Beheerplan terreinen HHNK

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beheerplan terreinen HHNK"

Transcriptie

1 nl_rapport.docx Beheerplan terreinen HHNK Onderwerp: Onderhoud terreinen RWZI s, rioolgemalen, peilregulerende objecten Auteur: Siemon Top Projectnummer: Datum: Referentienummer: SWNL Onderhoud terreinen RWZI s, rioolgemalen, peilregulerende objecten van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier Definitief EXTERN Sweco Robijnstraat RB Alkmaar T Sweco Nederland B.V. Alkmaar Handelsregister Statutair gevestigd te De Bilt Siemon Top Bsc. T M Siemon.Top@sweco.nl 1 (35)

2 Verantwoording Titel Subtitel Beheerplan terreinen HHNK Onderhoud terreinen RWZI s, rioolgemalen en peilregulerende objecten Projectnummer Referentienummer SWNL Revisie 1.2 Datum 17 februari 2017 Auteur(s) adres Siemon Top Gecontroleerd door Paraaf gecontroleerd Sjoerd Klaver Goedgekeurd door Paraaf goedgekeurd Rob Krom nl_rapport.docx (35)

3 nl_rapport.docx Inhoudsopgave 1 Inleiding Inleiding Aanleiding Leeswijzer Deel A: Beheervisie algemeen Uitgangspunten ten aanzien van beheer Minimum eisen duurzaamheid Toepassen DOB-methode Ecologie en biodiversiteit Werken met gedragscode en werkprotocollen Mogelijkheden ecologisch groenbeheer Ongewenste kruiden en opslag boomvormers Nieuwe aanplant bij RWZI s, rioolgemalen en peilregulerende objecten Deel B: Beheer RWZI s Huidige onderhoudstoestand RWZI s Hoeveelheden RWZI s Maatregelen beheergroepen RWZI s Ontwikkeling zonneweiden Globale beheerkosten RWZI s Globale begroting RWZI s Deel C: Beheer rioolgemalen Huidige onderhoudstoestand rioolgemalen Hoeveelheden rioolgemalen Maatregelen beheergroepen rioolgemalen Globale beheerkosten rioolgemalen Globale begroting rioolgemalen Deel D: Beheer peilregulerende objecten Huidige peilregulerende objecten Hoeveelheden peilregulerende objecten Maatregelen beheergroepen peilregulerende objecten Globale beheerkosten peilregulerende objecten Globale begroting peilregulerende objecten Totale raming Bijlage 1: Gegevens RWZI s Bijlage 2: Gegevens rioolgemalen Bijlage 3: Gegevens peilobjecten Bijlage 4: Werkprotocollen 1-3 t/m Sweco Robijnstraat RB Alkmaar T Sweco Nederland B.V. Alkmaar Handelsregister Statutair gevestigd te De Bilt Siemon Top Bsc. T M Siemon.Top@sweco.nl 3 (35)

4 nl_rapport.docx Inleiding 1.1 Inleiding Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) heeft onder andere als taak om te zorgen: dat het water in sloten en plassen van goede kwaliteit is; voor schoon water, voldoende water en veilige dijken en wegen. Water van goede kwaliteit wordt onder meer gerealiseerd door waterbeheer en door rioolgemalen en de rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI s) voor de zuivering van huishoudelijk- en industrieel afvalwater. De taak gericht op het nastreven van voldoende water wordt geregeld via peilbeheer wat betekent dat er gezorgd moet worden voor een goede aan- en afvoer van water in sloten en andere watergangen. Dit wordt geefectueerd met watergemalen, stuwen en inlaten. In dit beheerplan zijn 15 RWZI s van HHNK opgenomen. De complexen op Texel maken geen onderdeel uit van dit beheerplan. Naast de RWZI s liggen er in het beheergebied van HHNK vele honderderden andere objecten die zijn ingebed in een omgeving met groen en verhardingen die beheerd en onderhouden moeten worden. 1.2 Aanleiding In 2011 heeft Sweco een beheerplan en bestek opgesteld voor het groenonderhoud van de RWZI s, gemalen, stuwen en inlaten. Dit is destijds aanbesteed en in uitvoering genomen. In 2016 zijn deze groenwerkzaamheden als onderdeel van ondermeer het bermbeheer ondergebracht in het grote groenonderhoudsbestek van HHNK. Na evaluatie van de integratie van al deze werkzaamheden blijkt dit niet het gewenste resultaat te hebben opgeleverd, in de zin van kosten en kwaliteit. Derhalve is besloten om in 2017 het onderhoud op terreinen van RWZI s, rioolgemalen en bij watergemalen, stuwen en inlaten weer uit het grote bestek te halen en om dit apart aan te besteden. Om dit te kunnen doen moeten de bestaande beheerplannen en het bestek geactualiseerd worden. 1.3 Leeswijzer Dit document beschrijft de uitgangspunten van beheer voor de verschillende objecten en terreinen. Daarnaast beschrijft het specifiek wat er beheerd dient te worden en welke kosten dit naar verwachting met zich mee brengt. Het is opgebouwd uit vier delen. Deel A: algemene, object-onafhankelijke principes Deel B: beheer van RWZI s Deel C: beheer van rioolgemalen Deel D: beheer van peilregulerende objecten 4 (35)

5 nl_rapport.docx Deel A: Beheervisie algemeen 2.1 Uitgangspunten ten aanzien van beheer Algemeen Aan de ongestoorde werking van technische installaties wordt prioriteit verleend. Groenvoorzieningen die de werking van een installatie belemmeren (b.v. door bladval) dienen te worden aangepast. Alle bedrijfsgebouwen en -installaties dienen te allen tijde goed en veilig bereikbaar te zijn voor personeel en materieel. De groenvoorzieningen die de functie hebben de RWZI, het rioolgemaal of het peilregulerende object in te passen in het omringende landschap dienen gehandhaafd te blijven. Dit geldt tevens voor de groenvoorzieningen die een afschermende functie hebben. De beheermaatregelen dienen hierop afgestemd te zijn. Het bestrijden van onkruid dient volgens de DOB-methode (Duurzaam Onkruid Beheer op verhardingen) Niveau zilver plaats te vinden. Dit houdt in dat er geen chemische bestrijdingsmiddelen toegepast mogen worden, alleen bij aantal hoge uitzonderingen (zie paragraaf 2.3). De groenvoorzieningen dienen jaarlijks te worden geschouwd op ontwikkeling (groeien herstelvermogen) en op kwaliteit (uitval, ziekten, plagen en schade). De sortimentskeuze van de beplanting dient afgestemd te zijn op de lokale groeiplaatsomstandigheden en de maat, schaal en functie van het plantvak. Het sortiment dient onderhoudsarm te zijn. Bodembedekkende heesters moeten een goede onkruidonderdrukkende eigenschap hebben. In principe dient bij het beheer gestreefd te worden naar een gevarieerd sortiment en gevarieerde leeftijdsopbouw (met uitzondering van de bodembedekkende heesters). Bij het opstellen van nieuwe en/of aangepaste ontwerpen/ groenplannen dienen de consequenties te aanzien van de beheers- en onderhoudskosten mede bepalend te zijn. De verhardingen dienen zo veel mogelijk vrij te zijn van oneffenheden. Verhardingen die door functiewijzigingen overbodig zijn geworden kunnen worden verwijderd. Beheersing van de spontane ontwikkeling van plantensoorten verdient de aandacht mits dat binnen de gegeven functies mogelijk is. Dit geldt met name voor soorten als reuzenberenklauw en braam. Afbeelding 1: Reuzenberenklauw Afbeelding 2: Wilde braam 5 (35)

6 nl_rapport.docx Specifiek Milieuvriendelijk beheren van groen betekent zo min mogelijk gebruik maken van chemische middelen, het afvoeren van biomassa (maaisel, snoeihout, e.d.), beperkt takhout versnipperen, gefaseerd dunnen, maaien, e.d. en het tijdstip van de beheermaatregelen afstemmen op de ontwikkeling van flora- en fauna. Het professioneel gebruik van glysofaat als onkuidbestrijdingsmiddel op verhardingen is voor toepassingen buiten de landbouw - sinds maart 2016 bij wet verboden (Besluit van 9 maart 2016 tot wijziging van het Besluit gewasbeschermingsmiddelen en biociden in verband met het niet toestaan van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen buiten de landbouw). Op dit verbod is een aantal uitzonderingssituaties van toepassing, waaronder locaties waar het gebruik van open vuur of draaiende motoren niet is toegestaan. De ATEX-zones van RWZI s zijn een voorbeeld van deze uitzondering. Daar waar wettelijk toegestaan dient het gebruik van glysofaat tot een minimum beperkt te worden en dient gewerkt te worden conform de daarvoor geldende voorschriften (DOB-richtlijn). Het beheer en onderhoud dient uitgevoerd te worden volgens het werkpakket dat van toepassing is op de betreffende beheergroep. Het maaien van ruw gras, rietvegetaties en waterplanten (indien mogelijk) gefaseerd uitvoeren. In het kader van kostenbesparingen en ecologische aspecten onkruid bestrijding op verhardingen beperken door: nauwelijks gebruikte en overbodig geworden verhardingen om te vormen in bijvoorbeeld ruw gras. kijken waar onkruidgroei getolereerd kan worden. Bij explosies van ongewenste kruiden in eerste instantie een uitputtingsbeheer toepassen, dat wil zeggen maaien (voor de zaadvorming) en afvoeren van maaisel. Het intensief maaien van de grasvegetatie dient zoveel mogelijk te vervangen worden door extensief maaien (ruw gras), waarbij het maaisel wel afgevoerd moet worden. Bemesting van de grasvegetatie dient vermeden te worden. 2.2 Minimum eisen duurzaamheid Een uitwerking van de doelstelling tot het komen tot duurzaam inkopen is het principe van Maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI) wat betekent dat, naast op de prijs van de producten, diensten of werken bij de inkoop ook gelet wordt op de effecten van de inkoop op milieu en sociale aspecten. Voor de productgroep Groenvoorzieningen is een milieucriteriadocument opgesteld. De standaard gunningcriteria kunnen toegepast worden om de ambitie te verhogen en duurzaamheid verder te bevorderen, in lijn met de doelstelling uit de aanbestedingswet om zoveel mogelijk maatschappelijke waarde te creëren. Voor dit beheerplan en het bijbehorende bestek zijn de Milieucriteria voor het maatschappelijk verantwoord inkopen van Reiniging openbare ruimte (Versie 7 mei 2015) van toepassing. 6 (35)

7 nl_rapport.docx Toepassen DOB-methode Het professioneel gebruik van glysofaat als onkuidbestrijdingsmiddel op verhardingen is voor toepassingen buiten de landbouw - sinds maart 2016 bij wet verboden. Op dit verbod is een aantal uitzonderingssituaties van toepassing, waaronder locaties waar het gebruik van open vuur of draaiende motoren niet is toegestaan. De ATEX-zones van RWZI s zijn een voorbeeld van deze uitzondering. Het HHNK heeft aangegeven dat er voor het onkruidbeheer op verhardingen gewerkt moet worden volgens de DOB-methode. DOB staat voor Duurzaam OnkruidBeheer op verhardingen. Onkruidbestrijding volgens de DOB-methode is gericht op een effectieve onkruidbestrijding tegen een redelijke kostprijs. Binnen DOB kan men kiezen voor verschillende bestrijdingsmethoden zoals mechanisch, thermisch of chemisch. Kiest men voor chemische onkruidbestrijding dan geldt een aantal regels die de afspoeling van herbiciden naar het oppervlaktewater moeten tegengaan. Doel van de DOB-methode is een bijdrage te leveren aan het realiseren en behouden van een goede waterkwaliteit. Onder de naam DOB 2.0 zijn de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van duurzaam onkruidbeheer toegevoegd aan de bestaande DOB richtlijnen. Bij professionele toepassing van RoundUp Evolution (glyfosaat) voor onkruidbestrijding op halfopen (losse elementen zoals tegels en klinkers) en randstroken/gaten van gesloten verhardingen (bijv. asfalt) is het verplicht te werken volgens de DOB richtlijnen. Terreinbeheerders en aannemers kunnen aan de slag met de meest recente versie van de DOB richtlijnen (DOB 2.0 Shortlist 1 en 2). Zie hiervoor: Resultaten/Projecten/DOB-verhardingen/DOB-2.0-richtlijnen.htm Met de aanpassing van de wetgeving met betrekking tot het gebruik van glyfosaat is ook de Barometer Duurzaam Terreinbeheer aangepast. De niveaus Toepassing glyfosaat op verhardingen en Brons zijn komen te vervallen.het wettelijk verbod en de uitzonderingen zijn verwerkt in het Zilveren niveau. Het HHNK heeft aangegeven om te willen gaan werken volgens het Zilveren niveau. Niveau Zilver stelt beperkingen aan het gebruik van chemie in het openbaar groen, verhardingen en op sportvelden. Alleen in bepaalde situaties is een chemische aanpak nog toegestaan (o.a. reuzenberenklauw, eikenprocessierups, verkeersveiligheid). Het certificaat Zilver ondersteunt terreinbeheerders en uitvoerders om de complexe uitvoering te borgen van duurzamere onkruidbestrijding op verhardingen en eventuele onkruidbestrijding en plaagbestrijding in groene terreinen. Voor het certificaat zilver geldt dat: Duurzame onkruidbestrijding op verhardingen Vanwege de milieu impact, is de maximale frequentie beperkt van toepassing van nietchemische onkruidbestrijding (branden, heet water, borstelen) Bij gebruik van middelen is er jaarlijks een officiële SKL onderhoudscheck van spuitapparatuur (t.o.v. de sectorafspraak van minimaal 3 jaarlijks) 7 (35)

8 nl_rapport.docx Zeer beperkt gebruik van bestrijdingsmiddelen op groene terreinen Voor middelengebruik op alle niet-verharde/groene terreinen sluit de Barometer aan op de wettelijke uitzonderingen. De criteria voor het niveau zilver zijn beschreven in het certificatieschema barometer duurzaam terreinbeheer. Bron: /ZilverenGoudBDT16.pdf Afbeelding 3: onkruid op paden langs bassins Onkruidbestrijding op verhardingen terreinen RWZI s Het HHNK heeft aangegeven dat er een grote tolerantie ten aanzien van onkruidgroei tussen de verharding is, zolang er maar geen hoge onkruiden en opslag van boomvormers zoals abelen tussen staan en de wegen goed begaanbaar blijven. Het HHNK heeft aangegeven te willen werken volgens de DOB-methode zilveren niveau waarbij chemische onkruidbestrijding nauwelijks is toegestaan en heeft besloten dat de verharding op de RWZI s op de volgende wijze worden onderhouden 2 x per jaar wordt geborsteld en 3 x per jaar wordt geveegd. Aan de hand van een jaarlijkse schouw zal moeten worden bekeken of dit beheer het gewenste resultaat oplevert. 8 (35)

9 nl_rapport.docx Onkruidbestrijding op verhardingen terreinen Rioolgemalen Omdat de oppervlakte aan verhardingen op terreinen in bijna alle gevallen te klein zijn om te borstelen en te vegen kan op deze terreinen het onkruid worden bestreden met een onkruidborstel op een bosmaaier, waarna vervolgens de bestrating wordt geveegd. 2 x per jaar wordt borstelen; 3 x per jaar wordt geveegd. Onkruidbestrijding groenvoorzieningen Indien de Milieucriteria voor maatschappelijk verantwoord inkopen van groenvoorzieningen en de DOB-methode lijst strijdig zijn met elkaar, prefereren de DOBrichtlijnen boven de Milieucriteria. Minimumeisen bestrijden van ongewenste kruiden, ziekten en plagen Bij de uitvoering van de werkzaamheden worden geen gewasbeschermings-middelen gebruikt, tenzij in de volgende gevallen en na toestemming of opdracht van de aanbestedende dienst: 1. Bestrijding van de reuzenberenklauw (Heracleum mantegazzianum) in of nabij intensief gebruikte groenvoorzieningen (zoals een speelplaats); 2. Bestrijding van de Japanse duizendknoop (Fallopia japonica); 3. Bestrijding van het wortelonkruid Kweek (Elytriga repens) in geval van onkruidexplosie waarbij totale gronduitwisseling of langdurig afdekken de enige alternatieve bestrijdingsmethoden zouden zijn. De bestrijding (max. drie toepassingen per jaar) mag een keer per vier jaar worden uitgevoerd; 4. Bestrijding van stobben van ongewenste boomsoorten: (Amerikaanse vogelkers (Prunus serotina), Amerikaanse eik (Quercus rubra), Esdoorn (Acer spp.), Mahonia en Populier (Populus spp.) met de strijkmethode; 5. Bestrijding van de eikenprocessierups 1 (Thaumetopoea processionea) in geval van (verwachte) overlast en risico voor de volksgezondheid*. 6. Behandeling stobben van door iepziekte aangetaste iepen en opslag van veldiepen. Toelichting * Bestrijding eikenprocessierups is mogelijk met biologische middelen die Bacillus thuringiensis of Steinernema spp. bevatten. Bij deze eis is een contractbepaling geformuleerd. Verificatie De inschrijver kan worden gevraagd om documentatie te overleggen waaruit blijkt dat voldaan wordt aan bovenstaande eisen. Als overheidsorganisaties werken volgens de Barometer Duurzaam terreinbeheer Zilver of Goud, kunnen zij hiermee aantonen dat zij voldoen aan deze eis. Tabel 1: Lijst afkomstig uit: Multicriteria voor het maatschappelijk verantwoord inkopen van Groenvoorzieningen, blz 7 en 8, Versie: 7 mei Vooralsnog is de eikenprocessierups niet in het werkgebied van HHNK gesignaleerd. 9 (35)

10 nl_rapport.docx Ecologie en biodiversiteit Werken met gedragscode en werkprotocollen Sinds 1 januari 2017 is de nieuwe Wet natuurbescherming (Wnb) in werking getreden. Deze vervangt drie wetten: de Natuurbeschermingswet 1998, de Boswet en de Flora- en Faunawet. Doel van de Wet natuurbescherming is drieledig: 1. bescherming van de biodiversiteit in Nederland, 2. decentralisatie van verantwoordelijkheden en 3. vereenvoudiging van regels. Het HHNK heeft de taak om rekening te houden met flora en fauna in de breedste zin van het woord. De Flora- en faunawet kende een aantal verbodsbepalingen, maar ook voorwaarden waaronder handelingen mogen plaatsvinden. In 2005 heeft de Unie van Waterschappen de Gedragscode voor Waterschappen opgesteld. Deze code is in 2012 geactualiseerd en wordt naar verwachting in 2017 opnieuw geactualiseerd. Het geeft de mogelijkheid veel van de werkzaamheden uit te kunnen voeren zonder daarvoor een ontheffing aan te vragen, mits de richtlijnen uit de Gedragscode worden gevolgd. Voor de praktische uitvoering van deze richtlijnen heeft het HHNK in 2008 de Uitwerking gedragscode Flora- en faunawet voor Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier opgesteld. Dit document is in 2012 geactualiseerd en wordt naar aanleiding van de nieuwe Wnb in 2017 nogmaals geactualiseerd. Het document vormt het vertrekpunt om primaire waterschapstaken zorgvuldig en rekening houdend met de vigerende natuurwetgeving te plannen en uit te voeren. Door het tijdstip, de wijze en de frequentie van het onderhoud aan te passen, houdt het HHNK rekening met kwetsbare perioden van beschermde soorten en niet-vrijgestelde soorten. De belangrijkste taak van het hoogheemraadschap, het reguleren van de waterhuishouding in haar beheersgebied, blijft voorop staan. (bron: HHNK heeft aangegeven om in dit beheerplan de werkprotocollen mee te nemen. Werken volgens werkprotocollen werken is nodig als er beschermde soorten en niet-vrijgestelde soorten uit de Wnb aanwezig (kunnen) zijn. Omdat van de RWZI s, de rioolgemalen en de peilregulerende objecten geen gegevens m.b.t. beschermde diersoorten aanwezig zijn gaan we er standaard van uit dat beschermde soorten aanwezig (kunnen) zijn en werken standaard volgens werkprotocollen. Dit houdt in dat er aanpassingen aan het beheer kunnen worden gedaan die anders niet nodig zijn. Indien dit beperkend werkt op het onderhoud zal dit worden besproken met de opdrachtgever. De Werkprotocollen Bestendig Beheer en Onderhoud die van toepassing kunnen zijn op het beheer van de RWZI terreinen en de gemalen zijn: 1-3: werkprotocol maaien van bermen, keringen en schouwpaden; 1-4: werkprotocol maaien en of schonen van watergangen; 1-5: werkprotocol kappen, snoeien en dunnen van opgaande beplanting. De betreffende werkprotocollen zijn opgenomen als bijlage 4. NB: Voor werkzaamheden in het kader van Ruimtelijke Ontwikkeling en Inrichting op een locatie waar beschermde soorten of niet-vrijgestelde soorten aanwezig zijn of aanwezigheid wordt vermoed, vallen niet onder de gedragscode en is afhankelijk van de aanwezigheid van vaste verblijfplaatsen en leefgebieden een ontheffing van de Wnb noodzakelijk. 10 (35)

11 nl_rapport.docx Mogelijkheden ecologisch groenbeheer Op de terreinen van de RWZI s, de rioolgemalen en de peilregulerende objecten bestaan mogelijkheden voor ecologisch groenbeheer. Daarbij moet goed worden afgewogen in hoeverre dit wordt toegestaan, omdat de ongestoorde werking van de installaties en het goed bereikbaar zijn van de installaties voorop moeten blijven staan. Een aantal mogelijkheden is: afvoeren van het maaisel van ruig gras op de terreinen. Hierdoor ontstaat verschraling en daarmee een hogere soortenrijkdom aan planten; daar waar mogelijk een zoom, mantel en kern creëren langs bosplantsoen randen. Daarbij moet voldoende ruimte zijn; daar waar genoeg ruimte is in het bosplantsoen gesnoeide takken op rillen leggen. Hiermee worden schuilplaatsen voor dieren gecreëerd. terrein dat is omgespit door wijziging van functie inzaaien met ecologisch waardevol mengsel. Dit voorkomt ook deels dat soorten als akkerdistel de kans krijgen; het toepassen van grasbetonstenen of kunststofgrasplaten (zie terrein Geestmerambacht) i.p.v. gewone verharding; Ecologisch gezien zou het wenselijk zijn om op de terreinen ipv gazon zoveel mogelijk ruig gras te maken. De afgelopen jaren is gebleken dat dit niet het beeld is dat men wenst op de terreinen. Het wordt te onoverzichtelijk en het geeft een enigszins onverzorgd beeld Ongewenste kruiden en opslag boomvormers Op de terreinen kunnen verschillende ongewenste kruiden voor komen: Reuzenberenklauw De Reuzenberenklauw is een invasieve plant. Door de massa's kiemkrachtige zaden ontstaat al snel een heel bos reuzenberenklauwen die met moeite binnen de perken kan worden houden. Elke plant produceert een zaden die tot 7 jaar lang hun kiemkracht behouden. Het is dan ook aan te raden de uitgebloeide bloemschermen tijdig weg te halen en voordat het zaad kan vormen. Advies: Door regelmatig maaien uitputten (3 x per jaar in het groeiseizoen). Bramen Advies: Alleen toestaan in bosplantsoen. Niet in sierheesters, bodembedekkers, hagen etc. Akkerdistel Op een aantal terreinen komen distels voor door grondbewerking voor bijvoorbeeld nieuwbouw. Akkerdistel is een lastig kruid door het aanmaken van ondergrondse stengels. Advies: Akkerdistel (en ook akkermelkdistel) kan mechanisch bestreden worden door de haarden herhaaldelijk te maaien, vanaf het openen van de bloemen (vanaf eind mei - begin juni tot in oktober; minimaal 2 en zo nodig tot 6 keer per jaar). De planten worden extra benadeeld door vlak voor regen te maaien; de stengels rotten dan in. Opslag abeel en andere boomvormers Advies: alleen wenselijk in bosplantsoen, niet in sierheesters, bodembedekkers, hagen, verharding en gras. 11 (35)

12 nl_rapport.docx Nieuwe aanplant bij RWZI s, rioolgemalen en peilregulerende objecten Bij nieuwe aanplant dienen de soorten afgestemd te worden op de lokale situatie. De nieuwe aanplant moet inheems zijn m.u.v. bodembedekkers. De toepassing van inheems plantmateriaal heeft een positieve invloed op het handhaven en verbeteren van de aanwezige biodiversiteit. Bij nieuwe aanplant dient men uit te gaan van biologische plantmateriaal indien dit niet beschikbaar dient is, plantmateriaal van Milieu-keur bedrijven gebruikt te worden. Bij nieuwe aanplant op terreinen van RWZI s, bij rioolgemalen en peilregulerende objecten worden de volgende inheemse soorten voorgesteld: BOMEN Gewone es (Fraxinus excelsior) Gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus) Veldesdoorn (Acer campestre) Winterlinde (Tilia cordata) Zomereik (Quercus robur) Zomerlinde (Tilia platyphyllos) BOSPLANTSOEN (BOMEN EN STRUIKEN) Boomvormers toepassen afhankelijk van de grootte van het plantvak: Gewone hazelaar (Corylus avellana) Gewone meidoorn (Crateagus monogyna) Krentenboompje (Amelanchier lamarckii) Rode kornoelje (Cornus sanguinea) Gewone els (Alnus glutinosa), b* Veldesdoorn (Acer campestre) b* Gewone es (Fraxinus excelsior) b* Zomereik (Quercus robur) b* * boomvormers BODEMBEDEKKERS Symphoricarpos chenaultii Hancock Low : Deze soort is niet inheems maar heeft een hele sterke bodembedekkende eigenschap HAGEN Bij voorkeur aanplanten hagen beperken i.v.m. de hogere onderhoudskosten in vergelijking tot gazon: Veldesdoorn (Acer campestre) Gewone liguster (Ligustrum vulgare) RUIG GRAS Bermkruidenmengsel GAZON Nieuw in te zaaien gazon inzaaien met een mengsel met traag groeiende soorten. Dit zijn alle grasmengsels zonder Engels Raaigras (Lolium perenne) of Rietzwenkgras (Festuca arundinaceae) De uiteindelijke soortkeuze van een bepaalt type beplanting is afhankelijk van de locatie van de RWZI, het rioolgemaal of het peilregulerende object. Voor een object in stedelijk gebied wordt een andere keuze gemaakt dan voor de beplanting bij een object in landelijk gebied. Om te voorkomen dat de boomspiegel volgroeid met onkruid wordt aangeraden om bij nieuw aangeplante bomen in gras een mulchschijf aan te brengen. Tevens houdt een mulchschijf het vocht vast en is volledig af gebroken na 5 jaar. 12 (35)

13 nl_rapport.docx Bij de entrees van de RWZI s wordt voor gesteld om geen intensieve sierheesterbeplanting meer toepassen, maar om te kiezen voor gazon met bijvoorbeeld een boom. Natuur staat op veel plaatsen onder druk. Door het intensieve gebruik van onze omgeving verdwijnen steeds meer soorten. Maar een gezond ecosysteem wordt juist gekenmerkt door een hoge biodiversiteit. Deze rijkdom aan soorten is voor mensen van groot belang. Sweco helpt overheden en bedrijven een bijdrage te leveren aan het behoud van soortenrijkdom. 13 (35)

14 nl_rapport.docx Deel B: Beheer RWZI s 3.1 Huidige onderhoudstoestand RWZI s Alleen bij de locaties (3 stuks) die gewijzigd zijn heeft in 2017 een nieuwe inventarisatie plaatsgevonden. Bij de overige locaties zijn de gegevens gebaseerd op de inventarisatie die in mei en juni van 2010 is uitgevoerd of op eerder uitgevoerde inventarisaties. LOCATIE OPMERKING 1. Alkmaar ATEX zone 2. Beemster * 3. Beverwijk * ATEX zone 4. Slibdrooginrichting Beverwijk ATEX zone 5. Den Helder ATEX zone 6. Geestmerambacht 7. Heiloo * ATEX zone 8. Katwoude * 9. Oosthuizen 10. Stolpen * 11. Ursem 12. Wervershoof 13. Wieringen 14. Wieringermeer 15. Zaandam-Oost * ATEX zone Tabel 2: overzicht RWZI s * deze locaties zijn in 2010 geïnventariseerd ** ATEX zone: gebied met gasexplosie gevaar. Hier mag alleen onder bepaalde voorschriften gewerkt worden. Bijlage 1 geeft een specificatie van de hoeveelheden per RWZI, per beheergroep en de gewenste (frequentie) van onderhoud. Voor alle locaties werd in 2011 in het algemeen vastgesteld dat er: veel onkruid op verharding aanwezig is (afbeelding 4); nauwelijks op de verharding wordt geborsteld (afbeelding 5); bodembedekkers niet voldoende werden teruggezet en daardoor te hoog zijn (afbeelding 6); vermoedelijk veel overbodige paden zijn. Dit is zichtbaar aan het vele onkruidgroei en de daarmee samenhangende minimale betreding van de paden (afbeelding 7). veel oppervlakte aan ruw gras als gazon wordt beheerd (afbeelding 8a en 8b); 14 (35)

15 nl_rapport.docx Op een aantal locaties: werd om boomspiegels, lantaarnpalen en langs hekwerken gespoten (afbeelding 9); werden randen bodembedekkers/ bosplantsoen onvoldoende bijgehouden waardoor soms paden niet goed begaanbaar waren (afbeelding 10); kwam er veel veegvuil voor (ook in de goten). Voor een snelle water afvoer is dit niet wenselijk (afbeelding 11); komen ongewenste kruiden voor zoals Reuzenberenklauw, Braam of Akkerdistel (afbeelding 12); werd opslag van boomvormers onvoldoende weggehaald (afbeelding 13); kwam relatief veel intensieve beplanting voor (afbeelding 14). Afbeelding 4: veel onkruid op de verharding Afbeelding 5: niet geborstelde verharding Afbeelding 6: bodembedekkers onvoldoende teruggezet Afbeelding 7: mogelijk overbodige paden 15 (35)

16 nl_rapport.docx Afbeelding 8a en 8b: ruw gras als gazon beheerd Afbeelding 9: spuiten om lantaarnpaal Afbeelding 10: onvoldoende snoei randen beplanting Afbeelding 11: veegvuil goot Afbeelding 12: ongewenste kruiden Afbeelding 13: opslag boomvormers Afbeelding 14: intensieve heester beplanting entree 16 (35)

17 nl_rapport.docx Hoeveelheden RWZI s In onderstaande tabel zijn de totale hoeveelheden per beheergroep van de RWZI s weergegeven. In Bijlage 1 zijn de hoeveelheden per RWZI en beheergroep weergegeven. RWZI s Hoofdcategorie Beheergroepen Aantal Eenheid Groen Bomen Bomen in gras 402 st. Bomen in heesters 156 st. Knotbomen 30 st. Beplanting Bosplantsoen bomen en struiken m² Sierheesters opgaand m² Bodembedekkers m² Hagen / Blokhagen 909 m¹ Gras Gazon m² Water Ruw gras m² Ruw gras op talud m² Ruigte (begrazing) m² Water Watergang droog talud m 2 Verharding Watergang m 1 Gesloten Asfalt m² Halfverharding 390 m² Open (elementen) Tegelverharding m² Terreininrichting Klinkerverharding m² Betonplaten m² Grasbetontegels 50 m² Betonverharding 647 m² Keien in cement 60 m² Basaltblokken 60 m² Straatmeubilair Hekwerken m¹ Tabel 3: Totaal hoeveelheden RWZI s 3.3 Maatregelen beheergroepen RWZI s In deze paragraaf wordt de beheersvisie voor de RWZI s uitgewerkt in maatregelen per beheergroep. Op de uit te voeren werkzaamheden is de Uitwerking gedragscode Flora- en faunawet voor Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier 2 met bijbehorende werkprotocollen van toepassing. Naar verwachting wordt in 2017 een nieuwe Gedragscode opgesteld die dan van toepassing zal worden op de werkzaamheden. 2 Versie 0.0 d.d. 6 december 2012, registratienummer (35)

18 nl_rapport.docx GROEN Bomen in gras en in Controle bomen (1x p/j) heesters Vervangen kapotte of verloren gegane boompalen en -banden (1x p/j) Snoeien (1x 4 jaar) Knotbomen Controle bomen (1x p/j) Knotten boom (1x per 4 jaar) Sierheesters Onkruidvrij maken / schoffelen beplantingsvak (3 x p/j) opgaand Bramen verwijderen ( 2x p/j) Uitharken (zwerf)vuil, verzamelen en laden (1x p/j) Snoeien randen en afvoeren snoeihout (2 x p/j) Snoeien/ uitdunnen (verjongingssnoei) en afvoeren snoeihout (1x per 3 jaar) Bosplantsoen bomen en struiken Dunnen beplanting (1 x 5 jaar) Selectief dunnen boomvormende soorten (hoofdhout), de onderlinge afstand tussen de boomvormende soorten dient dusdanig groot te zijn, dat de struikvormende soorten (vulhout) voldoende licht krijgen en overwegend aaneengesloten blijven.hulphout, meestal Alnus glutinosa (Gewone Els), aangebracht om snel gunstige groeiomstandigheden te scheppen voor hoofd- en vulhoutsoorten, tijdig afzetten. Bij voorkeur snoeihout afvoeren en/of op rillen leggen. Snoeien randen en snoeihout afvoeren (2x p/j) Uitmaaien randen beplantingsvak (2x p/j, bosmaaier) Vormsnoei hoofdbeplanting (1x per 4 jaar) Bodembedekkers Snoeien randen, hinderlijke takken wegnemen en afvoeren snoeihout (2x p/j) Bramen verwijderen ( 2x p/j) Onkruidvrij maken/ schoffelen beplantingsvak (3x p/j) Uitharken (zwerf)vuil, verzamelen en laden (1x p/j) Terugzetten/ verjongingssnoei (afzagen op 10 à 15cm boven maaiveld) beplanting en afvoeren snoeihout (1x 3 jaar) Hagen en Onkruidvrij maken / schoffelen haagvoet (2x p/j) blokhagen Bramen verwijderen ( 2x p/j) Knippen van hagen en opruimen van het knipsel (2x p/j) Gazon Grasveld afzoeken op stenen e.d. voor eerste maaibeurt (1x p/j) Maaien grasveld (13x p/j) Maaien hoeken / tulud (6x p/j) Maaien rondom obstakels (bomen, bebording e.d.) (6 x p/j) Afsteken graskant langs verhardingen en vrijkomend materiaal afvoeren (1x p/j) Grasbetontegels Maaien (13 x p/j) Maaisel kneuzen en laten liggen Ruw gras Maaien, bijmaaien en afvoeren maaisel (1x p/j) Ruw gras talud Maaien, bijmaaien en afvoeren maaisel (1x p/j) Ongewenste Maaien (3x p/j in het groeiseizoen), voor verschijnen bloemschermen. kruiden (reuzenberenklauw) Maaisel kneuzen en laten liggen 18 (35)

19 nl_rapport.docx Water Watergang droog Maaien droog gedeelte van watergang (2x p/j) talud Vrijgekomen materiaal verzamelen en afvoeren Watergang Maaien en afvoeren nat gedeelte slootkanten (2x p/j) (slootkanten en Vrijgekomen materiaal verzamelen en afvoeren 1,0m¹ van het natte profiel) VERHARDING Algemeen: er mag geen opslag van bomen of zaailingen van bomen of heesters in verharding voorkomen. Asfalt Schoonmaken, vegen (3x p/j) Tegelverharding Onkruidbestrijding door borstelen (2x p/j) Schoonmaken (vegen) (3x p/j) Klinkerverharding Onkruidbestrijding door borstelen (2x p/j) Schoonmaken (vegen) (3x p/j) Betonplaten Onkruidbestrijding door borstelen (2x p/j) Schoonmaken (vegen) (3x p/j) Betonverharding Schoonmaken (vegen 3x p/j) Keien in cement Schoonmaken (vegen 3x p/j) Basaltblokken Onkruidbestrijding (2 x p/j) Halfverharding Onkruidbestrijding (2 x p/j) Geen chemische onkruidbestrijding toegestaan! TERREININRICHTING Hekwerken Inspectie hekwerken (1x p/j) Reparatie hekwerken Onkruidbestrijding onder hekwerken. Deels langs beplanting, deels langs gras (1x p/j). Hekwerken vrijhouden van boomtakken en ingroeiende beplanting. Bijsnoeien waar nodig (1x p/j). 19 (35)

20 nl_rapport.docx Ontwikkeling zonneweiden HHNK is voornemens om in het kader van haar duurzaamheidsbeleid te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn van de ontwikkeling van zonneweiden op RWZI-terreinen. Het meest concreet hierin is het terrein van RWZI Geestmerambacht waar het voornemen is om in 2017 een oppervlakte van m 2 gazon her in te richten met m 2 zonnepanelen. Als dit plan gerealiseerd is, dan gelden de volgende maaifrequenties: maaien onder de panelen, 6 x per jaar; maaien tussen de panelen, 13 x per jaar. Indien tijdens de onderhoudsperiode ook op andere RWZI-terreinen zonneweiden gerealiseerd worden, dan dient de opdrachtnemer hiertoe hetzelfde principe van maaibeleid te hanteren als hier beschreven voor Geestmerambacht. 3.5 Globale beheerkosten RWZI s 20 (35)

21 nl_rapport.docx Globale begroting RWZI s In ondertaande tabel is de begroting weergegeven van de onderhoudswerkzaamheden bij de RWZI s. De eenheidsprijzen zijn teruggerekend van het totaal aan kosten per beheergroep gedeeld door het aantal (eenheid). BEGROTING ONDERHOUD TERREINEN RWZI'S Hoofdcategorie Beheergroepen Aantal Eenheid Eenheidsprijs Groen Bomen Knotbomen 558 st. 30 st. Beplanting Bosplantsoen Sierheesters opgaand Bodembedekkers Hagen / Blokhagen m1 Gras Gazon Water Ruw gras Ruw gras op talud Water Watergang droog talud Verharding Watergang m1 Gesloten Asfalt Open (elem.) Tegelverharding Klinkerverharding Betonplaten Grasbetontegels Betonverharding Keien in cement Basaltblokken , Halfverharding Schelpen / Grind 390 Terreininrichting Straatmeubilair Hekwerken m1 Totaal Totaal 21 (35)

22 nl_rapport.docx Deel C: Beheer rioolgemalen 4.1 Huidige onderhoudstoestand rioolgemalen HHNK heeft een overzicht aangeleverd met rioolgemalen die in beheer zijn. Op deze lijst staan 246 objecten die met verschillende frequentie bezocht dienen te worden voor onderhoudswerkzaamheden aan het groen, water of de verharding. Bezoek-frequentie p/j (f) Aantal (n) objecten f*n 0 / geen waarde Totaal Tabel 2: totaal aantal rioolgemalen met bezoekfrequentie Afbeelding 15: rioolgemaal de Eendracht Zuidschermer 4.2 Hoeveelheden rioolgemalen In onderstaande tabel zijn de totale hoeveelheden per beheergroep van de rioolgemalen weergegeven. In Bijlage 2 zijn de hoeveelheden per gemaal weergegeven. Peilregulerende objecten Hoofdcategorie Beheergroepen Aantal Eenheid Groen Bomen Bomen 142 st. Knotbomen 21 st. Beplanting Bosplantsoen bomen en struiken m² Sierheesters opgaand m² Bodembedekkers m² Hagen / Blokhagen 424 m¹ Gras Gazon m² Water Water Watergang m¹ Verharding Gesloten Asfalt 235 m² Open (elementen) Tegelverharding m² Terreininrichting Klinkerverharding m² Betonplaten 975 m² Grasbetontegels m² Straatmeubilair Hekwerken m¹ 4.3 Maatregelen beheergroepen rioolgemalen In deze paragraaf worden de beheermaatregelen voor de rioolgemalen aangegeven. De frequetie van het uitvoeren van deze maatregelen kan per object verschillen (van 0 tot 4 bezoeken per object per jaar). Zie hiervoor bijlage 2. Omdat deze objecten kleiner van schaal zijn kan het zo zijn dat deze terreinen met andere machines beheerd moeten worden. 22 (35)

23 nl_rapport.docx GROEN Bomen in gras en in Controle bomen heesters Vervangen kapotte of verloren gegane boompalen en -banden Snoeien Knotbomen Controle bomen Knotten boom Sierheesters Onkruidvrij maken / schoffelen beplantingsvak opgaand Bramen verwijderen Uitharken (zwerf)vuil, verzamelen en laden Snoeien randen en afvoeren snoeihout Snoeien/ uitdunnen (verjongingssnoei) en afvoeren snoeihout Bosplantsoen Dunnen beplanting bomen en struiken Snoeien randen en snoeihout afvoeren Uitmaaien randen beplantingsvak (bosmaaier) Vormsnoei hoofdbeplanting Bodembedekkers Snoeien randen, hinderlijke takken wegnemen en afvoeren snoeihout Bramen verwijderen Onkruidvrij maken/ schoffelen beplantingsvak Uitharken (zwerf)vuil, verzamelen en laden Terugzetten/ verjongingssnoei (afzagen op 10 à 15cm boven maaiveld) beplanting en afvoeren snoeihout Hagen en Onkruidvrij maken / schoffelen haagvoet blokhagen Bramen verwijderen Knippen van hagen en opruimen van het knipsel Gazon Grasveld afzoeken op stenen, e.d. voor eerste maaibeurt Maaien grasveld Maaien hoeken / talud Maaien rondom obstakels (bomen, bebording e.d) Afsteken graskanten langs verhardingen en vrijgekomen materiaal afvoeren Maaisel kneuzen en laten liggen Grasbetontegels Maaien Maaisel kneuzen en laten liggen Ongewenste Maaien in het groeiseizoen, voor verschijnen bloemschermen kruiden (reuzenberenklauw) Maaisel kneuzen en laten liggen 23 (35)

24 nl_rapport.docx WATER Watergang droog talud Watergang (slootkanten en 1,0m¹ van het natte profiel) Maaien droog gedeelte van watergang Vrijgekomen materiaal verzamelen en afvoeren Maaien en afvoeren nat gedeelte slootkanten Vrijgekomen materiaal verzamelen en afvoeren VERHARDING Algemeen: er mag geen opslag van bomen of zaailingen van bomen of heesters in verharding voorkomen. Tegelverharding Onkruidbestrijding door borstelen Schoonmaken (vegen) Klinkerverharding Betonplaten Onkruidbestrijding door borstelen Schoonmaken (vegen) Onkruidbestrijding door borstelen Schoonmaken (vegen) Asfalt Schoonmaken (vegen) TERREININRICHTING Hekwerken Inspectie hekwerken Reparatie hekwerken Onkruidbestrijding onder hekwerken. Deels langs beplanting, deels langs gras. Hekwerken vrijhouden van boomtakken en ingroeien beplanting. Bijsnoeien waar nodig 4.4 Globale beheerkosten rioolgemalen 24 (35)

25 nl_rapport.docx Globale begroting rioolgemalen In ondertaande tabel is de begroting weergegeven van de onderhoudswerkzaamheden bij de RWZI s. De eenheidsprijzen zijn teruggerekend van het totaal aan kosten per beheergroep gedeeld door het aantal (eenheid). BEGROTING ONDERHOUD RIOOLGEMALEN Hoofdcategorie Beheergroepen Aantal Eenheid Eenheidsprijs Groen Bomen Knotbomen 142 st. 21 st. Beplanting Bosplantsoen Sierheesters opgaand Bodembedekkers Hagen / Blokhagen m1 Gras Gazon Water Water Watergang m1 Verharding Gesloten Asfalt 235 Open (elem.) Tegelverharding Terreininrichting Klinkerverharding Betonplaten Grasbetontegels Straatmeubilair Hekwerken m1 Subtotaal Totaal 25 (35)

26 nl_rapport.docx Deel D: Beheer peilregulerende objecten 5.1 Huidige peilregulerende objecten Onder peilregulerende objecten worden verstaan gemalen, stuwen, molens, pompen en uitstromen van gemalen. HHNK cluster Peilbeheer heeft een lijst opgesteld met deze objecten en de hoeveelheden per beheergroep. Ieder van deze objecten is gecatagoriseerd als A, B of C-object. Iedere categorie heeft een verschillende frequentie van onderhoudsmaatregelen, gebaseerd op de gewenste frequentie van maaien. Het type objecten en de frequentie van voorkomen is weergegeven in onderstaande tabel. Aantal objecten per categorie Type object A B C Gemaal Gemaal / stuw Molen Pomp Totaal Uitstroom gemaal TOTAAL A locatie = B locatie = C locatie = 13 x maaien p/j 7 x maaien p/j 4 x maaien p/j Tabel 5: soorten peilregulerende objecten en aantallen Een specificatie van de objecten per categorie en de daarbij horende uit te voeren werkzaamheden is weergegeven in bijlage (35)

27 nl_rapport.docx Hoeveelheden peilregulerende objecten Peilregulerende objecten Hoofdcategorie Beheergroepen Aantal Eenheid Groen Bomen Bomen 216 st. Knotbomen 6 st. Beplanting Bosplantsoen bomen en struiken m² Sierheesters opgaand m² Bodembedekkers m² Hagen / Blokhagen 568 m¹ Gras Gazon m² Water Water Watergang m¹ Verharding Gesloten Asfalt m² Open (elementen) Tegelverharding m² Terreininrichting Klinkerverharding m² Betonplaten m² Grasbetontegels 847 m² Straatmeubilair Hekwerken m¹ Tabel 6: Totaal hoeveelheden peilregulerende objecten 5.3 Maatregelen beheergroepen peilregulerende objecten Maaifrequentie Er zijn 3 indelingen van objecten die met een verschillende frequentie gemaaid dienen te worden. Deze indelingen zijn terug te vinden op de lijsten in bijlage 3. A-objecten zijn de grote objecten die goed zichtbaar aan de openbare weg gesitueerd zijn. Hierbij wordt een goede kwaliteit maaiwerk vereist, zodat een representatieve uitstraling ontstaat. B-objecten zijn objecten die veelal klein van oppervlak zijn en een minder representatieve uitstraling mogen hebben. Ze zijn vaak niet direct gelegen aan de openbare weg. C-objecten zijn veelal stuwen en inlaten gelegen in wegbermen en dijken. Functionaliteit voert de boventoon. Waar in de lijsten geen opperlak is vermeld kan voor de C-objecten een gemiddelde te maaien oppervlak worden aangehouden van 20. Onkruidbestrijding is hier niet noodzakelijk. Objecten met een A dienen 1x per 2 weken te worden gemaaid. Objecten met een B dienen 1x per 4 weken te worden gemaaid. Objecten met een C dienen 4x per seizoen te worden gemaaid. Met de A- en B-objecten wordt gestart in week 17. De laatste maaibeurt (dan alleen A-objecten) is in week (35)

28 nl_rapport.docx De C-objecten worden gemaaid: in de eerste helft van mei; in de tweede helft van juni; in de tweede helft van augustus; in de eerste helft van oktober (vòòr de Schouw, de derde maandag in oktober). Bij de C-objecten (o.a. inlaten, stuwen) is veelal sprake van een wegberm of dijktalud. Gemalen aan een weg hebben vaak aan de overzijde van de weg een uitstroomhoofd. Dat is onderdeel van het te maaien terrein. Kwaliteit maaiwerk Het maaiwerk dient zodanig uitgevoerd worden dat er geen spoorvorming in taluds ontstaat. Ongemaaide rillen door te korte overlapping voorkomen. Bij A-objecten dient het gras opgevangen te worden en afgevoerd naar de kroosvuilbak. Slootkanten dienen met de bosmaaier gemaaid te worden. Buitenzijden van hekwerken rond gemalen ook maaien (ongeveer 60 cm breed, met bosmaaier). Rond bomen en langs bestrating dient met de bosmaaier gemaaid te worden. Maairesten op gebouwen/beglazing/bestrating verwijderen met bezem of blazer. Ingroeiend gras/riet/begroeiing in slootkanten uithalen. De kwaliteitseisen gelden niet voor C-objecten; hier kan alleen met de bosmaaier gemaaid worden. Bij deze objecten dient een pad van 1,5 meter breed uitgemaaid te worden vanaf de wegverharding richting het kunstwerk. Kwaliteit onkruidbestrijding Onkruidbestrijding dient driemaal per jaar uitgevoerd te worden, en wel zodanig dat er enkele dagen na de behandeling geen onkruid aanwezig is op paden en trappen, langs asfaltranden en op bestrate terreinen. Indien gekozen wordt voor chemische onkruidbestrijding dient degene die het uitvoert in het bezit te zijn van een spuitlicentie en te handelen conform hiermee gestelde eisen. Een kopie van deze licentie dient overhandigd te worden aan het hoogheemraadschap. Bomen, struiken en hagen Veelal is er sprake van rozenbottels. Deze dienen periodiek teruggesnoeid te worden, zodanig dat hekken en paden vrij blijven. Hagen dienen 2x per jaar gesnoeid te worden. Hekken dienen vrijgehouden te worden van boomtakken en ingroeiende beplanting. Onderhoudssnoeiwerk voor bomen valt niet binnen deze opdracht. 28 (35)

29 nl_rapport.docx Slootwerk Vòòr de schouwdatum in oktober dienen de slootkanten van de in de lijsten genoemde objecten uitgehaald te worden (het zogenaamde schouwwerk conform keur HHNK). Het uitgehaalde riet, gras en slootvuil kan op de kant gelegd worden. Herschouwwerkzaamheden dienen binnen 1 week uitgevoerd te worden op kosten van de aannemer. Afvoer gras en snoeiafval Bij de grote gemalen staat een kroosbak. Hierin kunnen maaisel en takken afgevoerd worden. Bij de kleinere gemalen dit meenemen en afvoeren via bovengenoemde grote gemalen. 5.4 Globale beheerkosten peilregulerende objecten 29 (35)

30 nl_rapport.docx Globale begroting peilregulerende objecten In ondertaande tabel is de begroting weergegeven van de onderhoudswerkzaamheden bij de peilobjecten. De eenheidsprijzen zijn teruggerekend van het totaal aan kosten per beheergroep gedeeld door het aantal (eenheid). BEGROTING ONDERHOUD PEILOBJECTEN Hoofdcategorie Beheergroepen Groen Bomen Knotbomen Aantal Eenheid Eenheidsprijs 216 st. 6 st. Beplanting Bosplantsoen Sierheesters opgaand Bodembedekkers Hagen / Blokhagen Gras Gazon Water Water Watergang m1 Verharding Gesloten Asfalt Open (elem.) Tegelverharding Terreininrichting Klinkerverharding Betonplaten Grasbetontegels ,0 Straatmeubilair Hekwerken m1 Totaal Totaal 30 (35)

31 nl_rapport.docx Totale raming 31 (35)

32 nl_rapport.docx Bijlage 1: Gegevens RWZI s 32 (35)

33 tekeningnummer RWZI bomen in gras (st) bomen in heesters (st) knotbomen (st) bosplantsoen bomen en struiken () sierheesters opgaand () bodembedekkers () hagen (m1) gazon () ruw gras () ruw gras op talud () Begrazing () watergang droog talud () watergang (m1) hekwerken (m1) asfalt () tegelverharding () klinkerverhardin g () halfverharding () betonplaten () betonverharding () grasbetontegels () keien in cement () basaltblokken () 401 Wieringen Wieringermeer Geestmerambacht Alkmaar Heiloo Beverwijk Beemster Ursem Beverwijk (Slibdroger) Katwoude Zaandam Oost Den Helder Wervershoof Stolpen Oosthuizen totaal a, RWZI's: hoeveelheden per object Versie 1.0 Pagina 1 van 1

34 ONDERHOUDSHOEVEELHEDEN RWZI's 1 Type Hoofdcategorie Beheergroep Aantal Eenheid Groen Bomen Bomen in gras 402 st. Bomen in heesters 156 st. Subtotaal bomen 558 st. Groen Bomen Knotbomen 30 st. Groen Beplanting Bosplantsoen, bomen en struiken Groen Beplanting Sierheesters opgaand Groen Beplanting Bodembedekkers Groen Beplanting Hagen / Blokhagen 909 m1 Groen Gras Gazon Groen Gras Ruw gras Groen Gras Ruw gras op talud Groen Gras Begrazing Water Water Watergang droog talud Water Water Watergang m1 Verharding Gesloten Asfalt Verharding Gesloten Keien in cement 60 Verharding Gesloten Betonverharding 647 Verharding Gesloten Halfverharding 390 Verharding Open (elementen) Tegelverharding Verharding Open (elementen) Klinkerverharding Verharding Open (elementen) Betonplaten Verharding Open (elementen) Basaltblokken 60 Verharding Open (elementen) Grasbetontegels 50 Terreininrichting Straatmeubilair Hekwerken m1 3b, RWZI's: verzamelde hoeveelheden per onderhoudsfrequentie Versie 1.0 Pagina 1 van 1

35 Werkpakket RWZI's HHNK NAAR INHOUDSOPGAVE Hoofdcategorie Omschrijving werkzaamheden Hoeveelheid (n) Eenheid Freq. p/j (f) n*f GROEN Bomen Controleren bomen 558 st Bomen Vervangen kapotte of verloren boompalen en banden 20 st Bomen Snoeien 558 st. 0, Knotbomen Controle bomen 30 st Knotbomen Knotten bomen 30 st. 0,25 7,50 Sierheesters opgaand Onkruidvrij maken/schoffelen beplantingsvak Sierheesters opgaand Bramen verwijderen Sierheesters opgaand Uitharken (zwerf)vuil, verzamelen en laden Sierheesters opgaand Snoeien randen en afvoeren snoeihout 758 m Sierheesters opgaand Snoeien/uitdunnen (verjongingssnoei) en afvoeren snoeihout ,33 814,33 Bosplantsoen, bomen en struiken Dunnen beplanting , Bosplantsoen, bomen en struiken Snoeien randen en afvoeren snoeihout m Bosplantsoen, bomen en struiken Uitmaaien randen beplantingsvak (bosmaaier) Bosplantsoen, bomen en struiken Vormsnoei hoofdbeplanting (10 per are) st. 0, Bodembedekkers Snoeien randen, hinderlijke takken wegnemen en afvoeren snoeihout m Bodembedekkers Bramen verwijderen Bodembedekkers Onkruidvrij maken/schoffelen beplantingsvak Bodembedekkers Uitharken (zwerf)vuil, verzamelen en laden Bodembedekkers Terugzetten / verjonningssnoei (afzagen op 10 a 15 cm boven maaiveld) , ,32 beplanting en afvoeren snoeihout Hagen en blokhagen Onkruidvrij maken / schoffelen haagvoet Hagen en blokhagen Bramen verwijderen Hagen en blokhagen Knippen van hagen en opruimen van het knipsel Gazon Grasveld afzoeken op stenen e.d. voor eerste maaibeurt 1.980,4 are ,4 Gazon Maaien grasveld 1.584,3 are ,1 Gazon Maaien hoeken / talud 554,5 are ,1 Gazon Maaien rondom obstakels (bomen, bebording e.d.) 740 st Gazon Afsteken graskant langs verhardingen en vrijgekomen materiaal afvoeren m Ruw gras Maaien, bijmaaien en afvoeren maaisel 1.803,5 are ,5 Ruw gras op talud Maaien, bijmaaien en afvoeren maaisel 413,1 are 1 413,1 Grasbetontegels Maaien 0,5 are 13 6,5 Ongewenste kruiden (reuzenberenklauw) Maaien voor het verschijnen van bloemschermen Watergang droog Maaien droog gedeelte van de watergang m Watergang (slootkanten en 1,0 m1 van het natte profiel) WATER Maaien en afvoeren nat gedeelte slootkanten m c, RWZI's: Werkomschrijving Versie 1.0 Pagina 1 van 2

36 VERHARDING Tegelverharding Onkruidbestrijding door borstelen ,74 Tegelverharding Schoonmaken (vegen) ,60 Klinkerverharding Onkruidbestrijding door borstelen Klinkerverharding Schoonmaken (vegen) Betonplaten Onkruidbestrijding door borstelen Betonplaten Schoonmaken (vegen) Betonverharding Schoonmaken (vegen) Basaltblokken Onkruidbestrijding Asfalt Schoonmaken (vegen) Keien in cement Schoonmaken (vegen) Halfverharding Onkruidbestrijding TERREININRICHTING Hekwerken Onkruidbestrijding onder hekwerken; deels langs beplanting, deels langs gras m Hekwerken Hekwerken vrijhouden van boomtakken en ingroeien beplanting. Bijsnoeien waar nodig m c, RWZI's: Werkomschrijving Versie 1.0 Pagina 2 van 2

37 BEGROTING ONDERHOUD TERREINEN RWZI'S Hoofdcategorie Beheergroepen Aantal Eenheid Eenheidsprijs Groen Bomen 558 st. Knotbomen 30 st. Beplanting Bosplantsoen Sierheesters opgaand Bodembedekkers Hagen / Blokhagen 909 m1 Gras Gazon Ruw gras Ruw gras op talud Water Water Watergang droog talud Watergang m1 Verharding Gesloten Asfalt Open (elem.) Tegelverharding Klinkerverharding Betonplaten Grasbetontegels 50,0 Betonverharding 647 Keien in cement 60 Basaltblokken 60 Halfverharding Schelpen / Grind 390 Terreininrichting Straatmeubilair Hekwerken m1 Totaal Totaal 3d, RWZI's: Verzamelstaat met kosten Versie 1.0 Pagina 1 van 1

38 nl_rapport.docx Bijlage 2: Gegevens rioolgemalen 33 (35)

39 ONDERHOUDSHOEVEELHEDEN RIOOLGEMALEN Type Hoofdcategorie Beheergroep Aantal Eenheid Groen Bomen Bomen 142 st. Groen Bomen Knotbomen 21 st. NAAR INHOUDSOPGAVE Groen Beplanting Bosplantsoen, bomen en struiken Groen Beplanting Sierheesters opgaand Groen Beplanting Bodembedekkers Groen Beplanting Hagen / Blokhagen 424 m1 Groen Gras Gazon 5.686,50 Water Water Watergang m1 Verharding Gesloten Asfalt 235 Verharding Open (elementen) Tegelverharding 3.139,50 Verharding Open (elementen) Klinkerverharding Verharding Open (elementen) Betonplaten 975 Verharding Open (elementen) Grasbetontegels 1.771,50 Terreininrichting Straatmeubilair Hekwerken, langs beplanting 3.871,50 m1 Terreininrichting Straatmeubilair Hekwerken, langs verharding m1 ONDERHOUDSHOEVEELHEDEN RIOOLGEMALEN (f=0) 0 ONDERHOUDSHOEVEELHEDEN RIOOLGEMALEN (f=1) 1 Type Hoofdcategorie Beheergroep Aantal Eenheid Type Hoofdcategorie Beheergroep Aantal Eenheid Groen Bomen Bomen 0 st. Groen Bomen Bomen 5 st. Groen Bomen Knotbomen 0 st. Groen Bomen Knotbomen 0 st. Groen Beplanting Bosplantsoen, bomen en struiken 0 Groen Beplanting Bosplantsoen, bomen en struiken 474 Groen Beplanting Sierheesters opgaand 0 Groen Beplanting Sierheesters opgaand 0 Groen Beplanting Bodembedekkers 0 Groen Beplanting Bodembedekkers 211 Groen Beplanting Hagen / Blokhagen 0 m1 Groen Beplanting Hagen / Blokhagen 37 m1 Groen Gras Gazon 0 Groen Gras Gazon 460 Water Water Watergang 0 m1 Water Water Watergang 92 m1 Verharding Gesloten Asfalt 0 Verharding Gesloten Asfalt 0 Verharding Open (elementen) Tegelverharding 0 Verharding Open (elementen) Tegelverharding Verharding Open (elementen) Klinkerverharding 0 Verharding Open (elementen) Klinkerverharding Verharding Open (elementen) Betonplaten 0 Verharding Open (elementen) Betonplaten 399 Verharding Open (elementen) Grasbetontegels 0 Verharding Open (elementen) Grasbetontegels 722 Terreininrichting Straatmeubilair Hekwerken, langs beplanting 0 m1 Terreininrichting Straatmeubilair Hekwerken, langs beplanting 170 m1 Terreininrichting Straatmeubilair Hekwerken, langs verharding 0 m1 Terreininrichting Straatmeubilair Hekwerken, langs verharding 30 m1 ONDERHOUDSHOEVEELHEDEN RIOOLGEMALEN (f=2) 2 ONDERHOUDSHOEVEELHEDEN RIOOLGEMALEN (f=3) 3 Type Hoofdcategorie Beheergroep Aantal Eenheid Type Hoofdcategorie Beheergroep Aantal Eenheid Groen Bomen Bomen 48 st. Groen Bomen Bomen 71 st. Groen Bomen Knotbomen 16 st. Groen Bomen Knotbomen 5 st. Groen Beplanting Bosplantsoen, bomen en struiken Groen Beplanting Bosplantsoen, bomen en struiken Groen Beplanting Sierheesters opgaand 570 Groen Beplanting Sierheesters opgaand 330 Groen Beplanting Bodembedekkers 743 Groen Beplanting Bodembedekkers 545 Groen Beplanting Hagen / Blokhagen 135 m1 Groen Beplanting Hagen / Blokhagen 210 m1 Groen Gras Gazon Groen Gras Gazon 670 Water Water Watergang 666 m1 Water Water Watergang 320 m1 Verharding Gesloten Asfalt 0 Verharding Gesloten Asfalt 235 Verharding Open (elementen) Tegelverharding 987 Verharding Open (elementen) Tegelverharding 255 Verharding Open (elementen) Klinkerverharding Verharding Open (elementen) Klinkerverharding Verharding Open (elementen) Betonplaten 576 Verharding Open (elementen) Betonplaten 0 Verharding Open (elementen) Grasbetontegels 250 Verharding Open (elementen) Grasbetontegels 800 Terreininrichting Straatmeubilair Hekwerken, langs beplanting m1 Terreininrichting Straatmeubilair Hekwerken, langs beplanting m1 Terreininrichting Straatmeubilair Hekwerken, langs verharding 973 m1 Terreininrichting Straatmeubilair Hekwerken, langs verharding 290 m1 1b, rioolgemalen: verzamelde hoeveelheden per onderhoudsfrequentie Versie 1.0 Pagina 1 van 2

40 ONDERHOUDSHOEVEELHEDEN RIOOLGEMALEN (f=4) 4 GEWOGEN ONDERHOUDSHOEVEELHEDEN RIOOLGEMALEN P/J Type Hoofdcategorie Beheergroep Aantal Eenheid Type Hoofdcategorie Beheergroep Aantal Eenheid Groen Bomen Bomen 18 st. Groen Bomen Bomen 386 st. Groen Bomen Knotbomen 0 st. Groen Bomen Knotbomen 47 st. Groen Beplanting Bosplantsoen, bomen en struiken 750 Groen Beplanting Bosplantsoen, bomen en struiken Groen Beplanting Sierheesters opgaand 800 Groen Beplanting Sierheesters opgaand Groen Beplanting Bodembedekkers 400 Groen Beplanting Bodembedekkers Groen Beplanting Hagen / Blokhagen 42 m1 Groen Beplanting Hagen / Blokhagen m1 Groen Gras Gazon 450 Groen Gras Gazon Water Water Watergang 160 m1 Water Water Watergang m1 Verharding Gesloten Asfalt 0 Verharding Gesloten Asfalt 705 Verharding Open (elementen) Tegelverharding 0 Verharding Open (elementen) Tegelverharding Verharding Open (elementen) Klinkerverharding Verharding Open (elementen) Klinkerverharding Verharding Open (elementen) Betonplaten 0 Verharding Open (elementen) Betonplaten Verharding Open (elementen) Grasbetontegels 0 Verharding Open (elementen) Grasbetontegels Terreininrichting Straatmeubilair Hekwerken, langs beplanting 200 m1 Terreininrichting Straatmeubilair Hekwerken, langs beplanting m1 Terreininrichting Straatmeubilair Hekwerken, langs verharding 45 m1 Terreininrichting Straatmeubilair Hekwerken, langs verharding m1 1b, rioolgemalen: verzamelde hoeveelheden per onderhoudsfrequentie Versie 1.0 Pagina 2 van 2

41 Werkpakket rioolgemalen HHNK NAAR INHOUDSOPGAVE Hoofdcategorie Omschrijving werkzaamheden Hoeveelheid (n) Eenheid Freq. p/j (f) n*f LOCATIES MET BEZOEKFREQUENTIE VAN 1 X PER JAAR GROEN Bomen Controleren bomen 5 st. 1 5 Bomen Vervangen kapotte of verloren boompalen en banden 1 st. 1 1 Bomen Snoeien 5 st. 0,25 1,25 Knotbomen Controle bomen 0 st. 1 0 Knotbomen Knotten bomen 0 st. 0,25 0 Sierheesters opgaand Onkruidvrij maken/schoffelen beplantingsvak Sierheesters opgaand Bramen verwijderen Sierheesters opgaand Uitharken (zwerf)vuil, verzamelen en laden Sierheesters opgaand Snoeien randen en afvoeren snoeihout Sierheesters opgaand Snoeien/uitdunnen (verjongingssnoei) en afvoeren snoeihout 0 0,33 0 Bosplantsoen, bomen en struiken Dunnen beplanting 474 0,2 94,80 Bosplantsoen, bomen en struiken Snoeien randen en afvoeren snoeihout 190 m Bosplantsoen, bomen en struiken Uitmaaien randen beplantingsvak (bosmaaier) Bosplantsoen, bomen en struiken Vormsnoei hoofdbeplanting (10 per are) 47 st. 0,25 11,85 Bodembedekkers Snoeien randen, hinderlijke takken wegnemen en afvoeren snoeihout 84 m Bodembedekkers Bramen verwijderen Bodembedekkers Onkruidvrij maken/schoffelen beplantingsvak Bodembedekkers Uitharken (zwerf)vuil, verzamelen en laden Bodembedekkers Terugzetten / verjonningssnoei (afzagen op 10 a 15 cm boven maaiveld) beplanting en afvoeren snoeihout 211 0,33 70,33 Hagen en blokhagen Onkruidvrij maken / schoffelen haagvoet 37 m Hagen en blokhagen Bramen verwijderen 37 m Hagen en blokhagen Knippen van hagen en opruimen van het knipsel Gazon Grasveld afzoeken op stenen e.d. voor eerste maaibeurt 4,6 are 1 4,6 Gazon Maaien grasveld 3,7 are 1 3,7 Gazon Maaien hoeken / talud 1,3 are 1 1,3 Gazon Maaien rondom obstakels (bomen, bebording e.d.), 2 st. per are 9 st. 1 9 Gazon Afsteken graskant langs verhardingen en vrijgekomen materiaal afvoeren 184 m Grasbetontegels Maaien, incl kneuzen en laten liggen 7,2 are 1 7,2 Ongewenste kruiden (reuzenberenklauw) Maaien voor het verschijnen van bloemschermen, incl afvoeren 1 WATER Watergang droog Maaien droog gedeelte van de watergang en vrijgekomen materiaal afvoeren 92 m Watergang (slootkanten en 1,0 m1 van het natte profiel) Maaien en afvoeren nat gedeelte slootkanten 92 m VERHARDING Tegelverharding Onkruidbestrijding door borstelen ,50 Tegelverharding Schoonmaken (vegen) ,50 Klinkerverharding Onkruidbestrijding door borstelen Klinkerverharding Schoonmaken (vegen) Betonplaten Onkruidbestrijding door borstelen Betonplaten Schoonmaken (vegen) Asfalt Schoonmaken (vegen) TERREININRICHTING Hekwerken Onkruidbestrijding onder hekwerken; deels langs beplanting, deels langs gras 200 m Hekwerken Hekwerken vrijhouden van boomtakken en ingroeien beplanting. Bijsnoeien waar nodig 200 m c, rioolgemalen: Werkomschrijving Versie 1.0 Pagina 1 van 4

42 Hoofdcategorie Omschrijving werkzaamheden Hoeveelheid (n) Eenheid Freq. p/j (f) n*f LOCATIES MET BEZOEKFREQUENTIE VAN 2 X PER JAAR GROEN Bomen Controleren bomen 48 st Bomen Vervangen kapotte of verloren boompalen en banden 5 st. 1 5 Bomen Snoeien 48 st. 0,25 12 Knotbomen Controle bomen 16 st Knotbomen Knotten bomen 16 st. 0,25 4 Sierheesters opgaand Onkruidvrij maken/schoffelen beplantingsvak Sierheesters opgaand Bramen verwijderen Sierheesters opgaand Uitharken (zwerf)vuil, verzamelen en laden Sierheesters opgaand Snoeien randen en afvoeren snoeihout 228 m Sierheesters opgaand Snoeien/uitdunnen (verjongingssnoei) en afvoeren snoeihout 570 0, Bosplantsoen, bomen en struiken Dunnen beplanting ,2 899 Bosplantsoen, bomen en struiken Snoeien randen en afvoeren snoeihout m Bosplantsoen, bomen en struiken Uitmaaien randen beplantingsvak (bosmaaier) Bosplantsoen, bomen en struiken Vormsnoei hoofdbeplanting ( 10 per are) 450 st. 0,25 112,38 Bodembedekkers Snoeien randen, hinderlijke takken wegnemen en afvoeren snoeihout 297 m Bodembedekkers Bramen verwijderen Bodembedekkers Onkruidvrij maken/schoffelen beplantingsvak Bodembedekkers Uitharken (zwerf)vuil, verzamelen en laden Bodembedekkers Terugzetten / verjongingssnoei (afzagen op 10 a 15 cm boven maaiveld) bepalting en afvoeren snoeihout 743 0,33 247,67 Hagen en blokhagen Onkruidvrij maken / schoffelen haagvoet 135 m Hagen en blokhagen Bramen verwijderen 135 m Hagen en blokhagen Knippen van hagen en opruimen van het knipsel Gazon Grasveld afzoeken op stenen e.d. voor eerste maaibeurt 41,1 are 1 41,1 Gazon Maaien grasveld 32,9 are 2 65,7 Gazon Maaien hoeken / talud 11,5 are 2 23,0 Gazon Maaien rondom obstakels (bomen, bebording e.d.), 2 st. per are 82 st Gazon Afsteken graskant langs verhardingen en vrijgekomen materiaal afvoeren m Grasbetontegels Maaien, incl kneuzen en laten liggen 2,5 are 2 5,0 Ongewenste kruiden (reuzenberenklauw) Maaien voor het verschijnen van bloemschermen, incl. afvoeren WATER Watergang droog Maaien droog gedeelte van de watergang en vrijgekomen materiaal afvoeren 666 m Watergang (slootkanten en 1,0 m1 van het natte profiel) Maaien en afvoeren nat gedeelte slootkanten 666 m VERHARDING Tegelverharding Onkruidbestrijding door borstelen Tegelverharding Schoonmaken (vegen) Klinkerverharding Onkruidbestrijding door borstelen Klinkerverharding Schoonmaken (vegen) Betonplaten Onkruidbestrijding door borstelen Betonplaten Schoonmaken (vegen) Asfalt Schoonmaken (vegen) TERREININRICHTING Hekwerken Onkruidbestrijding onder hekwerken; deels langs beplanting, deels langs gras m Hekwerken Hekwerken vrijhouden van boomtakken en ingroeien beplanting. Bijsnoeien waar nodig m c, rioolgemalen: Werkomschrijving Versie 1.0 Pagina 2 van 4

43 Hoofdcategorie Omschrijving werkzaamheden Hoeveelheid (n) Eenheid Freq. p/j (f) n*f LOCATIES MET BEZOEKFREQUENTIE VAN 3 X PER JAAR GROEN Bomen Controleren bomen 71 st Bomen Vervangen kapotte of verloren boompalen en banden 10 st Bomen Snoeien 71 st. 0,25 17,75 Knotbomen Controle bomen 5 st. 1 5 Knotbomen Knotten bomen 5 st. 0,25 1,25 Sierheesters opgaand Onkruidvrij maken/schoffelen beplantingsvak Sierheesters opgaand Bramen verwijderen Sierheesters opgaand Uitharken (zwerf)vuil, verzamelen en laden Sierheesters opgaand Snoeien randen en afvoeren snoeihout 132 m Sierheesters opgaand Snoeien/uitdunnen (verjongingssnoei) en afvoeren snoeihout 330 0, Bosplantsoen, bomen en struiken Dunnen beplanting ,2 506 Bosplantsoen, bomen en struiken Snoeien randen en afvoeren snoeihout m Bosplantsoen, bomen en struiken Uitmaaien randen beplantingsvak (bosmaaier) Bosplantsoen, bomen en struiken Vormsnoei hoofdbeplanting (10 per are) 253 st. 0,25 63,25 Bodembedekkers Snoeien randen, hinderlijke takken wegnemen en afvoeren snoeihout 218 m Bodembedekkers Bramen verwijderen Bodembedekkers Onkruidvrij maken/schoffelen beplantingsvak Bodembedekkers Uitharken (zwerf)vuil, verzamelen en laden Bodembedekkers Terugzetten / verjonningssnoei (afzagen op 10 a 15 cm boven maaiveld) bepalting en afvoeren snoeihout 545 0,33 181,67 Hagen en blokhagen Onkruidvrij maken / schoffelen haagvoet 210 m Hagen en blokhagen Bramen verwijderen 210 m Hagen en blokhagen Knippen van hagen en opruimen van het knipsel Gazon Grasveld afzoeken op stenen e.d. voor eerste maaibeurt 6,7 are 1 6,7 Gazon Maaien grasveld 5,4 are 3 16,1 Gazon Maaien hoeken / talud 1,9 are 3 5,6 Gazon Maaien rondom obstakels (bomen, bebording e.d.), 2 st. per are 13 st Gazon Afsteken graskant langs verhardingen en vrijgekomen materiaal afvoeren 268 m Grasbetontegels Maaien, incl kneuzen en laten liggen 8,0 are 3 24,0 Ongewenste kruiden (reuzenberenklauw) Maaien voor het verschijnen van bloemschermen, incl afvoeren WATER Watergang droog Maaien droog gedeelte van de watergang en vrijgekomen materiaal afvoeren 320 m Watergang (slootkanten en 1,0 m1 van het natte profiel) Maaien en afvoeren nat gedeelte slootkanten 320 m VERHARDING Tegelverharding Onkruidbestrijding door borstelen Tegelverharding Schoonmaken (vegen) Klinkerverharding Onkruidbestrijding door borstelen Klinkerverharding Schoonmaken (vegen) Betonplaten Onkruidbestrijding door borstelen Betonplaten Schoonmaken (vegen) Asfalt Schoonmaken (vegen) TERREININRICHTING Hekwerken Onkruidbestrijding onder hekwerken; deels langs beplanting, deels langs gras m ,50 Hekwerken Hekwerken vrijhouden van boomtakken en ingroeien beplanting. Bijsnoeien waar nodig m ,50 1c, rioolgemalen: Werkomschrijving Versie 1.0 Pagina 3 van 4

44 Hoofdcategorie Omschrijving werkzaamheden Hoeveelheid (n) Eenheid Freq. p/j (f) n*f LOCATIES MET BEZOEKFREQUENTIE VAN 4 X PER JAAR GROEN Bomen Controleren bomen 18 st Bomen Vervangen kapotte of verloren boompalen en banden 5 st. 1 5 Bomen Snoeien 18 st. 0,25 4,50 Knotbomen Controle bomen 0 st. 1 0 Knotbomen Knotten bomen 0 st. 0,25 0 Sierheesters opgaand Onkruidvrij maken/schoffelen beplantingsvak Sierheesters opgaand Bramen verwijderen Sierheesters opgaand Uitharken (zwerf)vuil, verzamelen en laden Sierheesters opgaand Snoeien randen en afvoeren snoeihout 320 m Sierheesters opgaand Snoeien/uitdunnen (verjongingssnoei) en afvoeren snoeihout 800 0,33 266,67 Bosplantsoen, bomen en struiken Dunnen beplanting 750 0,2 150 Bosplantsoen, bomen en struiken Snoeien randen en afvoeren snoeihout 300 m Bosplantsoen, bomen en struiken Uitmaaien randen beplantingsvak (bosmaaier) Bosplantsoen, bomen en struiken Vormsnoei hoofdbeplanting (10 per are) 75 st. 0,25 18,75 Bodembedekkers Snoeien randen, hinderlijke takken wegnemen en afvoeren snoeihout 160 m Bodembedekkers Bramen verwijderen Bodembedekkers Onkruidvrij maken/schoffelen beplantingsvak Bodembedekkers Uitharken (zwerf)vuil, verzamelen en laden Bodembedekkers Terugzetten / verjonningssnoei (afzagen op 10 a 15 cm boven maaiveld) bepalting en afvoeren snoeihout 400 0,33 133,33 Hagen en blokhagen Onkruidvrij maken / schoffelen haagvoet 42 m Hagen en blokhagen Bramen verwijderen 42 m Hagen en blokhagen Knippen van hagen en opruimen van het knipsel Gazon Grasveld afzoeken op stenen e.d. voor eerste maaibeurt 4,5 are 1 4,5 Gazon Maaien grasveld 3,6 are 4 14,4 Gazon Maaien hoeken / talud 1,3 are 4 5,0 Gazon Maaien rondom obstakels (bomen, bebording e.d.), 2 st. per are 9 st Gazon Afsteken graskant langs verhardingen en vrijgekomen materiaal afvoeren 180 m Grasbetontegels Maaien, incl kneuzen en laten liggen 0,0 are 4 0,0 Ongewenste kruiden (reuzenberenklauw) Maaien voor het verschijnen van bloemschermen, incl. afvoeren WATER Watergang droog Maaien droog gedeelte van de watergang en vrijgekomen materiaal afvoeren 160 m Watergang (slootkanten en 1,0 m1 van het natte profiel) Maaien en afvoeren nat gedeelte slootkanten 160 m VERHARDING Tegelverharding Onkruidbestrijding door borstelen Tegelverharding Schoonmaken (vegen) Klinkerverharding Onkruidbestrijding door borstelen Klinkerverharding Schoonmaken (vegen) Betonplaten Onkruidbestrijding door borstelen Betonplaten Schoonmaken (vegen) Asfalt Schoonmaken (vegen) TERREININRICHTING Hekwerken Onkruidbestrijding onder hekwerken; deels langs beplanting, deels langs gras 245 m Hekwerken Hekwerken vrijhouden van boomtakken en ingroeien beplanting. Bijsnoeien waar nodig 245 m c, rioolgemalen: Werkomschrijving Versie 1.0 Pagina 4 van 4

45 GROEN f1 f2 f3 f4 Totaal p/j Bomen Controleren bomen 5,00 48,00 71,00 18,00 142,00 Bomen Vervangen kapotte of verloren boompalen en banden 1,00 5,00 10,00 5,00 21,00 Bomen Snoeien 1,25 12,00 17,75 4,50 35,50 Knotbomen Controle bomen 0,00 16,00 5,00 0,00 21,00 Knotbomen Knotten bomen 0,00 4,00 1,25 0,00 5,25 Sierheesters opgaand Onkruidvrij maken/schoffelen beplantingsvak 0, ,00 990, , ,00 Sierheesters opgaand Bramen verwijderen 0, ,00 660, , ,00 Sierheesters opgaand Uitharken (zwerf)vuil, verzamelen en laden 0,00 570,00 330,00 800, ,00 Sierheesters opgaand Snoeien randen en afvoeren snoeihout 0,00 228,00 132,00 320,00 680,00 Sierheesters opgaand Snoeien/uitdunnen (verjongingssnoei) en afvoeren snoeihout 0,00 190,00 110,00 266,67 566,67 Bosplantsoen, bomen en struiken Dunnen beplanting 94,80 899,00 506,00 150, ,80 Bosplantsoen, bomen en struiken Snoeien randen en afvoeren snoeihout 189, , ,00 300, ,60 Bosplantsoen, bomen en struiken Uitmaaien randen beplantingsvak (bosmaaier) 474, , , , ,00 Bosplantsoen, bomen en struiken Vormsnoei hoofdbeplanting 11,85 112,38 63,25 18,75 206,23 Bodembedekkers Snoeien randen, hinderlijke takken wegnemen en afvoeren snoeihout 84,40 297,20 218,00 160,00 759,60 Bodembedekkers Bramen verwijderen 211, , ,00 800, ,00 Bodembedekkers Onkruidvrij maken/schoffelen beplantingsvak 211, , , , ,00 Bodembedekkers Uitharken (zwerf)vuil, verzamelen en laden 211,00 743,00 545,00 400, ,00 Bodembedekkers Terugzetten / verjonningssnoei (afzagen op 10 a 15 cm boven maaiveld) beplanting en 70,33 247,67 181,67 133,33 633,00 afvoeren snoeihout Hagen en blokhagen Onkruidvrij maken / schoffelen haagvoet 37,00 270,00 630,00 168, ,00 Hagen en blokhagen Bramen verwijderen 37,00 270,00 420,00 84,00 811,00 Hagen en blokhagen Knippen van hagen en opruimen van het knipsel 111,00 810, ,00 504, ,00 Gazon Grasveld afzoeken op stenen e.d. voor eerste maaibeurt 4,60 41,07 6,70 4,50 56,87 Gazon Maaien grasveld 3,68 65,71 16,08 14,40 99,87 Gazon Maaien hoeken / talud 1,29 23,00 5,63 5,04 34,95 Gazon Maaien rondom obstakels (bomen, bebording e.d.), 2 st. per are 9,19 164,28 40,20 36,00 249,67 Gazon Afsteken graskant langs verhardingen en vrijgekomen materiaal afvoeren 183, ,80 268,00 180, ,60 Grasbetontegels Maaien, incl kneuzen en laten liggen 7,22 5,00 24,00 0,00 36,22 Ongewenste kruiden (reuzenberenklauw) Maaien voor het verschijnen van bloemschermen, incl afvoeren 0, , , , ,00 WATER Watergang droog Maaien droog gedeelte van de watergang en vrijgekomen materiaal afvoeren 92, ,00 640,00 320, ,00 Watergang (slootkanten en 1,0 m1 van het natte profiel) Maaien en afvoeren nat gedeelte slootkanten 92, ,00 640,00 320, ,00 VERHARDING Tegelverharding Onkruidbestrijding door borstelen 1.897, ,00 510,00 0, ,50 Tegelverharding Schoonmaken (vegen) 1.897, ,00 765,00 0, ,50 Klinkerverharding Onkruidbestrijding door borstelen 2.468, , , , ,00 Klinkerverharding Schoonmaken (vegen) 2.468, , , , ,00 Betonplaten Onkruidbestrijding door borstelen 399, ,00 0,00 0, ,00 Betonplaten Schoonmaken (vegen) 399, ,00 0,00 0, ,00 Asfalt Schoonmaken (vegen) 0,00 0,00 705,00 0,00 705,00 TERREININRICHTING Hekwerken Onkruidbestrijding onder hekwerken; deels langs beplanting, deels langs gras 200, , ,50 245, ,50 Hekwerken Hekwerken vrijhouden van boomtakken en ingroeien beplanting. Bijsnoeien waar nodig 200, , ,50 245, ,50 1d, rioolgemalen: hoeveelheden per activiteit Versie 1.0 Pagina 1 van 1

46 BEGROTING ONDERHOUD RIOOLGEMALEN Hoofdcategorie Beheergroepen Aantal Eenheid Eenheidsprijs Groen Bomen 142 st. Knotbomen 21 st. Beplanting Bosplantsoen Sierheesters opgaand Bodembedekkers Hagen / Blokhagen 424 m1 Gras Gazon Water Water Watergang m1 Verharding Gesloten Asfalt 235 Open (elem.) Tegelverharding Klinkerverharding Betonplaten 975 Grasbetontegels Terreininrichting Straatmeubilair Hekwerken 5.209,50 m1 Subtotaal Totaal 1e, rioolgemalen: verzamelstaat met kosten Versie 1.0 Pagina 1 van 1

47 nl_rapport.docx Bijlage 3: Gegevens peilobjecten 34 (35)

48 . Versie t.b.v. aanbesteding C. Rood 18 januari 2017 A,B,C categorieën benoemd Revisie 1 C. Rood 23 januari 2017 o.a. objecten toegevoegd, div.cat. aangepast Revisie 2 C. Rood 24 januari 2017 o.a. gemalen perceel 14 (Heerhugowaard) en perceel 15 (Hoorn) weggelaten i.v.m. onderhoud door HHNK-onderhoudsdienst Revisie 3 Fgeijsen 26 januari 2017 totaal hekwerken toegevoegd Terreinonderhoud peilregulerende gemalen Maaifrequentie Objectnaam Adres Plaats Locatie GPS Locatie GPS Type object Bestrating totaal Betonplaten Tegelverharding Klinkerverharding Asfalt Beplanting totaal Bosplantsoen Sierheesters opgaand Bodembedekkers Sloot Gazon lengte m1 Grasbetontegels Knotbomen aantal Bomen aantal Totaal hekwe rk Hekwerk lengte m1 langs gras Hekwerk langs beplanting m1 Hekwerk langs verharding Haag lengte m1 Toelichting A A Burgerweg 79 Burgerbrug N E gemaal B Aagtdorper Rijksweg 49 Schoorl N 52,6968 E 4,7184 gemaal A Aagtendijk Zeesterpad 3 Beverwijk 52.29, ,4246 gemaal B Aandammergouw Rijperweg (achter Dorpsstraat 72 ) Zuiderwoude N 52,4283 E 5,0412 gemaal B Aartswoud Schoolstraat 58 Aartswoud N E gemaal B Abbekerk Reigerweg n.b. bushalte Abbekerk N E gemaal B AC de Graafweg zuid AC de Graafweg t.o. 11 Wognum N52 41,8176 E4 59,1439 gemaal B Atjehgouw Burg.Peereboomweg Broek in Waterland N 52,4341 E 5,0203 gemaal B B Grote Sloot 148 Burgerbrug N E gemaal Ook uitstroom meenemen, zie algemene beschrijving A Baafje Het Maalwater 8 Heiloo 52,6139 4,6968 gemaal B Baarsdorpermeer Lekermeer 10 to Baarsdorpermeer 52, ,00189 gemaal A Balgdijk N249 Rijksstraatweg (bij rotonde) Anna Paulowna N E gemaal B Balkweit Zwaagdijk 371 nst Zwaagdijk gemaal C Banne 1 Kanaaldijk (bij draaibrug) /achter Buiksloterdijk 270 Amsterdam N 52,4123 E 4,9158 gemaal C Banne 2 N H Kanaaldijk (t.o. Voor de wind nr. 28) Amsterdam N 52,4077 E 4,9252 gemaal C Banne 2 NH Kanaaldijk (achter Lijzijde 73) Amsterdam N 52,4063 E 4,9245 gemaal B Barnegat Dorpstraat 63 (t.o) bij sirene Holysloot N 52,4131 E 5,0325 gemaal C Baron de Coubertin Baron de Coubertinlaan t.o. 4 Amsterdam N 52,4030 E 4,9170 gemaal B Bedijkte boezem Bedijkte boezem 3 Aartswoud N E gemaal A Beetskoog diesel (museum) Beetskoogkade 2 Oudendijk gemaal A Beetskoog elektrisch Beetskoogkade 6 Oudendijk gemaal B Belmermeer Belmermeer 5 (achter de boerderij van Hardebol) Broek in Waterland N 52,4245 E 5,0175 gemaal B Bennemeer Bennemeersweg 25 Twisk N E gemaal A Bergermeer Steve Bikoweg Bergen N 52,6485 E 4,7341 gemaal incl. land naar molen B Berkmeer Berkmeerdijk 18 Obdam 52, ,53339 gemaal gemaal en uitstroom molen B besturingskast Dorpsweg onder viaduct A7 Oudendijk 52º36,1730 4º59,6434 gemaal B Bierstal Dr Wijtemalaan n.b. Stationslaan Westwoud 52º40,700 5º08,208 gemaal A Binnengeester Molenpad 1 Akersloot gemaal B Binnen-Uiterdijk Zuiderdijk t.o 56 buitendijks Schellinkhout 52º38,142 5º06,614 gemaal B Binnenwijzend Westerwijzend 102 Drechterland 52º41,176 5º09,722 gemaal B Blijkmeer Bloemendalergouw 90 (nabij) Holysloot N 52,4070 E 5,0260 gemaal A Bloemendalergouw Bloemendalergouw 35 Ransdorp N 52,3966 E 5,0022 gemaal A Blokdijk Oost (Vopo's) Blokdijk 32 to Wijdenes 52º39,335 5º08,354 gemaal A Blokdijk West (Vopo's) Blokdijk 28 nst Wijdenes 52 39, ,487 gemaal A Blokgouw Zeddeweg 1 N517 (bij HMP 0,9) Volendam gemaal B Bobeldijk Bobeldijk nr. 33 Bobeldijk 52º39,3989 5º0,7343 gemaal B Boekel Topaasweg 20 Alkmaar 52,6479 5,016 gemaal B Braakpolder Braakweg 6 t.o. Aartswoud N E gemaal A Breebaart Zeesluisweg 4 Kolhorn 52 47, ,6042 gemaal B Breebaart Vopopomp Zeesluisweg nb 4 Kolhorn 52 47, ,6819 gemaal A Breedeweg Breedeweg / Rietkamp Castricum gemaal A Breelaan (incl. uitstroom) Breelaan 18 Oudorp N.52,6390 E.4,7772 gemaal incl. uitstroom B Broekermeer Broekermeerdijk 28 Broek in Waterland N 52,4280 E 4,9694 gemaal B Buikslotermeer Buikslotermeerdijk 161 nabij Golfbaan Amsterdam N 52,4095 E 4,9466 gemaal B Buitenkaaik Zuiderweg 4 Assendelft N E gemaal A Buitenlanden Ringvaartweg (Zwarte Markt) Beverwijk 52.28, ,5620 gemaal B Burg. Elmerstraat Burg. Elmerstraat 62 Sijbekarspel N E gemaal B Burgerwoud Schardam 20 (t.o.) Schardam gemaal B Burghorn Valkkogerdijk Schagen gemaal B Burkmeer Broekergouw (nabij nr. 16) Broek in Waterland N 52,4184 E 4,9846 gemaal B C Groote Sloot 248a Schagerbrug N E gemaal C Castricummer Koogdijk 18 Uitgeest gemaal A Cronenburg Uitgeesterweg Castricum gemaal B D+ uitstroom Groote Sloot 396 Schagerbrug N E gemaal B Damlander Meerweg 24a (nb molen) Bergen N52,6593 E 4,6943 gemaal B De Leet De Leet De Goorn gemaal B De Leet Vopopomp De Leet Ursem N52,6335 E4,9429 gemaal B De Wadden Texel 31 (nst) Heemskerk 52.29, ,4922 gemaal B De Wadden (uitstroom gemaal) T.h.v. Texel 31 (nst), aan overkant van sloot en spoorlijn Heemskerk 52.29, ,4922 uitstroom gemaal Tweede uitstroom van gemaal, aan overkant van sloot en spoorlijn A De Waker Westkolkdijk 3 Oostzaan N 52,4301 E 4,8625 gemaal B De Waker (landtongen achter gemaal) Westkolkdijk 3 Oostzaan N 52,4301 E 4,8625 gemaal Maaien met de klepelbak B Debbemeertje Warmenhuizerweg bij rotonde Warmenhuizen N52,72178 E4,74755 gemaal B Defensiegemaal Kolonel Sneepweg 35 voorbij brug 260m Egmond a/d Hoef N 52,6420 E 4,7020 gemaal A Derdebrugsloot broekploderweg Uitgeest 52.30, ,4814 gemaal B Dergmeer Dergmeerweg n.b 20 Tuitjenhorn N52,42947 E4,46005 gemaal C Dielofsmeer Groot Dorregeest 10 Uitgeest gemaal A Dijkgraaf W. de Boer Naast Kanaaldijk 11 Spijkerboor N E gemaal B Doorbraakweg Doorbraak t.o voetbalveld Warmenhuizen N52,43324 E4,44644 gemaal A Dorpsweg Dorpsstraat 37 Nieuwe Niedorp gemaal A Dorregeesterpolder Klein Dorregeest 2 (pad op, naast molen) Akersloot gemaal A Drieban Zuiderdijk 7 Venhuizen 52 40, ,538 gemaal B Druijfplaats Druijfplaats 18 achter Abbekerk N E gemaal B Durgerdammer Die Durgerdammer Gouw 36 (achter) Durgerdam N 52,3856 E 5,0016 gemaal A E Grote Sloot n.b 478 Oudesluis N E gemaal A Eendrachtspolder-Midden Jan van Scorelkade 24 Alkmaar N.52,6400 E.4,7393 gemaal A Eendrachtspolder-Noord Jan van Scorelkade (terrein waterzuivering) Alkmaar N.52,6423 E.4,7408 gemaal A Eendrachtspolder-Zuid Martin Luther Kingweg (n.b hotel) Alkmaar N.52,6252 E.4,7173 gemaal A Egmondermeer Kolonel Sneepweg 35 Egmond a/d Hoef N 52,6417 E 4,7003 gemaal A Egmondermeer (molen) Kolonel Sneepweg 35 Egmond a/d Hoef N 52,6417 E 4,7007 molen A Eilandspolder-Noord Groeneweg Schermerhorn N52,5898 E4,8872 gemaal A Eilandspolder-Zuid Oostdijkje 14 De Rijp N52,5634 E4,8613 gemaal C Elzenhage G.J. Scheurleerweg 2 (Hoek H.M. Terwogtweg/Buikslotermeerdijk) Amsterdam N 52,4038 E 4,9262 gemaal B Enge Wormer Enge Wormer n.b 26 Wormer N E gemaal B Etersheimerbraak Etersheimerbraakweg t.o 2 Etersheim gemaal a, peilobjecten: hoeveelheden per object Versie 1.0 Pagina 1 van 5

49 Maaifrequentie Objectnaam Adres Plaats Locatie GPS Locatie GPS Type object Bestrating totaal Betonplaten Tegelverharding Klinkerverharding Asfalt Beplanting totaal Bosplantsoen Sierheesters opgaand Bodembedekkers Sloot Gazon lengte m1 Grasbetontegels Knotbomen aantal Bomen aantal Totaal hekwe rk Hekwerk lengte m1 langs gras Hekwerk langs beplanting m1 Hekwerk langs verharding Haag lengte m1 Toelichting B Evendeel De Evendeel 2 Hoogkarspel N52 41,7922 E5 11,6100 gemaal B F Grote Sloot 33 Burgerbrug N E gemaal A F (molen) Grote Sloot 33 Burgerbrug N E molen B Floriskoog Schardam 22 (t.o.) Schardam gemaal B Galggouw Galggouw (nabij 1) Broek in Waterland N 52,4255 E 4,9996 gemaal C Gavesloot De Noord Opperdoes N E gemaal A Geestmolen Bloemaertlaan 10 Alkmaar N.52,6331 E.4,7265 gemaal A Gors, De Oudelandsdijkje 16 Purmerend x y gemaal A Graftermeer Ringdijk 7 West-Graftdijk gemaal B Graftermeer oprit 400 m Ringdijk 7 West-Graftdijk gemaal B Groeterpolder Hargerweg 12 Schoorl N 52,7350 E 4,6796 gemaal/stuw A Grootdammer Rijksweg 5 Schoorl N 52,7197 E 4,7043 gemaal incl. uitstroom A Grootlimmer-Noord Hoogegeest 47 Akersloot gemaal A Grootlimmer-Zuid Klein Dorregeest n.b. 4 Akersloot gemaal A Grootslag Dijkweg 312 Andijk 52 44, ,2334 gemaal B Hargerpolder Mosterdweg 9 molen maait bewoner Schoorl N 52,7437 E 4,6593 gemaal B Hartweg Hartweg 20 Winkel 52 45, ,8448 gemaal B Haukes, de De Haukes 8 Westerland N E gemaal B Heereweg/ Huisman Heereweg 79 Bakkum gemaal B Heideweg Zeddeweg 1 N517 HMP 1,8 Volendam gemaal A Heiloo-Oost Laan v. Zeeman n.b. 2 Heiloo 52,6039 4,7256 gemaal B Heintjesbraak IJselmeerdijk 5b Warder gemaal A Helsdeur Het Nieuwe Werk 56 Den Helder N E gemaal B Hemmeland Hemmeland (naast Galgeriet 40) Monnickendam N 52,4570 E 5,0430 gemaal A Hempolder Hemweg Akersloot gemaal B Hendriksloot Uitgeesterweg 26 (achter boerderij) Uitgeest gemaal A Hensbroek Gemaalweg 4 Hensbroek 52, ,51791 gemaal A Hippolytushoef Lonjeweg (doodlopend stuk) Hippolytushoef N E gemaal Bestrating is puinkorrel A Hoekje 't Nieuweweg nb 3 Callantsoog N E gemaal A Hoekvaart Medemblikkerweg Wieringermeer 52 50, ,5087 gemaal A Hoelm, de Poelweg 35 Westerland N E gemaal/stuw Bestrating is schelpen B Hogebierenweg (Vopo) + hek fietspad Hogebierenweg nb 9 Barsingerhorn (Haringhuizen) gemaal A Holysloot Bloemendalergouw 1 (nabij) Holysloot N 52,4123 E 5,0254 gemaal A H-ON + Uitstroom Groote Sloot 261 Schagerbrug N E gemaal B Hoogeweere oosterboekelweg t.o hnr 9 De Weere N52 43,790 E gemaal A Hooglandspolder Heerenweg 250 NB Barsingerhorn 52 47, ,096 gemaal B Hoogschagen Veerweg t.o 14 (460m land op) Anna Paulowna N E gemaal B Hoogtij Veldweg (naast brug tuinvereniging, nabij gemaal Westzaan N E gemaal Westzanerpolder) A Hoornsman Ulkerweg 42 nb Slootdorp 52 51, ,0486 gemaal B Hornpolder Hornderweg ar 14 Twisk N E gemaal B Houterpolder Zuiderdijk 1 nb Venhuizen gemaal B Huisduinen Huisduinerweg n.b. ziekenhuis Den Helder N E gemaal A Huisduinen (Vopo) Tuinderspad (volkstuinen)n.b fietspad Den Helder N E gemaal A Huiswaard 1 Noorderkade 2 (Drechterw.) Alkmaar N.52,6414 E.4,7463 gemaal A Hyacinthenveld Hyacintenveld achter nr. 23 Castricum gemaal A I Noord Grote sloot 417 Oudesluis N E gemaal A I Zuid + uitstroom Groote Sloot 387 Schagerbrug N E gemaal B IJdoorn Durgerdammerdijk 180 (t.o.) Durgerdam N 52,3799 E 4,9983 gemaal A J.C. de Leeuw Van Ewijcksvaart 9 Anna Paulowna N E gemaal B Jaagkade windmolen Jaagkade Schoorl N 52,7346 E 4,6672 gemaal A Jacobus Bouman Oostdijk 8 Beemster N E gemaal C Jisperveldstraat t.h.v. Jisperveldstraat nabij 614 Amsterdam N 52,4010 E 4,9516 gemaal B Kaagpolder Hemmerweg 5 Barsingerhorn 52 47, ,473 gemaal A Kaagpolder Nieuweweg 2 nb (buiten molenhek) Opmeer 52, ,55187 gemaal B Kaandorp 1 Klein Dorregeest n.b 2 Akersloot gemaal B Kaandorp 2 Klein Dorregeest n.b 2 Akersloot gemaal A Kadoelen Landsmeerderdijk 213 Amsterdam N 52,4082 E 4,9086 gemaal B Kagerweg Kagerweg 1 n.b. Assendelft gemaal A Kalverpolder /Herculesmolen Kalverringdijk 3 (bij Herculesmolen) Wormer N E gemaal A Kamerhop Zuiddijk 42 De Rijp N52,5415 E4,8337 gemaal A Kampen, de Kamperweg 2 't Veld 52 45, ,0809 gemaal A Karnemelkspolder Piet Kuiperlaan 77 (naast) West-Knollendam N E gemaal A Katwoude Hogedijk Achterdichting 2 Katwoude gemaal B Katwoude Lagedijk Lagedijk 8 Katwoude gemaal B Keins Keins Schagen gemaal C Kerkebuurt Andijk Buurtje 32 nb Andijk 52 44, ,3057 gemaal A Klaas Hoorn en Kijf Boschweg 1a Akersloot gemaal B Klammeland Klammeland 25 achter Sijbekarspel N E gemaal C Klaver Middenweg 12 t.o. Anna Paulowna N E gemaal B Kleine Westerkoog Hoornse Jaagweg 8 Oosthuizen gemaal A Kleine-R In R Westerduinweg 40/43 N205 hmp1,9 Petten N E gemaal B Kleiput IJsselmeerdijk 5 Oosthuizen gemaal B Kneesweg Kneesweg 14 n.b. Anna Paulowna N E gemaal A Koetensluis Noord Schinkeldijk 8 (in de bocht ) Callantsoog N E gemaal B Kogersluissloot Kogersluisstraat 37 Koog a/d Zaan N E gemaal B Koggeweg west/ stuw Koggeweg 7 nabij Zuidermeer 52, ,57338 gemaal B Koggeweg oost Koggeweg 7 nabij Zuidermeer 52, ,57373 gemaal A Kolhorn Molenkolk 13 to Kolhorn gemaal B Kolk van Dussen Westfriesedijk 16 Aartswoud N E gemaal A Koog, De Kogerdijk 5 Purmerend x y gemaal A Kooizand Oosterdijk T.O 3E buitendijks Enkhuizen 52 43, ,0059 gemaal A Koopmanspolder Kagerbos t.o. 45 (recreatiegebied) Wervershoof 52 44, ,9103 gemaal A Kooy de Parallelweg Den Helder gemaal C Kooyhoek Landbouwweg 113 Anna Paulowna N E gemaal B Kooyhoek Balgweg Breezand gemaal B Kooypunt de Parallelweg 56 Den Helder N E gemaal B KP Grote Sloot n.b 479 Oudesluis N E gemaal B Kreekrug Kreekrug 2 Hoogwoud gemaal B Laan van Broekpolder Laan van Broekpolder Heemskerk gemaal A Lage Hoek Langereis 2 Hoogwoud N E gemaal B Landbouwstraat Landbouwstraat n.b 64 Julianadorp N E gemaal B Leekermeer Leekermeer 12 +inlaat+stuw Wognum 52, ,00757 gemaal A Leemans Noorderdijkweg 26 Wieringermeer 52 55, ,3035 gemaal A Leipolder Hazeweg 2 Schoorl N 52,7531 E 4,6543 gemaal a, peilobjecten: hoeveelheden per object Versie 1.0 Pagina 2 van 5

50 Maaifrequentie Objectnaam Adres Plaats Locatie GPS Locatie GPS Type object Bestrating totaal Betonplaten Tegelverharding Klinkerverharding Asfalt Beplanting totaal Bosplantsoen Sierheesters opgaand Bodembedekkers Sloot Gazon lengte m1 Grasbetontegels Knotbomen aantal Bomen aantal Totaal hekwe rk Hekwerk lengte m1 langs gras Hekwerk langs beplanting m1 Hekwerk langs verharding Haag lengte m1 Toelichting A Lely Zuiderdijkweg 22 Wieringermeer 52 46, ,2149 gemaal A Leven 1+2, 't Lagedijk 145 Zaandijk N E gemaal A Leyen de Boekelermeerweg t.o 23 Heiloo 52,5824 4,741 gemaal A Leyen, de Leyerdijk 20 Nieuwe Niedorp 52 43, ,6679 gemaal C Lichtewater Vereweg tussen 19 en 22 Oostwoud N E gemaal A Liergouw Durgerdammergouw achter 2 Ransdorp N 52,3894 E 4,9964 gemaal A LQ Molenweg 2 Petten N E molen A LQ Molenweg 2 Petten N E gemaal A Marken Zereiderpad 16 (nabij Rozenwerf, 115 m dijk op westelijk) Marken N 52,4543 E 5,1115 gemaal A Meerweiden Basisweg n.b 151 Velsen-noord 52.28, ,5168 gemaal A Meldijk Meldijk 54 Uitgeest 52,31, ,1026 gemaal B Menningweer Menningweerdijk 2 Grootschermer N52,5872 E4,8394 gemaal A Mientsloot Hoogegeest 45 Akersloot gemaal A Mijnsherenweg Mijnsherenweg (ten noorden van nr. 8) Abbekerk N E gemaal B Mijzen Mijzerdijk 21 Ursem N52,61735 E4,93117 gemaal B Molensloot De Kaag 17 nb Spanbroek 52, ,55769 gemaal B Molenweg/kroosrek Molenweg 48 Wieringerwaard N E gemaal B Molletjesveer Molletjesveer 1 West-Knollendam N E gemaal B Monnickenmeer Monnickenmeer 7 Monnickendam gemaal B Moorsmeer Rekerkoogweg 1 Warmenhuizen N52,70903 E4,75334 gemaal B Muggenburgerweg Muggenburgerweg Schagen gemaal A Nauerna Nauerna 14a Assendelft N E gemaal A Nauernaschepolder Kanaaldijk (oostelijk van vuilstort) Assendelft N E gemaal A Nederlandse polder Westfriesedijk 52 Winkel 52 45, ,3842 gemaal A Neskaag Gouwweg 2 Schagen gemaal B Nespolder Nes 14 (in damwand) Onderdijk N E gemaal B Nessepolder Nesdijk 1 Limmen gemaal A NG Grootesloot 153 Schagerbrug N E gemaal A NG (molen) Grootesloot 153 Schagerbrug N E molen B Nieuwboer Kolkweg 4 Aartswoud N E gemaal B Nieuwboerweg Nieuwboerweg (in bocht) Waarland N52,73265 E4,83413 gemaal A Nieuwe Gouw Nieuwe Gouw 35 Ransdorp N 52,3932 E 4,9849 gemaal B Nieuwendam Buikslotermeerdijk n.b. parkeer (ri. Z.dorp) Amsterdam N52,4012 E 4,9574 gemaal A Nieuwesluis Sluizerweg t.o. 10 Wieringerwaard N E gemaal A Nieuweweg Nieuweweg/AC de Graafweg (bij rotonde) Wognum N52 41,6663 E5 1,5252 gemaal A NM-Noord Belkmerweg 109 St. Maartensvlotbrug N E gemaal A NM-Zuid Parallelweg 11 St. Maartensvlotbrug N E gemaal B Noodpomp Wijdenes Zuideruitweg/Zuiderdijk Wijdenes 52 37, ,319 gemaal B Noordeindermeer Meerdijk Noordeinde N52,5729 E4,8340 gemaal A Noorderkaag Kanaalweg 1 Kolhorn gemaal A Noordmeer Noordmeer 3 Broek in Waterland N 52,4399 E 4,9833 gemaal A O Keinsmerweg tussen 90/90a 't Zand N E gemaal A Obdam Obdammerdijk 15 Obdam 52, ,52437 gemaal B Obdammerdijk Obdammerdijk 9 achter Obdam 52, ,52964 gemaal B Omzoom Toegangsweg sportpark De Omzoom Assendelft gemaal A ON Ruigeweg 101 (600 m landpad op) Schagerbrug N E gemaal A Ooievaarsweg Ooievaarsweg 7 Nieuwe Niedorp 52 44, ,9586 gemaal B Oostergouw Oostergouw t.o. 28 Venhuizen 52º40,682 5º14,261 gemaal B Oosterkoog IJsselmeerdijk n.b. 3 (500m dijk op zuidwaarts) Oosthuizen gemaal B Oosterpoel t.o. Dijkeinde t.o 8 Zuiderwoude N 52,4336 E 5,0628 gemaal B Oosterwillis-Noord Zuideinde 196 (over erf naar achter) Westzaan N E gemaal B Oosterwillis-Zuid Zuideinde 100 (Hakvoort) Westzaan N E gemaal B Oosthoek Lotweg n.b 46 Anna Paulowna N E gemaal B Oostoever voortstuwers Oostoeverweg Den Helder gemaal B Opmeerderweg Opmeerderweg Opmeer N E gemaal A OTPV Keinsmerweg t.o. 90 't Zand N E gemaal B Oudendijk Oost Dorpsweg achter nr. 101 Oudendijk 52º36,2158 4º59,7231 gemaal A Oudendijk West Dorpsweg achter nr. 99 Oudendijk 52º36,2009 4º59,5510 gemaal A Overdie Cort vd Lindenkade 33 Alkmaar N.52,6219 E.4,7488 gemaal A Overdie-McDonalds Oude Heilooerdijk 11 Alkmaar N.52,6153 E.4,7562 gemaal A Overleek Overleek 1e (nabij) Monnickendam N 52,4570 E 5,0092 gemaal A Overlekergouw nabij Overlekergouw/N247 Broek in Waterland N 52,4393 E 5,0110 gemaal A Overtoom Westzanerdijk 530 Westzaan N E gemaal A Overwhere Wheredijk t.o 56 Purmerend x y gemaal B P v/d Ster P v/d Sterreweg (einde van de weg) Wieringerwaard N E gemaal B Philisteinschemolen Kolonel Sneepweg t.o m landpad Bergen N 52,6511 E 4,6808 gemaal A Pieter Engel Vaartdijk 43a Assendelft N E gemaal A Poel, De Waterlandse Zeedijk 11 N518 (1141 LC) Monnickendam N 52,4434 E 5,0485 gemaal B pomp Alkmaar Honkpad 3 Alkmaar N.52,6291 E.4,7156 gemaal A Pontweg Provincialeweg Zaandam N E gemaal A Poppendammergouw Poppendammergouw 19 Ransdorp N 52,4140 E 5,0094 gemaal B Proefpolder Proefpolder Andijk 52 44, ,3059 gemaal A Puikman Oude Haarlemmerweg 42 Castricum gemaal A Purmer Noord Purmerdijk 4e Edam x y gemaal A Purmer Zuid Purmerdijk 6 M3 (naast) Monnickendam x y gemaal A Purmerland Oost Kanaalweg 10 Purmerland N E gemaal B PV Korte Belkmerweg nb. 46A 't Zand N E gemaal A R Pettemerweg 2 Petten N E gemaal C Rechtendijk Abbestede doodlopend stuk Callantsoog N E gemaal B Rekere de Kanaaldijk nb 83 (370m landpad op) Bergen N 52,6797 E 4,7358 gemaal C Rietbos, Het Westfriesedijk 5 Schagen gemaal B Rijperdwarsweg Rijperdwarsweg Uitdam N 52,4242 E 5,0579 gemaal A Rijperweg Rijperweg (halverwege n.b. brug) Zuiderwoude N 52,4241 E 5,0376 gemaal B Ringpolder/Hooikaspolder Westfriesedijk 104 Krabbendam gemaal B Rosariumlaan Rosariumlaan 51 Krommenie N 52, E 4, pomp ook uitstroom B Rotgans Parallelweg rijksweg Wieringen N E gemaal A Rustdam Zeedijk n.b 2 Assendelft N E gemaal A Sammerspolder Zomerdijkje 17 n.b. (via fietspad) Bergen 52,691 4,6852 gemaal B Sapmeer Globdijk (nabij 9) Noordeinde N52,5681 E4,8339 gemaal A Schaalsmeer Wormerringdijk n.b 7 Wormer N E gemaal A Schagerwaard Middenweg (doodlopende weg) Dirkshorn N52,74586 E4,79538 gemaal C Schellingwouderbreek Zuiderzeeweg nabij 77 Amsterdam N 52,3870 E 4,9530 gemaal A Schellinkhout Zuiderdijk 56 Schellinkhout 52º38,142 5º06,614 gemaal A Scheltinga Winterberg De Strook 44 Kolhorn 52 47, ,9552 gemaal a, peilobjecten: hoeveelheden per object Versie 1.0 Pagina 3 van 5

51 Maaifrequentie Objectnaam Adres Plaats Locatie GPS Locatie GPS Type object Bestrating totaal Betonplaten Tegelverharding Klinkerverharding Asfalt Beplanting totaal Bosplantsoen Sierheesters opgaand Bodembedekkers Sloot Gazon lengte m1 Grasbetontegels Knotbomen aantal Bomen aantal Totaal hekwe rk Hekwerk lengte m1 langs gras Hekwerk langs beplanting m1 Hekwerk langs verharding Haag lengte m1 Toelichting A Scholeksterlaan Scholeksterlaan 1 Schagen gemaal A Schoolstraat Schoolstraat 58 Aartswoud gemaal A Schooten, de Waterkeringweg station Den H. Zuid Den Helder N E gemaal B Schrinkkaag Kolhornerkade 11 Kolhorn gemaal B Schulpvaart Uitgeesterweg achter 35 Limmen gemaal A Slikven Westermoerbeek 3 stuw achter huis Barsingerhorn 52 45, ,507 gemaal A Slootgaard Slootgaardweg 10 Waarland N52,74448 E4,82891 gemaal A Slootvaart Prins Bernhardlaan 14 Slootdorp 52 50, ,9803 gemaal A Sluismolen Helderseweg 87 Alkmaar gemaal A Smeetslaan Smeetslaan/Alkmaarderstraatweg Castricum gemaal A Snevert, de Lutjewallerweg 6 Schagen gemaal B Soeteboom Hogendijk 104 Zaandam N E gemaal B Spanbroekerweg Spanbroekweg 222 nst Spanbroek 52, ,58640 gemaal B Spookhoek Middenweg/Zijperdijk Anna Paulowna N E gemaal A Spuisluis Oostoever Oostoeverweg 80 Den Helder N E gemaal A Stadsgemaal Leeghwaterpark 1 Purmerend gemaal B Stadskwekerij Jan van Scorelkade (bij hek waterzuivering) Alkmaar N.52,6423 E.4,7396 gemaal A Starnmeer Starnmeerdijk 4 Starnmeer N52,5450 E4,8150 gemaal A Stationsweg + walkant tot hek Stationstraat 28 Warmenhuizen N52,72241 E4,73238 gemaal A Stonteler Nieuwladerweg 22 Den Oever N E gemaal B Stuw Geesterweg Communicatieweg 1 Uitgeest gemaal A 't Laeg Gouwe 1b NB Hoogwoud N E gemaal B Terpweg Terpweg 1 Stroet gemaal A Tjallewal-oost Avendorp 1 nb Schagen gemaal B Traanbok De Traanbok Bovenkarspel 52º41,732 5º15,474 gemaal B Tropweere Oosterboekelweg t.o hnr 9 De Weere N E gemaal A Twiske Oost Het Luijendijkje 2 Landsmeer N 52,4244 E 4,8993 gemaal C Uiterland Uitlandseweg to. 3 (250m het land op) Callantsoog N E gemaal A Ursem Walingsdijk 111 Ursem N52,6208 E4,9223 gemaal A Valkkoog v/d Lindelaan 2 Valkkoog N52,75967 E4,77501 gemaal B Van Beekstraat kanaaldijk tussen 100/102 nabij pontje Landsmeer N 52,4217 E 4,9472 gemaal A Veenpolder Vaartdijk N 246 t.o. 1 Assendelft N E gemaal A Veerdijk Noord Veerdijk (50 m noordelijk van Bruijnviswe) Wormer gemaal A Veerdijk Zuid Veerdijk 2 (aannemer Dekker) Wormer N E gemaal B Vekenweg Westerstraat 2 nb Sijbekarspel N E gemaal A Vennewaterspolder Vennewatersweg 31 Egmond-Binnen 52,5956 4,6701 gemaal C Verbrugge Sluizerweg 5 nst (via 700m betonpad) Wieringerwaard gemaal m NO van gemaal Wieringerwaard B Verloren Einde Verloren Einde 2 (Inrit Prov NH/Café, tegenover Spijkerboor) Beemster N E gemaal A Vier Noorder Koggen Kagerbos 2 Wervershoof N E gemaal A Vier Noorder Koggen Kagerbos 2 Wervershoof N E gemaal buiten het hek B Volendam Zeedijk 2 Volendam gemaal A Volendammermeer Edammerpad n.b 54 Volendam gemaal B Volkstuinen Molenvaart 142 Anna Paulowna N E gemaal A Vopo Zandweg 7 Zijdewind gemaal A Vopo Lutjewallerweg Lutjewallerweg TO 6 Schagen gemaal B Vurige Staart Oudelandsdijkje Purmerend x y gemaal A W Koning Willem II - weg t.o. 3 't Zand N E gemaal A Waakzaamheid, de Westfriesedijk 18a Lutjewinkel gemaal B Waard Nieuwland Molenweg 3 Hippolytushoef N E gemaal A Wad 't Gouwweg 2 Schagen gemaal B Waiboer Veerweg n.b 19 (300 m land op) Anna Paulowna N E gemaal A Waker, De Westkolkdijk 3 Oostzaan N 52,4301 E 4,8625 gemaal A Walingsweg Walingsweg t.o. 1 Wieringerwaard N E gemaal B Warder (Vopo) Ijselmeerdijk 6 Warder gemaal A Warder + trap dijk op IJsselmeerdijk 6 Warder gemaal B Waterberging Oudesluis Spoorlaan 73 Oudesluis N E molen B Weelpolder Weelkade 2 n.b. Aartswoud N E gemaal A Weerepolder Mientweg 22 Lutjewinkel gemaal A Westeinde Molenvaart 545 Breezand gemaal B Westerboekelweg Westerboekelweg 20 (ten westen van) Hoogwoud N E gemaal A Westerend Vopo v/d Lindenlaan einde weg rechts Valkkoog N52,75901 E4,77368 gemaal B Westerkoog Paardekamp 47 Koog a/d Zaan N E gemaal A Westerkoog, Grote Korsloot (Westerkoogdijk) n.b. spoorlijn Beets gemaal A Westerkoog, Kleine Korsloot n.b. 8a Beets gemaal B Westerstraat Westerstraat 58 Sijbekarspel N E gemaal B Westerstraat Westerstraat 52 Sijbekarspel N E gemaal B Westerwatering Max Havelaarstr. (t.o. Gaasperdamstr 20) Zaandam N E gemaal B West-Graftdijk Voorbij Ringdijk 2a West-Graftdijk N E uitstroom gemaal A Westwoud Stationsweg Westwoud N52 40,7141 E5 8,2654 gemaal A Westzaner Kanaaldijk 2 Westzaan N E gemaal B Westzijderveld Westerwindpad 102 t.o. Zaandam N E gemaal B Wieringerwaard Sluizerweg 5 nst (via 700m betonpad) Wieringerwaard gemaal A Wijde Wormer Ringdijk 9 Wijde Wormer N E gemaal B Wijdenes Spaans Van Ewijcksvaart 3a Anna Paulowna N E gemaal A Wijkermeer Kanaalweg 1 Beverwijk N E gemaal gemaalterrein C Wijkermeer Kanaalweg 1 Beverwijk N E gemaal terrein achter garage B Wijzend Wijzend 68b Nibbixwoud N52 41,4979 E5 2,0335 gemaal A Wilhelminalaan Wilhelminalaan 36 t.o. 't Veld 52 44, ,3352 gemaal A Willem-Alexander Oostdijk 17 Driehuizen N52,5760 E4,7922 gemaal B Wilmkebreek Kadoelenweg 278 (naast) Amsterdam N 52,4150 E 4,9066 gemaal B Wimmenummer Krommedijk nb 14 (560m landpad op) Egmond a/d Hoef N 52,6399 E 4,9757 gemaal A Wogmeer Beneden Wogmeerdijk 1 nb Hensbroek 52, ,53772 gemaal A Wogmeer Boven Oudelandsedijkje nb 2 (nabij Rustenburg) Hensbroek 52, ,52620 gemaal A Wormerzicht gemaal Westerringdijk (100 meter westelijk v.d Engewormerbrug) Wijde Wormer N E gemaal B Woudaap (gemaal Krommeniër-Woudpolder) Woudaap 2 Krommenie N E gemaal A Woudmeer Zutweg 27 Dirkshorn N52,73728 E4,77925 gemaal B Woudweeren links vlak voor Noordmeer 3 Broek in Waterland N 52,4397 E 4,9834 gemaal A Wouter Sluis Westdijk 28 Beemster N E gemaal A Ypestein Kanaalweg t.o 7 Heiloo 52,5955 4,7188 gemaal B Z in Stolpenweg 1 Schagenbrug N E gemaal B Z onder Noord Schinkeldijk in de bocht Achter 10 Callantsoog N E gemaal B Z op Bosweg 16 (500 m land in) 't Zand N E gemaal A Z uit Parallelweg N9 31 't Zand N E gemaal a, peilobjecten: hoeveelheden per object Versie 1.0 Pagina 4 van 5

52 Maaifrequentie Objectnaam Adres Plaats Locatie GPS Locatie GPS Type object Bestrating totaal Betonplaten Tegelverharding Klinkerverharding Asfalt Beplanting totaal Bosplantsoen Sierheesters opgaand Bodembedekkers Sloot Gazon lengte m1 Grasbetontegels Knotbomen aantal Bomen aantal Totaal hekwe rk Hekwerk lengte m1 langs gras Hekwerk langs beplanting m1 Hekwerk langs verharding Haag lengte m1 Toelichting A Zaandammer Willem Hooftkade t.o 2 Zaandam N E gemaal C Zaandammerweg Zaandammerweg t.o. 30 Assendelft N E gemaal A Zaangemaal Westkade 3 Zaandam N E gemaal B Zandbraak Ijselmeerdijk achter 13 Warder gemaal A Zeevang Zeevangsdijkje 2 Middelie gemaal A Zeeweg Zeeweg (nabij sportvelden) Castricum gemaal B Zereiderpad Zereiderpad t.o. 10 Marken N 52,4569 E 5,1093 gemaal B ZG Groote Sloot 103 Schagerbrug N E gemaal A ZG (molen) Groote Sloot 103 Schagerbrug N E molen A Zien, de Limmerweg 1 Uitgeest 52.32, ,9235 gemaal molen De Kat A Zien, de (molen) Limmerweg 1 Uitgeest 52.32,0662 4,42,9614 molen A ZM Burgerweg 7 Burgerbrug N E gemaal B Zouteland Koningsweg 66 (270 m land op) Hippolytushoef N E gemaal A Zuiderwoudergouw Gouw / N518 Monnickendam N 52,4398 E 5,0472 gemaal A Zunderdorp Broekergouw (nabij nr. 12) Broek in Waterland N 52,4181 E 4,9838 gemaal B Zutweg Zutweg 4 Dirkshorn N52,74080 E4,79569 gemaal A Zwaagdijk West Zwaagdijk 359 nb Zwaagdijk N52 40,6807 E5 3,7750 gemaal A Zwaansmeer Lagedijk Uitgeest 52.31, ,0790 gemaal B Zwanewater N502 n.b. 40 Callantsoog N E gemaal A Zwartedijkspolder Boekel 14 Akersloot gemaal A Zwarteweg Zwarteweg 10 't Veld 52 44, ,1433 gemaal B Zwerver Noordervaartdijk 20 Krommenie N E gemaal B Zwijnsmeertje Gravenweg 4 (ten oosten van)/manenburg Alkmaar N.52,6360 E.4,7603 gemaal a, peilobjecten: hoeveelheden per object Versie 1.0 Pagina 5 van 5

53 Aantal objecten per categorie Totaal Type object A B C Gemaal Gemaal/stuw Molen Pomp Uitstroom gemaal NAAR INHOUDSOPGAVE Totaal A locatie = B locatie = C locatie = 13 x maaien p/j 7 x maaien p/j 4 x maaien p/j ONDERHOUDSHOEVEELHEDEN PEILGEMALEN TOTAAL ONDERHOUDSHOEVEELHEDEN PEILGEMALEN (CAT A LOCATIES) A Totaal aantal locaties: 388 Totaal aantal A-locaties: 195 Type Hoofdcategorie Beheergroep Aantal Eenheid Type Hoofdcategorie Beheergroep Aantal Eenheid Groen Bomen Bomen 216 st. Groen Bomen Bomen 184 st. Groen Bomen Knotbomen 6 st. Groen Bomen Knotbomen 0 st. Groen Beplanting Bosplantsoen, bomen en struiken Groen Beplanting Bosplantsoen, bomen en struiken Groen Beplanting Sierheesters opgaand Groen Beplanting Sierheesters opgaand 605 Groen Beplanting Bodembedekkers Groen Beplanting Bodembedekkers Groen Beplanting Hagen / Blokhagen 568 m1 Groen Beplanting Hagen / Blokhagen 408 m1 Groen Gras Gazon Groen Gras Gazon Water Water Watergang m1 Water Water Watergang m1 Verharding Gesloten Asfalt Verharding Gesloten Asfalt Verharding Open (elementen) Tegelverharding Verharding Open (elementen) Tegelverharding Verharding Open (elementen) Klinkerverharding Verharding Open (elementen) Klinkerverharding Verharding Open (elementen) Betonplaten Verharding Open (elementen) Betonplaten Verharding Open (elementen) Grasbetontegels 847 Verharding Open (elementen) Grasbetontegels 721 Terreininrichting Straatmeubilair Hekwerken langs gras m1 Terreininrichting Straatmeubilair Hekwerken langs gras m1 Terreininrichting Straatmeubilair Hekwerken langs beplanting 337 m1 Terreininrichting Straatmeubilair Hekwerken langs beplanting 237 m1 Terreininrichting Straatmeubilair Hekwerken langs verharding 0 m1 Terreininrichting Straatmeubilair Hekwerken langs verharding 0 m1 ONDERHOUDSHOEVEELHEDEN PEILGEMALEN (CAT B LOCATIES) B ONDERHOUDSHOEVEELHEDEN PEILGEMALEN (CAT C LOCATIES) C Totaal aantal B-locaties: 173 Totaal aantal C-locaties: 20 Type Hoofdcategorie Beheergroep Aantal Eenheid Type Hoofdcategorie Beheergroep Aantal Eenheid Groen Bomen Bomen 32 st. Groen Bomen Bomen 0 st. Groen Bomen Knotbomen 6 st. Groen Bomen Knotbomen 0 st. Groen Beplanting Bosplantsoen, bomen en struiken 74 Groen Beplanting Bosplantsoen, bomen en struiken 0 Groen Beplanting Sierheesters opgaand 670 Groen Beplanting Sierheesters opgaand 20 Groen Beplanting Bodembedekkers 805 Groen Beplanting Bodembedekkers 0 Groen Beplanting Hagen / Blokhagen 160 m1 Groen Beplanting Hagen / Blokhagen 0 m1 Groen Gras Gazon Groen Gras Gazon Water Water Watergang m1 Water Water Watergang 238 m1 Verharding Gesloten Asfalt 82 Verharding Gesloten Asfalt 0 Verharding Open (elementen) Tegelverharding 537 Verharding Open (elementen) Tegelverharding 125 Verharding Open (elementen) Klinkerverharding Verharding Open (elementen) Klinkerverharding 5 Verharding Open (elementen) Betonplaten 584 Verharding Open (elementen) Betonplaten 0 Verharding Open (elementen) Grasbetontegels 126 Verharding Open (elementen) Grasbetontegels 0 Terreininrichting Straatmeubilair Hekwerken langs gras m1 Terreininrichting Straatmeubilair Hekwerken langs gras 132 m1 Terreininrichting Straatmeubilair Hekwerken langs beplanting 100 m1 Terreininrichting Straatmeubilair Hekwerken langs beplanting 0 m1 Terreininrichting Straatmeubilair Hekwerken langs verharding 0 m1 Terreininrichting Straatmeubilair Hekwerken langs verharding 0 m1 2b, peilobjecten: verzamelde hoeveelheden per onderhoudsfrequentie Versie 1.0 Pagina 1 van 1

54 Hoofdcategorie Omschrijving werkzaamheden Hoeveelheid (n) Eenheid Freq. p/j (f) n*f A-OBJECTEN Bomen Controleren bomen 184 st Bomen Vervangen kapotte of verloren boompalen en banden 10 st Bomen Snoeien 184 st. 0,25 46 Knotbomen Controle bomen 0 st. 1 0 Knotbomen Knotten bomen 0 st. 0,25 0 Sierheesters opgaand Onkruidvrij maken/schoffelen beplantingsvak Sierheesters opgaand Bramen verwijderen Sierheesters opgaand Uitharken (zwerf)vuil, verzamelen en afvoeren naar kroosvuilbak Sierheesters opgaand Snoeien randen en afvoeren snoeihout naar kroosvuilbak (A-locatie) Sierheesters opgaand Snoeien/uitdunnen (verjongingssnoei) en afvoeren snoeihout 605 0, Bosplantsoen, bomen en struiken Dunnen beplanting ,2 366 Bosplantsoen, bomen en struiken Snoeien randen en afvoeren snoeihout naar kroosvuilbak Bosplantsoen, bomen en struiken Uitmaaien randen beplantingsvak (bosmaaier) Bosplantsoen, bomen en struiken Vormsnoei hoofdbeplanting (10 per are) 183 st. 0,25 46 Bodembedekkers Snoeien randen, hinderlijke takken wegnemen en afvoeren snoeihout Bodembedekkers Bramen verwijderen Bodembedekkers Onkruidvrij maken/schoffelen beplantingsvak Bodembedekkers Uitharken (zwerf)vuil, verzamelen en laden Bodembedekkers Terugzetten / verjongingssnoei (afzagen op 10 a 15 cm boven maaiveld) beplanting en afvoeren snoeihout , Hagen en blokhagen Onkruidvrij maken / schoffelen haagvoet 408 m Hagen en blokhagen Bramen verwijderen en rozenbottels terugsnoeien en afvoeren snoeisel naar kroosvuilbak (A-locatie) 408 m Hagen en blokhagen Knippen van hagen en opruimen van het knipsel Gazon Grasveld afzoeken op stenen e.d. voor eerste maaibeurt 685,5 are 1 685,5 Gazon Tweewekelijks maaien grasveld (start week 17), rond bomen en langs verharding maaien met de bosmaaier, inclusief gras rond uitstroomhoofd 548,4 are ,6 Gazon Maaien hoeken / talud 192,0 are ,4 Gazon Maaien rondom obstakels (bomen, bebording e.d.) met bosmaaier, 2 st. per are st Gazon Afsteken graskant langs verhardingen en vrijgekomen materiaal afvoeren naar kroosvuilbak m Grasbetontegels Maaien 7,2 are 13 93,7 Ongewenste kruiden (reuzenberenklauw) GROEN Maaien voor het verschijnen van bloemschermen c, peilobjecten: werkomschrijving Versie 1.0 Pagina 1 van 6

55 Watergang droog Maaien droog gedeelte van de watergang met bosmaaier m Watergang (slootkanten en 1,0 m1 van het natte profiel) WATER Maaien en afvoeren nat gedeelte slootkanten m VERHARDING Tegelverharding Onkruidbestrijding door borstelen Tegelverharding Schoonmaken (vegen) Klinkerverharding Onkruidbestrijding door borstelen Klinkerverharding Schoonmaken (vegen) Betonplaten Onkruidbestrijding door borstelen Betonplaten Schoonmaken (vegen) Asfalt Schoonmaken (vegen) TERREININRICHTING Hekwerken Onkruidbestrijding onder hekwerken; deels langs beplanting, deels langs gras m Hekwerken Hekwerken vrijhouden van boomtakken en ingroeien beplanting. Bijsnoeien waar nodig m c, peilobjecten: werkomschrijving Versie 1.0 Pagina 2 van 6

56 Hoofdcategorie Omschrijving werkzaamheden Hoeveelheid (n) Eenheid Freq. p/j (f) n*f B-OBJECTEN Bomen Controleren bomen 32 st Bomen Vervangen kapotte of verloren boompalen en banden 5 st. 1 5 Bomen Snoeien 32 st. 0,25 8 Knotbomen Controle bomen 6 st. 1 6 Knotbomen Knotten bomen 6 st. 0,25 2 Sierheesters opgaand Onkruidvrij maken/schoffelen beplantingsvak Sierheesters opgaand Bramen verwijderen Sierheesters opgaand Uitharken (zwerf)vuil, verzamelen en afvoeren naar kroosvuilbak (A-locatie) Sierheesters opgaand Snoeien randen en afvoeren snoeihout naar kroosvuilbak (A-locatie) 268 m Sierheesters opgaand Snoeien/uitdunnen (verjongingssnoei) en afvoeren snoeihout naar kroosvuilbak (Alocatie) 670 0, Bosplantsoen, bomen en struiken Dunnen beplanting 74 0,2 15 Bosplantsoen, bomen en struiken Snoeien randen en afvoeren snoeihout naar kroosvuilbak (A-locatie) 30 m Bosplantsoen, bomen en struiken Uitmaaien randen beplantingsvak (bosmaaier) Bosplantsoen, bomen en struiken Vormsnoei hoofdbeplanting (10 per are) 7 st. 0,25 2 Bodembedekkers Bodembedekkers Snoeien randen, hinderlijke takken wegnemen en afvoeren snoeihout naar kroosvuilbak (A-locatie) Bramen verwijderen en ongewenste kruiden, zoals de Berenklauw maaien voor het verschijnen van bloemschermen Bodembedekkers Onkruidvrij maken/schoffelen beplantingsvak Bodembedekkers Uitharken (zwerf)vuil, verzamelen en afvoeren naar kroosvuilbak (A-locatie) Bodembedekkers Terugzetten / verjongingssnoei (afzagen op 10 a 15 cm boven maaiveld) beplanting en afvoeren snoeihout naar kroosvuilbak (A-locatie) 805 0, Hagen en blokhagen Onkruidvrij maken / schoffelen haagvoet 160 m Hagen en blokhagen Bramen en Berenklauw verwijderen en rozenbottels terugsnoeien en afvoeren snoeisel naar kroosvuilbak (A-locatie) 160 m Hagen en blokhagen Knippen van hagen en opruimen van het knipsel Gazon Grasveld afzoeken op stenen e.d. voor eerste maaibeurt 215,2 are 1 215,2 Gazon Vierwekelijks maaien grasveld (start week 17), rond bomen en langs verharding maaien met de bosmaaier, inclusief gras rond uitstroomhoofd 172,2 are ,2 Gazon Maaien hoeken / talud 60,3 are 7 421,8 Gazon Maaien rondom obstakels (bomen, bebording e.d.) met bosmaaier, 2 st. per are 430 st Gazon Afsteken graskant langs verhardingen en vrijgekomen materiaal afvoeren naar kroosvuilbak (A-locatie) m Grasbetontegels Maaien 1,3 are 7 8,8 Ongewenste kruiden (reuzenberenklauw) GROEN Maaien voor het verschijnen van bloemschermen c, peilobjecten: werkomschrijving Versie 1.0 Pagina 3 van 6

57 Watergang droog Maaien droog gedeelte van de watergang met bosmaaier m Watergang (slootkanten en 1,0 m1 van het natte profiel) WATER Maaien en afvoeren nat gedeelte slootkanten m VERHARDING Tegelverharding Onkruidbestrijding door borstelen Tegelverharding Schoonmaken (vegen) Klinkerverharding Onkruidbestrijding door borstelen Klinkerverharding Schoonmaken (vegen) Betonplaten Onkruidbestrijding door borstelen Betonplaten Schoonmaken (vegen) Asfalt Schoonmaken (vegen) TERREININRICHTING Hekwerken Onkruidbestrijding onder hekwerken; deels langs beplanting, deels langs gras m Hekwerken Hekwerken vrijhouden van boomtakken en ingroeien beplanting. Bijsnoeien waar nodig m c, peilobjecten: werkomschrijving Versie 1.0 Pagina 4 van 6

58 Hoofdcategorie Omschrijving werkzaamheden Hoeveelheid (n) Eenheid Freq. p/j (f) n*f C-OBJECTEN Bomen Controleren bomen 0 st. 1 0 Bomen Vervangen kapotte of verloren boompalen en banden 0 st. 1 0 Bomen Snoeien 0 st. 0,25 0 Knotbomen Controle bomen 0 st. 1 0 Knotbomen Knotten bomen 0 st. 0,25 0 Sierheesters opgaand Onkruidvrij maken/schoffelen beplantingsvak Sierheesters opgaand Bramen verwijderen Sierheesters opgaand Uitharken vuil, verzamelen en afvoeren naar kroosvuilbak (A-locatie) Sierheesters opgaand Snoeien randen en afvoeren snoeihout naar kroosvuilbak (A-locatie) Sierheesters opgaand Snoeien/uitdunnen (verjongingssnoei) en afvoeren snoeihout naar kroosvuilbak (Alocatie) 20 0,33 7 Bosplantsoen, bomen en struiken Dunnen beplanting 0 0,2 0 Bosplantsoen, bomen en struiken Snoeien randen en afvoeren snoeihout naar kroosvuilbak (A-locatie) Bosplantsoen, bomen en struiken Uitmaaien randen beplantingsvak (bosmaaier) Bosplantsoen, bomen en struiken Vormsnoei hoofdbeplanting (10 per are) 0 st. 0,25 0 Bodembedekkers Bodembedekkers Snoeien randen, hinderlijke takken wegnemen en afvoeren snoeihout naar kroosvuilbak (A-locatie) Bramen verwijderen en ongewenste kruiden, zoals de Berenklauw maaien voor het verschijnen van bloemschermen Bodembedekkers Onkruidvrij maken/schoffelen beplantingsvak Bodembedekkers Uitharken vuil, verzamelen en afvoeren naar kroosvuilbak (A-locatie) Bodembedekkers Terugzetten / verjongingssnoei (afzagen op 10 a 15 cm boven maaiveld) beplanting en afvoeren snoeihout naar kroosvuilbak (A-locatie) 0 0,33 0 Hagen en blokhagen Onkruidvrij maken / schoffelen haagvoet 0 m1 2 0 Hagen en blokhagen GROEN Bramen en Berenklauw verwijderen en rozenbottels terugsnoeien en afvoeren snoeisel naar kroosvuilbak (A-locatie) 0 m1 2 0 Hagen en blokhagen Knippen van hagen en opruimen van het knipsel Gazon Grasveld afzoeken op stenen e.d. voor eerste maaibeurt 13,2 are 1 13,2 Gazon Maaien grasveld (in de periodes week 18-19, 25-26, en Rond bomen en langs verharding maaien met de bosmaaier, inclusief gras rond uitstroomhoofd 10,6 are 4 42,3 Gazon Maaien hoeken / talud 3,7 are 4 14,8 Gazon Maaien rondom obstakels (bomen, bebording e.d.) met bosmaaier, 2 st. per are 26 st Gazon Afsteken graskant langs verhardingen en vrijgekomen materiaal afvoeren naar kroosvuilbak (A-locatie) 528 m Grasbetontegels Maaien 0,0 are 4 0,0 Ongewenste kruiden (reuzenberenklauw) Maaien voor het verschijnen van bloemschermen c, peilobjecten: werkomschrijving Versie 1.0 Pagina 5 van 6

59 Watergang droog Maaien droog gedeelte van de watergang met bosmaaier 238 m Watergang (slootkanten en 1,0 m1 van het natte profiel) WATER Maaien en afvoeren nat gedeelte slootkanten 238 m VERHARDING Tegelverharding Onkruidbestrijding door borstelen Tegelverharding Schoonmaken (vegen) Klinkerverharding Onkruidbestrijding door borstelen Klinkerverharding Schoonmaken (vegen) Betonplaten Onkruidbestrijding door borstelen Betonplaten Schoonmaken (vegen) Asfalt Schoonmaken (vegen) 0 m3 3 0 TERREININRICHTING Hekwerken Onkruidbestrijding onder hekwerken; deels langs beplanting, deels langs gras 132 m Hekwerken Hekwerken vrijhouden van boomtakken en ingroeien beplanting. Bijsnoeien waar nodig 132 m c, peilobjecten: werkomschrijving Versie 1.0 Pagina 6 van 6

60 GROEN A-obj B-obj C-obj Totaal Bomen Controleren bomen 184,00 32,00 0,00 216,00 Bomen Vervangen kapotte of verloren boompalen en banden 10,00 5,00 0,00 15,00 Bomen Snoeien 46,00 8,00 0,00 54,00 Knotbomen Controle bomen 0,00 6,00 0,00 6,00 Knotbomen Knotten bomen 0,00 1,50 0,00 1,50 Sierheesters opgaand Onkruidvrij maken/schoffelen beplantingsvak 1.815, ,00 60, ,00 Sierheesters opgaand Bramen verwijderen 1.210, ,00 40, ,00 Sierheesters opgaand Uitharken (zwerf)vuil, verzamelen en afvoeren naar kroosvuilbak 605,00 670,00 20, ,00 Sierheesters opgaand Snoeien randen en afvoeren snoeihout naar kroosvuilbak (A-locatie) 242,00 268,00 8,00 518,00 Sierheesters opgaand Snoeien/uitdunnen (verjongingssnoei) en afvoeren snoeihout 201,67 223,33 6,67 431,67 Bosplantsoen, bomen en struiken Bosplantsoen, bomen en struiken Bosplantsoen, bomen en struiken Dunnen beplanting Snoeien randen en afvoeren snoeihout naar kroosvuilbak Uitmaaien randen beplantingsvak (bosmaaier) 366,20 14,80 0,00 381,00 732,40 29,60 0,00 762, ,00 148,00 0, ,00 Bosplantsoen, bomen en struiken Vormsnoei hoofdbeplanting 45,78 1,85 0,00 47,63 Bodembedekkers Snoeien randen, hinderlijke takken wegnemen en afvoeren snoeihout 1.514,00 805,00 0, ,00 Bodembedekkers Bramen verwijderen 3.028, ,00 0, ,00 Bodembedekkers Onkruidvrij maken/schoffelen beplantingsvak 4.542, ,00 0, ,00 Bodembedekkers Uitharken (zwerf)vuil, verzamelen en laden 1.514,00 805,00 0, ,00 Terugzetten / verjongingssnoei (afzagen op 10 a 15 cm boven maaiveld) beplanting Bodembedekkers en afvoeren snoeihout 504,67 268,33 0,00 773,00 Hagen en blokhagen Onkruidvrij maken / schoffelen haagvoet 816,00 320,00 0, ,00 Bramen verwijderen en rozenbottels terugsnoeien en afvoeren snoeisel naar Hagen en blokhagen kroosvuilbak (A-locatie) 816,00 320,00 0, ,00 Hagen en blokhagen Knippen van hagen en opruimen van het knipsel 2.448,00 960,00 0, ,00 Gazon Grasveld afzoeken op stenen e.d. voor eerste maaibeurt 685,54 215,21 13,21 913,96 Tweewekelijks maaien grasveld (start week 17), rond bomen en langs verharding Gazon maaien met de bosmaaier, inclusief gras rond uitstroomhoofd 7.129, ,18 42, ,06 Gazon Maaien hoeken / talud 2.495,37 421,81 14, ,97 Gazon Gazon Maaien rondom obstakels (bomen, bebording e.d.) met bosmaaier, 2 st. per are , ,94 105, ,66 Afsteken graskant langs verhardingen en vrijgekomen materiaal afvoeren naar kroosvuilbak , ,40 528, ,40 Grasbetontegels Maaien 93,73 8,82 0,00 102,55 Ongewenste kruiden (reuzenberenklauw) Maaien voor het verschijnen van bloemschermen 6.357, ,00 60, ,00 Watergang droog Maaien droog gedeelte van de watergang met bosmaaier , ,00 476, ,00 Watergang (slootkanten en 1,0 m1 van het natte profiel) WATER Maaien en afvoeren nat gedeelte slootkanten , ,00 476, ,00 VERHARDING Tegelverharding Onkruidbestrijding door borstelen 4.958, ,00 250, ,00 Tegelverharding Schoonmaken (vegen) 7.437, ,00 375, ,00 Klinkerverharding Onkruidbestrijding door borstelen , ,00 10, ,00 Klinkerverharding Schoonmaken (vegen) , ,00 15, ,00 Betonplaten Onkruidbestrijding door borstelen 2.798, ,00 0, ,00 Betonplaten Schoonmaken (vegen) 4.197, ,00 0, ,00 Asfalt Schoonmaken (vegen) ,00 246,00 0, ,00 TERREININRICHTING Hekwerken Hekwerken Onkruidbestrijding onder hekwerken; deels langs beplanting, deels langs gras 6.395, ,00 132, ,00 Hekwerken vrijhouden van boomtakken en ingroeien beplanting. Bijsnoeien waar nodig 6.395, ,00 132, ,00 2d, peilobjecten: voeveelheden per activiteit Versie 1.0 Pagina 1 van 1

61 BEGROTING ONDERHOUD PEILOBJECTEN Hoofdcategorie Beheergroepen Aantal Eenheid Eenheidsprijs Groen Bomen 216 st. Knotbomen 6 st. Beplanting Bosplantsoen Sierheesters opgaand Bodembedekkers Hagen / Blokhagen 568 Gras Gazon Water Water Watergang m1 Verharding Gesloten Asfalt Open (elem.) Tegelverharding Klinkerverharding Betonplaten Grasbetontegels 847,0 Terreininrichting Straatmeubilair Hekwerken m1 Totaal Totaal 2e, peilobjecten: verzamelstaat met kosten Versie 1.0 Pagina 1 van 1

62 nl_rapport.docx Bijlage 4: Werkprotocollen 1-3 t/m (35)

63 Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier Werkprotocollen, uitwerking Gedragscode 2012 Pagina 31 van 62 Datum 6 december Werkprotocol herprofilering en herstelwerkzaamheden aan oevers, keringen en watergangen Werkprotocol Herprofilering en herstelwerkzaamheden aan de oevers in het kader van regulier beheer en onderhoud Locatie Watergangen in beheersgebied van HHNK Beschermde soorten Tabel 2 en 3 van Flora- en faunawet Algemene zorgplicht Overige flora en fauna Beleid HHNK Beheersplan Waterkeringen , Hoofdnota. Beheersplan Waterkeringen , Bekledingen van waterkeringen. Versie Definitief, juni 2006, registratienummer Beheersplan Waterkeringen , Thema Landschap, natuur, cultuurhistorie en recreatie. Versie Definitief, juni 2006, registratienummer Waterbeheersplan , Heldere doelen helder water. Nota visbeleid. Versie 1.5, 27 april2005, registratienummer Periode jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec Herprofilering en herstelwerkzaamheden 1 e voorkeursperiode Minste risico op afbreuk aan populaties van soorten. 2 e voorkeursperiode: ja mits Werkzaamheden toegestaan mits de nodige schadebeperkende maatregelen zijn genomen. 3 e voorkeursperiode: nee, tenzij Werkzaamheden alleen toegestaan bij uiterste noodzaak en mits de nodige schadebeperkende maatregelen zijn genomen. 15 juli 1 november Bij voorkeur in september en oktober 1 juni 15 juli en 1 november- 15 maart. Werkzaamheden op kleinere schaal uitvoeren. Minimaal 25% van het leefgebied van de beschermde soorten blijft gespaard. In deze periode extra aandacht voor broedende vogels en hun nesten (geen werkzaamheden binnen de verstoringzone van het nest). Er zorg voor dragen dat beschermde diersoorten kunnen ontsnappen. 15 maart-1juni Activiteiten bij uiterste noodzaak met schadebeperkende maatregelen. Algemene toelichting Dit protocol heeft betrekking op herprofilerings- en herstelwerkzaamheden in watergangen die worden uitgevoerd in het kader van regulier beheer en onderhoud. Dit protocol heeft uitsluitend betrekking op herprofilerings- en herstelwerkzaamheden aan oevers, watergangen en waterkeringen in/langs watergangen die worden uitgevoerd door of in opdracht van HHNK.

64 Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier Werkprotocollen, uitwerking Gedragscode 2012 Pagina 32 van 62 Datum 6 december 2012 Indien er voor herprofileringen en herstel van oevers, watergangen en waterkeringen ook gebaggerd moet worden, dienen de werkzaamheden uitgevoerd te worden conform het werkprotocol Baggeren van watergangen. De werkzaamheden worden zo uitgevoerd dat schade aan beschermde soorten nihil is of tot een absoluut minimum wordt beperkt. Werkzaamheden worden daarom uitsluitend uitgevoerd met apparatuur die de minste schade aan flora en fauna aanrichten. De werkzaamheden dienen in tijd en ruimte gefaseerd plaats te vinden. De werkzaamheden worden in principe uitgevoerd in de 1e voorkeursperiode (15 juli 1 november). Slechts onder voorwaarden wordt van deze periode afgeweken. Alle te nemen schadebeperkende maatregelen worden op een plankaart met toelichting vastgelegd. Bij een aantal schadebeperkende maatregelen worden in het veld markeringen aangebracht. Voorbereidende maatregelen Duidt op de plankaart in het Werkplan alle te herprofileren/herstellen primaire watergangen aan. Binnen één seizoen worden de werkzaamheden in maximaal 50% van de totale lengte uitgevoerd. In de andere helft van de watergangen worden de werkzaamheden tenminste één jaar later uitgevoerd. Indien dit niet mogelijk is wordt tenminste 25% van de wateren ongemoeid laten. Daar worden de werkzaamheden tenminste één jaar later uitgevoerd. Instrueer uitvoerders nauwgezet over hoe en op welk moment zij werkzaamheden moeten uitvoeren. In die delen van de oever waar geen werkzaamheden voor herprofilering en herstel van oevers plaatsvinden, worden op de oever aanwezige ruigten en rietvegetaties zo veel mogelijk gespaard. Hierbij dient tenminste 75% van de ruigte/rietvegetatie ongemoeid te blijven. Indien de aanwezigheid van beschermde zoogdieren als de waterspitsmuis in de oevers bekend is, wordt buiten de kritische periode van april- augustus gewerkt. Voorafgaand aan het werk wordt buiten deze kritische periode de vegetatie kort gemaaid, zodat het terrein ongeschikt raakt en de soorten elders een onderkomen zoeken. Onderzoek naar de aanwezigheid van nesten van vogels moet vooraf verricht worden als vanwege waterschapstaken gewerkt moet worden in de 3e voorkeursperiode (15 maart 15 juli). Aangetroffen nesten worden in het veld of op kaart gemarkeerd. Binnen de verstoringzone rond het nest worden geen werkzaamheden uitgevoerd. De verstoringszone wordt ter plaatsen door de ter zake kundige, welke de vogelinspectie uitvoert, bepaald. In geval van opgaand hout dat moet worden verwijderd, geschiedt dit volgens het werkprotocol kappen, dunnen en snoeien van opgaande beplanting. Uitvoering werkzaamheden Materiaal, welk materiaal dan ook, moet zorgvuldig worden gebruikt, zodat geen onnodige schade en verstoring van flora en fauna optreedt. De werkzaamheden voor herprofilering en herstel van oevers, watergangen en waterkeringen in het kader van herprofilering en herstel van oevers worden uitgevoerd vanaf het doodlopende einde van een watergang richting het waterganggedeelte waar geen werkzaamheden plaats vinden. Voor herstelwerkzaamheden en nieuwe beschoeiingen, vooroevers en dergelijke wordt zoveel mogelijk gekozen voor natuurvriendelijke materialen zoals om palen gevlochten wilgentenen, kokosmatten en dergelijke zodat een zo natuurlijk mogelijke oeverbescherming ontstaat.

65 Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier Werkprotocollen, uitwerking Gedragscode 2012 Pagina 33 van 62 Datum 6 december 2012 Op plaatsen waar bomen en struiken zijn verwijderd die door vleermuizen als oriëntatiepunt werden gebruikt (vliegroute) dienen, na het beëindigen van de werkzaamheden, weer bomen en struiken te worden aangeplant. Dit dient te geschieden voor 1 april. Indien geen herplant plaatsvindt of de herplant de functie van vliegroute niet kan compenseren is voor de verwijdering ontheffing Flora- en faunawet noodzakelijk. Bij watergangen met een breedte <2 meter, blijft moeras en of watervegetatie gespaard door de werkzaamheden slechts aan één oever uit te voeren. Indien de werkzaamheden om dringende primaire waterschapstaken moeten worden verricht tussen 15 maart en 15 juli dienen de volgende voorzorgsmaatregelen in acht te worden genomen. - Er zijn geen alternatieven. - De werkzaamheden worden op kleine schaal, gefaseerd uitgevoerd. Minimaal 25 % van het leefgebied van de beschermde soorten blijft gespaard. - Tijdens het broedseizoen (15 maart en 15 juli) worden nesten van vogels door een ter zake deskundig persoon opgespoord en gemarkeerd. Binnen de verstoringzone rond het nest wordt niet gewerkt. De afstand (straal) van deze verstoringzone wordt ter plaatse door de ter zake kundige, welke de vogelinspectie uitvoert, beoordeeld. - Er worden schadebeperkende maatregelen toegepast. Men kan ervoor kiezen om de locatie tijdelijk ongeschikt te maken voor broedvogels door de vegetatie zeer kort te houden, plaatsen van windlinten of tevoren te frezen en/of door deze dagelijks te betreden. Dergelijke maatregelen dienen uitsluitend het voorkomen van de vestiging. - Voorafgaand aan het onderhoud wordt geïnventariseerd hoe de instandhouding van populaties beschermde planten kan worden gewaarborgd.

66 Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier Werkprotocollen, uitwerking Gedragscode 2012 Pagina 34 van 62 Datum 6 december Werkprotocol maaien van bermen, keringen en schouwpaden Werkprotocol maaien in het kader van regulier beheer en onderhoud op locaties met een hoge natuurwaarde. Locatie bermen, dijken en schouwpaden. Beschermde soorten Tabel 2 en 3 Flora- en faunawet Algemene zorgplicht Overige flora en fauna Beleid HHNK Beheerplan groen voor wegbermen. Versie 2.0, 27 maart 2007, registratienummer Beheersplan Waterkeringen , Hoofdnota. Beheersplan Waterkeringen , Bekledingen van waterkeringen. Versie Definitief, juni 2006, registratienummer Beheersplan Waterkeringen , Thema Landschap, natuur, cultuurhistorie en recreatie. Versie Definitief, juni 2006, registratienummer Periode jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec Algemeen 1 e voorkeursperiode Minste risico op afbreuk aan populaties van soorten. 2 e voorkeursperiode: ja mits Werkzaamheden toegestaan mits de nodige schadebeperkende maatregelen zijn genomen. 3 e voorkeursperiode: nee, tenzij Werkzaamheden alleen toegestaan bij uiterste noodzaak en mits de nodige schadebeperkende maatregelen zijn genomen. 15 juli 15 maart Maaien zonder beperkingen 1 juni 15 juli -Zodanig werken dat (beschermde) diersoorten kunnen ontsnappen en nesten van vogels worden gespaard. Beschermde plantensoorten worden gespaard om zaad te zetten. -In gebieden met amfibieën in deze periode maaien met aangepaste maaihoogte. 15 maart-1juni Maaiactiviteiten bij uiterste noodzaak met schadebeperkende maatregelen.. Algemene toelichting Dit protocol is van toepassing op bermen, keringen en schouwpaden. Dit protocol heeft uitsluitend betrekking op maaiwerkzaamheden die worden uitgevoerd voor of in opdracht van HHNK. Het maaien in het kader van regulier beheer en onderhoud wordt op zodanige wijze uitgevoerd dat schade aan beschermde soorten nihil is, of tot een absoluut minimum wordt beperkt. Het hier beschreven maaiwerkprotocol is alleen van toepassing op dijken, bermen en schouwpaden, dit zijn mogelijke verblijfplaatsen van amfibieën, zoogdieren en broedvogels en groei-

67 Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier Werkprotocollen, uitwerking Gedragscode 2012 Pagina 35 van 62 Datum 6 december 2012 plaats van planten. De maaiwerkzaamheden worden uitsluitend uitgevoerd met apparatuur die de minste schade aan flora en fauna aanrichten. Bij voorkeur wordt klepelmaaien niet toegepast tenzij door obstakels in de wegberm dit niet anders kan. De werkzaamheden dienen in tijd en ruimte gefaseerd plaats te vinden. De werkzaamheden worden in principe alleen uitgevoerd in de 1 e voorkeursperiode (half juli tot 15 maart). In de 2 e uitvoeringsperiode (1 juni tot 15 juli) kunnen maaiwerkzaamheden slechts worden uitgevoerd als tijdens de werkgang goed wordt gelet op broedende vogels, hun nesten, eieren en jongen en op bloeiende juridisch zwaarder beschermde plantensoorten opdat deze tijdens het maaien gespaard worden. Alle te nemen maatregelen dienen op een plankaart met toelichting in het Werkplan Flora- en faunawet te worden vastgelegd. In intensief gebruikte en beheerde bermen kunnen maaiwerkzaamheden het gehele jaar plaats vinden, mits tijdens het werk gelet wordt op broedende vogels of andere zwaarder beschermde soorten. Voorbereidende maatregelen In het Werkplan worden alle te maaien bermen, keringen en schouwpaden aangeduid. Indien zwaarder beschermde plantensoorten voorkomen wordt minimaal 25% van de vegetatie niet gemaaid. Het gedeelte dat gespaard blijft wordt per maaibeurt afgewisseld. Op de plankaart wordt aangegeven welke delen moeten worden gemaaid. Indien blijkt dat de ringslang in de te maaien delen voorkomt of mogelijk voorkomt, wordt pas na 15 september gemaaid. In gebieden die van belang zijn voor strikt beschermde amfibieën (tabel 3) wordt in de periode 15 maart- 15 juli slechts gemaaid bij droog weer, mag niet worden geklepeld en dient de snijhoogte te worden aangepast (15 centimeter). Indien de genoemde fasering in tijd en ruimte onvoldoende garanties biedt voor het voorkomen van schade aan beschermde plantensoorten, dan worden vegetaties met beschermde planten, in verband met vruchtzetting, pas gemaaid na 15 juli. Bij het afzetten van maaisel op land wordt rekening gehouden met beschermde op het land levende soorten. Indien er beschermde vlinder- en/of rupssoorten aanwezig zijn, dan vindt de tweede maaibeurt plaats na 15 september. op plaatsen waar het broeden van de kwartelkoning wordt vermoed, wordt het maaien uitgesteld tot na 15 augustus. Maaien in de 3 e voorkeursperiode vindt alleen plaats als de veiligheid van het wegverkeer in het geding is. Het veiligheidsmaaien bestaat uit het maaien van wegbermen tot 1,5 meter van de weg en het maaien van kruispunten (tot 50 meter vanaf het kruispunt). Veiligheidsmaaien start circa twee weken voordat de reflectoren langs de weg niet meer zichtbaar zijn door een te hoge bermbegroeiing. Uitvoering maaiwerkzaamheden In geval van opgaand hout dat moet worden verwijderd, geschiedt dit volgens het werkprotocol kappen, dunnen en snoeien van opgaande beplanting. Het maaisel wordt in principe altijd na 48 uur afgevoerd tenzij de vegetatie wordt geklepeld. In gebieden die van belang zijn voor strikt beschermde amfibieën (tabel 3) wordt in de periode 15 maart- 15 juli slechts gemaaid bij droog weer, mag niet worden geklepeld en dient de snijhoogte te worden aangepast (15 centimeter). In gebieden waar de waterspitsmuis en/ of noordse woelmuis voorkomt wordt 50% van de vegetatie waarin de soort voorkomt niet gemaaid.

68 Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier Werkprotocollen, uitwerking Gedragscode 2012 Pagina 36 van 62 Datum 6 december 2012 Groeiplaatsen van beschermde plantensoorten worden niet gemaaid in de 2 e en 3 e voorkeursperiode. Dit wordt bereikt door de juiste fasering van de werkzaamheden uit te voeren (25% ongemoeid laten) en hierbij de groeiplaatsen te ontzien. Indien de werkzaamheden om dringende primaire waterschapstaken moeten worden verricht tussen 15 maart en 15 juli dienen de volgende voorzorgsmaatregelen in acht te worden genomen. o Er zijn geen alternatieven. o De werkzaamheden worden op kleine schaal, gefaseerd uitgevoerd. Minimaal 25 % van het leefgebied van de beschermde soorten blijft gespaard. o o o Tijdens het broedseizoen (15 maart en 15 juli) worden nesten van vogels door een ter zake deskundig persoon opgespoord en gemarkeerd. Binnen de verstoringzone rond het nest wordt niet gemaaid. De afstand (straal) van deze verstoringzone wordt ter plaatse door de ter zake kundige, welke de vogelinspectie uitvoert, beoordeeld. Wanneer er sprake is van vogelsoorten die voorkomen op de door Min EL&I gepubliceerde lijst met jaarrond beschermde vogelnesten, zie bijlage 3, dan worden deze vogels, nesten en eieren actief opgespoord en gespaard. De getroffen maatregelen worden goed gedocumenteerd in een Werkplan.

69 Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier Werkprotocollen, uitwerking Gedragscode 2012 Pagina 37 van 62 Datum 6 december Werkprotocol maaien en of schonen van watergangen Werkprotocol maaien en/ of schonen van watergangen en oevers (natte profiel) Locatie maaien en of schonen in het kader van regulier beheer en onderhoud Beschermde soorten Tabel 2 en 3 Flora- en faunawet Algemene zorgplicht Overige flora en fauna Beleid HHNK Waterbeheersplan , Heldere doelen helder water. Nota visbeleid. Versie 1.5, 27 april2005, registratienummer Periode jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec Algemeen 1 e voorkeursperiode Minste risico op afbreuk aan populaties van soorten. 2 e voorkeursperiode: ja mits Werkzaamheden toegestaan mits de nodige schadebeperkende maatregelen zijn genomen. 3 e voorkeursperiode: nee, tenzij Werkzaamheden alleen toegestaan bij uiterste noodzaak en mits de nodige schadebeperkende maatregelen zijn genomen. 15 juli 1 november De werkzaamheden kunnen zonder beperkingen worden uitgevoerd, bij voorkeur in september en oktober. De werkzaamheden alleen uitvoeren indien watertemperatuur minimaal 0ºC bedraagt. 1 juni 15 juli -Zodanig werken dat (beschermde) diersoorten kunnen ontsnappen en nesten van vogels worden gespaard. Minimaal drie meter om het nest ongemoeid laten, tussen 15 maart en 1 juni minimaal vijf meter om het nest niet schonen -Beschermde plantensoorten worden gespaard om zaad te zetten. -Temperatuur en diepte van de watergang zijn bepalend voor uitvoering van de werkzaamheden. 15 maart 1 juni Maaiactiviteiten bij uiterste noodzaak met schadebeperkende maatregelen. Algemene toelichting Dit protocol heeft uitsluitend betrekking op maai- schoonwerkzaamheden die worden uitgevoerd voor of in opdracht van HHNK. Het maaien in het kader van regulier beheer en onderhoud wordt op zodanige wijze uitgevoerd dat schade aan beschermde soorten nihil is, of tot een absoluut minimum wordt beperkt. De maaiwerkzaamheden worden uitsluitend uitgevoerd met apparatuur die de minste schade aan flora en fauna aanrichten. De werkzaamheden dienen in tijd en ruimte gefaseerd plaats te vinden. De werkzaamheden worden in principe alleen uitgevoerd in de 1 e voorkeursperiode (half juli tot 15 maart), bij voorkeur in de maanden september en oktober. In de 2 e uitvoeringsperiode (1 juni tot 15 juli) kunnen maaiwerkzaamheden slechts worden

70 Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier Werkprotocollen, uitwerking Gedragscode 2012 Pagina 38 van 62 Datum 6 december 2012 uitgevoerd als tijdens de werkgang goed wordt gelet op broedende vogels, hun nesten, eieren en jongen en op alle overige juridisch zwaarder soorten van tabel 2/3 Flora- en faunawet. Alle te nemen maatregelen dienen op een plankaart met toelichting in het Werkplan te worden vastgelegd. Voorafgaand aan de werkzaamheden wordt in de kritische periodes de temperatuur en de diepte van de watergang bepaald volgens onderstaand schema. De kritische periode bevindt zich hoogzomer (luchttemperatuur 20 á 30 graden Celsius) en midden winter (luchttemperatuur 10 tot 0 graden Celsius). Afhankelijk van de actuele watertemperatuur en diepte van de watergang kunnen werkzaamheden eventueel plaats vinden. Voorbereidende maatregelen Op de plankaart in het Werkplan worden alle te maaien/ schonen watergangen aangeduid. Vooraf wordt, op basis van het onderhoudsplan, bepaald welke watergangen met welke frequentie worden geschoond. Dit is afhankelijk van het natuurdoeltype. De frequentie kan variëren van één keer per drie jaar tot drie keer per jaar. De frequentie wordt, per watergang, op de plankaart aangeduid. Bij een twee- of driejarig schema wordt jaarlijks respectievelijk 50% en 33% van de oeverlengte gemaaid. De maaivlakken worden per keer gewisseld. Indien de ringslang langs de watergangen voorkomt of mogelijk voorkomt, wordt de oevervegetatie pas na 15 september gemaaid. Indien de waterspitsmuis en/of noordse woelmuis langs en in de watergang voorkomt wordt 50% van de vegetatie waarin de soort voorkomt niet gemaaid. Indien de fasering in tijd en ruimte onvoldoende garanties biedt voor het voorkomen van schade aan beschermde plantensoorten, dan worden de volgende richtlijnen gevolgd: o o o o vegetaties met beschermde soorten pas maaien na vruchtzetting; 25 % van slootvegetatie en waterbodem wordt gespaard; op plaatsen waar te beschermen soorten voorkomen die afhankelijk zijn van krabbenscheergemeenschappen (groene glazenmaker, zwarte stern) wordt minimaal 50% van de vegetatie gespaard. Het gespaarde gedeelte wordt pas geschoond nadat het eerder geschoonde gedeelte voldoende hersteld is; Bij het afzetten van maaisel op land wordt rekening gehouden met beschermde terrestrische soorten, door bijvoorbeeld het maaisel verder op de kant/ droge oever af te zetten. Uitvoering maaiwerkzaamheden Het materieel moet zorgvuldig worden gebruikt, zodat alleen de begroeiing uit de watergang wordt verwijderd en geen oeverschade wordt veroorzaakt of onnodige schade aan en verstoring van flora en fauna optreedt. Maaisel blijft minimaal 48 uur op de oever liggen. Zodoende krijgen amfibieën en andere watergebonden dieren de kans terug in het water te geraken, zonder dat zij het materiaal als beschutting- of nestplaats kunnen gaan gebruiken. Indien deze maatregelen geen garanties bieden voor het duurzaam voortbestaan van de strikt beschermde soorten dient het maaisel terstond op de aanwezigheid van die soorten gecontroleerd te worden. Dit geldt met name voor grote zoetwatermossels. Indien de maai- en of schoningswerkzaamheden om dringende primaire waterschapstaken moeten worden verricht tussen 15 maart en 15 juli dienen de volgende voorzorgsmaatregelen in acht te worden genomen: o Er zijn geen alternatieven.

71 Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier Werkprotocollen, uitwerking Gedragscode 2012 Pagina 39 van 62 Datum 6 december 2012 o De werkzaamheden worden op kleine schaal, gefaseerd uitgevoerd. Minimaal 25 % van het leefgebied van de beschermde soorten blijft gespaard. o Tussen 15 maart en 15 juli worden nesten van vogels opgespoord en wordt in de periode 15 maart- 1 juni in een zone van vijf meter rond het nest niet gemaaid. Van 1 juni- 15 juli is deze zone minimaal drie meter. o Er wordt natuurvriendelijk materieel en/of een sparende techniek toegepast. o De maatregelen worden goed gedocumenteerd. Schema maaien watergang in relatie tot temperatuur en diepte van de watergang

Beheerplan terreinen RWZI s en rioolgemalen

Beheerplan terreinen RWZI s en rioolgemalen Beheerplan terreinen RWZI s en rioolgemalen www.grontmij.nl Wij ontwerpen en realiseren plannen voor de toekomst, door mensen en partijen in regio s bij elkaar te brengen en met elkaar te verbinden, met

Nadere informatie

Rapport kwaliteitscontrole terreinonderhoud

Rapport kwaliteitscontrole terreinonderhoud Rapport kwaliteitscontrole terreinonderhoud controle locatie controledatum: controleur: soort controle: aanwezig namens opdrachtgever: aanwezig namens opdrachtnemer: uitvoerende partij: perceel: naam:

Nadere informatie

5. Zilver. 5.3 Brons Voor zover van toepassing voldoen aan de criteria voor Brons. Zie hiervoor niveau Brons van de Barometer Duurzaam Terreinbeheer.

5. Zilver. 5.3 Brons Voor zover van toepassing voldoen aan de criteria voor Brons. Zie hiervoor niveau Brons van de Barometer Duurzaam Terreinbeheer. 5. Zilver Toelichting De criteria voor niveau Zilver zijn bedoeld voor terreineigenaren. Criteria Indien een bedrijf/organisatie het Barometer Duurzaam Terreinbeheer certificaat op het niveau Zilver wil

Nadere informatie

Besteknr Onderhoud Groen 2017 Venlo West Definitief 2016

Besteknr Onderhoud Groen 2017 Venlo West Definitief 2016 Bladnr. 1 Behoort bij: 265942 Onderhoud Groen 2017 Venlo West I N S C H R I J V I N G S S T A A T Inschrijvingsstaat als bedoeld in artikel 01.01.03 van de Standaard RAW Bepalingen (Standaard 2015) behorende

Nadere informatie

2.2 Nadere beschrijving

2.2 Nadere beschrijving RAW0009-103108 WASCHAP DRENTS OVERIJSSELSE DELTA Bladnr. 1 van 24 2.2 Nadere beschrijving Bladnr. 2 van 24 WASCHAP DRENTS OVERIJSSELSE DELTA RAW0009-103108 RAW0009-103108 WASCHAP DRENTS OVERIJSSELSE DELTA

Nadere informatie

Duurzaam inkopen groenvoorziening

Duurzaam inkopen groenvoorziening Duurzaam inkopen groenvoorziening Joop Spijker Bijeenkomst Praktijknetwerken Onkruidbestrijding Utrecht Houten, 8 december 2008 Inhoud 1. Duurzaam inkopen (algemeen) 2. Productgroep Groenvoorziening 3.

Nadere informatie

Beheerplan onderhoud groen

Beheerplan onderhoud groen Beheerplan onderhoud groen 1. Inventarisatie openbaar groen Het openbaar groen in de gemeente is geïnventariseerd en in beeld gebracht met het software beheerspakket DGdialog. Onder het openbaar groen

Nadere informatie

Betaalbaar Natuurlijk Groenbeheer in Eindhoven. Frank Verhagen Beheerder natuurlijke gebieden

Betaalbaar Natuurlijk Groenbeheer in Eindhoven. Frank Verhagen Beheerder natuurlijke gebieden Betaalbaar Natuurlijk Groenbeheer in Eindhoven Frank Verhagen Beheerder natuurlijke gebieden Natuurlijk Groenbeheer in Eindhoven: Maaibeheer stedelijk gebied en wegbermen Maaibeheer natuurterreinen Bosbeheer/

Nadere informatie

BEPALING HOEVEELHEDEN;* ONDERHOUD BEPLANTINGEN Gemeente Krimpenerwaard

BEPALING HOEVEELHEDEN;* ONDERHOUD BEPLANTINGEN Gemeente Krimpenerwaard ter inlichting 1 Onderhoud Bomen 101 Onderhoud Bomen, Beeldkwaliteit A 2,5% 101010 Beheersen stamopschot (A). week (st) 6.241 2,5% 156 101020 Beheersen wortelopschot (A). week (st) 6.241 2,5% 156 101030

Nadere informatie

2.2 Nadere beschrijving

2.2 Nadere beschrijving RAW0009-103112 WASCHAP DRENTS OVERIJSSELSE DELTA Bladnr. 1 van 18 2.2 Nadere beschrijving Bladnr. 2 van 18 WASCHAP DRENTS OVERIJSSELSE DELTA RAW0009-103112 RAW0009-103112 WASCHAP DRENTS OVERIJSSELSE DELTA

Nadere informatie

Inschrijvingsstaat als bedoeld in artikel van de Standaard RAW Bepalingen behorende bij het inschrijvingsbiljet van de ondergetekende(n):

Inschrijvingsstaat als bedoeld in artikel van de Standaard RAW Bepalingen behorende bij het inschrijvingsbiljet van de ondergetekende(n): Bladnr. 1 van 6 Behoort bij: ZK16009104 Onderhoud beplantingen I N S C H R I J V I N G S S T A A T Inschrijvingsstaat als bedoeld in artikel 01.01.06 van de Standaard RAW Bepalingen behorende bij het inschrijvingsbiljet

Nadere informatie

Evaluatie Maai- en graasplan uitvoering 2016

Evaluatie Maai- en graasplan uitvoering 2016 Evaluatie Maai- en graasplan uitvoering 2016 Kenmerk: IT17.01282 datum: 22 maart 2017 Pagina 1 van 8 Inhoud Inhoud... 1 Samenvatting... 3 1. Evaluatie uitvoering maai- en graasplan... 5 1.1. Inleiding...

Nadere informatie

BUNGALOWPARK NIEUWVLIET-BAD

BUNGALOWPARK NIEUWVLIET-BAD BUNGALOWPARK NIEUWVLIET-BAD PLANTEKST OPGESTELD DOOR STICHTING LANDSCHAPSBEHEER ZEELAND IN OPDRACHT VAN CVE LERIVAGE Goes, 15 september 2011 Inleiding Even buiten Nieuwvliet-Bad liggen de verblijfsrecreatieterreinen

Nadere informatie

Landschappelijke inpassing Ruimte voor Ruimteplan A. Vastenburg Bommerigerweg 21, 6281 BR Mechelen - PNR 6281BR

Landschappelijke inpassing Ruimte voor Ruimteplan A. Vastenburg Bommerigerweg 21, 6281 BR Mechelen - PNR 6281BR LIGGING Het plangebied is gesitueerd in het gehucht Bommerig, ten noordoosten van de kern Epen. Bommerig bevindt zich op een matig steile helling aan de oostkant van het Geuldal. hagen en bomen op ten

Nadere informatie

DEFINITIEF ONTWERP landschappelijke inpassing warehouse aviko

DEFINITIEF ONTWERP landschappelijke inpassing warehouse aviko DEFINITIEF ONTWERP LEGENDA heesters met bomen wadi natuurlijke oever met wilgen opslag projectgebied bestaande bomen bestaande groenstructuur te verwijderen bomen nieuw hekwerk met ongediertewering asfaltstrook

Nadere informatie

Bladnr. 1 van Project: Groenonderhoud begraafplaatsen 2017 Besteknummer: 2017 / 2634 Nota van Inlichtingen

Bladnr. 1 van Project: Groenonderhoud begraafplaatsen 2017 Besteknummer: 2017 / 2634 Nota van Inlichtingen RAW0125-102013 Bladnr. 1 van 10 NOTA VAN INLICHTINGEN INSCHRIJVINGSFASE BEHOREND BIJ: Groenonderhoud begraafplaatsen 2017 in gemeente Alphen aan den Rijn Besteknummer: 2017 / 2634 Bladnr. 2 van 10 RAW0125-102013

Nadere informatie

Gedragscode Flora- en faunawet voor de Waterschappen

Gedragscode Flora- en faunawet voor de Waterschappen Gedragscode Flora- en faunawet voor de Waterschappen Werkprotocollen Definitief Waterschap Zuiderzeeland Grontmij Nederland bv Lelystad, 28 november 2007 Verantwoording Titel : Gedragscode Flora- en faunawet

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. A.H.K. van Viegen (Partij voor de Dieren) (d.d. 25 september 2011) Nummer 2551

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. A.H.K. van Viegen (Partij voor de Dieren) (d.d. 25 september 2011) Nummer 2551 van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (Partij voor de Dieren) (d.d. 25 september 2011) Nummer 2551 Onderwerp Verleende vergunning Natuurbeschermingswet voor gebruik glyfosaat Aan de leden

Nadere informatie

Beelden van de openbare ruimte. Pocketversie Beheercatalogus

Beelden van de openbare ruimte. Pocketversie Beheercatalogus Beelden van de openbare ruimte Pocketversie Beheercatalogus Inleiding De gemeente Hengelo doet er alles aan om de kwaliteit van de openbare ruimte op peil te houden. Maar wat is precies op peil? Dat is

Nadere informatie

Onderhoud Vlaardingen. Gemeente Vlaardingen. Raamovereenkomst (OMOP): Opdrachtgever: Besteknummer Datum 17 december 2015

Onderhoud Vlaardingen. Gemeente Vlaardingen. Raamovereenkomst (OMOP): Opdrachtgever: Besteknummer Datum 17 december 2015 Raamovereenkomst (OMOP): Onderhoud 2016-2018 Vlaardingen Opdrachtgever: Besteknummer 2016-01 Datum 17 december 2015 Status DEFINITIEF Projectleider Ing. R.L.M. Jacobs Stad & Groen Liemersallee 1 6931 KH

Nadere informatie

Verharding-zwerfafval fijn en grof A+ A B C D. Er ligt redelijk veel fijn zwerfafval. Er ligt redelijk veel grof zwerfafval.

Verharding-zwerfafval fijn en grof A+ A B C D. Er ligt redelijk veel fijn zwerfafval. Er ligt redelijk veel grof zwerfafval. Verharding-zwerfafval fijn en grof Er ligt geen fijn Er ligt weinig fijn Er ligt redelijk veel fijn Er ligt veel fijn Er ligt zeer veel fijn fijn zwerfafval ( 10 cm) fijn zwerfafval ( 10 cm) fijn zwerfafval

Nadere informatie

Landschappelijke inpassing Karreveld Karreveld 10, Roggel - PNR 6089NC /031213

Landschappelijke inpassing Karreveld Karreveld 10, Roggel - PNR 6089NC /031213 INLEIDING Het plangebied is gelegen in een jong ontginningslandschap ten noordwesten van de kern Roggel. plangebied plangebied in het veld BEPLANTINGSPLAN 051113-1:1250 H1 Beukenhagen B1 Platanen S1 infiltratie

Nadere informatie

De verschillen tussen de onderhoudsniveaus basis en accent zijn aangegeven in de tekst door middel van een onderstreping.

De verschillen tussen de onderhoudsniveaus basis en accent zijn aangegeven in de tekst door middel van een onderstreping. BIJLAGE A. BEELDBOEK GROEN KERNEN In de wijken krijgt de openbare ruimte een gemiddelde kwaliteit. Dit onderhoudsniveau noemen we basis. In de wijken dragen inwoners vervolgens zelf bij aan het beheer

Nadere informatie

Groenbeheerplan. Sliedrecht. Afdeling Plantsoenen en Reiniging Sliedrecht, juni 2004

Groenbeheerplan. Sliedrecht. Afdeling Plantsoenen en Reiniging Sliedrecht, juni 2004 Groenbeheerplan 2004 Sliedrecht Afdeling Plantsoenen en Reiniging Sliedrecht, juni 2004 Groenbeheerplan 2004 Sliedrecht Afdeling Plantsoenen en Reiniging Sliedrecht, juni 2004 Samenvatting HET GROENBEHEERPLAN

Nadere informatie

notitie voor: GROENBEHEERPLAN 2014, NOTITIE KOSTEN

notitie voor: GROENBEHEERPLAN 2014, NOTITIE KOSTEN notitie voor: GROENBEHEERPLAN 2014, NOTITIE KOSTEN projectnummer: SI-207.000 datum: 01-07-2014 NOTITIE: Project: Projectnummer: Groenstructuurplan / Groenbeheerplan 2014, Kosten SI-207.000 Datum notitie:

Nadere informatie

BEHEERPLAN BATENDIJK (ONG.) TE BORCULO

BEHEERPLAN BATENDIJK (ONG.) TE BORCULO BEHEERPLAN BATENDIJK (ONG.) TE BORCULO Rapportage beheerplan Batendijk (ong.) te Borculo Opdrachtgever Bosch & van Rijn Groenmarktstraat 56 3521 AV Utrecht Rapportnummer 8015.004 Versienummer Status D1

Nadere informatie

Erfbeplantingsplan Bloemenkwekerij van Thiel Kapelweg 33 Handel. i.o.v. dhr. C. van Thiel

Erfbeplantingsplan Bloemenkwekerij van Thiel Kapelweg 33 Handel. i.o.v. dhr. C. van Thiel Erfbeplantingsplan Bloemenkwekerij van Thiel Kapelweg 33 Handel i.o.v. dhr. C. van Thiel Gemaakt door: Hoveniersbedrijf De Paashoef Gemert September 2017 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1.1 Aanleiding blz.

Nadere informatie

Collegevoorstel Inleiding: Feitelijke informatie: Terugdringen chemiegebruik onkruidbestrijding

Collegevoorstel Inleiding: Feitelijke informatie: Terugdringen chemiegebruik onkruidbestrijding Collegevoorstel Inleiding: De gemeente Heusden wil de chemische onkruidbestrijding terugdringen en op termijn zelfs totaal afschaffen, uit milieuoverwegingen, maar ook omdat de gemeente een groene gemeente

Nadere informatie

Kwaliteit openbare ruimte Nijmegen Het Marikenniveau

Kwaliteit openbare ruimte Nijmegen Het Marikenniveau Kwaliteit openbare ruimte Nijmegen Het Marikenniveau Wat kunnen bewoners en ondernemers verwachten van het basisniveau van onderhoud? Voor participatie Een veilige, toegankelijke openbare ruimte waar mensen

Nadere informatie

Landschappelijk inpassingsplan. Vijfhuizenbaan 14 Riel

Landschappelijk inpassingsplan. Vijfhuizenbaan 14 Riel Landschappelijk inpassingsplan Vijfhuizenbaan 14 Riel 1 Van Dun Advies BV Dorpsstraat 54 5113 TE Ulicoten T: 013-519 9458 F: 013-519 9727 E: info@vandunadvies.nl www.vandunadvies.nl Rabobank 15.23.05.149

Nadere informatie

RAW A l g e m e e n

RAW A l g e m e e n Bladnr. 1 van 48 1. A l g e m e e n Bladnr. 2 van 48 Bladnr. 3 van 48 PAR 01 Opdrachtgever Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Amstelveen, Laan Nieuwer Amstel 1, Postbus 4, 1180

Nadere informatie

Beeldkwaliteitplan. Beeldkwaliteitplan Groen

Beeldkwaliteitplan. Beeldkwaliteitplan Groen Beeldkwaliteitplan Beeldkwaliteitplan Groen Titel: Beeldkwaliteitplan groen Opgesteld door: Wilka Guelen Datum: juli 2012 2 Inhoud Inleiding... 4 Samenvatting... 6 1. Groen... 7 1.2 Uitmaaien bosplantsoen...

Nadere informatie

BOMEN JEUGD SNOEI WEL NIET

BOMEN JEUGD SNOEI WEL NIET BEHEERPASPOORT BOMEN JEUGD SNOEI Een mooie duurzame boom, bomenrij of groep met één doorgaande stam en een voor die locatie gewenste takvrije stam. Er wordt tijdens deze fase gestreefd om de boom zich

Nadere informatie

groenbeheerplan GIERSBERGEN 2A, DRUNEN

groenbeheerplan GIERSBERGEN 2A, DRUNEN groenbeheerplan GIERSBERGEN 2A, DRUNEN definitief 17 september 2015 opdrachtgever De Maaihoeve B.V. contactpersoon A.G.J.T. van Veluw documentstatus definitief documentversie 3 datum 10-02-2016 projectnummer

Nadere informatie

Erfbeplantingsplan Bloemenkwekerij van Thiel Kapelweg 33 Handel. i.o.v. dhr. C. van Thiel

Erfbeplantingsplan Bloemenkwekerij van Thiel Kapelweg 33 Handel. i.o.v. dhr. C. van Thiel Erfbeplantingsplan Bloemenkwekerij van Thiel Kapelweg 33 Handel i.o.v. dhr. C. van Thiel Gemaakt door: Hoveniersbedrijf De Paashoef Gemert September 2017 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1.1 Aanleiding blz.

Nadere informatie

Onkruidbeheer middels een wave-machine

Onkruidbeheer middels een wave-machine Onderhoud van de openbare ruimte Natuurlijk vinden bewoners het prettig als de straat waarin ze wonen schoon is en het groen goed wordt bijgehouden. De gemeente zorgt ervoor dat straten, pleinen, grasvelden

Nadere informatie

Vinkelsestraat 36, Heesch landschapsplan

Vinkelsestraat 36, Heesch landschapsplan Vinkelsestraat 36, Heesch landschapsplan 18-03-2014 Vinkelsestraat 36, Heesch landschapsplan werknummer 24014028A opdrachtgever H. Ruijs versie 01 auteur MvS datum 18-03-2014 2 Bureau Verkuylen 18-03-2014

Nadere informatie

Bijlage E bij de Subsidieregeling Groen Blauw Stimuleringskader Noord- Brabant

Bijlage E bij de Subsidieregeling Groen Blauw Stimuleringskader Noord- Brabant Bijlage E bij de Subsidieregeling Groen Blauw Stimuleringskader Noord- Brabant Pakketten maatregel vergroten recreatief medegebruik agrarisch cultuurlandschap Versie na tweede wijziging, 25 juli 2017 RECREATIEPAKKETTEN

Nadere informatie

Format projectplan aanleg landschapselementen -LANDSCHAPPELIJKE INPASSING-COMPENSATIE MAATREGELEN-

Format projectplan aanleg landschapselementen -LANDSCHAPPELIJKE INPASSING-COMPENSATIE MAATREGELEN- Datum opmaak ; 6 11 2017 Datum gewijzigd ; 21-11-2017 Format projectplan aanleg landschapselementen -LANDSCHAPPELIJKE INPASSING-COMPENSATIE MAATREGELEN- Gegevens aanvrager: Naam : Niels Rommers Adres :

Nadere informatie

O * Evaluatie onkruidbeheer op verhardingen 2016

O * Evaluatie onkruidbeheer op verhardingen 2016 O17.000549* Evaluatie onkruidbeheer op verhardingen 2016 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave... 2 2. Inleiding... 3 3. Evaluatie onkruid op verhardingen... 3 3.1 Nieuwe wetgeving... 3 3.2 Raadsvoorstel gemeente

Nadere informatie

Erfbeplantingsplan en landschappelijke inpassing

Erfbeplantingsplan en landschappelijke inpassing Nederweerterdijk 14, Meijel Erfbeplantingsplan en landschappelijke inpassing Inrichtings- en beheersplan Rik Bijvelds 31-8-2017 1 Inleiding Ten behoeve van de bestemmingsplanwijziging op de locatie Nederweerterdijk

Nadere informatie

Beheer van de openbare ruimte in beeld. Stad met een hart

Beheer van de openbare ruimte in beeld. Stad met een hart Beheer van de openbare ruimte in beeld Stad met een hart 1 Voorwoord De openbare ruimte in Amersfoort is veilig en heel. De gemeente Amersfoort moet de komende jaren flink bezuinigen, waardoor er minder

Nadere informatie

288445/ gebruik chemische gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest

288445/ gebruik chemische gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest Valkenswaard Lokaal t.a.v. de heer F. Emmerik V de VA LKENSWAAR.D \ \\ Hofnar 15 Postbus 10100 5550 GA Valkenswaard T (040) 208 34 44 F (040) 204 58 90 oemeente(5>valkenswaard.nl www. alkenswaard.nl Uw

Nadere informatie

Gewasbeschermingsmiddelen buiten de landbouw: gebruiksverbod en uitzonderingen

Gewasbeschermingsmiddelen buiten de landbouw: gebruiksverbod en uitzonderingen Gewasbeschermingsmiddelen buiten de landbouw: gebruiksverbod en uitzonderingen Geschreven door José Vos (Waterschap De Dommel), Maloe Dekker en Ronald Gylstra (Waterschap Rivierenland) Sinds eind 2017

Nadere informatie

we werken eraan Een frisse beek in een natuurlijke omgeving

we werken eraan Een frisse beek in een natuurlijke omgeving De Hollebeek we werken eraan Een frisse beek in een natuurlijke omgeving De Hollebeek is een van de zes open beken in de stad Antwerpen. De beek en haar landschap worden in 2012 opgefrist. Via het Hollebeekproject

Nadere informatie

Landschappelijke inpassingen en tegenprestatie paardenfokkerij Flitige Lise Breestraat ongenummerd, 5993 BH Maasbree PNR 5802DC / agp

Landschappelijke inpassingen en tegenprestatie paardenfokkerij Flitige Lise Breestraat ongenummerd, 5993 BH Maasbree PNR 5802DC / agp LIGGING Het plangebied is gesitueerd in een ouder ontginningslandschap, ten noorden van de oude nederzetting Rinkesfort en ten zuiden van de kern Maasbree. beplanting en bebouwing op omliggende erven bomenrij

Nadere informatie

Beheercatalogus Kwaliteit in beeld. BIJLAGE 1 bij het Groenbeleidsplan

Beheercatalogus Kwaliteit in beeld. BIJLAGE 1 bij het Groenbeleidsplan . BIJLAGE 1 bij het Groenbeleidsplan 2005-2015 Versie : 3 Datum : april 2005 Samengesteld door : ing. J.M. Mandemakers pagina 2 van 77 VOORWOORD In de beeldsystematiek gaat men uit van twee documenten

Nadere informatie

Asfalt- en elementenverhardingen

Asfalt- en elementenverhardingen Asfalt- en elementenverhardingen Oppervlakte van asfalt of elementenverharding (tegels, klinkers e.d.) incl. de opsluitband. Algemene beeld- en kwaliteitseisen: De verharding wordt regelmatig op zichtbare

Nadere informatie

Landschappelijke inpassing en tegenprestatie paardenhouderij A.Vullers Boekhorstweg 3, 6105 AD Mariahoop- PNR 6105AD

Landschappelijke inpassing en tegenprestatie paardenhouderij A.Vullers Boekhorstweg 3, 6105 AD Mariahoop- PNR 6105AD LIGGING Het plangebied is gelegen ten noorden van de kern Mariahoop. Rond 1900 was het gebied grotendeels nog bekend als heide. De veldweg in het centrum van het gebied was rond 1900 reeds aanwezig. Het

Nadere informatie

clusters aan de Groenestraat

clusters aan de Groenestraat LIGGING Het plangebied is gelegen aan de verbindingsweg tussen de kernen Reijmerstok en Banholt. De landschappelijke context van de Groenestraat is te kenschetsen als licht golvend plateau. Langs de Groenestraat

Nadere informatie

Notitie Quickscan flora en fauna

Notitie Quickscan flora en fauna Notitie Quickscan flora en fauna De Uithof/ Kromhout te Utrecht Projectnummer: 5755.9 Datum: 5-5-2017 Projectleider: Opgesteld: Opdrachtgever: Universiteit Utrecht Universiteit Utrecht laat jaarlijks bomen

Nadere informatie

WERKPROTOCOLLEN VOOR WERKZAAMHEDEN IN HET KADER VAN BESTENDIG BEHEER EN ONDERHOUD.

WERKPROTOCOLLEN VOOR WERKZAAMHEDEN IN HET KADER VAN BESTENDIG BEHEER EN ONDERHOUD. WERKPROTOCOLLEN VOOR WERKZAAMHEDEN IN HET KADER VAN BESTENDIG BEHEER EN ONDERHOUD. In onderstaande werkprotocollen geeft de tabel aan waneer de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. In de tabel wordt

Nadere informatie

Landschappelijke inpassing teeltveld Mts Heuts 2 e Heiweg ongenummerd, PNR 6051JC / agp

Landschappelijke inpassing teeltveld Mts Heuts 2 e Heiweg ongenummerd, PNR 6051JC / agp LIGGING bebouwing van Maasbracht bosjes struweel bomenrij langs de 1 e Heiweg Het plangebied is gesitueerd in de gemeente Echt. Het bevindt zich in de zone tussen het Julianakanaal en de A2, ten zuiden

Nadere informatie

Hoofdstuk 51 Groenvoorzieningen. Wijziging Technische Bepalingen. Gewijzigde bepalingen zijn grijs gemarkeerd. Niet gemarkeerde bepalingen zijn nieuw

Hoofdstuk 51 Groenvoorzieningen. Wijziging Technische Bepalingen. Gewijzigde bepalingen zijn grijs gemarkeerd. Niet gemarkeerde bepalingen zijn nieuw TECHNISCHE BEPALINGEN Hoofdstuk 51 Groenvoorzieningen Wijziging Technische Bepalingen Gewijzigde bepalingen zijn grijs gemarkeerd Niet gemarkeerde bepalingen zijn nieuw Overzicht vervallen bepalingen toegevoegd

Nadere informatie

B ijlage Referentieboek

B ijlage Referentieboek B ijlage Referentieboek Behorende bij Groen moet je doen Gemeente Borger Odoorn Afdeling Bouwkunde, Openbare Werken en Groen (BOWG) 2 Bijlage Referentieboek Bijlage Referentieboek Referentieboek voor bepaling

Nadere informatie

RAW0685-00268 Opdrachtgever: gemeente Haarlem Besteknummer: 2011054450 Project: Groenvoorziening Reinaldapark fase 1 te Haarlem

RAW0685-00268 Opdrachtgever: gemeente Haarlem Besteknummer: 2011054450 Project: Groenvoorziening Reinaldapark fase 1 te Haarlem Bladnr. 1 BESTEKNUMMER 2011054450 BESTEK EN VOORWAARDEN VOOR GROENVOORZIENING REINALDAPARK FASE 1 TE HAARLEM Bladnr. 2 Bladnr. 3 0. T O T S T A N D K O M I N G V A N D E O V E R E E N K O M S T Bladnr.

Nadere informatie

Landschappelijke inpassing in het kader van wijziging bestemmingsplan Fukkinkweg 1-3 Kotten-Winterswijk Familie Huiskamp

Landschappelijke inpassing in het kader van wijziging bestemmingsplan Fukkinkweg 1-3 Kotten-Winterswijk Familie Huiskamp Landschappelijke inpassing in het kader van wijziging bestemmingsplan Fukkinkweg 1-3 Kotten-Winterswijk Familie Huiskamp 19-09-2016 Getekend door ing. J.Collou 1 Aanleiding Naar aanleiding van plannen

Nadere informatie

Bestrijding Duizendknoop

Bestrijding Duizendknoop Bestrijding Duizendknoop (Japanse) duizendknoop: een invasieve soort Invasieve soorten zijn soorten die niet van nature in Nederland voorkomen en vormen een bedreiging voor de Nederlandse planten en dieren.

Nadere informatie

Definitie bosplantsoen Bosplantsoen is een houtachtige beplanting met inheemse gewassen

Definitie bosplantsoen Bosplantsoen is een houtachtige beplanting met inheemse gewassen OPDRACHT 5 BEHEER VAN BOSPLANTSOEN Definitie bosplantsoen Bosplantsoen is een houtachtige beplanting met inheemse gewassen Definitie inheemse plant Een inheemse plant is een plant die al zeer lange tijd

Nadere informatie

Landschappelijke inpassing Hoogstraat Hoogstraat , Uden - PNR 5406TH

Landschappelijke inpassing Hoogstraat Hoogstraat , Uden - PNR 5406TH 8 KADASTRAAL Het plangebied omvat een deel van perceel 1282 in de sectie Q van de kadastrale gemeente Uden. Zie de markering in het kadastraal uittreksel hieronder en de luchtfoto rechts. plangebied kadastraal

Nadere informatie

Onkruidbeheer. Dis is de inleiding uit de cursus: onkruidbeheer op verhardingen

Onkruidbeheer. Dis is de inleiding uit de cursus: onkruidbeheer op verhardingen Welkom Onkruidbeheer Dis is de inleiding uit de cursus: onkruidbeheer op verhardingen Overzicht Analyse Aanpak Verhardingen Methodes Onkruidgroei Gevolgen Zonder is gezonder? Soorten verhardingen Analyse

Nadere informatie

IMELDAZIEKENHUIS BONHEIDEN ALGEMEEN PESTICIDENVRIJ ONTWERPEN

IMELDAZIEKENHUIS BONHEIDEN ALGEMEEN PESTICIDENVRIJ ONTWERPEN PESTICIDENVRIJ ONTWERPEN IMELDAZIEKENHUIS BONHEIDEN ALGEMEEN Ooit begonnen in de bossen van Bonheiden, als sanatorium van de zusters van Duffel, is het Imeldaziekenhuis uitgegroeid tot een volwaardig ziekenhuis

Nadere informatie

RECTIFICATIE van 11/01/ AANKONDIGING VAN EEN OPDRACHT. Diensten.

RECTIFICATIE van 11/01/ AANKONDIGING VAN EEN OPDRACHT. Diensten. RECTIFICATIE van 11/01/2013 - AANKONDIGING VAN EEN OPDRACHT Diensten. AFDELING I: AANBESTEDENDE DIENST I.1) NAAM, ADRESSEN EN CONTACTPUNT(EN) Gemeente Sittard-Geleen, Postbus 18, 6130AA Sittard (NL). Contactpunt(en):

Nadere informatie

Beatrixpark visie, beheer- en onderhoudsplan

Beatrixpark visie, beheer- en onderhoudsplan Beatrixpark visie, beheer- en onderhoudsplan november 2017 Inhoudsopgave Interventies fase 1 Interventies fase 2 van analyse tot visie 2 uitwerkingen karakteristieke zones Beheer en onderhoudsplan Interventies

Nadere informatie

Beslisboom Duizendknoop

Beslisboom Duizendknoop 1 Beslisboom Duizendknoop Achtergronddocument Joyce Penninkhof, Martijn Boosten, Jasprina Kremers, Gebca Velema Wageningen, november 2018 3 Beslisboom Duizendknoop Achtergronddocument Joyce Penninkhof,

Nadere informatie

Landschappelijk Inpassingsplan - Toelichting

Landschappelijk Inpassingsplan - Toelichting Landschappelijk Inpassingsplan - Toelichting Locatie: Rodegraafweg 22 Liessel Gemeente: Deurne Opgesteld door: Borgo Tuin- en Landschapsarchitectuur Janka Borgo Datum: April 2017 Tekeningnummer: 1558 1

Nadere informatie

Verband tussen werkzaamheden (bij aanleg en onderhoud) en afval.

Verband tussen werkzaamheden (bij aanleg en onderhoud) en afval. BBL niveau 3, schooljaar 2015-2016 BPV opdrachten bij module Onderhoudsplan 1. Afvalverwerking Je kunt aangeven wat het belang is van het gescheiden verwerken van verschillende soorten afval en de hierop

Nadere informatie

Ecologische bij-structuur: het beheer

Ecologische bij-structuur: het beheer Ecologische bij-structuur: het beheer Bijvriendelijk beheer = ecologisch beheer Verschralingsbeheer Aanleg Beheer gras en kruidachtige vegetatie Beheer ruigtekruiden Beheer houtachtige vegetatie Beheer

Nadere informatie

Flora- en faunawet. Gedragscode Bestendig beheer groenvoorziening

Flora- en faunawet. Gedragscode Bestendig beheer groenvoorziening Flora- en faunawet De Flora- en faunawet (Ffwet) is in april 2002 in werking getreden. De wet beschermt alle in het wild levende flora en fauna in Nederland. Bij het uitvoeren van werkzaamheden moet altijd

Nadere informatie

NATTE ECO ZONE SCHUYTGRAAF BEELDENBOEK

NATTE ECO ZONE SCHUYTGRAAF BEELDENBOEK NATTE ECO ZONE SCHUYTGRAAF BEELDENBOEK NATTE ECOZONE SCHUYTGRAAF Inleiding 3 Ontwerp 5 Water 7 Randen en oevers 9 Eilanden 13 Verbindingen 17 Gebruik 21 Beplanting 25 I n h o u d NATTE ECOZONE SCHUYTGRAAF

Nadere informatie

Reiniging openbare ruimte

Reiniging openbare ruimte Milieucriteria voor het maatschappelijk verantwoord inkopen van Reiniging openbare ruimte 1. Scope/afbakening De productgroep Reiniging openbare ruimte omvat de volgende diensten: onkruidbestrijding op

Nadere informatie

CERTIFICATIESCHEMA BAROMETER DUURZAAM TERREINBEHEER. Criteria Brons. Datum van ingang: 1 maart 2013. Herziening per: 1 april 2013.

CERTIFICATIESCHEMA BAROMETER DUURZAAM TERREINBEHEER. Criteria Brons. Datum van ingang: 1 maart 2013. Herziening per: 1 april 2013. CERTIFICATIESCHEMA BAROMETER DUURZAAM TERREINBEHEER Criteria Brons Datum van ingang: 1 maart 2013 Herziening per: 1 april 2013 Vastgesteld door: Code: Volgnummer: SMK BDT.12 BDT.1 Publicatie van dit schema

Nadere informatie

Landschapsplan. Ophoven 31 Roggel. Banmolen ET Meijel. Landschapsplan uitgebracht: 07 maart 2017 Ten behoeve van: nieuwbouw loods

Landschapsplan. Ophoven 31 Roggel. Banmolen ET Meijel. Landschapsplan uitgebracht: 07 maart 2017 Ten behoeve van: nieuwbouw loods Landschapsplan Opdrachtgever: mts WIllems Ophoven 31 Roggel Opgesteld door: Hoveniersbedrijf van der Asdonk Banmolen 19 5768 ET Meijel Landschapsplan uitgebracht: 07 maart 2017 Ten behoeve van: nieuwbouw

Nadere informatie

Afdeling Maatschappelijk en Ruimtelijke Ontwikkeling, team Beheer Openbare Ruimte, augustus 2012

Afdeling Maatschappelijk en Ruimtelijke Ontwikkeling, team Beheer Openbare Ruimte, augustus 2012 Afdeling Maatschappelijk en Ruimtelijke Ontwikkeling, team Beheer Openbare Ruimte, augustus 2012 Beleidsnotitie: Adoptie openbaar groen Adoptie openbaar groen De spontane oproep van wethouder Stoel in

Nadere informatie

wil zijn. Verder neemt de gemeente deel aan de duurzame driehoek, waarbij een aantal gemeenten,

wil zijn. Verder neemt de gemeente deel aan de duurzame driehoek, waarbij een aantal gemeenten, Raadsvoorstel Inleiding:De gemeente Heusden wil de chemische onkruidbestrijding terugdringen en op termijn zelfs totaal afschaffen, uit milieuoverwegingen, maar ook omdat de gemeente een groene gemeente

Nadere informatie

Milieucriteria voor het maatschappelijk verantwoord inkopen van. Groenvoorzieningen. Versie 7 mei 2015

Milieucriteria voor het maatschappelijk verantwoord inkopen van. Groenvoorzieningen. Versie 7 mei 2015 Milieucriteria voor het maatschappelijk verantwoord inkopen van Groenvoorzieningen 1. Scope/afbakening De productgroep Groenvoorzieningen omvat producten en diensten voor het ontwerpen, aanleggen en onderhouden

Nadere informatie

CONCEPT* Evaluatie onkruidbeheersing op verhardingen 2018 en Plan van aanpak 2019

CONCEPT* Evaluatie onkruidbeheersing op verhardingen 2018 en Plan van aanpak 2019 * Evaluatie onkruidbeheersing op verhardingen 2018 en Plan van aanpak 2019 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave... 2 2. Inleiding... 3 3. Evaluatie onkruid op verhardingen... 3 3.1 Wetgeving... 3 3.2 Onkruidbeheersing

Nadere informatie

Notitie Verlagen maaifrequentie bermen 2013

Notitie Verlagen maaifrequentie bermen 2013 Notitie Verlagen maaifrequentie bermen 2013 Inleiding. Met de vaststelling van de Perspectiefnota 2013-2016 (PPN) heeft de gemeenteraad ingestemd met het voorstel (TBB 3.6.8 Voorstel 7) om voor het deel

Nadere informatie

SUBSIDIERING VAN DE AANPLANTING VAN LIJNVORMIGE ELEMENTEN

SUBSIDIERING VAN DE AANPLANTING VAN LIJNVORMIGE ELEMENTEN SUBSIDIERING VAN DE AANPLANTING VAN LIJNVORMIGE ELEMENTEN Artikel 1 Het aanbrengen van lijnvormige beplantingen, zijnde hagen, houtkanten, bomenrijen, kan door het gemeentebestuur gesubsidieerd worden

Nadere informatie

Onderwerp : Landschappelijke inpassing De Hees 63, Kronenberg MEMO Projectnummer : 211x06961 Datum : 7 augustus 2015

Onderwerp : Landschappelijke inpassing De Hees 63, Kronenberg MEMO Projectnummer : 211x06961 Datum : 7 augustus 2015 Onderwerp : Landschappelijke inpassing De Hees 63, Kronenberg MEMO Projectnummer : 211x06961 Datum : 7 augustus 2015 Van : Rutger Wijngaarden Aan : BLAD 1 Aanleiding De locatie aan de Hees 63 heeft op

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PVDD) (d.d. 14 mei 2014) Nummer 2935

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PVDD) (d.d. 14 mei 2014) Nummer 2935 van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PVDD) (d.d. 14 mei 2014) Nummer 2935 Onderwerp Provinciaal maaibeleid en bermbeheer: bescherming broedvogels en andere dieren Aan de leden van Provinciale

Nadere informatie

beplantingsplan RIJKSWEG 11, HAAREN 29 januari 2018

beplantingsplan RIJKSWEG 11, HAAREN 29 januari 2018 beplantingsplan RIJKSWEG 11, HAAREN 29 januari 2018 beplantingsplan RIJKSWEG 11, HAAREN 29 januari 2018 opdrachtgever BTL contactpersoon T. de Bont documentstatus definitief documentversie 2 datum 29

Nadere informatie

groenbeheerplan GIERSBERGEN 2A, DRUNEN definitief 17 september 2015

groenbeheerplan GIERSBERGEN 2A, DRUNEN definitief 17 september 2015 groenbeheerplan GIERSBERGEN 2A, DRUNEN definitief 17 september 2015 groenbeheerplan GIERSBERGEN 2A, DRUNEN definitief 17 september 2015 opdrachtgever De Maaihoeve B.V. contactpersoon A.G.J.T. van Veluw

Nadere informatie

Aanpak Invasieve exoten. Henk Siebel mei 2014

Aanpak Invasieve exoten. Henk Siebel mei 2014 Aanpak Invasieve exoten Henk Siebel mei 2014 Aanpak probleem met invasieve exoten in bos- en natuurgebieden Waar hebben we het over? Welke strategie is de beste? Algemene opties Struiken, bomen en ruigtekruiden

Nadere informatie

Beplantingen Elzensingel Enkele rij, 3 stuks per meter. Minimale lengte 10 m. Planten bosplantsoen (60-100cm) 1 m 4,20

Beplantingen Elzensingel Enkele rij, 3 stuks per meter. Minimale lengte 10 m. Planten bosplantsoen (60-100cm) 1 m 4,20 Normbedragen Landschapselementen 201 Normbedragen voor herstel en aanleg De normbedragen zijn opgebouwd uit kosten voor arbeid inclusief kosten voor materialen. De bedragen zijn de werkelijke kosten. Afwijkingen

Nadere informatie

Natuurmanagement basis Biotoop Bos dag 1

Natuurmanagement basis Biotoop Bos dag 1 C U R S U S Natuurmanagement basis Biotoop Bos dag 1 Martin Winnock, inverde 1 Bossen in Vlaanderen Het b o s in Eu ro pa 146.000 ha 2 Verschuiving bosareaal van west naar oost! BBB - Bosbeheer deel 1

Nadere informatie

Verplaatsing houtsingel

Verplaatsing houtsingel Ten behoeve van de herontwikkeling van locatie De Hokhorst in Renswoude moeten een watergang en een aangrenzende houtsingel ca. tien meter naar het oosten worden verplaatst. Om te voorkomen dat deze verplaatsing

Nadere informatie

De DOB Methode. De DOB Methode. Naar duurzamer onkruidbeheer op verhardingen. Publieksrapport. Supported by EU Life

De DOB Methode. De DOB Methode. Naar duurzamer onkruidbeheer op verhardingen. Publieksrapport. Supported by EU Life De DOB Methode De DOB Methode Naar duurzamer onkruidbeheer op verhardingen Publieksrapport Supported by EU Life De DOB Methode Inleiding Onkruidbestrijding op verhardingen vraagt veel aandacht. Veel groen

Nadere informatie

2. Normkostentabel aanleg, herstel en achterstallig onderhoud 2015 Herstel en aanleg

2. Normkostentabel aanleg, herstel en achterstallig onderhoud 2015 Herstel en aanleg 2. Normkostentabel aanleg, herstel en achterstallig onderhoud 2015 Herstel en aanleg De normbedragen zijn opgebouwd uit kosten voor arbeid inclusief kosten voor materialen. De bedragen zijn de werkelijke

Nadere informatie

Bladnr. 1 RAW - RAAMOVEREENKOMST ONDERHOUD BEGRAAFPLAATSEN ( ) Gemeente Roermond

Bladnr. 1 RAW - RAAMOVEREENKOMST ONDERHOUD BEGRAAFPLAATSEN ( ) Gemeente Roermond Bladnr. 1 RAW - RAAMOVEREENKOMST ONDERHOUD BEGRAAFPLAATSEN (2017-2018) Gemeente Roermond Besteknummer : 814-2016 Projectnummer : CA150125 Betreft : RAW - RAAMOVEREENKOMST Status : D04 Datum: 01-07-2016

Nadere informatie

BESTEK NR.: GM ONDERHOUD WESTWIJK, PERCELEN GEMEENTE VLAARDINGEN EN WATERWEG WONEN IN DE GEMEENTE VLAARDINGEN

BESTEK NR.: GM ONDERHOUD WESTWIJK, PERCELEN GEMEENTE VLAARDINGEN EN WATERWEG WONEN IN DE GEMEENTE VLAARDINGEN BESTEK NR.: GM344786-01 ONDERHOUD WESTWIJK, PERCELEN GEMEENTE VLAARDINGEN EN WATERWEG WONEN IN DE GEMEENTE VLAARDINGEN Afdeling: Openbare Werken Vlaardingen, december 2015 Bladnr. 2 RAW0018-92925 RAW0018-92925

Nadere informatie

Bijlage E Samenvatting tarieven landbouwkundige en niet landbouwkundige werkzaamheden uit bijlage L. Prijspeil 2009 ( Opvolger van bijlage E en F van

Bijlage E Samenvatting tarieven landbouwkundige en niet landbouwkundige werkzaamheden uit bijlage L. Prijspeil 2009 ( Opvolger van bijlage E en F van Bijlage E Samenvatting tarieven landbouwkundige en niet landbouwkundige werkzaamheden uit bijlage L. Prijspeil 2009 ( Opvolger van bijlage E en F van de huidige catalogus. Nummering komt overeen met bijlage

Nadere informatie

Landschappelijke inpassing Zorgmanege The Horse Valley Heide 1a, 6088 PC Roggel - PNR 6088PC / / /

Landschappelijke inpassing Zorgmanege The Horse Valley Heide 1a, 6088 PC Roggel - PNR 6088PC / / / LIGGING ten oosten gelegen bos Het plangebied is gesitueerd ten noorden van de kern Roggel. Ten oosten van het plangebied bevindt zich een uitgestrekt bosgebied, plaatselijk bekend als de Ophovense Zandberg.

Nadere informatie

s ta a l k a a rt e n b e p l a n t i n g s p l a n r e g g e da l E n t e r 22 maart 2017, definitief

s ta a l k a a rt e n b e p l a n t i n g s p l a n r e g g e da l E n t e r 22 maart 2017, definitief reggedal Enter s ta a l k a a rt e n b e p l a n t i n g s p l a n r e g g e da l E n t e r 22 maart 2017, definitief o v e r z i c h t Bos: Vogelkers - Essenbos (VE) 3 Eiken - Essenbos (EE) 4 Singels

Nadere informatie

Beplantingsplan vleeskuikenhouderij Struiken 3a Maasbree Drissen CV

Beplantingsplan vleeskuikenhouderij Struiken 3a Maasbree Drissen CV Beplantingsplan vleeskuikenhouderij Struiken 3a Maasbree Drissen CV 1 april 2015 Beplantingsplan Vleeskuikenhouderij Drissen CV Adres: Struiken 3a Initiatiefnemer: Drissen CV Datum: 1 april 2015 Opgesteld

Nadere informatie

Praktijkproef bestrijding duizendknoop

Praktijkproef bestrijding duizendknoop Praktijkproef bestrijding duizendknoop Casper de Groot en Jan Oldenburger Startbijeenkomst 26 september 2013 Inhoud 1. Duizendknoop 2. Aanleiding praktijkproef 3. Opzet praktijkproef a) Deelnemers b) Locaties

Nadere informatie

RAW eenheid 'week' Hoofdcode. Beeldkwaliteit. Hoofdcode

RAW eenheid 'week' Hoofdcode. Beeldkwaliteit. Hoofdcode Groen-beplanting Groen-beplanting-beschadiging - 51.48.52 Beheersen beschadiging-beplanting. Groen-beplanting-bloembak-bloei - - Groen-beplanting-bloembak-kaal oppervlak 51.48.01 51.48.31 Beheersen kaal

Nadere informatie

Bijlage C: Pakketten maatregel fijne dooradering behorende bij Groen Blauw Stimuleringskader Noord-Brabant

Bijlage C: Pakketten maatregel fijne dooradering behorende bij Groen Blauw Stimuleringskader Noord-Brabant Deze bijlage behoort bij de Subsidieregeling Groen Blauw Stimuleringskader Noord-Brabant, vastgesteld bij besluit van Gedeputeerde Staten van 16 december 2008, nr. 1475112 Bijlage C: Pakketten maatregel

Nadere informatie

Landschappelijk inrichtingsplan FPC Oldenkotte, Rekken NOVEMBER 2009

Landschappelijk inrichtingsplan FPC Oldenkotte, Rekken NOVEMBER 2009 Landschappelijk inrichtingsplan FPC Oldenkotte, Rekken NOVEMBER 2009 2 Stedenbouw & Landschap M.H. Tromplaan 55 Postbus 729 7500 AS Enschede tel. 053-4804444 Internet www.iaa-architecten.nl Inhoudsopgave

Nadere informatie