FILANTROPEN: PROJECTEN VAN DROOM NAAR CONCRETE ACTIES! Contact in Frankrijk: Contactpersoon in België:

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "FILANTROPEN: PROJECTEN VAN DROOM NAAR CONCRETE ACTIES! Contact in Frankrijk: Contactpersoon in België: www.mekongplus.org"

Transcriptie

1 Contactpersoon in België: Claire Thibaut Avenue des 4 Bonniers 6 B Louvain-la-Neuve tel.: +32 (0) fax: +32 (0) Contact in Frankrijk: Viêtnam Plus 26, allée des Erables Boissise-le-Roi tel.: +33 (0) rekeningnummer van de vzw Mékong Plus BIC GEBABEBB / IBAN BE Schenken is eenvoudiger geworden: online! Stort uw bijdrage: iedereen heeft er baat bij! (elke schenking van 30 of meer is fiscaal aftrekbaar) FILANTROPEN: VAN DROOM NAAR CONCRETE ACTIES! PROJECTEN

2 ER IS PAS ONTWIKKELING WANNEER IEDEREEN ERAAN DEELNEEMT!

3 FILANTROPEN: VAN DROOM NAAR CONCRETE ACTIES! Mékong Plus is een kleine vereniging* die in 1994 door een groep vrienden werd opgericht en al snel werd aangevuld met tal van vrijwilligers, allen gemotiveerd door de dynamiek en de creativiteit van de plaatselijke teams. Mékon Plus is werkzaam in Cambodja en in Vietnam. De hoofddoelstelling is de gemeenschapsontwikkeling: voorrang aan de allerarmsten deelname van iedereen geïntegreerde, duurzame en goedkope acties In België en Frankrijk organiseert Mékong Plus evenementen om haar acties bekend te maken en erover te informeren opdat er een solidariteitsgevoel zou worden opgewekt. * Met NGO-statuut

4 EEN GEÏNTEGREERDE, PARTICIPERENDE EN LANGETERMIJNAANPAK TEGEN EEN LAGE KOSTPRIJS; HET HOUDT ALLEMAAL VERBAND MET ELKAAR! De Mékong Plus-teams leven samen met de dorpelingen op de achtergestelde landbouwgronden. Ze werken samen met de armste families ( 6 per maand en per persoon). DE DORPELINGEN NEMEN DEEL wanneer ze gehoord worden met ruimdenkende geest wanneer ze genoeg tijd krijgen wanneer ze ervan overtuigd zijn dat de actie noodzakelijk en duurzaam is en niet goedkoper kan De bevolking financiert zelf meer dan de helft van de acties CONCREET: ELK JAAR nemen er 500 dorpen deel aan de gemeenschapsontwikkeling worden er 6470 landbouwers opgeleid voor een zuiverdere en efficiëntere landbouw worden er scholieren gesensibiliseerd voor het gezondheidsprogramma profiteren er meer dan mensen van de nieuwe wegen en bruggen worden er extreem arme families geholpen

5 GETUIGENISSEN Richard Walden, CEO van de stichting Operation USA "Van al onze partners in een twaalftal landen beschouwen we Mékong Plus als de absolute top voor wat betreft bestuur, financieel beheer, verantwoordelijkheid, transparantie, onafhankelijkheid en het behalen van resultaten (...). Het plaatselijke team werkt enorm doeltreffend en heeft heel weinig algemene kosten. Mékong Plus bericht zeer uitvoerig over elk project met handige illustraties." François Schuiten, Belgisch striptekenaar en theatervormgever "Er zijn twee aspecten die me raken in het Mékong Plus-project. Eerst en vooral het feit dat de projecten ontstaan uit microsystemen, zonder losgerukt te worden van de realiteit, en zich diep wortelen in het dagelijkse leven. Dit vertrekt vanuit een aandacht die gevestigd is op wat echt nodig is op menselijk vlak. Vervolgens is er het feit dat het vrouwenprojecten zijn. Het vormt een nieuwe kijk op de vrouwen en geeft een sterk signaal." Doctor Duong Quynh Hoa, Minister van Volksgezondheid, belangrijk figuur in Vietnam en eredoctor van meerdere universiteiten (UCL). De tekenaar François Schuiten schonk een aantal steendrukprenten aan de vereniging. Aangedaan na deelname aan een opleiding van een groep vrouwen: "Nooit eerder heb ik vrouwen zo sterk weten te reageren."

6 MÉKONG PLUS, BOEKJAAR 2009 OORSPRONG VAN HET KAPITAAL VERDELING VAN HET KAPITAAL Fair trade Cambodja + Vietnam Rechtstreekse opbrengsten van evenementen in Europa Sponsors in Europa Privéschenkingen Regeringen Niet-gouvernementele stichtingen, enz Vietnam Cambodja Europa GEBRUIK VAN HET KAPITAAL De boekhouding van Mékong Plus wordt elk jaar volledig gecontroleerd door een extern controleorgaan. De auditrapporten komen allemaal online 1. Mékong Plus ondertekende het "Charter voor een ethische fondswervingscode 2 " en het "Internationaal charter van NGO's 3 ". Mékong Plus heeft eveneens een eigen charter 4. Cambodja + Vietnam Hulp aan de allerarmsten Hygiëne Gezondheid Landbouw & veeteelt Microkrediet Onderwijs Werkgelegenheid & milieu Europa Algemene kosten 3649 Personeelskosten Organisatie van evenementen

7 ONDERWIJS

8 ONDERWIJS DE CONTEXT Vietnam scoort, vergeleken met andere landen met eenzelfde nationaal inkomen, goed op vlak van onderwijs. Maar het onderwijs is er betalend en duur. De armste mensen - ongeveer 10% van de bevolking die een jaarlijks inkomen hebben van ongeveer 100 per persoon - moeten vaak stoppen met school, voornamelijk na het lager onderwijs. De onderwijsmethode is er vooral één van 'vanbuiten leren' en discipline, maar in mindere mate één van wereldoriëntatie en initiatief. Bovendien sluit het onderwijssysteem kinderen met een handicap uit. SCHOOL VOOR IEDEREEN! Mékong Plus geeft jaarlijks studiebeurzen aan meer dan 3000 families, wat stimulerend werk op de volledige gemeenschap. Elk jaar in september lopen tienduizenden dorpelingen uit solidariteit met de armsten enkele kilometers om een geldbriefje te schenken aan het fonds voor de studiebeurzen. In 2008 werd door de dorpelingen zo meer dan 5000 toegevoegd aan het solidariteitsfonds. ACTIEF ONDERWIJS Mékong Plus heeft bijna 4000 leerkrachten opgeleid in de moderne pedagogie, met respect voor het officiële beleid. De kinderen nemen steeds meer deel aan het onderwijs: groepsactiviteiten, concrete acties, zoals het schoonmaken van de school en de omliggende dorpen.

9 INCLUSIEVE SCHOLING De ervaring leert ons dat vaak de armste mensen worden meegesleurd in de kosten die komen kijken bij de handicap van een kind. Het kind wordt vaak thuis gehouden van school, wat leidt tot slechte studieresultaten. Naast microkredieten en bijstand om de inkomens te doen stijgen, wil Mékong Plus ook ijveren voor de integratie van alle kinderen in het schoolsysteem. Zelfs al zouden ze hun les niet onthouden, hun sociale leven wordt aanzienlijk verbeterd. Af en toe is er niet meer nodig dan een goede bril! Mékong Plus leidt leerkrachten op en moedigt de ouders aan: reeds 144 kinderen in moeilijke leefomstandigheden hebben zich ingeschreven in een school en boeken enorme vooruitgang. HOEVEEL DIT KOST? Een studiebeurs kost 19 per jaar. We stellen vast dat elke beurs een stimulerend effect heeft op meerdere families. We schatten dat er per twee beurzen ten minste drie kinderen doorgaan met school. De introductie van de actieve pedagogie gebeurt via het gezondheidsonderwijs. De kost bedraagt 700 voor 1000 kinderen per jaar. WAT HEBBEN WE NODIG? Opdat de studiebeurzen kunnen uitgekeerd worden aan nog eens 1000 extra zeer arme families:

10 "ALLES GEVEN VOOR DE VRIENDJES" Anh, leerling uit de vierde klas: "Ik heb geluk, thuis hebben we niets tekort. Na de vakantie vroeg onze lerares of we wouden deelnemen aan de solidariteitsloop. Dat vonden we een super idee, een gebaar dat meer waard is dan geld. De dag van de loopkoers herinnerde men ons te denken aan de betekenis van de koers. We zijn erin geslaagd, onze vriendjes kregen een beurs, en wij waren allemaal zeer blij. ( ) Mijn ouders waren echter verbaasd: "Je bent één van de beste leerlingen, waarom hebben de anderen een beurs gekregen en jij niet?" Ik legde hen uit dat we deelnamen aan de solidariteitsloop zodat iedereen school kon blijven lopen. Alles wat ik wens, is dat het project blijft bestaan en nog uitgebreid wordt. Ik ben u enorm dankbaar!" Bekijk de video:

11 GEZONDHEID

12 GEZONDHEID DE CONTEXT De toestand in Vietnam is beter dan die in Cambodja, zowel op het vlak van preventie als op dat van genezing, maar wat overal opvalt, is het gebrek aan informatie, net zoals het gebrek aan hygiëne. Zeer weinig gezinnen hebben een propere toiletgelegenheid; een groot deel van de bevolking heeft te kampen met wormen die binnendringen langs de voetzool. Het talrijke telen van varkens zorgt voor een enorme vervuiling en trekt muggen aan. DE VROUWENBEWEGINGEN De vrouwen willen meer informatie! Ze doen een beroep op ons voor opleidingen over specifieke onderwerpen: ademhalingsziekten bij baby's, gynaecologische problemen bij vrouwen die veel tijd spenderen in de rijstvelden, knokkelkoorts en malaria. IN DE LAGERE EN KLEUTERSCHOLEN Gezondheid is een onderwerp dat niet echt aan bod komt in het onderwijs. Mékong Plus leidt de onderwijzers op en verschaft boeken voor de gezondheidslessen. Op school poetsen de kinderen allemaal samen hun tanden. Hun gezondheid is er enorm op v ooruitgegaan. Ze maken hun school schoon en worden zich zo meer bewust van netheid. Ze verzamelen ook het plastic afval, dat doorverkocht wordt ter recyclage: dit geld wordt besteed aan herstellingen in/aan de school (http://www.vietnam-quilts.org/fr/impact/impact.html).

13 PUTTEN, TOILETGELEGENHEID EN BIOGAS Om de toegang tot drinkwater te verbeteren, helpen we de gezinnen uit te rusten met een put met putrand. We bevorderen een eenvoudige maar propere toiletgelegenheid en elk jaar verbeteren meer dan 600 gezinnen hun hygiëne. Biogas vormt de problemen bij het kweken van varkens om tot een oplossing met meerdere voordelen: het verzamelen van methaangas voor de keuken (en dus een beperking van het CO2-equivalent). Er worden dus minder bomen omgehakt, er is geen stank meer en er zijn veel minder muggen. Elk jaar helpen wij honderden biogasinstallaties te plaatsen. KOSTPRIJS Mékong Plus verbetert elk jaar de gezondheid van zo'n mensen, waaronder scholieren. Dit kost slechts 0,5 per persoon, wat neerkomt op zo'n WAT HEBBEN WE NODIG? Om het gezondheidsprogramma op de scholen uit te breiden met kleuters, zijn we op zoek naar 8000.

14 QUÔI, OPLEIDER Quôi is een efficiënt opleider geworden op het domein van kippen en varkens. De dierenarts van Mékong Plus mag zeggen wat hij wilt, iedereen luistert toch naar Quôi. Hij is een dorpeling en iedereen weet vanwaar hij afkomstig is! Hij is slechts een boer die bovendien geen geluk heeft gehad. Met zijn vrouw en hun twee kinderen moest hij het zien te redden met 20 per maand. Hun rijstveld van 2000 m was niet voldoende en hij moest dus vaak hout gaan zoeken op de heuvels, tot de dag dat zijn been verbrijzeld werd in een ongeval. De buren hebben geld ingezameld, net als de gemeente, maar zijn been kon onmogelijk gered worden. Zo moest hij nog met minder geld rondkomen. Phuong werkt nu twee jaar met ons. Ze is afkomstig van de streek en ze kent veel mensen zoals Quôi, die ze zo goed mogelijk probeert te helpen. Ze heeft hem eerst een microkrediet gegeven voor varkens en een moestuin. Vervolgens voor kippen. Niet eenvoudig: de varkens werden ziek en hij was ze bijna verloren, maar de paraveterinair heeft ze van nabij in de gaten gehouden. Hij is er met de schrik vanaf gekomen. Phuong was van mening dat hij een prothese wel goed zou kunnen gebruiken. De buren hebben hem nogmaals geholpen, al het spaargeld van het gezin en 60 van Mékong Plus: Quôi kan nu zonder krukken wandelen. Hij heeft enkele herstellingen uitgevoerd aan het huis: de vloer is nu in cement en niet langer van aarde. Zijn inkomsten zijn met 83% toegenomen in twee jaar tijd. Wanneer Quôi schuchter zijn verhaal doet over hoe hij dit verwezenlijkt heeft, luistert iedereen aandachtig. Als hij erin geslaagd is, moet iedereen zijn voorbeeld kunnen volgen. Bekijk de video:

15 MICROKREDIET

16 MICROKREDIET DE CONTEXT Het microkrediet biedt een alternatief tegen woekeraars die lenen tegen rentevoeten tot soms 500%. In Vietnam zijn leningen bij de bank zeer toegankelijk en goedkoop geworden voor de grote meerderheid. Maar van flexibiliteit is er geen sprake: één lening per keer, geen aanvullend krediet. Het duurt soms lang vooraleer het geld verkregen wordt, zodat de landbouwkalender niet gerespecteerd kan worden. GROEPEN VROUWEN VOOR HET SPAARKREDIET Mékong Plus moedigt de vrouwen aan hun krachten te bundelen. Onderling praten om elkaar aan te moedigen en goede ideeën uit te wisselen, elkaar te steunen, samen te sparen om zware opdonders te vermijden. Mékong Plus geeft hen microkredieten van 40 of 60 euro en opleidingen voor het besturen van de boerderij en veehouderij, zodat het succes van de investeringen wordt verzekerd. Het vergoedingspercentage bedraagt 99%. De interesten op de microkredieten dekken alle werkingskosten. MICROKREDIET VOOR DE ZEER ARME MENSEN Ongeveer 10% van de Vietnamezen leeft in extreme armoede. Ze krijgen chronische gezondheidsproblemen, de kinderen verlaten de school, hun hutjes hebben een geperforeerd dak, en de inkomens bedragen niet meer dan 6 à 7 euro per persoon per maand. Mékong Plus werkt momenteel met meer dan zulke gezinnen. De resultaten zijn erg bemoedigend: gemiddelde stijging van hun inkomen met 25% per jaar de kinderen blijven school lopen minder gezondheidsproblemen (betere diagnosestelling, deelname aan de gezondheidszorg) betere huisvesting (kleine huisjes van 30 m 2 uit hard materiaal)

17 Elke maand komen er ongeveer 30 gezinnen definitief de ellende te boven. En elke maand slaag Mékong Plus erin 150 extra zeer arme gezinnen te helpen dankzij haar teams en correspondenten in meer dan 500 dorpen. HOE KOMT HET DAT HET MICROKREDIET VAN MÉKONG PLUS ZO DOELTREFFEND IS? De doelstelling van Mékong Plus is het terugdringen van de armoede. Het merendeel van de microkredietprogramma's kan goede resultaten voorleggen: 99% terugbetaling! Zijn de mensen al met al minder arm geworden? Veel te vaak zijn ze nog armer geworden. Geld lenen aan een arme landbouwer die varkens kweekt, maar geen dierengeneeskundige bijstand heeft... terwijl 30 à 40% van zijn dieren sterven aan ziektes, zorgt voor nog grotere schulden, armoede en wanhoop. Het microkrediet van Mékong Plus is doeltreffend omdat het vanuit de reële wereld van de mensen vertrekt en er rekening gehouden wordt met al hun problemen. De doelstelling is niet om een goede terugbetaling te verkrijgen of een bank te creëren voor de armen. Onze specialiteit: geïntegreerde en participerende ontwikkeling. KOSTPRIJS Een microkrediet bedraagt 40 of 100 euro. Een zeer arme familie uit de ellende helpen kost ongeveer 120 euro in totaal, verspreid over 3 tot 4 jaar. Dit dekt een lening (terugbetaald), technisch advies en een regelmatige opvolging, een studiebeurs voor de kinderen en gezondheidsbijstand indien nodig. Als het huisje opgeknapt moet worden, voegen we er 200 euro aan toe (de buren en het dorp brengen 300 à 400 euro aan). WAT HEBBEN WE NODIG? Elke maand heeft Mékong Plus euro extra nodig om het programma uit te breiden naar 100 nieuwe gezinnen.

18 TÂM, DE DAPPERE LANDBOUWER Tâm had geen beginnersgeluk: zijn moeder werd ziek en de kosten liepen hoog op. Zijn vader verliet het gezin en liet vrouw en kinderen achter. Tâm stopte met studeren zodat Trí, zijn kleine broer, die goede resultaten haalde, school kon blijven lopen. Met behulp van ons team - dierenarts, landbouwkundige en visteeltexpert - veranderde Tâm zijn boerderij volledig. Hij produceert 20% meer rijst dan al zijn buren. Hij heeft twee zeugen waarvan hij de biggetjes verkoopt. Hij teelt vis in de kanaaltjes rond zijn rijstvelden en aan de rand ervan plaatste hij fruitbomen. Mékong Plus hielp hem met enkele micro kredieten van telkens 40 tot 60 euro, en stond hem met raad en daad bij. Maar eigenlijk heeft Tâm vooral zichzelf geholpen, en wanneer hij bezoek ontvangt, blijft hij zijn modderige werkkledij vol gaten dragen, want hij stopt nooit en is erdoor gepassioneerd. De salarissen zijn op twee jaar tijd bijna verviervoudigd. Vandaag bedraagt het inkomen per persoon 25 euro per maand. De arme boeren van om de hoek weten dat Tâm één van de armste mensen in het dorp was. "Als hij het kan, dan kunnen de anderen het ook." Tâm is een expert geworden in het dorp, anderen komen zien hoe hij het heeft klaargespeeld. Bekijk de video:

19 LANDBOUW

20 LANDBOUW DE CONTEXT De armste mensen leven vrijwel allemaal op het platteland, in relatief afgelegen gebieden. Het is dus ook daar dat Mékong Plus actief is, en niet in de stad. Landbouw is de voornaamste bron van inkomsten: rijst, maïs, maniok, groenten, fruit. En op het vlak van veeteelt: kippen, eenden, konijnen, varkens. Koeien zijn er zeldzamer, aangezien dit een groter kapitaal vereist ( 150 voor een kalf). Maar evenzeer vis en paling. Bij gebrek aan vakkennis bewerken de landbouwers hun gewassen te veel met chemische producten, waardoor ze geld verliezen. Wat de dieren betreft, besteden ze geen aandacht aan vaccinaties en men schat dan ook dat er meer dan 30% sterft aan ziektes. Ze worden dan in het zwart verkocht, met verlies, wat bovendien de consument in gevaar brengt. LANDBOUWERSGROEPERINGEN In de dorpen verenigen de landbouwers zich in groepen en houden ze bijeenkomsten. Ze doen een beroep op ons voor technische vragen en specifieke opleidingen. Onze landbouwkundigen en dierenartsen nemen niet de functie van leerkracht op zich, maar vervullen de rol van sociaal werker. Zij willen de aandacht vestigen op de beste werkwijzen die gebruikt worden in de regio en de landbouwers aanmoedigen hun vakkennis uit te wisselen. Onze ingenieurs brengen aanvullingen aan en verbeteren de fouten.

21 DE LANDBOUWPIONIERS In elke groep vinden we één of twee meer gewiekste landbouwers om samen met ons nieuwe technieken uit te proberen. We verschaffen hen technische ondersteuning en een beetje financiële hulp. Bij de oogst worden de dorpelingen uitgenodigd om de resultaten te bespreken, tussen landbouwers. Meestal neemt de groep deze betere technieken ook over en gaan ze meer geld verdienen. LANDELIJKE TECHNICI Mékong Plus leidt paraveterinairs en landbouwkundige technici op. Er werden reeds meer dan 120 technici opgeleid. Dit zijn boeren uit de streek met bescheiden gezinnen. Ze betalen een deel van de opleiding die ze krijgen. Na vijf maanden krijgen ze een test en ontvangen ze (wanneer ze slagen) een staatsdiploma. Vervolgens bieden ze hun diensten aan aan de boeren, die hen daarvoor betalen: ze hebben een nieuw beroep. Mékong Plus beschikt zo in alle dorpen over een geweldig netwerk van technici. Ze werken efficiënt en bevinden zich vlakbij, zodat ze onmiddellijk kunnen ingrijpen. Dit geeft Mékong Plus de mogelijkheid om in honderden dorpen samen te werken met de dorpelingen. KOSTPRIJS Een groep van 20 boeren helpen gedurende één jaar kost 60. Wij volgen voortdurend meer dan 1300 boeren, wat neerkomt op bijna 4000 per jaar. Een boer een nieuwe techniek laten uitproberen, kost gemiddeld 100. Een dorpeling opleiden tot technicus kost ongeveer 180. WAT HEBBEN WE NODIG? Om ons programma uit te breiden, hebben we per jaar nodig.

22 DE GEWELDIG MENEER KHAI Meneer Khai is niet meer van de jongsten, maar hij is enorm gedreven. 64 jaar en gewond geraakt in de oorlog, vijf kinderen, een halve hectare land rond zijn huisje. Ondanks zijn verwondingen werkt Khai hard en staat hij open voor vernieuwing. Vandaag wordt hij uitgenodigd door de provincie als 'Modelboer 2006' en wordt zijn kleine boerderij voortdurend bezocht door andere boeren, vooral sinds zijn verschijning op televisie. Hoeveel bezoekers? "Wel, het is natuurlijk onmogelijk om daar een precies cijfer op te kleven, maar in elk geval meer dan duizend!" zegt hij bescheiden. Ons team beschouwt Khai als een voorbeeld, aangezien hij concreet aantoont wat je allemaal kunt doen met een lapje grond wanneer je open staat voor nieuwe technieken en je mouwen wilt opstropen. Het kweken van varkens en dus de productie van biogas (methaangas) voor de keuken. Enkele tientallen konijnen naast het huis, drie koeien erachter, en voor de voeding van de dieren heeft hij een perceel met snelgroeiend gras. Natuurlijk kweekt hij ook wormen met de uitwerpselen van de koeien. De wormen geeft hij aan de varkens en de vissen in de kleine vijver, maar hij verkoopt ze soms ook. Bovendien is het nat dat geproduceerd wordt door het kweken van wormen een uitstekende meststof. Zijn vijver komt enorm van pas tijdens de droge maanden, hij kan een deel oppompen om... zijn groenten water te geven. Zijn inkomsten zijn zo verdrievoudigd in twee jaar tijd! Bekijk de video:

23 WERKGELEGENHEID

24 WERKGELEGENHEID DE CONTEXT Werkgelegenheid is de grootste zorg van de allerarmsten. Arme vrouwen gaan ver om landbouwgronden te bewerken, soms zelfs zodanig ver dat ze 's avonds niet naar huis kunnen komen. Aan wie moeten ze hun kinderen toevertrouwen? Wanneer er niemand is, worden de kinderen opgesloten in de hutjes in de hoop zo ongelukken te vermijden. De families overleven in penibele omstandigheden met ongeveer 6 per persoon en per maand. MÉKONG-QUILTS Vandaag werken meer dan 200 naaisters op voltijdse basis. Dicht bij huis en hun kinderen. Hun inkomen werd verdubbeld, ze hebben toegang tot het microkrediet en kunnen zo investeren in de landbouw, ze krijgen opleidingen inzake gezondheid en hygiëne... Mékong-Quilts heeft vier vestigingen: Saigon, Hà-Nôi, Phnom Penh en Seam Reap in Cambodja. Elke winkel verkoopt genoeg om winst te maken die de ontwikkelingsacties kan financieren en ten bate is van het hele dorp van de naaisters. Geen jaloezie: dit is gemeenschapsontwikkeling.

25 KOSTPRIJS Mékong-Quilts is een rendabele onderneming. De volledige winst wordt gebruikt om de ontwikkeling van de dorpen waarin de naaisters werken te financieren. We willen het concept verder ontwikkelen om meer banen te creëren, verkoopsters op te leiden en de marketing te ontwikkelen. Zo zouden we het omzetcijfer en de winst met meer dan 60% kunnen doen stijgen. WAT HEBBEN WE NODIG? We hebben nood aan een eenmalige investering van over 18 maanden. Die investering zal vervolgens jaarlijks opleveren en 120 nieuwe banen creëren, zowel in Cambodja als in Vietnam.

26 "IK HOU VAN JULLIE QUILTS!" Rondvraag bij de klanten: 85% stelt dat de producten een goede of zelfs zeer goede aankoop zijn. 91% vindt de producten van goede of uitstekende kwaliteit. 90% vindt de service uitmuntend. 82% denkt eraan nieuwe aankopen te doen! "Ik vind dat jullie ongelofelijk werk leveren. Het is echt een vernieuwende manier om mensen te helpen." "Ik maak zelf ook quilts en ik ben echt onder de indruk van de kwaliteit van jullie werk." "Het raakt me echt dat de quilts werd gemaakt door moeders met kinderen. Ik heb er spijt van dat ik niet meer stukken heb gekocht toen ik in Vietnam was." "De service die Mékong-Quilts levert is super. Ik wou dat bepaalde ondernemingen hier in de Verenigde Staten jullie eens zouden bezoeken en lessen zouden trekken uit jullie klantenservice!" «... een fantastische organisatie en prachtige producten." Bekijk de video:

27 BRUGGEN EN WEGEN

28 BRUGGEN EN WEGEN DE CONTEXT De armste mensen leven in dorpen waar de wegen vrijwel onberijdbaar worden zodra het regent en waar er enkel diepe wedden of 'apenbruggen' zijn in het regenseizoen. Omdat de ouders te veel schrik hebben voor ongevallen, laten ze hun kinderen pas twee of drie jaar later naar school gaan. In noodgevallen of 's nachts is er geen toegang tot de polikliniek mogelijk. De handelaars kopen de oogsten goedkoper aan, en de dorpelingen hebben simpelweg geen keuze. Daar staat tegenover dat alles wat ze zelf moeten aankopen veel duurder is. DE DORPELINGEN HELPEN Elk jaar stellen de dorpen een lange lijst op met werkzaamheden die zouden moeten gebeuren. Er moet een keuze gemaakt worden: eerst de dorpen die er het ergst aan toe zijn, eerst de wegen en bruggen die naar een school of polikliniek leiden... Elk dorp verbindt zich ertoe ten minste? van de kosten te dekken, Mékong Plus levert een bijdrage van?. Elke inwoner doet wat hij kan in functie van zijn middelen.

29 KOSTPRIJS 10 meter gebetonneerde weg kost ongeveer 60, Mékong Plus financiert 15, de rest wordt betaald door de bevolking. Een betonnen brug van een vijftiental meter kost bijna 900. Mékong Plus financiert 300 en de bevolking levert maar wat graag het resterende bedrag. De dorpelingen zijn sterk betrokken in het project, wat zorgt voor een uitstekende kwaliteit van de werken. Ze zorgen eveneens voor het onderhoud ervan. WAT HEBBEN WE NODIG? Elk jaar helpt Mékong Plus mee aan de aanleg van meer dan 40 km weg en aan de bouw van zo'n veertig bruggen, wat neerkomt op

30 BRUGGEN EN WEGEN DIE HET LEVEN VERANDEREN! Oai, een kleine boer in de delta van de Mekong: "Om mijn rijst te verkopen, had ik niet echt een keuze: eerst in onze kleine boot om het vervolgens 4 km verder te verkopen aan de groothandelaar. Aan zijn prijs. En hoe slechter mijn oogst was, hoe meer druk hij uitoefent om de prijs te laten zakken. Hij wist toch dat ik geen andere optie had! Waar elders kon ik nog heen met mijn boot? Vandaag de dag, met onze gebetonneerde weg, kan ik onderhandelen: toen we de weg hadden afgewerkt, hebben we, om deze te verhogen, het kleine kanaal uitgediept; nu kunnen de grotere schuiten dit kanaal bevaren, en de groothandelaars volgen elkaar op. Ik heb ook de mogelijkheid mijn oogst te verkopen aan diegenen die langskomen met kleine bakfietsen, dat is nog goedkoper dan de boot." Bernard: "Hoeveel winst levert dit op voor de rijst op jaarbasis?" Het antwoord laat even op zich wachten, aangezien de kleine boeren niet echt thuis zijn in wiskunde... Uiteindelijk blijkt dit een winst van 25% op te leveren! Een buur: "Je vergeet je varkens!" In het bouwvallige huis weerklinkt gelach! De boer: "Ik denk dat ik per kilogram 10 tot 15 cent verloor. Op een jaar maakt dat..." Een oude vrouw neemt het woord: "Dankzij de weg kunnen we in enkele minuten naar de polikliniek brommen. Nu hebben we hier op elke boerderij brommers. En ik heb er zelfs vier! Ik woon aan het einde van de weg en de buren van de andere kant van het wed laten hun brommer bij mij staan. Vroeger moesten we naar de polikliniek met de boot, maar niet iedereen hier heeft er een. In noodgevallen kon je nooit zeker zijn dat je er een vond." Iemand anders: "Mijn kinderen gaan sinds hun 6e niet meer naar school. Ze waren te laat begonnen en konden niet zo goed volgen. Als er werk moet gebeuren, komt dit goed van pas, want ik moest ze telkens vervoeren met de boot. Vaak misten ze de school wel. Ik moet er telkens aan terugdenken wanneer ik de kinderen van de buren nu alleen naar school zie fietsen." Bekijk de video:

31 Brochure aangeboden door de Fondation Gloriamundi Grafische vormgeving: Mine de rien sàrl, Genève

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp.

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp. Verblijf van Tautvydas Rindzevicius in Kabaya/RWANDA in het kader van het bezoek aan wezen en kwetsbare kinderen gesponsord door de Jyambere stichting. Inleiding Tijdens de periode van juli-augustus 2015,

Nadere informatie

Veel veld voor vlees, weinig veld voor groenten

Veel veld voor vlees, weinig veld voor groenten Voeding > 3 e graad > lesmateriaal > kniptekst Sociaal vlees? Voor de leerkracht: Knip op voorhand de tekst in stukken op de lijnen. Houd de stukken tekst per titel samen. Veel veld voor vlees, weinig

Nadere informatie

Dagboek 5 27-31 juli 2015

Dagboek 5 27-31 juli 2015 Dagboek 5 27-31 juli 2015 s Morgens gaat rond een uur of 6 de wekker. Eigenlijk is dat niet nodig. We worden al vroeg in de morgen gewekt door de kraaiende hanen, blaffende honden, zingende monniken en

Nadere informatie

aanvullende informatie over de sloppenwijken in Caracas

aanvullende informatie over de sloppenwijken in Caracas Les 3: Overleven in de sloppenwijken / Bijlage I I. Introductie aanvullende informatie over de sloppenwijken in Caracas Er wonen miljoenen mensen in de sloppenwijken van Caracas, verspreid over verschillende

Nadere informatie

Tomaten in de puree. dag 1. Hallo,

Tomaten in de puree. dag 1. Hallo, Tomaten in de puree dag 1 Mijn naam is Valérie en ik woon in Togo, één van de kleinste landen in Afrika. Veel mensen in mijn land zijn arm. Vroeger teelden mijn mama en papa katoen. Maar toen zij het katoen

Nadere informatie

Wij een huis, zij een huis

Wij een huis, zij een huis Wij een huis, zij een huis Een huis in Bangladesh Stel je eens voor......dat je in Bangladesh woont in een huis zoals op deze foto; met een fundering en muren van leem en een rieten dak, dat nauwelijks

Nadere informatie

Wij een huis, zij een huis

Wij een huis, zij een huis Wij een huis, zij een huis Een huis in Bangladesh Stel je eens voor......dat je in Bangladesh woont in een huis zoals op deze foto; met een fundering en muren van leem en een rieten dak, dat nauwelijks

Nadere informatie

UITDAGING 5: Justine helpt de buren

UITDAGING 5: Justine helpt de buren Dit werkblaadje is van... UITDAGING 5: Justine helpt de buren Solidariteit in je eigen omgeving Individuele oefening Heb jij al eens iemand geholpen? Schrijf op wat je deed om die persoon te helpen. Voorbeeld:

Nadere informatie

Vrienden van dorcas. www.dorcas.nl

Vrienden van dorcas. www.dorcas.nl Vrienden van dorcas www.dorcas.nl Dit is dorcas 2 3 Dorcas komt in actie voor mensen in nood en diepe armoede, ongeacht hun religie, ras, geslacht of politieke overtuiging. Dorcas werkt al 35 jaar aan

Nadere informatie

Halfjaarlijks verslag voor afdeling Neerpelt-Overpelt Water en Sanitatie in Nepal

Halfjaarlijks verslag voor afdeling Neerpelt-Overpelt Water en Sanitatie in Nepal Halfjaarlijks verslag voor afdeling Neerpelt-Overpelt Water en Sanitatie in Nepal januari - Juni 2016 Het project Amper 24% van de gezinnen heeft een toilet in 18 wijken van de dorpen Raikawar en Shankarpur,

Nadere informatie

Tips om geld in te zamelen voor Dokters van de Wereld.

Tips om geld in te zamelen voor Dokters van de Wereld. Tips om geld in te zamelen voor Dokters van de Wereld. Naast de sportieve uitdaging van bijna 500 kilometer te fietsen naar Amsterdam en terug, wacht er nu nog een tweede uitdaging: zoveel mogelijk geld

Nadere informatie

Lesbrief Iedereen betaalt belasting

Lesbrief Iedereen betaalt belasting Lesbrief Iedereen betaalt belasting inleiding Iedereen betaalt belasting» waar komt het geld vandaan?» waar gaat het geld naar toe?» nederland, europa en de wereld» Iedereen betaalt belasting 1 Iedereen

Nadere informatie

Een terugblik op (bijna) twee jaar Barbara Foundation The Gambia.

Een terugblik op (bijna) twee jaar Barbara Foundation The Gambia. Speciale editie December 2015 Nummer: 005 Barbara Foundation The Gambia Een beter leven voor de kinderen in Gambia Een terugblik op (bijna) twee jaar Barbara Foundation The Gambia. Het is alweer jaren

Nadere informatie

Je bent pas meter of peter geworden van een SOS kind. wat nu?

Je bent pas meter of peter geworden van een SOS kind. wat nu? Je bent pas meter of peter geworden van een SOS kind. wat nu? Proficiat & bedankt! Je bent pas meter of peter geworden van een SOS kind. Fantastisch dat je je zo wil engageren om samen met ons kwetsbare

Nadere informatie

3. Meer dan de helft van de 57 miljoen niet-schoolgaande kinderen leeft in Afrika bezuiden de Sahara. Juist Bron: www.un.org

3. Meer dan de helft van de 57 miljoen niet-schoolgaande kinderen leeft in Afrika bezuiden de Sahara. Juist Bron: www.un.org of fout 1. In Afrika bezuiden de Sahara is het aantal personen in extreme armoede gestegen tussen 1990 en 2010. 290 miljoen in 1990, 414 miljoen in 2010. 2. Tussen 2000 en 2011 is het aantal niet-schoolgaande

Nadere informatie

UNICEF stelt voor: de Millenniumdoelstellingen! Maak kennis met onze kids WaSH-ambassadeurs Bezoek het Vredeshuis in Gent

UNICEF stelt voor: de Millenniumdoelstellingen! Maak kennis met onze kids WaSH-ambassadeurs Bezoek het Vredeshuis in Gent UNICEF stelt voor: de Millenniumdoelstellingen! Maak kennis met onze kids WaSH-ambassadeurs Bezoek het Vredeshuis in Gent Driemaandelijks magazine nr. 21 juli-augustus-september 2010 Hoi unicefkids! Hebben

Nadere informatie

Donderdag 22 maart 2012. Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR

Donderdag 22 maart 2012. Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Donderdag 22 maart 2012 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Wereldwaterdag - Basisschool Heiende, Lokeren Geachte directeur en leerkrachten, Geachte burgemeester

Nadere informatie

Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons

Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons Dankdag voor gewas en arbeid Liturgie Voorzang LB 448,1.3.4 Stil gebed Votum Groet Zingen: Gez 146,1.2 Gebed Lezen: Johannes 6,1-15 Zingen: Ps

Nadere informatie

Stichting Bocas Sanas gaat naar de Dominicaanse Republiek om kinderen te helpen met gebitsproblemen.

Stichting Bocas Sanas gaat naar de Dominicaanse Republiek om kinderen te helpen met gebitsproblemen. Cristina Vasquez-Doorman is de oprichtster van Bocas Sanas, zij is op het idee gekomen om een stichting op te richten voor kinderen die last van gebitsproblemen. Cristina komt zelf uit de Dominicaanse

Nadere informatie

Jullie hebben met jullie groep één dag geen vlees gegeten. Hierdoor moet er minder vlees geproduceerd worden.

Jullie hebben met jullie groep één dag geen vlees gegeten. Hierdoor moet er minder vlees geproduceerd worden. Gebeurteniskaarten positieve gebeurteniskaarten Jullie hebben met jullie groep één dag geen vlees gegeten. Hierdoor moet er minder vlees geproduceerd worden. Jullie hebben samen betoogd tegen het kappen

Nadere informatie

Alles over microkrediet Informatie voor een spreekbeurt of klassenproject op de basisschool

Alles over microkrediet Informatie voor een spreekbeurt of klassenproject op de basisschool Alles over microkrediet Informatie voor een spreekbeurt of klassenproject op de basisschool Microkrediet voor Moeders, januari 2015 1 Inhoudsopgave Vragen & antwoorden... 3 Wat is microkrediet?... 3 Waarom

Nadere informatie

Vraag: Vraag: Vraag: Vraag: Aapjes, konijntjes en ander lieve beestjes zijn er om:

Vraag: Vraag: Vraag: Vraag: Aapjes, konijntjes en ander lieve beestjes zijn er om: Aapjes, konijntjes en ander lieve beestjes zijn er om: 1) Je cosmetica en medicijnen op uit te proberen. Je wil toch geen prikkende ogen of risico lopen bij de dokter? 2) Niet voor proeven. 3) Ze moeten

Nadere informatie

Stichting Jyambere Aanmoediging tot ontwikkeling

Stichting Jyambere Aanmoediging tot ontwikkeling Jaarverslag 2013 2014 Stichting Jyambere Aanmoediging tot ontwikkeling Inhoudsopgave 1. Inleiding... 4 2. Doelstelling... 5 3. Visie... 6 4. Werkwijze... 7 5. Partners van Jyambere in Rwanda... 8 5.1.

Nadere informatie

Elk kind heeft het recht om...

Elk kind heeft het recht om... Elk kind heeft het recht om... Rechten is hetgeen je mag doen en mag hebben. Je hoeft er niet eerst iets anders voor te doen. Rechten heb je gewoon. Ook jij hebt rechten. Iedereen heeft ze. Kinderrechten

Nadere informatie

Beste lezers van De Geldfabriek,

Beste lezers van De Geldfabriek, Beste lezers van De Geldfabriek, Ik hoop dat jullie veel plezier hebben gehad met het lezen van dit verhaal. Vonden jullie ook dat Pippa wel erg veel aan mooie spullen dacht? En dat sommige mensen onaardig

Nadere informatie

Eerste verjaardag Stichting WATER

Eerste verjaardag Stichting WATER 1 November 2008 Tweede nieuwsbrief Eerste verjaardag Stichting WATER Een jaar geleden zaten een tweetal leden van onze vriendengroep bij de notaris en de oprichting van de Stichting WATER werd een feit.

Nadere informatie

25 jaar NIBE - Interview Mantijn van Leeuwen

25 jaar NIBE - Interview Mantijn van Leeuwen 152 152 25 jaar NIBE - Interview Mantijn van Leeuwen 153 Interview Mantijn van Leeuwen Voor de meeste mensen ben jij nog een onbekende, zeker gerelateerd aan het NIBE. Vertel eens iets over je achtergrond,

Nadere informatie

Een nieuwe bank. Lesvoorbereiding Crisis graad 2. Verwondering

Een nieuwe bank. Lesvoorbereiding Crisis graad 2. Verwondering Een nieuwe bank Lesvoorbereiding Crisis graad 2 Voorzie speelgoed - geld, echte kleine muntstukken of print het blad met de centen. Op elk blad staan 100 centen in rijen van 10. Zo kan je gemakkelijk het

Nadere informatie

SHEPHERD. Foto s gemaakt door: Cordaid- Karin Mol Tekst: Frank van Lierde

SHEPHERD. Foto s gemaakt door: Cordaid- Karin Mol Tekst: Frank van Lierde SHEPHERD Op deze factsheet ontmoet je een paar van de vrouwen en hun kinderen die door SHEPHERD worden gesteund. Cordaid Microkrediet is erg blij dat jullie je inzetten voor microkrediet en tegen armoede.

Nadere informatie

Beste vrienden en sympathisanten van ons project Hope For The Children in Cambodja,

Beste vrienden en sympathisanten van ons project Hope For The Children in Cambodja, Beste vrienden en sympathisanten van ons project Hope For The Children in Cambodja, We vonden dat het tijd werd dat we jullie, sponsors van ons project, op de hoogte houden van wat er allemaal gebeurt

Nadere informatie

Paradoxaal genoeg hebben juist veel landarbeiders geen toegang tot betaalbaar groenten en fruit

Paradoxaal genoeg hebben juist veel landarbeiders geen toegang tot betaalbaar groenten en fruit DAAR PLUKKEN DE BOEREN DE VRUCHTEN VAN HET SUCCES VAN GRUPO HUALTACO Groenten en fruit zijn niet alleen gezond voor ons lichaam, maar ook voor de wereldeconomie. De groente- en fruitsector is een van de

Nadere informatie

Uit het voortgangsverslag 2012, van januari tot juni

Uit het voortgangsverslag 2012, van januari tot juni Uit het voortgangsverslag 2012, van januari tot juni Een verhaal over dorpsontwikkeling Mijn naam is Daw Htu Sent en ik woon in het dorp Hu Gyi. World Concern werkt in ons dorp sinds 2004. Ik ben één van

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

informatiepakketje voor leerlingen van de basisschool

informatiepakketje voor leerlingen van de basisschool informatiepakketje voor leerlingen van de basisschool Spreekbeurt voor een huis Leuk dat je dit pakketje van onze website hebt gedownload! Ga je een spreekbeurt houden over het werk van Wereldfoundation?

Nadere informatie

Kinderen zonder papieren

Kinderen zonder papieren VPM VPM Kinderen zonder papieren Je ziet het bijna elke dag op de tv of in de krant: beelden van landen in oorlog, mensen in armoede. Op zoek naar een betere plaats om te leven, slaan ze op de vlucht.

Nadere informatie

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Haring! Verse haring! Wie maakt me los! Ik heb verse haring! Ha... ja, nou heb ik jullie aandacht, hè? Sorry, ik ben uitverkocht. Vandaag geen haring

Nadere informatie

Nieuwsbrief Amigos. maart 2014 DE SAN JUAN DE FLORES

Nieuwsbrief Amigos. maart 2014 DE SAN JUAN DE FLORES Nieuwsbrief Amigos maart 2014 DE SAN JUAN DE FLORES Voorwoord Beste Amigos, Terwijl wij hier in Nederland al weer helemaal het gevoel krijgen in het voorjaar te zijn beland, hebben de bursalen in Guatemala

Nadere informatie

10-Jarige Minasayesh uit Ethiopië kan weer kind zijn. Indiase Angel (14 jaar) komt op voor kinderen met problemen

10-Jarige Minasayesh uit Ethiopië kan weer kind zijn. Indiase Angel (14 jaar) komt op voor kinderen met problemen NIEUWS NUMMER 16 Ι JAARGANG 8 Ι augustus 2012 10-Jarige Minasayesh uit Ethiopië kan weer kind zijn Indiase Angel (14 jaar) komt op voor kinderen met problemen Uw gift goed besteed Cordaid Kinderstem is

Nadere informatie

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS)

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Stel dat dat (te grote wonder) gebeurt, ik betwijfel of dat zal gebeuren, maar stel je voor dat, wat zou je dan doen dat je nu niet doet? (p36)

Nadere informatie

door Megan van den Berg

door Megan van den Berg door Megan van den Berg Ik houd m`n spreekbeurt over de dierenarts. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik veel van dieren hou en ik wil het later ook zelf worden. Spreekkamer Raar woord natuurlijk, spreekkamer.

Nadere informatie

JEZUS IS MIJN SUPERHELD

JEZUS IS MIJN SUPERHELD JEZUS IS MIJN SUPERHELD NAAM Studielessen voor 4-7 jarigen. Mei 2005 Deze lessen zijn geschreven door Beryl Voorhoeve, Judith Maarsen De lessen zijn geschreven om te gebruiken in kleine Bijbelstudie groepen

Nadere informatie

Wij willen graag opnieuw lesmateriaal schenken, omdat er nog veel scholen zijn met een beperkt aantal lesmaterialen.

Wij willen graag opnieuw lesmateriaal schenken, omdat er nog veel scholen zijn met een beperkt aantal lesmaterialen. Nummer 6 Schoonstersland 59 7951 HN Staphorst Telefoon 0522-46 3247 Info@hartvoorcambodja.nl www.hartvoorcambodja.nl Beste Mensen, Postbank: 3183491 Onze Stichting Hart voor Cambodja is een organisatie

Nadere informatie

Lesbrief voor het basisonderwijs Bovenbouw

Lesbrief voor het basisonderwijs Bovenbouw Lesbrief voor het basisonderwijs INFORMATIE VOOR LEERKRACHTEN Deze lesbrief hoort bij de Dorcas Voedselactie. Tijdens de Dorcas Voedselactie zamelt Dorcas in heel Nederland producten in voor de allerarmsten

Nadere informatie

Management en Organisatie. Proefles

Management en Organisatie. Proefles Management en Organisatie Proefles I. Geld lenen. Stel: je wordt 18 jaar, je haalt je rijbewijs en je wilt dan direct een auto hebben. Die kost 25.000, maar jij hebt geen cent. Je kijkt naar de TV en je

Nadere informatie

Beleidsplan SVK

Beleidsplan SVK Beleidsplan SVK 2016 2020 1 Competentie vorming 1.1 Doelstelling Ons lokale comité in Laos, de Khongdistrict Community Development Association (KCDA), draagt veel bij aan de ontwikkeling van het hele district.

Nadere informatie

Welkom bij het affiliatie marketing systeem van Handelen in Voetbal. U heeft een unieke kans om inkomsten te genereren door deze unieke service aan

Welkom bij het affiliatie marketing systeem van Handelen in Voetbal. U heeft een unieke kans om inkomsten te genereren door deze unieke service aan Welkom bij het affiliatie marketing systeem van Handelen in Voetbal. U heeft een unieke kans om inkomsten te genereren door deze unieke service aan te bieden op uw website of elders. U kunt zelfs maandelijkse

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1: DE GESCHIEDENIS - DE GESCHIEDENIS VAN DE STAD - DE GESCHIEDENIS VAN DE STICHTING HOOFDSTUK 2: WAT IS HET DOEL - SENSIS

HOOFDSTUK 1: DE GESCHIEDENIS - DE GESCHIEDENIS VAN DE STAD - DE GESCHIEDENIS VAN DE STICHTING HOOFDSTUK 2: WAT IS HET DOEL - SENSIS 1 HOOFDSTUK 1: DE GESCHIEDENIS - DE GESCHIEDENIS VAN DE STAD - DE GESCHIEDENIS VAN DE STICHTING HOOFDSTUK 2: WAT IS HET DOEL - SENSIS HOOFDSTUK 3: WAT HEEFT DE STICHTING BEREIKT HOOFDSTUK 4: ONS STNDPUNT

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

Unicef. Bram van t Hoff De Flambouw Groep 8 17 Januari 2012

Unicef. Bram van t Hoff De Flambouw Groep 8 17 Januari 2012 Unicef Bram van t Hoff De Flambouw Groep 8 17 Januari 2012 Inleiding Ik hou mijn spreekbeurt over Unicef omdat ik het een mooi onderwerp vind en het kinderen helpt die in nood zijn en niet naar school

Nadere informatie

PROJECT BAKKERIJ DAILY BREAD IN ETHIOPIË

PROJECT BAKKERIJ DAILY BREAD IN ETHIOPIË PROJECTKAART PROJECT BAKKERIJ DAILY BREAD IN ETHIOPIË Daily bread is een lokale NGO in Ethiopië die verbonden is met een vzw uit België. In drie tehuizen vangt de organisatie 65 straatkinderen op. De personeelsleden

Nadere informatie

Hoofdstuk H 11. Financiële situatie

Hoofdstuk H 11. Financiële situatie Hoofdstuk H 11. Financiële situatie Samenvatting verslechterd. Dit wordt bevestigd door het aandeel Leidenaren dat aangeeft rond te kunnen komen met hun inkomen. Dit jaar geeft bijna tweederde van de Leidenaren

Nadere informatie

HUMO enquête naar de koopkracht

HUMO enquête naar de koopkracht HUMO enquête naar de koopkracht Steekproef N= 1000 respondenten representatief voor de Nederlandstalige 20-plussers (geen studenten) Methode Combinatie van telefonisch (23%; bij 65-plussers) en online

Nadere informatie

De Meern, maart 2015. Multifunctionele bibliotheek voor Serey Damnak basisschool in Takeo

De Meern, maart 2015. Multifunctionele bibliotheek voor Serey Damnak basisschool in Takeo STICHTING HOPEFUL CHILDREN CENTER CAMBODJA Wolweverslaan 13 3454 GK De Meern (NL) +31 (0)30 662 20 35 info@hopefulchildrencenter.org www.hopefulchildrencenter.org De Meern, maart 2015 Multifunctionele

Nadere informatie

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 6 Zacheüs (1) Het is erg druk in de stad vandaag. Iedereen loopt op straat. Zacheüs wurmt zich

Nadere informatie

Strathmore 19 december 1909. Vader en Broeders

Strathmore 19 december 1909. Vader en Broeders Strathmore 19 december 1909 Vader en Broeders Ik had wel eerder geschreven maar ik dacht, Jan gaat toch naar huis met Kerstmis maar nu gaat hij niet. Hij is bij een boer in de buurt en kan er heel den

Nadere informatie

ALLE PRAKTISCHE INFO OVER OVERSCHRIJVINGEN EN FISCALE ATTESTEN

ALLE PRAKTISCHE INFO OVER OVERSCHRIJVINGEN EN FISCALE ATTESTEN IN DEZE GIDS: ALLE PRAKTISCHE INFO OVER OVERSCHRIJVINGEN EN FISCALE ATTESTEN WOORD VOORAF Je zet mee je schouders onder Music For Life 2011. Dat is goed nieuws voor de 1,5 miljoen kinderen die jaarlijks

Nadere informatie

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 1 Vera Kleuskens groep 7 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Inleiding... 4 1. Wat is E.H.B.O... 5 2. E.H.B.O. vereniging... 6 3. Cursus... 7+8+9 4. Reanimatie en A.E.D....

Nadere informatie

Gebeurtenis Gebeurtenis MNO MNO Gebeurtenis Gebeurtenis MNO MNO Gebeurtenis Gebeurtenis MNO MNO Gebeurtenis Gebeurtenis MNO MNO

Gebeurtenis Gebeurtenis MNO MNO Gebeurtenis Gebeurtenis MNO MNO Gebeurtenis Gebeurtenis MNO MNO Gebeurtenis Gebeurtenis MNO MNO De grote exportlanden (Ecuador, Costa Rica en Colombia) hebben je een contract aangeboden om nieuwe plantages te bouwen in hun landen. Je kan nu meer bananen telen en verkopen. Je winst stijgt enorm en

Nadere informatie

Beste ouders. Je wereld delen

Beste ouders. Je wereld delen Beste ouders Het 4e thema van het schooljaar luidt "Arm en rijk". Het gaat over armoede en de impact daarvan op kinderen naar aanleiding van wat de bijbelse profeet Amos tegen zijn tijdgenoten zei over

Nadere informatie

Leiden is een typische studentenstad en heeft dus veel kamerbewoners.

Leiden is een typische studentenstad en heeft dus veel kamerbewoners. EC 01. EEN KAMER HUREN IN LEIDEN. Leiden is een typische studentenstad en heeft dus veel kamerbewoners. Vermoedelijk blijft het aanbod van kamers achter bij de vraag, waardoor er gemakkelijk prijsopdrijving

Nadere informatie

economie CSE GL en TL COMPEX

economie CSE GL en TL COMPEX Examen VMBO-GL en TL 2010 tijdvak 1 donderdag 27 mei 272010 mei totale examentijd 2 uur economie CSE GL en TL COMPEX Vragen 1 tot en met 22 In dit deel van het examen staan vragen waarbij de computer niet

Nadere informatie

Sponsoring voorbeeldmails

Sponsoring voorbeeldmails Sponsoring voorbeeldmails In dit document hebben we een aantal voorbeeldmails opgesteld, die je kunt sturen naar verschillende contacten voor sponsoring. Ter info: dance4life is een brandname en wordt

Nadere informatie

Ten slotte wens ik je veel plezier bij het lezen. Hopelijk geeft het de kennis en de inspiratie om ook zelf met je kinderen aan de slag te gaan!

Ten slotte wens ik je veel plezier bij het lezen. Hopelijk geeft het de kennis en de inspiratie om ook zelf met je kinderen aan de slag te gaan! inleiding Voor al mijn kinderen schrijf ik hun ontwikkelingen op in een schrift. Ik schrijf op wanneer en hoelang ze sliepen, wat ze aten, hoe ze speelden en hoe we samen de dag doorbrachten. Dat lijkt

Nadere informatie

Zondag 13 december 2009 Tekst: Lucas 1: 39-55

Zondag 13 december 2009 Tekst: Lucas 1: 39-55 Zondag 13 december 2009 Tekst: Lucas 1: 39-55 Maria gaat op visite bij Elisabet. Maria was natuurlijk helemaal vol van het geweldige nieuws dat ze van de Gabriël had gehoord. Ze wilde het heel graag aan

Nadere informatie

1. Inleiding 3 2. Waarom heb ik voor deze verzameling gekozen? 3 3. Foto s verzameling 4

1. Inleiding 3 2. Waarom heb ik voor deze verzameling gekozen? 3 3. Foto s verzameling 4 Inhoudsopgave Pagina: 1. Inleiding 3 2. Waarom heb ik voor deze verzameling gekozen? 3 3. Foto s verzameling 4 3.1. 9 september: Huisduinen, Donkere Duinen 4 3.2. 20 september: Donkere Duinen 5 3.3. 27

Nadere informatie

Zet je in als vrijwilliger voor Plan België. Foto: Plan / Denis Closon

Zet je in als vrijwilliger voor Plan België. Foto: Plan / Denis Closon Foto: Plan / Denis Closon Zet je in als vrijwilliger voor Plan België Foto: Plan / Daniel Silva het Plan Zet je in als vrijwilliger voor Plan België en verander de toekomst van kinderen en hun gemeenschap

Nadere informatie

Vraag Antwoord Scores. Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt één punt toegekend.

Vraag Antwoord Scores. Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt één punt toegekend. Beoordelingsmodel Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt één punt toegekend. Snoepen op het Christiaan Hagen College 1 A 2 maximumscore 2 Voorbeelden van juiste eigenschappen (twee van de

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties Preek Gemeente van Christus, Het staat er een beetje verdwaald in dit hoofdstuk De opmerking dat ook Jezus doopte en leerlingen maakte. Het is een soort zwerfkei, je leest er ook snel overheen. Want daarna

Nadere informatie

Stichting Wondem nieuwsbrief mei 2017

Stichting Wondem nieuwsbrief mei 2017 Stichting Wondem nieuwsbrief mei 2017 De nieuwe bibliotheek in Kobastil De nieuwe waterput in Kobastil 50 alleenstaande moeders Centrale toiletten en douchekamers Boeken in de nieuwe bibliotheek van Mezezo

Nadere informatie

En de boerin uit Namibië? (Uit: RECHT-vaardig, menswaardig)

En de boerin uit Namibië? (Uit: RECHT-vaardig, menswaardig) En de boerin uit Namibië? (Uit: RECHT-vaardig, menswaardig) In een rollenspel ervaren de deelnemers de invloed van beleidsbeslissingen in het ene land op het leven van mensen in een ander land. De meerderheid

Nadere informatie

If you help a man, You change one life. If you help a woman, You change a community. Cletus.

If you help a man, You change one life. If you help a woman, You change a community. Cletus. If you help a man, You change one life. If you help a woman, You change a community Cletus. WAT IS ARMOEDE? VOOR ONS WESTERLINGEN: wij vinden onszelf arm als: wij geen wagen kunnen kopen wij niet op restaurant

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 4)

Luisteren: muziek (B1 nr. 4) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

Meedoen en erbij horen

Meedoen en erbij horen Meedoen en erbij horen Resultaten van een mixed method onderzoek naar sociale uitsluiting Addi van Bergen, Annelies van Loon, Carina Ballering, Erik van Ameijden en Bert van Hemert NCVGZ Rotterdam, 11

Nadere informatie

Jaarverslag 2014. Stichting Leergeld Westbetuwe

Jaarverslag 2014. Stichting Leergeld Westbetuwe Jaarverslag 2014 Stichting Leergeld Westbetuwe Van de voorzitter Na onze Stichting Leergeld te hebben opgericht en koers te hebben gegeven, hebben de bestuursleden van het eerste uur, Willem-Jan Meulemans,

Nadere informatie

Ria Massy. De taart van Tamid

Ria Massy. De taart van Tamid DE TAART VAN TAMID Ria Massy De taart van Tamid De taart van Tamid 1 Hallo broer! Hallo Aziz! roept Tamid. Zijn hart klopt blij. Aziz belt niet zo dikwijls. Hij woont nog in Syrië. Bellen is moeilijk in

Nadere informatie

Hoofdstuk 12. Financiële dienstverlening

Hoofdstuk 12. Financiële dienstverlening Hoofdstuk 12. Financiële dienstverlening Samenvatting Dit hoofdstuk behandelt de bekendheid en het gebruik van vijf Leidse inkomensondersteunende regelingen onder respondenten met een netto huishoudinkomen

Nadere informatie

Rembrandtlaan 7 13 82 99 374 1272 GM Huizen te Giethoorn.

Rembrandtlaan 7 13 82 99 374 1272 GM Huizen te Giethoorn. Secretariaat: Bankrekening: Rembrandtlaan 7 13 82 99 374 1272 GM Huizen te Giethoorn. deliana.gg@live.nl Giften aan Stichting WATER KvK02/626219 zijn belasting aftrekbaar ANBI beschikking Augustus 2009.

Nadere informatie

Voorbeeld van mensen die een tweedehands wagen wensen aan te kopen die ouder is dan 2 jaar met een lening bij ING.

Voorbeeld van mensen die een tweedehands wagen wensen aan te kopen die ouder is dan 2 jaar met een lening bij ING. Voorbeeld van mensen die een tweedehands wagen wensen aan te kopen die ouder is dan 2 jaar met een lening bij ING. Bij deze data moeten we het 1 en ander uitleggen. Jouw geld dat je hebt ontvangen, maakt

Nadere informatie

FAIRTRADE. Een beter leven. Wat is Fairtrade

FAIRTRADE. Een beter leven. Wat is Fairtrade Wat is Fairtrade EERLIJKE HANDEL STAAT VOOROP KEURMERK INTERNATIONALE SAMENWERKING HANDEL GEMEENTE DUURZAAMHEID Een beter leven Veel boeren en arbeiders in arme landen (ook wel ontwikkelingslanden ) hebben

Nadere informatie

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 12/11/14 1 LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 1. (lezen) Ik.... een lange tekst. 2 Hij.... een moeilijk boek. 3. Zij.... een gemakkelijk tekstje. 4..... jullie veel? Ja, wij.... graag kinderboeken.

Nadere informatie

Leestekst bij het spel SAMEN NAAR SCHOOL

Leestekst bij het spel SAMEN NAAR SCHOOL Leestekst bij het spel SAMEN NAAR SCHOOL Bij het spel Samen naar school is er voor de eerste opdracht een video gemaakt. De video is te vinden via de website www.savedbythebell.be; doorklikken naar lesmateriaal

Nadere informatie

Is jouw eurocent al gevallen

Is jouw eurocent al gevallen Crisis graad 3 Is jouw eurocent al gevallen Lesvoorbereiding Projecteer de krantenkoppen of verzamel zelf krantenkoppen over de economische crisis. Knip het verhaal van de crisis in 6 stukken (1 deel voor

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Zorgboerderij Boer Hans Werkstuk van Sam Driessen groep 6 21 Juni 2010

Zorgboerderij Boer Hans Werkstuk van Sam Driessen groep 6 21 Juni 2010 Zorgboerderij Boer Hans Werkstuk van Sam Driessen groep 6 21 Juni 2010 Blz. 1 Voorwoord: Ik heb gekozen voor het onderwerp, zorgboerderij boer hans. Omdat ik het zelf heel leuk vind om daar naar toe te

Nadere informatie

Wat kan ik voor u doen?

Wat kan ik voor u doen? 139 139 HOOFDSTUK 9 Wat kan ik voor u doen? WOORDEN 1 1 Peter is op vakantie. Hij stuurde mij een... uit Parijs. a brievenbus b kaart 2 Ik heb die kaart gisteren.... a ontvangen b herhaald 3 Bij welke...

Nadere informatie

Nieuwsbrief december 2012

Nieuwsbrief december 2012 Nieuwsbrief december 2012 Lieve mensen, Al weer bijna 2013, wat gaat de tijd toch snel. Dit jaar vierde onze stichting haar 5 jarig jubileum! We zijn erg trots op de structurele hulp die we tot nu toe

Nadere informatie

VERKOOP & BOUWFORMULE

VERKOOP & BOUWFORMULE VERKOOP & BOUWFORMULE BOUWEn MET ZEKERHEID Het leven zit vol dromen en verlangens. De Verkoop & Bouwformule van Hyboma helpt u die waarmaken: een woning op maat, zonder zorgen, om te leven zoals u dat

Nadere informatie

www.viktorvitamientje.nl

www.viktorvitamientje.nl Stichting Viktor Vitamientje vindt dat elk kind in Nederland gezond groot moet kunnen worden.daarom geven we wekelijks een groente- en fruittas aan gezinnen in geldnood die graag gezond willen eten. www.viktorvitamientje.nl

Nadere informatie

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg Stap 6: Deel 2 6.2.1 Dealen met afleiding onderweg In het tweede deel van jullie experiment ga je verder met het ondernemen van ACTies die je met de anderen hebt afgesproken te doen. Daarnaast krijg je

Nadere informatie

Hoofdstuk 10. Financiële situatie

Hoofdstuk 10. Financiële situatie Hoofdstuk 10. Financiële situatie Samenvatting In hoofdstuk 9 is aan de hand van een aantal trendvragen kort ingegaan op de financiële situatie van de inwoners van Leiden. In dit hoofdstuk is uitgebreider

Nadere informatie

Noach bouwt een ark Genesis 6-8

Noach bouwt een ark Genesis 6-8 2 Noach bouwt een ark Genesis 6-8 Het is niet fijn meer op de aarde. De mensen maken ruzie, ze vechten en ze zijn God vergeten. Maar er is één man die anders is. Dat is Noach. Op een dag praat God met

Nadere informatie

Nieuwsbrief 1 e kwartaal 2009 Stichting Samen in Actie

Nieuwsbrief 1 e kwartaal 2009 Stichting Samen in Actie 1 Stichting Samen in Actie Deimanstraat 43 2522 BC Den Haag Tel. 0649902721 KvK: 27314656 Postbank: 4129710 E: stichtingsa@ziggo.nl W: www.stichtingsa.nl Nieuwsbrief 1 e kwartaal 2009 Stichting Samen in

Nadere informatie

Nieuwsbrief SHIB september 2013

Nieuwsbrief SHIB september 2013 Nieuwsbrief SHIB september 2013 www.shib.nl info@shib.nl Postbus 250, 3770 AG Barneveld Bankrekening 1526.55.018 t.n.v. SHIB SHIB 10 jaar en meer Al eerder lieten we weten: SHIB bestaat dit jaar 10 jaar!

Nadere informatie

Ik ben de Klomp. Europees landbouwbeleid groep 5-6. De Klomp is een boer. Wel een hele aardige boer. Maar wel met een boer n accent.

Ik ben de Klomp. Europees landbouwbeleid groep 5-6. De Klomp is een boer. Wel een hele aardige boer. Maar wel met een boer n accent. De Klomp is een boer. Wel een hele aardige boer. Maar wel met een boer n accent Zo! Goedemorgen of goedemiddag, wat is t? Ik moet zo de koeien weer melken, dus... Excuus, dat ik wat stink. Ik heb het zo

Nadere informatie

Mijn prentenboek Lou en Lena en de rechten van het kind

Mijn prentenboek Lou en Lena en de rechten van het kind Mijn prentenboek Lou en Lena en de rechten van het kind Mijn naam:...... Mijn klas:... Lena Lou Mondiale Vorming Plan België Obi Een nieuw kind Bedenk zelf je personage! Denk goed na over wat hij of zij

Nadere informatie

Hoofdstuk 9. Trendvragen financiële situatie Hoofdstuk 10. Financiële situatie

Hoofdstuk 9. Trendvragen financiële situatie Hoofdstuk 10. Financiële situatie Hoofdstuk 9. Trendvragen financiële situatie Hoofdstuk 10. Financiële situatie Samenvatting Hfst 9. Trendvragen financiële situatie Jaarlijks worden drie trendvragen gesteld die inzicht geven in de financiële

Nadere informatie

inschrijving gratis onderwijs Onderwijs problemen kleuterschool schoolplicht schoolagenda buitenschoolse activiteiten ouderverenigingen

inschrijving gratis onderwijs Onderwijs problemen kleuterschool schoolplicht schoolagenda buitenschoolse activiteiten ouderverenigingen problemen schoolagenda gratis onderwijs schoolplicht inschrijving kleuterschool buitenschoolse activiteiten ouderverenigingen Onderwijs In België zijn kinderen verplicht naar school te gaan van 6 tot 18

Nadere informatie

MINDER ARMOEDE MILLENNIUMDOEL 1. Beantwoord de volgende vragen en gebruik daarbij de kaart MINDER ARMOEDE.

MINDER ARMOEDE MILLENNIUMDOEL 1. Beantwoord de volgende vragen en gebruik daarbij de kaart MINDER ARMOEDE. MILLENNIUMDOEL 1 MINDER ARMOEDE kaart MINDER ARMOEDE. 1. Wat betekent de extreme armoedegrens? 2. In welk werelddeel liggen de meeste landen waar mensen onder de armoedegrens van 1,25 dollar per dag leven?

Nadere informatie

1. Hoe schrijf ik mij als individu of als team in voor de Biketour?

1. Hoe schrijf ik mij als individu of als team in voor de Biketour? FAQ BIKETOUR 2015 1. Hoe schrijf ik mij als individu of als team in voor de Biketour? 2. Hoe kan ik mijn profielpagina delen met anderen? 3. Hoe kan ik mijn profielfoto wijzigen? 4. Hoe kan ik de naam

Nadere informatie