Hartelijk welkom.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hartelijk welkom. www.bielefeld.de"

Transcriptie

1 Hartelijk welkom

2 Inhoud Eerste aanloopadres voor gasten: Bielefeld Marketing Van harte welkom in Bielefeld Welkom in Bielefeld, de veelzijdige, levendige universiteitsstad in het Duitse Teutoburger Woud. De stad die een hoge levenskwaliteit biedt. Bielefeld is in economisch en cultureel opzicht de grootste stad van Oost-Westfalen Lippe, een van de meest dynamische economische centra van Europa. Met ca inwoners behoort Bielefeld tot de 20 grootste steden van Duitsland. Bielefeld werd in het jaar 1214 als koopmansstad opgericht en heeft zich aan een linnen draadje verder ontwikkeld tot een moderne grote stad. Linnenwevers, de stoommachine en de Ravensberger Spinnerij zijn de meest markante getuigen van deze ontwikkeling. Historische, industriële bouwcultuur is net zo bepalend voor het tegenwoordige stadsbeeld als de royaal aangelegde groenzones en de moderne architectuur. De ligging van Bielefeld in het middelhoge berglandschap van het Teutoburger Woud biedt mensen die ontspanning zoeken veel mogelijkheden. Het culturele aanbod met een contrastvol programma boordevol hoogtepunten is zeer breed gevarieerd. Bielefeld ontdekken: bezienswaardigheden Te gast in Bielefeld Winkelstad Bielefeld Conferenties en congressen Economie en onderwijs Recreatie en sport Uitnodigende evenementen Culturele veelzijdigheid Bereikbaarheid Ontdek Bielefeld als sympathieke stad in het groen hier vindt u onderwijs, recreatie, cultuur en sport en u kunt hier heerlijk winkelen. In deze brochure vindt u hiervoor eerste ideeën, wetenswaardigheden, belangrijke adressen en informatie over waar u nadere gegevens kunt vinden. Geniet van uw verblijf!

3 Kaartenvoorverkoop Entreekaarten voor evenementen in Bielefeld en het hele land, waardebonnen voor musicals, concerten, theater, variété... Tel. +49 (0) Eerste aanloopadres voor gasten Bielefeld Marketing De Bielefeld Marketing GmbH met Tourist Information is voor alle vragen rondom uw verblijf in Bielefeld uw eerste aanloopadres. Van hotelkamer tot ticket-service, van stadsrondleiding tot compleet verzorgd arrangement wij adviseren u graag competent, individueel en vriendelijk. Tourist-Information in het nieuwe raadhuis Niederwall 23 D Bielefeld Tel. +49 (0) Fax +49 (0) ma. vr uur za uur Evenementenkalender, stadsinformatie en souvenirs Wetenswaardigheden over bezienswaardigheden en musea, actuele informatie over evenementen, uitgebreid foldermateriaal en souvenirs Tel. +49 (0) Evenementen- en Citymanagement Voor het plannen, organiseren en de marketing van uw evenementen en feesten Tel. +49 (0) Congresbureau Bielefeld De snelle verbinding voor organisatoren en congrespartners Tel. +49 (0) Wetenschapsbureau De koppeling tussen universiteit, scholen, economie en stad Tel. +49 (0) Serviceaanbod: Bemiddeling bij hotelkamers In meer dan 60 hotels en pensions, in alle categorieën en prijsklassen Tel. +49 (0) Stadsrondleidingen en aanbiedingen voor toeristen Organisatie van rondleidingen en rondritten door de stad, begeleidingen door stadsgidsen, raamprogramma s en veel uiteenlopende complete aanbiedingen Tel. +49 (0) Tourist-Card Bielefeld ontdekken en besparen Vrij reizen met bussen en trams, gratis entree in acht musea en kasteel de Sparrenburg, gratis rondleiding door de stad en kortingen op 20 interessante attracties in Bielefeld, van ijsbaan tot schouwburg dat alles biedt onze toeristische chequekaart, de Tourist-Card Bielefeld verkrijgbaar als ticket voor 1 of 3 dagen, voor enkele personen of kleine groepen.

4 Bielefeld ontdekken bezienswaardigheden Ontdek Bielefeld onder vakkundige begeleiding of op eigen houtje. Beleef indrukken en aanzichten van de 800 jaar oude, afwisselende geschiedenis van de stad. Sparrenburg De Sparrenburg werd rond 1240 gebouwd en is het meest markante symbool van de stad. Vanuit de toren heeft u een geweldig panorama-uitzicht over de stad en de omgeving. Een bijzondere belevenis is ook een rondleiding door de kazematten, het ondergrondse gangensysteem. Leineweber-monument Het door Hans Perathoner in 1909 ontworpen monument symboliseert de economische ontwikkeling van de stad, die nauw verbonden is met de linnenverwerking. Naast de Sparrenburg is Der Leineweber hét symbool van de stad. Altes Rathaus Rond 1904 gebouwd in een historiserende combinatie van stijlen, vormen het stadstheater (Stadttheater) en het oude raadhuis (Alte Rathaus) een bouwtechnische eenheid. In de foyer van Leineweber-monument het raadhuis staat een model dat de stad rond 1650 toont. Ravensberger Park In het historische gebouwencomplex van de vroegere Ravensberger Spinnerij zijn diverse culturele instellingen gevestigd. Naast het museum Huelsmann met meesterwerken van de Europese kunstnijverheid bevinden zich hier o.a. de Volkshogeschool, het Historische Museum, een filmtheater en een evenementencentrum. Blik op de Sparrenburg Alter Markt (linksboven) De historische oude stadskern van Bielefeld met zijn fraaie aristocratenhuizen, zoals het Crüwell-Haus met zijn prachtige laatgotische trapgevel uit Spiegelshof Bouwwerk uit de vroege Renaissance in de stijl van de Weserrenaissance met fraai uitzicht op de Sparrenburg. Tegenwoordig is hierin het museum namu (natuur, mens, milieu) gevestigd. Museum Huelsmann Kerken in Bielefeld In het centrum van Bielefeld is een aantal belangrijke sacrale bouwwerken met kostbare kunstschatten te bezichtigen. In het oude stadscentrum zijn met name de Altstädter Nicolaikirche, de Neustädter Marienkirche, de Süsterkirche en de vroegere kloosterkerk Sankt Jodokus een bezoek meer dan waard.

5 Te gast in Bielefeld Aankomen en je thuis voelen meer dan 60 hotels en pensions bieden accomodaties in alle categorieën en prijsklassen. Naast de grote comfort- en conferentiecentra van internationale hotelketens wordt u ook graag verwelkomd door vele kleine en middelgrote hotels dichtbij het centrum, in de verschillende stadsdelen of rustig buiten de stad gelegen. Recreëren en genieten zo veelzijdig als de stad is ook de gastronomie van Bielefeld. U kunt hier zowel naar de gezellige kroeg op de hoek gaan als naar de veelzijdige belevenisrestaurants en in -restaurants of het chique gourmetrestaurant. De gastronomie in Bielefeld biedt voor iedere gelegenheid en stemming de passende omgeving. Naast een groot aantal restaurants en cafés in en rond het oude stadscentrum beloven ook talrijke bars, restaurants, muziekbars en discotheken buiten het centrum een aangenaam verblijf. Meer informatie over hotels en gastronomie krijgt u bij de Bielefeld Marketing GmbH of onder. Winkelstad Bielefeld Als winkelstad is Bielefeld de nr. 1 in de regio en door het grote assortiment zeer in trek bij gasten en inwoners. Tussen het Centraal Station en de Sparrenburg ligt de aantrekkelijke voetgangerszone. In de vele winkelstraten en passages is het heerlijk winkelen. Veel straatcafés, bistro s en restaurants nodigen uit om wat langer te blijven. De grote warenhuizen en bekende winkelketens vindt u in de buurt van de Bahnhofstraße. Rond de Alte Markt is een aantal chique en exclusieve speciaalzaken te vinden. Obernstraße Handelscentrum Straatcafé Sinds de oprichting werd de economische ontwikkeling van de stad Bielefeld vooral bepaald door zijn kooplieden. Ook nu nog speelt de handel een belangrijke rol in het economische leven van de stad. Meer dan 2000 winkels van detaillisten symboliseren de grote betekenis van Bielefeld als dynamische handelsplaats en aantrekkelijke winkelstad.

6 Conferenties en congressen Bielefeld is een congresstad waar alles dicht bij elkaar ligt. Daarvoor zorgen zeer goede verkeersverbindingen, een uitstekende congresinfrastructuur en de centrale binnenstadligging van alle van belang zijnde instanties. Economie en onderwijs De economie van Bielefeld kent een breed gevarieerde branchestructuur, gedeeltelijk zelfs met internationale reputatie. Wij noemen hier slechts een klein aantal namen, dat representatief is voor vele anderen. Dr. Oetker, Seidensticker, Dr. Wolff, Dürkopp, Gildemeister, Gundlach en Schüco. Bielefeld heeft zich met name op het gebied van de gezondheidszorg sterk geprofileerd. De grootste diaconische instanties van Europa, de Von Bodelschwinghschen Anstalten Bethel en het Evangelische Johanneswerk, zijn in Bielefeld gevestigd. Ravensberger Spinnerij De Stadthalle Bielefeld (afb. boven) heeft als multifunctioneel congrescentrum grote capaciteiten. Ook de cultuur- en evenementencentra Ravensberger Park en Ringlokschuppen bieden uitgebreide mogelijkheden. Maar er zijn nog veel andere conferentieoorden en -hotels in de stad te vinden. Het congresbureau van de Bielefeld Marketing GmbH zorgt voor een goede verbinding tussen organisatoren en conferentiepartners. Het aanbod varieert van de organisatorische begeleiding tot de complete organisatie incl. bijprogramma. Kijk voor contactpersonen en adressen onder het hoofdstuk Eerste aanloopadres voor gasten: Bielefeld Marketing. Dr. Oetker Welt Onderwijs made in Bielefeld dat wil zeggen leven en leren in een jonge, dynamische, grote stad: met ca studenten, een internationaal vermaarde universiteit en zeven uitstekende hbo-scholen is Bielefeld wetenschapsstad en hbo-stad nr.1 van Oostwestfalen-Lippe. Meer dan 100 algemeen vormende scholen, beroepsscholen en beroepsgerichte scholen maken het spectrum van opleidingscentra compleet.

7 Een bijzondere aantrekkingskracht oefenen het vlakbij het centrum gelegen sport- en recreatiebad Ishara en het klimpark op de Johannisberg uit. Een groot aantal andere complexen bieden meer sport- en recreatiemogelijkheden, van badminton tot tennis en van golfen tot paardrijden. Recreatie en sport Bielefeld ligt midden in een uniek middelhoog berglandschap. Slechts enkele meters van het stadscentrum verwijderd, loopt de heuvelrug van het Teutoburger Woud van het zuidoosten naar het noordwesten door de stad. 580 km wandelwegen nodigen in het stadsgebied tot wandelingen en uitstapjes uit. Geliefde trekpleisters zijn Olderdissen, het park met inheemse dieren, waar 450 dieren van 100 verschillende rassen te zien zijn, de Botanische Tuin met zijn uitgebreide plantenverzameling uit de hele wereld en de Obersee in de wijk Schildesche. Meer dan 100 sportplaatsen bieden veel mogelijkheden voor een sportieve vrijetijdsbesteding. De SchücoArena is de thuisbasis van de Duitse eredivisieclub DSC Arminia Bielefeld. De Seidensticker-Hal, die als grote sporthal is ontworpen, kan multifunctioneel worden gebruikt. Verder zijn er een ijsbaan en diverse zwembaden (overdekte en buitenbaden). Sport- en recreatiebad ISHARA Geliefde bestemmingen voor uitstapjes in de omgeving zijn het Hermannsmonument, de Externsteine en het Safariland Stukenbrock met Hollywood Park. Andere interessante plaatsen zijn de oude Hanzestad Lemgo, Detmold met zijn vorstelijke residentieslot, het Westfaalse Openluchtmuseum en het museum MARTa in Herford met bijzondere exposities van de moderne kunst. Fietsen rond de Obersee Internationale sportevenementen Klimpark in Bielefeld en omgeving zijn o.a. de Hermannslauf, die jaarlijks georganiseerd wordt over een afstand van ca. 31 km en van Detmold naar de Sparrenburg in Bielefeld gaat en het tennistoernooi voor heren in Halle/Westfalen, dat als voorbereiding voor Wimbledon geldt. Data en informatie over binnenkort plaats vindende sportevenementen en wedstrijden van de voetbalclub DSC Arminia Bielefeld vindt u op het internet onder.

8 Carnival der Kulturen Internationaal straatcarnaval waarover men alleen in superlatieven kan spreken. Deze bonte parade met deelnemers uit de hele wereld vindt in juni plaats. Sparrenburgfeest (afb. boven) Eind juli vindt dit middeleeuwse spektakel plaats met een uitgebreid cultuur- en evenementenprogramma dat al jarenlang een van de hoogtepunten in Bielefeld is. Uitnodigende evenementen Onder het motto Bielefeld zeer uitnodigend lokken afwisselende evenementen en feesten ieder jaar bezoekers naar de stad. Grote publiekstrekkers zijn behalve de vele eenmalige hoogtepunten vooral de jaarlijks wederkerende evenementen. Wijnmarkt In september presenteren wijnboeren en handelaren hun Duitse wijnen in een sfeervolle omgeving rondom de Oude Markt. Nachtansichten Begegnungen der Bielefelder ART (Nachtaanzichten Bielefelder ontmoetingen) De lange nacht van de musea, kerken en galerieën in Bielefeld in april. La Strada De open air automobielshow lokt in mei veel mensen naar de stad. Leineweber-markt De drie dolle dagen in Oostwestfalen een groot aantal programma s op verschillende podia, kleinkunst en eet- en drinkstandjes lokken eind mei honderdduizenden mensen naar het grootste stadsfeest van de regio. Kerstmarkt run&roll day van de gemeentewerken Hardlopen, walken, skeeleren op de Ostwestfalendamm een must voor alle sporters in september! Oktoberfest Een gezellige Beierse avond met originele Wiesn -stemming in de Seidensticker-Hal. Kerstmarkt Gedurende de hele advents- en kersttijd presenteren meer dan 100 feestelijk versierde vakwerkhuisjes kunstnijverheid, glühwein en nog veel meer in de binnenstad. Erbij zijn is eenvoudig Carnival der Kulturen KulturSommer Bielefeld Dit breed gevarieerde cultuurprogramma nodigt van mei tot september uit naar de fraaiste plekken van de stad te komen. Voor veel van deze evenementen biedt de Bielefeld Marketing voordelige all-in arrangementen. Kijk voor een uitgebreid overzicht van alle evenementen en actuele data in de officiële evenementenkalender en op het internet onder.

9 dichterbij brengt. In de aangrenzende, vroegere directeursvilla is nu het museum Huelsmann voor toegepaste kunst en design ondergebracht. Culturele veelzijdigheid Vrienden van kunst en cultuur vinden in Bielefeld een brede keuze. De ensceneringen van de Drei-Sparten-Bühne van het Bielefelder stadstheater en de concerten in de Rudolf- Oetker-Hal met zijn geweldige akoestiek zijn tot ver buiten de regio bekend. Internationale concert- en cultuurevenementen bieden ook de Stadthalle Bielefeld, de Seidensticker-Hal, het Ravensberger Park en de Ringlokschuppen. Vrije theatervoorstellingen, kleinkunst en clubconcerten worden op talrijke plaatsen opgevoerd. De Bunker Ulmenwall is vooral zeer geliefd bij internationale jazzliefhebbers. Kunsthal Bielefeld Bijzonder in trek zijn ook de musea namu (natuur, mens, milieu), het Bauernhaus-Museum en het vakwerkgebouwencomplex van het Museumshof Senne. Zeer de moeite waard zijn verder het Duitse waaiermuseum (Fächermuseum), het museum Wäschefabrik (lakenfabriek), de historische verzameling van de Von Bodelschwinghschen Anstalten Bethel, het pedagogische museum (Pädagogisches Museum), het museum Osthusschule en een groot aantal openbare en particuliere galerieën. Concert in het Ravensberger Park Een programma vol contrasten is ook te zien bij de musea in Bielefeld. De kunsthal Bielefeld presenteert een uitgebreide permanente verzameling en interessante wisselende exposities. Geheel in het teken van de moderne kunst staat de Bielefelder Kunstverein/Museum Waldhof. In de gerestaureerde gebouwen van de vroegere Ravensberger Spinnerij is tegenwoordig het historische museum gevestigd, dat de geschiedenis van Bielefeld en de omgeving Musea die dicht bij de mensen staan... Bielefelder kinderkoor bieden in Bielefeld veel museumpedagogische activiteiten, zoals de schilderwerkplaats van de kunsthal Bielefeld. Geschiedenis die dicht bij de mensen staat bieden bijvoorbeeld het historische museum en de origineel bewaard gebleven bedrijfsruimtes van het museum Wäschefabrik. De sociale geschiedenis van het platteland tegen de originele achtergrond wordt in het Bauernhaus-Museum gepresenteerd.

10 Bereikbaarheid Spenger JÖLLENBECK Overzicht van Bielefeld Siegfriedstr. Adenauerplatz Große- Stapenhorststr. Kiskerstr. Ostwestfalendamm A 2 Dortmund Berlijn A 33/44 Kassel Osnabrück A 30 Bad Oeynhausen Amsterdam Bielefeld Centraal Station met ICE-, IC-, EC-verbindingen Dortmund 45 min., Hamburg 2,5 uur, Berlijn 2,5 uur Vliegveld Paderborn/Lippstadt (45 km) Vliegveld Hannover (120 km) Vliegveld Düsseldorf (190 km) Verkeerslandingsplaats vliegveld Bielefeld (9 km) Kurfürsten- Klosterplatz Artur- Ladebeck- Plattegrond binnenstad Jöllenbecker Weststr. Alfred-Bozi- Jahnplatz Waldhof Kreuzstr. Friedenstr. Ritterstr. Obernstr. H.-Sachs- Hauptbahnhof Feilenstr. Bahnhofstr. Goldstr. Zimmerstr. Niedernstr. Hagenbruchstr. Am Bach Moltkestr. Arndtstr. Stresemannstr. E.-Brändströmstr. Neustädter Alter Markt Herforder Friedrich-Verleger- Niederwall str. Willy- Brandt- Platz Körnerstr. Ravensberger Rohrteichstr. Tunnel Paulusstr. Turnerstr. Kavalleriestr. Friedrich-Ebert- Wilhelm- Rathausstr. Renteistr. Güsenstr. Nahariyastr. Albrechtstr. August-Bebel- Heeper MITTE August-Bebel- B61 Hamm / Köln / Bonn Gütersloh UMMELN DORNBERG Osnabrück Dissen / Bad Rothenfelde B68 Gütersloher Schröttinghauser Osnabrücker QUELLE Wertherstr. Dornberger Carl-Severing- Südring HAUSEN BABENHAUSEN B61 BRACKWEDE WINDFLÖTE Ostwestfalendamm Jöllenbecker Babenhauser Voltmannstr. Schüco Arena Stapenhorststr. Johannistal Artur-Ladebeck- Stadtring Südring SENNE Kreuz Bielefeld Buschkampstr. THEESEN Vilsendorfer SCHILDESCHE Jöllenbecker Dortmund / Köln Westerfeldstr. A.-Bozi- MITTE Engersche Detmolder GADDERBAUM B68 Niederwall Brackweder A2 str. Werner-Bock- Flugplatz Bielefeld HILLE- KIRCH- DORNBERG SCHRÖTTING- VILSEN- DORF Herforder Eckendorfer Otto-Brenner- Osningstr. Engersche BUSCHKAMP ECKARDTSHEIM Heeper HORST BRAKE Herforder SIEKER B66 STIEG- TEUTOBURGER- W ALD Buschkampstr. Bielefeld- Sennestadt Obersee A33 Ostwestfalen- Talbrücken- Lämershagener Paderborner B61 Hannover / Hamburg / Bremen SENNESTADT Hillegosser Ostring Lagesche MILSE Altenhagener HEEPEN Salzufler OLDENTRUP A2 Ostring Senner Hellweg Paderborn Paderborn Herford HOBERGE- Golfanlage Hoberge- UERENTRUP Uerentrup Bielefeld- Zentrum UBBEDISSEN Detmolder GOSSEN Oerlinghauser Ostwestfalen- Lippe B66 Hannover / Berlin Gütersloher m str. A2 Lemgo Lage / Lemgo Detmold Tourist-Information in het nieuwe raadhuis Goed bereikbaar Door zijn centrale ligging in Duitsland is Bielefeld vanuit alle delen van het land goed bereikbaar. In de stad zorgt een goed opgezet verkeersnet van het streekvervoer met korte intervallen voor optimale verbindingen. In de binnenstad staan bovendien parkeerplaatsen voor auto s ter beschikking. Een uitgestrekt parkeersysteem wijst al aan de toegangswegen de juiste weg. Reis- en tariefinformatie Der Sechser +49 (0) (0,09 /min. vanuit het Duitse telefoonnet, de prijzen voor mobiele en buitenlandse verbindingen kunnen afwijken.)

11 Colofon Uitgever: Bielefeld Marketing GmbH Willy-Brandt-Platz 2 D Bielefeld Tel. +49 (0) Fax +49 (0) Verantwoordelijk voor de inhoud: Hans-Rudolf Holtkamp Redactie: Kati Bölefahr-Behrends Vertaling: Interna Vertaalbureau, Bielefeld Concept, tekst, vormgeving, ontwerpen: com,ma Werbeberatung, Bielefeld Druk: Druckerei Gieselmann, Bielefeld Foto s: Bielefeld Marketing GmbH, Andreas Frücht, Heinrich Gräfenstein, Alexander Haselhoff, Interakteam GmbH, Dr. August Oetker Nahrungsmittel KG, Dieter Rensing, Matthias Schrumpf, Stadthalle Bielefeld Betriebs GmbH, Thomas F. Starke, Studio Bielesch, Irene von Uslar, Detlef Wittig Stand: Januari 2009 Tourist-Information in het nieuwe raadhuis Niederwall 23 D Bielefeld Tel. +49 (0) Fax +49 (0)

HALLE OP EEN DAG. Een stadsgids voor beginners. dat mag u niet missen

HALLE OP EEN DAG. Een stadsgids voor beginners. dat mag u niet missen HALLE OP EEN DAG Een stadsgids voor beginners dat mag u niet missen Welkom in Halle Halle op een dag is eigenlijk niet mogelijk. Maar voor een eerste kennismaking hebben wij een prachtige rondgang en enkele

Nadere informatie

Halderberge. Welkom in Hartelijk Halderberge. Open pleinendag Tivoli Sterrenwacht. Lees de artikelen op pagina 5. Tipagenda

Halderberge. Welkom in Hartelijk Halderberge. Open pleinendag Tivoli Sterrenwacht. Lees de artikelen op pagina 5. Tipagenda Evenementen in Bruisend Halderberge Kom het beleven! Editie 6-2015 Welkom in Hartelijk Halderberge Het evenementenseizoen gaat bijna van start. Dit moment grijp ik dan ook aan om met trots te kijken naar

Nadere informatie

Eindelijk tijd voor. Mainz en Rheinhessen

Eindelijk tijd voor. Mainz en Rheinhessen Eindelijk tijd voor Mainz en Rheinhessen Mainz en Rheinhessen Het goede leven aan de Rijn. Onder dit motto heten Mainz en Rheinhessen bezoekers uit de hele wereld van harte welkom. Levensvreugde en een

Nadere informatie

Magazine.nl Multimediaal vakblad voor zakelijke bijeenkomsten en evenementen

Magazine.nl Multimediaal vakblad voor zakelijke bijeenkomsten en evenementen eeting Magazine.nl Multimediaal vakblad voor zakelijke bijeenkomsten en evenementen Jaargang 11 - nr 2 - Meetingmagazine.nl NH Hotel Group blijft uitbreiden en vernieuwen Revolutionaire 3D Holographic

Nadere informatie

Emmen Maakt Meer Mogelijk

Emmen Maakt Meer Mogelijk Emmen is door de ANWB uitgeroepen tot beste vrijetijdsgemeente van Nederland. Emmen Maakt Meer Mogelijk Emmen. Eén stedelijke kern, dertien dorpen, ruim 108.000 inwoners. Bijzonder opgezette woonwijken

Nadere informatie

ENJOY THE GAMES, THE PLAY, THE COSTA DEL SOL AND THE HOSPITALITY!! VOLLEYBAL

ENJOY THE GAMES, THE PLAY, THE COSTA DEL SOL AND THE HOSPITALITY!! VOLLEYBAL ENJOY THE GAMES, THE PLAY, THE COSTA DEL SOL AND THE HOSPITALITY!! VOLLEYBAL Voorwoord In maart 2009 zijn wij in Marbella gestart met onze Lounge- en Cocktailbar Hestia. De bar is gedurende het gehele

Nadere informatie

bedrijvengids 2009 2010 [ Ondernemen[d] in de regio Smallingerland Opsterland

bedrijvengids 2009 2010 [ Ondernemen[d] in de regio Smallingerland Opsterland bedrijvengids 2009 2010 [ Ondernemen[d] in de regio Smallingerland Opsterland DYNAMISCHE BUSINESS MET TROTS PRESENTEREN WIJ U DE BEDRIJVENGIDS [ONDERNEMEN[D] IN DE REGIO DAT TOT STAND KWAM IN SAMENWERKING

Nadere informatie

Welkom in Nijmegen! nota Toerisme, januari 2010

Welkom in Nijmegen! nota Toerisme, januari 2010 Welkom in Nijmegen! nota Toerisme, januari 2010 Inhoudsopgave 1 Leeswijzer... 2 1.1 Waarom een nota toerisme?... 2 1.2 Opzet nota... 2 2 Pijler 1: Bruisende binnenstad... 4 2.1 Winkelen... 5 2.2 Overnachten...

Nadere informatie

Hartelijk welkom, Welcome, Willkommen, Bienvenue, Benvenuti, Bienvenidos

Hartelijk welkom, Welcome, Willkommen, Bienvenue, Benvenuti, Bienvenidos Hartelijk welkom, Welcome, Willkommen, Bienvenue, Benvenuti, Bienvenidos landschappen: de heuvels en het laagland. De talloze natuurlijke bezienswaardigheden die hier te vinden zijn worden in twee Nationale

Nadere informatie

Eindhoven op Weg. duurzaam verbinden van mensen en locaties in Eindhoven veelzijdige stad

Eindhoven op Weg. duurzaam verbinden van mensen en locaties in Eindhoven veelzijdige stad Eindhoven op Weg duurzaam verbinden van mensen en locaties in Eindhoven veelzijdige stad Eindhovenaren op weg in 2040 Malay, 31 jaar, kenniswerker: Ja, het is hier prettig wonen en werken. Ik kom van Bombay

Nadere informatie

Kom een dagje Lokeren 100 ideeën voor groepsbezoeken

Kom een dagje Lokeren 100 ideeën voor groepsbezoeken Kom een dagje Lokeren 100 ideeën voor groepsbezoeken Kom een dagje Lokeren Legende Bezoek aangepast aan mensen met een visuele beperking Activiteit voor kids en tieners Bezoek ook geschikt voor rolstoelgebruikers

Nadere informatie

Nuth heeft het!! Nuth heeft het 1

Nuth heeft het!! Nuth heeft het 1 Nuth heeft het! Nuth heeft het! 1 www.nuthheefthet.nl Nuth heeft het! Deze brochure geeft u een goed beeld wat u in de gemeente Nuth allemaal kunt beleven en zien. Wilt u meer ontdekken over de gemeente

Nadere informatie

Binnenstad als City Lounge

Binnenstad als City Lounge Binnenstad als City Lounge BINNENSTADSPLAN 2008-2020 101 informatie: Bureau Binnenstad telefoon (010) 440 0728 Binnenstad als City Lounge www.rotterdam.nl/binnenstad oktober 2008 BINNENSTADSPLAN voor de

Nadere informatie

Dordrecht Stad die werkt

Dordrecht Stad die werkt Dordrecht Stad die werkt verkiezingsprogramma VVD Dordrecht 2014-2018 Dordrecht Stad die werkt verkiezingsprogramma VVD Dordrecht 2014-2018 Inhoudsopgave Voorwoord 6 De VVD-visie: Dordrecht: stad die werkt

Nadere informatie

Geheim over de grens. Ontdekkingsreizen in het Duitse grensgebied. Grafschaft Bentheim Emsland Münsterland Osnabrücker Land

Geheim over de grens. Ontdekkingsreizen in het Duitse grensgebied. Grafschaft Bentheim Emsland Münsterland Osnabrücker Land 8 Geheim over de grens Ontdekkingsreizen in het Duitse grensgebied Grafschaft Bentheim Emsland Münsterland Osnabrücker Land Ahoi en welkom! Hallo, mijn naam is Piet en ik ben de mascotte van de Landesgartenschau

Nadere informatie

In- en outdooractiviteiten: het gehele jaar door! www.freizeitwelt-willingen.de

In- en outdooractiviteiten: het gehele jaar door! www.freizeitwelt-willingen.de Voor elk wat wils! In- en outdooractiviteiten: het gehele jaar door! www.freizeitwelt-willingen.de Recreatiewereld Willingen Hartelijk welkom in Recreatiewereld Willingen Ontdekken en verbazen, sport en

Nadere informatie

De (vrije) tijd van je leven! Een integrale toekomstvisie voor Vrije Tijd in Almere

De (vrije) tijd van je leven! Een integrale toekomstvisie voor Vrije Tijd in Almere De (vrije) tijd van je leven! 0 Een integrale toekomstvisie voor Vrije Tijd in Almere De (vrije) tijd van je leven! 0 Een integrale toekomstvisie voor Vrije Tijd in Almere De (vrije) tijd van je leven!

Nadere informatie

Venlo- Binnenstad 7-8 9-10 14-15 20-22. Jaargang 3 nr. 3 oktober 2004 DIT N UMMER. De Nolensfeeste. Flitsen. Kunstenaars.

Venlo- Binnenstad 7-8 9-10 14-15 20-22. Jaargang 3 nr. 3 oktober 2004 DIT N UMMER. De Nolensfeeste. Flitsen. Kunstenaars. Jaargang 3 nr. 3 oktober 2004 Venlo- Binnenstad Van de Redactie Op het moment dat we dit schrijven, genieten we van een nazomer waar je U tegen zegt. Het zonnetje was wat laat uit de veren maar maakt nu

Nadere informatie

Guesthouse Tanen. Ontspannen Verwennen Genieten. www.tanen.nl reservering@tanen.nl 0031(0)6 53 89 74 16

Guesthouse Tanen. Ontspannen Verwennen Genieten. www.tanen.nl reservering@tanen.nl 0031(0)6 53 89 74 16 Guesthouse Tanen Ontspannen Verwennen Genieten Jl Boyong Kaliurang RT01/25 Hargobinangun Pakem Sleman Yogyakarta www.tanen.nl reservering@tanen.nl 0031(0)6 53 89 74 16 Locatie Contact Alle informatie voor

Nadere informatie

Verhoeven Infra. Civiel vakmanschap. nummer 2-2012. Schouw Informatisering ICT op smaak. Aannemingsbedrijf De Wit Ruim 75 jaar betrouwbaar bouwen

Verhoeven Infra. Civiel vakmanschap. nummer 2-2012. Schouw Informatisering ICT op smaak. Aannemingsbedrijf De Wit Ruim 75 jaar betrouwbaar bouwen nummer 2-2012 Verhoeven Infra Civiel vakmanschap Schouw Informatisering ICT op smaak Aannemingsbedrijf De Wit Ruim 75 jaar betrouwbaar bouwen Stichting Rijdende School Onderwijs voor reizende kinderen

Nadere informatie

KANSEN BENUTTEN HIER KUN JE

KANSEN BENUTTEN HIER KUN JE HIER KUN JE 4 Nedmag VEENDAMS BEDRIJF HOUDT NEW YORKERS OP DE BEEN KANSEN BENUTTEN 6Pro Motion Pictures MIJN CREATIVITEIT WORDT GEVOED DOOR DE OMGEVING 8Oosterlengte OOST-GRONINGEN LOOPT VOOROP MET INNOVATIEVE

Nadere informatie

Eindrapportage. Vinden, Verrassen en Verbinden. Actieagenda & Sleutelprojecten. Topteam Gastvrijheidseconomie

Eindrapportage. Vinden, Verrassen en Verbinden. Actieagenda & Sleutelprojecten. Topteam Gastvrijheidseconomie Eindrapportage Actieagenda & Sleutelprojecten Vinden, Verrassen en Verbinden Topteam Gastvrijheidseconomie 1 Inhoudsopgave pagina Voorwoord.................................................. 3 1. De Gastvrijheidssector....................................

Nadere informatie

I - WANDELING IN 2012 TRANSFORMATIE COOLHAVENEILAND DE VOLGENDE STAP

I - WANDELING IN 2012 TRANSFORMATIE COOLHAVENEILAND DE VOLGENDE STAP I - WANDELING IN 2012 TRANSFORMATIE COOLHAVENEILAND DE VOLGENDE STAP I - WANDELING IN 2012 Coolhaveneiland en Lloydkwartier 3 COOLHAVENEILAND DE VOLGENDE STAP I - WANDELING IN 2012 Uitgevoerd door: In

Nadere informatie

TIJDELIJK ANDERS BESTEMMEN. Rijkswaterstaat, InnovatieNetwerk, Deltares en CURNET maken ruimte voor flexibel gebruik TIJDELIJKE CULTUUR TIJDELIJK

TIJDELIJK ANDERS BESTEMMEN. Rijkswaterstaat, InnovatieNetwerk, Deltares en CURNET maken ruimte voor flexibel gebruik TIJDELIJKE CULTUUR TIJDELIJK CULTUUR COMMERCIE RECREATIE ENERGIE TUINEN TIJDELIJK WATER TIJDELIJK VERBINDEN TIJDELIJK WONEN TIJDELIJK GROEN GOEDKOPE GRONDEN BEHOUD AREAAL SOCIALE VERRIJKING OPBRENGST GROND BOTTOM UP INITIATIEF KWALITEITS

Nadere informatie

Informatiegids van het Baudartius College voor leerlingen van groep 8 en hun ouders. Binnenste Buiten

Informatiegids van het Baudartius College voor leerlingen van groep 8 en hun ouders. Binnenste Buiten Informatiegids van het Baudartius College voor leerlingen van groep 8 en hun ouders 2011 Binnenste Buiten Inhoud Welkom 2 1 Waar staan wij voor? 5 2 Welke lijn kun je kiezen? 6 3 Wat kun je verwachten?

Nadere informatie

kijk gauw voorin voor 12 leuke coupons!

kijk gauw voorin voor 12 leuke coupons! 9 kijk gauw voorin voor 12 leuke coupons! 6 I kunst & cultuur Ontwerper Mira Ticheler maakt iets nieuws dat iedereen kent 7 I kunst & cultuur Vis à Vis speelt hilarische voorstelling op Almeerderstrand

Nadere informatie

Aan de slag met Citymarketing Zutphen!

Aan de slag met Citymarketing Zutphen! Aan de slag met Citymarketing Zutphen! De som van alles wat Zutphen +tot Zutphen maakt ( 1 Aan de slag met Citymarketing Zutphen! De som van alles wat Zutphen tot Zutphen maakt 2 ) ( 3 Notitie over citymarketing

Nadere informatie

Wonen voor mensen met een verstandelijke handicap

Wonen voor mensen met een verstandelijke handicap Wonen voor mensen met een verstandelijke handicap Je staat er niet iedere dag bij stil, want wonen lijkt zo gewoon. Als je een handicap hebt is een fijne woonplek de basis. Daarnaast heb je ook voor andere

Nadere informatie

Bestemmi ng: Berlijn, Duitsland

Bestemmi ng: Berlijn, Duitsland Bestemmi ng: Berlijn, Duitsland REISVERSLAG Studiereis Stichting Stedenlink 9 12 oktober 2007 2 Colofon Eindredactie: Minouche Besters, Wonderful World Bijdragen van: Jos van de Winkel, gemeente Amersfoort;

Nadere informatie

Lees meer over hun ervaringen

Lees meer over hun ervaringen Vakantiehuizen verhuren IN DE PRAKTIJK Résidence Château Cazalères Vakantiepark Buiten Bergen Bungalowpark Prins Hendrik Ferienpark Arber MEER DAN 175 RECREATIE ONDERNEMERS GEBRUIKEN HET REFLEX ONLINE

Nadere informatie