Samenwerken aan resultaat met product-portfoliomanagement

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Samenwerken aan resultaat met product-portfoliomanagement"

Transcriptie

1 Samenwerken aan resultaat met product-portfoliomanagement

2 PRODUCT- PORTFOLIO- MANAGEMENT; WAAROM? Myriam van Rooij Directeur KNMI Van stuurman in de mist naar kapitein met helder zicht Het KNMI is een prachtige organisatie met veel kennis en positieve energie. Helaas zie ik ook dat er soms onnodig met energie gemorst wordt. Doordat mensen langs elkaar werken, projectleiders het wiel opnieuw uitvinden of er niet dezelfde taal gesproken wordt waardoor mensen elkaar slecht verstaan. Met name wanneer er tussen vakgroepen samengewerkt moet worden, zorgt het zoeken naar de juiste informatie en de juiste mensen voor een energielek. Zonde en levert onnodige frustratie op. Met product-portfoliomanagement organiseren we dat helder is wie wanneer waar over gaat en dat deze informatie centraal wordt ontsloten. Deze helderheid gaat onze manier van samenwerken verbeteren, zodat we de positieve energie van het KNMI kunnen gebruiken om nog betere producten te maken. Persoonlijk biedt het mij dat ik meer inzicht krijg in de kosten en baten van wat we allemaal doen, zodat we met feiten onze toegevoegde waarde kunnen laten zien.

3 Bram Bregman Strategisch Business Manager We vinden de eindbestemming uiteindelijk wel, maar het zoeken leidt tot veel energieverlies Tijdens het begrotingsproces blijkt opnieuw hoe fijn het is dat we straks productportfoliomanagement geïmplementeerd hebben. Dat bespaart een hoop tijd en energie omdat we beter in control zijn. Samen met de vakgroepmanagers kunnen we dan voor alle interne producten en projecten inzichtelijk maken wat er voor welk product gedaan wordt. Door meer inzicht ben ik beter in staat te sturen op de opbrengsten. Ik vergelijk het KNMI met een bos met meerdere paden. Allemaal in de goede richting, alleen de wegaanduiding is nog niet op orde. Uiteindelijk vinden we de eindbestemming wel alleen leidt het zoeken tot een hoop energieverlies. En dat is zonde, want die energie kunnen we beter benutten!

4 Albert Klein Tank Vakgroepmanager Meer tijd besteden aan waar het bij het KNMI werkelijk om gaat Product-portfoliomanagement is een hulpmiddel. Het zorgt ervoor dat we meer grip en inzicht krijgen in de voortgang van projecten, in expertise die we inzetten en in resources. Zodat wij kunnen doen waarvoor we aan de lat staan: innoveren, vragen vanuit de maatschappij beantwoorden en unieke expertise bieden aan de klant. We krijgen meer zicht op lopende projecten en op wat de impact is van nieuwe projecten, ook voorbij je vakgroepgrenzen. Hierdoor kunnen we bijsturen indien nodig en keuzes maken waardoor we (nog) beter in staat zijn om op de kosten te sturen in relatie tot de baten. Daarnaast kunnen we voortbouwen op elkaars ideeën en gebruik maken van elkaars expertise, ook buiten je eigen vakgroep!

5 Willem Koetse Projectleider IKM Recyclen in plaats van het wiel steeds opnieuw uitvinden Wanneer we op basis van geobjectiveerde criteria keuzes maken over wat we wel en niet doen, gaat dit helpen om sneller met trajecten te starten. Door dit helder te hebben begrijpt iedereen welke en waarom we voor bepaalde projecten hebben gekozen. Minder lobbyen in de opstartfase naar resources doordat nut en noodzaak helder is! Zeker wanneer projecten een samenwerking van vakgroepen vraagt, gaat PPM helpen. Daarnaast gaat het centraal ontsluiten en transparant maken van informatie mijn werk een stuk interessanter maken, minder administratieve last en meer project inhoud. Informatie is beter vindbaar en herbruikbaar; hoe verder je in het traject komt, hoe meer gegevens je kunt kopiëren. De administratieve last gaat in zijn totaliteit dus afnemen. Meer transparantie gaat ons ook helpen om sneller de juiste informatie en expertise bij andere projecten te vinden. Voor mij is PPM een goede manier om efficiënter kennis en informatie over projecten te delen tussen de vakgroepen.

6 Stefan Hoogland Projectadviseur Ventus One-single-point-of-truth Nu is fingerspitzgefuhl een belangrijke raadgever om besluiten te nemen. Vanuit Ventus willen we ervoor zorgen dat je op basis van consistente feiten kunt sturen. Van belang hierbij is dat er één bron met goede en eenduidige informatie is. Hiermee kunnen we analyses op operationeel, tactisch en strategische niveau maken die hout snijden! Door middel van nieuwe software wordt dit ook mogelijk. We krijgen nu meer grip op de projecten én inzicht in de gehele KNMI-portfolio zodat we weten wat er speelt en wat er gaat gebeuren zodat we tijdig kunnen bijsturen. Onze rol is faciliterend en adviserend voor o.a. de vakgroepmanager, de strategische business manager, DR, Portfolioboard en projectleider. PPM maakt mijn werk professioneler en een stuk plezieriger!

7 Ruben Beijk Programma manager Product-portfoliomanagement Ik wil iets neerzetten dat voor iedereen werkt! Het basisprincipe van product-portfoliomanagement is relatief eenvoudig. De uitvoering vraagt een goede samenwerking door o.a. gezamenlijk de processen te ontwerpen en toe te passen. Afspraken maken over effectief projectmatig werken en bekijken hoe de ondersteunende software hiervoor optimaal ingericht en gebruikt kan worden. We pakken dit iteratief aan, waarbij we elke fase toetsen bij een steeds grotere groep KNMI-ers. Voor en door KNMI is het uitgangspunt. Met een gedreven team geven we stap voor stap invulling aan alle aspecten om product-portfoliomanagement in te richten. Ik geloof dat door open communicatie, heldere afspraken, processen en verwachtingen we samen een constructief traject kunnen doorlopen zodat we uiteindelijk makkelijker en nog plezieriger kunnen samenwerken!

8 WAT IS PPM? Product-portfoliomanagement (PPM) is een methode die helpt om te kunnen sturen op de doelen van het KNMI. PPM maakt het makkelijker om keuzes en beslissingen te maken. Product-portfoliomanagement bestaat uit twee delen: Doen we de dingen goed (verrichten) en ten tweede Doen we de goede dingen (richten). Bij portfoliomanagement wordt alle informatie op een centraal punt verzameld. Portfoliomanagement bij het KNMI bouwt voort op de bestaande organisatiestructuur en scherpt processen en afspraken aan waar nodig. De verantwoordelijkheid voor de te maken keuzes blijft bij de huidige eindverantwoordelijken liggen. FIG. #1 / PORTFOLIOMANAGEMENT WAT RICHT JE IN OM GRIP TE KRIJGEN EN TE KUNNEN STUREN? PORTFOLIO RICHTEN PORTFOLIO VERRICHTEN prioriteren categoriseren begrijpen managementtoezicht batenmanagement financieel management risicomanagement ORGANISATIE ENERGIE balanceren betrokkenheid van belanghebbenden plannen resourcemanagement organisatorisch bestuur DOEN WE DE GOEDE DINGEN? DOEN WE DE DINGEN GOED?

9 HOE VERLOOPT HET PORTFOLIO- PROCES? De jaarbegroting is het vertrekpunt van het productportfolio. Gedurende het jaar willen we kunnen meebewegen met de ontwikkelingen die we tegenkomen. Dit kan leiden tot het opnieuw keuzes moeten maken en prioriteiten stellen. Dit vereist actuele informatie over de nieuwe opdrachten. Deze informatie is nodig in combinatie met de actuele informatie over de financiën, resources en status van bestaande producten en lopende projecten. Dat vraagt om periodiek op een eenduidige wijze informatie in te winnen en te ontsluiten. FIG. #2 / VERLOOP PRODUCT-PORTFOLIOPROCES HOE WERKT PPM? RADARSCHERM KEUZEPROCES PROJECTUITVOERING OPERATIE & EVALUATIE wat komt er op ons af? van optie tot besluit wat implementeren we? ketenoverstijgende blik! te starten projecten lopende projecten afgeronde projecten afgewezen beeldvorming, geen selectie DE GOEDE DINGEN DOEN selectie & prioritering, onder andere o.b.v. Business Case & capaciteit bewaking voortgang Business Case: bijsturen of stoppen DE DINGEN GOED DOEN realisatie van Business Benefits

10 CONTOUREN PORTFOLIO ORGANISATIE A. Bij de introductie van portfoliomanagement is de huidige organisatie als uitgangspunt gehanteerd. Bestaande processen en gremia vormen de basis. Denk hierbij aan de rolverdeling SBM en Vakgroepmanager en de KNMI productgroep structuur waaronder projecten en/of activiteiten vallen. B. Om product-portfoliomanagement zo goed mogelijk te laten werken zijn er productgroepoverleggen (PGO) ingericht. Hier komen bijeen: demand (SBM) en supply (Product Verantwoordelijke Vakgroepmanagers: PVM). Met de eenduidige informatie vanuit Ventus kan het PGO op gestructureerde wijze besluiten nemen en de voortgang van de productgroep monitoren. C. Om product-portfoliomanagement goed te laten lopen is eenduidig en helder projectmatig werken fundamenteel. Samen met de projectmanagers wordt er invulling gegeven aan projectmatig werken. FIG. #3 / CONTOUR PRODUCT-PORTFOLIOPROCES A. B. PRODUCTGROEP 1 PRODUCTGROEP 2... Portfolio Board (PB) sturen & herprioriteren PORTFOLIOBUREAU VENTUS Product Groep Overleg (PGO) Demand / SBM Supply / PVM product 1 activiteiten C. product 2 project 1 product 3 etc... project 2 Product Groep Overleg (PGO) sturen & herprioriteren Product Verantwoordelijke Manager (PVM) sturen & herprioriteren Portfolio Board (PB) Product Groep Overleg (PGO) Demand / SBM Supply / PVM Product Groep Overleg (PGO) Demand / SBM Supply / PVM niet-project gebonden 1 SBM er PVM er idee definitie project opstarten project realisatie project afsluiting PGO Stuurgroep / OG

11 DOEN Heldere en toegankelijke informatie die op één centraal punt beschikbaar wordt gesteld, maakt het mogelijk om snel bij te sturen en effectief besluiten te nemen. Een overzicht van de productgroepen, producten, activiteiten en nieuwe (potentiële) opdrachten worden verwerkt in heldere rapportages en dashboards. Ventus gaat deze informatie op operationeel, tactisch en strategisch niveau ontsluiten. Het softwarepakket Principal Toolbox ondersteunt bij het goed weergeven van al deze informatie. Voorbeelden van rapportages en dashboards: FIG. #4 / STUREN MET DASHBOARDS hoog groei onderhoud productiviteit innovatie tolerantie laag WAARDE hoog herwaardeer RISICO voer uit plan laag

12 Dit is een uitgave van het KNMI Programma Product-portfoliomanagement Meer informatie op: info.knmi.nl/knmi-breed/ productportfoliomanagement December 2016

Portfoliomanagement. Management in Motion 7 maart 2016

Portfoliomanagement. Management in Motion 7 maart 2016 Portfoliomanagement Management in Motion 7 maart 2016 PMO Institute Julianalaan 55 3761 DC Soest I: www.pmoinstitute.com I: www.thinkingportfolio.nl E: info@pmoinstitute.com Tjalling Klaucke E: tj.klaucke@pmoinstitute.com

Nadere informatie

Portfoliomanagement. Management in Motion 7 maart 2016

Portfoliomanagement. Management in Motion 7 maart 2016 Portfoliomanagement Management in Motion 7 maart 2016 PMO Institute Julianalaan 55 3761 DC Soest I: www.pmoinstitute.com I: www.thinkingportfolio.nl E: info@pmoinstitute.com Tjalling Klaucke E: tj.klaucke@pmoinstitute.com

Nadere informatie

Functieprofiel Projectleider Functieprofiel titel Functiecode 00

Functieprofiel Projectleider Functieprofiel titel Functiecode 00 1 Functieprofiel Projectleider Functieprofiel titel Functiecode 00 Doel Voorbereiden en opzetten van projecten en bijbehorende projectorganisatie, alsmede leiding geven aan de uitvoering hiervan, binnen

Nadere informatie

Programme Power. De weg van Portfoliomanagement naar Programmaregie

Programme Power. De weg van Portfoliomanagement naar Programmaregie Programme Power De weg van Portfoliomanagement naar Programmaregie Agenda Introductie Stedin Historie van Project- en Portfoliomanagement Van Portfoliomanagement naar Programmaregie Waar staan we nu Oog

Nadere informatie

Het PMO van PostNL IT

Het PMO van PostNL IT Het PMO van PostNL IT WIN PMO Congres Blik op een kleurrijk PMO Alex Palma, manager IT Projecten 13-03-2014 Wat willen we jullie vertellen? Positionering van projectenorganisatie Waarom een PSO? Implementatiestrategie

Nadere informatie

Portfoliomanagement software van Thinking Portfolio

Portfoliomanagement software van Thinking Portfolio Portfoliomanagement software van Thinking Portfolio Eenvoudig in gebruik Snelle implementatie Betrouwbaar in de cloud Vast maandbedrag Onbeperkt aantal gebruikers PMO Portfoliomanagement Programma s en

Nadere informatie

Werkwijze Verbetering & Vernieuwing (V&V)

Werkwijze Verbetering & Vernieuwing (V&V) Werkwijze Verbetering & Vernieuwing (V&V) Inhoudsopgave Nut en Noodzaak Eerste resultaten Afgestemde werkwijze Wijze van terugkoppeling aan directie 2 Vernieuwing & Verbetering: noodzaak en onderscheid

Nadere informatie

Project Portfolio Management. Doing enough of the right things

Project Portfolio Management. Doing enough of the right things Project Portfolio Management Doing enough of the right things BPUG, Hilversum, 24 juni, 2015 Inhoud 1 2 3 4 Introductie Het belang van portfolio management Project portfolio management volgens MoP 3a 3b

Nadere informatie

Waarom kiest Agis Zorgverzekeringen voor projectmatig werken?

Waarom kiest Agis Zorgverzekeringen voor projectmatig werken? Waarom kiest Agis Zorgverzekeringen voor projectmatig werken? Monique te Velthuis Agis Zorgverzekeringen Ontstaan in 1999 na fusie tussen zorgverzekeraars Anova, Anoz en ZAO 1,8 miljoen ziekenfonds en

Nadere informatie

One Fox Project Portfolio Management PROJECTEN REALISEREN MET UW BESCHIKBARE MIDDELEN

One Fox Project Portfolio Management PROJECTEN REALISEREN MET UW BESCHIKBARE MIDDELEN One Fox Project Portfolio Management PROJECTEN REALISEREN MET UW BESCHIKBARE MIDDELEN Business Case One Fox PPM maakt inzichtelijk welke business waarde we kunnen creëren met de beschikbare middelen Portfolio

Nadere informatie

DOLGOZ, 10 april 2014 BPUG

DOLGOZ, 10 april 2014 BPUG DOLGOZ, 10 april 2014 BPUG Inhoud Introductie P3O Wijzigingen ten opzichte van 2008 Een business Case voor je P3O Opdracht: Argumenten Opdracht: KPI-meting 2 Wat is P3O P3O staat voor: Project-, Programma-

Nadere informatie

BPUG: Hét platform voor het toepassen van PRINCE2, MSP, P3O, M_o_R, MoP & MoV in Nederland

BPUG: Hét platform voor het toepassen van PRINCE2, MSP, P3O, M_o_R, MoP & MoV in Nederland BPUG: Hét platform voor het toepassen van PRINCE2, MSP, P3O, M_o_R, MoP & MoV in Nederland PRINCE2, MSP, M_o_R, P3O, MoP & MoV are Registered Trade Marks of the Office of Government Commerce Centraal PMO:

Nadere informatie

In een keten gaat het om de verbindingen, niet om de schakels.

In een keten gaat het om de verbindingen, niet om de schakels. Verbindingsmodel IV Serviceketen Theo Thiadens en Adri Cornelissen In een keten gaat het om de verbindingen, niet om de schakels. Verbindingsmodel IV Serviceketen Theo Thiadens Alleen een organisatie die

Nadere informatie

Project Management Office in haar contextuele diversiteit

Project Management Office in haar contextuele diversiteit Project Management Office in een contextuele diversiteit Stelt u zich voor: u bent projectmanager bij organisatie X en tijdens een congres over projectmanagement maakt u kennis met een programmamanager

Nadere informatie

PROJECT PORTFOLIO MANAGEMENT WERKEND KRIJGEN.

PROJECT PORTFOLIO MANAGEMENT WERKEND KRIJGEN. PROJECT PORTFOLIO MANAGEMENT WERKEND KRIJGEN. Rob Knechten en Jan Bloem PUG sessie 09-05-2011 Introductie werkend krijgen Welkom Arlande visie op Case ROC Nijmegen Rob Knechten: werkend krijgen Stefanie

Nadere informatie

RESOURCES EN AFHANKELIJKHEDEN Ron Bouwman Eric Lacquet

RESOURCES EN AFHANKELIJKHEDEN Ron Bouwman Eric Lacquet RESOURCES EN AFHANKELIJKHEDEN Ron Bouwman Eric Lacquet 1 Agenda Gemeenschappelijk kader Mogelijke interventies en best practices 2 Resource management Key resource planning Key resource control Resource

Nadere informatie

ALS ORGANISATIE IN SHAPE MET P3O Judith Engelberts

ALS ORGANISATIE IN SHAPE MET P3O Judith Engelberts ALS ORGANISATIE IN SHAPE MET P3O 29-03-2018 Judith Engelberts Programma: 1. P3O; wat en waarom? 2. Welk P3O modellen zijn er en welke past bij mijn organisatie? 3. Welke dienstverlenening kent het P3O?

Nadere informatie

Project Portfolio Management (PPM) Software: een stap vooruit naar meer wendbaarheid

Project Portfolio Management (PPM) Software: een stap vooruit naar meer wendbaarheid Project Portfolio Management (PPM) Software: een stap vooruit naar meer wendbaarheid Inleiding Doordat veel organisaties het met minder budget (geld en resources) moeten stellen is er een steeds grotere

Nadere informatie

Rapportage Portfolioscan voor

Rapportage Portfolioscan voor Rapportage Portfolioscan voor in samenwerking met Datum: 9 oktober 2018 Besproken met: deelnemers ronde tafel Opgesteld door: John Langelaar Inleiding Binnen uw organisatie is de Ruysdael Portfolioscan

Nadere informatie

Intermedius, Passie, grip en structuur voor u en uw organisatie

Intermedius, Passie, grip en structuur voor u en uw organisatie Intermedius, Passie, grip en structuur voor u en uw organisatie Wilt u organisatieveranderingen effectief vormgeven en besturen? Zorg dan dat projecten en programma s elkaar versterken in een gestructureerde

Nadere informatie

Maakt draagvlak meetbaar V2.0

Maakt draagvlak meetbaar V2.0 Maakt draagvlak meetbaar V2.0 Wat is de impact als jouw verandertrajecten niet het gewenste voordeel leveren? Investering? Concurrentiepositie? Imago? Loopbaan? Klanten? Het succes van projecten wordt

Nadere informatie

PORTFOLIO CANVAS Het oogsten van projecten en programma s die bijdragen aan organisatiedoelstellingen

PORTFOLIO CANVAS Het oogsten van projecten en programma s die bijdragen aan organisatiedoelstellingen PORTFOLIO CANVAS Het oogsten van projecten en programma s die bijdragen aan organisatiedoelstellingen PORTFOLIO CANVAS WAT IS HET Het Portfolio Canvas helpt uw organisatie op basis van haar missie, visie

Nadere informatie

Project Portfolio Management Altijd en overal inzicht PMO

Project Portfolio Management Altijd en overal inzicht PMO Project Portfolio Management Altijd en overal inzicht PMO Een eenvoudige en toegankelijke oplossing Thinking Portfolio is een snel te implementeren software applicatie. Een krachtig web-based hulpmiddel

Nadere informatie

Veranderen en innoveren. met de hele organisatie. Mark Smidt

Veranderen en innoveren. met de hele organisatie. Mark Smidt Veranderen en innoveren met de hele organisatie Mark Smidt INNOVATIE MANAGEMENT Creëeren en faciliteren 4 14 82 GOEDE IDEEËN Innovatief, project gerelateerd en just-do-it pridea.nl xibe.nl 4.500 400 2.700.000

Nadere informatie

Functieprofiel: Projectleider Functiecode: 0302

Functieprofiel: Projectleider Functiecode: 0302 Functieprofiel: Projectleider Functiecode: 0302 Doel Voorbereiden en opzetten van en bijbehorende projectorganisatie, alsmede leiding geven aan de uitvoering hiervan, binnen randvoorwaarden van kosten,

Nadere informatie

Training. Project Finance. Nóg sterker worden in project control.

Training. Project Finance. Nóg sterker worden in project control. Training Project Finance Nóg sterker worden in project control Training van WIN PMO. Projectfinanciën voor de PMO Professional Deze PMO toegepaste training richt zich vooral op de taken en verantwoordelijkheden

Nadere informatie

Inhoud. 1. Even voorstellen. 2. Doel van deze sessie. 3. Veranderende omgeving bij de Nationale Politie. 4. Nationale Politie. 5. Portfoliomanagement

Inhoud. 1. Even voorstellen. 2. Doel van deze sessie. 3. Veranderende omgeving bij de Nationale Politie. 4. Nationale Politie. 5. Portfoliomanagement Inhoud 1. Even voorstellen 2. Doel van deze sessie 3. Veranderende omgeving bij de Nationale Politie 4. Nationale Politie 5. Portfoliomanagement 6. Sturen op resultaat effectmeting 7. Next Practices? 8.

Nadere informatie

Strategisch Vendor Management

Strategisch Vendor Management Strategisch Vendor Management Visie op Strategisch Vendor Management en wat betekent het voor uw organisatie? Door: YouzQ B.V. Introductie Het aansturen van meerdere leveranciers door 1 partij verdeeld

Nadere informatie

BIJLAGE A: Projectbeheersing Investeringsagenda

BIJLAGE A: Projectbeheersing Investeringsagenda BIJLAGE A: Projectbeheersing Investeringsagenda Inleiding In de aanbiedingsbrief bij de 17 e Halfjaarsrapportage Belastingdienst in april j.l. werd de inhoudelijke voortgang van de Investeringsagenda (IA)

Nadere informatie

Best Practice Seminar 14 NOVEMBER 2013

Best Practice Seminar 14 NOVEMBER 2013 Best Practice Seminar 14 NOVEMBER 2013 14.00: Welkom Best Practice Seminar 14.10: Centraal PMO als middelpunt van projecten en programma s Yvonne Veenma, Stedin 14.50: Pauze 15.30: Governance in een Enterprise

Nadere informatie

Portfolio Management - van Idee tot Project

Portfolio Management - van Idee tot Project Portfolio Management - Over QS solutions Het implementeren van Microsoft Project Server 2010 is het specialisme van QS solutions. Al onze consultants hebben 10 jaar of langer ervaring met het implementeren

Nadere informatie

Management. Analyse Sourcing Management

Management. Analyse Sourcing Management Management Analyse Sourcing Management Management Business Driven Management Informatie- en communicatietoepassingen zijn onmisbaar geworden in de dagelijkse praktijk van uw organisatie. Steeds meer

Nadere informatie

Innovatie-management

Innovatie-management De Innovator Stage-Gate Hoe maak je innovatieprocessen beheersbaar? Innovatie-management Stage-Gate De Stage-Gate methode is een onderdeel van het innovatiemanagement; hiermee kunt u het hele innovatieproces

Nadere informatie

PPM in de Zorg. Meest opmerkelijke resultaten Benchmark 2015

PPM in de Zorg. Meest opmerkelijke resultaten Benchmark 2015 Klantn 14 aam februa (10 ri spatie 2016 s) voette kst wijzig en via Invoeg en Kopte kst en voette kst CONSULTING PPM in de Zorg Meest opmerkelijke resultaten Benchmark 2015 DEELNEMERS Deelnemers Ronde

Nadere informatie

6. Project management

6. Project management 6. Project management Studentenversie Inleiding 1. Het proces van project management 2. Risico management "Project management gaat over het stellen van duidelijke doelen en het managen van tijd, materiaal,

Nadere informatie

De impact en implementatie van de outsourcing op de bedrijfsvoering is als één van de 6 deelprojecten ondergebracht binnen het project outsourcing.

De impact en implementatie van de outsourcing op de bedrijfsvoering is als één van de 6 deelprojecten ondergebracht binnen het project outsourcing. Bijlagen 1 en 2: Aanbevelingen en opvolging Gateway Reviews (corsa 2018017934) Bijlage 1: Aanbevelingen en opvolging Gateway Review 2018 Aanbeveling Opvolging Status Opmerking 1. Richt een apart project

Nadere informatie

Servicedesking! Hot or Not? Egbert van der Steege MSc

Servicedesking! Hot or Not? Egbert van der Steege MSc Servicedesking! Hot or Not? Egbert van der Steege MSc FACTO CONGRES 2013 Servicedesking! Hot or Not? 11 juni 2013 BENT U TEVREDEN OVER DE PERFORMANCE VAN UW (FACILITAIRE) SERVICEDESK? DRAAGT UW (FACILITAIRE)

Nadere informatie

Wordt een Innovatieve Organisatie

Wordt een Innovatieve Organisatie Wordt een Innovatieve Organisatie Waarom innovatie door samenwerking?! Omdat ideeën leiden tot groei en tot meer betrokkenheid. Ideeën leiden tot groei en betrokkenheid 75 procent van de managers zijn

Nadere informatie

HELDER & SCHOON Portfolio Management Game

HELDER & SCHOON Portfolio Management Game HELDER & SCHOON Portfolio Management Game Maar eerst een korte introductie https://www.youtube.com/watch?v=5x8gvebvfw0&t=18s HELDER & SCHOON Portfolio Management Game Helder & Schoon is een (fictief) bedrijf

Nadere informatie

DE KRACHT VAN INTERACTIEF IMPLEMENTEREN

DE KRACHT VAN INTERACTIEF IMPLEMENTEREN DEKRACHTVAN INTERACTIEF IMPLEMENTEREN PlanB II iseencompletemethodevoorhetimplementerenvanoperationalexcellenceinorganisaties.hetis integraalonderdeelvanhetoperationalexcellenceframeworkenwordtgebruiktvoorhetimplementerenvan

Nadere informatie

DE AFDELING STRATEGIE MANAGEMENT VAN STRATEGIE NAAR EXECUTIE STRATAEGOS.COM

DE AFDELING STRATEGIE MANAGEMENT VAN STRATEGIE NAAR EXECUTIE STRATAEGOS.COM DE AFDELING MANAGEMENT VAN NAAR EXECUTIE STRATAEGOS.COM VERANDERING CRUCIAAL IN TURBULENTE OMGEVINGEN 1 Bedrijfstakken worden continue verstoord door start-ups, nieuwe technologieën, veranderde consumenten

Nadere informatie

Benefits Management. Sturen op realistische organisatievoordelen

Benefits Management. Sturen op realistische organisatievoordelen Benefits Management Sturen op realistische organisatievoordelen Benefits Management Het project is klaar, de finish is gehaald. En nu? Ervaren u en uw belanghebbenden dat de organisatie écht profijt heeft

Nadere informatie

Primavera bij ProRail. Integraal projectmanagement meer dan 1200 projecten op de rails 10 september 2013

Primavera bij ProRail. Integraal projectmanagement meer dan 1200 projecten op de rails 10 september 2013 Primavera bij ProRail Integraal projectmanagement meer dan 1200 projecten op de rails 10 september 2013 Martin Zoontjens, Business Information Manager ProRail Projecten 2 Agenda Introductie ProRail De

Nadere informatie

Functieprofiel: Manager Functiecode: 0202

Functieprofiel: Manager Functiecode: 0202 Functieprofiel: Manager Functiecode: 0202 Doel Zorgdragen voor de vorming van beleid voor de eigen functionele discipline, alsmede zorgdragen voor de organisatorische en personele aansturing van een of

Nadere informatie

Projectmanagement De rol van een stuurgroep

Projectmanagement De rol van een stuurgroep Projectmanagement De rol van een stuurgroep Inleiding Projecten worden veelal gekenmerkt door een relatief standaard projectstructuur van een stuurgroep, projectgroep en enkele werkgroepen. De stuurgroep

Nadere informatie

Bantopa Terreinverkenning

Bantopa Terreinverkenning Bantopa Terreinverkenning Het verwerven en uitwerken van gezamenlijke inzichten Samenwerken als Kerncompetentie De complexiteit van producten, processen en services dwingen organisaties tot samenwerking

Nadere informatie

Procesmanagement. Organisatieadvies. Opleiding en training. Informatiemanagement. Uw organisatie efficiënter ingericht en uw beleid op orde

Procesmanagement. Organisatieadvies. Opleiding en training. Informatiemanagement. Uw organisatie efficiënter ingericht en uw beleid op orde Organisatieadvies Uw organisatie efficiënter ingericht en uw beleid op orde Procesmanagement Uw bedrijfsprocessen inzichtelijk, efficiënt en onder regie Opleiding en training Praktijkgerichte en actuele

Nadere informatie

POWERED BY BEPURE. Elke dag beter

POWERED BY BEPURE. Elke dag beter POWERED BY BEPURE Elke dag beter Hallo zelfvertrouwen! Hallo inzicht! Hallo POWERED BY BEPURE Elke dag beter Innoveren is kansen zien en deze omzetten in producten of diensten die uw klanten echt willen.

Nadere informatie

Projectmanagement: De basisprincipes? Het nut?

Projectmanagement: De basisprincipes? Het nut? Projectmanagement: De basisprincipes? Het nut? Wat is een project? Heeft een doel dat bijdraagt tot resultaten van de organisatie Is eenmalig Heeft uniek resultaat Beperkt in tijd, met een duidelijk begin

Nadere informatie

Insights Consultancy & Academy. Insights Zorg

Insights Consultancy & Academy. Insights Zorg 1 Insights Consultancy & Academy Insights Zorg Insights Academy Praktijkleergangen Maatwerk workshops Gecertificeerde trainingen Insights Consultancy Projectmanagement is de competentie van de hele organisatie!

Nadere informatie

door Wrijving ontstaat Glans Portfoliomanagement & PMO bij de Nationale Politie door Jan Pieter Mook

door Wrijving ontstaat Glans Portfoliomanagement & PMO bij de Nationale Politie door Jan Pieter Mook door Wrijving ontstaat Glans Portfoliomanagement & PMO bij de Nationale Politie door Jan Pieter Mook Opening 1. Introductie Menti vraag 1 2. Opzet Nationale Politie & IV organisatie Menti vraag 2 3. Inrichting

Nadere informatie

Organisatie principes

Organisatie principes Organisatie principes Een overzicht van organisatie principes die als richtsnoer dienen bij het vormgeven van flexibele, innovatieve organisaties. Deze principes zijn gebaseerd op de Moderne Sociotechniek.

Nadere informatie

Benefits Management Sturen op realistische organisatievoordelen

Benefits Management Sturen op realistische organisatievoordelen Benefits Management Sturen op realistische organisatievoordelen KPN Consulting: gids in de nieuwe wereld KPN Consulting is het ICT-adviesbedrijf van KPN, Nederlands marktleider in geïntegreerde IT- en

Nadere informatie

Technisch projectmedewerker

Technisch projectmedewerker Technisch projectmedewerker Doel Bijdragen aan de uitvoering van projecten vanuit de eigen discipline, uitgaande van een projectplan en onder verantwoordelijkheid van een Projectmanager/ -leider, zodanig

Nadere informatie

Grip krijgen op investeringswerken: de aanpak van Wetterskip Fryslân

Grip krijgen op investeringswerken: de aanpak van Wetterskip Fryslân Grip krijgen op investeringswerken: de aanpak van Wetterskip Fryslân Sipke Vis, Atse Numan (Wetterskip Fryslân), Rint Ozinga (AdviesTeam) en Ailin Chou (Fortes Solutions) Net als vele andere instellingen

Nadere informatie

Waarom is Financial Fitness zo belangrijk? Een paar voorbeelden:

Waarom is Financial Fitness zo belangrijk? Een paar voorbeelden: Waarom is Financial Fitness zo belangrijk? Een paar voorbeelden: Tussentijds actueel inzicht Wij zijn van mening dat tussentijdse cijfers van cruciaal belang zijn bij het nemen van beslissingen. Dit inzicht

Nadere informatie

Welkom bij de workshop Contractmanagement (CM) Rolf Zwart Kwaliteitszorgmedewerker IFV

Welkom bij de workshop Contractmanagement (CM) Rolf Zwart Kwaliteitszorgmedewerker IFV Welkom bij de workshop Contractmanagement (CM) Rolf Zwart Kwaliteitszorgmedewerker IFV Doel: Zicht op: Begrippen en Definities Hoe in de eigen organisatie CM te bepalen Hoe: Stappenplan CM voor contracten

Nadere informatie

Het beheersen van de veranderinitiatieven in uw organisatie met behulp van Management of Portfolios

Het beheersen van de veranderinitiatieven in uw organisatie met behulp van Management of Portfolios Het beheersen van de veranderinitiatieven in uw organisatie met behulp van Management of Portfolios De wereld is dynamisch, het lijkt wel alsof alles alleen nog draait om veranderen. Nieuwe internationale

Nadere informatie

Implementatie van Principal Toolbox bij UWV

Implementatie van Principal Toolbox bij UWV 12 Implementatie van Principal Toolbox bij UWV Even voorstellen Wat doet UWV UWV in vogelvlucht Projectmatig werken bij UWV Keuze voor Principal Toolbox Aanpak implementatie Hoe gebruiken we de Principal

Nadere informatie

Global Project Performance

Global Project Performance Return on investment in project management P3M3 DIAGNOSTIEK IMPLEMENTATIE PRINCE2 and The Swirl logo are trade marks of AXELOS Limited. P3M3 -DIAGNOSTIEK (PROJECT PROGRAMMA PORTFOLIO MANAGEMENT MATURITY

Nadere informatie

Eenvoud & running on Best Practices. BPUG Sessie Management of Portfolios 13 september 2011 Ruud Peltzer

Eenvoud & running on Best Practices. BPUG Sessie Management of Portfolios 13 september 2011 Ruud Peltzer Eenvoud & running on Best Practices BPUG Sessie Management of Portfolios 13 september 2011 Ruud Peltzer Road to success; portfolio management? De oplossing: Principal Toolbox? Integrale oplossing voor

Nadere informatie

Februari Goed mkb-bestuur en accountant: een waardevolle combinatie

Februari Goed mkb-bestuur en accountant: een waardevolle combinatie Februari 2018 Goed mkb-bestuur en accountant: een waardevolle combinatie De tekst van deze brochure is een samenvatting van het NEMACC-rapport MKB Goed bestuur en toezicht in Nederland, een verkennend

Nadere informatie

Datagestuurd werken in het sociaal domein. In control komen op 3 levels of defence

Datagestuurd werken in het sociaal domein. In control komen op 3 levels of defence Datagestuurd werken in het sociaal domein In control komen op 3 levels of defence 12 december 2018 1 Toekomstbestedige werkwijze Van Naar Steekproeven en inzicht achteraf Elke dag grip op risico s / proces

Nadere informatie

WWW.CAGROUP.NL COMPLIANCE RADAR HET MEEST COMPLETE BESTURINGSSYSTEEM VOOR GEMEENTEN.

WWW.CAGROUP.NL COMPLIANCE RADAR HET MEEST COMPLETE BESTURINGSSYSTEEM VOOR GEMEENTEN. WWW.CAGROUP.NL COMPLIANCE RADAR HET MEEST COMPLETE BESTURINGSSYSTEEM VOOR GEMEENTEN. COMPLIANCE RADAR De Compliance Radar helpt gemeenten een brug te slaan tussen beleidsdoelstellingen en uitvoering. Door

Nadere informatie

De projectmanager. en zelforganiserende teams

De projectmanager. en zelforganiserende teams De projectmanager en zelforganiserende teams Agenda 16:00 16:30: Inloop 16:30 16:50: Welkomstwoord DUO 16:50 17:00: Welkomstwoord IPMA Noord 17:00 17:30: Oefening zelforganisatie 17:30 18:00: Agile en

Nadere informatie

Projectmatig 2 - werken voor lokale overheden

Projectmatig 2 - werken voor lokale overheden STUDIEDAG Projectmatig werken in lokale overheden LEUVEN 27 oktober 2011 Projectmatig werken in de lokale sector Katlijn Perneel, Partner, ParFinis Projectmatig 2 - werken voor lokale overheden 1 Inhoud

Nadere informatie

PPM. John van Rouwendaal

PPM. John van Rouwendaal PPM John van Rouwendaal Project Portfolio Management Projectportfolio Programma Projectportfolio Project 12-9-2011 2 PPM & OGC A coordinated collection of stragic processes and decisions that together

Nadere informatie

Bantopa (Samen)werken aan Samenwerken

Bantopa (Samen)werken aan Samenwerken Bantopa (Samen)werken aan Samenwerken Masterclass - Alliantievaardigheden Een praktische leidraad voor toekomstige alliantiemanagers Samenwerken als Kerncompetentie De complexiteit van producten, processen

Nadere informatie

Beheersing beheerst. Over risicogestuurde interne controle in het sociale domein

Beheersing beheerst. Over risicogestuurde interne controle in het sociale domein Beheersing beheerst Over risicogestuurde interne controle in het sociale domein Beheersing beheerst Over risicogestuurde interne controle in het sociale domein Hoe draagt interne controle bij aan het efficiënt

Nadere informatie

Batenmanagement. Duurzame verbinding tussen programma en lijn. PGM Open 2013 Patrick Mulder 7 februari 2013. Batenmanagement - Patrick Mulder

Batenmanagement. Duurzame verbinding tussen programma en lijn. PGM Open 2013 Patrick Mulder 7 februari 2013. Batenmanagement - Patrick Mulder Batenmanagement Duurzame verbinding tussen programma en lijn PGM Open 2013 Patrick Mulder 7 februari 2013 Agenda Waarom batenmanagement? Wat is batenmanagement? Hoe ziet batenmanagement eruit? Do s en

Nadere informatie

PORTFOLIOMANAGEMENT RAPPORT 2018

PORTFOLIOMANAGEMENT RAPPORT 2018 Portfolio management onderzoek PORTFOLIOMANAGEMENT RAPPORT 2018 CLOSING THE GAPS Inleiding Portfoliomanagement is van alle tijden. Strategische doelen realiseren is, als onderdeel van de jaarlijkse planning

Nadere informatie

Governance. Informatiemanagement. Architectuur. Gemeenschappelijk

Governance. Informatiemanagement. Architectuur. Gemeenschappelijk Beleggen Bewaken Sturen Informatiemanagement Inspireren Verbinden Organiseren Architectuur Verbeelden Structureren Afstemmen Gemeenschappelijk Communiceren Adviseren Beïnvloeden Beleggen: kan taken, verantwoordelijkheden

Nadere informatie

Functieprofiel: Controller Functiecode: 0304

Functieprofiel: Controller Functiecode: 0304 Functieprofiel: Controller Functiecode: 0304 Doel Bijdragen aan de formulering van het strategische en tactische (financieel-)economische beleid van de instelling of onderdelen daarvan, alsmede vorm en

Nadere informatie

HODES "SNELLER, MAKKELIJKER EN KOSTENBESPAREND"

HODES SNELLER, MAKKELIJKER EN KOSTENBESPAREND HODES "SNELLER, MAKKELIJKER EN KOSTENBESPAREND" INHOUDSOPGAVE HET JUISTE GEREEDSCHAP DE UITDAGINGEN 3 5 IMPLEMENTATIE 7 11 OVER AFAS 2 HODES DE UITDAGINGEN Controller Carlien Smit van Hodes Huisvesting

Nadere informatie

Projectmanagement BROK cursus. Daniel Gobits en Michelle Hendrikx

Projectmanagement BROK cursus. Daniel Gobits en Michelle Hendrikx Projectmanagement BROK cursus Daniel Gobits en Michelle Hendrikx Dezelfde tekening?! Hoe de klant het vertelde Hoe de manager het begreep Hoe de opdrachtgever het voor zich zag Hoe de leider het plan maakte

Nadere informatie

Functieprofiel: Adviseur Functiecode: 0303

Functieprofiel: Adviseur Functiecode: 0303 Functieprofiel: Adviseur Functiecode: 0303 Doel (Mede)zorgdragen voor de vormgeving en door het geven van adviezen bijdragen aan de uitvoering van het beleid binnen de Hogeschool Utrecht kaders en de ter

Nadere informatie

Focus Sturing, rust en de basis op orde. Presentatie gemeenteraad Montfoort 13 december 2016

Focus Sturing, rust en de basis op orde. Presentatie gemeenteraad Montfoort 13 december 2016 Focus Sturing, rust en de basis op orde Presentatie gemeenteraad Montfoort 13 december 2016 Inhoud Aanleiding Besluitvorming Kernboodschap Geconstateerde knelpunten Toegenomen complexiteit Oplossingsrichtingen

Nadere informatie

Data is niet langer een restproduct, maar

Data is niet langer een restproduct, maar Processen op orde Data is niet langer een restproduct, maar de grondstof van je processen! Wat is de grootste uitdaging op dit moment voor uw (semi-) publieke organisatie? Moet een bezuiniging worden doorgevoerd,

Nadere informatie

Professionals in het hart van uw organisatie

Professionals in het hart van uw organisatie Professionals in het hart van uw organisatie De business professionals van HRT hebben de ambitie om uw bedrijf beter te laten renderen. De kennisgebieden waar ons hart sneller van gaat kloppen zijn Financieel,

Nadere informatie

Monitor Sociaal Domein

Monitor Sociaal Domein Monitor Sociaal Domein Elke gemeente heeft of krijgt een Monitor Sociaal Domein Hoe staan we er voor binnen het Sociaal Domein? Waarom stijgen de zorgkosten zo hard en hoe krijgen we hier grip op? In welke

Nadere informatie

Projectplan. Informatie arrangementen als app. s-hertogenbosch, 6 december 2011

Projectplan. Informatie arrangementen als app. s-hertogenbosch, 6 december 2011 Projectplan Informatie arrangementen als app s-hertogenbosch, 6 december 2011 i Versiebeheer Algemene gegevens Projectnaam Informatie arrangementen als app Uitgave Final Datum 6 december 2011 Auteurs Projectleider

Nadere informatie

Op weg naar Informatiegestuurd werken. Data-science is mensenwerk

Op weg naar Informatiegestuurd werken. Data-science is mensenwerk Op weg naar Informatiegestuurd werken Data-science is mensenwerk De reis van de IND in IGW Niveau 5 Insight Driven Organization Niveau 4 Analytical Companies Niveau 3 Niveau 1 Verzwakte Analytics 2018

Nadere informatie

Professionaliseren projectmatig werken

Professionaliseren projectmatig werken Professionaliseren projectmatig werken Gemeente Wijk bij Duurstede BPUG Seminar 2010 Benefit from Best Practices www.bpugseminar.nl 1 Professionaliseren kan niet zonder veranderen BPUG Seminar 2010 Benefit

Nadere informatie

Implementatie Toolbox Delta Lloyd. Hoe krijg je mens en organisatie mee?

Implementatie Toolbox Delta Lloyd. Hoe krijg je mens en organisatie mee? Implementatie Toolbox Delta Lloyd Hoe krijg je mens en organisatie mee? 27 mei 2013 Agenda Zelf assessment Projectbureau Ambities Projectbureau Tool keuze Implementatie Resultaten 2 Situatie voor implementatie

Nadere informatie

E-HRM systemen die strategie met HR processen verbinden WHITE PAPER

E-HRM systemen die strategie met HR processen verbinden WHITE PAPER E-HRM systemen die strategie met HR processen verbinden WHITE PAPER E-HRM systemen die strategie met HR processen verbinden De nieuwe generatie E-HRM systemen onderscheidt zich niet alleen door gebruikersgemak

Nadere informatie

Precisieonderhoud bij Bo-Ex: Willen, Kunnen, Doen. Spencer Schols, manager vastgoed & ontwikkeling, Bo-Ex,

Precisieonderhoud bij Bo-Ex: Willen, Kunnen, Doen. Spencer Schols, manager vastgoed & ontwikkeling, Bo-Ex, Precisieonderhoud bij Bo-Ex: Willen, Kunnen, Doen Spencer Schols, manager vastgoed & ontwikkeling, Bo-Ex, 6-3-2018 Utrechts 9000 eenheden Van vooroorlogs tot nieuwbouw Waarom data-gestuurd woningonderhoud?

Nadere informatie

Process management aan het werk Business discovery als motor achter waarde creatie. Hans Somers Programmamanager B/CA Gegevens, Belastingdienst

Process management aan het werk Business discovery als motor achter waarde creatie. Hans Somers Programmamanager B/CA Gegevens, Belastingdienst Process management aan het werk Business discovery als motor achter waarde creatie Hans Somers Programmamanager B/CA Gegevens, Belastingdienst Procesmanagement aan het werk Business discovery als motor

Nadere informatie

14/11/2010. Een duurzame testaanpak voor een veranderd informatiesysteem. Agenda. Wie is Albert?

14/11/2010. Een duurzame testaanpak voor een veranderd informatiesysteem. Agenda. Wie is Albert? Een duurzame testaanpak voor een veranderd informatiesysteem Albert Mohan & Han Toan Lim Agenda Introductie Koffiepauze Afronding testproject Afsluiting No. 2 Wie is Albert? Albert Mohan Testmanager, Testadviseur

Nadere informatie

Beleidsplan 2018 Stichting Combiwel Amsterdam

Beleidsplan 2018 Stichting Combiwel Amsterdam Beleidsplan 2018 Stichting Combiwel Amsterdam Beleidsplan 2018 Stichting Combiwel Amsterdam Pagina 1 van 6 Inhoudsopgave 1. Gegevens organisatie... 3 1.1 Algemene gegevens... 3 1.2 Contactgegevens:...

Nadere informatie

Functie. Doel van de entiteit. Plaats in de organisatie. Voor kennisname

Functie. Doel van de entiteit. Plaats in de organisatie. Voor kennisname Functie Functienaam Team Code ADVISEUR CC Select S.A Doel van de entiteit Klanten adviseren en begeleiden bij het optimaal inzetten van hun medewerkers en instaan voor de ontwikkeling van deze medewerkers.

Nadere informatie

Governance en Business Intelligence

Governance en Business Intelligence Governance en Business Intelligence Basis voor de transformatie van data naar kennis Waarom inrichting van BI governance? Zorgorganisaties werken over het algemeen hard aan het beschikbaar krijgen van

Nadere informatie

EFFECTIEVE ARCHITECTUUR IN EEN ZIEKENHUIS

EFFECTIEVE ARCHITECTUUR IN EEN ZIEKENHUIS Een pragmatische aanpak EFFECTIEVE ARCHITECTUUR IN EEN ZIEKENHUIS 26 juni 2014 Gert Florijn, Henk ten Dolle EVEN VOORSTELLEN Gert Florijn HIO Enschede HIO Enschede SERC Universiteit Utrecht CIBIT, DNV-CIBIT

Nadere informatie

Beheerste transformatie met behulp van Enterprise Architectuur

Beheerste transformatie met behulp van Enterprise Architectuur René van der Reijden Business Architect Pensioenfonds Horeca & Catering Beheerste transformatie met behulp van Enterprise Architectuur Voortdurend in verandering Economische Sociale Ontwikkelingen Politieke

Nadere informatie

Vorming Nationale Politie met projectmatige aanpak?! Presentatie Brussel 8 november 2013

Vorming Nationale Politie met projectmatige aanpak?! Presentatie Brussel 8 november 2013 Vorming Nationale Politie met projectmatige aanpak?! Presentatie Brussel 8 november 2013 Agenda Voorstellen Waarom doen we het? Hoe ziet de verandering eruit? Wat zijn de belangrijkste uitdagingen? 2 Voorstellen

Nadere informatie

Risico s in beeld. Wat nu? Door Ilona Hoving 1

Risico s in beeld. Wat nu? Door Ilona Hoving 1 Risico s in beeld. Wat nu? 29-9-2015 Door Ilona Hoving 1 Even voorstellen Ilona Hoving 29-9-2015 Door Ilona Hoving 2 Wat gaan we DOEN? Korte introductie op thema Aan de slag met risico s Hoe waardeer je

Nadere informatie

Taak- en functieomschrijving teamleider kinderopvang

Taak- en functieomschrijving teamleider kinderopvang Pagina 1 van 5 Taak- en functieomschrijving teamleider kinderopvang Doel Het vastleggen van taken, verantwoordelijkheden van een functionaris, met inbegrip van opleidingseisen en salarisindicatie. Van

Nadere informatie

MAATWERK OPLEIDINGEN 10 basisopleidingen 19 Modules Kies & Mix

MAATWERK OPLEIDINGEN 10 basisopleidingen 19 Modules Kies & Mix WIN TRAININGEN MAATWERK OPLEIDINGEN 10 basisopleidingen 19 Modules Kies & Mix 10 Basisopleidingen PMO, de start-up Prince II Foundation IPMA PMO P3O Foundation IPM voor de projectbeheerser Leading SAFe

Nadere informatie

Training Projectmanagement

Training Projectmanagement Training Projectmanagement Projectmanagement, sturen op resultaat Binnen jullie organisatie werken jullie veel met projecten. Jij bent projectleider, of je maakt deel uit van een speciaal opgesteld projectteam.

Nadere informatie

Risicomanagement bij veranderingen

Risicomanagement bij veranderingen Risicomanagement bij veranderingen De rol van de opdrachtgever Peter Noordam 19 april 2018 1 Er gaan nog steeds veel projecten mis Project succes (chaos report 2017) % project is completed on-time and

Nadere informatie