Postbus AA Bezoekadres Stadsplein LZ Bank Nederlandse Gemeenten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Postbus 1 3430 AA Bezoekadres Stadsplein 1 3431 LZ www.nieuwegein.nl Bank Nederlandse Gemeenten 28 50 04 387"

Transcriptie

1 Postbus AA Bezoekadres Stadsplein LZ Bank Nederlandse Gemeenten Nieuwegei Wonen Contactpersoon Conny Hofstede Telefoon 1383 Fax C.HofStede@NIEUWEGEIN.NL Aan de leden van de gemeenteraad i 14 Juni 2012 Uw kenmer l Kenmerk - Onderwerp Ontwikkelingen bij Mitros en Portaal Geachte heer of mevrouw, Twee in Nieuwegein werkzame corporaties zijn in een lastige financiële situatie terecht gekomen. Hierover willen wij u hierbij nader informeren. Woningcorporatie Mitros heeft haar investeringsprogramma moeten heroverwegen. Hierover ontvingen wij bijgevoegde brief. Doordat corporaties moeten meebetalen aan de huurtoeslag, er mogelijk meebetaald moet worden aan het saneren van schulden van andere corporaties en er minder wordt verkocht, heeft het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) besloten dat Mitros minder kan lenen. In de bijlage van deze brief treft u de correspondentie aan die wij met Mitros hebben gevoerd over dit thema. Woningcorporatie Portaal is deze week onder verscherpt financieel toezicht gesteld. Ook van Portaal ontvingen wij schriftelijke informatie, die u hierbij aantreft. Door de dalende rente loopt Portaal liquiditeitsrisico's met de derivatenportefeuille die ze in bezit heeft. Portaal beschikt over 1,2 miljard euro aan derivaten. De Minister schrijft in haar brief aan de Tweede Kamer dat bij Portaal thans nog geen sprake is van een liquiditeitstekort. Het verscherpt toezicht van het Centraal Fonds van de Volkshuisvesting (CFV) heeft betrekking op de beheersing van de risico's van de derivatenportefeuille. Portaal heeft inmiddels aangegeven maatregelen te nemen. Ons is nog niet bekend wat de gevolgen zullen zijn van de maatregelen die Portaal gaat nemen.

2 Bladnummer 2/2 Kenmerk - Onderwerp Ontwikkelingen bij Mitros en Portaal Wij blijven nauw in gesprek met de corporaties over de gevolgen van bovenstaande maatregelen en houden de Nieuwegeinse belangen goed in de gaten. Wanneer hierover meer bekend is zullen wij u opnieuw informeren. Me:vriend«>et, burgemeester en wethouders, drs. P.C.M, van Elteren secretaris F.T.J.M. Backhuijs burgemeester Bijlagen div. Kopie aan

3 Mitros % Gemeente Nieuwegein College van B&W t.a.v. Wethouder H. Adriani Postbus AA NIEUWEGEIN Datum 12 juni 2012 Kenmerk CO/bestuur/ Contactpersoon mevrouw Anco van der Veen Betreft Heroverwegingen investeringsprogramma Mitr Einsteindreef GB Utrecht Postbus RE Utrecht T F I KvKNr Geachte heer Adriani, In de afgelopen weken zijn er tussen u en Mitros gesprekken gevoerd over de financiële heroverwegingen ten aanzien van haar investeringsprogramma. In deze brief wordt nogmaals toegelicht waarom Mitros die heroverwegingen moet doen en wat dit betekent. Mitros licht dit op 13 juni toe in een brief die verstuurd wordt naar alle huurders en belangrijkste relaties. De brief voor de relaties - die ook verstuurd zal worden aan de raadsfracties van de gemeente Nieuwegein - is als bijlage opgenomen (bijlage 1). Met deze brief proberen wij u zo volledig mogelijk te informeren. Wij willen u vragen prudent met de verstrekte informatie om te gaan. Wij vinden het prettig als onze huurders als eersten en uit eerste hand vanuit ons geïnformeerd worden. Wat gebeurt er rond de corporaties? Op dit moment zijn er drie belangrijke zaken gaande rond de woningcorporaties. Ten eerste moeten corporaties gaan meebetalen aan de huurtoeslag ('betaalbaarheidsheffing'). Op dit moment betaalt het Rijk de huurtoeslag. Voor Mitros betekent dat een bijdrage van bijna 10 miljoen per jaar. Ten tweede moeten corporaties misschien gaan meebetalen aan het saneren van schulden van andere corporaties (zoals Vestia). Ten derde houdt de crisis op de woningmarkt langer aan dan verwacht, waardoor corporaties minder woningen kunnen verkopen. Kortom: woningcorporaties hebben veel minder geld om te kunnen investeren in hun vastgoedportefeuille.

4 Hoe gaat het met M it ros? Mitros is financieel gezond en blijft haar woningen verhuren en onderhouden. Maar onze huidige ambities voor nieuwbouw, renovatie en sloop blijken gegeven bovenstaande ontwikkelingen niet meer haalbaar. Waardoor komt dit? Door deze ontwikkelingen heeft het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) besloten de teugels stevig aan te trekken. De financiële eisen zijn verscherpt. Corporaties kunnen minder geld lenen om te investeren in hun vastgoedportefeuille, dan ze van plan waren. Volgens de nieuwe eisen is het investeringsprogramma van Mitros te ambitieus. Dit betekent dat het WSW ons niet de volledige ruimte geeft om het geld te lenen dat we nodig hebben om ons volledige investeringsprogramma uit te voeren. Keuzes maken Mitros gaat de komende weken keuzes maken en dit heeft gevolgen voor een aantal renovatie- en sloop/nieuwbouwprojecten. Mitros zal projecten die nu al uitgevoerd worden, of waarvooral juridische verplichtingen (zoals contracten) zijn aangegaan, gewoon verder uitvoeren. Voor deze projecten zal het WSW, zo verwacht Mitros, de financiering mogelijk maken. Voor andere woningen waarvoor renovatie- of sloop/nieuwbouw plannen waren, heeft dit wel gevolgen. Denkt u bijvoorbeeld aan het uitstellen of het veranderen van de plannen. Voor deze projecten geeft het WSW vooralsnog gi en financieringsruimte. Voor bewoners van wonir 'aarvoo n renovatie of sloop-nieuwbouwplannen waren, verandert er niets. Gesprei thou< ir en tros In het eerdere overleg met de wethouder hebben wij aangegeven waarom Mitros keuzes moet maken binnen haar investeringsprogramma in Utrecht en Nieuwegein. In dat overleg is richting de gemeente slieuwegein aangegeven dat Mitros het College de ruimte wil geven om haar zienswijzen hierop te geven. Tijdens dit overleg heeft Mitros aange jeven welke projecten in Nieuwegein juridische verplichtingen hebben en welke projecten van Mitros een hoge prioriteit meekrijgen. Een toelichting hierop is nogmaals weergegeven in bijlage 2. Op 5 juni jl. heeft het College vervolgens haar zienswijze richting Mitros verstuurd (zie bijlage 3). Op 6 juni. jl. is een spast invester Dgramma besproken in de Raad van Commissarissen (F van Mi os. I- rester sprog ma woi rgele rborgfonds Sociale Wc /litros :al hi e op e hoi :e stellen 3l van iet WSW ten aar en van dit nieuv e inv ssteringspr mma en wat d< effecten daai Effecten o ctniv Wat het uitstellen of ;sen van de tering exact op proj au be skent, wordt op dit moment door Mitros nog nader bekeken. Mitros wil voor die projecten waarbij de plannen uit worden gesteld of veranderd uiterlijk in september een stand van zaken communiceren naar de betrokken huurders en waar mogelijk al duidelijkheid geven.

5 Mitros ê Overigens vindt er op projectniveau, na het versturen van de brieven van 13 juni, nog een uitgebreider communicatietraject plaats richting huurders om zo de situatie nader toe te lichten. Vragen Mocht u naar aanleiding van deze brief nog vragen hebben, dan wil ik u vragen om contact op te nemen met Anco van der Veen, manager Nieuwegein a.i.. Met vriendelijke groet, Rob Rotscheid Voorzitter Bestuur a.i.

6

7 ' Mi tros % Bijlage 1 Brief relaties (o.a. raadsfracties gemeente Nieuwegein) Geachte heer/mevrouw, Misschien heeft u het al gehoord in de media, maar er is veel gaande rond woningcorporaties en de financiering van projecten. In deze brief leest u dat het met Mitros goed gaat, maar dat er wel maatregelen nodig zijn om dit zo te houden. Hierover hebben we vandaag al onze huurders geïnformeerd. Wat gebeurt er rond de corporaties? Op dit moment zijn er drie belangrijke zaken gaande rond de woningcorporaties. Ten eerste moeten corporaties gaan meebetalen aan de huurtoeslag ('betaalbaarheidsheffing'). Op dit moment betaalt het Rijk de huurtoeslag. Voor Mitros betekent dat een bijdrage van bijna 10 miljoen per jaar. Ten tweede moeten corporaties misschien gaan meebetalen aan het saneren van schulden van andere corporaties (zoals Vestia). Ten derde houdt de crisis op de woningmarkt langer aan dan verwacht, waardoor corporaties minder woningen kunnen verkopen. Kortom: woningcorporaties hebben veel minder geld om te kunnen investeren in hun vastgoedportefeuille. Hoe gaat het met Mitros? Mitros is financieel gezond en blijft haar woningen verhuren en onderhouden. Maar onze huidige ambities voor nieuwbouw, renovatie en sloop blijken gegeven bovenstaande ontwikkelingen niet meer haalbaar. Waardoor komt dit? Door deze ontwikkelingen heeft het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) besloten de teugels stevig aan te trekken. De financiële eisen zijn verscherpt. Corporaties kunnen minder geld lenen om te investeren in hun vastgoedportefeuille, dan ze van plan waren. Volgens de nieuwe eisen is het investeringsprogramma van Mitros te ambitieus. Dit betekent dat het WSW ons niet de volledige ruimte geeft om het geld te lenen dat we nodig hebben om ons volledige investeringsprogramma uit te voeren. Keuzes maken Mitros gaat de komende weken keuzes maken en dit heeft gevolgen voor een aantal renovatie- en sloop/nieuwbouwprojecten. Mitros zal projecten die nu al uitgevoerd worden, of waarvoor al juridische verplichtingen (zoals contracten) zijn aangegaan, gewoon verder uitvoeren. Voor deze projecten zal het WSW, zo verwacht Mitros, de financiering mogelijk maken. Voor andere woningen waarvoor renovatie- of sloop/nieuwbouw plannen waren, heeft dit wel gevolgen. Denkt u bijvoorbeeld aan het uitstellen of het veranderen van de plannen. Voor deze projecten geeft het WSW vooralsnog geen financieringsruimte. Voor bewoners van woningen waarvoor geen renovatie of sloop-nieuwbouwplannen waren, verandert er niets. Al onze huurders zijn hierover geïnformeerd. Zij hebben in een brief kunnen lezen of dit voor hen persoonlijk gevolgen heeft of niet. Zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk in september, ontvangen de huurders van woningen waarvoor de renovatie- of sloopnieuwbouwplannen veranderen, meer informatie.

8 Tot slot Het maken van keuzes is pijnlijk. Voor de stad, voor de huurders die het aangaat en voor alle medewerkers van Mitros die zo hard werken aan mooie projecten. We hadden graag alle projecten uitgevoerd die we van plan waren, om onze huurders een betere of nieuwe woning te kunnen bieden. Toch moeten we nu deze keuzes maken. We zullen er alles aan doen om zoveel mogelijk projecten door te laten gaan. Vragen over wat er gaat gebeuren met de renovatie- of nieuwbouwplannen die veranderen, kunnen we helaas nog niet beantwoorden. Hierover moet Mitros nog keuzes maken. Zodra dit duidelijk is, informeren met onze huurders als eerste. Met vriendelijke groet, Rob Rotscheid Voorzitter Bestuur a.i.

9 Mi tros 3 Bijlage 2 Toelichting en overzicht heroverwegingen investeringsprogramma Nieuwegein Inleiding Bij het heroverwegen van het investeringsprogramma maakt Mitros een onderscheid tussen projecten waar juridische verplichtingen op lopen en projecten waar wij hoge urgentie aan willen verlenen. De prioritering wordt meegenomen in een aangepast investeringsprogramma dat naar het WSW gaat. Het is dus nog geen vastgesteld investeringsprogramma waarvoor Mitros groen licht heeft gekregen voor het aangaan van (nieuwe) leningen. Juridische verplichtingen Er zijn een aantal projecten die of al vol in uitvoering zijn of waar juridisch bindende samenwerkingsafspraken zijn, de zogenaamde juridische verplichtingenlijst. Het gaat in Nieuwegein om de volgende projecten die reeds in uitvoering zijn: Nijpelsplantsoen (project reeds in uitvoering, naar verwachting vindt de oplevering van de laatste flat plaats in november 2012) Irenestraat (project is reeds gestart en moet voor de bouwvakvakantie zijn afgrond) Ter Borchhage (Boerderij Bos, opplusproject start na de zomer) Richterslaan (reeds gesloopt, nieuwbouw vertraagd door bezwaarprocedure, start naar verwachting eind 2012) Stadskwartier (bouw reeds gestart van 38 appartementen) Behalve de bovengenoemde projecten zijn er nog een aantal andere projecten waar we juridische bindende samenwerkingsafspraken hebben lopen. Het gaat in Nieuwegein om de projecten Blokhoeve, A Cappella/Zuilenstein, Muntplein en My Hyves. Aan de projecten in uitvoering en de juridisch bindende samenwerkingsafspraken zullen wij in principe niet tornen. Wel willen we met onze samenwerkingspartners onderzoeken of we bij een project als A Cappella/Zuilenstein nog eens kritisch naar de programmering en de wijze van financiering kunnen kijken. Ook zullen wij met onze collega-corporaties in Nieuwegein in gesprek gaan om te verkennen of daar mogelijkheden voor samenwerking op projectniveau zijn. Mogelijk kan op deze wijze financiële ruimte ontstaan voor andere projecten. In haar reactie van 5 juni benoemd de gemeente Nieuwegein deze projecten als zijnde de A-lijst Prioritering Kijkend naar de prioritering van de projecten die niet op de lijst van juridische verplichtingen staan, dan kiest Mitros er eerst voor om de complexen met de meest urgente onderhoudsopgave het eerst aan te pakken. Daarbij wordt bij het prioriteren van deze complexen gekeken naar de gehele projectenportefeuille in zowel Utrecht als in Nieuwegein. De Sluijterslaan is een dergelijk complex die we daarmee ook topprioriteit meegeven. Daarnaast zijn er projecten die verhoudingsgewijs hoge prioriteit hebben omdat we daar bijvoorbeeld met huurders en gemeente in een intensief traject zitten. Hier valt het project de Driften onder. In haar reactie van 5 juni benoemd de gemeente Nieuwegein deze projecten als zijnde de B-lijst

10

Postbus 1 3430 AA Bezoekadres Stadsplein 1 3431 LZ www.nieuwegein.nl Bank Nederlandse Gemeenten 28 50 04 387

Postbus 1 3430 AA Bezoekadres Stadsplein 1 3431 LZ www.nieuwegein.nl Bank Nederlandse Gemeenten 28 50 04 387 Postbus 1 3430 AA Bezoekadres Stadsplein 1 3431 LZ www.nieuwegein.nl Bank Nederlandse Gemeenten 28 50 04 387 Nieuwegei Wonen 2 0 12-246 Contactpersoon Conny Hofstede Telefoon 1383 Fax E-mail C.HofStede@NIEUWEGEIN.NL

Nadere informatie

FLO/U Lbr. 12/057

FLO/U Lbr. 12/057 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Ontwikkelingen woningcorporatiesector uw kenmerk ons kenmerk FLO/U201200941 Lbr. 12/057 bijlage(n) 1 datum

Nadere informatie

stbus 1 3430 AA Bezoekadres Stac lein 1 3431 LZ www.nieuwegein.nl IBAN: NL49 BNGH 0285 0043 87 BIC: BNGHNL2G

stbus 1 3430 AA Bezoekadres Stac lein 1 3431 LZ www.nieuwegein.nl IBAN: NL49 BNGH 0285 0043 87 BIC: BNGHNL2G stbus 1 3430 AA Bezoekadres Stac lein 1 3431 LZ www.nieuwegein.nl IBAN: NL49 BNGH 0285 0043 87 BIC: BNGHNL2G m 20 15-104 Toezicht Veiligheid & Leefbaarheid Team Strategie & Ondersteuning Contactpersoon

Nadere informatie

20 15-184. Nieuwegein

20 15-184. Nieuwegein Nieuwegein 20 15-184 Aan De raad van de gemeente Nieuweqein Onderwerp Beantwoording brief ex art. 42 RvO van de fractie CU d.d.07-04-15 inzake ouderbijdrage voor de jeugd GGZ (zie 2015-065). Afdeling Griffie

Nadere informatie

Geen zienswijzen indienen tegen de jaarrekening 2014 van de Afvalverwijdering Utrecht.

Geen zienswijzen indienen tegen de jaarrekening 2014 van de Afvalverwijdering Utrecht. 20 15*356 Nieuwegein Gemeenteraad Onderwerp Jaarrekening Afvalverwijdering Utrecht 2014 Datum 25 augustus 2015 Raadsvoorstel Afdeling Duurzame Ontwikkeling Portefeuillehouder mr. j n g PeterW.M. Snoeren

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief. Onderwerp Situatie Laurentius

Raadsinformatiebrief. Onderwerp Situatie Laurentius Raadsinformatiebrief Onderwerp Situatie Laurentius Inleiding/aanleiding Op 1 februari jl. hebt u een raadsinformatiebrief ontvangen over de situatie bij Laurentius naar aanleiding van een publicatie in

Nadere informatie

20 14-378. Nieuwegein. Datum 23 oktober 2014 Portefeuillehouder P.W.M. Snoeren

20 14-378. Nieuwegein. Datum 23 oktober 2014 Portefeuillehouder P.W.M. Snoeren Nieuwegein 20 14-378 Aan De raad van de gemeente Nieuwegein Onderwerp Beantwoording brief ex art. 42 RvO van de fractie VVD dd 24-07-2014 inzake civiele kunstwerken (zie 2014-270) Afdeling Griffie Datum

Nadere informatie

Stuknummer: AM2.06095

Stuknummer: AM2.06095 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. uw kenmerk bijlagefn) (070) 373 8393 1 betreft ons kenmerk datum Ontwikkelingen FLO/U201200941 22 juni 2012 woningcorporatiesector

Nadere informatie

1 Onderwerp Begroting 2015 Gemeenschappelijke regeling "GGD regio Utrecht

1 Onderwerp Begroting 2015 Gemeenschappelijke regeling GGD regio Utrecht 2 O 1 4 -! s Nieuwegein Gemeenteraad Onderwerp Begroting 2015 GGD ru Datum 19 mei 2014 Raadsvoorstel Afdeling Strategie Maatschappelijke Ontwikkeling Portefeuillehouder A.J. Adfiani 1 Onderwerp Begroting

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 28 februari 2012 Betreft Woningcorporatie Vestia

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 28 februari 2012 Betreft Woningcorporatie Vestia > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Rijnstraat 8 Postbus 20011 2500 EA Den Haag www.rijksoverheid.nl Datum

Nadere informatie

20 15-13 3. Nieuwegein. Datum 19 maart 2015 Portefeuillehouder A.J. Adriani

20 15-13 3. Nieuwegein. Datum 19 maart 2015 Portefeuillehouder A.J. Adriani Nieuwegein 20 15-13 3 Aan De raad van de gemeente Nieuwegein Onderwerp Beantwoording brief ex art. 42 RvO van de fractie VSP d.d. 24-02-15 inzake (zie 2015-103). Afdeling Griffie Datum 19 maart 2015 Portefeuillehouder

Nadere informatie

Nieuwegein 2015-347. Datum 29 iuli 2015 Portefeuillehouder F.T.J.M. Backhuijs

Nieuwegein 2015-347. Datum 29 iuli 2015 Portefeuillehouder F.T.J.M. Backhuijs Nieuwegein 2015-347 Aan De raad van de qemeente Nieuwegein Onderwerp Beantwoording brief ex art. 42 RvO van de fractie SP d.d. 21-07-15 inzake wapenvondst (zie 2015-345). Afdeling Griffie Datum 29 iuli

Nadere informatie

SCHRIFTELIJKE VRAGEN AAN HET COLLEGE Ex. artikel 43 Reglement van orde van de raad 2011

SCHRIFTELIJKE VRAGEN AAN HET COLLEGE Ex. artikel 43 Reglement van orde van de raad 2011 SCHRIFTELIJKE VRAGEN AAN HET COLLEGE Ex. artikel 43 Reglement van orde van de raad 2011 Nummer: 2012-94 Datum: 07-06-2012 Aan : College van B&W Steller vragen: Youssef El Messaoudi en Ramón Smits Alvarez

Nadere informatie

Postbus 1 3430 AA Bezoekadres Stadsplein 1 3431 LZ www.nieuwegein.nl IBAN: NL49 BNGH 0285 0043 87 BIC: BNGHNL2G, -

Postbus 1 3430 AA Bezoekadres Stadsplein 1 3431 LZ www.nieuwegein.nl IBAN: NL49 BNGH 0285 0043 87 BIC: BNGHNL2G, - Postbus 1 3430 AA Bezoekadres Stadsplein 1 3431 LZ www.nieuwegein.nl IBAN: NL49 BNGH 0285 0043 87 BIC: BNGHNL2G, - Nieuwegein 2014-030 Financiën Contactpersoon Geri de Vree Telefoon (030) 607 13 05 E-mail.devree@nieuwegein.nl

Nadere informatie

Nieuwegein 013-1. Datum 12 maart 2013 Portefeuillehouder F.T.J.M. Backhuijs

Nieuwegein 013-1. Datum 12 maart 2013 Portefeuillehouder F.T.J.M. Backhuijs Nieuwegein 013-1 Aan De raad van de gemeente Nieuwegein Onderwerp Beantwoording brief ex art. 42 RvO van de fractie VSP dd 04-01-2013 inzake brandveilig gebruik Theater de Kom (zie 2013-051). Afdeling

Nadere informatie

Nieuwegein 2 012-47. Datum 21 december 2012 Portefeuillehouder A.J. Adriani. Bijlagen

Nieuwegein 2 012-47. Datum 21 december 2012 Portefeuillehouder A.J. Adriani. Bijlagen Nieuwegein 2 012-47 Aan De raad van de gemeente Nieuweqein Onderwerp Beantwoording brief ex art. 42 RvO van de fractie ONS dd 26-11-2012 inzake Bijdehand Krant september 2012 (zie 2012-438). Afdeling Griffie

Nadere informatie

Ons kenmerk ML40/13.0010618. Datum uw brief

Ons kenmerk ML40/13.0010618. Datum uw brief Ingekomen stuk D (PA 18 september 2013) Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 329 95 81 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postbus 9105 6500 HG Nijmegen

Nadere informatie

Urgentiemogelijkheden

Urgentiemogelijkheden Urgentiemogelijkheden www.utrecht.nl April 2010 Voor huurders van woningen die gesloopt worden Met voorrang een andere woning Omdat uw woning gesloopt wordt, krijgt u voorrang bij het zoeken naar een andere

Nadere informatie

Nieuwegein 2 012-41. Datum 14 november 2012 Portefeuillehouder F.T.J.M. Backhuijs. Bijlagen

Nieuwegein 2 012-41. Datum 14 november 2012 Portefeuillehouder F.T.J.M. Backhuijs. Bijlagen Nieuwegein 2 012-41 Aan De raad van de gemeente Nieuwegein Onderwerp Beantwoording brief ex art. 42 RvO van de fracties Trots en Leefbaar Nieuwegein dd 15-10-2012 inzake certificaat GNG-Intranet (zie 2

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF 2012-88

RAADSINFORMATIEBRIEF 2012-88 RAADSINFORMATIEBRIEF 2012-88 Van : Burgemeester en Wethouders Reg.nr. : 4131686 Aan : Gemeenteraad Datum : 15 juni 2012 Portefeuillehouder : Wethouder G. Boeve en M. Tigelaar Programma : 10. Economie en

Nadere informatie

Bij antwoord datum, kenmerk en onderwerp vermelden

Bij antwoord datum, kenmerk en onderwerp vermelden Postadres Postbus 16200, 3500 CE Telefoon 030-286 11 12 Fax 030-286 10 33 www.utrecht.nl Aan de commissie voor Stad en Ruimte postbus 16200 3500 CE UTRECHT Behandeld door Marlies de Nijs, Wim Beelen Datum

Nadere informatie

Urgentiemogelijkheden

Urgentiemogelijkheden Urgentiemogelijkheden Voor huurders van woningen die gesloopt worden www.utrecht.nl Met voorrang een andere woning Omdat uw woning gesloopt wordt, krijgt u voorrang bij het zoeken naar een andere woning.

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Bevoegdheid Raad. Vergaderdatum: 24 september 2013 Registratienummer: Agendapunt nummer:

Raadsvoorstel. Bevoegdheid Raad. Vergaderdatum: 24 september 2013 Registratienummer: Agendapunt nummer: Raadsvoorstel Bevoegdheid Raad Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 24 september 2013 Registratienummer: Agendapunt nummer: Onderwerp Garantstelling drie leningen woningbouwcomplexen Wooninc.

Nadere informatie

Onderwerp Achtervangovereenkomst Woonzorg Nederland verzorgingshuis St Jozeph

Onderwerp Achtervangovereenkomst Woonzorg Nederland verzorgingshuis St Jozeph Collegevoorstel Sector : SOB Reg.nr. : 4504014 Opsteller : A. Sleeuwenhoek Telefoon : (033) 469 44 59 User-id : SLE1 Onderwerp Achtervangovereenkomst Woonzorg Nederland verzorgingshuis St Jozeph Voorstel:

Nadere informatie

Datum De raad van de cerneente Nìeuweoein 13 maart 2014 Onderwerp

Datum De raad van de cerneente Nìeuweoein 13 maart 2014 Onderwerp Nieuwegein (i fe) \..\,.,._,. \..... Aan Datum De raad van de cerneente Nìeuweoein 13 maart 2014 Onderwerp Portefeuillehouder Beantwoording brief ex art. 42 RvO van de fractie VSP d.d. 15-01-2014 F.T.J.M.

Nadere informatie

Woonveste Drunen: Verzoek ontheffing bewoningsplicht door eigenaar van het appartement Afrikalaan 33 in Drunen

Woonveste Drunen: Verzoek ontheffing bewoningsplicht door eigenaar van het appartement Afrikalaan 33 in Drunen Samenvatting: Inleiding: Bij de verkoop van de bouwgrond voor de 13 appartementen aan de Afrikalaan hoek Boliviaring in Drunen in 1995 is afgesproken dat de woningen enkel mogen worden bewoond door personen

Nadere informatie

B&W d.d. 6 mei 2014

B&W d.d. 6 mei 2014 B&W 14.0403 d.d. 6 mei 2014 Onderwerp Zienswijze verkoop Rosenburch door Vestia Besluiten:Behoudens advies van de commissie gelet op het verzoek van Stichting Vestia bij brief van 20 maart 2014 om een

Nadere informatie

Collegevoorstel. De achtervangovereenkomst voor de bestaande lening van De Alliantie met BNG-leningnummer FRL.332.01 aan te gaan.

Collegevoorstel. De achtervangovereenkomst voor de bestaande lening van De Alliantie met BNG-leningnummer FRL.332.01 aan te gaan. Collegevoorstel Sector : SOB Reg.nr. : 4515624 Opsteller : A. Sleeuwenhoek Telefoon : (033) 469 44 59 User-id : SLE1 Onderwerp Achtervangovereenkomst renteherziening De Alliantie Voorstel: De achtervangovereenkomst

Nadere informatie

beantwoording schriftelijke vragen II III III 11 II II G

beantwoording schriftelijke vragen II III III 11 II II G Gemeente Nieuwkoop College van Burgemeester en Wethouders Gemeente Nieuwkoop T.a.v. gemeenteraad Postbus 1 2460 AA TER AAR ^ VERZOGEN 3o APR 2015 15.08284 beantwoording schriftelijke vragen II III III

Nadere informatie

Juridische Zaken en Handhaving

Juridische Zaken en Handhaving Postbus 1 3430 AA Bezoekadres Stadsplein 1 3431 LZ www.nieuwegein.nl Bank Nederlandse Gemeenten 28 50 04 387 Juridische Zaken en Kenmerk NG7600 Onderwerp Uitnodiging gesprek i.v.m. controle inschrijving

Nadere informatie

Blijft de minister met ons van mening dat van deze afwenteling van de kosten als gevolg van het financiële debacle op de huurders van Vestia geen spra

Blijft de minister met ons van mening dat van deze afwenteling van de kosten als gevolg van het financiële debacle op de huurders van Vestia geen spra Voorzitter, Wat er gebeurd is bij Vestia is schandalig en immoreel. Er zijn ongekende financiële risico s genomen en net als bij de banken blijkt Vestia too big to fail. Na de systeembanken kennen we nu

Nadere informatie

ochmeo 0 rechtsbijstand

ochmeo 0 rechtsbijstand ochmeo 0 rechtsbijstand Aangetekend verstuurd Gemeente Utrecht Dellaertweg 1 Leiden t.a.v. burgemeester en wethouders Postbus 8406 Telefoon 088 462 3700 Fax 088 462 2799 klantenservice@achmearechtsbijstand.nl

Nadere informatie

Op 15 april 2015 heeft RMN ons de ontwerpbegroting voor 2016 toegestuurd. RMN vraagt u uw mening te geven over de ontwerpbegroting.

Op 15 april 2015 heeft RMN ons de ontwerpbegroting voor 2016 toegestuurd. RMN vraagt u uw mening te geven over de ontwerpbegroting. Nieuwegein 0 Gemeenteraad 2015-263 Onderwerp Begroting Reinigingsdienst Midden Nederland 2016. Datum 26 mei 2015 Raadsvoorstel kfdeling Duurzame Ontwikkeling Portefeuillehouder mr. ng Peter W.M. Snoeren

Nadere informatie

Beantwoording vragen ex. art. 61 RvO van de fractie Frans van der Lee inzake de aanbestedingsprocedure van het centrumplan Vlijmen

Beantwoording vragen ex. art. 61 RvO van de fractie Frans van der Lee inzake de aanbestedingsprocedure van het centrumplan Vlijmen Onderwerp Zaaknummer: CCTH01 Beantwoording vragen ex. art. 61 RvO van de fractie Frans van der Lee inzake de aanbestedingsprocedure van het centrumplan Vlijmen Collegevoorstel Inleiding In de brief van

Nadere informatie

MEMO HERZIENING WONINGWET

MEMO HERZIENING WONINGWET MEMO HERZIENING WONINGWET Nieuwe corporatiebestel van kracht op 1 juli 2015 Op 17 maart 2015 heeft de Eerste Kamer unaniem ingestemd met de gewijzigde Woningwet 1 die tot doel heeft het functioneren van

Nadere informatie

Varsselder-Veldhunten, 4 november 2017 Onderwerp: aanpassingen N817 Ulft - Gendringen. Geachte gemeenteraad en college van B&W,

Varsselder-Veldhunten, 4 november 2017 Onderwerp: aanpassingen N817 Ulft - Gendringen. Geachte gemeenteraad en college van B&W, Varsselder-Veldhunten, 4 november 2017 Onderwerp: aanpassingen N817 Ulft - Gendringen Geachte gemeenteraad en college van B&W, Als Vereniging Dorpsbelangen Varsselder Veldhunten (VDVV) hebben we de brief

Nadere informatie

Vragen ex art. 61 RvO van de fractie Heusden Eén inzake organisatorische en financiële problemen stichting de Voorste Venne

Vragen ex art. 61 RvO van de fractie Heusden Eén inzake organisatorische en financiële problemen stichting de Voorste Venne College Onderwerp: V200900925 Vragen ex art. 61 RvO van de fractie Heusden Eén inzake organisatorische en financiële problemen stichting de Voorste Venne Collegevoorstel Inleiding: De fractie Heusden Eén

Nadere informatie

Postbus 1 3430 AA Bezoekadres Stadsplein 1 3431 LZ www.nieuwegein.nl Bank Nederlandse Gemeenten 28 50 04 387

Postbus 1 3430 AA Bezoekadres Stadsplein 1 3431 LZ www.nieuwegein.nl Bank Nederlandse Gemeenten 28 50 04 387 Postbus 1 3430 AA Bezoekadres Stadsplein 1 3431 LZ www.nieuwegein.nl Bank Nederlandse Gemeenten 28 50 04 387 Nieuwegein 2014-251 Toezicht, Veiligheid & Leefbaarheid Team Stadstoezicht Contactpersoc Mirjam

Nadere informatie

Betreft: aanscherping bod voor nieuwe regionale woningmarktafspraken

Betreft: aanscherping bod voor nieuwe regionale woningmarktafspraken Raadsinformatiebrief De gemeenteraad van Albrandswaard Uw brief van: Ons kenmerk: 1362015 Uw kenmerk: Contact: Jeannette Wijnmalen Bijlage(n):1 Doorkiesnummer: 010-506 1158 E-mailadres: j.wijnmalen@bar-organisatie.nl

Nadere informatie

Algemeen Sociaal Plan en Participatieprotocol Nieuwegein Bij sloop of renovatie

Algemeen Sociaal Plan en Participatieprotocol Nieuwegein Bij sloop of renovatie Toelichting Algemeen Sociaal Plan en Participatieprotocol Nieuwegein Bij sloop of renovatie Algemeen So Dit is een verkorte weergave van het Algemeen Sociaal Plan en Participatieprotocol voor Nieuwegein.

Nadere informatie

Postbus 1 3430 AA Bezoekadres Martinbaan 2 3439 NN www.nieuwegein.nl Bank Nederlandse Gemeenten 28 50 04 387

Postbus 1 3430 AA Bezoekadres Martinbaan 2 3439 NN www.nieuwegein.nl Bank Nederlandse Gemeenten 28 50 04 387 Postbus 1 3430 AA Bezoekadres Martinbaan 2 3439 NN www.nieuwegein.nl Bank Nederlandse Gemeenten 28 50 04 387!UWl Duurzame Ontwikkeling Contactpersoon Jeroen van Nistelrooy Telefoon (030) 607 15 77 Fax

Nadere informatie

1 Onderwerp Blokhoeve: toepassen coördinatieregeling Wet ruimtelijke ordening.

1 Onderwerp Blokhoeve: toepassen coördinatieregeling Wet ruimtelijke ordening. Nieuwegei Gemeenteraad 2o14-1 7 Onderwerp Blokhoeve: toepassen coc rdinatieregeling We Datum 1 mei 2 114 ruimtelijke ordening Raadsvoorstel Afdeling Duurzame Ontwikkeling Portefeuillehouder AJ. Adriani

Nadere informatie

Resultaten starterslening 2015

Resultaten starterslening 2015 Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Resultaten starterslening 2015 Programma Wonen BW-nummer Portefeuillehouder B. Velthuis Samenvatting Sinds 2013 informeren we de gemeenteraad actief over de resultaten

Nadere informatie

Advies: In te stemmen met de brief met toelichting op zienswijze scheidingsvoorstel DAEB/niet DAEB (17U.12929) En deze brief te sturen naar GroenWest.

Advies: In te stemmen met de brief met toelichting op zienswijze scheidingsvoorstel DAEB/niet DAEB (17U.12929) En deze brief te sturen naar GroenWest. VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Van: A. Van Velden Tel nr: 06-50411181 Nummer: 17A.00595 Datum: 24 mei 2017 Tekenstukken: Ja Bijlagen: 3 Afschrift aan: Team: Ruimtelijk beleid en projecten Wethouder

Nadere informatie

Collegevoorstel. Advies: Wij stellen u voor bijgaand besluit vast te stellen

Collegevoorstel. Advies: Wij stellen u voor bijgaand besluit vast te stellen College Onderwerp: V200700894 Verzoek om als achtervang deel te nemen in de borgstelling van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw met betrekking tot een geldlening van Stichting Woonveste van 25.000.000

Nadere informatie

Hoogeveen. Gem. Hoogeveen. Ingekomen 0 5JUNi2014 Archief. Routing. i.o. Gemeenteraad Hoogeveen Postbus 20000 7900 PA HOOGEVEEN

Hoogeveen. Gem. Hoogeveen. Ingekomen 0 5JUNi2014 Archief. Routing. i.o. Gemeenteraad Hoogeveen Postbus 20000 7900 PA HOOGEVEEN g Inkomende post Hoogeveen 14.0027070* Hoogeveen Gemeenteraad Hoogeveen Postbus 20000 7900 PA HOOGEVEEN *! ' ' ' ' ^ ^ ^^^^ DATUM 3 juni 2014 ONDERWERP Rekenkamerbrlef startersleningen ONS NUMMER 14.0024460

Nadere informatie

* in te vullen door organisatie Inleiding:

* in te vullen door organisatie Inleiding: Technische vragen raad Purmerend Fractie: Opsteller: Betreft: Onderwerp: Stadspartij Helana Aslander Geagendeerd : Ja Datum vergadering: Commissie Stedelijke Ontwikkeling en Beheer uitstel (sociale)woningbouw

Nadere informatie

Voorzitter Secretaris Lid Lid Lid Lid Wethouder Accountant Financiën Hoofd Financiën Rekenkamercommissie

Voorzitter Secretaris Lid Lid Lid Lid Wethouder Accountant Financiën Hoofd Financiën Rekenkamercommissie Raadsnummer 2014-432 Nieuwegein Auditcom missie Vergaderdatum Maandag 27 oktober 2014 Begin- en eindtijd 18.30-20.00 uur Aantal bijlagen verslag Voorzitter G. Bamberg Notulist Y. Mes Aanwezi Afwezig (m.k.)

Nadere informatie

overgaan garantstelling stg RK Bejaardenzorg Drunen\Heusden naar stg Schakelring als gevolg van een fusie

overgaan garantstelling stg RK Bejaardenzorg Drunen\Heusden naar stg Schakelring als gevolg van een fusie College Onderwerp: V200900448 overgaan garantstelling stg RK Bejaardenzorg Drunen\Heusden naar stg Schakelring als gevolg van een fusie Collegevoorstel Inleiding: In 1996 heeft de voormalige gemeente Drunen

Nadere informatie

Resultaten starterslening

Resultaten starterslening Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Resultaten starterslening Programma / Programmanummer Wonen / 1021 Portefeuillehouder J. van der Meer Samenvatting Oktober 2012 zijn de voorwaarden voor de Nijmeegse

Nadere informatie

iiiiiiiiiiiiiniiiiihii Oosterhout 2 mi m gemeente Aan de gemeenteraad r.van.haaf@oosterhout.nl IO.1431088 Zienswijze project A27 Houten Hooipolder

iiiiiiiiiiiiiniiiiihii Oosterhout 2 mi m gemeente Aan de gemeenteraad r.van.haaf@oosterhout.nl IO.1431088 Zienswijze project A27 Houten Hooipolder WW w iiiiiiiiiiiiiniiiiihii gemeente Oosterhout Aan de gemeenteraad 2 mi m Uw kenmerk Ons kenmerk IO.1431088 In behandeling bij r.van.haaf@oosterhout.nl Onderwerp Zienswijze project A27 Houten Hooipolder

Nadere informatie

Vragen ex art. 61 RvO van de fractie Heusden Eén inzake harmonisatie verhuurbeleid buurthuizen

Vragen ex art. 61 RvO van de fractie Heusden Eén inzake harmonisatie verhuurbeleid buurthuizen College Onderwerp: V200900988 Vragen ex art. 61 RvO van de fractie Heusden Eén inzake harmonisatie verhuurbeleid buurthuizen Collegevoorstel Inleiding: De fractie Heusden Eén heeft op 1 september 2009

Nadere informatie

Aanwijzing woningmarktregio

Aanwijzing woningmarktregio Openbaar Onderwerp Aanwijzing woningmarktregio Programma Wonen BW-nummer Portefeuillehouder B. Velthuis Samenvatting In het kader van de nieuwe Woningwet is het de bedoeling dat de schaal van een woningcorporatie

Nadere informatie

Inwonerszaken 1511 BE Oostzaan

Inwonerszaken 1511 BE Oostzaan Aan Adres het CDA Oostzaan t.a.v. de heer E. de Jong Kerkbuurt 44 Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt 4, 1511 BD Oostzaan Postadres Postbus 15, 1510 AA Oostzaan Telefoon 075-684 7777 Fax 075-684 7778 E-mail

Nadere informatie

Stichting bedrijfstakpensioenfonds voor het levensmiddelenbedrijf

Stichting bedrijfstakpensioenfonds voor het levensmiddelenbedrijf Stichting bedrijfstakpensioenfonds voor het levensmiddelenbedrijf 00001 Behandeld door Doorkiesnummer Ons kenmerk Klant Contact Center 088 008 40 04 Onderwerp brief aan uw werknemers inzake VPL-regeling

Nadere informatie

B en W. nr d.d Onderwerp Brief aan de raad over ontwikkelingen in de huisvesting Maatschappelijke opvang 2012

B en W. nr d.d Onderwerp Brief aan de raad over ontwikkelingen in de huisvesting Maatschappelijke opvang 2012 B en W. nr. 12.0685 d.d. 3-7-2012 Onderwerp Brief aan de raad over ontwikkelingen in de huisvesting Maatschappelijke opvang 2012 Besluiten:Behoudens advies van de commissie 1. bijgaande brief aan de raad

Nadere informatie

INFOBULLETIN bewoners Stanleylaan 17 t/m 135

INFOBULLETIN bewoners Stanleylaan 17 t/m 135 Graag informeren wij u over de start van de saneringswerkzaamheden bij de dakrand van uw flat aan de Stanleylaan 17 t/m 135. Medewerkers van Mitros hebben u begin deze week gebeld om u over deze werkzaamheden

Nadere informatie

Wanneer zijn zonnepanelen voor huurders interessant en hoe moet Acantus zonnepanelen inzetten, zodat het voor huurders en Acantus aantrekkelijk is?.

Wanneer zijn zonnepanelen voor huurders interessant en hoe moet Acantus zonnepanelen inzetten, zodat het voor huurders en Acantus aantrekkelijk is?. Onderwerp: reactie op advies HAG Zonnepanelen Bijlage: reactie op deelvragen Geachte heer, mevrouw, In september is de eerste huurdersadviesgroep (HAG) van Acantus gestart. U heeft deelgenomen aan deze

Nadere informatie

Onderwerp Zienswijze scheidingsvoorstel DAEB en niet-daeb van woningcorporaties Stek en Vooruitgang - Besluitvormend

Onderwerp Zienswijze scheidingsvoorstel DAEB en niet-daeb van woningcorporaties Stek en Vooruitgang - Besluitvormend BESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 15 november 2016 Besluit nummer: 2016_BW_00867 Onderwerp Zienswijze scheidingsvoorstel DAEB en niet-daeb van woningcorporaties Stek en Vooruitgang - Besluitvormend Beknopte

Nadere informatie

Ons kenmerk 10.1461895

Ons kenmerk 10.1461895 gemeente WW w Oosterhout Fractie GroenLinks t.a.v. de heer W.J.W.A. van der Zanden Hoogstraat 6 4901 PK OOSTERHOUT Datum 13 januari 2015 Uw kenmerk Ons kenmerk 10.1461895 In behandeling bij a.burqer(5)oosterïiout.nl

Nadere informatie

Maatschappelijk Domein De gemeenteraad van Purmerend

Maatschappelijk Domein De gemeenteraad van Purmerend gemeentebestuur PURMEREND~ Maatschappelijk Domein De gemeenteraad van Purmerend uw brief van uw kenmerk ons kenmerk 1474110 4 april 2019 onderwerp Brief minister Ollongren Geachte leden van de raad, Op

Nadere informatie

Postbus 1 3430 AA Bezoekadres Stadsplein 1 3431 LZ www.nieuwegein.nl IBAN: NL49 BNGH 0285 0043 87 BIC: BNGHNL2G

Postbus 1 3430 AA Bezoekadres Stadsplein 1 3431 LZ www.nieuwegein.nl IBAN: NL49 BNGH 0285 0043 87 BIC: BNGHNL2G Postbus 1 3430 AA Bezoekadres Stadsplein 1 3431 LZ www.nieuwegein.nl IBAN: NL49 BNGH 0285 0043 87 BIC: BNGHNL2G Nieuwegein 20 15-010 Openbare orde & veiligheid Contactpersoon Maarten Meijerink Telefoon

Nadere informatie

Bijlage 1: Voorgenomen besluit - concept-brief aan minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties

Bijlage 1: Voorgenomen besluit - concept-brief aan minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties Bijlage 1: Voorgenomen besluit - concept-brief aan minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties 2 Miranda de Jong Van: Anja Nijhuis Verzonden: donderdag 21 juni 2018 17:06 Aan: Gemeente Vijfheerenlanden

Nadere informatie

1 9 DEC. 2012. Wat houdt het verscherpt toezicht precies in? Verkeert Ymere in financiële problemen? Postbus 250

1 9 DEC. 2012. Wat houdt het verscherpt toezicht precies in? Verkeert Ymere in financiële problemen? Postbus 250 gemeente De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Cluster Maatschappelijke en Economische

Nadere informatie

Geachte heer/mevrouw,

Geachte heer/mevrouw, Nanuru, MH (Anna) Van: Verzonden: Aan: Onderwerp: Bijlagen: Hans Ganzeboom [hejganzeboom@gmail.com] vrijdag 29 januari 2016 10:00 Statengriffie commissie verkeer en vervoer op 3 februari 2016 MKBA-briefPS290116.docx;

Nadere informatie

20 14-35 1. Nieuwegein. Datum 2 oktober 2014 Portefeuillehouder J.A.N. Gadella

20 14-35 1. Nieuwegein. Datum 2 oktober 2014 Portefeuillehouder J.A.N. Gadella 20 14-35 1 Aan De raad van de gemeente Nieuwegein Onderwerp Beantwoording brief ex art. 42 RvO van de fractie VSP dd 23-09-2014 inzake aanleveren bodemgegevens BRO per 1 jan. 2016 (zie 2014-301) Afdeling

Nadere informatie

Burgemeester 11 :/ Ambtenaar J. van- Walsem -. - J i - ~-- Doorklasnummer. Paraaf toetser !JA)J.. .. l(~{'lll

Burgemeester 11 :/ Ambtenaar J. van- Walsem -. - J i - ~-- Doorklasnummer. Paraaf toetser !JA)J.. .. l(~{'lll B&W-VOORSTEL Nr. (\ f\.j O~. a Q_nR Agendapunt: Planning behandeling Datum Sector/afd Ak)451 Bespreken Kopie B&W Commissi~.. --... - 13~os.:.2o14 BO/.RO.. - ~-- Burgemeester 11 :/ Ambtenaar J. van- Walsem

Nadere informatie

Datum 27 november 2009 Betreft Oordeelsbrief 2009. Geacht bestuur,

Datum 27 november 2009 Betreft Oordeelsbrief 2009. Geacht bestuur, L0705 Veenendaalse Woningstichting t.a.v. het bestuur Postbus 168 3900 AD VEENENDAAL Rijnstraat 8 Postbus 30941 2500 GX Den Haag www.vrom.nl Datum 27 november 2009 Betreft Oordeelsbrief 2009 Geacht bestuur,

Nadere informatie

Postbus DIV Den Helder - Ingekomen brief: Van Beveren over inrichting mediation bij Meerwerf

Postbus DIV Den Helder - Ingekomen brief: Van Beveren over inrichting mediation bij Meerwerf Page 1 of2 7 Postbus DIV Den Helder - Ingekomen brief: Van Beveren over inrichting mediation bij Meerwerf Van: Christine Bakker - Kansen Aan: postbusdiv@denhelder.nl Datum: Maandag 14 januari 2013 15:11

Nadere informatie

Nieuwegein 2015-226. Datum 1 mei 2015 Portefeuillehouder M.C. Stekelenburg

Nieuwegein 2015-226. Datum 1 mei 2015 Portefeuillehouder M.C. Stekelenburg Nieuwegein 2015-226 Aan De raad van de gemeente Nieuwegein Onderwerp Beantwoording brief ex art. 42 RvO van de fractie PvdA d.d. 30-04-15 inzake discriminatie op de arbeidsmarkt (zie 2015-166). Afdeling

Nadere informatie

Meeuwen, R. van. Geachte mevrouw/mijnheer,

Meeuwen, R. van. Geachte mevrouw/mijnheer, Meeuwen, R. van Van: Torre, P. van der Verzonden: maandag 2 november 2015 17:08 Aan: SST Antwoord Onderwerp: Reactie op uw mail over De Heybergh Geachte mevrouw/mijnheer, Graag reageren wij, college van

Nadere informatie

Nieuwe Woningwet. Wat verandert er in de sociale huursector?

Nieuwe Woningwet. Wat verandert er in de sociale huursector? Nieuwe Woningwet Wat verandert er in de sociale huursector? NIEUWE WONINGWET Maart 2015 Nederlandse Woonbond Samenstelling Nederlandse Woonbond Voor de tekst in deze brochure is gebruikt gemaakt van gegevens

Nadere informatie

Hieronder volgen onze reacties op uw vragen.

Hieronder volgen onze reacties op uw vragen. Gemeente Haarlem Retouradres: Stadhuis, Postbus 511 2003 PB Haarlem Aan de leden van de Participatieraad Datum 17 maart 2015 Ons kenmerk 2015/96569 Contactpersoon A.S. van der Wal Doorkiesnummer 023 511

Nadere informatie

B&W Vergadering. woningcorporaties Zaaknummer , , ) Commissie Commissiedatum Gemeenteraad

B&W Vergadering. woningcorporaties Zaaknummer , , ) Commissie Commissiedatum Gemeenteraad 2.2.8 Zienswijzen splitsingsvoorstel DAEB en niet-daeb woningcorporaties 1 Dossier 841 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 841 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 27 september 2016 Agendapunt 2.2.8

Nadere informatie

Gemeente ê Bergen op Zoom

Gemeente ê Bergen op Zoom Gemeente ê Bergen op Zoom RMD06-0121 Datum Van Aan Kopie aan Onderwerp 21 december 2006 Het college van B&W De raads- en duoburgerleden Invoering huishoudelijke verzorging per 1 januari 2007 Nr.: 06-120

Nadere informatie

Voorstel besluit Toelichting

Voorstel besluit Toelichting Gewijzigd voorstel! Raadsvoorstel nr. : 2002/51 Aan de gemeenteraad. Raadsvergadering : 23 april 2002 Agendapunt : 14 Steenwijk, 9 april 2002. Onderwerp: Achtervangovereenkomsten Waarborgfonds Sociale

Nadere informatie

B&W besluit Publicatie

B&W besluit Publicatie B&W besluit Publicatie Onderwerp Toekennen Gemeentelijke Stimuleringslening aan Seinwezen Beheer BV Bestuurlijk behandelvoorstel (2013/358279) STZ/MIL Collegebesluit 1. Het college besluit een Gemeentelijke

Nadere informatie

Op 19 mei 2014 stelde u ons college schriftelijke vragen over de verkoop van huurwoningen door Vestia.

Op 19 mei 2014 stelde u ons college schriftelijke vragen over de verkoop van huurwoningen door Vestia. De heer P. Beeldman Westeinde 12 2841 BV MOORDRECHT ** verzenddatum 27 mei 2014 onderwerp uw kenmerk bijlage afdeling VROM behandeld door J.D. Lindeman telefoon 0180-639976 Geachte heer Beeldman, Op 19

Nadere informatie

van het raadslid de heer Marcel Lathouwers (SP) over Geen sloop zonder plan

van het raadslid de heer Marcel Lathouwers (SP) over Geen sloop zonder plan gemeente Eindhoven 15R6312 Raadsnummer Inboeknummer 15bst00624 Beslisdatum B&W 19 mei 2015 Dossiernummer 15.21.103(2.5.2) Raadsvragen van het raadslid de heer Marcel Lathouwers (SP) over Geen sloop zonder

Nadere informatie

Informatieve bijeenkomst voor leden en huurders d.d. 15 mei 2017 in de Blokhut, Smeekweg 104 te Laren

Informatieve bijeenkomst voor leden en huurders d.d. 15 mei 2017 in de Blokhut, Smeekweg 104 te Laren Informatieve bijeenkomst voor leden en huurders d.d. 15 mei 2017 in de Blokhut, Smeekweg 104 te Laren Aanwezig namens het bestuur: De heer G.C.M. van Diemen, vice voorzitter De heer H. Behnken, secretaris

Nadere informatie

Inleiding Aanleiding Resultaat

Inleiding Aanleiding Resultaat Memo Aan: Gemeenteraad Oude IJsselstreek Cc: Van: College B&W Datum: 9 februari 2017 Kenmerk: 17ini00254 Onderwerp: Jaarlijks verslag gemeentearchivaris over beheer archiefbescheiden Inleiding Bijgevoegd

Nadere informatie

Beantwoording vragen ex. art. 61 RvO van de fractie Frans van der lee inzake de aanbestedingsprocedure van het centrumplan Vlijmen

Beantwoording vragen ex. art. 61 RvO van de fractie Frans van der lee inzake de aanbestedingsprocedure van het centrumplan Vlijmen Onderwerp Zaaknummer: CCTH01 Beantwoording vragen ex. art. 61 RvO van de fractie Frans van der lee inzake de aanbestedingsprocedure van het centrumplan Vlijmen Collegevoorstel Inleiding In de brief van

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 20 juni 2017 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 20 juni 2017 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Terugtrekking d'oultremontcollege uit MFA-ontwikkeling Dillenburg

Terugtrekking d'oultremontcollege uit MFA-ontwikkeling Dillenburg Zaaknummer: OOPPH04 Onderwerp Terugtrekking d'oultremontcollege uit MFA-ontwikkeling Dillenburg Collegevoorstel Inleiding Het college heeft in de vergadering van 2 december 2008 besloten de nieuwbouw van

Nadere informatie

Boxmeer Herzieningswetproof. Annemarieke Sandee FRAEY Partners in Publieke Waarde 3 maart 2016

Boxmeer Herzieningswetproof. Annemarieke Sandee FRAEY Partners in Publieke Waarde 3 maart 2016 Boxmeer Herzieningswetproof Annemarieke Sandee FRAEY Partners in Publieke Waarde 3 maart 2016 Programma Deel 1: Informatie: Woningwet en ontwikkelingen in de volkshuisvesting Deel 2: Discussie: Verkennen

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Directoraat-Generaal Wonen en Bouwen Directie Woningmarkt Postbus 20011

Nadere informatie

Addendum Prestatieafspraken Gemeente Utrecht, corporatie GroenWest en huurdersorganisatie HV Weidelanden

Addendum Prestatieafspraken Gemeente Utrecht, corporatie GroenWest en huurdersorganisatie HV Weidelanden Addendum Prestatieafspraken 2017 2020 Gemeente Utrecht, corporatie GroenWest en huurdersorganisatie HV Weidelanden Utrecht, 23 november 2016 Inhoud 1. INLEIDING... 3 2. INVESTERINGSRUIMTE EN FINANCIËLE

Nadere informatie

Starterslening Utrecht Financiële handreiking aan starters op de Utrechtse (koop)woningmarkt.

Starterslening Utrecht Financiële handreiking aan starters op de Utrechtse (koop)woningmarkt. Starterslening Utrecht Financiële handreiking aan starters op de Utrechtse (koop)woningmarkt. De gemeente wil het huurders gemakkelijker maken om in Utrecht een woning te kopen. Met het verstrekken van

Nadere informatie

bescuursrci GEMEENTE DEM HELDER INGEKOMEN 2 8 JULI 2(M Uw kenmerk

bescuursrci GEMEENTE DEM HELDER INGEKOMEN 2 8 JULI 2(M Uw kenmerk I^aaci van State bescuursrci GEMEENTE DEM HELDER INGEKOMEN 2 8 JULI 2(M Raad van de gemeente Den Helder Postbus 36 1780 AA DEN HELDER Stuknummer: AI14.05807 Datum 25 juli 2014 Ons nummer 201403443/2/R1

Nadere informatie

2 0 74 o. Onttrekken pad en brug achter het kadastrale perceel Nedereindseweg 304 aan de openbaarheid.

2 0 74 o. Onttrekken pad en brug achter het kadastrale perceel Nedereindseweg 304 aan de openbaarheid. Nieuwegein Gemeenteraad Onderwerp Onttrekken pad en brug achter het kadastrale perceel Nedereindseweg 304 aan de openbaarheid Datum 25 september 2014 Raadsvoorstel Afdeling Duurzame Ontwikkeling Portefeuillehouder

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument

Dienstverleningsdocument Geachte relatie, Het Dienstverleningsdocument (DVD) wordt u aangeboden door Postma Financieel Advies. Wij zijn adviseurs en bemiddelaars op het gebied van verzekeringen, bankspaarproducten, pensioenen

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Rijnstraat 8 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag Uw kenmerk 2012Z15612

Nadere informatie

,) -! Nieuwegein. Notitie 'beantwoording zienswijzen ontwerpbestemmingsplan Laagraven'

,) -! Nieuwegein. Notitie 'beantwoording zienswijzen ontwerpbestemmingsplan Laagraven' 2 0 13-03,) -! Nieuwegein Notitie 'beantwoording zienswijzen ontwerpbestemmingsplan Laagraven' Bladnummer 2/2 Onde werp Notitie I eantwoording zienswijze ontwerpbestemmingsplan Laagraven Notitie beantwoording

Nadere informatie

Speciaal voor nieuw woongebied De Plantage De Starterslening voor uw eerste koopwoning

Speciaal voor nieuw woongebied De Plantage De Starterslening voor uw eerste koopwoning Een leven voor je BeZoek onze website! Speciaal voor nieuw woongebied De Plantage De Starterslening voor uw eerste koopwoning U wilt voor het eerst een woning kopen en u wilt zich graag vestigen in het

Nadere informatie

Ons kenmerk G610/07.0006665. Datum uw brief 13-2-07

Ons kenmerk G610/07.0006665. Datum uw brief 13-2-07 Aan de SP-fractie Nijmegen t.a.v. de heer J.J.M. van Rens Postbus 9105 6500 HG Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 91 11 Telefax (024) 360 67 49 E-mail gemeente@nijmegen.nl

Nadere informatie

De Starterslening. van woningcorporaties. Een steuntje in de rug voor woningkopers

De Starterslening. van woningcorporaties. Een steuntje in de rug voor woningkopers De Starterslening van woningcorporaties Een steuntje in de rug voor woningkopers n...baarn...barendrecht...barneveld...beemster...bergen...bergen op Zoom...Berkelland...Bernheze...Bernisse...Best...Beverwijk...Binnenmaas...Blaricum...

Nadere informatie

Openbaar. Rijk van Nijmegen Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel.

Openbaar. Rijk van Nijmegen Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel. Openbaar Onderwerp Rijk van Nijmegen 2025 Programma Economie & Werk BW-nummer Portefeuillehouder H.M.F. Bruls / T. Tankir Samenvatting De Rabobank Rijk van Nijmegen heeft in 2015 het initiatief genomen

Nadere informatie