondergrens van de transition layer heet transition level. 3. Een vliegtuig vliegt een rechterbocht. Het balletje van de slipaanwijzer staat links van neutraal. Welke van onderstaande correcties is de juiste om de bocht gecoördineerd te vliegen? A. Het rechter rudderpedaal meer intrappen zodat het balletje neutraal komt te staan. B. De vliegsnelheid verhogen. C. Minder dwarshelling naar rechts geven. D. Het linker rudderpedaal zoveel intrappen dat het balletje neutraal staat.

2 Aircraft General Knowledge/Principles of Flight PPL-H 1. Welke van onderstaande grootheden dient men te veranderen om een variatie van de mengverhouding te verkrijgen? A. Fuel flow en Manifold Absolute Pressure (MAP). B. Fuel flow, Manifold Absolute Pressure (MAP) en temperatuur. C. Air flow. D. Fuel flow. 2. Welke van onderstaande begrippen heeft/hebben te maken met de asymmetrie van draagkracht? 1. Translational lift. 2. Inflow roll. 3. Flap back. A. 1 en 3. B. 2 en 3. C. Alleen 2. D. 1 en Wanneer kan Settling with power (Vortex Ring State) optreden? Tijdens/bij: A. Het overtrekken van de rotorbladen bij de wortel. B. Een nagenoeg verticale daling met lage IAS. C. Een autorotatie met de collective niet geheel neer. D. Een nagenoeg vertical daling met lage IAS, doch met enig vermogen.

3 Communications PPL-A/H en CPL-FB en RT 1. Wat is de betekenis van de afkorting TMA? A. Tactical military aerodrome. B. Terminal meteorological area. C. Temporary military area. D. Terminal control area. 2. Met welke standaarduitdrukking wordt opgedragen om een broadcast uit te luisteren? A. Listen out on. B. Stand by on frequency. C. Monitor. D. Check. 3. Het radiostation waaraan een noodbericht is geadresseerd dient een aantal acties te ondernemen. Welke van onderstaande acties is daar één van? A. Onmiddellijk algemene radiostilte afkondigen. B. Onmiddellijk de communicatie met het luchtvaartuig dat het noodbericht uitzendt overzetten op een secundaire frequentie. C. Onmiddellijk de communicatie met het luchtvaartuig dat het noodbericht uitzendt overzetten op de VHF- emergency frequency. D. Onmiddellijk het noodbericht bevestigen.

4 Flight Performance & Planning PPL-A 1. Als een vliegtuig 55 kg zwaarder is dan de maximaal toelaatbare startmassa kan men dit probleem oplossen door brandstof af te tappen. Hoeveel liter brandstof moet daarvoor minstens worden afgetapt, gegeven een soortelijke massa van 0,72? A. 68 liter. B. 93 liter. C. 77 liter. D. 82 liter. 2. In welk van de onderstaande gevallen zal de overtreksnelheid van een vliegtuig, gegeven een bepaalde configuratie, het hoogst zijn? A. Bij laag gewicht en de meest achterlijke zwaartepuntligging. B. Bij maximaal gewicht en de meest voorlijke zwaartepuntligging. C. Bij laag gewicht en de meest voorlijke zwaartepuntligging. D. Bij maximaal gewicht en de meest achterlijke zwaartepuntligging. 3. Gebruik voor de beantwoording van deze vraag de onderstaande figuur. Wat is het verwachte brandstofverbruik voor een 560 nm kruisvlucht op FL 040 onder de volgende condities? Gross weight = 2650 lb Cowl flaps = Closed Mixture = Recommended lean RPM = 2300 MAN.PRESS. = 23 OAT = 17 C Wind = 11 KT tailwind A. 180 lb. B. 35,9 US-GAL. C. 32,3 US-GAL. D. 39,0 US-GAL.

5

6 Flight Performance & Planning PPL-H 1. De elevatie van een heliport is 800 ft. De QNH is 1027 hpa. De luchttemperatuur is -5 C. Wat is de bijbehorende density altitude? A ft. B ft. C. 250 ft. D. 427 ft. 2. Wat wordt verstaan onder maximum range? A. De maximale afstand tot welke men zich bij windstilte van een punt kan verwijderen. B. De maximale afstand die met de beschikbare hoeveelheid brandstof kan worden afgelegd. C. De maximale tijd waarin men zich van een luchtvaartterrein kan verwijderen met behoud van de mogelijkheid om terug te keren naar dat luchtvaartterrein. D. Het maximale aantal uren dat men met de beschikbare hoeveelheid brandstof in de lucht kan blijven. 3. De bereikbare hoogte bij een stijgvlucht zonder voorwaartse snelheid is ten opzichte van een stijgvlucht met enige voorwaartse snelheid: A. Meer omdat er geen parasitaire weerstand is. B. Minder omdat er geen of nauwelijks translatie lift is. C. Minder omdat er translatie lift is. D. Gelijk.

7 Human Performance & Limitations PPL-A/H en CPL-FB 1. Wat wordt door de wet van Boyle verklaard? A. De relatie tussen druk en volume (P x V = constant). B. Het verschijnsel hyperventilatie. C. Het verschijnsel hypoxie. D. Het verschijnsel decompressieziekte. 2. De ogen, het binnenoor en de propriocepsis (seat of the pants) spelen een rol in het oriëntatieproces. Welke van onderstaande beweringen is/zijn in dit verband juist? 1. Het slakkenhuis speelt hierin een zeer belangrijke rol tijdens het vliegen. 2. Bij tegenstrijdige informatie gelooft men eerder het evenwichtsorgaan dan de ogen. A. Alleen 2 is juist. B. Beide zijn onjuist. C. Alleen 1 is juist. D. Beide zijn juist. 3. Welke van onderstaande beweringen geldt voor het langetermijn- geheugen? A. Het wordt vooral gebruikt om minder belangrijke indrukken op te slaan. B. Het bevat onder meer de informatie die uit het hoofd is geleerd. C. Het heeft een beperkte capaciteit. D. Het kan niet worden gewist.

8 Air Law CPL-FB 1. Onder welke van onderstaande voorwaarden is een luchtvaartuig Nederlands geregistreerd? A. Als het nationaliteits- en inschrijvingskenmerk erop zijn aangebracht. B. Als het bewijs van luchtwaardigheid is afgegeven. C. Als de eigenaar het luchtvaartuig heeft laten inschrijven bij het Kadaster. D. Als het in het Nederlandse luchtvaartuigregister is ingeschreven. 2. Welke van onderstaande regels gelden in luchtruimklasse B? 1. Zowel IFR- als VFR-vluchten zijn toegestaan. 2. Aan alle vluchten wordt luchtverkeersleiding verstrekt. 3. VFR-vluchten zijn niet toegestaan. 4. Alle vluchten worden onderling gesepareerd. 5. Alleen IFR-vluchten worden gesepareerd van ander verkeer. A. 2, 3 en 4. B. 1, 2 en 5. C. Alleen 1 en 5. D. 1, 2 en Tijdens een VFR-vlucht boven Nederland wordt geklommen naar een kruishoogte boven 3500 ft MSL. Op welke referentievlak dient tenminste één hoogtemeter te worden ingesteld? A. Op de drukwaarde hpa. B. Op de QNH van het veld van vertrek. C. Op de QNH van de bestemming. D. Op de regionale QNH.

9 Air Law O-PPL-A 1. Onder welke van onderstaande voorwaarden is een luchtvaartuig Nederlands geregistreerd? A. Als het bewijs van luchtwaardigheid is afgegeven. B. Als het nationaliteits- en inschrijvingskenmerk erop zijn aangebracht. C. Als het in het Nederlandse luchtvaartuigregister is ingeschreven. D. Als de eigenaar het luchtvaartuig heeft laten inschrijven bij het Kadaster. 2. Welke van onderstaande gegevens moet een aankomstmelding ter afsluiting van een VFR-vliegplan tenminste bevatten? A. De identificatie van het vliegtuig en de tijd van aankomst. B. De naam van de gezagvoerder, het luchtvaartterrein van vertrek, het luchtvaartterrein van aankomst en indien is uitgeweken naar een ander luchtvaartterrein, de tijd van aankomst. C. De identificatie van het vliegtuig, het luchtvaartterrein van vertrek, het luchtvaartterrein van bestemming, het luchtvaartterrein van aankomst indien is uitgeweken naar een ander luchtvaartterrein en de tijd van aankomst. D. Het luchtvaartterrein van vertrek en het luchtvaartterrein van aankomst. 3. Op welke van onderstaande manieren dient het circuit van een ongecontroleerd luchtvaartterrein standaard te worden verlaten? A. Onder een hoek van 45 graden halverwege het dwarswindbeen (crosswind), waarbij buiten het circuitgebied naar kruishoogte mag worden geklommen of gedaald. B. Na de start rechtdoor klimmen naar de gewenste kruishoogte. C. Onder een hoek van 45 graden aan het einde van het startbeen (take-off leg) op 700 ft AAL, waarbij buiten het circuitgebied naar kruishoogte mag worden geklommen of gedaald. D. Na de start rechtdoor klimmen naar 700 ft AAL, waarbij buiten het circuitgebied naar kruishoogte mag worden geklommen of gedaald.

10 Air Law & Operational Procedures PPL-A 1. Wie zijn verantwoordelijk voor het afkondigen van de 'alert phase' als een vliegtuig in moeilijkheden verkeert? A. De Flight Information Services. B. De Air Traffic Control Centres. C. De Air Traffic Co-ordination Services. D. De Search and Rescue Co-ordination Centres. 2. Welke van onderstaande gegevens moet een aankomstmelding ter afsluiting van een VFR-vliegplan tenminste bevatten? A. Het luchtvaartterrein van vertrek en het luchtvaartterrein van aankomst. B. De naam van de gezagvoerder, het luchtvaartterrein van vertrek, het luchtvaartterrein van aankomst en indien is uitgeweken naar een ander luchtvaartterrein, de tijd van aankomst. C. De identificatie van het vliegtuig en de tijd van aankomst. D. De identificatie van het vliegtuig, het luchtvaartterrein van vertrek, het luchtvaartterrein van bestemming, het luchtvaartterrein van aankomst indien is uitgeweken naar een ander luchtvaartterrein en de tijd van aankomst. 3. Wat is de minimum leeftijd voor het verkrijgen van een PPL? A. 18 jaar. B. 21 jaar. C. 17 jaar. D. 16 jaar.

11 Air Law & Operational Procedures PPL-H 1. Boven welk van onderstaande gebieden heeft Nederland volgens het Verdrag van Chicago de soevereiniteit over het luchtruim? A. Boven haar grondgebied en de territoriale wateren, tot vliegniveau 285. B. Boven haar grondgebied en de territoriale wateren. C. Boven haar grondgebied met uitzondering van de territoriale wateren. 2. Wat is binnen de Amsterdam FIR de overgangshoogte (transition altitude) voor VFR vluchten? A ft AMSL of hoger. B. Dit is afhankelijk van de heersende luchtdruk, maar niet lager dan 3000 ft AMSL. C ft AMSL. D ft AMSL. 3. Hoeveel centimeter hoog moeten de inschrijvingskenmerken op de romp en op de verticale staartvlakken van vliegtuigen tenminste zijn, vooropgesteld dat er voldoende ruimte is? A. 50 centimeter. B. 30 centimeter. C. 40 centimeter. D. 20 centimeter.

12 Ballonvaren & Materialen CPL-FB 1. Tijdens de vaart gaat een hoofdbranderkraan van de dubbele brander lekken. Welke van onderstaande reacties is de juiste? A. De slang leegbranden en verder varen op de veebrander en de andere hoofdbrander. B. De slang leegbranden en zo snel mogelijk landen op de andere brander. C. De 'cross-over'-kraan openen om verder te kunnen varen op de andere hoofdbrander. D. De 'cross-over'-kraan openen om vervolgens zo snel mogelijk te landen. 2. Voor de start van een ballonvaart stelt u de hoogtemeter in op QFE. De volgende dag vertrekt U weer van hetzelfde terrein. De hoogtemeter geeft dan 56 ft aan. Hoe is de luchtdruk gewijzigd? A. 1 hpa gedaald. B. 2 hpa gedaald. C. 1 hpa gestegen. D. 2 hpa gestegen. 3. Wat wordt er bedoeld met de vloeistoffase? A. De stroming van het gas. B. Het vloeibare bestanddeel van gas in een cilinder. C. De overgang van gasvormige naar vloeibare toestand. D. Een andere aanduiding voor dauwpunt.

13 Meteorology CPL-FB 1. Welke van onderstaande beweringen is juist als de dampdruk gelijk is aan de maximale dampdruk? A. Dan zal het zicht slecht zijn. B. Dan moeten er wolken zijn. C. Dan is de lucht verzadigd met waterdamp. 2. Van welke soort front of occlusie was kennelijk sprake, als na het passeren ervan voornamelijk cumuliforme bewolking wordt waargenomen? A. Van een warmtefrontocclusie. B. Van een koufront. C. Van een stationair front. D. Van een warmtefront. 3. De dagelijkse gang is 's avonds het duidelijkst merkbaar bij: A. SKC. B. SCT-bewolking. C. BKN-bewolking. D. OVC-bewolking

14 Meteorology PPL-A/H 1. Hoe wordt het fenomeen genoemd waarbij met toename van hoogte de temperatuur constant blijft? A. Absolute stabiliteit. B. Subsidentie. C. Inversie. D. Isothermie. 2. Welk van onderstaande verschijnselen is typerend voor een hogedrukgebied? A. Cumuliforme bewolking. B. Oplossen van wolken. C. Convectie. D. Uitstekend zicht. 3. Wat wordt verstaan onder onderkoelde mist? A. Mist boven een koud landoppervlak. B. Mist met een temperatuur lager dan het vriespunt. C. Mist met een temperatuur van -20ºC of lager.

15 Navigation CPL-FB 1. Op welke van onderstaande manieren wordt de ware richting weergegeven? A. In graden, rechtsom gemeten ten opzichte van het ware noorden. B. In graden en afhankelijk van de richting links- of rechtsom gemeten ten opzichte van het ware noorden. C. In graden, rechtsom gemeten ten opzichte van het magnetisch noorden. D. In graden en afhankelijk van de richting links- of rechtsom gemeten ten opzichte van het magnetisch noorden. 2. Op welke van onderstaande manieren wordt op de "Aeronautical Chart 1: The Netherlands" een plaats met meer dan 3000 inwoners en een oppervlakte van minder dan 1 vierkante kilometer weergegeven? A. Als een bruin gekleurd gebied dat de werkelijke vorm van die plaats weergeeft. B. Als een bruin rondje. C. Als een bruin vierkantje. 3. Binnen welke gebieden worden alleen OAT (operationeel luchtverkeer) en speciale testvluchten toegestaan? A. TRA's (Temporary reserved airspace). B. Danger areas. C. Restricted areas. D. Prohibited areas.

16 Navigation PPL-A/H 1. Welk van onderstaande omschrijvingen definieert het begrip 'agoon'? A. Een lijn op aarde die punten met gelijke horizontale magnetische veldsterkte verbindt. B. Een lijn op aarde die posities verbindt met dezelfde variatie, ongeacht de waarde. C. Een lijn op aarde die posities verbindt met een variatie van 0. D. Een lijn op aarde die punten met gelijke magnetische inclinatie verbindt. 2. Hoeveel NM bedraagt ongeveer een afstand van 53 Statute Mile? A. 41 NM. B. 61 NM. C. 46 NM. 3. Uit onder meer welke van onderstaande componenten bestaat een ADF indicator? A. Een vaste kompasroos, een index, een draaibare ADF-naald en een HDG-knop waarmee de draaibare ADF-naald is te verstellen. B. Een vaste kompasroos, een index, een TDI (Track Deviation Indicator) en een HDG-knop waarmee de TDI is te verstellen. C. Een draaibare kompasroos, een index, een HDG-knop waarmee de kompasroos is te verstellen en een draaibare ADF-naald. D. Een draaibare kompasroos, een OBS (Omni Bearing Selector)-knop waarmee de kompasroos is te verstellen en een draaibare ADF-naald.

Inspectie Verkeer en Waterstaat

Inspectie Verkeer en Waterstaat Inspectie Verkeer en Waterstaat Theorie examen JAR-FCL PPL voorbeeldexamen Flight Performance and Planning(A) 1 Bepaal de density altitude voor de volgende condities: Airport elevation Runway temperature

Nadere informatie

Voorbeeldvragen PPL, CPL-FB, RT

Voorbeeldvragen PPL, CPL-FB, RT 1 Air Law In welk van onderstaande gevallen dient een leerling-vlieger vliegmedisch te zijn goedgekeurd? A) Als hij solo gaat vliegen. B) Als hij overland gaat vliegen met een instructeur. C) Als hij theorie-examen

Nadere informatie

Voorbeeldvragen PPL, LAPL, RT

Voorbeeldvragen PPL, LAPL, RT Voorbeeldvragen PPL, LAPL, RT 1 Air Law In welk van onderstaande gevallen dient een leerling-vlieger vliegmedisch te zijn goedgekeurd? A) Als hij solo gaat vliegen. B) Als hij overland gaat vliegen met

Nadere informatie

EXAMEN Ballonvaren & Materialen

EXAMEN Ballonvaren & Materialen EXMEN allonvaren & Materialen 1 Het soortelijk gewicht van de gassen in een HL-ballon neemt bij temperatuur verhoging: f. Toe. f noch toe. Eerst toe en dan af. 2 Wanneer een heteluchtballon wordt verwarmd

Nadere informatie

LUCHTRUIMINDELING, ICAO KAART

LUCHTRUIMINDELING, ICAO KAART LUCHTRUIMINDELING, ICAO KAART Elk land heeft zijn eigen luchtruimindeling. Voor de voor het betreffende land geldende regels raadplege men de ICAO kaart van het betreffende land. Daar er zeer veel overeenkomst

Nadere informatie

Inspectie Verkeer en Waterstaat

Inspectie Verkeer en Waterstaat Inspectie Verkeer en Waterstaat PPL voorbeeldexamen Meteorologie 1 Waarvan zijn zichtbare weersverschijnselen in de troposfeer voornamelijk het gevolg? A) Van subsidentie. B) Van luchtvervuiling. C) Van

Nadere informatie

Hé, waar is dat knopje voor?...

Hé, waar is dat knopje voor?... Hé, waar is dat knopje voor?... Wat gaan we behandelen (alleen de basics, de verdieping is voor later) Basis vlieginstrumenten (BE58) Basic 6 Globale werking, nut en noodzaak Motor instrumenten Temperatuur,

Nadere informatie

BALLONVAREN/MATERIALEN (FB) (versie 02-08-2006)

BALLONVAREN/MATERIALEN (FB) (versie 02-08-2006) BALLONVAREN/MATERIALEN (FB) (versie 02-08-2006) ALGEMENE KENNIS VAN HET LUCHTVAARTUIG (FB) Ballon structuur De kandidaat weet de hoofdcomponenten van de ballon te noemen en kent de Engelse en Duitse benamingen.

Nadere informatie

Jaarplanning Luchtvaartexamens 2012

Jaarplanning Luchtvaartexamens 2012 Jaarplanning Luchtvaartexamens 2012 Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 2. Beroepsvliegers...4 2.1 Examenweken en sluitingsdata...4 2.2 Examenlocaties...4 2.3 Examenrooster voor de brevetsoorten ATPL, CPL,

Nadere informatie

Vliegplannen. De eisen die er aan gesteld zijn, zijn niet altijd even helder voor iedereen.

Vliegplannen. De eisen die er aan gesteld zijn, zijn niet altijd even helder voor iedereen. Vliegplannen Inleiding Vliegplannen zijn een kennisgeving van de gezagvoerder of de maatschappij aan organisaties die luchtverkeersleiding geven zodat deze organisaties weten wat de intenties zijn voor

Nadere informatie

het Nederlandse luchtruim indeling regels en voorschriften

het Nederlandse luchtruim indeling regels en voorschriften het Nederlandse luchtruim indeling regels en voorschriften De informatie in dit document is bedoeld voor piloten die het schermvliegen beoefenen. Voor piloten van andere luchtvaartuigen zijn in een veel

Nadere informatie

Gelet op artikel 5.7 van de Wet luchtvaart en artikel 56 van het Luchtverkeersreglement;

Gelet op artikel 5.7 van de Wet luchtvaart en artikel 56 van het Luchtverkeersreglement; Datum Nummer HDJZ/LUV HOOFDDIRECTIE JURIDISCHE ZAKEN Onderwerp Regeling van de Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, houdende nadere regels voor vluchten met een modelvliegtuig (Regeling modelvliegen)

Nadere informatie

AIRCRAFT GENERAL KNOWLEDGE (H) versie 17-02-2006

AIRCRAFT GENERAL KNOWLEDGE (H) versie 17-02-2006 AIRCRAFT GENERAL KNOWLEDGE (H) versie 17-02-2006 Vliegtuigcasco / rotoren Constructie van het vliegtuigcasco Het kunnen herkennen en beschrijven van de verschillende hoofdrotor configuraties bij helikopters.

Nadere informatie

I.10 Indeling van het luchtruim :

I.10 Indeling van het luchtruim : I.10 Indeling van het luchtruim : Het luchtruim boven België en Luxemburg, dit binnen de landsgrenzen en een stuk boven de Noordzee, van op de grond tot onbeperkte hoogte noemen we : FIR of flight Information

Nadere informatie

Luchtruim. (H) Special VFR Helikopters. Tot 3500 ft AMSL is er vrije hoogtekeuze (ICAO 3000 ft AGL) daarboven moet volgens het kruishoogtesysteem

Luchtruim. (H) Special VFR Helikopters. Tot 3500 ft AMSL is er vrije hoogtekeuze (ICAO 3000 ft AGL) daarboven moet volgens het kruishoogtesysteem Inhoud 1 Bewijzen van Bevoegdheid en Ratings... 7 1.1 Brevetten... 7 1.2 Ratings en Endorsements... 10 1.3 Vliegerlogboek... 13 1.4 Medische verklaring... 14 2 Luchtvaartuigen... 16 2.1 Definitie... 16

Nadere informatie

Egbert s samenvatting Voorschriften en reglementen

Egbert s samenvatting Voorschriften en reglementen Egbert s samenvatting Voorschriften en reglementen In 2014 heeft Egbert Braaksma een samenvatting gemaakt van de belangrijkste stof voor het examenonderdeel Voorschriften en reglementen. Deze samenvatting

Nadere informatie

Inspectie Verkeer en Waterstaat

Inspectie Verkeer en Waterstaat Inspectie Verkeer en Waterstaat Theorie examen JAR-FCL PPL voorbeeldexamen AGK/POF PPL(A) 1 Hoeveel bedraagt het gewicht van 1 m 3 lucht nabij het aardoppervlak? A) 12.25 kg. B) 12.25 gr. C) 1.225 gr.

Nadere informatie

MINISTERE DES COMMUNICATIONS ET DE L INFRASTRUCTURE MINISTERIE VAN VERKEER EN INFRASTRUCTUUR

MINISTERE DES COMMUNICATIONS ET DE L INFRASTRUCTURE MINISTERIE VAN VERKEER EN INFRASTRUCTUUR MINISTERE DES COMMUNICATIONS ET DE L INFRASTRUCTURE MINISTERIE VAN VERKEER EN INFRASTRUCTUUR RAPPORT OPGESTELD NAAR AANLEIDING VAN HET ONGEVAL MET HET VLIEGTUIG MET INSCHRIJVINGSKENMERKEN OO-VHF TE MALDEGEM

Nadere informatie

De 6 primaire VFR instrumenten op het panel (The Basic 6) Jan Dekker

De 6 primaire VFR instrumenten op het panel (The Basic 6) Jan Dekker De 6 primaire VFR instrumenten op het panel (The Basic 6) Jan Dekker 05-2014 Ondanks dat vliegen volgens Visual Flight Rules (VFR) vooral op zicht gaat, zijn de instrumenten erg belangrijk. Bij VFR vliegen

Nadere informatie

Vliegen met een Cessna 172

Vliegen met een Cessna 172 Vliegen met een Cessna 172 De vluchtvoorbereiding (route, kaarten, Meteo, vluchtplan indienen enz.) laten we hier buiten beschouwing. Idem de controle van startgewicht, (personen, bagage, brandstof) zwaartepunt,

Nadere informatie

Organisaties. 3 Nationale en Internationale organisaties. 3.1 Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Toezicht. Schorsing.

Organisaties. 3 Nationale en Internationale organisaties. 3.1 Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Toezicht. Schorsing. Inhoud 1 Bewijzen van Bevoegdheid en Ratings... 7 1.1 Brevetten... 7 1.2 Ratings en Endorsements... 10 1.3 Vliegerlogboek... 13 1.4 Medische verklaring... 14 2 Luchtvaartuigen... 16 2.1 Definitie... 16

Nadere informatie

Vliegoefeningen Ikarus C-42

Vliegoefeningen Ikarus C-42 LDS Aviation Vliegoefeningen Ikarus C-42 Vliegoefeningen per vluchtfase uitgelegd ter voorbereiding op de vlieglessen J. Linders/ LDS Aviation 1 7 2012 Horizontale vlucht: Neus in geschatte stand horizontale

Nadere informatie

AEROCLUB MARITIME VLIEGSCHOOL

AEROCLUB MARITIME VLIEGSCHOOL AEROCLUB MARITIME VLIEGSCHOOL Infopakket voor de vliegopleiding, lidmaatschap en verhuur toestellen bij Aeroclub Maritime. Infopakket van Aeroclub Maritime Vliegopleiding, lidmaatschap, verhuur toestellen.

Nadere informatie

Inhoudsopgave... 2. Inleiding... 7

Inhoudsopgave... 2. Inleiding... 7 GEVORDERD VFR radiocommunicatie Go ahead versie 2012-04-04 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 7 1 Doel van deze bundel... 7 2 Begincompetenties... 7 3 Eindcompetenties... 7 4 Evaluatie... 7

Nadere informatie

Aerodynamica Overtrek en tolvlucht. Luchtdruk neemt af, Vervolgens neemt de luchtdruk weer toe.

Aerodynamica Overtrek en tolvlucht. Luchtdruk neemt af, Vervolgens neemt de luchtdruk weer toe. Luchtdruk neemt af, Vervolgens neemt de luchtdruk weer toe. 1 1. Luchtdeeltjes stromen tegen de druk in en worden hierdoor afgeremd. 2. Op een gegeven moment verander de stroomrichting en laat de stroming

Nadere informatie

Gemaakt door Nico van Dam, t.b.v. www.dutchfs.com/ 04 december 2006.

Gemaakt door Nico van Dam, t.b.v. www.dutchfs.com/ 04 december 2006. Gemaakt door Nico van Dam, t.b.v. www.dutchfs.com/ 04 december 2006. inleiding flight simulator: Starten met Cessna alles uit zetten voor de cold & dark cockpit Vliegtuig kiezen = Lockheed L-049A Constellation

Nadere informatie

Charts related to an aerodrome

Charts related to an aerodrome Charts related to an aerodrome Wat gaan we doen Uitleg over de approach vliegkaarten Welke kaarten zijn er en welke ATC is er van toepassing, Hoe lees ik de approach kaartjes wat is een: Precision approach

Nadere informatie

RT BIJ VFR (aangepast voor DFN-vliegers)

RT BIJ VFR (aangepast voor DFN-vliegers) RT BIJ VFR (aangepast voor DFN-vliegers) Dit is met de beste intenties geschreven en sluit redelijk goed aan bij de werkelijkheid, maar het is uitsluitend bedoeld om het plezier van het virtuele vliegen

Nadere informatie

Regeling luchtvaarttelecommunicatie

Regeling luchtvaarttelecommunicatie Regeling luchtvaarttelecommunicatie Kernbeschrijving De Regeling luchtvaarttelecommunicatie geeft voorschriften voor de radiotelefonische berichtenwisseling inzake taalgebruik en toepassing van Annex 10

Nadere informatie

Inzet Schiphol- Oostbaan

Inzet Schiphol- Oostbaan Veel gestelde vragen Banenstelsel Schiphol Inzet Schiphol- Oostbaan januari 2015 Versie 1.1 1. Algemeen Schiphol beschikt over vijf lange start- en landingsbanen en één kortere en is een knooppunt van

Nadere informatie

Hand- out Boeing 737 vliegen. hand- out- PU.01

Hand- out Boeing 737 vliegen. hand- out- PU.01 Hand- out Boeing 737 vliegen. Pitch- Up Arendweg 37- B Lelystad Airport 085-210 60 66 pitch- up.nl 1 Deze hand- out is samengesteld door Simcenter Lelystad, Pitch- Up en wordt toegepast bij het uitvoeren

Nadere informatie

MINISTERE DES MINISTERIE VAN COMMUNICATIONS VERKEER EN E T D E INFRASTRUCTUUR L INFRASTRUCTURE

MINISTERE DES MINISTERIE VAN COMMUNICATIONS VERKEER EN E T D E INFRASTRUCTUUR L INFRASTRUCTURE MINISTERE DES COMMUNICATIONS ETDE L INFRASTRUCTURE MINISTERIE VAN VERKEER EN INFRASTRUCTUUR CELLULE D ENQUETES D ACCIDENTS ET D INCIDENT D AVIATION CEL VOOR ONDERZOEK VAN LUCHTVAART ONGEVALLEN-EN INCIDENTEN

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 39789 28 juli 2016 Vergunning luchtvaartvertoning Ballonfiësta Barneveld, Ministerie van Infrastructuur en Milieu Datum:

Nadere informatie

Hand- out Boeing 737. hand- out- PU.01

Hand- out Boeing 737. hand- out- PU.01 Hand- out Boeing 737 Pitch- Up Arendweg 37- B Lelystad Airport hand- out- PU.01 085-210 60 66 leervandeluchtvaart.nl 1 Deze hand- out is samengesteld door Simcenter Lelystad, Pitch- Up en wordt toegepast

Nadere informatie

lucht afzetten. Lucht heeft niet een vaste plaats zoals we weten. Hiervoor heeft men een systeem ontwikkeld waarop we hierna in zullen gaan.

lucht afzetten. Lucht heeft niet een vaste plaats zoals we weten. Hiervoor heeft men een systeem ontwikkeld waarop we hierna in zullen gaan. Beechcraft Baron 58 Beech Baron 58 Cessna Skyhawk Als we de Beech Baron met een Cessna Skyhawk vergelijken, dan valt gelijk op dat de Cessna een eenmotorig en de Beech Baron een tweemotorig vliegtuig is.

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Aanwijzing bijzonder luchtverkeersgebied BVG Schiphol, BVG Lelystad en BVG Hilversum

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Aanwijzing bijzonder luchtverkeersgebied BVG Schiphol, BVG Lelystad en BVG Hilversum STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 82 6 mei 2009 Aanwijzing bijzonder luchtverkeersgebied BVG Schiphol, BVG Lelystad en BVG Hilversum 24 april 2009 Nr. VENW/IVW-2009/6004

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Beschikking vergunning luchtvaartvertoning Friese Ballonfeesten

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Beschikking vergunning luchtvaartvertoning Friese Ballonfeesten STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 24907 7 mei 2019 Beschikking vergunning luchtvaartvertoning Friese Ballonfeesten Datum 19 april 2019 Nummer ILT-2019/22118

Nadere informatie

SPACE 53 Workshop RPAS Luchtvaartregelgeving

SPACE 53 Workshop RPAS Luchtvaartregelgeving SPACE 53 Workshop RPAS Luchtvaartregelgeving Inleiding Internationale structuur Nationale structuur Luchtvaartregels RPAS/Drones 24/11/2017 RPAS Airlaw 2 Internationale structuur International Civil Aviation

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 30149 1 juni 2018 Beschikking van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, houdende aanwijzing van tijdelijke gebieden

Nadere informatie

Wijziging Regeling luchtverkeersdienstverlening en Regeling belasten LVNL met luchtverkeersdienstverlening

Wijziging Regeling luchtverkeersdienstverlening en Regeling belasten LVNL met luchtverkeersdienstverlening VW, DEF Wijziging Regeling luchtverkeersdienstverlening en Regeling belasten LVNL met luchtverkeersdienstverlening Regeling van de Staatssecretarissen van Verkeer en Waterstaat en van Defensie, houdende

Nadere informatie

AMRUFRA/ REFIS/ MASIS AMRUFRA Kapitein Dennis Verhoeven OT SE

AMRUFRA/ REFIS/ MASIS AMRUFRA Kapitein Dennis Verhoeven OT SE MRUFR/ REFIS/ MSIS MRUFR Kapitein Dennis Verhoeven OT SE 1 Wie ben ik? Kapitein Dennis Verhoeven, werknemer Standaardisatie en Evaluatie, en-route controller, FIC controller MilTCC Nieuw Milligen 2 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Welk soort altitude bedoel je?

Welk soort altitude bedoel je? Het begrip `Altitude` in de luchtvaart DFN-dag 6 mei 2012 Wim Jongejan, PH-WJJ Welk soort altitude bedoel je? Altitude(hoogte) is een relatief begrip Indicated altitude Absolute altitude True altitude

Nadere informatie

INFORMATIEBULLETIN DRONES VOOR DE EILANDEN BONAIRE, SINT EUSTATIUS EN SABA Frequently asked questions (FAQ)

INFORMATIEBULLETIN DRONES VOOR DE EILANDEN BONAIRE, SINT EUSTATIUS EN SABA Frequently asked questions (FAQ) INFORMATIEBULLETIN DRONES VOOR DE EILANDEN BONAIRE, SINT EUSTATIUS EN SABA Frequently asked questions (FAQ) Zie ook: https://english.ilent.nl/themes/r/rpas---remotely-piloted-aircraft-systems-drones 1.

Nadere informatie

2013 no. 59 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA

2013 no. 59 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA 2013 no. 59 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA MINISTERIЁLE REGELING van 28 augustus 2013 ter uitvoering van de artikelen 8, vierde lid, 53, 64, derde lid, van het Landsbesluit luchtverkeer (AB 2008 no. 44) (Regeling

Nadere informatie

Ingaande 27 augustus 2015 is de heer Baarn F. R. LL.B MICL belast met de taken en bevoegheden verbonden aan de functie van Hoofd Luchtvaartdienst.

Ingaande 27 augustus 2015 is de heer Baarn F. R. LL.B MICL belast met de taken en bevoegheden verbonden aan de functie van Hoofd Luchtvaartdienst. AERONAUTICAL INFORMATION SERVICE Pre-flight information bulletin Period 17 October 2015 to 18 October 2015 Type of traffic : IFR/VFR Bulletin contents : General purposes (National distribution) Aerodromes

Nadere informatie

Night VFR. Nachtzicht

Night VFR. Nachtzicht Technische Informatie Nacht Zicht Zicht Tips Verlichting Illusies/ desoriëntatie Weer Minima Weer Tips Benodigde Brandstof Certificering regels voor nachtvluchten Recente ervaring eisen Night bijzondere

Nadere informatie

Het maken en uitvoeren van een VFR vluchtplan met Jeppesen kaarten.

Het maken en uitvoeren van een VFR vluchtplan met Jeppesen kaarten. Het maken en uitvoeren van een VFR vluchtplan met Jeppesen kaarten. Als voorbereiding voor het maken en uitvoeren van een VFR vluchtplan is het verstandig om het document Airport Information (

Nadere informatie

VLUCHTVOORBEREIDING EN UITVOERING VAN EEN OVERLANDVLUCHT NAAR DUITSLAND

VLUCHTVOORBEREIDING EN UITVOERING VAN EEN OVERLANDVLUCHT NAAR DUITSLAND VLUCHTVOORBEREIDING EN UITVOERING VAN EEN OVERLANDVLUCHT NAAR DUITSLAND Presentatie voor de opfriscursussen voor RFI(A)-TMG s Voorjaar 2005 Opgesteld door Ruud Diepeveen (EACzc) et al. HET 10 STAPPEN-PLAN

Nadere informatie

TEXEL AIRPORT: SPECIALE NADERINGS- EN VERTREKPROCEDURES OP SAT, SUN EN HOL / CIRCUITHOOGTE NAAR 1000 FT OP WERKDAGEN

TEXEL AIRPORT: SPECIALE NADERINGS- EN VERTREKPROCEDURES OP SAT, SUN EN HOL / CIRCUITHOOGTE NAAR 1000 FT OP WERKDAGEN ~~~eaip-amdt~~~ VFG Supplement - 01/08 Bladzijde 1 ontact Post: Luchtverkeersleiding ederland Aeronautical Information Service Postbus 75200 1117 ZT Schiphol Tel: 020 406 3521 Fax: 020 406 3532 AFS: EHAAYOYX

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 36599 15 december 2014 Beleidsregel van de Inspecteur-Generaal Leefomgeving en Transport, van 20 november 2014, nr. A-0-14-0072.001,

Nadere informatie

Werkwijze DutchMil en Amsterdam Radar

Werkwijze DutchMil en Amsterdam Radar Procedures voor EHAA_CTR en DutchMil controllers als beiden online zijn Dit document bevat de te volgen procedures welke van kracht zijn als DutchMil (EHMC_P_CTR, 128.350) online is naast EHAA_CTR. Uitgangspunten

Nadere informatie

Radials en Bearing : Figuur 3 Figuur 4. To, From en de VOR indicator : Laat ons een typische VOR-Indicator van dichter bij bekijken.

Radials en Bearing : Figuur 3 Figuur 4. To, From en de VOR indicator : Laat ons een typische VOR-Indicator van dichter bij bekijken. In deze korte cursus gaan we 3 soorten radionavigatie systemen bespreken : 1- NDB = Nondirectional Beacons 2- VOR = Very High Frequency Omnidirectional Range 3- ILS = Instrument Landing System De ADF of

Nadere informatie

Meteorologie. In de meteorologie wordt de luchtdruk uitgedrukt in:

Meteorologie. In de meteorologie wordt de luchtdruk uitgedrukt in: Meteorologie In de meteorologie wordt de luchtdruk uitgedrukt in: A. Millibar of hectopascal B. Mm kwikdruk of cm waterkolom C. Atmosfeer of P.S.I D. Geen van bovenstaande antwoorden is juist Wat bedoelen

Nadere informatie

Categories of ILS Approaches.

Categories of ILS Approaches. Landing met ILS De eindnadering (Final Approach): Een Instrument Approach Procedure is het soort navigatie dat de piloot in staat stelt om een nauwkeurig vastgelegde route naar de landingsbaan te volgen,

Nadere informatie

In dit deel van de regeling worden de bijzondere bevoegdverklaringen geregeld. Het gaat hierbij om de volgende drie verklaringen:

In dit deel van de regeling worden de bijzondere bevoegdverklaringen geregeld. Het gaat hierbij om de volgende drie verklaringen: Toelichting op voorgenomen Regeling op afstand bestuurde luchtvaartuigen Algemeen De voorgenomen regeling is in de eerste plaats uitvoering van de Wet luchtvaart en de voor consultatie voorliggende wijzigingen

Nadere informatie

HANDLEIDING GEBRUIK DUO DISCUS TURBO (zonder motor)

HANDLEIDING GEBRUIK DUO DISCUS TURBO (zonder motor) HANDLEIDING GEBRUIK DUO DISCUS TURBO (zonder motor) Dit is een samenvatting van de belangrijkste punten m.b.t. algemeen gebruik (zonder motor) uit het vlieghandboek. Daar waar er afwijkingen zijn geldt

Nadere informatie

ALGEMENE GEGEVENS. Nummer voorval: / Datum en tijd 1 van het , uur

ALGEMENE GEGEVENS. Nummer voorval: / Datum en tijd 1 van het , uur ALGEMENE GEGEVENS Nummer voorval: 2006128/2006142 Classificatie: Ernstig incident Datum en tijd 1 van het 31-07-2006, 12.45 uur voorval: Plaats voorval: Nabij Almere-Haven Luchtvaartuig #1 Registratiekenmerk:

Nadere informatie

TWEEDE RONDE NATUURKUNDE OLYMPIADE 2013 TOETS APRIL :00 12:45 uur

TWEEDE RONDE NATUURKUNDE OLYMPIADE 2013 TOETS APRIL :00 12:45 uur TWEEDE RONDE NATUURKUNDE OLYMPIADE 2013 TOETS 1 24 APRIL 2013 11:00 12:45 uur MECHANICA 1 Blok en veer. (5 punten) Een blok van 3,0 kg glijdt over een wrijvingsloos tafelblad met een snelheid van 8,0 m/s

Nadere informatie

BP-43 Beste Piloten: LNM en het WEER 19

BP-43 Beste Piloten: LNM en het WEER 19 BP-43 Beste Piloten: LNM en het WEER Beste Piloten, Als piloot: "Wil je weten uit welke hoek de wind waait", "Al zal het je niet altijd voor de wind gaan" omdat je "Wel eens goede raad in de wind slaat".

Nadere informatie

Vraag 3: Een scherm weegt 5 kg, de piloot met uitrusting weegt 75 kg. Hoe groot is de kracht bij 6 G? a 480 kg b 300 kg c 200 kg d 800 kg

Vraag 3: Een scherm weegt 5 kg, de piloot met uitrusting weegt 75 kg. Hoe groot is de kracht bij 6 G? a 480 kg b 300 kg c 200 kg d 800 kg Theorie Examen Snorvliegen Naam: Adres: Postcode Woonplaats Geboortedatum Dit examen bestaat uit 62 vragen en u hebt 3 uur om dit examen te maken. U mag bij dit examen gebruik maken van een ICAO kaart,

Nadere informatie

ALGEMENE GEGEVENS SAMENVATTING FEITELIJKE GEGEVENS. Nummer voorval:

ALGEMENE GEGEVENS SAMENVATTING FEITELIJKE GEGEVENS. Nummer voorval: ALGEMENE GEGEVENS Nummer voorval: 2006138 Classificatie: Ernstig incident Datum, tijd 1 voorval: 12 december 2006, 09.45 uur Plaats voorval: 30 NM ten noorden van Spijkerboor VOR Registratie luchtvaartuig:

Nadere informatie

Ingaande 27 augustus 2015 is de heer Baarn F. R. LL.B MICL belast met de taken en bevoegheden verbonden aan de functie van Hoofd Luchtvaartdienst.

Ingaande 27 augustus 2015 is de heer Baarn F. R. LL.B MICL belast met de taken en bevoegheden verbonden aan de functie van Hoofd Luchtvaartdienst. AERONAUTICAL INFORMATION SERVICE Pre-flight information bulletin Period 31 October 2015 to 01 November 2015 Type of traffic : IFR/VFR Bulletin contents : General purposes (National distribution) Aerodromes

Nadere informatie

Foto links: Nadat we1 uur onderweg waren we in de buurt van Labbeck in Duitsland. Richting 060 graden ofwel naar oost/noordoost

Foto links: Nadat we1 uur onderweg waren we in de buurt van Labbeck in Duitsland. Richting 060 graden ofwel naar oost/noordoost Na een aantal jaren in de Alpen te hebben gevaren ontstond het idee om een keer een Alpencrossing te maken van Duitsland via Oostenrijk naar Italië. Dit soort vaarten worden op grotere hoogte uitgevoerd.

Nadere informatie

C U R S U S I N F O R M A T I E

C U R S U S I N F O R M A T I E C U R S U S I N F O R M A T I E Theoriecursus PPL(A) 2017 2018 Volgens PART-FCL (LAPL) D W A R F V L I E G S C H O O L INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING... 2 2 HET PPL(A) THEORIECERTIFICAAT... 3 3 THEORIELESSEN...

Nadere informatie

Deelen-CTR, -ATZ en de Terlet-sectoren

Deelen-CTR, -ATZ en de Terlet-sectoren Deelen-CTR, -ATZ en de Terlet-sectoren Zoals bekend ligt Terlet binnen de CTR van Deelen en ook gedeeltelijk binnen de ATZ. Tijdens het doordeweekse vliegbedrijf is Deelen regelmatig actief met oefeningen

Nadere informatie

Naam: Klas: Versie A REPETITIE GASSEN EN DAMPEN 3 VWO

Naam: Klas: Versie A REPETITIE GASSEN EN DAMPEN 3 VWO Naam: Klas: Versie A REPETITIE GASSEN EN DAMPEN 3 VWO Bij deze toets hoort een blad met enige gegevens van stoffen. OPGAVE 1 Twee Maagdenburger halve bollen zijn tegen elkaar gezet en de lucht tussen de

Nadere informatie

Kennisforum VLIEGPLAN (FLIGHTPLAN) (deel 2/3)

Kennisforum VLIEGPLAN (FLIGHTPLAN) (deel 2/3) Kennisforum VLIEGPLAN (FLIGHTPLAN) (deel 2/3) In de vorige vliegkennis- en veiligheidsbrief heb ik uw aandacht gevraagd voor nut en noodzaak van het indienen van een vliegplan. In grote lijnen heb ik verteld

Nadere informatie

Hoe registreer je een Pirep in op IVAO

Hoe registreer je een Pirep in op IVAO Hoe registreer je een Pirep in op IVAO Alvorens je de vlucht gaat maken noteer eerst hoeveel brandstof je aan bord meeneemt. Maak de voorbereidingen op de normale manier zoals je altijd hebt gedaan. Kijk

Nadere informatie

TWEEDE RONDE NATUURKUNDE OLYMPIADE 2019 TOETS APRIL 2019 Tijdsduur: 1h45

TWEEDE RONDE NATUURKUNDE OLYMPIADE 2019 TOETS APRIL 2019 Tijdsduur: 1h45 TWEEDE RONDE NATUURKUNDE OLYMPIADE 2019 TOETS 1 17 APRIL 2019 Tijdsduur: 1h45 Enige constanten en dergelijke MECHANICA 1 Twee prisma`s. (4 punten) Twee gelijkvormige prisma s met een hoek α van 30 hebben

Nadere informatie

Winch Security. P. JACOB Cdt v/h Vlw, Ing

Winch Security. P. JACOB Cdt v/h Vlw, Ing Andere gevaren Risico na winterstop ( april 84, Duitsland ) 60 Accidents 50 Number 40 30 20 10 0 JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC Month Gevaren op de Startplaats Verantwoordelijke startbaanopzichter

Nadere informatie

Examenstof Luchtvaartvoorschriften + Zeilvliegreglementen:

Examenstof Luchtvaartvoorschriften + Zeilvliegreglementen: Examenstof Luchtvaartvoorschriften + Zeilvliegreglementen: Weten wat de volgende zaken betekenen: ASR (Altimeter Setting Region) Bijzondere VFRvlucht Daglichtperiode EASA Een luchtverkeerscircuit Gecontroleerde

Nadere informatie

Dit rapport berust op het ongevallenrapport van vliegveld Hilversum, de schriftelijke verklaring van de bestuurder en enkele getuigenverklaringen.

Dit rapport berust op het ongevallenrapport van vliegveld Hilversum, de schriftelijke verklaring van de bestuurder en enkele getuigenverklaringen. LANDING OP NIET IN GEBRUIK ZIJNDE BAAN Doel van de werkzaamheden van de Onderzoeksraad is het voorkomen van toekomstige voorvallen of de gevolgen daarvan te beperken. Onderzoek naar schuld of aansprakelijkheid

Nadere informatie

Samenvatting natuurkunde Recht evenredig verband =als de ene grootheid 2x zo groot wordt, is dat met de andere grootheid ook zo.

Samenvatting natuurkunde Recht evenredig verband =als de ene grootheid 2x zo groot wordt, is dat met de andere grootheid ook zo. Samenvatting door K. 577 woorden 10 december 2012 7,8 4 keer beoordeeld Vak Methode Natuurkunde Nieuwe natuurkunde Samenvatting natuurkunde 1.1-1.7 1.1 Weersgrootheden Recht evenredig verband =als de ene

Nadere informatie

LET OP, Bijeenkomst is op 10 januari (i.p.v. 3 januari)

LET OP, Bijeenkomst is op 10 januari (i.p.v. 3 januari) LET OP, Bijeenkomst is op 10 januari (i.p.v. 3 januari) Review 6 december, Enkele highlights: Koos was jarig dus speculaas. Piet is gereed gestoomd als vaste ATC bij FSH. Contributie t/m zomer 2015 is

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 20846 13 april 2017 Regeling beperking of verbod uitoefening burgerluchtverkeer in bepaalde gebieden 2017 3 april 2017

Nadere informatie

Naleving milieuregels gebruiksjaar Verantwoording Regeling milieu-informatie luchthaven Schiphol

Naleving milieuregels gebruiksjaar Verantwoording Regeling milieu-informatie luchthaven Schiphol Naleving milieuregels gebruiksjaar 2016 Verantwoording Regeling milieu-informatie luchthaven Schiphol Referentienummer 2017/SP/PERF/5569 Status Definitief Versienummer 1.0 Classificatie Openbaar Versiedatum

Nadere informatie

De weer gegevens haal je uit de ATIS van de controller. Mocht die niet aanwezig zijn dan staat de METAR ook in FSInn onder het Weather Menu.

De weer gegevens haal je uit de ATIS van de controller. Mocht die niet aanwezig zijn dan staat de METAR ook in FSInn onder het Weather Menu. Voorbeeldvlucht IFR vlucht (Eelde Amsterdam) Omschrijving: In dit document laat Alex Meijer zien hoe een vlucht wordt gemaakt van Eelde naar Schiphol. Alex is werkzaam als verkeersvlieger en een goede

Nadere informatie

Kunt u mij de weg naar vertellen meneer?

Kunt u mij de weg naar vertellen meneer? Kunt u mij de weg naar vertellen meneer? Wat gaan we doen Een beknopte behandeling van de verschillende vliegkaarten kaarten De beschikbare informatie en waar vind ik die? Welke soorten kaarten zijn er

Nadere informatie

Maar wat je behoefte ook mag zijn, inzicht in het weer, METAR's heb je nodig (Meteorologisch Aerodrome

Maar wat je behoefte ook mag zijn, inzicht in het weer, METAR's heb je nodig (Meteorologisch Aerodrome Als piloot wil je weten uit welke hoek de wind waait, al zal het je niet altijd voor de wind gaan, omdat je wel eens goede raad in de wind slaat. maar Wie kan sturen, zeilt bij elke wind. Little Navmap

Nadere informatie

Zweefvliegen in de omgeving van De Kooy CTR

Zweefvliegen in de omgeving van De Kooy CTR Zweefvliegen in de omgeving van De Kooy CT Informatie over procedures en routes welke worden gebruikt bij de afhandeling van het luchtverkeer (militair, burger en offshore) van het vliegveld De Kooy. ierbij

Nadere informatie

Presentatie inhoud Onderwerpen

Presentatie inhoud Onderwerpen Opdracht Nieuwe terrein dezelfde mogelijkheden als op Rotterdam Airport Ongemak rondom luchthaven tot minimum beperken Makkelijk bereikbaar Noord georiënteerde kaart Onderzoek naar Aanwijzingsbesluit Presentatie

Nadere informatie

Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Ministerie van Verkeer en Waterstaat 1. Wat zijn de verschillen tussen een wet en een AMvB? A. een AMvB komt sneller tot stand en is makkelijker te wijzigen en regelt zaken meer in detail; B. een AMvB komt sneller tot stand en is makkelijker

Nadere informatie

Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Ministerie van Verkeer en Waterstaat 1. EASA staat voor: A. European Aviation Safety Authority; B. European Aviation Safety Agency; C. European Aviation Safety Administration. 2. Een nationaliteitsvlag op een Nederlands luchtvaartuig is:

Nadere informatie

6. Luchtvochtigheid. rol bij het A g g r e g a t i e t o e s t a n d e n v a n w a t e r. 6.1 inleiding. 6.2 Aggregatietoestanden

6. Luchtvochtigheid. rol bij het A g g r e g a t i e t o e s t a n d e n v a n w a t e r. 6.1 inleiding. 6.2 Aggregatietoestanden 6. Luchtvochtigheid 6.1 inleiding Vocht heeft een grote invloed op het weer zoals wij dat ervaren. Zaken als zicht, luchtvochtigheid, bewolking en neerslag worden er direct door bepaald. Afkoeling kan

Nadere informatie

ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet. 23.06.2017 16 MAART 2009 Koninklijk besluit tot vaststelling van de voorwaarden voor de toelating tot het luchtverkeer aan bepaalde luchtvaartuigen die niet beschikken over een bewijs van luchtwaardigheid

Nadere informatie

Naleving milieuregels 2015. Verantwoording Regeling milieu-informatie luchthaven Schiphol

Naleving milieuregels 2015. Verantwoording Regeling milieu-informatie luchthaven Schiphol Naleving milieuregels Verantwoording Regeling milieu-informatie luchthaven Schiphol Referentienummer 2016/SP/PERF/5300 Status Definitief Versienummer 1.0 Classificatie Openbaar Versiedatum 3 februari 2016

Nadere informatie

Leidraad bij VCGC152.xlt

Leidraad bij VCGC152.xlt Leidraad bij VCGC152.xlt Flight log Performance en weight & balance berekeningen Vliegclub Grimbergen C152 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 1 Doel... 3 2 Systeemvereisten... 3 3 Huidige

Nadere informatie

Beschikking van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, houdende de instelling van een tijdelijk gebied met beperkingen Texel

Beschikking van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, houdende de instelling van een tijdelijk gebied met beperkingen Texel Luchtvaart Postbus 575 2130 AN Hoofddorp Contactpersoon Nummer -2015/49653 Betreft Beschikking van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, houdende de instelling van een tijdelijk gebied met

Nadere informatie

Toetsmatrijs PPL Communications

Toetsmatrijs PPL Communications Toetsmatrijs PPL Communications In deze toetsmatrijs staat wat u moet kunnen en kennen. De toetsmatrijs vormt daarom de basis van de opleiding en het examen. Opgesteld door: CBR divisie CCV Categoriecode:

Nadere informatie

Navigeren met de ADF

Navigeren met de ADF Navigeren met de ADF Het LF radio navigatie systeem was zo betrouwbaar dat het 20 jaar lang geen concurrentie had. Het werd overal gebruikt, nog lang nadat de VOR installaties opbloeiden door het hele

Nadere informatie

VLUCHTEVALUATIE Zaterdag 18 Mei 2013

VLUCHTEVALUATIE Zaterdag 18 Mei 2013 VLUCHTEVALUATIE Zaterdag 18 Mei 2013 In bovenstaande afbeelding is een overzicht weergegeven van de vluchten, (met ZIMOA ondersteunende afdelingen) en daarbij de route naar de locatie van de eerst aankomende

Nadere informatie

Regeling luchtverkeersdienstverlening VW, DEF

Regeling luchtverkeersdienstverlening VW, DEF Regeling luchtverkeersdienstverlening VW, DEF Regeling tot vaststelling van nieuwe regelen inzake de luchtverkeersdienstverlening 15 september 1998/Nr. DGRLD/JBZ/L 98.210523 Rijksluchtvaartdienst De Minister

Nadere informatie

Naleving milieuregels 2012 Verantwoording Regeling milieu-informatie luchthaven Schiphol. Luchtverkeersleiding Nederland

Naleving milieuregels 2012 Verantwoording Regeling milieu-informatie luchthaven Schiphol. Luchtverkeersleiding Nederland Naleving milieuregels Verantwoording Regeling milieu-informatie luchthaven Schiphol Luchtverkeersleiding Nederland Naleving milieuregels Luchtverkeersleiding Nederland - /SP/PF/443, 23 november Niets uit

Nadere informatie

Hoogtebeperkingen op en rond luchthavens

Hoogtebeperkingen op en rond luchthavens Informatiebulletin Hoogtebeperkingen op en rond luchthavens ICAO Annex 14 Aerodromes Volume I (Aerodrome Design and Operations) In hoofdstuk 4 van Annex 14 Aerodromes - zijn voorschriften opgenomen over

Nadere informatie

JAARCHECK REGELING VLIEGCLUB HAAMSTEDE

JAARCHECK REGELING VLIEGCLUB HAAMSTEDE JAARCHECK REGELING VLIEGCLUB HAAMSTEDE INLEIDING: MOTIVATIE INVOERING JAARCHECK REGELING Een goede vliegstandaard legt de basis voor een veilig en verantwoord vliegbedrijf en is daarom in ons aller belang.

Nadere informatie

Regering van Suriname Paramaribo, 21 november Ministerie van Transport, Communicatie & Toerisme Bureau No. No.8441.

Regering van Suriname Paramaribo, 21 november Ministerie van Transport, Communicatie & Toerisme Bureau No. No.8441. Regering van Suriname Paramaribo, 21 november 2002. Ministerie van Transport, Communicatie & Toerisme Bureau No. No.8441.. 0 Gelezen: De President van de Republiek Suriname, Op voordracht van de Minister

Nadere informatie

VOORKOM LUCHTRUIMSCHENDINGEN

VOORKOM LUCHTRUIMSCHENDINGEN VOORKOM LUCHTRUIMSCHENDINGEN Airspace Infringements Leaflet - editie 1, voorjaar 2016 Wat is een luchtruimschending? Luchtruimschendingen (airspace infringements) zijn voorvallen waarbij een vliegtuig

Nadere informatie

Beknopte gids van het Belgisch luchtruim, 2002

Beknopte gids van het Belgisch luchtruim, 2002 Beknopte gids van het Belgisch luchtruim, 2002 Deze gids is geen officieel document en heeft geenszins de bedoeling een volledig overzicht te geven van het Belgische luchtruim. Hij onderscheidt enkel gecontroleerd

Nadere informatie

toelatingsexamen-geneeskunde.be

toelatingsexamen-geneeskunde.be Fysica juli 2009 Laatste update: 31/07/2009. Vragen gebaseerd op het ingangsexamen juli 2009. Vraag 1 Een landingsbaan is 500 lang. Een vliegtuig heeft de volledige lengte van de startbaan nodig om op

Nadere informatie