HET AUTONOME HUIS VOOR MEER ZELFVOORZIENING NIEUWSBRIEF NR 15 - APRIL - jaargang 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HET AUTONOME HUIS VOOR MEER ZELFVOORZIENING NIEUWSBRIEF NR 15 - APRIL - jaargang 2014"

Transcriptie

1 1 HET AUTONOME HUIS VOOR MEER ZELFVOORZIENING NIEUWSBRIEF NR 15 - APRIL - jaargang 2014 De inhud van deze gratis nieuwsbrief mag gebruikt wrden vr publicaties en nderricht, mits brnvermelding en de vermelding van de auteur. Auteur: Hug Vanderstadt - architect en stedenbuwkundig ntwerper. VISIE 2050: BRUSSEL AUTOVRIJ 1.. De chatische verkeersknp Gewest Brussel. 2.. Binnenstad Brussel: vetgangerseiland midden de verkeerschas. 3.. VISIE 2050: autvrij Brussel, een vetgangershfdstad. 4.. Trendbeuk: het fijnmazig tramplan. 5.. Zelfregulerend vrstedelijk tramnetwerk: beheersing pendel, stadsvlucht en cityvrming. 6.. Beleidsmaatregelen en -aandachtspunten. ACTUA 1.. Afscheid van de aut? 2.. Barcelna gaat vr verkeersvrije 'superblcks'. 3.. Dubai aan de Thames. 4.. Hasselt: stadsdistributie werkt. 5.. Vr u gelezen: 'Brusselse dichtheden en wnvrmen'. 1.. DE CHAOTISCHE VERKEERSKNOOP GEWEST BRUSSEL De cijfergegevens vlgens het 'Gemeentelijk Mbiliteitsplan' (GMP): Wereldrecrd files, pendelverkeer in en uit: Dagelijks kmen mensen in Brussel werken, waarvan met de aut kmen en met het penbaar verver. Niettegenstaande de vele treinverbindingen, gebruiken de pendelaars tch massaal de aut mdat de meeste mensen te ver van het statin wnen. Intern verkeer: ng te veel aut's vr krte verplaatsingen 51% autverkeer, 30 % penbaar verver en de verige 19 % te vet, per fiets, enz 62,2 % van de verplaatsingen zijn minder dan 5 km (=fietsafstand). Niettegenstaande de aanwezigheid van een ruim penbaar verversaanbd, gebruiken de inwners tch zeer veel de aut vr (krte) stedelijke verplaatsingen, mdat het penbaar verver niet kan cncurreren met de ruime vrzieningen vr de aut. Vlgens de meest recente enquêtes (bureau Inrix ) zu het intern autverkeer tt 32 % gedaald zijn en zu het aandeel van de penbaar verver gedaald zijn tt 26 % - wat tch weer wijst p de ntereikendheid van het penbaar verver. De parkeercijfers: Brussel telt een parkingptentieel van wagens ( langparkeerplaatsen), het merendeel p privédmein (het ttale ruimtebeslag bedraagt ha). In vergelijking met bijvrbeeld Zurich ( inw.) heeft Brussel vier maal meer parkeerplaatsen per inwner. Het parkeren kst in Kpenhagen 4 eur per uur, in Brussel in ndergrndse parkeergarage is dat ngeveer 2 eur per uur.

2 2 HET GEMEENTELIJK MOBILITEITSPLAN SAMENGEVAT Het beheerscntract van de Brusselse verversmaatschappij MIVB vrziet dat het penbaar verver tegen 2025 zwat 75 % meer reizigers zal meten ververen dan nu. Nieuwe tram - en metrlijnen Men wil een paar tramlijnen inveren en een paar metrlijnen verlengen. De MIVB wil nieuwe tramlijnen naar de rand van Brussel in te leggen. Men denkt na ver een verlenging van tramlijn 62 naar Zaventem. Nieuwe metr Vral de nrd-zuid as wil men verlengen: ten nrden naar Schaarbeek tt aan de NATO te Evere en ten zuiden naar Kalevet. Aanpak van de pendel en de files Met het Gewestelijk ExpressNet (GEN) wil men de capaciteit verhgen van de treinen met één trein per 15 minuten. Dit met aangevuld wrden met snelbussen. Verversmaatschappij 'De Lijn' wil tegen 2020 vier nieuwe vrstads-tramlijnen. Tramlijn P1: Brussel Lnderzeel Willebrek - Bm. Tramlijn P2: Brussel Dilbeek Lennik Ninve/Gik. Tramlijn P3: Brussel Brussels Airprt Haacht - Heist-p-den-Berg. Tramlijn P4: Jette Tervuren: cirkelvrmige tramverbinding rnd Brussel: de Randtram. Parkeerbeleid: Men wil minder langparkeerplaatsen van de , dat is: 16 % vermindering. Bedenking: het zu 75 % meten zijn in vergelijking met Zurich. Met de huidige parkeerplannen is de aut ng altijd de kning in Brussel. DE ZWAKHEDEN VAN HET MOBILITEITSPLAN VOOR BRUSSEL 1.. De versnippering van het netwerk van penbaar verver. 2.. Te grfmazig tramnetwerk. 3.. Overwaardering van de metr en het massatransprt. 4.. Het pendelverkeer: de fute verwachtingen in het GEN. 5.. Reginale tramlijnen: huidig cncept is cntraprductief. 6.. De missing link: transitparkings en het gebrek aan medig parkeerbeleid. 7.. Het bevrderen van de stadsvlucht. CITYVORMNG = DE VICIEUZE CIRKEL = BODEMLOOS VAT

3 3 1.. DE VERSNIPPERING IN HET NETWERK VAN OPENBAAR VERVOER Hiernder het antwrd p de vraag waarm de Brusselaars z veel de aut gebruiken. NMVB- stadsverkeer het bestaand NMVB-net: metr: 40 km, tram: 135 km en de bus: 450 km. De Lijn: vrstedelijk verkeer Het bestand reginaal net: 75 lijnen die tt het centrum drdringen en verlappend zijn aan de stedelijke bussen. Dit versnipperd systeem resulteert in slechte dienstverlening. Veel verlappingen: te grt aanbd bussen p plaatsen waar het niet ndig is. Znes die niet ged bediend zijn. Veel verstappen en gebrekkige cördinatie leidt veel ndels tijdsverlies. De aut heeft dus in Brussel een zeer cmfrtabele psitie, er is geen echte cncurrentie. MET DIT OPENBAAR VERVOERSNET IS HET ONMOGELIJK OM EEN AUTOVRIJE STAD TE REALISEREN! Het huidig Openbaar Verversnet te Brussel: een chatisch lappendeken. Rd: metr. Oranje: Pre Metr (=ndergrndse tram). Gren: tramnetwerk. Blauw: buslijnen. Wegens de grte cncentratie kantren is de O-W-metr-as is nu reeds ververzadigd De Nrd-Zuidverbinding via de beurs (pre-metr) is k verzadigd; men wil er een vlwaardige metr van maken m de capaciteit te verhgen.

4 4 2.. HET HUIDIG TRAMPLAN: te grfmazig Ter vergelijking: het vregere tramnetwerk 1955

5 5 3.. HET HUIDIG METROPLAN OVERWAARDERING VAN DE METRO De nieuwe lijnen: Naar Schaarbeek: 4 km. Drtrekken naar de NATO te Evere: 1,5 km. Ontdubbeling t.h.v. de Wetstraat: 2 km. N-Z as drtrekken naar Ukkel / Kalevet: 4,5 km. Ttaal : 120 km x 160 miljen/km = miljen eur (znder de nieuwe N-Z verbinding). Nadelen aan de metr. 1.. Heel duur: de kstprijs van het verlengen van de metr naar schaarbeek: 4 km kst 643 miljen eur, dus 160 miljen eur per km!!! (ude raming, incl. herinrichting bvengrndse aanleg). Hierdr wrdt het gebruik van het OV duurder en kan men niet veel meer investeren in sneltrams. (kstprijs sneltrams p eigen bedding: gemiddeld 10 miljen eur/km). 2.. Grtere lpafstanden: een ndergrnds spr is een heel dure investering en rendeert pas als het een grte capaciteit kan verwerken. Deze grte capaciteit impliceert een grte afstand tussen de halten. 3.. Cityvrming: een grte capaciteit betekent de mgelijkheid tt het cncentreren van veel mensen p een plaats p een krte tijd. Dit heeft grtschalige effecten tt gevlg langs de metrlijnen. De metr bevrdert dus de cityvrming: uitdrijving van de wnfunctie, reservaatvrming en eenzijdige cmpactheid. (kantrkanker)

6 6 4.. Verschraling stadsbeleving: mensen nder de grnd stppen betekent het elimineren van de stadsbeleving en het vergten van de nveiligheid. Wanneer de metr verschillende reservaten verbindt (werk, recreatie, shpping) kmt men tt de situatie dat men alle menselijke activiteiten kan vervullen znder de stad ng te zien. Waarm geeft het beleid vrrang aan de metr, niettegenstaande de hge investeringsksten en de vele andere nadelen? Hgere capaciteit geeft minder explitatieksten. Bvengrnds is er meer ruimte vr de aut. Men denkt ng altijd dat meer transprt k meer 'vruitgang' betekent, terwijl het eigenlijk 'achteruitgang' is. 4.. HET GEN : FOUTE VERWACHTINGEN Geen antwrd p de files Het GEN (gewestelijk expressnet) is een capaciteitsverhging van vral het treinverkeer met hier en daar wat snelbussen m de gaten p te vullen. De hamvraag is f dat zal vlstaan m de mensen te den verstappen p het penbaar verver? Het antwrd is neen mdat het systeem veel te grfmazig is en mdat men Brussel ng altijd veel te gemakkelijk met de aut binnen kan en er parkeren. Niemand zal geneigd zijn m van de aut ver te stappen naar een snelbus. Te grfmazig De suburbane gebieden rnd de hfdstad zijn de hfdrzaak van de files mdat men zich in deze gebieden alleen maar met de aut kan verplaatsen. De verspreide bebuwing verrzaakt immers een te grt vrtransprt vr het penbaar verver. Het GEN lst dat prbleem niet p mdat er geen treinen rijden in dit verkaveld landschap, het is een te grfmazig systeem. We weten dat binnen de ring van 30 km rnd Brussel, het GEN-gebied, zwat 70 % van de pendel naar Brussel met de aut gebeurt. In de tekening hiernder zie je de suburbane gebieden, de meeste aut s kmen uit een gebied met een straal van 15 km (aut/ov= 80/20 %, zie pendelplan). De znes langsheen de sprlijnen genereren uiteraard veel minder pendelaut s (aut/ov = 40/60 %). Op dit pendelplan zie je duidelijk dat het GEN de auts niet bereikt die gegenereerd wrden in de villaverkavelingen rnd de stad.

7 7 Het suburbane gebied dat het GEN niet bestrijkt genereert de meeste aut's. Prbleem nrdrand Brussel De berentrams van Wemmel, Meise-Lnderzeel, Wemmel en Asse zijn afgeschaft en vervangen dr ncmfrtabele bussen. Iedereen beseft nu dat dit een heel dmme beslissing was: inefficiënte buslijnen die zich vast rijden in het verkeer, lange rijtijden en gebrek aan rijcmfrt. Wie gaat er in het suburbaan gebied verstappen van de aut naar een snelbus met beperkt cmfrt? Het GEN vergrt de wn-werkafstand en stimuleert het ntstaan van satellietsteden en de verfransing. Vrbeeld Merchtem Merchtem wrdt nu al verwekerd dr appartementsbuw en (Franstalige ) inwijkelingen uit Brussel vanwege het statin dat binnen de 15 minuten van Brussel ligt. Als men het GEN tepast kmt er eigenlijk een massatransprtmiddel in dat landelijke drp zdat het binnen de krtste keren een satellietstad van Brussel kan wrden. Op deze wijze giet het grtschalige transprtsysteem de bewners van Brussel uit ver Merchtem. De maatregelen m bijvrbeeld de ambtenaren gratis naar Brussel te laten spren hebben geleid het vergrten van de wn-werkafstand en tt verzadiging van de treincapaciteiten. Op deze wijze zit men in een vicieuze cirkel met steeds grter wrdende transprtksten.

8 8 Het GEN kan niet znder de verbreding van Nrd-Zuid sprverbinding, deze is extreem duur en niet vr mrgen. Het vergrten van de capaciteit van de Nrd-Zuid-as kst tussen de 3,6 à 5,2 miljard eur en zal vele jaren aanslepen. Ter vergelijking: Met een dergelijke mega investering kan men ca 450 km sneltram aanleggen. Dit is meer dan geneg vr het ganse suburbaan gebied rnd Brussel. Het GEN is cntraprductief De zeer grte capaciteit die men aanbiedt en de snelheid waarmee men Brussel zal kunnen bereiken kunnen k een averechts effect hebben. Met het huidig parkeerbeleid (16 % vermindering parkeren) zal het leefmilieu niet verbeteren. De GEN-treinen zullen in het begin half gevuld rndrijden. Nadien zullen de Brusselaars de weg vinden naar de gedkpe wngebieden in de ged bereikbare satellietsteden en -drpen. Het verlpen van de stad zal p termijn de pendel versterken en de treinen zullen terug vllpen. En dan? Ng meer spren aanleggen? Ondertussen verledert de stad ng meer. Het investeren in steeds meer transprt is dus een vat znder bdem. Waarm het GEN niet bundelend zal werken Het GEN rijt de stad pen. De villawijken zullen blijven autverkeer genereren. Satellietdrpen en -steden zullen ntstaan. Samengevat 1.. Ng meer cityvrming. 2.. Ng meer stadsvlucht. 3.. Ng meer files. 4.. Tename van de pendel. 5.. Stimulans m ng verder van het werk in stad te gaan wnen. 6.. Ng grtere verversstrmen.

9 9 5.. DE NIEUWE REGIONALE TRAMLIJNEN: CONTRAPRODUCTIEF De Lijn kndigde aan dat ze tegen 2020 vier nieuwe tramlijnen vanuit Brussel gaat buwen: Tramlijn P1: Brussel Lnderzeel Willebrek - Bm. Tramlijn P2: Brussel Dilbeek Lennik Ninve/Gik. Tramlijn P3: Brussel Brussels Airprt Haacht - Heist-p-den-Berg. Tramlijn P4: Jette Tervuren: cirkelvrmige tramverbinding rnd Brussel: de Randtram FOUTE VISIE De nieuwe sneltramlijnen zijn eigenlijk een srt metr die vanuit de stad wrden drgetrkken, ze hebben een grte capaciteit en snelheid; het is massatransprt. Het is zeker geen 'berentram' met vele haltes zals dat vreger was. Er wrden geen parkings vrzien, men wil het vrtransprt per bus. Het is een harde lijn en geen fijnmazig netwerk dat zich krt bij de wningen bevindt. De verlp van de stad (=stadsvlucht van gezinnen met kinderen) wrdt gesimuleerd want er is grte wningnd in Brussel. Men zekt gedkpe appartementen en die kan men vinden in de landelijke gemeenten. In plaats van de pendel te verminderen zal deze vermeerderen en zullen landelijke drpen veranderen in vrsteden met alle sciale cnflicten van dien. Denk maar aan de verfransing en de 'vreemdelingen' die steeds meer pduiken in deze gebieden. Nu al zijn er plitieke strmingen die de nverdraagzaamheid aanklagen en dat zal verergeren als men z verder gaat. Het verkeersstructuur is altijd bepalend geweest vr de wijze waarp de stad zich zal uitbreiden. Dat was vreger k z, ten heeft het tramnetwerk gezrgd vr de vele 19 eeuwse uitbreidingen. De sneltram en het GEN zullen vr de tweede glf van

10 10 uitbreiding zrgen tt diep in de grene grdel en zelfs veel verder: tt in Bm en Puurs. Gevlg: de grene grdel kwijnt weg nder druk van de versnelde cityvrming (trens), versnelde verstedelijking (satellietsteden en drpen) DE GEPLANDE REGIONALE TRAMS MIKKEN VERKEERD EN MISSEN DE REELE PENDELSTROMEN DIE DE FILES VEROORZAKEN. TRAMLIJN NAAR LONDERZEEL Te lang: er is geen belangrijke pendel vanuit Bm f Willebrek. Te weinig haltes, te grfmazig. De pvang van het vrtransprt met transitparkings is te ver verwijderd (Willebrek) van de ptentiële wngebieden. TRAMLIJN NAAR NINOVE Deze zu priritair meten zijn gezien het ptentiële effect p het autgebruik en de files. TRAMLIJN NAAR HAACHT en Heist-p-den-berg Te lang: er is geen belangrijke pendel vanuit Haacht f Heist-p-den-berg. DE RINGTRAM Er is weinig verversvraag tussen Jette en Tervuren en k niet tussen Jette en Zaventem, een grte verversvraag is er wel richting centrum Brussel. Is deze ringtram ntstaan uit een irratinele 'Vlaamse reflex'?

11 DE MISSING LINK: DE TRANSITPARKINGS De ude studie dr Grep Planning uit 1979: ng steeds actueel. Opgemaakt dr prf Jan Tanghe, Wim Wessels en Hug Vanderstadt. Een prject van 250 miljen eur werd dr deze studie grtendeels afgeverd mdat de parkings te krt tegen de stad gelegen waren. De vrstellen m de parkings verder van de stad aan te leggen werden afgewezen mdat de stad Brussel geen vat had p het Vlaams grndgebied. Er bestnd geen enkele vrm van verleg. Grtschalige parkings aan de stadsrand: nefficient Geen antwrd p de files: het autverkeer tt aan de ring blijft bestaan, niet efficiënt: veel tijdsverlies bij verstappen, geldverspilling: heel dure parkings, milieuaantasting grene rand; vral gevelig in de rand van Brussel, massatransprt per metr is heel duur en leidt tt cityvrming: mnfunctinele kantrznes. Vrwaarden vr een efficiënt en werkzaam transitparkingsysteem vr Brussel: Minimaal vrtransprt: transitparking z krt mgelijk bij de wning. Cmfrtabel netwerk: grte frequentie, snelle verbinding en geen verstappen. Minimaal natransprt: rechtstreekse verbinding met de bestemming. Men vrziet in de huidige vrstellen van het GMP : te weinig parkings m de stad autluw te maken, de parkings zijn te krt tegen de stad gelegen. Een vrbeeld: een transitparking aan de Japanse tren. Eerst en vral is deze te krt tegen de stad gelegen. Ten tweede met men heel wat trappen den m de A12 te vet ver te steken, (denk aan winterweer en aan het tijdsverlies) Dit is een achteruitgang qua cmfrt: dergelijk slecht cmfrt kan niet cncurreren met het huidige aut- systeem.

12 HET BEVORDEREN VAN DE STADSVLUCHT Brussel heeft een grte stadsvlucht gekend van de rsprnkelijke bewners mwille van de nleefbaarheid vr gezinnen met kinderen. Diegenen die het knden betalen kchten een stuk grnd in de rand van de stad. De stad liep niet leeg: ze werd (terug) pgevuld met immigranten en kantrgebuwen. Nu zien we het fenmeen dat de stad verlpt vanwege de huidige acute wningnd. ( nieuwe bewners te huisvesten..) De grtschalige transprtvrzieningen zals het GEN zullen die bewners naar de satellietsteden laten verlpen vanwege de tekrten aan betaalbare wningen in de stad. Op deze wijze zien we dat het GEN geen plssing biedt aan de files en dat het integendeel ng meer pendelverkeer genereert. Een kwalitatieve wnmgeving en een leefbare verdichting zijn pas mgelijk als de aut vr een grt deel (3/4) verdwijnt uit Brussel. Dit is alleen mgelijk als men wnt waar men werkt, in een aangenaam wnmilieu (geen wntrens) en met een kwalitatief fijnmazig transprtnet zals de sneltram. SAMENVATTEND, DE HUIDIGE PLANNING EN VISIE VAN HET BRUSSELS GEWEST Brussel heeft geen drtastend plan m de verkeersprblemen p te lssen. De rzaak hiervan is.a.: 1.. de versnippering van de bevegdheden tussen de 19 gemeenten nderling en k de slechte cmmunicatie met Vlaanderen. 2.. de nadruk p de massatransprtsystemen. De fute mega investeringen in massatransprt in het GEN en de nrd zuid verbinding: 3,6 à 5,2 miljard eur METRO: 1,9 miljard eur, zullen niet echt renderen (in verhuding tt de investeringkst) de files zullen blijven, de stad blijft nleefbaar vr gezinnen met kinderen, zullen leiden naar geldgebrek vr de juiste investeringen. Drie tramlijnen in een decentraal netwerk geven een hger cmfrt en zijn samen veel gedkper dan één metrlijn. Capaciteit in persnen per uur bij gelijke frequentie gelede bus 900 tram metr Advies Stppen met ng meer kantrcncentraties en ng meer trens. De huidige harde metrlijnen behuden vr de bestaande kantrznes en aanvullen met een fijnmazig tramnetwerk.

Hieronder een vereenvoudigd voorstel van de herinrichting van het Brouckereplein.

Hieronder een vereenvoudigd voorstel van de herinrichting van het Brouckereplein. 1 HET NIEUWE BROECKEREPLEIN DE HUIDIGE AANLEG Het Breckereplein heeft zijn 'grandeur' verlren met het verdwijnen van de lantaarns, het Anspach-mnument, de tram en de buw van de twee kntsen van gebuwen

Nadere informatie

Projectomschrijvingen van het Uitvoeringsprogramma 2012-2015 Visie Openbaar Vervoer 2020

Projectomschrijvingen van het Uitvoeringsprogramma 2012-2015 Visie Openbaar Vervoer 2020 Vrdracht Prvinciale Staten van Nrd-Hlland Vrdracht Haarlem, juli 2012 Onderwerp: Uitveringsprgramma 2012-2015 Visie Openbaar Verver 2020 Bijlage: Prjectmschrijvingen van het Uitveringsprgramma 2012-2015

Nadere informatie

ADVIES TRAMTRAJECT TE LONDERZEEL

ADVIES TRAMTRAJECT TE LONDERZEEL 1 ADVIES TRAMTRAJECT TE LONDERZEEL Auteur Hugo Vanderstadt Archtect-Stedenbouwkundig ontwerper Heerbaan 132 1840 Londerzeel tel 052 37 11 38 EINDELIJK IS DE TRAM TERUG De bevolking van de gemeente Londerzeel

Nadere informatie

Dienstverlening in Dampoort en Sint-Amandsberg

Dienstverlening in Dampoort en Sint-Amandsberg Dienstverlening in Damprt en Sint-Amandsberg 14 nvember 2013 Activiteit Tijdens een lunchgesprek ging schepen en OCMW-vrzitter Rudy Cddens in gesprek met bewners ver de zrg en dienstverlening in Damprt

Nadere informatie

ENQUETE WOON-WERKVERKEER

ENQUETE WOON-WERKVERKEER ENQUETE WOON-WERKVERKEER Deze enquête dient m een zicht te krijgen p uw dagelijkse verplaatsingen van, naar en vr het werk. De enquête richt zich tt ALLE mensen die werken p de bedrijfslcatie (inclusief

Nadere informatie

Veel gestelde vragen huurbeleid 18 oktober 2012

Veel gestelde vragen huurbeleid 18 oktober 2012 Veel gestelde vragen huurbeleid 18 ktber 2012 Algemeen: 1. Waarm kmt er een nieuw huurbeleid? Een aantal ntwikkelingen heeft ervr gezrgd dat wij ns huurbeleid hebben aangepast. Deze ntwikkelingen zijn:

Nadere informatie

5 de federale diagnostiek woon-werkverkeer

5 de federale diagnostiek woon-werkverkeer Executive summary 5 de federale diagnstiek wn-werkverkeer - 2017 Wn-werkverkeer in België: de fiets weet steeds meer mensen te verleiden De federale diagnstiek van het wn-werkverkeer vnd in 2017 vr de

Nadere informatie

2..PLEINGEBOUWEN IN HET STADSCENTRUM: HET BROUCKEREPLEIN EN HET MUNTPLEIN TE BRUSSEL

2..PLEINGEBOUWEN IN HET STADSCENTRUM: HET BROUCKEREPLEIN EN HET MUNTPLEIN TE BRUSSEL 3 2..PLEINGEBOUWEN IN HET STADSCENTRUM: HET BROUCKEREPLEIN EN HET MUNTPLEIN TE BRUSSEL ALTERNATIEF ONTWERP VOOR HET BROUCKEREPLEIN EN DE 'TORENS' HET CONTRAST TUSSEN VROEGER EN NU IS GROOT STEEDS MEER

Nadere informatie

BIJLAGE 1: Participatieproces en draagvlakmeting Herinrichting Vestdijk Resultaten Fase 1: Informeren, verzamelen wensen & meningen

BIJLAGE 1: Participatieproces en draagvlakmeting Herinrichting Vestdijk Resultaten Fase 1: Informeren, verzamelen wensen & meningen gemeente Eindhven BIJLAGE 1: Participatieprces en draagvlakmeting Herinrichting Vestdijk Resultaten Fase 1: Infrmeren, verzamelen wensen & meningen In deze bijlage een uitgebreide telichting p het participatieprces

Nadere informatie

Ruimtelijke toekomstvisie dorp (discussiestuk)

Ruimtelijke toekomstvisie dorp (discussiestuk) Ruimtelijke tekmstvisie drp (discussiestuk) Waarm dit vrstel De behefte aan een tekmstvisie vr de verdere ruimtelijke ntwikkeling van ns drp is ntstaan naar aanleiding van de bijeenkmsten met bewners ver

Nadere informatie

! t. s o e. www.rumst.org. t w u

! t. s o e. www.rumst.org. t w u W www.rumst.rg n tekmst! zrge Wijijzrg en vr uw st! m k e t w u r v Wij zrgen! t s m k e t w u r v W Uitndiging De verbuwingen aan het gemeentehuis en mgeving hebben de gemeenschap 2.722.000 eur (110 miljen

Nadere informatie

Yut-Nol-E 1 (Uit: Kinderrechtenspelen)

Yut-Nol-E 1 (Uit: Kinderrechtenspelen) Yut-Nl-E 1 (Uit: Kinderrechtenspelen) Yut-Nl-E is een eeuwenud Kreaans gezelschapsspel dat traditineel p udejaarsavnd gespeeld wrdt. Typisch zijn het specifieke spelbrd en de "dbbelsteen" die uit 4 huten,

Nadere informatie

Verslag visiebijeenkomst Sint Agatha (15 mei 2019)

Verslag visiebijeenkomst Sint Agatha (15 mei 2019) Verslag visiebijeenkmst Sint Agatha (15 mei 2019) Welkm Iedereen wrdt welkm geheten dr de gespreksleider. Na een krte uitleg ver de avnd, wrdt stilgestaan bij het herindelingstraject. Herindelingstraject

Nadere informatie

DE COMBINATIE VAN EEN KOUDE DIESELMOTOR EN DRUK STADSVERKEER IS EEN DRAMA OP VLAK VAN VERBRUIK EN UITSTOOT.

DE COMBINATIE VAN EEN KOUDE DIESELMOTOR EN DRUK STADSVERKEER IS EEN DRAMA OP VLAK VAN VERBRUIK EN UITSTOOT. Maarten Matienk 23 maart 2011 DE COMBINATIE VAN EEN KOUDE DIESELMOTOR EN DRUK STADSVERKEER IS EEN DRAMA OP VLAK VAN VERBRUIK EN UITSTOOT. Nieuw nderzek stelt prbleem van verdieselijking vr Brussel en Antwerpen

Nadere informatie

MOBILITEIT DEELTHEMA: PARKEERNORMEN

MOBILITEIT DEELTHEMA: PARKEERNORMEN GEINTEGREERD PROJECTPROCES MOBILITEIT NATUURLIJK MILIEU WATER GRONDSTOFFEN EN PRODUCTEN ENERGIE GEZONDHEID LEEFBAARHEID TOEGANKELIJKHEID SOCIO ECONOMISCHE ASPECTEN MOBILITEIT DEELTHEMA: PARKEERNORMEN Uit

Nadere informatie

Infomoment SHM WoonWel 20/11/2018

Infomoment SHM WoonWel 20/11/2018 Infmment SHM WnWel 20/11/2018 Verlp van de avnd Algemene telichting Vrstelling prject dr de architect Evaluatie huisbezeken Vraagstelling 2 Algemene telichting WAAROM? Wningen vertnen structurele gebreken

Nadere informatie

Chic, zo n gedragspatroongrafiek!

Chic, zo n gedragspatroongrafiek! Chic, z n gedragspatrngrafiek! Leerdelen: De leerlingen kunnen nder begeleiding de verwevenheid tussen ecnmische, sciale en eclgische aspecten in duurzaamheidsvraagstukken herkennen. De leerlingen krijgen

Nadere informatie

ZVP 2014 2017 - Veiligheid en leefbaarheid Verkeer Storende interacties zone 30

ZVP 2014 2017 - Veiligheid en leefbaarheid Verkeer Storende interacties zone 30 ZVP 2014 2017 - Veiligheid en leefbaarheid Verkeer Strende interacties zne 30 Preventie Vrrang 3 Actieplan: Vrrang 3 Fietspad Fietsstraat HCP Ken Wuters - HINP Nic Vandenbempt 1. Cntext Algemeen De stad

Nadere informatie

Ace! Training E-learning module 'vragen stellen' Cursus communicatievaardigheden 1

Ace! Training E-learning module 'vragen stellen' Cursus communicatievaardigheden 1 Ace! Training E-learning mdule 'vragen stellen' Cursus cmmunicatievaardigheden 1 Gede vragen stellen Vragen stellen is een vrm van verbale cmmunicatie. Verbale cmmunicatie bestaat uit spreken en luisteren.

Nadere informatie

Maak van 2015 jouw persoonlijk professionaliseringsjaar

Maak van 2015 jouw persoonlijk professionaliseringsjaar Maak van 2015 juw persnlijk prfessinaliseringsjaar en wrd Nlc erkend Register Lpbaanprfessinal (RL) Nlc erkend Register Lpbaanprfessinal (RL) Deze status wrdt bereikt na certificering dr het nafhankelijke

Nadere informatie

ruimte geven = ruimte beperken

ruimte geven = ruimte beperken ruimte geven = ruimte beperken Merel Mulders & Lenie Janssen-Jansen Ruimtedag 2013 Den Haag, 21 mei 2013 Krimp leidt veelal tt andere grei Ruimte geven = ruimte beperken 2 Overprgrammeringsvraagstukken

Nadere informatie

Huiswerk Informatie voor alle ouders

Huiswerk Informatie voor alle ouders Nummer 6 mei 2010 Huiswerk Infrmatie vr alle uders Huiswerk en efening Ged leren lezen en rekenen is belangrijk, want je hebt deze vaardigheden in het dagelijks leven veral ndig. Kinderen ged leren lezen

Nadere informatie

Er is/was weinig verkeer; De buurt is relatief ruim opgezet; Er wordt weinig criminaliteit ervaren in de wijk.

Er is/was weinig verkeer; De buurt is relatief ruim opgezet; Er wordt weinig criminaliteit ervaren in de wijk. BUURTPERSPECTIEF NIEUWEROORD 1 INLEIDING Wat ligt hier vr u Op 6 februari 2019 was de startbijeenkmst vr het pstellen van het buurtperspectief Nieuwerrd. Het waarm en he van het buurtperspectief is uitgelegd,

Nadere informatie

Communicatie voor beleid Interactie (raadplegen, dialoog, participatie) en procescommunicatie; betrokkenheid, betere besluiten en beleid

Communicatie voor beleid Interactie (raadplegen, dialoog, participatie) en procescommunicatie; betrokkenheid, betere besluiten en beleid Samenvatting BEELDEN OVER COMMUNICATIE TEYLINGEN Bevindingen gesprekken ver Cmmunicatie, raad- en cllegeleden, rganisatie en samenleving In deze ntitie zijn de resultaten van zwel de gesprekken van 9 ktber

Nadere informatie

Het Grote Geldonderzoek: hoe ga je met je geld om?

Het Grote Geldonderzoek: hoe ga je met je geld om? Het Grte Geldnderzek: he ga je met je geld m? Natinaal Instituut vr Budgetvrlichting (Nibud) Tijdsduur: één les Werkvrm: individueel met een discussie in de klas Niveau: bedeld vr alle leerlingen van klas

Nadere informatie

Op zoek naar een huurwoning

Op zoek naar een huurwoning Op zek naar een huurwning Op zek naar een huurwning - Handleiding 1 Ben je p zek naar een huurwning, maar weet je niet ged waar te beginnen? Deze handleiding helpt je p weg. Lees waar je best rekening

Nadere informatie

/k*je/i v. Voorstel: 1. De werkingsduur van de 'Verordening Starterslening' met (terugwerkende kracht) 1 jaarte verlengen tot 01-01-2010.

/k*je/i v. Voorstel: 1. De werkingsduur van de 'Verordening Starterslening' met (terugwerkende kracht) 1 jaarte verlengen tot 01-01-2010. 1 M c» r* K 5,- * > l.- ^ V r>!lus gemeente QSterllOUt /k*je/i v loatum: 20 februari 2009 Nummer raadsnta: Qnderwerp: Verlengen werkingsduur 'Verrdening Starterslening'. NOTA VOOR DE RAAD Prtefeuillehuder:

Nadere informatie

Op zoek naar een huurwoning

Op zoek naar een huurwoning Op zek naar een huurwning HUIS VAN DE BRUGGELING Op zek naar een huurwning - Handleiding 1 VRAAG 1 WAT ZOEK IK? Je zekt vltter als je weet wat je zekt. Ben je p zek naar een huurwning, maar weet je niet

Nadere informatie

EEN ADEQUAAT VERWARMINGSLICHAAM KIEZEN

EEN ADEQUAAT VERWARMINGSLICHAAM KIEZEN - - EEN ADEQUAAT VERWARMINGSLICHAAM KIEZEN PRINCIPES BENADERING Een efficiënt en vrdelig systeem kiezen m warmte uit te stralen Naast de prductiewijze, een kwaliteitsvlle verdeling en een efficiënte regeling,

Nadere informatie

PESTEN. Deze folder is een hulpmiddel voor jou en je kind om samen te leren over pesten en hoe je dit kan stoppen.

PESTEN. Deze folder is een hulpmiddel voor jou en je kind om samen te leren over pesten en hoe je dit kan stoppen. PESTEN Deze flder is een hulpmiddel vr ju en je kind m samen te leren ver pesten en he je dit kan stppen. WAT IS PESTEN? Pesten is iemand anders bewust bedreigen, bang maken, uitdagen, uitschelden f pijn

Nadere informatie

Verslag. 1. Aanwezigen. 2. Inleiding

Verslag. 1. Aanwezigen. 2. Inleiding Verslag Titel verslag: Datum en uur vergadering: Plaats vergadering: Verslag fcusgrep masterplan Hbken Centrum Dinsdag 24 mei 2011 19.30 uur Districtshuis Hbken, Marneflaan 3 (zaal Breugel) 1. Aanwezigen

Nadere informatie

Huurdersvereniging In De Goede Woning ACTIVITEITENPLAN

Huurdersvereniging In De Goede Woning ACTIVITEITENPLAN ACTIVITEITENPLAN 2014 Activiteitenplan 2014 : INLEIDING In 1997 werd de in Zetermeer pgericht met als del het behartigen van de belangen van huurders van de cmplexen van R.K. Wningbuwstichting De Gede

Nadere informatie

Rollenspel Jezus redt

Rollenspel Jezus redt Rllenspel Jezus redt Krte mschrijving prgrammanderdeel De leerlingen spelen samen een bestuursrechtzaak bij de Raad van State na. De Raad van State is de hgste bestuursrechter van Nederland. In deze rechtszaak

Nadere informatie

ROTTERDAMMERS OVER HET VERKEER 2005

ROTTERDAMMERS OVER HET VERKEER 2005 ROTTERDAMMERS OVER HET VERKEER 2005 Resultaten uit de Omnibusenquête 2005 Prjectnummer 05-2336 drs. P.A. de Graaf Centrum vr Onderzek en Statistiek (COS) Mei 2005 In pdracht van de dienst Stedenbuw en

Nadere informatie

Vergaderen Informatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 1 van 7. Vergaderen

Vergaderen Informatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 1 van 7. Vergaderen Vergaderen Infrmatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 1 van 7 Vergaderen Vergaderen Infrmatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 2 van 7 Vergaderen Elke vergadering kent een vaste structuur en een vaste vlgrde. Deze structuur

Nadere informatie

De kans is groot dat uw testament niet voldoet aan uw wensen, geen gebruik maakt van

De kans is groot dat uw testament niet voldoet aan uw wensen, geen gebruik maakt van Testamenten check Streep dr wat niet van tepassing is VRAAG 1 Is uw testament van vóór 2003? De kans is grt dat uw testament niet vldet aan uw wensen, geen gebruik maakt van de mgelijkheden sinds de invering

Nadere informatie

SOCIALE VEERKRACHT INNOVATION GAMES DEAR FUTURE SEPTEMBER 2017

SOCIALE VEERKRACHT INNOVATION GAMES DEAR FUTURE SEPTEMBER 2017 SOCIALE VEERKRACHT INNOVATION GAMES DEAR FUTURE 23 28 SEPTEMBER 2017 1.WAARDENKAARTEN Hiernder wrden de waardenkaarten weergegeven. Uit 24 kaarten zijn er 6 gekzen die centraal staan bij dit team en het

Nadere informatie

WERKBLAD FUNDA.NL. Je kan met funda heel veel gegevens over je woonbuurt te weten komen!

WERKBLAD FUNDA.NL. Je kan met funda heel veel gegevens over je woonbuurt te weten komen! WERKBLAD FUNDA.NL Inleiding De mdule leefbaar Nederland gaat ver de verschillen in sciale mstandigheden tussen mensen. Het gaat ver verschillen in gezndheid, verschillen tussen stad en platteland en ver

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst bloeiende stationsomgevingen. 1 juni 2015

Verslag bijeenkomst bloeiende stationsomgevingen. 1 juni 2015 1 juni 2015 Aanwezig: Bart van Eijk (bleiende, Metr en Tram), Erik Buma (reclame, Metr en Tram), Alexander ten Have (GVB, cmmercie), Hans Smit (wayfinding, Metr en Tram), Kees Kaptein (mgevingsmanager

Nadere informatie

Financiering van de ouderenzorg: Wat moet de volgende Vlaamse regering minimaal voorzien?

Financiering van de ouderenzorg: Wat moet de volgende Vlaamse regering minimaal voorzien? Financiering van de uderenzrg: Wat met de vlgende Vlaamse regering minimaal vrzien? 1. Vraf De uderenzrg in Vlaanderen staat vr enrme uitdagingen. Het aantal 80-plussers in Vlaanderen greit de kmende 10

Nadere informatie

De burgemeester, het college en de raad van de gemeente Muiden;

De burgemeester, het college en de raad van de gemeente Muiden; Vrbeeld handvest De burgemeester, het cllege en de raad van de gemeente Muiden; Gelet p artikel 169, tweede en derde lid, en artikel 180, tweede en derde lid, Gemeentewet; Hebben de vlgende uitgangspunten

Nadere informatie

Wie verkoopt uw huis?

Wie verkoopt uw huis? Wie verkpt uw huis? Accuntnet Verkp Vertruwens Persn Service Accuntnet V V P Service Wie verkpt uw huis? Als u uw huis wilt verkpen, schakelt u k in Spanje een makelaar in. Echter in Spanje geeft men nrmaal

Nadere informatie

Bij leefbaarheid gaat het er om hoe mensen hun omgeving ervaren en beoordelen.

Bij leefbaarheid gaat het er om hoe mensen hun omgeving ervaren en beoordelen. 1 Leefbaarheid is een belangrijk, z niet hét thema van de laatste jaren. De wnmgeving wrdt vr mensen steeds belangrijker vr de ervaren wn. Ok vanuit het perspectief van sciale chesie, veiligheid en sciaal-ecnmische

Nadere informatie

Samenvatting Deelprojecten Ouderen Samen

Samenvatting Deelprojecten Ouderen Samen Samenvatting Deelprjecten Ouderen Samen Vughtse Ouderen aan het Wrd In januari 2007 zijn dr het Prject Ouderen Samen vier bijeenkmsten gerganiseerd waarvr alle Vughtse inwners van 55 jaar en uder waren

Nadere informatie

opleidingsniveau laag % % middelbaar/hoog % %

opleidingsniveau laag % % middelbaar/hoog % % Niet-werkende werkzekenden aan het werk in 2010: Wie zijn ze en waar vinden ze werk? Managementsamenvatting Oktber 2011 UWV WERKbedrijf helpt werkzekenden bij het vinden van een baan en werkgevers bij

Nadere informatie

Bomen over Bomen. Bomen en de APV

Bomen over Bomen. Bomen en de APV Bmen ver Bmen Bmen en de APV Apeldrn, december 2007 Bmen en de APV Inhud Pagina Bmen en de APV...3 1. Inleiding...5 1.1 Aanleiding...5 1.2 Del...5 1.3 Prduct...5 1.4 Plangebied...6 1.5 Status...6 1.6

Nadere informatie

Registratienummer: GF Datum: 6 september 2011 Agendapunt: 7

Registratienummer: GF Datum: 6 september 2011 Agendapunt: 7 Aan de gemeenteraad Registratienummer: GF11.20079 Datum: 6 september 2011 Agendapunt: 7 Prtefeuillehuder: De heer L. Buwalda Behandelend ambtenaar: Mevruw K.J. Bij Onderwerp: De Kanteling Wm Vrstel: -

Nadere informatie

Bureau-ergonomie. Werkhouding: een ergonomische werkomgeving

Bureau-ergonomie. Werkhouding: een ergonomische werkomgeving Bart Van Keymlen & Sfie Lagrin Bureau-ergnmie Werkhuding: een ergnmische werkmgeving Langdurig zitten is een belangrijke rzaak van rugklachten. We ntwaken, we zitten aan de ntbijttafel, p de trein f in

Nadere informatie

Ontdek Tell Tweini. o 1

Ontdek Tell Tweini. o 1 Ontdek Tell Tweini 1 "Het mag duidelijk zijn, mdern wetenschappelijke nderzek wrdt bedreven dr vele nderzekers vanuit verschillende disciplines. De inspanningen van velen, allen met een andere kijk p de

Nadere informatie

hoogspanningsnet 14 september 2014 1 van 11

hoogspanningsnet 14 september 2014 1 van 11 Zuidelijk Zuid tracé 3 8 0 k i İ 0 V l t hgspanningsnet 4 september 204 van Betreft : Hgspanningstracé midden zeker NEE alternatief: Zuidelijk Zuid tracé en bestaand tracé Geertruidenberg - Eindhven Vr

Nadere informatie

nr. 54 van JORIS VANDENBROUCKE datum: 4 oktober 2016 aan BEN WEYTS Trambussen - Stand van zaken

nr. 54 van JORIS VANDENBROUCKE datum: 4 oktober 2016 aan BEN WEYTS Trambussen - Stand van zaken SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 54 van JORIS VANDENBROUCKE datum: 4 ktber 2016 aan BEN WEYTS VLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN Trambussen - Stand van zaken

Nadere informatie

Stadsregiorail, focus op realisatie!

Stadsregiorail, focus op realisatie! Stadsregirail, fcus p realisatie! Cr Hartgs Stadsregi Arnhem Nijmegen chartgs@destadsregi.nl Bijdrage aan het Cllquium Verversplanlgisch Speurwerk 21 en 22 nvember 2013, Rtterdam Samenvatting Stadsregirail:

Nadere informatie

Resultaten Enquête Particulieren 2008

Resultaten Enquête Particulieren 2008 Resultaten Enquête Particulieren 2008 Gedrag & ervaringen van huishudelijke afnemers p de vrijgemaakte Vlaamse energiemarkt resultaten met betrekking tt slimme meters Deelrapprt vr de Vlaamse Reguleringsinstantie

Nadere informatie

3.. VERDICHTEN ZONDER TORENS

3.. VERDICHTEN ZONDER TORENS 14 3.. VERDICHTEN ZONDER TORENS GROTE GEBOUWEN ZONDER DE NADELEN VAN DE KLASSIEKE WOON- EN KANTOORTORENS geen windhinder geen strende schaduwen geen privacy stringen geen verkeersaantrekking geen luchtverntreiniging

Nadere informatie

Beleid- en werkprogramma

Beleid- en werkprogramma Beleid- en werkprgramma 2017-2020 De basis vr het tt stand kmen van de beleidsuitgangspunten haken aan p het rapprt DE KRACHT VAN COLLECTIEVE MARKETING VOOR WINKELGEBIEDEN uitgebracht dr de Hgeschl van

Nadere informatie

Onze school gebruikt hierbij naast het SPCO veiligheidplan, in ieder geval de volgende hulpmiddelen:

Onze school gebruikt hierbij naast het SPCO veiligheidplan, in ieder geval de volgende hulpmiddelen: Graaf Jan van Mntfrtschl Beleid ter vrkming en/f regulering van pestgedrag 1. 1 Inleiding: Iedere schl heeft een veilig schlklimaat ndig. Op de Graaf Jan van Mntfrtschl zijn wij ns ervan bewust dat veiligheid

Nadere informatie

VRAGEN EN ANTWOORDEN LAGE EMISSIEZONE

VRAGEN EN ANTWOORDEN LAGE EMISSIEZONE VRAGEN EN ANTWOORDEN LAGE EMISSIEZONE We willen vanaf 4 januari 2016 een lage emissiezne inveren in Antwerpen. Dat wil zeggen dat vertuigen vanaf dan aan bepaalde milieuvrwaarden meten vlden vraleer ze

Nadere informatie

Bijlage 4. Toetsingskader ontwerp levensloopbestendig Zeist-Oost

Bijlage 4. Toetsingskader ontwerp levensloopbestendig Zeist-Oost Bijlage 4 Tetsingskader ntwerp levenslpbestendig Zeist-Ost 1. Opzet Het tetsingskader Levenslpbestendig Zeist-Ost bestaat uit een aantel nderdelen. Een algemeen deel gaat ver de levenslpbestendige wijk:

Nadere informatie

OUDERBLIK. Een rugzak vol ideeën voor ouders en school SCHRIFTELIJKE COMMUNICATIE MET OUDERS

OUDERBLIK. Een rugzak vol ideeën voor ouders en school SCHRIFTELIJKE COMMUNICATIE MET OUDERS OUDERBLIK Een rugzak vl ideeën vr uders en schl SCHRIFTELIJKE COMMUNICATIE MET OUDERS 2012 1. Schriftelijke cmmunicatie met anderstalige uders Schriftelijke cmmunicatie gaat ver alle cmmunicatie naar uders

Nadere informatie

Kenmerken en uitkomsten van professionele echtscheidingsbemiddeling in Vlaanderen

Kenmerken en uitkomsten van professionele echtscheidingsbemiddeling in Vlaanderen Kenmerken en uitkmsten van prfessinele echtscheidingsbemiddeling in Vlaanderen 20 nvember 2015 Prf. Dr. Sfie Vanassche Dr. An Katrien Sdermans Prf. dr. Ken Matthijs Family and Ppulatin Studies, KU Leuven

Nadere informatie

Wat zijn de specifieke omstandigheden van deze locatie waar, bij inpassing van de voorziening, rekening mee gehouden moet worden?

Wat zijn de specifieke omstandigheden van deze locatie waar, bij inpassing van de voorziening, rekening mee gehouden moet worden? Omgevingsscan Achtergrnd prject De gemeente Drdrecht heeft het plan pgevat de prblematiek rndm (merendeels verslaafde) dak- en thuislze mensen in haar stad aan te pakken. In dit kader heeft de gemeente

Nadere informatie

Resultaten Enquête Bedrijven 2008

Resultaten Enquête Bedrijven 2008 Resultaten Enquête Bedrijven 2008 Gedrag & ervaringen van bedrijven p de vrijgemaakte Vlaamse energiemarkt resultaten met betrekking tt slimme meters Rapprt vr de Vlaamse Reguleringsinstantie vr de Elektriciteits-

Nadere informatie

Genderloopbaankloof: enkele voorzetten vanuit Persephone vzw, organisatie van vrouwen met een handicap of invaliderende chronische ziekte

Genderloopbaankloof: enkele voorzetten vanuit Persephone vzw, organisatie van vrouwen met een handicap of invaliderende chronische ziekte Genderlpbaanklf: enkele vrzetten vanuit Persephne vzw, rganisatie van vruwen met een handicap f invaliderende chrnische ziekte De genderlpbaanklf verdient aandacht van de beleidsmakers en de sciale partners.

Nadere informatie

EVALUATIE TER STATE. Marion Matthijssen, Marn van Rhee. Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS) juli 2005. In opdracht van Raad van State

EVALUATIE TER STATE. Marion Matthijssen, Marn van Rhee. Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS) juli 2005. In opdracht van Raad van State EVALUATIE TER STATE Marin Matthijssen, Marn van Rhee Centrum vr Onderzek en Statistiek (COS) juli 2005 In pdracht van Raad van State Centrum vr Onderzek en Statistiek (COS) Auteur: Marin Matthijssen en

Nadere informatie

Lichtfestival 2015: hoe komt u er bij?

Lichtfestival 2015: hoe komt u er bij? Parcurs: 4 infpunten Stadshal Jremaaie Wdrw Wilsnplein Sint- Pietersplein Wanneer: dnderdag 29 januari t.e.m zndag 1 februari 2015 van 18 tt 24u. Lichtfestival 2015: he kmt u er bij? INFRASTRUCTUURWERKEN

Nadere informatie

SusTRIP onderzoek Vakantiewoningen aan de Belgische Kust

SusTRIP onderzoek Vakantiewoningen aan de Belgische Kust SusTRIP nderzek Vakantiewningen aan de Belgische Kust SusTRIP nderzek: Vakantiewningen aan de Kust Waarm nderzek naar vakantiewningen aan de Kust? Lgiesvrm met de grtste beddencapaciteit aan de Kust Geen

Nadere informatie

Congo 50 jaar! Congo? Wild en ongerept! Auteur: Jeroen Defauw. Congo is een land in Afrika. Ons. land (België) is nauw verbonden

Congo 50 jaar! Congo? Wild en ongerept! Auteur: Jeroen Defauw. Congo is een land in Afrika. Ons. land (België) is nauw verbonden Cng 50 jaar! Auteur: Jeren Defauw Wild en ngerept! Ken je het trpisch regenwud? Het is er eeuwig warm en nat. Er leven ntelbare planten en dieren. Een regenwud is heel ud! Cng? Cng is een land in Afrika.

Nadere informatie

Boschveld on Tour. Herijking Sociale Visie Boschveld 2015-2019

Boschveld on Tour. Herijking Sociale Visie Boschveld 2015-2019 Bschveld n Tur Herijking Sciale Visie Bschveld 2015-2019 Inleiding Vr u ligt het verslag van de herijking van de sciale visie van Bschveld vr de peride 2015 2019. In 2007 is de sciale visie van Bschveld

Nadere informatie

HET AUTONOME HUIS VOOR MEER ZELFVOORZIENING NIEUWSBRIEF NR 2 -- MEI JAARGANG 2012

HET AUTONOME HUIS VOOR MEER ZELFVOORZIENING NIEUWSBRIEF NR 2 -- MEI JAARGANG 2012 1 HET AUTONOME HUIS VOOR MEER ZELFVOORZIENING NIEUWSBRIEF NR 2 -- MEI JAARGANG 2012 HET NIEUWE RIJDEN: AUTONOOM, GRATIS EN GROEN INHOUD 1.. Het nieuwe rijden, het einde van de autcultuur? 2.. De elektrische

Nadere informatie

Positief is op zich ook het gegeven dat nieuwe gemeenten een tegemoetkoming krijgen.

Positief is op zich ook het gegeven dat nieuwe gemeenten een tegemoetkoming krijgen. Kabinet van de Vice-Eerste Minister, Minister van Binnenlandse Zaken en gelijke Kansen Mevruw Jëlle Milquet Wetstraat 2 1000 Brussel ns kenmerk NDE b017 uw kenmerk cntact Nadja Desmet datum 4 september

Nadere informatie

Goed nieuws; kinderopvangtoeslag omhoog!

Goed nieuws; kinderopvangtoeslag omhoog! Data m te nthuden December 2015 04-12 Sinterklaas p schl. Grepen 5 t/m 8 een cntinurster tt 14.00 uur. Neem je eigen lunch mee p 4 december! 13-12 Kerstmarkt vanaf 12.00 tt 18.00 uur, kinderen van De Meeander

Nadere informatie

Red levens! Voorkom dat onbevoegden het spoorgebied betreden

Red levens! Voorkom dat onbevoegden het spoorgebied betreden Red levens! Vrkm dat nbevegden het sprgebied betreden Prijzengeld: 5000,- Deadline: zndag 26 augustus 2012 Intrductie PrRail is verantwrdelijk vr de aanleg, het nderhud, de veiligheid en het beheer van

Nadere informatie

HET AUTONOME HUIS VOOR MEER ZELFVOORZIENING NIEUWSBRIEF NR 15 - APRIL - jaargang 2014

HET AUTONOME HUIS VOOR MEER ZELFVOORZIENING NIEUWSBRIEF NR 15 - APRIL - jaargang 2014 1 HET AUTONOME HUIS VOOR MEER ZELFVOORZIENING NIEUWSBRIEF NR 15 - APRIL - jaargang 2014 De inhoud van deze gratis nieuwsbrief mag gebruikt worden voor publicaties en onderricht, mits bronvermelding en

Nadere informatie

HET AUTONOME HUIS VOOR MEER ZELFVOORZIENING NIEUWSBRIEF NR 6 -- OKT JAARGANG 2012

HET AUTONOME HUIS VOOR MEER ZELFVOORZIENING NIEUWSBRIEF NR 6 -- OKT JAARGANG 2012 1 HET AUTONOME HUIS VOOR MEER ZELFVOORZIENING NIEUWSBRIEF NR 6 -- OKT JAARGANG 2012 DE AUTOVRIJE STAD 1.. De autovrije stad is geen verkeersvrije stad 2.. De doelstellingen 3.. Basisprincipes 4.. Voorbeeld

Nadere informatie

Beschermd Wonen met een pgb onder verantwoordelijkheid van gemeenten

Beschermd Wonen met een pgb onder verantwoordelijkheid van gemeenten Beschermd Wnen met een pgb nder verantwrdelijkheid van gemeenten Een factsheet vr cliënten, cliëntvertegenwrdigers en familievertegenwrdigers 1 februari 2016 Sinds 1 januari 2015 valt Beschermd Wnen (vrheen

Nadere informatie

Programma Welzijn en Zorg. Nieuwe Zorg en Domotica

Programma Welzijn en Zorg. Nieuwe Zorg en Domotica Prgramma Welzijn en Zrg Nieuwe Zrg en Dmtica Aanleiding De mgelijkheden vr het langer zelfstandig thuis blijven wnen, meten wrden verbreed. Technlgische ntwikkelingen die zrg p afstand en het participeren

Nadere informatie

Les Hernieuwbare energie

Les Hernieuwbare energie LESSENSERIE ENERGIETRANSITIE Les Hernieuwbare energie Werkblad Les Hernieuwbare energie Werkblad "100% duurzaam", "Hllandse wind", "Kies bigas!": wie de reclames van energiebedrijven bekijkt zu bijna denken

Nadere informatie

Dossier : drugs in het verkeer

Dossier : drugs in het verkeer Dssier : drugs in het verkeer 1 Enkele gangbare pvattingen ver illegale drugs Ik merk het direct wanneer iemand drugs heeft genmen. Ik lp dus geen risic m mee te rijden met iemand die nder invled rijdt.

Nadere informatie

Samenvatting. Evaluatierapport Buurt in Actie December 2006 2

Samenvatting. Evaluatierapport Buurt in Actie December 2006 2 Evaluatierapprt Samenvatting Dit rapprt bevat de resultaten van de evaluatie van Buurt in Actie (BIA). Deze evaluatie is uitgeverd m inzicht te krijgen in het functineren van het prject en aanbevelingen

Nadere informatie

9. Wat was het oorspronkelijke beroep van Domela?

9. Wat was het oorspronkelijke beroep van Domela? Na de maquettezaal km je in het Ferdinand Dmela Nieuwenhuis Museum. Dit museum bestaat uit drie verschillende ruimten: de infrmatie zaal, de studeerkamer en de gang waarin zijn verlijden centraal staat.

Nadere informatie

Toelichting Financiële zaken Geworteld Wonen. 1. Voorfinanciering

Toelichting Financiële zaken Geworteld Wonen. 1. Voorfinanciering Telichting Financiële zaken Gewrteld Wnen 25-02- 2014 1. Vrfinanciering Iedere deelnemer in Gewrteld Wnen wrdt verzcht aan de vrfinanciering van dit gezamenlijke CPO- prject mee te den. Hiervan wrden ksten

Nadere informatie

Sinds 1 juli 2014 zijn de justitiehuizen officieel bevoegdheid van de regio s. Personeel en middelen werden overgedragen op 1 januari 2015.

Sinds 1 juli 2014 zijn de justitiehuizen officieel bevoegdheid van de regio s. Personeel en middelen werden overgedragen op 1 januari 2015. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 148 van KATRIEN SCHRYVERS datum: 26 nvember 2015 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Justitiehuizen - Huisvesting Elk gerechtelijk arrndissement

Nadere informatie

Presentatie eisen reisweek

Presentatie eisen reisweek Presentatie eisen reisweek Beste reisadviseurs, De aftrap is genmen. We zijn begnnen aan een spannende strijd m te bepalen he nze werkweek er in juni 2013 uit zal zien. Natuurlijk lijkt het een beetje

Nadere informatie

Openbare raadpleging over de evaluatie van de Europese strategie inzake handicaps 2010/2020

Openbare raadpleging over de evaluatie van de Europese strategie inzake handicaps 2010/2020 Openbare raadpleging ver de evaluatie van de Eurpese strategie inzake handicaps 2010/2020 Er zijn in de EU ngeveer 80 miljen mensen met een handicap. Vr deze mensen is het, dr allerlei belemmeringen, vaak

Nadere informatie

Onze aarde in gevaar!

Onze aarde in gevaar! Auteur: Jeren Defauw Genieten, genieten, genieten De gevaren vr nze planeet Onze blauwe planeet is in grt gevaar. Onze planeet wrdt warmer en warmer. De temperatuur stijgt. Ga jij sms in het bs wandelen

Nadere informatie

4.4 Gemeente Woensdrecht

4.4 Gemeente Woensdrecht 4.4 Gemeente Wensdrecht De gemeente Wensdrecht bestaat uit vijf kernen: Wensdrecht, Hgerheide, Hui j- bergen, Putte en Ossendrecht. Er wnen circa 21.500 mensen in ngeveer 8.900 wningen, waarvan ruim 75%

Nadere informatie

4.7 Gemeente Roosendaal

4.7 Gemeente Roosendaal 4.7 Gemeente Rsendaal Rsendaal kern is het centrum van de gemeente en heeft het hgste vrzieni n- genniveau. De vijf drpen Merstraten, Heerle, Wuwse Plantage, Wuw en Nispen zijn van udsher typische drpen

Nadere informatie

SPREEKBEURT KALKOEN VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT KALKOEN VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KALKOEN VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE KALKOEN BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van Gouda van 29 november 2011;

Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van Gouda van 29 november 2011; I 00007777 besluit van de gemeenteraad vrstelnummer 723668 nderwerp Teslagenverrdening Wet werk en bijstand Guda 2012 de raad van de gemeente guda 29 nvember 2011 Gezien het vrstel van burgemeester en

Nadere informatie

Effectenbeoordeling inzake parkeerplaatsen

Effectenbeoordeling inzake parkeerplaatsen Effectenberdeling inzake parkeerplaatsen Basisstructuur van het dcument vr de parkings die 3 tt 10 'vertllige' parkeerplaatsen bevatten ten pzichte van de vrschriften van art. 2.3.54, 1 en 2 van het BWLKE

Nadere informatie

ENQUÊTE LEVEN IN HEILIG LANDSTICHTING

ENQUÊTE LEVEN IN HEILIG LANDSTICHTING ENQUÊTE LEVEN IN HEILIG LANDSTICHTING Beste drpsgent, Vr u ligt een enquête ver de ntwikkeling van ns drp in de kmende jaren. Deze enquête is een initiatief van de Drpsvereniging Heilig Landstichting,

Nadere informatie

4.8 Gemeente Halderberge

4.8 Gemeente Halderberge 4.8 Gemeente Halderberge De gemeente Halderberge bestaat uit vijf kernen: Stampersgat, Bsschenhfd, Heven, Oud Gastel en Oudenbsch. 4.8.1 Stampersgat Stampersgat is de kleinste kern van de gemeente Halderberge.

Nadere informatie

Infodossier. Sociaal huren

Infodossier. Sociaal huren Infdssier Sciaal huren Inhud 1. Algemeen 2. Huren bij een sciale huisvestingsmaatschappij (SHM) 3. Huren bij een Sciaal Verhuurkantr (SVK) 4. Huren bij Vlabinvest 5. Huren bij het Vlaams Wningfnds 6. Meer

Nadere informatie

Draagvlak Dorp Wierum

Draagvlak Dorp Wierum Draagvlak Drp Wierum Op 25 januari 2017 zijn de inwners van Wierum geïnfrmeerd ver de plannen vr een strand en pier bij Wierum. De reacties waren p die avnd ver het algemeen psitief. Op die avnd is afgesprken

Nadere informatie

Integrale Veiligheid Uitvoeringsprogramma 2013 Samen werken aan veiligheid in Hof van Twente

Integrale Veiligheid Uitvoeringsprogramma 2013 Samen werken aan veiligheid in Hof van Twente Integrale Veiligheid Uitveringsprgramma 2013 Samen werken aan veiligheid in Hf van Twente Inhud Inleiding.. p. 3 Hfdstuk 1 Veilige wn- en leefmgeving p. 4 1.1 Buurtprblemen. p.4 1.2 Onveiligheidsgevel..

Nadere informatie

RUIMTE VOOR ACTIEF WONEN DE SCHALK. Scheldelaan, 2830 Willebroek RESIDENTIËLE APPARTEMENTEN WONEN IN ALLE COMFORT ZONDER OF MET SERVICE PLUS- FORMULE

RUIMTE VOOR ACTIEF WONEN DE SCHALK. Scheldelaan, 2830 Willebroek RESIDENTIËLE APPARTEMENTEN WONEN IN ALLE COMFORT ZONDER OF MET SERVICE PLUS- FORMULE RUIMTE VOOR ACTIEF WONEN DE SCHALK Scheldelaan, 2830 Willebrek RESIDENTIËLE APPARTEMENTEN WONEN IN ALLE COMFORT ZONDER OF MET SERVICE PLUS- FORMULE www.investpr.be inf@investrp.be Steenweg p blaasveld

Nadere informatie

1. Opstellen van de enquête

1. Opstellen van de enquête Tips vr enquêtes: meten = weten = actie Een enquête is meer dan een vragenlijstje. Het is een ideaal cmmunicatie- en drukkingsmiddel m milieuprblemen te registreren en aan te kaarten in de media f bij

Nadere informatie

Scenario Onderwijstijd. Thuisles

Scenario Onderwijstijd. Thuisles Scenari Onderwijstijd Thuisles Erik Mndriaan en JaapJan Vrm ROC Deltin Cllege, Zwlle ktber 2013 Scenari: Thuisles Algemeen Dit scenari is ntwikkeld mdat er gedacht wrdt dat het elementen bevat die ervr

Nadere informatie

THEMA LEEFBAARHEID RUIMTE

THEMA LEEFBAARHEID RUIMTE THEMA LEEFBAARHEID RUIMTE BOUWEN EN WONEN Buwen vr delgrepen Aandacht vr delgrepen, specifiek 50 + en jngeren. Buwen vr de gede delgrep. Zrgen mdat er nu vral vrijstaande wningen gebuwd wrden. Let k p

Nadere informatie

Van stip naar stap naar stip

Van stip naar stap naar stip Van stip naar stap naar stip Vr startende trainers 1-1 Inhud 1. Telichting... Fut! Bladwijzer niet gedefinieerd. 2. Teamvrming... 2-3 3. Omgeving... 3-3 4. Weet wat je wil: he ziet de stip eruit?... 4-3

Nadere informatie