Brieven financiële rechtmatigheid 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Brieven financiële rechtmatigheid 2015"

Transcriptie

1 Brieven financiële rechtmatigheid 2015 Onderdeel Samenvattend rapport Wet langdurige zorg 2015/2016 ASR Wlz-uitvoerder B.V. CZ Zorgkantoor B.V. Zorgkantoor DSW B.V. ONVZ Langdurige Zorg B.V. Salland Zorgkantoor B.V. Stichting Wlz-uitvoerder Zorg en Zekerheid Stichting Zorgkantoor Menzis Trias Zorgkantoor B.V. Univé Zorgkantoor B.V. Zilveren Kruis Zorgkantoor N.V. Zorgkantoor Friesland B.V. Zorgkantoor Coöperatie VGZ November 2016

2 ASR Wlz-uitvoerder B.V. Directie ziektekosten T.a.v. Postbus HB UTRECHT Newtonlaan BX Utrecht Postbus GA Utrecht T F E info@nza.nl I Behandeld door Telefoonnummer adres / Onderwerp Datum Onderzoek financiële rechtmatigheid Wlz 2015 ASR Wlz-uitvoerder B.V. 30 november 2016 Geachte De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) houdt op grond van artikel 16 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) toezicht op de rechtmatige en doelmatige uitvoering van de Wet langdurige zorg (Wlz) door de Wlz-uitvoerders. Voor de uitvoering van de Wlz hebben zich in totaal twaalf Wlzuitvoerders aangemeld. De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft voor 2015 tien Wlz-uitvoerders aangewezen als zorgkantoor. Een Wlz-uitvoerder is als zorgkantoor voor één of meer van de 32 zorgkantoorregio s aangewezen. De NZa voert vanaf 2016 het toezicht meer dan voorheen themagericht uit en beoordeelt Wlz-uitvoerders meer op de mate waarin zij hun wettelijke doelen weten te bereiken. Eén van de thema s in 2016 is de financiële rechtmatigheid over 2015 van de verantwoorde zorgkosten en de beheerskosten. In deze brief heeft de NZa haar bevindingen opgenomen over het onderzoek naar de financiële rechtmatigheid van de Wlz-uitvoering door de Wlz-uitvoerder. De bevindingen in deze brief moeten gelezen worden in samenhang met het samenvattend rapport Wet langdurige zorg 2015/2016 (gepubliceerd op de website van de NZa) en de hierin geschetste context. Hierbij zijn de afspraken zoals gemaakt in het Convenant Wlz-uitvoerings- en verantwoordingsstructuur (convenant) in acht genomen. Het onderzoek is te verdelen in het onderzoek naar de beheerskosten en wettelijke reserve 2015 en het onderzoek naar de rechtmatigheid van de bedrijfsopbrengsten en schaden Uw Wlz-uitvoerder voerde de Wlz in 2015 niet uit voor een zorgkantoorregio.

3 1. Verantwoordingsstructuur Vanaf 1 januari 2015 is de Wlz in werking getreden. Tot 1 januari 2015 was de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) van toepassing / van 10 In opzet is door de invoering van de Wlz sprake van een andere verantwoordingsstructuur. Door de Wlz-uitvoerder moet jaarlijks verantwoording worden afgelegd over de bij hem ingeschreven verzekerden. De uitvoering van de werkzaamheden vindt echter nog steeds regiogebonden plaats. Om de uitvoering en verantwoording te verduidelijken en de administratieve lasten te beperken, hebben VWS en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) eind 2015 een convenant afgesloten. Zorginstituut Nederland en de NZa hebben verklaringen doen uitgaan waarin zij de in het convenant neergelegde afspraken ondersteunen. De belangrijkste afspraak in het convenant is dat het uitgangspunt dat de Wlz wordt uitgevoerd voor de verzekerden van de Wlz-uitvoerder, wordt vervangen door het uitgangspunt dat de Wlz regionaal wordt uitgevoerd. Een van de gevolgen hiervan is dat een gedeelte van het beheerskosten budget herverdeeld moet worden volgens de in het convenant beschreven clearinghouse constructie. Ook is geregeld dat de Wlz-uitvoerder zich verantwoordt over de beheerskosten en zorgkosten die verband houden met de werkzaamheden die hij daadwerkelijk uitvoert. Bij de beoordeling van de financiële verantwoordingen van de Wlzuitvoerders heeft de NZa geconstateerd dat de Wlz-uitvoerders op verschillende manieren invulling geven aan de wijze van verantwoorden over de beheerskosten (budgetten). Dit geldt ook voor de beheerskosten die betrekking hebben op de voorwaardelijke budgetten. Terugkijkend moeten wij constateren dat enkele verantwoordingsonderwerpen zoals deze in verschillende documenten, zoals het convenant en de modellen en protocollen van de NZa zijn uitgewerkt, voor Wlz-uitvoerders nog onvoldoende duidelijk zijn gemaakt. De NZa zal om die reden het verantwoordingsjaar 2015 zien als overgangsjaar. De NZa zal de naar voren gekomen onduidelijkheden in overleg met de verschillende betrokken partijen nader afstemmen om in de toekomst te zorgen voor een eenduidige en vergelijkbare wijze van verantwoorden over de beheerskosten (budgetten). Ten behoeve van een eenduidige en vergelijkbare presentatie van de beheerskosten (budgetten) op macroniveau heeft de NZa in samenspraak met Zorginstituut Nederland gekozen voor de hierna in deze brief opgenomen wijze van verantwoorden. Dit kan afwijken van de wijze van verantwoorden die door de Wlz-uitvoerder is gekozen. Indien dit het geval is wordt dit door de NZa toegelicht.

4 1.1 Uitgangspunten verantwoording 2015 Algemeen In de basis zijn de gemaakte afspraken in het convenant en het Model uitvoeringsverslag en financieel verslag Wlz-uitvoerders 2015 gehanteerd / van 10 Schattingen Door enkele Wlz-uitvoerders is ervoor gekozen om schattingen op te nemen voor de voorwaardelijke budgetten AWBZ Dit omdat de voorwaardelijke bedragen nog niet zijn opgenomen in de beschikkingen die zijn afgegeven door Zorginstituut Nederland. Op macroniveau is hiervoor minimaal een bedrag van beschikbaar gesteld. De NZa heeft deze voorlopige schattingen niet gecorrigeerd maar maakt hiervoor wel een voorbehoud aangezien dit eigen schattingen betreft en de voorlopige bedragen niet zijn bepaald door Zorginstituut Nederland. De NZa verwacht dat de Wlz-uitvoerders de schattingen corrigeren overeenkomstig de beschikkingen die nog afgegeven gaan worden door Zorginstituut Nederland. Volledigheidshalve vermelden wij dat de NZa ook verwacht, van Wlz-uitvoerders die geen schatting hebben opgenomen, dat zij de beschikkingen die nog afgegeven gaan worden door Zorginstituut Nederland uiteindelijk opnemen in hun financiële verantwoording. Nadat Zorginstituut Nederland de beschikkingen heeft afgegeven zal de NZa over het opgenomen bedrag voor de voorwaardelijke budgetten AWBZ 2014 een uitspraak doen. Clearinghouse constructie Door Wlz-uitvoerders zijn verschillende uitkomsten van de clearinghouse constructie gehanteerd in hun financiële verantwoordingen. Om op macroniveau aan te kunnen sluiten met de verstrekte beheerskosten budgetten door Zorginstituut Nederland is in deze brief de versie gehanteerd die door Zorgverzekeraars Nederland op 9 mei 2016 is verstrekt aan de NZa en is gebaseerd op de Aanwijzing Indien door de Wlz-uitvoerder een andere versie is gehanteerd is dit in deze brief gecorrigeerd in paragraaf Verantwoordingsinformatie De verantwoordingsinformatie (uitvoeringsverslag, financiële verantwoording, bestuurlijke verantwoording) over 2015 inclusief de bijbehorende accountantsproducten zijn tijdig ontvangen. De externe accountant heeft bij de financiële verantwoording een goedkeurende controleverklaring afgegeven. 3. Beheerskosten en wettelijke reserve Wlz 3.1. Rechtmatigheid De NZa doet jaarlijks onderzoek naar de rechtmatigheid van de beheerskosten en de omvang en het verloop van de wettelijke reserve. Uit het onderzoek komen de volgende bevindingen:

5 Algemeen Door ASR Wlz-uitvoerder B.V. is in de bestuurlijke verantwoording het volgende aangegeven: ASR heeft besloten de ontvangen beheerskosten over 2015 alleen te gebruiken voor de gemaakte accountantskosten voor de verantwoording van de Wlz uitvoering. Gezien de gestelde regels van de NZa is het voor de accountant niet mogelijk om een goedkeurende verklaring af te geven voor de overige beheerskosten. ASR is van mening dat de gestelde verantwoordingseisen niet proportioneel zijn ten opzichte van de omvang van de ontvangen beheerskosten. ASR krijgt de kosten die ze heeft gemaakt voor het grootste deel doorbelast via het kostenbedrijf van de holding en hiervoor geldt een ruimere tolerantie ten aanzien van de juistheid van de doorbelasting binnen de groep dan die in het controleprotocol door de NZa wordt voorgeschreven. Het is gezien de systematiek binnen ASR economisch niet verantwoord om de kostendoorbelasting met de vereiste materialiteit te controleren. Het gevolg is dat ASR een bedrag van (na belasting) aan beheerskosten niet heeft gebruikt Rechtmatigheid beheerskosten AWBZ De NZa constateert dat de Wlz-uitvoerder geen beheerskosten AWBZ heeft verantwoord in de financiële verantwoording Rechtmatigheid beheerskosten Wlz De beheerskosten Wlz 2015 bedragen volgens de exploitatierekening van de financiële verantwoording Volgens de NZa moeten de beheerskosten Wlz zijn. Het verschil ontstaat doordat de Wlz-uitvoerder ook de kosten heeft opgenomen in zijn financiële verantwoording voor de door hem uitbestede taken ( ). Dit bedrag heeft de Wlz-uitvoerder eveneens opgenomen onder de bedrijfsopbrengsten waardoor dit geen resultaateffect heeft. Deze verwerkingswijze is echter niet conform artikel 9 van het Convenant Wlz-uitvoerings- en verantwoordingsstructuur De NZa constateert dat de beheerskosten Wlz van over 2015 rechtmatig zijn. De NZa heeft over 2015 geen onrechtmatigheden of onzekerheden over de rechtmatigheid geconstateerd Budget beheerskosten Het in de balans van de financiële verantwoording opgenomen budget beheerskosten Wlz 2015 van is bepaald volgens Bijlage 1. Modellen financiële verantwoording 2015 van het Model uitvoeringsverslag en financieel verslag Wlz-uitvoerders Hierbij wordt opgemerkt dat dit inclusief de op 4 januari 2015 via de Nadere aanwijzing besteedbare middelen beheerskosten Wlz 2015 beschikbare middelen is van Voor de door de NZa gemaakte opmerkingen over het verantwoorde budget beheerskosten Wlz 2015 in de exploitatierekening wordt verwezen naar onderdeel van deze brief Budgetresultaat Het budgetresultaat beheerskosten Wlz over 2015 bedraagt volgens de financiële verantwoording van de Wlz-uitvoerder Volgens de NZa moet dit budgetresultaat zijn. Het verschil van wordt veroorzaakt doordat de Wlz-uitvoerder rekening heeft gehouden met mogelijk verschuldigde vennootschapsbelasting voor de fiscale / van 10

6 eenheid waarvan hij deel uitmaakt. Tijdens het onderzoek is geconcludeerd dat er geen sprake is van belaste activiteiten waarover vennootschapsbelasting verschuldigd is. ASR heeft aangegeven dat zij de vennootschapsbelasting zal corrigeren in haar financiële verantwoording / van 10 Doordat de Wlz-uitvoerder deel uitmaakt van een fiscale eenheid is de Wlz-uitvoerder mede aansprakelijk voor de fiscale verplichtingen van andere entiteiten van de groep. Mogelijk komen deze verplichtingen ten lasten van de beheerskosten van de Wlz-uitvoerder. Daarvoor is het beheerskostenbudget niet bedoeld. Het is mogelijk om voor de Wlzuitvoerder de fiscale eenheid te verbreken waardoor de Wlz-uitvoerder niet langer medeaansprakelijk is voor de fiscale verplichtingen van andere entiteiten van de groep. De NZa verwacht dat ASR de fiscale eenheid voor de Wlz-uitvoerder verbreekt Wettelijke reserve De stand van de wettelijke reserve Wlz per 31 december 2015 bedraagt volgens de financiële verantwoording De stand van de wettelijke reserve Wlz komt volgens de NZa, rekening houdend met de vermelde correctie van bij onderdeel uit op een bedrag van Rendement De Wlz-uitvoerder heeft in 2015 geen rendement toegerekend aan de wettelijke reserve Wlz. Dit is gezien de lage rentestanden acceptabel. Wel wijst de NZa de Wlz-uitvoerder erop dat er volgens artikel 4.6 van het Besluit Wet financiering sociale verzekeringen (Wfsv) een redelijk rendement toegerekend moet worden op basis van een door Zorginstituut Nederland bepaald rentepercentage. In bijlage 1 zijn de kerngegevens uit de financiële verantwoording over de beheerskosten en de wettelijke reserve Wlz opgenomen inclusief eventueel door de NZa gemaakte correcties. 4. Bedrijfsopbrengsten en schaden 4.1. Rechtmatigheid De NZa doet jaarlijks onderzoek naar de rechtmatigheid van de bedrijfsopbrengsten en schaden. Vanaf 1 januari 2015 is dit inclusief het onderzoek naar de opbrengsten en schaden voor het persoonsgebonden budget (pgb). Uit het onderzoek komen de volgende bevindingen: Rechtmatigheid bedrijfsopbrengsten en schaden AWBZ De NZa constateert dat de Wlz-uitvoerder geen bedrijfsopbrengsten en schaden AWBZ heeft verantwoord in de financiële verantwoording 2015.

7 4.1.2 Rechtmatigheid bedrijfsopbrengsten en schaden Wlz De NZa constateert dat de bedrijfsopbrengsten Wlz exclusief subsidies ( ) en de schaden Wlz exclusief subsidies ( nihil 1 ) over 2015 rechtmatig zijn. De NZa heeft over 2015 geen onrechtmatigheden of onzekerheden over de rechtmatigheid geconstateerd / van 10 In bijlage 2 zijn de kerngegevens uit de financiële verantwoording over de bedrijfsopbrengsten en bedrijfslasten 2015 opgenomen inclusief eventueel door de NZa gemaakte correcties Specifieke onderwerpen Hierna zijn onze bevindingen opgenomen over een specifiek onderwerp van de bedrijfsopbrengsten en schaden. Kosten buitenland Door Zorginstituut Nederland zijn de jaarstaten 2015 ontvangen van de voormalige AWBZ-verzekeraars. Per 1 januari 2015 is de Wlz in werking getreden. Vanaf dit moment moeten de jaarstaten ingediend worden per Wlz-uitvoerder. Zorginstituut Nederland zal de jaarstaten opnieuw uitvragen. Door de NZa zijn de betreffende jaarstaten al samengevoegd per Wlz-uitvoerder. De Wlz-uitvoerder heeft geen bedragen via de jaarstaat bij Zorginstituut Nederland in rekening gebracht. Dit betreft kosten bij wonen en/of tijdelijk verblijf in het buitenland rekening houdend met de aan verzekerden opgelegde eigen bijdragen. De Wlz-uitvoerder heeft hiervoor ook geen kosten opgenomen in de financiële verantwoording. In bijlage 3 is een specificatie van de lasten en baten buitenland opgenomen. 5. Handhaving Handhaving maakt geen onderdeel uit van deze brief. 6. Openbaarmaking Zienswijze U bent in de gelegenheid gesteld een zienswijze te geven over ons voornemen tot openbaarmaking van deze brief Onderzoek financiële rechtmatigheid Wlz 2015 ASR Wlz-uitvoerder B.V. en van de uitkomsten van het onderzoek bij ASR Wlz-uitvoerder B.V. in het Samenvattend rapport Wet langdurige zorg 2015/2016. U heeft geen zienswijze gegeven. Besluit Gelet op het belang van een goede en democratische bestuursvoering en, in het bijzonder, de openbaarheid van informatie over de uitvoering van de Wlz door Wlz-uitvoerders en zorgkantoren en het toezicht van de NZa daarop, besluit de NZa deze brief en de uitkomsten van het 1 Ten behoeve van een eenduidige presentatie op macroniveau van de budgetresultaten zijn de hiervoor genoemde correcties bij onderdeel 3 van deze brief reeds gecorrigeerd in bijlage 2 van deze brief.

8 onderzoek bij ASR Wlz-uitvoerder B.V. in het Samenvattend rapport Wet langdurige zorg 2015/2016 openbaar te maken. De NZa is voornemens het Samenvattend rapport Uitvoering Wet langdurige zorg 2015/2016 en de individuele brieven met de uitkomsten over het Onderzoek financiële rechtmatigheid Wlz 2015 uiterlijk in januari 2017 te publiceren op / van 10 Bezwaar tegen besluit openbaarmaking U kunt bezwaar maken tegen ons besluit om deze brief en de uitkomsten van het onderzoek bij ASR Wlz-uitvoerder B.V. in het Samenvattend rapport Wet langdurige zorg 2015/2016 openbaar te maken. U kunt geen bezwaar maken tegen de inhoud van de definitieve brieven. Ingevolge artikel 8:1 Algemene wet bestuursrecht (Awb) juncto artikel 7:1 lid 1 Awb kan een belanghebbende binnen zes weken na de datum van verzending van dit besluit een bezwaarschrift indienen bij de Nederlandse Zorgautoriteit, unit Juridische Zaken, Postbus 3017, 3502 GA Utrecht. Het bezwaar kan per post, per fax of, indien in uw geval van toepassing, via het webportaal Toegang ( ingediend worden (dus niet via ). In de linkerbovenhoek van de envelop vermeldt u: Bezwaarschrift. Het bezwaar moet volgens artikel 6:5 lid 1 Awb schriftelijk en ondertekend worden ingediend en moet ten minste de volgende gegevens bevatten: naam en adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar zich richt en de gronden van het bezwaar. Wij verzoeken u een kopie van het bestreden besluit bij te voegen. Wij gaan ervan uit dat wij u hiermee voldoende geïnformeerd hebben. Hoogachtend, Nederlandse Zorgautoriteit, Dr. M.J. Kaljouw voorzitter Raad van Bestuur Bijlagen Bijlage 1: Tabel - Beheerskosten en wettelijke reserve Wlz Bijlage 2: Tabel - Bedrijfsopbrengsten en bedrijfslasten Bijlage 3: Tabel - Overzicht lasten en baten buitenland

9 Bijlage 1: Tabel: Beheerskosten en wettelijke reserve Wlz Kerngegevens Wlz-uitvoerder / van 10 Budget beheerskosten Wlz boekjaar (x 1.000) Beheerskosten Wlz boekjaar (x 1.000) 15 3 Budgetresultaat beheerskosten Wlz boekjaar (x 1.000) Wettelijke reserve Wlz ultimo jaar (x 1.000) Wettelijke reserve Wlz als percentage van het budget beheerskosten Wlz boekjaar zoals bedoeld in artikel 4.6 van het Besluit Wfsv 9,9% Bron: De cijfers zijn afkomstig uit de financiële verantwoording van de Wlz-uitvoerder en gecorrigeerd voor door de NZa gemaakte correcties (zie onderdeel 3.1 Rechtmatigheid van deze brief). 2 De Wlz-uitvoerder heeft als budget beheerskosten Wlz 2015 in de exploitatierekening van de financiële verantwoording een bedrag opgenomen van De Wlz-uitvoerder heeft als beheerskosten Wlz 2015 in de exploitatierekening van de financiële verantwoording een bedrag opgenomen van De Wlz-uitvoerder heeft als budgetresultaat beheerskosten Wlz boekjaar in de balans van de financiële verantwoording een bedrag opgenomen van De Wlz-uitvoerder heeft als stand van de wettelijke reserve Wlz per ultimo 2015 in de balans van de financiële verantwoording een bedrag opgenomen van

10 Bijlage 2: Tabel: Bedrijfsopbrengsten en bedrijfslasten / Kerngegevens Wlz-uitvoerder (x 1.000) 2015 Wlz 2015 Afwikkeling AWBZ 2015 Totaal 9 van 10 Bedrijfsopbrengsten Vergoeding zorgaanspraken via het CAK Budget beheerskosten Rentevergoedingen Fonds Overige renteopbrengsten Persoonsgebonden budget Vergoeding Fonds rechtstreeks met Zorginstituut Nederland te verrekenen kosten en opbrengsten (saldo) Overige opbrengsten Totaal bedrijfsopbrengsten exclusief subsidies Subsidies Totaal subsidies Totaal bedrijfsopbrengsten Bedrijfslasten Bruto schaden via het CAK Bruto schaden niet via het CAK Kosten persoonsgebonden budget Schaden afwikkeling Totaal schaden exclusief subsidies Kosten subsidieregelingen Totaal kosten subsidieregelingen Totaal schaden Bedrijfskosten Totaal bedrijfslasten Resultaat Bron: De cijfers zijn afkomstig uit de financiële verantwoording van de Wlz-uitvoerder en gecorrigeerd voor door de NZa gemaakte correcties (zie onderdeel 3.1 Rechtmatigheid van deze brief). 6 De Wlz-uitvoerder heeft als budget beheerskosten 2015 Wlz in de exploitatierekening van de financiële verantwoording een bedrag opgenomen van De Wlz-uitvoerder heeft als bedrijfskosten 2015 Wlz in de exploitatierekening van de financiële verantwoording een bedrag opgenomen van

11 Bijlage 3: Tabel: Overzicht lasten en baten buitenland Lasten en baten buitenland (x 1.000) Lasten / van 10 Gecontracteerde Wlz-kosten 0 Niet gecontracteerde Wlz-kosten 0 Totaal lasten 0 Baten Baten 0 Totaal baten 0 Saldo 0 Bron: De cijfers zijn afkomstig uit de jaarstaat van Zorginstituut Nederland.

12 CZ Zorgkantoor B.V. Raad van Bestuur T.a.v. Postbus LD TILBURG Newtonlaan BX Utrecht Postbus GA Utrecht T F E info@nza.nl I Behandeld door Telefoonnummer adres / Onderwerp Datum Onderzoek financiële rechtmatigheid Wlz 2015 CZ Zorgkantoor B.V. 30 november 2016 Geachte De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) houdt op grond van artikel 16 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) toezicht op de rechtmatige en doelmatige uitvoering van de Wet langdurige zorg (Wlz) door de Wlz-uitvoerders. Voor de uitvoering van de Wlz hebben zich in totaal twaalf Wlzuitvoerders aangemeld. De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft voor 2015 tien Wlz-uitvoerders aangewezen als zorgkantoor. Een Wlz-uitvoerder is als zorgkantoor voor één of meer van de 32 zorgkantoorregio s aangewezen. De NZa voert vanaf 2016 het toezicht meer dan voorheen themagericht uit en beoordeelt Wlz-uitvoerders meer op de mate waarin zij hun wettelijke doelen weten te bereiken. Eén van de te onderzoeken thema s in 2016 is de financiële rechtmatigheid over 2015 van de verantwoorde zorgkosten en de beheerskosten. In deze brief heeft de NZa haar bevindingen opgenomen over het onderzoek naar de financiële rechtmatigheid van de Wlz-uitvoering door de Wlz-uitvoerder. De bevindingen in deze brief moeten gelezen worden in samenhang met het samenvattend rapport Wet langdurige zorg 2015/2016 (gepubliceerd op de website van de NZa) en de hierin geschetste context. Hierbij zijn de afspraken zoals gemaakt in het Convenant Wlz-uitvoerings- en verantwoordingsstructuur (convenant) in acht genomen. Het onderzoek is te verdelen in het onderzoek naar de beheerskosten en wettelijke reserve 2015 en het onderzoek naar de rechtmatigheid van de bedrijfsopbrengsten en schaden Ook zijn in deze brief de bevindingen van de NZa opgenomen over de opvolging van de verbeterpunten van voorgaande jaren. Dit zowel voor verbeterpunten die betrekking hebben op rechtmatigheid als de verbeterpunten voor het onderdeel functioneren.

13 Ook zal de NZa in deze brief een terugkoppeling geven ten aanzien van de door de Wlz-uitvoerder in het uitvoeringsverslag en de bestuurlijke verantwoording opgenomen outcome-indicatoren. Uw Wlz-uitvoerder voerde de Wlz in 2015 uit voor de volgende zorgregio s: Zorgkantoor Haaglanden; Zorgkantoor West-Brabant; Zorgkantoor Zeeland; Zorgkantoor Zuid-Hollandse eilanden; Zorgkantoor Zuid-Limburg; Zorgkantoor Zuidoost-Brabant / van Verantwoordingsstructuur Vanaf 1 januari 2015 is de Wlz in werking getreden. Tot 1 januari 2015 was de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) van toepassing. In opzet is door de invoering van de Wlz sprake van een andere verantwoordingsstructuur. Door de Wlz-uitvoerder moet jaarlijks verantwoording worden afgelegd over de bij hem ingeschreven verzekerden. De uitvoering van de werkzaamheden vindt echter nog steeds regiogebonden plaats. Om de uitvoering en verantwoording te verduidelijken en de administratieve lasten te beperken, hebben VWS en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) eind 2015 een convenant afgesloten. Zorginstituut Nederland en de NZa hebben verklaringen doen uitgaan waarin zij de in het convenant neergelegde afspraken ondersteunen. De belangrijkste afspraak in het convenant is dat het uitgangspunt dat de Wlz wordt uitgevoerd voor de verzekerden van de Wlz-uitvoerder, wordt vervangen door het uitgangspunt dat de Wlz regionaal wordt uitgevoerd. Een van de gevolgen hiervan is dat een gedeelte van het beheerskosten budget herverdeeld moet worden volgens de in het convenant beschreven clearinghouse constructie. Ook is geregeld dat de Wlz-uitvoerder zich verantwoordt over de beheerskosten en zorgkosten die verband houden met de werkzaamheden die hij daadwerkelijk uitvoert. Bij de beoordeling van de financiële verantwoordingen van de Wlzuitvoerders heeft de NZa geconstateerd dat de Wlz-uitvoerders op verschillende manieren invulling geven aan de wijze van verantwoorden over de beheerskosten (budgetten). Dit geldt ook voor de beheerskosten die betrekking hebben op de voorwaardelijke budgetten. Terugkijkend moeten wij constateren dat enkele verantwoordingsonderwerpen zoals deze in verschillende documenten, zoals het convenant en de modellen en protocollen van de NZa zijn uitgewerkt, voor Wlz-uitvoerders nog onvoldoende duidelijk zijn gemaakt. De NZa zal om die reden het verantwoordingsjaar 2015 zien als overgangsjaar. De NZa zal de naar voren gekomen onduidelijkheden in overleg met de verschillende betrokken partijen nader afstemmen om in de toekomst te zorgen voor een eenduidige en vergelijkbare wijze van verantwoorden over de beheerskosten (budgetten).

14 Ten behoeve van een eenduidige en vergelijkbare presentatie van de beheerskosten (budgetten) op macroniveau heeft de NZa in samenspraak met Zorginstituut Nederland gekozen voor de hierna in deze brief opgenomen wijze van verantwoorden. Dit kan afwijken van de wijze van verantwoorden die door de Wlz-uitvoerder is gekozen. Indien dit het geval is wordt dit door de NZa toegelicht / van Uitgangspunten verantwoording 2015 Algemeen In de basis zijn de gemaakte afspraken in het convenant en het Model uitvoeringsverslag en financieel verslag Wlz-uitvoerders 2015 gehanteerd. Schattingen Door enkele Wlz-uitvoerders is ervoor gekozen om schattingen op te nemen voor de voorwaardelijke budgetten AWBZ Dit omdat de voorwaardelijke bedragen nog niet zijn opgenomen in de beschikkingen die zijn afgegeven door Zorginstituut Nederland. Op macroniveau is hiervoor minimaal een bedrag van beschikbaar gesteld. De NZa heeft deze voorlopige schattingen niet gecorrigeerd maar maakt hiervoor wel een voorbehoud aangezien dit eigen schattingen betreft en de voorlopige bedragen niet zijn bepaald door Zorginstituut Nederland. De NZa verwacht dat de Wlz-uitvoerders de schattingen corrigeren overeenkomstig de beschikkingen die nog afgegeven gaan worden door Zorginstituut Nederland. Volledigheidshalve vermelden wij dat de NZa ook verwacht, van Wlz-uitvoerders die geen schatting hebben opgenomen, dat zij de beschikkingen die nog afgegeven gaan worden door Zorginstituut Nederland uiteindelijk opnemen in hun financiële verantwoording. Nadat Zorginstituut Nederland de beschikkingen heeft afgegeven zal de NZa over het opgenomen bedrag voor de voorwaardelijke budgetten AWBZ 2014 een uitspraak doen. Clearinghouse constructie Door Wlz-uitvoerders zijn verschillende uitkomsten van de clearinghouse constructie gehanteerd in hun financiële verantwoordingen. Om op macroniveau aan te kunnen sluiten met de verstrekte beheerskostenbudgetten door Zorginstituut Nederland is in deze brief de versie gehanteerd die door Zorgverzekeraars Nederland op 9 mei 2016 is verstrekt aan de NZa en is gebaseerd op de Aanwijzing Indien door de Wlz-uitvoerder een andere versie is gehanteerd is dit in deze brief gecorrigeerd in paragraaf Verantwoordingsinformatie De verantwoordingsinformatie (uitvoeringsverslag, financiële verantwoording, bestuurlijke verantwoording) over 2015 zijn tijdig ontvangen. De bijhorende accountantsproducten zijn 1 juli 2015 digitaal aangeleverd. De Wlz-uitvoerder moet volgend jaar ook de bijhorende accountantsproducten vóór 1 juli aanleveren. De externe accountant heeft bij de financiële verantwoording een gecombineerde controleverklaring met beperking afgegeven. De onderbouwing van deze beperking is als volgt:

15 In de financiële verantwoording is een last uit hoofde van persoonsgebonden budgetten van verantwoord. Dit bedrag is ontleend aan een opgave van de Sociale Verzekeringsbank. CZ Zorgkantoor B.V. heeft onvoldoende informatie verkregen om vast te kunnen stellen dat de betalingen door de Sociale Verzekeringsbank in overeenstemming met de beschikkingen aan budgethouders hebben plaatsgevonden. Daarnaast heeft het zorgkantoor onvoldoende informatie om met behulp van aanvullende beheersingsmaatregelen de rechtmatigheid van de betalingen vast te kunnen stellen. Wij hebben de juistheid en rechtmatige totstandkoming van genoemde lasten niet op andere rationele wijze kunnen verifiëren. Op grond hiervan heeft het bestuur deze last en de hiermee samenhangende opbrengsten volledig als onzeker geclassificeerd. Dit is door het bestuur nader toegelicht in de bestuursverklaring bij de financiële verantwoording / van Opvolging verbeterpunten voorgaande onderzoeken 3.1 Beheerskosten / wettelijke reserve Bij haar onderzoek naar de uitvoering van de AWBZ in 2014 heeft de NZa onrechtmatige ontvangsten geconstateerd voor een totaalbedrag van De Wlz-uitvoerder (als opvolger dan de concessiehouder AWBZ) moest deze ontvangsten corrigeren in de financiële verantwoording De NZa concludeert dat de Wlz-uitvoerder de onrechtmatige ontvangsten heeft gecorrigeerd, zodat het onderzoek 2014 op dit punt is afgedaan. De NZa concludeerde bij haar onderzoek naar de uitvoering van de AWBZ in 2014 dat het opgenomen budget beheerskosten 2014 in de financiële verantwoording niet bepaald is conform het Model Uitvoeringsverslag en financiële verantwoording 2014 Concessiehouders. De Wlz-uitvoerder (als rechtsopvolger van de concessiehouder) moest dit corrigeren in de financiële verantwoording 2015 voor een bedrag van -/ De NZa concludeert dat de Wlz-uitvoerder de correctie heeft doorgevoerd en het onderzoek 2014 op dit punt is afgedaan. 3.2 Bedrijfsopbrengsten en schaden AWBZ Bij haar onderzoek naar de uitvoering van de AWBZ in 2014 heeft de NZa onrechtmatige uitgaven geconstateerd voor een totaalbedrag van De Wlz-uitvoerder (als opvolger van de concessiehouder AWBZ) moest deze ontvangsten corrigeren in de financiële verantwoording 2015 en zich hierover verantwoorden in de verantwoordingsinformatie over De NZa concludeert dat de Wlzuitvoerder de onrechtmatige ontvangsten heeft gecorrigeerd, zodat het onderzoek 2014 op dit punt is afgedaan. De NZa heeft ook geconstateerd dat de financiële verantwoording van de Wlz-uitvoerder over 2014 onzekerheden over de rechtmatigheid bevatte over lopende materiële controles voor een totaalbedrag van De Wlz-uitvoerder moest deze onzekerheden nader onderzoeken. De NZa heeft bij haar onderzoek over 2015 geconstateerd dat de Wlz-uitvoerder afdoende maatregelen heeft getroffen waardoor het onderzoek 2014 op dit punt is afgedaan.

16 Bij haar onderzoek naar de uitvoering van de AWBZ in 2013 heeft de NZa onzekerheden geconstateerd over de rechtmatigheid van een vordering voor een totaalbedrag van Via een, nog steeds lopende, civielrechtelijke procedure eist de Wlz-uitvoerder (als opvolger van de concessiehouder AWBZ) dit bedrag van de betreffende instelling. De Wlz-uitvoerder heeft het vertrouwen dat er in ieder geval een deel van de vordering kan worden verhaald. Dit punt is dus nog niet afgedaan. De Wlz-uitvoerder moet zich in de verantwoordingsinformatie over 2016 verantwoorden over het verdere verloop van deze post / van 13 De NZa heeft ook geconstateerd dat de financiële verantwoording van de Wlz-uitvoerder over 2013 onzekerheden over de rechtmatigheid van een vordering bevatte betreffende een zorginstelling die inmiddels failliet en geliquideerd is voor een totaalbedrag van De Wlz-uitvoerder moest zich inspannen om de vordering te innen en zich in de verantwoordingsinformatie 2015 hierover verantwoorden. De Wlzuitvoerder heeft aangegeven dat zij nader gaat bezien of (een deel van) de vordering middels bestuurdersaansprakelijkheid teruggehaald kan worden. Dit punt is dus nog niet afgedaan. De Wlz-uitvoerder moet zich in de verantwoordingsinformatie over 2016 verantwoorden over het verdere verloop van deze post. 3.3 Functioneren In het Rapport Uitvoering AWBZ 2014 heeft de NZa verbeterpunten over het functioneren opgenomen. De NZa is op basis van de verantwoordingsinformatie van de Wlz-uitvoerder nagegaan of de verbeterpunten gerealiseerd zijn. De NZa heeft hierbij rekening gehouden met de vraag of deze verbeterpunten ook voor de Wlz relevant zijn. Niet relevante punten zijn hier niet meer opgenomen. De Wlzuitvoerder (als rechtsopvolger van de concessiehouder) heeft alle verbeterpunten gerealiseerd. 4. Beheerskosten en wettelijke reserve Wlz 4.1. Rechtmatigheid De NZa doet jaarlijks onderzoek naar de rechtmatigheid van de beheerskosten en de omvang en het verloop van de wettelijke reserve. Uit het onderzoek komen de volgende bevindingen: Rechtmatigheid beheerskosten AWBZ De NZa constateert dat de beheerskosten AWBZ ( ) over 2015 rechtmatig zijn. De NZa heeft over 2015 geen onrechtmatigheden of onzekerheden over de rechtmatigheid geconstateerd Rechtmatigheid beheerskosten Wlz De NZa constateert dat de beheerskosten Wlz ( ) over 2015 rechtmatig zijn. De NZa heeft over 2015 geen onrechtmatigheden of onzekerheden over de rechtmatigheid geconstateerd Budget beheerskosten Het in de financiële verantwoording opgenomen budget beheerskosten Wlz 2015 van is niet bepaald volgens Bijlage 1. Modellen financiële verantwoording 2015 van het Model uitvoeringsverslag en financieel verslag Wlz-uitvoerders Het budget moet volgens de

17 bijlage zijn. Het verschil van -/ moet de Wlzuitvoerder corrigeren in de financiële verantwoording over / Reactie CZ Zorgkantoor B.V. De Wlz-uitvoerder geeft aan het budget beheerskosten 2015 is verantwoord op basis van de Nadere Aanwijzing Besteedbare Middelen beheerskosten Wlz 2015 en het daaruit voortvloeiende (en ontvangen) bedrag via de clearinghouse constructie. De Wlz-uitvoerder concludeert dat de NZa vraagt om dit deel van het budget pas te verantwoorden als het Zorginstituut het (aangepaste) budget heeft vastgesteld en per brief heeft gecommuniceerd. De Wlz-uitvoerder merkt op dat tot op heden deze vaststelling (over 2015) van het Zorginstituut Nederland niet is ontvangen. CZ Zorgkantoor B.V. is van mening dat de door hem gekozen werkwijze bijdraagt aan het gevraagde inzicht dat het jaarverslag moet bieden. 6 van 13 Reactie NZa Ten behoeve van een eenduidige en vergelijkbare presentatie van de beheerskosten (budgetten) op macroniveau heeft de NZa in samenspraak met Zorginstituut Nederland gekozen voor de in paragraaf 1. Verantwoordingsstructuur opgenomen wijze van verantwoorden (op basis van Bijlage 1. Modellen financiële verantwoording 2015 van het Model uitvoeringsverslag en financieel verslag Wlz-uitvoerders 2015 ) Budgetresultaat Het budgetresultaat beheerskosten Wlz over 2015 bedraagt volgens de financiële verantwoording van de Wlz-uitvoerder Volgens de NZa moet dit budgetresultaat zijn. Dit verschil Van -/ wordt veroorzaakt door het verschillend bepalen van het budget beheerskosten (zie hiervoor) Wettelijke reserve De stand van de wettelijke reserve Wlz per 31 december 2015 bedraagt volgens de financiële verantwoording De stand van de wettelijke reserve moet volgens de NZa inclusief de correctie voor het budgetresultaat (-/ ) en de daaruit voortvloeiende aanpassing voor de afroming van de wettelijke reserve zijn. De Wlz-uitvoerder moet het af te storten bedrag aan het fonds aanpassen in de financiële verantwoording 2016 naar aanleiding van de hiervoor vermelde doorgevoerde correcties. Rendement De Wlz-uitvoerder moet volgens artikel 4.6 van het Besluit Wet financiering sociale verzekeringen (Wfsv) een redelijk rendement toerekenen op basis van een door Zorginstituut Nederland bepaald rentepercentage. De Wlz-uitvoerder heeft in rendement toegerekend aan de wettelijke reserve Wlz. Het rendementspercentage is acceptabel. In bijlage 1 zijn de kerngegevens uit de financiële verantwoording over de beheerskosten en de wettelijke reserve Wlz opgenomen inclusief eventueel door de NZa gemaakte correcties.

18 5. Bedrijfsopbrengsten en schaden 5.1. Rechtmatigheid De NZa doet jaarlijks onderzoek naar de rechtmatigheid van de bedrijfsopbrengsten en schaden. Vanaf 1 januari 2015 is dit inclusief het onderzoek naar de opbrengsten en schaden voor het persoonsgebonden budget (pgb). Uit het onderzoek komen de volgende bevindingen: / van Rechtmatigheid bedrijfsopbrengsten en schaden AWBZ De NZa constateert dat de bedrijfsopbrengsten AWBZ exclusief subsidies (-/ ) en de schaden AWBZ exclusief subsidies (-/ ) over 2015 rechtmatig zijn. De NZa heeft over 2015 geen onrechtmatigheden of onzekerheden over de rechtmatigheid geconstateerd Rechtmatigheid bedrijfsopbrengsten en schaden Wlz De NZa constateert dat de bedrijfsopbrengsten Wlz exclusief subsidies ( ) en de schaden Wlz exclusief subsidies ( ) over 2015 rechtmatig zijn, met uitzondering van de hierna opgenomen onrechtmatigheden en onzekerheden over de rechtmatigheid. Onrechtmatigheden in de verantwoording 2015 De NZa concludeert op basis van haar onderzoek dat er over 2015 onrechtmatige bedrijfsopbrengsten en schaden Wlz zijn geconstateerd ten aanzien van de volgende posten: Materiële controles Bij de uitgevoerde materiële controles is nog een foutbedrag openstaand van Samenloop Zorg In Natura (ZIN)-pgb Bij de uitgevoerde controles is nog een foutbedrag openstaand van Bovenbudgettaire verstrekkingen Uit de jaarlijks door de Wlz-uitvoerder uitgevoerde achterafcontroles op bovenbudgettaire verstrekkingen (tandheelkunde, rolstoel, verkeerde bed en overige hulpmiddelen) is nog een foutbedrag openstaand van De Wlz-uitvoerder moet de onrechtmatige bedrijfsopbrengsten en schaden Wlz corrigeren in de financiële verantwoording 2016 en zich hierover verantwoorden in de verantwoordingsinformatie over Ten behoeve van een eenduidige presentatie op macroniveau van de budgetresultaten zijn de hiervoor genoemde correcties bij onderdeel 4 van deze brief reeds gecorrigeerd in bijlage 2 van deze brief. 2 Ten behoeve van een eenduidige presentatie op macroniveau van de budgetresultaten zijn de hiervoor genoemde correcties bij onderdeel 4 van deze brief reeds gecorrigeerd in bijlage 2 van deze brief.

19 Onzekerheden over de rechtmatigheden in 2015 De NZa concludeert op basis van haar onderzoek dat er over 2015 onzekerheid over de rechtmatigheid van de bedrijfsopbrengsten en schaden Wlz bestaat over de volgende posten: / van 13 Pgb Het zorgkantoor heeft onvoldoende informatie om vast te kunnen stellen dat de betalingen door de SVB voor een bedrag van in overeenstemming met de beschikkingen aan budgethouders hebben plaatsgevonden. Er is hierbij sprake van landelijke problematiek. Daarnaast heeft het zorgkantoor onvoldoende informatie om met behulp van aanvullende beheersingsmaatregelen de rechtmatigheid van de betalingen vast te kunnen stellen. Hiervoor is een onzekerheid opgenomen in de foutentabel voor een bedrag van De NZa kan op basis van de gegeven informatie en de bovengenoemde onzekerheden van niet vaststellen of de pgb-bestedingen rechtmatig zijn. Hierdoor acht de NZa het gehele bedrag aan pgb-bestedingen onzeker. Zorginstituut Nederland bepaalt of de pgb-bestedingen, gezien deze onzekerheden, ten laste van het Wlz-fonds kunnen worden gebracht. De Staatssecretaris van VWS heeft in een brief aan ZN aangeven dat VWS, Zorginstituut Nederland kan verzoeken om onrechtmatige betalingen over 2015, die ontstaan zijn door de in deze brief geschetste problematiek bij de invoering van de trekkingsrechten pgb, ten laste van het fonds te brengen. Rechtmatigheidscontroles zorg in natura Bij de rechtmatigheidscontrole zorg in natura gaat het zorgkantoor na of de gedeclareerde zorg in natura binnen de afgegeven indicaties past. Deze kosten hebben vanaf 2015 alleen betrekking op extramurale zorg welke in 2015 niet meer zo groot van omvang is vanwege de overgang van de AWBZ naar de Wlz. De controleresultaten die door de zorgaanbieders niet via de AW319 zijn gecorrigeerd zullen via de nacalculatie 2015 gecorrigeerd worden. Dit betreft een bedrag van Dit bedrag is als onzekerheid in de foutentabel opgenomen omdat in de verantwoorde schade een taxatie op over- en onderproductie is opgenomen. Hierdoor bestaat de mogelijkheid dat er een overlap zit tussen de rechtmatigheidscorrectie en de correctie van de overproductie. Omdat deze niet bekend is, is het bedrag als onzekerheid in de foutentabel opgenomen. De Wlz-uitvoerder moet de onzekerheden Wlz van onderzoeken en zich hierover verantwoorden in de verantwoordingsinformatie over In bijlage 2 zijn de kerngegevens uit de financiële verantwoording opgenomen over de bedrijfsopbrengsten en bedrijfslasten 2015 inclusief eventueel door de NZa gemaakte correcties.

20 5.2 Specifieke onderwerpen Hierna zijn onze bevindingen opgenomen over een specifiek onderwerp van de bedrijfsopbrengsten en schaden / van 13 Kosten buitenland Door Zorginstituut Nederland zijn de jaarstaten 2015 ontvangen van de voormalige AWBZ-verzekeraars. Per 1 januari 2015 is de Wlz in werking getreden. Vanaf dit moment moeten de jaarstaten ingediend worden per Wlz-uitvoerder. Zorginstituut Nederland zal de jaarstaten opnieuw uitvragen. Door de NZa zijn de betreffende jaarstaten al samengevoegd per Wlz-uitvoerder. De NZa heeft geconstateerd dat de buitenland kosten van de Wlzuitvoerder in de financiële verantwoording 2015 niet aansluiten bij de jaarstaten van Zorginstituut Nederland. De buitenland kosten voor de Wlz-uitvoerder bedragen in totaal en de Wlz-uitvoerder heeft geen buitenland kosten opgenomen in de financiële verantwoording De Wlz-uitvoerder heeft geen bedrag voor kosten buitenland opgenomen in de financiële verantwoording omdat deze in de veronderstelling was dat hierdoor een risico zou ontstaan dat deze kosten tweemaal afgerekend zouden worden. Deze veronderstelling is niet correct. Door de NZa en Zorginstituut Nederland vindt afstemming plaats over de zorgkosten buitenland. Wij hebben om dit gecorrigeerd weer te geven in Bijlage 2 en Bijlage 3 de buitenland kosten volgens de jaarstaten opgenomen. De Wlzuitvoerder moet dit corrigeren in de financiële verantwoording over 2016 en zich hierover verantwoorden in de verantwoordingsinformatie In bijlage 3 is een specificatie van de lasten en baten buitenland opgenomen. 6. Outcome-indicatoren Het onderzoek naar de outcome-indicatoren heeft niet geleid tot het maken van opmerkingen. 7. Handhaving Handhaving maakt geen onderdeel uit van deze brief. 8. Openbaarmaking Zienswijze U bent in de gelegenheid gesteld een zienswijze te geven over ons voornemen tot openbaarmaking van deze brief Onderzoek financiële rechtmatigheid Wlz 2015 CZ Zorgkantoor B.V. en van de uitkomsten van het onderzoek bij CZ Zorgkantoor B.V. in het Samenvattend rapport Wet langdurige zorg 2015/2016. U heeft aangegeven dat u hier geen bedenkingen tegen heeft. Besluit Gelet op het belang van een goede en democratische bestuursvoering en, in het bijzonder, de openbaarheid van informatie over de uitvoering

21 van de Wlz door Wlz-uitvoerders en zorgkantoren en het toezicht van de NZa daarop, besluit de NZa deze brief en de uitkomsten van het onderzoek bij CZ Zorgkantoor B.V. in het Samenvattend rapport Wet langdurige zorg 2015/2016 openbaar te maken / van 13 De NZa is voornemens het Samenvattend rapport Uitvoering Wet langdurige zorg 2015/2016 en de individuele brieven met de uitkomsten over het Onderzoek financiële rechtmatigheid Wlz 2015 uiterlijk in januari 2017 te publiceren op Bezwaar tegen besluit openbaarmaking U kunt bezwaar maken tegen ons besluit om deze brief en de uitkomsten van het onderzoek bij CZ Zorgkantoor B.V. in het Samenvattend rapport Wet langdurige zorg 2015/2016 openbaar te maken. U kunt geen bezwaar maken tegen de inhoud van de definitieve brieven. Ingevolge artikel 8:1 Algemene wet bestuursrecht (Awb) juncto artikel 7:1 lid 1 Awb kan een belanghebbende binnen zes weken na de datum van verzending van dit besluit een bezwaarschrift indienen bij de Nederlandse Zorgautoriteit, unit Juridische Zaken, Postbus 3017, 3502 GA Utrecht. Het bezwaar kan per post, per fax of, indien in uw geval van toepassing, via het webportaal Toegang ( ingediend worden (dus niet via ). In de linkerbovenhoek van de envelop vermeldt u: Bezwaarschrift. Het bezwaar moet volgens artikel 6:5 lid 1 Awb schriftelijk en ondertekend worden ingediend en moet ten minste de volgende gegevens bevatten: naam en adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar zich richt en de gronden van het bezwaar. Wij verzoeken u een kopie van het bestreden besluit bij te voegen. Wij gaan ervan uit dat wij u hiermee voldoende geïnformeerd hebben. Hoogachtend, Nederlandse Zorgautoriteit, Dr. M.J. Kaljouw voorzitter Raad van Bestuur Bijlagen Bijlage 1: Tabel - Beheerskosten en wettelijke reserve Wlz Bijlage 2: Tabel - Bedrijfsopbrengsten en bedrijfslasten Bijlage 3: Tabel - Overzicht lasten en baten buitenland

22 Bijlage 1: Tabel: Beheerskosten en wettelijke reserve Wlz Kerngegevens Wlz-uitvoerder / van 13 Budget beheerskosten Wlz boekjaar (x 1.000) Beheerskosten Wlz boekjaar (x 1.000) Budgetresultaat beheerskosten Wlz boekjaar (x 1.000) Wettelijke reserve Wlz ultimo jaar (x 1.000) Wettelijke reserve Wlz als percentage van het budget beheerskosten Wlz boekjaar zoals bedoeld in artikel 4.6 van het Besluit Wfsv 20,0% Bron: De cijfers zijn afkomstig uit de financiële verantwoording van de Wlz-uitvoerder en gecorrigeerd voor door de NZa gemaakte correcties (zie onderdeel 4 van deze brief). 3 De Wlz-uitvoerder heeft als budget beheerskosten Wlz 2015 in de exploitatierekening van de financiële verantwoording een bedrag opgenomen van De Wlz-uitvoerder heeft als resultaat Wlz 2015 in de exploitatierekening van de financiële verantwoording een bedrag opgenomen van De Wlz-uitvoerder heeft als wettelijke reserve ultimo 2015 in de financiële verantwoording een bedrag opgenomen van

23 Bijlage 2: Tabel: Bedrijfsopbrengsten en bedrijfslasten Kerngegevens Wlz-uitvoerder (x 1.000) Bedrijfsopbrengsten 2015 Wlz 2015 Afwikkeling AWBZ 2015 Totaal / van 13 Vergoeding zorgaanspraken via het CAK / Budget beheerskosten / Rentevergoedingen Fonds Overige renteopbrengsten Persoonsgebonden budget Vergoeding Fonds rechtstreeks met Zorginstituut Nederland te verrekenen kosten en opbrengsten (saldo) Overige opbrengsten Totaal bedrijfsopbrengsten exclusief subsidies / Subsidies Totaal subsidies Totaal bedrijfsopbrengsten / Bedrijfslasten Bruto schaden via het CAK Bruto schaden niet via het CAK Kosten Persoonsgebonden budgetten Wlz Schaden afwikkeling 0 -/ / Totaal schaden exclusief subsidies / Kosten subsidieregelingen Totaal kosten subsidieregelingen Totaal schaden / Bedrijfskosten Totaal bedrijfslasten / Resultaat / Bron: De cijfers zijn afkomstig uit de financiële verantwoording van de Wlz-uitvoerder en gecorrigeerd voor door de NZa gemaakte correcties (zie onderdeel 4 en 5 van deze brief). 6 De Wlz-uitvoerder heeft als budget beheerskosten 2015 Wlz in de exploitatierekening van de financiële verantwoording een bedrag opgenomen van De Wlz-uitvoerder heeft als schaden buitenland in de exploitatierekening van de financiële verantwoording een bedrag opgenomen van 0. 8 De Wlz-uitvoerder heeft als schaden buitenland in de exploitatierekening van de financiële verantwoording een bedrag opgenomen van 0.

24 Bijlage 3: Tabel: Overzicht lasten en baten buitenland Lasten en baten buitenland (x 1.000) Lasten / van 13 Gecontracteerde Wlz-kosten 49 Niet gecontracteerde Wlz-kosten 141 Totaal lasten 190 Baten Baten 0 Totaal baten 0 Saldo 190 Bron: Jaarstaat Zorginstituut Nederland.

25 Zorgkantoor DSW B.V. Raad van Bestuur T.a.v. Postbus AD SCHIEDAM Newtonlaan BX Utrecht Postbus GA Utrecht T F E info@nza.nl I Behandeld door Telefoonnummer adres / Onderwerp Datum Onderzoek financiële rechtmatigheid Wlz 2015 Zorgkantoor DSW B.V. 30 november 2016 Geachte De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) houdt op grond van artikel 16 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) toezicht op de rechtmatige en doelmatige uitvoering van de Wet langdurige zorg (Wlz) door de Wlz-uitvoerders. Voor de uitvoering van de Wlz hebben zich in totaal twaalf Wlzuitvoerders aangemeld. De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft voor 2015 tien Wlz-uitvoerders aangewezen als zorgkantoor. Een Wlz-uitvoerder is als zorgkantoor voor één of meer van de 32 zorgkantoorregio s aangewezen. De NZa voert vanaf 2016 het toezicht meer dan voorheen themagericht uit en beoordeelt Wlz-uitvoerders meer op de mate waarin zij hun wettelijke doelen weten te bereiken. Eén van de thema s in 2016 is de financiële rechtmatigheid over 2015 van de verantwoorde zorgkosten en de beheerskosten. In deze brief heeft de NZa haar bevindingen opgenomen over het onderzoek naar de financiële rechtmatigheid van de Wlz-uitvoering door de Wlz-uitvoerder. De bevindingen in deze brief moeten gelezen worden in samenhang met het samenvattend rapport Wet langdurige zorg 2015/2016 (gepubliceerd op de website van de NZa) en de hierin geschetste context. Hierbij zijn de afspraken zoals gemaakt in het Convenant Wlz-uitvoerings- en verantwoordingsstructuur (convenant) in acht genomen. Het onderzoek is te verdelen in het onderzoek naar de beheerskosten en wettelijke reserve 2015 en het onderzoek naar de rechtmatigheid van de bedrijfsopbrengsten en schaden Ook zijn in deze brief de bevindingen van de NZa opgenomen over de opvolging van de verbeterpunten van voorgaande jaren. Dit zowel voor verbeterpunten die betrekking hebben op rechtmatigheid als de verbeterpunten voor het onderdeel functioneren.

Bijlagen bij Samenvattend rapport Wet langdurige zorg Financiële overzichten, prestatie-indicatoren en opvolging verbeterpunten

Bijlagen bij Samenvattend rapport Wet langdurige zorg Financiële overzichten, prestatie-indicatoren en opvolging verbeterpunten Bijlagen bij Samenvattend rapport Wet langdurige zorg 2015-2016 Financiële overzichten, prestatie-indicatoren en opvolging verbeterpunten december 2016 Inhoud Bijlage 1.a Financieel overzicht 2015 Wlz

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk 50240/ Last onder dwangsom medewerking detailcontrole 4 oktober 2013

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk 50240/ Last onder dwangsom medewerking detailcontrole 4 oktober 2013 AANGETEKEND Opvoedpoli B.V. T.a.v. het bestuur mevrouw L. Bijl Houtmankade 332 1013 RR AMSTERDAM Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 13857 15 maart 2017 Beleidsregels ter verdeling besteedbare middelen beheerskosten Wlz 2017 voor Wlz-uitvoerders De Raad

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 30058 1 juni 2018 Beleidsregels van de Raad van Bestuur van Zorginstituut Nederland van 19 februari 2018, referentie 2017055452,

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 37370 29 december 2014 Aanwijzing van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 15 december 2014,

Nadere informatie

Nederlandse Zorgautoriteit

Nederlandse Zorgautoriteit Nederlandse Zorgautoriteit Aangetekend Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Maxima Medisch Centrum t.a.v. [...] Postbus 7777 5500 MB VELDHOVEN Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 e

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk 76519-HHSc/132.09. Aanwijzing publicatie sterftecijfers 9 mei 2014

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk 76519-HHSc/132.09. Aanwijzing publicatie sterftecijfers 9 mei 2014 Aangetekend Amphia Ziekenhuis Raad van Bestuur [ ] Postbus 90158 4800 RK BREDA Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 15278 23 maart 2016 Beleidsregels ter verdeling besteedbare middelen beheerskosten Wlz 2016 voor zorgkantoren De Raad

Nadere informatie

Rapport Uitvoering Wet langdurige zorg 2017/2018

Rapport Uitvoering Wet langdurige zorg 2017/2018 Rapport Uitvoering Wet langdurige zorg 2017/2018 Wlz-uitvoerder ONVZ Langdurige Zorg B.V. 28 november 2018 Rapport Uitvoering Wet langdurige zorg 2017/2018 door ONVZ Langdurige Zorg B.V. 2 Rapport Uitvoering

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk directie Zorgmarkten Care Care/Wlz/15/06c /

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk directie Zorgmarkten Care Care/Wlz/15/06c / Aan de besturen van Wlz instellingen en de zorgkantoren Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer

Nadere informatie

U heeft namens Dermatologisch Centrum Wetering (DCW) een klacht ingediend bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) tegen zorgverzekeraar Menzis U.A.

U heeft namens Dermatologisch Centrum Wetering (DCW) een klacht ingediend bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) tegen zorgverzekeraar Menzis U.A. Dermatologisch Centrum Wetering T.a.v. mevrouw dr. R. Krijnen Nieuwe Weteringstraat 11 1017 ZX AMSTERDAM Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 69120 29 december 2016 Regeling van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 9 december 2016, kenmerk

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 9592 9 april 2015 Beleidsregels ter verdeling besteedbare middelen beheerskosten Wlz 2015 voor zorgkantoren De Raad van

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk 12D AANWIJZING EX ARTIKEL 76, EERSTE LID, WMG 25 april 2012

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk 12D AANWIJZING EX ARTIKEL 76, EERSTE LID, WMG 25 april 2012 AANGETEKEND CZ zorgkantoor B.V. Zorgkantoor Haaglanden T.a.v. het bestuur Postbus 90152 5000 LD TILBURG Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl

Nadere informatie

Besluit ontheffing zorgspecifieke concentratietoets

Besluit ontheffing zorgspecifieke concentratietoets Besluit ontheffing zorgspecifieke concentratietoets Betreft: Stichting Humanitas DMH onderdeel van Zorg Stichting Vivence Melding 1. Op 7 november 2016 heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een aanvraag

Nadere informatie

Deze regeling is van toepassing op zorgkantoren als bedoeld in artikel 1.1.1. van de Wet langdurige zorg (Wlz).

Deze regeling is van toepassing op zorgkantoren als bedoeld in artikel 1.1.1. van de Wet langdurige zorg (Wlz). Bijlage 26 bij circulaire Care/AWBZ/14/10c REGELING Informatieverstrekking monitoring uitgaven Persoonsgebonden budget en individueel aangepaste Wlz-hulpmiddelen : Ingevolge artikel 62 en 68 van de Wet

Nadere informatie

Monitoring uitgaven Persoonsgebonden budget en individueel aangepaste Wlz-hulpmiddelen

Monitoring uitgaven Persoonsgebonden budget en individueel aangepaste Wlz-hulpmiddelen Bijlage 10 bij circulaire Care/Wlz/15/14c REGELING Monitoring uitgaven Persoonsgebonden budget en individueel aangepaste Wlz-hulpmiddelen 2016 : 0161964/0224061 Ingevolge de artikelen 62 en 68 van de Wet

Nadere informatie

Deze regeling is van toepassing op Wlz-uitvoerders als bedoeld in artikel 1, sub e, van de Wmg.

Deze regeling is van toepassing op Wlz-uitvoerders als bedoeld in artikel 1, sub e, van de Wmg. REGELING Controle en Administratie Wlz-uitvoerders Gelet op artikel 31, sub a, artikel 31, sub c, en artikel 36, derde lid, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), heeft de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 1582 18 januari 2016 Besluit van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 4 januari 2016, kenmerk

Nadere informatie

Monitoring uitgaven Persoonsgebonden budget en individueel aangepaste Wlz-hulpmiddelen CA-NR-1653 132215/0187436

Monitoring uitgaven Persoonsgebonden budget en individueel aangepaste Wlz-hulpmiddelen CA-NR-1653 132215/0187436 Bijlage 25 bij circulaire Care/Wlz/15/07c REGELING Monitoring uitgaven Persoonsgebonden budget en individueel aangepaste Wlz-hulpmiddelen : Ingevolge artikel 62 en 68 van de Wet marktordening gezondheidszorg

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 9581 9 april 2015 Wijziging Beleidsregels ter verdeling besteedbare middelen beheerskosten zorgkantoren AWBZ 2014 Zorginstituut

Nadere informatie

Nederlandse Zorgautoriteit

Nederlandse Zorgautoriteit Nederlandse Zorgautoriteit Aan het bestuur van ActiZ T.a.v. de heer F. Bluiminck; de heer J. de Vries Postbus 8258 3503 RG UTRECHT Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296

Nadere informatie

Besluit tot goedkeuring concentratie

Besluit tot goedkeuring concentratie Besluit tot goedkeuring concentratie Besluit van de Nederlandse Zorgautoriteit als bedoeld in artikel 49c van de Wet marktordening gezondheidszorg. Betreft: Holding Apotheek Grave B.V. BENU Apotheek Dubbeldam

Nadere informatie

Besluit tot goedkeuring concentratie

Besluit tot goedkeuring concentratie Besluit tot goedkeuring concentratie Besluit van de Nederlandse Zorgautoriteit als bedoeld in artikel 49c van de Wet marktordening gezondheidszorg. Betreft: Brocacef Groep N.V. Apotheek De Esch Rotterdam

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 30062 1 juni 2018 Beleidsregels van de Raad van Bestuur van Zorginstituut Nederland van 19 februari 2018, referentie 2017055845,

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 40852 3 augustus 2016 Controleprotocol voor Wlz-uitvoerders die als zorgkantoor zijn aangewezen opgave van pgb-beschikkingen

Nadere informatie

Monitor beheerskosten Wlz Datum 13 november 2017 Status Definitief

Monitor beheerskosten Wlz Datum 13 november 2017 Status Definitief Monitor beheerskosten Wlz 2016 Datum 13 november 2017 Status Definitief Colofon Volgnummer 2017028659 Contactpersoon drs. A. Dinkelman +31 (0)20 797 85 03 Afdeling Team Uitgebracht aan Fondsen Risicoverevening,

Nadere informatie

Samenvattend rapport Wet langdurige zorg 2015/2016. Hoe voeren de Wlz-uitvoerders (zorgkantoren) en het CAK de Wlz uit?

Samenvattend rapport Wet langdurige zorg 2015/2016. Hoe voeren de Wlz-uitvoerders (zorgkantoren) en het CAK de Wlz uit? Samenvattend rapport Wet langdurige zorg 01/016 Hoe voeren de Wlz-uitvoerders (zorgkantoren) en het CAK de Wlz uit? Inhoud 1 Samenvatting Financiële verantwoording Wlz-uitvoerders en CAK 1 Toezicht: langdurige

Nadere informatie

Besluit tot goedkeuring concentratie

Besluit tot goedkeuring concentratie Besluit tot goedkeuring concentratie Besluit van de Nederlandse Zorgautoriteit als bedoeld in artikel 49c van de Wet marktordening gezondheidszorg. Betreft: Dental Clinics Nederland B.V. Maatschap Sillekens/Sillekens-Wijdeveld

Nadere informatie

[Aanvrager A] heeft ter onderbouwing van het handhavingsverzoek van 3 augustus 2016 een aantal documenten aan de NZa overlegd.

[Aanvrager A] heeft ter onderbouwing van het handhavingsverzoek van 3 augustus 2016 een aantal documenten aan de NZa overlegd. Besluit Aanleiding Op 3 augustus 2016 ontving de NZa een handhavingsverzoek van [Aanvrager A]. [Aanvrager A] is een samenwerkingsverband van zeven aanbieders van orthopedisch schoeisel. 1 In haar schrijven

Nadere informatie

In deze circulaire worden de belangrijkste wijzigingen in een aantal beleidsregels en in één regeling voor 2012 en 2013 toegelicht.

In deze circulaire worden de belangrijkste wijzigingen in een aantal beleidsregels en in één regeling voor 2012 en 2013 toegelicht. Aan de besturen van AWBZ-zorgaanbieders en de zorgkantoren Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk Directie Regulering / CI/16/11c

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk Directie Regulering / CI/16/11c Aan het bestuur van: Voorheen gebudgetteerde aanbieders (450) Zorgverzekeraars Zorgverzekeraars Nederland (ZN) GGZ Nederland (GGZN) Platform MeerGGZ Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) Nederlandse

Nadere informatie

Samenvattend rapport Wet langdurige zorg 2015/2016. Hoe voeren de Wlz-uitvoerders en het CAK de Wlz uit?

Samenvattend rapport Wet langdurige zorg 2015/2016. Hoe voeren de Wlz-uitvoerders en het CAK de Wlz uit? Samenvattend rapport Wet langdurige zorg 2015/2016 Hoe voeren de Wlz-uitvoerders en het CAK de Wlz uit? 2 Inhoud 1. Toezicht: langdurige zorg 7 1.1 Inleiding 7 1.2 Wie zijn de Wlz-uitvoerders? 7 1.3 Wet

Nadere informatie

Besluit zorgspecifieke concentratietoets Kenmerk 112895/188247

Besluit zorgspecifieke concentratietoets Kenmerk 112895/188247 Besluit zorgspecifieke concentratietoets Betreft: Holland Venture Ondernemers Fonds II B.V. RDW Holding B.V. Melding 1. Op 11 januari 2015 heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een aanvraag ontvangen

Nadere informatie

Besluit tot goedkeuring concentratie

Besluit tot goedkeuring concentratie Besluit tot goedkeuring concentratie Besluit van de Nederlandse Zorgautoriteit als bedoeld in artikel 49c van de Wet marktordening gezondheidszorg. Betreft: Equipe Zorgbedrijven TopCo B.V. Handtherapie

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk directie Zorgmarkten Care Care/AWBZ/14/01c /

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk directie Zorgmarkten Care Care/AWBZ/14/01c / Aan de besturen van AWBZ-zorgaanbieders en de zorgkantoren Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk 12D0013050. AANWIJZING EX ARTIKEL 76, EERSTE LID, WMG 25 april 2012

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk 12D0013050. AANWIJZING EX ARTIKEL 76, EERSTE LID, WMG 25 april 2012 AANGETEKEND Stichting Saffier De Residentie Groep T.a.v. het bestuur Postbus 52150 2505 CD DEN HAAG Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk l / Ervaringen invoering Wlz 16 september 2015

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk l / Ervaringen invoering Wlz 16 september 2015 Aan alle Wlz-uitvoerders Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres l Onderwerp Datum

Nadere informatie

Controleprotocol. voor Wlz-uitvoerders die als zorgkantoor zijn aangewezen. opgave van pgb-beschikkingen over 2015

Controleprotocol. voor Wlz-uitvoerders die als zorgkantoor zijn aangewezen. opgave van pgb-beschikkingen over 2015 Controleprotocol voor Wlz-uitvoerders die als zorgkantoor zijn aangewezen opgave van pgb-beschikkingen over 2015 Versie 1, juli 2016 2 Controleprotocol opgave van pgb-bschikkingen over 2015 Inhoud Inleiding

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Model uitvoeringsverslag en financieel verslag 2015

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Model uitvoeringsverslag en financieel verslag 2015 STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 44550 31 december 2015 Model uitvoeringsverslag en financieel verslag 2015 Verantwoording Wlz-uitvoerders over de uitvoering

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Protocol accountantsonderzoek Wlz-uitvoerders Inhoud 1.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Protocol accountantsonderzoek Wlz-uitvoerders Inhoud 1. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 18228 10 april 2017 Protocol accountantsonderzoek Wlz-uitvoerders 2016 maart 2017 Inhoud Inhoud 1 Vooraf 2 1. Inleiding

Nadere informatie

Besluit tot goedkeuring concentratie Kenmerk

Besluit tot goedkeuring concentratie Kenmerk Besluit tot goedkeuring concentratie In deze openbare versie van het besluit zijn delen van de tekst vervangen of weggelaten om redenen van vertrouwelijkheid. Vervangen of weggelaten delen zijn met vierkante

Nadere informatie

VOLKSGEZONDHEID WELZIJN EN SPORT SCANPLAZA. Telefoonnummer

VOLKSGEZONDHEID WELZIJN EN SPORT SCANPLAZA. Telefoonnummer VOLKSGEZONDHEID WELZIJN EN SPORT - 9 DEC. 2016 SCANPLAZA Nederlandse Zorgautoriteit De staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Postbus 20350 2500 EJ DEN HAAG Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht

Nadere informatie

heeft krachtens de paragrafen 2 en 4 van hoofdstuk 4 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg)

heeft krachtens de paragrafen 2 en 4 van hoofdstuk 4 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) TARIEFBESCHIKKING Tandheelkundige zorg AWBZ 1 Nummer Datum ingang Datum beschikking Datum verzending TB/CU-7106-02 1 januari 2015 5 november 2014 7 november 2014 Volgnr. Geldig tot Behandeld door 4 directie

Nadere informatie

Protocol accountantsonderzoek Wlz-uitvoerders 2016

Protocol accountantsonderzoek Wlz-uitvoerders 2016 Protocol accountantsonderzoek Wlz-uitvoerders 2016 Definitieve versie, maart 2017 1 2 Inhoud Inhoud 3 Vooraf 5 1. Inleiding 7 1.1 Algemeen 7 1.2 Inwerkingtreding 8 2. Werkzaamheden en producten accountantsonderzoek

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 1049 24 januari 2011 Beleidsregels ter verdeling besteedbare middelen beheerskosten verbindingskantoren AWBZ 2011 20 december

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Protocol accountantsonderzoek Wlz-uitvoerders

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Protocol accountantsonderzoek Wlz-uitvoerders STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 9655 1 maart 2018 Protocol accountantsonderzoek Wlz-uitvoerders februari 2018 Inhoud Inhoud 1 Vooraf 2 1. Inleiding 2

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk directie Zorgmarkten Care 0900 770 70 70 Vragencare@nza.nl Care/Wlz/15/02c 0116071/0163272

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk directie Zorgmarkten Care 0900 770 70 70 Vragencare@nza.nl Care/Wlz/15/02c 0116071/0163272 Aan de besturen van de Wlz-instellingen en de zorgkantoren Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 4868 18 februari 2014 Beleidsregels ter verdeling besteedbare middelen beheerskosten verbindingskantoren AWBZ 2014 Onze

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk directie Regulering Wlz/16/21c /

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk directie Regulering Wlz/16/21c / Aan de besturen van de Wlz-instellingen en de zorgkantoren/wlz-uitvoerders Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk directie Toezicht en Handhaving /158772

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk directie Toezicht en Handhaving /158772 De staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport De heer drs. M.J. van Rijn Postbus 20350 2500 EJ DEN HAAG Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296

Nadere informatie

29982/ AANWIJZING EX ARTIKEL 76, EERSTE LID, WMG 5 februari 2013

29982/ AANWIJZING EX ARTIKEL 76, EERSTE LID, WMG 5 februari 2013 AANGETEKEND AGIS Ziektekostenverzekeringen N.V. Zorgkantoor Amsterdam t.a.v. het bestuur Van Asch van Wijckstraat 55 3811 LP AMERSFOORT Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030

Nadere informatie

Monitoring uitgaven Persoonsgebonden budget en individueel aangepaste Wlz-hulpmiddelen

Monitoring uitgaven Persoonsgebonden budget en individueel aangepaste Wlz-hulpmiddelen Bijlage 5 bij circulaire Care/Wlz/16/13c REGELING Monitoring uitgaven Persoonsgebonden budget en individueel aangepaste Wlz-hulpmiddelen 2017 : Ingevolge de artikelen 62 en 68 van de Wet marktordening

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 38267 21 juli 2016 Monitoring uitgaven Persoonsgebonden budget en individueel aangepaste Wlz-hulpmiddelen 2016 Vastgesteld

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 13920 15 maart 2017 Beleidsregels ter verdeling besteedbare middelen beheerskosten Wlz 2017 voor zorgkantoren De Raad

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk directie Regulering Care/Wlz/16/13c /

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk directie Regulering Care/Wlz/16/13c / Aan de besturen van de Wlz-instellingen en de zorgkantoren/wlz-uitvoerders Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld

Nadere informatie

Model uitvoeringsverslag en financieel verslag Verantwoording Wlz-uitvoerders over de uitvoering Wlz

Model uitvoeringsverslag en financieel verslag Verantwoording Wlz-uitvoerders over de uitvoering Wlz Model uitvoeringsverslag en financieel verslag 2015 Verantwoording Wlz-uitvoerders over de uitvoering Wlz november 2015 Inhoud Vooraf 7 1. Verantwoordingsstructuur Wlz 9 1.1 Inleiding 9 1.2 Afwikkeling

Nadere informatie

Copro 18007B. Protocol accountantsonderzoek Wlz-uitvoerders

Copro 18007B. Protocol accountantsonderzoek Wlz-uitvoerders Protocol accountantsonderzoek Wlz-uitvoerders februari 2018 Inhoud Inhoud 3 Vooraf 5 1. Inleiding 7 1.1 Algemeen 7 1.2 Inwerkingtreding 8 2. Werkzaamheden en producten accountantsonderzoek 9 2.1 Algemeen

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 68102 20 december 2016 Regeling van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 6 december 2016, kenmerk

Nadere informatie

Telefoonnummer

Telefoonnummer Zorgautoriteit Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport De heer drs. M.J. van Rijn Postbus 20350 2500 AJ DEN HAAG Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F

Nadere informatie

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met inachtneming van de paragrafen 4.2 en 4.4 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg),

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met inachtneming van de paragrafen 4.2 en 4.4 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), TARIEFBESCHIKKING FORENSISCHE ZORG Kenmerk Datum vaststelling Datum inwerkingtreding TB/REG-17601-01 27 juni 2016 1 januari 2017 Volgnr. Geldig tot en met 01 31 december 2017 De Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

iedersandse Zorgautorifest

iedersandse Zorgautorifest iedersandse Zorgautorifest De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport De heer drs. M J. van Rijn Postbus 20350 2500 A3 DEN HAAG Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht

Nadere informatie

29982/ AANWIJZING EX ARTIKEL 76, EERSTE LID, WMG 5 februari 2013

29982/ AANWIJZING EX ARTIKEL 76, EERSTE LID, WMG 5 februari 2013 AANGETEKEND Stichting Groenhuysen T.a.v. het bestuur Postbus 1596 4700 BN ROOSENDAAL Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl

Nadere informatie

Besluit ontheffing zorgspecifieke concentratietoets

Besluit ontheffing zorgspecifieke concentratietoets Besluit ontheffing zorgspecifieke concentratietoets Betreft: MOB Drechtssteden B.V. Internos Katholieke Stichting Thuiszorg Melding 1. Op 14 maart 2016 heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een aanvraag

Nadere informatie

Extramurale diëtetiek

Extramurale diëtetiek PRESTATIEBESCHRIJVINGBESCHIKKING Extramurale diëtetiek nummer Datum ingang Datum beschikking Datum verzending TB/REG-18612-01 1 januari 2018 23 mei 2017 23 mei 2017 Volgnr. Geldig tot Behandeld door 12

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk directie Zorgmarkten Care Care/Wlz/15/13c /

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk directie Zorgmarkten Care Care/Wlz/15/13c / Aan de besturen van de Wlz-instellingen en de zorgkantoren Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer

Nadere informatie

Addendum. Model Jaarverslaggeving 2013 CAK Protocol Accountantsonderzoek 2013 CAK

Addendum. Model Jaarverslaggeving 2013 CAK Protocol Accountantsonderzoek 2013 CAK Addendum Model Jaarverslaggeving 2013 CAK Protocol Accountantsonderzoek 2013 CAK maart 2014 Inhoud 1. Inleiding 5 2. Model Jaarverslaggeving 2013 CAK 7 2.1 Korting Wtcg Zorg zonder Verblijf 7 2.2 Korting

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk 29982/ AANWIJZING EX ARTIKEL 76, EERSTE LID, WMG 5 februari 2013

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk 29982/ AANWIJZING EX ARTIKEL 76, EERSTE LID, WMG 5 februari 2013 AANGETEKEND CZ zorgkantoor B.V. Zorgkantoor West-Brabant T.a.v. het bestuur Postbus 90152 5000 LD TILBURG Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk /301678

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk /301678 CAK T.a.v. Postbus 84015 2508 AA DEN HAAG Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 3112 11 februari 2013 Beleidsregels ter verdeling besteedbare middelen beheerskosten verbindingskantoren AWBZ 2013 Het

Nadere informatie

Prestatie- en tariefbeschikking gecombineerde leefstijlinterventie 2019 TB/REG

Prestatie- en tariefbeschikking gecombineerde leefstijlinterventie 2019 TB/REG Prestatie- en tariefbeschikking gecombineerde leefstijlinterventie 2019 TB/ Versie 1 Dit document is gepubliceerd door NZa op het publicatie platform voor uitvoering (PUC). Dit document is een afdruk van

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 2251 6 februari 2012 Beleidsregels ter verdeling besteedbare middelen beheerskosten verbindingskantoren AWBZ 2012 23 januari

Nadere informatie

Algemeen gegevensbeheer code (AGB-code) Unieke code die aan iedere zorgaanbieder wordt toegekend, waarmee deze kan worden geïdentificeerd.

Algemeen gegevensbeheer code (AGB-code) Unieke code die aan iedere zorgaanbieder wordt toegekend, waarmee deze kan worden geïdentificeerd. REGELING Regeling macrobeheersinstrument verpleging en verzorging 2018 Gelet op de artikelen 36, 37, 62 en 68 en 76 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), besluit de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Besluit ontheffing zorgspecifieke concentratietoets

Besluit ontheffing zorgspecifieke concentratietoets Besluit ontheffing zorgspecifieke concentratietoets Betreft: Stichting Liemerije Stichting Diafaan Melding 1. Op 20 mei 2016 heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een aanvraag in de zin van artikel

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Protocol Accountantsonderzoek 2015 Wlz-uitvoerders. Inhoud 1.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Protocol Accountantsonderzoek 2015 Wlz-uitvoerders. Inhoud 1. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 1374 1 maart 2016 Protocol Accountantsonderzoek 2015 Wlz-uitvoerders december 2015 Inhoud 1 Vooraf 1 1. Inleiding 3 1.1

Nadere informatie

Prestatie- en tariefbeschikking verpleging en verzorging - TB/REG

Prestatie- en tariefbeschikking verpleging en verzorging - TB/REG Prestatie- en tariefbeschikking verpleging en verzorging - TB/REG-19626-01 Versie 1 Dit document is gepubliceerd door NZa op het publicatie platform voor uitvoering (PUC). Dit document is een afdruk van

Nadere informatie

Datum 20 oktober 2015 Betreft Commissiebrief Tweede Kamer inzake PGB in de Zorgverzekeringswet in verhouding tot de Wet marktordening gezondheidszorg

Datum 20 oktober 2015 Betreft Commissiebrief Tweede Kamer inzake PGB in de Zorgverzekeringswet in verhouding tot de Wet marktordening gezondheidszorg > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg),

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), PRESTATIE- EN TARIEFBESCHIKKING ADD-ONGENEESMIDDELEN, april 2017 (Olumiant) Nummer Datum inwerkingtreding Datum vaststelling 1 april 2017 4 april 2017 Geldig tot Onbepaald Behandeld door Directie Regulering

Nadere informatie

Besluit zorgspecifieke concentratietoets Kenmerk /170020

Besluit zorgspecifieke concentratietoets Kenmerk /170020 Besluit zorgspecifieke concentratietoets Betreft: Stichting BrabantZorg een onderdeel van Arjajuni B.V. een onderdeel van Imli B.V. Melding 1. Op 20 november 2014 heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)

Nadere informatie

Besluit ontheffing zorgspecifieke concentratietoets

Besluit ontheffing zorgspecifieke concentratietoets Besluit ontheffing zorgspecifieke concentratietoets Betreft: MOB Maatschappelijk Ondersteuningsbureau B.V. Stichting Thuiszorgnet Melding 1. Op 2 januari 2017 heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)

Nadere informatie

Accountantsonderzoek 2015

Accountantsonderzoek 2015 Protocol Accountantsonderzoek 2015 Wlz-uitvoerders december 2015 2 Inhoud Inhoud 3 Vooraf 5 1. Inleiding 7 1.1 Algemeen 7 1.2 Inzet interne accountant 8 1.3 Mededeling in Staatscourant 9 2. Doel van het

Nadere informatie

1. Algemene bepalingen...2. 2. Financiële verantwoording...5. 3. Bestuurlijke verantwoording...7. 4. Aanleveringsprocedure... 18

1. Algemene bepalingen...2. 2. Financiële verantwoording...5. 3. Bestuurlijke verantwoording...7. 4. Aanleveringsprocedure... 18 26032568.doc Handleiding financiële verantwoording zorgkantoren 2006 Inhoudsopgave 1. Algemene bepalingen...2 1.a. Wettelijk kader... 2 1.b. Verantwoordingsstructuur... 3 2. Financiële verantwoording...5

Nadere informatie

Besluit ontheffing zorgspecifieke concentratietoets

Besluit ontheffing zorgspecifieke concentratietoets Besluit ontheffing zorgspecifieke concentratietoets Betreft: Stichting Cruciaal christelijke GGZ en de activiteiten van Stichting In de Bres Zorggroep, Stichting In de Bres tweedelijns specialistische

Nadere informatie

Nacalculatie 2014. Indien van toepassing - Specificatie opgave zorginfrastructuur

Nacalculatie 2014. Indien van toepassing - Specificatie opgave zorginfrastructuur Nacalculatie 2014 De deadline voor indiening van de volledige nacalculatie is door de NZa vastgesteld vóór 1 juni 2015. Om tijdige indiening van de nacalculatieformulieren 2014 bij de NZa te kunnen bewerkstelligen,

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk drs. E. Boersma 74765/ Opzet onderzoek Uitvoering AWBZ februari 2014

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk drs. E. Boersma 74765/ Opzet onderzoek Uitvoering AWBZ februari 2014 T.a.v. Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres drs. E. Boersma Onderwerp Datum

Nadere informatie

Besluit ontheffing zorgspecifieke concentratietoets

Besluit ontheffing zorgspecifieke concentratietoets Besluit ontheffing zorgspecifieke concentratietoets In deze openbare versie van dit besluit zijn delen van de tekst vervangen of weggelaten om redenen van vertrouwelijkheid. Vervangen of weggelaten delen

Nadere informatie

Overige Geneeskundige Zorg

Overige Geneeskundige Zorg TARIEFBESCHIKKING Overige Geneeskundige Zorg Nummer Datum ingang Datum beschikking Datum verzending TB/REG-17622-01 1 januari 2017 21 juni 2016 23 juni 2016 Volgnr. Geldig tot Behandeld door 4 directie

Nadere informatie

Besluit zorgspecifieke concentratietoets Kenmerk /166770

Besluit zorgspecifieke concentratietoets Kenmerk /166770 Besluit zorgspecifieke concentratietoets Betreft: Brocacef Groep N.V. - Mediq Apotheken Nederland B.V, Mediq Pharma Logistics B.V. en Distrimed B.V. Melding 1. Op 27 januari 2015 heeft de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Monitoring experiment persoonsvolgende inkoop 2018

Monitoring experiment persoonsvolgende inkoop 2018 REGELING Monitoring experiment persoonsvolgende inkoop 2018 Grondslag Gelet op artikel 61, 62 en 68 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), is de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bevoegd tot het

Nadere informatie

Regeling Uitvoeringsverslag en Financieel verslag Wlzuitvoerder

Regeling Uitvoeringsverslag en Financieel verslag Wlzuitvoerder REGELING TH/NR-008 Regeling Uitvoeringsverslag en Financieel verslag Wlzuitvoerder Ingevolge artikel 31 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), is de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bevoegd tot

Nadere informatie

Deze regeling is voorts van toepassing op zorgverzekeraars als bedoeld in artikel 3.10 hierna.

Deze regeling is voorts van toepassing op zorgverzekeraars als bedoeld in artikel 3.10 hierna. NADERE REGEL Macrobeheersinstrument verpleging en verzorging 2016 Gelet op de artikelen 36, 37, 62 en 68 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), besluit de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) tot

Nadere informatie

Monitoring beschikkingen Persoonsgebonden budget en uitgaven individueel aangepaste Wlzhulpmiddelen

Monitoring beschikkingen Persoonsgebonden budget en uitgaven individueel aangepaste Wlzhulpmiddelen REGELING Monitoring beschikkingen Persoonsgebonden budget en uitgaven individueel aangepaste Wlzhulpmiddelen 2017 Inhoudsopgave : Grondslag 1 1. Begripsbepalingen 1 2. Doel van de regeling 2 3. Reikwijdte

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres Rijnstraat 50 2515 XP Den Haag Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Nederlandse Zorgautoriteit

Nederlandse Zorgautoriteit VOLVWGKBOBfDHESD WBLZUN BN SPORT 1 8 JAN. 2016 SCANPLAZA Nederlandse / Zorgautoriteit De staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Postbus 20350 2500 EJ DEN HAAG Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht

Nadere informatie

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met inachtneming van de paragrafen 4.2 en 4.4 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg),

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met inachtneming van de paragrafen 4.2 en 4.4 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), TARIEFBESCHIKKING FORENSISCHE ZORG Kenmerk Datum vaststelling Datum inwerkingtreding 30 juni 2017 1 januari 2018 Volgnr. Geldig tot en met 01 31 december 2018 De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met inachtneming

Nadere informatie

Bijlage 2. Percentages telefonische bereikbaarheid en service level 100,0% 80,0% Telefonische bereikbaarheid Service Level 60,0% 40,0%

Bijlage 2. Percentages telefonische bereikbaarheid en service level 100,0% 80,0% Telefonische bereikbaarheid Service Level 60,0% 40,0% Bijlage 2 Hieronder zijn de prestatie-indicatoren opgenomen. De gegevens in onderstaande grafieken zijn afkomstig uit de uitvoeringsverslagen van de Wlz-uitvoerders. Alleen grafiek 5 is gebaseerd op gegevens

Nadere informatie

heeft krachtens de paragrafen 2 en 4 van hoofdstuk 4 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg)

heeft krachtens de paragrafen 2 en 4 van hoofdstuk 4 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) PRESTATIEBESCHRIJVINGBESCHIKKING nummer Datum ingang Datum beschikking Datum verzending TB/CU-7127-02 1 januari 2016 9 december 2015 9 december 2015 Volgnr. Geldig tot Behandeld door 10 directie Zorgmarkten

Nadere informatie

Informatieverstrekking definitieve vaststelling aanvaardbare kosten AWBZ 2013

Informatieverstrekking definitieve vaststelling aanvaardbare kosten AWBZ 2013 REGELING Informatieverstrekking definitieve vaststelling aanvaardbare kosten AWBZ 2013 Ingevolge de artikelen 61, 62 en 68, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), is de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Accountantsonderzoek 2009

Accountantsonderzoek 2009 Protocol Accountantsonderzoek 2009 Richtlijnen voor accountantsonderzoek bij concessiehouders oktober 2009 Inhoud 1. Inleiding 5 2. Doel van het accountantsonderzoek 7 3. Procedure onderzoek 9 4. Inhoud

Nadere informatie

Actieplan wachttijden in de zorg 11 mei 2017

Actieplan wachttijden in de zorg 11 mei 2017 De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Postbus 20350 2500 EJ DEN HAAG Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl

Nadere informatie