KEUZE 1 CORRESPONDENTIE BRIEVENMIX

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "KEUZE 1 CORRESPONDENTIE BRIEVENMIX"

Transcriptie

1 KEUZE 1 CORRESPONDENTIE BRIEVENMIX 6 oefeningen

2 Eerste oefening Maak één analyseoefening uit de onderstaande reeks Opdracht 1 Analyseer met behulp van de onderstaande vragen de begeleidende brief op blz. 22 in Tekstgids. Lees eerst de toelichting op blz Wie is de zender van de brief? 2. Wie representeert als briefschrijver de zender? 3. Welke alinea bevat twee thema s? 4. Welk effect heeft het samengaan van twee thema s in één alinea voor de tekstopbouw? 5. Naar welk voor de lezer bekend feit verwijst de briefschrijver in de aanleiding? 6. Beantwoord de volgende vragen over het onderstaande alternatief voor de eerste alinea: - Welk perspectief hanteert de zender in de originele tekst? - Welk perspectief hanteert de zender in het alternatief? - Welk perspectief vind je het best passen? - Verklaar je antwoord op de vorige vraag. Op 27 september werden de bestelde koffieserviezen in uw magazijnen geleverd. 7. Wat kun je aanmerken over de formulering van het onderstaande alternatief voor de laatste zin van de tweede alinea? Binnen 30 dagen moet u dit bedrag op onze bankrekening overschrijven. 8. Beantwoord de volgende vragen over het onderstaande alternatief voor de laatste alinea: - Welke woordgroep klinkt niet erg gepast? - Schaadt die formulering vooral het expressieve of het relationele aspect van de boodschap? - Verklaar je antwoord op de vorige vraag. Wij proberen ook in de toekomst uw orders met evenveel zorg uit te voeren.

3 Opdracht 2 Analyseer met behulp van de onderstaande vragen de bevestiging van bestelling op blz. 23 in Tekstgids. Lees eerst de toelichting op blz Wie is de zender van de brief? 2. Wie representeert als briefschrijver de zender? 3. Op welke twee manieren probeert de briefschrijver in de eerste alinea al onmiddellijk de nodige goodwill te creëren? 4. Welk nut voor de lezer heeft de presentatie in tabelvorm in de tweede alinea? 5. Op welke twee plaatsen wijst de briefschrijver de lezer op diens eigenbelang (dienstbetoon)? 6. Duid in de brieftekst alle lezerspecifieke gegevens aan die de briefschrijver op de open plaatsen uit het basisdocument ingevuld heeft. 7. Wat is het nut van een orderbevestiging voor een klant? 8. Beantwoord de volgende vragen over het onderstaande alternatief voor de eerste alinea: - Met welk voornaamwoord verwijst de zender naar zichzelf in de originele tekst? - Met welk voornaamwoord verwijst de zender naar zichzelf in het alternatief? - Wat vind je de beste keuze? - Verklaar je antwoord op de vorige vraag. - Welke twee stijlfouten tref je in het alternatief aan? - Welke inhoudelijke tekortkoming vertoont het alternatief? Het doet me een groot genoegen dat ik met dit schrijven uw bestelling kan bevestigen. 9. Beantwoord de volgende vragen over het onderstaande alternatief voor de vierde alinea: - Wat kun je aanmerken over de formulering van de eerste zin? - Verklaar waarom die formulering schadelijk is voor het expressieve aspect van de boodschap. - Wat kun je aanmerken over de formulering van de tweede zin? - Verklaar waarom die formulering schadelijk is voor het relationele aspect van de boodschap. Ondanks onze goede zorgen kunnen wij niet garanderen dat er tijdens de levering niets misloopt. Daarom moet u na ontvangst de apparaten onmiddellijk controleren.

4 Opdracht 3 Analyseer met behulp van de onderstaande vragen het neutrale bericht op blz. 25 in Tekstgids. Lees eerst de toelichting op blz Wie is de zender van deze boodschap? 2. Omschrijf zo exact mogelijk de doelgroep van de boodschap. 3. Door welke ingreep probeert de zender precies die doelgroep te bereiken en niet alle inwoners van de gemeente? 4. Verklaar waarom de alineabegrenzing niet parallel loopt met de thema s uit het vragenschema. 5. Naar welke twee bij de lezer bekende feiten verwijst de zender in de aanleiding? 6. Welk goodwillelement verwerkt de zender in de aanleiding? 7. Door welke ingreep zorgt de zender ervoor dat de lezer in de kern gemakkelijk de informatie kan terugvinden die voor hem persoonlijk belangrijk is? 8. Duid in de toelichting het informatieve en het persuasieve gedeelte aan. 9. Waar in de toelichting wijst de zender de lezer op diens eigenbelang? (dienstbetoon) 10. Met welke woordgroep in de slotalinea geeft de zender blijk van inlevingsvermogen? 11. Kies uit de reeks vier begrippen om het expressieve aspect van de boodschap te omschrijven: autoritair, begripvol, ouderwets, bezorgd over de naleving van de reglementen, bezorgd over het welzijn van de burger, onverschillig, minzaam, modern. 12. Kies uit de reeks vier begrippen/omschrijvingen om het relationele aspect van de boodschap te omschrijven: afstandelijk en koel, denigrerend, eerder begeleidend, eerder dwingend, de burger is een gelijke, de burger is een onderdaan, waarderend, vertrouwelijk en inlevend. 13. Beantwoord de volgende vragen over het onderstaande alternatief voor de zevende alinea: - Welk perspectief hanteert de zender? - Uit welke voorbeelden blijkt dat de zender een voorkeur heeft voor verouderde schrijftaalwoorden? - Welke woorden zorgen voor een negatieve, zelfs repressieve toonzetting? - Besteedt de zender aandacht aan het eigenbelang van de lezer? - Met welke begrippen uit de reeks bij vraag 11 zou je nu het expressieve aspect omschrijven? - Met welke begrippen uit de reeks bij vraag 12 zou je nu het relationele aspect omschrijven? - Welke typografische kenmerken versterken nog de al schadelijke implicaties van de formulering voor het expressieve en het relationele aspect? Het gemeentebestuur acht het een gewichtige taak de burgers te wijzen op de problemen, welke infrastructuurwerken met zich medebrengen. Dientengevolge moet de voorgeschreven regeling strikt opgevolgd worden. Het zal ook absoluut verboden zijn de aangebrachte bewegwijzering te negeren. De burgers dienen tevens rekening te houden met scherpe controles van de plaatselijke politie gedurende de ganse periode van de werkzaamheden!

5 Opdracht 4 Analyseer met behulp van de onderstaande vragen de aanvaarding van een klacht op blz. 30 in Tekstgids. Lees eerst de toelichting op blz Wie is de zender van de brief? 2. Wie representeert als briefschrijver de zender? 3. Waarin bestond precies de klacht van de nv Santo? 4. Met welke drie elementen creëert de briefschrijver in de aanleiding een positieve toonzetting? 5. Waarin bestaat eigenlijk het positieve nieuws? 6. Welk woord in de kern zorgt voor een enthousiaste toonzetting? 7. Welke zin in de toelichting bevat zakelijke informatie over de verdere afwikkeling? 8. Met welke zinnen in de toelichting wordt de fout verklaard? 9. In welke zin in de toelichting wordt een maatregel aangekondigd om herhaling te voorkomen? 10. Waar in de toelichting wijst de briefschrijver de lezer op diens eigenbelang? 11. Verantwoord de opsplitsing van het thema toelichting in twee alinea s. 12. Welk effect heeft de opsplitsing van het thema toelichting voor de briefopbouw? 13. Met welke twee goodwillelementen creëert de briefschrijver een positief slot? 14. Beantwoord de volgende vragen over het onderstaande alternatief voor de eerste zin: - Welke inhoudelijke tekortkoming vertoont de verwijzing naar de klacht? - Welke drie woorden zorgen voor een negatieve formulering? - Verklaar waarom die negatieve formulering schadelijk is voor het relationele aspect van de boodschap. In uw brief beklaagt u zich erover dat de kwaliteit van de kleuren van het logo helemaal niet overeenstemmen met wat u bestelde en u eist dat alles teruggenomen wordt. 15. Beantwoord de volgende vragen over het onderstaande alternatief voor de eerste zin van de tweede alinea: - Welke woordgroep neutraliseert de goodwillwerking van het goede nieuws? - Welk perspectief hanteert de briefschrijver in de originele zin? - Welk perspectief hanteert de briefschrijver in het alternatief? - Welk perspectief vind je het best passen? - Verklaar je antwoord op de vorige vraag. Na lang beraad is beslist de plastic tassen terug te nemen en de kleur aan te passen.

6 Opdracht 5 Analyseer met behulp van de onderstaande vragen de aanstellingsbrief op blz. 31 in Tekstgids. Lees eerst de toelichting op blz Wie is de zender van de brief? 2. Wie representeren als briefschrijvers de zender? 3. Verklaar op welke manier de aanleiding geïmpliceerd is in de allereerste zin van de brief. 4. Welke woordgroep in de kern zorgt voor een enthousiaste toonzetting? 5. In welke zin in de toelichting wordt de beslissing gemotiveerd? 6. In welk deel van de toelichting wordt zakelijke informatie over de verdere afwikkeling verstrekt? 7. Uit welke elementen blijkt dat de briefschrijvers in de toelichting rekening gehouden hebben met het eigenbelang van de lezer? 8. Welk effect heeft de opsplitsing van het thema toelichting voor de briefopbouw? 9. Wat verwachten de briefschrijvers precies van de brieflezer? 10. Welk goodwillelement vind je terug in de derde alinea? 11. Met welke twee goodwillelementen creëren de briefschrijvers een positief slot? 12. Beantwoord de volgende vragen over het onderstaande alternatief voor de allereerste zin van de brief: - Welke inhoudelijke tekortkoming vertoont de verwijzing naar de sollicitatie? - Wat valt er aan te merken op de toonzetting? - Welke stijlfout tref je aan? Hierbij laten we je weten dat we je vanaf 5 mei in dienst nemen als commercieel medewerker. 13. Wat kun je aanmerken over de formulering van het onderstaande alternatief voor de tweede zin van de tweede alinea? Je dient je op vrijdag 2 mei om 10 uur op het bedrijf aan te melden. 14. Door welke ingrepen in de briefopmaak slagen de briefschrijvers erin hun brief uit de puur zakelijke sfeer te lichten? 15. Welke relationele waarde hebben de aanspreking en de slotformule? 16. Wat leert de perspectiefkeuze in de brieftekst je over de huisstijl van de nv Prestige?

7 Opdracht 6 Analyseer met behulp van de onderstaande vragen de informatieaanvraag op blz. 38 in Tekstgids. Lees eerst de toelichting op blz Wie is de zender van de brief? 2. Wie representeert als briefschrijver de zender? 3. Welke alinea s bevatten twee thema s? 4. Welk effect heeft het samengaan van twee thema s in een alinea voor de tekstopbouw? 5. Welk thema verraadt dat deze brief het eerste contact vormt met de lezer? 6. Welk probleem schetst de briefschrijver in de aanleiding? 7. Heeft de toelichting een informatief of een persuasief karakter? 8. Welke wens verwerkt de briefschrijver in de toelichting? 9. Benoem de aard van ten minste drie soorten informatie die de lezer in het ingesloten bestek aan zal treffen. 10. Geef een plausibele verklaring voor het feit dat de briefschrijver de lezer niet expliciet op zijn eigenbelang wijst. 11. Welke nauwkeurige verwachting formuleert de briefschrijver? 12. Met welke formuleringstechniek zorgt de briefschrijver ervoor dat zijn verwachting inschikkelijk en dus niet autoritair of dwingend klinkt? 13. Met welk klassiek middel creëert de briefschrijver een welwillend slot? 14. Vergelijk de onderstaande onderwerpsaanduidingen met het originele onderwerp en formuleer je kritiek bij elke alternatief. - verzoek om een offerte - offerte dubbele beglazing - aanvraag informatie over de mogelijkheden op het gebied van dubbele beglazing 15. Waarin schuilt de onduidelijkheid in de formulering van het onderstaande alternatief voor de eerste zin van de tweede alinea? Wij hebben een gedetailleerde offerte met tijdsbestek nodig.

8 Opdracht 7 Analyseer met behulp van de onderstaande vragen de taakopdracht op blz. 41 in Tekstgids. Lees eerst de toelichting op blz Wie is de zender van de memo? 2. Wie is de ontvanger van de memo? 3. Situeer je deze memo in de horizontale, de opwaartse of de neerwaartse communicatiestroom? 4. Verklaar waarom de zender de indirecte methode hanteert. 5. De zender creëert een positieve opening door in te spelen op het eergevoel van de lezer. Op welke twee manieren doet hij dat? 6. Geef de aanleiding van deze taakopdracht weer in één woord. 7. Welk belang heeft de lezer bij de programmavermelding in de tweede alinea? 8. Met welke zin probeert de zender in de derde alinea eventuele weerstand bij de ontvanger te neutraliseren? 9. Op welke voorkennis van de ontvanger speelt de zender in met de laatste instructie in de derde alinea? 10. Met welke twee elementen creëert de zender een welwillend slot? 11. Benoem met één woord het relationele aspect van deze boodschap. 12. Noem drie kenmerken (op het vlak van presentatie en formulering) die je antwoord op de vorige vraag onderbouwen. 13. Verklaar waarom de formulering van het onderstaande alternatief voor de eerste alinea het expressieve aspect van de boodschap schaadt. Sorry, maar dit is een urgentiegeval. Ik vertrek onmiddellijk naar Londen voor een driedaags colloquium over Business Communication. 14. Verklaar waarom de formulering van het onderstaande alternatief voor de eerste zinnen van de derde alinea het relationele aspect van de boodschap schaadt. Jij moet de klus maar klaren. Ik verwacht dat je:

9 Opdracht 8 Analyseer met behulp van de onderstaande vragen het verzoek om sponsoring op blz. 44 in Tekstgids. Lees eerst de toelichting op blz Wie is de zender van de brief? 2. Wie heeft uiteindelijk de brief geredigeerd? 3. Welk nut heeft de medeondertekening van de algemeen directeur? 4. Met welke twee technieken (zie Tekstgids blz. 49) wordt een positieve opening gecreëerd? 5. Omschrijf met één woord de doelstelling van de aanleiding. 6. Op welke manier formuleert de briefschrijver het verzoek? 7. Uit welke twee elementen in de toelichting blijkt dat de briefschrijver wel degelijk rekening houdt met het eigenbelang van de lezer? 8. Welke twee goodwillelementen zijn in het slot van de brief verwerkt? 9. Beantwoord de volgende vragen over het onderstaande alternatief voor de onderwerpsaanduiding: - Schaadt die formulering vooral het expressieve of het appellerende aspect van de boodschap? - Verklaar je antwoord op de vorige vraag. verzoek om sponsoring 10. Beantwoord de volgende vragen over het onderstaande alternatief voor de tweede alinea: - Wie is volgens de originele versie de vragende partij? - Wie is volgens het alternatief de vragende partij? - Welke formulering vind je het best voor het expressieve aspect van de boodschap? - Verklaar je antwoord op de vorige vraag. Mercator overweegt een digitaal informatiepaneel in gebruik te nemen om interne boodschappen te verspreiden onder de studenten van de verschillende departementen. Om dit project te kunnen financieren is Mercator op zoek naar geïnteresseerde adverteerders.

10 Opdracht 9 Analyseer met behulp van de onderstaande vragen de sollicitatiebrieven op blz in Tekstgids. Lees eerst de toelichting op blz. 84. Sollicitatiebrief DIP (blz. 86) 1. Benoem de drie bestanddelen in de bronvermelding. 2. Welk feit precies vermeldt Katrien als aanleiding om te solliciteren? 3. Rond welke verwijzing naar de advertentie werkt Katrien in de aanleiding al een aanzet tot motivering uit? 4. Welk verband legt Katrien tussen zichzelf en het aangeschreven bedrijf in de kern van de brief? 5. Welke twee motieven verwerkt Katrien in de briefkern? 6. Welk motief van de twee toont aan dat Katrien de taakbeschrijving in de advertentie grondig gelezen heeft? Citeer ook het advertentiefragment waarop ze met dit motief zinspeelt. 7. Welke twee feiten gebruikt Katrien in het eerste deel van de toelichting (derde alinea) om haar functiegeschiktheid te staven? 8. Welke twee vereisten uit de advertentie compenseert Katrien in het vervolg van de toelichting? 9. Welke twee verwachtingen formuleert Katrien? 10. Met welk element vergemakkelijkt Katrien een mogelijke reactie van de lezer? 11. Welk ander goodwillelement verwerkt ze in het slot van de brief? 12. Vul het opgegeven raster aan met briefcitaten die aantonen dat Katrien de genoemde vereisten uit de advertentie inderdaad in de vermelde alinea bewijst. alinea dynamisme vereisten graduaatsopleiding communicatieve teamwerker = vlot in de omgang onder druk kunnen werken grote beschikbaarheid communicatieve teamwerker = vlot in de omgang grote beschikbaarheid citaat 13. Overeenkomstig de instructies op blz. 80 in Tekstgids brengt Katrien niet alle functieeisen in haar brief ter sprake. Welke twee eisen komen niet in de brief ter sprake (maar wel in het cv)?

11 14. Analyseer het onderstaande alternatief voor de eerste zinnen van de laatste alinea: - Welke formulering vind je het best voor het expressieve aspect van de boodschap? - Verklaar je antwoord op de vorige vraag. - Welke formulering vind je het best voor het relationele aspect van de boodschap? - Verklaar je antwoord op de vorige vraag. Nodig mij onmiddellijk uit voor een gesprek. Dan zal ik bewijzen dat ik de geschiktste kandidaat ben. Sollicitatiebrief Arthur Andersen (blz. 87) 1. Benoem de drie bestanddelen in de bronvermelding. 2. Uit welk feit blijkt al onmiddellijk dat Katrien zich goed voorbereid heeft? 3. Verklaar op een eenvoudige maar plausibele manier waarom Katrien bij de vorige advertentie die stap blijkbaar niet gezet heeft. 4. Citeer een woordgroep uit de eerste alinea die aantoont dat Katrien ook de advertentie goed gelezen heeft. 5. In de toelichting bewijst Katrien enkele capaciteiten. Als zij de vermelde vereiste in de toelichting daadwerkelijk bewijst, plaats je in de tweede kolom + en vermeld je in de derde kolom de aard van het bewijs. Als zij de vereiste niet bewijst, vul je alleen de tweede kolom aan met -. Als voorbeeld is de eerste rij al ingevuld. vereiste A1 secretariaat kennis van het Frans kennis van het Engels informaticakennis nauwkeurig/punctueel contactvaardig/vlotte omgang dynamisch + of - + opleiding aard van het bewijs/de bewijzen 6. Welke capaciteit die in de toelichting ontbreekt, blijkt wel uit de eerste alinea? 7. Op welke manier geeft Katrien in de eerste alinea blijk van die capaciteit? 8. Welke capaciteit die in de toelichting ontbreekt, blijkt uit de hele brief en cv? 9. Op welke manier blijkt dat? 10. Citeer een woordgroep uit de slotalinea waaruit nogmaals blijkt dat Katrien de advertentie grondig gelezen heeft. 11. Wat valt er aan te merken op het onderstaande alternatief voor de eerste zin van de tweede alinea? De vacature trekt me vooral aan, omdat ik de talen die in mijn opleiding centraal stonden, verder kan blijven gebruiken.

12 Het curriculum vitae (blz ) 12. Waarom is het hoe dan ook verantwoord dat Katrien bij de rubriek ervaring ook vakantiejobs en bestuurservaring vermeldt? 13. Verduidelijk bij elke vakantiejob/bestuurservaring het verband met de advertenties. Noem de vereiste waarvoor de job/ervaring een geschikt bewijsmiddel is.

13 Opdracht 10 Analyseer met behulp van de onderstaande vragen het wijzigingsvoorstel op blz. 95 in Tekstgids. Lees eerst de toelichting op blz Wie is de zender van de brief? 2. Wie representeert als briefschrijver de zender? 3. Hanteert de briefschrijver de directe of de indirecte methode? 4. Hanteert de briefschrijver de deductieve of de inductieve opbouw? 5. Verklaar waarom de briefschrijver die methode en opbouw terecht hanteert. 6. Welke voorwaarde uit de koopovereenkomst kan niet nageleefd worden? 7. Wordt dat slechte nieuws in de kern van de brief op een expliciete of een impliciete manier geformuleerd? 8. Formuleer het slechte nieuws op de andere manier. 9. Welke oplossing wordt in de toelichting gepresenteerd? 10. Met welke zin in de toelichting bewijst de briefschrijver zich in te leven in de situatie van de lezer? 11. Omschrijf met één woord de doelstelling van de twee laatste zinnen van de toelichting. 12. Met welk servicegericht element beargumenteert de briefschrijver het verzoek om een snelle reactie? 13. Met welke twee elementen creëert de briefschrijver een welwillend slot? 14. Beantwoord de volgende vragen over het onderstaande alternatief voor de eerste alinea: - Welk perspectief hanteert de briefschrijver in de originele tekst? - Welk perspectief hanteert de briefschrijver in het alternatief? - Welk perspectief vind je het best passen? - Verklaar je antwoord op de vorige vraag. - Welke inhoudelijke tekortkoming vertoont het alternatief? Op 2 november hebben wij u een bevestiging van de bovengenoemde bestelling toegestuurd met de belofte van een stipte levering.

14 Opdracht 11 Analyseer met behulp van de onderstaande vragen de afwijzing van een sponsorverzoek op blz. 97 in Tekstgids. Lees eerst de toelichting op blz Wie is de zender van de brief? 2. Wie representeert als briefschrijver de zender? 3. Hanteert de briefschrijver de directe of de indirecte methode? 4. Hanteert de briefschrijver de deductieve of de inductieve opbouw? 5. Verklaar waarom de briefschrijver die methode en opbouw hanteert. 6. Duid in de openingsalinea twee belangrijke goodwillelementen aan. 7. Wordt de afwijzing op een expliciete of een impliciete manier geformuleerd? 8. Met welke woordgroep vraagt de briefschrijver om begrip voor zijn standpunt? 9. Geef met je eigen woorden de argumentatie van de bank weer in één korte zin. 10. Benoem met één woord het relationele aspect van de eerste twee zinnen van de derde alinea. 11. Welke servicegerichte mededeling verwerkt de briefschrijver in de toelichting? 12. Met welke twee goodwillelementen creëert de briefschrijver een welwillend slot? 13. Beantwoord de volgende vragen over het onderstaande alternatief voor de tweede alinea: - Verklaar waarom de gedetailleerde argumentatie in de originele versie beter is voor het expressieve aspect dan de beknopte argumentatie in het alternatief. - Verklaar waarom de gedetailleerde argumentatie in de originele versie beter is voor het relationele aspect dan de beknopte argumentatie in de het alternatief. - Duid in de alternatieve versie alle woorden aan die voor een wel erg negatieve toonzetting zorgen. - Welk perspectief hanteert de briefschrijver in de eerste zin van het alternatief? - Verklaar waarom dit perspectief hier niet gepast is. - Welk perspectief hanteert de briefschrijver in de laatste zin van het alternatief? - Verklaar waarom dit perspectief hier niet gepast is. U hebt uw aanvraag niet op het juiste moment ingediend. De sponsorbudgetten voor dit jaar zijn al lang toegewezen. Het is dus helaas uitgesloten dat wij op uw verzoek ingaan. 14. Beantwoord de volgende vragen over het onderstaande alternatief voor de laatste alinea: - Welke woordgroep klinkt niet erg gepast? - Verklaar waarom die formulering schadelijk is voor het expressieve aspect. - Verklaar waarom die formulering ook schadelijk is voor het relationele aspect. Wij hopen op uw begrip en kijken uit naar een verdere goede samenwerking

15 Opdracht 12 Analyseer met behulp van de onderstaande vragen de afwijzing van een sollicitant op blz. 98 in Tekstgids. Lees eerst de toelichting op blz Wie is de zender van de brief? 2. Wie representeert als briefschrijver de zender? 3. Is de brief opgesteld volgens de directe of de indirecte methode? 4. Heeft de brief een deductieve of een inductieve opbouw? 5. Verklaar waarom de briefschrijver die methode en opbouw hanteert. 6. Uit welke woordgroep in de tweede alinea en uit welke woordgroep in de vierde alinea blijkt enige betrokkenheid van de briefschrijver met de situatie van de lezer? 7. Welk formuleringskenmerk (perspectiefkeuze) ondersteunt die betrokkenheid? 8. Op welke voorwaarde is de toegevoegde alinea verantwoord? 9. Toon aan dat maximaal gebruik is gemaakt van tekstverwerkingsmogelijkheden (bv. mailmerge) om de brief een persoonlijk karakter te geven. 10. Welk nut voor de lezer heeft de vermelding van de functie in de onderwerpsaanduiding? 11. Welk klassiek onderdeel van een zakelijke brief is weggelaten om deze standaardbrief uit de puur zakelijke sfeer te lichten? 12. Beantwoord de volgende vragen over het onderstaande alternatief voor de tweede alinea: - Op welke manier wordt de eigenlijke afwijzing geformuleerd (expliciet of impliciet)? - Is er sprake van een deductieve of een inductieve opbouw? - Welk voornaamwoord hanteert de briefschrijver om de uitvoerende instantie aan te duiden? - Verklaar waarom de formulering schadelijk is voor het expressieve aspect. - Welke woordgroep is dan weer schadelijk voor het relationele aspect? - Verklaar je antwoord op de vorige vraag. Wij moeten u meedelen dat wij uw kandidatuur niet in aanmerking kunnen nemen. Wij zijn immers tot de vaststelling gekomen dat uw profiel helemaal niet beantwoordt aan onze wensen.

16 Opdracht 13 Analyseer met behulp van de onderstaande vragen het ongunstige bericht op blz. 100 in Tekstgids. Lees eerst de toelichting op blz Hanteert de briefschrijver de directe of de indirecte methode? 2. Hanteert de briefschrijver de deductieve of de inductieve opbouw? 3. Verklaar waarom de briefschrijver die methode en opbouw hanteert. 4. Met welke middelen slaagt de briefschrijver erin een positieve opening te creëren? 5. In welke zin verwijst de briefschrijver naar de veeleisendheid van de lezer? 6. Welke perspectiefkeuze hanteert de briefschrijver in die zin? 7. Wat is het voordeel van die perspectiefkeuze? 8. Met welke woorden wijst de briefschrijver in de argumentatie op het eigenbelang van de lezer? 9. Welke zinnen in de toelichting verstrekken informatie over de verdere afwikkeling? 10. Welke zinnen in de toelichting bevatten extra argumenten om aan te tonen dat de verhuizing noodzakelijk is? 11. Schrijf uit de toelichting drie zinnen/woordgroepen over die bewijzen dat de briefschrijver ruimschoots aandacht besteedt aan het eigenbelang van de lezer. 12. Met welke vier elementen creëert de briefschrijver een welwillend slot? 13. Geef een plausibele verklaring voor het ontbreken van een onderwerpsaanduiding. 14. Ga na in welke zinnen de briefschrijver het zendersperspectief toepast en verantwoord het afwisselend gebruik van de ik- en de wij-vorm. 15. Beantwoord de volgende vragen over het onderstaande alternatief voor de eerste alinea: - Met welke woorden geeft de schrijver uiting aan zijn ergernis? - Zijn die woorden schadelijk voor het expressieve of het relationele aspect? - Welke woorden zorgen voor een negatieve toonzetting? - Welke zin schaadt vooral het relationele aspect? De voorbije jaren hebt u al talloze keren met ons contact opgenomen om uw ongenoegen te uiten over de erbarmelijke staat van uw woning. Het is duidelijk dat u wel erg veeleisend bent. 16. Beantwoord de volgende vragen over het onderstaande alternatief voor de eerste zin van de laatste alinea: - Welk perspectief hanteert de briefschrijver in de originele versie? - Welk perspectief hanteert de briefschrijver in het alternatief? - Welk perspectief vind je het best passen? - Verklaar je antwoord op de vorige vraag. Natuurlijk staat u nu even voor een moeilijke periode.

17 Opdracht 14 Analyseer met behulp van de onderstaande vragen de voorlichtingsbrief op blz. 107 in Tekstgids. Lees eerst de toelichting op blz Wie is de zender van de brief? 2. Wie representeert als briefschrijver de zender? 3. Is de brief een voorbeeld van een externe of een interne goodwillbrief? 4. Welk thema is opgesplitst over twee alinea s? 5. Welk effect heeft deze ingreep voor de tekstopbouw? 6. Welk feit vermeldt de briefschrijver in de aanleiding? 7. Waarom geeft de briefschrijver geen verklaring voor de beslissing van Van Lierde? 8. Met welke twee middelen probeert de briefschrijver in de openingsalinea goodwill bij de lezer te creëren? 9. Welk feit presenteert de briefschrijver als kern van de boodschap? 10. Welk voordeel biedt het dat hij juist dat feit als essentie presenteert? 11. Met welke drie woordgroepen probeert de briefschrijver in de tweede alinea (eerste deel van de toelichting) te anticiperen op de vermoedelijke onrust bij de klanten? 12. In welke zin van de tweede alinea beargumenteert de briefschrijver de belofte die schuilgaat achter de woordgroep de komende jaren? 13. Heeft de derde alinea (tweede deel van de toelichting) hoofdzakelijk een informatief of een persuasief karakter? 14. Met welke twee middelen creëert de briefschrijver een welwillend slot? 15. Beantwoord de volgende vragen over het onderstaande alternatief voor de tweede alinea: - Welke twee overdrijvingen schaden de geloofwaardigheid? - Wat is het bezwaar tegen de laatste zin? Vanaf 1 januari 20.. wordt de heer Ben De Rooze directeur van uw Spaarbank. Ben De Rooze heeft enkele jaren op de hoofdzetel gewerkt en zijn uitzonderlijke beroepsbekwaamheid bewezen. Hij heeft de functie van kantoorhouder aanvaard, omdat ze beantwoordt aan zijn persoonlijke ambitie. Wij zijn er dan ook van overtuigd dat hij zich altijd voor tweehonderd procent in zal zetten. Dat kan hij natuurlijk alleen bewijzen als u klant blijft. 16. Welk bezwaar heb je tegen het onderstaande alternatief voor de laatste alinea: Nogmaals dank voor uw vertrouwen. We zijn ervan overtuigd u verder tot onze trouwe cliënten te mogen rekenen. 17. Welke twee onderdelen van een gewone zakenbrief ontbreken, waardoor de brief enigszins uit de puur zakelijke sfeer gelicht wordt?

18 Opdracht 15 Analyseer met behulp van de onderstaande vragen de dankbetuiging op blz. 108 in Tekstgids. Lees eerst de toelichting op blz Is de brief een voorbeeld van een externe of een interne goodwillbrief? 2. Welk feit vermelden Inge en Sandra als aanleiding? 3. Welke twee goodwillelementen verwerken ze in de eerste alinea? 4. Welke twee woorden ondersteunen de positieve toonzetting in de eerste alinea? 5. Met welk woordgroep creëren Inge en Sandra in te tweede alinea een samenhorigheidsgevoel? 6. Waarin bestaat eigenlijk de concrete motivering voor de dankbetuiging? 7. Welke twee zinnen in de toelichting bevestigen Annelies in haar doorzettingsvermogen? 8. Waarom blijft de verwijzing naar de handicap van Annelies zo oppervlakkig? 9. Met welke drie elementen creëren Inge en Sandra een welwillend slot? 10. Verduidelijk de tekortkomingen in het onderstaande alternatief voor de eerste alinea door de volgende vragen te beantwoorden: - Begint de originele versie met de kern of de aanleiding? - Begint het alternatief met de kern of de aanleiding? - Wat is het voordeel van de opbouw in de originele versie? - Welk woord vervangt in het alternatief het woord medewerking uit de originele versie? - Wat is het voordeel van het woord uit de originele versie? - Welke woordgroep klinkt te plechtig in de gegeven situatie? - Welke perspectiefbreuk valt op? - Wordt de lezer hier bevestigd in haar voorkomendheid? Zaterdagmiddag, de laatste dag van de koopjesperiode, was je aanwezig in de winkel. Wij ervaren het als een eer u daarvoor te kunnen bedanken. 11. Wat is je belangrijkste bezwaar tegen het onderstaande alternatief voor de slotalinea? Je hebt ons een grote dienst bewezen. We hopen dat we in de toekomst altijd op jouw bereidwilligheid een beroep kunnen doen. 12. Duid vier opmaakkenmerken aan waardoor de brief uit de puur zakelijke sfeer gelicht wordt. 13. Bewijs dat Inge en Sandra bij de formulering van bepaalde briefdelen en bij de perspectiefkeuze duidelijk gekozen hebben voor een vertrouwelijke stijl.

19 Tweede oefening Maak 1 reconstructieoefening uit de onderstaande reeks Opdracht 1 Reconstrueer de tekst van de aanvaarding van een gegronde klacht en schrijf de brieftekst uit met een gepaste alineaverdeling. 1. U kunt er dus zeker van zijn dat we in de toekomst extra aandacht zullen blijven besteden aan een onberispelijke kwaliteit. 2. We bieden u onze oprechte verontschuldigingen aan voor de hinder die u hebt ondervonden en danken u voor uw bericht. 3. We vertrouwen erop dat we deze zaak naar uw tevredenheid afgehandeld hebben. 4. Uw opmerking hebben we vanzelfsprekend doorgegeven aan onze bevoegde diensten. 5. Dankzij uw reactie kunnen we echter nog verder gaan in onze controle. 6. In uw brief maakt u een opmerking over de kwaliteit van onze doperwten. 7. Kwaliteit is onze eerste zorg, maar productiefouten - ondanks de strenge Bonduellenormen - kunnen op dergelijk hoog geïndustrialiseerd niveau toch nog altijd voorkomen. 8. Onze vertegenwoordiger zal binnenkort dan ook met u contact opnemen om u te vergoeden. Opdracht 2 Reconstrueer de tekst van de prijsaanvraag en schrijf de brieftekst uit met een gepaste alineaverdeling. 1. Kunt u ons in de loop van de volgende week uw voorwaarden meedelen voor het vervoer van Udinese naar Denderhoutem? 2. Wij zijn ervan overtuigd dat u ons een aantrekkelijk voorstel doet. 3. Vorige maand kochten wij bij de firma Tentorano, Via Toricelli 37 in Udinese, een partij lederen koffers en handtassen aan. 4. Vanaf 1 juni kunnen die goederen bij de leverancier afgehaald worden. 5. De totale waarde van de zending bedraagt euro. 6. Dank bij voorbaat. 7. Graag willen we dat u de zending laat verzekeren tegen elk risico van beschadiging en verlies. 8. Opnieuw willen wij op uw bedrijf een beroep doen voor een transportopdracht. 9. Ze zijn verpakt in stevige kartonnen dozen, respectievelijk 55 dozen (150x100x80 cm) en 70 dozen (200x90x60 cm). 10. Houdt u er ook rekening mee dat we tegen uiterlijk 10 juni over de goederen wensen te beschikken?

20 Opdracht 3 Een transportbedrijf verzorgt in opdracht van een tapijtverkoper een transport naar een klant. Bij de aflevering zijn enkele tapijten beschadigd. De klant dient een klacht in bij de vervoerder. Reconstrueer de tekst van de klacht en schrijf de brieftekst uit met een gepaste alineaverdeling. Maak gebruik van de directe methode. 1. Wilt u daarom het bedrag van 945 euro (145 euro reparatiekosten + viermaal 200 euro minderwaarde) op onze rekening overschrijven? 2. Onze leverancier verzekerde ons echter dat de tapijten zijn bedrijf in perfecte staat verlaten hebben. 3. Omdat na reparatie deze dure tapijten alleen tegen verlaagde prijs verkocht kunnen worden, zien wij ons verplicht dit financiële verlies op u te verhalen. 4. In opdracht van de nv Oriental Carpets leverde u op 20 mei 10 tapijten IRAN-AFSHAR en 15 tapijten INDIAN-KOSMIR in onze magazijnen af. 5. We zullen ze pas eind volgende week laten repareren. 6. Al bij de aflevering stelde onze magazijnchef vast dat 4 tapijten van het eerste type beschadigd (scheuren) zijn. 7. Dank bij voorbaat voor een spoedige regeling. 8. Als u het wenst, kunt u de tapijten trouwens in onze magazijnen komen bekijken. 9. Daarom hebben wij op de vrachtbrief ons voorbehoud gesignaleerd. Opdracht 4 De redactie van een tijdschrift over communicatie wijst het voorstel af om een artikel over verkoopbrieven op te nemen in een nummer dat over enkele weken geheel aan dat thema gewijd zal zijn. Bovendien ziet de redactie ook geen mogelijkheid om het artikel nog op te nemen in de volgende nummers van de lopende jaargang. Reconstrueer de tekst van de afwijzing en schrijf de brieftekst uit met een gepaste alineaverdeling. Maak gebruik van de indirecte methode en de inductieve opbouw. 1. Nadat het themanummer verschenen is, verwachten onze lezers namelijk dat ook andere domeinen van de zakelijke communicatie aan bod komen. 2. Uw aanpak is nieuw en levert verrassende resultaten op. 3. Dat nummer zal over drie weken verschijnen. 4. U weet wellicht dat we geregeld op zoek gaan naar artikelen over bepaalde onderwerpen. 5. We danken u voor uw interessante artikel over de analyse van verkoopbrieven. 6. Had uw bijdrage ons ietwat eerder bereikt, dan was het wellicht mogelijk geweest om ze in het themanummer op te nemen. 7. Om louter praktische redenen is het niet haalbaar om uw studie deze jaargang in ons tijdschrift te publiceren. 8. Als we een studie over verkoopteksten nodig hebben, kunt u erop rekenen dat wij met u contact op zullen nemen. 9. U begrijpt dat die voorrang heeft op recenter toegestuurde bijdragen. 10. Ongeveer een jaar geleden vatten we het plan op om een themanummer te wijden aan het onderzoek van verkoopbrieven. 11. Bovendien beschikken we over een erg ruime voorraad aan goedgekeurde kopij.

21 Opdracht 5 De directeur van een bankkantoor verwelkomt zijn nieuwe cliënten met een goodwillbrief. Reconstrueer de brieftekst en schrijf hem uit met een gepaste alineaverdeling. Let bij de reconstructie op signaalwoorden en verwijzingen. 1. Maar wist u dat uw bank u ook nog tal van andere diensten kan verlenen? 2. Maar vanzelfsprekend kunt u ook met mij persoonlijk een afspraak maken voor meer informatie of advies. 3. Hartelijk dank voor uw vertrouwen. 4. Pensioensparen, een hypothecair krediet, beleggingsadviezen, om er maar een paar te noemen. 5. In uw bankkantoor vindt u over alle diensten een informatieve folder. 6. Ik ben ervan overtuigd dat u door onze dienstverlening best tevreden zult zijn over de bank van uw keuze. 7. Vorige week hebt u in mijn bankkantoor een rekening geopend. 8. Op werkdagen kunt u er terecht van 9 tot 12 uur en van 14 tot 16 uur (op vrijdag tot uur). 9. Uw rekening biedt u heel wat voordelen, zoals een eurochequekaart en een krediet tot 1550 euro. Opdracht 6 Een grote verzekeringsmaatschappij heeft bij haar laatste mailing abusievelijk een oud adressenbestand gebruikt, waaruit gegevens van onlangs overleden cliënten nog niet verwijderd werden. Een halve dag nadat de mailing de deur uit is, ontdekt de maatschappij de fout. Onmiddellijk stuurt de maatschappij een excuusbrief naar de nabestaanden van de ten onrechte aangeschreven personen. Reconstrueer de tekst van de excuusbrief en schrijf de brieftekst uit met een gepaste alineaverdeling. 1. Bijgevolg werden er ook brieven verstuurd naar cliënten van wie wij in de afgelopen maanden een overlijdensbericht ontvangen hebben. 2. Abusievelijk was die brief gericht aan de heer Paul Wellens. 3. We zijn er ons van bewust dat deze vergissing voor u als nabestaanden onaangename gevolgen heeft. 4. Wij betreuren dat u enkele dagen geleden van ons een brief ontving over de nieuwe reisverzekering van onze maatschappij. 5. Hiervoor bieden wij u onze oprechte verontschuldigingen aan. 6. Pas toen de brief al verstuurd was, stelden wij vast dat wij voor de mailing een onjuiste verzendlijst gebruikt hadden.

22 Derde oefening Maak 1 reconstructieoefening uit de onderstaande reeks Opdracht 1 De kantoordirecteur van een lokaal bankfiliaal verzoekt een klant het negatieve saldo op de spaarrekening aan te zuiveren. Reconstrueer de tekst van de betalingsherinnering en schrijf de brieftekst uit met een gepaste alineaverdeling. 1. Mocht u ondertussen uw rekening al aangezuiverd hebben, beschouw deze brief dan als onbestaande. 2. Wij danken u alvast voor de aandacht die u aan deze brief zult schenken. 3. Wij zijn er evenwel van overtuigd dat dit een zuiver toevallige situatie is. 4. Wilt u zo vlug mogelijk uw rekening regulariseren? 5. Wij wensen er uw aandacht op te vestigen dat uw rekening met nummer een negatief saldo vertoont van ,69 euro, hoewel u geen krediet toegestaan werd. 6. De wet op het consumentenkrediet laat immers niet toe de huidige situatie te laten voortbestaan. Opdracht 2 Een zelfstandige heeft op de jaarlijkse vervaldag de premie voor zijn bedrijfspolis niet betaald. De verzekeringsmakelaar schrijft een betalingsverzoek. Reconstrueer de brieftekst en schrijf hem uit met een gepaste alineaverdeling. 1. Wilt u het premiebedrag onmiddellijk betalen? 2. Als het gaat om een polis waarbij een verzekeringsbewijs hoort, ontvangt u dat zodra ik de betaling ontvangen heb. 3. Ik stel vast dat het premiebedrag van 121,27 euro dat u verschuldigd bent, onbetaald is gebleven. 4. Ik ben er zeker van dat u voor een snelle regeling zorgt. 5. U kunt de betaling het best doen met het bijgaande betalingsformulier. 6. Als u recent het premiebedrag betaald hebt, dient u uiteraard geen rekening te houden met deze brief. 7. Dat geldt trouwens als bewijs van betaling.

23 Opdracht 3 Ondanks verschillende rappels blijft de spaarrekening van een klant een negatief saldo vertonen. De kantoordirecteur van het bankfiliaal schrijft een dreigbrief. Reconstrueer de brieftekst en schrijf hem uit met een gepaste alineaverdeling. 1. Wij kunnen uw stilzwijgen niet anders interpreteren als een weigering om mee te werken. 2. Wij hopen dat u ons niet dwingt tot de bovengenoemde maatregel. 3. Ook onze uitnodiging om met ons telefonisch contact op te nemen, bleef onbeantwoord. 4. Zuivert u binnen de week de onregelmatige debetstand van uw rekening aan. 5. U hebt nog altijd niet gereageerd op onze verschillende rappelbrieven. 6. We hebben besloten om onmiddellijk al uw verbintenissen bij onze bank in te vorderen. 7. Op die manier voorkomt u dat uw dossier doorgestuurd wordt naar ons incassobureau.

24 Opdracht 4 Een meubelproducent beantwoordt de prijsaanvraag van een beginnende groothandelaar. Die had o.a. gevraagd een catalogus en een prijslijst toe te sturen. Reconstrueer de tekst van de gevraagde offerte en schrijf de brieftekst uit met een gepaste alineaverdeling. Zorg, waar mogelijk, voor een puntsgewijze presentatie. Onderstreep ten slotte een viertal blikvangers. 1. In ons assortiment vindt u een ruime keuze aan multifunctionele keukenmeubelen. 2. Onze condities mag u gerust vergelijken met die van de concurrentie. 3. Naast interessante prijzen kunt u immers de volgende aantrekkelijke voorwaarden krijgen. 4. Veel succes met uw nieuwe handelszaak. 5. Van hem krijgt u op al uw vragen een antwoord. 6. Als bijlage vindt u onze prijslijst. 7. De handelskorting bedraagt 10 % op de prijzen uit de prijslijst. 8. Daarin zult u trouwens ook ons rijke assortiment tuinmeubelen leren kennen. 9. Vindt u het goed dat ik in elk geval begin volgende maand persoonlijk met u contact opneem? 10. Hebt u interesse voor ons aanbod? 11. Onze algemene verkoopsvoorwaarden leest u op blz. 35 van onze catalogus. 12. Vul dan het ingesloten bestelformulier in en stuur het terug in de gefrankeerde retourenveloppe. 13. De betaling gebeurt 45 dagen na factuurdatum. 14. Daar kunt u zelf oordelen over de degelijkheid en de onberispelijke afwerking. 15. Wij stellen het op prijs dat u aan ons bedrijf denkt als mogelijke leverancier van keukenmeubelen. 16. De quantumkorting bedraagt 5 % vanaf een aankoop van euro, btw inclusief. 17. De levering gebeurt 10 dagen na bestelling, franco aan huis. 18. Als u zich hiervan wilt overtuigen, bent u altijd welkom in onze toonzalen. 19. Wenst u nog meer inlichtingen, neemt u dan contact op met onze exportmanager, de heer Werner Berrevoets, onder het nummer Ook ontvangt u nog deze week separaat onze catalogus. 21. Alle elementen zijn gemakkelijk te onderhouden en kunnen probleemloos in elke keuken ingebouwd worden.

25 Opdracht 5 Een producent van huishoudtoestellen schrijft een spontane offerte naar de vaste klanten (handelaars) om de gloednieuwe reeks koelkasten te presenteren. Reconstrueer de tekst van de spontane offerte en schrijf de brieftekst uit met een gepaste alineaverdeling. Zorg, waar mogelijk, voor een puntsgewijze presentatie. Onderstreep ten slotte een viertal blikvangers. 1. De nieuwe koelkasten behouden natuurlijk de degelijkheid van de vroegere modellen, maar ze verbruiken maar liefst 15 % minder energie. 2. Wenst u meer inlichtingen? 3. Daarnaast geniet u de volgende introductievoorwaarden. 4. Wenst u als dynamische handelaar op de hoogte te blijven van alle innovaties? 5. Met onze vorige modellen hebt u altijd een mooie omzet gerealiseerd, maar met de nieuwe serie mag u zeker nog betere verkoopresultaten verwachten. 6. De waarborg geldt 3 jaar. 7. Tot dan. 8. Als bijlage vindt u ook de lijst met erg voordelige prijzen. 9. De leveringstermijn bedraagt 8 dagen. 10. Kom dan op 20 september om 15 uur naar onze bedrijfsgebouwen. 11. Vanaf 1 oktober kunt u deze hypermoderne en functionele koelkasten aankopen. 12. Ongetwijfeld hebt u interesse voor dit aanbod. 13. De korting bedraagt 5 % bij een aankoop voor 1 november. 14. U zult er kennis maken met onze nieuwe reeks Prestige-koelkasten. 15. Ondertussen kunt u zich in de ingesloten folder al een beeld vormen van de unieke vormgeving. 16. Neem dan gerust contact op met uw handelsvertegenwoordiger en kom uzelf zeker nog eens extra overtuigen op 20 september. 17. Bovendien zijn ze uitgerust met een volledig automatisch ontdooiingssysteem.

26 Vierde oefening Maak 1 redactieoefening (interne commmunicatie) uit de onderstaande reeks Opdracht 1 (uitnodiging personeelsleden) - De nv Dendron, Nieuwpark 17 in 9255 Buggenhout, heeft zich sinds haar oprichting vijf jaar geleden opgewerkt tot een gerenommeerde producent van modulaire houten constructies: carports, tuinhuizen, bergplaatsen enz. De voortdurende expansie is te danken aan de innovatieve en dynamische aanpak van de bedrijfsleiding en aan de inzet van alle werknemers. Het bedrijf heeft tot nog toe ook altijd op de sympathie van het gemeentebestuur kunnen rekenen. Het heeft immers een veertigtal mensen in dienst en daardoor is het zowat de belangrijkste werkgever uit de gemeente. Maar op 22 maart slaat het noodlot toe: een brand legt de toonzaal volledig in de as. De bedrijfsleiding blijft echter niet bij de pakken zitten en in september kan al een totaal vernieuwde en verruimde toonzaal in gebruik genomen worden. De snelle afhandeling van het dossier bij de stedenbouwkundige diensten is o.m. te danken aan de bemiddeling van de burgemeester. De plechtige opening heeft plaats op vrijdag 26 september om 20 uur. Naast het personeel bevinden zich onder de genodigden vertegenwoordigers van de plaatselijke middenstand, diverse handelspartners en een aantal prominenten uit de regionale en nationale politiek. Ook de partners zijn welkom. - Marc Verfaille, algemeen directeur van de nv Dendron. - De lezer uitnodigen en vragen de ingesloten antwoordkaart uiterlijk tegen vrijdag 19 september terug te bezorgen. - De personeelsleden. - De heer Alain Vanseveren, burgemeester van Buggenhout, Kerkstraat Een circulaire. of - Een maatwerkbrief. - Een antwoordkaart. - Datering: 20 augustus en/of (?)1 september.

27 Over welke ideeën en informatie beschik ik? (inhoud) - Programma: Eerst (20 uur) welkomstwoord van de algemeen directeur. Daarna (20.10 uur) een korte gelegenheidstoespraak van de voorzitter van de Kamer van Koophandel in Dendermonde. Dan (21 uur) receptie. Muzikale omlijsting: optreden van de plaatselijke folkgroep De Biegenhouters. - Collega s kunnen een en ander bijpraten in een ongedwongen, aangename sfeer. - De aanwezigheid van enkele prominenten is een blijk van interesse en waardering. - De burgemeester kan zijn persoonlijke publiciteit verzorgen. - De antwoordkaart moet niet gefrankeerd worden. - De antwoordkaart moet bezorgd worden aan Valérie Smit. - De personeelsleden kunnen de antwoordkaart persoonlijk afgeven.

28 Opdracht 2 (informatieve memo) - De milieuvoorschriften voor de verfindustrie worden voortdurend strenger. Daarom probeert directeur Luc Vantichelen van verffabriek Glansorex de actuele ontwikkelingen op dat vlak zo goed mogelijk te volgen. Als hij van een collega verneemt dat er volgend jaar in Gent rond het thema milieu en industrie een congres plaatsvindt, is zijn belangstelling meteen gewekt. Maar de collega beschikt niet over concrete informatie. Daarom draagt Luc Vantichelen op vrijdag 12 december zijn secretaresse op om concrete informatie over het congres in te winnen en om hem zo snel mogelijk op de hoogte te brengen. De secretaresse voert deze opdracht uit. - Kathy Jonckheere, secretaresse van Luc Vantichelen. - Aan de lezer de ingewonnen informatie over het congres doorspelen. - Directeur Luc Vantichelen. - Een memo. - Kathy Jonckheere beschikt op donderdag 18 december over alle informatie. Zij is trouwens ook al in het bezit van de gedetailleerde programmabrochure die ze aangevraagd heeft bij mevrouw Tina Rawoens van de Faculteit van de Wetenschappen. De directeur vertoeft echter van donderdag tot maandag in Hannover voor een beursbezoek. Bovendien neemt Kathy van maandag 22 tot vrijdag 26 december een week vrij. Over welke ideeën en informatie beschik ik? (inhoud) - Het congres vindt plaats in de gebouwen van de Faculteit van de Wetenschappen, Krijgslaan 271 in Gent, auditorium K 16, op maandag 10 en dinsdag 11 maart. - Een tiental gastsprekers uit binnen- en buitenland houden een referaat rond het centrale thema: Kosten en baten van milieuzorg in het bedrijfsleven. - De inschrijvingsprijs bedraagt 255 euro. Die prijs omvat de deelname aan het congres, een lunch tijdens de congresdagen en een uitvoerig rapport met de integrale weergave van alle referaten. - Inschrijven is mogelijk vanaf 15 januari. De organisatoren rekenen op een grote respons en raden belangstellenden aan de inschrijving niet uit te stellen. Er kunnen immers maar een beperkt aantal kandidaten aanvaard worden. Vanaf 300 kandidaten wordt de inschrijving afgesloten. Een inschrijving is pas geldig na voorafbetaling van een voorschot van 85 euro. - In voorkomend geval kan Kathy Jonckheere bij haar terugkeer op kantoor onmiddellijk de reservatie regelen.

29 Opdracht 3 (informatieve dienstmededeling) - Bvba Metalux is een constructeur van aluminium ramen. Het bedrijf beschikt over een aparte parkeerruimte voor het personeel. Er zijn veertig plaatsen. Omdat het telefoonverkeer van en naar het bedrijf de laatste maanden veel moeilijkheden ondervindt, laat het bedrijf nieuwe telefoonkabels aanleggen. De werken zullen worden uitgevoerd op maandag 17 en dinsdag 18 november. Op die dagen wordt het parkeerterrein gesloten, omdat de oprit opengebroken moet worden. - Directiesecretaresse Vera Theunis. - De lezers op de hoogte brengen van de regeling. - Alle personeelsleden. - Een dienstmededeling aan een prikbord. - De directiesecretaresse schrijft de mededeling in opdracht van de directie. - Datering: 9 november. Over welke ideeën en informatie beschik ik? (inhoud) - De werken zullen worden uitgevoerd door de firma Ascom. - Het personeel zal in de omgeving een parkeerplaats moeten zoeken. Dat zal echter niet gemakkelijk zijn, want het is een drukke buurt. De personeelsleden zullen dus thuis op tijd moeten vertrekken.

30 Opdracht 4 (informatieve dienstmededeling) - De nv Powerplast is een producent van polyester elektriciteitskasten. Onder druk van de steeds toenemende concurrentie is de bedrijfsleiding van mening dat een grotere flexibiliteit in de werkorganisatie noodzakelijk is. Overleg met de vakbonden resulteert voorlopig in enkele aanpassingen in de diverse geledingen van de aankoopafdeling. Zo zullen de openingsuren van de dienst RIG (Receptie Inkomende Goederen) aangepast worden. Tot nog toe was de dienst van maandag tot donderdag geopend van 8 tot 16 uur en op vrijdag van 8 tot 15 uur met telkens een middagpauze van 12 tot 13 uur. Dat was trouwens helemaal niet naar de zin van heel wat transportfirma s: de middagpauze zorgt voor al te lange wachttijden, het vroege sluitingsuur op vrijdag is voor sommige transporteurs wegens het drukke verkeer niet haalbaar. Ook de werkregeling van de dienst MOP (Magazijn Onafgewerkte Producten) wordt aangepast. Van een dagregime wordt overgeschakeld naar een tweeploegenstelsel. - Didier Heynen, chef aankoopdienst. - De lezers op de hoogte brengen van de nieuwe regelingen. - Alle afdelingschefs. - Een dienstmededeling met twee mededelingen. - De dienstmededeling wordt aan de betrokkenen persoonlijk overhandigd. - Datering: 11 februari. Over welke ideeën en informatie beschik ik? (inhoud) - Er zijn vanaf 1 maart nieuwe openingsuren voor de RIG: alle werkdagen permanent van 7 tot 16 uur. - Tijdens de middagpauze tussen 12 en 13 uur verzorgen twee van de vijf medewerkers via een toerbeurtsysteem de dienst. - De diverse transportfirma s worden van de nieuwe regeling op de hoogte gebracht. - Afdelingschefs kunnen bij de leveranciers voortaan ook uitzonderlijke leveringen buiten de normale uren aanvragen. Zij moeten in dat geval de RIG vooraf op de hoogte brengen. - Eveneens vanaf 1 maart wordt in het MOP overgeschakeld naar een tweeploegenstelsel: van 6 tot 14 uur en van 14 tot 22 uur. - Voor de heftruckchauffeurs wordt een aangepaste werkregeling uitgewerkt.

Analyseformulier zakelijke brief

Analyseformulier zakelijke brief Analyseformulier zakelijke brief 1 Identificatie van de brief 1.1 zender: 1.2 naam briefschrijver: 1.3 functie briefschrijver: 2 Communicatiesituatie 2.1 briefsoort 1 : 2.2 medium: r maatwerkbrief r standaardbrief

Nadere informatie

KEUZE 2 CORRESPONDENTIE FINANCIËN

KEUZE 2 CORRESPONDENTIE FINANCIËN KEUZE 2 CORRESPONDENTIE FINANCIËN 9 oefeningen Eerste oefening Maak de analyse van een reeks betalingsverzoeken. Analyseer met behulp van de onderstaande vragen de reeks betalingsverzoeken op blz. 50-54

Nadere informatie

Handleiding Sollicitatiebrief

Handleiding Sollicitatiebrief Handleiding Sollicitatiebrief 1. De gerichte sollicitatiebrief Met een gerichte sollicitatiebrief reageer je op een advertentie waarin een werkgever een vacature vermeldt. Voorafgaand aan het schrijven

Nadere informatie

Analyseformulier folder

Analyseformulier folder Analyseformulier folder 1 Identificatie van de folder 1.1 zender: 1.2 titel 1 : 1.3 folderthema: 2 Communicatiesituatie 2.1 Omschrijf in maximaal 5 woorden zo exact mogelijk de doelgroep van de folder.

Nadere informatie

Dit voorbeeldexamen bestaat uit 21 vragen. De opbouw en het aantal vragen komt overeen met het online examen.

Dit voorbeeldexamen bestaat uit 21 vragen. De opbouw en het aantal vragen komt overeen met het online examen. Basiskennis Correspondentie Nederlands Examenopgaven voorbeeldexamen Belangrijke informatie Dit voorbeeldexamen bestaat uit 21 vragen. De opbouw en het aantal vragen komt overeen met het online examen.

Nadere informatie

In een sollicitatiebrief zijn drie gedeelten te onderscheiden: 1. De inleiding 2. Het middenstuk 3. De afsluiting

In een sollicitatiebrief zijn drie gedeelten te onderscheiden: 1. De inleiding 2. Het middenstuk 3. De afsluiting Het doel van de sollicitatiebrief is uitgenodigd te worden voor een gesprek. De brief (van brevis wat kort betekent) moet daarom informatief zijn en de belangstelling opwekken van de selecteur om nader

Nadere informatie

Rapport. Datum: 26 september 2001 Rapportnummer: 2001/293

Rapport. Datum: 26 september 2001 Rapportnummer: 2001/293 Rapport Datum: 26 september 2001 Rapportnummer: 2001/293 2 Klacht Verzoeker klaagt over de wijze waarop het Ministerie van Buitenlandse Zaken zijn sollicitatiebrief van 6 maart 2000 heeft behandeld. Hij

Nadere informatie

Tenzij anders aangegeven gaat het altijd om 1 exemplaar van het genoemde artikel.

Tenzij anders aangegeven gaat het altijd om 1 exemplaar van het genoemde artikel. VERKOOPSVOORWAARDEN Algemene Verkoopvoorwaarden Art. 1. Toepassing van de Algemene Verkoopvoorwaarden Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op elke koop-verkoopovereenkomst door een bezoeker van

Nadere informatie

Een sterk CV en motivatie

Een sterk CV en motivatie Een sterk CV en motivatie Een sollicitatie bestaat meestal uit een sollicitatiebrief en een Curriculum Vitae (CV). Soms vragen organisaties alleen nog naar een motivatie, die je al dan niet in een format

Nadere informatie

RAPPORT. Bestuursorgaan : het College van burgemeester en wethouders Onderdeel : directie Werk Dossiernummer :

RAPPORT. Bestuursorgaan : het College van burgemeester en wethouders Onderdeel : directie Werk Dossiernummer : RAPPORT Bestuursorgaan : het College van burgemeester en wethouders Onderdeel : directie Werk Dossiernummer : 14.1.015 Klacht 1. Verzoeker stelt dat zijn klantmanager hem tijdens het evaluatiegesprek op

Nadere informatie

JR Sportshoes, is ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel te Alkmaar onder nummer 37062803.

JR Sportshoes, is ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel te Alkmaar onder nummer 37062803. JR Sportshoes, is ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel te Alkmaar onder nummer 37062803. JR Sportshoes verricht haar werkzaamheden uitsluitend overeenkomstig deze voorwaarden,

Nadere informatie

Rapport. Datum: 2 juni 1998 Rapportnummer: 1998/203

Rapport. Datum: 2 juni 1998 Rapportnummer: 1998/203 Rapport Datum: 2 juni 1998 Rapportnummer: 1998/203 2 Klacht Op 16 september 1997 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van de heer en mevrouw B. te Ter Apel, met een klacht over een gedraging

Nadere informatie

Sollicitatiebrief. De 10 Stappen. Op zoek naar werk? Wij maken jou sterk!

Sollicitatiebrief. De 10 Stappen. Op zoek naar werk? Wij maken jou sterk! Sollicitatiebrief De 10 Stappen Op zoek naar werk? Wij maken jou sterk! Sollicitatiebrief: De 10 Stappen! Dit stappenplan is bestemd voor iedereen die opzoek is naar een betaalde baan/stageplek en wil

Nadere informatie

Algemene verkoopsvoorwaarden

Algemene verkoopsvoorwaarden Algemene verkoopsvoorwaarden We stellen voor: algemene verkoopsvoorwaarden. De algemene verkoopvoorwaarden zijn van toepassing op alle transacties. Een reservatie of bestelling bij NOOZ plaatsen betekent

Nadere informatie

administratie - handel en administratie - handel en verkoop - mode en commercie

administratie - handel en administratie - handel en verkoop - mode en commercie Examen VMBO-GL 2012 gedurende 240 minuten CSPE GL administratie - handel en administratie - handel en verkoop - mode en commercie Bij dit examen horen een bijlage, een uitwerkbijlage en digitale bestanden.

Nadere informatie

CV en motivatiebrief. 1. Kop Curriculum Vitae, eventueel je naam

CV en motivatiebrief. 1. Kop Curriculum Vitae, eventueel je naam CV en motivatiebrief Hoe zorg je, dat je met jouw CV en brief wordt uitgenodigd voor een gesprek? Moeilijk te zeggen, want het aannemen van personeel is mensenwerk en iedereen kijkt anders naar dit soort

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over de Sociale Verzekeringsbank te Zaanstad. Datum: 5 februari 2015 Rapportnummer: 2015/021

Rapport. Rapport over een klacht over de Sociale Verzekeringsbank te Zaanstad. Datum: 5 februari 2015 Rapportnummer: 2015/021 Rapport Rapport over een klacht over de Sociale Verzekeringsbank te Zaanstad. Datum: 5 februari 2015 Rapportnummer: 2015/021 2 Klacht Verzoekster klaagt erover dat de Sociale Verzekeringsbank (SVB) is

Nadere informatie

Competentieprofiel. Maatschappelijk werker

Competentieprofiel. Maatschappelijk werker Competentieprofiel maatschappelijk werker OCMW 1. Functie Functienaam Afdeling Dienst Functionele loopbaan Maatschappelijk werker Sociale zaken Sociale dienst B1-B3 2. Context Het OCMW garandeert aan elke

Nadere informatie

jan-mrt 2011 Contactenkrant Samen boodschappen doen op de markt? Wie fietst er ook graag? Ik zoek een kaartmaatje

jan-mrt 2011 Contactenkrant Samen boodschappen doen op de markt? Wie fietst er ook graag? Ik zoek een kaartmaatje jan-mrt 2011 Contactenkrant Wie vindt het leuk om samen af en toe te koken? Wie wil samen met mij gaan wandelen? Samen zwemmen? Samen boodschappen doen op de markt? Ik zoek een kaartmaatje Gezocht: vriend(in)

Nadere informatie

Beoordeling. h2>klacht

Beoordeling. h2>klacht Rapport 2 h2>klacht Verzoekster klaagt erover dat haar dochter, vooral als gevolg van de onduidelijke informatieverstrekking door de Informatie Beheer Groep, niet tijdig over haar OV-studentenkaart heeft

Nadere informatie

2.1 Deze voorwaarden zijn van toepassing op alle bestellingen via www.bemvindo-lifestyle.nl.

2.1 Deze voorwaarden zijn van toepassing op alle bestellingen via www.bemvindo-lifestyle.nl. 1. Definities 1.1 Onder Bemvindo -Lifestyle wordt in deze algemene voorwaarden verstaan de Eenmanszaak, ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel te Amsterdam onder nummer 34231086.

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN ALGEMEENHEDEN EN DEFINITIES. 1. Contact gegevens: 2. MINIMUM LEEFTIJD VOOR AANKOOP. De voorwaarden gelden vanaf

ALGEMENE VOORWAARDEN ALGEMEENHEDEN EN DEFINITIES. 1. Contact gegevens: 2. MINIMUM LEEFTIJD VOOR AANKOOP. De voorwaarden gelden vanaf ALGEMENE VOORWAARDEN De voorwaarden gelden vanaf 21.09.2017 De klant dient steeds de algemene voorwaarden te lezen alvorens een bestelling te plaatsen. De klant kan deze steeds raadplegen op www.tuinpoortshop.be

Nadere informatie

2015 Nederlandse Associatie voor Examinering Basiskennis Correspondentie Nederlands 1 / 7

2015 Nederlandse Associatie voor Examinering Basiskennis Correspondentie Nederlands 1 / 7 Basiskennis Correspondentie Nederlands Correctiemodel voorbeeldexamen 2015 Nederlandse Associatie voor Examinering Basiskennis Correspondentie Nederlands 1 / 7 Vraag 1 Toetsterm 1.1 - Beheersingsniveau:

Nadere informatie

Verder klaagt verzoekster over de wijze waarop het UWV te Venlo haar klacht heeft behandeld.

Verder klaagt verzoekster over de wijze waarop het UWV te Venlo haar klacht heeft behandeld. Rapport 2 h2>klacht Verzoekster klaagt erover dat een met naam genoemde verzekeringsarts van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen te Heerlen (UWV) bij het vaststellen van de belastbaarheid

Nadere informatie

Klachtenregeling. Klachtenregeling FSV Accountants + Adviseurs pagina 1 van 5

Klachtenregeling. Klachtenregeling FSV Accountants + Adviseurs pagina 1 van 5 Klachtenregeling Inleiding Tevreden cliënten en relaties zijn zeer belangrijk voor FSV Accountants + Adviseurs. Als u niet tevreden bent met onze dienstverlening, dan zijn wij dus niet tevreden. Wij willen

Nadere informatie

KEUZE 3 CORRESPONDENTIE COMMERCIE

KEUZE 3 CORRESPONDENTIE COMMERCIE KEUZE 3 CORRESPONDENTIE COMMERCIE 6 oefeningen Eerste oefening Maak één van de onderstaande analyseoefeningen (offerte) Opdracht 1 Analyseer met behulp van de onderstaande vragen de offerte op blz. 57

Nadere informatie

Verzekeren Met advies. Goed om te weten

Verzekeren Met advies. Goed om te weten Verzekeren Met advies Goed om te weten Zoekt u de juiste verzekering, voor uzelf, voor uw bedrijf of voor uw personeel? De ING helpt u daar graag bij. In deze Dienstenwijzer Verzekeren leest u wie wij

Nadere informatie

Dienstenwijzer. Alles over onze financiële dienstverlening

Dienstenwijzer. Alles over onze financiële dienstverlening Dienstenwijzer Alles over onze financiële dienstverlening Wie zijn wij A1 Hypotheken is een onafhankelijk landelijk werkende financiële dienstverlener, gespecialiseerd in hypotheken, verzekeringen, kredieten,

Nadere informatie

Retour Voorwaarden Lunado Group B.V.

Retour Voorwaarden Lunado Group B.V. Retour Voorwaarden Lunado Group B.V. Definities In deze Retour Voorwaarden worden de hierna volgende termen in de navolgende betekenis gebruikt, tenzij uitdrukkelijk anders is aangegeven of uit de context

Nadere informatie

Algemene voorwaarden. Onze voorwaarden

Algemene voorwaarden. Onze voorwaarden Algemene voorwaarden Onze voorwaarden Hieronder staan de algemene verkoop-, leverings- en betalingsvoorwaarden van AtChrissys te Moordrecht Als u bij AtChrissys artikelen bestelt, verklaart u zich akkoord

Nadere informatie

Uw ref: onze ref: datum MW/BUD/89 ERR/21/3 20..-11-25

Uw ref: onze ref: datum MW/BUD/89 ERR/21/3 20..-11-25 DOSSIER 21 1 DOSSIER 27 2 DOSSIER 30 3 DOSSIER 37 4 Caputsteenstraat 134 Tel. en Fax 015 41 55 55 Gsm 0496 66 24 59 budgetshop@telenet.be www.budgetshop.be RPR Mechelen Fortis Bank 293-0181743-20 IBAN

Nadere informatie

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Hoe presenteer ik mijzelf? Wat wil ik? Zorg voor je carrière Door het dagelijkse contact met mijn coach

Nadere informatie

Een betoog is een tekst waarmee je als schrijver de lezer wilt overtuigen van jouw standpunt.

Een betoog is een tekst waarmee je als schrijver de lezer wilt overtuigen van jouw standpunt. Aantekening door Ilse 796 woorden 12 oktober 2017 8 2 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Nieuw Nederlands Nederlands Schrijfvaardigheid - Ilse Hielkema Betoog Een betoog is een tekst waarmee je als

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden van Haasdijk Wine Group B.V.

Algemene Voorwaarden van Haasdijk Wine Group B.V. Algemene Voorwaarden van Haasdijk Wine Group B.V. Haasdijk Wine Group B.V. is gevestigd te Amersfoort. Haasdijk Wine Group B.V. hanteert als handelsnamen Haasdijk Wine Group en/of Champagnist en/of De

Nadere informatie

Valkman & Berendsen Assurantiën Dienstenwijzer algemeen

Valkman & Berendsen Assurantiën Dienstenwijzer algemeen Valkman & Berendsen Assurantiën Dienstenwijzer algemeen Ons kantoor is gespecialiseerd in financiële diensten. In onze werkwijze staat u als klant centraal. Uw persoonlijke situatie en uw persoonlijke

Nadere informatie

De receptie. De aankoopafdeling. De verkoopafdeling

De receptie. De aankoopafdeling. De verkoopafdeling De receptie Op de receptie komt al de correspondentie van ons bedrijf binnen, deze briefwisseling verdelen zij onder de verschillende afdelingen. Zij staan ook in voor het versturen van alle nodige documenten.

Nadere informatie

Praktijkinstructie Bedrijfsoriëntatie 1 (CAL01.1/CREBO:50240)

Praktijkinstructie Bedrijfsoriëntatie 1 (CAL01.1/CREBO:50240) instructie Bedrijfsoriëntatie 1 (CAL01/CREBO:50240) pi.cal0v2 ECABO, 1 september 2003 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, overgenomen, opgeslagen of gepubliceerd

Nadere informatie

Wat kunnen we van elkaar verwachten?

Wat kunnen we van elkaar verwachten? Wat kunnen we van elkaar verwachten? U heeft ons de zorg voor uw verzekeringen en/of andere financiële producten toevertrouwd of overweegt dit te gaan doen. In deze dienstenwijzer informeren wij u over

Nadere informatie

Ets VIELLEVOYE SA Division TOLFER

Ets VIELLEVOYE SA Division TOLFER Ets VIELLEVOYE Division TOLFER ALGEMENE VERKOOPVOORWAARDEN GELDIG VANAF 1 januari 2016 1 Artikel 1: Toepassingsgebied Deze algemene verkoopvoorwaarden (AVV) gelden voor alle producten die door de Ets.

Nadere informatie

LensOn s verkoopvoorwaarden

LensOn s verkoopvoorwaarden LensOn s verkoopvoorwaarden De algemene verkoopvoorwaarden zijn van toepassing op de aankoop van contactlenzen en accessoires door u als eindverbruiker. Wij sturen u graag een exemplaar van deze voorwaarden

Nadere informatie

Artikel 2: Bestellen en het tot stand komen van een overeenkomst

Artikel 2: Bestellen en het tot stand komen van een overeenkomst Artikel 1: Algemeen 1.1 Dit zijn de Algemene Verkoop- en Leveringsvoorwaarden van Archiefkasten-shop.nl gevestigd in Haarlem. Archiefkasten-shop.nl is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel te Haarlem

Nadere informatie

1.2 De toepasselijkheid van de door de opdrachtgever gehanteerde algemene voorwaarden wordt uitdrukkelijk uitgesloten.

1.2 De toepasselijkheid van de door de opdrachtgever gehanteerde algemene voorwaarden wordt uitdrukkelijk uitgesloten. Algemene voorwaarden J&S Diensten 1. Algemeen 1.1 Al onze aanbiedingen, overeenkomsten en uitvoering daarvan, worden uitsluitend beheerst door de onderhavige voorwaarden. Afwijkingen dienen uitdrukkelijk

Nadere informatie

Adverteren op one2xs

Adverteren op one2xs Adverteren op one2xs GPT advertenties die wél rendabel zijn. Laat u overtuigen door de vele mogelijkheden die one2xs u biedt. www.one2xs.com 28-11-2008 Adverteren op one2xs. Waarom? Enorm brede doelgroep

Nadere informatie

Artikel 2: Bestellen en het tot stand komen van een overeenkomst

Artikel 2: Bestellen en het tot stand komen van een overeenkomst Artikel 1: Algemeen 1.1 1.2 Dit zijn de Algemene Verkoop- en Leveringsvoorwaarden van Officecity Kantoormeubelen B.V. gevestigd in Haarlem. Officecity.nl is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel te

Nadere informatie

Dienstenwijzer. SURA assurantiën & Hypotheken Postbus 43 8080 AA Elburg. Tel: 06 50676262. E mail: info@su ra.nl Internet: www.su ra.

Dienstenwijzer. SURA assurantiën & Hypotheken Postbus 43 8080 AA Elburg. Tel: 06 50676262. E mail: info@su ra.nl Internet: www.su ra. Dienstenwijzer Inleiding 1 januari 2007 is de wet financiële dienstverlening WFD vervangen door de wet op het financieel toezicht WFT. Op de activiteiten van onze onderneming is de wet op het financieel

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr. A.M.T. Wigger, voorzitter en mr. Z. Bonoo, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr. A.M.T. Wigger, voorzitter en mr. Z. Bonoo, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2018-150 (mr. A.M.T. Wigger, voorzitter en mr. Z. Bonoo, secretaris) Klacht ontvangen op : 25 januari 2017 Ingediend door : Consument Tegen

Nadere informatie

Reijn&partners. Het vermogen om te groeien. Uw Dienstverleningsdocument

Reijn&partners. Het vermogen om te groeien. Uw Dienstverleningsdocument Uw Dienstverleningsdocument U overweegt een beroep te doen op de dienstverlening van Reijn&partners. In dit document leggen wij u graag uit wie we zijn, hoe wij werken en hoe wij beloond worden. Wie zijn

Nadere informatie

Rapport. Datum: 25 maart 1998 Rapportnummer: 1998/083

Rapport. Datum: 25 maart 1998 Rapportnummer: 1998/083 Rapport Datum: 25 maart 1998 Rapportnummer: 1998/083 2 Klacht Op 11 juli 1997 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van de heer B. te Amerongen, met een klacht over een gedraging van de griffie

Nadere informatie

Organiseren. werkt! Krijg meer overzicht,, structuur en (tijd) winst! Germo Bekendam Karlijn L Ortye

Organiseren. werkt! Krijg meer overzicht,, structuur en (tijd) winst! Germo Bekendam Karlijn L Ortye Organiseren werkt! Krijg meer overzicht,, structuur en (tijd) winst! Germo Bekendam Karlijn L Ortye Inhoud 1. Organiseren is keuzes maken 6. Planning en digitaal organiseren 7. E-mail organiseren Pagina

Nadere informatie

Omgaan met klachten volgens de BOOS-formule

Omgaan met klachten volgens de BOOS-formule Omgaan met klachten volgens de BOOS-formule Een klacht is een kans. Wanneer een klant de moeite neemt om zijn onvrede te laten blijken, biedt dat je de mogelijkheid de klant alsnog tevreden te stellen

Nadere informatie

1.1. Beklaagde heeft een Europese openbare aanbestedingsprocedure gehouden voor het leveren van 1.600 refurbished PC's.

1.1. Beklaagde heeft een Europese openbare aanbestedingsprocedure gehouden voor het leveren van 1.600 refurbished PC's. Advies 156 1. Feiten 1.1. Beklaagde heeft een Europese openbare aanbestedingsprocedure gehouden voor het leveren van 1.600 refurbished PC's. 1.2. In het Pakket van Eisen Refurbished PC(*) is met betrekking

Nadere informatie

Arbeidsongeschikt. En dan? Klantbrochure

Arbeidsongeschikt. En dan? Klantbrochure Arbeidsongeschikt. En dan? Klantbrochure Voor wie is deze folder bedoeld? Deze folder is voor u van belang als u een aanvraag tot uitkering wilt indienen op uw arbeidsongeschiktheidsverzekering. Als u

Nadere informatie

Jobbersguide - 2015. Jobbersguide 2015 0

Jobbersguide - 2015. Jobbersguide 2015 0 Jobbersguide - 2015 Jobbersguide 2015 0 Introductie Jobbersguide Om ervoor te zorgen dat jij als Jobber succesvol aan de slag kan en niet tegen verrassingen aanloopt hebben wij deze Jobbersguide gemaakt.

Nadere informatie

Algemene voorwaarden. index

Algemene voorwaarden. index Algemene voorwaarden index algemeen 1. Wie is Morgen Verzekert? 2. Wat mag u van Morgen Verzekert verwachten? 3. Wat verwacht Morgen Verzekert van u? 4. Hoe sluit u een verzekering bij Morgen af? 5. Vanaf

Nadere informatie

ALGEMENE AANKOOPVOORWAARDEN (Tyco Electronics Raychem bvba)

ALGEMENE AANKOOPVOORWAARDEN (Tyco Electronics Raychem bvba) ALGEMENE AANKOOPVOORWAARDEN (Tyco Electronics Raychem bvba) 1. TOEPASSING Onze aankopen vallen uitsluitend onder de toepassing van deze Algemene Aankoopvoorwaarden en van de Bijzondere Voorwaarden van

Nadere informatie

killer CV waarmee je in no-time aan tafel zit met de recruiter?

killer CV waarmee je in no-time aan tafel zit met de recruiter? Hoe maak je een killer CV waarmee je in no-time aan tafel zit met de recruiter? 5 CV geheimen die je concurrentie niet toepast dit e-book wordt je aangeboden door 1 Hoe maak je een killer CV waarmee je

Nadere informatie

HOE MAAK IK EEN SOLLICITATIEBRIEF?

HOE MAAK IK EEN SOLLICITATIEBRIEF? HOE MAAK IK EEN SOLLICITATIEBRIEF? Sommige werkgevers vragen in hun vacatures om te solliciteren via een sollicitatiebrief. Die brief wordt dan je eerste contact met de werkgever. Het komt er dus op aan

Nadere informatie

RAAD VAN TOEZICHT VERZEKERINGEN

RAAD VAN TOEZICHT VERZEKERINGEN RAAD VAN TOEZICHT VERZEKERINGEN U I T S P R A A K Nr. i n d e k l a c h t nr. 2003.1733 (052.03) ingediend door: hierna te noemen 'klager', tegen: hierna te noemen 'verzekeraar'. De Raad van Toezicht Verzekeringen

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2014/4. Wat brengt het regeerakkoord?

Nieuwsbrief 2014/4. Wat brengt het regeerakkoord? Nieuwsbrief 2014/4 Wat brengt het regeerakkoord? Hierbij geef ik u een overzicht van de meest in het oog springende wijzigingen van de nieuwe regering. Let wel, sommige regelingen zijn nog niet definitief

Nadere informatie

Een klacht, laat het ons weten Tevreden, vertel het verder

Een klacht, laat het ons weten Tevreden, vertel het verder Een klacht, laat het ons weten Tevreden, vertel het verder Inleiding Het Gemini Ziekenhuis probeert u zo goed mogelijk te behandelen, te verzorgen en te informeren. Wij vinden het belangrijk dat u tevreden

Nadere informatie

Reglement met betrekking tot de uitlening van educatief materiaal door het Documentatiecentrum Wereldcentrum en Kleur Bekennen

Reglement met betrekking tot de uitlening van educatief materiaal door het Documentatiecentrum Wereldcentrum en Kleur Bekennen Reglement met betrekking tot de uitlening van educatief materiaal door het Documentatiecentrum Wereldcentrum en Kleur Bekennen Artikel 1 De Provincie Oost-Vlaanderen leent educatief materiaal uit aan natuurlijke

Nadere informatie

b e z w a a r m a k e n

b e z w a a r m a k e n bezwaar maken In de gemeente Westland worden voortdurend besluiten genomen. Deze besluiten kunnen gevolgen hebben voor uw woon- en leefsituatie. Daarom is het in de wet geregeld dat u bezwaar kunt maken

Nadere informatie

Klachtenbehandeling 2015

Klachtenbehandeling 2015 Klachtenbehandeling 05 Ria Kruiper INLEIDING Alle kinderopvang voorzieningen / welzijnsorganisaties in Nederland dienen in gevolge de Wet Klachtrecht Cliënten Zorgsector te beschikken over een klachtenreglement

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Het Scrapbook Atelier

Algemene Voorwaarden Het Scrapbook Atelier Algemene Voorwaarden Het Scrapbook Atelier Artikel 1. Algemeen 1.1. Het Scrapbook Atelier is gevestigd aan de Doorvaart 25, 7381 CJ, te Klarenbeek en ingeschreven bij de Kamer van Koophandel te Apeldoorn

Nadere informatie

Geschillen, claims en terugboekingen oplossen. Er kan altijd iets fout gaan bij een bestelling. We helpen je graag om problemen op te lossen.

Geschillen, claims en terugboekingen oplossen. Er kan altijd iets fout gaan bij een bestelling. We helpen je graag om problemen op te lossen. Geschillen, claims en terugboekingen oplossen. Er kan altijd iets fout gaan bij een bestelling. We helpen je graag om problemen op te lossen. Mogelijke problemen. 1 Geschillen en claims Als een klant heeft

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2016-123 (mr. J.S.W. Holtrop, voorzitter en mr. M. van Pelt, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2016-123 (mr. J.S.W. Holtrop, voorzitter en mr. M. van Pelt, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2016-123 (mr. J.S.W. Holtrop, voorzitter en mr. M. van Pelt, secretaris) Klacht ontvangen op : 12 augustus 2015 Ingesteld door : Consument Tegen

Nadere informatie

BESTELLEN EN BEZORGEN. Hoe plaats ik een bestelling?

BESTELLEN EN BEZORGEN. Hoe plaats ik een bestelling? BESTELLEN EN BEZORGEN Hoe plaats ik een bestelling? 1. Kies de product(en) die u wil bestellen. 2. Plaats de product(en) in uw winkelwagen. 3. In de winkelwagen heeft u de opties CONTIUE SHOPPING, UPDATE

Nadere informatie

TOETS NT2-1 schrijven. Goed voorbereid slagen. voor het staatsexamen NT2 programma 1. Opgavenboekje nr. 1 SCHRIJVEN. niveau B1. tijdsduur: 120 minuten

TOETS NT2-1 schrijven. Goed voorbereid slagen. voor het staatsexamen NT2 programma 1. Opgavenboekje nr. 1 SCHRIJVEN. niveau B1. tijdsduur: 120 minuten Goed voorbereid slagen voor het staatsexamen NT2 programma 1 Opgavenboekje nr. 1 SCHRIJVEN niveau B1 tijdsduur: 120 minuten Deel 1: Zinnen afmaken 15 opdrachten Maak de zinnen af: 1. Het is in de vakantie

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN kaky.nl

ALGEMENE VOORWAARDEN kaky.nl ALGEMENE VOORWAARDEN kaky.nl Artikel 1. Overeenkomst 1.1 Totstandkoming van de overeenkomst met betrekking tot internet bestellingen. Nadat persoonlijke gegevens zijn ingevoerd en de order door opdrachtgever

Nadere informatie

DIENSTENWIJZER. Goudzwaard Assurantiën en Financiële Diensten C.V. Adviseur op Maat

DIENSTENWIJZER. Goudzwaard Assurantiën en Financiële Diensten C.V. Adviseur op Maat DIENSTENWIJZER Goudzwaard Assurantiën en Financiële Diensten C.V. Adviseur op Maat Dienstenwijzer 2010.1. Goudzwaard Assurantiën en Financiële Diensten C.V. Pagina 1 van 5 Dienstenwijzer van: Goudzwaard

Nadere informatie

Helder schrijven voor juridische beroepen. Taaltrainingen op maat van elke juridische professional

Helder schrijven voor juridische beroepen. Taaltrainingen op maat van elke juridische professional Helder schrijven voor juridische beroepen Taaltrainingen op maat van elke juridische professional Tekstredactie: (her)schrijven, eindredactie en correcties "De juridische taal is waarschijnlijk de enige

Nadere informatie

Samenvatting. Consument, tegen. Assurantie Advies Commissaris B.V., gevestigd te Amstelveen, hierna te noemen Aangeslotene,

Samenvatting. Consument, tegen. Assurantie Advies Commissaris B.V., gevestigd te Amstelveen, hierna te noemen Aangeslotene, Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2014-178 d.d. 29 april 2014 (prof. mr. E.H. Hondius, voorzitter, drs. A. Adriaansen en mr. J.W.H. Offerhaus, leden en mevrouw mr. L.T.A. van

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen Hoofdstuk 2 Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen 48 Gangbare uitdrukkingen bij contact maken en onderhandelen De meeste zinnen die in dit overzicht staan, zijn formeel. U kunt deze

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr. E.L.A. van Emden, voorzitter en mr. T. Boerman, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr. E.L.A. van Emden, voorzitter en mr. T. Boerman, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2017-723 (mr. E.L.A. van Emden, voorzitter en mr. T. Boerman, secretaris) Klacht ontvangen op : 28 januari 2017 Ingediend door : Consument Tegen

Nadere informatie

Samenvatting. 1. Procedure

Samenvatting. 1. Procedure Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2012-117 d.d.11 april 2012 (mr. H.J. Schepen, voorzitter, mevrouw mr. A.M.T. Wigger en drs. A. Adriaansen, leden en mr. B.C. Donker als secretaris)

Nadere informatie

NIEUWS JUNI 2015 BEHEERSOFTWARE. In deze uitgave:

NIEUWS JUNI 2015 BEHEERSOFTWARE. In deze uitgave: NIEUWS JUNI 2015 In deze uitgave: pagina 2-3 Nieuwe regeling voorschotfacturen vanaf 2015? pagina 4-5 Waarom elektronische facturatie voorlopig nog niet doorbreekt pagina 6-7 Klanten vertellen: Wim Deprins

Nadere informatie

Begrijpend lezen Strategie 6 & 7. Extra oefenen Niveau B

Begrijpend lezen Strategie 6 & 7. Extra oefenen Niveau B Begrijpend lezen Strategie 6 & 7 Extra oefenen Niveau B Remediëringsbladen - strategie 6 en 7 Niveau B 2 Je gaat leren om je leesdoel bij een tekst te bepalen en je leert om te controleren of je je leesdoel

Nadere informatie

EEN BRIEF NAAR DE DOCENT

EEN BRIEF NAAR DE DOCENT EEN BRIEF NAAR DE DOCENT Je hebt een vraag en je schrijft een brief naar je docent. Wat moet je doen? 1. Lees de e-mail op blad 2. Beantwoord de vragen. 2. Lees de e-mail op blad 3. Beantwoord de vragen.

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden www.dedochtervanmies.nl/shop Artikel 1 Definities Bedenktijd Klant Dag Duurzame gegevensdrager Herroepingsrecht Ondernemer

Algemene Voorwaarden www.dedochtervanmies.nl/shop Artikel 1 Definities Bedenktijd Klant Dag Duurzame gegevensdrager Herroepingsrecht Ondernemer Algemene Voorwaarden Onderstaande voorwaarden hebben betrekking op alle diensten, producten, bestellingen en aanbiedingen die via de site www.dedochtervanmies.nl/shop aangeboden, verzonden en geleverd

Nadere informatie

Een klacht. Laat het ons weten. mca.nl

Een klacht. Laat het ons weten. mca.nl Een klacht Laat het ons weten mca.nl Inhoudsopgave Mogelijkheden om uw klacht in te dienen 3 De kortste weg 3 De klachtenfunctionaris 4 Patiënten Klachtencommissie 5 Aansprakelijkstelling 6 Externe instanties

Nadere informatie

VMBO-T / Nederlands / 2011 / tijdvak 1

VMBO-T / Nederlands / 2011 / tijdvak 1 VMBO-T / Nederlands / 2011 / tijdvak 1 Voorbeeld van een brief: Eigen naam Adres Postcode en plaats Naam geadresseerde Adres Postcode en plaats Geachte heer De Vries, Plaats, Datum Mijn naam is Mike Louwman,

Nadere informatie

De Commissie heeft partijen opgeroepen voor een mondelinge behandeling op 16 april 2012.

De Commissie heeft partijen opgeroepen voor een mondelinge behandeling op 16 april 2012. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2012-174 d.d. 12 juni 2012 (mr. P.A. Offers, voorzitter, mr. B.F. Keulen en mr. A.W.H. Vink, leden, en mr. F.E. Uijleman, secretaris) Samenvatting

Nadere informatie

Samenvatting Nederlands Hoofdstuk 3

Samenvatting Nederlands Hoofdstuk 3 Samenvatting Nederlands Hoofdstuk 3 Samenvatting door een scholier 802 woorden 14 februari 2004 5,4 39 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Topniveau 3.5 persuasieve teksten betoog beschouwing Bevat

Nadere informatie

Deze cursus wordt uitgegeven door. Copyright. Centrum voor Afstandsonderwijs. Mechelsesteenweg 102. 2018 Antwerpen

Deze cursus wordt uitgegeven door. Copyright. Centrum voor Afstandsonderwijs. Mechelsesteenweg 102. 2018 Antwerpen MAROKKAANS ARABISCH Deze cursus wordt uitgegeven door Centrum voor Afstandsonderwijs Mechelsesteenweg 102 2018 Antwerpen Copyright CVA, Mechelsesteenweg 102, 2018 Antwerpen Alle rechten voorbehouden. Niets

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr. R.J. Paris, voorzitter en mr. J. Hadziosmanovic, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr. R.J. Paris, voorzitter en mr. J. Hadziosmanovic, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2017-787 (mr. R.J. Paris, voorzitter en mr. J. Hadziosmanovic, secretaris) Klacht ontvangen op : 7 mei 2017 Ingediend door : Consument Tegen

Nadere informatie

SERVICENORMEN GEMEENTE FERWERDERADIEL

SERVICENORMEN GEMEENTE FERWERDERADIEL SERVICENORMEN GEMEENTE FERWERDERADIEL Wanneer kan ik een reactie op mijn brief verwachten? Hoe lang duurt het verlengen van mijn paspoort? Wanneer beslist de gemeente over mijn bouwplan? Met welke regels

Nadere informatie

Rapport. Datum: 23 februari 1999 Rapportnummer: 1999/065

Rapport. Datum: 23 februari 1999 Rapportnummer: 1999/065 Rapport Datum: 23 februari 1999 Rapportnummer: 1999/065 2 Klacht Op 25 augustus 1998 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van mevrouw V. te IJmuiden, met een klacht over een gedraging van

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN Mindfulness Spirituele beurs 2016

ALGEMENE VOORWAARDEN Mindfulness Spirituele beurs 2016 ALGEMENE VOORWAARDEN Mindfulness Spirituele beurs 2016 ARTIKEL 1 DEFINITIES 1.1 In deze voorwaarden wordt verstaan onder: a) Beurs: door de organisator bedrijfs- of beroepsmatig georganiseerde of aangeboden

Nadere informatie

TAAK 1. Straatfeest. 1. Welke straatfeesten komen in aanmerking voor een financiële bijdrage van de gemeente?...

TAAK 1. Straatfeest. 1. Welke straatfeesten komen in aanmerking voor een financiële bijdrage van de gemeente?... TAAK 1 Straatfeest U woont in de gemeente Bertem in Vlaanderen. U wilt graag een straatfeest organiseren. U zoekt informatie in de folder van de gemeente over de organisatie van straatfeesten. Lees het

Nadere informatie

Voltijds administratief medewerker Publieke ruimte en Leefmilieu (vakdomein Openbare werken)

Voltijds administratief medewerker Publieke ruimte en Leefmilieu (vakdomein Openbare werken) De gemeente Kapellen is een dynamische gemeente van ca. 26.000 inwoners, gelegen midden in het groen. Kapellen beschikt over heel wat troeven, zowel op sportief, cultureel als sociaal vlak. Voor de verdere

Nadere informatie

TEKST VAARDIG. Marie-Anne Baert Arnout De Witte

TEKST VAARDIG. Marie-Anne Baert Arnout De Witte TEKST VAARDIG Marie-Anne Baert Arnout De Witte WOORD VOORAF Van hoger gediplomeerden verwacht het bedrijfsleven naast de beroepsgerichte, technische kennis (in fiscaliteit, verzekeringen, recht, elektronica,

Nadere informatie

Zakelijke correspondentie Nederlands les- en werkboek

Zakelijke correspondentie Nederlands les- en werkboek Zakelijke correspondentie Nederlands les- en werkboek Bezoek- en postadres: Bredewater 16 2715 CA Zoetermeer info@uitgeverijbos.nl www.uitgeverijbos.nl 085 2017 888 Aan de totstandkoming van deze uitgave

Nadere informatie

Voorwaarden Schadeverzekering

Voorwaarden Schadeverzekering Polisvoorwaarden PP 8000-01 Voorwaarden Schadeverzekering Algemene voorwaarden Wie behandelt mijn zaken? In principe behandelt Nationale-Nederlanden al uw schades. Maar heeft u bij ons een Rechtsbijstandverzekering

Nadere informatie

Ik heb een klacht. uwv.nl werk.nl. Als u niet tevreden bent over UWV. Wilt u meer weten?

Ik heb een klacht. uwv.nl werk.nl. Als u niet tevreden bent over UWV. Wilt u meer weten? uwv.nl werk.nl Ik heb een klacht Als u niet tevreden bent over UWV Wilt u meer weten? Deze brochure geeft algemene informatie over de klachtenprocedure bij UWV. Als u na het lezen nog vragen heeft, kijk

Nadere informatie

DIENSTENWIJZER ANDRE KEVELHAM ASSURANTIE

DIENSTENWIJZER ANDRE KEVELHAM ASSURANTIE DIENSTENWIJZER ANDRE KEVELHAM ASSURANTIE INCLUSIEF PRIVACY PARAGRAAF Voor meer informatie kunt u contact opnemen via : Onze website : www.kevelham.nu Per e-mail : info@kevelham.nu Of telefonisch 074 266

Nadere informatie

STIJLEN VAN BEÏNVLOEDING. Inleiding

STIJLEN VAN BEÏNVLOEDING. Inleiding STIJLEN VAN BEÏNVLOEDING Inleiding De door leidinggevenden gehanteerde stijlen van beïnvloeding kunnen grofweg in twee categorieën worden ingedeeld, te weten profileren en respecteren. Er zijn twee profilerende

Nadere informatie

TEVREDENHEIDS ONDERZOEKEN

TEVREDENHEIDS ONDERZOEKEN TEVREDENHEIDS ONDERZOEKEN HOE SLAAT U '3 VLIEGEN IN 1 KLAP'? Het tevredenheidsonderzoek is een meting van de mening van uw klanten over uw bedrijf en dienstverlening. Een belangrijk gegeven dat van groot

Nadere informatie

De Commissie beslist met inachtneming van haar reglement en op basis van de volgende stukken:

De Commissie beslist met inachtneming van haar reglement en op basis van de volgende stukken: Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2013-233 d.d. 17 juli 2013 (mr. H.J. Schepen, voorzitter, mr. A.P. Luitingh, en mr. J.Th. de Wit, leden, en mevrouw mr. M. Nijland, secretaris)

Nadere informatie

Dienstenwijzer. Registratie AFM Ons kantoor is geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onder vergunningnummer:

Dienstenwijzer. Registratie AFM Ons kantoor is geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onder vergunningnummer: Dienstenwijzer Informatie over onze dienstverlening Wij maken graag heldere afspraken met u over onze dienstverlening en de bijbehorende kosten. In deze brochure leest u daar meer over. Wij gaan hierbij

Nadere informatie