LES 2: BIJLAGEN. Rolfiches voor methodiek Stap Voorwaarts BIJLAGE 1

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "LES 2: BIJLAGEN. Rolfiches voor methodiek Stap Voorwaarts BIJLAGE 1"

Transcriptie

1 BIJLAGEN LES 2

2 2 LES 2: BIJLAGEN BIJLAGE 1 Rolfiches voor methodiek Stap Voorwaarts Je groeide op in een kleine Israëlische kibboets waar het belangrijk was om met elkaar te delen, ook met Palestijnen. Je was soldaat in de Libanonoorlog in Je gebruikt die nare ervaringen vandaag in jouw hiphop. Je verloor een goede vriend bij een zelfmoordaanslag. Je bent 19 jaar. Je werd om drie uur 's nachts gewekt toen vijftien Israëlische soldaten jouw huis in Aida omsingelden. Ze vroegen jouw naam en identiteitskaart, blinddoekten je, bonden je handen samen met plastic boeien en namen je mee naar beneden. Je kon niet eens deftig afscheid nemen van je familie. Je woont in het centrum van Tel Aviv. Je studeert politieke filosofie en bent een geboren activist voor de Palestijnse zaak. Toch zal je over een half jaar, wanneer je achttien wordt, je 3-jaar durende dienstplicht uitvoeren. Je woont in een vluchtelingenkamp in Gaza en hebt samen met je vader en broers gewerkt aan een primitief apparaat dat plastic omzet in diesel. Handig, want door de Israëlische blokkade zit Gaza dagelijks urenlang zonder stroom en is benzine schaars. Je bent een 19-jarige jongen die de dienst weigert in het Israëlische leger. Je moet hiervoor meermaals in de gevangenis. Je wordt beschimpt als landverrader en een job bij de overheid mag je vergeten. Je bent een jonge vrouw die studeert aan de Al Aqsa-universiteit in Gaza. Sedert Hamas in Gaza aan de macht is, mag je niet meer op een motorfiets rijden en dien je je aan strikte kledingvoorschriften te houden. Dansen of zingen in het openbaar, doe je maar beter ook niet. Je bent een getalenteerde leerling aan een Palestijnse muziekschool in Gaza en je bent uitgenodigd voor een speciaal muziekzomerkamp in de Westelijke Jordaanoever. De reis erheen is niet ver, en toch is het verre van vanzelfsprekend dat je er heen kan gaan Je bent een jongen van in de 20. Je woont in een vluchtelingenkamp in Gaza en zou graag trouwen. Maar trouwen kost teveel geld en je hebt huis noch meubels en zou al moeten lenen voor het trouwfeest alleen. Ook je studie kan je amper betalen. Je bent een meisje van 17 en woont met je familie in Gaza in een bescheiden huisje vlakbij de zee. Je bent zot van surfen, maar je krijgt het hard te verduren, omdat lichaam onthullende buitensporten voor meisjes in jouw cultuur met een scheef oog worden bekeken. Je bent een 30-jarige man die met een youtube-filmpje, een parodie op Gangnam Style, de wereld wil laten zien in welke omstandigheden jullie leven in Gaza.

3 3 BIJLAGE 2 Situaties en gebeurtenissen Lees enkele van onderstaande situaties luidop voor. Geef de leerlingen voldoende tijd om na elke situatie eventueel een stap vooruit te doen én om te kijken naar de positie van de anderen. Je hebt nooit veel moeilijkheden gekend op financieel vlak. Je hebt een deftig huis met een telefoon en televisie. Je hebt het gevoel dat jouw taal, je godsdienst en je cultuur aanvaard worden in de samenleving waarin je leeft. Je voelt dat jouw mening over politieke en sociale kwesties van belang is en dat er naar geluisterd wordt. Andere mensen vragen je over tal van dingen raad. Je bent niet bang dat de politie je zou doen stoppen. Je weet waar je terecht kunt als je raad of hulp nodig hebt. Je hebt je nooit uitgesloten gevoeld omwille van je afkomst. Je beschikt over goede sociale en medische diensten. Je kan minstens 1 keer per jaar op vakantie gaan Je kan vrienden uitnodigen om bij je thuis te komen eten. Je leidt een boeiend leven en je ziet je toekomst positief in. Je hebt het gevoel dat je in studiekeuze en beroep je eigen keuze kunt maken. Je bent niet bang om lastig gevallen of aangevallen te worden op straat, of in de media. Je mag zowel bij nationale als lokale verkiezingen gaan stemmen. Je kan de belangrijkste religieuze feestdagen vieren met je familie en vrienden. Je kan deelnemen aan een internationaal seminarie in het buitenland. Je kan minstens één keer per week naar de film of het theater gaan. Je bent niet bang voor de toekomst van je kinderen. Je kan minstens om de drie maanden nieuwe kleren kopen. Je kan verliefd worden op wie je zelf wil. Je weet dat jouw kwaliteiten in de samenleving waarvan je deel uitmaakt erkend en gerespecteerd worden. Je kan gebruik maken van de voordelen van het internet.

4 4 BIJLAGE 3 Beschrijving personages 1) Khen Roten, Israëlische rapper Khen Roten groeide op in een kleine Israëlische kibboets. Een kibboets is een kleine gemeenschap waarin industrie en landbouw samengaan en waarbij vrijwel alles gemeenschappelijk bezit is. Khen Roten leerde er het belang van dingen te delen, ook met Palestijnen. Nadat hij in het leger gediend had, vond hij een baan in de reclamewereld. Hij begon zo'n acht jaar geleden met rappen (hiphop). "Het was niet mijn plan om politieke nummers te maken, maar ik denk dat je daar niet aan kunt ontsnappen als je in Jeruzalem leeft. Het duurde jaren voor ik besefte in wat voor stomme situatie we ons bevinden. Je gaat gewoon in het leger, er is dienstplicht, en dan kom je in een oorlog terecht. Later vraag je je af: "Waarom waren we daar, wat deden we daar en wat deed ik daar? Ik ben een van de ouderen in de hiphopscène in Israël. Deze ervaringen probeer ik te gebruiken." Khen Roten heeft geen oplossing klaar, maar probeert zijn gevoelens te verwoorden en mensen duidelijk te maken wat er gaande is. "Ik heb vier jaar geleden een goede vriend verloren bij een zelfmoordaanslag. Daar ga ik nu over rappen. Het heeft twee kanten. Ik denk dat de onderdrukkende wijze waarop de controles plaatsvinden niet goed is, maar het is uit zelfbescherming ontstaan. De situatie van de checkpoints is problematisch, het is geen goede oplossing. Ik denk dat de Palestijnen hun eigen staat zouden moeten hebben." Tenslotte zegt hij: "Wat ik heel beangstigend vind, is het aanleren van haat. Dat gebeurt in de opvoeding. Ik maak mij daar zorgen over, meer dan over wapens en tanks. Foto: khen roten.png (http://blogs.forward.com/bintel-blog/120218/hip-hopping-mad-in-the-holy-land-sagol- /) Bron: samengevat uit: De Brug, uitgave van SIVMO, Steuncomité Israëlische Vredesgroepen en Mensenrechten Organisaties, nr. 64, maart ) Itamar Broderson, Israëli voor de Palestijnse zaak Itamar Broderson (17) woont in het centrum van Tel Aviv. Alles is snel aan Itamar Broderson. Zijn manier van lopen, zijn spreektempo, zijn leven. Hij is nog geen achttien, maar nu al tweedejaars student politieke filosofie aan de Universiteit van Tel Aviv. Hij loopt stage bij de fractie van de linkse partij Meretz in de Knesset, het parlement. Voor die partij was hij vorig jaar voorzitter van de jongerenafdeling. Hij wil het parlement in, of als fractiemedewerker wetsvoorstellen schrijven. Dan heb je de meeste invloed. Over een half jaar wordt hij achttien en moet hij drie jaar het leger in. Of ik wil of niet: de wet zegt dat ik in dienst moet. Als ik het daar niet mee eens ben, moet ik zorgen dat de wet verandert.

5 5 Wat als Itamar een checkpoint op de bezette Westelijke Jordaanoever moet bemannen? Nooit van mijn leven, zegt hij resoluut. Ik wil niet meewerken aan de illegale bezetting van Palestijns gebied. Tegelijk, zegt hij, is het dragen van een uniform óók immoreel. Dan draag ik publiekelijk uit dat ik de politiek van dat leger steun. Daar heb ik het moeilijk mee. Itamar heeft uitstel gekregen van militaire dienst tot Hij heeft een beurs om politicologie te gaan studeren in Londen. Ze willen dat ik piloot word. Maar ik wil geen marionet in de lucht zijn. Zelf hoopt hij dat hij bij de inlichtingendienst van het leger mag werken. Hij spreekt vloeiend Arabisch, en dat verhoogt zijn kansen. Aan de andere kant: wat als het leger acties uitvoert op basis van informatie die jíj hebt verzameld? Ben je dan niet even immoreel bezig? Hij kijkt nadenkend voor zich uit. Dit, zegt hij, is de essentie van jong zijn in Israël. Je moet morele keuzes maken die leeftijdgenoten in andere landen niet hoeven te nemen. Foto: itamar.jpg Bron: fragment uit Waar het eigen leven begint (11), nrc.nl, ) Natan Blanc, Israëlische dienstweigeraar In Israël geldt een dienstplicht voor alle jongeren (zowel jongens als meisjes) vanaf 18 jaar: vrouwen moeten twee jaar in dienst, mannen drie jaar. In geval van nood kan Israël reservisten oproepen om het land te beschermen. Dit gebeurde ook in de zomer van 2014 waardoor veel Israëlische jongeren hun ticket voor het dancefestival Tomorrowland in Boom annuleerden. Normaal komen veel jongeren uit Israël naar Tomorrowland en in 2014 zouden 1061 met een speciale partyflight komen. Maar het regende dus afzeggingen. De Israëli's mogen het land niet uit omdat ze mogelijk nodig zijn in het conflict met Hamas. Weiger je de oproep, dan ga je de gevangenis in. Die keuze heeft nog meer gevolgen, want dienstweigeraars kunnen niet meer voor de overheid werken: brandweerman, docent of arts worden zit er niet meer in. Veel Israëli's zien dienstweigeraars als landverraders.

6 6 De 19-jarige Natan is een van de weinigen die weigert zijn dienstplicht te vervullen. En dus belandde hij regelmatig in de gevangenis. Zodra hij eruit kwam, werd hij opnieuw opgeroepen. En kon hij weer de gevangenis in. "Elke keer kom je buiten en verwacht je dat je ervan af bent. Twee dagen later beland je weer in de gevangenis en moet je er weer aan wennen", vertelt hij aan de Belgische Laura Zuallaert, die de documentaire We are all Natan Blanc over hem maakte. In totaal zat Natan bijna 200 dagen in de gevangenis. Hij bleef volhouden, omdat hij het niet eens is met de manier waarop Israël de Palestijnen behandelt. Zo noemt hij de Westelijke Jordaanoever ondemocratisch. Veel jongeren doen alsof ze psychologische problemen hebben om onder de dienstplicht uit te komen, maar Natan weigert zich met een leugentje om bestwil te laten afkeuren: "Ik wil het spel niet meespelen." Een kleine groep Israëli s steunde Natan en protesteerde als hij weer vastzat. Uiteindelijk besloot het leger zelf Natan ongeschikt te verklaren voor de militaire dienst. Inmiddels werkt hij als vrijwilliger op een ambulance en studeert hij wiskunde en natuurkunde. Foto: israel-natanblanc.jpg Bron tekst: Bron foto: Hagar Shezaf for Amnesty International 4) Meras Al Azza Palestijnse jongen in Israëlische gevangenis Meras Al Azza werd om drie uur 's nachts gewekt toen vijftien Israëlische soldaten zijn huis in Aida omsingelden, vlak nadat hij negentien werd. Ze vroegen mijn naam en identiteitskaart, blinddoekten me, bonden mijn handen samen met plastic boeien en namen me mee naar beneden. Ik kon niet eens deftig afscheid nemen van mijn familie. Meras getuigt van de pesterijen die hij moest ondergaan. Ik zat geblinddoekt en geboeid in de legerjeep. Toen ik moest uitstappen, viel ik op mijn gezicht. Mijn veters waren los en de soldaten stapten er opzettelijk op terwijl ik vooruit probeerde te stappen, vertelt hij. Ik moest op een ijzeren ondergrond wachten en elke vijftien minuten veranderden ze me van plek zodat ik telkens op een ijskoud oppervlak moest gaan zitten. Toen ze me bevalen om op mijn knieën te gaan zitten, weigerde ik, waarop ze me op de grond duwden en mijn knieën begonnen te bloeden.

7 7 Om zeven uur s ochtends brachten ze me samen met dertien anderen naar een smalle ruimte zonder ramen', getuigt Meras. Onze armen en benen waren samengebonden. We vroegen om eten en om naar het toilet te mogen, maar tot zes uur s avonds lieten ze ons gewoon wachten op ijzeren stoelen. Daarna werden we één voor één ondervraagd. Toen ik zei dat ik niet wist waar ze het over hadden, sloegen ze me hard en ik bloedde uit mijn mond. Ze mishandelden me om een bekentenis te bekomen. Foto: arrestatie hebron.jpg Bron: fragment uit Palestijnse minderjarigen mishandeld in Israëlische gevangenissen, MO*, 24 april 2014, Lien Santermans. 5) Mahmud Sobeh, Palestijnse vluchteling in Gaza Op het dak van een bescheiden huis te midden van de steegjes in het vluchtelingenkamp Nusseirat in de Gazastrook heeft Ibrahim Sobeh met zijn zonen meer dan 200 dagen gewerkt aan een primitief apparaat dat plastic omzet in diesel. De 65-jarige Sobeh, die dertig jaar geleden een diploma elektrotechniek haalde, zegt dat het niet eenvoudig was om aan het benodigde materiaal te komen. En hij moest geld lenen van een vriend. "Brandstof is extreem duur en moeilijk verkrijgbaar in Gaza, als gevolg van de blokkade", zegt Sobeh. "Daarom ben ik op zoek gegaan naar manieren om hier brandstof te produceren. Uiteindelijk is dat gelukt. Maar er is flink wat geld nodig voor de ontwikkeling." "Van 1,5 kilo plastic kunnen we 1 liter brandstof maken", zegt zoon Mahmud Sobeh. "Machines die werken op diesel, doen het ook op deze brandstof." De brandstofcrisis in Gaza duurt al acht jaar. Israel bepaalt hoeveel brandstof Gaza binnenkomt via de grensovergang Abu Salim. De enige energiecentrale in Gaza heeft ook schaarse diesel nodig. Dagelijks zit Gaza urenlang zonder stroom. Een liter benzine uit Israël kost 7 shekel (1,44 euro). Een liter gesmokkelde brandstof uit Egypte kostte ongeveer de helft, voordat Egypte de tunnels tussen de noordelijke Sinaï en de zuidelijke stad Rafah afsloot. Deze actie verergerde de elektriciteits- en brandstofcrisis in Gaza.

8 8 Dit soort initiatieven stemmen de burgers van Gaza echter hoopvol. "Gewone brandstof is moeilijk verkrijgbaar als gevolg van de hoge prijs. Als we daar lokaal iets op kunnen vinden, hebben we een economisch probleem minder. Foto: Mahmud.png Bron: fragment uit Wanhopige inwoners Gaza halen diesel uit plastic, MO*/IPS, 7 mei ) Meisje of vrouw zijn in Gaza "Hamas voert in Gaza geleidelijk een islamisering van de samenleving door, wat indruist tegen zijn eerdere beloften", verklaart Samir Awad van de Birzeit-universiteit nabij Ramallah. "De meeste mensen in Gaza zijn daar tegen. De inwoners zijn al vrij conservatief en ze hebben Hamas niet nodig om hun geloof te dicteren." Vooral vrouwen zijn kop-van-jut. De Al Aqsa-universiteit maakte bekend dat studentes zich van top tot teen in traditionele klederdracht moeten hullen. Sommige van hen waren woedend en noemden de nieuwe voorschriften in strijd met hun vrijheid. Ze menen dat studentes al sober gekleed gaan, maar dat sommigen een broek en lange overjas verkiezen boven een boerka of hidjab. In het verleden heeft Hamas al verboden dat vrouwen op een motorfiets achterop zitten, waterpijp roken of dat mannen in een vrouwenkapsalon werken. "Hamas heeft ook gemengde feesten en gemengde activiteiten gebannen, maar bepaalde beperkingen worden specifiek aan vrouwen opgelegd en niet aan mannen", meent Awad. Er waren nog incidenten in de voorbije weken. New Star, de Palestijnse versie van American Idol, werd geweerd van het scherm omdat Hamas oordeelde dat het programma "onfatsoenlijk" is en schade toebrengt aan de conservatieve interpretatie van de islam. "Dit gaat veel verder dan Hamas dat elk pleziertje in Gaza de nek omdraait. Ze leggen de vrijheid van alle inwoners aan banden volgens hun eigen grillen", zegt producer Alaa Al Abed

9 9 Tienermeisjes en vrouwen zingen bijna nooit in het openbaar in Gaza, terwijl mannen worden aangemoedigd om te zingen over de glorie van de islam en de strijd tegen Israël. Foto: hamas.jpg Bron: fragment uit 'Hamas draait elk pleziertje in Gaza de nek om', Mel Frykberg , IPS 7) Getalenteerde leerling aan een Palestijnse muziekschool in Gaza Stel je eens het volgende voor: je bent een getalenteerde leerling aan een Palestijnse muziekschool in Gaza. Je wordt uitgenodigd voor een speciaal muziekzomerkamp in de Westelijke Jordaanoever. De reis erheen is niet ver, en toch is het verre van vanzelfsprekend dat je er heen kan gaan Israël controleert streng wie de Gazastrook in en uit mag. 47 Palestijnse kinderen tussen 8 en 16 jaar moesten daarom toestemming vragen om vanuit Gaza naar Ramallah (op de Westelijke Jordaanoever) te gaan voor hun muziekkamp. Gisha, een Israëlische partnerorganisatie van Broederlijk Delen, promoot bewegingsvrijheid van de Palestijnen en hielp deze kinderen. De kinderen kregen in eerste instantie van het Israëlische leger te horen dat hun reis geen humanitair doel had en de toestemming werd niet gegeven. Maar Gisha gaf niet op en begon een campagne op juridisch niveau en in de media. Plotseling kregen 30 kinderen toestemming, en kort daarna toch weer niemand Na heel veel lobbywerk kregen uiteindelijk toch alle kinderen en hun begeleiders op het allerlaatste moment toestemming om naar het kamp te gaan! Een happy end dus, zou je zeggen. En toch maken we ons zorgen. Dit is een extreme versie van de realiteit waar de inwoners van Gaza dagelijks mee te maken hebben. Een toestemming van het leger kan net zo makkelijk als het verstrekt is, met een streep van een pen weer ingetrokken worden. Daarom blijft Broederlijk Delen Gisha steunen in de strijd om de bewegingsvrijheid van de Palestijnen te beschermen en te promoten. Zodat de sterren van morgen de kansen krijgen die ze, net als alle kinderen, verdienen.

10 10 Foto: Palestina_Preparing_for_camp.jpg Bron: Broederlijk Delen, ) Ibrahim, Palestijnse vluchteling in Gaza Ibrahim, een jonge twintiger uit het Jabalya vluchtelingenkamp, nam me een namiddag mee op sleeptouw. Vooral bij jonge mensen zie je veel moedeloosheid. Ze worstelen om hun studies te betalen. Zij die gestudeerd hebben vinden geen werk, zij die niet studeerden vinden ook geen werk, zij die werken blijven arm en ze voelen zich gevangen in de traditionele normen. De jongeren doen mij wanhopige trouwaanzoeken. Soms wordt het al lachend gezegd om dan ongegeneerd te bedanken bij het horen van mijn leeftijd. 26? Zo oud?! Bijna zoals m n moeder! Maar meestal wordt een huwelijk met een buitenlandse beschouwd als een mogelijke vluchtroute uit de hopeloosheid van Gaza. Ibrahim wil ook trouwen, maar kan het financieel niet waarmaken: de gevraagde bruidsprijs voor het meisje dat hij wil huwen bedraagt tienduizend euro. Hij heeft huis noch meubels en zou al moeten lenen voor het trouwfeest alleen. Hij kan zelfs zijn studie amper betalen. Huwelijken in Gaza zijn in de eerste plaats sociale contracten tussen families, waarin de ouders een belangrijke rol spelen en waarin liefde, op een uitzondering na, taboe is. Foto: jongeren gaza.jpg Bron: vrij vertaald fragment uit het boek van Inge Neefs Gaza op mijn hoofd 9) Surfende zusjes Sabah en Shrouq Abu Gunaim in Gaza De twee Palestijnse zusjes, Sabah en Shrouq Abu Gunaim, strijden om hun passie als actieve surfers te kunnen voortzetten ondanks de grote culturele weerstand tegen lichaamsonthullende sporten voor meisjes en vrouwen. Hun familie woont in een bescheiden huis in een straat recht tegenover het strand. Toen ze nog kleine meisjes waren konden ze nog in relatieve vrijheid surfen, maar nu ze tieners zijn is dat helemaal anders. Eens we ouder en meer vrouw werden, moesten we surfen zonder iemand het zag, s morgens vroeg of s avonds laat.

11 11 Mijn familie moedigt me aan, hoewel de gemeenschap het verwerpelijk vindt om te doen. Beide zussen letten er op om niet meer alleen uit te gaan. Ik ga nu altijd surfen met mijn vader of broers in de buurt, maar ik geniet er nu minder van. Maar heb ik een andere keus? Als hun vader in de buurt is zijn de mannen minder geneigd hen te hinderen of uit te schelden. Toch geeft Sabah niet op: de gemeenschap mag dan al schande spreken over een surfend meisje, ik voel het zo niet aan. Ik wil samen met Shrouq naar de Olympische Spelen gaan en hun ongelijk bewijzen Hun moeder vreest wel dat het surfen van haar dochters hun huwelijkskansen zou kunnen verstoren. Van jonge meisjes wordt immers verwacht dat ze vooral binnenshuis blijven en zo weinig mogelijk aandacht trekken De zusjes overtreden op zich geen wet, maar van meisjes en vrouwen wordt traditiegetrouw verwacht dat ze in het openbaar vergezeld worden door mannen, zich bescheiden kleden en binnensporten beoefenen. Het gebruik van de zee om te vissen, zeilen of surfen is trouwens beperkt. Israël zegt dat deze beperkingen noodzakelijk zijn om de import van wapens naar Gaza te stoppen. Vissers kwamen meermaals onder vuur en veroordelen de blokkade als een collectieve straf die het levensonderhoud van hun familie aantast. Ook de import van surfplanken naar de Gazastrook werd stopgezet. Foto: Sisters-Sabah-and-Shrouq-Abu-Gunaim-girls-surfing-in-the-Gaza-Strip.jpg Bron: vrij vertaald uit Surfing Sisters in Gaza Hit Waves of Disapproval, By Eman Mohammed, WeNews correspondent, Friday, February 22, 2013

12 12 10) Mohannad Barakat maakt Gazaanse parodie op Gangnam Style Palestijnen in Gaza hebben een eigen versie van de video Gangnam Style op YouTube gezet: Gaza Style. Er wordt in gedanst, net zoals in de originele versie. Maar er zijn ook beelden te zien van de grauwe werkelijkheid in Gaza als gevolg van de jarenlange Israëlische blokkade. "We wilden de wereld laten zien in welke onmogelijke omstandigheden we leven", zegt Mohannad Barakat (30) "Onze luchthaven is vernield, onze vissers kunnen niet naar zee, de helft van onze bevolking heeft geen werk, we gebruiken tunnels in plaats van grensovergangen, we rijden op ezels omdat brandstof schaars is", zegt Barakat. Een van de twee kinderen in de video is de tienjarige Wassim abu Shabaan. Hij is een van de duizenden Gazanen wiens huizen de laatste vier jaar vernietigd zijn door bommen of bulldozers. Zijn huis werd in 2009 gebombardeerd. "Het hele huis werd vernietigd, onze computer, mijn kamer, onze kleren, alles", zegt hij. "Palestijnse kinderen kunnen een F-15-vliegtuig van een F-16 onderscheiden", zegt Mohannad Barakat. "Ze kennen het verschil tussen drones die met raketten uitgerust zijn en drones die surveilleren, alleen op basis van hun geluid." Bij de Israëlische aanvallen van november 2012 werd het Palestijns Stadion in Gaza-Stad gebombardeerd, een van de weinige plaatsen in Gaza waar men aan sport kon doen en waar ook atleten met een beperking konden trainen. In de video is te zien hoe de vijf mannen en twee kinderen met een bal onder de arm het stadion binnenkomen maar alleen een ruïne aantreffen. "We zitten in de eenentwintigste eeuw maar Gaza heeft bijna geen elektriciteit", zegt Barakat. "Door binnen kaarsen en generatoren te gebruiken zijn er de laatste jaren heel wat branden geweest en zijn mensen omgekomen door koolmonoxidevergiftiging." Foto: gazastyle.jpg Bron: fragment uit Palestijnen in Gaza maken eigen versie van Gangnam Style, MO*, Eva Bartlett. 18 februari 2013

13 13 BIJLAGE 4 Achtergrondinformatie voor de leerkracht bij interne en externe factoren die recht op jong zijn in Israël-Palestina verhinderen. Interne en externe factoren voor Joodse jongeren in Israël 1) Khen Roten, de Israëlische rapper 2) Itamar Broderson, de Israëlische activist voor de Palestijnse zaak 3) Natan Blanc, Israëlische dienstweigeraar Israëlische jongeren hebben veel bewegingsvrijheid. Ze kunnen studeren, reizen, toekomstplannen maken enz. Voor sommigen van hen zal het leven misschien niet veel anders zijn dan voor jongeren in België. Met het verschil dat voor Israëlische jongeren veiligheid nooit vanzelfsprekend is, angst voor raketaanvallen en aanslagen hoort voor hen bij het dagelijks leven. Bovendien moet elke Israëlische jongen drie jaar dienstplicht vervullen en elk Israëlisch meisje twee jaar. Daarna kunnen ze een maand per jaar worden opgeroepen voor reservedienst. De ervaringen tijdens hun dienstplicht hebben hun manier van denken over de Palestijnen vaak heel negatief beïnvloed. Aan de andere kant zijn er binnen de Israëlische samenleving ook veel mensen die zich vragen stellen over de militarisering. Velen onder weigeren hun reservedienst of zelfs hun dienstplicht te doen. Er is ook een groep ex-soldaten, die zich 'Breaking the Silence' noemt. Zij vertellen over de mensenrechtenschendingen die ze pleegden in de moeilijke situaties waarin zij terecht kwamen. Ze willen die aan de kaak stellen (zie les vreedzaam activisme in Palestina en Israël). Een recente reportage over Israëlische dienstweigeraars vind je via deredactie.be, fragment Israël niet mals voor dienstweigeraars. Externe factoren voor Palestijnse jongeren op de Westelijke Jordaanoever en in Israël 4) Meras Al Azza Palestijnse jongen in Israëlische gevangenis Na de oorlog in 1967 startte Israël met de bouw van nederzettingen in bezet gebied, op de Westelijke Jordaanoever, in de Gazastrook en Oost-Jeruzalem. Intussen zijn de nederzettingen in Gaza ontruimd. De nederzettingen op de Westoever worden bewoond door Israëlische burgers ( kolonisten ) om politieke, religieuze of militair-strategische motieven. De nederzettingen hebben een veel betere infrastructuur (wegen, water) dan de omringende Palestijnse dorpen. Het Israëlische leger is ingezet om de bewoners van deze nederzettingen te beschermen (via bv. checkpoints). Voor Palestijnse jongeren in de bezette gebieden is misschien wel het grootste probleem dat ze geen kant op kunnen. Waar ze ook heen gaan, naar school of op bezoek bij familie, overal zijn de checkpoints. Bij de Israëlische militaire controleposten worden ze gecontroleerd en vaak vernederend behandeld. Het is altijd maar weer afwachten of je er door mag. Behalve letterlijk geen kant op kunnen, hebben Palestijnse jongeren weinig toekomstperspectief voor wat betreft school en werk. Sommige Palestijnse jongeren gooien stenen naar Israëlische soldaten. Soms worden ze direct opgepakt, maar ook worden ze vaak gefilmd door bewakingscamera's en later van hun bed gelicht. In Israël leven de twee (de joodse en de Palestijnse) bevolkingsgroepen volkomen in eigen werelden. Ze hebben nauwelijks of geen contact met elkaar. Daardoor ontstaan als vanzelf vooroordelen. Arabische

14 14 gemeenten in Israël krijgen een veel lager budget toebedeeld dan Joodse gemeenten. Het gaat niet alleen om onderhoud van wegen en andere gemeenschapsvoorzieningen, ook scholen hebben veel minder geld te besteden. Bovendien herkennen Palestijnse jongeren uit Israël zich vaak niet in het leerplan. Externe factoren voor Palestijnse jongeren die leven in Gaza 5) Mahmud Sobeh haalt diesel uit plastic in vluchtelingenkamp Gazastrook 8) Ibrahim, een jonge twintiger uit het Jabalya vluchtelingenkamp in Gaza 7) Getalenteerde leerling aan een Palestijnse muziekschool in Gaza 9) Surfende zusjes Sabah en Shrouq Abu Gunaim in Gaza 10) Palestijnse jongeren doen Gaza style De situatie in Gaza is onhoudbaar door de Israëlische blokkade. Sinds 2007 is er geen vrij verkeer meer van personen en goederen. Ook de maatregelen van de Egyptische regering van president al-sisi om Hamas onder druk te zetten, wegen door. Egypte sloot de grensovergang met Rafah, de enige link met de buitenwereld voor de meeste Gazanen, bijna volledig. Daarnaast vernielde het ook de meeste illegale smokkeltunnels tussen Gaza en Egypte, wat grote prijsverhogingen en elektriciteitstekorten met zich meebracht. Palestijnse boeren in de bufferzone, een gebied van 1,5 kilometer breed aan de grens met Israël, blijven moeilijkheden ondervinden om naar hun land te gaan. Er zijn regelmatig beschietingen door het Israëlische leger. Ook vissers blijven ondervinden geweld en worden geregeld beschoten door het leger. Radicale Palestijnse groeperingen vuren geregeld raketten af op Israël.. In juli 2014 kwam het tot een escalatie De werkloosheid bedraagt meer dan 30%. Dit is een gevolg van de stilgelegde handel en de vernieling van de smokkeltunnels. De blokkade van de Gazastrook door Israël zorgt ervoor dat de inwoners afgesloten zijn van de buitenwereld en kampen met grote armoede. Door de ineenstorting van de economie zijn ze tegen hun wil veroordeeld tot de bedelstaf. Meer dan 80% is afhankelijk van humanitaire hulp. Israël rechtvaardigt de blokkade van Gaza als een maatregel tegen Hamas. Het wil Hamas op de knieën krijgen door bvb de invoer te verhinderen van cement, metaal en andere materialen die het kan gebruiken voor militaire infrastructuur. De realiteit is dat de blokkade zich niet specifiek richt op gewapende groepen, maar de hele bevolking treft door restricties op de toevoer van voedsel, medische hulpmiddelen, onderwijsmaterialen en bouwmaterialen. De Verenigde Naties bestempelen de blokkade als een collectieve bestraffing van de Palestijnse burgers. Israël moet als bezettende macht echter instaan voor hun welzijn en veiligheid. Interne factoren voor jongeren die leven in Gaza 6) Meisje of vrouw zijn in Gaza 8) Ibrahim, een jonge twintiger uit het Jabalyavluchtelingenkamp in Gaza 9) Surfende zusjes Sabah en Shrouq Abu Gunaim in Gaza De situatie is veel moeilijker geworden sinds Hamas de parlementsverkiezingen in 2006 won en de macht in Gaza in 2007 gewapenderhand greep. Hamas vormde zich niet om van een terreurbeweging tot een verantwoordelijke politieke partij. De beweging bevindt zich in een spreidstand. Ze is enerzijds een politieke beweging die regeert over 1,6 miljoen mensen. Anderzijds blijft ze een gewapende groepering die aanvallen op

15 Israëlische burgers als een legitiem middel ziet. Veel burgers in Gaza, en zeker jongeren, hebben het moeilijk met de sociaal conservatieve agenda van Hamas. Zo kant het zich tegen gemengde activiteiten waarbij jongeren zich kunnen ontspannen, discrimineert het vrouwen, enz. 15

16 16 BIJLAGE 5 Behoeftenuitspraak M.M.Neef Ik heb een gezonde geest in een gezond lichaam en heb alles om te overleven Ik voel mij gesteund bij tegenslagen door familie, vrienden, samenleving Ik voel liefde en genegenheid en voel me opgenomen in een groep Ik kan me informeren, bijleren, mijn nieuwsgierigheid stillen Ik krijg verantwoordlijkheden, mijn rechten worden gerespecteerd en ik kan mijn mening delen Ik kan mezelf zijn, rust vinden of tijd voor ontspanning en plezier Ik kan mezelf uitdrukken en fantasie gebruiken om te ontwerpen, iets te maken of uit te vinden Ik kan mijn eigen taal, geloof, gewoontes uitoefenen Ik voel een grote vorm van vrijheid en gelijke kansen voor iedereen Ikzelf Score /10 jongere Isr/Pal Score /10 Legende: 0= helemaal niet vervuld; 3= eerder niet vervuld; 5 = gewoon goed vervuld; 7=meer dan goed vervuld; 10= helemaal vervuld

Inleefspel: Een stap voorwaarts (uit: Jong zijn in de 21ste eeuw, PAV 2de graad, handleiding voor de leerkracht)

Inleefspel: Een stap voorwaarts (uit: Jong zijn in de 21ste eeuw, PAV 2de graad, handleiding voor de leerkracht) Inleefspel: Een stap voorwaarts (uit: Jong zijn in de 21ste eeuw, PAV 2de graad, handleiding voor de leerkracht) Doelstellingen Tijd: Aanmoedigen van een empathische houding tegenover mensen die anders

Nadere informatie

Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te

Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te kijken...4 De mensenmenigte opende zich in het midden...5 Toen

Nadere informatie

Leven in veiligheid. Artikel 1, Vluchtelingenverdrag van Genève, 1951

Leven in veiligheid. Artikel 1, Vluchtelingenverdrag van Genève, 1951 Leven in veiligheid Niemand laat zonder reden zijn familie, vrienden en bezittingen achter. Vluchtelingen kunnen niet anders. De situatie in hun eigen land is te gevaarlijk om er te blijven. Ze vluchten

Nadere informatie

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Ferenc Göndör IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Uitgeverij Eenvoudig Communiceren 3 Mijn vader Lang geleden kwam een jonge, joodse man naar het land Hongarije. Mohr Goldklang was zijn naam. Dat was mijn opa. Mohr

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

LICHTERVELDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

LICHTERVELDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG LICHTERVELDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog LI_07 Er is veel volk op de dorpsplaats samengekomen en overal hangen vlaggen. Niemand is aan het werken. Het is waarschijnlijk zondag, en mooi

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding... 4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van de rechten... 6 Hoofdstuk 2 De belangrijkste rechten...12

Inhoud. Inleiding... 4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van de rechten... 6 Hoofdstuk 2 De belangrijkste rechten...12 Inhoud Inleiding... 4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van de rechten... 6 Hoofdstuk 2 De belangrijkste rechten...12 Onderwerp 1 Gelijkheid...13 De rechten van Tim... 14 Onderwerp 2 Toegankelijkheid...17 De rechten

Nadere informatie

Tel: 06 239 475 38 esther@ikhouvanmij.eu www.ikhouvanmij.eu

Tel: 06 239 475 38 esther@ikhouvanmij.eu www.ikhouvanmij.eu Tel: 06 239 475 38 esther@ikhouvanmij.eu www.ikhouvanmij.eu Met dit Ebook wil ik je graag inzichten geven in hoe je van jezelf kunt (leren) houden. Dit bereik je (wellicht helaas) niet door even een knop

Nadere informatie

Hitler op weg naar de macht Wie was Adolf Hitler?

Hitler op weg naar de macht Wie was Adolf Hitler? Hitler op weg naar de macht Wie was Adolf Hitler? Iedereen heeft wel eens van Adolf Hitler gehoord. Hij was de leider van Duitsland. Bij zijn naam denk je meteen aan de Tweede Wereldoorlog. Een verschrikkelijke

Nadere informatie

De exodus. Foto s van het materiaal

De exodus. Foto s van het materiaal De exodus Focus van dit verhaal De focus van dit verhaal ligt bij de uittocht van het volk van God (Exodus 11:1 15:21). Het verhaal is één van de heilige verhalen en behoort tot de kernpresentatie. Lesdoelen

Nadere informatie

Kinderen zonder papieren

Kinderen zonder papieren VPM VPM Kinderen zonder papieren Je ziet het bijna elke dag op de tv of in de krant: beelden van landen in oorlog, mensen in armoede. Op zoek naar een betere plaats om te leven, slaan ze op de vlucht.

Nadere informatie

Dit is een rollenspel dat de volgende thema s behandelt: geweld tussen individuen, pesten.

Dit is een rollenspel dat de volgende thema s behandelt: geweld tussen individuen, pesten. Kan het anders? (Uit: Kompas) Dit is een rollenspel dat de volgende thema s behandelt: geweld tussen individuen, pesten. Behandelende onderwerpen het recht veilig in vrijheid te leven het recht op respect

Nadere informatie

Huiselijk geweld/kindermishandeling

Huiselijk geweld/kindermishandeling Extra les: Huiselijk geweld/kindermishandeling HANDLEIDING BIJ EXTRA LES THEMA: HUISELIJK GEWELD DOEL De tieners beseffen dat huiselijk geweld helaas vaak voorkomt. Ze leren wat huiselijk geweld is en

Nadere informatie

De twee zaken waarover je in dit boek kunt lezen, zijn de meest vreemde zaken die Sherlock Holmes ooit heeft opgelost.

De twee zaken waarover je in dit boek kunt lezen, zijn de meest vreemde zaken die Sherlock Holmes ooit heeft opgelost. Sherlock Holmes was een beroemde Engelse privédetective. Hij heeft niet echt bestaan. Maar de schrijver Arthur Conan Doyle kon zo goed schrijven, dat veel mensen dachten dat hij wél echt bestond. Sherlock

Nadere informatie

Oorspronkelijk tekst: "So, What about the familie" door: Yahiya Emerick Vertaald door: Team Moslima

Oorspronkelijk tekst: So, What about the familie door: Yahiya Emerick Vertaald door: Team Moslima En, hoe zit het met de familie? Oorspronkelijk tekst: "So, What about the familie" door: Yahiya Emerick Vertaald door: Team Moslima Islam betekent familie, en familie blijft bij elkaar en je kunt geen

Nadere informatie

Deze PowerPoint presentatie gaat over Kerk en Israël, in het bijzonder over de Protestantse Kerk (in Nederland) en Israël. Met de naam Israël wordt

Deze PowerPoint presentatie gaat over Kerk en Israël, in het bijzonder over de Protestantse Kerk (in Nederland) en Israël. Met de naam Israël wordt Deze PowerPoint presentatie gaat over Kerk en Israël, in het bijzonder over de Protestantse Kerk (in Nederland) en Israël. Met de naam Israël wordt bedoeld: het Israël dat wij ontmoeten in de bijbel en

Nadere informatie

VOORSTEL VAN RESOLUTIE. van de heer Eloi Glorieux, mevrouw Mieke Vogels, de heer Rudi Daems, mevrouw Vera Dua en de heren Jef Tavernier en Jos Stassen

VOORSTEL VAN RESOLUTIE. van de heer Eloi Glorieux, mevrouw Mieke Vogels, de heer Rudi Daems, mevrouw Vera Dua en de heren Jef Tavernier en Jos Stassen Zitting 2008-2009 7 januari 2009 VOORSTEL VAN RESOLUTIE van de heer Eloi Glorieux, mevrouw Mieke Vogels, de heer Rudi Daems, mevrouw Vera Dua en de heren Jef Tavernier en Jos Stassen betreffende een oproep

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN UITGAVE VAN UNICEF NEDERLAND Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN 2 Kinderrechtenverdrag voor kinderen en jongeren Waarom? Alle kinderen in de hele

Nadere informatie

Welke wapens worden voor het eerst gebruikt in de Eerste Wereldoorlog? 1. Geweren en gifgas. 2. Machinegeweren en gifgas. 3. Gifgas en pistolen.

Welke wapens worden voor het eerst gebruikt in de Eerste Wereldoorlog? 1. Geweren en gifgas. 2. Machinegeweren en gifgas. 3. Gifgas en pistolen. Tussen welke twee landen is de Eerste Wereldoorlog begonnen? 1. Engeland en Frankrijk 2. Duitsland en Frankrijk 3. Duitsland en Engeland Nederland blijft neutraal. Wat betekent dat? 1. Nederland kiest

Nadere informatie

STADEN TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

STADEN TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG STADEN TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Staden voor de oorlog STA_07 De Speyhoek in Staden, voor de oorlog. Iedereen komt naar buiten voor de fotograaf. Moeders met lange rokken en grote schorten, vaders

Nadere informatie

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN UITGAVE VAN UNICEF NEDERLAND Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN 2 Waarom? Alle kinderen in de hele wereld hebben rechten. Jij dus ook. Omdat jij

Nadere informatie

Beleidswerk rond mensenrechten in Israël en Palestina

Beleidswerk rond mensenrechten in Israël en Palestina Beleidswerk rond mensenrechten in Israël en Palestina Inhoud I. Visie van ngo s. II. Conflict in vogelvlucht. III. Situatie op de Westoever. IV. Situatie in de Gazastrook. V. Beleid van de EU. VI. Perspectieven.

Nadere informatie

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd.

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd. Voorwoord In dit boek staan interviews van nieuwkomers over hun leven in Nederland. Ik geef al twintig jaar les aan nieuwkomers. Al deze mensen hebben prachtige verhalen te vertellen. Dus wie moest ik

Nadere informatie

Genesis 1 en 2 enkele verzen Marcus 16: 1 8 11-04-2004. Pasen is opstaan

Genesis 1 en 2 enkele verzen Marcus 16: 1 8 11-04-2004. Pasen is opstaan Gelezen: Genesis 1 en 2 enkele verzen Marcus 16: 1 8 11-04-2004 Pasen is opstaan Gemeente, Het woord, het werkwoord dat bij Pasen hoort is: opstaan. Daarbij horen de afgeleide zelfstandige naamwoorden:

Nadere informatie

Een Berbers dorp. Mijn zussen en ik mochten van mijn vader naar school. Meestal mochten alleen jongens naar school.

Een Berbers dorp. Mijn zussen en ik mochten van mijn vader naar school. Meestal mochten alleen jongens naar school. Een Berbers dorp Ik ben geboren en opgegroeid in het noorden van Marokko. In een buitenwijk van de stad Nador. Iedereen kent elkaar en altijd kun je bij de mensen binnenlopen. Als er feest is, viert het

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Haring! Verse haring! Wie maakt me los! Ik heb verse haring! Ha... ja, nou heb ik jullie aandacht, hè? Sorry, ik ben uitverkocht. Vandaag geen haring

Nadere informatie

Klik op een stip... En krijg een wat als...?

Klik op een stip... En krijg een wat als...? Klik op een stip... En krijg een wat als...? Wat als er geen wetenschappers waren? Wat als je onzichtbaar was voor een dag? Wat als mensen staarten hadden? Wat als er iemand precies het zelfde was als

Nadere informatie

Don zit naast Jamiro. Ze zit omgekeerd in haar stoel en kijkt door de achterruit.

Don zit naast Jamiro. Ze zit omgekeerd in haar stoel en kijkt door de achterruit. Botsing Jamiro kijkt door de ruit van de auto. Hij zit achter het stuur, maar hij let niet goed op de weg. Jamiro heeft geen rijbewijs. Hij heeft de auto gestolen. Samen met Don. Don zit naast Jamiro.

Nadere informatie

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het jodendom. Naam:

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het jodendom. Naam: Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het jodendom Naam: Het jodendom Hallo, dit is de vragenlijst die hoort bij de website over geestelijke stromingen. Je kunt de website vinden op www.geloofik.nl.

Nadere informatie

Dit lesmateriaal bestaat uit drie delen: DOCENTENHANDLEIDING

Dit lesmateriaal bestaat uit drie delen: DOCENTENHANDLEIDING Dit lesmateriaal bestaat uit drie delen: HANDLEIDING Deze bevat handvatten om de documentaire te behandelen. U kunt zelf op basis van tijd, behoefte en niveau bepalen hoeveel u uit dit materiaal gebruikt.

Nadere informatie

Achter gesloten ogen: Spencer

Achter gesloten ogen: Spencer Achter gesloten ogen: Spencer Opdrachtenblad Regie: Dulco Tellegen Jaar: 2000 Duur: 25 minuten 1 Filmbeschrijving Spencer (18) woont in een opvangcentrum voor voormalig kindsoldaten in Liberia (West-Afrika).

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940)

Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940) Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940) Adolf Hitler In 1933 kwam Adolf Hitler in Duitsland aan de macht. Hij was de leider van de nazi-partij. Hij zei tegen de mensen: `Ik maak van Duitsland

Nadere informatie

Stellingen Stemwijzer beter begrijpen

Stellingen Stemwijzer beter begrijpen Stellingen Stemwijzer beter begrijpen 1. Bindend referendum Bij een referendum laten mensen weten wat ze van iets vinden. Bijvoorbeeld of een land bij de Europese Unie mag of niet. Of dat de inwoners in

Nadere informatie

ALTERNATIEVEN 4. OBSTAKELS OP WEG NAAR VREDE 5. HOUDING VAN VS EN EUROPA 6. CONCLUSIE

ALTERNATIEVEN 4. OBSTAKELS OP WEG NAAR VREDE 5. HOUDING VAN VS EN EUROPA 6. CONCLUSIE OPZET LEZING: 1.KORT HISTORISCH OVERZICHT 2. URGENTIE VAN HET VRAAGSTUK 3. TWEE-STATENOPLOSSING EN ALTERNATIEVEN 4. OBSTAKELS OP WEG NAAR VREDE 5. HOUDING VAN VS EN EUROPA 6. CONCLUSIE 1. MANDAATGEBIED

Nadere informatie

Teksten uit het script van Hertha, verder geen nieuws. Zie onderaan dit document. A3 papieren en stiften/pennen voor de afsluiting.

Teksten uit het script van Hertha, verder geen nieuws. Zie onderaan dit document. A3 papieren en stiften/pennen voor de afsluiting. Lesidee: Inwisselbaarheid: wat zou jij doen? Stel.. Jij bent Hertha (een Joods meisje) of Teun (een jonge Nederlandse, niet Joodse bewaker) en je bent verliefd. Hoe goed of hoe fout kun je zijn in zo n

Nadere informatie

Stelling Wanneer een man met een ander geloof, of zonder geloof, in de synagoge komt, moet ook hij een keppeltje opzetten.

Stelling Wanneer een man met een ander geloof, of zonder geloof, in de synagoge komt, moet ook hij een keppeltje opzetten. Opdracht Bespreek met je klas deze stellingen. Dit kan met alle leerlingen tegelijkertijd of jullie kunnen in groepjes antwoord geven, deze opschrijven en ze kort presenteren voor de klas. Bedenk in ieder

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding...4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van mensenrechten...6 Hoofdstuk 2 Dertig mensenrechten...14

Inhoud. Inleiding...4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van mensenrechten...6 Hoofdstuk 2 Dertig mensenrechten...14 Inhoud Inleiding...4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van mensenrechten...6 Hoofdstuk 2 Dertig mensenrechten...14 Inleiding Je hoort of leest vaak over mensenrechten. Maar kun je ook een paar mensenrechten opnoemen?

Nadere informatie

Wat is realiteit? (interactie: vraagstelling wie er niet gelooft en wie wel)

Wat is realiteit? (interactie: vraagstelling wie er niet gelooft en wie wel) Wat is realiteit? De realiteit is de wereld waarin we verblijven met alles wat er is. Deze realiteit is perfect. Iedere mogelijkheid die we als mens hebben wordt door de realiteit bepaald. Is het er, dan

Nadere informatie

EEN PRINS WORDT EEN HERDER

EEN PRINS WORDT EEN HERDER Bijbel voor Kinderen presenteert EEN PRINS WORDT EEN HERDER Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Erna van Barneveld

Nadere informatie

sarie, mijn vriend kaspar en ik

sarie, mijn vriend kaspar en ik sarie, mijn vriend kaspar en ik Leen Verheyen sarie, mijn vriend kaspar en ik is een theatertekst voor kinderen vanaf 4 jaar en ging in première op 12 september 2009 bij HETPALEIS in Antwerpen 1 ik: het

Nadere informatie

't gummybeertje le journal D' Hoge School redactie: Tom & Senne 24-10-08 jaargang 3 nr. 7 http://zevensprong.org frankieweyns@hotmail.

't gummybeertje le journal D' Hoge School redactie: Tom & Senne 24-10-08 jaargang 3 nr. 7 http://zevensprong.org frankieweyns@hotmail. 't gummybeertje le journal D' Hoge School redactie: Tom & Senne 24-10-08 jaargang 3 nr. 7 http://zevensprong.org frankieweyns@hotmail.com Het aapje en de sleutels Er was eens een man en die had de sleutels

Nadere informatie

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 LES 4 Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 De boodschap God hoort en verhoort onze gebeden voor elkaar. Leertekst: Terwijl Petrus onder zware bewaking zat

Nadere informatie

U schrijft ook dat wij Belgen bang zijn voor elkaar. Hoezo?

U schrijft ook dat wij Belgen bang zijn voor elkaar. Hoezo? Wablieft praat met Paul Verhaeghe De maatschappij maakt mensen ziek Materieel hebben we het nog nooit zo goed gehad. De meesten van ons hebben een inkomen, een dak boven ons hoofd Toch voelen veel mensen

Nadere informatie

Rechten van het kind. Internationaal verdrag inzake de rechten van het kind. Verenigde Naties (VN) Dit is een uitgave van Edukans :

Rechten van het kind. Internationaal verdrag inzake de rechten van het kind. Verenigde Naties (VN) Dit is een uitgave van Edukans : Rechten van het kind Edukans vzw is een onderwijs- en solidariteits-initiatief met expertise en ervaring in het ontwikkelingswerk. Edukans werkt van school tot school, van gemeenschap tot gemeenschap.

Nadere informatie

My Neighbourhood. Opdrachtenblad. Regie: Rebekah Wingert-Jabi & Julia Bacha Jaar: 2012 Duur: 26 minuten. Movies that Matter Educatie Film opent ogen!

My Neighbourhood. Opdrachtenblad. Regie: Rebekah Wingert-Jabi & Julia Bacha Jaar: 2012 Duur: 26 minuten. Movies that Matter Educatie Film opent ogen! 1 Filmbeschrijving Mohammed El Koerd is een Palestijnse jongen die opgroeit in de wijk Sheikh Jarrah in het hart van Oost-Jeruzalem. Wanneer zijn woonplaats door Israëlische kolonisten wordt bezet, moet

Nadere informatie

Mijn mond zat vol aarde

Mijn mond zat vol aarde Mijn mond zat vol aarde Serie: Verhalen kind in oorlog Tekst: Meike Jongejan Onderzoek: Mariska de Boer en Hans Groeneweg Redactie: Jan van Zijverden Vormgeving: Richard Bos 2015, Fries Verzetsmuseum,

Nadere informatie

verwerkingsopdrachten Willem-Alexander

verwerkingsopdrachten Willem-Alexander verwerkingsopdrachten Willem-Alexander Van kind tot koning Vragen bij Stamboom van het Koninklijk huis (bladzijde 6 en 7) 1 Als je goed kijkt, zie een schild met het wapen van Nederland. Op het schild

Nadere informatie

Vluchtig Nieuws. vluchtelingenkrant. Speciale editie uitgave 24 maart 2017 onder redactie van groep 6 CBS Het Kompas

Vluchtig Nieuws. vluchtelingenkrant. Speciale editie uitgave 24 maart 2017 onder redactie van groep 6 CBS Het Kompas Vluchtig Nieuws vluchtelingenkrant Speciale editie uitgave 24 maart 2017 onder redactie van groep 6 CBS Het Kompas Niet meer veilig Van Ruben en Rick Mensen zijn niet meer veilig in hun eigen land, zoals

Nadere informatie

De brug van Adri. Rollen: Verteller Martje Adri Wim

De brug van Adri. Rollen: Verteller Martje Adri Wim De brug van Adri Rollen: Verteller Martje Adri Wim Daar loopt een meisje. Ze heet Martje. Ze kijkt boos en loopt langzaam. Ze weet niet waarheen. Martje kent Wim. Hij woont in dezelfde straat, maar Wim

Nadere informatie

Congo: : van oorlog naar vrede. Informatiefiche 1

Congo: : van oorlog naar vrede. Informatiefiche 1 Informatiefiche 1 Grondstof Meest producerende landen Aandeel in wereldproductie Kobalt DR Congo, Zambia, Marokko & Westelijke Sahara 51 % Industrieel Diamant DR Congo, Botswana, Zuid-Afrika 49% Koper

Nadere informatie

Verdrag over de rechten van het kind

Verdrag over de rechten van het kind Verdrag over de rechten van het kind Een verdrag is een afspraak tussen landen. Op 20 november 1989 is in New York het Verdrag over de Rechten van het Kind gesloten. Dit Verdrag is een afspraak tussen

Nadere informatie

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGE 1 A4 BLADEN THEMA S BIJLAGE 2 DOMINO EMOTIES BIJLAGE 3 MATCHING OEFENING GEVOELENS BIJLAGE 4 VRAGENLIJST FILM BIJLAGE 5 VRAGENSTROOKJES HOEKENWERK BIJLAGE 6 ANTWOORDENBLAD

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

Fiche geschiedenis van het Israëlisch-Palestijns conflict

Fiche geschiedenis van het Israëlisch-Palestijns conflict BIJLAGEN LES 1 2 LES 1: BIJLAGEN BIJLAGE 1 Fiche geschiedenis van het Israëlisch-Palestijns conflict Om tot een goed begrip van de geschiedenis van het Israëlisch-Palestijns conflict te komen, is het belangrijk

Nadere informatie

Pizza Verdi. Opdrachtenblad. Regie: Gary Nadeau Jaar: 2011 Duur: 8 minuten

Pizza Verdi. Opdrachtenblad. Regie: Gary Nadeau Jaar: 2011 Duur: 8 minuten Pizza Verdi Regie: Gary Nadeau Jaar: 2011 Duur: 8 minuten Opdrachtenblad Lesuurpakket Pizza Verdi (thema s: sociale verschillen, stereotyperingen/vooroordelen; verdiepingsopdracht Amerikaanse burgerrechten)

Nadere informatie

PREVIEW. Probeer nu 1 dag DAVID DE JONGE JAREN VAN VIJF DAGEN: GOD, SPORT & JEZELF MET PRAKTISCHE, SPORT- EN PERSOONLIJKE VOORBEELDEN

PREVIEW. Probeer nu 1 dag DAVID DE JONGE JAREN VAN VIJF DAGEN: GOD, SPORT & JEZELF MET PRAKTISCHE, SPORT- EN PERSOONLIJKE VOORBEELDEN PREVIEW Probeer nu 1 dag DE JONGE JAREN VAN DAVID VIJF DAGEN: GOD, SPORT & JEZELF MET PRAKTISCHE, SPORT- EN PERSOONLIJKE VOORBEELDEN DAG 1 GOD ZIET JOU ZITTEN! Het is niet leuk om buitengesloten te worden,

Nadere informatie

Ontmoetingskerk - Laren NH, 5 april 2015 - Pasen Johannes 20

Ontmoetingskerk - Laren NH, 5 april 2015 - Pasen Johannes 20 Ontmoetingskerk - Laren NH, 5 april 2015 - Pasen Johannes 20 Zal ik mijn man nog tegenkomen na de dood? Zullen we elkaar herkennen? Dat vroeg een vrouw me, enkele weken geleden. De vraag klinkt niet voor

Nadere informatie

Naam: DE BEELDENSTORM Ketters Luther en Calvijn

Naam: DE BEELDENSTORM Ketters Luther en Calvijn Naam: DE BEELDENSTORM Ketters Luther en Calvijn Filips II In 1566, meer dan vierhonderd jaar geleden, zijn veel mensen boos. Er is onrust in de Nederlanden. Er zijn spanningen over het geloof, veel mensen

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie Zaken voor mannen Verhalen van mannen met epilepsie Introductie Niet alle mannen vinden het prettig om over hun gezondheid te praten. Ieder mens is anders. Elke man met epilepsie ervaart zijn epilepsie

Nadere informatie

De jongen weet dat hij niet in slaap moet vallen. Want dan zullen dieven zijn spullen stelen. Ook al is het nog zo weinig wat hij heeft.

De jongen weet dat hij niet in slaap moet vallen. Want dan zullen dieven zijn spullen stelen. Ook al is het nog zo weinig wat hij heeft. In Kanton, China Op de hoek van twee nauwe straatjes zit een jongen. Het is een scheepsjongen, dat zie je aan zijn kleren. Hij heeft een halflange broek aan, een wijde bloes en blote voeten. Hij leunt

Nadere informatie

SLYPSKAPELLE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

SLYPSKAPELLE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG SLYPSKAPELLE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog MO_03 Moeders met lange rokken en schorten. Meisjes en jongens met zwarte kousen, sommige op klompen. Het lijkt gezellig op straat. Geen auto

Nadere informatie

Voorwoord. Rome en de Romeinen

Voorwoord. Rome en de Romeinen Voorwoord Rome en de Romeinen Dit verhaal speelt in Rome, ongeveer 2000 jaar geleden. Rome was toen een rijke stad, met prachtige gebouwen. Zoals paleizen voor de keizers, voor de Senaat en voor de grote

Nadere informatie

EEN ZAMBIAANSE SPIEGEL

EEN ZAMBIAANSE SPIEGEL 26 EEN ZAMBIAANSE SPIEGEL Marike Spruyt - de Kloe / Willemieke Reijnoudt De grootste kracht van christelijk onderwijs is dat het bijdraagt aan karakterverandering. Op onze school komen kinderen uit arme

Nadere informatie

PALESTINIAN VOICES COLLEGE TOUR

PALESTINIAN VOICES COLLEGE TOUR PALESTINIAN VOICES COLLEGE TOUR 19-23 SEPTEMBER AMSTERDAM NIJMEGEN UTRECHT LEIDEN DEN HAAG MAANDAG 19 SEPTEMBER NIJMEGEN Lezing Naim Ateek Soeterbeeck Programma Aula Radboud Universiteit Comeniuslaan 2,

Nadere informatie

Handleiding PowerPoint

Handleiding PowerPoint Handleiding PowerPoint 2 Handleiding bij PowerPoint Wat is Zuiddag 2014 Inleidend Hieronder vind je een korte uitleg per slide. De PowerPoint is hoofdzakelijk opgebouwd rond eigen Zuiddag-medewerkers en

Nadere informatie

Naam KIDS FOR WARCHILD Oorlog en vrede in de wereld

Naam KIDS FOR WARCHILD Oorlog en vrede in de wereld Naam KIDS FOR WARCHILD Oorlog en vrede in de wereld In meer dan dertig landen in de wereld is er oorlog. Wereldwijd zijn er dus miljoenen kinderen die een oorlog meemaken. Vraag 1. Kun je drie landen noemen

Nadere informatie

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp.

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp. Verblijf van Tautvydas Rindzevicius in Kabaya/RWANDA in het kader van het bezoek aan wezen en kwetsbare kinderen gesponsord door de Jyambere stichting. Inleiding Tijdens de periode van juli-augustus 2015,

Nadere informatie

Instructie: Landenspel light

Instructie: Landenspel light Instructie: Landenspel light Korte omschrijving werkvorm In dit onderdeel vormen groepjes leerlingen de regeringen van verschillende landen. Ieder groepje moet uiteindelijk twee werkbladen (dus twee landen)

Nadere informatie

Bert staat op een ladder. En trekt aan de planten die groeien in de dakgoot. Hij verstopt de luidspreker en het stopcontact achter de planten.

Bert staat op een ladder. En trekt aan de planten die groeien in de dakgoot. Hij verstopt de luidspreker en het stopcontact achter de planten. Helaas Wanneer besloot Bert om Lizzy te vermoorden? Vreemd. Hij herinnert zich het niet precies. Het was in ieder geval toen Lizzy dat wijf leerde kennen. Dat idiote wijf met haar rare verhalen. Bert staat

Nadere informatie

Wat kan ik voor u doen?

Wat kan ik voor u doen? 139 139 HOOFDSTUK 9 Wat kan ik voor u doen? WOORDEN 1 1 Peter is op vakantie. Hij stuurde mij een... uit Parijs. a brievenbus b kaart 2 Ik heb die kaart gisteren.... a ontvangen b herhaald 3 Bij welke...

Nadere informatie

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar!

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar! Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 12 september Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks

Nadere informatie

14 God ging steeds voor hen uit, overdag in een wolk, s nachts in licht en vuur.

14 God ging steeds voor hen uit, overdag in een wolk, s nachts in licht en vuur. Psalmen Psalm 78 1 Een lied van Asaf. De lessen van het verleden Luister allemaal naar mijn woorden. Luister goed, want ik wil jullie iets leren. 2 Wijze woorden wil ik spreken, wijze woorden over het

Nadere informatie

Samen met Jezus op weg

Samen met Jezus op weg Samen met Jezus op weg KERK & WERELD Korte Schipstraat 16 2800 Mechelen Tekst: Myrjam De Keyser 1. De laatste keer samen Jezus en zijn leerlingen willen graag het paasfeest vieren. Daarvoor zijn ze naar

Nadere informatie

100 jaar geleden. t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna.

100 jaar geleden. t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna. 100 jaar geleden t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna. t Is oorlog! Binderveld, Kozen, Nieuwerkerken en Wijer 100 jaar geleden is een

Nadere informatie

Jezus zoekt ruzie. en tussen een schoondochter en haar schoonmoeder

Jezus zoekt ruzie. en tussen een schoondochter en haar schoonmoeder Jezus zoekt ruzie Inleiding Denk niet dat ik gekomen ben om op aarde vrede te brengen. Ik ben niet gekomen om vrede te brengen, maar het zwaard. Want ik kom een wig drijven tussen een man en zijn vader,

Nadere informatie

Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag.

Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag. Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag. Onze vragen: 1. Wanneer bent u met uw schrijfcarrière begonnen? 8 jaar geleden ben ik begonnen met het schrijven.

Nadere informatie

Waar in de Bijbel vraagt God aan Abraham om een opmerkelijk offer? Genesis 22. Abraham wordt door God op de proef gesteld!

Waar in de Bijbel vraagt God aan Abraham om een opmerkelijk offer? Genesis 22. Abraham wordt door God op de proef gesteld! Waar in de Bijbel vraagt God aan Abraham om een opmerkelijk offer? Genesis 22 Abraham wordt door God op de proef gesteld! Wat verzoekt God aan Abraham? Genesis 22:2 2 En Hij zeide: Neem toch uw zoon, uw

Nadere informatie

Water en politiek in Palestina

Water en politiek in Palestina Water en politiek in Palestina Een posterpresentatie van Stefan Deconinck, KU Brussel Meer informatie: Waternet de geopolitiek van waterschaarste in het Midden-Oosten http://www.waternet.be/ Referenties

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12 Bruiloftsfeest Sara en Johannes hebben een kaart gekregen In een hele mooie enveloppe Met de post kregen ze die kaart Weet je wat op die kaart stond? Nou? Wij gaan trouwen!

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma

Verkiezingsprogramma Verkiezingsprogramma Op 15 maart zijn er weer verkiezingen. Iedereen mag kiezen op welke politieke partij hij of zij stemt. We kiezen dan de partijen die vier jaar lang samen bepalen wat er gebeurt. En

Nadere informatie

Kies je route Trainingsmap voor de deelnemer Deze map is van:

Kies je route Trainingsmap voor de deelnemer Deze map is van: Kies je route Trainingsmap voor de deelnemer Deze map is van:... Auteurs: Titia Boers en Anja Valk Projectleiding en eindredactie: Carola van der Voort cwh.vander.voort@let.vu.nl 020 5986575 Vrije Universiteit

Nadere informatie

Werkblad Rollenspel Opvang in de regio

Werkblad Rollenspel Opvang in de regio Werkblad Rollenspel Opvang in de regio Aantal deelnemers: 13 deelnemers eventueel kunnen er gezinsleden worden toegevoegd of rollen worden samengevoegd (bijv. ambtenaren onderwijs en gezondheidszorg).

Nadere informatie

gedichten By angel_writer Submitted: January 27, 2006 Updated: January 27, 2006

gedichten By angel_writer Submitted: January 27, 2006 Updated: January 27, 2006 gedichten By angel_writer Submitted: January 27, 2006 Updated: January 27, 2006 dit zijn de nederlandse gedichten XD Provided by Fanart Central. http://www.fanart-central.net/stories/user/angel_writer/27216/gedichten

Nadere informatie

TRANSATLANTIC TRENDS 2004 NETHERLANDS

TRANSATLANTIC TRENDS 2004 NETHERLANDS TRANSATLANTIC TRENDS 2004 NETHERLANDS Q1. Denkt u dat het voor de toekomst van Nederland het beste is als wij actief deelnemen in de wereldpolitiek of moeten wij ons niet in de wereldpolitiek mengen? 1

Nadere informatie

De aanbidding van het gouden kalf Een feest voor de HEER? Een gouden kalf voor de HEER?

De aanbidding van het gouden kalf Een feest voor de HEER? Een gouden kalf voor de HEER? De aanbidding van het gouden kalf Een feest voor de HEER? Een gouden kalf voor de HEER? Een geschiedenis om van te leren Dit alles strekt ons tot voorbeeld: wij moeten niet uit zijn op het kwade, zoals

Nadere informatie

ti&:. Vernieuwing en versterking Daarom ook is iemand die één met Christus is, een nieuwe scheppin,g. Het oude is voorbij, het nieuwe is,gekomen.

ti&:. Vernieuwing en versterking Daarom ook is iemand die één met Christus is, een nieuwe scheppin,g. Het oude is voorbij, het nieuwe is,gekomen. Vernieuwing en versterking ti&:. Bijbeltekst: 2 Korintiërs 5:15-18 Belangrijkste vers: 2 Korintiërs 5:17 Daarom ook is iemand die één met Christus is, een nieuwe scheppin,g. Het oude is voorbij, het nieuwe

Nadere informatie

22 januari 2015. Onderzoek: Jouw vrijheid, mijn vrijheid

22 januari 2015. Onderzoek: Jouw vrijheid, mijn vrijheid 22 januari 2015 Onderzoek: Jouw vrijheid, mijn vrijheid 1 Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online

Nadere informatie

1. Hoeveel uur per week zaten jongeren op internet in 2009?

1. Hoeveel uur per week zaten jongeren op internet in 2009? Hoofdstuk 1 - Oefening 17 Leesdossier Opdracht 1 Lees de tekst Wat doen jongeren op internet? U gebruikt de leeskaart: zoekend lezen. Beantwoord daarna de vragen. Wat doen jongeren op internet? Onder 13-

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van donderdag 4 oktober 2012. Debat over:

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van donderdag 4 oktober 2012. Debat over: VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS Zitting 2012-2013 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 4 oktober 2012 Debat over: Gemeenteraadsverkiezingen 14/10 VGC

Nadere informatie

Leerlingen hand-out stadswandeling Amsterdam

Leerlingen hand-out stadswandeling Amsterdam Leerlingen handout stadswandeling Amsterdam Groep 1: de Surp Hoki Armeens Apostolische kerk Adres: Kromboomsloot 22, Amsterdam Namen leerlingen: In deze handout staat alle informatie die je nodig hebt

Nadere informatie

Neem nu even tijd om de Heilige Geest te vragen je te helpen bij deze studie en inzicht te geven in zowel het Woord als in je eigen leven.

Neem nu even tijd om de Heilige Geest te vragen je te helpen bij deze studie en inzicht te geven in zowel het Woord als in je eigen leven. Doel B: Relatie met Jezus de Koning : studenten ontwikkelen zich, vanuit een persoonlijke overtuiging, als leerling, vertrouweling en toegewijde volgeling van Jezus op elk terrein van hun leven. Doel van

Nadere informatie

Ontwikkelingssamenwerking Palestijnse gebieden

Ontwikkelingssamenwerking Palestijnse gebieden www.survio.com 14-11-2014 10:32:45 Algemeen Enquête naam Ontwikkelingssamenwerking Palestijnse gebieden Auteur Gwen Bonnie Taal Nederlands Enquête URL http://www.survio.com/survey/d/f6n1b6i0x9a9e9w0f Eerste

Nadere informatie

Brandaan. Geschiedenis WERKBOEK

Brandaan. Geschiedenis WERKBOEK 6 Brandaan Geschiedenis WERKBOEK 6 Brandaan Geschiedenis WERKBOEK THEMA 4 Eindredactie: Monique Goris Leerlijnen: Hans Bulthuis Auteurs: Katrui ten Barge, Wilfried Dabekaussen, Juul Lelieveld, Frederike

Nadere informatie

MOORSLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

MOORSLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG MOORSLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog MO_03 Moeders met lange rokken en schorten. Meisjes en jongens met zwarte kousen, sommige op klompen. Het lijkt gezellig op straat. Geen auto s...

Nadere informatie

Geschiedenis achtergrond.

Geschiedenis achtergrond. Geschiedenis achtergrond. De Subkarpaten, de regio in de Oekraïne waar Livia en Attila wonen, was vroeger onderdeel van Hongarije. Voor 1920 Hongarije was erg groot, maar omdat het land één van de verliezers

Nadere informatie

Eerste druk, september 2009 2009 Tiny Rutten

Eerste druk, september 2009 2009 Tiny Rutten Doortje Eerste druk, september 2009 2009 Tiny Rutten isbn: 978-90-484-0769-9 nur: 344 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgenomen

Nadere informatie